Άρθρο 9 Υιοθεσία αδέσποτων ζώων συντροφιάς

1. Οι προσωρινοί ιδιοκτήτες αδέσποτων ζώων συντροφιάς μεριμνούν για την εύρεση αναδόχων και για την υιοθεσία τους. Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς μπορούν να υιοθετηθούν από ενήλικα άτομα με κατοικία στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων συντροφιάς οι προσωρινοί ιδιοκτήτες μπορούν να συνεργάζονται μεταξύ τους ή με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που λειτουργούν νόμιμα.
2. Τα προς υιοθεσία ζώα συντροφιάς υιοθετούνται αφού έχουν υποβληθεί προηγουμένως σε σήμανση, αποπαρασίτωση, εμβολιασμό και στείρωση, εφόσον η τελευταία δεν αντενδείκνυται λόγω ηλικίας, νόσου ή άλλων παθολογικών αιτίων. Κατά την παράδοση ενός ζώου για υιοθεσία υπογράφεται η «δήλωση υιοθεσίας ζώου από νέο ιδιοκτήτη» μεταξύ του προσωρινού ιδιοκτήτη και του νέου ιδιοκτήτη, καταγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς τα πλήρη στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη τους και εκδίδεται ή κατά περίπτωση ενημερώνεται το έγγραφο ταυτοποίησής του (διαβατήριο) με τα στοιχεία του ζώου και του νέου ιδιοκτήτη.
3. Για τον σκοπό της διενέργειας υιοθεσιών, δημιουργείται και λειτουργεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς. Κάθε ζώο προς υιοθεσία καταχωρείται στην πλατφόρμα αυτή με το όνομά του, τη φωτογραφία του, την αναλυτική περιγραφή του, τον αριθμό ταυτοποίησης (microchip), την ηλικία του, το φύλο του, τον κωδικό αριθμό καταφυγίου στο οποίο διαμένει ή τα στοιχεία του αναδόχου του, τους συνδέσμους σε άλλες ιστοσελίδες ή δημόσιες σελίδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με επιπλέον στοιχεία για το συγκεκριμένο ζώο και λοιπές πληροφορίες. Δίπλα στο όνομα του ζώου αναγράφονται ο προσωρινός ιδιοκτήτης του, τα στοιχεία επικοινωνίας του αρμόδιου προσώπου που έχει αναλάβει την υιοθεσία του (ανάδοχος, υπάλληλος δήμου, εκπρόσωπος φιλοζωικού σωματείου ή φιλοζωικής οργάνωσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή καταφυγίου). Οι προσωρινοί ιδιοκτήτες οφείλουν στις ιστοσελίδες τους ή στις δημόσιες σελίδες τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης να παραπέμπουν στον σύνδεσμο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του πρώτου εδαφίου για την προώθηση της υιοθεσίας αδέσποτων ζώων. Το πρόσωπο που έχει αναλάβει την υιοθεσία του ζώου μεριμνά για την ανάρτηση των στοιχείων του αδέσποτου ζώου στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς και προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες επικοινωνίες και διαδικασίες έως ότου το ζώο υιοθετηθεί.
4. Στην περίπτωση υιοθεσίας αδέσποτου ζώου συντροφιάς από ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη που δεν είναι μόνιμος κάτοικος Ελλάδας ή σε περίπτωση συνεργασίας με φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δεν έχει έδρα στην Ελλάδα, η υιοθεσία πραγματοποιείται με την παράδοσή του στον ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη ή σε νόμιμο εκπρόσωπό του ή σε πληρεξούσιό του και η πληρεξουσιότητα αποδεικνύεται με έγγραφο βέβαιης χρονολογίας. Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται το μέρος VI του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429.
5. Απαγορεύεται η καταβολή αντιτίμου για την πραγματοποίηση υιοθεσιών, εξαιρουμένων των εξόδων μετακίνησης του ζώου και τυχόν δαπανών σίτισης και ιατρικής φροντίδας, τα οποία πρέπει να αναρτώνται στην Πλατφόρμα της παρ. 3.
6. Αδέσποτο ή μη σημασμένο ζώο, που περισυλλέγεται από πρόσωπο άλλο πλην των αναφερόμενων στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1, παραδίδεται σε ένα από τα πρόσωπα αυτά. Αν το πρόσωπο που το περισυνέλλεξε επιθυμεί να το υιοθετήσει. καθίσταται ανάδοχος μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας υιοθεσίας. Για τον σκοπό αυτό, μπορεί, εφόσον επιθυμεί, να μεταφέρει το ζώο απευθείας σε κτηνιατρείο ή σε κτηνίατρο με τον οποίο είναι συμβεβλημένο ένα από τα πρόσωπα της παρ. 1, προκειμένου να εξεταστεί και καταχωρηθεί στο ΕΜΖΣ με προσωρινό ιδιοκτήτη ένα από τα ως άνω πρόσωπα και ανάδοχο τον ίδιο.

  • 18 Μαΐου 2021, 22:25 | ΤΑΣΟΣ ΚΛΑΠΑΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ απόλυτα με την Ο.ΖΩ.ΣΩ.ΕΛ
    ΟΧΙ ΣΤΟ Ν/Σ
    Εδώ και τώρα απόσυρση του Ν/Σ και επανάληψη των συζητήσεων μα τους καθείς αρμοδίους και όχι με τους άσχετους και επικίνδυνους <>

