Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 16 Μαΐου 2021, 16:14 | Ελένη Παπαδογιωργάκη

    Ναι στον πλήρη έλεγχο δεσποζόμενων ζώον.

  • 16 Μαΐου 2021, 16:11 | λενια

    Ο-Χ-Ι ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ!

  • 16 Μαΐου 2021, 16:08 | Χριστίνα Βασιλοπούλου

    Η στείρωση των δεσποζόμενων ζώων επιβάλλεται. Όσοι ασχολούμαστε με τα αδέσποτα και μαζεύουμε από τα σκουπίδια γέννες ολόκληρες (σε κούτες, σακούλες κλπ) άλλα ζωντανά και άλλα πεθαμένα, ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό να γίνει υποχρεωτικό. Σκεφτείτε πόσες γέννες κάνει μία γάτα π.χ. δύο ή τρεις το χρόνο από 3-6 γατάκια. Σε ένα χρόνο ένας ιδιοκτήτης με μία γάτα έχει από 9-18 γατάκια. Θα τα δώσει να υιοθετηθούν όλα; Δε νομίζω. Τα σπίτια είναι γεμάτα και παρακαλάμε για υιοθεσίες των παρατημένων που βρίσκουμε σε άθλια συνήθως κατάσταση. Πολλάπλασιάστε επι δέκα χρόνια που μπορεί να ζήσει και να τεκνοποιήσει μία δεσποζόμενη γάτα. Κι αν ο ιδιοκτήτής έχει 2 ή 3 γάτες. Πολλάπλασιάστε επίσης. Ανάμεσα στον άθλιο θάνατο των μικρών και τη στείρωση η ζυγαριά γέρνει προς το μέρος της στείρωσης. Αλλιώς θα πρέπει το τσιπαρισμένο ζώο να παρακολουθείται από κτηνίατρο, να καταγράφεται η γέννα, ο ιδιοκτήτης να τσιπάρει τα μικρά και να τα κρατάει. Έτσι μάλιστα. Για να δούμε. Μην τα στειρώνετε και κρατήστε τα. Αλλά όχι δεν στειρώνω, πετάω και λύθηκε το θέμα γιατί μπορεί να βρεθεί κάποιος να τα φροντίσει (συνήθως δεν βρίσκεται και βρίσκουν μαρτυρικό θάνατα. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ

  • 16 Μαΐου 2021, 16:05 | Ελένη

    Λυπάμαι πολύ για τα δεκάδες σχόλια ανθρώπων που αντιτίθενται στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζώμενων. Η υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων έχει κατοχυρωθεί σε δεκάδες χώρες οι οποίες είναι πρωτοπόρες στα δικαιώματα των ζώων. Στην παγκόσμια κατάταξη χωρών για ευζωία των ζώων, δικαιώματα κτλ υπαρχουν 6 κλίμακες¨A, B, C, D, E, F. H Ελλάδα δεν έχει καν F. Είμαστε απο τις χειρότερες χώρες παγκοσμίως και γινόμαστε ρεζίλι σε εκατομύρια τουρίστες που επισκέπτονται καθε χρόνο. Εκατομύρια ζώα πεθαίνουν στο δρόμο είτε κακοποιούνται. Και παρ όλα αυτά ο Νεοέλληνας συνεχίζει να ζεί στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Αντί να κοιτάξουμε να βελτιωθούμε και να νοικοκυρέψουμε αυτην την χώρα κοιτάμε μόνο την πάρτυ μας. Οι κηνυγοί θέλουν να αναπαράγουν χωρίς άδειες λενε, τα καταφύγια είναι γεμάτα με κηνυγόσκυλα όμως. Οι πολίτες θεωρούν την στείρωση για το σκυλάκι τους απάνθρωπο, αλλά είναι οκ να ρίχνουν φόλα στα αδέσποτα. Όλοι θέλουν να εξαφανιστεί το πρόβλημα ως δια μαγείας αλλά δεν προτείνουν πως θα γίνει αυτό. Λυπάμαι πολύ για την νοοτροπία αυτής της χώρας. Μεγάλωσα στην Ελλάδα και έφυγα πριν 3 χρόνια στο εξωτερικό για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Γιατί δεν άντεχα άλλο όλοι να αντιτίθενται στο σωστό και κανείς να μην θέλει να προοδεύσει και να παει στην σωστή κατεύθυνση. Η πλειοχηφία της χώρας έχει νοοτροπία Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζώμενων.
    Επιτέλους ένα νομοσχέδιο αντάξιο του 21ου αιώνα.

