Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 16 Μαΐου 2021, 17:54 | Tula Vlahos

    Ο νέος νόμος είναι ικανοποιητικός και μοιάζει με τον νόμο στην πλειονότητα των πολιτισμένων χωρών! Ο ψεκασμός και η στείρωση σκύλων και γατών είναι η μόνη εγγυημένη μέθοδος μείωσης της ποσότητας των ανεπιθύμητων αδέσποτων σκύλων και γατών, που υποφέρουν πολύ. Αυτός ο νόμος κάνει ακριβώς αυτό που υποτίθεται να κάνει και αυτό είναι να προστατεύει το ζώο από παραμέληση, ταλαιπωρία, βασανιστήρια, πείνα, όποιος αντιτίθεται σε αυτόν τον νόμο είναι εγωιστής και δεν λαμβάνει υπόψη τι είναι καλύτερο για το ζώο, αλλά τι είναι καλύτερο για τους πορτοφόλι!

  • 16 Μαΐου 2021, 17:52 | Κατια

    Όλοι εσείς που λέτε οχι στην στείρωση, δεν νομίζω να έχετε έρθει αντιμέτωποι στα τόσα αδέσποτα σκυλιά που όλο και πληθαίνουν.
    Προφανώς και να γίνει υποχρεωτική η στείρωση διότι αυτά που θα γεννήσουν τα σκυλάκια σας ,αυτά θα καταλήξουν στον δρόμο και αν όλα πάνε καλά σε ένα καταφύγιο. Σκεφτείτε υπεύθυνα επιτέλους και όχι για προσωπική σας ‘ευχαρίστηση ‘

  • 16 Μαΐου 2021, 17:01 | Σόνια Φωκά

    Πολλά μπράβο για το νομοσχέδιο! Επιτέλους, η Ελλάδα γίνει λίγο πιο Ευρωπαϊκή και να περιορίσουμε το παράνομο ζευγάρωμα που οργιάζει στην χώρα.

  • 16 Μαΐου 2021, 17:37 | Χρηστος

    Τασσόμαστε υπέρ των θέσεων της πφπο.
    Ναι στη υποχρεωτική στείρωση.

  • 16 Μαΐου 2021, 17:33 | Διονυσία Μιχαηλίδου

    Εύχομαι & ελπίζω να υπερψηφιστεί! Επιτέλους κάτι που έπρεπε να γίνει χρόνια πριν, έστω να γίνει τώρα. Αλόγιστα, επιπόλαια ζευγαρώματα, κάποιες φορές & με σκοπό το κέρδος, πρέπει να πάρουν τέλος. Δεν καταλήγουν όλα τα ζωάκια σε σωστά σπίτια! Πέραν του ότι εμφανίζονται θέματα υγείας σε αστείρωτα ζώα από μία ηλικία & μετά. Οι λόγοι υπέρ αυτού του νόμου είναι σημαντικοί & ωφέλιμοι για τα ζώα! Για αυτά πάνω απ’ όλα!

  • 16 Μαΐου 2021, 17:34 | Μαριγιαννα

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζώμενων ζώων.

  • 16 Μαΐου 2021, 17:28 | Άννα Μαρία Δρουμπούκη

    Η στείρωση είναι απαραίτητο μέτρο για την εξάλειψη του φαινομένου των εγκαταλελειμένων και βασανισμένων αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα. Παρακαλώ την κυβέρνηση να προχωρήσει στη ψήφιση αυτού του μέτρου και να μην υποχωρήσει στις πιέσεις ομάδων ειδικών συμφερόντων. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, είναι ντροπή για μια χώρα που θέλει να είναι πολιτισμένη να παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα.

  • 16 Μαΐου 2021, 17:25 | Μαρια Β.

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 16 Μαΐου 2021, 17:22 | Πετρούλα Ρίχαρντ

    Μαΐου 2021, 00:14 | Έλλη ΙωαννιδουΜόνιμος ΣύνδεσμοςΑ) ΟΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση» όλων των δεσποζόμενων σκύλων, διότι είναι αντισυνταγματική, επιστημονικά ανεπίτρεπτη, αντίθετη με το σεβασμό, την ευζωία και τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και είναι αναφαίρετο δικαίωμα βάση συντάγματος του ιδιοκτήτη τους, να αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο αυτός αν θα στειρώσει το ζώο του για λόγους υγείας ή ανεπιθύμητων γεννών, αφού εγκρίνει τη χειρουργική επέμβαση ο κτηνίατρος.
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι αντίθετη με τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το άρθρο 2.

