Άρθρο 7 Αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των δήμων

1. Οι δήμοι υποχρεούνται να διαθέτουν ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 3, το οποίο περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον (α) την περισυλλογή, (β) την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, (γ) την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο ΕΜΖΣ, (δ) τη στείρωση και (ε) την υιοθεσία τους. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους δήμων και διαδημοτικές συνεργασίες. Επιπλέον, έχουν την υποχρέωση να εξυπηρετούν τους πολίτες και ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς για διοικητικές πράξεις σχετικές με το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, καθώς και την υποχρέωση υλοποίησης προγραμμάτων πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων.
2. Ο δήμος δύναται, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να συνεργάζεται για τους σκοπούς της παρ. 1, συνάπτοντας σχετική έγγραφη συμφωνία, με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν έδρα στην Ελλάδα ή σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. και είναι καταχωρημένες στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ή σε αντίστοιχα μητρώα των χωρών όπου εδρεύουν. Μεταξύ των δράσεων που αναλαμβάνουν τα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δυνάμει σχετικών συμβάσεων με τους δήμους μπορεί να συγκαταλέγεται η έκδοση των εγγράφων που απαιτούνται για την υλοποίηση υιοθεσίας σύμφωνα με το άρθρο 9. Οι βασικοί όροι συνεργασίας του δήμου με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα περιλαμβάνονται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα κάθε δήμου.
3. Κάθε δήμος ή συνεργαζόμενοι δήμοι ή σύνδεσμοι δήμων ιδρύουν και λειτουργούν δημοτικά ή διαδημοτικά κτηνιατρεία, καταφύγια και αποτεφρωτήρια αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο, την περιφέρεια ή από ιδιώτες χώρους. Κάθε δήμος υποχρεούται να διαθέτει, είτε ο ίδιος είτε στο πλαίσιο συνεργασίας με άλλους δήμους είτε ως μέλος συνδέσμου δήμων, τουλάχιστον ένα (1) καταφύγιο. Ο δήμος δύναται, ανάλογα με τις ανάγκες του, να συμβάλλεται με νομίμως αδειοδοτημένα καταφύγια. Η υποχρέωση της παρούσας δεν υφίσταται για δήμους με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων.
4. Για την υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων, οι δήμοι οφείλουν να διασφαλίζουν, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, την παροχή των αναγκαίων κτηνιατρικών υπηρεσιών από κατάλληλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα είτε με προσφυγή στις διαδικασίες ανάθεσης του ν. 4412/2016 (Α’ 147), είτε με σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου του άρθρου 6 του ν. 2527/1997 (Α΄206). Με τις ίδιες διαδικασίες, οι δήμοι μπορούν να συμβάλλονται με φυσικά ή νομικά πρόσωπα για την παροχή υπηρεσιών σταυλίτη, καθώς και για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης για τα καταφύγια που λειτουργούν. Οι συμβάσεις μίσθωσης έργου του παρόντος δεν συμπεριλαμβάνονται στον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό των συμβάσεων μίσθωσης έργου του άρθρου 89 του ν. 4604/2019 (Α’ 50).
5. Η διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς υλοποιείται ως εξής:
(α) Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς περισυλλέγονται από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς. Για τον σκοπό αυτό, κάθε δήμος οφείλει να διαθέτει τουλάχιστον ένα όχημα περισυλλογής ειδικά διαμορφωμένο για τον σκοπό αυτό. Οι δήμοι και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης μπορούν να καταρτίζουν προγράμματα εκπαίδευσης του προσωπικού τους για τον σκοπό αυτό από πιστοποιημένους εκπαιδευτές. Τα συνεργεία περισυλλογής αδέσποτων ζώων συντροφιάς εποπτεύονται, ως προς τις επιτρεπόμενες μεθόδους αιχμαλωσίας των ζώων αυτών, από κτηνίατρο της αρμόδιας κτηνιατρικής υπηρεσίας του δήμου και, όπου αυτή δεν έχει συσταθεί, από κτηνίατρο της οικείας περιφερειακής ενότητας.
(β) Τα ζώα που περισυλλέγονται επειδή περιφέρονται σε δημόσιους χώρους ελέγχονται για ηλεκτρονική σήμανση:
(βα) Αν δεν έχουν σήμανση θεωρούνται αυτόματα αδέσποτα και:
(βαα) Οδηγούνται στα δημοτικά κτηνιατρεία ή σε συνεργαζόμενα με τον δήμο κτηνιατρεία, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, αποπαρασιτώνονται, εμβολιάζονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση και καταγράφονται στο ΕΜΖΣ ως αδέσποτα με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο.
(βαβ) Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι τραυματισμένα ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα, υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.
(βαγ) Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία.
(βαδ) Μετά την παροχή της αναγκαίας κτηνιατρικής φροντίδας και περίθαλψης, τα περισυλλεγέντα ζώα συντροφιάς οδηγούνται στα διαθέσιμα καταφύγια, δημοτικά, διαδημοτικά ή μη δημοτικά ή στα συνεργαζόμενα με έγγραφη συμφωνία φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό να υιοθετηθούν κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 9. Εάν φιλοζωικό σωματείο ή οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή φυσικό πρόσωπο που διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο το επιθυμεί, είναι δυνατή η μεταβίβαση της προσωρινής ιδιοκτησίας ενός αδέσποτου σε αυτά, με αντίστοιχη ενημέρωση του ΕΜΖΣ.
(βαε) Αν δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις σε καταφύγια ή δεν βρεθεί ανάδοχος για ένα ζώο ή αυτό δεν υιοθετηθεί, τότε το ζώο επιστρέφεται στο οικείο περιβάλλον του. Δεν επιτρέπεται επαναφορά των αδέσποτων ζώων σε απόσταση μικρότερη των διακοσίων (200) μέτρων περιμετρικά από νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, στους χώρους αποβίβασης και επιβίβασης ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, στους περιφραγμένους αρχαιολογικούς χώρους και στους περιφραγμένους χώρους του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ και της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης ΑΕ, καθώς και σε χώρους σφαγείων ή όπου συγκεντρώνονται ή υπάρχουν σκουπίδια.
(ββ) Αν έχουν σήμανση, από την οποία προκύπτει ότι είναι ήδη καταχωρημένα στον δήμο ως αδέσποτα, τότε ενημερώνονται τα στοιχεία παρακολούθησης του ζώου. Εφόσον το ζώο δεν παρουσιάζει κλινικά προβλήματα ελευθερώνεται στο ίδιο σημείο, εκτός αν προκύπτουν οι περιορισμοί της υποπερ. (βαε), οπότε μεταφέρεται σε άλλη κατάλληλη περιοχή.
(βγ) Αν έχουν σήμανση από την οποία προκύπτει ότι είναι δεσποζόμενα, τότε ελέγχεται αν το ζώο έχει δηλωθεί ως απολεσθέν. Σε καταφατική περίπτωση, ενημερώνεται ο ιδιοκτήτης για να το παραλάβει. Αν δεν υπάρχει δήλωση απώλειας, διερευνάται εάν συντρέχει περίπτωση εγκατάλειψης και ενημερώνεται η Ελληνική Αστυνομία.
(γ) Σε περίπτωση που το δημοτικό ή διαδημοτικό καταφύγιο δεν έχει διαθέσιμες θέσεις για τη φιλοξενία αδέσποτων ζώων, ο δήμος μπορεί να επιλέγει να επαναφέρει ζώα από το καταφύγιο στο οικείο τους περιβάλλον, ώστε να κενωθούν θέσεις για άλλα ζώα τα οποία είτε χρειάζονται φροντίδα εντός καταφυγίου είτε είναι νεαρής ηλικίας. Σε κάθε περίπτωση, ζώα ηλικίας μικρότερης των πέντε (5) μηνών δεν επανεντάσσονται στο οικείο τους περιβάλλον και υιοθετούνται κατά προτεραιότητα.
(δ) Την ευθύνη για τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν οι δήμοι, οι οποίοι οφείλουν να δημιουργήσουν σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με τους δήμους φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η παροχή τροφής, νερού και ιατροφαρμακευτικής φροντίδας σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες επιτρέπεται, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής για όλους, καθώς και οι κανόνες ευζωίας των ζώων.
(ε) Το συνεργείο περισυλλογής αδέσποτων ζώων συντροφιάς του οικείου δήμου μεριμνά και για την ενεργητική διαχείριση των καταγεγραμμένων αδέσποτων που ζουν εκτός καταφυγίου, όπως ενδεικτικά για τη μεταφορά τους με σκοπό την ετήσια κτηνιατρική εξέταση και τον αντιλυσσικό εμβολιασμό, την παρέμβαση σε περίπτωση δημιουργίας επιθετικής αγέλης αδέσποτων, τη χορήγηση φαρμάκων και την επικαιροποίηση της καταγραφής τους.
6. Επιτρέπεται η περισυλλογή και η φιλοξενία αδέσποτου ζώου και από εγγεγραμμένα στο οικείο μητρώο της παρ. 23 του άρθρου 2 φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που διαθέτουν αδειοδοτημένα καταφύγια, καθώς και από ιδιώτες που διαθέτουν αδειοδοτημένα καταφύγια. Στην περίπτωση αυτή τα ζώα καταχωρούνται στο ΕΜΖΣ με προσωρινό ιδιοκτήτη το ως άνω σωματείο ή οργάνωση ή ιδιοκτήτη καταφυγίου, οι οποίοι μεριμνούν για την υιοθεσία τους κατά το άρθρο 9. Τα ζώα αυτά δεν εξαιρούνται από τα προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων του οικείου δήμου για την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, τη στείρωση και τη συνολική μέριμνα για την ευζωία τους. Επιτρέπεται, επίσης, η μεταφορά αδέσποτων ζώων από φιλόζωους ιδιώτες σε δημοτικό κτηνιατρείο ή κτηνιατρείο με το οποίο είναι συμβεβλημένος ο δήμος, προκειμένου να εφαρμοστεί η διαδικασία της περ. β της παρ. 5 ή σε μη συμβεβλημένο με τον δήμο κτηνιατρείο, εφόσον ο ιδιώτης επιθυμεί να καλύψει το αντίστοιχο κόστος.
7. Οι στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς, όπως επίσης η σήμανση, η καταγραφή καθώς και λοιπές ιατρικές πράξεις περίθαλψής τους, μπορούν να πραγματοποιούνται δωρεάν και από εθελοντές επαγγελματίες κτηνιάτρους, που έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα άλλου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεντρώνουν όλες τις προϋποθέσεις, προκειμένου να ασκήσουν νόμιμα το επάγγελμα του κτηνιάτρου στην Ελλάδα, οι οποίοι οφείλουν να υποβάλουν σχετική δήλωση στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ). Για την πραγματοποίηση των στειρώσεων, της σήμανσης και της καταγραφής των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από εθελοντές κτηνίατρους μπορούν να διατίθενται οι εγκαταστάσεις των κτηνιατρείων των αρμόδιων υπηρεσιών κτηνιατρικής της οικείας περιφέρειας, περιφερειακής ενότητας ή του δήμου ή άλλοι χώροι που ανήκουν στην οικεία περιφέρεια ή στον δήμο ή σε συνδέσμους δήμων, υπό την εποπτεία των αρμόδιων υπηρεσιών των δήμων. Για τον ίδιο σκοπό μπορούν να διατίθενται και οι χώροι ιδιωτικών κτηνιατρείων.
8. Σε κάθε δήμο συγκροτείται, με απόφαση του δημάρχου, πενταμελής Επιτροπή Παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς και πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων. Στην Επιτροπή μετέχουν:
(α) Δύο (2) μέλη που ορίζονται από φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων και δραστηριοποιούνται στον δήμο.
(β) Ένας (1) κτηνίατρος που ορίζεται από τον οικείο δήμο και ο οποίος είναι, κατά προτίμηση, ο υπεύθυνος του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και, ελλείψει αυτού, άλλος ιδιώτης κτηνίατρος.
(γ) Ένας (1) επαγγελματίας εκπαιδευτής, μέλος νομίμως αναγνωρισμένου επαγγελματικού σωματείου εκπαιδευτών σκύλων και, ελλείψει αυτού, εκπαιδευμένος υπάλληλος του οικείου δήμου.
(δ) Ένας (1) εκπρόσωπος που ορίζεται από τον οικείο δήμο, με τον αναπληρωτή του.
9. Η Επιτροπή της παρ. 7 έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
(α) Αποφασίζει για την επικινδυνότητα ενός ζώου συντροφιάς και για την αναγκαιότητα πραγματοποίησης ευθανασίας ενός αδέσποτου ζώου συντροφιάς, σύμφωνα με τη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
(β) Εισηγείται στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν κατά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.
(γ) Συντάσσει ετήσια έκθεση προς το δημοτικό συμβούλιο σχετικά με την πρόοδο της υλοποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων του δήμου και διατυπώνει προτάσεις για τη βελτίωσή του.
10. Στην περίπτωση που στο πλαίσιο της Επιτροπής της παρ. 7 διαπιστώνεται διαφωνία για την επικινδυνότητα ενός αδέσποτου ζώου συντροφιάς ή για την αναγκαιότητα της πραγματοποίησης ευθανασίας, την οριστική απόφαση λαμβάνει ειδική επιστημονική επιτροπή που συγκροτείται σε κάθε δήμο με απόφαση του δημάρχου και αποτελείται από:
(α) Έναν (1) κτηνίατρο της κτηνιατρικής υπηρεσίας της οικείας περιφερειακής ενότητας, με τον αναπληρωτή του.
(β) Έναν (1) ιδιώτη κτηνίατρο που ασκεί νόμιμα το επάγγελμα στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται στην περιοχή δικαιοδοσίας του δήμου ή όμορου δήμου, με τον αναπληρωτή του.
(γ) Έναν (1) κτηνίατρο που ασκεί νόμιμα το επάγγελμα στην Ελλάδα και συνεργάζεται με φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δραστηριοποιείται στην περιοχή δικαιοδοσίας του δήμου ή όμορου δήμου, με τον αναπληρωτή του.
Σε περίπτωση επιθετικού ζώου του οποίου η επιθετικότητα δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια, ο δήμος μπορεί να ζητήσει τη γνώμη επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων, μέλους νομίμως αναγνωρισμένου επαγγελματικού σωματείου εκπαιδευτών σκύλων.
11. Οι αποφάσεις ευθανασίας αναρτώνται πριν την υλοποίησή τους στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων και στην ιστοσελίδα του οικείου δήμου για ελάχιστη περίοδο τριάντα (30) ημερών. Η περίοδος των τριάντα (30) ημερών δεν απαιτείται να τηρηθεί αν συντρέχουν κτηνιατρικοί λόγοι για άμεση ευθανασία.
12. Για την υλοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων και πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων ο δήμος μπορεί να συνάψει προγραμματική σύμβαση του άρθρου 100 του ν. 3852/2010 (Α’ 87) με αναπτυξιακό οργανισμό του άρθρου 2 του ν. 4674/2020 (Α’ 53) ή με δίκτυα δήμων και περιφερειών σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
13. Οι δήμοι δεν μπορούν να επιβάλουν ειδικά δημοτικά τέλη σχετικά με την ιδιοκτησία ζώων συντροφιάς.

