Άρθρο 9 Υιοθεσία αδέσποτων ζώων συντροφιάς

1. Οι προσωρινοί ιδιοκτήτες αδέσποτων ζώων συντροφιάς μεριμνούν για την εύρεση αναδόχων και για την υιοθεσία τους. Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς μπορούν να υιοθετηθούν από ενήλικα άτομα με κατοικία στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων συντροφιάς οι προσωρινοί ιδιοκτήτες μπορούν να συνεργάζονται μεταξύ τους ή με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που λειτουργούν νόμιμα.
2. Τα προς υιοθεσία ζώα συντροφιάς υιοθετούνται αφού έχουν υποβληθεί προηγουμένως σε σήμανση, αποπαρασίτωση, εμβολιασμό και στείρωση, εφόσον η τελευταία δεν αντενδείκνυται λόγω ηλικίας, νόσου ή άλλων παθολογικών αιτίων. Κατά την παράδοση ενός ζώου για υιοθεσία υπογράφεται η «δήλωση υιοθεσίας ζώου από νέο ιδιοκτήτη» μεταξύ του προσωρινού ιδιοκτήτη και του νέου ιδιοκτήτη, καταγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς τα πλήρη στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη τους και εκδίδεται ή κατά περίπτωση ενημερώνεται το έγγραφο ταυτοποίησής του (διαβατήριο) με τα στοιχεία του ζώου και του νέου ιδιοκτήτη.
3. Για τον σκοπό της διενέργειας υιοθεσιών, δημιουργείται και λειτουργεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς. Κάθε ζώο προς υιοθεσία καταχωρείται στην πλατφόρμα αυτή με το όνομά του, τη φωτογραφία του, την αναλυτική περιγραφή του, τον αριθμό ταυτοποίησης (microchip), την ηλικία του, το φύλο του, τον κωδικό αριθμό καταφυγίου στο οποίο διαμένει ή τα στοιχεία του αναδόχου του, τους συνδέσμους σε άλλες ιστοσελίδες ή δημόσιες σελίδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με επιπλέον στοιχεία για το συγκεκριμένο ζώο και λοιπές πληροφορίες. Δίπλα στο όνομα του ζώου αναγράφονται ο προσωρινός ιδιοκτήτης του, τα στοιχεία επικοινωνίας του αρμόδιου προσώπου που έχει αναλάβει την υιοθεσία του (ανάδοχος, υπάλληλος δήμου, εκπρόσωπος φιλοζωικού σωματείου ή φιλοζωικής οργάνωσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή καταφυγίου). Οι προσωρινοί ιδιοκτήτες οφείλουν στις ιστοσελίδες τους ή στις δημόσιες σελίδες τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης να παραπέμπουν στον σύνδεσμο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του πρώτου εδαφίου για την προώθηση της υιοθεσίας αδέσποτων ζώων. Το πρόσωπο που έχει αναλάβει την υιοθεσία του ζώου μεριμνά για την ανάρτηση των στοιχείων του αδέσποτου ζώου στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς και προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες επικοινωνίες και διαδικασίες έως ότου το ζώο υιοθετηθεί.
4. Στην περίπτωση υιοθεσίας αδέσποτου ζώου συντροφιάς από ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη που δεν είναι μόνιμος κάτοικος Ελλάδας ή σε περίπτωση συνεργασίας με φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δεν έχει έδρα στην Ελλάδα, η υιοθεσία πραγματοποιείται με την παράδοσή του στον ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη ή σε νόμιμο εκπρόσωπό του ή σε πληρεξούσιό του και η πληρεξουσιότητα αποδεικνύεται με έγγραφο βέβαιης χρονολογίας. Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται το μέρος VI του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429.
5. Απαγορεύεται η καταβολή αντιτίμου για την πραγματοποίηση υιοθεσιών, εξαιρουμένων των εξόδων μετακίνησης του ζώου και τυχόν δαπανών σίτισης και ιατρικής φροντίδας, τα οποία πρέπει να αναρτώνται στην Πλατφόρμα της παρ. 3.
6. Αδέσποτο ή μη σημασμένο ζώο, που περισυλλέγεται από πρόσωπο άλλο πλην των αναφερόμενων στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1, παραδίδεται σε ένα από τα πρόσωπα αυτά. Αν το πρόσωπο που το περισυνέλλεξε επιθυμεί να το υιοθετήσει. καθίσταται ανάδοχος μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας υιοθεσίας. Για τον σκοπό αυτό, μπορεί, εφόσον επιθυμεί, να μεταφέρει το ζώο απευθείας σε κτηνιατρείο ή σε κτηνίατρο με τον οποίο είναι συμβεβλημένο ένα από τα πρόσωπα της παρ. 1, προκειμένου να εξεταστεί και καταχωρηθεί στο ΕΜΖΣ με προσωρινό ιδιοκτήτη ένα από τα ως άνω πρόσωπα και ανάδοχο τον ίδιο.

  • 20 Μαΐου 2021, 11:05 | ANIMAL PLANET GR

    Το Άρθρο 9.5 δημιουργεί συνθήκες αντιτίμου υιοθεσίας σκύλου και γάτας
    παρόμοιες με αυτές της πώλησης. Η δραστηριότητα αυτήâ της υιοθεσίας έναντι
    αντιτίμου έχει χαρακτηριστεί απόâτο Ευρωπαϊκόâ Δικαστήριο της 3ης Δεκεμβρίου
    2015 ότι «υπάρχει βαθμός ομοιότητας μεταξύ της δραστηριότητας που συνίσταται
    στη διάθεση σκύλων σε άτομα τα οποία δέχονται να τους αναλάβουν έναντι της εκ
    μέρους τους καταβολής ορισμένου ποσού και της δραστηριότητας που συνίσταται
    στην πώληση σκύλων από κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Επομένως, το πρώτο είδος
    δραστηριότητας δεν μπορείBνα θεωρηθεί ότι στερείται κάθε εμπορικού χαρακτήρα,
    κατά την έννοια του άρθρου 1, τέταρτο εδάφιο, της οδηγίας 90/425.»
    Ως εκ των ανωτέρω, η απαγόρευση πώλησης σκύλου και γάτας από τα Pet
    Shops αντιτίθεται στο Ελληνικό Δίκαιο και στις αρχές αναλογίας και ισότητας. Παραπομπή:
    https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=172562&pageIn
    dex=0&doclang=el&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=6884785
    Η διαδικασία που προβλέπεται στο Άρθρο 9.6 για την υιοθεσία αδέσποτου ζώου που
    περισυλλέγεται από ιδιώτη αποτρέπει την ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία είναι
    ζωοφιλία στην πιο αγνή της μορφή και αντιτίθεται στην ευζωία του ζώου

  • 20 Μαΐου 2021, 11:01 | Μπερίκος Νίκος

    Yιοθεσία έναντι οικονομικού αντιτίμου παραπέμπει σε εμπορική συναλλαγή όμοιας με πώληση σε pet shop. Η υιοθεσία θα πρέπει να γίνεται από τους Δήμους ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων και η ιχνηλασιμότητά τους, μετά τη στείρωσή τους, τον εμβολιασμό τους, αλλά και την καταγραφή τους.

  • 20 Μαΐου 2021, 11:59 | ΘΟΔΩΡΗΣ Σ.

    ΣΥΝΤΑΣΣΟΜΑΙ ΜΕ ΤΙς ΘΕΣΕΙς ΤΟΥ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

    «Ειδικότερα για την παρ. 4:
    Aιτούμαστε σαφές και ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο για την διαδικασία υιοθεσίας ζωών στο εξωτερικό και μετακίνησής τους, σε συμμόρφωση με το μέρος VI του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 και συγκεκριμένα την άμεση εφαρμογή και απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης ηλεκτρονικών πιστοποιητικών υγείας ζώων μέσω του συστήματος TRACES (άρθ. 150 επ. του ανωτέρω κανονισμού ΕΕ), ώστε να μην υπόκειται η διαδικασία κάθε φορά στις ερμηνείες, παρερμηνείες, προσωπικές απόψεις και διαθέσεις του εκάστοτε κρατικού υπαλλήλου.
    Εκατοντάδες αδέσποτα ζώα της Ελλάδος έχουν κερδίσει μια δεύτερη ευκαιρία ζωής σε χώρες της Ευρώπης υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη των ελληνικών φιλοζωικών οργανώσεων σε συνεργασία με αναγνωρισμένες οργανώσεις του εξωτερικού.
    Φτάνει πια με τη δαιμονοποίηση των υιοθεσιών του εξωτερικού και τις ανυπόστατες κατηγορίες κίτρινου τύπου.
    Ζητάμε συμμόρφωση δημόσιων υπηρεσιών και κτηνιάτρων για εκδόσεις πιστοποιητικών και νομικές κυρώσεις σε περίπτωση που αρνούνται.»

  • 20 Μαΐου 2021, 11:35 | Τασιάς Δημήτρης

    Yιοθεσία έναντι οικονομικού αντιτίμου παραπέμπει σε εμπορική συναλλαγή όμοιας με πώληση σε pet shop. Η υιοθεσία θα πρέπει να γίνεται από τους Δήμους ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων και η ιχνηλασιμότητά τους, μετά τη στείρωσή τους, τον εμβολιασμό τους, αλλά και την καταγραφή τους.

