Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 16 Μαΐου 2021, 21:53 | Κεραμίδα Δήμητρα

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων! Το πρόβλημα με τα αδέσποτα είναι τεράστιο στη χώρα μας και επιτέλους και πρέπει να γίνει.

  • 16 Μαΐου 2021, 21:38 | Διονυσοπουλος Αλέξιος

    Όχι στην στείρωση των δεσποζομενων ζώων συντροφιάς. Όχι στην καταστροφή τής ελληνικής Κυνοφιλιας και των αρχαιοελληνικων φυλών σκυλων όπως τον κριτικό ιχνιλατη. Όχι στην αντιμετώπιση του Έλληνα κυνηγου σαν πολίτη τρίτης κατηγορίας

  • 16 Μαΐου 2021, 20:17 | Λεωνίδας Κουστιμπής

    Συμφωνώ στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων.

  • 16 Μαΐου 2021, 20:44 | ΛΙΒΙΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

    Άρθρο 5. Είναι τουλάχιστον αδιανόητο και σίγουρα απάνθρωπο να ακρωτηριάσουν όλα τα σκυλιά της Ελλάδας για να μην υπάρχουν αδέσποτα. Μόνο όμως το ανθρώπινο είδος θα μπορούσε να σκεφτεί τέτοια τιμωρία για τον καλύτερο και πιο πιστό φίλο του. Λυπάμαι πραγματικά που υπάρχουν άνθρωποι που θα ψηφίσουν τέτοιο έκτρωμα. Υπάρχει τρόπος ελέγχου και επιτέλους πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι. Δεν μπορεί να κατακρεουργησουμε όλα τα σκυλιά γιατί είμαστε ανίκανοι να ελέγξουμε τους κατόχους τους.
    Άρθρο 6. Δώστε το δικαίωμα σε ερασιτέχνες εκτροφείς να κάνουν έναν συγκεκριμένο αριθμό από γέννες δίνοντας κάποια πιστοποίηση τήρησης συγκεκριμένων προϋποθέσεων που αφορούν την ευζωια και μελλοντική ανάπτυξη κάποιων φύλων σκύλου.
    Άρθρο 33. Επιτέλους θα πρέπει να συγχρονιστεί η χώρα μας με τους παγκόσμιους φορείς. Δεν γίνεται στην επιτροπή παρακολούθησης να μην συμμετάσχει ο κυνολογικος όμιλος Ελλάδος ο οποίος είναι ο μόνος διεθνώς αναγνωρισμένος σύλλογος που ασχολείται με τα σκυλιά στην χώρα μας

  • 16 Μαΐου 2021, 20:43 | ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ

    Συμφωνώ!!!

  • 16 Μαΐου 2021, 20:06 | Σπαθάρας Κωνσταντίνος

    Ναι στην υποχρεωτική στειρωση ζώων συντροφιάς. Επίσης θα πρέπει να αλλάξει η διαδικασία δήλωσης τον chip. Θα πρέπει να δηλώνετε από τον κτηνίατρο και να μην επαφίεται στον κηδεμόνα η δήλωση του στον δήμο

  • 16 Μαΐου 2021, 20:46 | Γιωργος

    Οχι στη στειρωση των δεσποζομενων ζωων ειναι αντισυνταγματικο και προκαλει προβληματα υγειας κ συμπεριφορας

  • 16 Μαΐου 2021, 20:37 | Μυρώπη

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση….

  • 16 Μαΐου 2021, 20:49 | ΣΟΦΙΑ ΤΣΑΛΙΚΙΔΟΥ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ!!!!!!
    ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΑΖΙ!!!!!!

  • 16 Μαΐου 2021, 20:25 | Αθανάσιος Μ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των υγιέστατων δεσποζόμενων σκύλων.Η επιστήμονες μίλησαν και είναι κατά των στειρώσεων στα δεσποζόμενα!
    Ναι στην ερασιτεχνική εκτροφή των σκύλων , είναι το θεμέλιο της Κυνουρίας!
    Όχι σε αφαίρεση κυνηγετικής άδειας,σε περίπτωση παραβατικοτητας όσον αφορά την σήμανση!

  • 16 Μαΐου 2021, 20:56 | Σπυριδουλα κιακου

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση!!

