Άρθρο 9 Υιοθεσία αδέσποτων ζώων συντροφιάς

1. Οι προσωρινοί ιδιοκτήτες αδέσποτων ζώων συντροφιάς μεριμνούν για την εύρεση αναδόχων και για την υιοθεσία τους. Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς μπορούν να υιοθετηθούν από ενήλικα άτομα με κατοικία στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων συντροφιάς οι προσωρινοί ιδιοκτήτες μπορούν να συνεργάζονται μεταξύ τους ή με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που λειτουργούν νόμιμα.
2. Τα προς υιοθεσία ζώα συντροφιάς υιοθετούνται αφού έχουν υποβληθεί προηγουμένως σε σήμανση, αποπαρασίτωση, εμβολιασμό και στείρωση, εφόσον η τελευταία δεν αντενδείκνυται λόγω ηλικίας, νόσου ή άλλων παθολογικών αιτίων. Κατά την παράδοση ενός ζώου για υιοθεσία υπογράφεται η «δήλωση υιοθεσίας ζώου από νέο ιδιοκτήτη» μεταξύ του προσωρινού ιδιοκτήτη και του νέου ιδιοκτήτη, καταγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς τα πλήρη στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη τους και εκδίδεται ή κατά περίπτωση ενημερώνεται το έγγραφο ταυτοποίησής του (διαβατήριο) με τα στοιχεία του ζώου και του νέου ιδιοκτήτη.
3. Για τον σκοπό της διενέργειας υιοθεσιών, δημιουργείται και λειτουργεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς. Κάθε ζώο προς υιοθεσία καταχωρείται στην πλατφόρμα αυτή με το όνομά του, τη φωτογραφία του, την αναλυτική περιγραφή του, τον αριθμό ταυτοποίησης (microchip), την ηλικία του, το φύλο του, τον κωδικό αριθμό καταφυγίου στο οποίο διαμένει ή τα στοιχεία του αναδόχου του, τους συνδέσμους σε άλλες ιστοσελίδες ή δημόσιες σελίδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με επιπλέον στοιχεία για το συγκεκριμένο ζώο και λοιπές πληροφορίες. Δίπλα στο όνομα του ζώου αναγράφονται ο προσωρινός ιδιοκτήτης του, τα στοιχεία επικοινωνίας του αρμόδιου προσώπου που έχει αναλάβει την υιοθεσία του (ανάδοχος, υπάλληλος δήμου, εκπρόσωπος φιλοζωικού σωματείου ή φιλοζωικής οργάνωσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή καταφυγίου). Οι προσωρινοί ιδιοκτήτες οφείλουν στις ιστοσελίδες τους ή στις δημόσιες σελίδες τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης να παραπέμπουν στον σύνδεσμο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του πρώτου εδαφίου για την προώθηση της υιοθεσίας αδέσποτων ζώων. Το πρόσωπο που έχει αναλάβει την υιοθεσία του ζώου μεριμνά για την ανάρτηση των στοιχείων του αδέσποτου ζώου στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς και προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες επικοινωνίες και διαδικασίες έως ότου το ζώο υιοθετηθεί.
4. Στην περίπτωση υιοθεσίας αδέσποτου ζώου συντροφιάς από ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη που δεν είναι μόνιμος κάτοικος Ελλάδας ή σε περίπτωση συνεργασίας με φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δεν έχει έδρα στην Ελλάδα, η υιοθεσία πραγματοποιείται με την παράδοσή του στον ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη ή σε νόμιμο εκπρόσωπό του ή σε πληρεξούσιό του και η πληρεξουσιότητα αποδεικνύεται με έγγραφο βέβαιης χρονολογίας. Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται το μέρος VI του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429.
5. Απαγορεύεται η καταβολή αντιτίμου για την πραγματοποίηση υιοθεσιών, εξαιρουμένων των εξόδων μετακίνησης του ζώου και τυχόν δαπανών σίτισης και ιατρικής φροντίδας, τα οποία πρέπει να αναρτώνται στην Πλατφόρμα της παρ. 3.
6. Αδέσποτο ή μη σημασμένο ζώο, που περισυλλέγεται από πρόσωπο άλλο πλην των αναφερόμενων στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1, παραδίδεται σε ένα από τα πρόσωπα αυτά. Αν το πρόσωπο που το περισυνέλλεξε επιθυμεί να το υιοθετήσει. καθίσταται ανάδοχος μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας υιοθεσίας. Για τον σκοπό αυτό, μπορεί, εφόσον επιθυμεί, να μεταφέρει το ζώο απευθείας σε κτηνιατρείο ή σε κτηνίατρο με τον οποίο είναι συμβεβλημένο ένα από τα πρόσωπα της παρ. 1, προκειμένου να εξεταστεί και καταχωρηθεί στο ΕΜΖΣ με προσωρινό ιδιοκτήτη ένα από τα ως άνω πρόσωπα και ανάδοχο τον ίδιο.

  • 19 Μαΐου 2021, 22:48 | ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ (SCARS)

    Ειδικότερα για την παρ. 4:
    Aιτούμαστε σαφές και ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο για την διαδικασία υιοθεσίας ζωών στο εξωτερικό και μετακίνησής τους, σε συμμόρφωση με το μέρος VI του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 και συγκεκριμένα την άμεση εφαρμογή και απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης ηλεκτρονικών πιστοποιητικών υγείας ζώων μέσω του συστήματος TRACES (άρθ. 150 επ. του ανωτέρω κανονισμού ΕΕ),
    ώστε να μην υπόκειται η διαδικασία κάθε φορά στις ερμηνείες, παρερμηνείες, προσωπικές απόψεις και διαθέσεις του εκάστοτε κρατικού υπαλλήλου.
    Εκατοντάδες αδέσποτα ζώα της Ελλάδος έχουν κερδίσει μια δεύτερη ευκαιρία ζωής σε χώρες της Ευρώπης υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη των ελληνικών φιλοζωικών οργανώσεων σε συνεργασία με αναγνωρισμένες οργανώσεις του εξωτερικού.
    Φτάνει πια με τη δαιμονοποίηση των υιοθεσιών του εξωτερικού και τις ανυπόστατες κατηγορίες κίτρινου τύπου.
    Ζητάμε συμμόρφωση δημόσιων υπηρεσιών και κτηνιάτρων για εκδόσεις πιστοποιητικών και νομικές κυρώσεις σε περίπτωση που αρνούνται.

  • 19 Μαΐου 2021, 22:22 | Ματθαίος Κούμπουλης

    Η δημιουργία κρατικών δομών οφείλει να είναι μακροπρόθεσμη και δε μπορείâ να στηρίζεται στα φιλοζωικάâ σωματεία και οργανώσεις μη κερδοσκοπικούâ χαρακτήρα που όταν πάψουν να υπάρχουν αδέσποτα δε θα έχουν πλέον λόγο ύπαρξης. Το να βασιστεί το Κράτος σε αντίστοιχα σωματεία και οργανώσεις αναιρεί τον ίδιο το ρόλο της Κρατικής Μέριμνας.

  • 19 Μαΐου 2021, 22:08 | Ζακυνθινός Περικλής

    Το Σωματείο Προστασίας Ζώων «Γατοδράση Αθήνας- Cat Rescue Athens» στηρίζει και επικροτεί το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς.
    Θεωρούμε ότι είναι μια θετική εξέλιξη και έχει σωστή κατεύθυνση για το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας με τα αδέσποτα και τις κακές μεθόδους και νοοτροπίες που τροφοδοτούν αυτήν την κατάσταση.
    Συγχαίρουμε τον κο Θοδωρή Λιβάνιο για το σχεδιασμό αυτού του νομοσχεδίου με σκοπό την ευζωία και την καλλιέργεια φιλοζωικής παιδείας, που αρμόζει σε έναν πολιτισμένο λαό.
    Ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από την συμπεριφορά του προς τα ζώα, τους ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες.Ονειρευόμαστε μια μέρα να είμαστε περήφανοι για την χώρα στην οποία παλεύουμε και να μην ντρεπόμαστε όπως τώρα.
    Σε πνεύμα συνεργασίας και αισιοδοξίας, γιατί οι μεγάλες αλλαγές μόνο έτσι έρχονται, προτρέπουμε τους εθελοντές που κάθε μέρα παλεύουν με τα κενά και το περιθώριο αυθαιρεσιών που έχει αφήσει ο προηγούμενος νόμος και τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, να σχολιάσουν στην διαβούλευση επι του προγράμματος ΑΡΓΟΣ.
    Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε την μοίρα των εκατομμυρίων αδέσποτων.
    Το Δ.Σ. της «Γατοδράση Αθήνας- Cat Rescue Athens»

  • 19 Μαΐου 2021, 21:55 | ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΕΛΕΝΟΓΛΟΥ

    Το Άρθρο 9.5 δημιουργεί συνθήκες αντιτίμου υιοθεσίας σκύλου και γάτας παρόμοιες με αυτές της πώλησης. Η δραστηριότητα αυτή της υιοθεσίας έναντι αντιτίμου έχει χαρακτηριστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της 3ης Δεκεμβρίου 2015 ότι «υπάρχει βαθμός ομοιότητας μεταξύ της δραστηριότητας που συνίσταται στη διάθεση σκύλων σε άτομα τα οποία δέχονται να τους αναλάβουν έναντι της εκ μέρους τους καταβολής ορισμένου ποσού και της δραστηριότητας που συνίσταται στην πώληση σκύλων από κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Επομένως, το πρώτο είδος δραστηριότητας δεν μπορείB να θεωρηθεί ότι στερείται κάθε εμπορικού χαρακτήρα, κατά την έννοια του άρθρου 1, τέταρτο εδάφιο, της οδηγίας 90/425.»
    Ως εκ των ανωτέρω, η απαγόρευση πώλησης σκύλου και γάτας από τα Pet Shops αντιτίθεται στο Ελληνικό Δίκαιο και στις αρχές αναλογίας και ισότητας.