  • 20 Μαΐου 2021, 11:19 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΣΤΡΙΝΟΣ

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΣΤΡΙΝΟΣ Γ,Γραμματέας KOFFA NGO
    Η Υιοθεσία ενός ζώου είναι μια πολύ σοβαρή πράξη και κατά συνέπεια πρέπει να γίνεται με απολύτως συγκεκριμένο και καθορισμένο τρόπο.
    Οι δηλώσεις υιοθεσίας αποτελούν δημόσια έγγραφα και άρα θα πρέπει εκδίδονται από τους Δήμους. Η υιοθεσία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία της Υγείας των Ζώων, η διαχείριση αλλά και η παρακολούθηση του πληθυσμού των αδεσπότων ζώων είναι δέσμια αρμοδιότητα και του Δήμου (τοπική Αρμόδια Αρχή) για τη διασφάλιση πρωτίστως της κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας (καταπολέμηση και πρόληψη ζωοανθρωπονόσων), αλλά και της υγείας και ευζωίας των ζώων.
    Γιαυτούς τους λόγους η υιοθεσία ειδικά ενός αδέσποτου πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και ΜΟΝΟ από τους Δήμους να φέρουν επίσημη υπογραφή του εντεταλμένου Αντιδημάρχου και σε καμμία των περιπτώσεων να μεταφέρεται και να εκτελείται από φιλοζωικά σωματεία και ΜΚΟ που πολλά από αυτά δεν έχουν καμμία νομιμότητα λειτουργίας δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ ακόμα και για την φιλοζωική τους δράση και υπάρχουν μόνο σαν μια σφραγίδα.
    Το συγκεκριμένο άρθρο ανοίγει διάπλατα τις πόρτες νομιμοποίησης του εμπορίου των αδέσποτων γεγονός που υπάρχει και λειτουργεί εδώ και πάνω από 20 χρόνια και πολλές από αυτές τις παράνομες μεταφορές με το πρόσχημα και το μανδύα της υιοθεσίας έχουν καταγγελθεί.
    Πραγματικά το άρθρο αυτό βάζει νερό στο μύλο των Δήμων που θέλοντας να ξεφορτωθούν εν ήδη πυτυρίδας τα αδέσποτα σαν ένα μπελά από το κεφάλι τους θα μεταφέρουν την υποχρέωση τους για πραγματοποίηση σωστών και νόμιμα ελεγμένων υιοθεσιών σε σωματεία που χωρίς κανένα έλεγχο θα μετατρέπουν τα αδέσποτα σε εμπόρευμα προς την αλλοδαπή σε άγνωστης ταυτότητα σωματεία του εξωτερικού και βέβαια με το ολοκληρωτικό χάσιμο στην ιχνηλασιμότητα των ζώων.
    Οι υιοθεσίες αδέσποτων σε χώρες του εξωτερικού ΠΡΕΠΕΙ να γίνονται ΜΟΝΟ σε φυσικά πρόσωπα να πραγματοποιούνται μέσα στην Ελλάδα με την υπογραφή νόμιμου συμβολαίου υιοθεσίας από τον ανάδοχο η νόμιμο εκπρόσωπο του και τον Δήμο που ανήκει και σε ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ σε φιλοζωικά σωματεία του εξωτερικού με άγνωστη δράση και χάσιμο στα ίχνη του αδέσποτου.
    Εν τέλει το συγκεκριμένο άρθρο είναι κατάπτυστο και χρήζει ριζικής αλλαγής για να προστατεύει την ευζωία και τους κανόνες σωστής υιοθεσίας των αδέσποτων.

  • 20 Μαΐου 2021, 11:28 | Δημήτρης Γιάννακας

    Το Άρθρο 9.5 δημιουργεί συνθήκες αντιτίμου υιοθεσίας σκύλου και γάτας
    παρόμοιες με αυτές της πώλησης. Η δραστηριότητα αυτή‰ της υιοθεσίας έναντι
    αντιτίμου έχει χαρακτηριστεί από‰ το Ευρωπαϊκό‰ Δικαστήριο της 3ης Δεκεμβρίου
    2015 ότι «υπάρχει βαθμός ομοιότητας μεταξύ της δραστηριότητας που συνίσταται
    στη διάθεση σκύλων σε άτομα τα οποία δέχονται να τους αναλάβουν έναντι της εκ
    μέρους τους καταβολής ορισμένου ποσού και της δραστηριότητας που συνίσταται
    στην πώληση σκύλων από κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Επομένως, το πρώτο είδος
    δραστηριότητας δεν μπορείB να θεωρηθεί ότι στερείται κάθε εμπορικού χαρακτήρα,
    κατά την έννοια του άρθρου 1, τέταρτο εδάφιο, της οδηγίας 90/425.»
    Ως εκ των ανωτέρω, η απαγόρευση πώλησης σκύλου και γάτας από τα Pet
    Shops αντιτίθεται στο Ελληνικό Δίκαιο και στις αρχές αναλογίας και ισότητας.
    Παραπομπή:
    https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=172562&pageIn
    dex=0&doclang=el&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=6884785
    Η διαδικασία που προβλέπεται στο Άρθρο 9.6 για την υιοθεσία αδέσποτου ζώου που
    περισυλλέγεται από ιδιώτη αποτρέπει την ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία είναι
    ζωοφιλία στην πιο αγνή της μορφή και αντιτίθεται στην ευζωία του ζώου.

  • 20 Μαΐου 2021, 10:26 | ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΠΕΤΡΟΣ

    Παράγραφος 1. Οι προσωρινοί ιδιοκτήτες αδέσποτων ζώων συντροφιάς μεριμνούν για την εύρεση αναδόχων και για την υιοθεσία τους. Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς μπορούν να υιοθετηθούν από ενήλικα άτομα με κατοικία στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων συντροφιάς οι προσωρινοί ιδιοκτήτες μπορούν να συνεργάζονται μεταξύ τους ή με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που λειτουργούν νόμιμα.
    Παρατήρηση
    Δεν θα πρέπει να υφίσταται ως έννοια ο «προσωρινός ιδιοκτήτης» καθώς τα αδέσποτα ζώα είναι αποκλειστική ευθύνη των Δήμων και μόνο αυτών. Φυσικά πρόσωπα μπορούν να υιοθετήσουν αδέσποτο από τον Δήμο και στη συνέχεια αν επιθυμούν να προβούν σε μεταβίβαση της ιδιοκτησίας σε άλλο φυσικό πρόσωπο. Οποιαδήποτε υιοθεσία που πραγματοποιείται υπό τη μορφή αναδόχων ως μεσαζόντων ελλοχεύει πιθανές παράνομες δοσοληψίες οικονομικού χαρακτήρα εις βάρος των αδέσποτων.
    Συνεπώς : στην παράγραφο 2 του παρόντος θα πρέπει η «δήλωση υιοθεσίας ζώου» να πραγματοποιείται μόνο μεταξύ του Δήμου και του φυσικού προσώπου που ενδιαφέρεται για την υιοθεσία.
    Γενικά θα πρέπει να απαλειφθούν οι έννοιες του προσωρινού ιδιοκτήτη και προσωρινού αναδόχου καθώς η ιδιοκτησία ενός αδέσποτου να ανήκει μόνο στους Δήμους οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την υλοποίηση υιοθεσίας, περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων. Κάθε άλλη εκχώρηση από τους Δήμους της συγκεκριμένης αρμοδιότητα ελλοχεύει πιθανές παράνομες δοσοληψίες οικονομικού χαρακτήρα.

    Παράγραφος 5. Απαγορεύεται η καταβολή αντιτίμου για την πραγματοποίηση υιοθεσιών, εξαιρουμένων των εξόδων μετακίνησης του ζώου και τυχόν δαπανών σίτισης και ιατρικής φροντίδας, τα οποία πρέπει να αναρτώνται στην Πλατφόρμα της παρ. 3.
    Παρατήρηση
    Τα έσοδα που θα προκύψουν από τις υιοθεσίες λόγω της μετακίνησης του ζώου και τυχόν δαπανών σίτισης και ιατρικής φροντίδας, θα πρέπει να πηγαίνουν κατευθείαν στους δήμους και σε κανέναν άλλον καθώς την αποκλειστική διαχείριση των αδέσποτων την έχουν οι Δήμοι.
    Η παράγραφος 6 να απαλειφθεί καθώς μόνο οι Δήμοι οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την υλοποίηση υιοθεσίας, περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων. Κάθε άλλη εκχώρηση από τους Δήμους της συγκεκριμένης αρμοδιότητα ελλοχεύει πιθανές παράνομες δοσοληψίες οικονομικού χαρακτήρα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται να χρησιμοποιούνται χρήματα των δημοτών για στειρώσεις και περιθάλψεις δεσποζόντων ζώων που θα παρουσιάζονται ως αδέσποτα.

  • 20 Μαΐου 2021, 10:49 | Τραυλοστάθης Δημήτρης

    Yιοθεσία έναντι οικονομικού αντιτίμου παραπέμπει σε εμπορική συναλλαγή όμοιας με πώληση σε pet shop. Η υιοθεσία θα πρέπει να γίνεται από τους Δήμους ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων και η ιχνηλασιμότητά τους, μετά τη στείρωσή τους, τον εμβολιασμό τους, αλλά και την καταγραφή τους.

