Άρθρο 6 Εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία ζώων συντροφιάς

1. Οι επιχειρήσεις εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς ιδρύονται και λειτουργούν σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 4711/2020 (Α’ 145), οφείλουν να διαθέτουν κατάλληλο ενδιαίτημα, να συμμορφώνονται με τους όρους που προβλέπονται στο π.δ. 184/1996 (Α’ 137), καθώς και με τις διατάξεις του ν. 604/1977 (Α’ 163) και του π.δ. 463/1978 (Α’ 96), και να τηρούν όλους τους κανόνες ευζωίας, ασφάλειας και παροχής κατάλληλης κτηνιατρικής περίθαλψης.
2. Οι εκτρεφόμενοι, οι αναπαραγόμενοι ή οι προς πώληση σκύλοι και γάτες διαθέτουν ενημερωμένο ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας ή διαβατήριο, σημαίνονται υποχρεωτικά και καταχωρούνται στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς.
3. Κάθε άλλη περίπτωση εκτροφής, αναπαραγωγής, πώλησης ή δωρεάν διάθεσης ζώου από ιδιώτη ιδιοκτήτη, πλην των εγκεκριμένων και αδειοδοτημένων σύμφωνα με το παρόν, θεωρείται παράνομη εκτροφή και εμπορία και υπόκειται στις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις των άρθρων 21 και 22.
4. Οι εκτροφείς τηρούν αρχείο για κάθε θηλυκό ζώο αναπαραγωγής, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/2035 της Επιτροπής της 28ης Ιουνίου 2019 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους κανόνες που διέπουν τις εγκαταστάσεις στις οποίες διατηρούνται χερσαία ζώα και τα εκκολαπτήρια, καθώς και την ιχνηλασιμότητα ορισμένων δεσποζόμενων χερσαίων ζώων και αυγών για επώαση (L 314). Τα θηλυκά ζώα αναπαραγωγής καταχωρούνται στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς με την ένδειξη αναπαραγωγικό ζώο.
5. Θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής δεν γονιμοποιούνται πριν από το δεύτερο οιστρικό κύκλο και σε καμία περίπτωση πριν από την παρέλευση εννέα (9) μηνών από τον τελευταίο τοκετό.
6. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή μετά το ένατο (9ο) έτος της ηλικίας του ζώου συντροφιάς, καθώς και η αναπαραγωγή του ίδιου ζώου συντροφιάς περισσότερες από έξι (6) φορές σε όλη τη ζωή του.
7. Δεν επιτρέπεται να επιλέγονται για αναπαραγωγή ζώα συντροφιάς των οποίων τα ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά ή τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους μπορούν, ανάλογα με το είδος και τη φυλή, να αποδειχθούν βλαβερά για την υγεία και ευζωία του θηλυκού αναπαραγωγικού ζώου συντροφιάς και των απογόνων του.
8. Απαγορεύονται:
(α) Η πώληση σκύλων και γατών σε υπαίθριους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανόμενων των υπαίθριων αγορών.
(β) Η πώληση ζώων συντροφιάς με ηλικία μικρότερη των δέκα (10) εβδομάδων.
(γ) Η εισαγωγή και η εμπορία σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι.
(δ) Η αναπαραγωγή σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι.
(ε) Η πώληση και η έκθεση σκύλων και γατών σε καταστήματα πώλησης ειδών ζώων συντροφιάς (pet shops).
9. Απαγορεύονται οι διαδικτυακές, έντυπες ή άλλες αγγελίες «για ζευγάρωμα» ζώων συντροφιάς.
10. Αγγελίες για πώληση ζώων συντροφιάς σε έντυπα, φυλλάδια, τοιχοκολλήσεις, ιστοσελίδες ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπονται μόνο από τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 1, με υποχρεωτική αναφορά του αριθμού σήμανσης και του αριθμού έγκρισης του εγκεκριμένου εκτροφέα. Ειδικώς για σκύλους και γάτες επιτρέπεται η δημοσίευση αγγελίας για υιοθεσία εφόσον συνοδεύεται από τον υπερσύνδεσμο της υιοθεσίας που έχει αναρτηθεί στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.
11. Ειδικά για σκύλους και γάτες, στις αγγελίες για πώληση ή υιοθεσία, αναρτώνται υποχρεωτικά οι ελάχιστες πληροφορίες που αφορούν το ζώο και περιλαμβάνουν πρόσφατη φωτογραφία του ζώου, τον αριθμό ταυτοποίησης (microchip), τη βάση δεδομένων στην οποία το ζώο έχει καταγραφεί, την ημερομηνία γέννησης και τη χώρα προέλευσης (τόπος γέννησης), το φύλο, τη φυλή, την τιμή του ζώου, εφόσον πωλείται, και τα δικαιώματα του αγοραστή, πληροφορίες σχετικά με τους εμβολιασμούς και τις αποπαρασιτώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και εάν το ζώο είναι στειρωμένο ή όχι. Επιπλέον, στις αγγελίες σκύλων και γατών πρέπει να περιλαμβάνονται ελάχιστες πληροφορίες που αφορούν στους πωλητές ή τους διαφημίζοντες όπως τα στοιχεία επικοινωνίας του πωλητή ή του διαφημίζοντα (όνομα και επώνυμο, αριθμός τηλεφώνου), λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τόπος όπου βρίσκεται το ζώο, το καθεστώς του πωλητή ή του διαφημίζοντα, δηλαδή εάν πρόκειται για εκτροφέα, φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, φυσικό πρόσωπο που διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγειο, καθώς και ο αριθμός έγκρισης του εκτροφέα, του πωλητή, του φιλοζωικού σωματείου ή της φιλοζωικής οργάνωσης μη κερδοσκοπικού σκοπού ή του φυσικού προσώπου που διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο.
12. Για την προώθηση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας σε κάθε διαφήμιση ή αγγελία τίθεται η εξής προειδοποίηση: «Ένα ζώο δεν είναι παιχνίδι. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η αγορά ή η υιοθεσία ενός ζώου είναι μια απόφαση που αλλάζει τη ζωή σας. Ως ιδιοκτήτης ζώου είστε νομικά υποχρεωμένος να διασφαλίσετε την κάλυψη όλων των αναγκών για την ευζωία του. Σε αντίθετη περίπτωση διαπράττετε αδίκημα που τιμωρείται από τον νόμο».
13. Απαγορεύεται να εισάγονται στην Ελλάδα σκύλοι και γάτες που δεν έχουν ηλεκτρονική σήμανση. Τα στοιχεία σήμανσης των εισαγόμενων ζώων (κωδικός σήμανσης και όνομα εισαγωγέα), από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφονται στα σημεία εισόδου στην Ελλάδα και ενημερώνεται απευθείας το ΕΜΖΣ.