    Παραπομπή:
    https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=172562&pageIndex=0&doclang=el&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=6884785

    Η διαδικασία που προβλέπεται στο Άρθρο 9.6 για την υιοθεσία αδέσποτου ζώου που περισυλλέγεται από ιδιώτη αποτρέπει την ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία είναι ζωοφιλία στην πιο αγνή της μορφή και αντιτίθεται στην ευζωία του ζώου.

  • 19 Μαΐου 2021, 21:49 | Πηνελοπη Γαλανη

    Μη δυσκολεύετε τις υιοθεσίες και βάζετε στην παρανομία το έργο των φιλόζωων! Καταργείστε την υποχρέωση να παραδίδονται υποχρεωτικά σε Δήμους και σε αδειοδοτημένα καταφύγια όσα ζώα βρίσκουν φιλόζωοι, τουλάχιστον μέχρις ότου μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αδέσποτων στη χώρα και μέχρι να δημιουργηθούν επαρκή νόμιμα καταφύγια. Αλλιώς θα περιορίσετε τις υιοθεσίες και χιλιάδες κουτάβια και γατάκια θα έχουν τραγικό τέλος. ΝΑΙ στη φιλοξενία και περισυλλογή αδέσποτων από τις εγγεγραμμένες στο Μητρώο φιλοζωικές οργανώσεις χωρίς να ειναι απαραίτητο να έχουν αδειοδοτημένο καταφύγιο ,σε δομές που θα τηρούνται όλες οι συνθήκες ευζωίας .Κανένας φιλοζωικός σύλλογος δεν έχει χρήματα να δημιουργήσει και πολύ περισσότερο συντηρήσει καταφύγια με τις προϋποθέσεις της αδειοδότησης .Πάλι τα καθιστάτε παράνομα επειδή θέλουν να βοηθήσουν και μόνο . Μην ποινικοποιειτε τον εθελοντισμό

  • 19 Μαΐου 2021, 21:08 | Ελενα Μαμμη Γαλανη

    Μη δυσκολεύετε τις υιοθεσίες και βάζετε στην παρανομία το έργο των φιλόζωων! Καταργείστε την υποχρέωση να παραδίδονται υποχρεωτικά σε Δήμους και σε αδειοδοτημένα καταφύγια όσα ζώα βρίσκουν φιλόζωοι, τουλάχιστον μέχρις ότου μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αδέσποτων στη χώρα και μέχρι να δημιουργηθούν επαρκή νόμιμα καταφύγια. Αλλιώς θα περιορίσετε τις υιοθεσίες και χιλιάδες κουτάβια και γατάκια θα έχουν τραγικό τέλος. ΝΑΙ στη φιλοξενία και περισυλλογή αδέσποτων από τις εγγεγραμμένες στο Μητρώο φιλοζωικές οργανώσεις χωρίς να ειναι απαραίτητο να έχουν αδειοδοτημένο καταφύγιο ,σε δομές που θα τηρούνται όλες οι συνθήκες ευζωίας .Κανένας φιλοζωικός σύλλογος δεν έχει χρήματα να δημιουργήσει και πολύ περισσότερο συντηρήσει καταφύγια με τις προϋποθέσεις της αδειοδότησης .Πάλι τα καθιστάτε παράνομα επειδή θέλουν να βοηθήσουν και μόνο . Μην ποινικοποιειτε τον εθελοντισμό

  • 19 Μαΐου 2021, 21:27 | Ελενα Μαμμη Γαλανη

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων, χωρίς καθυστερήσεις, αναβολές και εξαιρέσεις. Αστείρευτη πηγή αδέσποτων είναι οι ανεξέλεγκτες γεννήσεις των δεσποζόμενων που συνεπάγονται είτε βίαιη θανάτωση είτε εγκατάλειψη των μικρών. Η υποχρέωση στείρωσης να ξεκινά το πολύ μετά από 6 μήνες από την επιβολή του νόμου εφόσον δεν υπάρχει κάποιο κτηνιατρικό θέμα και να αφαιρεθεί εντελώς η δυνατότητα εξαιρέσεων ιδιαίτερα για τα ζώα «εργασίας» (κυνηγιού, φύλαξης κοπαδιών κλπ) γιατί ακριβώς από αυτά προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός αδέσποτων.

  • 19 Μαΐου 2021, 21:51 | 3 kai o koykos

    ΣΥΜΦΩΝΩ απόλυτα με την Ο.ΖΩ.ΣΩ.ΕΛ
    ΟΧΙ ΣΤΟ Ν/Σ
    Εδώ και τώρα απόσυρση του Ν/Σ και επανάληψη των συζητήσεων μα τους καθείς αρμοδίους και όχι με τους άσχετους και επικίνδυνους

  • 19 Μαΐου 2021, 21:58 | Σωματείο Προστασίας Ζώων «Γατοδράση Αθήνας- Cat Rescue Athens»

    Παρ. 4: Όπως γνωρίζει καλά ο φιλοζωικός κόσμος της χώρας, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από μη μονίμους κατοίκους Ελλάδας για υιοθεσία αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Ζητούμε να διευκρινίζεται περαιτέρω και να είναι σαφής η διαδικασία υιοθεσίας αδέσποτου ζώου συντροφιάς από ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη που δεν είναι μόνιμος κάτοικος Ελλάδας ή σε περίπτωση συνεργασίας με φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δεν έχει έδρα στην Ελλάδα, ιδίως ως προς τον τόπο υιοθεσίας, τον τρόπο καταχώρησης της υιοθεσίας στο ΕΜΖΣ και τη μετακίνησή του προς τη χώρα κατοικίας του νέου ιδιοκτήτη ή της έδρας του φιλοζωικού σωματείου ή της φιλοζωικής οργάνωσης.

  • 19 Μαΐου 2021, 20:37 | Καλογεράς Γεώργιος

    Yιοθεσία έναντι οικονομικού αντιτίμου παραπέμπει σε εμπορική συναλλαγή όμοιας με πώληση σε pet shop. Η υιοθεσία θα πρέπει να γίνεται από τους Δήμους ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων και η ιχνηλασιμότητά τους, μετά τη στείρωσή τους, τον εμβολιασμό τους, αλλά και την καταγραφή τους.

  • 19 Μαΐου 2021, 20:52 | ΔΙΟΝΥΣΗΣ

    Συμφωνω με τις προτάσεις, θέσεις και ενστάσεις της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδιας

  • 19 Μαΐου 2021, 20:02 | Ιρια Ψαρομάλλου

    Μη δυσκολεύετε τις υιοθεσίες και βάζετε στην παρανομία το έργο των φιλόζωων! Καταργείστε την υποχρέωση να παραδίδονται υποχρεωτικά σε Δήμους και σε αδειοδοτημένα καταφύγια όσα ζώα βρίσκουν φιλόζωοι, τουλάχιστον μέχρις ότου μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αδέσποτων στη χώρα και μέχρι να δημιουργηθούν επαρκή νόμιμα καταφύγια. Αλλιώς θα περιορίσετε τις υιοθεσίες και χιλιάδες κουτάβια και γατάκια θα έχουν τραγικό τέλος. ΝΑΙ στη φιλοξενία και περισυλλογή αδέσποτων από τις εγγεγραμμένες στο Μητρώο φιλοζωικές οργανώσεις χωρίς να ειναι απαραίτητο να έχουν αδειοδοτημένο καταφύγιο ,σε δομές που θα τηρούνται όλες οι συνθήκες ευζωίας .Κανένας φιλοζωικός σύλλογος δεν έχει χρήματα να δημιουργήσει και πολύ περισσότερο συντηρήσει καταφύγια με τις προϋποθέσεις της αδειοδότησης .Πάλι τα καθιστάτε παράνομα επειδή θέλουν να βοηθήσουν και μόνο . Μην ποινικοποιειτε τον εθελοντισμοι

  • 19 Μαΐου 2021, 20:47 | Καλογεράς Φώτης

    Yιοθεσία έναντι οικονομικού αντιτίμου παραπέμπει σε εμπορική συναλλαγή όμοιας με πώληση σε pet shop. Η υιοθεσία θα πρέπει να γίνεται από τους Δήμους ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων και η ιχνηλασιμότητά τους, μετά τη στείρωσή τους, τον εμβολιασμό τους, αλλά και την καταγραφή τους.