  • 16 Μαΐου 2021, 16:00 | Παναγιώτης

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση! Αυτή την ιδέα που έχουν μερικοί ότι με το ζόρι πρέπει να αναπαραχθούν τα σκυλιά μας ενώ υπάρχουν τόσα ζώα στους δρόμους, δε μπορώ να την καταλάβω. Η στείρωση δεν είναι επώδυνη ούτε επικίνδυνη και προβλέπει πολλές ασθένειες και προβλήματα των σκύλων μας (καρκίνο, ψευδοκυηση κλπ) και ΟΛΟΙ οι γιατροί το συνιστούν.

  • 16 Μαΐου 2021, 16:58 | Κωνσταντίνος Κατσογιαννης

    ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 5 τα εξής: ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζω την εξαίρεση στείρωσης και την με κανόνες αναπαραγωγή των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI, των δεσποζόμενων Κυνηγετικών και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων, δύο φορές στη ζωή των θηλυκών για τη απόκτηση
    απογόνων.

  • 16 Μαΐου 2021, 16:55 | Αννα

    Ναι στην στειρωση δεδποζωμενων ζωων μεχρι να σταματησει να υπαρχει αδεσποτο στους δρομους της Ελλαδας.Καθημερινα βρισκουμε πεταμεν μωρα απο σκυλες δεσποζωμενες.Φτανει πια.

  • 16 Μαΐου 2021, 16:42 | Ελένη γαλανη

    Υπέρ της στείρωσησ για το καλό των ζώων που υποφέρουν στους δρόμους

  • 16 Μαΐου 2021, 16:12 | Maria

    Ναι, αυτός είναι ένας πολύ καλός νόμος. Η αποστείρωση κάθε ζώου είναι το καλύτερο πράγμα τόσο για το ζώο όσο και για τον ιδιοκτήτη. Το κατοικίδιο θα είναι πιο ήρεμο και πιο ευτυχισμένο. Θα υπάρχουν λιγότερα αδέσποτα ζώα που πεθαίνουν και ζουν μια άθλια ζωή στο δρόμο. Ο ιδιοκτήτης δεν θα χρειάζεται να ανησυχεί για τα μη προγραμματισμένα κουτάβια ή γατάκια. Ναι, πρέπει να είναι υποχρεωτική η αποστείρωση κάθε ζώου. Αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί. Προστατέψτε τα ζώα σας. Είναι οικογένεια.

  • 16 Μαΐου 2021, 16:25 | Νάνου Ελένη

    Οι κυνηγοί που κόπτονται για τον υποτιθέμενο αφανισμό των «αγαπημένων συντρόφων» τους, είναι οι ίδιοι που τα οδηγούν στον αφανισμό και στην εξαθλίωση, και σε μαρτυρικό στο τέλος θάνατο, εγκαταλείποντάς, ή ακόμα χειρότερα δένοντας τα κάπου, όταν αρρωστήσουν ή όταν για κάποιο λόγο πάψουν να αποδίδουν. Η χώρα «βουλιάζει» από αδέσποτα, πρώην δεσποζόμενα κυνηγόσκυλα και τσοπανόσκυλα που οι εθελοντές φιλόζωοι καλούνται κάθε φορά να περιθάλψουν.Η υποχρεωτική στείρωση είναι επιβεβλημένη, είναι μονόδρομος.

  • 16 Μαΐου 2021, 16:22 | Ελένη Ρηγοπουλου

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων έως ότου εξαφανιστεί το πρόβλημα των 3.000.000 (και παραπάνω) αδέσποτων ζώων στη χώρα μας. Τα αδέσποτα δε γεννήθηκαν αδέσποτα. Προέκυψαν από δεσποζομενα και την μη ορθή κηδεμονία τους (ελεύθερη βόλτα, εγκαταλειψεις, παράνομη πώληση μωρών κτλ).
    Ένας νομός που όλες οι χώρες έχουν κατοχυρώσει δεκαετίες τώρα…

  • 16 Μαΐου 2021, 16:03 | λενια

    Ο-Χ-Ι ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ!ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ Κ.Ο.Ε!ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΑΠΟ PET SHOPS!ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΠΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ!ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΑΡΣΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΗΛΥΚΩΝ

  • 16 Μαΐου 2021, 16:47 | Σταύρος Εμμανουήλ

    Σύμφωνω με την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων. Είναι η μόνος τρόπος να λυθεί το πρόβλημα με τα αδέσποτα.