  • 7 Μαΐου 2021, 22:09 | ΕΛΕΝΗ ΜΠΕΤΧΑΒΑ

    ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΗΣ ΚΥΝΟΦΙΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΧΘΌΝΩΝ ΦΥΛΏΝ!ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΤΡΟΦΕΣ ΠΟΛΛΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΟΠΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ,ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΠΑΝΕ ΧΑΜΕΝΕΣ,ΕΚΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΜΕ ΚΟΠΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ ΕΣΕΙΣ ΤΙΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ!ΕΚΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΕ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ!ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΜΕ ΠΟΛΛΈΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ,ΚΥΠΕΛΛΑ ΜΕ ΣΚΥΛΟΥΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΕΥΡΩΠΗΣ,ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΥΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΡΕΣ ΠΡΩΤΙΕΣ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΗΡΘΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΤΕ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ!

  • 7 Μαΐου 2021, 22:16 | Γιωργος

    Καταρχάς ντροπή αυτό το νομοσχέδιο για τα ζώα πουθενά παγκόσμιος δεν υπάρχει μιλάτε για ακρωτηριασμό και οι ίδιοι επιβάλετε στα ζώα συντροφιάς την στείρωση υποχρεωτικά αυτό τη είναι χαδακι ξερεις τη είναι να στειρώνεις ένα ζώο σε τη δύσκολη θέση το φέρεις σε λίγο θα μας ζητήσετε να στειρώσουμε και τα παιδιά μας αφού και τα σκυλάκια μας είναι μέλη της ίδιας οικογένειας μας ντροπή σας κυβερνητα είναι απαράδεχτα και κατά της φύσης της ίδιας ακρωτηριάζετε τα ζώα και τα κακοποιητε βάζοντας σε αυτή την διαδικασία ντροπή και πάλι

  • 7 Μαΐου 2021, 21:32 | Άννα Παυλοπούλου

    ΟΧΙ στην άδεια ερασιτέχνη εκτροφέα! ΝΑΙ στην στείρωση!!!
    Έλεγχος σε ομάδες του fb, έλεγχος στην ΧΕ κτλ. Η κατάσταση από συγκεκριμένες φυλές σκύλων όπως κυνηγόσκυλα, pitbulls είναι ανεξέλεγκτη.
    Πρόστιμα στους byb έπειτα από ανώνυμη καταγγελία & κρατικό μηχανισμό για έλεγχο.
    Μέχρι να αδειάσουν τα κλουβιά, μέχρι να αδειάσουν οι δρόμοι!

  • 7 Μαΐου 2021, 21:00 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

    Ειναι αδιανοητο να μην υπαρχει ο Θεσμος του ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΕΚΤΡΟΦΕΑ την ΕΛΛΑΔΑ σε αντιθεση με ολες τις Ευρωπαικες και μη χωρες. Ο ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΕΚΤΡΟΦΕΑΣ ειναι ο ακρογωνιαιος λιθος της Υγιους Κυνοφιλιας.
    Πρεπει να θεσπιστουν 3 γεννες απο διαφορετικες θυληκες κατ’ετος ανεξαρτητως αριθμου σκυλων που εχει ο ΕΚΤΡΟΦΕΑΣ!

  • 7 Μαΐου 2021, 21:31 | βασιλικη κωνσταντοπουλου

    Απαράδεκτη η κατάργηση της ερασιτεχνικής εκτροφής! Η ερασιτεχνική εκτροφή σκύλων η οποία είναι ο «πυλώνας» της παγκόσμιας κυνοτεχνιας καί κυνολογιας θα πρέπει να επιτρέπεται σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς και τις υποδείξεις του ΚΟΕ.

  • 7 Μαΐου 2021, 21:32 | Χρήστος Τακλής

    Εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία ζώων συντροφιάς μόνο από επαγγελματίες που θα δηλωθούν στο μητρώο. Σε κανέναν άλλον, ειδικά στους κυνηγούς και κτηνοτρόφους να μην επιτρέπεται, αρκετά έχει παραγίνει το κακό.

    Εκτρέφουν σκυλιά για να τα πωλούν και να έχουν εισόδημα και όταν δεν τους κάνουν ή δεν μπορούν να τα πουλήσουν τα πετάνε ακόμα και στα σκουπίδια και στα ποτάμια. Δεκάδες φορές έχω βρει πεταμένα κουτάβια.

    Τακλής Χρήστος
    Conservation Biologist

  • 7 Μαΐου 2021, 21:32 | ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

    Χωρίς ερασιτεχνική εκτροφή σκοτώνονται η κυνοφιλια, η κυνηγεσία! Δεν μπορεί να είναι αυτός ο σκοπός της κυβέρνησης..σε ποια άλλη χώρα γίνεται αυτό? Η στείρωση αποτελεί κακοποίηση!

  • 7 Μαΐου 2021, 21:12 | Κωνσταντίνος

    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας)

  • 7 Μαΐου 2021, 20:21 | στεφανος φραγκιας

    Πραγματικά ντρέπομαι που είμαι Έλληνας και είμαι υποχρεωμένος να βλέπω τους νομοθέτες μας να περνάνε τέτοιους απαράδεκτους νόμους για την ερασιτεχνική εκτροφή. Αυτή έσωσε πριν πολλά χρόνια κάποιες φυλές που ήταν υπό εξαφάνιση όπως ο Κρητικός ιχνηλάτης και το Συριανό μπρακ μην το κάνετε αυτό