  • 16 Μαΐου 2021, 20:50 | Χατζημιχαήλ Δημήτριος

    Είναι απολύτως επιβεβλημένη η υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς. Συγχαρητήριά, συνεχίστε την καλή δουλειά!!

  • 16 Μαΐου 2021, 20:56 | matilda K

    EPITELOUS!

  • 16 Μαΐου 2021, 20:32 | Στεργιου κωστας

    ς: ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε εξαίρεση στείρωσης και την με κανόνες αναπαραγωγή των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI, των δεσποζόμενων Κυνηγετικών και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων, δύο φορές στη ζωή των θηλυκών για τη απόκτηση απογόνων.

  • 16 Μαΐου 2021, 20:20 | Μαργαρίτα

    Συμφωνώ απόλυτα…με την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων θα ελαττωθούν τα αδέσποτα ζώα.

  • 16 Μαΐου 2021, 20:12 | Τάρια

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των ζωών. Απάνθρωποι. Αυτό δεν είναι λύση,είναι δολοφονία.

  • 16 Μαΐου 2021, 20:07 | ΒΑΝΕΣΣΑ

    Δεν στειρώνουμε τίποτα απολύτως ! Ο θεός τα έπλασε έτσι κ έτσι θα μείνουν! Κυβέρνηση είστε κ όχι ο θεός ! Χειριστείτε το αλλιώς το θέμα ! Έξυπνοι είστε θα το βρείτε! Δημοκρατία να ακρωτηριάζει ζώα δεν υπάρχει πουθενά

  • 16 Μαΐου 2021, 20:51 | GIANNIS

    ΗΘΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ Η ΑΠΑΛΑΓΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ, ΕΦΟΣΟΝ ΤΗΡΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ. ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΤΗΣ ΠΡΙΝ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΤΕΘΕΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΕΝΑ ΑΔΕΣΠΟΤΟ. ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΗ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ Η ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΓΕΛΛΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΚΥΛΩΝ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΦΟΒΑΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΑΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΚΥΛΙΑ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΙ ΑΡΑΓΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ;;;

  • 16 Μαΐου 2021, 20:37 | Κοσκολού Αλεξάνδρα

    Συμφωνώ με το σχέδιο νόμου. Οι στειρώσεις θα περιορίσουν το φαινόμενο των εγκατελειμένων, κακοποιημένων, αδέσποτων και θανατωμμένων ζώων.

  • 16 Μαΐου 2021, 20:16 | Τσοπουλου Άννα

    ΝΑΙ!!! ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΏΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΆΣ!!
    ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΉ ΤΟΥ ΤΖΙΠ ΜΈΣΩ ΤΟΥ ΚΤΗΝΊΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΦΕΎΓΕΤΑΙ Η ΤΑΥΤΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΥ ΚΗΔΕΜΌΝΑ.

  • 16 Μαΐου 2021, 20:50 | Βασιλική

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων

  • 16 Μαΐου 2021, 20:17 | Elizabeth

    Pros because there are a lot of strays. Animal shelters and shelters are full and can no longer help.

  • 16 Μαΐου 2021, 20:46 | Βασιλική

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων συντροφιάς προκαλεί προβλήματα στην υγεία και στην συμπεριφορά του ζώου

  • 16 Μαΐου 2021, 20:55 | Ιωσήφ Χρονόπουλος

    Αναφανδόν υπέρ του νομοσχεδίου, μπράβο! Η στείρωση είναι το κρισιμότερο στοιχείο και πρέπει να ψηφιστεί πάση θυσία κρίνοντας την κατάσταση που βρίσκονται τα περισσότερα αδέσποτα ζώα στις ελληνικές πόλεις, τα οποία υποφέρουν, θανατώνονται και παραμελούνται ακόμα και από τους Δήμους.