  • 16 Μαΐου 2021, 16:47 | Ελλη Αλιβανογλου

    Συμφωνώ απόλυτα με το νομοσχέδιο! Πρέπει να μπει ένα τέλος στον ανεξέλεγκτο αριθμό αδέσποτων στην Ελλάδα.

  • 16 Μαΐου 2021, 16:34 | Αρβανίτη Φανη

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση,βοηθά πολύ στο πρόβλημα των αδέσποτων ζωων

  • 16 Μαΐου 2021, 16:11 | Κωνσταντίνα Μπίτση

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων για την εξάλειψη του φαινομένου των αδέσποτων και εγκαταλελειμμένων ζώων που αποτελεί μάστιγα στη χώρα μας.

  • 16 Μαΐου 2021, 16:07 | Θεοδώρα Σακκαρη

    Συμφωνώ με την υποχρεωτική στείρωση ζώων συντροφιάς, καθώς θεωρώ πως θα μειώσει τα αδέσποτα ζώα.

  • 16 Μαΐου 2021, 16:01 | ΓΕΩΡΓΙΑ ΖΟΥΛΙΝΑΚΗ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη. Με την λογική αυτή θα έπρεπε να βγει αντίστοιχο νομοσχέδιο για την στείρωση και την ευθανασία των παρανόμων, ψυχικά ασθενών κλπ…… ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ την εξαίρεση στείρωσης και την με κανόνες αναπαραγωγή των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI, των Δεσποζόμενων Κυνηγετικών και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων, δύο φορές στη ζωή των θηλυκών για τη απόκτηση απογόνων

  • 16 Μαΐου 2021, 16:39 | Προσαλέντης Α

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων ζώων. Για όσους το επιθυμούν (κτηνοτρόφοι, κλπ) να υπάρχει επιδότηση.

  • 16 Μαΐου 2021, 16:29 | Λιλιάνα

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση!
    Συμφωνώ με το νομοσχέδιο.

  • 16 Μαΐου 2021, 16:28 | Xheniqx

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση.Οσοι δεν συμφωνείται σας προτείνω να ασχοληθείτε με τα ήδη αδέσποτα ζώα και να διευκολύνεται την ζωή τους με αυτό τον τρόπο.

  • 16 Μαΐου 2021, 16:28 | Γιάννης

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση των αδέσποτων ζώων

  • 16 Μαΐου 2021, 16:28 | Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΠΦΠΟ

    Απαράδεκτα μεγάλο το διάστημα προσαρμογής, μετράμε σχεδόν μαζί με το διοικητικό πρόστιμο που θα επιβάλλεται από το 2024, πάνω από 3.5 χρόνια προσαρμογής.
    Διαφορετικά χάριν πολιτικών–ψηφοθηρικών ισορροπιών, καταργείται στη πράξη η υποχρεωτικότητα.
    ΠΡΟΤΑΣΗ:
    6 μήνες είναι αρκετοί για την προσαρμογή τόσο για τη στείρωση όσο και για το διοικητικό πρόστιμο.

  • 16 Μαΐου 2021, 16:25 | Μαρίνα

    Η δική μου γνώμη είναι πως η στείρωση στα δεσποζόμενα ζώα είναι απαραίτητη! Πρώτα πρώτα τα ζωάκια ησυχάζουν, ενώ δε χάνουν τίποτα από τον χαρακτήρα ή τον δυναμισμό τους. Και φυσικά, μειώνονται σιγά σιγά τα αδέσποτα.

  • 16 Μαΐου 2021, 16:15 | Παναγιώτης

    Συμφωνώ με το νομοσχέδιο. Μόνο κάποιος που δεν ασχολείται ενεργά με την φροντίδα αδέσποτων ζωων, αντιτίθεται στην στείρωση. Όλοι ξέρουμε ότι είναι απαραίτητη ώστε να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων ζωων.