  • 19 Μαΐου 2021, 20:50 | Ιρια Ψαρομάλλου

    Όχι στον εγκλεισμό υγιών ενήλικων ζώων σε καταφύγια- όχι στις αυθαίρετες ευθανασίες
    Είναι απαράδεκτο να εισάγεται ο εγκλεισμός υγιών ενήλικων ζώων σε καταφύγιο που είναι αντίθετος με την ευζωία των ζώων και ανώφελος στο βαθμό που ο αριθμός των αδέσποτων είναι τεράστιος και διαρκώς εγκαταλείπονται νέα. Για τους λόγους αυτούς απαγορεύεται με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία. Τα ζώα, όπως προβλέπεται σήμερα, πρέπει να περισυλλέγονται, να στειρώνονται, να εμβολιάζονται ή να θεραπεύονται και να επανεντάσσονται άμεσα. Εξαίρεση αποτελούν τα μικρά ως 5 μηνών, τα πάσχοντα από ανίατη ασθένεια και όσα έχουν κριθεί επικίνδυνα.
    Είναι απαράδεκτο να εισάγεται η ευθανασία με την παρακάτω διάταξη
    Η περίοδος των τριάντα (30) ημερών δεν απαιτείται να τηρηθεί αν συντρέχουν κτηνιατρικοί λόγοι για άμεση ευθανασία.
    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ το παραπανω

  • 19 Μαΐου 2021, 20:42 | Μένια

    Συμφωνώ με τις προτάσεις, ενστάσεις και θέσεις της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ).

  • 19 Μαΐου 2021, 20:15 | Γιάννης Κωνσταντόπουλος

    Συμφωνώ με τις ενστάσεις και τις προτάσεις της ΠΦΠΟ

  • 19 Μαΐου 2021, 20:13 | Μόιρα

    6. Επιτρέπεται η περισυλλογή και η φιλοξενία αδέσποτου ζώου και από εγγεγραμμένα στο οικείο μητρώο της παρ. 23 του άρθρου 2 φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που διαθέτουν αδειοδοτημένα καταφύγια, καθώς και από ιδιώτες που διαθέτουν αδειοδοτημένα καταφύγια. Στην περίπτωση αυτή τα ζώα καταχωρούνται στο ΕΜΖΣ με προσωρινό ιδιοκτήτη το ως άνω σωματείο ή οργάνωση ή ιδιοκτήτη καταφυγίου, οι οποίοι μεριμνούν για την υιοθεσία τους κατά το άρθρο 9. Τα ζώα αυτά δεν εξαιρούνται από τα προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων του οικείου δήμου για την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, τη στείρωση και τη συνολική μέριμνα για την ευζωία τους…»»
    Εάν η φιλοζωική οργάνωση για τον οποιδήποτε λόγο κλείσει το καταφύγειο, ποιός Δήμος θα ανάλαβει αυτά τα ζώα ? Εάν η Φιλοζωική , δραστηριοποιείτε σε όλη την Ελλάδα και έχει ζώα απο παντού , ο Δήμος που εδρεύει το κατάφυγείο θα πρέπει να αναλάβει τα έξοδα ?
    Ίσως όταν περισυλλέγονται ζώα θα πρέπει να καταχωρούνται στο ΕΜΑΖ με προσωρινό ιδιοκτήτη το Δήμο που έγινε η περισυλλόγη .
    Επίσης θα πρέπει να υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο σε περίπτωσή που μία φιλοζωική δεν θέλει πλέον να φιλοξενήσει ένα άδεσπότα ,προτού το παραδώσει στο Δήμο. Δεν μπορούνε να τα βάζουν σ’ ενα κουτί και να αφήνουν στο Δήμάρχειο χωρίς καμία ειδοποίηση .

  • 19 Μαΐου 2021, 20:02 | καλαμπόκα Κική

    .Ιδρύστε παντού δημοτικά κτηνιατρεία, ειδικές υπηρεσίες στους Δήμους στελεχωμένες με ειδικευμένα άτομα και προβλέψτε τη λειτουργία μικρών δομών προσωρινής διαβίωσης για μικρό αριθμό ζώων, μέσα στον αστικό ιστό σε κατάλληλες θέσεις (π.χ. αστικά πάρκα και άλση) με τη συνεργασία φιλοζωικών. Μην εξορίζετε τα ζώα σε δυσπρόσιτα μέρη που θα στοιβάζονται εκατοντάδες ή και χιλιάδες ζώα σε διαδημοτικά καταφύγια.

  • 19 Μαΐου 2021, 20:01 | καλαμπόκα Κική

    ΟΧΙ στην επαναφορά για 4η φορά κυνοκομείων σε βραχώδεις!!! περιοχές, μακρυά από το Θεό ΑΡΘΡΟ 23 παρ 3. ΝΑΙ σε μικρές και πολλές δομές, Ναι σε ανώτατο πλαφόν αριθμού ζώων μέσα στη δομή, Ναι στην προσωρινή παραμονή των ζώων με ανώτατο πλαφόν τις 30 μέρες -πλην εξαιρέσεων-, ΝΑΙ στην υιοθεσία τους αλλιώς άμεση επανένταξη εκεί που ζούσαν κ μόνο .

  • 19 Μαΐου 2021, 20:56 | Μαρία Κουντουριώτου

    «1. Οι δήμοι υποχρεούνται να διαθέτουν ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 3, το οποίο περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον (α) την περισυλλογή, (β) την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, (γ) την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο ΕΜΖΣ, (δ) τη στείρωση και (ε) την υιοθεσία τους.»
    Να προστεθεί στο τέλος της παρ.1: «ή ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΠΕΡΙΣΥΛΛΕΧΘΗΚΑΝ». Διαφορετικά τα ζώα θα μένουν ΜΟΝΙΜΑ, ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ έγκλειστα σε κυνοκομεία!

    «2. Ο δήμος δύναται, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να συνεργάζεται για τους σκοπούς της παρ. 1, συνάπτοντας σχετική έγγραφη συμφωνία, με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα…»
    Στην παρ.2, η φράση «δύναται, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου» να αντικατασταθεί με «ΟΦΕΙΛΕΙ». Διαφορετικά συνεχίζεται η ομηρία των φιλοζωικών από τους Δήμους. Στις περισσότερες περιπτώσεις το “δύναται” μεταφράζεται ως “αν θέλω” με αποτέλεσμα οι περισσότεροι δήμοι να αρνούνται τη συνεργασία.

    «3.Κάθε δήμος υποχρεούται να διαθέτει, είτε ο ίδιος είτε στο πλαίσιο συνεργασίας με άλλους δήμους είτε ως μέλος συνδέσμου δήμων, τουλάχιστον ένα (1) καταφύγιο. Ο δήμος δύναται, ανάλογα με τις ανάγκες του, να συμβάλλεται με νομίμως αδειοδοτημένα καταφύγια. Η υποχρέωση της παρούσας δεν υφίσταται για δήμους με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων.»
    Η λέξη «καταφύγιο» στην α’ πρόταση της παρ.3 να αντικατασταθεί με τη φράση «ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ ΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΒΡΑΧΕΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ». Τα είδαμε τα Δημοτικά καταφύγια τόσα χρόνια, κατασπαταλούν δημόσιο χρήμα και χρησιμεύουν στους Δήμους μόνο για να εξαφανίζουν ζώα. Να μην εξαιρούνται οι Δήμοι με λιγότερους από 3.000 κατοίκους.