  • 7 Μαΐου 2021, 20:31 | ΚΑΡΒΕΛΑΣ ΝΙΚΟΣ

    Νομίζω ότι υπάρχουν λίγες αλλά ΜΕΓΑΛΕΣ αστοχίες στο Νομοσχέδιο. Δεν αναγνωρίζετε την ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ εκτροφή. Είναι αδιανόητο να αφήνετε την αναπαραγωγή σε ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ του χώρου (που έχουν αποκλειστικά και ΜΟΝΟ οικονομικά συμφεροντα), και παράλληλα να ενδιαφέρεστε για την φιλοζωία!(πολύ φοβάμαι ότι η εκτροφή σκύλων θα θυμίζει αυτή των κοτόπουλων). Γνωρίζω και γνωρίζετε ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός συνήθως κάνει «τα στραβά μάτια » στους επαγγελματίες …
    Κακώς έχετε ταυτίσει τα αδέσποτα με την ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΉ εκτροφή. Η ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΉ εκτροφή (μέσω επίσημων γενών, δηλωμενων στον ΚΟΕ, με ταυτοποίηση και εξετάσεις), προάγει την υπεύθυνη αναπαραγωγή και «ελέγχει » τους υποψήφιους ιδιοκτήτες.Με ΜΙΑ γέννα ανά έτος μάλλον για ένα ακριβό και πολυεξοδο χόμπυ συζητάμε. Βλέπετε εδώ το κύριο μέλημα δεν είναι το κέρδος… ΜΗΝ μπερδεύεται την ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ με την ΑΝΕΞΈΛΕΓΚΤΗ ΕΚΤΡΟΦΉ!!! Η ανεξέλεγκτη εκτροφή πρέπει να παταχθεί για να μειωθούν τα αδέσποτα. Ας μπορούσε ο ελεγκτικός μηχανισμός να επιβάλει ταυτοποίηση για ΟΛΟΥΣ τους σκύλους ( μαντριά, παλαιοπωλεια, αποθήκες, εργοστάσια, κ.τ.λ), και θα δείτε ΑΜΕΣΗ μείωση των αδέσποτων.
    Δεν κάνετε κάποια αναφορά για την ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗ του ΥΠΟΨΗΦΊΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ!!!( Είναι αυτός που ενδεχομένως δημιουργεί άλλο ένα αδέσποτο…).
    Οι σκύλοι ΕΡΓΑΣΙΑΣ (αυτους που χρησιμοποιούν τα τελωνεία, οι διωκτικές αρχές, οι πυροσβέστες, και τόσοι άλλοι), πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΆ να έρχονται από το Εξωτερικό ή από τους Επαγγελματίες κουταβοπαραγωγους;;;(,και όχι από την ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΉ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΉ ΕΚΤΡΟΦΗ;;; αν ρωτήσετε τις υπηρεσίες σας , θα σας ενημερώσουν…).
    Τέλος, γιατί προάγεται η ΣΤΕΊΡΩΣΗ αφού όλοι οι ΚΤΗΝΊΑΤΡΟΙ την θεωρούν επικίνδυνη για την σωματική και ψυχική υγεία του ζώου;; Η λογική «πονάει κεφάλι , κόβω κεφάλι » μάλλον δεν ταιριάζει στην ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ αυτή, και σίγουρα όχι στον ΚΥΡΙΆΚΟ ΜΗΤΣΟΤΆΚΗ.

  • 7 Μαΐου 2021, 20:57 | Θεόδωρος Κατωγιας

    Στο Άρθρο 6
    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας)

  • 7 Μαΐου 2021, 19:20 | Κωστης ζ

    Ορθό θα είναι να υπάρχει σαφής διαχωρισμός των ζώων συντροφιάς και εργασίας ( κυνηγόσκυλα, τσοπανοσκυλα, κτλ) στην οποία θα μπορούν να εντάσσονται με κανόνες κάποιες εξαιρέσεις ως προς την στείρωση των ζώων.

  • 7 Μαΐου 2021, 19:45 | Γκροζούδης Φίλης

    Ο πρωθυπουργός είπε «οι φίλοι δεν αγοράζονται» και τελικά μας υποχρεώνει όλους να απευθυνθούμε σε εκτροφεία για να αποκτήσουμε έναν τετράποδο φίλο.
    Ναι στην υπεύθυνη ερασιτεχνική εκτροφή. Βάλτε όρια, βάλτε προδιαγραφές. Η στείρα και παράλογη απαγόρευσή της αποτελεί παραβίαση των κανόνων της φύσης αλλά και της ανθρώπινης ηθικής. Η 3η παράγραφος του 6ου άρθρο είναι τόσο εσφαλμένη και δυστυχώς ουσιαστικά επιφέρει τον «ακαριαίο θάνατο» των αγαπημένων μας φίλων. Στην πραγματικότητα οδηγεί στην υποχρεωτική στείρωση. Για μας τους φιλόζωους είναι σοκ, είναι ακρωτηριασμός χωρίς αναισθητικό. Πώς να στειρώσω τον φίλο μου που αγαπώ! Και επιτέλους αν κάποιο συμπολίτες μας είναι αναίσθητοι και ανεύθυνοι δεν φταίνε σε τίποτα οι υπόλοιποι για να την πληρώσουν.

  • 7 Μαΐου 2021, 19:29 | Μπακατσελος

    Να θεσπιστει η ερασιτεχνικη εκτροφη, ωστε να μπορει ο ερασιτεχνης εκτροφεας, με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας)

  • 7 Μαΐου 2021, 19:43 | Ιωάννης Γεωργακόπουλος

    Εμπρός Πίσω στο δρόμο που χάραξε ο Πώποτας

    Εμπρός Πίσω

    Άμεση απόσυρση του εκτρώματος…

  • 7 Μαΐου 2021, 19:54 | ΝΙΚΟΣ ΜΗΤΣΙΟΣ

    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας)

  • 7 Μαΐου 2021, 19:08 | Τουμπάρης Χαράλαμπος

    Δεν είναι δυνατόν να γίνει πραγματικότητα αυτό το νομοσχέδιο, είναι αδιανόητο να υποχρεωθεί ο ακρωτηριασμός σε υγιή ζώα. Με τον τρόπο αυτό οδεύουμε σε πλήρη εξαφάνιση! Η ερασιτεχνική εκτροφή πρέπει να συνεχιστεί, γιατί με αυτόν τον τρόπο υπάρχει η ανάπτυξη των φύλων σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως είπαν οι προλαλησαντες είναι ο «ΠΥΛΩΝΑΣ» της παγκόσμιας κυνοτεχνιας.

  • 7 Μαΐου 2021, 19:39 | Κατερίνα Ανυφαντή

    Σημειώσεις για το άρθρο 6, ΕΚΤΡΟΦΗ ΑΝΑΠΡΑΓΩΓΗ ΕΜΠΟΡΙΟ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ.
    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΩ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΡΟΦΗ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΗΣ ΓΑΤΑΣ
    Κανένα απο τα παρακάτω προεδικά διατάγματα δεν καλύπτει την εκτροφή γάτας συντροφιάς.
    Συγκεκριμένα ανφέρεται:

    Οι επιχειρήσεις εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς ιδρύονται και λειτουργούν σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 4711/2020 (Α’ 145),
    οφείλουν να διαθέτουν κατάλληλο ενδιαίτημα, να συμμορφώνονται με τους όρους που προβλέπονται στο π.δ. 184/1996 (Α’ 137), καθώς και με τις διατάξεις του ν. 604/1977 (Α’ 163) και του π.δ. 463/1978 (Α’ 96),

    ΕΝΩ:

