Άρθρο 6 Εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία ζώων συντροφιάς

1. Οι επιχειρήσεις εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς ιδρύονται και λειτουργούν σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 4711/2020 (Α’ 145), οφείλουν να διαθέτουν κατάλληλο ενδιαίτημα, να συμμορφώνονται με τους όρους που προβλέπονται στο π.δ. 184/1996 (Α’ 137), καθώς και με τις διατάξεις του ν. 604/1977 (Α’ 163) και του π.δ. 463/1978 (Α’ 96), και να τηρούν όλους τους κανόνες ευζωίας, ασφάλειας και παροχής κατάλληλης κτηνιατρικής περίθαλψης.
2. Οι εκτρεφόμενοι, οι αναπαραγόμενοι ή οι προς πώληση σκύλοι και γάτες διαθέτουν ενημερωμένο ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας ή διαβατήριο, σημαίνονται υποχρεωτικά και καταχωρούνται στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς.
3. Κάθε άλλη περίπτωση εκτροφής, αναπαραγωγής, πώλησης ή δωρεάν διάθεσης ζώου από ιδιώτη ιδιοκτήτη, πλην των εγκεκριμένων και αδειοδοτημένων σύμφωνα με το παρόν, θεωρείται παράνομη εκτροφή και εμπορία και υπόκειται στις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις των άρθρων 21 και 22.
4. Οι εκτροφείς τηρούν αρχείο για κάθε θηλυκό ζώο αναπαραγωγής, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/2035 της Επιτροπής της 28ης Ιουνίου 2019 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους κανόνες που διέπουν τις εγκαταστάσεις στις οποίες διατηρούνται χερσαία ζώα και τα εκκολαπτήρια, καθώς και την ιχνηλασιμότητα ορισμένων δεσποζόμενων χερσαίων ζώων και αυγών για επώαση (L 314). Τα θηλυκά ζώα αναπαραγωγής καταχωρούνται στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς με την ένδειξη αναπαραγωγικό ζώο.
5. Θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής δεν γονιμοποιούνται πριν από το δεύτερο οιστρικό κύκλο και σε καμία περίπτωση πριν από την παρέλευση εννέα (9) μηνών από τον τελευταίο τοκετό.
6. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή μετά το ένατο (9ο) έτος της ηλικίας του ζώου συντροφιάς, καθώς και η αναπαραγωγή του ίδιου ζώου συντροφιάς περισσότερες από έξι (6) φορές σε όλη τη ζωή του.
7. Δεν επιτρέπεται να επιλέγονται για αναπαραγωγή ζώα συντροφιάς των οποίων τα ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά ή τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους μπορούν, ανάλογα με το είδος και τη φυλή, να αποδειχθούν βλαβερά για την υγεία και ευζωία του θηλυκού αναπαραγωγικού ζώου συντροφιάς και των απογόνων του.
8. Απαγορεύονται:
(α) Η πώληση σκύλων και γατών σε υπαίθριους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανόμενων των υπαίθριων αγορών.
(β) Η πώληση ζώων συντροφιάς με ηλικία μικρότερη των δέκα (10) εβδομάδων.
(γ) Η εισαγωγή και η εμπορία σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι.
(δ) Η αναπαραγωγή σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι.
(ε) Η πώληση και η έκθεση σκύλων και γατών σε καταστήματα πώλησης ειδών ζώων συντροφιάς (pet shops).
9. Απαγορεύονται οι διαδικτυακές, έντυπες ή άλλες αγγελίες «για ζευγάρωμα» ζώων συντροφιάς.
10. Αγγελίες για πώληση ζώων συντροφιάς σε έντυπα, φυλλάδια, τοιχοκολλήσεις, ιστοσελίδες ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπονται μόνο από τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 1, με υποχρεωτική αναφορά του αριθμού σήμανσης και του αριθμού έγκρισης του εγκεκριμένου εκτροφέα. Ειδικώς για σκύλους και γάτες επιτρέπεται η δημοσίευση αγγελίας για υιοθεσία εφόσον συνοδεύεται από τον υπερσύνδεσμο της υιοθεσίας που έχει αναρτηθεί στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.
11. Ειδικά για σκύλους και γάτες, στις αγγελίες για πώληση ή υιοθεσία, αναρτώνται υποχρεωτικά οι ελάχιστες πληροφορίες που αφορούν το ζώο και περιλαμβάνουν πρόσφατη φωτογραφία του ζώου, τον αριθμό ταυτοποίησης (microchip), τη βάση δεδομένων στην οποία το ζώο έχει καταγραφεί, την ημερομηνία γέννησης και τη χώρα προέλευσης (τόπος γέννησης), το φύλο, τη φυλή, την τιμή του ζώου, εφόσον πωλείται, και τα δικαιώματα του αγοραστή, πληροφορίες σχετικά με τους εμβολιασμούς και τις αποπαρασιτώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και εάν το ζώο είναι στειρωμένο ή όχι. Επιπλέον, στις αγγελίες σκύλων και γατών πρέπει να περιλαμβάνονται ελάχιστες πληροφορίες που αφορούν στους πωλητές ή τους διαφημίζοντες όπως τα στοιχεία επικοινωνίας του πωλητή ή του διαφημίζοντα (όνομα και επώνυμο, αριθμός τηλεφώνου), λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τόπος όπου βρίσκεται το ζώο, το καθεστώς του πωλητή ή του διαφημίζοντα, δηλαδή εάν πρόκειται για εκτροφέα, φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, φυσικό πρόσωπο που διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγειο, καθώς και ο αριθμός έγκρισης του εκτροφέα, του πωλητή, του φιλοζωικού σωματείου ή της φιλοζωικής οργάνωσης μη κερδοσκοπικού σκοπού ή του φυσικού προσώπου που διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο.
12. Για την προώθηση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας σε κάθε διαφήμιση ή αγγελία τίθεται η εξής προειδοποίηση: «Ένα ζώο δεν είναι παιχνίδι. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η αγορά ή η υιοθεσία ενός ζώου είναι μια απόφαση που αλλάζει τη ζωή σας. Ως ιδιοκτήτης ζώου είστε νομικά υποχρεωμένος να διασφαλίσετε την κάλυψη όλων των αναγκών για την ευζωία του. Σε αντίθετη περίπτωση διαπράττετε αδίκημα που τιμωρείται από τον νόμο».
13. Απαγορεύεται να εισάγονται στην Ελλάδα σκύλοι και γάτες που δεν έχουν ηλεκτρονική σήμανση. Τα στοιχεία σήμανσης των εισαγόμενων ζώων (κωδικός σήμανσης και όνομα εισαγωγέα), από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφονται στα σημεία εισόδου στην Ελλάδα και ενημερώνεται απευθείας το ΕΜΖΣ.

  • 8 Μαΐου 2021, 15:28 | Δημήτρης Τ.

    Λυπάμαι αλλά δυστυχώς δεν γνωρίζετε τι σημαίνει ερασιτεχνική εκτροφή. Κάνετε το λάθος να συγχέετε τον νόμιμο ερασιτέχνη εκτροφέα με τον απλό ιδιοκτήτη ζώου που αποφασίζει χωρίς γνώση να ζευγαρώσει το ζώο του.
    Οι ερασιτέχνες νόμιμοι εκτροφείς λέγονται ερασιτέχνες γιατί δεν βιοπορίζονται από την εκτροφή, είναι χομπίστες νόμιμοι και τα εκτροφεία τους είναι καταχωρημένα στον Παγκόσμιο Κυνολογικό Οργανισμό (FCI).
    Η εκτροφή γίνεται με γνώμονα την αγάπη τους στην εκάστοτε φυλή και έπειτα από πολύ διάβασμα, πολύ κόπο, πολλά ξενύχτια και πολλά έξοδα. Είναι άδικο για αυτούς τους ανθρώπους να τους τσουβαλιάζετε με τους ανίδεους κερδοσκόπους.
    Η ερασιτεχνική εκτροφή όχι μόνο δεν είναι παράνομη αλλά μόνο ως τέτοια θα έπρεπε να υπάρχει. Οι γέννες των ερασιτεχνών εκτροφεων γίνονται μέσα στα σπίτια, με μαξιλάρια κουβέρτες, ζέστη, αγάπη, φροντίδα, περίθαλψη κ.α. Τα κουτάβια μεγαλώνουν με την μητέρα τους σε αριστες συνθήκες, κοινωνικοποιούνται ώστε να είναι σε θέση να αλλάξουν περιβάλλον όταν έρθει η ώρα να αποχωριστούν την μητέρα τους, εμβολιάζονται, αποπαρασιτώνονται και είναι υγιή και ευτυχισμένα. Οι γεννήτορες έχουν πάντα κάνει όλες τις απαιτούμενες εξετάσεις υγείας αλλά και γενετικές εξετάσεις πριν ζευγαρώσουν.
    Συγγνώμη αλλά τέτοιες συνθήκες μπορεί να εξασφαλιστούν μόνο από την ερασιτεχνική εκτροφή κατά την οποία τα ζώα δεν εξαθλιώνονται ,δεν διαβιούν σε κλουβιά χωρίς αγάπη, στοργή και ανθρώπινη επαφή.
    ΝΑΙ στην ερασιτεχνική εκτροφή υπό όρους και προυποθέσεις.
    Να θεσπιστεί «Άδεια ερασιτέχνη εκτροφέα»
    Να ελέγχονται οι έδρες του εκάστοτε ερασιτεχνικού εκτροφείου τακτικά και αιφνίδια από ειδική επιτροπή για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων.
    Να ελέγχονται τα ζώα για microchip,εμβόλια,εξετάσεις υγείας.
    Συγκεκριμένος αριθμός γεννών (2 γέννες το χρόνο ανά εκτροφέα ).

  • 8 Μαΐου 2021, 14:43 | Ανδρεας Γεωργακης

    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες !μην ευνουχίστει η υγιής Κυνοφιλία της χώρας μας

  • 8 Μαΐου 2021, 13:08 | Σταυρούλα Κάντζου

    Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πως σε ένα νομοσχέδιο για την ευζωία των κατοικίδιων υπάρχει αυτό το άρθρο. Δεν μπορεί να δέχεστε μόνο την εμπορική εκτροφή με σκοπό το κέρδος! Δεν είναι τρόπος ζωής για κατοικίδια να είναι μέσα σε κλούβες με σκοπό την αναπαραγωγή. Ούτε μπορεί να μεγαλώνει σωστά κουτάβι σε ιδρυματικές συνθήκες, με μόνη επαφή με τον άνθρωπο έναν χαμηλόμισθο υπάλληλο που θα καθαρίζει τον χώρο,θα αφήνει τροφή και θα φεύγει (δεν φαντάζομαι να έχετε την εντύπωση ότι θα υπάρχει η ουτοπική κατάσταση όπου θα κάθονται και θα παίζουν με τα κουτάβια). Αυτά τα κουτάβια στην πιο σημαντική φάση της ψυχολογικής ανάπτυξής τους δεν θα έχουν τα ερεθίσματα και τις εμπειρίες που χρειάζεται για να αποκτήσουν έναν ισορροπημένο χαρακτήρα, και κατά μεγάλο ποσοστό θα είναι προβληματικά σαν κατοικίδιο.
    Η σωστή εκτροφή γίνεται από ερασιτέχνες εκτροφείς,οι οποίοι θα έχουν αποκτήσει άδεια από το κράτος με συγκεκριμένες (λογικές)προϋποθέσεις. Αν όλα αυτά τα χρόνια που ισχύει ο τωρινός νόμος απλά τον εφαρμόζατε και ορίζατε τις προϋποθέσεις για τον ερασιτέχνη εκτροφέα,η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη τώρα, και θα υπήρχε νομική βάση να σταματήσουμε τους κουταβοπαραγωγείς. Ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος εφαρμόζει όλες τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος (ηλικία γεννητόρων, διάστημα μεταξύ γεννών, κλπ) κατά την έκδοση γενεαλογικών χαρτών,για την έκδοση των οποίων είναι προϋπόθεση η ηλεκτρονική σήμανση τους, και ο αριθμός αυτός αναγράφετε στον Γενεαλογικό Χάρτη. Αν του δίνατε το δικαίωμα να ζητάει την άδεια ερασιτεχνικής εκτροφής, για να μπορέσει να ορίσει την ύπαρξή της σαν προϋπόθεση έκδοσης Γενεαλογικών Χαρτών, θα είχατε έναν όμιλο να κάνει για εσάς τους ελέγχους και χωρίς να χρειαστεί να διαθέσετε για αυτό κρατικά κονδύλια. Άλλωστε ο Κυνολογικός Όμιλος πάντα συνεργαζόταν με κρατικούς φορείς, όταν αυτό του ζητήθηκε. (Αρκετές φορές μάλιστα) Παγκοσμίως η εκτροφή καθαρόαιμων σκύλων έχει αυστηρές προϋποθέσεις, γιατί μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί η καθαροαιμία, και η βελτίωση των φυλών. (Καθαρόαιμος σκύλος ή γάτα είναι αυτό που έχει Γενεαλογικό Χάρτη, και όχι αυτό που απλά μοιάζουν και κάποιοι τα βαφτίζουν καθαρόαιμα.) Με αυτόν τον τρόπο όποιος θέλει καθαρόαιμο σκύλο Ελληνικής Εκτροφής θα μπορεί να αποκτήσει μόνο από νόμιμους εκτροφείς ελεγμένο και καταγεγραμμένο. Και όποιοι δεν θέλουν καθαρόαιμο, υπάρχουν σωστά φιλοζωικό σωματεία να απευθυνθούν. Το πρόβλημα των αδέσποτων θα έπρεπε να λύνεται με συνεργασία, όχι πολεμώντας ο ένας τον άλλων.