    «5. (βαγ) Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία.»
    Να προστεθεί στο τέλος της παρ. 5: «ΜΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ 5ΜΕΛΟΥΣ».Ουδεμία ευθανασία δεν θα πρέπει να επιτρέπεται, χωρίς την έγκριση της 5μελούς και θα πρέπει να καταγραφούν ρητά οι κτηνιατρικοί λόγοι που απαιτούν διαφορετική αντιμετώπιση, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για αυθαίρετες ευθανασίες.

    «8. Σε κάθε δήμο συγκροτείται, με απόφαση του δημάρχου, πενταμελής Επιτροπή Παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς… Στην Επιτροπή μετέχουν: (α) Δύο (2) μέλη που ορίζονται από φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων και δραστηριοποιούνται στον δήμο.»
    Παρ. 8: Οι 5μελείς θα πρέπει να απεμπλακούν από τους Δήμους. Η 5μελής θα πρέπει να συγκροτείται από το Υπουργείο ή την Περιφέρεια. Οι 2 εκπρόσωποι των φιλοζωικών σωματείων θα πρέπει να ορίζονται από το σύνολο των φιλοζωικών σωματείων της κάθε Περιφέρειας, που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο του ΥΠΕΣ, με μεταξύ τους ψηφοφορία.

  • 19 Μαΐου 2021, 19:59 | Μόιρα

    Άρθρο 7 παρ 8 . Εαν ένας Δήμος δεν εχει φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις , πως θα συγκροτηθεί η Πενταμελης Επιτροπη ; Γιαti δεν αναφέρονται πουθενά οι φιλοζωικές ενώσεις ;

  • 19 Μαΐου 2021, 19:35 | Μόιρα

    Άρθρο 7 παρ 4 . Θα πρεπει να διευκρινίζεται οτι οι Δήμοι μπορούν
    να δημιουργήσουν Δημοτικά κτηνιατρεία αλλα παράλληλα να εχουν και συμβάσεις με ιδιωτικά κτηνιατρεία και κλινικές , διοτι ειναι αδύνατον ενα δημοτικό κτηνιατρείο να ανταπεξέλθει στις ανάγκες ενός ολοκλήρου Δημου , που εχει περιστατικά τραυματισμένων ζώων σχεδόν ολο το 24ωρο και 365 ημέρες το χρόνο . Το ίδιο ισχύει και για τα καταφύγεια , πρεπει να υπαρχει και δημοτικό αλλα και παράλληλη συμβαση με ιδιωτικό , καθως υπαρχει περίπτωση , ύστερα απο εισαγγελική παρέμβαση μεσα σε δυο ωρες να βρεθει ο Δημος με 20 ζώα που πρεπει να αναλάβει , εαν το δημοτικό καταφυγειο ειναι γεμάτο , που θα τα παει … ( πραγματικό γεγονός )

  • 19 Μαΐου 2021, 19:08 | Λαμπρινού Ειρήνη-Δήμητρα

    Ουσιαστική και ανεξάρτητη λειτουργία των 5μελών επιτροπών για την παρακολούθηση όλων των θεμάτων διαχείρισης των ζώων και των συνθηκών των καταφυγίων.

  • 19 Μαΐου 2021, 19:43 | Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης

    *Άρθρο 7, παρ. 8*
    Η θέση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης:
    Να προβλέπεται σε κάθε διάταξη που σχετίζεται με τη σύνθεση της Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης ή άλλες επιτροπές του Νόμου, η εκπροσώπηση τουλάχιστον ενός μέλους της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και τουλάχιστον ενός μέλους του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ). Είναι απαράδεκτο οι κάτοχοι του μεγαλύτερου αριθμού ιδιοκτησίας σκύλων να απουσιάζουν από την Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης του Νόμου.
    Μέχρι να οριστούν σαφή και συγκεκριμένα κριτήρια, όροι και προϋποθέσεις για τον ορισμό ενός σωματείου ως φιλοζωικό και να ενταχθούν στα σχετικά μητρώα τα σωματεία που ενδιαφέρονται, να μην εκπροσωπείται κανένα φιλοζωικό σωματείο στην Ειδική Επιτροπή παρακολούθησης, ή άλλες επιτροπές που ιδρύονται με το νέο νόμο.
    Σε κάθε θέμα, συζήτηση και θεσμική διαδικασία που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τη συγκεκριμένη κατηγορία σκύλου εργασίας, να συμμετέχει τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος που σχετίζεται άμεσα με συγκεκριμένες κατηγορίες ζώων εργασίας π.χ. η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος για τα κυνηγετικά σκυλιά, εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων για τα ποιμενικά σκυλιά, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας για σκύλους έρευνας και διάσωσης κ.ο.κ.

  • 19 Μαΐου 2021, 19:04 | Λαμπρινού Ειρήνη-Δήμητρα

    Ιδρύστε παντού δημοτικά κτηνιατρεία, ειδικές υπηρεσίες στους Δήμους στελεχωμένες με ειδικευμένα άτομα και προβλέψτε τη λειτουργία μικρών δομών προσωρινής διαβίωσης για μικρό αριθμό ζώων, μέσα στον αστικό ιστό σε κατάλληλες θέσεις (π.χ. αστικά πάρκα και άλση) με τη συνεργασία φιλοζωικών. Μην εξορίζετε τα ζώα σε δυσπρόσιτα μέρη που θα στοιβάζονται εκατοντάδες ή και χιλιάδες ζώα σε διαδημοτικά καταφύγια.

  • 19 Μαΐου 2021, 19:24 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΜΙΩΤΗΣ

    Η δημιουργία κρατικών δομών οφείλει να είναι μακροπρόθεσμη και δε μπορεί να στηρίζεται στα φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που όταν πάψουν να υπάρχουν αδέσποτα δε θα έχουν πλέον λόγο ύπαρξης. Το να βασιστεί το Κράτος σε αντίστοιχα σωματεία και οργανώσεις αναιρεί τον ίδιο το ρόλο της Κρατικής Μέριμνας.

  • 19 Μαΐου 2021, 19:41 | Λαμπρινού Ειρήνη-Δήμητρα

    Όχι στον εγκλεισμό υγιών ενήλικων ζώων σε καταφύγια- όχι στις αυθαίρετες ευθανασίες
    Είναι απαράδεκτο να εισάγεται ο εγκλεισμός υγιών ενήλικων ζώων σε καταφύγιο που είναι αντίθετος με την ευζωία των ζώων και ανώφελος στο βαθμό που ο αριθμός των αδέσποτων είναι τεράστιος και διαρκώς εγκαταλείπονται νέα. Για τους λόγους αυτούς απαγορεύεται με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία. Τα ζώα, όπως προβλέπεται σήμερα, πρέπει να περισυλλέγονται, να στειρώνονται, να εμβολιάζονται ή να θεραπεύονται και να επανεντάσσονται άμεσα. Εξαίρεση αποτελούν τα μικρά ως 5 μηνών, τα πάσχοντα από ανίατη ασθένεια και όσα έχουν κριθεί επικίνδυνα.
    Επίσης είναι απαράδεκτο να αποφασίζεται η ευθανασία μόνο με κτηνιατρική εξέταση (7.5.βαγ και 7.9.11) εκτός αν καθοριστούν επακριβώς κατεπείγοντες κτηνιατρικοί λόγοι, αλλιώς ανοίγει ο δρόμος για αυθαίρετες μαζικές ευθανασίες. Να παραμείνει όπως είναι σήμερα δηλαδή ότι ουδεμία ευθανασία δεν θα πρέπει να επιτρέπεται, χωρίς την έγκριση της 5μελούς. Επίσης όπως προβλέπεται και σήμερα να υπάρχει η δυνατότητα σε φιλοζωικές να αναλάβουν ένα ζώο που έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνο.

  • 19 Μαΐου 2021, 19:18 | Λαμπρινού Στυλιανή

    Ουσιαστική και ανεξάρτητη λειτουργία των 5μελών επιτροπών για την παρακολούθηση όλων των θεμάτων διαχείρισης των ζώων και των συνθηκών των καταφυγίων.

  • 19 Μαΐου 2021, 19:25 | Μαρίνα Ψαρομάλλου

    ΟΧΙ στην επαναφορά για 4η φορά κυνοκομείων σε βραχώδεις!!! περιοχές ,μακρυά απο το Θεό ΑΡΘΡΟ 23 παρ 3.ΝΑΙ σε μικρές και πολλές δομές , ναι σε ανώτατο πλαφον αριθμού ζώων μέσα στη δομή , ναι στην προσωρινή παραμονη των ζώων με ανώτατο πλαφόν τις 30 μερες-πλην εξαιρέσεων-, ΝΑΙ στην υιοθεσία τους αλλιώς άμεση επανένταξη εκεί που ζουσαν κ μόνο .

  • 19 Μαΐου 2021, 19:00 | Λαμπρινού Στυλιανή

    Ιδρύστε παντού δημοτικά κτηνιατρεία, ειδικές υπηρεσίες στους Δήμους στελεχωμένες με ειδικευμένα άτομα και προβλέψτε τη λειτουργία μικρών δομών προσωρινής διαβίωσης για μικρό αριθμό ζώων, μέσα στον αστικό ιστό σε κατάλληλες θέσεις (π.χ. αστικά πάρκα και άλση) με τη συνεργασία φιλοζωικών. Μην εξορίζετε τα ζώα σε δυσπρόσιτα μέρη που θα στοιβάζονται εκατοντάδες ή και χιλιάδες ζώα σε διαδημοτικά καταφύγια.

  • 19 Μαΐου 2021, 19:39 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΕΙΡΑΔΑΚΗ

    «Συμφωνώ με τις προτάσεις, ενστάσεις και θέσεις της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ)»

  • 19 Μαΐου 2021, 19:31 | Σοφία Τζονίκη

    Ο δήμος θα πρέπει να υποχρεούται σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία και να μην είναι στη διακριτική του ευχέρεια να το πράξει. Προτείνουμε λοιπόν να αντικατασταθεί η λέξη Δύναται με τη λέξη Οφείλει. Η ευθανασία ενός ζώου δεν μπορεί να είναι απόφαση ενός και μόνο κτηνιάτρου όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εν λόγω παράγραφος. Παρ’ όλο που σε επόμενο άρθρο σε θέματα απόφασης ευθανασίας επικαλείται η 5μελής και 3μελής επιτροπή στο σημείο αυτό του νομοσχεδίου φαίνεται ότι δεν υπάρχει. Επισημαίνουμε την παράλειψη και επιμένουμε στη συμπλήρωση του άρθρου προκειμένου να αποφευχθούν παρερμηνείες

  • 19 Μαΐου 2021, 19:23 | ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

    Ιδρύστε παντού δημοτικά κτηνιατρεία, ειδικές υπηρεσίες στους Δήμους στελεχωμένες με ειδικευμένα άτομα και προβλέψτε τη λειτουργία μικρών δομών προσωρινής διαβίωσης για μικρό αριθμό ζώων, μέσα στον αστικό ιστό σε κατάλληλες θέσεις (π.χ. αστικά πάρκα και άλση) με τη συνεργασία φιλοζωικών. Μην εξορίζετε τα ζώα σε δυσπρόσιτα μέρη που θα στοιβάζονται εκατοντάδες ή και χιλιάδες ζώα σε διαδημοτικά καταφύγια.

  • 19 Μαΐου 2021, 19:56 | Σοφία Τζονίκη

    Στο άρθρο 7 είναι απαραίτητη η προσθήκη σχετικής διάταξης που να υποχρεώνει τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων για τη διακομιδή του νεκρού ζώου συνεπεία εγκληματικής ενέργειας (θανάτωση από δηλητηρίαση, απαγχονισμό, πυροβολισμό κ.ά.), προκειμένου να διενεργηθεί η αναγκαία προς τούτο κτηνιατροδικαστική – τοξικολογική εξέταση – νεκροψία – νεκροτομή, ύστερα από σχετικό αίτημα της αρμόδιας ανακριτικής αρχής που διενεργεί την αστυνομική διερεύνηση του εγκλήματος.

  • 19 Μαΐου 2021, 18:38 | Νικόλαος

    Όσον αφορά την παράγραφο 5 στο μέρος βαδ παρατηρώ το εξής. Την δυνατότητα για κάποιον να ιδρύσει μια «φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», να συλλέγει αδέσποτα ζώα συντροφιάς από τις δομές του οποιουδήποτε δήμου και στη συνέχεια την πώλησή τους σε τιμή χαμηλότερη από αυτή ενός εκτροφείου. Ιδίως αν η αγορά ενός ζώου συντροφιάς καταλήξει να γίνει πολύ ακριβή. Πώς θα αποφευχθεί κάτι τέτοιο;

  • 19 Μαΐου 2021, 18:30 | ΕΥΆΓΓΕΛΟΣ Γ.

    Στο άρθρο 7 προτείνεται η προσθήκη σχετικής διάταξης που να υποχρεώνει τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων για τη διακομιδή του νεκρού ζώου συνεπεία εγκληματικής ενέργειας (θανάτωση από δηλητηρίαση, απαγχονισμό, πυροβολισμό κ.ά.), προκειμένου να διενεργηθεί η αναγκαία προς τούτο κτηνιατροδικαστική – τοξικολογική εξέταση – νεκροψία – νεκροτομή, ύστερα από σχετικό αίτημα της αρμόδιας ανακριτικής αρχής που διενεργεί την αστυνομική διερεύνηση του εγκλήματος.

  • 19 Μαΐου 2021, 18:33 | Γεώργιος Μ.

    Στο πλαίσιο Αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων των δήμων Θα πρέπει να διασφαλιστεί :
    1. ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
    2. ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΩ ΕΝΙΑΙΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ.
    3. ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑΧΥΤΕΡΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΥΙΟΘΕΣΙΩΝ.
    Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν καταγραφεί διαμαρτυρίες – καταγγελίες για περιπτώσεις Μη πρόσβασης σε αδέσποτα Δήμων και Μη Διαφάνειας όπως:
    Πολλοί δήμοι δεν έχουν καμία σελίδα για τα αδέσποτα ενώ κάποιοι άλλοι που δημιούργησαν την υπολειτουργούν και για μήνες δεν την ενημερώνουν ή έχουν περιορισμένο αριθμό φωτογραφιών αδέσποτων για υιοθεσίες.
    Προσωπικό Δήμων, αντιδήμαρχοι υπεύθυνοι για τα ζώα, συμβασιούχοι κτηνίατροι ή υπεύθυνοι συνεργείων περισυλλογής προσφέρουν στειρώσεις, θεραπείες ή άλλες παροχές (π.χ. τροφές, εμβόλια κλπ) όχι σε αδέσποτα αλλά σε δεσποζόμενα ζώα γνωστών τους ή στενού κύκλου γνωριμιών έναντι ψήφου ή μικρής αμοιβής την οποία καρπώνονται για προσωπικό όφελος.
    Υπεύθυνοι συνεργείων περισυλλογής ή κτηνίατροι μετά από συμβάσεις με Δήμους ενεργούν ανεξέλεγκτα χωρίς να υπάρχει καμία καταγραφή των εργασιών τους ή της προσφοράς τους, συγκεντρώνουν και διαθέτουν κρυφά και με αμοιβή τυχόν αδέσποτα ικανοποιητικής εμφάνισης ή εγκαταλελειμμένα ράτσας.
    Υπάλληλοι Δήμων καθυστερούν υπερβολικά ή προβάλλουν εμπόδια σε διαδικασίες υιοθεσιών στις οποίες τυχαίνει να μεσολαβούν εθελοντές ή μέλη φιλοζωικών σωματείων με τους οποίους οι υπάλληλοι, ο αντιδήμαρχος ή άλλος παράγοντας έχουν προσωπικές ή πολιτικές διαφορές.

    Προτάσεις:
    1. Δημιουργία μια ΕΝΙΑΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ, ΕΝΙΑΙΑ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Ανάρτηση σ’ αυτή υποχρεωτικά φωτογραφίας και βασικών στοιχείων για κάθε αδέσποτο που περιθάλπεται ή περισυλλέγεται σε κάθε Δήμο, του ιστορικού εμβολίων, στείρωσης ή θεραπείας προκειμένου να καταγράφονται και τα πραγματικά έξοδα κάθε Δήμου αλλά κυρίως για να είναι ευκολότερη και προσβάσιμη σε όλους η αναζήτηση υπεύθυνης υιοθεσίας. Να καταχωρούνται σ’ αυτή στοιχεία από το προσωπικό Δήμων ή Φιλοζωικών Σωματείων μετά την διαβαθμισμένη είσοδο στο σύστημα. Φυσικά σε κάθε καταχώρηση να καταγράφεται και η περιοχή (Τοπική Κοινότητα) που βρίσκεται το αδέσποτο.
    2. Εμφάνιση σε διαδικτυακό διαδραστικό χάρτη της πυκνότητας-αριθμού αδέσποτων σκύλων σε όλη την Ελλάδα ανά περιοχή.
    3. Παροχή κωδικών για την καταχώρηση φωτογραφιών και αριθμών ηλεκτρονικής σήμανσης αδέσποτων σε πιστοποιημένους εκπροσώπους φιλοζωικών σωματείων καθώς εδώ και χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο οι εθελοντές να ασχολούνται και να ανεβάζουν φωτογραφίες σε ιστοσελίδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης με πολλαπλάσια ταχύτητα, αριθμό & καλαισθησία από αντίστοιχους υπαλλήλους δήμων.
    4. ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ με ηλεκτρονική καταγραφή κάθε δαπάνης για τα αδέσποτα. Να καταγράφεται και να συσχετίζεται με τον αριθμό ηλεκτρονικής σήμανσης. Ακόμη και οι τροφές που θα δίνονται να αντιστοιχούν σε σκυλιά με αριθμό ηλεκτρονικής σήμανσης. Στη συνέχεια για κάθε Δήμου και κάθε μήνα να παρουσιάζονται οι 10 αριθμοί ηλεκτρονικής σήμανσης με τις υψηλότερες δαπάνες ώστε να γίνεται εύκολα έλεγχος των δαπανών αυτών.
    5. Ευκολότερη & διαδικτυακή υποβολή αίτησης για υιοθεσία ή στειρώσεις κάθε αδέσποτου σκύλου που θα εμφανίζεται στην σελίδα του Δήμου με καταγραφή – εμφάνιση των αρ. πρωτοκόλλων των αιτήσεων που υποβάλλονται προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια.
    6. Υποχρεωτική και καθημερινή καταγραφή όλων των εργασιών που εκτελούνται από συμβασιούχους κτηνιάτρους, συνεργεία περισυλλογής ή λοιπού προσωπικού σε καταφύγια, προκειμένου να πάψουν οι εικονικές εργασίες ή ακόμη και στειρώσεις-θεραπείες όχι σε αδέσποτα αλλά σε δεσποζόμενα σκυλιά τα οποία ανήκουν σε στενό ή φιλικό κύκλο γνωριμιών των κτηνιάτρων ή των υπεύθυνων των συνεργείων περισυλλογής.
    7. Διάθεση των τροφών, φαρμακευτικής ή κτηνιατρικής περίθαλψης σε αδέσποτα μόνο σε φιλοζωϊκούς συλλόγους, σωματεία ή εθελοντές οι οποίοι τα φροντίζουν όχι για προσωπική ευχαρίστηση αλλά προσωρινά μέχρι να βρεθεί υιοθεσία και εφόσον έχουν δημοσιευτεί τα στοιχεία του αδέσποτου σε ειδική Πανελλαδική σελίδα τα αδέσποτα.

  • 19 Μαΐου 2021, 18:21 | Μαρία Δελημπαλταδάκη

    Ιδρύστε παντού δημοτικά κτηνιατρεία, ειδικές υπηρεσίες στους Δήμους στελεχωμένες με ειδικευμένα άτομα και προβλέψτε τη λειτουργία μικρών δομών προσωρινής διαβίωσης για μικρό αριθμό ζώων, μέσα στον αστικό ιστό σε κατάλληλες θέσεις (π.χ. αστικά πάρκα και άλση) με τη συνεργασία φιλοζωικών. Μην εξορίζετε τα ζώα σε δυσπρόσιτα μέρη που θα στοιβάζονται εκατοντάδες ή και χιλιάδες ζώα σε διαδημοτικά καταφύγια.

  • 19 Μαΐου 2021, 18:01 | Μαρία Δελημπαλταδάκη

    ΟΧΙ στην επαναφορά για 4η φορά κυνοκομείων σε βραχώδεις!!! περιοχές ,μακρυά απο το Θεό ΑΡΘΡΟ 23 παρ 3.ΝΑΙ σε μικρές και πολλές δομές , ναι σε ανώτατο πλαφον αριθμού ζώων μέσα στη δομή , ναι στην προσωρινή παραμονη των ζώων με ανώτατο πλαφόν τις 30 μερες-πλην εξαιρέσεων-, ΝΑΙ στην υιοθεσία τους αλλιώς άμεση επανένταξη εκεί που ζουσαν κ μόνο .

  • 19 Μαΐου 2021, 18:11 | Μαρία Δελημπαλταδάκη

    Όχι στον εγκλεισμό υγιών ενήλικων ζώων σε καταφύγια- όχι στις αυθαίρετες ευθανασίες
    Είναι απαράδεκτο να εισάγεται ο εγκλεισμός υγιών ενήλικων ζώων σε καταφύγιο που είναι αντίθετος με την ευζωία των ζώων και ανώφελος στο βαθμό που ο αριθμός των αδέσποτων είναι τεράστιος και διαρκώς εγκαταλείπονται νέα. Για τους λόγους αυτούς απαγορεύεται με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία. Τα ζώα, όπως προβλέπεται σήμερα, πρέπει να περισυλλέγονται, να στειρώνονται, να εμβολιάζονται ή να θεραπεύονται και να επανεντάσσονται άμεσα. Εξαίρεση αποτελούν τα μικρά ως 5 μηνών, τα πάσχοντα από ανίατη ασθένεια και όσα έχουν κριθεί επικίνδυνα.
    Είναι απαράδεκτο να εισάγεται η ευθανασία με την παρακάτω διάταξη
    Η περίοδος των τριάντα (30) ημερών δεν απαιτείται να τηρηθεί αν συντρέχουν κτηνιατρικοί λόγοι για άμεση ευθανασία.
    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ το παραπανω

  • 19 Μαΐου 2021, 18:56 | Ηλίας

    Η δημιουργία κρατικών δομών οφείλει να είναι μακροπρόθεσμη και δε μπορεί να στηρίζεται στα φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που όταν πάψουν να υπάρχουν αδέσποτα δε θα έχουν πλέον λόγο ύπαρξης. Το να βασιστεί το Κράτος σε αντίστοιχα σωματεία και οργανώσεις αναιρεί τον ίδιο το ρόλο της Κρατικής Μέριμνας.