  • 19 Μαΐου 2021, 20:25 | Νικόλας Αρμούτης

    Δεν θα πρέπει να υφίσταται ως έννοια ο «προσωρινός ιδιοκτήτης» καθώς τα αδέσποτα ζώα είναι αποκλειστική ευθύνη των Δήμων και μόνο αυτών. Φυσικά πρόσωπα μπορούν να υιοθετήσουν αδέσποτο από τον Δήμο και στη συνέχεια αν επιθυμούν να προβούν σε μεταβίβαση της ιδιοκτησίας σε άλλο φυσικό πρόσωπο. Οποιαδήποτε υιοθεσία που πραγματοποιείται υπό τη μορφή αναδόχων ως μεσαζόντων ελλοχεύει πιθανές παράνομες δοσοληψίες οικονομικού χαρακτήρα εις βάρος των αδέσποτων.

    Συνεπώς : στην παράγραφο 2 του παρόντος θα πρέπει η «δήλωση υιοθεσίας ζώου» να πραγματοποιείται μόνο μεταξύ του Δήμου και του φυσικού προσώπου που ενδιαφέρεται για την υιοθεσία.

    Γενικά θα πρέπει να απαλειφθούν οι έννοιες του προσωρινού ιδιοκτήτη και προσωρινού αναδόχου καθώς η ιδιοκτησία ενός αδέσποτου να ανήκει μόνο στους Δήμους οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την υλοποίηση υιοθεσίας, περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων. Κάθε άλλη εκχώρηση από τους Δήμους της συγκεκριμένης αρμοδιότητα ελλοχεύει πιθανές παράνομες δοσοληψίες οικονομικού χαρακτήρα.

    Τα έσοδα που θα προκύψουν από τις υιοθεσίες λόγω της μετακίνησης του ζώου και τυχόν δαπανών σίτισης και ιατρικής φροντίδας, θα πρέπει να πηγαίνουν κατευθείαν στους δήμους και σε κανέναν άλλον καθώς την αποκλειστική διαχείριση των αδέσποτων την έχουν οι Δήμοι.

    Η παράγραφος 6 να απαλειφθεί καθώς μόνο οι Δήμοι οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την υλοποίηση υιοθεσίας, περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων. Κάθε άλλη εκχώρηση από τους Δήμους της συγκεκριμένης αρμοδιότητα ελλοχεύει πιθανές παράνομες δοσοληψίες οικονομικού χαρακτήρα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται να χρησιμοποιούνται χρήματα των δημοτών για στειρώσεις και περιθάλψεις δεσποζόντων ζώων που θα παρουσιάζονται ως αδέσποτα.

  • 19 Μαΐου 2021, 20:50 | Μαρία-Αδαμαντία Εμμανουήλ

    Όσο πιο περίπλοκες καθίστανται οι διαδικασίες υιοθεσίας ενός αδέσποτου ζώου,τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να υιοθετηθούν τα ζώα αυτά.Η περίπλοκη διαδικασία δε θα ενισχύσει τη συνειδητοποίηση του υποψήφιου κηδεμόνα,αντιθέτως,θα πτοήσει την καλή θέληση πολλών.

  • 19 Μαΐου 2021, 20:23 | Μένια

    Συμφωνώ με τις προτάσεις, ενστάσεις και θέσεις της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ).

  • 19 Μαΐου 2021, 19:45 | Βιολέττα Βάλτσικ

    Μην ποινικοποιείτε το έργο τον εθελοντών. Οι περισσότεροι δήμοι δεν έχουν υποδομές, αρνούνται να αναλάβουν την περισυλλογή και τη διαδικασία υιοθεσίας. Εκατοντάδες αδέσποτες ψυχές σώζονται καθημερινά και βρίσκουν παντοτινές οικογένειες χάριν στους ήρωες εθελοντές που συχνά στερούνται οι ίδιοι τα βασικά για να προσφέρουν ό,τι μπορούν προκειμένου να σώσουν ένα έμβιο ον.
    Μια φιλοζωική οργάνωση καθώς και ο ιδιώτης χωρίς καταφύγιο πρέπει να μπορέσει να γίνεται προσωρινός ιδιοκτήτης ή ανάδοχος και να μπορέσει να διεξάγει μια νόμιμη υιοθεσία .

  • 19 Μαΐου 2021, 19:13 | καλαμπόκα Κική

    Μη δυσκολεύετε τις υιοθεσίες και βάζετε στην παρανομία το έργο των φιλόζωων! Καταργείστε την υποχρέωση να παραδίδονται υποχρεωτικά σε Δήμους και σε αδειοδοτημένα καταφύγια όσα ζώα βρίσκουν φιλόζωοι, τουλάχιστον μέχρις ότου μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αδέσποτων στη χώρα και μέχρι να δημιουργηθούν επαρκή νόμιμα καταφύγια. Αλλιώς θα περιορίσετε τις υιοθεσίες και χιλιάδες κουτάβια και γατάκια θα έχουν τραγικό τέλος. ΝΑΙ στη φιλοξενία και περισυλλογή αδέσποτων από τις εγγεγραμμένες στο Μητρώο φιλοζωικές οργανώσεις χωρίς να ειναι απαραίτητο να έχουν αδειοδοτημένο καταφύγιο ,σε δομές που θα τηρούνται όλες οι συνθήκες ευζωίας .Κανένας φιλοζωικός σύλλογος δεν έχει χρήματα να δημιουργήσει και πολύ περισσότερο συντηρήσει καταφύγια με τις προϋποθέσεις της αδειοδότησης .Πάλι τα καθιστάτε παράνομα επειδή θέλουν να βοηθήσουν και μόνο . Μην ποινικοποιειτε τον εθελοντισμό

  • 19 Μαΐου 2021, 19:28 | Λαμπρινού Ειρήνη-Δήμητρα

    Μη δυσκολεύετε τις υιοθεσίες και βάζετε στην παρανομία το έργο των φιλόζωων! Καταργείστε την υποχρέωση να παραδίδονται υποχρεωτικά σε Δήμους και σε νόμιμα καταφύγια όσα ζώα βρίσκουν φιλόζωοι, τουλάχιστον μέχρις ότου μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αδέσποτων στη χώρα και μέχρι να δημιουργηθούν επαρκή νόμιμα καταφύγια. Αλλιώς θα περιορίσετε τις υιοθεσίες και χιλιάδες κουτάβια και γατάκια θα έχουν τραγικό τέλος.

  • 19 Μαΐου 2021, 19:55 | Μαρίνα Ψαρομάλλου

    Μη δυσκολεύετε τις υιοθεσίες και βάζετε στην παρανομία το έργο των φιλόζωων! Καταργείστε την υποχρέωση να παραδίδονται υποχρεωτικά σε Δήμους και σε αδειοδοτημένα καταφύγια όσα ζώα βρίσκουν φιλόζωοι, τουλάχιστον μέχρις ότου μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αδέσποτων στη χώρα και μέχρι να δημιουργηθούν επαρκή νόμιμα καταφύγια. Αλλιώς θα περιορίσετε τις υιοθεσίες και χιλιάδες κουτάβια και γατάκια θα έχουν τραγικό τέλος. ΝΑΙ στη φιλοξενία και περισυλλογή αδέσποτων από τις εγγεγραμμένες στο Μητρώο φιλοζωικές οργανώσεις χωρίς να ειναι απαραίτητο να έχουν αδειοδοτημένο καταφύγιο ,σε δομές που θα τηρούνται όλες οι συνθήκες ευζωίας .Κανένας φιλοζωικός σύλλογος δεν έχει χρήματα να δημιουργήσει και πολύ περισσότερο συντηρήσει καταφύγια με τις προϋποθέσεις της αδειοδότησης .Πάλι τα καθιστάτε παράνομα επειδή θέλουν να βοηθήσουν και μόνο . Μην ποινικοποιειτε τον εθελοντισμό

  • 19 Μαΐου 2021, 19:32 | Λαμπρινού Στυλιανή

    Μη δυσκολεύετε τις υιοθεσίες και βάζετε στην παρανομία το έργο των φιλόζωων! Καταργείστε την υποχρέωση να παραδίδονται υποχρεωτικά σε Δήμους και σε νόμιμα καταφύγια όσα ζώα βρίσκουν φιλόζωοι, τουλάχιστον μέχρις ότου μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αδέσποτων στη χώρα και μέχρι να δημιουργηθούν επαρκή νόμιμα καταφύγια. Αλλιώς θα περιορίσετε τις υιοθεσίες και χιλιάδες κουτάβια και γατάκια θα έχουν τραγικό τέλος.

