Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 7 Μαΐου 2021, 15:45 | Βασίλης

    Είμαι αντίθετος με την στείρωση των σκύλων διότι θα τους δημιουργήσει προβλημα. Και τέλος δεν είναι δυνατόν να οδηγάς και να έχεις τον σκύλο μέσα στο αυτοκίνητο υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος.

  • 7 Μαΐου 2021, 15:42 | Zeta

    Έχοντας μερικά χρόνια ως εθελόντρια σε φιλοζωική έχουμε δει πολλά και δύσκολα σκυλιά. Παρατημένα, κακοποιημένα, άρρωστα, επιθετικά, φοβικά, υποσιτισμένα και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο. Άλλα το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι δεν βλεπουμε άδεια κλουβιά,φεύγει ένα σκυλί και μετά από λίγο έρχεται άλλο. Για τους ανθρώπους που φροντίζουν αδέσποτα σκυλιά, είτε είναι σε φιλοζωικές είτε ιδιώτες είτε δήμοι είτε είτε είτε, είναι ένα αγώνας χωρίς τελειωμό. Το παραπάνω άρθρο θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στα άδεια κλουβιά και στους άδειους δρόμους από αδέσποτα σκυλάκια που ψάχνουν ένα σπίτι. Αν κάποιος έχει δει πραγματικά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα οι αδέσποτοι σκύλοι δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να είναι κατά των υποχρεωτικών στειρώσεων.

  • 7 Μαΐου 2021, 15:46 | Γκριτζαλα Μαρια

    Δεν συμφωνω με την υποχρεωτικη στειρωση των ζωων ,εφοσον ζουν μεσα στην οικογενεια μας σαν μελη της.Ειναι δικαιωμα μας να αποφασιζουε εμεις για την στειρωση του η οχι.
    Εσεις ως κρατος στειρωστε πρωτα ολα τα αδεσποτα που ειναι η πηγη του προβληματος!

  • 7 Μαΐου 2021, 15:09 | Αρτεμησία Παπαγαννοπούλου

    ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΑΠΟ 1.000.000 ΑΔΕΣΠΟΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ. ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΟΥΤΑΒΙΑ ΔΕΝ ΠΕΦΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ… ΠΡΟΕΡΧΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΠΕΤΟΥΝ ΣΤΑ ΟΡΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΡΕΜΑΤΑ, ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ, ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΣΥΔΟΣΙΑ.
    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ !!!!!!!!
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΡΑΤΣΕΣ, ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ. ΘΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΙΜΟΙ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΣ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ.

  • 7 Μαΐου 2021, 15:28 | Παπαβαιτσης Αλκιβιαδης

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

    ΥΓ ΟΔΗΓΕΙΤΕ ΣΤΟ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΦΥΛΕΣ ΞΕΧΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥΣ «ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΧΑΤΙΡΙ» ΣΕ 100 200 ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΒΙΑΙΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΟΙ ΦΙΛΟΖΩΟΙ ΠΑΡΑΣΥΡΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΙΣΟΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΑΤΕΧΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΦΙΛΟΖΩΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ ΕΙΤΕ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΕΙΤΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΗ ΚΥΝΗΓΗΤΙΚΩΝ ΦΥΛΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΑΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

  • 7 Μαΐου 2021, 15:33 | Κουρινου Ζαχαρενια

    Η υποχρεωτικη στειρωση δεσποζομενων σκυλων που εχουν βιβλιαριο υγειας και ειναι τσιπαρισμενοι ειναι απαραδεκτη και αντισυνταγματικη.Τα σκυλια πρεπει να μεταφερονται σε ειδικες κουτες μεταφορας εξωτερικα στο πισω μερος του αυτοκινητου αρκει να εχουν ολες τις προδιαγραφες ασφαλειας συμφωνα με το αρθρο 32 του κοκ.

  • 7 Μαΐου 2021, 15:40 | Γκουζούνας Δημήτρης

    Χθες βράδυ ανέβηκε στην δημόσια διαβούλευση το Νομοσχέδιο που αφορά τα Ζώα Συντροφιάς δυστυχώς με μία μορφή που περισσότερο μοιάζει να θέλει να τιμωρήσει την Κυνηγεσία και την Κυνοφιλία και τους ευσυνείδητους πάρα να βοηθήσει στην ευζωία και στο πρόβλημα με τα αδέσποτα.
    Στο Άρθρο 5
    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.
    Στο Άρθρο 6
    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας)
    Στο Άρθρο 33
    Στην Επιτροπή Παρακολούθησης δεν είναι δυνατόν να υπάρχει Φιλοζωϊκό Σωματείο και να μην είναι μέλος ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος που εκπροσωπεί την Κυνοφιλία στην Ελλάδα, αλλά και στην Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία.
    Ευελπιστώ να επικρατήσει η λογική.

  • 7 Μαΐου 2021, 15:44 | Γαλάτεια Παραδείση

    Παράγραφος 7

    «Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.»

    Η πρόταση είναι πολύ γενικευμένη και πρέπει να αποσαφινιστεί το τι σημαίνει επαρκής χώρος, επαρκής αερισμός, κλπ.
    Δεν πρέπει αυτό να αφήνεται στην κρίση του καθενός.
    Είμαστε συχνά μάρτυρες σκύλων κυνηγιού που είναι κλεισμένοι σε κουτιά, 3 και 4 μαζί, χωρίς αερισμό, χώρις χώρο να μετακινηθούν ή να σταθούν και πολύ συχνά παρατημένοι μέσα στα κουτιά, μέσα στον ήλιο, ενώ οι ιδιοκτήτες τους απολαμβάνουν τον καφέ ή το κρασάκι τους. Κυρίως στην αρχή της κυνηγετικής περιόδου που ακόμα κάνει πολύ ζέστη.
    Αν τα ζώα μεταφέρονται με τρέιλερ, το τρέιλερ πρέπει απαραιτήρως να διαθέτει σκίαση.
    Τα κουτιά μεταφοράς πίσω από το αυτοκίνητο και μέσα στα καυσαέρια πρέπει να απαγορευτούν.

  • 7 Μαΐου 2021, 15:00 | Κωνσταντίνος χριστιδης

    Χθες βράδυ ανέβηκε στην δημόσια διαβούλευση το Νομοσχέδιο που αφορά τα Ζώα Συντροφιάς δυστυχώς με μία μορφή που περισσότερο μοιάζει να θέλει να τιμωρήσει την Κυνηγεσία και την Κυνοφιλία και τους ευσυνείδητους πάρα να βοηθήσει στην ευζωία και στο πρόβλημα με τα αδέσποτα.
    Πρέπει από σήμερα μαζικά να μπούμε στην διαβούλευση στο παρακάτω link χωρίς βωμολοχίες ( διαφορετικά δεν θα ανέβει το σχόλιο στην διαβούλευση) και ξεχωριστά στο κάθε άρθρο να τοποθετηθούμε, με βασικότερα άρθρα όσο αφορά τη στείρωση προς αλλαγή :
    Στο Άρθρο 5
    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

    Στο Άρθρο 6
    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας)

    Στο Άρθρο 33
    Στην Επιτροπή Παρακολούθησης δεν είναι δυνατόν να υπάρχει Φιλοζωϊκό Σωματείο και να μην είναι μέλος ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος που εκπροσωπεί την Κυνοφιλία στην Ελλάδα, αλλά και στην Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία.