  • 16 Μαΐου 2021, 17:07 | Elisabete Schmidhausler

    Ναι, αυτός είναι ένας πολύ καλός νόμος. Η αποστείρωση κάθε ζώου είναι το καλύτερο πράγμα τόσο για το ζώο όσο και για τον ιδιοκτήτη. Το κατοικίδιο θα είναι πιο ήρεμο και πιο ευτυχισμένο. Θα υπάρχουν λιγότερα αδέσποτα ζώα που πεθαίνουν και ζουν μια άθλια ζωή στο δρόμο. Ο ιδιοκτήτης δεν θα χρειάζεται να ανησυχεί για τα μη προγραμματισμένα κουτάβια ή γατάκια. Ναι, πρέπει να είναι υποχρεωτική η αποστείρωση κάθε ζώου. Αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί. Προστατέψτε τα ζώα σας. Είναι οικογένεια.

  • 16 Μαΐου 2021, 17:01 | Άννα

    Επιτέλους! Φυσικά και πρέπει να στειρώνονται τα δεσποζόμενα γιατί αυξάνουν ΚΑΙ αυτές οι γέννες τον πληθυσμό των αδέσποτων.

  • 16 Μαΐου 2021, 17:21 | ΜΑΙΡΗ

    ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ!
    Το νομοσχέδιο είναι πολύ ευνοικό για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων στην Ελλάδα και την αντιμετώπιση του ανεξέλεγκτου φαινομένου των αδέσποτων ζωων. Ένα απο τα πολύ σημαντικά άρθρα που άλλες χώρες το έχουν κατωχηρώσει δεκατίες πριν.

  • 16 Μαΐου 2021, 17:32 | Γεώργιος κολιοφωτης

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση. Όσοι δν το θέλουν έχουν στο μυαλό τους παρανομες γέννες παρανομο εμπόριο κλπ. Όσοι είναι ενεργοι φιλόζωοι ξέρουν οτι τα αδέσποτα προερχονται από γέννες οικόσιτων ζώων. Να γίνονται έλεγχοι μέχρι κ στη τελευταία στάνη, αλλιώς θα συνεχίσουμε να βρίσκουμε άρρωστα κουτάβια μέσα σε τσουβάλια, σε ρέματα κ όπου βάζει ο νους. Στα χωριά επίσης οι περισσοτεροι τα έχουν παρατημενα κ άρρωστα.

  • 16 Μαΐου 2021, 17:18 | ΓΚΙΟΥΖΕΛΗΣ ΑΘΑΝΆΣΙΟΣ

    Όχι στην στείρωση των δεσποζομενων ζώων. Είναι αδιανόητο ένα υγιές ζωω να το στειρώσεις επιδει κάποιοι δήθεν φιλοζωοι που δεν ξέρουν τι τους γίνεται αποφάσισαν γι αυτό.

  • 16 Μαΐου 2021, 17:49 | λενια

    Άρθρο 5: ΟΧΙ στην υποχρεωτική οριζόντια στείρωση, εξαίρεση των Καθαρόαιμων Φυλών με γενεαλογικό χάρτη (Pedigree)
    Άρθρο 6: ΝΑΙ στον ερασιτέχνη εκτροφεα, την ελληνική Κυνοφιλία και τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές. !!!

  • 16 Μαΐου 2021, 17:39 | ΛΙΛΙΑΝΑ ΛΙΑΖΕ

    Συμφωνώ με το νομοσχέδιο!

  • 16 Μαΐου 2021, 17:34 | Γεωργία καμπουρακη

    Διαφωνώ με την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων κατοικιδίων!

  • 16 Μαΐου 2021, 17:31 | Ηλίας

    Ναι στην στείρωση

  • 16 Μαΐου 2021, 17:04 | Άρτεμις

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση! Εγώ βαρεθεί να βλέπω σακούλες με γατιά και σκυλιά στους κάδους! Ανεξέλεγκτες γέννες από δεσποζωμενα ζώα! Επίσης η στείρωση κάνει καλό στην υγεία του ζώου.

  • 16 Μαΐου 2021, 17:58 | λενια

    Άρθρο 5: ΟΧΙ στην υποχρεωτική οριζόντια στείρωση, εξαίρεση των Καθαρόαιμων Φυλών με γενεαλογικό χάρτη (Pedigree)!
    Άρθρο 6: ΝΑΙ στον ερασιτέχνη εκτροφεα, την ελληνική Κυνοφιλία και τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 16 Μαΐου 2021, 17:25 | λενια

    Άρθρο 5: ΟΧΙ στην υποχρεωτική οριζόντια στείρωση, εξαίρεση των Καθαρόαιμων Φυλών με γενεαλογικό χάρτη (Pedigree)
    Άρθρο 6: ΝΑΙ στον ερασιτέχνη εκτροφεα, την ελληνική Κυνοφιλία και τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές. !!

  • 16 Μαΐου 2021, 17:52 | ΕΛΕΝΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Η στείρωση των ζώων συντροφιάς θα πρέπει να γίνεται υπό προϋποθέσεις. Στις μεγάλες πόλεις υπάρχει θέμα επειδή αρκετοί ενώ αποκτούν ένα σκύλο ή γάτα αποφασίζουν να τον διώξουν και τα παρατούν. Όμως οι μεγάλες πόλεις και ιδιαίτερα οι Μεγαλουπόλεις δεν είναι μόνο η Ελλάδα. Το νομοσχέδιο αυτό βλέπει το πρόβλημα μέσα από αυτό το πρίσμα και εκεί βρίσκεται το πρόβλημά του. Στις επαρχιακές πόλεις και στα χωριά ο σκύλος ειδικά εκεί είναι ο φίλος και φύλακας που ακολουθεί ενημερώνει και προστατεύει πολλές φορές. Θα πρέπει να βλέπουμε πάντα την αλήθεια κατά πρόσωπο όταν νομοθετούμε, για παράδειγμα ο παππούς και η γιαγιά στο χωριό θα πρέπει να στειρώσει το σκύλο του και εφόσον πεθάνει θα μπορεί να βρει εκτροφέα και να πληρώσει για να αποκτήσει άλλον; η απάντηση μάλλον δύσκολα με την μικρή σύνταξη που έχει. Ο κτηνοτρόφος που πρέπει να έχει φύλακες σκύλους για το κοπάδι του θα πρέπει να αγοράζει κάθε τόσο ανεβάζοντας το κόστος του; Τέλος θα δημιουργηθούν μονοπώλια εκτροφέων και θα εκγλύψει η ράτσα των ελληνικών σκυλιών. Ο νόμος αυτός θα φέρει σύντομα την εξαφάνιση της ελληνικής ράτσας αρκετών ελληνικών ζώων. Ο Νόμος αυτός θα πρέπει να ψηφιστεί για πόλεις άνω των 2000 ατόμων και στις λιγότερο πληθυσμιακά να μην είναι υποχρεωτική η στείρωση των ζώων φύλαξης και προστασίας των ανθρώπων.

  • 16 Μαΐου 2021, 17:50 | λενια

    Άρθρο 5: ΟΧΙ στην υποχρεωτική οριζόντια στείρωση, εξαίρεση των Καθαρόαιμων Φυλών με γενεαλογικό χάρτη (Pedigree)!!
    Άρθρο 6: ΝΑΙ στον ερασιτέχνη εκτροφεα, την ελληνική Κυνοφιλία και τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 16 Μαΐου 2021, 17:30 | Καλοφωλιάς Βασίλειος

    Ένα μεγάλο όχι σε αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο που ήρθε σε διαβούλευση. Ένα μεγάλο όχι στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς!! Ένα νομοσχέδιο που ουσιαστικά αυτό που θέλει να κάνει είναι να βάλει ταφοπλακα στην κυνηγεσία και την κυνοφιλία στην χώρα μας καθώς από την πρώτη στιγμή, φάνηκε πως οι συντάκτες του έχουν καθαρά αντικυνηγετική συνείδηση. Ένα νομοσχέδιο που δεν έλαβε υπόψιν του καμία μελέτη και θα βάλει τέλος στην ερασιτεχνική εκτροφή. Η στείρωση τιμωρεί του ευσυνειδητους ιδιοκτήτες μα πάνω από όλα τα ίδια τα ζώα. Είναι ακρωτηριασμός, είναι αφαίρεση υγειους μέλους του σώματος άρα είναι και βασανιστήρια. Είναι κρίμα να προσθέτουμε ορμόνες στα ζώα, τις οποίες δεν έχουν από την φύση τους και να τους αφαιρούμε προτερήματα! Ένα μέτρο το οποίο θα είναι η αιτία να χαθούν είδη και αίματα σκύλων που διατηρούνται πάρα πολλά χρόνια. Ένα μέτρο το οποίο θα φέρει πολλά χρόνια πίσω την κυνοφιλία στην χώρα μας. Όχι στην στείρωση των σκύλων μας κατηγοριματηκά.

  • 16 Μαΐου 2021, 17:27 | λενια

    Άρθρο 5: ΟΧΙ στην υποχρεωτική οριζόντια στείρωση, εξαίρεση των Καθαρόαιμων Φυλών με γενεαλογικό χάρτη (Pedigree)
    Άρθρο 6: ΝΑΙ στον ερασιτέχνη εκτροφεα, την ελληνική Κυνοφιλία και τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές…

  • 16 Μαΐου 2021, 17:48 | Αχιλλέας

    Υποχρεωτική στείρωση σε όλα γάτες σκυλιά πρέπει να μειωθεί ο πληθυσμός αλλιώς δεν γίνεται δουλειά.
    Όλοι εσείς οι αρνητές που δεν έχετε ιδέα τι γίνεται έξω με τα αδέσποτα πάτε σε μια φιλοζωική να δείτε τη κατάσταση επικρατεί και τα περιστατικά που έχουν κάθε μέρα. Πολλά εκατομμύρια αδέσποτα από ανθρώπους που δεν ξέρουν τι πάει να πει στείρωση. Απολίτιστοι

  • 16 Μαΐου 2021, 17:42 | λενια

    Άρθρο 5: ΟΧΙ στην υποχρεωτική οριζόντια στείρωση, εξαίρεση των Καθαρόαιμων Φυλών με γενεαλογικό χάρτη (Pedigree)
    Άρθρο 6: Ν-Α-Ι στον ερασιτέχνη εκτροφεα, την ελληνική Κυνοφιλία και τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 16 Μαΐου 2021, 17:37 | Ελένη

    Η στείρωση πρέπει να είναι υποχρεωτική. Έχω δει τόσα αδέσποτα ζώα να ζουν σε τραγικές συνθήκες που πραγματικά δεν μπορεί να υπάρξει άλλο μέτρο για τη μείωσή τους. Ας μην παρασυρόμαστε από τα φιλοζωικά μας αισθήματα, πόσα νεογέννητα ζώα καταλήγουν σε κάδους και χωματερές ας σκεφτούμε μόνο…

  • 16 Μαΐου 2021, 17:16 | λενια

    Άρθρο 5: Ο-Χ-Ι στην υποχρεωτική οριζόντια στείρωση, εξαίρεση των Καθαρόαιμων Φυλών με γενεαλογικό χάρτη (Pedigree)
    Άρθρο 6: ΝΑΙ στον ερασιτέχνη εκτροφεα, την ελληνική Κυνοφιλία και τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 16 Μαΐου 2021, 16:57 | Maria

    Ναι στην στειρωση!!!

  • 16 Μαΐου 2021, 16:39 | λενια

    Άρθρο 5: ΟΧΙ στην υποχρεωτική οριζόντια στείρωση, εξαίρεση των Καθαρόαιμων Φυλών με γενεαλογικό χάρτη (Pedigree)
    Άρθρο 6: ΝΑΙ στον ερασιτέχνη εκτροφεα, την ελληνική Κυνοφιλία και τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 16 Μαΐου 2021, 16:09 | Άννα Μουράτη

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση.Ας γίνουμε επιτέλους Ευρωπαϊκό οργανωμένο κράτος.

  • 16 Μαΐου 2021, 16:43 | Μαρια

    Ναι στην στειρωση!!!

  • 16 Μαΐου 2021, 16:29 | Δημήτρης Μπρέζας

    Ναι! Συμφωνώ! Όχι άλλα αδέσποτα.

  • 16 Μαΐου 2021, 16:11 | Γιάννης Κυρατζής

    H προσπάθεια επιβολής νόμου για υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων δείχνει τον αυταρχισμό του κράτους εις βάρος των πολιτών και των ζώων τους. Η υποχρεωτική στείρωση είναι αναγκαστικός και επικίνδυνος ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων των ζώων μας και εγγυμονεί πολλούς κινδύνους για την υγεία τους.Η απάντηση μας είναι ένα ισχυρό ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση διότι θέλουμε τα ζώα που αγαπάμε και φροντίζουμε να είναι υγιεί και όχι ακρωτηριασμένα.

  • 16 Μαΐου 2021, 16:41 | Γιώργος Ζηντρος5

    Θεωρώ απαράδεκτη τη στείρωση των ζώων συντροφιάς. Για τα αδέσποτα συμφωνο

  • 16 Μαΐου 2021, 16:19 | Ξανθίππη

    Συμφωνώ!!!!
    Έχοντας υιοθετήσει σκυλάκι Υπεύθυνα στις υποχρεώσεις μου ήταν το τσιπ κ στείρωση!! Τα έκανα κ τα δύο!!
    Δυστυχώς η Ελλάδα είναι πολύ πίσω στο θέμα της προστασίας των ζώων.ως αποτέλεσμα στο εξωτερικό να μας θεωρούν αμόρφωτους ή ότι εχουμε χαμηλού επιπέδου μόρφωση… Πολύ υποτιμητικό και προσβλητικό… Αλλά απόλυτα σωστό μιας και η έλλειψη παιδείας κ η ενσυναισθηση αμτικατοπτριζονται και στην αντιμετώπιση των ζώων δεσποζομενων κ μη.
    Και για όσους υποστηρίζουν την μη στείρωση, παρακαλώ κάνετε μια βόλτα από κάποιο καταφύγιο αδέσποτων ζώων ή έστω κάποιο κυνοκομειο… Δείτε τι περνάνε τα ζωάκια κ σε τι συνθήκες ζουν…το να υποχρεώσεις το ζωάκι να υποφέρει σε μια γέννα κ μετά τα μωρά να τα πετάξεις…
    Αυτό δεν είναι αγάπη!!!
    1000 φορές ναι στο νομοσχέδιο!!!

  • 16 Μαΐου 2021, 16:22 | Eύη Εμμανουήλ

    Έχω στειρώσει πάνω από 200 γάτες με προσωπικά μου έξοδα αφού τόσα χρόνια ο δήμος δεν συνεργαζόταν. Τώρα με το πρόγραμμα θα στειρώσει 30 γάτες, νούμερο γελοίο αν αναλογιστούμε πόσες γατοαποικίες υπάρχουν στην περιοχή. Στείρωσα και των γειτόνων διότι δεν ήθελαν να διαθέσουν λεφτά γι’ αυτό το λόγο. Φροντίζω πάνω από 50 γάτες στον κήπο μου. Δεν έχω λεφτά και για τσιπάρισμα. Τι θα λέει ο νόμος για εμάς τους αφανείς ιδιώτες-εθελοντές του δήμου; Ή μήπως θα πρέπει να τα εγκαταλείψω σε μια άλλη περιοχή μακριά από εμένα για να γλυτώσω το πρόστιμο του ελέγχου;

  • 16 Μαΐου 2021, 16:54 | panos

    Διαφωνο καθετα με την στείρωση δεν μείωσης τα αδέσποτα με αυτόν τον τρόπο

  • 16 Μαΐου 2021, 16:49 | Θεοδώρα Μαρούφωφ

    Ο μεγαλύτερος αριθμός Αδέσποτων Ζώων δημιουργείται από τις γέννες δεσποζόμενων ζώων που δεν στειρωνονται και τα κουτάβια εγκαταλειπονται. Όποιος δεν έχει ασχοληθεί με την περίθαλψη Αδέσποτων ή με καταφύγια δεν μπορεί να καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος.

  • 16 Μαΐου 2021, 16:40 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    αφηστε ησυχους τους κυνηγους δεν συμφωνω με το νομοσχεδιο

  • 16 Μαΐου 2021, 16:15 | Μαρία Καλογεροπούλου

    Το νομοσχέδιο δείχνει επιτέλους ότι κάτι πάει να αλλάξει στην Ελλάδα αναφορικά με τα ζώα συντροφιάς. Και φυσικά ναι στην υποχρεωτική στείρωση, δυστυχώς αυτό το τεράστιο πρόβλημα ξεκινάει από τους ανεύθυνους ιδιοκτήτες δεσποζομενων.

  • 16 Μαΐου 2021, 16:51 | Ελένη

    Ναι στον πλήρη έλεγχο δεσποζόμενων ζώον.

  • 16 Μαΐου 2021, 16:04 | Θ. Σ

    Επιτέλους!!! Και πολύ αργησε

  • 16 Μαΐου 2021, 16:03 | αγνη

    Εγω ξαι η οικογενεια μου είμαστε πάντα υποστηρικτές της ΝΔ με το νομοσχέδιο αυτο που παει να περάσει για τα σκυλιά μας θα ξας βρει απέναντι της στις κάλπες όχι στην στείρωση χωρίς επιστημονικές μελέτες όχι στην στείρωση καθαροαιμων σκυλων

  • 16 Μαΐου 2021, 16:29 | Κωστας Παπαγιαννης

    Διαφωνώ κάθετα με την στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων υπεύθυνος ο ιδιοκτήτης να είναι μαζί με το κτηνίατρο για τα κουτάβια τι θα γίνει παραδείγματος χάρη με τον ελληνικό ποιμενικό προστάτη των κοπαδιών και στα βουνά της χώρας ?
    Θέλω να έχω ένα κουτάβι από το σκύλο μου δεν μπορεί να απαγορευτεί αυτό ..

    Στείρωση στα αδέσποτα φυσικά

    ΚΠ

  • 16 Μαΐου 2021, 16:29 | Μαρία Ανδριγιαννάκη

    Ναι στην Στείρωση όλων των ζώων, και των κατοικιδίων μας. Επιτέλους να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων! Είναι ο μόνος τρόπος! Η κατάσταση είναι δραματική..

  • 16 Μαΐου 2021, 16:28 | Κώστας P

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των ζωων συντροφιάς. Ο ευνουχισμός ειδικά των αρσενικών είναι ωμή παρέμβαση στην ευζωία του ζώου. Κανείς ζωωφιλος δεν θα το κάνει υποχρεωτικά. Τα δεσποζόμενα ζώα δεν αναπαράγονται ανεξέλεγκτα. Στην ευρύτερη οικογένεια μου έχουμε πολλά χρόνια σκυλιά, από μικρά Τσιουάουα, μέχρι μεγάλα ποιμενικά. Ποτέ δεν στειρώσαμε κανένα και ποτέ δεν είχαμε ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, ούτε φυσικά κουτάβια που δεν ξέραμε τι να τα κάνουμε… Και μιλάμε για ελάχιστες γέννες, ελάχιστων ζώων μέσα σε μία εικοσαετία…
    Η υποχρεωτική στείρωση θα οδηγήσει σε σταδιακή αποκλειστική αναπαραγωγή των ζώων μέσα από «εργοστάσια» (puppy mills) που θα εμπορεύονται ζωντανές ψυχές σαν να είναι εμπορεύματα, με σκοπό το κέρδος.
    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση.

  • 16 Μαΐου 2021, 16:16 | Θεοδώρα Παπαδοπουλου

    Εννοείται υπέρ της στείρωσης για να σταματήσει επιτελους αυτό το κακό των χιλιάδων αδέσποτων ψυχών που πεθαίνουν στους δρόμους.

  • 16 Μαΐου 2021, 16:00 | Αναστασία Ιωάννου

    Συμφωνώ με το νομοσχέδιο.