  • 19 Μαΐου 2021, 19:26 | Βασιλική

    Μη δυσκολεύετε τις υιοθεσίες και βάζετε στην παρανομία το έργο των φιλόζωων! Καταργείστε την υποχρέωση να παραδίδονται υποχρεωτικά σε Δήμους και σε αδειοδοτημένα καταφύγια όσα ζώα βρίσκουν φιλόζωοι, τουλάχιστον μέχρις ότου μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αδέσποτων στη χώρα και μέχρι να δημιουργηθούν επαρκή νόμιμα καταφύγια. Αλλιώς θα περιορίσετε τις υιοθεσίες και χιλιάδες κουτάβια και γατάκια θα έχουν τραγικό τέλος. ΝΑΙ στη φιλοξενία και περισυλλογή αδέσποτων από τις εγγεγραμμένες στο Μητρώο φιλοζωικές οργανώσεις χωρίς να ειναι απαραίτητο να έχουν αδειοδοτημένο καταφύγιο ,σε δομές που θα τηρούνται όλες οι συνθήκες ευζωίας .Κανένας φιλοζωικός σύλλογος δεν έχει χρήματα να δημιουργήσει και πολύ περισσότερο συντηρήσει καταφύγια με τις προϋποθέσεις της αδειοδότησης .Πάλι τα καθιστάτε παράνομα επειδή θέλουν να βοηθήσουν και μόνο . Μην ποινικοποιειτε τον εθελοντισμό

  • 19 Μαΐου 2021, 18:44 | Ειρηνη

    Η υιοθεσία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία της Υγείας των Ζώων, η διαχείριση αλλά και η παρακολούθηση του πληθυσμού των αδεσπότων ζώων είναι δέσμια αρμοδιότητα του Δήμου (τοπική Αρμόδια Αρχή) για τη διασφάλιση πρωτίστως της κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας (καταπολέμηση και πρόληψη ζωοανθρωπονόσων), αλλά και της υγείας και ευζωίας των ζώων.Ο ορισμός προσωρινός ιδιόκτητης δε εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς.Η έννοια του ιδιοκτήτη όπως ορίζεται στα ευρωπαϊκά κείμενα, αφορά μόνο φυσικό πρόσωπο που συντηρεί το ζώο συντροφιάς κυρίως μέσα στο σπίτι του για ευχαρίστησή του και σαν σύντροφο του.Επισημαίνεται ότι η υιοθεσία ζώου έχει την έννοια πράξεως μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που αποσκοπεί στη φροντίδα και την προστασία του ζώου από τον ιδιοκτήτη του και όχι περαιτέρω μεταβίβασή του, σύμφωνα με τις αρχές της υπεύθυνης ιδιοκτησίας.Αρμόδιοι για την εφαρμογή του προγράμματος εύρεσης νέου ιδιοκτήτη είναι οι Δήμοι, ως κάτοχοι των αδέσποτων ζώων που για τον σκοπό αυτό ενημερώνουν δημότες τους με κάθε πρόσφορο τρόπο. Επίσης τα ζωοφιλικά σωματεία συμβάλλουν στην εξεύρεση νέου ιδιοκτήτηΚάθε φυσικό πρόσωπο που επιθυμεί να γίνει ο νέος ιδιοκτήτης ενός αδέσποτου σκύλου πρέπει να απευθυνθεί στον Δήμο στα αρχεία του οποίου το ζώο έχει καταγραφεί.Απαγορεύεται η καταβολή αντιτίμου για την πραγματοποίηση υιοθεσιώνΗ διάταξη του άρθρου 9 παρ 3 « Κατά την παράδοση ενός ζώου για υιοθεσία υπογράφεται η «δήλωση υιοθεσίας ζώου από νέο ιδιοκτήτη» μεταξύ του προσωρινού ιδιοκτήτη και του νέου ιδιοκτήτη, καταγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς τα πλήρη στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη τους και εκδίδεται ή κατά περίπτωση ενημερώνεται το έγγραφο ταυτοποίησής του (διαβατήριο) με τα στοιχεία του ζώου και του νέου ιδιοκτήτη..»Στην περίπτωση που εφαρμόζεται το άρθρο 7 ως έχει, φιλοζωικό σωματείο με έδρα το εξωτερικό κατέχει το αδέσποτο ζώο ως προσωρινός ιδιοκτήτης σε καταφύγιο που διαθέτει. Πως θα διακριβωθεί πρακτικά ότι θα τηρηθεί η διάταξη που προαναφέρθηκε;Οι συγκεκριμένες διατάξεις σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 7 ουσιαστικά νομιμοποιούν την μαζική αποστολή αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε νομικά πρόσωπα του εξωτερικού ως ανάδοχους η ως προσωρινούς ιδιοκτήτες, η παραμονή αυτών των ζώων σε καταφύγια του εξωτερικού και τέλος την εμπορία των αδέσποτων ζώων.Φιλοζωικά σωματεία του εξωτερικού που διαθέτουν νόμιμο καταφύγιο στις χώρες που εδρεύουν, δύναται να παρουσιάζονται είτε ως προσωρινοί ιδιοκτήτες είτε ως ανάδοχοι των αδέσποτων ζώων χωρίς να μεσολαβεί κανένας Δήμος. Τα αδέσποτα ζώα που περισυλλέγονται θα μεταφέρονται στα καταφύγια των νομικών προσώπων αυτών.Στην περίπτωση που δεν υιοθετηθεί το ζώο συντροφιάς ποια θα είναι η τύχη του ;για ποιο λόγο δεν προκρίνεται η υπεύθυνη υιοθεσία σε φυσικά και μόνο πρόσωπα ;Μήπως δια αυτού του τρόπου επανέρχεται η ευθανασία με έμμεσο τρόπο όπως ισχύει σε μερικές χώρες υποδοχής των αδέσποτων ζώων που αποστέλλονται από την χώρα μας ;Από τις μέχρι τώρα υποθέσεις που έχουν εκδικαστεί η έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για παράνομη διακίνηση και εμπορία αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα ζώα δεν προορίζονταν για κάτοικους εξωτερικού που επιθυμούσαν να υιοθετήσουν ζώα συντροφιάς από την χώρα μας, αλλά είχαν αποδέκτες νομικά πρόσωπά τα οποία διέθεταν τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς έναντι χρηματικού ποσού, μια δραστηριότητα που σύμφωνα με απόφαση του ΕΚ υπάρχει βαθμός ομοιότητας μεταξύ της δραστηριότητας που συνίσταται στη διάθεση σκύλων σε άτομα τα οποία δέχονται να τους αναλάβουν έναντι της εκ μέρους τους καταβολής ορισμένου ποσού και της δραστηριότητας που συνίσταται στην πώληση σκύλων από κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Επομένως, το πρώτο είδος δραστηριότητας δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι στερείται κάθε εμπορικού χαρακτήρα» .Με την διάταξη του άρθρου 9 παράγραφος 5 νομιμοποιείται το εμπόριο αδέσποτων ζώων αφού προβλέπεται η καταβολή δαπανών σίτισης και ιατρικής φροντίδας…ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ …Ο.ΖΩ.ΣΩ.ΕΛ…

  • 19 Μαΐου 2021, 18:56 | Μαρία Δελημπαλταδάκη

    Μη δυσκολεύετε τις υιοθεσίες και βάζετε στην παρανομία το έργο των φιλόζωων! Καταργείστε την υποχρέωση να παραδίδονται υποχρεωτικά σε Δήμους και σε αδειοδοτημένα καταφύγια όσα ζώα βρίσκουν φιλόζωοι, τουλάχιστον μέχρις ότου μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αδέσποτων στη χώρα και μέχρι να δημιουργηθούν επαρκή νόμιμα καταφύγια. Αλλιώς θα περιορίσετε τις υιοθεσίες και χιλιάδες κουτάβια και γατάκια θα έχουν τραγικό τέλος. ΝΑΙ στη φιλοξενία και περισυλλογή αδέσποτων από τις εγγεγραμμένες στο Μητρώο φιλοζωικές οργανώσεις χωρίς να ειναι απαραίτητο να έχουν αδειοδοτημένο καταφύγιο ,σε δομές που θα τηρούνται όλες οι συνθήκες ευζωίας .Κανένας φιλοζωικός σύλλογος δεν έχει χρήματα να δημιουργήσει και πολύ περισσότερο συντηρήσει καταφύγια με τις προϋποθέσεις της αδειοδότησης .Πάλι τα καθιστάτε παράνομα επειδή θέλουν να βοηθήσουν και μόνο . Μην ποινικοποιειτε τον εθελοντισμό

  • 19 Μαΐου 2021, 18:07 | Ηλίας

    Το Άρθρο 9.5 δημιουργεί συνθήκες αντιτίμου υιοθεσίας σκύλου και γάτας παρόμοιες με αυτές της πώλησης. Η δραστηριότητα αυτή της υιοθεσίας έναντι αντιτίμου έχει χαρακτηριστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της 3ης Δεκεμβρίου 2015 ότι «υπάρχει βαθμός ομοιότητας μεταξύ της δραστηριότητας που συνίσταται στη διάθεση σκύλων σε άτομα τα οποία δέχονται να τους αναλάβουν έναντι της εκ μέρους τους καταβολής ορισμένου ποσού και της δραστηριότητας που συνίσταται στην πώληση σκύλων από κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Επομένως, το πρώτο είδος δραστηριότητας δεν μπορείB να θεωρηθεί ότι στερείται κάθε εμπορικού χαρακτήρα, κατά την έννοια του άρθρου 1, τέταρτο εδάφιο, της οδηγίας 90/425.»
    Ως εκ των ανωτέρω, η απαγόρευση πώλησης σκύλου και γάτας από τα Pet Shops αντιτίθεται στο Ελληνικό Δίκαιο και στις αρχές αναλογίας και ισότητας.

    Παραπομπή:
    https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=172562&pageIndex=0&doclang=el&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=6884785

    Η διαδικασία που προβλέπεται στο Άρθρο 9.6 για την υιοθεσία αδέσποτου ζώου που περισυλλέγεται από ιδιώτη αποτρέπει την ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία είναι ζωοφιλία στην πιο αγνή της μορφή και αντιτίθεται στην ευζωία του ζώου.

  • 19 Μαΐου 2021, 17:55 | ΤΑΣΟΣ

    Το Άρθρο 9.5 δημιουργεί συνθήκες αντιτίμου υιοθεσίας σκύλου και γάτας παρόμοιες με αυτές της πώλησης. Η δραστηριότητα αυτή της υιοθεσίας έναντι αντιτίμου έχει χαρακτηριστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της 3ης Δεκεμβρίου 2015 ότι «υπάρχει βαθμός ομοιότητας μεταξύ της δραστηριότητας που συνίσταται στη διάθεση σκύλων σε άτομα τα οποία δέχονται να τους αναλάβουν έναντι της εκ μέρους τους καταβολής ορισμένου ποσού και της δραστηριότητας που συνίσταται στην πώληση σκύλων από κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Επομένως, το πρώτο είδος δραστηριότητας δεν μπορείB να θεωρηθεί ότι στερείται κάθε εμπορικού χαρακτήρα, κατά την έννοια του άρθρου 1, τέταρτο εδάφιο, της οδηγίας 90/425.»
    Ως εκ των ανωτέρω, η απαγόρευση πώλησης σκύλου και γάτας από τα Pet Shops αντιτίθεται στο Ελληνικό Δίκαιο και στις αρχές αναλογίας και ισότητας.

    Παραπομπή:
    https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=172562&pageIndex=0&doclang=el&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=6884785

    Η διαδικασία που προβλέπεται στο Άρθρο 9.6 για την υιοθεσία αδέσποτου ζώου που περισυλλέγεται από ιδιώτη αποτρέπει την ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία είναι ζωοφιλία στην πιο αγνή της μορφή και αντιτίθεται στην ευζωία του ζώου.

  • 19 Μαΐου 2021, 17:44 | Μιχάλης Χ.

    Ποια είναι η σκοπιμότητα της αναδοχής; Δεν καλύπτεται από ιδιοκτήτη ή προσωρινό ιδιοκτήτη; Δημιουργία ιδιότυπων καταφυγίων σε σπίτια. Η έννοια του αναδόχου δεν υπάρχει σε νομοθεσία Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε κανένα κείμενο Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ο ορθός όρος είναι «κάτοχος» (μόνιμου ή προσωρινού), σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/429 και Ν2017/1992. Σε κάθε περίπτωση οι ανάδοχοι να επιφορτίζονται με όλα τις ευθύνες και τα έξοδα για το ζώο.Η έννοια της αναδοχής δεν εξυπηρετεί τίποτα.Να απαλειφθεί η φράση «την εύρεση αναδόχων».
    Να μην επιτρέπεται να μεταφέρουν ζώα «φιλόζωοι πολίτες σε συμβεβλημένα κτηνιατρεία των Δήμων. Τα αδέσποτα θα πρέπει να φιλοξενούνται σε δημοτικές δομές και να διαχειρίζονται αποκλειστικά από τους δήμους καθώς η προσωρινή ιδιοκτησία ενός αδέσποτου ανήκει μόνο στους Δήμους οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για την υλοποίηση υιοθεσίας, περισυλλογής και διαχείρισης τους. Από που προέρχονται τα ζώα που μεταφέρουν πολίτες; Χάνεται η έννοια της ιχνηλασιμότητας. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται να χρησιμοποιούνται χρήματα των δημοτών για στειρώσεις και περιθάλψεις δεσποζόντων ζώων που θα παρουσιάζονται ως αδέσποτα και είναι αντιδεοντολογικό για τους ιδιώτες κτηνίατρους.
    Η παρ. 6 πρέπει να απαλειφθεί καθώς μόνο οι Δήμοι πρέπει να είναι υπεύθυνοι για την υλοποίηση υιοθεσίας, περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.

  • 19 Μαΐου 2021, 17:22 | ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Πως είναι δυνατόν να βγαίνει ένα Νομοσχέδιο στη Διαβούλευση ενώ δεν υπάρχει ακόμα η απόφαση του ΣΤΕ και μάλιστα είναι γραμμένο από ένα Υπουργείο το οποίο δεν έχει καμία μα καμία αρμοδιότητα?

  • 19 Μαΐου 2021, 17:24 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

    ο Άρθρο 9.5 δημιουργεί συνθήκες αντιτίμου υιοθεσίας σκύλου και γάτας παρόμοιες με αυτές της πώλησης. Η δραστηριότητα αυτή της υιοθεσίας έναντι αντιτίμου έχει χαρακτηριστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της 3ης Δεκεμβρίου 2015 ότι «υπάρχει βαθμός ομοιότητας μεταξύ της δραστηριότητας που συνίσταται στη διάθεση σκύλων σε άτομα τα οποία δέχονται να τους αναλάβουν έναντι της εκ μέρους τους καταβολής ορισμένου ποσού και της δραστηριότητας που συνίσταται στην πώληση σκύλων από κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Επομένως, το πρώτο είδος δραστηριότητας δεν μπορείB να θεωρηθεί ότι στερείται κάθε εμπορικού χαρακτήρα, κατά την έννοια του άρθρου 1, τέταρτο εδάφιο, της οδηγίας 90/425.»
    Ως εκ των ανωτέρω, η απαγόρευση πώλησης σκύλου και γάτας από τα Pet Shops αντιτίθεται στο Ελληνικό Δίκαιο και στις αρχές αναλογίας και ισότητας.

    Παραπομπή:
    https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=172562&pageIndex=0&doclang=el&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=6884785

    Η διαδικασία που προβλέπεται στο Άρθρο 9.6 για την υιοθεσία αδέσποτου ζώου που περισυλλέγεται από ιδιώτη αποτρέπει την ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία είναι ζωοφιλία στην πιο αγνή της μορφή και αντιτίθεται στην ευζωία του ζώου.

  • 19 Μαΐου 2021, 17:48 | ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Το Άρθρο 9.5 δημιουργεί συνθήκες αντιτίμου υιοθεσίας σκύλου και γάτας παρόμοιες με αυτές της πώλησης. Η δραστηριότητα αυτή της υιοθεσίας έναντι αντιτίμου έχει χαρακτηριστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της 3ης Δεκεμβρίου 2015 ότι «υπάρχει βαθμός ομοιότητας μεταξύ της δραστηριότητας που συνίσταται στη διάθεση σκύλων σε άτομα τα οποία δέχονται να τους αναλάβουν έναντι της εκ μέρους τους καταβολής ορισμένου ποσού και της δραστηριότητας που συνίσταται στην πώληση σκύλων από κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Επομένως, το πρώτο είδος δραστηριότητας δεν μπορείB να θεωρηθεί ότι στερείται κάθε εμπορικού χαρακτήρα, κατά την έννοια του άρθρου 1, τέταρτο εδάφιο, της οδηγίας 90/425.»
    Ως εκ των ανωτέρω, η απαγόρευση πώλησης σκύλου και γάτας από τα Pet Shops αντιτίθεται στο Ελληνικό Δίκαιο και στις αρχές αναλογίας και ισότητας.

    Παραπομπή:
    https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=172562&pageIndex=0&doclang=el&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=6884785

    Η διαδικασία που προβλέπεται στο Άρθρο 9.6 για την υιοθεσία αδέσποτου ζώου που περισυλλέγεται από ιδιώτη αποτρέπει την ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία είναι ζωοφιλία στην πιο αγνή της μορφή και αντιτίθεται στην ευζωία του ζώου.

  • 19 Μαΐου 2021, 16:33 | ΣΑΒΒΑΣ

    Yιοθεσία έναντι οικονομικού αντιτίμου παραπέμπει σε εμπορική συναλλαγή όμοιας με πώληση σε pet shop. Η υιοθεσία θα πρέπει να γίνεται από τους Δήμους ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων και η ιχνηλασιμότητά τους, μετά τη στείρωσή τους, τον εμβολιασμό τους, αλλά και την καταγραφή τους.

  • 19 Μαΐου 2021, 16:05 | ΠΕΤΡΟΣ

    Yιοθεσία έναντι οικονομικού αντιτίμου παραπέμπει σε εμπορική συναλλαγή όμοιας με πώληση σε pet shop. Η υιοθεσία θα πρέπει να γίνεται από τους Δήμους ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων και η ιχνηλασιμότητά τους, μετά τη στείρωσή τους, τον εμβολιασμό τους, αλλά και την καταγραφή τους.

  • 19 Μαΐου 2021, 16:48 | ΕΙΡΗΝΗ

    Yιοθεσία έναντι οικονομικού αντιτίμου παραπέμπει σε εμπορική συναλλαγή όμοιας με πώληση σε pet shop. Η υιοθεσία θα πρέπει να γίνεται από τους Δήμους ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων και η ιχνηλασιμότητά τους, μετά τη στείρωσή τους, τον εμβολιασμό τους, αλλά και την καταγραφή τους.

  • 19 Μαΐου 2021, 16:59 | ΑΛΚΜΗΝΗ ΚΑΖΑΝΑ

    Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
    Παρ. 3: Σε αυτό το σημείο αναφέρεται ότι, αν για παράδειγμα αυτός που θα αναλάβει το κομμάτι της υιοθεσίας είναι ο Ανάδοχος ή ένα φιλοζωικό σωματείο, αυτός είναι υπεύθυνος να μεριμνά για την ανάρτηση των στοιχείων του αδέσποτου ζώου στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς. Στο άρθρο 4 όμως, με τους πιστοποιημένους χρήστες του ΕΜΖΣ, δεν αναφέρεται ότι ο κάθε πολίτης ή το φιλοζωικό θα μπορούν να έχει πρόσβαση για μεταβολή στοιχείων στην πλατφόρμα υιοθεσίας. Όσον αφορά τώρα τις αναρτήσεις ζώων προς υιοθεσία σε προσωπικές ιστοσελίδες ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρεται ότι οι μόνο οι «προσωρινοί ιδιοκτήτες» οφείλουν να παραπέμπουν στον σύνδεσμο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υιοθεσίας. Άρα οι Ανάδοχοι εξαιρούνται. Τα φιλοζωικά σωματεία που λόγω έλλειψης καταφυγίου δεν μπορούν να αναλάβουν το ρόλο του προσωρινού ιδιοκτήτη, επίσης εξαιρούνται. Για ποιο λόγο; Μήπως η παράβλεψη έγινε εκ παραδρομής;
    Παρ. 4: Λέμε ναι στις υιοθεσίες από αναγνωρισμένα σωματεία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί επιτέλους και να εκδίδει τα έγγραφα TRACES όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη (και ορίζεται από τον κανονισμό (EE) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), ώστε να εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα.

  • 19 Μαΐου 2021, 16:54 | Φιλοζωικο και περιβαλλοντικό Σωματείο Hopelad

    19 Μαΐου 2021, 14:23 | ΑΝΝΑ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ Μόνιμος ΣύνδεσμοςΛέμε ναι στις υιοθεσίες από αναγνωρισμένα σωματεία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί επιτέλους και να εκδίδει τα έγγραφα TRACES όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη (και ορίζεται από τον κανονισμό (EE) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), ώστε να εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα.Μη δυσκολεύετε τις υιοθεσίες και βάζετε στην παρανομία το έργο των φιλόζωων! Καταργείστε την υποχρέωση να παραδίδονται υποχρεωτικά σε Δήμους και σε αδειοδοτημένα καταφύγια όσα ζώα βρίσκουν φιλόζωοι, τουλάχιστον μέχρις ότου μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αδέσποτων στη χώρα και μέχρι να δημιουργηθούν επαρκή νόμιμα καταφύγια. Αλλιώς θα περιορίσετε τις υιοθεσίες και χιλιάδες κουτάβια και γατάκια θα έχουν τραγικό τέλος. ΝΑΙ στη φιλοξενία και περισυλλογή αδέσποτων από τις εγγεγραμμένες στο Μητρώο φιλοζωικές οργανώσεις χωρίς να ειναι απαραίτητο να έχουν αδειοδοτημένο καταφύγιο ,σε δομές που θα τηρούνται όλες οι συνθήκες ευζωίας .Κανένας φιλοζωικός σύλλογος δεν έχει χρήματα να δημιουργήσει και πολύ περισσότερο συντηρήσει καταφύγια με τις προϋποθέσεις της αδειοδότησης .Πάλι τα καθιστάτε παράνομα επειδή θέλουν να βοηθήσουν και μόνο . Μην ποινικοποιειτε τον εθελοντισμό

  • 19 Μαΐου 2021, 16:36 | Αριάδνη Ευθυμίου

    Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
    Παρ. 3: Σε αυτό το σημείο αναφέρεται ότι, αν για παράδειγμα αυτός που θα αναλάβει το κομμάτι της υιοθεσίας είναι ο Ανάδοχος ή ένα φιλοζωικό σωματείο, αυτός είναι υπεύθυνος να μεριμνά για την ανάρτηση των στοιχείων του αδέσποτου ζώου στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς. Στο άρθρο 4 όμως, με τους πιστοποιημένους χρήστες του ΕΜΖΣ, δεν αναφέρεται ότι ο κάθε πολίτης ή το φιλοζωικό θα μπορούν να έχει πρόσβαση για μεταβολή στοιχείων στην πλατφόρμα υιοθεσίας. Όσον αφορά τώρα τις αναρτήσεις ζώων προς υιοθεσία σε προσωπικές ιστοσελίδες ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρεται ότι οι μόνο οι «προσωρινοί ιδιοκτήτες» οφείλουν να παραπέμπουν στον σύνδεσμο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υιοθεσίας. Άρα οι Ανάδοχοι εξαιρούνται. Τα φιλοζωικά σωματεία που λόγω έλλειψης καταφυγίου δεν μπορούν να αναλάβουν το ρόλο του προσωρινού ιδιοκτήτη, επίσης εξαιρούνται. Για ποιο λόγο; Μήπως η παράβλεψη έγινε εκ παραδρομής;
    Παρ. 4: Λέμε ναι στις υιοθεσίες από αναγνωρισμένα σωματεία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί επιτέλους και να εκδίδει τα έγγραφα TRACES όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη (και ορίζεται από τον κανονισμό (EE) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), ώστε να εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα.

  • 19 Μαΐου 2021, 15:38 | Μιαρίτη Κατερίνα

    Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
    Παρ. 3: Σε αυτό το σημείο αναφέρεται ότι, αν για παράδειγμα αυτός που θα αναλάβει το κομμάτι της υιοθεσίας είναι ο Ανάδοχος ή ένα φιλοζωικό σωματείο, αυτός είναι υπεύθυνος να μεριμνά για την ανάρτηση των στοιχείων του αδέσποτου ζώου στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς. Στο άρθρο 4 όμως, με τους πιστοποιημένους χρήστες του ΕΜΖΣ, δεν αναφέρεται ότι ο κάθε πολίτης ή το φιλοζωικό θα μπορούν να έχει πρόσβαση για μεταβολή στοιχείων στην πλατφόρμα υιοθεσίας. Όσον αφορά τώρα τις αναρτήσεις ζώων προς υιοθεσία σε προσωπικές ιστοσελίδες ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρεται ότι οι μόνο οι «προσωρινοί ιδιοκτήτες» οφείλουν να παραπέμπουν στον σύνδεσμο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υιοθεσίας. Άρα οι Ανάδοχοι εξαιρούνται. Τα φιλοζωικά σωματεία που λόγω έλλειψης καταφυγίου δεν μπορούν να αναλάβουν το ρόλο του προσωρινού ιδιοκτήτη, επίσης εξαιρούνται. Για ποιο λόγο; Μήπως η παράβλεψη έγινε εκ παραδρομής;
    Παρ. 4: Λέμε ναι στις υιοθεσίες από αναγνωρισμένα σωματεία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί επιτέλους και να εκδίδει τα έγγραφα TRACES όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη (και ορίζεται από τον κανονισμό (EE) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), ώστε να εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα.

  • 19 Μαΐου 2021, 15:21 | Ελένη Μαυρούλη

    Συμφωνώ με τη θέση της ΠΦΠΟ
    Μη δυσκολεύετε τις υιοθεσίες και βάζετε στην παρανομία το έργο των φιλόζωων! Καταργείστε την υποχρέωση να παραδίδονται υποχρεωτικά σε Δήμους και σε αδειοδοτημένα καταφύγια όσα ζώα βρίσκουν φιλόζωοι, τουλάχιστον μέχρις ότου μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αδέσποτων στη χώρα και μέχρι να δημιουργηθούν επαρκή νόμιμα καταφύγια. Αλλιώς θα περιορίσετε τις υιοθεσίες και χιλιάδες κουτάβια και γατάκια θα έχουν τραγικό τέλος. ΝΑΙ στη φιλοξενία και περισυλλογή αδέσποτων από τις εγγεγραμμένες στο Μητρώο φιλοζωικές οργανώσεις χωρίς να ειναι απαραίτητο να έχουν αδειοδοτημένο καταφύγιο ,σε δομές που θα τηρούνται όλες οι συνθήκες ευζωίας .Κανένας φιλοζωικός σύλλογος δεν έχει χρήματα να δημιουργήσει και πολύ περισσότερο συντηρήσει καταφύγια με τις προϋποθέσεις της αδειοδότησης .Πάλι τα καθιστάτε παράνομα επειδή θέλουν να βοηθήσουν και μόνο . Μην ποινικοποιειτε τον εθελοντισμό

  • 19 Μαΐου 2021, 15:29 | Δενδρουλάκης Δημήτριος

    Yιοθεσία έναντι οικονομικού αντιτίμου παραπέμπει σε εμπορική συναλλαγή όμοιας με πώληση σε pet shop. Η υιοθεσία θα πρέπει να γίνεται από τους Δήμους ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων και η ιχνηλασιμότητά τους, μετά τη στείρωσή τους, τον εμβολιασμό τους, αλλά και την καταγραφή τους.

  • 19 Μαΐου 2021, 14:06 | Τζένη

    Συμφωνω με τις θεσεις της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδιας
    Στείλατε Σήμερα στις 11:25 π.μ.
    https://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.opengov.gr%2Fypes%2F%3Fp%3D7914%26fbclid%3DIwAR0oOVoqJVWEXMScK0GQ0X0RQMpGj2s7Qj7Z1pjXv8muLUHWCBLvYiHFllE&h=AT0ssX5GDiVSgsE9wXRdvj8mxPohEM26u5TErb7jlJ0T9UnizujSw5PDi_t3Yn0XeYZ8YDik9Cfs_5zYjqzUAS-t6f_FZeA3IMPICuMKVKUArWVIveqMlMkJGtBXzgxi-bcPBQ

  • 19 Μαΐου 2021, 14:27 | ΝΙΚΟΣ ΝΙΩΡΑΣ

    Οι δηλώσεις υιοθεσίας αποτελούν δημόσια έγγραφα και άρα θα πρέπει εκδίδονται από τους Δήμους. Η υιοθεσία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία της Υγείας των Ζώων, η διαχείριση αλλά και η παρακολούθηση του πληθυσμού των αδεσπότων ζώων είναι δέσμια αρμοδιότητα και του Δήμου (τοπική Αρμόδια Αρχή) για τη διασφάλιση πρωτίστως της κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας (καταπολέμηση και πρόληψη ζωοανθρωπονόσων), αλλά και της υγείας και ευζωίας των ζώων.

  • 19 Μαΐου 2021, 14:29 | Χριστίνα Παπαδοπούλου

    Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
    Παρ. 3: Σε αυτό το σημείο αναφέρεται ότι, αν για παράδειγμα αυτός που θα αναλάβει το κομμάτι της υιοθεσίας είναι ο Ανάδοχος ή ένα φιλοζωικό σωματείο, αυτός είναι υπεύθυνος να μεριμνά για την ανάρτηση των στοιχείων του αδέσποτου ζώου στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς. Στο άρθρο 4 όμως, με τους πιστοποιημένους χρήστες του ΕΜΖΣ, δεν αναφέρεται ότι ο κάθε πολίτης ή το φιλοζωικό θα μπορούν να έχει πρόσβαση για μεταβολή στοιχείων στην πλατφόρμα υιοθεσίας. Όσον αφορά τώρα τις αναρτήσεις ζώων προς υιοθεσία σε προσωπικές ιστοσελίδες ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρεται ότι οι μόνο οι «προσωρινοί ιδιοκτήτες» οφείλουν να παραπέμπουν στον σύνδεσμο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υιοθεσίας. Άρα οι Ανάδοχοι εξαιρούνται. Τα φιλοζωικά σωματεία που λόγω έλλειψης καταφυγίου δεν μπορούν να αναλάβουν το ρόλο του προσωρινού ιδιοκτήτη, επίσης εξαιρούνται. Για ποιο λόγο; Μήπως η παράβλεψη έγινε εκ παραδρομής;
    Παρ. 4: Λέμε ναι στις υιοθεσίες από αναγνωρισμένα σωματεία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί επιτέλους και να εκδίδει τα έγγραφα TRACES όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη (και ορίζεται από τον κανονισμό (EE) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), ώστε να εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα.

  • 19 Μαΐου 2021, 14:23 | ΑΝΝΑ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Λέμε ναι στις υιοθεσίες από αναγνωρισμένα σωματεία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί επιτέλους και να εκδίδει τα έγγραφα TRACES όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη (και ορίζεται από τον κανονισμό (EE) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), ώστε να εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα.

    Μη δυσκολεύετε τις υιοθεσίες και βάζετε στην παρανομία το έργο των φιλόζωων! Καταργείστε την υποχρέωση να παραδίδονται υποχρεωτικά σε Δήμους και σε αδειοδοτημένα καταφύγια όσα ζώα βρίσκουν φιλόζωοι, τουλάχιστον μέχρις ότου μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αδέσποτων στη χώρα και μέχρι να δημιουργηθούν επαρκή νόμιμα καταφύγια. Αλλιώς θα περιορίσετε τις υιοθεσίες και χιλιάδες κουτάβια και γατάκια θα έχουν τραγικό τέλος. ΝΑΙ στη φιλοξενία και περισυλλογή αδέσποτων από τις εγγεγραμμένες στο Μητρώο φιλοζωικές οργανώσεις χωρίς να ειναι απαραίτητο να έχουν αδειοδοτημένο καταφύγιο ,σε δομές που θα τηρούνται όλες οι συνθήκες ευζωίας .Κανένας φιλοζωικός σύλλογος δεν έχει χρήματα να δημιουργήσει και πολύ περισσότερο συντηρήσει καταφύγια με τις προϋποθέσεις της αδειοδότησης .Πάλι τα καθιστάτε παράνομα επειδή θέλουν να βοηθήσουν και μόνο . Μην ποινικοποιειτε τον εθελοντισμό

  • 19 Μαΐου 2021, 14:31 | Ιωάννα Φιλοκώστα

    Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
    Παρ. 3: Σε αυτό το σημείο αναφέρεται ότι, αν για παράδειγμα αυτός που θα αναλάβει το κομμάτι της υιοθεσίας είναι ο Ανάδοχος ή ένα φιλοζωικό σωματείο, αυτός είναι υπεύθυνος να μεριμνά για την ανάρτηση των στοιχείων του αδέσποτου ζώου στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς. Στο άρθρο 4 όμως, με τους πιστοποιημένους χρήστες του ΕΜΖΣ, δεν αναφέρεται ότι ο κάθε πολίτης ή το φιλοζωικό θα μπορούν να έχει πρόσβαση για μεταβολή στοιχείων στην πλατφόρμα υιοθεσίας. Όσον αφορά τώρα τις αναρτήσεις ζώων προς υιοθεσία σε προσωπικές ιστοσελίδες ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρεται ότι οι μόνο οι «προσωρινοί ιδιοκτήτες» οφείλουν να παραπέμπουν στον σύνδεσμο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υιοθεσίας. Άρα οι Ανάδοχοι εξαιρούνται. Τα φιλοζωικά σωματεία που λόγω έλλειψης καταφυγίου δεν μπορούν να αναλάβουν το ρόλο του προσωρινού ιδιοκτήτη, επίσης εξαιρούνται. Για ποιο λόγο; Μήπως η παράβλεψη έγινε εκ παραδρομής;
    Παρ. 4: Λέμε ναι στις υιοθεσίες από αναγνωρισμένα σωματεία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί επιτέλους και να εκδίδει τα έγγραφα TRACES όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη (και ορίζεται από τον κανονισμό (EE) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), ώστε να εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα.

  • 19 Μαΐου 2021, 14:20 | ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ

    Μη δυσκολεύετε τις υιοθεσίες και βάζετε στην παρανομία το έργο των φιλόζωων! Καταργείστε την υποχρέωση να παραδίδονται υποχρεωτικά σε Δήμους και σε αδειοδοτημένα καταφύγια όσα ζώα βρίσκουν φιλόζωοι, τουλάχιστον μέχρις ότου μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αδέσποτων στη χώρα και μέχρι να δημιουργηθούν επαρκή νόμιμα καταφύγια. Αλλιώς θα περιορίσετε τις υιοθεσίες και χιλιάδες κουτάβια και γατάκια θα έχουν τραγικό τέλος. ΝΑΙ στη φιλοξενία και περισυλλογή αδέσποτων από τις εγγεγραμμένες στο Μητρώο φιλοζωικές οργανώσεις χωρίς να ειναι απαραίτητο να έχουν αδειοδοτημένο καταφύγιο ,σε δομές που θα τηρούνται όλες οι συνθήκες ευζωίας .Κανένας φιλοζωικός σύλλογος δεν έχει χρήματα να δημιουργήσει και πολύ περισσότερο συντηρήσει καταφύγια με τις προϋποθέσεις της αδειοδότησης .Πάλι τα καθιστάτε παράνομα επειδή θέλουν να βοηθήσουν και μόνο . Μην ποινικοποιειτε τον εθελοντισμό

  • 19 Μαΐου 2021, 13:41 | Αποστολία Ευσταθιάδου

    Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
    Παρ. 3: Σε αυτό το σημείο αναφέρεται ότι, αν για παράδειγμα αυτός που θα αναλάβει το κομμάτι της υιοθεσίας είναι ο Ανάδοχος ή ένα φιλοζωικό σωματείο, αυτός είναι υπεύθυνος να μεριμνά για την ανάρτηση των στοιχείων του αδέσποτου ζώου στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς. Στο άρθρο 4 όμως, με τους πιστοποιημένους χρήστες του ΕΜΖΣ, δεν αναφέρεται ότι ο κάθε πολίτης ή το φιλοζωικό θα μπορούν να έχει πρόσβαση για μεταβολή στοιχείων στην πλατφόρμα υιοθεσίας. Όσον αφορά τώρα τις αναρτήσεις ζώων προς υιοθεσία σε προσωπικές ιστοσελίδες ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρεται ότι οι μόνο οι «προσωρινοί ιδιοκτήτες» οφείλουν να παραπέμπουν στον σύνδεσμο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υιοθεσίας. Άρα οι Ανάδοχοι εξαιρούνται. Τα φιλοζωικά σωματεία που λόγω έλλειψης καταφυγίου δεν μπορούν να αναλάβουν το ρόλο του προσωρινού ιδιοκτήτη, επίσης εξαιρούνται. Για ποιο λόγο; Μήπως η παράβλεψη έγινε εκ παραδρομής;
    Παρ. 4: Λέμε ναι στις υιοθεσίες από αναγνωρισμένα σωματεία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί επιτέλους και να εκδίδει τα έγγραφα TRACES όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη (και ορίζεται από τον κανονισμό (EE) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), ώστε να εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα.

  • 19 Μαΐου 2021, 13:54 | Θεοδώρα Τζιογκίδου

    Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
    Παρ. 3: Σε αυτό το σημείο αναφέρεται ότι, αν για παράδειγμα αυτός που θα αναλάβει το κομμάτι της υιοθεσίας είναι ο Ανάδοχος ή ένα φιλοζωικό σωματείο, αυτός είναι υπεύθυνος να μεριμνά για την ανάρτηση των στοιχείων του αδέσποτου ζώου στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς. Στο άρθρο 4 όμως, με τους πιστοποιημένους χρήστες του ΕΜΖΣ, δεν αναφέρεται ότι ο κάθε πολίτης ή το φιλοζωικό θα μπορούν να έχει πρόσβαση για μεταβολή στοιχείων στην πλατφόρμα υιοθεσίας. Όσον αφορά τώρα τις αναρτήσεις ζώων προς υιοθεσία σε προσωπικές ιστοσελίδες ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρεται ότι οι μόνο οι «προσωρινοί ιδιοκτήτες» οφείλουν να παραπέμπουν στον σύνδεσμο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υιοθεσίας. Άρα οι Ανάδοχοι εξαιρούνται. Τα φιλοζωικά σωματεία που λόγω έλλειψης καταφυγίου δεν μπορούν να αναλάβουν το ρόλο του προσωρινού ιδιοκτήτη, επίσης εξαιρούνται. Για ποιο λόγο; Μήπως η παράβλεψη έγινε εκ παραδρομής;
    Παρ. 4: Λέμε ναι στις υιοθεσίες από αναγνωρισμένα σωματεία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί επιτέλους και να εκδίδει τα έγγραφα TRACES όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη (και ορίζεται από τον κανονισμό (EE) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), ώστε να εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα.

  • 19 Μαΐου 2021, 13:25 | Γεράσιμος Κ.

    Είναι γνωστό εδώ και αιώνες ότι η κοντινότερη διαδρομή μεταξύ δύο σημείων είναι η ευθεία. Έτσι εάν κάποιος βρεί ένα ΑΔΕΣΠΟΤΟ που θέλει να υιοθετήσει, δηλαδή να γίνει άμεσα ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς πηγαίνοντας απ’ευθείας σε έναν ιδιώτη κτηνίατρο και φυσικά να αναλάβει όλα τα έξοδα κτηνιατρικού ελέγχου, φροντίδας, σήμανσης και καταγραφής εμείς με την παράγραφο 6 του λέμε ΟΧΙ;
    Δηλαδή θα τον ταλαιπωρήσουμε λέγοντας ψάξε βρες προσωρινό ιδιοκτήτη και εσύ γίνε ανάδοχος και μετά ξαναγίνε ιδιοκτήτης ενώ ταυτόχρονα θα υποβάλλουμε τον προσωρινό ιδιοκτήτη σε έξοδα που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε άλλες ανάγκες και όλο αυτό θα βοηθήσει τη μείωση των αδεσπότων;
    Σε τι εξυπηρετεί άραγε ο «μεσάζοντας»;

    Πρόταση
    Όπως στο άρθρο 7 παρ.6 επιτρέπεται η μεταφορά αδέσποτων ζώων από φιλόζωους ιδιώτες……σε μη συμβεβλημένο με τον δήμο κτηνιατρείο, εφόσον ο ιδιώτης επιθυμεί να καλύψει το κόστος, έτσι να επιτρέπεται η η μεταφορά αδέσποτων ζώων από φιλόζωους ιδιώτες σε μη συμβεβλημένο με τον δήμο κτηνιατρείο χωρίς τη μεσολάβηση προσωρινού ιδιοκτήτη , εφόσον ο ιδιώτης επιθυμεί να καταχωρηθεί άμεσα ως ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς εφόσον επιθυμεί ο ίδιος να καλύψει το κόστος των υποχρεώσεων του άρθρου 9 παρ. 2 .

  • 19 Μαΐου 2021, 13:12 | Μακροπούλου Βασιλική

    Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
    Παρ. 3: Σε αυτό το σημείο αναφέρεται ότι, αν για παράδειγμα αυτός που θα αναλάβει το κομμάτι της υιοθεσίας είναι ο Ανάδοχος ή ένα φιλοζωικό σωματείο, αυτός είναι υπεύθυνος να μεριμνά για την ανάρτηση των στοιχείων του αδέσποτου ζώου στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς. Στο άρθρο 4 όμως, με τους πιστοποιημένους χρήστες του ΕΜΖΣ, δεν αναφέρεται ότι ο κάθε πολίτης ή το φιλοζωικό θα μπορούν να έχει πρόσβαση για μεταβολή στοιχείων στην πλατφόρμα υιοθεσίας. Όσον αφορά τώρα τις αναρτήσεις ζώων προς υιοθεσία σε προσωπικές ιστοσελίδες ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρεται ότι οι μόνο οι «προσωρινοί ιδιοκτήτες» οφείλουν να παραπέμπουν στον σύνδεσμο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υιοθεσίας. Άρα οι Ανάδοχοι εξαιρούνται. Τα φιλοζωικά σωματεία που λόγω έλλειψης καταφυγίου δεν μπορούν να αναλάβουν το ρόλο του προσωρινού ιδιοκτήτη, επίσης εξαιρούνται. Για ποιο λόγο; Μήπως η παράβλεψη έγινε εκ παραδρομής;
    Παρ. 4: Λέμε ναι στις υιοθεσίες από αναγνωρισμένα σωματεία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί επιτέλους και να εκδίδει τα έγγραφα TRACES όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη (και ορίζεται από τον κανονισμό (EE) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), ώστε να εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα.

  • 19 Μαΐου 2021, 13:26 | Σοφία Αλεβιζάκη

    Μη δυσκολεύετε τις υιοθεσίες και βάζετε στην παρανομία το έργο των φιλόζωων! Καταργείστε την υποχρέωση να παραδίδονται υποχρεωτικά σε Δήμους και σε αδειοδοτημένα καταφύγια όσα ζώα βρίσκουν φιλόζωοι, τουλάχιστον μέχρις ότου μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αδέσποτων στη χώρα και μέχρι να δημιουργηθούν επαρκή νόμιμα καταφύγια. Αλλιώς θα περιορίσετε τις υιοθεσίες και χιλιάδες κουτάβια και γατάκια θα έχουν τραγικό τέλος. ΝΑΙ στη φιλοξενία και περισυλλογή αδέσποτων από τις εγγεγραμμένες στο Μητρώο φιλοζωικές οργανώσεις χωρίς να ειναι απαραίτητο να έχουν αδειοδοτημένο καταφύγιο ,σε δομές που θα τηρούνται όλες οι συνθήκες ευζωίας .Κανένας φιλοζωικός σύλλογος δεν έχει χρήματα να δημιουργήσει και πολύ περισσότερο συντηρήσει καταφύγια με τις προϋποθέσεις της αδειοδότησης .Πάλι τα καθιστάτε παράνομα επειδή θέλουν να βοηθήσουν και μόνο . Μην ποινικοποιειτε τον εθελοντισμό