Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 20 Μαΐου 2021, 21:30 | Σταμάτης Βελίδης

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Συμφωνώ απόλυτα με την ανακοίνωση των μεγαλύτερων φιλοζωικών σωματείων της χώρας που τάσσονται υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου με συγκεκριμένες προτάσεις και βελτιώσεις
    https://www.savethevoiceless.com/alitheies-psemata/filozoia-nomosxedio-zoa/
    Ενώ θεσπίζεται η υποχρεωτική στείρωση στο άρθρο αυτό , δυστυχώς στο άρθρο 39 παρ.3 αφήνει “ανοιχτό παράθυρο” για ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή σε συγκεκριμένες ομάδες στις οποίες θα έπρεπε ρητά και κατηγορηματικά να απαγορεύεται. Ζητάμε να οριστούν πιο συγκεκριμένοι κανόνες και προϋποθέσεις για την ηθική και νόμιμη εκτροφή. Τα αδέσποτα δεν πέφτουν από τον ουρανό και η συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχεται από δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.
    Για να σταματήσει λοιπόν η πηγή , πρέπει να κλείσουμε τη βρύση για κάποια χρόνια , αλλιώς δε θα τελειώσουμε ποτέ με τα εκατομμύρια αδέσποτα στους δρόμους και τα χιλιάδες εγκλωβισμένα σε κλουβιά .
    Επιπλέον είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει το μέτρο της υποχρεωτικής στείρωσης με την εφαρμογή του παρόντος νόμου, χωρίς την καθυστέρηση των 2 ετών και χωρίς κανένα περιθώριο αναπροσαρμογής του χρόνου εφαρμογής του σύμφωνα με την απόφαση του εκάστοτε υπουργού.

  • 20 Μαΐου 2021, 21:00 | Άρης Ξανθόπουλος

    Στηρίζουμε τα φιλοζωικά σωματεία και λέμε ναι στην υποχρεωτική στείρωση

  • 20 Μαΐου 2021, 21:50 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Είμαι κάθετα αντίθετος στον γενικευμένο ευνουχισμό των ζώων συντροφιάς.
    Για τα δεσποζόμενα ζώα, υπεύθυνος είναι ο ιδιοκτήτης. Ο εξαναγκασμός σε υποχρεωτικό ευνουχισμό είναι κατ’ αρχάς αντισυνταγματικός.Δεν γίνεται να προβλέπονται κυρώσεις για την βία κατά των ζώων η τον ακρωτηριασμό τους και οι ίδιοι οι νομοθέτες να επιβάλλουν υποχρεωτικούς και γενικευμένους ευνουχισμούς.Κύριοι τα γεννητικά όργανα ενός ζώου είναι ζωτικής σημασίας και δεν ανήκουν στην κατηγορία των νυχιών και των τριχών για να αποφασίζετε ελαφρά τη καρδία την κοπή των.Από πλευράς ψυχικής υγείας του ζώου, είναι διεθνώς τεκμηριωμένο ότι όποια ζώα ευνουχισθούν πέφτουν σε κατάθλιψη. Συχνά πυκνά μετά τον ευνουχισμό βγάζουν κακία και επιθετικότητα στους ιδιοκτήτες τους ή σε άλλα ζώα της περιοχής τους, συμπεριφορά που δεν επεδείκνυαν προ ευνουχισμού, ενώ επίσης παχαίνουν και πεθαίνουν γρηγορότερα από παθήσεις που έχουν να κάνουν με την παχυσαρκία τους που προέρχεται από την αδιαφορία τους για την ζωή, μετά τον ευνουχισμό τους.Από πλευράς πρακτικής, με τον γενικευμένο και επιβεβλημένο ευνουχισμό που οραματίζεστε και ευαγγέλλεσθε, οδηγείτε την Πατρίδα μας σε ένα ζοφερό μέλλον όπου μέσα σε μια 10ετία περίπου δεν θα υπάρχει σκύλος για σκύλος και γάτα για γάτα. Φυσικά οι τιμές των ζώων αυτών θα εκτιναχθούν και θα είναι είδος εν σπανιότητη. Τους μόνους που θα ευνοεί αυτό, είναι τους όποιους εγχώριους και ξένους εκτροφείς…

  • 20 Μαΐου 2021, 21:42 | ANNA

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΝΑΙ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΝΟΦΙΛΙΑ ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΡΙΚΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ

  • 20 Μαΐου 2021, 21:36 | Κυριακος

    Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση

  • 20 Μαΐου 2021, 21:32 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΖΑΛΑΜΟΥΡΑΣ

    ΕΙΜΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΙΦΙΑΣ .ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΘς ΤΩΝ ΚΟΕ ΚΑ ΚΣΕ.

  • 20 Μαΐου 2021, 21:26 | Ντανα

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους.

  • 20 Μαΐου 2021, 21:21 | Δημήτρης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζομενων ζώων.

  • 20 Μαΐου 2021, 21:17 | Μ. ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΝΙΑ

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων, η οποία υποστηρίζεται από την θεωρία ότι όλοι οι ιδιοκτήτες είναι εν δυνάμει ανεύθυνοι και θα επιτρέψουν την αναπαραγωγή του ζώου τους και την εγκατάλειψη των απογόνων του στο δρόμο.
    Εάν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αδυνατούν να ελέγξουν τους ανεύθυνους ιδιοκτήτες, κατατάσσομαι αυτόατα στους «εν δυνάμει παράνομους» και προληπτικά μου στερούν το δικαίωμα διαχείρισης του δεσποζόμενου ζώου μου από κοινού με τον κτηνίατρό μου, τότε:
    Θα πρέπει να επιβληθεί επίσης προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας ιδιωτικών αυτοκινήτων, αφού ο φόρος αίματος από τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα είναι τεράστιος και εξίσου σοβαρό πρόβλημα με τα αδέσποτα
    Θα πρέπει προληπτικά να απαγορευτεί η κατανάλωση αλκοόλ, αφού πολλοί άνθρωποι γίνονται αλκοολικοί, από υπερβολική χρήση του
    Θα πρέπει προληπτικά να απαγορευτεί η πώληση όλων των τσιγάρων (!) αφού αποδεδειγμένα είναι αιτία πολλών ασθενειών των πολιτώνΕξ όσων γνωρίζω μέχρι σήμερα, για την Πολιτεία όλοι είμαστε αθώοι μέχρις αποδείξεως του εναντίου και όχι το αντίθετο!!!.

  • 20 Μαΐου 2021, 21:14 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ν

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

    δεν συμφωνο με την υποχρεωτικη στειρωση δεσποζομενων ζωων

  • 20 Μαΐου 2021, 21:13 | Χαλοφτη Χρύσα

    ΌΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων, είναι άδικο και λάθος να χαθούν τόσες ελληνικές φυλές

  • 20 Μαΐου 2021, 21:55 | Κεραμιτσής Ιωάννης

    Α) ΟΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση» όλων των δεσποζόμενων σκύλων, διότι είναι αντισυνταγματική, επιστημονικά ανεπίτρεπτη, αντίθετη με το σεβασμό, την ευζωία και τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και είναι αναφαίρετο δικαίωμα βάση συντάγματος του ιδιοκτήτη τους, να αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο αυτός αν θα στειρώσει το ζώο του για λόγους υγείας ή ανεπιθύμητων γεννών, αφού εγκρίνει τη χειρουργική επέμβαση ο κτηνίατρος.
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι αντίθετη με τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το άρθρο 2.

