Άρθρο 6 Εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία ζώων συντροφιάς

1. Οι επιχειρήσεις εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς ιδρύονται και λειτουργούν σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 4711/2020 (Α’ 145), οφείλουν να διαθέτουν κατάλληλο ενδιαίτημα, να συμμορφώνονται με τους όρους που προβλέπονται στο π.δ. 184/1996 (Α’ 137), καθώς και με τις διατάξεις του ν. 604/1977 (Α’ 163) και του π.δ. 463/1978 (Α’ 96), και να τηρούν όλους τους κανόνες ευζωίας, ασφάλειας και παροχής κατάλληλης κτηνιατρικής περίθαλψης.
2. Οι εκτρεφόμενοι, οι αναπαραγόμενοι ή οι προς πώληση σκύλοι και γάτες διαθέτουν ενημερωμένο ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας ή διαβατήριο, σημαίνονται υποχρεωτικά και καταχωρούνται στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς.
3. Κάθε άλλη περίπτωση εκτροφής, αναπαραγωγής, πώλησης ή δωρεάν διάθεσης ζώου από ιδιώτη ιδιοκτήτη, πλην των εγκεκριμένων και αδειοδοτημένων σύμφωνα με το παρόν, θεωρείται παράνομη εκτροφή και εμπορία και υπόκειται στις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις των άρθρων 21 και 22.
4. Οι εκτροφείς τηρούν αρχείο για κάθε θηλυκό ζώο αναπαραγωγής, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/2035 της Επιτροπής της 28ης Ιουνίου 2019 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους κανόνες που διέπουν τις εγκαταστάσεις στις οποίες διατηρούνται χερσαία ζώα και τα εκκολαπτήρια, καθώς και την ιχνηλασιμότητα ορισμένων δεσποζόμενων χερσαίων ζώων και αυγών για επώαση (L 314). Τα θηλυκά ζώα αναπαραγωγής καταχωρούνται στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς με την ένδειξη αναπαραγωγικό ζώο.
5. Θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής δεν γονιμοποιούνται πριν από το δεύτερο οιστρικό κύκλο και σε καμία περίπτωση πριν από την παρέλευση εννέα (9) μηνών από τον τελευταίο τοκετό.
6. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή μετά το ένατο (9ο) έτος της ηλικίας του ζώου συντροφιάς, καθώς και η αναπαραγωγή του ίδιου ζώου συντροφιάς περισσότερες από έξι (6) φορές σε όλη τη ζωή του.
7. Δεν επιτρέπεται να επιλέγονται για αναπαραγωγή ζώα συντροφιάς των οποίων τα ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά ή τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους μπορούν, ανάλογα με το είδος και τη φυλή, να αποδειχθούν βλαβερά για την υγεία και ευζωία του θηλυκού αναπαραγωγικού ζώου συντροφιάς και των απογόνων του.
8. Απαγορεύονται:
(α) Η πώληση σκύλων και γατών σε υπαίθριους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανόμενων των υπαίθριων αγορών.
(β) Η πώληση ζώων συντροφιάς με ηλικία μικρότερη των δέκα (10) εβδομάδων.
(γ) Η εισαγωγή και η εμπορία σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι.
(δ) Η αναπαραγωγή σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι.
(ε) Η πώληση και η έκθεση σκύλων και γατών σε καταστήματα πώλησης ειδών ζώων συντροφιάς (pet shops).
9. Απαγορεύονται οι διαδικτυακές, έντυπες ή άλλες αγγελίες «για ζευγάρωμα» ζώων συντροφιάς.
10. Αγγελίες για πώληση ζώων συντροφιάς σε έντυπα, φυλλάδια, τοιχοκολλήσεις, ιστοσελίδες ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπονται μόνο από τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 1, με υποχρεωτική αναφορά του αριθμού σήμανσης και του αριθμού έγκρισης του εγκεκριμένου εκτροφέα. Ειδικώς για σκύλους και γάτες επιτρέπεται η δημοσίευση αγγελίας για υιοθεσία εφόσον συνοδεύεται από τον υπερσύνδεσμο της υιοθεσίας που έχει αναρτηθεί στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.
11. Ειδικά για σκύλους και γάτες, στις αγγελίες για πώληση ή υιοθεσία, αναρτώνται υποχρεωτικά οι ελάχιστες πληροφορίες που αφορούν το ζώο και περιλαμβάνουν πρόσφατη φωτογραφία του ζώου, τον αριθμό ταυτοποίησης (microchip), τη βάση δεδομένων στην οποία το ζώο έχει καταγραφεί, την ημερομηνία γέννησης και τη χώρα προέλευσης (τόπος γέννησης), το φύλο, τη φυλή, την τιμή του ζώου, εφόσον πωλείται, και τα δικαιώματα του αγοραστή, πληροφορίες σχετικά με τους εμβολιασμούς και τις αποπαρασιτώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και εάν το ζώο είναι στειρωμένο ή όχι. Επιπλέον, στις αγγελίες σκύλων και γατών πρέπει να περιλαμβάνονται ελάχιστες πληροφορίες που αφορούν στους πωλητές ή τους διαφημίζοντες όπως τα στοιχεία επικοινωνίας του πωλητή ή του διαφημίζοντα (όνομα και επώνυμο, αριθμός τηλεφώνου), λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τόπος όπου βρίσκεται το ζώο, το καθεστώς του πωλητή ή του διαφημίζοντα, δηλαδή εάν πρόκειται για εκτροφέα, φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, φυσικό πρόσωπο που διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγειο, καθώς και ο αριθμός έγκρισης του εκτροφέα, του πωλητή, του φιλοζωικού σωματείου ή της φιλοζωικής οργάνωσης μη κερδοσκοπικού σκοπού ή του φυσικού προσώπου που διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο.
12. Για την προώθηση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας σε κάθε διαφήμιση ή αγγελία τίθεται η εξής προειδοποίηση: «Ένα ζώο δεν είναι παιχνίδι. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η αγορά ή η υιοθεσία ενός ζώου είναι μια απόφαση που αλλάζει τη ζωή σας. Ως ιδιοκτήτης ζώου είστε νομικά υποχρεωμένος να διασφαλίσετε την κάλυψη όλων των αναγκών για την ευζωία του. Σε αντίθετη περίπτωση διαπράττετε αδίκημα που τιμωρείται από τον νόμο».
13. Απαγορεύεται να εισάγονται στην Ελλάδα σκύλοι και γάτες που δεν έχουν ηλεκτρονική σήμανση. Τα στοιχεία σήμανσης των εισαγόμενων ζώων (κωδικός σήμανσης και όνομα εισαγωγέα), από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφονται στα σημεία εισόδου στην Ελλάδα και ενημερώνεται απευθείας το ΕΜΖΣ.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:18 | Κουσκου

    Δεν υπάρχει πρόβλεψη για ερασιτεχνικής εκτροφής ξέρετε σε όλη την Ευρώπη δεν υπάρχει ο όρος επαγγελματία ζητάμε το δικαίωμα να αναπαράγουμε τα σκυλιά μας με νόμο και κανόνες δεν μπορεί το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο να μας αντιμετωπίζει ως εν δυνάμη παράνομους