  • 8 Μαΐου 2021, 13:17 | Δαναη Γκατζιου

    πρέπει να υφισταται ο χομπίστας / ερασιτέχνης εκτροφεας που έχει τα σκυλιά στο σπίτι του.
    και οχι σε κλουβιά και όπως επιβάλει ο νέος νόμος για να έχεις άδεια.
    ΝΑΙ να πληρώνουμε φόρο για κάθε κουτάβι που γεννιεται είναι οτι πιο φυσιολογικό και τα χρήματα να πηγαίνουν για να βοηθηθούν τα αδέσποτα.
    Να αναπαράγονται ΜΟΝΟ οι σκύλοι με pedigree και ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ στον Κυνολογικο Ομιλο ΕΛΛΑΔΑΣ και φυσικά να ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ για τυχον παθησεις.

  • 8 Μαΐου 2021, 13:13 | Παναγιώτης Αγγελόπουλος

    Άρθρο 6 παρα 1
    Να προστεθεί και ο ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα έχει δικαίωμα να κάνει έως και 2 γέννες το χρόνο, οι οποίες εφόσον θα δηλώνονται στον ΚΟΕ(κυνολογικό ομιλο Ελλάδας) θα μπορεί να υπάρχει και η κατάλληλη ιχνηλάτηση, καθόσον ήδη εγγράφονται καθαρόαιμοι σκύλοι με ηλεκτρονική σήμανση. Η άδεια για τον ερασιτέχνη εκτροφέα να εκδίδεται απο τον ΚΟΕ μετα απο αίτημα του ενδιαφερόμενου και εφόσον ο ίδιος εχει αποκτήσει επωνυμία εκτροφής.
    Ας σημειωθεί ότι ο νόμος αφορά την μείωση των αδέσποτων μέσω της στείρωσης και όπως έχουμε διαπιστώσει όλοι οι ενδιαφερόμενοι, σε αυτά τα καταφύγια είναι σπάνιο να συναντήσουμε ζώο από καθαρόαιμη φυλή.

  • 8 Μαΐου 2021, 12:39 | ΑΝΝΑ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Μόνο οι στειρώσεις θα λύσει το πρόβλημα των εκατομμυρίων αδέσποτων που ζουν απ’άκρη σ’άκρη σε όλη την Ελλάδα. Εκατομμύριο αδέσποτα ζουν και πεθαίνουν στους αφιλόξενους δρόμους, εγκαταλελειμμένα σε βουνά, σε παραλίες, πεταμένα σε κάδους σκουπιδιών, ξεψυχώντας με φριχτούς πόνους από τις φόλες ή απο κακοποιήσεις διεστραμμένων ανθρώπων, με αρρώστειες, ψώρα, σκελετωμένα. Είναι σκληρή η αδέσποτη ζωή των δυστυχων ζώων. Όσα επιζούν είναι τυχερά χάρη στον καθημερινό αγώνα εθελοντών που θυσιάζουν την προσωπική τους ζωή και τις οικονομίες τους για αυτά τα πλάσματα.
    Οσοι κραυγάζουν κατά των στειρώσεων, δεν αναρωτιούνται τι γίνονται τόσα αδέσποτα παρατημένα στους δρόμους, Δεν μάζεψαν ποτέ ένα πληγωμένο ζώο για να το περιθάλψουν.

    Μην κάνετε πίσω κύριε πρωθυπουργέ. Είναι η πρώτη φορά που ένας Πρωθυπουργός, μια κυβέρνηση, ασχολήθηκε σοβαρά και υπεύθυνα με το θέμα αυτό. Τώρα είναι η στιγμή για να εκλείψει για πάντα αυτή η ντροπή.

    ΜΗΝ ΚΆΝΕΤΕ ΠΙΣΩ ΚΎΡΙΈ ΜΗΤΣΟΤΆΚΗ. Έχετε ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Έχετε διαπιστώσει ποια είναι η συμπεριφορά των ανθρώπων ως προς τα ζώα σε όλα τα πολιτισμένα κράτη. Έχετε δει ποτέ αδέσποτα να ζουν στους δρόμους? Εφαρμόστε αυτόν τον πολιτισμό και στην Ελλάδα μας.
    ΓΙΝΕΤΕ ΕΣΕΊΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΆ Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΑΔΈΣΠΟΤΩΝ. Μείνετε στην ιστορία ως ο θεμελιωτής ο μόνος που τόλμησε να βάλει τις σωστές βάσεις για την ευζωία των δύστυχων αυτών πλασμάτων.

  • 8 Μαΐου 2021, 12:40 | Νάντια Κ.

     Λυπάμαι αλλά δυστυχώς δεν γνωρίζετε τι σημαίνει ερασιτεχνική εκτροφή. Κάνετε το λάθος να συγχέετε τον νόμιμο ερασιτέχνη εκτροφέα με τον απλό ιδιοκτήτη ζώου που αποφασίζει χωρίς γνώση να ζευγαρώσει το ζώο του.
    Οι ερασιτέχνες νόμιμοι εκτροφείς λέγονται ερασιτέχνες γιατί δεν βιοπορίζονται από την εκτροφή, είναι χομπίστες νόμιμοι και τα εκτροφεία τους είναι καταχωρημένα στον Παγκόσμιο Κυνολογικό Οργανισμό (FCI).
    Η εκτροφή γίνεται με γνώμονα την αγάπη τους στην εκάστοτε φυλή και έπειτα από πολύ διάβασμα, πολύ κόπο, πολλά ξενύχτια και πολλά έξοδα. Είναι άδικο για αυτούς τους ανθρώπους να τους τσουβαλιάζετε με τους ανίδεους κερδοσκόπους.
    Η ερασιτεχνική εκτροφή όχι μόνο δεν είναι παράνομη αλλά μόνο ως τέτοια θα έπρεπε να υπάρχει. Οι γέννες των ερασιτεχνών εκτροφεων γίνονται μέσα στα σπίτια, με μαξιλάρια κουβέρτες, ζέστη, αγάπη, φροντίδα, περίθαλψη κ.α. Τα κουτάβια μεγαλώνουν με την μητέρα τους σε αριστες συνθήκες, κοινωνικοποιούνται ώστε να είναι σε θέση να αλλάξουν περιβάλλον όταν έρθει η ώρα να αποχωριστούν την μητέρα τους, εμβολιάζονται, αποπαρασιτώνονται και είναι υγιή και ευτυχισμένα. Οι γεννήτορες έχουν πάντα κάνει όλες τις απαιτούμενες εξετάσεις υγείας αλλά και γενετικές εξετάσεις πριν ζευγαρώσουν.
    Συγγνώμη αλλά τέτοιες συνθήκες μπορεί να εξασφαλιστούν μόνο από την ερασιτεχνική εκτροφή κατά την οποία τα ζώα δεν εξαθλιώνονται ,δεν διαβιούν σε κλουβιά χωρίς αγάπη, στοργή και ανθρώπινη επαφή.
    ΝΑΙ στην ερασιτεχνική εκτροφή υπό όρους και προυποθέσεις.
    Να θεσπιστεί «Άδεια ερασιτέχνη εκτροφέα»
    Να ελέγχονται οι έδρες του εκάστοτε ερασιτεχνικού εκτροφείου τακτικά και αιφνίδια από ειδική επιτροπή για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων.
    Να ελέγχονται τα ζώα για microchip,εμβόλια,εξετάσεις υγείας.
    Συγκεκριμένος αριθμός γεννών (2 γέννες το χρόνο ανά εκτροφέα ).

  • 8 Μαΐου 2021, 12:01 | Κωνσταντίνα Κ.

     Λυπάμαι αλλά δυστυχώς δεν γνωρίζετε τι σημαίνει ερασιτεχνική εκτροφή. Κάνετε το λάθος να συγχέετε τον νόμιμο ερασιτέχνη εκτροφέα με τον απλό ιδιοκτήτη ζώου που αποφασίζει χωρίς γνώση να ζευγαρώσει το ζώο του.
    Οι ερασιτέχνες νόμιμοι εκτροφείς λέγονται ερασιτέχνες γιατί δεν βιοπορίζονται από την εκτροφή, είναι χομπίστες νόμιμοι και τα εκτροφεία τους είναι καταχωρημένα στον Παγκόσμιο Κυνολογικό Οργανισμό (FCI).
    Η εκτροφή γίνεται με γνώμονα την αγάπη τους στην εκάστοτε φυλή και έπειτα από πολύ διάβασμα, πολύ κόπο, πολλά ξενύχτια και πολλά έξοδα. Είναι άδικο για αυτούς τους ανθρώπους να τους τσουβαλιάζετε με τους ανίδεους κερδοσκόπους.
    Η ερασιτεχνική εκτροφή όχι μόνο δεν είναι παράνομη αλλά μόνο ως τέτοια θα έπρεπε να υπάρχει. Οι γέννες των ερασιτεχνών εκτροφεων γίνονται μέσα στα σπίτια, με μαξιλάρια κουβέρτες, ζέστη, αγάπη, φροντίδα, περίθαλψη κ.α. Τα κουτάβια μεγαλώνουν με την μητέρα τους σε αριστες συνθήκες, κοινωνικοποιούνται ώστε να είναι σε θέση να αλλάξουν περιβάλλον όταν έρθει η ώρα να αποχωριστούν την μητέρα τους, εμβολιάζονται, αποπαρασιτώνονται και είναι υγιή και ευτυχισμένα. Οι γεννήτορες έχουν πάντα κάνει όλες τις απαιτούμενες εξετάσεις υγείας αλλά και γενετικές εξετάσεις πριν ζευγαρώσουν.
    Συγγνώμη αλλά τέτοιες συνθήκες μπορεί να εξασφαλιστούν μόνο από την ερασιτεχνική εκτροφή κατά την οποία τα ζώα δεν εξαθλιώνονται , δεν διαβιούν σε κλουβιά χωρίς αγάπη, στοργή και ανθρώπινη επαφή.
    ΝΑΙ στην ερασιτεχνική εκτροφή υπό όρους και προυποθέσεις.
    Να θεσπιστεί «Άδεια ερασιτέχνη εκτροφέα»
    Να ελέγχονται οι έδρες του εκάστοτε ερασιτεχνικού εκτροφείου τακτικά και αιφνίδια από ειδική επιτροπή για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων.
    Να ελέγχονται τα ζώα για microchip,εμβόλια,εξετάσεις υγείας.
    Συγκεκριμένος αριθμός γεννών (2 γέννες το χρόνο ανά εκτροφέα ).

  • 8 Μαΐου 2021, 12:53 | ANNA SIDIROPOULOU

    Μόνο οι στειρώσεις θα λύσει το πρόβλημα των εκατομμυρίων αδέσποτων που ζουν απ’άκρη σ’άκρη σε όλη την Ελλάδα. Εκατομμύριο αδέσποτα ζουν και πεθαίνουν στους αφιλόξενους δρόμους, εγκαταλελειμμένα σε βουνά, σε παραλίες, πεταμένα σε κάδους σκουπιδιών, ξεψυχώντας με φριχτούς πόνους από τις φόλες ή απο κακοποιήσεις διεστραμμένων ανθρώπων, με αρρώστειες, ψώρα, σκελετωμένα. Είναι σκληρή η αδέσποτη ζωή των δυστυχων ζώων. Όσα επιζούν είναι τυχερά χάρη στον καθημερινό αγώνα εθελοντών που θυσιάζουν την προσωπική τους ζωή και τις οικονομίες τους για αυτά τα πλάσματα.
    Οσοι κραυγάζουν κατά των στειρώσεων, δεν αναρωτιούνται τι γίνονται τόσα αδέσποτα παρατημένα στους δρόμους, Δεν μάζεψαν ποτέ ένα πληγωμένο ζώο για να το περιθάλψουν.

    Μην κάνετε πίσω κύριε πρωθυπουργέ. Είναι η πρώτη φορά που ένας Πρωθυπουργός, μια κυβέρνηση, ασχολήθηκε σοβαρά και υπεύθυνα με το θέμα αυτό. Τώρα είναι η στιγμή για να εκλείψει για πάντα αυτή η ντροπή.

    ΜΗΝ ΚΆΝΕΤΕ ΠΙΣΩ ΚΎΡΙΈ ΜΗΤΣΟΤΆΚΗ. Έχετε ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Έχετε διαπιστώσει ποια είναι η συμπεριφορά των ανθρώπων ως προς τα ζώα σε όλα τα πολιτισμένα κράτη. Έχετε δει ποτέ αδέσποτα να ζουν στους δρόμους? Εφαρμόστε αυτόν τον πολιτισμό και στην Ελλάδα μας.
    ΓΙΝΕΤΕ ΕΣΕΊΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΆ Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΑΔΈΣΠΟΤΩΝ. Μείνετε στην ιστορία ως ο θεμελιωτής ο μόνος που τόλμησε να βάλει τις σωστές βάσεις για την ευζωία των δύστυχων αυτών πλασμάτων.

  • 8 Μαΐου 2021, 11:59 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Μέλος ΟΦΕΠ)

    Αγαπητοί,

    Η αναπαραγωγή αποκλειστικά και μόνο από επαγγελματίες εκτροφείς σκύλων είναι κάτι το οποίο είναι Λάθος και δεν συμβαίνει σε κανένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Σκεφτείτε σας παρακαλώ τουλάχιστον τις ελληνικές φυλές και την προσπάθεια τόσων ανθρώπων για την αναγνώριση τους.
    Ναι να υπάρξει έλεγχος και καταγραφή στις γέννες ενός σκύλου και να είναι ελεγχόμενες αλλά να είναι τουλάχιστον 4 με 5 από τα 2 χρόνια του θρυλικού έως τα 9 χρόνια.

    Ευχαριστώ,

  • 8 Μαΐου 2021, 11:18 | ΔΗΜΗΤΡΑ

    Να προστεθεί στο νομοσχέδιο ο όρος ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως και 2 γέννες το χρόνο με τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του.

  • 8 Μαΐου 2021, 10:43 | Χρ. Δεγκρης

    Παρ1:
    Ειναι αδιανόητο να μιλάμε για ευζωία κατοικιδίων όταν η πρώτη παράγραφος φροντίζει να προωθήσει επαγγελματικές εγκαταστάσεις τύπου βιομηχανικής παραγωγικής μονάδας.

    Παρ2:
    Δεν διασφαλίζεται ο πολίτης με κανέναν τρόπο σε οτι αφορά τις υπόλοιπες παραγράφους του παρόντος νόμου. Ουτε για την υγεία, ούτε για την φυλή. Κανένα κατοικίδιο δεν θα πρέπει να μεταβιβάζεται εάν δεν συνοδεύεται από τον γενεαλογικό του χάρτη ο οποίος θα εκδίδεται από διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό.

    Παρ3.
    Εφόσον θα υπάρχει κεντρικό μητρώο, γιατί απαγορεύεται στον ιδιώτη να ζευγαρώσει το ζώο του; Από τη στιγμή που θα είναι καταχωρημένο το ζώο και θα καταχωρηθεί και η γέννα, η δραστηριότητα θα είναι γνωστή και εντός των κανόνων που ορίζει ο νόμος.
    Ειδικά για τους ιδιοκτήτες πιστοποιημένων καθαρόαιμων, ελληνικών φυλών ή φυλών που τελούν υπο αναγνώριση υποχρεούμαστε να φροντίσουμε για την διατήρηση, διάσωση και συνέχιση τους. Κάτι τέτοιο δεν εξασφαλίζεται από τους επαγγελματίες με αποτέλεσμα πολλές φυλές να οδηγηθούν σε αφανισμό επειδή δεν θα έχουν εμπορικό ενδιαφέρον για τους επαγγελματίες.

    Ειδικά για τις Ελληνικές φυλές, θα έπρεπε να υπάρχει συγκεκριμένη παράγραφος που να φροντίζει για την διάσωση και προστασία τους.

    Παρ4. Οι εκτροφείς τηρούν αρχείο για κάθε θηλυκό ζώο αναπαραγωγής, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/2035 της Επιτροπής της 28ης Ιουνίου 2019 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους κανόνες που διέπουν τις εγκαταστάσεις στις οποίες διατηρούνται χερσαία ζώα και τα εκκολαπτήρια, καθώς και την ιχνηλασιμότητα ορισμένων δεσποζόμενων χερσαίων ζώων και αυγών για επώαση (L 314). Τα θηλυκά ζώα αναπαραγωγής καταχωρούνται στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς με την ένδειξη αναπαραγωγικό ζώο.

    Πως ορίζεται ο «εκτροφέας»; Κάθε επιχείρηση με ένα χωράφι και κλουβιά αναπαραγωγής (νομιμο ενδιαίτημα) ορίζεται εκτροφέας; Γιατί δεν περιλαμβάνεται στον ορισμό ο κάθε ιδιοκτήτης εγγεγραμμένου καθαρόαιμου θηλυκού το οποίο ζει εντός της οικίας ως μέλος της οικογένειας;

    Πως επιβεβαιώνεται η διαφάνεια της ιχνηλασιμότητας και πως διασφαλίζεται ο πολίτης; Δεν επιβεβαιώνεται διότι τα βιβλία αναπαραγωγής των επιχειρήσεων δεν είναι προσβάσιμα από τους πολίτες.

    Για την περίπτωση των καθαρόαιμων σκύλων, οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης καθαρόαιμου που προχωρά σε ζευγάρωμα, υποχρεούται να δηλώσει και να εγγράψει την γέννα στον Κυνολογικό Ομιλο Ελλάδος ο οποίος τελεί υπό την Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η απαιτούμενη ιχνηλασιμότητα και η προστασία του πολίτη ο οποίος θα αποκτήσει ζώο στην νόμιμη ηλικία και με τις προϋποθέσεις που ορίζει η παρ.7 του παρόντος.

    Η ευζωία του αναπαραγόμενου ζώου εξασφαλίζεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό όταν αυτό διατηρείται εντός οικίας και αντιμετωπίζεται ως μέλος οικογένειας παρά όταν περνά το σύνολο της ζωής του σε κλουβί αναπαραγωγής κάποιου επαγγελματία.

    Παρ6. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή μετά το ένατο (9ο) έτος της ηλικίας του ζώου συντροφιάς, καθώς και η αναπαραγωγή του ίδιου ζώου συντροφιάς περισσότερες από έξι (6) φορές σε όλη τη ζωή του.

    Πώς επιβεβαιώνεται αυτό στην περίπτωση των αναρίθμητων επαγγελματιών/εμπόρων/εισαγωγέων οι οποίοι παράγουν, εισάγουν και πωλούν ζώα δίχως γενεαλογικούς χάρτες, δίχως καταχώρηση των ζώων σε οργανισμούς υπό την διεθνή κυνολογική ομοσπονδία ή άλλους αντίστοιχους οργανισμούς (π.χ. AKC των ΗΠΑ);
    Με ποιο τρόπο εξασφαλίζεται η ευζωία των γεννητόρων όταν δεν υπάρχει διαφάνεια στην ιστορικότητα και καταγραφή σε γεναλόγια;

    Στο Προεδρικό Διάταγμα 184/1996 – ΦΕΚ 137/Α/3-7-1996 , Αρθρο 11 παρ. 2 αναφέρει:
    Με την επιφύλαξη των τυχόν κριτηρίων που πρέπει να τηρούνται για την εγγραφή των ιπποειδών σε γενεαλογικά βιβλία για ορισμένες φυλές,

    Γιατί δεν εφαρμόζεται και σε αυτή την περίπτωση του νόμου που αφορά συγκεκριμένες φυλές σκύλων; Η Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία έχει καθορίσει ξεκάθαρα και συγκεκριμένα την μεθολογία εγγραφής καθαρόαιμου και την μεθολογία αναγνώρισης φυλών.

    7. Δεν επιτρέπεται να επιλέγονται για αναπαραγωγή ζώα συντροφιάς των οποίων τα ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά ή τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους μπορούν, ανάλογα με το είδος και τη φυλή, να αποδειχθούν βλαβερά για την υγεία και ευζωία του θηλυκού αναπαραγωγικού ζώου συντροφιάς και των απογόνων του.

    Ποιος το κρίνει αυτό και πως εξασφαλίζεται ο πολιτης ότι δεν αποκτά ζώο που προέρχεται από γονείς που δεν πληρούν τα ανωτέρω;
    Σε ότι αφορά τους καθαρόαιμους σκύλους, τούτο επιβεβαιώνεται σε εκθέσεις μορφολογίας από διεθνώς αναγνωρισμένους κριτές της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας ή άλλων αντίστοιχων οργανισμών (πχ AKC ΗΠΑ). Οταν εισάγεται και πωλείται ένα ζώο, πως γνωρίζει ο πολίτης ότι έχει τηρηθεί το ανωτέρω όταν ο νόμος απαιτεί μόνο ένα διαβατήριο;
    Με ποιο τρόπο εξασφαλίζεται ο πολίτης οτι αποκτά ζώο συγκεκριμένης φυλής; Η φυλή θα πιστοποιείται κατά δήλωση του πωλητή; Πως θα προστατεύεται ο πολίτης από εξαπάτηση; Ποιος θα είναι αρμόδιος να βεβαιώσει ότι το πωληθέν ζώο ανήκει σε συγκεκριμένη φυλή; Τούτο εξασφαλίζεται και πάλι από τα γενεαλόγια που τηρούνται σύμφωνα με τις οδηγίες και τους κανόνες της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας ή άλλων οργανισμών όπως το AKC της Αμερικής ή το Kennel Club της Αγγλίας.
    Συνεπώς, κατά την πώληση/μεταβίβαση οποιουδήποτε ζώου, θα πρέπει το ζώο να συνοδεύεται από τον ΔΙΕΘΝΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ γενεαλογικό του χάρτη ο οποίος θα πιστοποιείται από διεθνώς αναγνωρισμένο όργανο και όχι κατά δήλωση του πωλητή.

    Δεν διασφαλίζεται με κανένα τρόπο από το νόμο παρά μόνο με τα επίσημα γενεαλόγια ότι ουδείς δεν επιτρέπεται ηθικά και επιστημονικά να ζευγαρώνει συγγενείς 1ου βαθμού. Εάν τουτο συμβεί, με την παντελή έλλειψη διαφάνειας του νόμου, δεν υπάρχει τρόπος εξασφάλισης του πολίτη και του ζώου.

    Τέλος, δεν αναφέρεται πουθενά ότι πριν την αναπαραγωγή θα πρέπει να γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις (π.χ. Δυσπλασίας ισχίων) των γονέων ώστε να εξασφαλιστεί στο μέτρο του δυνατού η υγεία των γεννητόρων αλλά και των απογόνων.

    Παρ 11:
    Στις ελάχιστες πληροφορίες δεν αναφέρεται η βεβαιωμένη επισήμως ηλικία του ζώου η οποία σύμφωνα με τον παρόν νόμο δεν πρέπει να είναι μικρότερη των 10 εβδομάδων.

    Παρ12:
    Οι επαγγελματίες που ορίζει η Παρ.1 εξ’ορισμού δεν τηρουν το απαιτούμενο της Παρ12 διότι τα ζώα διαβιούν για το σύνολο της ζωής τους σε κλουβιά αναπαραγωγής , δίχως ίχνος κοινωνικοποίησης, εκπαίδευσης, επαφής με ανθρώπους, παιδιά, ερεθίσματα που ενας σκύλος της σύγχρονης πρέπει να γνωρίζει και να του είναι οικεία όπως τα αυτοκίνητα, ο θόρυβος, ο συνωστισμός κ.ο.κ.
    Κατά συνέπεια, στις απαιτήσεις για εκτροφική δραστηριότητα ζώων που θα κυκλοφορούν και θα έρχοντα σε επαφή με ανθρωπους , θα πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνεται η κοινωνικοποίηση, η εκπαίδευση και προετοιμασία ώστε τα ζώα αυτά να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις που προκύπτουν από τις σύγχρονες κοινωνίες.

    Παρ13:
    Εκτός της σημανσης, για τα εισαγόμενα ζώα, θα πρέπει να υπάρχει ισχυρή πιστοποίηση σε ότι αφορά στην ηλικία του ζώου , όπως ορίζει ο παρόν νόμος (10 εβδομάδων) καθώς και πιστοποίηση από αρμόδιο όργανο ότι το ζώο ανήκει σε συγκεκριμένη φυλή ή όχι.
    Με τον τρόπο αυτό θα περιοριστεί σημαντικά η εξαπάτηση των πωλητών από εισαγωγείς που συστηματικα πωλούν ημίαιμα ζώα σε ηλικία μικρότερη των 8 εβδομάδων τα οποία οι ίδιοι χαρακτηρίζουν ως καθαρόαιμα συγκεκριμένης φυλής.

    Τέλος, η ασφαλέστερη και αποτελεσμάτικότερη μέθοδος ινχηλασιμότητας και παρακολούθησης, είναι η δημιουργία μητρώου DNA κι όχι απλής σήμανσης η οποία είναι πολύ απλό να αφαιρεθεί, το ζώο να σημανθεί εκ νέου και να «υιοθετηθεί» ως πχ αδέσποτο.

  • 8 Μαΐου 2021, 10:49 | κοκκαλης παναγιωτης

    Οι θέσεις της Ο.Μ.Μ.Α* για το Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» είναι:

    Το προτεινόμενο νομοσχέδιο είναι Αντισυνταγματικό, αντιφιλοζωικό, αυθαίρετο και απαράδεκτο. Καλούμε όλους τους ενδιαφερομένους να συνταχθούν με τις παρακάτω αρχές και να συμπράξουν μαζί μας για την απόσυρσή του, την προσβολή του με κάθε έννομο μέσο, την κατάργηση των αντισυνταγματικών διατάξεων και την αντικατάστασή τους από ένα ορθολογικό, εφαρμόσιμο και θετικό νομικό πλαίσιο που να προστατεύει ουσιαστικά όλα τα ζώα και τις ανθρώπινες ελευθερίες που εγγυάται το Σύνταγμα.

    Το Σύνταγμα της Ελλάδας ορίζει:
    ‘Αρθρο 4: (Ισότητα των Ελλήνων)
    Oι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.
    ‘Αρθρο 5: (Ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, προσωπική ελευθερία)
    Kαθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Xώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη.
    ‘Αρθρο 9: (‘Ασυλο της κατοικίας)
    H κατοικία του καθενός είναι άσυλο. H ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου είναι απαραβίαστη. Kαμία έρευνα δεν γίνεται σε κατοικία, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος και πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας.
    ‘Αρθρο 17: (Προστασία της ιδιοκτησίας)
    H ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του Kράτους.
    Kανένας δεν στερείται την ιδιοκτησία του, παρά μόνο για δημόσια ωφέλεια που έχει αποδειχθεί με τον προσήκοντα τρόπο, όταν και όπως ο νόμος ορίζει, και πάντοτε αφού προηγηθεί πλήρης αποζημίωση, που να ανταποκρίνεται στην αξία την οποία είχε το απαλλοτριούμενο κατά το χρόνο της συζήτησης στο δικαστήριο για τον προσωρινό προσδιορισμό της αποζημίωσης.
    ‘Αρθρο 24: (Προστασία του περιβάλλοντος)
    Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός.

    Είναι προφανές ότι διατάξεις του προτεινόμενου σχεδίου νόμου πού θίγουν τις παραπάνω ελευθερίες είναι αντισυνταγματικότατες και επονείδιστες.

    Α. Κατ’ αρχήν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου προσβάλλει την θεμελιώδη αρχή της ισότητας μεταξύ των πολιτών: όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να διατηρούν και να αναπαραγάγουν τα κατοικίδια ζώα τους, εφόσον τηρούν τις διατάξεις περί ευζωίας, προστασίας, στοργής, φροντίδας και μη εγκατάλειψής τους.

    Επιπλέον – η προνομιακή κατ’ αποκλειστικότητα παραχώρηση του δικαιώματος αναπαραγωγής κυριότατα στους επαγγελματίες – κερδοσκόπους κουταβοβιομήχανους, δεν είναι απλώς ανήθικη από ανθρωπιστική άποψη, αντισυνταγματική ως προς την ισονομία και την ισότητα των πολιτών αλλά και ζωοφιλικά απαράδεκτη σαν πρακτική εγκλεισμού ανώτερων ευφυών κοινωνικών θηλαστικών σε “εγκαταστάσεις” – μπουντρούμια / φυλακές: καταργείται έτσι η 5η βασική ελευθερία των σκύλων.
    Σύσσωμη η φιλοζωική κοινότητα της χώρας θα έπρεπε να καταδικάζει το επαγγελματικό, μαζικό κουταβοπαραγωγικό κερδοσκοπικό σκυλεμπόριο και να υποστηρίζει αντίθετα την μικρής κλίμακας, ερασιτεχνική, ελεγχόμενη εκτροφή σκύλων, η οποία δεν παράγει αδέσποτα: αδέσποτα ΔΕΝ υπάρχουν στην Ελβετία ή τη Σκανδιναβία ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΤΕΙΡΩΝΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ τους σκύλους και μάλιστα τους έχοντες κηδεμόνα, γιατί α) το κοινό προμηθεύεται σκυλιά από ερασιτέχνες ιδιώτες εκτροφείς, β) όλοι οι σκύλοι είναι καταγραμμένοι & φέρουν σήμανση, γ) η εγκατάλειψη σκύλου στοιχίζει πολύ ακριβά στον παραβάτη.

    Το δικαίωμα διατήρησης και εκτροφής ισχύει συνταγματικά για την κατοχή και αναπαραγωγή κάθε είδους ήμερου οικόσιτου ζώου, αγροτικά, κατοικίδια συντροφιάς και ανήκοντα σε ειδικές κατηγορίες όπως τα άλογα, τα οποία θεωρούνται όπως και οι σκύλοι και οι γάτες κατοικίδια, ζώα άθλησης, αναψυχής, συντροφιάς αλλά και εργασίας. Είναι απορίας άξιο γιατί τα ιπποειδή προστατεύονται από την Πολιτεία και περιλαμβάνονται στο Προεδρικό Διάταγμα 434 / 95 ως εγχώρια είδη “παραγωγής” ενώ οι ελληνικοί σκύλοι όχι. Οι αυτόχθονες σκύλοι όχι μόνο προστατεύουν όλα αυτά τα ζώα, αγροτικά και παραγωγής, αλλά είναι και οι ίδιοι ζώα αγροτικά, κατοικίδια, ζώα άθλησης, αναψυχής, συντροφιάς, εργασίας και παραγωγής: είναι ζώα που παράγουν έργο και χρήμα, αφού είναι απαραίτητοι για τον βιοπορισμό των κτηνοτρόφων και την ασφάλεια των κοπαδιών, εισάγουν πολύτιμο οικονομικό κεφάλαιο στην χώρα μέσω των εξαγώγιμων προϊόντων που παράγονται με τις υπηρεσίες τους (και των σχετικών κονδυλίων που εισρέουν επίσης), αλλά και μέσω του κυνηγίου και της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής που τρέφει τον ελληνικό λαό, και υποστηρίζεται από τους ποιμενικούς σκύλους-φύλακες. Κακώς εξαιρούνται τα σκυλιά από την προστασία που παρέχει το Προεδρικό αυτό διάταγμα στα άλλα αυτόχθονα είδη: πρόκειται για οφθαλμοφανή αβλεψία, παράλειψη και νομοθετικό κενό, που πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να καλυφθεί.

    Β. Προσβάλλει επίσης το περιεχόμενο του προτεινομένου νόμου το συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη της χώρας στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, την προσωπική του ελευθερία και δημιουργικότητα (επιπλέον δε και αφού οι σκύλοι είναι ωφέλιμοι για το κοινωνικό σύνολο, προσβάλλει και το δικαίωμα του πολίτη να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας μέσα από την ασχολία που επιλέγει ελεύθερα και να παράγει κοινωνικό έργο εκτρέφοντας ωφέλιμα ζώα συντροφιάς, εργασίας και υπηρεσιών – όπως σκύλους οδηγούς τυφλών, υποστήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες, ή σκύλους φύλακες για την προστασία της οικογένειας και των ζώων του σπιτιού ή του αγροκτήματός του).

    Γ. Προσβάλλει το δικαίωμα του πολίτη να συμβιώνει με κατοικίδια ζώα και να τα αναπαραγάγει στην κατοικία του, επομένως υπεισέρχεται στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου στον ιδιωτικό του χώρο, ο οποίος αποτελεί άσυλο. Επιπλέον επεμβαίνει στο δικαίωμα του ατόμου να ανατρέφει και συναναστρέφει τα παιδιά του με σκύλους, η παρουσία των οποίων είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη ως πολλαπλά ωφέλιμη για την ψυχολογία των παιδιών, και επεμβαίνει στο δικαίωμα των γονέων να διδάσκουν και να παρέχουν στα παιδιά τους πολύτιμα μαθήματα υπευθυνότητας, βιολογίας και φιλοζωίας μέσω της από κοινού φροντίδας για τον θηλυκό σκύλο της οικογένειας και τα νεογνά του.

    Δ. Ουδείς νόμος μπορεί να προσβάλλει προληπτικά το δικαίωμα του ατόμου να αναπαραγάγει το ζώο του όπως οι συμπολίτες του χωρίς να έχει ο πολίτης αυτός εκ των προτέρων παραβεί το νόμο. Εκ των προτέρων τιμωρία για αδίκημα που δεν έχει διαπραχθεί είναι αδιανόητη. Τα «αδέσποτα» δεν προέρχονται από την σωματική ακεραιότητα των ζώων αλλά από την εγκατάλειψή τους. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται σωστά με σήμανση, καταγραφή και ποινές για τους παραβάτες. Επομένως ο προληπτικός ακρωτηριασμός των ζώων, που είναι κακοποίηση, βαναυσότητα και βασανισμός, είναι άχρηστος και περιττός.

    Ε. Εφόσον το ζώο θεωρείται από το νόμο ζωική περιουσία ατομικής ιδιοκτησίας του κάθε πολίτη ο οποίος είναι καταχωρημένος σύννομα ως κηδεμόνας του, την οποία ουδείς δικαιούται να βλάψει, οι διατάξεις του σχεδίου νόμου αντίκεινται και στο σχετικό άρθρο του συντάγματος που προστατεύει την κατοικία, την ιδιοκτησία και την ατομική περιουσία. Η υποχρεωτική στείρωση αποτελεί βλάβη του ζώου, επομένως προξενεί ζημία στην ζωική περιουσία και τα δικαιώματα του πολίτη και μάλιστα χωρίς την προβλεπόμενη από το σύνταγμα αποζημίωση.

    ΣΤ’. Στο φυσικό περιβάλλον περιλαμβάνεται βεβαίως και ο ζωικός πλούτος της χώρας, που το Σύνταγμα ρητά ορίζει ως υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός την προστασία του. Οι μοναδικές, αναντικατάστατες και αυθύπαρκτες οντότητες των ελληνικών αυτοχθόνων φυλών ζώων και σκύλων επομένως, οι οποίες αποτελούν έμβιο τμήμα της βιοποικιλότητας και της ιστορίας του τόπου, γενετική δεξαμενή του είδους τους, ζωντανή πολιτιστική κληρονομιά όλων των κατοίκων της Ελλάδας, παρόντων και μελλοντικών γενεών, προστατεύονται σαφώς από το άρθρο 24 του συντάγματος και αποτελούν προστατευόμενο δικαίωμα όλων των πολιτών να τις διατηρούν και να τις αναπαραγάγουν.

    Ζ’. Η αφαίρεση υγιών οργάνων από ζώα (επέμβαση που στην ιατρική ονομάζεται ακρωτηριασμός) αντιβαίνει στο ιπποκρατικό αξίωμα «ὠφελέειν ἢ μὴ βλάπτειν». Οι μαζικές στειρώσεις και μάλιστα κηδεμονευόμενων ζώων χωρίς ιατρικό λόγο είναι παράνομη και εγκληματική πράξη (βασανισμός) που αντιβαίνει στις ελευθερίες των ζώων, βλάπτει την υγεία, την προσωπικότητα, την σωματική τους ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια, την αυταξία, την ποιότητα ζωής τους και την φυσιολογική τους συμπεριφορά.

    Προληπτική τιμωρία δε νοείται να επιβάλλεται σε νομοταγείς πολίτες, επειδή μερικοί παρανομούν. Η στείρωση είναι κακοποίηση (αφαίρεση υγιών οργάνων = ακρωτηριασμός) πολύ περισσότερο εκτεταμένη, βλαπτική, επικίνδυνη και επώδυνη από τον ακρωτηριασμό αυτιών ή ουράς. Το κατοικίδιο ζώο δεν είναι παραβάτης για να τιμωρείται, και μάλιστα προληπτικά, με επεμβάσεις που βλάπτουν την υγεία, την ευημερία, την ποιότητα ζωής, την φυσιολογία, την ορμονική λειτουργία επομένως και την φυσική συμπεριφορά (5η ελευθερία των ζώων) και την μακροβιότητά του. Το κατοικίδιο ζώο σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία υπόκειται στην κηδεμονία του ανθρώπου, είναι ανθρώπινο δικαίωμα και καθήκον επομένως η διαχείριση των πληθυσμών οικόσιτων ζώων. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να διατηρούν και να αναπαράγουν κατοικίδια ζώα σύννομα, υπεύθυνα και σωστά. Η πολιτεία οφείλει να προστατεύει τα δικαιώματα αυτά των πολιτών καθώς και την ζωική τους περιουσία, αλλά και γενικότερα τον ζωικό και φυσικό πλούτο της χώρας που δεν ανήκει σε κανέναν αποκλειστικά, ούτε δικαιούται κανείς να τον βλάπτει, αλλα οφείλουμε να τον παραδώσουμε ακέραιο στις επόμενες γενιές.
    Ουδεμία κυβέρνηση έχει ούτε δικαιούται να θεωρεί αυθαιρέτως πως έχει λάβει δικαιοδοσία ή λαϊκή εντολή να ακυρώνει, να απεμπολεί, να προσβάλλει ή να θίγει τα δικαιώματα που ορίζονται από το Σύνταγμα, και μάλιστα από τα άρθρα 4 και 5 που δεν υπόκεινται σε αναθεώρηση.

    (Και ας πάψει επιτέλους η χρήση του αδόκιμου, απαρχαιωμένου, εξευτελιστικού, θρησκόληπτου και μεσαιωνικού όρου «αδέσποτο» και «δεσποζόμενο» που δηλώνει αντιλήψεις και προθέσεις δυναστών: δεν είμαστε αφέντες, δεσπότες, τύραννοι των ζώων – είμαστε κηδεμόνες ευφυών όντων με τη δική τους προσωπικότητα. Οι όροι που αρμόζουν στη σχέση ανθρώπου-σκύλου είναι κηδεμονευόμενος και ακηδεμόνευτος ή άνευ κηδεμόνος).

    *Ομάδα Μελέτης & Έρευνας για την Αλωπεκίδα

  • 8 Μαΐου 2021, 10:31 | Φραντζεσκα

    Στο Άρθρο 6
    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας)

  • 8 Μαΐου 2021, 10:30 | Βίκτωρ Λεοντζινης

    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφοθρετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας

  • 8 Μαΐου 2021, 10:10 | Δημήτριος Χριστοδουλάκης

    Προτείνω να μπορεί ο ερασιτέχνης εκτροφέας με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως δύο γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του.
    Όλη η εκτροφική προσπάθεια έχει βασιστεί εδώ και δεκαετίες στους ερασιτέχνες εκτροφείς. Δεν μπορεί έτσι απλά να αποκλείονται από την εκτροφή, χωρίς καμία αιτιολογία.

  • 8 Μαΐου 2021, 10:30 | ΒΕΛΙΣΣΆΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας)

  • 8 Μαΐου 2021, 10:38 | Μιχάλης Τούσουλης

    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας)

  • 8 Μαΐου 2021, 10:41 | Κατερινα

    Στο Άρθρο 6
    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας)

  • 8 Μαΐου 2021, 09:45 | ΜΗΝΑΣ ΜΙΝΑΣΙΑΝ

    Δεν είναι σωστό και ηθικό,απο την μια να περιορίζεις και να θέτεις κανόνες στους Έλληνες εκτροφείς και από την άλλη να αφήνεις αθρόες εισαγωγές κουταβιών(αγνώστου προελευσεως και ιατρικού ιστορικού)από χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης και τρίτες χώρες.Οι κανόνες πρέπει ναι είναι ίδιοι για όλους και πρέπει να υπάρχει έλεγχος από κτηνίατρο σε όλες τισ εισαγωγές.

  • 8 Μαΐου 2021, 09:19 | Αλέξανδρος Παλαιολόγος

    Εμείς εδώ λοιπόν θα πρέπει, εάν ψηφιστεί το συγκεκριμένο ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ νομοσχέδιο, να πάρουμε το ζωάκι μας, να το πάμε σε ένα χειρουργικό τραπέζι, να προχωρήσουμε σε ολική νάρκωση και στη συνέχεια σε ένα κανονικότατο χειρουργείο
    ΧΩΡΙΣ να υπάρχει κανένα ιατρικό σύμπτωμα. Χωρίς κάποια ιατρική αιτία, απλά και μόνο γιατί έτσι κάποιος αποφάσισε.
    Όταν μιλάμε για ολική νάρκωση δεν μιλάμε για μία νάρκωση τύπου μέθης όπως κάνουμε στον καθαρισμό των δοντιών στα τετράποδα μας. Μιλάμε για μία βαθιά και ολική νάρκωση μιας και στην ουσία θα πρέπει να ανοίξουμε σχεδόν όλη την κοιλιά του σκύλου μας, με όλες τις επιπλοκές που μπορεί να επιφέρει μία τέτοιου είδους ενέργεια για την υγεία του ζώου μας. Πρακτικές που θυμίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης / κρεματόρια.
    Απαράδεκτό το νομοσχέδιο όσο αφορά τις καθολικές και οριζόντιες στειρώσεις.
    Χωρίς κανένα ιατρικό εύρημα χωρίς κανένα σύμπτωμα θα πρέπει να στειρώνουμε τους δεσποζόμενους τετράποδους φίλους μας, επειδή είστε ανίκανοι σαν κράτος και σαν Πολιτεία να βρείτε τις απαραίτητες λύσεις ή να μάθετε από την υπόλοιπη Ευρώπη που εφαρμόζει ακριβώς τα αντίθετα.

  • 8 Μαΐου 2021, 09:50 | Δημητριος

    Στο Άρθρο 6
    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας)

  • 8 Μαΐου 2021, 09:22 | Μάρθα Γεωργίου

    Υπάρχουν αρχέγονες φυλές που διατηρήθηκαν απο την αρχαιότητα λόγω των ερασιτεχνών που έβλεπαν τον σκύλο ως σύντροφο και μέλος της οικογένειας. Δεν υπήρχαν μονάδες εκτροφής. Επέζησαν πολέμους καταστροφές και πείνα. Θα πρέπει να προβλεφθεί νομικά ο θεσμός της ερασιτεχνικής εκτροφής όπως υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες όπου το 99.9% της εκτροφής ποιοτικών καθαρόαιμων σκύλων είναι από ερασιτέχνες. Φυσικά με την ανάλογη πρόβλεψη σε δικαιώματα και υποχρεώσεις. Για παράδειγμα κάποιος που θέλει να πουλήσει το αυτοκίνητό του δεν είναι και αυτόματα έμπορος αυτοκινήτων και για την μεταβίβαση υπάρχει πρόβλεψη.

  • 8 Μαΐου 2021, 09:39 | ΜΑΡΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

    γιατι προωθειτε μοντελα που απετυχαν να ελενξουν τον πληθυσμο των αδεσποτων στο εξωτερικο όπου τα εφαρμοσαν και τα μαζεψανε νυχτα. Σε πολλες περιπτωσεις ο αριθμος των αδεσποτων αυξηθηκε αντι να μειωθει οπου εφαρμοσαν το μετρο.Η ιδια η ASPCA η μεγαλυτερη φιλοζωικη οργανωση του κοσμου στην Αμερικη, που ειναι ισως η χωρα με το μεγαλυτερο προβλημα αδεσποτων στη δυτικη κοινωνια ,αλλα και άλλοι φορεις φιλοζωικοι και μη εχουν τοποθετηθει επισημα αντιθετα σε αυτο το μετρο ως τροπο περιορισμου του αριθμου των αδεσποτων ως αποτυχημενο.
    Αντιθετα συστηνουν διαπαιδαγωγηση της κοινωνιας και νομοθετηση προς την κατευθυνση του ελεγχου της αποφυγης περιπλανησης και διαβιωσης του ιδιοκτητου ζωου χωρις ελεγχο απο τον ιδιοκτητη του.
    Ουπς!!! η Ελλαδα ειναι τοσο μπροστα που εχει επιβαλει αυτη τη νομοθεσια απο το 2014!! Μαζι με το μετρο της υποχρεωτικης σημανσης και καταχωρησης των ιδιοκτητων ζωων . Μηπως τελικα έχουμε επαρκη νομοθεσια? Γιατι δεν το λετε? Γιατι δεν παλευετε προς την κατευθυνση της εφαρμογης της? Γιατι θελετε να διοχετευσετε νεα κονδυλια εκατομμυριων με voucher για στειρωσεις αντι να ζητησετε να επιβαλλεται απλα η ηδη υπαρχουσα νομοθεσια που ελεγχει τα παντα τοσο ομορφα και αποτελεσματικα?
    Αν με το ιδιο παθος που προπαγανδιζετε για τις υποχρεωτικες στειρωσεις των ιδιοκτητων ζωων απαιτουσατε απο την πολιτεια να εφαρμοσει τους υπαρχοντες νομους , μαλλον θα το ειχατε λυσει το προβλημα ηδη…..

  • 8 Μαΐου 2021, 08:41 | Ανδρέας Λαμπρόπουλος

    Απαράδεκτη πράξη η στείρωση ενός υγιούς δεσποζόμενου ζώου. Είναι κυνοφιλική και φιλοζωική πράξη η στείρωση; Ενώ τιμωρούμε την κακοποίηση ενός ζώου (και καλά κάνουμε), ταυτόχρονα επιβάλουμε την στείρωση αυτού; Η αντίφαση σε όλο της το μεγαλείο. Έχετε δει πως δακρύζει και πως κλαίει ένας σκύλος μετά από την στείρωση του; Μιλάμε για κανονικό ακρωτηριασμό του ζώου. Για όσους δεν γνωρίζουν, η στείρωση δεν γίνεται με ένα χαπάκι και όλα καλά. Είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει ολική νάρκωση του ζώου και χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης των γεννητικών του οργάνων. Από πότε η Ελληνική κοινωνία, ο Ελληνικός πολιτισμός και η Ελληνική κουλτούρα εκφράζονται από πρακτικές τύπου «πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι»; Μεγάλο ΝΑΙ στο ΕΜΖΣ, μεγάλο ΝΑΙ στην ηλεκτρονική σήμανση. Εφοδιάστε τους δήμους, τα Δασαρχεία, τους Κυνηγετικούς συλλόγους, τις Κυνηγετικές Ομοσπονδίες, την Αστυνομία κ.λ.π. με εξοπλισμό ελέγχου της ηλεκτρονικής σήμανσης. Αφήστε ελεύθερη την ερασιτεχνική εκτροφή πλαισιωμένη με κανόνες, δηλωμένες γέννες κ.λ.π. όπως εύστοχα αναφέρεται στα υπόλοιπα σχόλια. Σε κάθε πολιτισμένο κράτος του δυτικού κόσμου επιτρέπεται η ερασιτεχνική εκτροφή εδώ και δεκαετίες, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί τόσες όμορφες φυλές σκύλων να συντροφεύουν τον άνθρωπο σε διάφορες δραστηριότητές του. Μην κάνετε την απόκτηση ενός σκύλου να αποτελεί είδος πολυτελείας. Ευχαριστώ

  • 8 Μαΐου 2021, 08:44 | Πέτρος Καμπάς

    Να μπορεί ο ερασιτέχνης εκτροφέας να κάνει μέχρι 3 γέννες.

  • 8 Μαΐου 2021, 08:28 | KYRIAKI

    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας)

  • 8 Μαΐου 2021, 08:17 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας)

  • 8 Μαΐου 2021, 08:53 | Βογιατζής Γιώργος

    Είναι παράλογο να μην μπορούμε να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων.

  • 8 Μαΐου 2021, 07:36 | Κουκουβαος βασιλης

    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας)

  • 8 Μαΐου 2021, 07:45 | Giorgos Tsoukalis

    Η μη πρόβλεψη ερασιτεχνικής ή προσωρινής εκτροφής δημιουργεί συνθήκες μονοπωλιου και μειώνει τη δεξαμενή γεννητορων.
    Πρέπει να γίνει πρόβλεψη και για ερασιτέχνες εκτροφείς οι οποίοι όμως θα έχουν προϋποθέσεις τόσο διαβίωσης των ζώων όσο και του καθεστώτος πωλήσεων πχ 1 ή 2 φορές για κάθε σκύλο και δήλωση κηδεμόνων προ της γεννας.
    Απαγορεύεται η πώληση ακρωτηριασμενων ζώων σωστά όμως επιβάλλεται η στείρωση που είναι ακρωτηριασμός.
    Δεν προβλέπεται πουθενά η πώληση με παραστατικά για τον έλεγχο τόσο των οικονομικών όσο και των αριθμών γεννήσεων.
    Η πωλήσεων και η αγορά ζώου πρέπει να γίνετε μέ δήλωση στο taxis για πλήρη έλεγχο και διαφάνεια.

  • 8 Μαΐου 2021, 07:56 | Γιάννης χάριτος

    Τα μέλη της οικογένειας μάς δεν στειρωνονται. Κανείς μας δεν θέλει αδέσποτα στους δρόμους όμως με το νομοσχέδιο αυτό θα πετύχετε ακριβώς το αντίθετο.. Κάθε χρόνο στις πανευρωπαϊκες εκθέσεις που γίνονται στην Χωραας όλοι μιλάνε για τα πόσο ψηλά είναι η κυνοφιλια στη χώρα μας και σε αυτές τις εκθέσεις αν δεν το ξέρατε να σας ενημερώσω ότι απαγορεύεται η συμμετοχή σε στειρωμενα ζώα.. Έχετε ιδέα τι πάτε να πράξετε? Έστω την ύστατη στιγμή πάρτε πίσω την στείρωση για τα υγιέστατα μέλη της οικογένειας μάς. Η στείρωση απετει νάρκωση και χειρουργική πράξη και αρκετά επώδυνη στα θηλυκά…ελπιζω να επικράτηση η λογική.

  • 8 Μαΐου 2021, 05:10 | Ιωάννης Αποστολίδης

    Ποιοι φωστήρες αποφασίζουν και διατάζουν να στειρωθουν όλα τα σκυλιά της χώρας (πράγμα αφύσικο) με πρόσχημα πως έτσι θα μειωθούν τ αδέσποτα; μα φυσικά άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με τη φύση και μόνος στόχος τους είναι το χρήμα, αν πραγματικά θέλετε να μειωθούν τα αδέσποτα και αυτό είναι το θέμα σας πολύ απλά στείρωση σε όλα τα αδέσποτα ώστε να μην γεννάνε και ηλεκτρονική σήμανση σε όλα τα δεσποζομενα, οτιδήποτε άλλο είναι είτε ιδεοληπτικο είτε κρύβει άλλα πράγματα από πίσω του, επίσης είναι ξεκάθαρα ΦΑΣΙΣΤΙΚΌ όπως και να το δει κανείς

  • 8 Μαΐου 2021, 02:20 | Georgia Katsouli

    Προτείνω την πρόβλεψη ερασιτεχνικής εκτροφής με δικαίωμα μέγιστου αριθμού για τρεις γέννες τον χρόνο από τρείς διαφορετικές σκύλες ανεξάρτητα από τον αριθμό σκύλων πού βρίσκονται στην ιδιοκτησία τού ερασιτέχνη εκτροφέα.Τα παραπάνω αφορούν μόνο καθαρόαιμους σκύλους με γενεαλογικό χάρτη (pedegree) πιστοποιημένο από τον Κυνολογικο όμιλο Ελλάδας ή άλλο όμιλο εγκεκριμένο από την Διεθνή Κυνολογικη ομοσπονδία και σκύλους που ανήκουν στις γηγενείς Ελληνικές φυλές (αυτές άλλωστε απειλούνται με εξαφάνιση).

    Ο ερασιτέχνης εκτροφέας ζει στο ίδιο σπίτι με τα σκυλιά του, που είναι μέλη της οικογένειας του. Αληθινή ευζωία λοιπόν, βλέπουμε στον ερασιτέχνη και όχι στον επαγγελματία εκτροφέα, που έχει ξεχωριστές εγκαταστάσεις για τα σκυλιά του και βιοπορίζεται μέσω της εκτροφής.

  • 8 Μαΐου 2021, 02:45 | Νικος

    Η ερασιτεχνική εκτροφη ειναι η ρίζες της παγκοσμια κυνοφιλιας και κυνοτεχνιας!Ειναι η αιτία τόσων αποτελεσμάτων που έχει κατακτήσει η Ελλάδα σε διάφορους πανευρωπαϊκούς αγώνες.

  • 8 Μαΐου 2021, 01:33 | Παντάπασης Ζαφείρης

    Tὰ παρακάτω λόγια, ἐξηγοῦν τὸ πραγματικὸ καί φυσικὀ πρόβλημα, ὅπως ὑπάρχει, καλύτερα ἀπὸ ὅτι θὰ μποροῦσα νὰ τὸ γράψω
    Τὸ ἵδιο δὲ καὶ γιὰ ἄλλα ζώα ποὺ χρησιμοποιοῦνται ὥς κατοικίδια.
    Θὰ προσθέσω δὲ ὅτι σωστὴ ἐκτροφὴ δέν γίνεται σὲ σταύλους ὅπως κάνουμε γιὰ τὰ φαγώσιμα εἴδη ζώων.
    Σωστή ἐκτροφὴ γίνεται μὲ τὴν παρουσία τῶν ζώων στό σπίτι μας. Μέλη τῆς οἰκογένειάς μας.

    «Απόλυτα λάθος από τη πλευρα της προστασιας των σκύλων, της υγειας και της ευζωίας τους.
    Καμία μεγαλόσωμη ράτσα σκύλου δεν εχει φθασει την πλήρη ανάπτυξη της πριν από την ηλικία των 2 ετών.
    Πολλές ράτσες σκύλων έχουν μεσο όρο ζωής 6 με 9 χρόνια.
    Πάρα πολλές ράτσες σκύλων εμφανίζουν σοβαρά προβλήμετα υγειας μετα τα 7 με 8 χρόνια.
    Η διαδικασία της εγκυμοσύνης, της γέννας αλλά και του θυλασμου των κουταβιών είμαι μια εξαιρετικα απιτητική διαδικασία για τη σκύλα. Είναι εξαντλιτική,Για όλους αυτούς τους λόγους η πρωτη γέννα θα πρεπει να γίνεται αφού η σκύλα είναι 2 ετών, το διάστημα μεταξύ γεννών πρεπει να είναι 2 χρόνια, και γέννα μετα την ηλικία των 6 ετών δεν θα πρεπει να επιτρεπεται. Αυτη ειναι ηθική εκτροφή. Αυτη ειναι η συσταση των κτηνιατρων,Με τους παρόντες παραγράφους ενθαρυνεται η ΜΗ ηθική εκτροφή και η εκτροφή όχι με σκοπό τη προστασια και διατηρηση μια ρατσας αλλά το κερδος.»

  • 8 Μαΐου 2021, 01:18 | Δήμητρα

    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας.
    Έπειτα, δεν έχουν όλοι οι πολίτες τη δυνατότητα να αγοράζουν ξανά σκύλο από επώνυμο εκτροφέα σε περίπτωση ασθένειας η θανάτου του δικού τους σκύλου. Θα ήταν προτιμότερο να έχουν έναν απόγονο του ήδη υπάρχοντι; μέλους της οικογένειας.

  • 8 Μαΐου 2021, 01:57 | Μαρία Γκινάλα

    Το Σύνταγμα της Ελλάδας ορίζει τα εξής:
    ‘Αρθρο 4: (Ισότητα των Ελλήνων)
    Oι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.
    ‘Αρθρο 5: (Ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, προσωπική ελευθερία)
    Kαθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Xώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη.
    ‘Αρθρο 9: (‘Ασυλο της κατοικίας)
    H κατοικία του καθενός είναι άσυλο. H ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου είναι απαραβίαστη. Kαμία έρευνα δεν γίνεται σε κατοικία, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος και πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας.
    ‘Αρθρο 17: (Προστασία της ιδιοκτησίας)
    H ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του Kράτους.
    Kανένας δεν στερείται την ιδιοκτησία του, παρά μόνο για δημόσια ωφέλεια που έχει αποδειχθεί με τον προσήκοντα τρόπο, όταν και όπως ο νόμος ορίζει, και πάντοτε αφού προηγηθεί πλήρης αποζημίωση, που να ανταποκρίνεται στην αξία την οποία είχε το απαλλοτριούμενο κατά το χρόνο της συζήτησης στο δικαστήριο για τον προσωρινό προσδιορισμό της αποζημίωσης.
    ‘Αρθρο 24: (Προστασία του περιβάλλοντος)
    Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός.

    Είναι προφανές ότι διατάξεις του προτεινόμενου σχεδίου νόμου πού θίγουν τις παραπάνω ελευθερίες είναι αντισυνταγματικότατες και επονείδιστες.

    Α. Κατ’ αρχήν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου προσβάλλει την θεμελιώδη αρχή της ισότητας μεταξύ των πολιτών: όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να διατηρούν και να αναπαραγάγουν τα κατοικίδια ζώα τους, εφόσον τηρούν τις διατάξεις περί ευζωίας, προστασίας, στοργής, φροντίδας και μη εγκατάλειψής τους.

    Επιπλέον – η προνομιακή κατ’ αποκλειστικότητα παραχώρηση του δικαιώματος αναπαραγωγής σκύλων κυριότατα στους επαγγελματίες – κερδοσκόπους κουταβοβιομήχανους, δεν είναι απλώς ανήθικη από ανθρωπιστική άποψη, αντισυνταγματική ως προς την ισονομία και την ισότητα των πολιτών αλλά και ζωοφιλικά απαράδεκτη σαν πρακτική εγκλεισμού ανώτερων ευφυών κοινωνικών θηλαστικών σε “εγκαταστάσεις” – μπουντρούμια / φυλακές: καταργείται έτσι η 5η βασική ελευθερία των ζώων.
    Σύσσωμη η φιλοζωική κοινότητα της χώρας θα έπρεπε να καταδικάζει το επαγγελματικό, μαζικό κουταβοπαραγωγικό σκυλεμπόριο και να υποστηρίζει αντίθετα την μικρής κλίμακας, ερασιτεχνική, ελεγχόμενη εκτροφή σκύλων, η οποία δεν παράγει αδέσποτα: αδέσποτα ΔΕΝ υπάρχουν στην Ελβετία ή τη Σκανδιναβία ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΤΕΙΡΩΝΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ τους σκύλους και μάλιστα τους έχοντες κηδεμόνα, γιατί α) το κοινό προμηθεύεται σκυλιά από ερασιτέχνες ιδιώτες εκτροφείς, β) όλοι οι σκύλοι είναι καταγραμμένοι & φέρουν σήμανση, γ) η εγκατάλειψη σκύλου στοιχίζει πολύ ακριβά στον παραβάτη.

    Το δικαίωμα διατήρησης και εκτροφής ισχύει συνταγματικά για την κατοχή και αναπαραγωγή κάθε είδους ήμερου οικόσιτου ζώου, αγροτικά, κατοικίδια συντροφιάς και ανήκοντα σε ειδικές κατηγορίες όπως τα άλογα, τα οποία θεωρούνται όπως και οι σκύλοι και οι γάτες κατοικίδια, ζώα άθλησης, αναψυχής, συντροφιάς αλλά και εργασίας. Είναι απορίας άξιο γιατί τα ιπποειδή προστατεύονται από την Πολιτεία και περιλαμβάνονται στο Προεδρικό Διάταγμα 434 / 95 ως εγχώρια είδη “παραγωγής” ενώ οι ελληνικοί σκύλοι όχι. Οι αυτόχθονες σκύλοι όχι μόνο προστατεύουν όλα αυτά τα ζώα, αγροτικά και παραγωγής, αλλά είναι και οι ίδιοι ζώα αγροτικά, κατοικίδια, ζώα άθλησης, αναψυχής, συντροφιάς, εργασίας και παραγωγής: είναι ζώα που παράγουν έργο και χρήμα, αφού είναι απαραίτητοι για τον βιοπορισμό των κτηνοτρόφων και την ασφάλεια των κοπαδιών, εισάγουν πολύτιμο οικονομικό κεφάλαιο στην χώρα μέσω των εξαγώγιμων προϊόντων που παράγονται με τις υπηρεσίες τους (και των σχετικών κονδυλίων που εισρέουν επίσης), αλλά και μέσω του κυνηγίου και της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής που τρέφει τον ελληνικό λαό, και υποστηρίζεται από τους ποιμενικούς σκύλους-φύλακες. Κακώς εξαιρούνται τα σκυλιά από την προστασία που παρέχει το Προεδρικό αυτό διάταγμα στα άλλα αυτόχθονα είδη: πρόκειται για οφθαλμοφανή αβλεψία, παράλειψη και νομοθετικό κενό, που πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να καλυφθεί.

    Β. Προσβάλλει επίσης το περιεχόμενο του προτεινομένου νόμου το συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη της χώρας στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, την προσωπική του ελευθερία και δημιουργικότητα (επιπλέον δε και αφού οι σκύλοι είναι ωφέλιμοι για το κοινωνικό σύνολο, προσβάλλει και το δικαίωμα του πολίτη να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας μέσα από την ασχολία που επιλέγει ελεύθερα και να παράγει κοινωνικό έργο εκτρέφοντας ωφέλιμα ζώα συντροφιάς, εργασίας και υπηρεσιών – όπως σκύλους οδηγούς τυφλών, υποστήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες, ή σκύλους φύλακες για την προστασία της οικογένειας και των ζώων του σπιτιού ή του αγροκτήματός του).

    Γ. Προσβάλλει το δικαίωμα του πολίτη να συμβιώνει με κατοικίδια ζώα και να τα αναπαραγάγει στην κατοικία του, επομένως υπεισέρχεται στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου στον ιδιωτικό του χώρο, ο οποίος αποτελεί άσυλο. Επιπλέον επεμβαίνει στο δικαίωμα του ατόμου να ανατρέφει και συναναστρέφει τα παιδιά του με σκύλους, η παρουσία των οποίων είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη ως πολλαπλά ωφέλιμη για την ψυχολογία των παιδιών, και επεμβαίνει στο δικαίωμα των γονέων να διδάσκουν και να παρέχουν στα παιδιά τους πολύτιμα μαθήματα υπευθυνότητας, βιολογίας και φιλοζωίας μέσω της από κοινού φροντίδας για τον θηλυκό σκύλο της οικογένειας και τα νεογνά του.

    Δ. Ουδείς νόμος μπορεί να προσβάλλει προληπτικά το δικαίωμα του ατόμου να αναπαραγάγει το ζώο του όπως οι συμπολίτες του χωρίς να έχει ο πολίτης αυτός εκ των προτέρων παραβεί το νόμο. Εκ των προτέρων τιμωρία για αδίκημα που δεν έχει διαπραχθεί δε νοείται. Τα αδέσποτα δεν προέρχονται από την σωματική ακεραιότητα των ζώων αλλά από την εγκατάλειψή τους. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται σωστά με σήμανση, καταγραφή και ποινές για τους παραβάτες. Επομένως ο προληπτικός ακρωτηριασμός των ζώων, που είναι κακοποίηση, βαναυσότητα και βασανισμός, είναι άχρηστος και περιττός.

    Ε. Εφόσον το ζώο θεωρείται από το νόμο ζωική περιουσία ατομικής ιδιοκτησίας του κάθε πολίτη ο οποίος είναι καταχωρημένος σύννομα ως κηδεμόνας του, οι διατάξεις του σχεδίου νόμου αντίκεινται και στο σχετικό άρθρο του συντάγματος που προστατεύει την κατοικία, την ιδιοκτησία και την ατομική περιουσία. Ουδείς νόμος επιτρέπεται να αφαιρέσει προληπτικά την δυνατότητα του ζώου να αποκτήσει απογόνους αν ο κάτοχός του επιθυμεί να το αναπαραγάγει και δεν συντρέχουν λόγοι υγείας του ζώου που να επιβάλλουν την θεραπευτική στείρωσή του, ούτε στέκει νόμος που απαγορεύει το δικαίωμα του ατόμου να αναπαραγάγει το ζώο του για δική του χρήση, χωρίς να έχει ο πολίτης αυτός εκ των προτέρων διαπράξει αποδεδειγμένο αδίκημα προκειμένου να του επιβληθεί τέτοια ποινή. Επιπλέον το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό διότι η υποχρεωτική στείρωση αποτελεί βλάβη του ζώου, επομένως προξενεί ζημία στην ζωική περιουσία και τα δικαιώματα του πολίτη και μάλιστα χωρίς την προβλεπόμενη από το σύνταγμα αποζημίωση.

    ΣΤ’ Στο φυσικό περιβάλλον περιλαμβάνεται βεβαίως και ο ζωικός πλούτος της χώρας, που το Σύνταγμα ρητά ορίζει ως υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός την προστασία του. Οι μοναδικές, αναντικατάστατες και αυθύπαρκτες οντότητες των ελληνικών αυτοχθόνων φυλών ζώων και σκύλων επομένως, οι οποίες αποτελούν έμβιο τμήμα της βιοποικιλότητας και της ιστορίας του τόπου, ζωντανή πολιτιστική κληρονομιά όλων των κατοίκων της Ελλάδας, παρόντων και μελλοντικών γενεών, προστατεύονται σαφώς από το άρθρο 24 του συντάγματος και αποτελούν προστατευόμενο δικαίωμα όλων των πολιτών να τις διατηρούν και να τις αναπαραγάγουν.

    Ζ’ Η υποχρέωση του να ΜΗΝ αφαιρείς υγιή όργανα από ζώα (που στην ιατρική ονομάζεται ακρωτηριασμός) αντιβαίνει στο ιπποκρατικό αξίωμα «ὠφελέειν ἢ μὴ βλάπτειν».

    Προληπτική τιμωρία δε νοείται να επιβάλλεται σε νομοταγείς πολίτες, επειδή μερικοί παρανομούν. Η στείρωση είναι κακοποίηση (αφαίρεση υγιών οργάνων = ακρωτηριασμός) πολύ περισσότερο βλαπτική και επώδυνη από τον ακρωτηριασμό αυτιών ή ουράς. Το κατοικίδιο ζώο δεν είναι παραβάτης για να τιμωρείται, και μάλιστα προληπτικά, με επεμβάσεις που βλάπτουν την υγεία, την ευημερία, την ποιότητα ζωής, την φυσιολογία, την ορμονική λειτουργία επομένως και την φυσική συμπεριφορά (5η ελευθερία των ζώων) και την μακροβιότητά του. Το κατοικίδιο ζώο σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία υπόκειται στην κηδεμονία του ανθρώπου, είναι ανθρώπινο δικαίωμα και καθήκον επομένως η διαχείριση των πληθυσμών οικόσιτων ζώων. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να διατηρούν και να αναπαράγουν κατοικίδια ζώα σύννομα, υπεύθυνα και σωστά. Η πολιτεία οφείλει να προστατεύει τα δικαιώματα αυτά των πολιτών καθώς και την ζωική τους περιουσία, αλλά και γενικότερα τον ζωικό και φυσικό πλούτο της χώρας.
    Ουδεμία κυβέρνηση έχει ούτε δικαιούται να θεωρεί πως έχει λάβει δικαιοδοσία ή λαϊκή εντολή να ακυρώνει, να απεμπολεί, να προσβάλλει ή να θίγει τα δικαιώματα που ορίζονται από το Σύνταγμα, και μάλιστα από τα άρθρα 4 και 5 που δεν υπόκεινται σε αναθεώρηση.

  • 8 Μαΐου 2021, 00:57 | Νίκος

    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας

  • 8 Μαΐου 2021, 00:34 | Κυνοφιλικος όμιλος Μεσσηνίας

    Ο ΚΟΜ θεωρεί απαραίτητη την θεσμοθέτηση της ερασιτεχνικής εκτροφής η οποία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της παγκόσμιας κυνοτεχνιας- κυνολογιας, όλες οι προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν θεσμοθετήσει καί προστατεύουν την έννοια του ερασιτέχνη εκτροφέα!
    Οι ερασιτέχνες εκτροφείς δημιούργησαν τίς φυλές σκύλων,οι ερασιτέχνες εκτροφείς «γέννησαν καί ανέδειξαν τους κορυφαίους σκύλους όλων των φυλών.
    Μέσα από την ερασιτεχνική εκτροφή μπορεί ο καθένας να αποκτήσει ένα σκύλο σωματικά και ψυχικά υγιή,ένα σκύλο κοινωνικοποιημένο τέλος ένα σκύλο τυπικό εκπρόσωπο της Φυλής του.
    Ο ερασιτέχνης εκτροφέας είναι υπεύθυνος, ενημερωμένος, καί πάνω από όλα ασχολείται με τό σκύλο από αγάπη καί όχι με σκοπό το κέρδος.

  • 8 Μαΐου 2021, 00:01 | κωστας

    Απαράδεκτο να μην υπάρχει ερασιτεχνική εκτροφή τη στιγμή που η παράνομη διακίνηση ζώων από και προς την Ελλάδα και με στοιχειά πλέον είναι στο ζενίθ και πίσω της φιλοζωικές οργανώσεις και δεν κάνουμε τίποτα γιαυτό !