    Προφανώς και εάν δεν αλλάξει στη διαβούλευση το παρών Νομοσχέδιο θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη.
    Ενώ άμεσα μαζικά και συντεταγμένα με την καθοδήγηση των Ανώτατων Οργάνων μας να προβούμε αφενός σε διαβουλεύσεις με όλα τα θεσμικά μας όργανα και αφετέρου με δυναμικές κινητοποιήσεις, εμείς σαν ΟΚΑΔΕ εάν το αποφασίσουν ως οφείλουμε θα είμαστε παρών!!!

  • 7 Μαΐου 2021, 15:31 | ΗΛΙΑΔΗΣ Ευθύμιος

    Άρθρο 5. Είναι τουλάχιστον αδιανόητο και σίγουρα απάνθρωπο να ακρωτηριάσουν όλα τα σκυλιά της Ελλάδας για να μην υπάρχουν αδέσποτα. Μόνο όμως το ανθρώπινο είδος θα μπορούσε να σκεφτεί τέτοια τιμωρία για τον καλύτερο και πιο πιστό φίλο του. Λυπάμαι πραγματικά που υπάρχουν άνθρωποι που θα ψηφίσουν τέτοιο έκτρωμα. Υπάρχει τρόπος ελέγχου και επιτέλους πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι. Δεν μπορεί να κατακρεουργησουμε όλα τα σκυλιά γιατί είμαστε ανίκανοι να ελέγξουμε τους κατόχους τους.

  • 7 Μαΐου 2021, 15:36 | ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ

    απαραδεχτη η στειρωση στα δεσποζομενα ζωα….αμεση καταγραφη αδεσποτων και δεσποζομενων ζωων…χωρις επισημους αριθμους κ χωρις να εχει γινει εφαρμογη της κειμενης νομοθεσιας πως βγαζετε στη διαβουλευση αλλο νομοσχεδιο?ποιος θα παρει την ευθυνη εαν συμβει κατι την ωρα του χειρουργειου?εχουν αντιδρασει ολοι οι επισημοι και αρμοδιοι φορεις…με ποια λογικη θα με αναγκασετε να στειρωσω τα ζωα μου που διαμενουν μαζι μου??

  • 7 Μαΐου 2021, 14:16 | ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

    Σε συνέχεια προηγουμένων σχολίου μου, ΔΙΑΦΩΝΩ ΣΦΟΔΡΟΤΑΤΑ ΚΑΙ ΖΗΤΩ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ, των ΒΙΟΚΤΟΝΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΠΕΡΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟΥ ΖΩΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ, επιπροσθέτως για τους κατωτέρω βάσιμους και ουσιαστικούς λόγους:
    1. Όπως χαρακτηριστικά διαβάζουμε στην σχετική Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης του νομοσχεδίου (άρθρο 5 αυτού) «Μεταξύ των υποχρεώσεων του ιδιοκτήτη συγκαταλέγεται και η στείρωση του σκύλου ή της γάτας ώστε να ανασχεθεί το φαινόμενο επαναλαμβανόμενων γεννήσεων που οδηγούν σε εγκατάλειψη των ζώων αυτών και κατά τούτο στην αύξηση του αριθμού των αδέσποτων σκύλων και γατών», όπερ και σημαίνει, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΑΜΑΧΗΤΟΥ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ !
    2. Σε ΟΥΔΕΜΙΑ ΧΩΡΑ του ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΕΡΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ -ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ- ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟΥ ΖΩΟΥ – ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ !

    Αργύρης Παπακωνσταντίνου

  • 7 Μαΐου 2021, 14:25 | Σωτήρης

    Άκρος απαράδεκτη η υποχρεωτική στείρωση τον δεσποζομενων ζώων καθαρόαιμων και ημιαιμων χωρίς να υπάρχει λόγος υγείας….Αντίθετος στη απαγόρευση των εξωτερικών κουτιών μεταφοράς σκύλου στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου εφόσων καλύπτουν κάποιες προδιαγραφές….

  • 7 Μαΐου 2021, 14:33 | Μιχάλης Τούσουλης

    Άκρως απαράδεκτη η υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενον σκύλων

  • 7 Μαΐου 2021, 14:28 | Χρυσόστομος

    Άκρος αντιεπιστημονική, αντιφιλοζωική προσέγγιση η υποχρεωτική στείρωση που εκτός των άλλων συνιστά και βάναυσο ακρωτηριασμό.
    Απαράδεκτα τα περισσότερα άρθρα του νομοσχέδιο .
    ΟΧΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ/ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

  • 7 Μαΐου 2021, 14:41 | Λευτερης

    Απαράδεκτη η υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων φίλων μας. Δεν μπορούμε να θεωρούμε ακροτηριασμο το κόψιμο της ουράς σε σκύλους εργασίας και ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων να θεωρηται φιλοζωία.Παραβαινει κάθε κανόνα εύζωνας των ζώων.

  • 7 Μαΐου 2021, 14:30 | Γιώργος Κασαπίδης

    Καλησπέρα,
    Η περισσότερη δεν επιθυμούν στείρωση καθώς όπως υποστηρίζουν τα ζώα ζούνε σε ελεγχόμενο περιβάλλον .
    Παρόμοιο επειχείρημα σίγουρα θα έλεγαν και αυτοί που στο τέλος τα πέταξαν στο δρόμο ….
    Η στείρωση μπορεί να μην αρέσει αλλά βοηθάει στον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό αδέσποτων και μετά έχουμε επιθέσεις κλπ που νομίζω κάθε 5-10 ημέρες μπορεί να διαβάσει κάποιος σε εφημερίδα & ιντερνετ κάποιο περιστατικό (είτε με τραυματισμούς / σημάδια/ ή και θάνατο).
    Πιστεύω για να μειωθούν οι κακοί+ ανεύθυνοι ιδιόκτητές και να έχουν κατοικίδια μόνο αυτοί που πραγματικά ενδιαφέρονται θα έπρεπε να θεσμοθετηθεί ένα ετήσιο τέλος πχ 150 ευρώ εισπρακτέο απο Δημόσιο ταμείο . Αυτό υπάρχει και σε άλλες χώρες του εξωτερικού που έχουν λύσει προβλήματα αδέσποτων κλπ
    Ευχαρστώ

  • 7 Μαΐου 2021, 14:02 | ΜΑΚΗΣ ΓΚΑΡΑΝΗΣ

    Απαράδεκτη και αντιεπιστημονική η στείρωση των δεσποζόμενων ζώων. Είναι αφελές να πιστεύεις ότι θα περιμένεις να ελέγχξεις τα αδέσποτα τιμωρώντας των δεσποζόμενο σκύλο. Η κατάσταση με τα αδέσποτα έχει ξεφύγει γιατί υπήρξε ανεπιτυχής πολυετής διαχείρηση από την πολιτεία και δόθηκε υπερβολικός λόγος σε φιλοζωικά σωματεία, άμεση απόσυρση της υποχρεωτικής στείρωσης δεσποζόμενων σκύλων.