  • 18 Μαΐου 2021, 22:54 | Θανου Εύη

    ΣΥΝΦΩΝΩ ΝΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΦΠΟ

  • 18 Μαΐου 2021, 22:39 | Πηνελόπη Μοκα

    Μη δυσκολεύετε τις υιοθεσίες! Συμφωνώ με τις θέσεις της ΠΦΠ

  • 18 Μαΐου 2021, 21:57 | Δέσποινα Λαντζανάκη

    Μη δυσκολεύετε τις υιοθεσίες και βάζετε στην παρανομία το έργο των φιλόζωων! Καταργείστε την υποχρέωση να παραδίδονται υποχρεωτικά σε Δήμους και σε αδειοδοτημένα καταφύγια όσα ζώα βρίσκουν φιλόζωοι, τουλάχιστον μέχρις ότου μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αδέσποτων στη χώρα και μέχρι να δημιουργηθούν επαρκή νόμιμα καταφύγια. Αλλιώς θα περιορίσετε τις υιοθεσίες και χιλιάδες κουτάβια και γατάκια θα έχουν τραγικό τέλος. ΝΑΙ στη φιλοξενία και περισυλλογή αδέσποτων από τις εγγεγραμμένες στο Μητρώο φιλοζωικές οργανώσεις χωρίς να ειναι απαραίτητο να έχουν αδειοδοτημένο καταφύγιο ,σε δομές που θα τηρούνται όλες οι συνθήκες ευζωίας .Κανένας φιλοζωικός σύλλογος δεν έχει χρήματα να δημιουργήσει και πολύ περισσότερο συντηρήσει καταφύγια με τις προϋποθέσεις της αδειοδότησης .Πάλι τα καθιστάτε παράνομα επειδή θέλουν να βοηθήσουν και μόνο . Μην ποινικοποιειτε τον εθελοντισμό

  • 18 Μαΐου 2021, 21:42 | ΠΕΤΤΑΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ

    ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ,ΔΙΑΜΟΝΗΣ,ΣΙΤΙΣΗΣ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΥΠΟ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ. ΟΧΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ . ΑΝ ΓΙΝΟΥΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΘΑ ΡΕΖΙΛΕΨΕΤΕ ΤΗ ΧΩΡΑ . ΦΤΑΝΕΙ . Η ΕΥΘΥΝΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΟ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΛΕΠΤΟ ΘΕΜΑ.

  • συμβόλαιο υιοθεσίας να προστίθεται χαρακτηρισμός σχετικά
    με τον χαρακτήρα και την συμπεριφορά του ζώου(χαρακτηρισμό από
    εκπαιδευτή) ειδικά αν πρόκειται για ενήλικο .Η πρόθεση είναι να μη
    υιοθετηθούν σκυλιά με προβληματική συμπεριφορά η να μη γνωρίζουν τις
    ιδιαιτερότητές τους οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες

  • 18 Μαΐου 2021, 21:53 | Δημητρης

    Ναι στον ερασιτέχνη εκτροφέα όχι στην στειρωση

  • 18 Μαΐου 2021, 21:20 | Φιλιτσα

    Ναι στον ερασιτέχνη εκτροφέα όχι στην στειρωση

  • 18 Μαΐου 2021, 20:20 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Μη δυσκολεύετε τις υιοθεσίες και βάζετε στην παρανομία το έργο των φιλόζωων! Καταργείστε την υποχρέωση να παραδίδονται υποχρεωτικά σε Δήμους και σε νόμιμα καταφύγια όσα ζώα βρίσκουν φιλόζωοι, τουλάχιστον μέχρις ότου μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αδέσποτων στη χώρα και μέχρι να δημιουργηθούν επαρκή νόμιμα καταφύγια. Αλλιώς θα περιορίσετε τις υιοθεσίες και χιλιάδες κουτάβια και γατάκια θα έχουν τραγικό τέλος.

  • 18 Μαΐου 2021, 20:26 | Σεραφειμ

    Το Άρθρο 9.5 δημιουργεί συνθήκες αντιτίμου υιοθεσίας σκύλου και γάτας
    παρόμοιες με αυτές της πώλησης. Η δραστηριότητα αυτή‰ της υιοθεσίας έναντι
    αντιτίμου έχει χαρακτηριστεί από‰ το Ευρωπαϊκό‰ Δικαστήριο της 3ης Δεκεμβρίου
    2015 ότι «υπάρχει βαθμός ομοιότητας μεταξύ της δραστηριότητας που συνίσταται
    στη διάθεση σκύλων σε άτομα τα οποία δέχονται να τους αναλάβουν έναντι της εκ
    μέρους τους καταβολής ορισμένου ποσού και της δραστηριότητας που συνίσταται
    στην πώληση σκύλων από κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Επομένως, το πρώτο είδος
    δραστηριότητας δεν μπορείB να θεωρηθεί ότι στερείται κάθε εμπορικού χαρακτήρα,
    κατά την έννοια του άρθρου 1, τέταρτο εδάφιο, της οδηγίας 90/425.»
    Ως εκ των ανωτέρω, η απαγόρευση πώλησης σκύλου και γάτας από τα Pet
    Shops αντιτίθεται στο Ελληνικό Δίκαιο και στις αρχές αναλογίας και ισότητας.
    Παραπομπή:
    https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=172562&pageIn
    dex=0&doclang=el&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=6884785
    Η διαδικασία που προβλέπεται στο Άρθρο 9.6 για την υιοθεσία αδέσποτου ζώου που
    περισυλλέγεται από ιδιώτη αποτρέπει την ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία είναι
    ζωοφιλία στην πιο αγνή της μορφή και αντιτίθεται στην ευζωία του ζώου.

  • 18 Μαΐου 2021, 19:58 | Κωνσταντίνος Σφήκας

    Το Άρθρο 9.5 δημιουργεί συνθήκες αντιτίμου υιοθεσίας σκύλου και γάτας παρόμοιες με αυτές της πώλησης. Η δραστηριότητα αυτή́ της υιοθεσίας έναντι αντιτίμου έχει χαρακτηριστεί από́ το Ευρωπαϊκό́ Δικαστήριο της 3ης Δεκεμβρίου 2015 ότι «υπάρχει βαθμός ομοιότητας μεταξύ της δραστηριότητας που συνίσταται στη διάθεση σκύλων σε άτομα τα οποία δέχονται να τους αναλάβουν έναντι της εκ μέρους τους καταβολής ορισμένου ποσού και της δραστηριότητας που συνίσταται στην πώληση σκύλων από κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Επομένως, το πρώτο είδος δραστηριότητας δεν μπορεί́ να θεωρηθεί ότι στερείται κάθε εμπορικού χαρακτήρα, κατά την έννοια του άρθρου 1, τέταρτο εδάφιο, της οδηγίας 90/425.»
    Ως εκ των ανωτέρω, η απαγόρευση πώλησης σκύλου και γάτας από τα Pet Shops αντιτίθεται στο Ελληνικό Δίκαιο και στις αρχές αναλογίας και ισότητας.