  • 19 Μαΐου 2021, 17:06 | ΤΑΣΟΣ

    Η δημιουργία κρατικών δομών οφείλει να είναι μακροπρόθεσμη και δε μπορεί να στηρίζεται στα φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που όταν πάψουν να υπάρχουν αδέσποτα δε θα έχουν πλέον λόγο ύπαρξης. Το να βασιστεί το Κράτος σε αντίστοιχα σωματεία και οργανώσεις αναιρεί τον ίδιο το ρόλο της Κρατικής Μέριμνας.

  • 19 Μαΐου 2021, 17:50 | ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Πως είναι δυνατόν να βγαίνει ένα Νομοσχέδιο στη Διαβούλευση ενώ δεν υπάρχει ακόμα η απόφαση του ΣΤΕ και μάλιστα είναι γραμμένο από ένα Υπουργείο το οποίο δεν έχει καμία μα καμία αρμοδιότητα?

  • 19 Μαΐου 2021, 17:40 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

    Η δημιουργία κρατικών δομών οφείλει να είναι μακροπρόθεσμη και δε μπορεί να στηρίζεται στα φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που όταν πάψουν να υπάρχουν αδέσποτα δε θα έχουν πλέον λόγο ύπαρξης. Το να βασιστεί το Κράτος σε αντίστοιχα σωματεία και οργανώσεις αναιρεί τον ίδιο το ρόλο της Κρατικής Μέριμνας.

  • 19 Μαΐου 2021, 17:22 | ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Η δημιουργία κρατικών δομών οφείλει να είναι μακροπρόθεσμη και δε μπορεί να στηρίζεται στα φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που όταν πάψουν να υπάρχουν αδέσποτα δε θα έχουν πλέον λόγο ύπαρξης. Το να βασιστεί το Κράτος σε αντίστοιχα σωματεία και οργανώσεις αναιρεί τον ίδιο το ρόλο της Κρατικής Μέριμνας.

  • 19 Μαΐου 2021, 16:24 | Μιχάλης Χ.

    Η εξυπηρέτηση πολιτών ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων για διοικητικές πράξεις όσον αφορά το ΕΜΖΣ θα επιβαρύνει το ήδη λιγοστό προσωπικό των Δήμων. Θα μπορούσε να γίνεται από τους ιδιώτες κτηνιάτρους.
    H καταχώρηση φιλοζωικών σωματείων στο Μητρώο του ΕΜΖΣ θα πρέπει να γίνεται με αυστηρές προϋποθέσεις (εγκαταστάσεων αδειοδοτημένου καταφυγίου, εξοπλισμό, κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό).
    Να μην επιτρέπεται να μεταφέρουν ζώα «φιλόζωοι πολίτες σε συμβεβλημένα κτηνιατρεία των Δήμων. Τα αδέσποτα θα πρέπει να φιλοξενούνται σε δημοτικές δομές και να διαχειρίζονται αποκλειστικά από τους δήμους καθώς η προσωρινή ιδιοκτησία ενός αδέσποτου ανήκει μόνο στους Δήμους οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για την υλοποίηση υιοθεσίας, περισυλλογής και διαχείρισης τους. Από που προέρχονται τα ζώα που μεταφέρουν πολίτες; Χάνεται η έννοια της ιχνηλασιμότητας. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται να χρησιμοποιούνται χρήματα των δημοτών για στειρώσεις και περιθάλψεις δεσποζόντων ζώων που θα παρουσιάζονται ως αδέσποτα και είναι αντιδεοντολογικό για τους ιδιώτες κτηνίατρους.
    Οι 5μελείς επιτροπές ήταν και είναι σημείο μεγάλων προστριβών και αντεγκλήσεων μεταξύ των Δήμων- αιρετών και διοικητικού προσωπικού-, των πολιτών και των φιλοζωικών συλλόγων, επιβαρύνει δε με επιπλέον εργασία το ήδη υποστελεχωμένο διοικητικό προσωπικό, αλλά και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους. Η πενταμελή επιτροπή δεν προσφέρει καμία ουσιαστική βοήθεια αλλά είναι μία περιττή γραφειοκρατική επιβάρυνση και τίποτα παραπάνω. Οι αποφασιστικές αρμοδιότητές της θα μπορούσαν να είναι αντικείμενο ενός κτηνιάτρου και ενός εκπαιδευτή σκύλων.
    Θα πρέπει να απαλειφθεί ο όρος «εκπαιδευμένος υπάλληλος» στην παρ. 8γ και να αντικατασταθεί με «εκπρόσωπο του Δήμου» διότι οι περισσότεροι Δήμοι δεν διαθέτουν τέτοιους υπαλλήλους.
    Στην παρ. 10γ τι σημαίνει να «συνεργάζεται» με φιλοζωικό σωματείο; Τι είδους συνεργασία θα είναι αυτή;

  • 19 Μαΐου 2021, 16:04 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Συμφωνω με ΠΦΠΟ : Ιδρύστε παντού δημοτικά κτηνιατρεία, ειδικές υπηρεσίες στους Δήμους στελεχωμένες με ειδικευμένα άτομα και προβλέψτε τη λειτουργία μικρών δομών προσωρινής διαβίωσης για μικρό αριθμό ζώων, μέσα στον αστικό ιστό σε κατάλληλες θέσεις (π.χ. αστικά πάρκα και άλση) με τη συνεργασία φιλοζωικών. Μην εξορίζετε τα ζώα σε δυσπρόσιτα μέρη που θα στοιβάζονται εκατοντάδες ή και χιλιάδες ζώα σε διαδημοτικά καταφύγια.

  • 19 Μαΐου 2021, 16:52 | ΠΑΡΘΕΝΙΑΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

    Συμφωνώ με τις ενστάσεις και προτάσεις της πφπο

  • 19 Μαΐου 2021, 16:44 | μαρια μαρινοπουλου

    δεν συμφωνω με την ευθανανσια μονο κατοπιν αποφασης κτηνιατρου.
    η αποφαση θα πρεπει να παρθει οπως και σημερα, απο την 5μελη και 3μελη επιτροπη.
    δεν συμφωνώ στον εξορισμο τυων κυνοκομειων σε βραχωδεισ και ορεινες εκτασεις.
    δεν φταινε αυτα που εγκαταλειφθηκαν. αν δεν θελει να τα βλεπει ο κοσμος τοτε να βοηθησει να μην γινονται εγκαταλειψεισ και γεννητουρια.
    συμφωνω με ολες τις θεσεις της ΠΦΠΟ

  • Παράγραφος 10. Ορίστε επιτέλους τι είναι επιθετικό ζώο! Γνωρίζετε πολύ καλά ότι επιθετικά τα ζώα τα κάνουν οι άνθρωποι με την κάκιστη συμπεριφορά τους , η έλλειψη συνθηκών ευζωίας ( περίθαλψη, νερό , φαγητό , χώρος προφύλαξης από τις καιρικές συνθήκες) ΚΑΝΕΝΑ ΖΩΟ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΡΙΚΟ. Υποχρεώστε τους Δήμους που μόνο αφορμές ψ’άχνουν για ευθανασίες, να οριζουν διάστημα διόρθωσης συμπεριφοράς από τον αρμόδιο εκπαιδευτή ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ και ψηφίστε κονδύλια προς αυτή την κατεύθυνση…η πρόταση «ο δήμος μπορεί να ζητήσει τη γνώμη επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων, μέλους νομίμως αναγνωρισμένου επαγγελματικού σωματείου εκπαιδευτών σκύλων» είναι ανεπαρκής και αφήνει περιθώρια αντίρρησης. Άλλωστε ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΔΕΝ ΤΗ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠ ΟΨΙΝ ΤΟΥ.
    Επίσης ένα ζώο που έχει πρόβλημα συμπεριφοράς , ειδικά αν είναι ενήλικο ( που συνήθως είναι) δεν φτάνει 1 μήνας στη βάση δεδομένων γαι να υιοθετηθεί. Χρειάζονται τουλάχιστον 3 μήνες μαζί με την εκπαίδευση για να βρεθεί οικογένεια!
    Κύριοι! Ανοίγετε δρόμο στις ευθανασίες ! Αλλάξτε τον όρο !!!!!

  • 19 Μαΐου 2021, 16:19 | ΑΛΚΜΗΝΗ ΚΑΖΑΝΑ

    Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
    Παρ. 1: Να προστεθεί η “επανένταξη”
    Παρ. 2: Στο Νομοσχέδιο αναφέρεται «Ο Δήμος δύναται να συνεργάζεται […] με φιλοζωικά σωματεία». Θα έπρεπε να είναι ο Δήμος «οφείλει» να συνεργάζεται. Επίσης, για ποιο λόγο απαγορεύεται η συνεργασία ενός φιλοζωικού με το Δήμο αν δεν υπάρχει καταφύγιο ζώων συντροφιάς; Για ένα σωματείο που αποτελείται από εθελοντές, τα έξοδα κατασκευής και συντήρησης ενός καταφυγίου, είναι ανυπέρβλητα και μάλιστα λύνουν μόνο ένα μέρος του προβλήματος, αφού γάτες, κουτάβια, μωρά γατάκια, φοβικά κλπ., πάλι θα πρέπει να φιλοξενούνται στα σπίτια εθελοντών. Καταλαβαίνουμε γιατί μπορεί να είναι χρήσιμος ένας τέτοιος χώρος και γιατί πρέπει να υπάρχουν οι συγκεκριμένες προδιαγραφές για το καλό των ζώων, εφόσον αυτόν ο χώρος υπάρχει, όμως αδυνατούμε να κατανοήσουμε γιατί πρέπει να είναι προϋπόθεση για να μπορεί ένα σωματείο να συνεργαστεί με το Δήμο και να έχει νόμιμη δράση.
    Παρ. 3: Αναφέρεται στο Νομοσχέδιο ότι ο Δήμος δύναται, ανάλογα με τις ανάγκες του, να συμβάλλεται με νομίμως αδειοδοτημένα καταφύγια και ότι η υποχρέωση της παρούσας δεν υφίσταται για δήμους με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων. Η λέξη «δύναται» όμως, αντιφάσκει με την «υποχρέωση». Τελικά τι από τα δύο είναι; Κι αν οι Δήμοι μπορούν να εξαιρεθούν από την υποχρέωση όταν ο πληθυσμός είναι μικρός, γιατί δεν μπορούν αντιστοίχως και οι φιλοζωικές;
    Παρ. 5δ: Την ευθύνη για τη σίτιση των επανεντασσώμενων αδέσποτων ζώων έχουν οι δήμοι. Τα συνεργαζόμενα φιλοζωικά δύναται να βοηθάνε στη φροντίδα και σίτιση αλλά όπως διατυπώνεται θεωρείται υποχρέωση που πρέπει τα φιλοζωικά σωματεία να αναταποκριθούν είτε έχουν δωρεές είτε όχι.
    Παρ.6: Η περισυλλογή και η μεταφορά αδέσποτου ζώου επιτρέπεται από φιλοζωικά που διαθέτουν καταφύγια και από μεμονωμένους πολίτες (εφόσον θέλουν να καλύψουν το κόστος του κτηνιάτρου) αλλά δεν επιτρέπεται σε φιλοζωικά που δεν διαθέτουν καταφύγια. Ζητάμε να προστεθεί η δυνατότητα περισυλλογής και μεταφοράς σε κτηνίατρο αδέσποτου ζώου (εφόσον θέλει να καλύψει το κόστος του κτηνιάτρου) και σε φιλοζωικά σωματεία που δεν διαθέτουν καταφύγιο. Αν ένας πολίτης μπορεί να βοηθήσει ένα αδέσποτο ζώο τότε πρέπει να επιτραπεί και σε ένα φιλοζωικό σωματείο χωρίς καταφύγιο.
    Παρ. 8: Η Πενταμελής Επιτροπή του Δήμου θα πρέπει να συγκροτείται όπως ορίζει ο Νόμος κι όχι ανάλογα με τις επιθυμίες του κάθε Δημάρχου. Συμφωνούμε με την ΠΡΟΤΑΣΗ των ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού για τα παρακάτω: 1. τη χρηματοδότηση των Δήμων τουλάχιστον κατά 80% και με βάση τις πραγματικές ανάγκες 2. την απεμπλοκή των πενταμελών επιτροπών από τους Δήμους 3. τη δημιουργία νέας υπηρεσίας στους Δήμους με αντικείμενο την ανάπτυξη της φιλοζωικής κουλτούρας 4. τη δημιουργία Δομών-Δημοτικών Κλινών – έναντι των καταφυγίων που μπορεί να καταλήξουν να είναι «κολαστήρια», όπως έχουμε δει να γίνεται επανειλημμένα σε πολλά σημεία της Ελλάδας

  • 19 Μαΐου 2021, 16:50 | Αριάδνη Ευθυμίου

    Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
    Παρ. 1: Να προστεθεί η “επανένταξη”
    Παρ. 2: Στο Νομοσχέδιο αναφέρεται «Ο Δήμος δύναται να συνεργάζεται […] με φιλοζωικά σωματεία». Θα έπρεπε να είναι ο Δήμος «οφείλει» να συνεργάζεται. Επίσης, για ποιο λόγο απαγορεύεται η συνεργασία ενός φιλοζωικού με το Δήμο αν δεν υπάρχει καταφύγιο ζώων συντροφιάς; Για ένα σωματείο που αποτελείται από εθελοντές, τα έξοδα κατασκευής και συντήρησης ενός καταφυγίου, είναι ανυπέρβλητα και μάλιστα λύνουν μόνο ένα μέρος του προβλήματος, αφού γάτες, κουτάβια, μωρά γατάκια, φοβικά κλπ., πάλι θα πρέπει να φιλοξενούνται στα σπίτια εθελοντών. Καταλαβαίνουμε γιατί μπορεί να είναι χρήσιμος ένας τέτοιος χώρος και γιατί πρέπει να υπάρχουν οι συγκεκριμένες προδιαγραφές για το καλό των ζώων, εφόσον αυτόν ο χώρος υπάρχει, όμως αδυνατούμε να κατανοήσουμε γιατί πρέπει να είναι προϋπόθεση για να μπορεί ένα σωματείο να συνεργαστεί με το Δήμο και να έχει νόμιμη δράση.
    Παρ. 3: Αναφέρεται στο Νομοσχέδιο ότι ο Δήμος δύναται, ανάλογα με τις ανάγκες του, να συμβάλλεται με νομίμως αδειοδοτημένα καταφύγια και ότι η υποχρέωση της παρούσας δεν υφίσταται για δήμους με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων. Η λέξη «δύναται» όμως, αντιφάσκει με την «υποχρέωση». Τελικά τι από τα δύο είναι; Κι αν οι Δήμοι μπορούν να εξαιρεθούν από την υποχρέωση όταν ο πληθυσμός είναι μικρός, γιατί δεν μπορούν αντιστοίχως και οι φιλοζωικές;
    Παρ. 5δ: Την ευθύνη για τη σίτιση των επανεντασσώμενων αδέσποτων ζώων έχουν οι δήμοι. Τα συνεργαζόμενα φιλοζωικά δύναται να βοηθάνε στη φροντίδα και σίτιση αλλά όπως διατυπώνεται θεωρείται υποχρέωση που πρέπει τα φιλοζωικά σωματεία να αναταποκριθούν είτε έχουν δωρεές είτε όχι.
    Παρ.6: Η περισυλλογή και η μεταφορά αδέσποτου ζώου επιτρέπεται από φιλοζωικά που διαθέτουν καταφύγια και από μεμονωμένους πολίτες (εφόσον θέλουν να καλύψουν το κόστος του κτηνιάτρου) αλλά δεν επιτρέπεται σε φιλοζωικά που δεν διαθέτουν καταφύγια. Ζητάμε να προστεθεί η δυνατότητα περισυλλογής και μεταφοράς σε κτηνίατρο αδέσποτου ζώου (εφόσον θέλει να καλύψει το κόστος του κτηνιάτρου) και σε φιλοζωικά σωματεία που δεν διαθέτουν καταφύγιο. Αν ένας πολίτης μπορεί να βοηθήσει ένα αδέσποτο ζώο τότε πρέπει να επιτραπεί και σε ένα φιλοζωικό σωματείο χωρίς καταφύγιο.
    Παρ. 8: Η Πενταμελής Επιτροπή του Δήμου θα πρέπει να συγκροτείται όπως ορίζει ο Νόμος κι όχι ανάλογα με τις επιθυμίες του κάθε Δημάρχου. Συμφωνούμε με την ΠΡΟΤΑΣΗ των ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού για τα παρακάτω: 1. τη χρηματοδότηση των Δήμων τουλάχιστον κατά 80% και με βάση τις πραγματικές ανάγκες 2. την απεμπλοκή των πενταμελών επιτροπών από τους Δήμους 3. τη δημιουργία νέας υπηρεσίας στους Δήμους με αντικείμενο την ανάπτυξη της φιλοζωικής κουλτούρας 4. τη δημιουργία Δομών-Δημοτικών Κλινών – έναντι των καταφυγίων που μπορεί να καταλήξουν να είναι «κολαστήρια», όπως έχουμε δει να γίνεται επανειλημμένα σε πολλά σημεία της Ελλάδας

  • 19 Μαΐου 2021, 15:01 | Μιαρίτη Κατερίνα

    Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
    Παρ. 1: Να προστεθεί η “επανένταξη”
    Παρ. 2: Στο Νομοσχέδιο αναφέρεται «Ο Δήμος δύναται να συνεργάζεται […] με φιλοζωικά σωματεία». Θα έπρεπε να είναι ο Δήμος «οφείλει» να συνεργάζεται. Επίσης, για ποιο λόγο απαγορεύεται η συνεργασία ενός φιλοζωικού με το Δήμο αν δεν υπάρχει καταφύγιο ζώων συντροφιάς; Για ένα σωματείο που αποτελείται από εθελοντές, τα έξοδα κατασκευής και συντήρησης ενός καταφυγίου, είναι ανυπέρβλητα και μάλιστα λύνουν μόνο ένα μέρος του προβλήματος, αφού γάτες, κουτάβια, μωρά γατάκια, φοβικά κλπ., πάλι θα πρέπει να φιλοξενούνται στα σπίτια εθελοντών. Καταλαβαίνουμε γιατί μπορεί να είναι χρήσιμος ένας τέτοιος χώρος και γιατί πρέπει να υπάρχουν οι συγκεκριμένες προδιαγραφές για το καλό των ζώων, εφόσον αυτόν ο χώρος υπάρχει, όμως αδυνατούμε να κατανοήσουμε γιατί πρέπει να είναι προϋπόθεση για να μπορεί ένα σωματείο να συνεργαστεί με το Δήμο και να έχει νόμιμη δράση.
    Παρ. 3: Αναφέρεται στο Νομοσχέδιο ότι ο Δήμος δύναται, ανάλογα με τις ανάγκες του, να συμβάλλεται με νομίμως αδειοδοτημένα καταφύγια και ότι η υποχρέωση της παρούσας δεν υφίσταται για δήμους με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων. Η λέξη «δύναται» όμως, αντιφάσκει με την «υποχρέωση». Τελικά τι από τα δύο είναι; Κι αν οι Δήμοι μπορούν να εξαιρεθούν από την υποχρέωση όταν ο πληθυσμός είναι μικρός, γιατί δεν μπορούν αντιστοίχως και οι φιλοζωικές;
    Παρ. 5δ: Την ευθύνη για τη σίτιση των επανεντασσώμενων αδέσποτων ζώων έχουν οι δήμοι. Τα συνεργαζόμενα φιλοζωικά δύναται να βοηθάνε στη φροντίδα και σίτιση αλλά όπως διατυπώνεται θεωρείται υποχρέωση που πρέπει τα φιλοζωικά σωματεία να αναταποκριθούν είτε έχουν δωρεές είτε όχι.
    Παρ.6: Η περισυλλογή και η μεταφορά αδέσποτου ζώου επιτρέπεται από φιλοζωικά που διαθέτουν καταφύγια και από μεμονωμένους πολίτες (εφόσον θέλουν να καλύψουν το κόστος του κτηνιάτρου) αλλά δεν επιτρέπεται σε φιλοζωικά που δεν διαθέτουν καταφύγια. Ζητάμε να προστεθεί η δυνατότητα περισυλλογής και μεταφοράς σε κτηνίατρο αδέσποτου ζώου (εφόσον θέλει να καλύψει το κόστος του κτηνιάτρου) και σε φιλοζωικά σωματεία που δεν διαθέτουν καταφύγιο. Αν ένας πολίτης μπορεί να βοηθήσει ένα αδέσποτο ζώο τότε πρέπει να επιτραπεί και σε ένα φιλοζωικό σωματείο χωρίς καταφύγιο.
    Παρ. 8: Η Πενταμελής Επιτροπή του Δήμου θα πρέπει να συγκροτείται όπως ορίζει ο Νόμος κι όχι ανάλογα με τις επιθυμίες του κάθε Δημάρχου. Συμφωνούμε με την ΠΡΟΤΑΣΗ των ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού για τα παρακάτω: 1. τη χρηματοδότηση των Δήμων τουλάχιστον κατά 80% και με βάση τις πραγματικές ανάγκες 2. την απεμπλοκή των πενταμελών επιτροπών από τους Δήμους 3. τη δημιουργία νέας υπηρεσίας στους Δήμους με αντικείμενο την ανάπτυξη της φιλοζωικής κουλτούρας 4. τη δημιουργία Δομών-Δημοτικών Κλινών – έναντι των καταφυγίων που μπορεί να καταλήξουν να είναι «κολαστήρια», όπως έχουμε δει να γίνεται επανειλημμένα σε πολλά σημεία της Ελλάδας

  • 19 Μαΐου 2021, 15:15 | Ερασμία Γαλαζούλα

    Προβληματική η παράγραφος β’ στο σημείο που προβλέπει την επαναφορά του ζώου στο φυσικό περιβάλλον με προϋπόθεση να μην υπάρχουν κενές θέσεις σε καταφύγιο.
    ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΖΩΑ ΕΓΚΛΕΙΣΜΕΝΑ ΕΦ ΟΡΟΥ ΖΩΗΣ ΣΕ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΠΙΘΑΝΟ ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΣΕ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΑ και μετά θα μπούμε σε ψευτοδιλήμματα «ευθανασία ή ευζωία» που μόνοι μας θα έχουμε δημιουργήσει.
    ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ ΝΟΜΟΥ με βάση τον οποίο η μόνιμη διαβίωση στο καταφύγιο είναι η εξαίρεση (για ζώα μέχρι επτά μηνών και για όσα δεν μπορούν να συντηρηθούν μόνα τους) και ο ΚΑΝΟΝΑΣ είναι η επαναφορά του αδέσποτου στο οικείο περιβάλλον, εφόσον αποτύχουν οι προσπάθειες για υιοθέτησή του.