    Η εκτροφή γάτας ΟΦΕΙΛΕΙ και πρεπει να γινεται σε πειρβάλλον σπιτιού, όχι σε κλουβιά όχι σε υδατοκαλλίεργειες, όχι σε εγκαταστασεις που αφορούν σκύλους,αιγοπρόβατα, και πιθήκους που αναφερουν τα υπολοιπα διατάγματα. Είναι ενα ξεχωριστό είδος με διαφορετικές ανάγκες και η εκτροφή του σύμφωνα με την παγκόσμια ομοσποσπονδία γατας world cat federation (WCF) γίνεται αποκλειστηκα εντός οικίας. Οι γατες πρέπει να μπορουν να κυκλοφουρουν ελευθερες εντος της οικίας, να μην στερουνται ανθρώπινης συντροφιας (εφόσον πρόκειται για κατοικίδιες και όχι για άγριες γατες) πρεπει να υπάρχει συγκεριμένο δωματιο για τις γεννες και τα μωρα, με θερμοκράσια σταθερη στους 26-27 βαθμους κελσίου. Σαφώς και πρεπει να υπαρχει δωματιο απομόνωσης ασθενών περιστατικών αλλα όλα αυτα μπορουν αν πραγματοποιηθουν σε μια οικία.
    Δεν μπορεί λοιπόν να πραγματοποιηθεί εκτροφή στην ύπαιρθο ή εδική διαμορφωμένη μάντρα, η εκτροφη γατας σε κλουβιά απαγορευεται ρητά απο τον παγκόσμιο οργανισμό εκτροφέων γάτας από το 1983.
    Επιπλέον πρέπει να προβλεφθεί ενα πλαισιο αδιεοδότησης και νομιμοποιήσης των επαγγελματιών εκτροφέων γάτας ΑΛΛΑ και να υπάρξει ένα πλαίσιο για αδειοδοτηση των ερασιτεχνών εκτροφέων γάτας με εως 2 γέννες το έτος.
    Οταν λοιπον αναφερουμε ότι οι εκτροφεις οφειλουν να έχουν την σχετικη αδεια πρεπει να φτιαχτει μια ρεαλιστιλή διαταξη ανα ειδος και δεν γινεται με το «λοιπά ζώα’ να εννοούνται οι γάτες μαζί με τους σκύλους, τους πιθήκους κλπ δεν είναι ίδια είδη , δεν έχουν τις ίδιες αναγκές, η εκτροφή τους απαιτεί διαφορετικές πρακτικές, περιβάλλον κλπ.
    Ο Σύλλογος εκτροφέων γάτας Ελλάδος είναι στη διάθεση σα ςγια να υποδείξει πρακτικά πως πρεπει να πραγματοποιείται ηε τκρφογη κατοικίδιας γατας , όπως δηλαδή πραγματοποιείται σε Αμερική και Ευρώπη μέχρι και σημέρα. ΕΝΤΟΣ ΣΠΙΤΙΟΥ.
    ΔΙΑΧΩΡΗΣΤΕ ΤΟ. ΔΩΣΤΕ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ και ΠΛΑΙΣΙΟ για τους ερασιτέχνες. Ωστε να μπορουν να είναι όλα καθαρά και ελεγχόμενα. Με το θολό τοπιο στη. άδεια εκτρφοεων το μόνο που κάνετε είναι 1. να εναθρυνεται τις παρανομες εισαγωγες ζωων συντροφιας, 2. να δυσκολευεται το εργο των ηθικων εγγεγραμμενων εκτροφεων 3. να βοηθάτε τους εκτροφεις της πίσω αυλής να αισχοκερδουν και να εγκληματούν εις βάρος των ζώων. Η μεριδα των ηθικών εκτροφέων γάτας επιθυμει να ειναι νόμιμη, να ελέχεται και να φορολογείται ΔΩΣΤΕ ΑΔΕΙΕΣ.

  • 7 Μαΐου 2021, 19:50 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ

    Δεν υφίσταται επιστημονική τεκμηρίωση στο άρθρο. Από που προέρχονται τα αδέσποτα; Που είναι οι μελέτες των κρατικών φορέων;
    Δεν παρατίθενται σχετικά στοιχεία συνεπώς ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΝΤΟΠΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ! Πώς θα το λύσουμε λοιπόν αφού δε γνωρίζουμε ποιοί παράγουν αδέσποτα;
    Στείρωση θα πρέπει να επιβάλλεται υποχρεωτικά ΜΟΝΟΝ στις κατηγορίες των ζώων που αποδεδειγμένα δημιουργούν αδέσποτα και φυσικά στα ίδια τα αδέσποτα! Διαφορετικά η ρύθμιση θα δημιουργήσει προβλήματα αντί να λύσει πχ στα καθαρόαιμα που θα κινδυνεύσουν με εξαφάνιση, στις περιουσίες φυσικών προσώπων κοκ, ξέχωρα της ίσης μεταχείρισης των συνειδητών ιδιοκτητών με τους ασυνείδητους που είναι και ηθικά (όχι μόνο νόμιμα) προβληματικό!

  • 7 Μαΐου 2021, 18:04 | Μιχάλης

    Εύχομαι το μίσος κάποιων για το κυνήγι που είναι ξεχωριστό κομμάτι να μην συνδεθεί με τον ακρωτηριασμό των σκυλιών.

  • 7 Μαΐου 2021, 18:14 | Σκονδρας Ανδρέας

    Με αυτή την απόφαση θα οδηγήσετε την χώρα στην παρανομία κανένας δεν θα στείρωση τον σκύλο του. Όλοι θα εξακολουθήσουμε να έχουμε τα σκυλιά μας όπως τα είχαμε και πριν χωρίς να κάνουμε αυτό το βάρβαρο βήμα που θέλετε επειδή εξυπηρετεί κάποια δικά σας συμφέροντα θα έπρεπε να ντρέπεστε

  • 7 Μαΐου 2021, 18:46 | Κωστας Περαντακος

    Ετσι οπως τα κανατε κυριοι φιλοζωοι σε 200 χρονια θα βλεπουν σκυλο και θα ειναι οπως βλεπουμε εμεις τους δεινοσαυρους σημερα…συγχαρητηρια…τωρα να δειτε αδεσποτα…που δεν θα εχει ο κοσμος να πληρωσει την στειρωση…

