Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 16 Μαΐου 2021, 19:34 | Δώρα

    Ναι στην στείρωση των αδέσποτων ζώων.

  • 16 Μαΐου 2021, 19:04 | Νατάσα Τζανακάκη

    Υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων σκύλων – γατών με πάρα πολλές εξαιρέσεις. Απαράδεκτα μεγάλο το διάστημα προσαρμογής, μετράμε σχεδόν μαζί με το διοικητικό πρόστιμο που θα επιβάλλεται από το 2024, πάνω από 3.5 χρόνια προσαρμογής. Διαφορετικά χάριν πολιτικών–ψηφοθηρικών ισορροπιών, καταργείται στη πράξη η υποχρεωτικότητα.

    ΠΡΟΤΑΣΗ

    6 μήνες είναι αρκετοί για την προσαρμογή τόσο για τη στείρωση όσο και για το διοικητικό πρόστιμο.

  • 16 Μαΐου 2021, 19:51 | Κώστας Καραγκούνης

    Οχι στην στείρωση των δεσποζομενων σκυλιών

  • 16 Μαΐου 2021, 19:34 | Δημήτρης

    Όσοι έχουν έστω και επιδερμική επαφή με το πρόβλημα των αδέσποτων και την ποιότητα ζωής του σκύλου συμφωνούν χωρίς δεύτερη σκέψη στην υποχρεωτική στήριξη.

  • 16 Μαΐου 2021, 19:55 | ΓΕΩΡΓΙΑ ΦΑΚΙΝΟΥ

    Η στείρωση είναι πολύ σημαντική στην εξάλειψη του φαινομένου των αδέσποτων ζώων. Μακάρι να γίνει επιτέλους νόμος!!!

  • 16 Μαΐου 2021, 19:46 | ΧΑΡΗΣ ΠΑΝΩΡΙΟΣ

    Καλησπέρα σας,
    Η υποχρεωτική στείρωση σε δεσποζόμενους σκύλους ΔΕΝ μπορεί να επιτραπεί καθότι προσβάλλει την ελευθερία του ζώου και του ιδιοκτήτη.
    Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η στείρωση σε κυνηγητικές ράτσες και σε καθαρόαιμες φυλές με γενεαλογικό χάρτη – Pedigree μπορεί να αλλοιώσει τον χαρακτήρα του σκύλου.
    Η στείρωση είναι ιατρική χειρουργική πράξη και δεν θα πρέπει να γίνεται σε δεσποζόμενα σκυλιά εφόσον δεν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι.
    Οριζόντια υποχρεωτική στείρωση σε όλο τον πληθυσμό των σκύλων και δη στους δεσποζόμενους δεν νομίζω να εφαρμόζεται σε καμία πολιτισμένη χώρα της Ευρώπης.
    Καλύτερη λύση θα αποτελούσε η επιβολή αυστηρού προστίμου στους ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων που τα εγκαταλείπουν.
    Με εκτίμηση,

  • 16 Μαΐου 2021, 19:16 | ΤΟΠΑΛΟΓΛΟΥ ΘΩΜΑΣ

    ΕΧΩ ΕΝΑ ΣΚΥΛΟ. ΜΟΥ ΛΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΧΩ ΕΝΑ ΑΠΟΓΟΝΟ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΖΩΑ.ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

  • 16 Μαΐου 2021, 19:25 | Τασος

    Όταν κτηνίατροι και φιλοζωικα σωματεία τάσσονται υπέρ του νόμου, πως μπορεί κάποιος να μην συμφωνήσει με την υποχρεωτικη στείρωση των δεσποζομενων και αδέσποτων ζώων.
    Τασσόμαστε υπέρ των θέσεων της ΠΦΠΟ

  • 16 Μαΐου 2021, 19:35 | Αλεξανδρα Μπραμπτη

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση.Επιτέλους και άργησε κίολας.Οι νόμιμοι εκτροφείς δεν θα εχουν ίδιαιτερο θέμα.Συνέχεια έβρισκα εγκαταλελλειμένα κουτάβια.

  • 16 Μαΐου 2021, 19:17 | Ηλίας Χαράλαμπος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 16 Μαΐου 2021, 19:07 | ΤΟΠΑΛΟΓΛΟΥ ΘΩΜΑΣ

    ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ..ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ..

  • 16 Μαΐου 2021, 19:33 | Τσερπέλης Φώτης

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ,ΕΙΝΑΙ ΈΓΚΛΗΜΑ

  • 16 Μαΐου 2021, 19:59 | Εμμανουελα Σταθοπουλου

    Ευχομαι να ψηφιστει το νομοσχεδιο αυτο για την προστασια των κατοικιδιων ζωων στην χωρα μας! Το τεραστιο προβλημα των αδεσποτων θα μπορεσει επιτελους να μπει υπο ελεγχο με τις αναγκαστικες στειρωσεις, οι οποιες ειναι πλεον καθεστως στις περισσοτερες πολιτισμενες χωρες.
    Κανοντας την εγκαταλειψη των ζωων παρανομη, ευελπιστω να μειωθουν ακομα περισσοτερο τα αδεσποτα και να τους δωθει μια ευκαιρια να βρουνε υιοθετηθουνε απο ανθρωπους που τα θελουνε και τα αγαπανε.
    Τα κατοικιδια ζωα αξιζουν και δικαιουνται καλυτερης συμπεριφορας απο το να περνανε μια ζωη δεμενα σε μια αλυσιδα. Η νοοτροπια που επικρατει στην επαρχια και οχι μονο, ειναι καιρος να αλλαξει.
    Επιτελους να κανουμε ενα βημα μπροστα!

  • 16 Μαΐου 2021, 19:58 | ΑΝΝΑ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

    ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΣΤΕΙΡΏΣΕΙΣ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ.
    Η μόνη λύση για να εκλείψει το πρόβλημα των εκατομμυρίων αδέσποτων που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα απ’άκρη σ’άκρη.
    Όσοι κραυγάζουν κατά των στειρώσεων δεν νοιάζονται για αυτά τα δύστυχα εγκαταλελειμμένα ζώα που ζουν και πεθαίνουν στους δρόμους από φόλες, αρρώστιες, πείνα, όπλο. Σακατεμενα ζωάκια εγκαταλελειμμένα σε βουνά που ψάχνουν σε σκουπίδια να βρούνε φαγητό. Κανένας από αυτούς δεν περιεθαλψε ένα άρρωστο ζώο, δεν ξενυχτησε να ψάχνει κτηνίατρο να το σώσει από δηλητήριο που έφαγε. Είναι ψυχές ζωντανές. Εσείς που είσαστε κατά των στειρώσεων αγαπάτε μόνο το ένα και μοναδικό σκυλί ή γάτα που έχετε. Τα άλλα που ζουν στους δρόμους και στα καταφύγια ούτε να τα κοιτάξετε.
    Κύριε Πρωθυπουργέ ΜΗΝ ΚΆΝΕΤΕ ΠΊΣΩ. ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΉ ΣΤΙΓΜΉ ΜΕ ΑΥΤΌ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΈΔΙΟ ΓΙΝΑ ΝΑ ΕΚΛΕΊΨΕΙ Η ΘΛΙΒΕΡΉ ΕΙΚΌΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ ΑΔΈΣΠΟΤΑ.
    Έχετε ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Πείτε μας που έχετε συναντήσει αδέσποτα? Σίγουρα σε τριτοκοσμικές χώρες. Αυτή είναι και η εικόνα της Ελλάδας. Δώστε στην Ελλάδα τον πολιτισμό που της αξίζει.
    ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΣΤΕΙΡΏΣΕΙΣ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΣΤΕΙΡΏΣΕΙΣ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΣΤΕΙΡΏΣΕΙΣ Η μόνη λύση για να εκλείψουν τα αδέσποτα.

  • 16 Μαΐου 2021, 19:05 | Εύη

    Έχω στειρώσει πάνω από 200 γάτες με προσωπικά μου έξοδα αφού τόσα χρόνια ο δήμος δεν συνεργαζόταν. Τώρα με το πρόγραμμα θα στειρώσει 30 γάτες, νούμερο γελοίο αν αναλογιστούμε πόσες γατοαποικίες υπάρχουν στην περιοχή. Στείρωσα και των γειτόνων διότι δεν ήθελαν να διαθέσουν λεφτά γι’ αυτό το λόγο. Φροντίζω πάνω από 50 γάτες στον κήπο μου. Δεν έχω λεφτά και για τσιπάρισμα. Τι θα λέει ο νόμος για εμάς τους αφανείς ιδιώτες-εθελοντές του δήμου; Ή μήπως θα πρέπει να τα εγκαταλείψω σε μια άλλη περιοχή μακριά από εμένα για να γλυτώσω το πρόστιμο του ελέγχου;

  • 16 Μαΐου 2021, 19:57 | Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας

    Παρ. 1(α):
    Για ποιο λόγο αναφέρεται σε αυτό το σημείο ότι η υποχρεωτική στείρωση και τα πρόστιμα θα επιβληθούν μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα; Εφόσον σε προηγούμενο εδάφιο (Άρθρο 4, Παρ.13) προβλέπεται η επιδότηση των στειρώσεων για όλους τους πολίτες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, προς τι η τόση αναμονή; Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι παρακάτω, σε άλλο εδάφιο (Άρθρο 39, Παρ.3), αναφέρεται πως ο Υπουργός Εσωτερικών δύναται να μεταβάλλει κατά το δοκούν τις παραπάνω ημερομηνίες και τα κριτήρια για τα ζώα που εξαιρούνται. Άρα τι ακριβώς ορίζει αυτή η παράγραφος εφόσον μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή με μια υπουργική απόφαση; Γιατί να πρέπει να βασιζόμαστε στη φιλοζωική διάθεση του κάθε υπουργού για να δούμε αποτελέσματα;
    Η υποχρεωτική στείρωση για ένα χρονικό διάστημα έχει αποδειχθεί η μόνη λύση για το πρόβλημα των αδέσποτων. Ας ακολουθήσουμε το καλό παράδειγμα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών που έλαβαν παρόμοια μέτρα, ας στειρώσουμε την πλειοψηφία, ας αρχίσουμε να υιοθετούμε τα ζώα από τα κλουβιά και τους δρόμους και μετά μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων. Μέχρι τότε όμως πρέπει να έχουμε ως προτεραιότητα το καλό των ζώων κι όχι τα μικροσυμφέροντα.
    Υποχρεωτική στείρωση με ισχύ από την ισχύ του νόμου και χωρίς εξαιρέσεις σε ερασιτέχνες εκτροφείς. Καμιά διευκόλυνση στο παρεμπόριο.

    Παρ. 1(ζ):
    Το κομμάτι αυτό αναφέρεται προφανώς σε μια ουτοπική Ελλάδα όπου όλα τα δεσποζόμενα ζώα έχουν σημανθεί ηλεκτρονικά. Επομένως, αντί να «ξεφορτωθεί» ο ανεύθυνος ιδιοκτήτης το ζώο στο δρόμο, θα προτιμήσει να καταθέσει το ποσό των 300 ευρώ για σκύλο και 100 ευρώ για γάτα, ώστε να μην επωμιστεί τα πρόστιμα για εγκατάλειψη.
    Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψιν ότι η χώρα μας δεν έχει φτάσει σε αυτό το σημείο ακόμη, αφού αδιαμφισβήτητα η πλειοψηφία των ζώων που βρίσκονται στο δρόμο δεν φέρουν τσιπ. Τι σημαίνει άρα αυτό; Ακόμη και να ήθελε να παραδώσει κάποιος το σκύλο του στο Δήμο, πλέον θα το σκεφτεί τριπλά, με δεδομένο ότι
    1. κοστίζει τόσο πολύ
    2. δεν θα μπορεί να πάρει άλλο ζώο για 3 χρόνια
    3. ο Δήμος δεν έχει καμία υποχρέωση μετέπειτα να κρατήσει το ζώο μέχρι και την υιοθεσία του κι επομένως γιατί να μπει σε αυτή τη διαδικασία, αν στο τέλος το αποτέλεσμα είναι το ίδιο;

    Πως ένας νόμος σχετικά με την ευζωία δίνει τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτη και δήμο να βγάλουν στο δρόμο ζώα που έχουν μεγαλώσει ως δεσποζόμενα κι ως εκ τούτου δεν έχουν καμιά πιθανότητα επιβίωσης ως αδέσποτα;
    Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν έχουν όλοι οι Δήμοι αδειοδοτημένα καταφύγια (και δη για γάτες). Σε αυτή την περίπτωση, που θα φιλοξενούνται τα ζώα τα οποία παραδίδουν οι ιδιοκτήτες τους, έστω και γι’αυτό το σύντομα χρονικό διάστημα; Τα σπίτια φιλοξενίας των Αναδόχων δεν είναι ούτε ατέλειωτα, ούτε διαθέσιμα όλο το χρόνο.

    Παρ. 1(ι):
    Εφόσον προβλέπεται για όλα τα αδέσποτα η σήμανση και η καταγραφή (είτε στειρωθούν από δημοτική είτε από ατομική πρωτοβουλία), δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη για ακρωτηριασμό αυτιού γάτας. Με έναν απλό έλεγχο του αριθμού μικροτσιπ στο ΕΜΖΣ, θα μπορεί ο κτηνίατρος να δει αν είναι πρόκειται για ζώο που έχει ήδη στειρωθεί.

    Παρ. 3(δ):
    Να απαγορευτεί το δέσιμο των ζώων, ΟΧΙ στην φράση «μη μόνιμα δεμένα σκυλιά» Αλλά, ΝΑΙ στην φράση ΟΧΙ ΔΕΜΕΝΑ σκυλιά. Διαφορετικά οδηγούμε και πάλι τα ζώα στο βασανιστήριο του μόνιμου δεσίματος. Να σημειωθεί ότι κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι ένας σκύλος είναι μόνιμα δεμένος εκτός κι αν όλο το 24ωρο και επί μέρες παραμένει κάποιος στο σημείο όπου κακοποιείται ένα μόνιμα δεμένο σκυλί! Έχουμε κουραστεί να βλέπουμε παραβάτες να “ξεγλιστρούν” επειδή ισχυρίζονται ότι έδεσαν τα ζώα «για λίγο». Επίσης σε καμία προηγμένη χώρα της Ε.Ε τα σκυλιά δεν είναι δεμένα, όπως συμβαίνει σε συντριπτική πλειοψηφία στην Ελλάδα.

    Παρ. 3(ε):
    Να απαγορευτεί κάθε πρόσβαση σκύλου σε ταράτσες, για να αποφευχθούν περιπτώσεις δικαιολογιών από ιδιοκτήτες των ζώων που έως τώρα απαντούσαν: «δεν τον έχω μόνιμα στη ταράτσα», και έτσι τα δικαστήρια ελλείψει στοιχείων αθώωσαν όλους τους παραβάτες, αφού η παράβαση δεν μπορεί να αποδειχθεί, και φυσικά το ζώο συνέχιζε να κακοποιείται.

    Παρ. 6:
    Συγκεκριμένα για τους κυνηγετικούς και τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων να οριστεί ξεκάθαρα ότι εξαιρούνται των υποχρεώσεων αυτών μόνο εφόσον τα ζώα βρίσκονται σε περιοχές κυνηγιού ή στη διαδρομή που ακολουθεί το κοπάδι. Ειδάλλως για ποιο λόγο να τους επιτρέπεται να εξέρχονται της οικίας χωρίς συνοδό και επίβλεψη; Τεράστια παράβλεψη έτσι όπως έχει διατυπωθεί.

    Παρ. 7:
    Να απαγορευτεί ρητά η χρήση μπαγκαζιέρας. Σήμερα υπάρχουν κατάλληλα κλουβιά τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν εντός του αυτοκινήτου.

  • 16 Μαΐου 2021, 19:42 | Βασια

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση!! Επιτέλους το αυτονόητο!

  • 16 Μαΐου 2021, 18:19 | α.κ

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση. ΄Οσοι αρνούνται ή έχουν θηλυκά για αναπαραγωγή και πώληση ή αρσενικά που τα αφήνουν κάποια ώρα την ημέρα ελεύθερα για να ζευγαρώσουν ανεξέλεγκτα.

  • 16 Μαΐου 2021, 18:12 | Δήμητρα ΡΟΥΣΣΟΥ

    Ναι ναι ναι… πολύ υπέρ!!!!!

  • 16 Μαΐου 2021, 18:35 | Ζωη

    Ναι στη στείρωση των δεσποζομενων ζωων!

  • 16 Μαΐου 2021, 18:31 | ΤΟΠΑΛΟΓΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ..ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ..

  • 16 Μαΐου 2021, 18:02 | Λεβαντίνος Αλέξανδρος

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 16 Μαΐου 2021, 18:21 | Σταμάτης

    Όχι στις στειρώσεις 3

  • 16 Μαΐου 2021, 18:15 | Αλεξάνδρα

    Όχι στις στειρώσεις

  • 16 Μαΐου 2021, 18:58 | Κατερίνα Τσουκτάκου

    Η στείρωση των μικρών αυτών ψυχών τα προστατεύει από καρκίνο της μήτρας, από την ταλαιπωρία του οίστρου κ των γεννήσεων και από το να υπάρχουν παρατημένα νεογέννητα.