  • 16 Μαΐου 2021, 20:48 | Βασιλική

    Οχι στην στείρωση των δεσποζομενων ζώων συντροφιάς προκαλεί προβλήματα στην υγεία και στην συμπεριφορά του ζώου

  • 16 Μαΐου 2021, 20:47 | Κωνσταντίνος θεοδωροπουλος

    Δεν με βρισκει συμφωνω το αρθρο 5 του νομοσχεδιου.Ειμαι κατα της στειρωσης των δεσποζομενων ζωων συντροφιας

  • 16 Μαΐου 2021, 20:45 | LIVIAKIS NEK

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση» όλων των δεσποζόμενων σκύλων, διότι είναι αντισυνταγματική, επιστημονικά ανεπίτρεπτη, αντίθετη με το σεβασμό, την ευζωία και τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και είναι αναφαίρετο δικαίωμα βάση συντάγματος του ιδιοκτήτη τους, να αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο αυτός αν θα στειρώσει το ζώο του για λόγους υγείας ή ανεπιθύμητων γεννών, αφού εγκρίνει τη χειρουργική επέμβαση ο κτηνίατρος.
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι αντίθετη με τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το άρθρο 2.

  • 16 Μαΐου 2021, 20:56 | Νίκος

    Συμφωνώ με τον νόμο.Οποιος σκέφτεται το αντίθετο ας πάρει μερικά αδέσποτα από τα χιλιάδες που υπάρχουν στο δρόμο σπίτι του

  • 16 Μαΐου 2021, 20:07 | Ξανθιππη

    Συμφωνώ με το νομοσχέδιο! Ναι στην στείρωση!!!

  • 16 Μαΐου 2021, 20:07 | Μίχαλο φωτ

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς!!!
    Όχι στην καταστροφή της κυνοφιλίας!!!
    Όχι στην αρνητική αντιμετώπιση του Έλληνα κυνηγού!!

  • 16 Μαΐου 2021, 20:46 | Μιχαέλα Φραγκιαδάκη

    ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑΙΙΙΙΙ. Να εφαρμοστεί! Και μάλιστα όσο γρηγορότερα γίνεται. Αφού οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να ξεστραβωθούν για το καλό των κατοικίδιων τους, ας τους το επιβάλει κάποιος μήπως ξυπνήσουν. Θα βοηθήσει και την κατάσταση με τα αδέσποτα, που έχει φτάσει στο απροχώρητο από τους ανεύθυνους αυτής της χώρας! Να σωθούν αυτές οι ψυχούλες.

  • 16 Μαΐου 2021, 20:32 | Νικολας Π.

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων!!

  • 16 Μαΐου 2021, 20:21 | αρτεμης

    οχιστην στείρωση όχι στο έγκλημα όχι στον αφανισμό του σκηλου

  • 16 Μαΐου 2021, 20:51 | Κοντού Αναστασία

    Δυστυχώς με την παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα στον τομέα των αδέσποτων ζώων, η τρέχουσα νομοθεσία δεν είναι επαρκής. Συμφωνώ με το νομοσχέδιο και ελπίζω σύντομα να μην χρειάζεται να υπάρχει…

  • 16 Μαΐου 2021, 20:51 | Θεοδώρα

    Υπέρ της στείρωσης για να μην υπάρχουν πια αδέσποτα στην Ελλάδα.

  • 16 Μαΐου 2021, 20:35 | Γιώργος

    Ναι στις στειρώσεις

  • 16 Μαΐου 2021, 20:33 | Ευαγγελια

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση .μόνο έτσι θα λυθεί το πρόβλημα.οχι αλλά μωρά πεταμένα σε κάδους βουνά και δρομους

  • 16 Μαΐου 2021, 20:08 | Σπύρος

    Όχι στη στείρωση τον δεσποζομενων σκύλων

  • 16 Μαΐου 2021, 20:33 | Barbara Janneck

    Ο νόμος προστατεύει τα ζώα από ταλαιπωρία. Σωστά!

  • 16 Μαΐου 2021, 20:53 | Ειρήνη Αγγελοπούλου

    ΝΑΙ στο νομοσχέδιο! Υπάρχουν εκατομμύρια αδέσποτα στην Ελλάδα! Ας προχωρήσουμε επιτέλους ένα βήμα μπροστά! Όσο δεν υπάρχει υποχρεωτική στείρωση, συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος!

  • 16 Μαΐου 2021, 20:50 | Ρεα

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση

  • 16 Μαΐου 2021, 20:59 | Νίκη

    Ναι στην στείρωση και στις λοιπές υποχρεώσεις των ιδιοκτητών των δεσποζόμενων ζώων!