  • 7 Μαΐου 2021, 18:21 | pier

    Θα πρέπει να υπάρχει ο θεσμός του ερασιτέχνη εκτροφέα αλλά με προυποθέσεις.
    Θα πρέπει να έχει τον κατάλληλο χώρο σε τετραγωνικά καθώς και την οικονομική δυνατότητα να παρέχει τις πρώτες ιατρικές φροντιδες στα νεογένητα και μητερα.
    Ο σκοπός είναι να μπει τέλος στις άθλιες συνθήκες και στο εμπόριο απο ερασιτέχνες που αποσκοπούν στο καθαρό μαυρο κέρδος.
    Επίσης θα πρέπει με έγγραφα να φαίνεται πόσα γεννήθηκαν καθώς και έγγραφο απο κτηνίατρο για την κατάστασή τους.
    Ακόμα θα πρέπει να μπαίνει κατευθείαν σε όλα τσιπ και καταγραφή σε ποιον θα δίνονται δωρεάν.
    Επίσης θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτική καταγραφή απο κτηνιατρους για όλα τα κατοικίδια εάν έχουν γεννήσει ή οχι με υποχρεωτική παρακολούθηση ανα 6 μήνες όλων των κατοικιδίων έτσι ώστε να συμβάλλουμε στην ποιοτητα ζωής με καταγγελίες για οτιδήποτε παρατηρηθεί απο τους κτηνιάτρους.

  • 7 Μαΐου 2021, 18:41 | ΝΑΚΟΥΣΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας)

  • 7 Μαΐου 2021, 18:11 | Δημήτρης Χαραλαμπίδης

    Λέτε για αποκλεισμό εισαγωγής και πώλησης ακόμα και αναπαραγωγής Ακρωτηριασμενων σκυλιών, εμείς που κατέχουμε γερμανικούς δείκτες όπως το Ντραχταρ και το κουρτσχαρ που για να συμμετάσχουμε σε αγώνες στην Γερμανία η και στα Βαλκάνια πρέπει βάση κανονισμού και στάνταρ φυλής να έχουμε κομμένη ουρά, δηλαδή μας κάνετε αυτομάτως παράνομους στην χώρα μας, εκτός ότι μας έχετε απαγόρευσή να συμμετάσχουμε σε αγώνες στην χώρα μάς.

  • 7 Μαΐου 2021, 18:07 | Κατερινα Καλφοπούλου

    Πρέπει να αναιρέσετε ολες τις άδειες εισαγωγέων και να δωσετε εκ νεου αδειες με διαφορετικά ΄κριτηρια. Όλοι οι εισαγωγεις με άδεια φέρνουν σκύλους από Βαλκανικές χώρες, κάτω των 40 ημερων, χωρίς εμβολια και τα πουλάνε στην τετραπλάσια τιμη από αυτη που τα αγόρασαν. Ζητανε παραπάνω χρήματα για πιστοποιητικά καθαροαιμίας…δίνουν άλλα πιστοποιητικά σε αλλους σκύλους. Απαγορεύσατε την πώληση κουταβιων- βιτρίνας και άνθισε το ίδιο εμπόριο μέσω των sites και του facebook. Με την κατάργηση των ερασιτεχνών εκτροφέων αυτο που θα καταφέρετε είναι να αυξήσετε τα κέρδη των εισαγωγέων και φυσικά το παρεμπόριο. Φερνουν παράνομα κουτάβια δέκα δέκα και τα περνανε από τα σύνορα χωρίς κανένα πρόβλημα. Τι θα κάνετε για αυτό???

  • 7 Μαΐου 2021, 18:54 | George ps.

    Παρατηρήσεις : Άρθρο 6 Εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία ζώων συντροφιάς.

    Θα πρέπει να προβλεφθεί ο όρος του ερασιτέχνη εκτροφέα οπωσδήποτε.
    Η μη πρόβλεψη του ερασιτέχνη εκτροφέα θα αποτελέσει μέγα λάθος και θα συνεχιστεί το κρυφτούλι χωρίς λόγο,
    1) Ο κάθε ερασιτέχνης ασχολείται με μία το πολύ δύο ράτσες-φυλές σκύλων συνήθως σε μικρόσωμα, έχει μελετήσει περισσότερο από τον κάθε ένα για αυτήν την εκτροφή.
    2) Η νομιμοποίηση των εκτροφέων με απλές, εύκολες διαδικασίες αδειοδότησεις μέσω των δήμων, κτηνιάτρων της περιοχής θα εξυγιάνει τον χώρο. Η μέχρι σήμερα πρακτική είναι η εκτροφή να γίνεται εντός του χώρου κατοικίας, και αυτό διότι δεν υπήρχε καμία νομοθεσία αντίθετα με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.
    3) Ο ερασιτέχνης εκτροφέας ενδιαφέρεται για την απόκτηση ΚΑΔ, είναι υπεύθυνος για την εκτροφή, ενδιαφέρεται για την καλή ευζωία, της πιστοποιημένες φυλές, άλλωστε γνωρίζει καλύτερα από τον κάθε ένα, ότι ,δεν μπορεί να αναπαράγει πέρα από το 9μηνο.
    4) Η εκτροφή για μικρόζωα σκυλάκια δεν χρειάζεται ειδικούς χώρους ,αρκεί να έχει και να επιτρέπει στα εκτρεφόμενα να ζουν φυσιολογικά και όχι σε κλουβιά.
    5) Ο ερασιτέχνης εκτροφέας ζει- κοιμάται-φροντίζει τα ζωάκια του με αγάπη και δεν πουλά ένα σκυλάκι χωρίς να ξέρει τον υποψήφιο αγοραστή.
    Η σχέση πωλητή-αγοραστή είναι αλληλένδετη.
    6) Το Ν/Δ θα φέρει κανονικότητα στον χώρο, έσοδα στους ΟΤΑ, και υπεύθυνη αναπαραγωγή, θα σταματήσει την αυθαιρεσία, και θα υπάρξει διαφάνεια
    Το κάθε άρθρο του νομοσχεδίου θα πρέπει να είναι πυλώνας διευκόλυνσης και όχι φοβικός & απαγορευτικός, οι μέχρι σήμερα αυθαιρεσίες είναι ελλείψει ανοικτών μυαλών. Η ερασιτεχνική αναπαραγωγή δεν χρειάζεται καθεστώς ποινών, θέλει αγκαλιά & αγάπη!!!

    -Άρθρο 10 Μετακίνηση και μεταφορά ζώων συντροφιάς – Εμπόριο σκύλων και γατών
    Επι των παραγράφων 2-7 πολύ σωστά μέτρα.
    -Άρθρο 12 Διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κατοικίες,
    Πολύ καλές διατυπώσεις
    -Άρθρο 30 Αρμοδιότητα Συνηγόρου του Πολίτη
    Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει αρμοδιότητα για τη διαμεσολάβηση σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων και την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας.
    Πολύ σωστό μέτρο !!

  • 7 Μαΐου 2021, 17:08 | Δρακου Δημητρα

    Αναφορικα με το αρθρο 1:

    Τα σκυλια των ηθικων ερασιτεχνων εκτροφεων διαβιουν ως ισοτιμα μελη της οικογενειας τους ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ του ιδιοκτητη τους.
    Το πδ 463/78 και ο ν.604/1977 που αφορουν στα ενδαιτηματα ζωων δεν μπορει να ειναι ο στοχος ενος νομοσχεδιου που διατεινεται για την ευζωια των ζωων. Δεν θελουμε τα σκυλια μας σε εγκαταστασεις, σε κλουβια και σε απομονωση.
    Τα θελουμε στα στα σπιτια μας, στις ζωες μας και σαν μελη της οικογενειας μας!

    Προταση: να μπορει να αδειοδοτηθει ο ερασιτεχνης εκτροφεας χωρις προυποθεσεις εγκαταστασεων αρκει τα ζωα να διαβιουν στην κυρια κατοικια του, με τις διαταξεις του αρθρου περι διατηρησης σκυλων σε οικιες.

  • 7 Μαΐου 2021, 17:59 | Καραβιωτης Αλεξιος

    Αδιανόητη η απαγόρευση της ερασιτεχνικής εκτροφής σκύλων ….. σε οποιοδήποτε άλλο κράτος σε όλο τον κόσμο η ερασιτεχνική εκτροφή επιβραβεύεται και δεν καταργείται … είναι ο πυλώνας της κύνοφιλλιας και της κύνοτεχνιας… όχι στην στείρωση , όχι στην απαγόρευση της ερασιτεχνικής εκτροφής …μην μας στερείται το δικαίωμα να έχουμε απογόνους από τους αγάπημενους μας φίλους …!!!

  • 7 Μαΐου 2021, 17:52 | Καμπούρης Αντώνης

    Η επιλεκτική εκτροφή είναι το πιο σημαντικό πράγμα για την καθαροαιμία των φυλων. Η επιλεκτική εκτροφή θέλει πολλές γνώσεις για την εκάστοτε φυλή και δεν είναι μόνο πόσες γένες επιτρέπεται ο καθένας να κάνει ή πόσους σκύλους έχει στην κατοχή του. Ενα λάθος ζευγαρωμα καθαρόαιμων αρκεί για να βγει μια ολόκληρη γέννα με προβλήματα που θα διαιωνίσουν το πρόβλημα. Όλοι οι μεγαλοι εκτροφείς καθαρόαιμων σκύλων Παγκοσμιως είναι ερασιτεχνες, οχι γιατι δεν έχουν γνώσεις αλλά επειδη δεν ζούνε απο την εκτροφή, το αντίθετο θα έλεγα. Είναι ανθρωποι που δεν τους ενδιαφερει πόσα θα βγάλουν αλλά πως θα καλυτερεύσουν την φυλή τους.Με το να χωρίσετε τους εκτροφείς σε επαγγελματιες και ερασιτεχνες αμέσως βάζετε το ΧΡΗΜΑ μπροστα και αυτο ειναι λάθος. Ετσι το μόνο που θα καταφερετε είναι να αυξηθουν οι τιμές των κουταβιών και ο κόσμος να στραφεί σε πιο «οικονομικούς» τρόπους αποκτησης σκύλων και απλά θα ευνοησετε το σκυλεμπόριο, τις παράνομες εισαγωγές, τις νόμιμες εισαγωγές από Βαλκανικές χώρες και φάρμες κουταβιων, sites κλπ. Θα έπρεπε πριν σχεδιάσετε έναν νόμο για την εκτροφή να μιλήσετε και να συβουλευθειτε ανθρώπους που ασχολούνται με την επιλεκτική εκτροφή πολλά χρόνια.

  • 7 Μαΐου 2021, 17:06 | Σεβαστός Χρήστος

    Πονάει δόντι βγάζει δόντι; Απαράδεκτο. Στα ζώα συντροφιάς οι ιδιοκτήτες τους συμπεριφέρονται όπως στα παιδιά τούς. Θα ευνουχιζατε τα παιδιά σας; Φτιάξτε υπηρεσίες στους δήμους με μητρώα καταγραφής ιδιοκτητών – ζώων, προβείτε σε ελέγχους επιβάλλεται πρόστιμα για όσους δεν συμμορφώνονται αλλά όχι ορίζοντια μέτρα. Φτιάξτε καταφύγια για τα αδέσποτα και εκεί βρείτε τρόπους μείωσης των γεννήσεων. Αν εξαφανισεται τις γάτες, θα γεμίσουν οι πολεις ποντίκια και ασθένειες. Βγάλτε.τις παροπιδες κλείστε τα αυτιά σας σε ψευτοφιλοζωους και αποσύρετε το νομοσχέδιο βάζοντας νέες θέσεις και βάσεις κατόπιν διαβούλευσης με αρμόδιους φορείς και επιστήμονες. Σήμερα τα ζώα αύριο τα παιδιά σας . Αυτό θέλετε;

  • 7 Μαΐου 2021, 17:15 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΟΜΙΚΟΣ

    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας)