  • 7 Μαΐου 2021, 14:56 | Γιαννης Δημόπουλος

    Λυπούμε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.Αλήθεια, σκεφτήτε λίγο, οι γουρουνοκυνηγοί που χρησημοποιούν μεγάλες ομάδες σκύλων για το κυνήγι του αγριόχοιρου,που θα βρούν άλλα σκυλιά όταν αυτα που έχουν γεράσουν ή χαθούν απο κάποια ασθένεια ή ατύχημα; Οι τσοπάνηδες με τους υπέροχους ποιμενικούς σκύλους που προστατεύουν τα κοπάδια τους απο τους λύκους τα τσακάλια κλπ,πως θα αντικαταστήσουν αυτούς τους υπέροχους σκύλους αν υποχρεωθούν να τους στειρώσουν;Τι θα απογίνουν οι υπέροχες ελληνικές φυλές, ο Ελληνικός ποιμενικός και κυρίως το κόσμημα της ελληνικής κυνοφιλίας ο Ελληνικός ιχνηλάτης,σκύλος που είναι η ζωντανή ιστορίας μας μέσα στους αιώνες και τον οποίο αναφέρει και υμνεί ο ίδιος ο Ηρόδοτος..Θα μπορούσα να σας γράφω με τις ώρες,δεν ξέρω αν έχει σημασία πια,ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστώ να επικρατήσει η λογική.

  • 7 Μαΐου 2021, 14:45 | Γεώργιος Μπλατζούκας

    Απαγορεύεται να κόβουν αυτιά και υποχρεούνται να κόβουν γεννητικά όργανα. Είστε τουλάχιστον άσχετοι. Ποιός μηχανισμός ελέγχει τα τσίπουρα σήμερα όλη τη χώρα και σε ποσους ελέγχους έχει προβει τα τελευταία χρόνια? Αυτό είναι το κυριότερο προβλημα. Δεν υπάρχει έλεγχος.

  • 7 Μαΐου 2021, 14:00 | Γεωργιος Κωνσταντινου

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.
    Ειμαι κατοχος κυνηγετικων και αλλων δεσποζομενων σκυλων εδω και 38 χρονια.
    Ποτε δεν παρατησα σκυλι η αλλο ζωο συντροφιας. Εχω κανει ελαχιστες γεννες και απο αυτες ολα τα σκυλια ζησαν στα χερια μου η στα χερια φιλων μου πολυ καλα.
    Η στειρωση ειναι ακρωτηριασμος και σε καμια περιπτωση δεν προσφερει στην ευζωια.

  • 7 Μαΐου 2021, 14:39 | Γαλάτεια Παραδείση

    Επιτέλους το νομοσχέδιο που περιμέναμε τόσο καιρό.
    Μπράβο στον Πρωθυπουργό που τήρησε την υπόσχεση του.
    Η στείρωση μπορεί να μην αρέσει σε πολλούς, είναι όμως ο μόνος τρόπος να σταματήσει η βιομηχανία αδέσποτων.
    Μπορεί να υπάρχουν κενά αλλά οι βάσεις θα μπουν. Και οι βελτιώσεις είναι πιό εύκολες στη συνέχεια.
    Μακάρι να φτάσει μέχρι τέλος απρόσκοπτα, να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί.
    Αντε με το καλό και στην Αστυνομία ζώων.

  • 7 Μαΐου 2021, 14:04 | Γιωργος

    Είμαι κατά της στειρωσης

  • 7 Μαΐου 2021, 14:27 | Γεωργάτος Ελευθέριος

    Τα προβληματα που βλέπω και εδώ ειναι αρκετά και χωρίζονται σε δύο βασικά μερη.

    1. Προβληματα που προκυπτουν στα στειρωμένα ζώα
    2. Προβληματα που δημιουργουνται στην καθαροαιμη κυνοφιλία απο την υποχρέωση για στείρωση
    3. Ηθική

    Ας ξεκινησουμε λοιπόν με το (1)

    Ειναι αποδεδειγμένο κτηνιατρικά και παγκόσμια οτι τα ζώα που στεριώνονται ιδιατερα σε μικρή ηλικία
    δεν οριμάζουν ποτέ 100% σωματικά και νοητικά – αυτό ειναι το ζητούμενο?

    Ειναι αποδεδειγμένο οτι τα στειρωμένα ζώα για ορμονικόυς λόγους δεν μεταβολίζουν σωστά και χρειάζονται
    ειδικές τρόφές και φαρμακα πολλές φορές ώστε να διαχειρίζονται το βάρος τους, σας φένεται αυτό πρεπον?

    Θα αναγκάσετε ενα υγίεστατο κουταβάκι και δή απο καθαροαιμη εκτροφή οπότε και χιλιοτεσταρισμένο για διαφόρων ειδών ασθένειες γεννετικές και μή να αποκτησει ιατρικό ιστορικό βεβαρημένο??

    https://dogsfirst.ie/health-issues/dog-neutering/#:~:text=neutering%20dogs%20appeared%20to%20increase,common%20cancers%20in%20dogs%20today.

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6863800/

    ^^ για ρίχτε μια ματια, το ξερετε οτι η στειρωση αυξανει τις καρδιακές παθήσεις και όχι μόνο??

    (2) Προβληματα στην κυνοφιλία εχω στείλει το αντιστοιχο στο κομμάτι της εκτροφής

    (3) Δεν θεωρείτε ανήθικο να στειρώνετε όλα τα ζώα για τις ενεργειες καποιον ανεγκέφαλων
    δήθεν εκτροφέων. Μπορείτε και νομοθετείτε κατα της πλάσης στειρώνοντας απόλυτα υγείη ζώα και
    δεν μπορείτε να νομοθετήσετε κατα όλων εκείνων που ζευγάρώνουν χωρίς ιδιαίτερο νόημα?
    Πιστεύετε οτι τον εκτροφέα τις πίσω αυλής ή οποιοσδήποτε αλλος ασυνηδειτος, τον ενδιαφέρει το
    προστιμο που θα του επιβάλετε, πιστευετε θα καταφερετε να βρείτε τα ζώα που συντηρουν στις χωματερες και
    παραγουν αδεσποτα ώστε να τα στειρώσετε?

    Θα σας πώ εγώ τι θα συμβεί, θα πεθάνει όλη η καθαροαιμη κυνοφιλία και μετά θα βλέπετε αδέσποτα και θα αναρωτίεστε
    πώς γίνετε!! Η πηγη των αδέσποτων δεν ειναι η εκτροφείς καθαροαιμων ζώων (η οποιοι ειναι μετρήσιμοι αν τσεκαρτετε τους καταλογους του ΚΟΕ) αλλά είναι ανθρωποι τις περισστερες φορες χαμηλού εκτροφικού iq που εχουν βρεί ένα ζώο και το παίζουν θεοί. Οι ερασιτέχνες εκτροφείς δεν προσπαθουν να φτιάξουν κατι καινούριο δουλεουν πάνω σε ενα συγκεκριμμένο πρότυπο φυλής – αναγνωρισμένο παγκόσμια.

    Προτείνω:

    – στειρωση σε ολα τα αδεσποτα, κονδυλια σε δημουνς, συνεργασίες με φιλοζωικές και αλλες οργανώσεις
    – εγγραφή ολων των δεσποζουμενων/αδεσπότων ζώων σε μητρώα
    – στείρωση ζώων δεσποζουμενων (προαιρετική) που δεν συμπεριλαμβάνονται σε καθαροαιμα γενεαλόγια (παρεχομενα απο τρίτους φορεις π.χ. ΚΟΕ)
    – καταβολή ετήσιου κομίστρου για καθε ζώο ιδιοκτησίας
    – υποχρέωση ετησιου ελεγχου απο κτηνιατρο για καθε εγγεγραμμένο ζωο για να διαπιστώνετε η ευζωία του αλλα και η μη αλλαγή κυριότητας και να μειώνετε η παραβατικότητα (εγκατάληψη, παρανομή γεννα κ.α.)

  • 7 Μαΐου 2021, 14:38 | Ιωάννης Τζούμας

    Το συμπέρασμα που προκύπτει, είναι ότι οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων σκύλων, διώκονται ποινικά είτε ακρωτηριάσουν είτε όχι το σκυλάκι τους. Εκτός κι αν ο εκδότης του νομοσχεδίου έχει επινοήσει δική του κτηνιατρική επέμβαση όπου η στείρωση ΔΕΝ προϋποθέτει ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ του ζώου.
    Κατά την άποψη μου, η επιβολή της στείρωσης των ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ζώων εκ φεύγει της Δημοκρατικής υπόστασης του πολιτεύματος της Χώρας μας και μάλιστα με Παγκόσμια πρωτοτυπία!
    Θα ήθελα να μάθω τους λόγους για τους οποίους αυτή η εκδικητικού ή εχθρικού ύφους επιβολή, προορίζεται σε ανθρώπους που έχουν αποδείξει την φιλοζωία τους , έχοντας τουλάχιστον 1 κατοικίδιο (σκύλο) στην κατοχή τους και όντας συνεπής στις υποχρεώσεις που απορρέουν ως προς την φροντίδα και ευζωία του καθώς και στις λοιπές υποχρεώσεις που αναγράφονται στο παρόν άρθρο.
    Για την συντριπτική πλειοψηφία των κατόχων δεσποζόμενων ζώων, ο σκύλος μας ή η γάτα μας αποτελεί μέλος της οικογένειάς μας. Μας ζητάτε δηλαδή να στειρώσουμε το παιδί μας!? Θα το κάνατε για το δικό σας??

  • 7 Μαΐου 2021, 13:57 | Δημήτρης

    Απαράδεκτο και αντισυνταγματικό ο ακρωτηριασμός στείρωση των σκύλων μας. Δεν υπάρχει παγκόσμιο προηγούμενο θα πρωτοτυπήσουμε αρνητικά για άλλη μία φορά. Το πρόβλημα δεν θα απαλειφθεί αλλά θα εντατικοποιηθεί την επομένη εάν περάσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο χιλιάδες σκυλάκια που δεν θα μπορέσει ο ιδιοκτήτης τους να το στείρωση θα γίνουν αδέσποτα. Τη στιγμή που σαν ιδιοκτήτης έχω σημάνει τα σκυλάκια μου και είμαι υπεύθυνος για αυτά δεν βλέπω το λόγο που πρέπει να τα στειρώσω.

  • 7 Μαΐου 2021, 13:18 | Μιχαλης

    ΔΙΑΦΩΝΩ με την υποχρεωτική στείρωση των κατοικίδιων σκύλων μου γιατί είναι ξεκάθαρα ένας ακρωτηριασμός κάποιου «μέλους» της οικογένειάς μου

  • 7 Μαΐου 2021, 13:54 | Μιχαλης

    ΔΙΑΦΩΝΩ με την υποχρεωτική στείρωση των κατοικίδιων σκύλων μου γιατί είναι ξεκάθαρα ένας ακρωτηριασμός κάποιου «μέλους» της οικογένειάς μου.

  • 7 Μαΐου 2021, 13:26 | Μάρτης Απόστολος

    Απαράδεκτη κίνηση της στειρωσης στα δεσποζομενα και στις καθαρόαιμος φυλές με γενεαλογικό χάρτη. Σε καμία χώρα του κόσμου δεν έχει συμβεί αυτό. Απαράδεκτο μισητό.

  • 7 Μαΐου 2021, 13:15 | ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

    Σε συνέχεια προηγουμένου σχολίου μου, ΔΙΑΦΩΝΩ ΣΦΟΔΡΟΤΑΤΑ ΚΑΙ ΖΗΤΩ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ, των ΒΙΟΚΤΟΝΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΠΕΡΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟΥ ΖΩΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ, για τους κατωτέρω βάσιμους, ουσιαστικούς και πλήρως ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΟΥΣ λόγους που αφορούν ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
    (Μελέτες: Beauvais, 2012; Gretes Torres de la Riva κ.ά., 2013; Valente, n.d., b)

    Στα προβλήματα που προκαλεί η στείρωση στους αρσενικούς σκύλους καταγράφονται:
    • Σημαντική αύξηση του κινδύνου οστεοσαρκώματος (καρκίνου των οστών)
    • Αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης αιμαγγειοσαρκώματος σε ποσοστό 60%
    • Τριπλασιασμός του κινδύνου λεμφοσαρκώματος (καρκίνου του λεμφώματος) στα golden retriever
    • Τριπλασιασμός του κινδύνου υποθυρεοειδισμού
    • Αύξηση του κινδύνου εμφάνισης προοδευτικών γεροντικών νοητικών προβλημάτων
    • Τριπλασιασμός του κινδύνου παχυσαρκίας
    • Τετραπλασιασμός του χαμηλού κινδύνου (λιγότερο από 0,6%) για καρκίνο του προστάτη
    • Διπλασιασμός του χαμηλού κινδύνου (λιγότερο από 1%) ανάπτυξης καρκίνων του ουροποιητικού
    • Αύξηση του κινδύνου ορθοπεδικών διαταραχών
    • Αύξηση του κινδύνου αρνητικών αντιδράσεων στους εμβολιασμούς
    • Τριπλασιασμός του κινδύνου ατοπικής/αλλεργικής δερματίτιδας
    • Τριπλασιασμός του κινδύνου εξάρθρωσης της επιγονατίδας.
    Ως προβλήματα που προκαλεί η στείρωση στους θηλυκούς σκύλους, σημειώνονται:
    • Σημαντική αύξηση του κινδύνου οστεοσαρκώματος (καρκίνου των οστών)
    • Αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης σπληνικού αιμαγγειοσαρκώματος σε ποσοστό 120%, και καρδιακού αιμαγγειοσαρκώματος κατά περισσότερο από 400%
    • Αύξηση του κινδύνου εμφάνισης λεμφώματος και λεμφοσαρκώματος
    • Αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης όγκου δερματικών κυττάρων
    • Τριπλασιασμός του κινδύνου υποθυρεοειδισμού
    • Αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας κατά 60% έως 100%
    • Σε ποσοστό 4% έως 20% προκαλεί ακράτεια ούρων
    • Αύξηση των επίμονων ή επαναλαμβανόμενων μολύνσεων του ουροποιητικού σε ποσοστό που κυμαίνεται από 200% έως 300%
    • Αύξηση του κινδύνου κολπώματος, κολπικής δερματίτιδας και κολπίτιδας, ιδιαίτερα όταν η στείρωση πραγματοποιείται πριν την εφηβεία
    • Διπλασιασμός του χαμηλού κινδύνου (λιγότερο από 1%) ανάπτυξης όγκων στο ουροποιητικό
    • Αύξηση του κινδύνου ορθοπεδικών διαταραχών
    • Αύξηση του κινδύνου αρνητικών αντιδράσεων στους εμβολιασμούς
    • Τριπλασιασμός του κινδύνου ατοπικής/αλλεργικής δερματίτιδας
    • Τριπλασιασμός του κινδύνου εξάρθρωσης της επιγονατίδας.
    Η Valente (n.d., c) σημειώνει ότι τα προβλήματα στην υγεία των σκύλων (αρσενικών και θηλυκών) δεν εμφανίζονται αμέσως μετά τη στείρωση, αλλά γύρω στην ηλικία των 7 – 8 ετών. Αυτό ισχύει όταν η στείρωση πραγματοποιείται μετά το κλείσιμο του αυξητικού χόνδρου των οστών, η οποία ανάλογα με τον σκύλο ολοκληρώνεται μεταξύ της ηλικίας των 4 έως 18 μηνών. Στην περίπτωση αυτή το πιθανότερο είναι ο σκύλος να μην εμφανίσει ορθοπεδικά προβλήματα, αλλά αναφέρει ότι «κανένας σκύλος δεν είναι άτρωτος στο ορμονικό χάος που προκαλεί η στείρωση».
    Όταν η στείρωση γίνει πριν το κλείσιμο του αυξητικού χόνδρου των οστών, τα πρώτα προβλήματα θα εμφανιστούν γύρω στην ηλικία των 4 – 5 ετών και πιθανότατα θα είναι ορθοπεδικής φύσης. Μεγάλης έκτασης έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2020 αποκαλύπτει ότι τα παραπάνω προβλήματα σχετίζονται με την ηλικία της στείρωσης, το μέγεθος του σκύλου και την φυλή. Δείτε τα νέα ευρήματα εδώ.
    Η ίδια συγγραφέας συμπληρώνει ότι οι συμβατικές πρακτικές στείρωσης αποτελούν επεμβάσεις που περιλαμβάνουν αφαίρεση των ωοθηκών και της μήτρας· τα αποτελέσματα πολλαπλών ερευνών δείχνουν ότι στο 1/5 των θηλυκών σκύλων προκύπτουν εγχειρητικές και μετεγχειρητικές επιπλοκές. Προτείνεται η μέθοδος του δεσίματος των σαλπίγγων, καθώς έτσι δεν αφαιρούνται όργανα και αναμένεται να υπάρχουν λιγότερες επιπλοκές. Με τη διατήρηση των ωοθηκών και της μήτρας οι σεξουαλικές ορμόνες παραμένουν άθικτες.
    Σύμφωνα με τις έρευνες, Ο ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ) ΟΛΩΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ ΜΕ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΟΡΓΑΝΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΒΑΣΗ.
    Πηγές
    1. Αμερικανικός Σύλλογος για την Πρόληψη της Κακομεταχείρισης των Ζώων (ASPCA). Spay/Neuter Your Pet.
    2. Beauvais, W. κ.ά., (2012) “The Effect of Neutering on the Risk of Mammary Tumors in Dogs – A Systematic Review, Journal of Small Animal Practice (30 May)., Vol. 53, pp. 198 – 204. Ηλεκτρονική πρόσβαση στις 18/8/2017.
    3. Gretes Torres de la Riva, Hart, B.L., Farver, T.B., Oberbauer, A.M., Messam, L.L.McV, Willits, N. & Hart L.A. (2013) “Neutering Dogs: Effects on Joint Disorders and Cancer in Golden Retrievers”, PLOS ONE, February, Vol. 8, Issue 2, e55937.
    4. Ελληνική Φιλοζωική Εταιρία ,(χ.η.). Ναι στη Στείρωση Ζώων. Ηλεκτρονική πρόσβαση στις 18/8/2017.
    5. Holland, C.C., (2016) “The Spay/Neuter Debate: When and Should I Do it?”, WholeDog Journal (Jul. 5).
    6. Korneliussen, I., (2011) “Should Dogs Be Neutered?” ScienceNordic (Dec. 29).
    7. Neilson, J.C., Eckstein, R.A. & Hart, B.L., (1997) “Effects of Castration on Problem Behaviors in Male Dogs with Reference to Age and Duration of Behavior”, Journal of the American Veterinary Medical Association, Jul. 15, Vol. 211, Issue 2, pp. 180 – 182.
    8. Πρατικάκης, Β., (2013) «Οι Αδέσποτοι Σκύλοι Απειλή για τα Οικοσυστήματα», Το Βήμα (25/2).
    9. Sanborn, L.J., (2007) “Long-Term Health Risks and Benefits Associated with Spay/Neuter in Dogs”, National Animal Interest Alliance (May 14).
    10. Tvxs.gr, (2015) «Ένα Εκατομμύριο Αδέσποτα Σκυλιά τα Αφανή Θύματα της Ελληνικής Κρίσης», TV Χωρίς Σύνορα (3 Οκτ.).
    11. Valente, S. (n.d., a) “Physical Effects of Neuter”, Healthy and Happy Dog.
    12. Valente, S. (n.d., b). “Physical Effects of Spay”, Healthy and Happy Dog.
    13. Valente, S. (n.d., c). “Countering the Effects of Neuter”, Healthy and Happy Dog.
    14. https://www.skylakos.gr/epiptoseis-steirosis-stin-ygeia-skylon/

    Αργύρης Παπακωνσταντίνου

  • 7 Μαΐου 2021, 13:55 | Δημήτρης

    Διαφωνώ ως φιλόζωος με την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς

  • 7 Μαΐου 2021, 13:50 | Γιάννης

    Στείρωση παντού σε όλα τα ζώα, αδέσποτα και μη.
    Όσοι εναντίωνονται σ αυτό είναι οι ίδιοι που πετάνε τα κουτάβια μόλις γέννησε η αστείρωτη σκύλα τους, τσομπανηδες, κυνηγοί ή παράνομοι εκτροφείς ράτσας, που δεν έχουν περιθαλψει ποτέ στην ζωή τους αδέσποτο.
    Σαν μέλος φιλοζωικης κάθε χρόνο βρίσκω δεκάδες παρατημένα κυνηγόσκυλα σε βουνά και ερημιες, και πεταμένα νεογέννητα κουτάβια σε χωράφια από οικοσιτες γέννες.
    Στείρωση σε όλα, μπράβο στην κυβέρνηση και το υπουργείο.

  • 7 Μαΐου 2021, 13:03 | Μαρκόπουλιωτης Γεώργιος

    Απαράδεκτο να στειρωνουμε τα κατοικίδια μας και συγκεκριμένα τους σκύλους μας από την στιγμή που ζούν σε ένα περιβάλλον τελείως ελεγχόμενο και όταν αποδεδειγμένα ο αριθμός των αδέσποτων ζώων δεν προέρχονται από τα σπίτια και πόσο μάλλον από τις καθαρόαιμες φυλές!!! Σε καμία μα καμία χώρα της ευρωπαϊκής Ένωσης δεν συμβαίνει αυτό!!! Σε κανένα αναπτυγμένο κράτος!!! Απλά παρανοϊκό….

  • 7 Μαΐου 2021, 13:32 | Philippe

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 7 Μαΐου 2021, 13:03 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΗΒΑΙΟΣ

    Αντιτίθεμαι ΚΑΘΕΤΑ ως Ιατρος στο φρικώδες του υπο αναισθησία υποχρεωτικού ακρωτηριασμού των αναπαραγωγικών οργάνων των ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ.
    Ως φιλόζωος, για τον οποιο το κατοικίδιο του ειναι το παιδί του, σας υπόσχομαι οτι ουδέποτε θα με υποχρεώσει ΚΑΝΕΙΣ σας να το υποβάλλω σε μια ΧΩΡΙΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ, ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ ΚΑΙ ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ ΖΗΜΙΟΓΟΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΤΙΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ, με ΟΛΑ ΤΑ ΡΙΣΚΑ ΠΟΥ ΑΥΤΗ ΣΥΝΕΠΑΓΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ(οστεοπενία, αύξηση βάρους, Προπτωση ουρολοιμωξεις, καρδιαγγειακά εξάλειψη χαρακτήρα, ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΑ και σπανιότερα ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ως απωτερες επιπλοκες, σήψη αιμορραγία αιμάτωμα περιτονίτιδα διάσπαση χειρουργικού τραυματος και αδυναμία ανανηψης ως υπαρκτές ΠΕΡΙΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΕΣ και ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ επιπλοκες αυτού ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΕ ΜΕ ΝΟΜΟ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΕ).

    ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΜΠΟΡΕΙΤΕ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ, ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΕ ΣΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ. Οχι στα δεσποζόμενα ζώα.

  • Διαφωνούμε με την πρόταση 1ζ. και συγκεκριμένα με το μεγάλο ποσό των 300 ευρώ (που για κάποιους συμπολίτες μας είναι ένας μισθός). Πρέπει να μειωθούν τα ποσά ηδάλλως απλώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κάποιοι να τα παρατάνε πριν καν τα δηλώσουν ή και να τα σκοτώσουν τα ζώα τους.

    Στην πρόταση 6, προτείνουμε να προστεθεί ότι απαγορεύεται ρητά να μπουν κυνηγετικά σκυλιά εντός οικοπέδων / κτημάτων άλλων πολιτών. Οι πολίτες που δεν θέλουν κυνηγετικά σκυλιά να μπορούν να δηλώνουν με τοποθέτηση πινακίδας ότι απαγορεύονται κυνηγετικά σκυλιά στα κτήματα τους. Είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στην επαρχία που μπαίνουν σκυλιά και κυνηγοί σε άλλων πολιτών κτήματα και υπάρχουν συχνές και έντονες διαφωνίες.

    Στην πρόταση 7, προτείνουμε να προστεθεί ότι εφ’ όσον βρεθεί κυνηγός να έχει εγκαταλείψει σκυλί στο βουνό να του επιδίδεται αυστηρό πρόστιμο (το οποίο θα περνάει κατευθείαν μέσα από την εφορία) αλλά και να κινδυνεύει και με λίγους μήνες φυλακή ως προς συμμόρφωση.

    Επίσης στο άρθρο 7 προτείνουμε να δηλώνει ότι απαγορεύονται τα σκυλόκουτα σαν μέσο μεταφοράς των κυνηγετικών σκυλιών.

  • 7 Μαΐου 2021, 13:40 | Κατερινα Καλφοπούλου

    Διαφωνω κάθετα με την υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων σκύλων, πρώτον γιατι εφόσον το τσιπ ειναι υποχρεωτικό, εφόσον θα υπάρξει το Μητρώο καταγραφής σκύλων,κανένας ιδιοκτητης δεν θα ζευγαρώσει τον σκύλο του εφόσον δεν θα μπορεί να διαθέσει τα κουτάβια. Δευτερον…φτιάξατε αυτόν τον νομο έχοντας το νου σας μόνο τα αστικά κέντρα και δεν εχετε υπολογίσει ότι το 70& της Έλλάδας αποτελειται από απονωμένα χωριά, νησιά κλπ τα οποία είτε δεν έχουν καν κτηνίατρο ειτε έχουν έναν ο οποίος εννοείται οτι δεν πρόκειται να ακολουθησει τον νόμο αυτόν και να τσακωθεί με τους 30 κολλητούς πελάτες του…Ποιος λοιπόν θα πιστοποιησει ότι όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά της επαρχίας ειναι στειρωμένα? Πως θα πιστοποιήσετε ότι τα θηλυκά είναι οντως στειρωμένα όταν θα έχουν μια ψεύτικη δήλωση από τον φίλο-κτηνίατρο του χωριού? Μια λύση θα ήταν να υποχρεώσετε σε στείρωση όποιον σκύλο ΔΕΝ εχει πιστοποιητικό καθαροαιμίας με σφραγίδα του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδας.Με αυτον τον τρόπο και την καθαροαιμια θα προστατεψετε, και τους εισαγωγείς από φάρμες κουταβιών θα σταματησετε και τις ιδιωτικές γέννες θα σταματήσετε. Σε όλες τις ανεπτυγμένες Κυνοφιλικά χώρες του κόσμου, ο εκάστοτε επίσημος Κυνολογικός όμιλος συνεργάζεται άμεσα με το κράτος και την αστυνομία και ειναι ο μονος που μπορεί να διαφυλάξει όλα αυτά που προσπαθείτε να περάσετε με αυτον τον νόμο.

  • 7 Μαΐου 2021, 13:26 | Χρήστος

    Στο άρθρο 5 η στείρωση των κατοικιδίων είναι απαράδεκτη…δεν μπορει ο άνθρωπος να αλλάξει την φύση και την ζωή των ζώων επειδή κάποιοι έχουν συμφέροντα …το να βασανίζεις ένα ζώο κατά αυτόν τον τρόπο είναι έγκλημα …η στείρωση είναι έγκλημα..τι παράδειγμα θα δείξουμε στις νεότερες γενιές όταν με βάση νόμου θα βασανίζουμε ένα ζώο με την στείρωση του ??και αν όλα όσα έχουν υποθει γιατι πρέπει να στηρωθει ένα ζώο ας στειρωσουμε ότι περπατάει και πετάει γιατί μπορούμε να βρούμε όσες δικαιολογίες θέλουμε γιατί πρέπει να γίνει η στείρωση αλλά όσες και αν βρούμε θα είναι ενάντια στην πραγματικότητα και την φύση όχι στην στείρωση όχι στον βασανισμό ειδικά στον καλύτερο φίλο του ανθρώπου που ει άι το κατοικίδιο του

  • 7 Μαΐου 2021, 12:54 | Βάσω Μαργαριτιδου

    Το κεντρικό ζήτημα που δεν μου είναι κατανοητό είναι πως έχει διαφύγει από το νομοθέτη ότι η ελευθερία ενός ανθρώπου και η αυτοδιάθεσή του δε μπορεί να παρεμποδίζεται από κακές πρακτικές ιδιοκτητών ζώων και ειδικότερα σκύλων. Δε μπορεί να παρεμποδίζεται η σωματική άσκηση και ο περίπατος από την παρουσία δεσποζόμενων ή αδέσποτων ζώων και ειδικότερα σκύλων. Το επιχείρημα ότι «δε σας δάγκωσε» δεν ευσταθεί γιατί προϋποθέτει ήδη ένα φάουλ της ελευθερίας του ατόμου που κινδυνεύει ή θεωρεί ότι κινδυνεύει. Για τους λόγους αυτούς και αφού οι δεσποτες σκύλων δε φορούν λουριά στα σκυλιά τους θα πρέπει να θεσπιστεί ένα όριο εγγύτητας ανεπιθύμητης προσέγγισης από σκύλο σε άνθρωπο π.χ. στα 7 μέτρα, στα 10 μέτρα, και αν ο σκύλος πλησιάζει ή γαβγίζει σε κάποιο άτομο χωρίς τη συναινεσή του θα πρέπει να υπάρχει πρόστιμο και έλεγχος προς τον δεσπότη. Υπάρχουν άνθρωποι με κινητικά προβλήματα, ψυχικά, υγείας ή μικρά παιδιά και το γάβγισμα ενός σκύλου μπορεί να προκαλέσει μέχρι και αρρυθμίες. Η λύση είναι φυσικά η εκπαίδευση σκύλου, και δυστυχώς, για όσους δεν δέχονται να εκπαιδευθούν οι ιδιοκτησίες τους, το φίμωτρο και το λουρί.

    Βεβαίως και η στείρωση δε μπορεί να είναι υποχρεωτική γιατί τα ζώα έχουν δικαίωμα στην αναπαραγωγή. Μάλιστα, αφού ο βίος τους διαφοροποιείται από των ανθρώπων, των οποίων η αυτοπραγμάτωση δεν περνά μόνο μέσα από το ένστικτο της αναπαραγωγής, στερώντας το δικαίωμα του αναπαράγεσθαι από τα ζώα τους στερούμε και τη διέξοδο αυτοπραγμάτωσής τους – και αυτό θίγει κεντρικά δικαιώματά τους. Η στείρωση ενδέχεται να επιφέρει διαταραχές διάθεσης στα ζώα και να τα κάνει μελαγχολικά και νωχελικά. Γενικά, η πράξη του να είσαι δεσπότης ενός ζώου συνεπιφέρει κάποιες ηθικές αποφάσεις που δεν μπορούν να γίνονται με όρους που ευνοούν μόνο τον άνθρωπο, καθώς τότε υποβόσκει το ενδεχόμενο βλάβης και όχι αγάπης του ζώου, σαδισμού και όχι συντροφιάς.

    Σε σχέση με τη μη συμμετοχή ζώων σε θεάματα, επομένως το τσίρκο και ο ιππόδρομος σταματούν; Σταματούν και τα σόου σκύλων; Σίγουρα το θέαμα-ακρόαμα δεν έχει ενστάσεις εδώ; Πως ακριβώς διαχωρίζεται η πασαρέλλα των σκύλων που βλέπουμε καθημερινά στο δρόμο από το θέαμα-ακρόαμα, δηλαδή μήπως είναι περφόρμανς το να βγάλω το σκύλο βόλτα, ειδικά όταν υπάρχει κοστούμι και στοιχεία που τον κοσμούν, οπότε μετά δεν μπορούμε να τους βγάλουμε βόλτα; Επιβραβεύεται η ερασιτεχνική περφόρμανς σε βάρος της επαγγελματικής παράστασης;

    Επίσης, πρέπει να γίνει υποχρεωτική η εκπαίδευση του ζώου συντροφιάς. Δε νοείται να κυκλοφορούν ειδικότερα σκύλοι των οποίων οι δεσπότες δεν τους φορούν λουρί σε κοινόχρηστους χώρους όπου ειδικά κινούνται ηλικιωμένοι με καρδιακά προβλήματα και παιδιά των οποίων το κεφάλι είναι στο επίπεδο ύψους του κεφαλιού του σκύλου. Ή σε μέσα μεταφοράς θα πρέπει για να ταξιδεύουν οι σκύλοι να επιβεβαιώνεται ότι είναι εκπαιδευμένοι για ένα ταξίδι π.χ. σε πλοίο 6 ωρών. Αλλιώς, σε καλαθάκι μεταφοράς ζώου ή με φίμωτρο για να μην υπερβαίνει το φράγμα του ήχου το γάβγισμα- οι καρδιοπαθείς π.χ. που ταξιδεύουν και δεν έχουν άλλη επιλογή γιατί να υποστούν συγκοπή επειδή οι δεσπότες σκύλων δεν τους έχουν εκπαιδεύσει; Ειδικά ο ήχος καθώς μεταφέρεται με τον αέρα αποτελεί αγκάθι στη νομοθεσία γιατί τα ντεσιμπέλ δεν έχουν δεσπότη.

    Τέλος, κατανοώντας την ανάγκη συνανθρώπων να έχουν ζώα συντροφιάς, να τονιστεί ότι τα ζώα αυτά είναι η ιδιοκτησία τους και δεν πρέπει σε καμια των περιπτώσεων η ιδιοκτησία τους να θίγει την ελευθερία και την ιδιοκτησία άλλων.

  • 7 Μαΐου 2021, 12:33 | Σταυρούλα Κάντζου

    1. Διαφωνώ απόλυτα με την υποχρεωτική στείρωση, προκαλεί αλλαγή συμπεριφοράς των σκύλων, πολλά προβλήματα υγείας, μεγαλώνει κατά πολύ την πιθανότητα εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου. Είναι κόντρα σε προηγούμενο άρθρο, καθώς προκαλεί άσκοπο πόνο και ταλαιπωρία στο ζώο. Ουσιαστικά επιβάλετε ποινή σε όλους τους ιδιοκτήτες σκύλων και γατιών, και ταλαιπωρείτε τα ζώα τους επειδή υπάρχει ένα μικρό ποσοστό βαρβάρων, που αφήνουν να γεννοβολάνε ανεξέλεγκτα τα ζώα τους, και πετάνε τα κουτάβια και γατάκια σε σκουπίδια, κλπ.
    Επίσης μΕ υποχρεώνετε να υποβάλλω τον σκύλο/γάτα μου σε μια μεγάλη εγχείρηση, με τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται. Και να ξέρετε, ότι και εγώ, και πολλή άλλοι, αν χάσουμε το κατοικίδιό μας λόγο της εγχείρησης, θα κυνηγήσουμε νομικά όχι τον κτηνίατρο, αλλά όλους αυτούς που μας υποχρεώσανε να στείλουμε στο χειρουργικό τραπέζι το κατοικίδιό μας, χωρίς αυτό να χρειάζεται για λόγους υγείας του. Για φανταστείτε αν αυτό το κατοικίδιο είναι ο αγαπημένος φίλος ενός παιδιού, τι πόνο και ψυχολογικά προβλήματα θα δημιουργήσει στο παιδί…
    2. Αναφέρετε ότι
    «(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.»
    Πως αυτό μπορεί να καλυφτεί στα περισσότερα εμπορικά εκτροφεία σκύλων, που μόνο αυτό αποδέχεστε? Λέτε ότι όταν δεν θα υπάρχουν ερασιτέχνες εκτροφείς από όπου κάποιος μπορεί να βρει το κουτάβι που θέλει, δεν θα ανακαλύψουν διάφοροι, που δεν αγαπάνε καν τα ζώα, τι κερδοφόρος επιχείρηση θα είναι η εκτροφή σκύλων? Δύσκολο είναι να μετατρέψουν ένα παρατημένο πτηνοτροφείο και να καλύψουν τις απαιτήσεις του νόμου? Πόσοι σκύλοι θα καταδικαστούν να ζουν σε κλούβες, να γεννάνε σε κλούβες (αυτό ορίζει ο νόμος και αυτό μόνο δέχεστε)και με όση επαφή και αγάπη έχουν οι χοίροι στα χοιροτροφεία? Αυτή είναι η ιδέα σας για την ευζωία των κατοικιδίων?

  • 7 Μαΐου 2021, 12:20 | Δακουρός Διονύσης

    Διαφωνώ κάθετα με την υποχρεωτική στείρωση των σκύλων μου.

  • Είναι απαράδεκτη η υποχρεωτική στείρωση ιδιαίτερα των Ελληνικών γηγενών φυλών σκύλων πού βρίσκονται στα όρια της εξαφάνισης.
    Με την υποχρεωτική στείρωση όχι μόνο θα εξαφανιστούν οι Ελληνικές φυλές σκύλων αλλά και το είδος σκύλος από την Ελλάδα.
    Η στείρωση εκτός από ενέργεια καθαρά αντιεπιστημονικη είναι και πράξη κακοποίησης καί βασανισμού (εφόσον δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας του ζώου).
    Η στείρωση είναι ακρωτηριασμός καί η επιβολή της ως υποχρεωτική είναι πράξη παράνομη και αντισυνταγματική.
    Προτείνουμε την εξαίρεση από την στείρωση των σκύλων πού είναι δεσποζομενοι και ανήκουν στις Γηγενείς Ελληνικές φυλές.
    Προτείνουμε την εξαίρεση από την στείρωση όλων των καθαρόαιμων σκύλων πού διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (pedigree) πιστοποιημένο από τον Κυνολογικο όμιλο Ελλάδας ή άλλο όμιλο εγκεκριμένο από την Διεθνή Κυνολογικη ομοσπονδία.

  • 7 Μαΐου 2021, 12:26 | ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Καλησπέρα, θεωρώ αδιανόητο το να θεωρούμε το 2021 ότι με υποχρεωτικές μαζικές στειρώσεις θα επιλύσουμε το ζήτημα των αδέσποτων. Μαζικές στειρώσεις με τιμωρητικό χαρακτήρα για νομοταγείς και παράνομους, που ουσιαστικά τους αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο.Θύματα συνεχίζουν να είναι τα ίδια τα σκυλιά μας, η κυνοφιλία , οι ίδιες οι φυλές που με αγώνες και προσπάθεις χρόνων φτιάχτηκαν.
    Υπάρχουν πράγματα που χρειάζονται διόρθωση άμεσα, όπως η παράλειψη της ερασιτεχνικής εκτροφής, η απόσυρση του άρθρου για την στείρωση των δεσποζόμενων, η παράλογη απόφαση κατάσχεσης της άδειας κυνηγιού που ουσιαστικά στιγματίζει τους κυνηγούς και μόνο , καταστωντας το τουλάχιστον απαράδεκτο και αποτέλει εμφανή διάκριση ανάμεσα στους κυνηγούς και τους άλλους πολίτες.
    Απαράδεκτο είναι επίσης το ότι δεν μπορείς να αγοράσεις σκυλί από το εξωτερικό που είναι ακρωτηριασμένο, μιας και πολλές φυλές σκύλων έχουν ακρωτηριασμένα μέρη για την ευζωία τους, κάτι το οποίο αποτέλει στάνταρτ της φυλής και είναι μάλιστα προυπόθεση για να παρουσιάζονται τα σκυλία αυτά σε εκθέσεις. Μπορεί σε εμάς να είναι παράνομο πλέον μιας και πρωτοτυπήσαμε και σε αυτό.]
    Θεωρώ πως πρέπει να συμβουλευτείται περισσότερους ανθρώπους και φορείς γιατί υπάρχουν εγκληματικά λάθη και παραβλέψεις και πολλές προχειρότητες που δεν μπορούν να εφαρμοστούν με το έτσι θέλω.
    Γενικά λυπάμαι γιατί γνωρίζω πως έχει γίνει μονόπλευρος διακανονισμός απο πρίν, αυτόι δείχνουν τα άρθρα.

  • 7 Μαΐου 2021, 12:54 | Καζαντζής Κανέλλος

    Άκρως απαράδεκτη η υποχρεωτική στείρωση των δεσποζωμενων ζώων (παιδιών μας)!!!!

  • 7 Μαΐου 2021, 12:42 | Γεώργιος Νικολόπουλος

    Διαφωνώ κάθετα με την υποχρεωτική στείρωση του σκύλου μου. Ως ιδιοκτήτης είμαι υπεύθυνος για το σκύλο μου, και αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Δε βλέπω τι προσφέρει η υποχρεωτική στείρωση. Αν εγώ ως ιδιοκτήτης εγκαταλείψω το σκύλο, να βρεθώ από το τσιπ και να πληρώσω. Αν ο σκύλος μου φύγει και βρεθεί, πάλι το ίδιο ισχύει. Αν ο σκύλος μου φύγει και συνευρεθεί με άλλα αδέσποτα, τότε δεν υπάρχει κίνδυνος αναπαραγωγής, εφόσον τα αδέσποτα είναι στειρωμένα. Η στείρωση έχει λοιπόν έννοια για τα αδέσποτα, και το βάρος πέφτει στη τοπική αυτοδιοίκηση. Απλά το κράτος με την ευρύτερη έννοια, δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του, και ζητά από τους ιδιοκτήτες να στειρώσουν τα κατοικίδια τους. Η συγκεκριμένη παράγραφος του άρθρου 5, δείχνει ευθυνοφοβία, από τη μεριά του κράτους. Επίσης είναι παράλογο στο ίδιο άρθρο να είναι υποχρεωτική η στείρωση, και ταυτοχρόνως να απαγορεύεται ο ακρωτηριασμός αυτιών και ουράς.

  • 7 Μαΐου 2021, 12:39 | Γεωργιος Δοντας

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 7 Μαΐου 2021, 12:54 | Στέργιος Κωνσταντίνος

    Είναι αντισυνταγματική, αυθαίρετη και εγκληματική η στείρωση ενός υγιούς ζώου. Είναι δικαίωμα κάθε ιδιοκτήτη σκύλου να αποκτήσει εφόσον το επιθυμεί απογόνους του σκύλου του. Είναι δικαίωμα του ίδιου του ζώου να ζήσει φυσιολογικά, με τα γεννητικά του όργανα. Ελπίζω να καταλαβαίνετε ότι δεν θέλουμε να γίνουμε οι παγκοσμίως πρώτοι ακραίοι ιστορικά που εξαφανισαμε τον σκύλο. Εφόσον υπάρχουν ειδικοί, που γνωμοδοτούν υπέρ της στείρωσης των αδέσποτων, δε μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε. Αντίστοιχα είναι αδύνατον να δεχτούμε την στείρωση των καθαρόαιμων σκύλων, αφού από αυτούς αιώνες τώρα διατηρούνται οι φυλές τους.

  • 7 Μαΐου 2021, 12:29 | ΑΛΕΚΟΣ

    Για αλλη μια φορά πουλήσατε των κυνηγετικό και κυνο φιλικό κόσμο με τα ψέματα που τους τάξατε .Ακολουθάτε την ίδια τακτική της κυνηγετικής περιόδου που πέρασε Ο σκύλος για τον κυνηγό είναι μέλος της οικογένειας του και τα προστατεύει εξίσου . Είχατε βάλει απέναντί σας μια κοινωνία με αυτά που κάνατε αλλά τώρα το επισφραγίσατε το μένος σας απέναντι μας … για πόσο νομίζετε ακόμα;;

  • 7 Μαΐου 2021, 12:46 | ΣΗΜΑΙΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Είναι απαράδεκτη η υποχρεωτική στείρωση για ένα σκυλο δεσποζομενα που έχει βιβλιάριο υγείας και είναι τσιπαρισμενος. Η στείρωση είναι ιατρική πραξη και γίνεται κατόπιν συννενοησεως με τον κτηνιατρο όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας. Σε καμμία χώρα της Ευρώπης δεν υπάρχει υποχρεωτική στειρωση δεσποζομενων ζώων. Οι κυνηγετικοι σκυλοι πρέπει να μεταφέρονται σε κουτες μεταφοράς στο πισω μέρος του αυτοκινήτου αρκεί να πληρουν όλους τους κανόνες ασφάλειας σύμφωνα με το άρθρο 32 του κοκ όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

  • 7 Μαΐου 2021, 12:43 | Ιωάννης Πετρίδης

    Διαφωνώ με την υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς καθώς θεωρώ ότι η παρέμβαση σε βασικές σωματικές λειτουργίες θα έχει συνέπειες τόσο σε σωματικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο συμπεριφοράς.