  • 19 Μαΐου 2021, 15:49 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΕΛΑ

    Ο δήμος οφείλει να συνεργάζεται ………. Και όχι Ο δήμος δύναται, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να συνεργάζεται…..

  • 19 Μαΐου 2021, 15:01 | Βιολέττα Βάλτσικ

    Αρθ. 7, παρ. 6
    Δεν πρέπει να απαγορευθεί η περισυλλογή και φιλοξενία ενός αδέσποτου ζώου από ένα φυσικά πρόσωπα ή οργανώσεις που δεν διαθέτουν καταφύγια. Τα σπίτια των εθελοντών τους αποτελούν το πιο κατάλληλο μέρος για ανάρρωση ενός ζώου και την αναμονή για παντοτινό σπίτι μετά την νόμιμη υιοθεσία, Αρκεί η υποχρέωση κάθε περισυλλογή να καταχωρίζεται νόμιμα στο Μητρώο και το κάθε πρόσωπο αυτό να λαμβάνει την ευθύνη.

  • 19 Μαΐου 2021, 15:32 | Βιολέττα Βάλτσικ

    Αρθ. 7, παρ. 5, βαγ , παρ.9, α, παρ. 10
    Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αρκεί μια κτηνιατρική εξέταση για την ευθανασία ενός ζώου! Οπωσδήποτε, το ζώο θα πρέπει να εξετάζεται από μια ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ πολυμελή επιστημονική επιτροπή αποτελούμενη εκτός από κτηνιάτρους, τουλάχιστον και από ένα μέλος ειδικευμένο στην ευζωία των ζώων, και στην περίπτωση επιθετικού ζώου από έναν εκπαιδευτή του συγκεκριμένου είδους

  • 19 Μαΐου 2021, 15:25 | Γιούλα Πιπιλή

    Άρθρο 7:
    Αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των Δήμων

    🟥Παρ. 5 (α)

    Στην πράξη, τα φοβικά αδέσποτα ζώα περισυλλέγονται από τους εθελοντές που αφιερώνουν πολλές ώρες, καθημερινά, επί μήνες για την προσέγγιση των ζώων αυτών. Είναι περίπου αδύνατη η περισυλλογή τους από άγνωστα σε αυτά άτομα π.χ. σε περιοχές με δασικές εκτάσεις.

    ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

    Να προστεθεί:
    «Η περισυλλογή των ζώων θα οργανώνεται με την συμβολή των τοπικών φιλοζωικών ομάδων ή και εθελοντών κατοίκων, που γνωρίζουν και φροντίζουν τα ζώα αυτά.»

    🟥Παρ. 5 (β)

    Αναφέρεται: «Τα ζώα που περισυλλέγονται επειδή περιφέρονται σε δημόσιους χώρους ελέγχονται για ηλεκτρονική σήμανση:»

    Εξ´ορισμού τα επανενταγμένα αδέσποτα ζώα ζουν και περιφέρονται σε δημόσιους χώρους. Θα πρέπει να σκανάρονται στον δρόμο οι σκύλοι, να ελέγχεται εάν είναι καταχωρισμένο το τσιπ, εάν είναι καταχωρισμένο στον Δήμο το ζώο να ενημερώνονται οι τοπικές εθελοντικές ομάδες και εθελοντές που γνωρίζουν και φροντίζουν τα ζώα και αναλόγως να περισυλλέγονται ή όχι, ή να μεταφέρονται πίσω στο σημείο όπου ζουν και φροντίζονται εάν έχουν απομακρυνθεί, ή τα έχουν απομακρύνει κάποιοι που ενοχλούνται από αυτά.
    Δεν μπορεί επειδή απλά είναι σε δημόσιο χώρο να περισυλλέγονται οι αδέσποτοι σκύλοι. Είναι τραυματικό για τα ζώα που είναι ήδη στειρωμένα και επανενταγμένα να περισυλλέγονται συνεχώς και ανέφικτο να περισυλλεγούν όλοι οι αδέσποτοι σκύλοι και γάτες.

    Επιπλέον επειδή γίνονται ψευδείς καταγγελίες για επιθετικότητα των αδέσποτων σκύλων ώστε να απομακρυνθούν τα ζώα από τις υπηρεσίες των Δήμων, θα πρέπει να γίνεται διερεύνηση των καταγγελιών και να υπάρχουν κυρώσεις σε όσους ψεύδονται, ή φέρονται επιθετικά στα ζώα ώστε να προκαλέσουν την βίαιη αντίδραση τους.

    🟥5. Παρ. 5 (βα)

    Είναι λάθος να «θεωρούνται αυτόματα αδέσποτα» τα ζώα χωρίς σήμανση για τους εξής λόγους:

    Α. Τα ζώα μπορεί να είναι χαμένα ή κλεμμένα

    Β. Υπάρχουν διοικητικές κυρώσεις για τον ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου που δεν έχει σημάνει το ζώο του, άρα ο νόμος αναγνωρίζει ιδιοκτήτη και για τα μη σημασμένα δεσποζόμενα ζώα.
    Αρθρο 22, παράβαση α/α 6, πρόστιμο 300€

    Γ. Μπορεί να έχουν καταχωρισμένο μικροτσίπ τα ζώα, που πλέον δεν σκανάρεται.

    Δ. Μπορεί να έχουν μικροτσίπ από άλλη χώρα που δεν σκανάρεται με τα εγχώρια σκάνερ.

    Ε. Μπορεί να είναι ελαττωματικό το σκάνερ που χρησιμοποιήθηκε και να μην ανιχνεύει το μικροτσίπ, να έχει μετακινηθεί το μικροτσίπ και να μην είναι πλέον στον τράχηλο, να είχε τοποθετηθεί στην δεξιά πλευρά αντί για την αριστερή κτλ, πράγματα τα οποία έχουν συμβεί πάρα πολλές φορές και με σκανάρισμα με άλλο σκάνερ ή από άλλο άτομο, να ανιχνεύεται το μικροτσίπ.

    Ζ. Μπορεί να μην καταχωρίστηκαν τα στοιχεία στο σύστημα του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου όταν οι κτηνίατροι έστελναν τα στοιχεία του ιδιοκτήτη με συστημένες επιστολές και ο ιδιοκτήτης να μην το γνωρίζει.

    Η. Μπορεί να ήταν στα καταχωρισμένα στοιχεία που χάθηκαν κατά την μεταφορά του αρχείου από τον ΠΚΣ στο ΥΠΑΑΤ και ο ιδιοκτήτης να μην το γνωρίζει.

    Θ. Μπορεί να έχει αφαιρεθεί το τσιπ για δόλιους σκοπούς & όχι από τον ιδιοκτήτη.

    🟥Παρ. 5 (βαα)

    Πρέπει να προηγείται προσπάθεια ανεύρεσης του ιδιοκτήτη και της ιστορίας του ζώου προ της στείρωσης, ειδάλλως να γίνεται υπέρηχος προτού εγχειριστούν τα θηλυκά ζώα, ώστε να βεβαιώνεται ότι δεν είναι ήδη στειρωμένα. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου εθελοντές και κάτοικοι είχαν στειρώσει ιδιωτικά στο παρελθόν αδέσποτα ζώα και δεν είχε τοποθετηθεί τσιπ, γιατί δεν είχαν προγράμματα οι Δήμοι. Είναι απαραίτητη η συνεννόηση με εθελοντές και κατοίκους κάθε περιοχής που γνωρίζουν τα αδέσποτα.

    🟥Παρ. 5 (βαγ)

    Η κτηνιατρική εξέταση από έναν κτηνίατρο δεν είναι επαρκής για να χαρακτηριστεί ένα ζώο «επικίνδυνο ζώο συντροφιάς» ή ότι πάσχει από ανίατη ασθένεια, ώστε να ευθανατωθεί. Όπως και στους ανθρώπους, γίνονται συχνά λανθασμένες διαγνώσεις και στα ζώα.

    Επιπλέον στο άρθρο 7, παρ. 9, αναφέρεται ότι η πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης λαμβάνει τις αποφάσεις για την ευθανασία ενός ζώου.
    Λανθασμένα αναφέρεται στο κείμενο στις παραγράφους 9 και 10 ότι η Επιτροπή είναι της παρ. 7, ενώ είναι της παρ. 8.

    ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
    Θα πρέπει να γίνεται έρευνα αν το ζώο έχει ιδιοκτήτη, ενημέρωση των εθελοντών της περιοχής, να υπάρχει γνωμάτευση από δεύτερο κτηνίατρο για τις ασθένειες και ομόφωνη συμφωνία της πενταμελούς επιτροπής του Δήμου προτού ευθανατωθεί ένα ζώο.

    🟥Παρ. 5 (βαδ)

    Καταφύγια αδειοδοτημένα δεν υπάρχουν αρκετά, οπότε στην πράξη είναι ανεφάρμοστη αυτή η παράγραφος.

    🟥Παρ. 5 (βαε)

    Τα ζώα μετακινούνται, δεν μένουν στο σημείο που θα τα επανεντάξει κάποιος. Επιπλέον πάρα πολλά αδέσποτα φροντίζονται από εθελοντές και κατοίκους και η μεταφορά μακριά τους στερεί την φροντίδα αυτή, που είναι κατά της ευζωίας τους και κατά του άρθρου 2, παρ.2. Τα ζώα πρέπει να επανεντάσσονται μόνο μετά από συνεννόηση με αυτούς που τα φροντίζουν. Είναι μεγάλο το πρόβλημα που δημιουργείται για τα ζώα από την έλλειψη ενημέρωσης για τις εντάξεις και τις επανεντάξεις, είτε από Δήμους είτε από φιλοζωικές οργανώσεις άλλων περιοχών.

    Για παράδειγμα, η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία που έχει συμβάσεις με την ΝΕΑ ΟΔΟ ΑΕ, την ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ και το αεροδρόμιο και έδρα στο Κορωπί, δεν ενημερώνει τους Δήμους Κηφισιάς και Διονύσου για τα ζώα που παραλαμβάνει που βρέθηκαν στην εθνική οδό στα όρια των Δήμων αυτών και τα επανεντάσσει κατά βούληση, ακόμα και σε άλλους Δήμους με αποτέλεσμα να χάνονται τα ίχνη τους. Ενδεικτικά:

    https://www.facebook.com/255856921489725/posts/842898499452228/

    🟥Παρ. 5 (ββ)

    Η επαναφορά θα πρέπει να γίνεται μόνο μετά από συνεννόηση με τις τοπικές φιλοζωικές ομάδες και εθελοντές που γνωρίζουν τα ζώα, ώστε να μην στερηθούν τα ζώα την φροντίδα αλλά ούτε και την παρέα των άλλων σκύλων με τους οποίους ζούσαν.

    🟥Παρ. 5 (γ)

    Α. Θα πρέπει να επιτρέπεται και η δυνατότητα σύμβασης φιλοξενίας των Δήμων με αδειοδοτημένα ιδιωτικά ενδιαιτήματα, ή προσωρινής φιλοξενίας από δημότες, διότι δεν υπάρχουν αρκετά δημοτικά ή διαδημοτικά καταφύγια.