  • 7 Μαΐου 2021, 17:16 | Θέμης

    ♦️EΚΤΡΟΦΕΑΣ♦️

    1.Ο εκτροφέας αν δεν αγαπάει, δεν γνωρίζει και δεν σέβεται την ιστορία της φυλής του, τότε ΔΕΝ πρέπει να είναι εκτροφέας.
    2.Ο εκτροφέας αν δεν μπορεί να μπεί στο πρότυπο της φυλής του, να το φορέσει και να καταλάβει μέχρι και το τελευταίο »αν» ή »και», τότε ΔΕΝ πρέπει να είναι εκτροφέας.
    3.Ο εκτροφέας αν δεν γνωρίζει πλήρως την σημασία της λέξης »ΤΥΠΟΣ», τότε ΔΕΝ πρέπει να είναι εκτροφέας.
    4.Ο εκτροφέας αν δεν κρατά γερά τις βάσεις (θεμέλια) της φυλής του τότε ΔΕΝ πρέπει να είναι εκτροφέας.
    5.Ο εκτροφέας αν δεν δέχεται όλους τους τύπους εκτροφής και μονοπλευρίζει αναπτύσοντας θεωρίες που απέχουν από την πράξη και την πραγματικότητα, τότε ΔΕΝ πρέπει να είναι εκτροφέας.
    6.Ο εκτροφέας όταν δεν βλέπει πότε η φυλή του γίνεται μόδα και τα κληρονομικά προβλήματα αναπτύσονται ραγδαία δημιουργώντας κυνοτεχνικό χάος , κέρδος χρηματικό για κάποιους και δεν καταλαβαίνει ότι η μόδα κρατάει για 1-2 χρόνια, αλλά ο σκύλος ζει 10-12 χρόνια και είναι μέσο γενετικού υλικού που μεταφέρει γονίδια, τότε ΔΕΝ πρέπει να είναι εκτροφέας.
    7.Ο εκτροφέας όταν κλείνει τα μάτια στο λάθος του και προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του και τους υπόλοιπους ότι τα ελαττώματα είναι προτερήματα στην εκτροφή του, τότε ΔΕΝ πρέπει να είναι εκτροφέας.
    8.Ο εκτροφέας όταν προσπαθεί να επιβληθεί μέσω της φωνής με άτοπα επιχειρήματα που δεν οδηγούν πουθενά, τότε ΔΕΝ πρέπει να είναι εκτροφέας.
    9.Ο εκτροφέας όταν δεν μπορεί να μείνει σιωπηλός, να δημιουργήσει, να επιλέξει, να εκπαιδεύσει και να παρουσιάσει επιβάλλοντας με το αποτέλεσμά του την παρουσία του, τότε δεν πρέπει να είναι εκτροφέας.
    10.Ο εκτροφέας όταν μπερδεύει την έννοια της λέξης »αναβαθμίζω» με το αλλάζω – αλλοιώνω το πρότυπο της φυλής π.χ. το Αγγλικό σέττερ να ποϊντερίζει και το Πόιντερ να σεττερίζει … τότε ΔΕΝ πρέπει να είναι εκτροφέας.
    ΕΚΤΡΟΦΗ σημαίνει γνώση, αγάπη, διορατικότητα, χάρισμα, πάθος, δημiουργία. Μα πάνω απ’ όλα ΣΕΒΑΣΜΟΣ σε ό,τι λάβαμε!!!
    Κείμενο: Διονύσης Ντούλος
    4 Μαρτ 2013

  • 7 Μαΐου 2021, 17:16 | Γιάννης Λαζάρου

    Eίναι απαράδεκτο το ότι δεν προβλέπεται η ερασιτεχνική εκτροφή σκύλων η οποία είναι ο «πυλώνας» της παγκόσμιας κυνοτεχνίας και κυνολογίας.
    Θεωρώ απαραίτητη την πρόβλεψη ερασιτεχνικής εκτροφής σκύλων για την διατήρηση εθνικών και μη φυλών – κυνηγετικών και μη, με κανόνες που θα διέπονται από το παρόν νομοθετικό πλαίσιο. Η ερασιτεχνική εκτροφή δεν θα πρέπει να διέπεται από υποχρεωτική ύπαρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, θα μπορούσε να τεθεί όριο στον αριθμό κατοχής θηλυκών και να υπάρχει η δυνατότητα υιοθεσίας των σκύλων αυτών με τους αντίστοιχους κανόνες που αναφέρονται στο παρόν.

  • 7 Μαΐου 2021, 17:04 | Γαβιώτης Ηλίας

    Πως ειναι δυνατόν να μην υπάρχει ο όρος ερασιτέχνης εκτροφέας;Πως ειναι δυνατόν να μην έχουμε δικαίωμα στο όνειρο και την ελπίδα για το μέλλον των συντρόφων μας;Πως διαγράφεται έτσι απλά όλη την ιστορία των Ελληνικών φυλών αλλα και γενικότερα εκμηδενίζοντας έργα και όνειρα των προγώνων μας αλλα και δικά μας.Έτσι πάυει να υπάρχει μέλλων στην εκτροφή και στους αγώνες εργασίας γιατί με ακρωτιριασμένους σκύλους αγώνας και μέλλον την Ελληνικής κυνοφιλίας δεν υφίσταται!

  • 7 Μαΐου 2021, 16:30 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΠΠΟΣ

    Υπάρχουν απίστευτα πολλά λάθος σημεία σε αυτό το νόμο που θα έπρεπε να γέμιζα σελίδες αναφέροντας τα!!!

    Μόνο ένα θα πω… σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο υπάρχει η ερασιτεχνική εκτροφή

    γιατί εμείς να είμαστε διαφορετικοί;;;;;γιατί να είμαστε τόσο πίσω πάντα;;;

  • 7 Μαΐου 2021, 16:52 | ΕΛΕΝΑ ΑΡΕΤΑΚΗ

    Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες,

    Η ερασιτεχνική εκτροφή σημαίνει κανένας έλεγχος, παράνομες πωλήσεις ζώων, μαύρο χρήμα,εγκαταλέιψεις και θανάτωση όσων ζώων δεν εξυπηρετούν τα κριτήρια των ερασιτεχνων. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί! Όσοι θέλουν να εκτρέφουν ζώα θα πρέπει να έχουν σχετική κρατική άδεια, να ελέγχονται για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων, να εξετάζεται το αν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις, να τήρουν όλα τα πρωτόκολλα εκτροφής, να κάνουν συγκεκριμένο αριθμό γεννών, να έχουν βρει και δηλώσει τα στοιχεία όλων των υποψηφιων αγοραστών πριν βάλουν γέννα, να κόβουν αποδείξεις και να φορολογουνται για τις οικονομικές τους απολαβές από αυτή τους την δραστηριότητα.

    Σας ευχαριστώ
    Με εκτλιμηση
    Ε.Α

  • 7 Μαΐου 2021, 16:53 | Κωνσταντίνος

    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας)

  • 7 Μαΐου 2021, 16:20 | Ηλιας Πρέκας

    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων,

  • 7 Μαΐου 2021, 16:16 | Άρης Βασιος

    Για μια ακόμη φορά πρωτοποροι στο παγκόσμιο στερέωμα… Περιττο να σχολιαστεί με σοβαρά επιχειρήματα, διότι δεν πρόκειται για σοβαρή προσπάθεια…
    Διεθνής κυνοφυλικος περίγελος…

  • 7 Μαΐου 2021, 16:36 | Μιαούλης Ανδρέας

    Το νομοσχεδιο είναι τιμωριτικο για μία δραστηριότητα η οποία αφορά τον καλύτερο μας φίλο τον σκύλο.
    Τιμωρεί αυτούς που αγαπάνε και ασχολούνται και κυρίως τιμωρεί τους σκύλους.
    Δεν προβλέπει την κατοχύρωση της ερασιτεχνικής κυνοφιλιας που είναι ο κορμός της εξέλιξης των φυλών.
    Είναι απαράδεκτο το 2021 η Ελλάδα να γυρίζει πολλά χρόνια πίσω.
    Λύπη μόνο λύπη

  • 7 Μαΐου 2021, 16:17 | Κωνσταντίνος Στεργιος

    Ξεκινώντας από το γεγονός πως με βρίσκεται εντελώς αντίθετο με το νομοσχέδιο, με ιδιαίτερη χαρά βλέπω πως ο όρος «σκύλος εργασίας» δεν περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο άρθρο. Άρα εξαιρούνται οι κυνηγετικοί και ποιμενικοί σκύλοι από αυτές τις βάρβαρες και αυθαίρετες προτάσεις. Εφόσον αυτό ισχύει θα ικανοποιήσει μεγάλη μερίδα των πολιτών και θα κατευνάσει τυχόν έντονες αντιδράσεις.