  • 16 Μαΐου 2021, 20:06 | Αναστασία Βίλα

    Ναι στο νομοσχέδιο! Είμαστε υπέρ είναι η μόνη σωτηρία!!

  • 16 Μαΐου 2021, 20:01 | ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΟΚΑΤΑΡΙΔΟΥ ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΚΙΒΩΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Συμφωνουμε με τις θεσεις της Πανελλαδικης Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδιας

  • 16 Μαΐου 2021, 20:00 | Λια Κωστεκογλου

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση.

  • 16 Μαΐου 2021, 20:37 | Μαριάννα Πανάρετου

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς! Η στείρωση είναι η καλύτερη αντιμετώπιση στην πληγή των αδέσποτων ζώων!
    Είναι επίσης καλύτερο για την υγεία των ζώων μας!

  • 16 Μαΐου 2021, 20:11 | Ηλίας Ηλιαδης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς!!!
    Όχι στην καταστροφή της κυνοφιλίας!!!
    Όχι στην αρνητική αντιμετώπιση του Έλληνα κυνηγού!!

  • 16 Μαΐου 2021, 20:11 | Βασίλης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς!!!
    Όχι στην καταστροφή της κυνοφιλίας!!!
    Όχι στην αρνητική αντιμετώπιση του Έλληνα κυνηγού!!

  • 16 Μαΐου 2021, 20:30 | Βάσω

    Ναι συμφωνώ με το νέο νομοσχέδιο και εύχομαι να τηρηθεί. Είναι τραγικό πως στην Ελλάδα υπάρχουν τόσα αδέσποτα, κακοποιημένα και παρατημένα ζώα. Οι δήμοι, φιλοζωικές και ιδιώτες φιλόζωοι συνήθως αναλαμβάνουν τα σπασμένα. Διεθνώς έχουμε σαν Έλληνες τη φήμη ότι παρατάμε τα ζώα μας και είναι ντροπή. Αν θέλει κάποιος κατοικίδιο χρειάζεται να αναλάβει και τη φροντίδα του, τα σκυλιά και τα γατιά έχουν πολλές γέννες, ποιος τα φροντίζει όλα αυτά; Όχι πάντως οι περισσότεροι ιδιοκτήτες, και εξού και υπάρχει τέτοιο θέμα αδέσποτων. Στην Γερμανία, σε άλλες χώρες της Ευρώπης και στην Αγγλία δεν βλέπεις αδέσποτα, και οι ιδιοκτήτες είναι συνεπείς και στειρώνουν τα ζωντανά τους δίχως να υπάρχει νόμος. Στην Ελλάδα φαίνεται δεν έχουμε αυτή την ευαισθησία και χρειάζεται να αλλάξει αυτό. Επικροτώ το νέο νομοσχέδιο και εύχομαι να γίνουν πιο ανθρώπινα τα πράγματα από εδώ και στο εξής. Δεν κατανοώ όσους διαμαρτύρονται, γιατί τι θα τα κάνουν τόσα σκυλιά και γατιά, αν δεν τους φτάνει το ένα κατοικίδιο, υπάρχουν πολλά αδέσποτα προς υιοθεσία.

  • 16 Μαΐου 2021, 20:57 | Μαρία Καρκαρέτση

    Επιτέλους, ήρθε ο καιρός να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως κάτοχοι κατοικιδίων. Αυτό το άρθρο θα βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα με τα αδέσποτα που κατακλύζουν τους δρόμους. Η στείρωση του ζώου είναι η μεγαλύτερη υποχρέωση του κατόχου, καθώς με τον τρόπο αυτό ελέγχει κατά πόσο πολλαπλασιάζονται τα ζώα και αν μπορούν να υιοθετηθούν ή όχι. Ανεξάρτητα από το αν το κατοικίδιο είναι θηλυκό ή αρσενικό, μόλις ενηλικιωθεί πρέπει να στειρωθεί ώστε να μη γεννιούνται γατάκια/σκυλάκια που θα καταλήξουν στο δρόμο και πιθανότατα θα τα χτυπήσει κάποιο αμάξι ή θα φάνε τη φόλα που έριξε κάποιος… Το πρόβλημα αυτό είναι στα χέρια μας να το λύσουμε και η στείρωση είναι το πρώτο βήμα.

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ!

    Φυσικά…