    Παραπομπή: https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=172562&pageIndex=0&doclang=el&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=6884785

    Η διαδικασία που προβλέπεται στο Άρθρο 9.6 για την υιοθεσία αδέσποτου ζώου που περισυλλέγεται από ιδιώτη αποτρέπει την ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία είναι ζωοφιλία στην πιο αγνή της μορφή και αντιτίθεται στην ευζωία του ζώου.

  • 18 Μαΐου 2021, 19:22 | ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Κ.

    ΑΡΘΡΟ 9
    Παράγραφος 6

    Είναι γνωστό εδώ και αιώνες ότι η κοντινότερη διαδρομή μεταξύ δύο σημείων είναι η ευθεία. Έτσι εάν κάποιος βρεί ένα ΑΔΕΣΠΟΤΟ που θέλει να υιοθετήσει, δηλαδή να γίνει άμεσα ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς πηγαίνοντας απ’ευθείας σε έναν ιδιώτη κτηνίατρο και φυσικά να αναλάβει όλα τα έξοδα κτηνιατρικού ελέγχου, φροντίδας, σήμανσης και καταγραφής εμείς με την παράγραφο 6 του λέμε ΟΧΙ;
    Δηλαδή θα τον ταλαιπωρήσουμε λέγοντας ψάξε βρες προσωρινό ιδιοκτήτη και εσύ γίνε ανάδοχος και μετά ξαναγίνε ιδιοκτήτης ενώ ταυτόχρονα θα υποβάλλουμε τον προσωρινό ιδιοκτήτη σε έξοδα που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε άλλες ανάγκες και όλο αυτό θα βοηθήσει τη μείωση των αδεσπότων;
    Σε τι εξυπηρετεί άραγε ο «μεσάζοντας»;

    Πρόταση
    Όπως στο άρθρο 7 παρ.6 επιτρέπεται η μεταφορά αδέσποτων ζώων από φιλόζωους ιδιώτες……σε μη συμβεβλημένο με τον δήμο κτηνιατρείο, εφόσον ο ιδιώτης επιθυμεί να καλύψει το κόστος, έτσι να επιτρέπεται η η μεταφορά αδέσποτων ζώων από φιλόζωους ιδιώτες σε μη συμβεβλημένο με τον δήμο κτηνιατρείο χωρίς τη μεσολάβηση προσωρινού ιδιοκτήτη , εφόσον ο ιδιώτης επιθυμεί να καταχωρηθεί άμεσα ως ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς εφόσον επιθυμεί ο ίδιος να καλύψει το κόστος των υποχρεώσεων του άρθρου 9 παρ. 2 .

  • 18 Μαΐου 2021, 19:26 | Πανελλήνιος Σύλλογος Επαγγελματιών Ζώων Συντροφιάς – ΠΑΝ.ΣΥΛ.Ε.Ζ.Σ.

    Το Άρθρο 9.5 δημιουργεί συνθήκες αντιτίμου υιοθεσίας σκύλου και γάτας παρόμοιες με αυτές της πώλησης. Η δραστηριότητα αυτή́ της υιοθεσίας έναντι αντιτίμου έχει χαρακτηριστεί από́ το Ευρωπαϊκό́ Δικαστήριο της 3ης Δεκεμβρίου 2015 ότι «υπάρχει βαθμός ομοιότητας μεταξύ της δραστηριότητας που συνίσταται στη διάθεση σκύλων σε άτομα τα οποία δέχονται να τους αναλάβουν έναντι της εκ μέρους τους καταβολής ορισμένου ποσού και της δραστηριότητας που συνίσταται στην πώληση σκύλων από κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Επομένως, το πρώτο είδος δραστηριότητας δεν μπορεί́ να θεωρηθεί ότι στερείται κάθε εμπορικού χαρακτήρα, κατά την έννοια του άρθρου 1, τέταρτο εδάφιο, της οδηγίας 90/425.»
    Ως εκ των ανωτέρω, η απαγόρευση πώλησης σκύλου και γάτας από τα Pet Shops αντιτίθεται στο Ελληνικό Δίκαιο και στις αρχές αναλογίας και ισότητας.

    Παραπομπή: https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=172562&pageIndex=0&doclang=el&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=6884785

    Η διαδικασία που προβλέπεται στο Άρθρο 9.6 για την υιοθεσία αδέσποτου ζώου που περισυλλέγεται από ιδιώτη αποτρέπει την ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία είναι ζωοφιλία στην πιο αγνή της μορφή και αντιτίθεται στην ευζωία του ζώου.

  • 18 Μαΐου 2021, 18:32 | Σάκης Τύμπαμπας

    Μη δυσκολεύετε τις υιοθεσίες και βάζετε στην παρανομία το έργο των φιλόζωων! Καταργείστε την υποχρέωση να παραδίδονται υποχρεωτικά σε Δήμους και σε νόμιμα καταφύγια όσα ζώα βρίσκουν φιλόζωοι, τουλάχιστον μέχρις ότου μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αδέσποτων στη χώρα και μέχρι να δημιουργηθούν επαρκή νόμιμα καταφύγια. Αλλιώς θα περιορίσετε τις υιοθεσίες και χιλιάδες κουτάβια και γατάκια θα έχουν τραγικό τέλος.