  • 16 Μαΐου 2021, 16:15 | Ελινα λιατσα

    Ναι ναι ναι ναι στην υποχρεωτική στείρωση!
    Οχι άλλο δράμα στους δρόμους!

  • 16 Μαΐου 2021, 16:05 | Λινα Λινα

    Εννοείται ότι συμφωνώ στις στειρωσεις.Υπάρχουν οι εκτροφεις οι νόμιμοι και φυσικά τόσα όμορφα αδέσποτα μεταξύ αυτών και ρατσατα να πάρει ο καθένας.

  • 16 Μαΐου 2021, 16:54 | Καρσανιδου Αναστασια

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση !!!!

  • 16 Μαΐου 2021, 16:33 | Ilias Tsagas

    H υποχρεωτική στείρωση των αδέσποτων ζώων είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα και να προστατευτούν τελικά τα ίδια τα ζώα.

    Ευχαριστώ πολύ,

    Ηλίας Τσαγκάς

  • 16 Μαΐου 2021, 16:14 | Παναγιώτης Καραγιάννης

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων σκύλων, μόνο έτσι θα μειωθεί το πρόβλημα των αδέσποτων.

  • 16 Μαΐου 2021, 16:42 | λενια

    Ο-Χ-Ι ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟΣ ΛΟΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ!Ν-Α-Ι ΣΤΗΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ FCI ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΥΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ!ΑΜΕΣΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΑΡΣΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΗΛΥΚΩΝ!

  • 16 Μαΐου 2021, 16:22 | Φωσκολακη Στεφανια

    Ναι, καιρός ήταν.

  • 16 Μαΐου 2021, 16:06 | ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ ΕΛΕΝΑ

    ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ. ΜΕ ΤΟΣΗ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΩΣ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΚΑΝ. ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΡΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΙΞΕΙ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΩ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΖΕΥΓΑΡΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΩΡΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ.

  • 16 Μαΐου 2021, 16:45 | Chris

    Επιτέλους. Έπρεπε να είχε γίνει εδώ κ χρονια ναι και στην στείρωση.

  • 16 Μαΐου 2021, 16:24 | ΚΑΜΟΥ ΙΩΑΝΝΑ

    Ναι στην υποχρεωτικη στειρωση!! ο μονος τροπος για την εξαλειψη του φαινομενου των αδεσποτων, το οποιο μαστιζει τη χωρα περισσοτερο απο καθε αλλη στην Ευρωπη.. οι ανθρωποι που ασχολουνται με την φιλοξενια και φροντιδα των αδεσποτων τασσονται υπερ αυτης της αποψης..

  • 16 Μαΐου 2021, 16:18 | Spil

    ΝΑΙ στην στείρωση. Ρωτήστε και τα καταφύγια, εμάς που έχουμε κυνηγόσκυλα «κροτοφοβικα» σπίτι μας για το πώς έχει φτάσει η κατάσταση. Βιβλιάριο και στείρωση.

  • 16 Μαΐου 2021, 16:52 | Όλγα Τζατζάνη

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζώων. Η εμπειρία τόσων ετών, με ιδιωτική πρωτοβουλία, στη διάσωση και φροντίδα κακοποιημένων ζώων οδηγεί στο συμπέρασμα πως η στείρωση είναι μονόδρομος. Απορίας άξιον η επίσημη θέση του Π.Κ.Σ…

  • 16 Μαΐου 2021, 16:07 | Παναγιώτης

    Επιτέλους ήρθε η ώρα να γίνει κάτι και με αυτό. Έχασα τον σκύλο μου από φόλα πριν δύο χρόνια γτ κάποιοι από εσάς εδώ μέσα, είστε αυτοί που παράγουν τα σκυλιά τους γτ δεν κυνηγάνε καλά, γτ αρρώστησαν, γτ τους έφαγαν τις κότες. Έτσι έγιναν εκατοντάδες τα σκυλιά στην πόλη και γεμίσαμε φίλες. Περάστε άμεσα το νομοσχέδιο

  • 16 Μαΐου 2021, 16:13 | λενια

    Ο-Χ-Ι ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ!Ν-Α-Ι ΣΤΗΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΥΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ FCI!Ο-Χ-Ι ΣΤΟΝ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΛΟΓΟ ΣΕ ΖΩΑ ΥΓΙΗ!Ν-Α-Ι ΣΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ Ο-Λ-Ω-Ν ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΑΡΣΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΗΛΥΚΩΝ!ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ!