    Β) Σχετικά με την παράγραφο 7
    Οι υποχρεώσεις και οι πειθαρχικές ποινές σε αυτό το νομοσχέδιο, μας κάνουν επίσης να αναρωτιόμαστε, γιατί να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση και διαφορετικές τιμωρίες σε περίπτωση παραβάσεων , στους κυνηγετικούς σκύλους και κατ επέκταση στους κυνηγούς ιδιοκτήτες σκύλων και μάλιστα με επιπτώσεις και στην άδεια κυνηγίου. Κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της ευζωίας των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων και διαχωρίζει τα ζώα, τα δικαιώματά τους και τους ιδιοκτήτες τους, ανάλογα με την ιδιότητά τους και τη φύση τους. Άρα για όλους τους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους, απαιτούμε να ισχύουν ακριβώς τα ίδια μέτρα, όπως αρμόζει στο Σύνταγμα και τη Δημοκρατία . Οι κυνηγοί είναι κατά συντριπτικό ποσοστό οι κυναγωγοί – ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι τίθενται καθημερινά σε ελέγχους για ηλεκτρονική ταυτοποίηση και βιβλιάριων υγείας των ζώων τους, διότι είναι άμεσα εκτεθειμένοι σε ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών κατά τη διαδρομή προς και από τους κυνηγότοπους. Οπότε αν πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στους ελέγχους, αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες άλλων ζώων, διαφορετικής φύσης.

    Γ) Σχετικά με την παράγραφο 8 έχουμε τα εξής:
    Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.
    Σύμφωνα με το ΦΕΚ 4361/ 13-12-2017 έχουμε της εξής απόφαση:
    2. Επιτρέπεται η διεξαγωγή Αγώνων Κυνηγετικών Ικανοτήτων (Α.Κ.Ι.) σκύλων δεικτών και ιχνηλατών σε ζώνες εκγύμνασης σκύλων (ΖΕΣ) ως ακολούθως:2.1 Αγώνες Κυνηγετικών σκύλων δεικτών. Σε περιορισμένες εκτάσεις που καθορίζονται από τις δασικές Αρχές, από 1ης Αυγούστου μέχρι 31ης Μαρτίου του επομένου έτους, για την πεδινή πέρδικα (Perdix perdix), την πετροπέρδικα (Alectoris graeca), τη νησιώτικη πέρδικα (Alectoris chukar), το φασιανό (Phasianus colchicus), το ευρωπαϊκό ορτύκι (Coturnix coturnix coturnix), και τη μπεκάτσα (Scolopax rusticοla).Επιτρέπεται, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των Α.Κ.Ι., η ειδική απελευθέρωση περιορισμένου αριθμού εκτρεφόμενων ατόμων πεδινής, ορεινής και νησιώτικης πέρδικας, φασιανού και ευρωπαϊκού ορτυκιού με την προϋπόθεση ότι στους βιότοπους αυτούς και σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων δεν υπάρχουν φυσικοί επιδημητικοί πληθυσμοί αυτών των ειδών ορνιθόμορφων και ότι τα πτηνά αυτά στο βαθμό που είναι εφικτό, θα απομακρύνονται από τους διοργανωτές των Α.Κ.Ι., μετά τη λήξη των αγώνων, έτσι ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα υβριδισμού ή η πιθανότητα μεταφοράς παθογόνων οργανισμών.
    Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων επαναφοράς, έρευνας και νερού (Ριτρίβερ. Σπάνιελ κ.α.)
    Άρα θα πρέπει στο νομοσχέδιο να συμπεριληφθούν εκτός από τους δείκτες και οι ιχνηλάτες, λαγωνικοί, επαναφοράς, έρευνας και νερού σκύλοι.

  • 20 Μαΐου 2021, 21:40 | Διονύσης Κουφός

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ!!!

  • 20 Μαΐου 2021, 21:14 | ΚΟΥΜΑΚΗΣ Μ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

    δεν συμφωνο με την υποχρεωτικη στειρωση δεσποζομενων ζωων

  • 20 Μαΐου 2021, 21:42 | Αχιλλέας Τρικας

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση χωρίς παραθυρακια

  • 20 Μαΐου 2021, 21:01 | ΔΗΜΗΤΡΑ Β.