  • 7 Μαΐου 2021, 16:24 | ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας)

  • 7 Μαΐου 2021, 16:37 | Βάιος Τσαπρούνης

    Πώς είναι δυνατόν, να απαγορεύεται η εισαγωγή και η εμπορία σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι και ταυτόχρονα οι σκύλοι αυτοί να είναι στειρωμένοι, άρα ακρωτηριασμένοι;

    Πώς είναι δυνατόν να καταργείται η ερασιτεχνική εκτροφή σκύλων και δει σκύλων εργασίας, όταν αποδεδειγμένα η διάσωση των εθνικών μας φυλών (Ελληνικός και Κρητικός Ιχνηλάτης, καθώς και Ελληνικός Ποιμενικός) βασίζεται σε αυτήν;

    Πως είναι δυνατόν η εκτροφή και το μέλλον του σκύλου να βασίζονται στο κέρδος και όχι στην αγάπη γι’ αυτόν;

    Πώς είναι δυνατόν η συντροφικότητα ενός σκύλου να γίνεται κατά παραγγελία από κάποιον επαγγελματία του χώρου και να προϋποθέτει διάθεση χρήματος;

    Πώς είναι δυνατόν να στρέφονται οι κυνόφιλοι στο εξωτερικό για την απόκτηση ενός ζώου συντροφιάς;

    Πώς είναι δυνατόν να προωθείται σχέδιο νόμου, όπου ο πόνος του κεφαλιού (αύξηση των αδέσποτων) να αντιμετωπίζεται με το κόψιμο αυτού; (οριζόντια και άνευ προϋποθέσεων στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς);

    Πώς είναι δυνατόν (αν είναι δυνατόν) η επιστημονική κοινότητα των κτηνιάτρων να δέχεται όλα τα παραπάνω, πόσο μάλλον την διενέργεια μιας ιατρικής πράξης (στείρωση) σε υγιείς οργανισμούς;

  • 7 Μαΐου 2021, 16:54 | Δημήτριος Φαραος

    Η υποχρεωτική στείρωση είναι κατάπτυστη πράξη, βασανιστικη για τα ζώα και άκρως επικίνδυνη, ποιος θα είναι νομικά υπεύθυνος αν το ζώο πάθει την παραμικρή επιπλοκη?Η κοπή ουράς και αυτιών συνιστά βασανιστήριο, η στείρωση που είναι και επώδυνη δεν είναι?

  • 7 Μαΐου 2021, 16:41 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

    Εγκληματικη η μη προβλεψη του Θεσμου του ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΕΚΤΡΟΦΕΑ που ειναι ο ακρογωνιαιος λιθος της Υγιους Κυνοφιλιας Παγκοσμιως…

    Προτείνω την πρόβλεψη ερασιτεχνικής εκτροφής με δικαίωμα μέγιστου αριθμού για τρεις γέννες τον χρόνο από τρείς διαφορετικές σκύλες ανεξάρτητα από τον αριθμό σκύλων πού βρίσκονται στην ιδιοκτησία τού ερασιτέχνη εκτροφέα.Τα παραπάνω αφορούν μόνο καθαρόαιμους σκύλους με γενεαλογικό χάρτη (pedegree) πιστοποιημένο από τον Κυνολογικο όμιλο Ελλάδας ή άλλο όμιλο εγκεκριμένο από την Διεθνή Κυνολογικη ομοσπονδία και σκύλους που ανήκουν στις γηγενείς Ελληνικές φυλές (αυτές άλλωστε απειλούνται με εξαφάνιση).

  • 7 Μαΐου 2021, 15:25 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    Καμια αναφορα στο συντελεστη αιμομιξιας (inbreeding coefficient). Συμφωνα με την Ε.Ε δεν πρεπει να ξεπερνα τ 6.5%
    Συμφωνα με επιστημονικες μελετες πρεπει να ειναι μικροτερος και ιδανικα μηδενικος.
    Η αιμομιξια ειναι η κυριοτερη αιτια των κληρονομικων ασθενειων σε ολες τις φυλες.
    Ταυτοχρονα η αιμομιξια ειναι ο ευκολοτερος, αν και σε καμια περιπτωση σιγουρος τροπος, για να πετυχει καποιος συγκεκριμενα μορφολογικα χαρακτηριστικα.
    Τα μορφολογικα χαρακτηριστικα ειναι ο μονος παραγοντας που επηρεαζει την επιδοση ενος σκυλου στις εκθεσεις σκυλων.
    Τα μορφολογικα χαρακτηρστικα των γονιων επηρεαζουν την εμπορικη αξια των κουταβιων.
    Οι κανονες του ΚΟΕ σχετικα με την αιμομιξια ειναι ανεπρακεστατοι και πολυ μακρια οχι απο το ιδανικο, αλλα και απο τους κανονες της ΕΕ.

    Αρα με το παρον νομοσχεδιο, και την απουσια ρυθμισης για την αιμομιξια συμφωνη τουλαχιστον με τις οδηγιες της ΕΕ, η πρακτικη θα συνεχιστει.
    Και οι κληρονομικες ασθεννειες θα συνεχισουν να υπαρχουν και να πολλαπλασιαζονται.

  • 7 Μαΐου 2021, 15:36 | Αθανασάκης Ζωγράφος Νικόλαος

    Στο Άρθρο 6
    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας)

    Επιτρέποντας μονο σε επαγγελματίες εκτροφεις να αναπαράγουν τα ζωα τους τους γινεται επιτρεπτό και δυνατο σε εν δυνάμει κουταβοπαραγωγους που εχουν κερδος απο την πωληση κουταβιων να παραγουν μαζικα αμφιβολου ποιότητας , χαρακτήρα και υγειας σκυλους με μονη υποχρεωση ενα τσιπακι και ενα βιβλιάριο .

  • 7 Μαΐου 2021, 15:45 | Γιάννης Λασκαρίδης

    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας)

  • 7 Μαΐου 2021, 15:07 | Γιάννης Λασκαρίδης

    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφοθρετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας).