Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 15 Μαΐου 2021, 19:17 | Παναγιωτης

    Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση των δεσποζομενων ζωων.Ναι στην στειρωση των αδεσποτων

  • 15 Μαΐου 2021, 19:13 | Στρατός νταρας

    Όχι στις στειρώσεις των κυνηγόσκυλων μας . Ο δρόμος έξω δεν έχει αδέσποτα κυνηγόσκυλα . Τα περισσότερα αδέσποτα είναι από ράτσες συντροφιάς .

  • 15 Μαΐου 2021, 19:04 | Ιωάννα

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση,δεσποζομενων ζώων!!!!

  • 15 Μαΐου 2021, 19:09 | Γιωργια αναστοπουλου

    Όχι στις στειρώσεις των ζώων μας

  • 15 Μαΐου 2021, 19:26 | Ν. Χατζησάββας

    Σχετικά με την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων: Συνήθως προβάλλονται δύο επιχειρήματα. Το πρώτο είναι ότι η στείρωση είναι καλύτερη για την υγεία του ζώου, και το δεύτερο ότι η στείρωση θα βοηθήσει στο πρόβλημα της αύξησης του αριθμού των αδέσποτων.
    Κατ’ αρχάς σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις στην υγεία των ζώων, δεν υπάρχει φιλόζωος που δεν ξέρει ότι η στείρωση οδηγεί σε παχυσαρκία του ζώου, με προφανείς συνέπειες για τη συνολική υγεία του. Επιπλέον, μπορεί η στείρωση να προφυλάσσει από κάποιους κινδύνους υγείας, αλλά δημιουργεί πολλούς άλλους. Το θέμα αυτό έχει μελετηθεί διεξοδικά σε πάνω από 150 επιστημονικές εργασίες, βλέπε πχ την εκτενή βιβλιογραφία στην κοινή ανακοίνωση της Society for Theriogenology και του American College of Theriogenologists:
    http://www.theriogenology.org/resource/resmgr/Docs/spay-neuter_basis.pdf
    Η ανακοίνωση, αφού αναλύει διεξοδικά τα οφέλη και τους κινδύνους της στείρωσης, καταλήγει: «Η γενικευμένη εφαρμογή γοναδεκτομής (αφαίρεση ωοθηκών ή όρχεων) δεν προάγει την υγεία ή την ευεξία των ζώων».
    Επιπλέον, η στείρωση είναι μια χειρουργική επέμβαση σε ένα υγιές ζώο. Επειδή μια τέτοια γενικευμένη επέμβαση είναι εναντίον της φύσης, θα έπρεπε οι υπερασπιστές αυτής της τακτικής να τη δικαιολογήσουν στηριζόμενοι σε μια εκτενή επιστημονική βιβλιογραφία, ζυγίζοντας προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά. Αυτό δεν έχει γίνει.
    Σε ό,τι αφορά στη μείωση του αριθμού των αδέσποτων: Είναι η χιλιοστή φορά όπου το κράτος, αντί να βρει και να τιμωρήσει τους παραβάτες όπως οφείλει, προτιμά να τιμωρήσει όλους όσους θέλουν να είναι νόμιμοι. Προφανώς οι παραβάτες θα συνεχίσουν να αγνοούν το νόμο, να μην τσιπάρουν τα ζώα τους, να μην τα εμβολιάζουν, και φυσικά να μην τα στειρώνουν, και το πρόβλημα των αδέσποτων (που οφείλεται κυρίως σε αυτούς) θα παραμείνει ως έχει. Θα πρέπει επιτέλους να αρχίσουν συστηματικοί έλεγχοι τσιπαρίσματος και εμβολιασμού των ζώων. Αυτό θα περιορίσει δραματικά τον αριθμό όσων αποκτούν ζώα χωρίς να είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν τα έξοδα και τις ευθύνες που αυτό συνεπάγεται. Αντίστοιχα θα μειωθεί και ο αριθμός και των ζώων που εγκαταλείπονται στην τύχη τους. Αν εφαρμοστούν τα αυτονόητα και δε βελτιωθεί η κατάσταση, τότε μόνο να αναζητηθούν άλλες λύσεις.

  • 15 Μαΐου 2021, 19:25 | Χρήστος κοτσιρας

    Όχι στη στείρωση των σκυλιών μας !

  • 15 Μαΐου 2021, 19:11 | ΘΑΝΑΣΗΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 15 Μαΐου 2021, 19:24 | Δημήτρης

    Όχι στις οριζόντιες στειρώσεις των δεσποζομενων σκύλων.

  • 15 Μαΐου 2021, 19:41 | Κωνσταντίνος Τοκατλίδης

    Η στείρωση ενός ζώου αποτελεί οπωσδήποτε ιδιαίτερα σοβαρή και μη αναστρέψιμη παρέμβαση στη ζωή του. Με βάση την ανάλυση συνεπειών ρύθμισης, που συνοδεύουν το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, αυτό το μέτρο προτείνεται λόγω της ακραίας κατάστασης που έχει προκύψει, εξαιτίας του ανεξέλεγκτου ρυθμού γεννήσεων ζώων συντροφιάς και εν συνεχεία εγκατάλειψής τους, με συνέπεια να ζουν σε άθλιες συνθήκες, να αρρωσταίνουν, να υφίστανται κακοποίηση και να πεθαίνουν, πολύ συχνά με τραγικό τρόπο. Αυτό εξάλλου είναι φαινόμενο το οποίο διαπιστώνεται καθημερινά τόσο στην περιφέρεια όσο και ιδίως στα αστικά κέντρα, από καθέναν.
    Η προωθούμενη ρύθμιση, για την υποχρεωτική στείρωση, δεν προτείνεται εν κενώ αλλά ως ένα εξαιρετικό μέτρο για την αντιμετώπιση μίας πράγματι ακραίας κατάστασης που υφίσταται και που πρέπει να ελεγχθεί άμεσα.
    Ως τέτοια, η προωθούμενη ρύθμιση δεν φαίνεται απρόσφορη ή δυσανάλογη σε σχέση με τον επιδιωκόμενο από αυτή σκοπό, που είναι θεμιτός (ο έλεγχος των γεννήσεων με απώτερη επιδίωξη την μη υποβολή των ζώων συντροφιάς στο μαρτύριο που συνεπάγεται η εγκατάλειψή τους).
    Το προτεινόμενο μέτρο, της υποχρεωτικής στείρωσης, κατά το σχέδιο νόμου θα αρχίσει να εφαρμόζεται μετά ορισμένο διάστημα.
    Ορίζεται επίσης στο σχέδιο νόμου ότι η εφαρμογή και αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων του νέου νόμου θα επανεξετάζεται ανά διαστήματα (άρθρο 38 σχεδίου νόμου).
    Θα μπορούσε στο άρθρο 38 του σχεδίου νόμου, η αξιολόγηση της εφαρμογής των διατάξεων για την υποχρεωτική στείρωση να γίνεται τακτικά και ανά μικρότερα διαστήματα (της προβλεπόμενης πενταετίας), ώστε οι όποιες αναγκαίες αναπροσαρμογές να γίνονται αντίστοιχα πιο σύντομα.

  • 15 Μαΐου 2021, 19:11 | Ζαχαρακης Κωστας

    Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

    Ο όμιλός μας, είναι νόμιμα αναγνωρισμένο σωματείο και μέλος του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (Κ.Ο.Ε).
    Τηρούμε μητρώο με όλα τα στοιχεία σκυλιών και ιδιοκτητών. ΟΛΑ ανεξαιρέτως τα σκυλιά των Μελών μας είναι καθαρόαιμα εγγεγραμμένα στον Κ.Ο.Ε με Pedigree F.C.I. , ηλεκτρονικά σημασμένα με microchip και καταγεργαμμένα με τα στοιχεία ιδιοκτήτη στην ψηφιακή υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ.
    Γέννες πραγματοποιούνται από ερασιτέχνες εκτροφείς – μέλη μας, σύμφωνα πάντα με τον Κανονισμό Αναπαραγωγής Σκύλων του Κ.Ο.Ε. και μόνο από αξιολογημένα ζώα με υψηλή βαθμολόγηση σε επίσημες Εκθέσεις Μορφολογίας και σε Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων Ιχνηλατών. Τα δε κουτάβια υιοθετούνται άμεσα, από Μέλη του Συλλόγου, σε ηλικία περίπου 60 – 90 ημερών τα οποία είναι πλήρως εμβολιασμένα, αποπαρασιτωμένα, εγγεγραμμένα με pedigree στο ΒΕΚ του Κ.Ο.Ε. – F.C.I. και σημασμένα ηλεκτρονικά με microchip.

    Αποδεδειγμένα λοιπόν, ΟΛΑ τα ζώα κατέχονται από άτομα κατά τεκμήριο υπεύθυνα και διαβιούν μαζί τους ως μέλη των οικογενειών τους. Ακόμα και το γεγονός μιας προσωρινής τους απώλειας είναι άμεσα ανιχνεύσιμο με ανιχνευτή microchip. Είναι αυτονόητο αλλά και στατιστικά και πρακτικά αποδείξιμο από τα στοιχεία των περισυλλεγμένων αδέσποτων, ότι δεν υπάρχει, ούτε θα υπάρξει στο μέλλον, ΚΑΝΕΝΑΣ καθαρόαιμος σκύλος Μέλους μας ως αδέσποτο, ούτε και απόγονοι αυτών. Γνωρίζουμε δε ότι με όμοιο τρόπο λειτουργούν όλοι οι ανά την Ελλάδα επίσημοι Όμιλοι Καθαρόαιμων Φυλών και ειδικότερα των Φυλών Εργασίας.
    Η εμμονή του νομοθέτη για τη στείρωση των καθαρόαιμων, ιδίως των σκύλων εργασίας, μόνο λόγους αντικυνηγετικού μένους μας επιτρέπει να σκεφτούμε.

    Η υποχρεωτική στείρωση ενός υγιούς, υπεύθυνα δεσποζόμενου και ηλεκτρονικά σημασμένου σκύλου, είναι πράξη εξ’ ορισμού βαριάς κακοποίησης και έρχεται σε πλήρη αντίφαση και με τις βασικές αρχές που τίθενται στο Αρθρο2.

    Η ανεξαίρετη γενικότητα των υποχρεωτικών στειρώσεων αποτελεί σίγουρο κίνδυνο αφανισμού των καθαρόαιμων φυλών και ιδιαίτερα των αυτοχθόνων Ελληνικών Φυλών λόγω του γεγονότος ότι αυτές οι Φυλές δεν υπάρχουν σε άλλες χώρες μέλη της F.C.I. ώστε να τις προστατεύσουν οι χώρες αυτές από τους δικούς τους ορθολογικούς νόμους περί ευζωίας και διαιώνισης των ειδών.
    Στην παράγραφο 5, η πρόβλεψη αντικατάστασης του microchip με συνοπτικές διαδικασίες, εγκυμονεί κινδύνους νομιμοποίησης κλεμμένων ζώων και πρέπει να επαναπροσδιοριστεί. Nα απαιτούνται τουλάχιστον ακτινογραφίες πριν και μετά την τοποθέτηση του νέου με ταυτόχρονη εμφάνιση και των δύο microchip.

    Στις παραγράφους 6 και 7 επιχειρείται κατάφορη και παντελώς αδικαιολόγητη στοχοποίηση του παρασοδιακού κυνηγιού, του κυνηγού και του κυνηγετικού σκύλου. Για ποιο λόγο επιπρόσθετα των προστίμων αφαιρείται η άδεια άσκησης κυνηγίου και γιατί ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου θα πρέπει να φέρει διαβατήριο σκύλου αν κινείται εντός της χώρας και όχι το βιβλιάριο και τα σχετικά έγγραφα ηλεκτρονικής σήμανσης όπως όλοι οι ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ Έλληνες;

    Στην παράγραφο 8. « …καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.» Αιτούμαστε αφαίρεση του όρου «δεικτών» διότι αναφέρεται μόνο σε μια ομάδα σκύλων εργασίας.
    Στην παρούσα πρόταση υπάρχει αυθαίρετη παράληψη όλων των υπολοίπων φυλών εργασίας πλην των δεικτών όπως οι Ιχνηλάτες, οι Ελληνικοί Λαγωνικοί σκύλοι( Κρητικός Λαγωνικός) καθώς και οι σκύλοι επαναφοράς κλπ.

    Τέλος για το ουσιώδες και πολύ σοβαρό θέμα των χιλιάδων αδέσποτων που αναπαράγονται ανεξέλεγκτα και που ντροπιάζουν διεθνώς τη χώρα μας, το μόνο που βλέπουμε ξεκάθαρα στο νομοσχέδιο είναι η διαμάχη για το «πώς» και «ποιοι» θα μοιραστούν τον πακτωλό εκατομμυρίων που θα διατεθούν για την… καλύτερη ευζωία των αδέσποτων!!!

    Για τους λόγους αυτούς σχολιάζουμε ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 5 τα εξής:

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων με υπεύθυνη ιδιοκτησία, η οποία είναι ξεκάθαρα πράξη κακοποίησης, αντισυνταγματική, ιατρικά ανεπίτρεπτη. Κάθε Κράτος πρέπει να δείχνει σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    • ΝΑΙ στην εξαίρεση των στειρώσεων των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.
    • ΟΧΙ στη στοχοποίηση του παραδοσιακού κυνηγιού, του κυνηγετικού σκύλου και του κυνηγού.

  • 15 Μαΐου 2021, 19:30 | Aggie Diamand

    Αρθρο 5 Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024. Πιστεύουμε πως 6 μήνες είναι αρκετοί για την προσαρμογή των ιδιοκτητών . Αντίστοιχα και για τα πρόστιμα. Λέμε ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση μέχρι να αδειάσουν οι δρόμοι της χώρας μας . ΤΑΡΑΤΣΕΣ Το νομοσχέδιο «πατάει» πάνω στις 5 ελευθερίες των ζώων και κάνει λόγο για την ευζωία. Πως μπορεί να επιτρέπετε τη διαμονή των ζώων σε ταράτσα; Πουθενά μα πουθενά στην Ευρώπη ΔΕΝ υπάρχουν ζώα που να διαμένουν σε Ταράτσες. Η ταράτσα σημαίνει παραμέληση, ζωή χωρίς ανθρώπινη παρουσία πέραν του ταΐσματος του νερού και της καθαριότητας. Ούτε βόλτες φυσικά. Οι πιο συχνές καταγγελίες που λαμβάνουμε για παραμελημένα ζώα αφορούν Ταράτσες & Μπαλκόνια. Να απαγορευτεί η μόνιμη διαβίωση σκύλων σε ταράτσες ,αλλά και η προσωρινή γιατί μετά θα έχουμε το γνωστό τραγελαφικό γεγονός που λαμβάνει χώρα όλα αυτά τα χρόνια , όπου ιδιοκτήτες των ζώων απαντούσαν : «δεν τον έχω μόνιμα στη ταράτσα», «δεν τον έχω μόνιμα δεμένο». » Η κατάληξη τέτοιων καταγγελιών στα δικαστήρια ελλείψει στοιχείων αθωώνουν τους παραβάτες αφού η παράβαση δεν μπορεί να αποδειχτεί. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ ΟΧΙ , στη φράση «μη μόνιμα δεμένα σκυλιά» αλλά στη φράση ΟΧΙ ΔΕΜΕΝΑ σκυλιά . Διαφορετικά οδηγούμε πάλι τα ζώα στο βασανιστήριο του ΜΟΝΙΜΟΥ ΔΕΣΙΜΑΤΟΣ . Δεν νοείται ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο να αφορά σκύλους δεμένους και σε ταράτσες. ΠΑΡ 3 στ ,(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του. Ετσι όπως διατυπώνεται, είναι σαν όλες οι κατοικίες , είτε είναι διαμερίσματα πολυκατοικιών είτε και μονοκατοικίες , να έχουν αυλή . Κανένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία δεν έχει αυλή, ούτε και όλες οι μονοκατοικίες έχουν αυλή. Ακόμη κι αν η κατοικία διαθέτει τέτοιο χώρο δεν μπορεί να αντικατασταθεί η καθημερινή και δις ημερησίως βόλτα , εκτός αν ο εξωτερικός χώρος είναι πάνω από ένα στρέμμα. Πρόταση μας να διατυπωθεί όπως: Ο ιδιοκτήτης οφείλει αποδεδειγμένα να βγάζει το σκύλο του βόλτα και για χρόνο αντίστοιχο με το μέγεθος , το είδος και τις ανάγκες του ζωου. Να προβλεφθεί διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ , αν δεν έχει ήδη προβλεφθεί. γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων ή σε μη πυκνοκατοικημένες περιοχές (ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης. Χρειάζεται καλύτερη σύνταξη στην περιγραφή του καταλύματος. Είναι σαν να γράφει πως το κατάλυμα δεν πρέπει να εμποδίζει τις φυσικές του κινήσεις και τη δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης. παρ. Ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. ΠΡΟΣΘΗΚΗ : Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ του κατοικιδίου να έχει την δυνατότητα να βρει ο ίδιος τον νέο κηδεμόνα του ζώου χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει στην πλατφόρμα υιοθεσίας , να είναι υποχρεωμένος όμως, να δηλώσει τα στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη κλπ στο δήμο και στην πλατφόρμα. Η έννοια της παρ. ζ είναι να περιορίσει την εγκατάλειψη του κατοικιδίου και όχι να στερήσει τη δυνατότητα από τον ιδιοκτήτη να βρει ο ίδιος τον νέο ιδιοκτήτη για το δικό του κατοικίδιο . δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη. Το δέσιμο του σκύλου μόνιμο ή μη, αρχικά δεν αποδεικνύεται. Άπειρες καταγγελίες έχουν γίνει από φιλοζωικά σωματεία, ευαισθητοποιημένους δημότες και ποτέ δεν καταδικάστηκε κανένας από όσους υποβάλουν τον σκύλο τους σε αυτή την παθητική κακοποίηση. Το δέσιμο εντός της κατοικίας, εργασίας, αυλής, οικοπέδου, χωραφιού κλπ πρέπει να απαγορευτεί ΕΝΤΕΛΩΣ. Η πείρα μας είναι πικρή μέχρι σήμερα. Ένα νομοσχέδιο που θέλει να κάνει την διαφορά και να εναρμονίσει την χώρα μας με ευρωπαϊκά πρότυπα δεν μπορεί να επιτρέπει τέτοια «παραθυράκια». ΝΕΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ: Στη περίπτωση που το κατοικίδιο είναι κουνέλι καθίσταται υποχρεωτική η σήμαση και καταγραφή του όπως με τους σκύλους και τις γάτες . Οι εγκαταλείψεις κουνελιών, ζώα που δεν γνωρίζουν από αδέσποτη ζωή, είναι εξαιρετικά ευάλωτα ζώα και η εγκατάλειψη τους σημαίνει βέβαιο θάνατο και με δεδομένο ότι στην Αττική και πολλές άλλες μεγάλες πόλεις έχουμε γεμίσει από αδέσποτα κουνέλια είναι γεγονός που το νέο νομοσχέδιο πρέπει να περιλάβει.

  • 15 Μαΐου 2021, 19:03 | Ιόλη

    Απαράδεκτη η υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων.

  • 15 Μαΐου 2021, 18:34 | παναγιωτης

    όχι στην στείρωση αυτε που τα αδέσποτα έφτασαν σε αυτό το σημείο είναι οι δήμοι και οι φιλοζωοικες που έτρωγαν τα λεφτα και είχαν ανεξέλεγκτα τα σκυλια και τωρα θέλουν να στειρωσουν όλα τα σκυλια είστε τρελοί για δεσιμο

  • 15 Μαΐου 2021, 18:08 | Αντώνιος

    ΌΧΙ στην στείρωση των δεσποζόμενων ζώων που αλλάζουν την φύση του ζώου,ΌΧΙ σε συμπεριφορές υποσαχάριων χωρών απέναντι στα ζώα.
    ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ έλεγχος καταλληλότητος του υποψηφίου που επιθυμεί την απόκτηση ζώου και καταγραφή του χώρου και των συνθηκών από ελεγκτικό μηχανισμό αλλά ακόμη και από τον εκτροφέα με αποτέλεσμα η πιθανή κακομεταχείριση του ζώου να βαρύνει και τον τελευταίο.

  • 15 Μαΐου 2021, 18:49 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    ΛΕΜΕ «ΟΧΙ»!!!!!!!ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΥ(ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ) ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΜΑΣ!!!!!!ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ..ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΖΕΥΓΑΡΩΝΟΥΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ…..ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΚΑΘΕ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟΥ ΖΩΟΥ ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΝΤΡΕΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΖΩΟΥ..Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΝΟΦΙΛΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΑΝΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΘΥΣΙΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΥΝΟΦΙΛΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΥΓΧΑΝΕΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥΣ ΛΑΟΥΣ….ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΝΟΦΙΛΙΑ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ…..ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ(ΣΚΥΛΙΑ) ΜΑΣ ΔΕΝ ΣΤΕΙΡΩΝΟΝΤΑΙ!!!!!ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ,ΟΙ ΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΜΑΣ ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΣΤΕΙΡΩΝΟΝΤΑΙ!!!!!ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ!!!!!!

  • 15 Μαΐου 2021, 18:12 | Μανώλης Μπαρδης

    Όχι στο δολοφονικό έκτρωμα της στείρωσης των κατοικίδιων μας είσθε ηθικοι αυτουργοι μιας μεγάλης γενοκτονίας των ανυπερασπιστών κατοικίδιων φίλων μας που προσπαθείτε να τους από στερήσετε το ωραιότερο συναίσθημα που έχει δώσει ο Θεός Η φύση σε όλα τα όντα το συναίσθημα του έρωτα Είναι λυπηρό και για εσείς που το προτείνετε και για εσάς που πάτε να το αποδεχτείτε

  • 15 Μαΐου 2021, 18:42 | Γκελμπα Βούλα

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε εξαίρεση στείρωσης και την με κανόνες αναπαραγωγή των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI, των δεσποζόμενων Κυνηγετικών και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων, δύο φορές στη ζωή των θηλυκών για τη απόκτηση απογόνων.

  • 15 Μαΐου 2021, 18:05 | Χρήστος Γεωργακούδης

    Λυπάμαι πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση. Είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τα δεσποζόμενα ζώα. Όπως είναι απαράδεκτο και παράνομο να τους κόβουμε τα αυτιά και την ουρά είναι εξίσου απαράδεκτο να τους κόψουμε τα γεννητικά όργανα. Γιατί όταν δεν μπορούμε κάτι να ελέγξουμε πρέπει να το καταργούμε και να τα βάζουμε όλα στο ίδιο «τσουβάλι»; Με αυτή τη λογική να στειρώσουμε όλους τους ανθρώπους για να μην ξαναγεννηθούν εγκληματίες! Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 15 Μαΐου 2021, 18:39 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ

    Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση των δεσποζομενων ζωων.Ναι στην στειρωση των αδεσποτων

  • 15 Μαΐου 2021, 18:43 | ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ ΝΙΚΟΣ

    Το νομοσχεδιο ειναι επιεικως απαραδεκτο .Αμεση αναθεωρηση τωρα.

  • 15 Μαΐου 2021, 18:41 | Γιάννης χαριτος

    Ο κτηνιατρικός κόσμος οι κυνοφιλοι και ο ΚΟΕ, όλοι οι πραγματικα γνώστες δηλαδή με το αντικείμενο δηλώνουμε ξεκαθαρα κατά στην υποχρεωτική στείρωση των μελών της οικογένειας μάς.. Ναι στην ευζωία οχι στον αφανισμό του είδους στην χώρα μας… Κανένα αδέσποτο στο δρόμο..

  • 15 Μαΐου 2021, 18:12 | Μαρία Μπώχερτ

    Πραγματικά θα ήθελα να γνωρίζω αν οι διαχειριστές ελέγχουν ποιά ομάδα (βάσει των IPs τους) καταφέρνει να γράψει το ίδιο μήνυμα με διαφορετικά ονόματα, με copy-paste. Μόνον σε αυτή τη σελίδα (σελ. 99 των μηνυμάτων) υπάρχουν 11 (έντεκα) ταυτόσημα μηνύματα σε διάστημα 50 λεπτών. Εσείς που το κάνετε, είναι ο μόνος τρόπος να διαχειριστείτε τη γνώμη σας για το νομοσχέδιο?

  • 15 Μαΐου 2021, 18:44 | Λία Παπαζαφειρίου

    Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.

    Πιστεύουμε πως 6 μήνες είναι αρκετοί για την προσαρμογή των ιδιοκτητών . Αντίστοιχα και για τα πρόστιμα.
    Λέμε ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση μέχρι να αδειάσουν οι δρόμοι της χώρας μας .

    ΤΑΡΑΤΣΕΣ

    Το νομοσχέδιο «πατάει» πάνω στις 5 ελευθερίες των ζώων και κάνει λόγο για την ευζωία. Πως μπορεί να επιτρέπετε τη διαμονή των ζώων σε ταράτσα;
    Πουθενά μα πουθενά στην Ευρώπη ΔΕΝ υπάρχουν ζώα που να διαμένουν σε Ταράτσες.
    Η ταράτσα σημαίνει παραμέληση, ζωή χωρίς ανθρώπινη παρουσία πέραν του ταΐσματος του νερού και της καθαριότητας. Ούτε βόλτες φυσικά. Οι πιο συχνές καταγγελίες που λαμβάνουμε για παραμελημένα ζώα αφορούν Ταράτσες & Μπαλκόνια.

    Να απαγορευτεί η μόνιμη διαβίωση σκύλων σε ταράτσες ,αλλά και η προσωρινή γιατί μετά θα έχουμε το γνωστό τραγελαφικό γεγονός που λαμβάνει χώρα όλα αυτά τα χρόνια , όπου ιδιοκτήτες των ζώων απαντούσαν : «δεν τον έχω μόνιμα στη ταράτσα», «δεν τον έχω μόνιμα δεμένο». »
    Η κατάληξη τέτοιων καταγγελιών στα δικαστήρια ελλείψει στοιχείων αθωώνουν τους παραβάτες αφού η παράβαση δεν μπορεί να αποδειχτεί.
    ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ

    ΟΧΙ , στη φράση «μη μόνιμα δεμένα σκυλιά» αλλά στη φράση ΟΧΙ ΔΕΜΕΝΑ σκυλιά .

    Διαφορετικά οδηγούμε πάλι τα ζώα στο βασανιστήριο του ΜΟΝΙΜΟΥ ΔΕΣΙΜΑΤΟΣ .
    Δεν νοείται ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο να αφορά σκύλους δεμένους και σε ταράτσες.

    ΠΑΡ 3 στ ,(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
    Ετσι όπως διατυπώνεται, είναι σαν όλες οι κατοικίες , είτε είναι διαμερίσματα πολυκατοικιών είτε και μονοκατοικίες , να έχουν αυλή .
    Κανένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία δεν έχει αυλή, ούτε και όλες οι μονοκατοικίες έχουν αυλή.
    Ακόμη κι αν η κατοικία διαθέτει τέτοιο χώρο δεν μπορεί να αντικατασταθεί η καθημερινή και δις ημερησίως βόλτα , εκτός αν ο εξωτερικός χώρος είναι πάνω από ένα στρέμμα.

    Πρόταση μας να διατυπωθεί όπως:

    Ο ιδιοκτήτης οφείλει αποδεδειγμένα να βγάζει το σκύλο του βόλτα και για χρόνο αντίστοιχο με το μέγεθος , το είδος και τις ανάγκες του ζωου.
    Να προβλεφθεί διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ , αν δεν έχει ήδη προβλεφθεί.

    γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων ή σε μη πυκνοκατοικημένες περιοχές

    (ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.

    Χρειάζεται καλύτερη σύνταξη στην περιγραφή του καταλύματος.
    Είναι σαν να γράφει πως το κατάλυμα δεν πρέπει να εμποδίζει τις φυσικές του κινήσεις και τη δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.

    παρ. Ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών.

    ΠΡΟΣΘΗΚΗ :
    Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ του κατοικιδίου να έχει την δυνατότητα να βρει ο ίδιος τον νέο κηδεμόνα του ζώου χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει στην πλατφόρμα υιοθεσίας , να είναι υποχρεωμένος όμως, να δηλώσει τα στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη κλπ στο δήμο και στην πλατφόρμα.

    Η έννοια της παρ. ζ είναι να περιορίσει την εγκατάλειψη του κατοικιδίου και όχι να στερήσει τη δυνατότητα από τον ιδιοκτήτη να βρει ο ίδιος τον νέο ιδιοκτήτη για το δικό του κατοικίδιο .

    δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.

    Το δέσιμο του σκύλου μόνιμο ή μη, αρχικά δεν αποδεικνύεται.
    Άπειρες καταγγελίες έχουν γίνει από φιλοζωικά σωματεία, ευαισθητοποιημένους δημότες και ποτέ δεν καταδικάστηκε κανένας από όσους υποβάλουν τον σκύλο τους σε αυτή την παθητική κακοποίηση.
    Το δέσιμο εντός της κατοικίας, εργασίας, αυλής, οικοπέδου, χωραφιού κλπ πρέπει να απαγορευτεί ΕΝΤΕΛΩΣ.
    Η πείρα μας είναι πικρή μέχρι σήμερα.
    Ένα νομοσχέδιο που θέλει να κάνει την διαφορά και να εναρμονίσει την χώρα μας με ευρωπαϊκά πρότυπα δεν μπορεί να επιτρέπει τέτοια «παραθυράκια».

    ΝΕΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ:
    Στη περίπτωση που το κατοικίδιο είναι κουνέλι καθίσταται υποχρεωτική η σήμαση και καταγραφή του όπως με τους σκύλους και τις γάτες .

    Οι εγκαταλείψεις κουνελιών, ζώα που δεν γνωρίζουν από αδέσποτη ζωή, είναι εξαιρετικά ευάλωτα ζώα και η εγκατάλειψη τους σημαίνει βέβαιο θάνατο και με δεδομένο ότι στην Αττική και πολλές άλλες μεγάλες πόλεις έχουμε γεμίσει από αδέσποτα κουνέλια είναι γεγονός που το νέο νομ

  • 15 Μαΐου 2021, 18:15 | ΜΑΡΙΑ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ

  • 15 Μαΐου 2021, 18:56 | Άννα

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση.
    Φτάνει πια με τα παράνομα εκτροφεία και με τα χιλιάδες αδέσποτα.

  • 15 Μαΐου 2021, 18:14 | Ψαρρας Ντινος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων σκυλιών

  • 15 Μαΐου 2021, 18:57 | Nikos bidouras

    Απαράδεκτο νομοσχέδιο…όχι στη στείρωση των δεσποζόμενων ζωων

  • 15 Μαΐου 2021, 18:49 | ΜΟΣΧΟΒΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

    Όχι είναι ένα αποτρόπαιο έγκλημα κατά της φύσης.

  • 15 Μαΐου 2021, 18:30 | Φώτης Πολύμερος

    Όχι δεν συμφωνώ

  • 15 Μαΐου 2021, 18:11 | Μαρία Μ

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση. Τα νούμερα των αδέσποτων σε όλη την Ελλάδα δεν μας επιτρέπουν κάτι άλλο.
    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση.
    Ναι στο υποχρεωτικο τσιπ.
    Ναι στους αυστηρούς ελέγχους.
    Όλα αυτά πρέπει να ισχύσουν από αύριο.

  • 15 Μαΐου 2021, 17:49 | Κώστας

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση,δεσποζομενων ζώων

  • 15 Μαΐου 2021, 17:07 | Σπαης Αγγελος

    Οχι στην υποχρεωτικη στείρωση τον σκύλων μας …Ακουστε μας απειλειται 4 ελληνικές φίλες προς εξαφάνιση .Ακουστε τους κτηνιατρους μην διαπραξεται αυτο το εγκλημα οχι στον ευνουχισμο τον σκύλων μας…..

  • https://pfpo.gr/enstaseis-kai-protaseis-gia-to-ypo-diavoulefsi-schedio-nomou-gia-ta-zoa-syntrofias-apo-tin-pfpo-kai-tin-zoofiliki-omospondia-somateion-attikis-kai-saronikou/?fbclid=IwAR0RDJ8PpnOmJTwC21Xmm6k5R5MLt4VkZPITB4cTnb7U5YZIBTkpLIMZPDQ

  • 15 Μαΐου 2021, 17:18 | Χαραλαμπος Παπουτσογλου

    Η στειρωση ή ακρωτηριασμος του ζωου συντροφιας ειναι απαραδεκτο. Η ανικανοτητα του κρατους να το ελεγξει οδηγει σε οριζοντια μετρα τα οποια οδηγουν σε μια καταστροφικη λυση. Υπαρχουν φυλες ζωων που συζουν με τον ανθρωπο αιωνες τωρα.με αυτο τον τροπο θα τα καταστραψουμε.ο Ανθρωπος και ο σκυλος ειναι αρηκτα συνδεδεμενοι.Γιατι δεν υπηρχε το προβλημα αυτο 2 αιωνες πριν.δςν υπηρχαν κυνηγοι; δεν υπηρχαν ζωα συντροφιας; απλα ηταν και ζωα εργασιας μαζι.
    Οταν το ζωο το καταστησαμε status για τον ανθρωπο τοτε δημιουργηθηκε το θεμα.Οπως ολοι οι ανθρωποι δεν ειναι για να εχουν παιδια ετσι καποιοι δεν ειναι να εχουν και ζωα.ελεγξε τους ανθρωπους και οχι να καταστραψετε τα ζωα τις φυλες και τους χαρακτηρες τους.
    Αν υπαρχει λογος σαφεστατα να γινεται στειρωση.αν οχι γιατι; πιαστε καποιον που το παραταει και τιμωρειστε τον παραδειγαμτικα.και τον επομενο μεχρι να βαλουμε μυαλο.τα ζωα ειμαστε εμεις και οχι τα σκυλια μας.Την σκατοψυχια καποιον ανθρωπων ειναι κριμα να την πληρωνουν τα ζωα.ΟΧΙ στην υποχρεωτικη στειρωση.ΝΑΙ στα μετρα προστασια και την προληψη.Εγωισμοι,συμφεροντα και αλλα πολιτικα τερτιπια δεν περνανε.Ελεγξε τον ανθρωπο αυτος ειναι το μεγαλυτερο ζωο.

  • 15 Μαΐου 2021, 17:37 | Ηλιας

    Όχι στην στείρωση των δεσποζομενων ζώων

  • 15 Μαΐου 2021, 17:36 | ειρηνα

    Το πρώτο πρόβλημα που προκύπτει από τη στείρωση ενός θηλυκού σκύλου και θα πρέπει να αναφέρουμε είναι η ακράτεια ούρων. Στα αστείρωτα θυληκά εμφανίζεται σε ποσοστό 1% ,ενώ στα στειρωμένα αγγίζει ποσοστά της τάξης του 20% έως και 60% για κάποιες φυλές όπως τα boxer, dobermann, rottweiler, weimaraner, irish setter, τα g. schnauzer κτλ. Είναι μια κατάσταση που προφανώς δημιουργεί σοβαρότατα και άλυτα προβλήματα στην καθημερινή συμβίωση με το πάσχον ζώο, ενώ απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα , καθημερινή ενασχόληση , φαρμακευτική αγωγή και αρκετά έξοδα από την πλευρά του ιδιοκτήτη για όλη τη ζωή του ζώου. Επηρεάζεται η ευζωία του ζώου, διότι ασθενεί συνεχώς από ουρολοιμώξεις ,δερματίτιδες από τα ούρα που δεν ελέγχει κτλ και τις περισσότερες φορές δυστυχώς τα ζώα αυτά ή καταλήγουν εξόριστα σε κάποια αυλή ή ταράτσα αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα , επιδεινώνοντας την κατάσταση της υγείας τους από τον αυξημένο κίνδυνο μολύνσεων και επιπλοκών λόγω του περιβάλλοντος αλλά και ζημιώνοντας και την συναισθηματική τους υγεία λόγω της απομόνωσης ,ή τα εγκαταλείπουν στο δρόμο ή οδηγούνται στην ευθανασία, γιατί είναι σχεδόν αδύνατο να διαχειριστεί την κατάσταση αυτή ο ιδιοκτήτης.
    Το δέυτερο σοβαρότατο κεφάλαιο στα προβλήματα που δημιουργεί η στείρωση ενός ζώου είναι η πρόκληση σοβαρότατων ορθοπεδικών προβλημάτων εάν αυτή γίνει πριν την ολοκλήρωση της ανάπτυξης στη συγκεριμένη περίπτωση , που για κάποιες φυλές φτάνει τα 2,5 – 3 χρόνια.
    Πιο συγκεκριμένα, η ρήξη πρόσθιου χιαστού και η δυσπλασία των ισχίων. Σε δημοσιευμένη έρευνα διαπιστώθηκε η εμφάνιση σε συχνότητα 21% ρήξης χιαστού σε στειρωμένα αρσενικά έναντι του 7% σε αστείρωτα, τριπλάσια δηλαδή συχνότητα .
    Αντίστοιχα για τα θηλυκά τα ποσοστά ήταν 16% και 5%.
    Διαπιστώθηκε αυξημένη συχνότητα εμφάνισης δυσπλασίας των ισχίων σε μακροχρόνια κ διευρυμένη μελέτη που έγινε για συγκεκριμένη φυλή, ώστε να μην επηρεαστεί το ποσοστό εμφάνισης της πάθησης από τον παράγοντα της φυλής, και διαπιστώθηκε διπλασιασμός έως και τριπλασιασμός της εμφάνισης της πάθησης στα στειρωμένα ζώα σε ποσοστά έως και 14.5% εν αντιθέση με το 4% των μη στειρωμένων.
    Τα ανωτέρω συνεπάγονται κατά πρώτον κακή ποιότητα ζωής για το ασθενές ζώο, γιατί πρόκειται για μόνιμες και επίπονες καταστάσεις που οδηγούν σε σοβαρή οστεοαρθρίτιδα και μιά ζωή με συνεχή φαρμακευτική αγωγή και πόνο αν δεν αντιμετωπιστούν και κατά δεύτερον υπέρογκα έξοδα για τον ιδιοκτήτη σε φαρμακευτικές αγωγές και εξειδικευμένες επεμβάσεις που ξεπερνούν ακόμα και τα 1500Ε ανά επέμβαση.
    Τρίτο πρόβληματικό πεδίο που προκύπτει στις μελέτες είναι ότι εμφανίζεται σε αυξημένη συχνότητα στα στειρωμένα ζώα , είναι διάφορες επιθετικές μορφές καρκίνου.
    Τετραπλασιάζεται η συχνότητα του αιμαγγειωσαρκώματος ,των όγκων στην καρδιά και του μαστοκυττώματος στα στειρωμένα θηλυκά και του καρκίνου του προστάτη και της ουροδόχου κύστης στα στειρωμένα αρσενικά.
    Διπλασιάζεται η συχνότητα οστεοσαρκώματος στα στειρωμένα ζώα, ενώ σε κάποιες φυλές μεγαλόσωμες τετραπλασιάζεται. Όλες αυτές είναι σοβαρές και επιθετικές μορφές καρκίνου με χρόνους επιβίωσης μικρότερους του έτους της τάξης του 90%.
    Άλλα δευτερεύοντα , αλλά εξίσου σημαντικά προβλήματα υγείας που επιδεινώνονται ή αυξάνονται σε συχνότητα εμφάνισης αν στειρωθεί ένα ζώο, είναι ο υποθυρεοειδισμός (x3), η παχυσαρκία, οι ουρολοιμώξεις (x2) και η αυξημένη εμφάνιση παρενεργειών στους καθιερωμένους εμβολιασμούς.
    Βιβλιογραφία

  • 15 Μαΐου 2021, 17:28 | παναγιωτης

    όχι δυην στείρωση Το πρώτο πρόβλημα που προκύπτει από τη στείρωση ενός θηλυκού σκύλου και θα πρέπει να αναφέρουμε είναι η ακράτεια ούρων. Στα αστείρωτα θυληκά εμφανίζεται σε ποσοστό 1% ,ενώ στα στειρωμένα αγγίζει ποσοστά της τάξης του 20% έως και 60% για κάποιες φυλές όπως τα boxer, dobermann, rottweiler, weimaraner, irish setter, τα g. schnauzer κτλ. Είναι μια κατάσταση που προφανώς δημιουργεί σοβαρότατα και άλυτα προβλήματα στην καθημερινή συμβίωση με το πάσχον ζώο, ενώ απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα , καθημερινή ενασχόληση , φαρμακευτική αγωγή και αρκετά έξοδα από την πλευρά του ιδιοκτήτη για όλη τη ζωή του ζώου. Επηρεάζεται η ευζωία του ζώου, διότι ασθενεί συνεχώς από ουρολοιμώξεις ,δερματίτιδες από τα ούρα που δεν ελέγχει κτλ και τις περισσότερες φορές δυστυχώς τα ζώα αυτά ή καταλήγουν εξόριστα σε κάποια αυλή ή ταράτσα αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα , επιδεινώνοντας την κατάσταση της υγείας τους από τον αυξημένο κίνδυνο μολύνσεων και επιπλοκών λόγω του περιβάλλοντος αλλά και ζημιώνοντας και την συναισθηματική τους υγεία λόγω της απομόνωσης ,ή τα εγκαταλείπουν στο δρόμο ή οδηγούνται στην ευθανασία, γιατί είναι σχεδόν αδύνατο να διαχειριστεί την κατάσταση αυτή ο ιδιοκτήτης.
    Το δέυτερο σοβαρότατο κεφάλαιο στα προβλήματα που δημιουργεί η στείρωση ενός ζώου είναι η πρόκληση σοβαρότατων ορθοπεδικών προβλημάτων εάν αυτή γίνει πριν την ολοκλήρωση της ανάπτυξης στη συγκεριμένη περίπτωση , που για κάποιες φυλές φτάνει τα 2,5 – 3 χρόνια.
    Πιο συγκεκριμένα, η ρήξη πρόσθιου χιαστού και η δυσπλασία των ισχίων. Σε δημοσιευμένη έρευνα διαπιστώθηκε η εμφάνιση σε συχνότητα 21% ρήξης χιαστού σε στειρωμένα αρσενικά έναντι του 7% σε αστείρωτα, τριπλάσια δηλαδή συχνότητα .
    Αντίστοιχα για τα θηλυκά τα ποσοστά ήταν 16% και 5%.
    Διαπιστώθηκε αυξημένη συχνότητα εμφάνισης δυσπλασίας των ισχίων σε μακροχρόνια κ διευρυμένη μελέτη που έγινε για συγκεκριμένη φυλή, ώστε να μην επηρεαστεί το ποσοστό εμφάνισης της πάθησης από τον παράγοντα της φυλής, και διαπιστώθηκε διπλασιασμός έως και τριπλασιασμός της εμφάνισης της πάθησης στα στειρωμένα ζώα σε ποσοστά έως και 14.5% εν αντιθέση με το 4% των μη στειρωμένων.
    Τα ανωτέρω συνεπάγονται κατά πρώτον κακή ποιότητα ζωής για το ασθενές ζώο, γιατί πρόκειται για μόνιμες και επίπονες καταστάσεις που οδηγούν σε σοβαρή οστεοαρθρίτιδα και μιά ζωή με συνεχή φαρμακευτική αγωγή και πόνο αν δεν αντιμετωπιστούν και κατά δεύτερον υπέρογκα έξοδα για τον ιδιοκτήτη σε φαρμακευτικές αγωγές και εξειδικευμένες επεμβάσεις που ξεπερνούν ακόμα και τα 1500Ε ανά επέμβαση.
    Τρίτο πρόβληματικό πεδίο που προκύπτει στις μελέτες είναι ότι εμφανίζεται σε αυξημένη συχνότητα στα στειρωμένα ζώα , είναι διάφορες επιθετικές μορφές καρκίνου.
    Τετραπλασιάζεται η συχνότητα του αιμαγγειωσαρκώματος ,των όγκων στην καρδιά και του μαστοκυττώματος στα στειρωμένα θηλυκά και του καρκίνου του προστάτη και της ουροδόχου κύστης στα στειρωμένα αρσενικά.
    Διπλασιάζεται η συχνότητα οστεοσαρκώματος στα στειρωμένα ζώα, ενώ σε κάποιες φυλές μεγαλόσωμες τετραπλασιάζεται. Όλες αυτές είναι σοβαρές και επιθετικές μορφές καρκίνου με χρόνους επιβίωσης μικρότερους του έτους της τάξης του 90%.
    Άλλα δευτερεύοντα , αλλά εξίσου σημαντικά προβλήματα υγείας που επιδεινώνονται ή αυξάνονται σε συχνότητα εμφάνισης αν στειρωθεί ένα ζώο, είναι ο υποθυρεοειδισμός (x3), η παχυσαρκία, οι ουρολοιμώξεις (x2) και η αυξημένη εμφάνιση παρενεργειών στους καθιερωμένους εμβολιασμούς.
    Βιβλιογραφία

  • 15 Μαΐου 2021, 17:39 | Chris Kourtessiotis

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και ηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους!!!

  • 15 Μαΐου 2021, 17:35 | Παναγιωτης

    Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση των δεσποζομενων ζωων,στειρωση μονο στα αδεσποτα

  • 15 Μαΐου 2021, 17:32 | Κωστας

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση,δεσποζομενων ζώων.

  • 15 Μαΐου 2021, 17:12 | Αριστείδης Βαμβακούσης

    Η άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου εκτρώματος είναι η μόνη ηθική και αποδεκτή λύση. Οχι στην υποχρεωτική στείρωση!!!!

  • 15 Μαΐου 2021, 16:17 | Στέλλα

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων.

  • 15 Μαΐου 2021, 16:10 | Παναγιώτης Κυπαρίσσης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων.

  • 15 Μαΐου 2021, 16:21 | Γεωργία Μέκκου

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 15 Μαΐου 2021, 16:08 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση,δεσποζομενων ζώων.

  • 15 Μαΐου 2021, 16:09 | Γιάννης χαριτος

    Ο κτηνιατρικός κόσμος οι κυνοφιλοι και ο ΚΟΕ, όλοι οι πραγματικα γνώστες δηλαδή με το αντικείμενο δηλώνουμε ξεκαθαρα κατά στην υποχρεωτική στείρωση των μελών της οικογένειας μάς.. Ναι στην ευζωία οχι στον αφανισμό του είδους στην χώρα μας

  • 15 Μαΐου 2021, 16:24 | Αντώνιος Κακαβούλας

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζομενων ζώων.

  • 15 Μαΐου 2021, 16:39 | ΧΑΡΙΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Ντροπή καί αισχος Αν ψηφιστεί θα μας πάει χρόνια πίσω

  • 15 Μαΐου 2021, 16:52 | Γεωργαρος Κώστας

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζομενων ζώον που είναι εγγεγραμμένα…Π Ο Τ Ε..
    1.. τα περισσότερα στειρωμένα σκυλιά γίνονται παχυσαρκα.
    2..50% αυτών που στειρώνονται θα παρουσιάσουν ουρολοιμώξεις που γίνονται και μόνιμες…
    3..λόγο αύξηση του βάρους σε πολύ μεγάλο ποσοστό εμφανίζουν αθριτιδα, οστεοαρθρίτιδα κτλ…
    Αυτά τα ολίγα από κάποιον που τα έχει περάσει … ευχαριστώ

  • 15 Μαΐου 2021, 16:04 | Γιώργος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση τον δεσποζομενων ζώον!ναι στην στείρωση των αδέσποτων!