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ
    Η υποχρεωτική στείρωση ενός υγειούς υπεύθυνα δεσποζόμενου και ηλεκτρονικά ταυτοποιημένου σκύλου έρχεται αρχικά σε πλήρη αντίφαση με τις βασικές αρχές που τίθενται στο Αρθρο2

  • 20 Μαΐου 2021, 21:55 | ANDROYLOS

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων, η οποία υποστηρίζεται από την θεωρία ότι όλοι οι ιδιοκτήτες είναι εν δυνάμει ανεύθυνοι και θα επιτρέψουν την αναπαραγωγή του ζώου τους και την εγκατάλειψη των απογόνων του στο δρόμο.
    Εάν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αδυνατούν να ελέγξουν τους ανεύθυνους ιδιοκτήτες, κατατάσσομαι αυτόατα στους «εν δυνάμει παράνομους» και προληπτικά μου στερούν το δικαίωμα διαχείρισης του δεσποζόμενου ζώου μου από κοινού με τον κτηνίατρό μου, τότε:
    Θα πρέπει να επιβληθεί επίσης προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας ιδιωτικών αυτοκινήτων, αφού ο φόρος αίματος από τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα είναι τεράστιος και εξίσου σοβαρό πρόβλημα με τα αδέσποτα
    Θα πρέπει προληπτικά να απαγορευτεί η κατανάλωση αλκοόλ, αφού πολλοί άνθρωποι γίνονται αλκοολικοί, από υπερβολική χρήση του
    Θα πρέπει προληπτικά να απαγορευτεί η πώληση όλων των τσιγάρων (!) αφού αποδεδειγμένα είναι αιτία πολλών ασθενειών των πολιτώνΕξ όσων γνωρίζω μέχρι σήμερα, για την Πολιτεία όλοι είμαστε αθώοι μέχρις αποδείξεως του εναντίου και όχι το αντίθετο!!!.

  • 20 Μαΐου 2021, 21:40 | Κυριακη

    Σε πολλούς Δήμους της χώρας υφίστανται σοβαρά προβλήματα αδέσποτων ζώων με αδυναμία των Δήμων, ειδικά στις περιφέρειες της χώρας, να ασκήσουν τις σχετικές αρμοδιότητες τους και τον μη έλεγχο/ στείρωση των αδέσποτων ζώων.
    • Η απουσία αρμόδιων Υπηρεσιών στους Δήμους και σχετικών προγραμμάτων αντιμετώπισης του θέματος των αδέσποτων ζώων.
    • Η υποχρεωτική οριζόντιας στείρωσης πραγματοποιείται ανεξαρτήτως κριτηρίων, και κρίνεται ότι χρήζει εξέτασης, προκειμένου να μην κινδυνέψουν με εξαφάνιση, ιδίως, γηγενείς φυλές, οι οποίες, αυτή τη στιγμή, εκτρέφονται συστηματικά από μη επαγγελματίες, ερασιτέχνες εκτροφείς ή διατηρούνται από ιδιώτες (ζώα εργασίας).
    • Η τεκνοποίηση οφείλει να είναι ελεγχόμενη και οι ιδιοκτήτες ερασιτέχνες που δεν επιθυμούν να στειρώσουν τα ζώα συντροφιάς, τις γηγενείς ή άλλες καθαρόαιμες φυλές, τα ζώα εργασίας κλπ. θα πρέπει να εγγράφονται σε Ειδικό Μητρώο ιδιοκτητών με πρόσβαση από όλους.
    • Πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για συνεργασία με αναγνωρισμένα από το κράτος συλλόγους (π.χ. Κυνοφιλικός όμιλος Ελλάδος, Ευρωπαϊκός Κυνολογικός Σύλλογος)
    • Για τους εγγεγραμμένους στο Μητρώο ερασιτεχνών θα πρέπει υπάρχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις βάσει διατάξεων (ηλεκτρονική σήμανση, καταγραφή στοιχείων ιδιοκτητών, έλεγχος γεννών, έλεγχο υιοθεσιών, αναπαραγωγή βάσει κανονισμού, τήρηση ευζωίας).
    • Η πρόβλεψη διοικητικών/ ποινικών κυρώσεων για τους παραβάτες θεωρείται επιβεβλημένη.
    • Να προβλεφθεί μηχανισμός ελέγχου και επιτήρησης από τις Περιφέρειες ή τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Χώρας και να εντατικοποιηθεί στις περιοχές που παρουσιάζουν έντονα προβλήματα
    • Η πρόβλεψη κινήτρων για τους ιδιοκτήτες που τηρούν την νομιμότητα θα βοηθήσει στην τήρηση των σχετικών διατάξεων.
    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων με υπεύθυνη ιδιοκτησία, η οποία είναι ξεκάθαρα πράξη κακοποίησης, αντισυνταγματική, ιατρικά ανεπίτρεπτη.
    • ΝΑΙ στην εξαίρεση των στειρώσεων των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 20 Μαΐου 2021, 21:40 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΙΑΝΝΙΚΑΚΗΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 20 Μαΐου 2021, 21:31 | Γιαννης