  • 20 Μαΐου 2021, 16:23 | nasos

    Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην καθολική και οριζόντια υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς όπως διατυπώνεται στο παρόν νομοσχέδιο.
    Θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο, εάν ψηφιστεί ως έχει, θα επιφέρει:
    1) Τη ραγδαία μείωση της πολυμορφίας των ελληνικών φυλών, καθώς τότε όλα τα ζώα θα προέρχονται από λίγους εκτροφείς και ελάχιστους εκτρεφόμενους γεννήτορες.
    2) Τη σταδιακή αύξηση της ομομιξίας (δηλαδή της συγγενικής αναπαραγωγής) με αποτέλεσμα τον εκφυλισμό και την εξαφάνιση των ελληνικών φυλών.
    3) Την αλματώδη αύξηση εισαγωγών ζώων ξενικών φυλών, για να καλυφθεί η ζήτηση της εγχώριας αγοράς με φθηνά ζώα αμφιβόλου «καθαροαιμίας».
    4) Την αντικατάσταση των ελληνικών φυλών με ξενικές λόγω της υπερπροσφοράς εισαγόμενων ξενικών φυλών και της μικρής και οικονομικά ασύμφορης εγχώριας προσφοράς ελληνικών φυλών.
    5) Την καταδίκη παραδοσιακών πληθυσμών που έχουν ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά (φαινότυπο) αλλά δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί επίσημα ως φυλές όπως π.χ. η Αλωπεκίδα, ο Κορδολούρης της Σκύρου, το Τάζι της Ρόδου κ.α Υπάρχουν ενδείξεις ότι, εν δυνάμει άγνωστες, μη αναγνωρισμένες φυλές διατηρούνται υπό μορφή αγροτικών σκύλων εργασίας. Ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι οι νησιωτικοί πληθυσμοί λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης και των ραγδαίων αλλαγών στις παραδοσιακές συνήθειες εκτροφής τους που επέφερε ο τουρισμός. Έως ότου επιβεβαιωθεί η ταυτότητά τους επιστημονικά πρέπει να διατηρηθούν εν ζωή. Εκκρεμεί η διερεύνηση των περισσότερων από τους πληθυσμούς αυτούς τόσο ζωοτεχνικά όσο και γονιδιακά. Η γενετική ταυτοποίησή τους πλέον είναι εφικτή μέσω των εξελιγμένων εργαλείων της επιστήμης της γενετικής. Η ανάλυση γενετικού υλικού (DNA analysis) θα τοποθετούσε τους Ελληνικούς σκύλους στην θέση που τους αρμόζει στο υπό διαμόρφωση παγκόσμιο γονιδίωμα του σκύλου. Η στείρωση ισοδυναμεί με καταδίκη τους σε εξαφάνιση πριν καν ταυτοποιηθούν.
    6) Την εξαφάνιση πολλών σκύλων εργασίας οι οποίοι είναι προσαρμοσμένοι σε ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες και εκπαιδευμένοι σε δύσκολες εργασίες. Πολλοί κτηνοτρόφοι στην ύπαιθρο προστατεύουν το ζωικό τους κεφάλαιο (πουλερικά, πρόβατα, κατσίκια, βοοειδή, άλογα κλπ) από τα αρπακτικά ζώα της άγριας πανίδας (λύκους, αρκούδες, τσακάλια, αλεπούδες, κουνάβια κλπ.) χρησιμοποιώντας εκπαιδευμένα ρωμαλέα σκυλιά. Ο ακρωτηριασμός των γενετικών οργάνων τους (στείρωση) θα τα καταστήσει νωθρά και υπέρβαρα, καθιστώντας τα ανίκανα να επιτελέσουν την εργασία τους.
    Θυμίζουμε ότι οι 5 από τις 6 αναγνωρισμένες ελληνικές φυλές σκύλων αναγνωρίσθηκαν από τον ΚΟΕ τα τελευταία 20 χρόνια, με τις 3 από αυτές το 2006. Αν το νομοσχέδιο περί στειρώσεων είχε ψηφιστεί προ 15-20ετίας, ενώ αυτές βρίσκονταν ακόμα στο στάδιο έρευνας, δεν θα είχαμε σήμερα πασίγνωστες ελληνικές φυλές όπως ο Μολοσσός της Ηπείρου, το Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο και το Κοκόνι.
    Ναι στην στείρωση αδέσποτων ζώων.
    Όχι στην οριζόντια υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων δηλωμένων ζώων

  • 20 Μαΐου 2021, 16:22 | Νίκος φιορεντινος

    Ναι στην ερασιτεχνική εκτροφη

  • 20 Μαΐου 2021, 16:14 | ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΖΕΠΙΔΟΥ

    Κλείστε όλα τα παράνομα εκτροφεία – κολαστήρια με μέριμνα για τα χιλιάδες σκυλιά που παράγονται εκεί. Θεσπίστε τώρα κανόνες για τα νόμιμα εκτροφεία και κλείστε όσα δεν τηρούν τους κανόνες ευζωίας των ζώων

  • 20 Μαΐου 2021, 15:23 | Χάρης φιορεντινος

    Ναι στην ερασιτεχνική εκτροφή

  • 20 Μαΐου 2021, 15:17 | Μανος ψαρακης

    ΣΥΜΦΩΝΏ ΜΕ ΤΙΣ ΘΈΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΉΝΙΟΥ
    ΣΥΛΛΌΓΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΏΝ ΖΏΩΝ
    ΣΥΝΤΡΟΦΙΆΣ – ΠΑΝ.ΣΥΛ.Ε.Ζ.Σ.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:16 | ΑΝΤΡΗ

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!

    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:

    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη

    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:51 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!

    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:

    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη

    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:26 | Νικη

    • ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:19 | Κατερίνα ΤΡΟΥΣΣΑ

    Ναι στην ερασιτεχνική εκτροφή

  • 20 Μαΐου 2021, 15:10 | Κοροβεση Κατερίνα

    ΑΡΘΡΟ 6
    • ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:06 | Στεφανος φιορεντινος

    Ναι στην ερασιτεχνική εκτροφή

  • 20 Μαΐου 2021, 15:55 | ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

    Άρθρο 6: Ως προς την «ερασιτεχνική εκτροφή» κάθε παλαιότερη νομική
    πρόβλεψη έχει απαλειφθεί!!! Να δοθεί ένα ρεαλιστικό πλαίσιο σχετικά με την ιδιωτική εκτροφή κυνηγητικών σκύλων, η οποία δεν έχει ως στόχο το κέρδος (εμπόριο) αλλά την προαγωγή της κυνοφιλίας και τη διάδοση και διατήρηση ντόπιων και ξένων φυλών. Αν δεν πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες βελτιώσεις – προσθήκες του νομοσχεδίου και σε
    αυτό το θέμα ο κυνηγετικός σκύλος θα είναι δυσεύρετος και πανάκριβος, χωρίς καμία εγγύηση ότι ανταποκρίνεται στα εργασιακά πρότυπα της φυλής του. Τα εργασιακά πρότυπα των κυνηγετικών σκύλων διατηρούνται και εξελίσσονται στο βάθος των αιώνων από την αρχαιότητα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι αρχέγονες Εθνικές μας φυλές ο Ελληνικός Ιχνηλάτης και ο Κρητικός Λαγωνικός, για τους οποίους κάνει λόγο και ο Ξενοφώντας. Ως ζώα εργασίας, οι κυνηγετικοί σκύλοι (ημίαιμοι ή καθαρόαιμοι) θα πρέπει να εξαιρεθούν από την πρόβλεψη της υποχρεωτικής στείρωσης και τον περιορισμό των γεννών παράλληλα με την δυνατότητα για ερασιτεχνική εκτροφή τους.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:44 | Μιχάλης Μανωλαράκης