    Β. Ζώα που βρέθηκαν ως κουτάβια ή γατάκια και μεγάλωσαν σε καταφύγιο ή άλλο προστατευμένο περιβάλλον, εάν επανενταχθούν, δεν γνωρίζουν πως να βρουν μόνα τους τροφή και νερό και κινδυνεύουν άμεσα να σκοτωθούν από αυτοκίνητα. Οι γάτες μπορούν να στειρωθούν, αλλά τα κουτάβια είναι νωρίς να στειρωθούν 5 μηνών. Η επανένταξη νεαρών αστείρωτων σκύλων, εάν καταφέρουν να επιβιώσουν, θα οδηγήσει σε αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων σκύλων.

    🟥Παρ. 5(δ)

    Δεν έχουν όλοι οι Δήμοι φιλοζωικά σωματεία και Μ.Κ.Ο, έχουν όμως οι περισσότεροι μεμονωμένους εθελοντές ή δίκτυα εθελοντών οργανωμένων σε ομάδες, ενώσεις κτλ που γνωρίζουν και φροντίζουν καθημερινά τα ζώα ανά περιοχές. Θα πρέπει να επιτρέπεται η παροχή τροφής από τους Δήμους στους εθελοντές που φροντίζουν τα αδέσποτα ζώα του Δήμου.

    🟥Παρ. 5(ε)

    Και στην περίπτωση (ε) πρέπει να προστεθεί ότι είναι απαραίτητη η συνεννόηση με τους εθελοντές του Δήμου που γνωρίζουν και φροντίζουν καθημερινά τα ζώα.

    Εκπρόσωπος ΦΙΛΟΖΩΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΕΚΑΛΗΣ

  • 19 Μαΐου 2021, 15:08 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΕΛΑ

    Ιδρύστε παντού δημοτικά κτηνιατρεία, ειδικές υπηρεσίες στους Δήμους στελεχωμένες με εξειδικευμένα άτομα και προβλέψτε τη λειτουργία μικρών δομών προσωρινής διαβίωσης για μικρό αριθμό ζώων, μέσα στον αστικό ιστό σε κατάλληλες θέσεις (π.χ. αστικά πάρκα και άλση) με τη συνεργασία φιλοζωικών. Μην εξορίζετε τα ζώα σε δυσπρόσιτα μέρη που θα στοιβάζονται εκατοντάδες ή και χιλιάδες ζώα σε διαδημοτικά καταφύγια.

  • 19 Μαΐου 2021, 15:11 | Βιολέττα Βάλτσικ

    Αρθ. 7
    Παρ. 3
    Οι δήμοι με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων θα απαλλάσσονται από κάθε μέριμνα και ευθύνη για τα αδέσποτα που ζουν στα χωρικά όρια τους; Τι θα γίνει με τα αδέσποτα που ζουν εκεί;

  • 19 Μαΐου 2021, 14:04 | Λουκάς Σαρρής

    Όσον αφορά το κομμάτι αυτό που αναφέρεται στην παράγραφο 5), δ) για την σίτιση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες και λέει ότι: «Η παροχή τροφής, νερού και ιατροφαρμακευτικής φροντίδας σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες επιτρέπεται, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής για όλους, καθώς και οι κανόνες ευζωίας των ζώων.», θεωρώ ότι θα έρθει και πάλι να μονιμοποιήσει και να διαιωνίσει το μόνιμο πρόβλημα της σίτισης από τους «φιλόζωους» πολίτες οι οποίοι θα συνεχίσουν να ταΐζουν τα αδέσποτα ζώα όπου να ναι και αυτό θα έρθει να δημιουργήσει νέες αγέλες επιθετικών αδέσποτων ζώων χωρίς να μπορούμε να αποφύγουμε και πάλι τις επιθέσεις τους.

    Η πρόταση μου για να επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα αυτό αφού πολλοί δυστυχώς «φιλόζωοι» συμπολίτες μας τα ταΐζουν τα αδέσποτα εξεπιτούτου κάτω από τις πολυκατοικίες τους εκμεταλλευόμενοι την κτητική συμπεριφορά των σκυλιών τα οποία εκεί που τα ταΐζεις τον χώρο αυτόν τον μαθαίνουνε ως δικό τους χώρο και επιτίθενται για να τον προστατέψουν και έτσι ακριβώς τα εκμεταλλεύονται μερικοί επιτήδειοι «φιλόζωοι» συμπολίτες μας το εκμεταλλεύονται αυτό για να φυλάνε τα σπίτια τους.

    Οπότε εδώ λοιπόν η πρόταση μου όσον αφορά το συγκεκριμένο κομμάτι το νόμου είναι εξής τροποποίηση του παραπάνω προαναφερθέντος κομματιού της παραγράφου 5) δ) του άρθρου 7 του νέου νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς είναι ως εξής Η παροχή τροφής, νερού και ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, από φιλόζωους πολίτες επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής. Δεν επιτρέπεται όμως η σίτιση και το πότισμα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε ακάλυπτους χώρους καθώς επίσης και σε εισόδους αλλά και σε πυλωτές πολυκατοικιών, αλλά καθώς επίσης και σε χωράφια εντός αστικών και κατοικημένων περιοχών όπως επίσης και στον χώρο του πεζοδρομίου δίπλα σε οικήματα, όπως μονοκατοικίες αλλά επίσης και πολυκατοικίες καθώς επίσης και στον εξωτερικό χώρο των καταστημάτων αλλά και όλων των δημόσιων υπηρεσιών αλλά και στον εξωτερικό χώρο των κτιρίων που στεγάζουν επαγγελματικούς χώρους. Επιτρέπεται η σίτιση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς μόνο στους χώρους που έχει ορίσει για τον σκοπό αυτό ο οικείος Δήμος. Κάθε παραβάτης του ανωτέρω εδαφίου τιμωρείται με πρόστιμο 300€.

  • 19 Μαΐου 2021, 14:16 | Αποστολος Νελλας

    Δεν θέλω να βλέπω σκύλους να περιφέρονται στο κέντρο της πόλης που ζω και αλλού κατά μόνας ή σε ομάδες (κάποτε 2 μου επιτέθηκαν) όπου Φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες απο το κέντρο της Θεσσαλονίκης
    -Δεν θέλω να ψάχνω πού να πατήσω σε ορισμένα στενά πεζοδρόμια λόγω των περιττωμάτων των σκύλων κυρίως των δεσποζόμενων- Έτσι είναι εξαιτίας της αδιαφορίας των κατόχων τους και να μεταφέρω τις ακαθαρσίες αυτές πατώντας στο σπίτι μου
    -Δεν θέλω να βλέπω σκοτωμένους από τα αυτοκίνητα και τυμπανισμενους σκύλους στα ρείθρα των δρόμων όταν ταξιδεύω εκτός πόλεως
    -Δεν θέλω να βλέπω ακαθαρσίες σκύλων, γατών στο γκαζόν του πάρκου Όπου θέλω να καθίσω και να απολαύσω το περιβάλλον
    -Δεν θέλω να βλέπω αδέσποτα σκυλιά να περιφέρονται στους δρόμους του χωριού μου και να φοβάμαι να κυκλοφορήσω
    -Ανατριχιάζω όταν ακούω στην τηλεόραση ή διαβάζω σε κάποιο site ότι οι σκύλοι κατασπάραξαν-σκότωσαν άνθρωπο ηλικίας και λοιπά
    -Δεν ανέχομαι ο κήπος που καλλιεργω στο χωριό μου Να είναι γεμάτος από περιττώματα γατών και να κινδυνεύει η υγεία της οικογένειάς μου
    -Δεν ανέχομαι το παρτέρι της οικοδομής που κατοικώ στην πόλη να έχει γίνει απόπατος για τις αδέσποτες και δεσποζομενος γάτες της γειτονιάς με τις εκ τούτου δυσμενείς επιπτώσεις (οσμη, μύγες και λοιπά)
    -Εφτασα πριν από δίμηνο να σκεφτώ να αλλάξω κατοικία γιατί δεν μπορούσα να ησυχάσω από το γαύγισμα του σκύλου του από κάτω διαμερίσματος που τον διατηρούσε όλη μέρα στο μπαλκόνι. γάβγιζε πάρα πολύ με τον ελάχιστο ερεθισμό (θέα ζώου ή ανθρώπου θορύβου και λοιπά). η καταγγελία μου στην αστυνομία τρεις φορές δεν έφερε αποτέλεσμα. Ευτυχώς έφυγε ο κάτοχος και ο σκύλος μαζί του
    -Αναφερόμενος ιδιαιτέρως στα αδέσποτα (σκυλιά ή γάτες) το φαινόμενο είναι Απαράδεκτο για μία πολιτισμένη και τουριστική χώρα, απαντάται στις βαλκανικές χώρες της Ελλάδος συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας σε αντίθεση με τις Βόρειες χώρες της Ευρώπης. Ο νοών νοείτω.
    -Πέραν τούτων παραδέχομαι ότι τα ζώα αυτά είναι πολύ χρήσιμα για τον άνθρωπο για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν και πρέπει να απολαμβάνουν την αγάπη και τη φροντίδα που τους αξίζει.
    -Κατά την άποψή μου για να βελτιωθεί η κατάσταση και να φτάσει στα επίπεδα των βορείων χωρών της Ευρώπης πρέπει να γίνουν τα παρακάτω:
    -Γενικά στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς δεσποζόμενων και αδέσποτων και η αγορά των ζώων να γίνεται από αναγνωρισμένα εκτροφεία
    -Δημιουργία από τους δήμους σε όλη την επικράτεια καταφυγίων για αδέσποτους σκύλους γάτες που να εξασφαλίζει καλές συνθήκες διαβίωσης -Συγκρότηση αποκλειστικά από τους δήμους συνεργείων συλλογής αδέσποτων επί μονίμου βάσεως και μεταφορά στα καταφύγια
    -Αυστηρές ποινές σε αυτούς που δεν δηλώνουν δεν εμβολιάζουν και εγκαταλείπουν τα ζώα τους όταν τα βαρεθούν σε αυτούς που δεν χρησιμοποιούν φιμωτρα και σε αυτούς που δεν συλλέγουν τα περιττώματα τους
    -Να μην επιτρέπεται η κατοχή περαν ενος ζώου ανά διαμέρισμα σε μονοκατοικία και λοιπά καθώς και η κάτοχη ζώων σε πολυκατοικίες όπου δεν το επιτρέπει ο κανονισμός –
    -Να θεωρηθούν και άλλα ζώα Ζώα συντροφιάς π.χ. αλεπούδες
    -Οι σκύλοι να μένουν συνεχώς μέσα στα σπίτια των κατόχων τους και να βγαίνουν για περίπατο από τον κάτοχό τους όσες φορές απαιτείται εναλλακτικά θα πρέπει να παραμένουν ελάχιστες και συγκεκριμένες ώρες στο μπαλκόνι (από…έως). το να αναφέρεται αόριστα λίγες ώρες στο μπαλκόνι δεν δηλώνει τίποτε.

  • 19 Μαΐου 2021, 14:20 | Μαίρη Κοτζαμάνη

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΦΠΟ

    Ιδρύστε παντού δημοτικά κτηνιατρεία, ειδικές υπηρεσίες στους Δήμους στελεχωμένες με ειδικευμένα άτομα και προβλέψτε τη λειτουργία μικρών δομών προσωρινής διαβίωσης για μικρό αριθμό ζώων, μέσα στον αστικό ιστό σε κατάλληλες θέσεις (π.χ. αστικά πάρκα και άλση) με τη συνεργασία φιλοζωικών. Μην εξορίζετε τα ζώα σε δυσπρόσιτα μέρη που θα στοιβάζονται εκατοντάδες ή και χιλιάδες ζώα σε διαδημοτικά καταφύγια.