  • 18 Μαΐου 2021, 18:28 | LuvMi

    Μη δυσκολεύετε τις υιοθεσίες και βάζετε στην παρανομία το έργο των φιλόζωων! Καταργείστε την υποχρέωση να παραδίδονται υποχρεωτικά σε Δήμους και σε αδειοδοτημένα καταφύγια όσα ζώα βρίσκουν φιλόζωοι, τουλάχιστον μέχρις ότου μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αδέσποτων στη χώρα και μέχρι να δημιουργηθούν επαρκή νόμιμα καταφύγια. Αλλιώς θα περιορίσετε τις υιοθεσίες και χιλιάδες κουτάβια και γατάκια θα έχουν τραγικό τέλος.
    ΝΑΙ στη φιλοξενία και περισυλλογή αδέσποτων από τις εγγεγραμμένες στο Μητρώο φιλοζωικές οργανώσεις χωρίς να ειναι απαραίτητο να έχουν αδειοδοτημένο καταφύγιο ,σε δομές που θα τηρούνται όλες οι συνθήκες ευζωίας .

  • 18 Μαΐου 2021, 17:10 | Σύλλογος κατά του trafficking των αδέσποτων ζώων

    Είμαστε κατά του Ν/Σ και στις παράνομες υιοθεσίες και μεταφορές γιατί και αυτό είναι ένα είδος κακοποίησης ζώου και παράνομης εμπορίας αφού δεν θα διαθέτουν τα απαιτούμενα χαρτιά.

  • 18 Μαΐου 2021, 17:43 | Θεοδώρα Καλεα

    4. Μη δυσκολεύετε τις υιοθεσίες και βάζετε στην παρανομία το έργο των φιλόζωων! Καταργείστε την υποχρέωση να παραδίδονται υποχρεωτικά σε Δήμους και σε αδειοδοτημένα καταφύγια όσα ζώα βρίσκουν φιλόζωοι, τουλάχιστον μέχρις ότου μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αδέσποτων στη χώρα και μέχρι να δημιουργηθούν επαρκή νόμιμα καταφύγια. Αλλιώς θα περιορίσετε τις υιοθεσίες και χιλιάδες κουτάβια και γατάκια θα έχουν τραγικό τέλος. ΝΑΙ στη φιλοξενία και περισυλλογή αδέσποτων από τις εγγεγραμμένες στο Μητρώο φιλοζωικές οργανώσεις χωρίς να ειναι απαραίτητο να έχουν αδειοδοτημένο καταφύγιο ,σε δομές που θα τηρούνται όλες οι συνθήκες ευζωίας .Κανένας φιλοζωικός σύλλογος δεν έχει χρήματα να δημιουργήσει και πολύ περισσότερο συντηρήσει καταφύγια με τις προϋποθέσεις της αδειοδότησης .Πάλι τα καθιστάτε παράνομα επειδή θέλουν να βοηθήσουν και μόνο . Μην ποινικοποιειτε τον εθελοντισμό

  • 18 Μαΐου 2021, 16:29 | Νατάσα Τζανακάκη

    Μη δυσκολεύετε τις υιοθεσίες και βάζετε στην παρανομία το έργο των φιλόζωων! Καταργείστε την υποχρέωση να παραδίδονται υποχρεωτικά σε Δήμους και σε αδειοδοτημένα καταφύγια όσα ζώα βρίσκουν φιλόζωοι, τουλάχιστον μέχρις ότου μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αδέσποτων στη χώρα και μέχρι να δημιουργηθούν επαρκή νόμιμα καταφύγια. Αλλιώς θα περιορίσετε τις υιοθεσίες και χιλιάδες κουτάβια και γατάκια θα έχουν τραγικό τέλος. ΝΑΙ στη φιλοξενία και περισυλλογή αδέσποτων από τις εγγεγραμμένες στο Μητρώο φιλοζωικές οργανώσεις χωρίς να ειναι απαραίτητο να έχουν αδειοδοτημένο καταφύγιο ,σε δομές που θα τηρούνται όλες οι συνθήκες ευζωίας .Κανένας φιλοζωικός σύλλογος δεν έχει χρήματα να δημιουργήσει και πολύ περισσότερο συντηρήσει καταφύγια με τις προϋποθέσεις της αδειοδότησης .Πάλι τα καθιστάτε παράνομα επειδή θέλουν να βοηθήσουν και μόνο . Μην ποινικοποιειτε τον εθελοντισμό

  • 18 Μαΐου 2021, 16:24 | Μαρια Λαμπροπουλου

    Συμφωνώ με την ΠΦΠΟ!

  • Μη δυσκολεύετε τις υιοθεσίες και βάζετε στην παρανομία το έργο των φιλόζωων! Καταργείστε την υποχρέωση να παραδίδονται υποχρεωτικά σε Δήμους και σε αδειοδοτημένα καταφύγια όσα ζώα βρίσκουν φιλόζωοι, τουλάχιστον μέχρις ότου μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αδέσποτων στη χώρα και μέχρι να δημιουργηθούν επαρκή νόμιμα καταφύγια. Αλλιώς θα περιορίσετε τις υιοθεσίες και χιλιάδες κουτάβια και γατάκια θα έχουν τραγικό τέλος. ΝΑΙ στη φιλοξενία και περισυλλογή αδέσποτων από τις εγγεγραμμένες στο Μητρώο φιλοζωικές οργανώσεις χωρίς να ειναι απαραίτητο να έχουν αδειοδοτημένο καταφύγιο ,σε δομές που θα τηρούνται όλες οι συνθήκες ευζωίας .Κανένας φιλοζωικός σύλλογος δεν έχει χρήματα να δημιουργήσει και πολύ περισσότερο συντηρήσει καταφύγια με τις προϋποθέσεις της αδειοδότησης .Πάλι τα καθιστάτε παράνομα επειδή θέλουν να βοηθήσουν και μόνο . Μην ποινικοποιειτε τον εθελοντισμό

  • 18 Μαΐου 2021, 16:04 | Μαριάννα Τοσουνίδη

    Traces για μη εμπορικούς σκοπούς.
    Να διευκολυνθούν οι υιοθεσίες.

    Συμφωνώ με τις θέσεις της ΠΦΠΟ.

  • 18 Μαΐου 2021, 16:42 | Χριστίνα Σιδηροπούλου

    Μην δυσκολεύετε τις υιοθεσίες και κάνετε τους φιλόζωους παράνομους όταν περιθάλπτουν και βοηθούν ένα ζώο!
    Θα περιορίσετε τις υιοθεσίες και το πρόβλημα των αδέσποτων ΘΑ ΔΙΟΓΚΩΘΕΙ!

  • 18 Μαΐου 2021, 13:57 | ΘΑΝΟΣ ΣΑΛΕΠΑΣ

    Τάσσομαι υπέρ των θέσεων της ΟΖΩΣΩΕΛ
    ΟΧΙ ΣΤΟ Ν/Σ…

  • 18 Μαΐου 2021, 13:02 | ΑΔΕΣΠΟΤΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

    Άρθρο 9 Υιοθεσία αδέσποτων ζώων συντροφιάς

    Παρ. 3:
    Σε αυτό το σημείο αναφέρεται ότι, αν για παράδειγμα αυτός που θα αναλάβει το κομμάτι της υιοθεσίας είναι ο Ανάδοχος ή ένα φιλοζωικό σωματείο, αυτός είναι υπεύθυνος να μεριμνά για την ανάρτηση των στοιχείων του αδέσποτου ζώου στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς. Στο άρθρο 4 όμως, με τους πιστοποιημένους χρήστες του ΕΜΖΣ, δεν αναφέρεται ότι ο κάθε πολίτης ή το φιλοζωικό θα μπορούν να έχει πρόσβαση για μεταβολή στοιχείων στην πλατφόρμα υιοθεσίας.
    Όσον αφορά τώρα τις αναρτήσεις ζώων προς υιοθεσία σε προσωπικές ιστοσελίδες ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρεται ότι οι μόνο οι «προσωρινοί ιδιοκτήτες» οφείλουν να παραπέμπουν στον σύνδεσμο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υιοθεσίας. Άρα οι Ανάδοχοι εξαιρούνται. Τα φιλοζωικά σωματεία που λόγω έλλειψης καταφυγίου δεν μπορούν να αναλάβουν το ρόλο του προσωρινού ιδιοκτήτη, επίσης εξαιρούνται. Για ποιο λόγο; Μήπως η παράβλεψη έγινε εκ παραδρομής;

    Παρ. 4:
    Λέμε ναι στις υιοθεσίες από αναγνωρισμένα σωματεία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί επιτέλους και να εκδίδει τα έγγραφα TRACES όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη (και ορίζεται από τον κανονισμό (EE) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), ώστε να εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα.

    Για το φιλοζωικό σωματείο Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας

  • 18 Μαΐου 2021, 12:47 | Παναγιώτα Δαυιδούλα Περήφανου

    Μη δυσκολεύετε τις υιοθεσίες και βάζετε στην παρανομία το έργο των φιλόζωων! Καταργείστε την υποχρέωση να παραδίδονται υποχρεωτικά σε Δήμους και σε νόμιμα καταφύγια όσα ζώα βρίσκουν φιλόζωοι, τουλάχιστον μέχρις ότου μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αδέσποτων στη χώρα και μέχρι να δημιουργηθούν επαρκή νόμιμα καταφύγια. Αλλιώς θα περιορίσετε τις υιοθεσίες και χιλιάδες κουτάβια και γατάκια θα έχουν τραγικό τέλος.

  • 18 Μαΐου 2021, 12:03 | Αγγελική

    Μη δυσκολεύετε τις υιοθεσίες και βάζετε στην παρανομία το έργο των φιλόζωων! Καταργείστε την υποχρέωση να παραδίδονται υποχρεωτικά σε Δήμους και σε νόμιμα καταφύγια όσα ζώα βρίσκουν φιλόζωοι, τουλάχιστον μέχρις ότου μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αδέσποτων στη χώρα και μέχρι να δημιουργηθούν επαρκή νόμιμα καταφύγια. Αλλιώς θα περιορίσετε τις υιοθεσίες και χιλιάδες κουτάβια και γατάκια θα έχουν τραγικό τέλος.

  • 18 Μαΐου 2021, 12:37 | Κοντός Γιάννης

    Yιοθεσία έναντι οικονομικού αντιτίμου παραπέμπει σε εμπορική συναλλαγή όμοιας με πώληση σε pet shop. Η υιοθεσία θα πρέπει να γίνεται από τους Δήμους ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων και η ιχνηλασιμότητά τους, μετά τη στείρωσή τους, τον εμβολιασμό τους, αλλά και την καταγραφή τους.

  • 18 Μαΐου 2021, 12:05 | Ματρώζος Ηρακλής Εκπαιδευτής Σκύλων

    Αρθρο 9 – Υιοθεσία Αδέσποτων Ζώων -Προτείνουμε στο συμβόλαιο υιοθεσίας να προστίθεται χαρακτηρισμός σχετικά με τον χαρακτήρα και την συμπεριφορά του ζώου(χαρακτηρισμό από εκπαιδευτή) ειδικά αν πρόκειται για ενήλικο .Η πρόθεση είναι να μη υιοθετηθούν σκυλιά με προβληματική συμπεριφορά η να μη γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητές τους οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες

  • 18 Μαΐου 2021, 12:06 | Διαμάντης Άγγελος

    Yιοθεσία έναντι οικονομικού αντιτίμου παραπέμπει σε εμπορική συναλλαγή όμοιας με πώληση σε pet shop. Η υιοθεσία θα πρέπει να γίνεται από τους Δήμους ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων και η ιχνηλασιμότητά τους, μετά τη στείρωσή τους, τον εμβολιασμό τους, αλλά και την καταγραφή τους.