  • 16 Μαΐου 2021, 16:51 | Μανώλης Ζέρβας

    Διαφωνώ με την υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων σκύλων. Αποτελεί έγκλημα και δεν στηρίζεται σε επιστημονικά στοιχεία, παρά στην ιδεοληψία κάποιων μικρών μειοψηφιών. Θα είναι μεγάλο λάθος της κυβέρνησης αν επιχειρήσει να το περάσει.
    Τα δεσποζόμενα ζώα ΔΕΝ αναπαράγονται ανεξέλεγκτα. Ας υπάρξει κάποιος αυστηρός έλεγχος, αλλά δεν μπορεί κανείς να επιβάλει σε κάποιον να ευνουχίσει το δεσποζώμενο σκύλο του.

  • 16 Μαΐου 2021, 16:49 | ΡΕΦΕΙΑΔΗΣ ΙΩΆΝΝΗΣ

    Δεν συμφωνώ με την στείρωση του κατοικίδιου μου γιατί κανένα θετικό αποτέλεσμα δεν πρόκειται να έχει στην υγεία του.το αντίθετο μάλιστα …θα υπάρχει δυσμενή εξέλιξη στην υγεία και την σωματική αλλά και την ψυχική.

  • 16 Μαΐου 2021, 16:54 | ΗΩΣΙΦΙΝΑ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 16 Μαΐου 2021, 16:31 | Αναστασία Τσαγκαρούλη

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση:
    -άτοπο μέτρο δράσης που δε θα αναστείλει το πρόβλημα στο οποίο φαινομενικά αποσκοπεί
    -ο ακρωτηριασμός ενός ζώου χωρίς ουσιαστικό λόγο (θέμα υγείας), αποτελεί βίαιη παρεμβολή στη συμπεριφορά και στην υγεία του ζώου, μέσα στο κοινωνικό περιβάλλον που ανήκει
    -αποτελεί έλλειψη συνείδησης, αγάπης και ευζωίας , που ουσιαστικά νομιμοποιεί την βέβηλη κυριαρχία του ανθρώπου στη φύση

  • 16 Μαΐου 2021, 16:27 | ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση μέχρι να μειωθούν αισθητά τα αδέσποτα στη χώρα μας!

  • 16 Μαΐου 2021, 16:15 | Κοντόπουλος Λάζαρος

    Παρακαλώ όπως εμμείνετε στην στάση σας περί στείρωσης των αδέσποτων ζώων, είναι για το καλό τους

  • 16 Μαΐου 2021, 16:56 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΜA

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 16 Μαΐου 2021, 16:19 | Αθανασίου σοφία

    Δεν συμφωνώ με τη στειρωση του κατοικίδιου μου.

  • 16 Μαΐου 2021, 16:03 | ADAM

    πρέπει να αποστειρώσουμε αδέσποτα ζώα, πόσοι Έλληνες είναι έτοιμοι να φροντίσουν δέκα κουτάβια ή αγέννητες γάτες, για να πληρώσουν για φαγητό, τον κτηνίατρο; Να είστε υπεύθυνοι και ανθρώπινοι, γιατί να είστε ενάντια στην αποστείρωση και να αφήνετε άρρωστα, πεινασμένα ζώα στους δρόμους;

  • 16 Μαΐου 2021, 16:31 | Konstantinos Tsamakis

    ΝΑΙ στην υποχρεωτικη στειρωση
    Eιναι ο μονος τροπος να μην πεταμε κουταβια στους καδους, να μην βλεπουμε σκελετωμενα ζωα να περιφερονται και να γινονται αμορφες μαζες απο αίμα στην ασφαλτο
    Λεμε ΝΑΙ στη στειρωση για να μειωθει το suffering
    Τα ζωα εχουν συναισθηματα, αλλα δεν έχουν φωνη

  • 16 Μαΐου 2021, 16:04 | Μαρία

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση