Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 16 Μαΐου 2021, 19:44 | Connie B

    Αρθρο 5. Μεγάλο ΝΑΙ και μπράβο σας στη στείρωση των ζώων δεσπζόμενων και μη χωρίς αστερίσκους και χωρίς να δώσατε μεγάλο διάστημα 6 μήνες είναι υπεραρκετοί. Δεν ανήκω σε φιλοζωικό , είμαιμία πολίτης που τα ζωάκια μου είναι αδεσποτάκια που τα εχω φροντίσει, στειρώσει και υιοθετήσει. Επίσης Είναι αντιφατικό να επικαλείται η κυβέρνηση τις 5 ελευθερίες και να γίνεται προσπάθεια προώθησης μιας άλλης φιλοσοφίας για την ευζωία ενώ συγχρόνως επιτρέπεται η διαμονή των ζώων σε ταράτσα! Επίσης, σχετικά με τον όρο “μόνιμα δεμένος”, κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι ένας σκύλος είναι μόνιμα δεμένος εκτός κι αν όλο το 24ωρο και επί μέρες παραμένει κάποιος στο σημείο όπου κακοποιείται ένα μόνιμα δεμένο σκυλί! Σε καμία προηγμένη χώρα της Ε.Ε τα σκυλιά δεν είναι δεμένα, όπως συμβαίνει σε συντριπτική πλειοψηφία στην Ελλάδα.
    Να απαγορευτεί το δέσιμο των ζώων, ΟΧΙ στην φράση «μη μόνιμα δεμένα σκυλιά» Αλλά, ΝΑΙ στην φράση ΟΧΙ ΔΕΜΕΝΑ σκυλιά. Διαφορετικά οδηγούμε και πάλι τα ζώα στο βασανιστήριο του ΜΟΝΙΜΟΥ ΔΕΣΙΜΑΤΟΣ.
    Να απαγορευτεί κάθε πρόσβαση σκύλου σε ταράτσες, για να αποφευχθούν περιπτώσεις δικαιολογιών από ιδιοκτήτες των ζώων που έως τώρα απαντούσαν: ” δεν τον έχω μόνιμα στη ταράτσα”, και έτσι τα δικαστήρια ελλείψει στοιχείων αθώωσαν όλους τους παραβάτες, αφού η παράβαση δεν μπορεί να αποδειχθεί, και φυσικά το ζώο συνέχιζε να κακοποιείται. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ, υπάρχει ανακολουθία προθέσεων με την πράξη.Ο ιδιοκτήτης οφείλει αποδεδειγμένα δυο φορές το λιγότερο να βγάζει το σκύλο του βόλτα και για χρόνο αντίστοιχο με το είδος και τις ανάγκες του ζώου. Να προταθεί διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ για την κάθε μέρα, αν δεν έχει ήδη προβλεφθεί.Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ του κατοικίδιου έχει την δυνατότητα να βρει ο ίδιος τον νέο κηδεμόνα του ζώου χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει στην πλατφόρμα υιοθεσίας, υποχρεούνται όμως επί διοικητική ποινή να δηλώσει τα στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη κλπ στον δήμο και στην πλατφόρμα.Να απαγορευτεί καθολικά το δέσιμο των ζώων.

  • 16 Μαΐου 2021, 19:15 | Άγγελος Αθανασίου

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση, αν δεν σας αρέσει ελάτε στα καταφυγια ζώων να δειτε γιατι είστε λάθος

  • 16 Μαΐου 2021, 19:34 | Ξενοφων Ζολωτας

    Ασε βρε τωρα βρε, που θα περασετε αυτο το απαραδεκτο νομοσχεδιο

  • 16 Μαΐου 2021, 19:24 | Ελένη

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση.

  • 16 Μαΐου 2021, 19:21 | Νικος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων.

  • 16 Μαΐου 2021, 19:40 | Ζωης Κουτεντες

    ΟΧΙ

  • 16 Μαΐου 2021, 19:23 | ΠΑΝΤΙΡΗ ΒΑΪΑ

    ΟΧΙ στην οριζόντια στείρωση των δεσποζομενων σκύλων.

    ΟΧΙ στη στείρωση εκτροφικών καθαρόαιμων σκύλων. (Ερχεται σε αντίθεση με τους κανονες συμμετοχής σε εκθέσεις μορφολογίας και δε βοηθά στη βελτίωση της εκάστοτε φυλής διότι δεν θα μπορεί να αξιολογηθεί και να αναπαραχθεί το ατομο. Εξαφανίζει το είδος αρα δεν υπάρχει και λόγος διεξαγωγής εκθεσεων μορφολογίας στη χώρα εαν αυτο πραγματοποιηθεί)
    Όσο για τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται και παίζουν σημαντικό ρόλο και στη συμπεριφορά αλλα και στην απόδοση στην εργασία, θα ηταν πρέπον να συμμετάσχουν ειδικοί με έρευνες και μελέτες που πιστοποιούν την ακαταλληλότητα αυτών των προτάσεων.

    ΝΑΙ στη χρηματοδότηση στειρώσεων ώστε να υπάρχει διέξοδος για όσους υιοθετούν απο φιλοζωικές ή περισυλλέγουν αδέσποτα για να τους προσφέρουν σπιτικό και που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να προβούν σε στείρωση με αποτέλεσμα πολλές γέννες ημιαιμων απο ατυχήματα συλλεκτών.

    Τέλος όλοι οι καθαροαιμοι σκύλοι ειναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΚΟΕ απο τη γέννησή τους και ανα πάσα στιγμή αυτο μπορεί να ελεγχθεί σε αντίθεση με τα αρχεία των microchip των πρώην ή νυν αδέσποτων που αλλα δε φέρουν microchip και αλλα έχουν χαθεί στη μεταφορά δεδομένων.

    Καλό θα ήταν να υπάρχει μια «επιβράβευση» για τους συνεπείς και υπεύθυνους εκτροφείς και κηδεμόνες αντι της τιμωρίας άνευ λόγου ώστε να υπάρξει κίνητρο και για τους υπόλοιπους

  • 16 Μαΐου 2021, 19:15 | Λένα

    ❗Διαφωνώ κάθετα με την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων ,ή λύση είναι πολύ απλή (βλέπε Φινλανδία) αν θέλετε να μην υπάρχουν αδέσποτα ζώα και όχι αυτή που θέλετε να περάσετε!

  • 16 Μαΐου 2021, 19:02 | ΣΟΦΙΑ ΤΣΑΛΙΚΙΔΟΥ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ , ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΑΖΙ!!!!!

  • 16 Μαΐου 2021, 19:44 | Παναγιωτης Φωτελης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς!!!
    Όχι στην καταστροφή της κυνοφιλίας!!!
    Όχι στην αρνητική αντιμετώπιση του Έλληνα κυνηγού!!

  • 16 Μαΐου 2021, 19:34 | ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΛΛΑΣ

    Καλησπέρα σας,

    Δεν συμφωνώ με το άρθρο 5 και δεν πρέπει να εφαρμοστεί η υποχρεωτική στείρωση στα δεσποζόμενα σκυλιά για τους εξής ευνόητους λόγους:

    1) είναι αντισυνταγματικό.
    2) δεν εφαρμόζεται τέτοια πράξη σε καμία πολιτισμένη χώρα.
    3) θεωρείται ιατρική πράξη, επομένως πρέπει να συντρέχουν σοβαροί λόγοι για να υποβληθεί ένα σκυλί σε χειρουργείο.
    4) θα εξαφανιστούν όλες οι καθαρόαιμες φυλές συν αυτών της Ελλάδας όπως ο ελληνικός ποιμενικός.
    5) Αφού θα στειρωθούν όλα τα σκυλιά στη Ελλάδα, μία οικογένεια που επιθυμεί να έχει σκύλο θα πρέπει να αγοράσει σκύλο εισαγωγής.
    6) Σκύλοι εργασίας θα καταστούν σκύλοι συντροφιάς.
    7) είναι δικαίωμα του ιδιοκτήτη που φροντίζει και συντηρεί τον σκύλο του, να αποφασίζει για το αν θα στειρωθεί ή όχι

    Με εκτίμηση

  • 16 Μαΐου 2021, 19:16 | Γωγώ

    Διαφωνώ κάθετα με την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων ,ή λύση είναι πολύ απλή (βλέπε Φινλανδία) αν θέλετε να μην υπάρχουν αδέσποτα ζώα και όχι αυτή που θέλετε να περάσετε!

  • 16 Μαΐου 2021, 19:12 | Χαρα

    Φυσικά και θα πρέπει να είναι υποχρεωτική η στείρωση, διαφορετικά το πρόβλημα με τα αδέσποτα δεν θα λυθεί ποτέ,όσο υπάρχουν «ανθρωποι» που φροντίζουν να τα πετάνε σαν σκουπιδια.

  • 16 Μαΐου 2021, 19:47 | ΠΟΥΛΑΚΟΣ ΓΕΡΓΙΟΣ

    Είμαι αντίθετος ως προς την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων κυνηγετικών σκύλων και των σκύλων συντροφιάς. Προτείνεται η στείρωση ως υφίσταται μέχρι τώρα των αδέσποτων μόνον.

  • 16 Μαΐου 2021, 19:37 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ

    ΝΑΙ!!!Κανένας σκεπτόμενος άνθρωπος δεν μπορεί να διαφωνεί με μία τέτοια απόφαση. Υποχρεωτική η στείρωση για να σταματήσει επιτέλους το έγκλημα της εγκατάλειψης, του αργού και βασανιστικου θανάτου χιλιάδων αθώων ψυχών ή στοχοποίησης τους από διεστραμμένα κτήνη. Όλα τα αντεπιχειρηματα είναι εωλα!! Να ακουστεί η φωνή των κτηνιάτρων και των γνήσιων φιλοζωικων σωματείων!!!

  • 16 Μαΐου 2021, 19:29 | Γιωργος Μασουρας

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς!!!
    Όχι στην καταστροφή της κυνοφιλίας!!!
    Όχι στην αρνητική αντιμετώπιση του Έλληνα κυνηγού!!

  • 16 Μαΐου 2021, 19:26 | Ευθύμιος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση!!

  • 16 Μαΐου 2021, 19:06 | Στελιος Χριστομπαναγιας

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς!!!
    Όχι στην καταστροφή της κυνοφιλίας!!!
    Όχι στην αρνητική αντιμετώπιση του Έλληνα κυνηγού!!

  • 16 Μαΐου 2021, 19:06 | Ελισάβετ Βούρκα

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση μέχρι να υπάρξει μια ισορροπία στην ανεγξέλενκτη αναπαραγωγή των ζώων. ΝΑΙ στην υπευθυνοτητα του καθενα μας να υιοθετεί και να φροντίζει ένα ζωάκι. ΝΑΙ στην απαγορευση αλυσοδεσης ζωου και ΝΑΙ στην ψυχική και σωματική υγεία των αδέσποτων και δεσποζώμενων

  • 16 Μαΐου 2021, 19:52 | Χριστόφορος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων. Σωστή παιδεία και ενημέρωση όλου του κόσμου απο μικρή ηλικία για τον σεβασμό και την σωστή αντιμετώπιση των ζώων όπως γίνεται σε όλα τα ουσιαστικά ανεπτυγμένα κράτη της Ευρώπης.

  • 16 Μαΐου 2021, 19:28 | Μαρία Μανιατοπούλου

    Ναι, στην υποχρεωτική στείρωση!Φτάνει πια με τα νεογέννητα μωράκια που τα πετάνε στα σκουπίδια!

  • 16 Μαΐου 2021, 19:17 | Αρχιμηδης Νεονακης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς!!!
    Όχι στην καταστροφή της κυνοφιλίας!!!
    Όχι στην αρνητική αντιμετώπιση του Έλληνα κυνηγού!!

  • 16 Μαΐου 2021, 19:55 | Maria P.

    Επιτέλους ένα σωστό νομοσχέδιο. Ναι και πάλι ναι στην στείρωση όλων των σκύλων και των γατών. Συνεχίστε στην εφαρμογή του.

  • 16 Μαΐου 2021, 19:45 | Μαρια

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 16 Μαΐου 2021, 19:31 | Δεσποινα Λαμπιδη

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΔΙΩΝ ΜΑΣ!
    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΑΜΕΣΑ.

  • 16 Μαΐου 2021, 19:14 | Παναγιωτης Καζαντας

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς!!!
    Όχι στην καταστροφή της κυνοφιλίας!!!
    Όχι στην αρνητική αντιμετώπιση του Έλληνα κυνηγού!!

  • 16 Μαΐου 2021, 19:27 | Γιουσεφ Ελ Αραμπι

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς!!!
    Όχι στην καταστροφή της κυνοφιλίας!!!
    Όχι στην αρνητική αντιμετώπιση του Έλληνα κυνηγού!!

  • 16 Μαΐου 2021, 19:27 | Μαρια

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 16 Μαΐου 2021, 19:25 | Μαρία Βλαντή

    Η υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων είναι δυστυχώς απολύτως απαραίτητη όσο κ αν είναι οδυνηρή για κάποιους ιδιοκτήτες. Η έλλειψη παιδείας κ η αποφυγή των υποχρεώσεων ορισμένων ιδιοκτητών προς τα ζώα τους οδηγεί σε αυτό το μέτρο αναγκαστικά εφοσον γνώμονας όλων μας είναι η μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων. Το μέτρο της στείρωσης αποτελεί τη μοναδική λύση αυτού του διαχρονικού κ ντροπιαστικού για την κοινωνία μας προβλήματος.

  • 16 Μαΐου 2021, 19:46 | Μιλτος Τερερες

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς!!!
    Όχι στην καταστροφή της κυνοφιλίας!!!
    Όχι στην αρνητική αντιμετώπιση του Έλληνα κυνηγού!!

  • 16 Μαΐου 2021, 19:32 | Aννα Μαρια

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΙΨΗ ΤΟΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΠΟΥ ΒΑΣΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΡΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΤΟΥΝ ΤΑ ΚΟΥΤΑΒΑΒΙΑ/ΓΑΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ

  • 16 Μαΐου 2021, 19:03 | ΓΙΏΡΓΟΣ ΠΙΛΑΤΗΣ

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων..!!

  • 16 Μαΐου 2021, 19:54 | Δήμητρα

    Υπέρ γιατί υπάρχουν πολλά αδεσποτα. Οι φιλοζωικες και τα καταφυγια έχουν γεμίσει και δεν μπορούν να βοηθήσουν άλλο.

  • 16 Μαΐου 2021, 19:15 | Ναι ποιος ειναι

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς!!!
    Όχι στην καταστροφή της κυνοφιλίας!!!
    Όχι στην αρνητική αντιμετώπιση του Έλληνα κυνηγού!!

  • 16 Μαΐου 2021, 19:54 | Αγάπη

    Κάτι το οποίο γίνεται στο εξωτερικό εδω και χρόνια, θα γίνει επιτέλους και στην Ελλάδα. Η μη στείρωση των δεσποζομένων ζωων είναι η κύρια αιτία για τα αμέτρητα αδέσποτα.

  • 16 Μαΐου 2021, 19:18 | Δημητρης Λαμπροπουλος

    Δεν με βρισκει συμφωνω το αρθρο 5 του νομοσχεδιου.Ειμαι κατα της στειρωσης των δεσποζομενων ζωων συντροφιας

  • 16 Μαΐου 2021, 19:34 | Γιαννης Προκας

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς!!!
    Όχι στην καταστροφή της κυνοφιλίας!!!
    Όχι στην αρνητική αντιμετώπιση του Έλληνα κυνηγού!!

  • 16 Μαΐου 2021, 19:29 | Δεληγιάννη Ιωάννα

    ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟΥ ΖΩΟΥ!!!

    ΦΤΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΕΥΘΥΝΟΥΣ «ΦΙΛΟΖΩΟΥΣ» ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  • 16 Μαΐου 2021, 19:06 | Μαρια

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 16 Μαΐου 2021, 19:16 | Κυριακοπουλος Χρηστος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς!!!
    Όχι στην καταστροφή της κυνοφιλίας!!!
    Όχι στην αρνητική αντιμετώπιση του Έλληνα κυνηγού!!

  • 16 Μαΐου 2021, 19:07 | Μαρία Δημόπουλου

    Συμφωνώ με το νομοσχέδιο.

  • 16 Μαΐου 2021, 19:51 | Σημαιοφορος Στριψιδης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς!!!
    Όχι στην καταστροφή της κυνοφιλίας!!!
    Όχι στην αρνητική αντιμετώπιση του Έλληνα κυνηγού!!

  • 16 Μαΐου 2021, 19:27 | ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΖΕΡΒΟΥΔΑΚΗ

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση. Πρέπει να σταματήσουν οι ανεξέλεγκτες γέννες που καταλήγουν σε απειρα πεταμένα κουτάβια σε κούτες και κάδους σκουπιδιών. ΠΡΈΠΕΙ να σταματήσει αυτό το φαινομενο.

  • 16 Μαΐου 2021, 19:24 | Τρύφωνας Παπαδογιάννης

    Είναι απαράδεκτη η υποχρεωτική στείρωση για ένα σκύλο δεσποζομενο που έχει βιβλιάριο υγείας και είναι τσιπαρισμενος. Η στείρωση είναι ιατρική πράξη και γίνεται κατόπιν συνεννοήσεως με τον κτηνίατρο όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας. Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν υπάρχει υποχρεωτική στείρωση δεσποζομενων ζώων.

  • 16 Μαΐου 2021, 19:27 | Νικος Καρδιβουρκος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς!!!
    Όχι στην καταστροφή της κυνοφιλίας!!!
    Όχι στην αρνητική αντιμετώπιση του Έλληνα κυνηγού!!

  • 16 Μαΐου 2021, 19:24 | Νατάσα Τζανακάκη

    Να απαγορευτεί ολοκληρωτικά το δέσιμο των ζώων, ΟΧΙ στην φράση «μη μόνιμα δεμένα σκυλιά» Αλλά, ΝΑΙ στην φράση ΟΧΙ ΔΕΜΕΝΑ σκυλιά. Διαφορετικά οδηγούμε και πάλι τα ζώα στο βασανιστήριο του ΜΟΝΙΜΟΥ ΔΕΣΙΜΑΤΟΣ.
    Να απαγορευτεί κάθε πρόσβαση σκύλου σε ταράτσες, για να αποφευχθούν περιπτώσεις δικαιολογιών από ιδιοκτήτες των ζώων που έως τώρα απαντούσαν: ” δεν τον έχω μόνιμα στη ταράτσα”, και έτσι τα δικαστήρια ελλείψει στοιχείων αθώωσαν όλους τους παραβάτες, αφού η παράβαση δεν μπορεί να αποδειχθεί, και φυσικά το ζώο συνέχιζε να κακοποιείται. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ, υπάρχει ανακολουθία προθέσεων με την πράξη.
    ΠΑΡ 3 στ ,(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του:

    Έτσι όπως διατυπώνεται είναι σαν όλες οι κατοικίες, είτε είναι διαμερίσματα πολυκατοικιών είτε και μονοκατοικίες, να έχουν αυλή. Κανένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία δεν έχει αυλή, όπως όλοι μας αντιλαμβανόμαστε, ούτε και όλες οι μονοκατοικίες έχουν αυλή, ιδίως οι παλιές. Ακόμη κι αν η κατοικία διαθέτει τέτοιο χώρο δεν μπορεί να αντικατασταθεί η καθημερινή και δις ημερησίως βόλτα, εκτός αν ο εξωτερικός χώρος είναι πάνω από ένα στρέμμα.

    Ο ιδιοκτήτης οφείλει αποδεδειγμένα δυο φορές το λιγότερο να βγάζει το σκύλο του βόλτα και για χρόνο αντίστοιχο με το είδος και τις ανάγκες του ζώου. Να προταθεί διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ για την κάθε μέρα, αν δεν έχει ήδη προβλεφθεί.

    5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα.

    ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Στην περίπτωση που επιβάλλεται ως ανωτέρω να αφαιρεθεί, αφαιρείται μόνο από κτηνίατρο και επιχειρείται να τοποθετηθεί σε άλλο μη πάσχον μέρος του σώματος του ζώου. Στην ακριβώς αντίθετη πλευρά ίσως, μόνο και μόνο για να είναι το σημείο κοινό ώστε να το ξέρουν όλοι οι κτηνίατροι να ψάξουν είτε την μία είτε την άλλη πλευρά.
    παρ,ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών.

    ΕΝΣΤΑΣΗ

    Η έννοια της παρ. ζ θα έπρεπε να είναι να περιορίσει την εγκατάλειψη του κατοικίδιου και όχι να στερήσει τη δυνατότητα να βρει ο ίδιος τον νέο ιδιοκτήτη για το δικό του κατοικίδιο. Αυτά είναι κατάλοιπα Τσιρώνειων εγκυκλίων που έχουν απορριφθεί ήδη από τη φιλοζωική κοινότητα.

    ΠΡΟΣΘΗΚΗ :

    Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ του κατοικίδιου έχει την δυνατότητα να βρει ο ίδιος τον νέο κηδεμόνα του ζώου χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει στην πλατφόρμα υιοθεσίας, υποχρεούνται όμως επί διοικητική ποινή να δηλώσει τα στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη κλπ στον δήμο και στην πλατφόρμα.
    δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.

    Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Μια τεράστια πληγή από το 2012 με εξαιρετικά βασανιστικές συνέπειες για τα ζώα συνεχίζει να υπάρχει και σ’ αυτό το σχέδιο νόμου με τις τόσες προσπάθειες να φανεί ότι διέπεται από μια άλλη φιλοσοφία, έστω ευρωπαϊκή, για τα ζώα. Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ως γνωστόν, ότι ένας σκύλος πχ είναι μόνιμα δεμένος εκτός κι αν όλο το 24ωρο και επί μέρες παραμένει στο σημείο όπου κακοποιείται, με το μόνιμο δέσιμό του ο σκύλος αυτός. Σε καμιά προηγμένη χώρα της Ε.Ε τα σκυλιά δεν είναι δεμένα, όπως συμβαίνει να είναι ο συντριπτικός κανόνας στη χώρα μας.

    Πρόταση :

    Να απαγορευτεί καθολικά το δέσιμο των ζώων.

    ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΦΠΟ- Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού : Στην περίπτωση που το κατοικίδιο είναι κουνέλι, καθίσταται υποχρεωτική η σήμανση και καταγραφή του κατ’ αντιστοιχία με τους σκύλους και τις γάτες .Οι εγκαταλείψεις κουνελιών, σημαίνουν βέβαιο θάνατο, καθώς δεν γνωρίζουν από αδεσποτεία και είναι εξαιρετικά ευάλωτα ζώα. Σημειωτέον ότι η Αττική και πολλές άλλες μεγάλες πόλεις έχουν γεμίσει από αδέσποτα κουνέλια και τείνει η κατάσταση να μετατραπεί σε μάστιγα στη χώρα μας και σιγά σιγά αντίστοιχη με αυτή των ζώων συντροφιάς. Ο ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΑΥΤΟ.

  • 16 Μαΐου 2021, 19:38 | Κωστας Καβουρδηρης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς!!!
    Όχι στην καταστροφή της κυνοφιλίας!!!
    Όχι στην αρνητική αντιμετώπιση του Έλληνα κυνηγού!!

  • 16 Μαΐου 2021, 19:42 | Πολης Ζουνης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς!!!
    Όχι στην καταστροφή της κυνοφιλίας!!!
    Όχι στην αρνητική αντιμετώπιση του Έλληνα κυνηγού!!

  • 16 Μαΐου 2021, 19:58 | Δημήτρης Καραγεώργος

    Δεδομένο Νο1: Για το πρόβλημα των αδέσποτων φταίνε αποκλειστικά οι ανεύθυνοι ιδιοκτήτες που τα εγκαταλείπουν και όχι τα ζώα.
    Δεδομένο Νο2: Το δεσποζόμενο ζώο είναι απολύτως ελεγχόμενο από τον ιδιοκτήτη του, άρα εξ’ ορισμού δεν θα ζευγαρώσει κατά λάθος.
    Δεδομένο Νο3: Ακόμα και στην περίπτωση «ατυχούς ζευγαρώματος» υπάρχει δυνατότητα διακοπής της κύησης με χορήγηση φαρμακευτικής ουσίας από τον κτηνίατρο (κάτι σαν το αντίστοιχο «χάπι της επόμενης μέρας» που υπάρχει για εμάς τους ανθρώπους.
    Δεδομένο Νο4: Η στείρωση είναι μια χειρουργική πράξη που υποβάλλει το ζώο σε πόνο, περιττό κίνδυνο λόγω της αναισθησίας αλλά και πολλές πιθανές σοβαρές παρενέργειες (π.χ. παχυσαρκία, ακράτεια, διάφορες μορφές καρκίνου κλπ).
    Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα, η υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων ουδόλως θα συνεισφέρει στη μείωση των αδέσποτων, αντίθετα, θα τιμωρήσει τα ζώα για τα λάθη των ανθρώπων, υποβάλλοντας τα σε περιττό πόνο, κίνδυνο και παρέμβαση στη φύση τους και μάλιστα στο όνομα της «φιλοζωίας».
    Επίσης θα τιμωρήσει και όλους τους υπεύθυνους ιδιοκτήτες αυτών, μιας και μέχρι τώρα σχεδόν μόνο αυτοί έχουν καταγράψει και σημάνει ηλεκτρονικά τα ζώα τους, αφήνοντας όλους τους ανεύθυνους στο απυρόβλητο.
    Εκτός από την παιδεία, ο μόνος άλλος τρόπος να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των αδέσποτων είναι η υποχρεωτική σήμανση ΟΛΩΝ των κατοικίδιων και ο αυστηρός έλεγχος αυτής τόσο από τα όργανα επιβολής της τάξης, όσο και από τους κτηνιάτρους.

  • 16 Μαΐου 2021, 19:18 | ΘΑΝΆΣΗΣ ΣΕΓΚΟΣ

    ΌΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων συντροφιάς.,!!