  • 16 Μαΐου 2021, 18:50 | Ελισαβετ Μιχαηλιδη!

    Απόλυτα συμφωνω!

  • 16 Μαΐου 2021, 18:19 | Κωνσταντίνα

    Ναι στην στείρωση των ζώων. Η στείρωση δεν είναι παρέμβαση στην φύση, αλλά μέσο για την καλύτερη ζωή των τετράποδων φίλων μας. Πρέπει επιτέλους να μάθουμε να προστατεύουμε τα ζώα. Με το να τα αφήνουμε να γεννάνε πολλαπλές φορές, δίνουμε έγκριση στον βασανισμό χιλιάδων ζώων καθημερινά στους δρόμους!

  • 16 Μαΐου 2021, 18:04 | Ελισαβετ Μιχαηλιδη!

    Συμφωνω!

  • 16 Μαΐου 2021, 18:01 | Δαμιανού Φανή

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση μέχρι να βρει σπίτι και το τελευταίο αδέσποτο!!!

  • 16 Μαΐου 2021, 18:53 | ΤΣΑΛΙΚΙΔΟΥ ΒΙΚΥ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΖΩΩΝ.

  • 16 Μαΐου 2021, 18:17 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛ

    Οχι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζώμενων σκυλων.Είναι ακρωτηριασμός, είναι βασανισμος,είναι «παρά την φύση»…

  • 16 Μαΐου 2021, 18:05 | Νεκταρια Τζανή

    Για να εξαλλειφθούν τα αδέσποτα από τους δρόμους σύμφωνω απόλυτα στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων.

  • 16 Μαΐου 2021, 18:13 | Λεβαντίνος Αλέξανδρος

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική

  • 16 Μαΐου 2021, 18:50 | ΤΟΠΑΛΟΓΛΟΥ ΙΟΡΔΑΝΗΣ

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ.ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ Η ΛΟΓΙΚΗ….

  • 16 Μαΐου 2021, 18:17 | Πηγή Βαρβαρέσου

    ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΔΕΣΠΟΖΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ. Όποιος θέλει το αντίθετο έχει απλά εγκληματική άγνοια του τι συμβαίνει στους δρόμους με τις χιλιάδες εγκαταλείψεις ή προσωπικά οικονομικά οφέλη από την εκμετέλλευση των άτυχων δυστυχισμένων ζώων.

  • 16 Μαΐου 2021, 18:07 | Άννα ΜΟΝΕΟΥ

    Ευτυχώς καιρός ήταν

  • 16 Μαΐου 2021, 18:08 | Ράνια

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση και στην αλλαγή νοοτροπίας πολλών που είναι εναντίον της. Πρέπει να περιοριστούν τα αδέσποτα, τα οποία, κατά κύριο λόγο, προκύπτουν από ασυνείδητους ιδιοκτήτες που τα πετάνε ή τα παρατάνε! Επίσης πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος για το θέμα των αδέσποτων. Από τα σχολεία να αρχίσετε!

  • 16 Μαΐου 2021, 18:40 | Παναης Πήλιο

    Μέχρι 4 γέννες και μετά στείρωση αν είναι για την συνέχεια της ράτσας.
    Αυστηρότεροι έλεγχοι σε όλους.

  • 16 Μαΐου 2021, 18:26 | Ρωξάνη Όσσα

    ΝΑΙ στην στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, έτσι ώστε να απαλείψει το φαινόμενο των αδέσποτων και των πεταγμένων κουταβιών

  • 16 Μαΐου 2021, 18:00 | Mylene

    Θα πρέπει να είναι υποχρεωτική η αποστείρωση σκύλων και γατών στην Ελλάδα, καθώς το αδέσποτο πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και σε σημείο κρίσης για να το αγνοήσουμε. Πολλά από αυτά προκαλούνται από ανεύθυνους ιδιοκτήτες, πετούν κουτάβια στο δρόμο και τα εγκαταλείπουν για να πεθάνουν. Εάν κάθε ιδιοκτήτης έπρεπε να σπάσει τα ζώα του, θα δούμε λιγότερη ταλαιπωρία αυτών των αδέσποτων και εγκαταλελειμμένων ζώων.

  • 16 Μαΐου 2021, 18:54 | Dianne Luffman

    Absolutely mandatory sterilizing of all pets! Too many strays all around the world already!

  • 16 Μαΐου 2021, 18:00 | Μαρία Χοϊμπού

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων. Όσοι θέλουν να έχουν ζώα αστειρωτα να καταγράφονται επίσημα ως εκτροφείς, να ελέγχονται και να πληρώνουν ετήσιο φόρο. Να γίνεται επίσημη καταγραφή από κτηνίατρο πόσα γέννησε το σκυλί τους και που θα δώσουν ή έδωσαν τα κουτάβια, δήλωση αν πέθανε κάποιο κλπ με βεβαίωση από κτηνίατρο φυσικά.

    Για το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς υπάρχουν ακόμα αρκετοί δήμοι που δεν κάνουν αυτή τη καταγραφή. Ας σταματήσει αυτό και ας πάει στα κεπ τουλάχιστον. Ή φροντίστε όποιος δήμος δεν εφαρμόσει τη νομοθεσία και τα μέτρα πριν την έναρξη του παρόντος άρθρου, να έχουν ανάλογες διοικητικές κυρώσεις.
    Πρέπει να γίνει πιο αυστηρός ο νόμος με τους δήμους.

  • 16 Μαΐου 2021, 18:40 | Κωνσταντίνος Ξυλοπαρκιωτης

    Επιτέλους ένα σχέδιο νόμου προς τη σωστή κατεύθυνση. Ναι στη στείρωση των ζώων για το καλό τους.

  • 16 Μαΐου 2021, 18:16 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΝΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

    Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα, ένα νομοσχέδιο σαν και αυτό θα βοηθήσει να μειωθεί το πρόβλημα. Πολλά κατοικίδια (μη στειρωμενα) αφήνονται ελεύθερα να περιπλανηθουν εκτός σπιτιού με αποτέλεσμα να αναπαράγονται με τα αδέσποτα και το πρόβλημα να εντείνεται. Δεν είναι τυχαίο που σε χώρες με παρόμοια νομοσχέδια το πρόβλημα έχει εξαλειφθεί. Επιπλέον σε αυτό το σημείο καλό είναι να αναφερθούν 2 ακόμα πράγματα:
    Α) πολλά θηλυκά ζώα επιστρέφουν σπίτι έγκυες με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να παρατάνε τα νεογέννητα σε κάδους, πράγμα που εντείνει το πρόβλημα.
    Β) τα αδέσποτα ζώα είναι πολλές φορές επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία καθώς μπορούν να προκαλέσουν οδικά ατυχήματα, να φέρουν ασθένειες καθώς και να επιτίθενται σε περαστικούς.

    Δεν θα βλαψετε το ζωντανό στειρωνοντας το, αλλά θα βοηθήσετε πόσους άλλους συνανθρώπους σας έμμεσα.

  • 16 Μαΐου 2021, 18:09 | Παύλος Ζαφειρης

    ΝΑΙ στην στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς, ως μόνη λύση για την μείωση των αδέσποτων ζωων!

  • 16 Μαΐου 2021, 18:55 | kapardeli eftichia

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση μέχρι να μειωθούν αισθητά τα αδέσποτα στη χώρα μας!! Τα ζωάκια υποφέρουν !!!!!!!!!!!!και δεν υπάρχει καμια μέριμνα Καποιοι τα κακοποιούν

  • 16 Μαΐου 2021, 18:17 | Βασιλεία

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζώμενων κατοικίδιων ζώων μας!

  • 16 Μαΐου 2021, 18:12 | Σοφία

    Συμφωνώ απόλυτα

  • 16 Μαΐου 2021, 18:07 | ΠΑΝΟΣ ΒΗΧΟΣ

    Οχι στην υποχρεωτικη στηρωση των ζοων συντροφιας των τετραποδων φιλων μας των μελλων τις οικογενειας μας.ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ συμβουλευτιτε ανθρωπους σχετικους με τα ζωα οπωσ κτηνιατροι οπως ο ΚΟΕ οπως ολοι οι κυνοφιλικοι ομοιλοι και οχι αυτουσ τοθς ασχετους που δεν εχουν ουτε καναρινι στο σπιτι τους.

  • 16 Μαΐου 2021, 18:08 | Νικολέττα

    💯% ναι στο νομοσχέδιο υπέρ της στείρωσης!!!!
    Εάν δείτε πόσα ζωάκια κακοποιούνται και περιουνται κάθε μέρα θα αλλάζατε γνώμη και δεν θα λέγατε όχι επί του ασφαλούς!!!!!
    Είναι κρίμα να ταλαιπωρούνται!!! τέρμα!!!