    Τάσσομαι υπέρ των θέσεων της ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    Στο άρθρο 6 «Εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία ζώων συντροφιάς» επισημαίνονται τα εξής: «3. Κάθε άλλη περίπτωση εκτροφής, αναπαραγωγής, πώλησης ή δωρεάν διάθεσης ζώου από ιδιώτη ιδιοκτήτη, πλην των εγκεκριμένων και αδειοδοτημένων σύμφωνα με το παρόν, θεωρείται παράνομη εκτροφή και εμπορία και υπόκειται στις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις των άρθρων 21 και 22.».
    9.Απαγορεύονται οι διαδικτυακές, έντυπες ή άλλες αγγελίες «για ζευγάρωμα» ζώων συντροφιάς.
    10.Αγγελίες για πώληση ζώων συντροφιάς σε έντυπα, φυλλάδια, τοιχοκολλήσεις, ιστοσελίδες ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπονται μόνο από τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 1, με υποχρεωτική αναφορά του αριθμού σήμανσης και του αριθμού έγκρισης του εγκεκριμένου εκτροφέα. Ειδικώς για σκύλους και γάτες επιτρέπεται η δημοσίευση αγγελίας για υιοθεσία εφόσον συνοδεύεται από τον υπερσύνδεσμο της υιοθεσίας που έχει αναρτηθεί στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.
    11.Ειδικά για σκύλους και γάτες, στις αγγελίες για πώληση ή υιοθεσία, αναρτώνται υποχρεωτικά οι ελάχιστες πληροφορίες που αφορούν το ζώο και περιλαμβάνουν πρόσφατη φωτογραφία του ζώου, τον αριθμό ταυτοποίησης (microchip), τη βάση δεδομένων στην οποία το ζώο έχει καταγραφεί, την ημερομηνία γέννησης και τη χώρα προέλευσης (τόπος γέννησης), το φύλο, τη φυλή, την τιμή του ζώου, εφόσον πωλείται, και τα δικαιώματα του αγοραστή, πληροφορίες σχετικά με τους εμβολιασμούς και τις αποπαρασιτώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και εάν το ζώο είναι στειρωμένο ή όχι. Επιπλέον, στις αγγελίες σκύλων και γατών πρέπει να περιλαμβάνονται ελάχιστες πληροφορίες που αφορούν στους πωλητές ή τους διαφημίζοντες όπως τα στοιχεία επικοινωνίας του πωλητή ή του διαφημίζοντα (όνομα και επώνυμο, αριθμός τηλεφώνου), λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τόπος όπου βρίσκεται το ζώο, το καθεστώς του πωλητή ή του διαφημίζοντα, δηλαδή εάν πρόκειται για εκτροφέα, φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, φυσικό πρόσωπο που διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο, καθώς και ο αριθμός έγκρισης του εκτροφέα, του πωλητή, του φιλοζωικού σωματείου ή της φιλοζωικής οργάνωσης μη κερδοσκοπικού σκοπού ή του φυσικού προσώπου που διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο.
    12.Για την προώθηση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας σε κάθε διαφήμιση ή αγγελία τίθεται η εξής προειδοποίηση: «Ένα ζώο δεν είναι παιχνίδι. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η αγορά ή η υιοθεσία ενός ζώου είναι μια απόφαση που αλλάζει τη ζωή σας. Ως ιδιοκτήτης ζώου είστε νομικά υποχρεωμένος να διασφαλίσετε την κάλυψη όλων των αναγκών για την ευζωία του. Σε αντίθετη περίπτωση διαπράττετε αδίκημα που τιμωρείται από τον νόμο».
    ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ή ΔΙΕΥΚΡΙΝΊΣΕΙΣ
    ❖ Θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής δεν γονιμοποιούνται πριν από το δεύτερο οιστρικό κύκλο για σκύλους κάτω των 15 κιλών και πριν από το δεύτερο έτος για σκύλους άνω των 15 κιλών (ώστε να προλάβουν να προηγηθούν οι διάφορες εξετάσεις δυσπλασίας), και σε καμία περίπτωση πριν την παρέλευση τουλάχιστον ενός οιστρικού κύκλου από τον τελευταίο τοκετό», και μέχρι 9 ετών. Μετά καθιερώνεται η υποχρεωτική στείρωσή τους για λόγους ευζωίας και υγείας. Μπορούν να γονιμοποιηθούν μόνο μία φορά το έτος και ως 6 φορές στην ζωή τους. Αν η 6η φορά είναι πριν τα 9 έτη, επίσης στειρώνονται υποχρεωτικά μετά τον τοκετό. Για τους αρσενικούς σκύλους επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στην αναπαραγωγή από ενός έτους οι έως 15 κιλά και από 2 ετών οι άνω των 15 κιλών (ώστε να προλάβουν να προηγηθούν οι διάφορες εξετάσεις δυσπλασίας). Δεν υπάρχει ανώτατο χρονικό όριο για τους αρσενικούς σκύλους.
    ❖ Θηλυκές γάτες αναπαραγωγής γονιμοποιούνται μετά την παρέλευση του ενός έτους και έως έξι ετών, το ανώτερο μία φορά το έτος, και πάντως σε καμία περίπτωση πριν την παρέλευση ενός οιστρικού κύκλου από τον τελευταίο τοκετό, και έως τέσσερις γέννες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Μετά καθιερώνεται η υποχρεωτική στείρωσή τους για λόγους ευζωίας και υγείας.
    ❖ Δεν επιτρέπεται να επιλέγονται για αναπαραγωγή ζώα συντροφιάς, αρσενικά ή θηλυκά που τα ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά ή τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους μπορεί, ανάλογα με το είδος και τη φυλή, να αποδειχθούν βλαβερά για την υγεία και ευζωία του θηλυκού αναπαραγωγικού ζώου συντροφιάς και των απογόνων του. Ο προσδιορισμός των βλαβερών χαρακτηριστικών γίνεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και καταρτίζεται κατάλογος.
    ❖ Όλοι οι εκτροφείς υποχρεούνται και οπωσδήποτε πριν την αναπαραγωγή, να εξετάζουν τους μελλοντικούς γεννήτορες σκύλους τους, θηλυκούς και αρσενικούς, με βάση αυτόν τον κατάλογο.
    ❖ Με υπουργική απόφαση η οποία εκδίδεται σε διάστημα 2 μηνών, καθορίζεται λίστα κληρονομικών παθήσεων και στο βαθμό που το εκτρεφόμενο ζώο έχει μια από αυτές που επιβάλλεται η στείρωσή του, καθώς η πάθηση θα είναι προδήλως αντίθετη με την ευζωία των απογόνων, δεν θα πρέπει να αναπαράγεται αλλά υποχρεωτικά να στειρώνεται.
    ❖ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ. Απαγορεύεται: Η πώληση και η έκθεση σκύλων και γάτων από καταστήματα πώλησης ειδών ζώων συντροφιάς petshops «καθώς και από τα ηλεκτρονικά καταστήματα πώλησης (μεταπώληση)».