  • 20 Μαΐου 2021, 10:12 | Χαντάκιας Στάθης

    Yιοθεσία έναντι οικονομικού αντιτίμου παραπέμπει σε εμπορική συναλλαγή όμοιας με πώληση σε pet shop. Η υιοθεσία θα πρέπει να γίνεται από τους Δήμους ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων και η ιχνηλασιμότητά τους, μετά τη στείρωσή τους, τον εμβολιασμό τους, αλλά και την καταγραφή τους.

  • 20 Μαΐου 2021, 10:29 | Κολύδας Κώστας

    Yιοθεσία έναντι οικονομικού αντιτίμου παραπέμπει σε εμπορική συναλλαγή όμοιας με πώληση σε pet shop. Η υιοθεσία θα πρέπει να γίνεται από τους Δήμους ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων και η ιχνηλασιμότητά τους, μετά τη στείρωσή τους, τον εμβολιασμό τους, αλλά και την καταγραφή τους.

  • 20 Μαΐου 2021, 10:47 | Γεωργία Μακρή

    Οι δηλώσεις υιοθεσίας αποτελούν δημόσια έγγραφα και άρα θα πρέπει εκδίδονται από τους Δήμους. Η υιοθεσία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία της Υγείας των Ζώων, η διαχείριση αλλά και η παρακολούθηση του πληθυσμού των αδεσπότων ζώων είναι δέσμια αρμοδιότητα και του Δήμου (τοπική Αρμόδια Αρχή) για τη διασφάλιση πρωτίστως της κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας (καταπολέμηση και πρόληψη ζωοανθρωπονόσων), αλλά και της υγείας και ευζωίας των ζώων.

  • 20 Μαΐου 2021, 10:35 | Μπλήτσας Πάνος

    Yιοθεσία έναντι οικονομικού αντιτίμου παραπέμπει σε εμπορική συναλλαγή όμοιας με πώληση σε pet shop. Η υιοθεσία θα πρέπει να γίνεται από τους Δήμους ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων και η ιχνηλασιμότητά τους, μετά τη στείρωσή τους, τον εμβολιασμό τους, αλλά και την καταγραφή τους.

  • 20 Μαΐου 2021, 10:18 | Χανδάκιας Παναγιώτης

    Yιοθεσία έναντι οικονομικού αντιτίμου παραπέμπει σε εμπορική συναλλαγή όμοιας με πώληση σε pet shop. Η υιοθεσία θα πρέπει να γίνεται από τους Δήμους ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων και η ιχνηλασιμότητά τους, μετά τη στείρωσή τους, τον εμβολιασμό τους, αλλά και την καταγραφή τους.

  • 20 Μαΐου 2021, 09:52 | Κατσουγκράκη Μαρία

    Yιοθεσία έναντι οικονομικού αντιτίμου παραπέμπει σε εμπορική συναλλαγή όμοιας με πώληση σε pet shop. Η υιοθεσία θα πρέπει να γίνεται από τους Δήμους ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων και η ιχνηλασιμότητά τους, μετά τη στείρωσή τους, τον εμβολιασμό τους, αλλά και την καταγραφή τους.

  • 20 Μαΐου 2021, 09:09 | Καλογερά Μαρία

    Yιοθεσία έναντι οικονομικού αντιτίμου παραπέμπει σε εμπορική συναλλαγή όμοιας με πώληση σε pet shop. Η υιοθεσία θα πρέπει να γίνεται από τους Δήμους ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων και η ιχνηλασιμότητά τους, μετά τη στείρωσή τους, τον εμβολιασμό τους, αλλά και την καταγραφή τους.

  • 20 Μαΐου 2021, 09:46 | Φιλοζωικο και περιβαλλοντικό Σωματείο Hopelamd

    Συμφωνώ με τις θέσεις της ΠΦΠΟ Μη δυσκολεύετε τις υιοθεσίες και βάζετε στην παρανομία το έργο των φιλόζωων! Καταργείστε την υποχρέωση να παραδίδονται υποχρεωτικά σε Δήμους και σε αδειοδοτημένα καταφύγια όσα ζώα βρίσκουν φιλόζωοι, τουλάχιστον μέχρις ότου μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αδέσποτων στη χώρα και μέχρι να δημιουργηθούν επαρκή νόμιμα καταφύγια. Αλλιώς θα περιορίσετε τις υιοθεσίες και χιλιάδες κουτάβια και γατάκια θα έχουν τραγικό τέλος. ΝΑΙ στη φιλοξενία και περισυλλογή αδέσποτων από τις εγγεγραμμένες στο Μητρώο φιλοζωικές οργανώσεις χωρίς να ειναι απαραίτητο να έχουν αδειοδοτημένο καταφύγιο ,σε δομές που θα τηρούνται όλες οι συνθήκες ευζωίας .Κανένας φιλοζωικός σύλλογος δεν έχει χρήματα να δημιουργήσει και πολύ περισσότερο συντηρήσει καταφύγια με τις προϋποθέσεις της αδειοδότησης .Πάλι τα καθιστάτε παράνομα επειδή θέλουν να βοηθήσουν και μόνο . Μην ποινικοποιειτε τον εθελοντισμό

  • 20 Μαΐου 2021, 08:16 | Αντωνης παπαδημητριου

    Οι δηλώσεις υιοθεσίας αποτελούν δημόσια έγγραφα και άρα θα πρέπει εκδίδονται από τους Δήμους. Η υιοθεσία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία της Υγείας των Ζώων, η διαχείριση αλλά και η παρακολούθηση του πληθυσμού των αδεσπότων ζώων είναι δέσμια αρμοδιότητα και του Δήμου (τοπική Αρμόδια Αρχή) για τη διασφάλιση πρωτίστως της κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας (καταπολέμηση και πρόληψη ζωοανθρωπονόσων), αλλά και της υγείας και ευζωίας των ζώων.

  • 20 Μαΐου 2021, 08:29 | Λιτσα παπαδοπουλου

    Οι δηλώσεις υιοθεσίας αποτελούν δημόσια έγγραφα και άρα θα πρέπει εκδίδονται από τους Δήμους. Η υιοθεσία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία της Υγείας των Ζώων, η διαχείριση αλλά και η παρακολούθηση του πληθυσμού των αδεσπότων ζώων είναι δέσμια αρμοδιότητα και του Δήμου (τοπική Αρμόδια Αρχή) για τη διασφάλιση πρωτίστως της κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας (καταπολέμηση και πρόληψη ζωοανθρωπονόσων), αλλά και της υγείας και ευζωίας των ζώων.

  • 20 Μαΐου 2021, 08:32 | Δαρα παναγιωτα

    Οι δηλώσεις υιοθεσίας αποτελούν δημόσια έγγραφα και άρα θα πρέπει εκδίδονται από τους Δήμους. Η υιοθεσία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία της Υγείας των Ζώων, η διαχείριση αλλά και η παρακολούθηση του πληθυσμού των αδεσπότων ζώων είναι δέσμια αρμοδιότητα και του Δήμου (τοπική Αρμόδια Αρχή) για τη διασφάλιση πρωτίστως της κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας (καταπολέμηση και πρόληψη ζωοανθρωπονόσων), αλλά και της υγείας και ευζωίας των ζώων.

  • 20 Μαΐου 2021, 08:49 | Χρυσα καρα

    Οι δηλώσεις υιοθεσίας αποτελούν δημόσια έγγραφα και άρα θα πρέπει εκδίδονται από τους Δήμους. Η υιοθεσία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία της Υγείας των Ζώων, η διαχείριση αλλά και η παρακολούθηση του πληθυσμού των αδεσπότων ζώων είναι δέσμια αρμοδιότητα και του Δήμου (τοπική Αρμόδια Αρχή) για τη διασφάλιση πρωτίστως της κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας (καταπολέμηση και πρόληψη ζωοανθρωπονόσων), αλλά και της υγείας και ευζωίας των ζώων.

  • 20 Μαΐου 2021, 08:10 | Γεωργια Μακρή

    Το νέο νομοσχέδιο προσπαθεί να νομιμοποιήσει περιπτώσεις σαν την παρακάτω:https://www.facebook.com/781195072235460/posts/1404194879935473/
    Κανένα πραγματικό ενδιαφέρον για τα ζώα, όλα στον βωμό του χρήματος!
    Μην «δώσετε» τα ζώα σε σωματεία, ΜΚΟ και ιδιώτες! Οφείλετε να τα προστατεύσετε και να αφήσετε την διαχείριση σε δημόσιους φορείς, όπως οι Δήμοι και οι περιφέρειες, με χρηματοδότηση των δήμων αφενός και συγκρότηση ελεγκτικών μηχανισμών αφετέρου!

  • 20 Μαΐου 2021, 07:47 | Τσούλη Μιχαέλα

    Συμφωνώ με τις θέσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Επαγγελματιών Ζώων Συντροφιάς – ΠΑΝ.ΣΥΛ.Ε.Ζ.Σ.