  • 8 Μαΐου 2021, 00:13 | ΜΙΧΑΗΛ

    ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Ή ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΣΤΩ 2 ΦΟΡΕΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΖΩΟΥ(ΚΑΤΟΧΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ)! ΜΗΝ ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ, ΠΟΥ ΥΠΑΚΟΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗ ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ ΤΩΝ ΓΟΝΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΩΝ ΤΟΥΣ ΤΕΤΡΑΠΟΔΩΝ! ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΑ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΑΣ! ΟΝΕΙΡΟ ΖΩΗΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΤΑΡΤΗΣ & ΠΕΜΠΤΗΣ ΓΕΝΝΙΑΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΜΑΣ ΖΩΑΚΙΑ!!! ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟΥ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΩΣ ΠΟΛΛΕΣ ΡΑΤΣΕΣ ΣΚΥΛΩΝ & ΓΑΤΩΝ ΔΙΑΣΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΥΧΗ ΑΠΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ Ή ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΕΙΤΕ ΑΡΣΕΝΙΚΟΥ ΕΙΤΕ ΘΗΛΥΚΟΥ ΖΩΟΥ ΤΗΣ ΡΑΤΣΑΣ!
    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΑΣ.

  • 7 Μαΐου 2021, 23:00 | ΜΙΧΑΗΛ

    ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Ή ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΣΤΩ 2 ΦΟΡΕΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΖΩΟΥ(ΚΑΤΟΧΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ)! ΜΗΝ ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ, ΠΟΥ ΥΠΑΚΟΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗ ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ ΤΩΝ ΓΟΝΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΩΝ ΤΟΥΣ ΤΕΤΡΑΠΟΔΩΝ! ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΑ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΑΣ! ΟΝΕΙΡΟ ΖΩΗΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΤΑΡΤΗΣ & ΠΕΜΠΤΗΣ ΓΕΝΝΙΑΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΜΑΣ ΖΩΑΚΙΑ!!! ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟΥ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΩΣ ΠΟΛΛΕΣ ΡΑΤΣΕΣ ΣΚΥΛΩΝ & ΓΑΤΩΝ ΔΙΑΣΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΥΧΗ ΑΠΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ Ή ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΕΙΤΕ ΑΡΣΕΝΙΚΟΥ ΕΙΤΕ ΘΗΛΥΚΟΥ ΖΩΟΥ ΤΗΣ ΡΑΤΣΑΣ!
    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΑΣ.

  • 7 Μαΐου 2021, 23:03 | Μαριάννα Κυριακίδου

    Όσο αφορά την αναπαραγωγή,να γίνει υποχρεωτικό να εξετάζονται οι γεννήτορες με τέστ dna για κληρονομικές ασθένειες.

  • 7 Μαΐου 2021, 23:24 | ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ,Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΣ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΑΡΙΘΜΟΥΝ ΛΙΓΑ ΑΤΟΜΑ.ΜΕ ΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΟΥΣ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΑΡΤΗ.

  • 7 Μαΐου 2021, 23:23 | ΑΝΝΑ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Μόνο οι στειρώσεις θα λύσει το πρόβλημα των εκατομμυρίων αδέσποτων που ζουν απ’άκρη σ’άκρη σε όλη την Ελλάδα. Εκατομμύριο αδέσποτα ζουν και πεθαίνουν στους αφιλοξενους δρόμους, εγκαταλελειμμένα σε βουνά, σε παραλίες, πεταμένα σε κάδους σκουπιδιών, ξεψυχωντας με φριχτους πόνους από τις φόλες, με αρρώστειες, ψώρα, σκελετωμενα. Διότι τα αδεσποτα δεν φυτρωνουν μόνα τους στους δρόμους. Προέρχονται απο γέννες δεσποζομενων οικοσιτων που οι ασυνείδητοι ιδιοκτήτες τους τα αφηνουν ελευθερα να ζευγαρωνουν και μετα ξεφορτωνονται τα κουτάβια τους.Είναι σκληρή η αδέσποτη ζωή των δυστυχων ζώων. Όσα επιζούν είναι τυχερά χάρη στον καθημερινό αγώνα εθελοντών που θυσιάζουν την προσωπική τους ζωή και τις οικονομίες τους για αυτά τα πλάσματα.
    Μην κάνετε πίσω κύριε πρωθυπουργέ. Είναι η πρώτη φορά που ένας Πρωθυπουργός, μια κυβέρνηση, ασχολήθηκε σοβαρά και υπεύθυνα με το θέμα αυτό.
    ΜΗΝ ΚΆΝΕΤΕ ΠΙΣΩ ΚΎΡΙΈ ΜΗΤΣΟΤΆΚΗ. Έχετε ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Έχετε διαπιστώσει ποια είναι η συμπεριφορά των ανθρώπων ως προς τα ζωα σε ολα τα πολιτισμενα κράτη. Εφαρμόστε την και στην Ελλάδα μας.

    ΓΙΝΕΤΕ ΕΣΕΊΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΆ Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΑΔΈΣΠΟΤΩΝ.

  • 7 Μαΐου 2021, 23:15 | Γιώργος Αντρέου

    Ενώ απαγορεύεται τον Έλληνα ερασιτέχνη εκτροφέα ταυτοχρονα προωθείται τους Βαλκάνιους ερασιτέχνες να πωλούν ελεύθερα στην χώρα μας μέσω fb πχ. Αφήνετε καθημερινά να περνάνε σκυλιά τα σύνορα με ψευδή στοιχεία που θα τα καταλάβαινε και ένα παιδάκι,αντιθετος με τον Έλληνα ερασιτέχνη εκτροφέα έχετε πλήρη ιστορικό από την γεννήσει τους.Αν θέλατε πραγματικά να λύσετε το προβλημα με τα αδέσποτα θα κάνατε άλλες κινήσεις που αρμόζουν στο 2021 και όχι λύσεις εκατόν χρόνων πίσω

  • 7 Μαΐου 2021, 22:37 | Δημήτρης

    Είναι αδύνατον να μην υπάρχει ο ρόλος του ερασιτέχνη εκτροφέα . Αυτός , που με θυσίες και κόπο αγαπώντας μια φυλή ( την οποία και εκπροσωπεί τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο ), προσπαθεί να την διαιώνιση στο χρόνο . Υπάρχουν φορείς όπως ο παγκόσμιος κυνοφιλικος οργανισμός καθώς και ο κυνολογικος όμιλος Ελλάδος που ελέγχουν αυτήν την προσπάθεια . Είναι κρίμα να σταματήσει η ερασιτεχνική εκτροφή στην Ελλάδα ενώ σε άλλες χώρες ενισχύεται από την εκάστοτε κυβέρνηση.
    Επιτρέψτε στον ερασιτέχνη εκτροφέα 2 γέννες τον χρόνο ανεξαρτήτως θηλυκών που διαθέτει .

  • 7 Μαΐου 2021, 22:05 | ΓΕΩΡΓΙΆΔΗΣ ΕΥΆΓΓΕΛΟΣ

    Σήμερα κάθε ιδιοκτήτης δεσποζομενου ζώου υποχρεούται βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας να φροντίζει για τις συνθήκες ευζωιας, να προσέχει την υγεία του ζώου , να φέρει υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση κτλ
    Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία εποπτεία καί γ αυτό το λόγο υπάρχουν φαινόμενα εγκαταλειψης .
    Κάθε ζώο έχει εκ φύσεως το ένστικτο της αναπαραγωγής , με ευθύνη του ιδιοκτήτη θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα σε κάθε ζώο να έχει αυτή την δυνατότητα.
    Οι επαγγελματίες εκτροφείς είναι αυτοί που δημιουργούν ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή , τα γνωστά puppy mills , εδώ και πολλά χρόνια.
    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων , είναι οι σύντροφοι μας στο κυνήγι, στην βόλτα , στα ποίμνια και δεν τους αξίζει υποχρεωτική στείρωση.

  • 7 Μαΐου 2021, 22:18 | ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΡΟΤΒΑΙΛΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Ο ΟΦΙΡΕ μετά και την ανάρτηση του νέου νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς στην δημόσια διαβούλευση δηλώνει:

    – Την πλήρη συμφωνία του όσον αφορά τις διατάξεις που αφορούν την κακοποίηση, εγκατάλειψη και υπεύθυνη ιδιοκτησία ζώων, καταγραφή και σήμανση καθως και τις κυρώσεις που προβλέπονται.

    – Την συμφωνία του όσον αφορά την διευκόλυνση των διαδικασιών υιοθεσίας και αναδοχής των ζώων καθώς και την προσπάθεια για μεγάλης κλίμακας έλεγχο του υπερπληθυσμου των ημιαιμων ζώων, όπου και αν αυτά βρίσκονται, μέσω στειρωσεων, οι οποίες θα έπρεπε να ενθαρρυνονται με ποικίλλους τρόπους αν αφορούν δεσποζομενα, και να επιβάλλονται εαν αφορούν αδέσποτα ζώα. Η αναπαραγωγή ημιαιμων ζώων θα πρέπει σαφώς να αποθαρρύνεται και να περιορίζεται.

    – Την πλήρη αντίθεση του στην επιβολή καθολικής στείρωσης σε δεσποζομενα ζώα συντροφιάς που κατέχουν pedigree υπό την Διεθνή Κυνολογικη Ομοσπονδία (που πρώτη φορά μνημονεύεται σε νόμο) μιας και είναι τα μοναδικά ζώα που ήδη αυτοπεριοριζονται ως προς τις συνθήκες και αριθμό των γεννων τους, και σχεδόν σε μηδενικό ποσοστό εγκαταλειπονται.

    Θέση οσων ασχολούνται με την ΕΚΤΡΟΦΗ σκύλων, θα πρέπει άμεσα να είναι η απεμπλοκή της εκτροφής από τους όρους “επαγγελματική“ και “ερασιτεχνική“ και θέσπιση προϋποθέσεων εκτροφής οι οποίες να μπορούν να στηρίξουν πραγματικά την ευζωία των ζώων και να περιορίσουν φαινόμενα κακοποίησης, εκμετάλλευσης και εγκατάλειψης τους, καθώς και να βοηθήσουν πρακτικά και οικονομικά την προσπάθεια της πολιτείας.

    Η επιλεκτική εκτροφή σκύλων, ασχολουμενη παγκοσμίως με την εξάλειψη και περιορισμό κληρονομικών ασθενειών, με πολύ εξειδικευμενες πλέον εξετάσεις υγείας, DNA και άλλες, καθώς και περιορισμό των προβλημάτων χαρακτήρα και συμπεριφοράς, βηματίζει στην ίδια κατεύθυνση με μια σύγχρονη δυτική κοινωνία που σέβεται το ζώο, τις ιδιαιτεροτητες και τις ανάγκες του, και δουλεύει πάνω στην ασφαλή και ομαλή συμβίωση του ανθρώπου με τον σκύλο, και όχι στην αντίθετη κατεύθυνση, όπως έχει σαφώς παρανοηθει.

    Ευθύνες για τα παραπάνω υπάρχουν πολλές, η ΟΠΟΙΑ αδυναμία ελέγχου από τις αρχές η ακόμα και παρανόηση της δράσης των εκτροφεων και ομαδοποίηση τους δεν μπορεί να είναι αιτία νομοθετησης. Τις επόμενες 13 μέρες η οργανωμένη κυνοφιλια θα πρέπει να ενωθεί και να ζητήσει αλλαγές επί του νομοσχεδίου που θα την διασώσουν. Αναλυτικά προτάσεις του ΟΦΙΡΕ είναι διαθέσιμες σε όποιον φορέα τις ζητήσει, ακόμα και σε ΓΣ του ΚΟΕ που κρίνουμε επιβεβλημένη, όπως και θα κατατεθούν στον αρμόδιο υπουργό.

    Για τον ΟΦΙΡΕ
    Ε. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