    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ
    Το άρθρο για τις αγγελίες δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τους μεταπωλητές κουταβιών και γατών. Είναι άλλο ζήτημα το να δημοσιεύσει κάποιος μια αγγελία πώλησης κουταβιών ή γατιών κάποιας γέννας και άλλο να έχει μια νόμιμη- μόνιμη πληρωμένη ιστοσελίδα. Οι μεταπωλητές δεν βάζουν αγγελίες, κάνουν τη δουλειά τους από ιστοσελίδες και συνεργάζονται με άτομα εκτός Ελλάδος. Αγγελίες βάζουν οι απλοί ιδιώτες.
    Δεν μπορεί το κράτος να κατεβάσει εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες νόμιμες ιστοσελίδες. Ο χώρος της ιστοσελίδας αγοράζεται συνήθως από άλλο κράτος. Κάποιοι από αυτούς έχουν και επωνυμία εκτροφείου δίνοντας 100 ευρώ, άλλοι μπορεί να έχουν και pet-shops ή ξενοδοχείο ή εκπαιδευτήριο σκύλων οπότε να καλύπτονται πίσω από αυτά για να κάνουν τις μαζικές μεταπωλήσεις τους και φυσικά χωρίς νόμιμη απόδειξη είσπραξης.
    Πρόκειται για μάστιγα γιατί μέσω της ηλεκτρονικής γίνονται οι περισσότερες πωλήσεις και έχουν πλημμυρίσει τον τόπο ζώα άρρωστα. Αυτοί παράγουν σε μεγάλο ποσοστό τα αδέσποτα. Επαναλαμβάνουμε ότι οι πωλήσεις κουταβιών ή γατών πλέον δεν γίνονται με αγγελίες ή στα πετσοπ που δεν βάζουν πλέον μέσα στη βιτρίνα τα ζώα αλλά απλά ανοίγουν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και πουλάνε συνεχώς. Κάποια από τα ζώα είναι ετοιμοπαράδοτα και βρίσκονται σε κάποιο υπόγειο ή αποθήκη στοιβαγμένα και κάποια τα παραγγέλνει κανείς και σε 10 μέρες τα παραλαμβάνουν με ήδη παράνομους τρόπους μεταφοράς (ασυνόδευτα, στις αποσκευές ΚΤΕΛ και στα γκαράζ των πλοίων χωρίς τα απαραίτητα εμβόλια και κάτω των 8 εβδομάδων).
    Είναι νομιμοφανείς γιατί έχουν σήμανση και διαβατήριο, αλλά ψεύδονται όταν λένε στον πελάτη τους, ότι δήθεν έχουν «γραπτή εγγύηση καθαροαιμίας και μορφολογίας.» Τέτοιο πράγμα απλά δεν υπάρχει αφού για την καθαροαιμία χρειάζεται να υπάρχει το pedigree και η μορφολογία πιστοποιείται με τη συμμετοχή σε έκθεση και την αξιολόγηση από κριτή. Λένε επίσης: «Επιλεγμένα από τους καλύτερους εκτροφείς της Ευρώπης » και ψεύδονται πάλι μιας και οι κανονισμοί της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας (FCI) απαγορεύουν ρητά να δίνουν οι εκτροφείς τα κουτάβια τους σε μεταπωλητές.
    Τα κουτάβια ή γατάκια αυτά προέρχονται από τα γνωστά puppy mills δηλαδή τους παραγωγούς μαζικής παραγωγής των Βαλκανίων που οι συνθήκες τους είναι τραγικές. Αυτά τα ζώα μπορεί να έχουν μόρβα ή τύφο και σύντομα τα περισσότερα θα εμφανίζουν κάθε είδους πάθηση (επιληψίες, τύφλωση, δυσπλασίες, νεφροπάθειες, καρδιοπάθειες, παραλύσεις κλπ) και αυτά είναι που θα βρεθούν πεταμένα στο δρόμο. Προέρχονται από κακή εκτροφή, αιμομιξίες, άρρωστους γεννήτορες κλπ. Θυμίζουν κάποια ράτσα αλλά μορφολογικά δεν καλύπτουν το πρότυπο της ράτσας. Εν κατακλείδι, μόνο η ταυτόχρονη απαγόρευση των ηλεκτρονικών pet-shops θα συμβάλλει ακαριαία στον κάθετο περιορισμό των αδέσποτων. Θεωρούμε ότι η πρόταση αυτή θα πρέπει να βρίσκει σύμφωνους τους νόμιμους εκτροφείς. Απαγορεύεται να εισάγονται στην Ελλάδα ζώα συντροφιάς που δεν έχουν ηλεκτρονική σήμανση. Τα στοιχεία σήμανσης των εισαγόμενων ζώων (κωδικός σήμανσης και όνομα εισαγωγέα), από χώρες εκτός Ε.Ε.

    ❖ Το “από χώρες εκτος Ε.Ε.” θα πρέπει να απαλειφθεί αφού δημιουργεί μια τεράστια μαύρη τρύπα παράνομων εισαγωγών. Το 90% των εισαγόμενων ζώων εισάγονται από Ουγγαρία, Τσεχία, Βουλγαρία, Σκόπια, Σερβία που οι περισσότερες είναι μέλη της Ε.Ε. Γιατί να μην καταγράφονται αυτά; Πρέπει να καταγράφονται στα σημεία εισόδου στην Ελλάδα και ενημερώνεται απευθείας το ΕΜΖΣ.
    Όσο για την κατάργηση του θεσμού του ερασιτέχνη εκτροφέα σε άλλο άρθρο του παρόντος νομοσχεδίου που ταυτόχρονα στο άρθρο αυτό την αναιρείτε δημιουργώντας ένα χάος στην πράξη, είναι προτιμότερο να θεσπίσετε όρους, προϋποθέσεις αδειοδότησης κλπ της ερασιτεχνικής εκτροφής παρά να οδηγηθούμε στην πλήρη ασυδοσία της κατάστασης.
    Επαγγελματίες εκτροφείς:
    Όπως αναφέραμε στις παρατηρήσεις μας, ανάμεσα στον επαγγελματία και τον ερασιτέχνη εκτροφέα, προτιμούμε σαφώς να επανέλθει ο θεσμός του ερασιτέχνη εκτροφέα, που καταργείται με το παρόν νομοσχέδιο, όπως άλλωστε ίσχυε και στον προηγούμενο νόμο 4039/12, αλλά ποτέ δεν εκδόθηκε η Υ.Α. που θα καθόριζε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την αδειοδότησή τους. Τα ζώα των ερασιτεχνών εκτροφέων ζουν θεωρητικά σε καλύτερες συνθήκες, μιας και είναι λίγα στον αριθμό και διαμένουν και αναπαράγονται μέσα στα σπίτια των ερασιτεχνών εκτροφέων ενώ των επαγγελματιών κατά κύριο λόγο ζουν όλη τους τη ζωή και εκτρέφονται μέσα σε κλούβες, στην ουσία πρόκειται δηλαδή για “puppy mills”

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    1. Οι επαγγελματίες εκτροφείς, ακριβώς όπως προτείνουμε και για τους ερασιτέχνες εκτροφείς, να υποχρεούνται, και οπωσδήποτε πριν την αναπαραγωγή, να προβαίνουν σε εξετάσεις γενετικών παθήσεων για όλα τα ζώα τους, θηλυκά και αρσενικά. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ψηφιακές ακτινογραφίες και DNA test, να καταχωρούνται στο Εθνικό Μητρώο και να θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση της άδειας επαγγελματικής εκτροφής.
    2. Να οριστεί για τους επαγγελματίες εκτροφείς ΑΝΩΤΑΤΌ ΟΡΙΟ ΓΕΝΝΩΝ ΑΝΑ ΕΤΌΣ
    ΟΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΌ ΑΝΩΤΑΤΌ ΟΡΙΟ 6 ΓΕΝΝΩΝ ΑΝΑ ΣΚΥΛΌ ΕΦ ΟΡΟΥ ΖΩΗΣ, ώστε να μην μετατρέπονται τα ζώα σε κουταβομηχανές.
    3. Κάθε θηλυκό ζώο που συμπληρώνει τα εννέα έτη και αποσύρεται από την αναπαραγωγή, να στειρώνεται άμεσα και να καταγράφεται στο ΕΜΖΣ από τον κτηνίατροη πράξη της στείρωσης καθώς και τα στοιχεία του κτηνιάτρου που προέβη στη στείρωση.
    4. Να γίνεται επίσης ετήσιος επιτόπιος έλεγχος και εκτός των υπολοίπων ελέγχων να διαπιστώνεται μέσω της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης ότι πράγματι το ζώο αυτό συνεχίζει να ζει στις εγκαταστάσεις του εκτροφέα ή αν δοθεί προς υιοθεσία σε τρίτο πρόσωπο αυτή να γίνεται με τα προβλεπόμενα στο παρόν νομοσχέδιο περί υιοθεσίας.
    5. Να υπάρχει υποχρεωτικά για να πάρει την άδεια διαμορφωμένος μεγάλος χώρος άθλησης των ζώων και αυτά να αθλούνται καθημερινά εκ περιτροπής, κάτι εντελώς απαραίτητο για την ευζωία τους ιδίως για τα ζώα αυτα.
    Επαναλαμβάνουμε και επιμένουμε στην Υ.Α για τους ερασιτέχνες εκτροφείς και επικαιροποίηση των προϋποθέσεων έκδοσης της άδειας ΚΑΙ για τους επαγγελματίες, η οποία θα πρέπει να εκδοθεί το αργότερο εντός 2 μηνών από την δημοσίευση του νόμου για να μην έχουμε επανάληψη της τακτικής του ΥΠΑΑΤ, που δεν την εξέδωσε ΠΌΤΕ.
    ❖ Η δική μας πρόταση είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο της Σλοβακίας, που σταμάτησε την εκτροφή κάθε είδους για 5 χρόνια, απορροφήθηκαν όλα τα αδέσποτα των κυνοκομείων τους αλλά και τα εκτός αυτών και μετά επανέφεραν την εκτροφή.

  • Ναι στην ερασιτεχνική εκτροφη

  • 20 Μαΐου 2021, 15:24 | Δογκας Γ

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!

    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και
    θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει
    ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους
    ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών
    των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών
    και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας
    λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή
    που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η
    πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2)
    θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία
    του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη Επωνυμία
    Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα
    αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί
    από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι
    αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή
    ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:47 | Βρουσιας νικος

    Ναι στην ερασιτεχνική εκτροφή σκύλων. Θέλω να έχω σκυλιά ράτσας από τα δικά μου η αλλού ερασιτέχνη εκτροφεία με ιστορία και γενεαλογία. Διαφωνώ με την φιλοσοφία του ν/σ που εκπορευτηκε από σκοτεινούς κύκλους και σίγουρα όχι με διαβούλευση των πλέον συναρμόδιων στους οποίους συγκαταλεγονται οι κυνηγοί. Ευχαριστώ!

  • 20 Μαΐου 2021, 15:51 | Δίπλας

    • ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!

    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:

    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη

    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:01 | Ηλίας Γελαδάρης

    Η μέριμνα του νομοσχεδίου για την αποκλειστική αναπαραγωγή των ζώων αποκλειστικά και μόνο από εκτροφείς, δημιουργεί αυτονόητα εμπορευματοποίηση των τοκετών και καθιστά τα ζώα αντικείμενο εκμετάλλευσης με μοναδικό σκοπό το κέρδος.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:17 | ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΖΑΜΑΝΗ

    Οι νόμοι και τα προεδρικά διατάγματα που διέπουν την έκδοση άδειας εκτροφής για τους επαγγελματίες είναι απαρχαιωμένες και πρακτικά ανεφάρμοστες και θα έπρεπε να δοθεί περισσότερη βάση στην πλήρωση των προϋποθέσεων που έχουν να κάνουν με βασικούς και ουσιαστικούς κανόνες ευζωίας δίνοντας περισσότερες δυνατότητες για νόμιμη επαγγελματική αναπαραγωγή, όχι απαραίτητα σε χώρους και εγκαταστάσεις εκτροφείου όπου τα ζώα ζουν και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σαν γεννήτορες.
    Ευέλικτη και απλή διαδικασία έκδοσης άδειας εκτροφής ακόμα και για ζώα που ζούν με οικογένειες μέσα σε σπίτια ή για ζώα ποιμενικά , οικόσιτα, κυνηγετικά, φύλαξης, εργασίας, συντροφιάς ώστε να μπορούν να αδειοδοτηθούν, να ελεγχθούν και να δουλέψουν ευκολότερα και νόμιμα περισσότερες κατηγορίες ιδιοκτητών που επιθυμούν να αναπαράγουν επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά τα ζώα τους.
    Παραδείγματος χάρη απαιτούνται χώροι αναμονής, γραφείων, κτηνιατρείου συγκεκριμένων τετραγωνικών μέτρων και προσωπικό , ενώ χάνεται η ουσία της ευζωίας και η δυνατότητα για κάποιον που επιθυμεί να αναπαράγει επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά το ζώο του μέσα στο ίδιο του το σπίτι με άριστες συνθήκες.
    Θέσπιση των όρων Ερασιτέχνης εκτροφέας, και ερασιτεχνική εκτροφή με σκοπό την διατήρηση και βελτίωση των Ελληνικών γηγενών φυλών, των καθαρόαιμων και κάθε σκύλου εργασίας , με δυνατότητα πραγματοποίησης 2 γεννών ανά έτος από 2 διαφορετικά θηλυκά ζώα και ορίου 6 γεννών στο σύνολο της ζωής του θηλυκού ζώου και καταγραφή του ιδιοκτήτη ως ερασιτέχνη εκτροφέα στο ΕΜΖ.
    Δικαίωμα στην αναπαραγωγή έως και 2 φορές στη ζωή του θηλυκού για κάθε υπεύθυνα δεσποζόμενο ζώο (ο ιδιοκτήτης του οποίου δεν ανήκει στις κατηγορίες «Επαγγελματίας» ή » ερασιτέχνης» εκτροφέας)προκειμένου να πληρωθούν οι βασικές βιολογικές του ανάγκες αν και εφόσον πληρούνται όλοι οι κανόνες διαβίωσης , ευζωίας καθώς και ελεγχόμενης διάθεσης των κουταβιών.
    Δικαίωμα αναπαραγωγής μιας γέννας ανά έτος για κάθε θηλυκό υπεύθυνα δεσποζόμενο ζώο που αποδεδειγμένα ανήκει σε γηγενή Ελληνική φυλή υπό τον έλεγχο και τους κανονισμούς των αρμόδιων αναγνωρισμένων νόμιμων σωματείων , του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδας και των κανόνων που αφορούν την ευζωία και την σωστή διαβίωση του.
    Συγκεκριμένα η αναπαραγωγή και η διάσωση των Ελληνικών γηγενών φυλών στηρίζεται αποκλειστικά σε ιδιωτικές και ερασιτεχνικές προσπάθειες, με πολύ περιορισμένους αριθμούς γεννήσεων και χωρίς να υπάρχει κανένας νόμιμος και αδειοδοτημένος επαγγελματίας εκτροφέας. Θα πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχυθεί η δυνατότητα αναπαραγωγής τους ώστε να αποφύγουμε τον ήδη υπαρκτό κίνδυνο της εξαφάνισης.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:56 | Ματούλα Σ.

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:50 | Βασίλης Γ.

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:16 | Ευάγγελος Κατσαούνης

    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας)

  • 20 Μαΐου 2021, 15:02 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΑΓΟΓΙΑΝΝΗΣ

    Οι νόμοι και τα προεδρικά διατάγματα που διέπουν την έκδοση άδειας εκτροφής για τους επαγγελματίες είναι απαρχαιωμένες και πρακτικά ανεφάρμοστες και θα έπρεπε να δοθεί περισσότερη βάση στην πλήρωση των προϋποθέσεων που έχουν να κάνουν με βασικούς και ουσιαστικούς κανόνες ευζωίας δίνοντας περισσότερες δυνατότητες για νόμιμη επαγγελματική αναπαραγωγή, όχι απαραίτητα σε χώρους και εγκαταστάσεις εκτροφείου όπου τα ζώα ζουν και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σαν γεννήτορες.
    Ευέλικτη και απλή διαδικασία έκδοσης άδειας εκτροφής ακόμα και για ζώα που ζούν με οικογένειες μέσα σε σπίτια ή για ζώα ποιμενικά , οικόσιτα, κυνηγετικά, φύλαξης, εργασίας, συντροφιάς ώστε να μπορούν να αδειοδοτηθούν, να ελεγχθούν και να δουλέψουν ευκολότερα και νόμιμα περισσότερες κατηγορίες ιδιοκτητών που επιθυμούν να αναπαράγουν επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά τα ζώα τους.
    Παραδείγματος χάρη απαιτούνται χώροι αναμονής, γραφείων, κτηνιατρείου συγκεκριμένων τετραγωνικών μέτρων και προσωπικό , ενώ χάνεται η ουσία της ευζωίας και η δυνατότητα για κάποιον που επιθυμεί να αναπαράγει επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά το ζώο του μέσα στο ίδιο του το σπίτι με άριστες συνθήκες.
    Θέσπιση των όρων Ερασιτέχνης εκτροφέας, και ερασιτεχνική εκτροφή με σκοπό την διατήρηση και βελτίωση των Ελληνικών γηγενών φυλών, των καθαρόαιμων και κάθε σκύλου εργασίας , με δυνατότητα πραγματοποίησης 2 γεννών ανά έτος από 2 διαφορετικά θηλυκά ζώα και ορίου 6 γεννών στο σύνολο της ζωής του θηλυκού ζώου και καταγραφή του ιδιοκτήτη ως ερασιτέχνη εκτροφέα στο ΕΜΖ.
    Δικαίωμα στην αναπαραγωγή έως και 2 φορές στη ζωή του θηλυκού για κάθε υπεύθυνα δεσποζόμενο ζώο (ο ιδιοκτήτης του οποίου δεν ανήκει στις κατηγορίες «Επαγγελματίας» ή » ερασιτέχνης» εκτροφέας)προκειμένου να πληρωθούν οι βασικές βιολογικές του ανάγκες αν και εφόσον πληρούνται όλοι οι κανόνες διαβίωσης , ευζωίας καθώς και ελεγχόμενης διάθεσης των κουταβιών.
    Δικαίωμα αναπαραγωγής μιας γέννας ανά έτος για κάθε θηλυκό υπεύθυνα δεσποζόμενο ζώο που αποδεδειγμένα ανήκει σε γηγενή Ελληνική φυλή υπό τον έλεγχο και τους κανονισμούς των αρμόδιων αναγνωρισμένων νόμιμων σωματείων , του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδας και των κανόνων που αφορούν την ευζωία και την σωστή διαβίωση του.
    Συγκεκριμένα η αναπαραγωγή και η διάσωση των Ελληνικών γηγενών φυλών στηρίζεται αποκλειστικά σε ιδιωτικές και ερασιτεχνικές προσπάθειες, με πολύ περιορισμένους αριθμούς γεννήσεων και χωρίς να υπάρχει κανένας νόμιμος και αδειοδοτημένος επαγγελματίας εκτροφέας. Θα πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχυθεί η δυνατότητα αναπαραγωγής τους ώστε να αποφύγουμε τον ήδη υπαρκτό κίνδυνο της εξαφάνισης.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:50 | Ζορμπαλάς. Γεώργιος

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση της «Ερασιτεχνικής εκτροφής» με τους εξής όρους:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων Ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες Ελληνικές φυλές.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:52 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΟΜΙΚΟΣ

    Ν Α Ι στην θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων.«Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας θα λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί Οι υπεύθυνοι ερασιτέχνες εκτροφείς μαζί με τους επαγγελματίες προάγουν την οργανωμένη κυνοφιλία και συμβάλουν στην διατήρηση όχι μόνο του φαινότυπου αλλά και για του γονότυπου της κάθε φυλής ο οποίος είναι σημαντικός για τους εκπαιδευτές.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:54 | ΤΡΙΑΝΤΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

    Θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων με τον τίτλο
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Θα περιορισθούν όλοι οι παράνομοι κερδοσκόποι εκτροφείς των σκύλων που φαινοτυπικά μοιάζουν με κάποια φυλή.Οπως προτεινει ο Πανελληνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Σκύλων

  • 20 Μαΐου 2021, 15:24 | Δημητρης Γεωργατος

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!

    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και
    θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:

    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει
    ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους
    ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών
    των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών
    και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας
    λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή
    που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η
    πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2)
    θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία
    του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη

      Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI)
    και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος
    έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον
    όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική
    Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:51 | Ακης Γεωργατος

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!

    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και
    θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:

    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει
    ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους
    ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών
    των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών
    και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας
    λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή
    που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η
    πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2)
    θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία
    του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη

      Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI)
    και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος
    έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον
    όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική
    Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:24 | Ελενη Γεωργατου

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!

    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και
    θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:

    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει
    ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους
    ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών
    των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών
    και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας
    λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή
    που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η
    πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2)
    θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία
    του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη

      Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI)
    και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος
    έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον
    όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική
    Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:05 | Θανάσης Φουστάνας

    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας)

  • 20 Μαΐου 2021, 14:06 | Λιλιαννα Γεωργατου

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!

    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και
    θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:

    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει
    ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους
    ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών
    των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών
    και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας
    λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή
    που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η
    πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2)
    θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία
    του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη

      Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI)
    και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος
    έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον
    όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική
    Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 20 Μαΐου 2021, 14:46 | Ευαγγελία Γεωργατου

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!

    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και
    θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:

    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει
    ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους
    ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών
    των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών
    και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας
    λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή
    που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η
    πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2)
    θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία
    του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη

      Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI)
    και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος
    έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον
    όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική
    Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 20 Μαΐου 2021, 14:16 | Αννα Γεωργατου

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!

    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και
    θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:

    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει
    ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους
    ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών
    των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών
    και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας
    λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή
    που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η
    πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2)
    θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία
    του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη

      Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI)
    και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος
    έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον
    όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική
    Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 20 Μαΐου 2021, 14:15 | Κωστας Κοκκινος

    Ναι στην ερασιτεχνική εκτροφή

  • Άρθρο 6. Παρ. 7 – Να προστεθεί «θα πρέπει ο κτηνίατρος να υποχρεούται να αναγράφει στο μητρώο ότι το ζώο έχει κάποιο «βλαβερό χαρακτηριστικό» σύμφωνα με το Άρθρο 5. Παρ.7″

    Άρθρο 6. Παρ. 10 – Να διαγραφεί η παράγραφος δεδομένου ότι επιτρέπεται μία αναπαραγωγή δεσποζόμενου ζώου άρα θα πρέπει να έχει ο ιδιοκτήτης το δικαίωμα αναζήτησης κατάλληλου ζώου για ζευγάρωμα.

  • 20 Μαΐου 2021, 14:12 | Σπήλιος Καρμίρης

    Ναι στην Ερασιτεχνική εκτροφη, που παγκόσμια είναι ο στυλοβάτης της καθαρόαιμης οργανωμένης κυνοφιλίας. Μην καταστρέψετε την Ελληνική οργανωμένη κυνοφιλία. Ενημερωθείτε για τα επιτεύγματά της .

  • 20 Μαΐου 2021, 14:55 | Βηθλεέμ

    Συμφωνώ με τις θέσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Επαγγελματιών Ζώων
    Συντροφιάς – ΠΑΝ.ΣΥΛ.Ε.Ζ.Σ.

  • 20 Μαΐου 2021, 14:56 | Μπαξεβανης Δημήτρης

    Ναι στην ερασιτεχνική εκτροφη

  • 20 Μαΐου 2021, 14:47 | κυριακος

    Δεν ειμαι συμφωνος καθολου με αυτη την αποφαση….θεωρρω οτι κατι τετοιο μπορουμε να κανουμε στα αδεσποτα και οχι στα οικοσιτα μας ζωα!!ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!!!

  • 20 Μαΐου 2021, 14:02 | ΜΑΡΙΛΕΝΑ Φ.

    Οι νόμοι και τα προεδρικά διατάγματα που διέπουν την έκδοση άδειας εκτροφής για τους επαγγελματίες είναι απαρχαιωμένες και πρακτικά ανεφάρμοστες και θα έπρεπε να δοθεί περισσότερη βάση στην πλήρωση των προϋποθέσεων που έχουν να κάνουν με βασικούς και ουσιαστικούς κανόνες ευζωίας δίνοντας περισσότερες δυνατότητες για νόμιμη επαγγελματική αναπαραγωγή, όχι απαραίτητα σε χώρους και εγκαταστάσεις εκτροφείου όπου τα ζώα ζουν και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σαν γεννήτορες.
    Ευέλικτη και απλή διαδικασία έκδοσης άδειας εκτροφής ακόμα και για ζώα που ζούν με οικογένειες μέσα σε σπίτια ή για ζώα ποιμενικά , οικόσιτα, κυνηγετικά, φύλαξης, εργασίας, συντροφιάς ώστε να μπορούν να αδειοδοτηθούν, να ελεγχθούν και να δουλέψουν ευκολότερα και νόμιμα περισσότερες κατηγορίες ιδιοκτητών που επιθυμούν να αναπαράγουν επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά τα ζώα τους.
    Παραδείγματος χάρη απαιτούνται χώροι αναμονής, γραφείων, κτηνιατρείου συγκεκριμένων τετραγωνικών μέτρων και προσωπικό , ενώ χάνεται η ουσία της ευζωίας και η δυνατότητα για κάποιον που επιθυμεί να αναπαράγει επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά το ζώο του μέσα στο ίδιο του το σπίτι με άριστες συνθήκες.
    Θέσπιση των όρων Ερασιτέχνης εκτροφέας, και ερασιτεχνική εκτροφή με σκοπό την διατήρηση και βελτίωση των Ελληνικών γηγενών φυλών, των καθαρόαιμων και κάθε σκύλου εργασίας , με δυνατότητα πραγματοποίησης 2 γεννών ανά έτος από 2 διαφορετικά θηλυκά ζώα και ορίου 6 γεννών στο σύνολο της ζωής του θηλυκού ζώου και καταγραφή του ιδιοκτήτη ως ερασιτέχνη εκτροφέα στο ΕΜΖ.
    Δικαίωμα στην αναπαραγωγή έως και 2 φορές στη ζωή του θηλυκού για κάθε υπεύθυνα δεσποζόμενο ζώο (ο ιδιοκτήτης του οποίου δεν ανήκει στις κατηγορίες «Επαγγελματίας» ή » ερασιτέχνης» εκτροφέας)προκειμένου να πληρωθούν οι βασικές βιολογικές του ανάγκες αν και εφόσον πληρούνται όλοι οι κανόνες διαβίωσης , ευζωίας καθώς και ελεγχόμενης διάθεσης των κουταβιών.
    Δικαίωμα αναπαραγωγής μιας γέννας ανά έτος για κάθε θηλυκό υπεύθυνα δεσποζόμενο ζώο που αποδεδειγμένα ανήκει σε γηγενή Ελληνική φυλή υπό τον έλεγχο και τους κανονισμούς των αρμόδιων αναγνωρισμένων νόμιμων σωματείων , του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδας και των κανόνων που αφορούν την ευζωία και την σωστή διαβίωση του.
    Συγκεκριμένα η αναπαραγωγή και η διάσωση των Ελληνικών γηγενών φυλών στηρίζεται αποκλειστικά σε ιδιωτικές και ερασιτεχνικές προσπάθειες, με πολύ περιορισμένους αριθμούς γεννήσεων και χωρίς να υπάρχει κανένας νόμιμος και αδειοδοτημένος επαγγελματίας εκτροφέας. Θα πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχυθεί η δυνατότητα αναπαραγωγής τους ώστε να αποφύγουμε τον ήδη υπαρκτό κίνδυνο της εξαφάνισης.

  • 20 Μαΐου 2021, 14:59 | Φιλοσογλου Φιλιππος

    Ναι στην ερασιτεχνική εκτροφή

  • 20 Μαΐου 2021, 14:55 | Όλγα Λιάρα

    Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
    «1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
    (α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.».
    ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    Υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων σκύλων – γατών με πάρα πολλές εξαιρέσεις. Απαράδεκτα μεγάλο το διάστημα προσαρμογής, μετράμε σχεδόν μαζί με το διοικητικό πρόστιμο που θα επιβάλλεται από το 2024, πάνω από 3.5 χρόνια προσαρμογής. Διαφορετικά χάριν πολιτικών–ψηφοθηρικών ισορροπιών, καταργείται στη πράξη η υποχρεωτικότητα.
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    ❖ 6 μήνες είναι αρκετοί για την προσαρμογή τόσο για τη στείρωση όσο και για το διοικητικό πρόστιμο.
    Για το θέμα της μοναξιάς και του δεσίματος στο άρθρο 5
    «1.(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
    Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
    (δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.».
    ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    Είναι αντιφατικό να επικαλείται η κυβέρνηση τις 5 ελευθερίες και να γίνεται προσπάθεια προώθησης μιας άλλης φιλοσοφίας για την ευζωία ενώ συγχρόνως επιτρέπεται η διαμονή των ζώων σε ταράτσα! Επίσης, σχετικά με τον όρο “μόνιμα δεμένος”, κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι ένας σκύλος είναι μόνιμα δεμένος εκτός κι αν όλο το 24ωρο και επί μέρες παραμένει κάποιος στο σημείο όπου κακοποιείται ένα μόνιμα δεμένο σκυλί! Σε καμία προηγμένη χώρα της Ε.Ε τα σκυλιά δεν είναι δεμένα, όπως συμβαίνει σε συντριπτική πλειοψηφία στην Ελλάδα.
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    ❖ Να απαγορευτεί το δέσιμο των ζώων, ΟΧΙ στην φράση «μη μόνιμα δεμένα σκυλιά» Αλλά, ΝΑΙ στην φράση ΟΧΙ ΔΕΜΕΝΑ σκυλιά. Διαφορετικά οδηγούμε και πάλι τα ζώα στο βασανιστήριο του ΜΟΝΙΜΟΥ ΔΕΣΙΜΑΤΟΣ.
    ❖ Να απαγορευτεί κάθε πρόσβαση σκύλου σε ταράτσες, για να αποφευχθούν περιπτώσεις δικαιολογιών από ιδιοκτήτες των ζώων που έως τώρα απαντούσαν: » δεν τον έχω μόνιμα στη ταράτσα”, και έτσι τα δικαστήρια ελλείψει στοιχείων αθώωσαν όλους τους παραβάτες, αφού η παράβαση δεν μπορεί να αποδειχθεί, και φυσικά το ζώο συνέχιζε να κακοποιείται. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ, υπάρχει ανακολουθία προθέσεων με την πράξη.
    ΠΑΡ 3 στ ,(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
    ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    Έτσι όπως διατυπώνεται είναι σαν όλες οι κατοικίες, είτε είναι διαμερίσματα πολυκατοικιών είτε και μονοκατοικίες, να έχουν αυλή. Κανένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία δεν έχει αυλή, όπως όλοι μας αντιλαμβανόμαστε, ούτε και όλες οι μονοκατοικίες έχουν αυλή, ιδίως οι παλιές. Ακόμη κι αν η κατοικία διαθέτει τέτοιο χώρο δεν μπορεί να αντικατασταθεί η καθημερινή και δις ημερησίως βόλτα, εκτός αν ο εξωτερικός χώρος είναι πάνω από ένα στρέμμα.
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    ❖ Ο ιδιοκτήτης οφείλει αποδεδειγμένα δυο φορές το λιγότερο να βγάζει το σκύλο του βόλτα και για χρόνο αντίστοιχο με το είδος και τις ανάγκες του ζώου. Να προταθεί διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ για την κάθε μέρα, αν δεν έχει ήδη προβλεφθεί.