  • 20 Μαΐου 2021, 04:23 | Δανάη Παπαδάκη

    Γιατί δυσκολεύετε τη ζωή των [ανεξάρτητων] εθελοντών; Δε θα μας απαγορεύσετε να βοηθάμε τα αδέσποτα γατάκια. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι κάναμε ως τώρα. Κανένας νόμος και καμία γραφειοκρατία δε θα μας σταματήσει. Αλλάξτε το άρθρο 9, χθες. Αν μπορούμε να βάλουμε λεφτά από την τσέπη μας για να στειρώσουμε και περιθάλψουμε αόρατες, αδέσποτες γάτες στον κτηνίατρο που εμπιστευόμαστε δεν θα δώσουμε αναφορά σε κανέναν δήμο και σε κανένα οργανωμένο σωματείο. Πολλά <> σωματεία δεν ενδιαφέρονται για τις γάτες και δεν ασχολούνται μαζί τους όπως ακριβώς και οι δήμοι. Αν μπορέσουμε να βρούμε σωστή υιοθεσία για κάποιο ζώο θα το κάνουμε μόνοι μας. Με συμβόλαιο υιοθεσίας, τσιπάκι και όλα όσα χρειάζονται για την ασφάλεια των ζώων. Εγώ μπορεί βέβαια να πάω το αδέσποτο σε όποιον κτηνίατρο θέλω αλλά ο δήμος θα πρέπει να είναι εκεί κάθε φορά που ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ πολίτης ζητάει βοήθεια για κάποιο αδέσποτο ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΚΥΛΙΩΝ-ΓΑΤΙΩΝ όπως συμβαίνει σήμερα.

    Κάντε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ τη ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΟΛΩΝ των δεσποζόμενων ζώων και αφήστε τους εθελοντές ήσυχους. Δεν είναι δυνατόν! να τα βάζετε με αυτούς που πραγματικά βοηθάνε…

  • 20 Μαΐου 2021, 02:15 | Πέτρα ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΏΤΟΥ

    Μη δυσκολεύετε τις υιοθεσίες και βάζετε στην παρανομία το έργο των φιλόζωων! Καταργείστε την υποχρέωση να παραδίδονται υποχρεωτικά σε Δήμους και σε αδειοδοτημένα καταφύγια όσα ζώα βρίσκουν φιλόζωοι, τουλάχιστον μέχρις ότου μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αδέσποτων στη χώρα και μέχρι να δημιουργηθούν επαρκή νόμιμα καταφύγια. Αλλιώς θα περιορίσετε τις υιοθεσίες και χιλιάδες κουτάβια και γατάκια θα έχουν τραγικό τέλος. ΝΑΙ στη φιλοξενία και περισυλλογή αδέσποτων από τις εγγεγραμμένες στο Μητρώο φιλοζωικές οργανώσεις χωρίς να ειναι απαραίτητο να έχουν αδειοδοτημένο καταφύγιο ,σε δομές που θα τηρούνται όλες οι συνθήκες ευζωίας .Κανένας φιλοζωικός σύλλογος δεν έχει χρήματα να δημιουργήσει και πολύ περισσότερο συντηρήσει καταφύγια με τις προϋποθέσεις της αδειοδότησης .Πάλι τα καθιστάτε παράνομα επειδή θέλουν να βοηθήσουν και μόνο . Μην ποινικοποιειτε τον εθελοντισμό

  • 20 Μαΐου 2021, 01:43 | Άκης

    Μη δυσκολεύετε τις υιοθεσίες και βάζετε στην παρανομία το έργο των φιλόζωων! Καταργείστε την υποχρέωση να παραδίδονται υποχρεωτικά σε Δήμους και σε αδειοδοτημένα καταφύγια όσα ζώα βρίσκουν φιλόζωοι, τουλάχιστον μέχρις ότου μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αδέσποτων στη χώρα και μέχρι να δημιουργηθούν επαρκή νόμιμα καταφύγια. Αλλιώς θα περιορίσετε τις υιοθεσίες και χιλιάδες κουτάβια και γατάκια θα έχουν τραγικό τέλος. ΝΑΙ στη φιλοξενία και περισυλλογή αδέσποτων από τις εγγεγραμμένες στο Μητρώο φιλοζωικές οργανώσεις χωρίς να είναι απαραίτητο να έχουν αδειοδοτημένο καταφύγιο ,σε δομές που θα τηρούνται όλες οι συνθήκες ευζωίας .Κανένας φιλοζωικός σύλλογος δεν έχει χρήματα να δημιουργήσει και πολύ περισσότερο συντηρήσει καταφύγια με τις προϋποθέσεις της αδειοδότησης .Πάλι τα καθιστάτε παράνομα επειδή θέλουν να βοηθήσουν και μόνο . Μην ποινικοποιείτε τον εθελοντισμό

  • 20 Μαΐου 2021, 01:14 | Βασιλική Χρήστου φιλοζωικό σωματείο Αδεσποτολόγιο

    4. Μη δυσκολεύετε τις υιοθεσίες και βάζετε στην παρανομία το έργο των φιλόζωων! Καταργείστε την υποχρέωση να παραδίδονται υποχρεωτικά σε Δήμους και σε αδειοδοτημένα καταφύγια όσα ζώα βρίσκουν φιλόζωοι, τουλάχιστον μέχρις ότου μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αδέσποτων στη χώρα και μέχρι να δημιουργηθούν επαρκή νόμιμα καταφύγια. Αλλιώς θα περιορίσετε τις υιοθεσίες και χιλιάδες κουτάβια και γατάκια θα έχουν τραγικό τέλος. ΝΑΙ στη φιλοξενία και περισυλλογή αδέσποτων από τις εγγεγραμμένες στο Μητρώο φιλοζωικές οργανώσεις χωρίς να είναι απαραίτητο να έχουν αδειοδοτημένο καταφύγιο ,σε δομές που θα τηρούνται όλες οι συνθήκες ευζωίας .Κανένας φιλοζωικός σύλλογος δεν έχει χρήματα να δημιουργήσει και πολύ περισσότερο συντηρήσει καταφύγια με τις προϋποθέσεις της αδειοδότησης .Πάλι τα καθιστάτε παράνομα επειδή θέλουν να βοηθήσουν και μόνο . Μην ποινικοποιείτε τον εθελοντισμό

  • 20 Μαΐου 2021, 01:19 | Παντζογλου Παντελής

    Μεταφορά στο υπουργείο εσωτερικών,οι συκοφάντες θέλουν να παραμείνει στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης ώστε να συνεχίσουν την συκοφάντηση όλων των φιλοζωων, μειοψηφία φυσικά συκοφαντών που δεκαετίες τώρα αναρρώνουν το φιλοζωικό κίνημα, συκοφαντίες, καταγγελίες σε ανθρώπους που τρέχουν εκεί έξω αντίθετα από αυτούς που δεν έχουν αναλάβει ούτε μύγα ποτέ παρά μόνο κάνουν εκτροφή και άλλα, ΜΚΟ μάλιστα που ρέει το χρήμα παράνομα αλλά αμαυρώνουν όλα τα φιλοζωικά κινήματα της χώρας με ψευδείς και ανυπόστατες καταγγελιες,μεταφορά αρμοδιοτήτων στο υπουργείο εσωτερικών είναι η λύση και την ζητάνε χρόνια τώρα οι πράγματικοι εθελοντές που παλεύουν εκεί έξω και όχι από τον καναπέ να συκοφαντούν, ψεκασμενα υποκείμενα θέλουν να συνεχίσει η Ελλάδα να είναι Νταχάου και Άουσβιτς τετράποδων,προχωρήστε τώρα στα αιτήματα δεκαετιών,ναι η μεταφορά όπως υποσχεθηκατε στο υπουργείο εσωτερικών

  • 20 Μαΐου 2021, 00:04 | Δεσποινα Καλογεροπουλου

    Μη βγαζετε στην παρανομια τους φιλοζωους και τις φιλοζωικές μη δυσκολεύετε τις υιοθεσίες ! Καταργείστε την υποχρέωση να παραδίδονται υποχρεωτικά σε Δήμους και σε αδειοδοτημένα καταφύγια όσα ζώα βρίσκουν φιλόζωοι, τουλάχιστον μέχρις ότου μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αδέσποτων στη χώρα και μέχρι να δημιουργηθούν επαρκή νόμιμα καταφύγια. Αλλιώς θα περιορίσετε τις υιοθεσίες και χιλιάδες κουτάβια και γατάκια θα έχουν τραγικό τέλος. ΝΑΙ στη φιλοξενία και περισυλλογή αδέσποτων από τις εγγεγραμμένες στο Μητρώο φιλοζωικές οργανώσεις και κυριως χωρίς να ειναι απαραίτητο να έχουν αδειοδοτημένο καταφύγιο.Τα ζωα μπορουν να φιλοξενουνται σε σπιτια εξασφαλιζοντας τις συνθηκες ευζωιας και επισης κοινωνικοποιουνται και μαθαινουν αν συμβιώνουν με τους ανθρώπους. Προετοιμαζονται για υιοθεσια. Κανένας φιλοζωικός σύλλογος δεν έχει χρήματα να δημιουργήσει και πολύ περισσότερο συντηρήσει καταφύγια με τις προϋποθέσεις της αδειοδότησης .Πάλι τα καθιστάτε παράνομα επειδή θέλουν να βοηθήσουν και μόνο . Μην ποινικοποιειτε τον εθελοντισμό

  • 20 Μαΐου 2021, 00:35 | ΓΚΙΟΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Στηρίζω τις θέσεις του φιλοζωικού σωματείου «Γατοδράση Αθήνας- Cat Rescue Athens» που δηλώνει Παρ. 4: Όπως γνωρίζει καλά ο φιλοζωικός κόσμος της χώρας, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από μη μονίμους κατοίκους Ελλάδας για υιοθεσία αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Ζητούμε να διευκρινίζεται περαιτέρω και να είναι σαφής η διαδικασία υιοθεσίας αδέσποτου ζώου συντροφιάς από ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη που δεν είναι μόνιμος κάτοικος Ελλάδας ή σε περίπτωση συνεργασίας με φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δεν έχει έδρα στην Ελλάδα, ιδίως ως προς τον τόπο υιοθεσίας, τον τρόπο καταχώρησης της υιοθεσίας στο ΕΜΖΣ και τη μετακίνησή του προς τη χώρα κατοικίας του νέου ιδιοκτήτη ή της έδρας του φιλοζωικού σωματείου ή της φιλοζωικής οργάνωσης.

  • 20 Μαΐου 2021, 00:42 | ΓΚΙΟΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Στηρίζω τις θέσεις του φιλοζωικού σωματείου «Γατοδράση Αθήνας- Cat Rescue Athens» που δηλώνει «Παρ. 4: Όπως γνωρίζει καλά ο φιλοζωικός κόσμος της χώρας, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από μη μονίμους κατοίκους Ελλάδας για υιοθεσία αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Ζητούμε να διευκρινίζεται περαιτέρω και να είναι σαφής η διαδικασία υιοθεσίας αδέσποτου ζώου συντροφιάς από ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη που δεν είναι μόνιμος κάτοικος Ελλάδας ή σε περίπτωση συνεργασίας με φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δεν έχει έδρα στην Ελλάδα, ιδίως ως προς τον τόπο υιοθεσίας, τον τρόπο καταχώρησης της υιοθεσίας στο ΕΜΖΣ και τη μετακίνησή του προς τη χώρα κατοικίας του νέου ιδιοκτήτη ή της έδρας του φιλοζωικού σωματείου ή της φιλοζωικής οργάνωση»

  • 20 Μαΐου 2021, 00:52 | Παντζογλου Παντελής

    Μην ποινικοποιείται την φιλοζωία,οι εθελοντές που δίνουν την ζωή τους και όχι οκ ψεκασμενοι συκοφάντες παλεύουν εκεί έξω με αμέτρητα περιστατικά, ζωάκια πεταμένα,τα σωματεία,οι φιλοζωικές δεν είναι έμποροι και κάνουν το χρέος των δήμων,να μπορεί κάποιος κάτοικος εξωτερικού να υιοθετήσει ένα ζωάκι και να μην συκοφαντείται όλος ο φιλοζωικός κόσμος από ανθρώπους που κάθονται σε καναπέδες όλη μέρα,κυρίως εκτροφείς ποιμενικών και άλλων και συκοφαντούν με ψευδείς καταγγελίες και αμαυρώνουν το φιλοζωικό κίνημα πανελλαδικά,δεν είναι έμποροι οι εθελοντές και είναι αδιανόητο να μην μπορεί να υιοθετήσει ένας κάτοικος εξωτερικού ζωάκι γιατί τα λόμπι κάποιων ψεκασμενων μειοψηφία φυσικά συκοφατουν όλους τους φιλοζωους πανελλαδικά, ανθρώπους που έχουν δώσει τα πάντα και δεινοπαθουν κάνοντας το χρέος του κράτους,η φιλοζωιαδεν ποινικοποιείται από Σιχαματα

  • 20 Μαΐου 2021, 00:09 | Δαρα Παναγιωτα

    Μέσα στα υποτιθεμενα «θετικα»του νομοσχεδίου νομιμοποιεί την εμπορία αδέσποτων ζώων, τη χρηματοδότηση των σωματείων, τον πρωτοποριακό ορισμό του αναδοχου (που οπως μας λένε το κάνουν ήδη παρανομα), στοχοποιεί τους κυνηγούς, επιβάλει σε αυτους που θέλουν να παραδωσουν το ζώο τους να πληρωσουν, αναγνωρίζει τις υιοθεσίες του εξωτερικου (λες και η ήδη υπάρχουσα νομοθεσία το απαγορευει), κοινώς κοροιδευουμε τον κόσμο) , αφαιρει το ζώο από τον κηδεμόνα (λες και όταν αυτό χρειάζεται δεν γίνεται, αλλά ας το κάνουμε πιο ευκολο)

  • 20 Μαΐου 2021, 00:35 | Βουρνάζου Εύη

    Να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια για κάθε υιοθεσία αδέσποτου ζώου εντός κ εκτός Ελλάδος. ΟΧΙ στις μαζικές μεταφορές αγνώστων προορισμών κ αφανών ιδιοκτητών.

  • 20 Μαΐου 2021, 00:48 | Παντζογλου Παντελής

    Να είναι ευκολότερη η διαδικασία κάποιος νόμιμος κάτοικος εξωτερικού να μπορεί να υιοθετήσει κάποιο ζωάκι που εδώ στην Ελλάδα πετάχτηκε σαν σκουπίδι και να μπορέσει να βρει μια καλύτερη ζωή και τύχη, χιλιάδες ζωάκια αργοπεθαίνουν σε κλουβιά όταν υπάρχουν οικογένειες εξωτερικού που περιμένουν και θέλουν ζωάκι φυσικά με όλα τα νόμιμα έγγραφα και traces για την ιχνηλασιμοτητα,όλες οι χώρες εδώ και χρόνια δίνουν traces εκτός από την δική μας παράνομα καθώς κάποιοι συκοφάντες εκτροφείς μονίμως συκοφαντούν και λασπολογουν ενώ ξέρουν την πραγματικότητα, άνθρωποι διεστραμμένοι που δεν έχουν αναλάβει ούτε κουνούπι παρά συκοφαντούν και κλείνουν καταφύγια χωρίς να ενδιαφέρονται φυσικά το θα απογινουν τα ζωάκια,άλλωστε η πρόθεση τους δεν είναι να βοηθήσουν αλλά έχουν εμμονή, εκτροφείς και ΜΚΟ μάλιστα που παριστάνουν τους φιλοζωους ενώ αυτοί πουλάνε ζωάκια, φυσικά να υπάρχει όπως είπα ιχνηλασιμοτητα,είναι πόλη εύκολο και όπως ορίζει η νομοθεσία να υπάρχουν τα traces,τα ψεκασμενα υποκείμενα που συκοφαντούν θέλουν τα αδέσποτα να πεθαίνουν στον δρόμο και ουδέποτε εκτός από εκτροφή καθαρόαιμων και κολητηληκια βοήθησαν ζωάκι,

  • 20 Μαΐου 2021, 00:07 | Χρυσα Καρα

    Μέσα στα υποτιθεμενα «θετικα»του νομοσχεδίου νομιμοποιεί την εμπορία αδέσποτων ζώων, τη χρηματοδότηση των σωματείων, τον πρωτοποριακό ορισμό του αναδοχου (που οπως μας λένε το κάνουν ήδη παρανομα), στοχοποιεί τους κυνηγούς, επιβάλει σε αυτους που θέλουν να παραδωσουν το ζώο τους να πληρωσουν, αναγνωρίζει τις υιοθεσίες του εξωτερικου (λες και η ήδη υπάρχουσα νομοθεσία το απαγορευει), κοινώς κοροιδευουμε τον κόσμο) , αφαιρει το ζώο από τον κηδεμόνα (λες και όταν αυτό χρειάζεται δεν γίνεται, αλλά ας το κάνουμε πιο ευκολο)

  • 20 Μαΐου 2021, 00:31 | Μαρια Αθανασιου

    Ολη αυτη η γραφειοκρατικη διαδικασια που προβλεπει το νομοσχεδιο θα αποθαρρυνει πολλους ανθρωπους που θα επιθυμουσαν να υιοθετησουν ενα αδεσποτο ζωο . Ειναι μεριμνα για τα αδεσποτα αυτο ;

  • 20 Μαΐου 2021, 00:09 | ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

    Ευκολότερες διαδικασίες για τις υιοθεσίες και βοηθώντας το έργο των φιλόζωων! Κατάργηση της υποχρέωσης παράδοσης υποχρεωτικά σε Δήμους και σε αδειοδοτημένα καταφύγια όσα ζώα βρίσκουν φιλόζωοι, τουλάχιστον μέχρις ότου μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αδέσποτων στη χώρα και μέχρι να δημιουργηθούν επαρκή νόμιμα καταφύγια. Αλλιώς θα περιορίσετε τις υιοθεσίες και χιλιάδες κουτάβια και γατάκια θα έχουν τραγικό τέλος. ΝΑΙ στη φιλοξενία και περισυλλογή αδέσποτων από τις εγγεγραμμένες στο Μητρώο φιλοζωικές οργανώσεις χωρίς να ειναι απαραίτητο να έχουν αδειοδοτημένο καταφύγιο ,σε δομές που θα τηρούνται όλες οι συνθήκες ευζωίας .Κανένας φιλοζωικός σύλλογος δεν έχει χρήματα να δημιουργήσει και πολύ περισσότερο συντηρήσει καταφύγια με τις προϋποθέσεις της αδειοδότησης . Αλλιώς καθιστάτε παράνομα τα σωματεία επειδή θέλουν να βοηθήσουν και μόνο

  • 20 Μαΐου 2021, 00:32 | Σοφία Κολοτούρου

    AΡΘΡΟ 9 —
    Οι υιοθεσίες αδέσποτων θα έχουν μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία. Αυτό θα αποθαρρύνει όσους επιθυμήσουν να τα υιοθετήσουν. Έτσι το πρόβλημα θα επιδεινωθεί.

  • 19 Μαΐου 2021, 23:38 | NIKOLAOS

    Στηρίζω τις θέσεις του Σωματείου Προστασίας Ζώων «Γατοδράση Αθήνας- Cat Rescue Athens»:
    Παρ. 4: Όπως γνωρίζει καλά ο φιλοζωικός κόσμος της χώρας, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από μη μονίμους κατοίκους Ελλάδας για υιοθεσία αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Ζητούμε να διευκρινίζεται περαιτέρω και να είναι σαφής η διαδικασία υιοθεσίας αδέσποτου ζώου συντροφιάς από ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη που δεν είναι μόνιμος κάτοικος Ελλάδας ή σε περίπτωση συνεργασίας με φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δεν έχει έδρα στην Ελλάδα, ιδίως ως προς τον τόπο υιοθεσίας, τον τρόπο καταχώρησης της υιοθεσίας στο ΕΜΖΣ και τη μετακίνησή του προς τη χώρα κατοικίας του νέου ιδιοκτήτη ή της έδρας του φιλοζωικού σωματείου ή της φιλοζωικής οργάνωσης.

  • 19 Μαΐου 2021, 23:18 | Μαιρη

    Μην τιμωρείτε τους εθελοντές. Υιοθεσίες υπεύθυνες αρκεί να τηρούνται κανόνες ευζωίας.

  • 19 Μαΐου 2021, 23:08 | Χρυσαυγή Κομτζιά

    Συμφωνώ με τις θέσεις κ ενστάσεις της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας

  • 19 Μαΐου 2021, 23:38 | Αναστασία Τ.

    Στηρίζω τις θέσεις του Σωματείου Προστασίας Ζώων «Γατοδράση Αθήνας- Cat Rescue Athens»:
    Παρ. 4: Όπως γνωρίζει καλά ο φιλοζωικός κόσμος της χώρας, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από μη μονίμους κατοίκους Ελλάδας για υιοθεσία αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Ζητούμε να διευκρινίζεται περαιτέρω και να είναι σαφής η διαδικασία υιοθεσίας αδέσποτου ζώου συντροφιάς από ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη που δεν είναι μόνιμος κάτοικος Ελλάδας ή σε περίπτωση συνεργασίας με φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δεν έχει έδρα στην Ελλάδα, ιδίως ως προς τον τόπο υιοθεσίας, τον τρόπο καταχώρησης της υιοθεσίας στο ΕΜΖΣ και τη μετακίνησή του προς τη χώρα κατοικίας του νέου ιδιοκτήτη ή της έδρας του φιλοζωικού σωματείου ή της φιλοζωικής οργάνωσης.

  • 19 Μαΐου 2021, 23:50 | Θεοδωρα Α

    Μη δυσκολεύετε τις υιοθεσίες και βάζετε στην παρανομία το έργο των φιλόζωων! Καταργείστε την υποχρέωση να παραδίδονται υποχρεωτικά σε Δήμους και σε αδειοδοτημένα καταφύγια όσα ζώα βρίσκουν φιλόζωοι, τουλάχιστον μέχρις ότου μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αδέσποτων στη χώρα και μέχρι να δημιουργηθούν επαρκή νόμιμα καταφύγια. Αλλιώς θα περιορίσετε τις υιοθεσίες και χιλιάδες κουτάβια και γατάκια θα έχουν τραγικό τέλος. ΝΑΙ στη φιλοξενία και περισυλλογή αδέσποτων από τις εγγεγραμμένες στο Μητρώο φιλοζωικές οργανώσεις χωρίς να ειναι απαραίτητο να έχουν αδειοδοτημένο καταφύγιο ,σε δομές που θα τηρούνται όλες οι συνθήκες ευζωίας .Κανένας φιλοζωικός σύλλογος δεν έχει χρήματα να δημιουργήσει και πολύ περισσότερο συντηρήσει καταφύγια με τις προϋποθέσεις της αδειοδότησης .Πάλι τα καθιστάτε παράνομα επειδή θέλουν να βοηθήσουν και μόνο . Μην ποινικοποιειτε τον εθελοντισμό

  • 19 Μαΐου 2021, 23:56 | ΚΙΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΗ

    Ευκολότερες διαδικασίες για τις υιοθεσίες και βοηθώντας το έργο των φιλόζωων! Κατάργηση της υποχρέωσης παράδοσης υποχρεωτικά σε Δήμους και σε αδειοδοτημένα καταφύγια όσα ζώα βρίσκουν φιλόζωοι, τουλάχιστον μέχρις ότου μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αδέσποτων στη χώρα και μέχρι να δημιουργηθούν επαρκή νόμιμα καταφύγια. Αλλιώς θα περιορίσετε τις υιοθεσίες και χιλιάδες κουτάβια και γατάκια θα έχουν τραγικό τέλος. ΝΑΙ στη φιλοξενία και περισυλλογή αδέσποτων από τις εγγεγραμμένες στο Μητρώο φιλοζωικές οργανώσεις χωρίς να ειναι απαραίτητο να έχουν αδειοδοτημένο καταφύγιο ,σε δομές που θα τηρούνται όλες οι συνθήκες ευζωίας .Κανένας φιλοζωικός σύλλογος δεν έχει χρήματα να δημιουργήσει και πολύ περισσότερο συντηρήσει καταφύγια με τις προϋποθέσεις της αδειοδότησης . Αλλιώς καθιστάτε παράνομα τα σωματεία επειδή θέλουν να βοηθήσουν και μόνο .

  • 19 Μαΐου 2021, 23:12 | Βασιλική Δελ

    Συμφωνώ με τις θέσεις της ΠΦΠΟ

    Μη δυσκολεύετε τις υιοθεσίες και βάζετε στην παρανομία το έργο των φιλόζωων! Καταργείστε την υποχρέωση να παραδίδονται υποχρεωτικά σε Δήμους και σε αδειοδοτημένα καταφύγια όσα ζώα βρίσκουν φιλόζωοι, τουλάχιστον μέχρις ότου μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αδέσποτων στη χώρα και μέχρι να δημιουργηθούν επαρκή νόμιμα καταφύγια. Αλλιώς θα περιορίσετε τις υιοθεσίες και χιλιάδες κουτάβια και γατάκια θα έχουν τραγικό τέλος. ΝΑΙ στη φιλοξενία και περισυλλογή αδέσποτων από τις εγγεγραμμένες στο Μητρώο φιλοζωικές οργανώσεις χωρίς να ειναι απαραίτητο να έχουν αδειοδοτημένο καταφύγιο ,σε δομές που θα τηρούνται όλες οι συνθήκες ευζωίας .Κανένας φιλοζωικός σύλλογος δεν έχει χρήματα να δημιουργήσει και πολύ περισσότερο συντηρήσει καταφύγια με τις προϋποθέσεις της αδειοδότησης .Πάλι τα καθιστάτε παράνομα επειδή θέλουν να βοηθήσουν και μόνο . Μην ποινικοποιειτε τον εθελοντισμό

  • 19 Μαΐου 2021, 22:22 | ΓΚΑΜΠΛΙΑ ΠΟΛΥΞΕΝΗ

    Οι υιοθεσίες αδέσποτων όπως περιγράφονται είναι αποτρεπτικές λόγω γραφειοκρατίας και πολλών ατόμων που εμπλέκονται . Επιβάλλεται να απλοποιηθούν.

  • 19 Μαΐου 2021, 22:55 | Περικλής

    Παρ. 4: Όπως γνωρίζει καλά ο φιλοζωικός κόσμος της χώρας, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από μη μονίμους κατοίκους Ελλάδας για υιοθεσία αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Ζητούμε να διευκρινίζεται περαιτέρω και να είναι σαφής η διαδικασία υιοθεσίας αδέσποτου ζώου συντροφιάς από ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη που δεν είναι μόνιμος κάτοικος Ελλάδας ή σε περίπτωση συνεργασίας με φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δεν έχει έδρα στην Ελλάδα, ιδίως ως προς τον τόπο υιοθεσίας, τον τρόπο καταχώρησης της υιοθεσίας στο ΕΜΖΣ και τη μετακίνησή του προς τη χώρα κατοικίας του νέου ιδιοκτήτη ή της έδρας του φιλοζωικού σωματείου ή της φιλοζωικής οργάνωσης.

  • 19 Μαΐου 2021, 22:50 | Χρυσανθη

    ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

    ΑΡΘΡΟ 1
    Το Σωματείο Προστασίας Ζώων «Γατοδράση Αθήνας- Cat Rescue Athens» στηρίζει και επικροτεί το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς.
    Θεωρούμε ότι είναι μια θετική εξέλιξη και έχει σωστή κατεύθυνση για το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας με τα αδέσποτα και τις κακές μεθόδους και νοοτροπίες που τροφοδοτούν αυτήν την κατάσταση.
    Συγχαίρουμε τον κο Θοδωρή Λιβάνιο για το σχεδιασμό αυτού του νομοσχεδίου με σκοπό την ευζωία και την καλλιέργεια φιλοζωικής παιδείας, που αρμόζει σε έναν πολιτισμένο λαό.
    Ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από την συμπεριφορά του προς τα ζώα, τους ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες.
    Ονειρευόμαστε μια μέρα να είμαστε περήφανοι για την χώρα στην οποία παλεύουμε και να μην ντρεπόμαστε όπως τώρα.
    Σε πνεύμα συνεργασίας και αισιοδοξίας, γιατί οι μεγάλες αλλαγές μόνο έτσι έρχονται, προτρέπουμε τους εθελοντές που κάθε μέρα παλεύουν με τα κενά και το περιθώριο αυθαιρεσιών που έχει αφήσει ο προηγούμενος νόμος και τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, να σχολιάσουν στην διαβούλευση επι του προγράμματος ΑΡΓΟΣ.
    Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε την μοίρα των εκατομμυρίων αδέσποτων.
    Το Δ.Σ. της «Γατοδράση Αθήνας- Cat Rescue Athens»

    ΑΡΘΡΟ 2
    Παρ. 11: η προϋπόθεση διατήρησης αδειοδοτημένου καταφυγίου για τους προσωρινούς ιδιοκτήτες είναι προβληματική και υπέρμετρα επιβαρυντική για φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία, στηριζόμενα σε ίδιους πόρους και δωρεές δε θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Ιδίως είναι υπέρμετρη επιβάρυνση για τα ιδιώτες, σωματεία και οργανώσεις που διασώζουν γάτες, ζώα που μπορούν να φιλοξενηθούν κάλλιστα σε μικρότερους χώρους (κατοικίες) όπου γίνεται ταυτόχρονα προσαρμογή τους ώστε να είναι έτοιμα για μελλοντική υιοθεσία. Προτείνουμε να τροποποιηθεί ως εξής: «Προσωρινός ιδιοκτήτης μπορεί να είναι δήμος ή φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει εγγραφεί στο Υπομητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων της παρ. 23 ή φυσικό πρόσωπο».
    Παρ. 11-12: να διευκρινιστεί αν ο προσωρινός ιδιοκτήτης μπορεί να είναι ταυτόχρονα ανάδοχος του ζώου συντροφιάς.

    ΑΡΘΡΟ 3
    Προτείνουμε τη δημιουργία ειδικού τμήματος Προστασίας Ζώων εντός της ΕΛΑΣ (όπως αντίστοιχα υπάρχει για περιπτώσεις πχ. ενδοοικογενειακής βίας) με κατάλληλη κατάρτιση και ευαισθητοποίηση των υπηρετούντων σε αυτό αστυνομικών.

    ΑΡΘΡΟ 4
    Στηρίζουμε τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς και την αλληλεπίδρασή του με όλα τα μητρώα του δημοσίου τομέα καθώς και αντίστοιχες βάσεις δεδομένων άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Παρ. 2: να προστεθεί το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας στους πιστοποιημένους χρήστες του ΕΜΖΣ. Η έλλειψη πρόσβασης θα ισοδυναμεί με αργοπορία στη διερεύνηση καταγγελιών που μπορεί να αποβεί μοιραία και συνολικά αδυναμία παροχής αποτελεσματικής προστασίας της ευζωίας των ζώων συντροφιάς.
    Παρ. 16: να διευκρινιστεί το ανώτατο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο πρέπει να δηλωθεί η εξαφάνιση του ζώου από τον αρμόδιο δήμο.

    ΑΡΘΡΟ 5
    Το σωματείο μας στηρίζει και επικροτεί την υποχρέωση στείρωσης δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς. Οι φιλόζωοι πολίτες, οι φιλόζωοι εθελοντές και τα μέλη των φιλοζωικών σωματείων γνωρίζουμε πολύ καλά πως μεγάλος αριθμός αδέσποτων, κακοποιημένων ή παρατημένων στη μοίρα τους ζώων συντροφιάς προέρχονται από γέννες δεσποζόμενων ζώων.
    Παρ. 1 (α) : προτείνουμε να μειωθεί ο χρόνος υποχρέωσης στείρωσης από έξι (6) μήνες από την απόκτηση, σε τρεις (3) μήνες από την απόκτηση του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Προτείνουμε επίσης, ειδικά για την περίπτωση απόκτησης γάτας κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση να λαμβάνει χώρα ως τη συμπλήρωση ενός (1) έτους.
    Το σωματείο μας κατανοεί την ανάγκη ύπαρξη μεταβατικής περιόδου για την έναρξη της εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης, ωστόσο θεωρούμε πως η έναρξη εφαρμογής την 1.9.2023 είναι πολύ απομακρυσμένη, καταργώντας στην πράξη τους σκοπούς του νόμου. Προτείνουμε ως ημερομηνία έναρξης την 30.6.2022 και την έναρξη επιβολής προστίμου για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης αμέσως μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος το οποίο ορίζεται ως ανώτατη προθεσμία για τη συμμόρφωση με την υποχρέωση στείρωσης. Δηλαδή αν υιοθετηθεί η πρότασή μας ο χρόνος υποχρέωσης στείρωσης να είναι τρεις (3) μήνες από την απόκτηση, η έναρξη επιβολής προστίμου να ορίζεται την 1.10.2022, άλλως, αν ο χρόνος υποχρέωσης στείρωσης παραμείνει έξι (6) μήνες από την απόκτηση, τότε η έναρξη επιβολής προστίμου να ορίζεται την 1.1.2023.

    Παρ. 5: να προστεθεί η υποχρέωση του κτηνίατρου για ενημέρωση του ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς αναφορικά με την υποχρέωση στείρωσης και τοποθέτησης τσιπ. Επίσης να διευκρινιστεί σε ποιες ενέργειες θα πρέπει να προβαίνουν οι κτηνίατροι όταν διαπιστώνουν αφαίρεση του τσιπ και άρνηση του ιδιοκτήτη να προβεί στην τοποθέτηση νέου (πχ. σχετική ενημέρωση του ΕΜΖΣ).

    ΑΡΘΡΟ 7

    Παρ. 1: προτείνουμε την τροποποίηση της διάταξης ως εξής: «Οι δήμοι υποχρεούνται να διαθέτουν ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 3, το οποίο περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον (α) την περισυλλογή, (β) την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, (γ) την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο ΕΜΖΣ, (δ) τη στείρωση (ε) τη φιλοξενία, (στ) την υιοθεσία τους, (ζ) την επανατοποθέτησή τους, όποτε αυτό κρίνεται δυνατό με βάση την κατάσταση του ζώου συντροφιάς και την καταλληλότητα του τόπου επανατοποθέτησης για την ευζωία του, τηρουμένης της διαδικασίας των στοιχείων (βαδ), (βαε) και (γ) της παραγράφου 5 του παρόντος.
    Παρ. 2: Σε σύμπνοια με το σύνολο του φιλοζωικού κόσμου της χώρας, ζητάμε οι Δήμοι να υποχρεούνται να συνεργάζονται με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Προτείνουμε να αντικατασταθεί η λέξη «δύναται» από τη λέξη «οφείλει».
    Παρ. 3: προτείνουμε για τους δήμους με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων, να προβλέπεται υποχρέωση συνεργασίας τους με έτερο Δήμο διατηρούντα δημοτικό καταφύγιο, ή συνεργασία τους με διαδημοτικό καταφύγιο.
    Παρ. 5 (βαγ): να διευκρινιστεί περαιτέρω ο όρος «ανίατη ασθένεια» και να προστεθεί πως σε κάθε περίπτωση απαιτείται να λαμβάνεται υπόψη η συνολική κλινική εικόνα του ζώου. Να απαιτείται σύνταξη κτηνιατρικής γνωμάτευσης όπου τεκμηριώνεται επαρκώς η πλήρης ανικανότητα του ζώου να αυτοσυντηρηθεί λόγω γήρατος ή αναπηρίας και οι λόγοι που η διατήρησή του στη ζωή θα ήταν πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας του.
    Προτείνουμε, πριν την τελική απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 7 για υποβολή σε ευθανασία, να λαμβάνει χώρα ανοιχτή πρόσκληση του αρμόδιου Δήμου προς φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν έδρα στην Ελλάδα ή σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. και είναι καταχωρημένες στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ή σε αντίστοιχα μητρώα των χωρών όπου εδρεύουν για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για ανάληψη του ζώου και παροχής της απαραίτητης περίθαλψης και φροντίδας σε αυτό.
    Παρ. 5 (βαδ): να διευκρινιστεί αν οι Δήμοι υποχρεούνται να αναζητήσουν διαθέσιμες θέσεις σε καταφύγια, δημοτικά, διαδημοτικά ή μη δημοτικά, ευρισκόμενα στην επικράτεια άλλων Δήμων.
    Παρ. 5 (βαε): να διευκρινιστεί πως δεν επιτρέπεται η επανατοποθέτηση ζώων που χρήζουν κτηνιατρικής παρακολούθησης ή/και κτηνιατρικής περίθαλψης και φροντίδας.
    Παρ. 5 (γ): να διευκρινιστεί πως δεν επιτρέπεται η επαναφορά ζώων που χρήζουν κτηνιατρικής παρακολούθησης ή/και κτηνιατρικής περίθαλψης και φροντίδας.
    Παρ. 6: η προϋπόθεση διατήρησης αδειοδοτημένου καταφυγίου για τους προσωρινούς ιδιοκτήτες προκειμένου για την περισυλλογή και τη φιλοξενία αδέσποτου ζώου είναι προβληματική και υπέρμετρα επιβαρυντική για φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία, στηριζόμενα σε ίδιους πόρους και δωρεές δε θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Ιδίως είναι υπέρμετρη επιβάρυνση για τα ιδιώτες, σωματεία και οργανώσεις που διασώζουν γάτες, ζώα που μπορούν να φιλοξενηθούν κάλλιστα σε μικρότερους χώρους (κατοικίες) όπου γίνεται ταυτόχρονα προσαρμογή τους ώστε να είναι έτοιμα για μελλοντική υιοθεσία. Προτείνουμε να επιτρέπεται η περισυλλογή και η φιλοξενία αδέσποτου ζώου από εγγεγραμμένα στο μητρώο της παρ. 23 του άρθρου 2 φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και από ιδιώτες, ανεξαρτήτως της διατήρησης αδειοδοτημένων καταφύγιων.
    Παρ. 9: να προστεθεί αρμοδιότητα της Επιτροπής της παρ. 7 για τη διενέργεια αυτοψίας στα δημοτικά και διαδημοτικά καταφύγια, καθώς και στα σημεία σίτισης των Δήμων και στα σημεία όπου υφίσταται πληθυσμός αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

    ΑΡΘΡΟ 9
    Παρ. 4: Όπως γνωρίζει καλά ο φιλοζωικός κόσμος της χώρας, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από μη μονίμους κατοίκους Ελλάδας για υιοθεσία αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Ζητούμε να διευκρινίζεται περαιτέρω και να είναι σαφής η διαδικασία υιοθεσίας αδέσποτου ζώου συντροφιάς από ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη που δεν είναι μόνιμος κάτοικος Ελλάδας ή σε περίπτωση συνεργασίας με φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δεν έχει έδρα στην Ελλάδα, ιδίως ως προς τον τόπο υιοθεσίας, τον τρόπο καταχώρησης της υιοθεσίας στο ΕΜΖΣ και τη μετακίνησή του προς τη χώρα κατοικίας του νέου ιδιοκτήτη ή της έδρας του φιλοζωικού σωματείου ή της φιλοζωικής οργάνωσης.
    ΑΡΘΡΟ 12
    Παρ. 2 (α) : Η προϋπόθεση ύπαρξης ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης των ιδιοκτητών υπήρχε και στον προϊσχύσαντα νόμο, ωστόσο κατά τα γενικώς ισχύοντα οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης των ιδιοκτητών λαμβάνονται με πλειοψηφία ή αυξημένη πλειοψηφία, αναλόγως των ειδικώς οριζόμενων στον κανονισμό της πολυκατοικίας. Προτείνουμε η σχετική διάταξη να παραπέμπει στον κανονισμό κάθε πολυκατοικίας για τη λήψη απόφασης αναφορικά με τη διαμονή ζώων στους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας.
    Να μην επιτρέπεται η διαμονή ζώων συντροφιάς στην ταράτσα σε κάθε περίπτωση.
    Να διευκρινίζεται ότι απαγορεύεται η μόνιμη διαμονή ζώων συντροφιάς σε αποθήκη πολυκατοικίας.

    Παρ. 3: Να προβλεφθεί ρητώς ότι σε περίπτωση έλλειψης όρου διατήρησης ζώων στον κανονισμό πολυκατοικίας, οι ένοικοι της πολυκατοικίας διατηρούν το δικαίωμα διατήρησης δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 2 του παρόντος άρθρου.
    Να προβλεφθεί επίσης ρητώς ότι αλλαγές στον κανονισμό της πολυκατοικίας όσον αφορά τον μέγιστο αριθμό επιτρεπόμενων ζώων ανά διαμέρισμα ισχύουν μόνο για το μέλλον και για αποτροπή τυχόν περαιτέρω αύξησης του αριθμού των ήδη διαμενόντων ζώων συντροφιάς ανά διαμέρισμα. Η αντίθετη περίπτωση θα οδηγούσε σε ανατροπή μακροχρόνιων καταστάσεων και δυσανάλογο περιορισμό της ιδιοκτησίας και της προσωπικής ζωής ιδιοκτητών ή ενοίκων, που υπό το καθεστώς του προηγούμενου νόμου και ελλείψει σχετικού όρου στον κανονισμό της πολυκατοικίας τους διατηρούσαν πάνω από δύο (2) ζώα συντροφιάς στο διαμέρισμά τους.

    ΑΡΘΡΟ 16
    Παρ. 3: να προβλεφθούν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για τον παραβάτη της σχετικής υποχρέωσης, ειδάλλως η συγκεκριμένη διάταξη καθίσταται ατελής.

    ΑΡΘΡΟ 20
    Παρ. 2: το Σωματείο μας εκφράζει την αντίθεσή του στην προσωρινή αφαίρεση του ζώου συντροφιάς και στη δυνατότητα επιστροφής του στον ιδιοκτήτη του, ύποπτο ή κατηγορούμενο για πράξεις καταδεικνύουσες σκληρή, βάναυση και επώδυνη μεταχείριση του ζώου, στη βάση της κάλυψης των εξόδων νοσηλείας και αποκατάστασής του από αυτόν. Η διάταξη αντιτίθεται στο συνολικό πνεύμα προστασίας που διατρέχει το παρόν νομοσχέδιο και θα πρέπει να απαλειφθεί.

    ΑΡΘΡΟ 21
    Να προβλεφθούν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για τον παραβάτη της διάταξης του άρθρου 16 παρ. 3.
    ΑΡΘΡΟ 36
    Χαιρετίζουμε την πρόβλεψη για δημιουργία πενταψήφιου τηλεφωνικού αριθμού στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για την αναφορά περιστατικών κακοποίησης ζώων, καθώς και κάθε παράβασης του νόμου. Ωστόσο προτείνουμε την υποχρεωτική δημιουργία του αριθμού αναφοράς και την αντικατάσταση του όρου «δύναται» με τον όρο «δημιουργείται».

  • 19 Μαΐου 2021, 22:41 | Νικολίνα

    Παρ. 4: Όπως γνωρίζει καλά ο φιλοζωικός κόσμος της χώρας, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από μη μονίμους κατοίκους Ελλάδας για υιοθεσία αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Ζητούμε να διευκρινίζεται περαιτέρω και να είναι σαφής η διαδικασία υιοθεσίας αδέσποτου ζώου συντροφιάς από ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη που δεν είναι μόνιμος κάτοικος Ελλάδας ή σε περίπτωση συνεργασίας με φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δεν έχει έδρα στην Ελλάδα, ιδίως ως προς τον τόπο υιοθεσίας, τον τρόπο καταχώρησης της υιοθεσίας στο ΕΜΖΣ και τη μετακίνησή του προς τη χώρα κατοικίας του νέου ιδιοκτήτη ή της έδρας του φιλοζωικού σωματείου ή της φιλοζωικής οργάνωσης.

    Γατοδράση Αθήνας – Cat Rescue Athens

  • 19 Μαΐου 2021, 22:44 | Ματθαίος Κούμπουλης

    Το Άρθρο 9.5 δημιουργεί συνθήκες αντιτίμου υιοθεσίας σκύλου και γάτας
    παρόμοιες με αυτές της πώλησης. Η δραστηριότητα αυτήâ της υιοθεσίας έναντι αντιτίμου έχει χαρακτηριστεί απόâ το Ευρωπαϊκόâ Δικαστήριο της 3ης Δεκεμβρίου 2015 ότι «υπάρχει βαθμός ομοιότητας μεταξύ της δραστηριότητας που συνίσταται στη διάθεση σκύλων σε άτομα τα οποία δέχονται να τους αναλάβουν έναντι της εκ μέρους τους καταβολής ορισμένου ποσού και της δραστηριότητας που συνίσταται στην πώληση σκύλων από κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Επομένως, το πρώτο είδος δραστηριότητας δεν μπορείB να θεωρηθεί ότι στερείται κάθε εμπορικού χαρακτήρα, κατά την έννοια του άρθρου 1, τέταρτο εδάφιο, της οδηγίας 90/425.»
    Ως εκ των ανωτέρω, η απαγόρευση πώλησης σκύλου και γάτας από τα Pet Shops αντιτίθεται στο Ελληνικό Δίκαιο και στις αρχές αναλογίας και ισότητας.

    Παραπομπή:
    https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=172562&pageIn dex=0&doclang=el&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=6884785
    Η διαδικασία που προβλέπεται στο Άρθρο 9.6 για την υιοθεσία αδέσποτου ζώου που περισυλλέγεται από ιδιώτη αποτρέπει την ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία είναι ζωοφιλία στην πιο αγνή της μορφή και αντιτίθεται στην ευζωία του ζώου.