  • 18 Μαΐου 2021, 12:24 | Διαμάντης Βασίλης

    Yιοθεσία έναντι οικονομικού αντιτίμου παραπέμπει σε εμπορική συναλλαγή όμοιας με πώληση σε pet shop. Η υιοθεσία θα πρέπει να γίνεται από τους Δήμους ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων και η ιχνηλασιμότητά τους, μετά τη στείρωσή τους, τον εμβολιασμό τους, αλλά και την καταγραφή τους.

  • 18 Μαΐου 2021, 12:18 | Σαρδελής Νίκος

    Yιοθεσία έναντι οικονομικού αντιτίμου παραπέμπει σε εμπορική συναλλαγή όμοιας με πώληση σε pet shop. Η υιοθεσία θα πρέπει να γίνεται από τους Δήμους ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων και η ιχνηλασιμότητά τους, μετά τη στείρωσή τους, τον εμβολιασμό τους, αλλά και την καταγραφή τους.

  • 18 Μαΐου 2021, 12:13 | Παλούκης Παναγιώτης

    Yιοθεσία έναντι οικονομικού αντιτίμου παραπέμπει σε εμπορική συναλλαγή όμοιας με πώληση σε pet shop. Η υιοθεσία θα πρέπει να γίνεται από τους Δήμους ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων και η ιχνηλασιμότητά τους, μετά τη στείρωσή τους, τον εμβολιασμό τους, αλλά και την καταγραφή τους.

  • 18 Μαΐου 2021, 11:35 | Παλμπάς Παρασκευάς

    Yιοθεσία έναντι οικονομικού αντιτίμου παραπέμπει σε εμπορική συναλλαγή όμοιας με πώληση σε pet shop. Η υιοθεσία θα πρέπει να γίνεται από τους Δήμους ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων και η ιχνηλασιμότητά τους, μετά τη στείρωσή τους, τον εμβολιασμό τους, αλλά και την καταγραφή τους.

  • 18 Μαΐου 2021, 11:42 | Μπίντζος Γιώργος

    Yιοθεσία έναντι οικονομικού αντιτίμου παραπέμπει σε εμπορική συναλλαγή όμοιας με πώληση σε pet shop. Η υιοθεσία θα πρέπει να γίνεται από τους Δήμους ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων και η ιχνηλασιμότητά τους, μετά τη στείρωσή τους, τον εμβολιασμό τους, αλλά και την καταγραφή τους.

  • 18 Μαΐου 2021, 11:36 | Νάνου Ελένη

    Μη δυσκολεύετε τις υιοθεσίες και βάζετε στην παρανομία το έργο των φιλόζωων! Καταργείστε την υποχρέωση να παραδίδονται υποχρεωτικά σε Δήμους και σε νόμιμα καταφύγια όσα ζώα βρίσκουν φιλόζωοι, τουλάχιστον μέχρις ότου μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αδέσποτων στη χώρα και μέχρι να δημιουργηθούν επαρκή νόμιμα καταφύγια. Αλλιώς θα περιορίσετε τις υιοθεσίες και χιλιάδες κουτάβια και γατάκια θα έχουν τραγικό τέλος.

  • 18 Μαΐου 2021, 11:14 | Ματζάνας Απόστολος

    Yιοθεσία έναντι οικονομικού αντιτίμου παραπέμπει σε εμπορική συναλλαγή όμοιας με πώληση σε pet shop. Η υιοθεσία θα πρέπει να γίνεται από τους Δήμους ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων και η ιχνηλασιμότητά τους, μετά τη στείρωσή τους, τον εμβολιασμό τους, αλλά και την καταγραφή τους.

  • 18 Μαΐου 2021, 11:08 | Πεσιλής Ευδοκία

    Yιοθεσία έναντι οικονομικού αντιτίμου παραπέμπει σε εμπορική συναλλαγή όμοιας με πώληση σε pet shop. Η υιοθεσία θα πρέπει να γίνεται από τους Δήμους ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων και η ιχνηλασιμότητά τους, μετά τη στείρωσή τους, τον εμβολιασμό τους, αλλά και την καταγραφή τους.

  • 18 Μαΐου 2021, 10:01 | Διαμάντη Μαρία

    Yιοθεσία έναντι οικονομικού αντιτίμου παραπέμπει σε εμπορική συναλλαγή όμοιας με πώληση σε pet shop. Η υιοθεσία θα πρέπει να γίνεται από τους Δήμους ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων και η ιχνηλασιμότητά τους, μετά τη στείρωσή τους, τον εμβολιασμό τους, αλλά και την καταγραφή τους.

  • 18 Μαΐου 2021, 10:36 | Λάμπρη Νεκταρία

    Yιοθεσία έναντι οικονομικού αντιτίμου παραπέμπει σε εμπορική συναλλαγή όμοιας με πώληση σε pet shop. Η υιοθεσία θα πρέπει να γίνεται από τους Δήμους ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων και η ιχνηλασιμότητά τους, μετά τη στείρωσή τους, τον εμβολιασμό τους, αλλά και την καταγραφή τους.

  • 18 Μαΐου 2021, 10:50 | Καραμπάς Νίκος

    Yιοθεσία έναντι οικονομικού αντιτίμου παραπέμπει σε εμπορική συναλλαγή όμοιας με πώληση σε pet shop. Η υιοθεσία θα πρέπει να γίνεται από τους Δήμους ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων και η ιχνηλασιμότητά τους, μετά τη στείρωσή τους, τον εμβολιασμό τους, αλλά και την καταγραφή τους.

  • 18 Μαΐου 2021, 10:33 | Καρανίκα Σοφία

    Yιοθεσία έναντι οικονομικού αντιτίμου παραπέμπει σε εμπορική συναλλαγή όμοιας με πώληση σε pet shop. Η υιοθεσία θα πρέπει να γίνεται από τους Δήμους ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων και η ιχνηλασιμότητά τους, μετά τη στείρωσή τους, τον εμβολιασμό τους, αλλά και την καταγραφή τους.

  • 18 Μαΐου 2021, 10:03 | Πανουτσόπουλος Σωτήρης

    Yιοθεσία έναντι οικονομικού αντιτίμου παραπέμπει σε εμπορική συναλλαγή όμοιας με πώληση σε pet shop. Η υιοθεσία θα πρέπει να γίνεται από τους Δήμους ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων και η ιχνηλασιμότητά τους, μετά τη στείρωσή τους, τον εμβολιασμό τους, αλλά και την καταγραφή τους.

  • 18 Μαΐου 2021, 10:20 | ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

    Παράγραφος 1. Οι προσωρινοί ιδιοκτήτες αδέσποτων ζώων συντροφιάς μεριμνούν για την εύρεση αναδόχων και για την υιοθεσία τους. Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς μπορούν να υιοθετηθούν από ενήλικα άτομα με κατοικία στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων συντροφιάς οι προσωρινοί ιδιοκτήτες μπορούν να συνεργάζονται μεταξύ τους ή με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που λειτουργούν νόμιμα.
    Παρατήρηση
    Δεν θα πρέπει να υφίσταται ως έννοια ο «προσωρινός ιδιοκτήτης» καθώς τα αδέσποτα ζώα είναι αποκλειστική ευθύνη των Δήμων και μόνο αυτών. Φυσικά πρόσωπα μπορούν να υιοθετήσουν αδέσποτο από τον Δήμο και στη συνέχεια αν επιθυμούν να προβούν σε μεταβίβαση της ιδιοκτησίας σε άλλο φυσικό πρόσωπο. Οποιαδήποτε υιοθεσία που πραγματοποιείται υπό τη μορφή αναδόχων ως μεσαζόντων ελλοχεύει πιθανές παράνομες δοσοληψίες οικονομικού χαρακτήρα εις βάρος των αδέσποτων.
    Συνεπώς : στην παράγραφο 2 του παρόντος θα πρέπει η «δήλωση υιοθεσίας ζώου» να πραγματοποιείται μόνο μεταξύ του Δήμου και του φυσικού προσώπου που ενδιαφέρεται για την υιοθεσία.
    Γενικά θα πρέπει να απαλειφθούν οι έννοιες του προσωρινού ιδιοκτήτη και προσωρινού αναδόχου καθώς η ιδιοκτησία ενός αδέσποτου να ανήκει μόνο στους Δήμους οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την υλοποίηση υιοθεσίας, περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων. Κάθε άλλη εκχώρηση από τους Δήμους της συγκεκριμένης αρμοδιότητα ελλοχεύει πιθανές παράνομες δοσοληψίες οικονομικού χαρακτήρα.

    Παράγραφος 5. Απαγορεύεται η καταβολή αντιτίμου για την πραγματοποίηση υιοθεσιών, εξαιρουμένων των εξόδων μετακίνησης του ζώου και τυχόν δαπανών σίτισης και ιατρικής φροντίδας, τα οποία πρέπει να αναρτώνται στην Πλατφόρμα της παρ. 3.
    Παρατήρηση
    Τα έσοδα που θα προκύψουν από τις υιοθεσίες λόγω της μετακίνησης του ζώου και τυχόν δαπανών σίτισης και ιατρικής φροντίδας, θα πρέπει να πηγαίνουν κατευθείαν στους δήμους και σε κανέναν άλλον καθώς την αποκλειστική διαχείριση των αδέσποτων την έχουν οι Δήμοι.
    Η παράγραφος 6 να απαλειφθεί καθώς μόνο οι Δήμοι οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την υλοποίηση υιοθεσίας, περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων. Κάθε άλλη εκχώρηση από τους Δήμους της συγκεκριμένης αρμοδιότητα ελλοχεύει πιθανές παράνομες δοσοληψίες οικονομικού χαρακτήρα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται να χρησιμοποιούνται χρήματα των δημοτών για στειρώσεις και περιθάλψεις δεσποζόντων ζώων που θα παρουσιάζονται ως αδέσποτα.

  • 18 Μαΐου 2021, 10:59 | Καπότης Δημήτρης

    Yιοθεσία έναντι οικονομικού αντιτίμου παραπέμπει σε εμπορική συναλλαγή όμοιας με πώληση σε pet shop. Η υιοθεσία θα πρέπει να γίνεται από τους Δήμους ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων και η ιχνηλασιμότητά τους, μετά τη στείρωσή τους, τον εμβολιασμό τους, αλλά και την καταγραφή τους.

  • 18 Μαΐου 2021, 10:49 | Κωνσταντίνος Πανταζής

    Σχετικά με την παράγραφο 5,
    Παρατήρηση:Τα έσοδα που θα προκύψουν από τις υιοθεσίες λόγω της μετακίνησης του ζώου και τυχόν δαπανών σίτισης και ιατρικής φροντίδας, θα πρέπει να πηγαίνουν κατευθείαν στους δήμους και σε κανέναν άλλον καθώς την αποκλειστική διαχείριση των αδέσποτων την έχουν οι Δήμοι.

    Η παράγραφος 6 να απαλειφθεί καθώς μόνο οι Δήμοι οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την υλοποίηση υιοθεσίας, περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων. Κάθε άλλη εκχώρηση από τους Δήμους της συγκεκριμένης αρμοδιότητα ελλοχεύει πιθανές παράνομες δοσοληψίες οικονομικού χαρακτήρα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται να χρησιμοποιούνται χρήματα των δημοτών για στειρώσεις και περιθάλψεις δεσποζόντων ζώων που θα παρουσιάζονται ως αδέσποτα.

  • 18 Μαΐου 2021, 10:24 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΙΚΑΣ

    Παράγραφος 1. Οι προσωρινοί ιδιοκτήτες αδέσποτων ζώων συντροφιάς μεριμνούν για την εύρεση αναδόχων και για την υιοθεσία τους. Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς μπορούν να υιοθετηθούν από ενήλικα άτομα με κατοικία στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων συντροφιάς οι προσωρινοί ιδιοκτήτες μπορούν να συνεργάζονται μεταξύ τους ή με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που λειτουργούν νόμιμα.
    Παρατήρηση
    Δεν θα πρέπει να υφίσταται ως έννοια ο «προσωρινός ιδιοκτήτης» καθώς τα αδέσποτα ζώα είναι αποκλειστική ευθύνη των Δήμων και μόνο αυτών. Φυσικά πρόσωπα μπορούν να υιοθετήσουν αδέσποτο από τον Δήμο και στη συνέχεια αν επιθυμούν να προβούν σε μεταβίβαση της ιδιοκτησίας σε άλλο φυσικό πρόσωπο. Οποιαδήποτε υιοθεσία που πραγματοποιείται υπό τη μορφή αναδόχων ως μεσαζόντων ελλοχεύει πιθανές παράνομες δοσοληψίες οικονομικού χαρακτήρα εις βάρος των αδέσποτων.
    Συνεπώς : στην παράγραφο 2 του παρόντος θα πρέπει η «δήλωση υιοθεσίας ζώου» να πραγματοποιείται μόνο μεταξύ του Δήμου και του φυσικού προσώπου που ενδιαφέρεται για την υιοθεσία.
    Γενικά θα πρέπει να απαλειφθούν οι έννοιες του προσωρινού ιδιοκτήτη και προσωρινού αναδόχου καθώς η ιδιοκτησία ενός αδέσποτου να ανήκει μόνο στους Δήμους οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την υλοποίηση υιοθεσίας, περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων. Κάθε άλλη εκχώρηση από τους Δήμους της συγκεκριμένης αρμοδιότητα ελλοχεύει πιθανές παράνομες δοσοληψίες οικονομικού χαρακτήρα.

    Παράγραφος 5. Απαγορεύεται η καταβολή αντιτίμου για την πραγματοποίηση υιοθεσιών, εξαιρουμένων των εξόδων μετακίνησης του ζώου και τυχόν δαπανών σίτισης και ιατρικής φροντίδας, τα οποία πρέπει να αναρτώνται στην Πλατφόρμα της παρ. 3.
    Παρατήρηση
    Τα έσοδα που θα προκύψουν από τις υιοθεσίες λόγω της μετακίνησης του ζώου και τυχόν δαπανών σίτισης και ιατρικής φροντίδας, θα πρέπει να πηγαίνουν κατευθείαν στους δήμους και σε κανέναν άλλον καθώς την αποκλειστική διαχείριση των αδέσποτων την έχουν οι Δήμοι.
    Η παράγραφος 6 να απαλειφθεί καθώς μόνο οι Δήμοι οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την υλοποίηση υιοθεσίας, περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων. Κάθε άλλη εκχώρηση από τους Δήμους της συγκεκριμένης αρμοδιότητα ελλοχεύει πιθανές παράνομες δοσοληψίες οικονομικού χαρακτήρα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται να χρησιμοποιούνται χρήματα των δημοτών για στειρώσεις και περιθάλψεις δεσποζόντων ζώων που θα παρουσιάζονται ως αδέσποτα.

  • 18 Μαΐου 2021, 10:30 | Κωνσταντίνος Πανταζής

    Σχετικά με την παράγραφο 1,
    Παρατήρηση:Δεν θα πρέπει να υφίσταται ως έννοια ο «προσωρινός ιδιοκτήτης» καθώς τα αδέσποτα ζώα είναι αποκλειστική ευθύνη των Δήμων και μόνο αυτών. Φυσικά πρόσωπα μπορούν να υιοθετήσουν αδέσποτο από τον Δήμο και στη συνέχεια αν επιθυμούν να προβούν σε μεταβίβαση της ιδιοκτησίας σε άλλο φυσικό πρόσωπο. Οποιαδήποτε υιοθεσία που πραγματοποιείται υπό τη μορφή αναδόχων ως μεσαζόντων ελλοχεύει πιθανές παράνομες δοσοληψίες οικονομικού χαρακτήρα εις βάρος των αδέσποτων.

    Συνεπώς : στην παράγραφο 2 του παρόντος θα πρέπει η «δήλωση υιοθεσίας ζώου» να πραγματοποιείται μόνο μεταξύ του Δήμου και του φυσικού προσώπου που ενδιαφέρεται για την υιοθεσία.

    Γενικά θα πρέπει να απαλειφθούν οι έννοιες του προσωρινού ιδιοκτήτη και προσωρινού αναδόχου καθώς η ιδιοκτησία ενός αδέσποτου να ανήκει μόνο στους Δήμους οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την υλοποίηση υιοθεσίας, περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων. Κάθε άλλη εκχώρηση από τους Δήμους της συγκεκριμένης αρμοδιότητα ελλοχεύει πιθανές παράνομες δοσοληψίες οικονομικού χαρακτήρα.

  • 18 Μαΐου 2021, 09:26 | Ρ. Πολυζου

    Μη δυσκολεύετε τις υιοθεσίες! Συμφωνώ με τις θέσεις της ΠΦΠΟ.

  • 18 Μαΐου 2021, 09:24 | Βέττας Κώστας

    Yιοθεσία έναντι οικονομικού αντιτίμου παραπέμπει σε εμπορική συναλλαγή όμοιας με πώληση σε pet shop. Η υιοθεσία θα πρέπει να γίνεται από τους Δήμους ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων και η ιχνηλασιμότητά τους, μετά τη στείρωσή τους, τον εμβολιασμό τους, αλλά και την καταγραφή τους.

  • 18 Μαΐου 2021, 09:27 | SAPT Hellas

    (το σχόλιο κατατίθεται σε συνεργασία με τον Φιλοζωικό και Περιβαλλοντικό σύλλογο Καπανδριτίου Πολυδενδρίου).
    Παρ. 4
    «Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται το μέρος VI του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429.» Και με απαραίτητη την έκδοση πιστοποιητικού TRACES (για μη εμπορική διακίνηση)