    5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα.
    ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    ❖ Στην περίπτωση που επιβάλλεται ως ανωτέρω να αφαιρεθεί, αφαιρείται μόνο από κτηνίατρο και επιχειρείται να τοποθετηθεί σε άλλο μη πάσχον μέρος του σώματος του ζώου. Στην ακριβώς αντίθετη πλευρά ίσως, μόνο και μόνο για να είναι το σημείο κοινό ώστε να το ξέρουν όλοι οι κτηνίατροι να ψάξουν είτε την μία είτε την άλλη πλευρά.

    παρ,ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών.

    ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    Η έννοια της παρ. ζ θα έπρεπε να είναι να περιορίσει την εγκατάλειψη του κατοικίδιου και όχι να στερήσει τη δυνατότητα να βρει ο ίδιος τον νέο ιδιοκτήτη για το δικό του κατοικίδιο. Αυτά είναι κατάλοιπα Τσιρώνειων εγκυκλίων που έχουν απορριφθεί ήδη από τη φιλοζωική κοινότητα.
    ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    ❖ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ του κατοικίδιου έχει την δυνατότητα να βρει ο ίδιος τον νέο κηδεμόνα του ζώου χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει στην πλατφόρμα υιοθεσίας, υποχρεούνται όμως επί διοικητική ποινή να δηλώσει τα στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη κλπ στον δήμο και στην πλατφόρμα.
    δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
    ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Μια τεράστια πληγή από το 2012 με εξαιρετικά βασανιστικές συνέπειες για τα ζώα συνεχίζει να υπάρχει και σ’ αυτό το σχέδιο νόμου με τις τόσες προσπάθειες να φανεί ότι διέπεται από μια άλλη φιλοσοφία, έστω ευρωπαϊκή, για τα ζώα. Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ως γνωστόν, ότι ένας σκύλος πχ είναι μόνιμα δεμένος εκτός κι αν όλο το 24ωρο και επί μέρες παραμένει στο σημείο όπου κακοποιείται, με το μόνιμο δέσιμό του ο σκύλος αυτός. Σε καμιά προηγμένη χώρα της Ε.Ε τα σκυλιά δεν είναι δεμένα, όπως συμβαίνει να είναι ο συντριπτικός κανόνας στη χώρα μας.
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    ❖ Να απαγορευτεί καθολικά το δέσιμο των ζώων.
    ❖ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ: Στην περίπτωση που το κατοικίδιο είναι κουνέλι, καθίσταται υποχρεωτική η σήμανση και καταγραφή του κατ’ αντιστοιχία με τους σκύλους και τις γάτες .Οι εγκαταλείψεις κουνελιών, σημαίνουν βέβαιο θάνατο, καθώς δεν γνωρίζουν από αδεσποτεία και είναι εξαιρετικά ευάλωτα ζώα. Σημειωτέον ότι η Αττική και πολλές άλλες μεγάλες πόλεις έχουν γεμίσει από αδέσποτα κουνέλια και τείνει η κατάσταση να μετατραπεί σε μάστιγα στη χώρα μας και σιγά σιγά αντίστοιχη με αυτή των ζώων συντροφιάς. Ο ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΑΥΤΟ.
    ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ:
     Οι κυνηγετικοί σκύλοι και οι ποιμενικοί-τσοπανόσκυλα όταν δεν εκτελούν εργασία θα βρίσκονται εντός της οικίας ή στους κήπους αυτών, εφόσον υπάρχουν, των κηδεμόνων τους. Αν δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην ευζωία των σκύλων τους που είναι ζώα συντροφιάς, να μην έχουν σκύλους.
     Οι κυνηγετικοί σκύλοι θα μεταφέρονται πάντα εντός του αυτοκίνητου και υποχρεωτικά με χρήση της ειδικής για σκύλους ζώνης ασφαλείας. Απαγορεύεται η χρήση κλουβιών εξωτερικά του αυτοκινήτου για την μεταφορά τους.

  • 20 Μαΐου 2021, 14:06 | Ζαπωνης Γεωργιος

    Ναι στην ερασιτεχνικη εκτροφη

  • 20 Μαΐου 2021, 14:29 | Χρήστος Διαμαντης

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!

    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και
    θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει
    ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους
    ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών
    των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών
    και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας
    λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή
    που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η
    πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2)
    θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία
    του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη Επωνυμία
    Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα
    αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί
    από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι
    αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή
    ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 20 Μαΐου 2021, 14:40 | Τζεντεμης Θεόδωρος

    Καλούμε τα μέλη μας να συμμετέχουν πατώντας στον σύνδεσμο:
    http://www.opengov.gr/ypes/?cat=219
    στην Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών υπό τον τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα ‘‘ΆΡΓΟΣ’’»
    Να δοθεί ένα ρεαλιστικό πλαίσιο σχετικά με την ιδιωτική εκτροφή κυνηγετικών σκύλων, η οποία δεν έχει ως στόχο το κέρδος (εμπόριο) αλλά την προαγωγή της κυνοφιλίας και τη διάδοση και διατήρηση ντόπιων και ξένων φυλών. Ως ζώα εργασίας, οι κυνηγετικοί σκύλοι θα πρέπει να εξαιρεθούν από την πρόβλεψη της υποχρεωτικής στείρωσης και να προβλεφθεί η δυνατότητα για την ερασιτεχνική εκτροφή τους.

  • 20 Μαΐου 2021, 14:41 | Παντελής Διγκοζης

    Ναι στην ερασιτεχνική εκτροφή είναι ο μόνος τρόπος εξελιξης των ελληνικών αυτοχθονων φυλών

  • 20 Μαΐου 2021, 14:03 | Κωνσταντίνος Σκουρλης

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!

    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και
    θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει
    ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους
    ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών
    των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών
    και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας
    λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή
    που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η
    πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2)
    θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία
    του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη Επωνυμία
    Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα
    αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί
    από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι
    αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή
    ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 20 Μαΐου 2021, 14:24 | ΑΚΟΥΜΙΑΝΑΚΗΣ ΔΗΜΗΡΙΟΣ

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!

    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και
    θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει
    ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους
    ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών
    των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών
    και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας
    λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή
    που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η
    πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2)
    θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία
    του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη Επωνυμία
    Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα
    αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί
    από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι
    αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή
    ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 20 Μαΐου 2021, 14:31 | Ηλιας

    Ναι στην θεσμικη καταχυρωση ερασιτεχνων εκτροφεων