    Κυριοι βουλευτες εμεις οι απλοι ιδιοκτητες δεν συμφωνουμε με την υποχρεωτικη στειρωση,τα ζωα μας τα εχουμε στο σπιτι μας και δεν δημιουργουμε αδεσποτα.Στα δημοκρατικα κρατη δεν χωρανε οι ακραιες φανατικές λύσεις που προτεινουν κατι φιλοζωικα σωματεια τα οποια τοσα χρονια δεν αφηνουν τους δημους να κανουν την δουλεια τους κανοντας τους συνεχεια μυνησεις.Σκοπος τους είναι η διαιωνηση του προβληματος ετσι ωστε να φτασουμε σε αυτο το σημειο και να διεκδικουν επιχορηγησεις απο λεφτα του ελληνικου λαου για να κανουν την εθελοντικη δουλεια τους,οπως λενε οτι κανουν,οι εθελοντες δεν πληρωνονται,οτι κανουν το κανουν αμισθοι,και ποιοι εινσι αυτοι που με ακραιο και ρατσιστικο τροπο ζητουν την στειρωση των ζωων των ξενων ιδιοκτητων; Αν περασει κατι τετοιο ειναι ξεκαθαρο εναντιον της δημοκρατιας,εναντιον των δικαιωματων των ζωων,εναντιον της προσωπικως ιδιοκτησιας των πολιτων.Σταθειτε στο υψος των περιστασεων.Οχι στην οριζοντια στειρωση,στειρωστε μόνο τα αδεσποτα ζωα.

  • 20 Μαΐου 2021, 21:19 | Σοφία Καλλιόλια

    Το συντριπτικό ποσοστό αδέσποτων ζώων προκύπτει από ανεπιθύμητες γέννες.
    Τασσόμαστε λοιπόν ξεκάθαρα υπέρ της υποχρεωτικής στείρωσης, η οποία όχι μόνο είναι το πιο απαραίτητο και κυριότερο μέτρο πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων, αλλά ευνοεί την υγεία όλων των ζώων, σύμφωνα με την βέλτιστη, αλλά και κοινή στο εξωτερικό, κτηνιατρική πρακτική.
    Η στείρωση προστατεύει τα ζώα από καρκίνους και επικίνδυνες λοιμώξεις του μαστού, της μήτρας και των ωοθηκών, των όρχεων και του προστάτη. Μακάρι η στείρωση να ήταν ευρέως διαδεδομένη και να μην γινόταν υποχρεωτική, όπως στην Αμερική ή την Αγγλία, όπου 70% και 80% των αρσενικών και θηλυκών σκύλων αντίστοιχα είναι στειρωμένοι. Σε μια χώρα όμως 10 εκατομμυρίων ανθρώπων με 3 εκατομμύρια αδέσποτα, η στείρωση σε αυτή τη φάση είναι απαραίτητο μέτρο.
    Στη διαβούλευση προτείνουμε την άμεση υλοποίηση του σχετικού μέτρου, χωρίς την αναμονή δύο ετών που προβλέπονται αυτή τη στιγμή (άρθρο 5 παρ. 1α) και χωρίς τις εξαιρέσεις που προβλέπονται για ζώα εργασίας ή ζώα με pedigree (άρθρο 39 παρ. 3).
    Στηρίζουμε τη δημιουργία κινήτρων για τη στείρωση από τους δήμους, και προτείνουμε επίσης την δημιουργία καμπάνιας και εκπαιδευτικών προγραμμάτων υπέρ της στείρωσης, καθώς και την υποχρέωση ενημέρωσης της σημασίας της στείρωσης από κτηνιάτρους, ώστε η υλοποίηση της υποχρέωσής της να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό.
    Επισημαίνουμε την αναγκαιότητα να γίνει υποχρεωτική η επικαιροποίηση στοιχείων στο νέο μητρώο για όλους τους ιδιοκτήτες με προθεσμία 6 μηνών από την έναρξη λειτουργίας του νέου μητρώου.
    Επιθυμούμε αυστηροποίηση της παρ.1.ζ Η εγκατάλειψη θα πρέπει να στερεί μόνιμα τη δυνατότητα απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς και όχι μόνο για χρονικό διάστημα τριών ετών.
    Ζητάμε την καθολική απαγόρευση του δεσίματος εντός ιδιοκτησίας, μόνιμου καθώς και προσωρινού.(παρ.2.δ)
    Τέλος, ζητάμε την απαγόρευση οποιουδήποτε μέσου μεταφοράς κηνυγετικού σκύλου το οποίο είναι προσαρτώμενο επί εξωτερικού τμήματος του αμαξώματος καθώς αυτή η πρακτική είναι αποδεδειγμένα επικίνδυνη για το σκύλο καθώς και για την ασφάλεια διερχόμενων οχημάτων.(παρ.7)

  • 20 Μαΐου 2021, 21:41 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Όχι στη στείρωση των δεσποζόμενων ζώων. Το Κράτος δεν δικαιούται να εισβάλει στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του πολίτη, παραβιάζοντας το «άσυλο» του και βασικές ελευθερίες του.Ο αναγκαστικός και προληπτικός ακρωτηριασμός των ζώων, ισοδυναμεί με κακοποίηση και βαναυσότητα. Ταυτόχρονα, παραβιάζει τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος που προστατεύουν την κατοικία, την ιδιοκτησία και την ατομική περιουσία. Ουδείς νόμος μπορεί να προσβάλλει προληπτικά το δικαίωμα του πολίτη να κατέχει ένα υγιές και όχι «ακρωτηριασμένο» ζώο, χωρίς ο πολίτης να έχει παραβεί το νόμο. Εκ των προτέρων τιμωρία για αδίκημα που δεν έχει διαπραχθεί, είναι αδιανόητη στις σύγχρονες Δημοκρατίες! Να μην προβλέπεται σε καμία περίπτωση η υποχρεωτική στείρωση των κυνηγετικών σκύλων.Επιβάλλοντας την υποχρεωτική στείρωση όλων των αρσενικών ή θηλυκών σκύλων, το άρθρο 5 τιμωρεί στην ουσία όλους τους ευσυνείδητους κατόχους σκύλων, βάζοντας «ταφόπλακα» στην ερασιτεχνική εκτροφή όλων των φυλών μεταξύ αυτών και των κυνηγετικών.Πρόκειται για έναν «αυταρχισμό» του κράτους εις βάρος των πολιτών και των ζώων τους! Το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη του ως εν δυνάμει «ανεύθυνο και ασυνείδητο». Δεν έχουμε την ανάγκη ενός τέτοιου νόμου για να αναλάβουμε την ευθύνη, απέναντι στα πλάσματα που αγαπάμε και φροντίζουμε. Είναι ανόητο και επικίνδυνο να επιβάλλεται με νόμο ο υποχρεωτικός ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, με το επιχείρημα ότι μέσω του αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους.

  • 20 Μαΐου 2021, 21:32 | Bianca

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων σκύλων και γατιών.
    Είναι φριχτό!!! και εξυπηρετεί μάλλον τους εκτροφείς ζώων.
    Κατά τη γνώμη μου κι εδώ αυτό που χρειάζεται είναι κυρίως παιδεία, ενημέρωση, ίσως οικονιμικοί τρόποι ώστε να μην είναι εμπόδιο τα χρήματα για ιδιοκτήτες που θέλουν να στειρώσουν τα ζωάκια τους.
    Έψαχνα να στειρώσω αδέσποτη γατούλα και δεν βρήκα καμία άκρη με Δήμους και φιλοζωικές.

  • 20 Μαΐου 2021, 21:30 | Κυριάκος Σκουτελης

    Υποστηρίζουμε την υποχρεωτική στείρωση

  • 20 Μαΐου 2021, 21:30 | KENTAKIS

    Αρθρο 5 παράγραφος 1α: Να μην προβλέπεται σε καμία περίπτωση η υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς, ή τουλάχιστον να εξαιρεθούν οι κυνηγετικοί σκύλοι ως σκύλοι εργασίας.
    Άρθρο 5 παράγραφος 6: Ο τρόπος που είναι διατυπωμένη η διάταξη, είναι προβληματικός και κατάφορα εχθρικός για τους κυνηγούς, κάνοντας μια σαφέστατη και «ρατσιστικού» τύπου διάκριση μεταξύ αυτών και όλων των άλλων κατόχων σκύλων στη χώρα μας.
    Άρθρο 5 παράγραφος 7 : Ο «επιθετικός» τρόπος που το σχέδιο νόμου αντιμετωπίζει εκ προοιμίου τους κυνηγούς, γίνεται ακόμα πιο ορατός με την πρόβλεψη ότι: – «Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών.».

  • 20 Μαΐου 2021, 21:08 | Παναγιώτης Χατζηγεωργίου

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποτιζόμενων!

  • 20 Μαΐου 2021, 21:37 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΚΚΑ, ΚΤΗΝΊΑΤΡΟΣ Α.Π.Θ. ΚΛΆΔΟΥ ΖΏΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

    Η Διεθνής Νομική Κοινότητα εξακολουθεί να κατατάσσει το ζώο κατά τα Ρωμαϊκά πρότυπα
    ως res και δη ως στοιχείο της προσωπικής περιουσίας του φυσικού προσώπου.
    Σχετικά πρόσφατα,αποδόθηκε στα ζώα ο όρος του «ενσώματου αντικειμένου»,ο οποίος παραταύτα δεν αποτρέπει τον κάτοχο ενός ζώου από την άσκηση επί του ζώου του απόλυτου δικαιώματος του ορισμού της τύχης του,επί παραδείγματι της πώλησής του ή της «ευθανασίας» του.
    Σε αντίθεση με τον άνθρωπο, στο ζώο ακόμη η Διεθνής Νομική Κοινότητα δεν αναγνωρίζει στο ζώο το δικαίωμα στην «αξιοπρέπεια»: στη ζωή του, στην αναπαραγωγή του, στην ευζωία του.
    Επί χρόνια κουβαλώντας έναν speciesτικό ελιτισμό,αρνείται σε ενσυναίσθητους ζώντες οργανισμούς το δικαίωμα της «εσωτερικής αυταξίας». Βασιζόμενη σε μια ανύπαρκτη – επί της ουσίας – σύγκριση με το «υπέρτατο ον»: τον άνθρωπο. Μια σύγκριση άδικη και μη αναλογική, καθότι η αξία του ενός δεν αναιρείται από την αναγνώριση της αξίας του άλλου, ούτε υποτιμάται. Και ούτε τα ζώα θα κερδίσουν ποτέ αυτό τον άνισο αγώνα.
    Μήπως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για την εισαγωγή στο Δίκαιο της έννοιας της «αξιοπρέπειας» του ζώου ?
    Μήπως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για αλλαγή Νομικής κατηγορίας για τα ζώα, κατ’αναλογίαν με τα ανθρώπινα έμβρυα ή πλάσματα Δικαίου??
    Μήπως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για μια Αστική μεταρρύθμιση,αναφορικά με το είδος του δικαιώματος του «ιδιοκτήτη» πάνω στο ζώα, πριν την Συνταγματική αναθεώρηση για αυτά ??
    Οψώμεθα….

  • 20 Μαΐου 2021, 21:36 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ.

  • 20 Μαΐου 2021, 21:35 | Στράτος Περπέρογλου

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση. Είναι η μόνη λύση εδώ που φτάσαμε

  • 20 Μαΐου 2021, 21:14 | Mpourolias

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 20 Μαΐου 2021, 21:39 | ΔΗΜΙΤΡΙΟΣ

    Είμαι κάθετα αντίθετος στον γενικευμένο ευνουχισμό των ζώων συντροφιάς.
    Για τα δεσποζόμενα ζώα, υπεύθυνος είναι ο ιδιοκτήτης. Ο εξαναγκασμός σε υποχρεωτικό ευνουχισμό είναι κατ’ αρχάς αντισυνταγματικός.Δεν γίνεται να προβλέπονται κυρώσεις για την βία κατά των ζώων η τον ακρωτηριασμό τους και οι ίδιοι οι νομοθέτες να επιβάλλουν υποχρεωτικούς και γενικευμένους ευνουχισμούς.Κύριοι τα γεννητικά όργανα ενός ζώου είναι ζωτικής σημασίας και δεν ανήκουν στην κατηγορία των νυχιών και των τριχών για να αποφασίζετε ελαφρά τη καρδία την κοπή των.Από πλευράς ψυχικής υγείας του ζώου, είναι διεθνώς τεκμηριωμένο ότι όποια ζώα ευνουχισθούν πέφτουν σε κατάθλιψη. Συχνά πυκνά μετά τον ευνουχισμό βγάζουν κακία και επιθετικότητα στους ιδιοκτήτες τους ή σε άλλα ζώα της περιοχής τους, συμπεριφορά που δεν επεδείκνυαν προ ευνουχισμού, ενώ επίσης παχαίνουν και πεθαίνουν γρηγορότερα από παθήσεις που έχουν να κάνουν με την παχυσαρκία τους που προέρχεται από την αδιαφορία τους για την ζωή, μετά τον ευνουχισμό τους.Από πλευράς πρακτικής, με τον γενικευμένο και επιβεβλημένο ευνουχισμό που οραματίζεστε και ευαγγέλλεσθε, οδηγείτε την Πατρίδα μας σε ένα ζοφερό μέλλον όπου μέσα σε μια 10ετία περίπου δεν θα υπάρχει σκύλος για σκύλος και γάτα για γάτα. Φυσικά οι τιμές των ζώων αυτών θα εκτιναχθούν και θα είναι είδος εν σπανιότητη. Τους μόνους που θα ευνοεί αυτό, είναι τους όποιους εγχώριους και ξένους εκτροφείς…

  • 20 Μαΐου 2021, 21:53 | Τάσος Κουράκης

    Τόσα χρόνια οι εθελοντές κάνουν την δουλειά του κράτους, δώστε τους επιτέλους σημασία και το όπλο της υποχρεωτικής στείρωσης. Λέμε ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ

  • 20 Μαΐου 2021, 21:52 | ΝΙΚΟΣ Ν

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων, η οποία υποστηρίζεται από την θεωρία ότι όλοι οι ιδιοκτήτες είναι εν δυνάμει ανεύθυνοι και θα επιτρέψουν την αναπαραγωγή του ζώου τους και την εγκατάλειψη των απογόνων του στο δρόμο.
    Εάν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αδυνατούν να ελέγξουν τους ανεύθυνους ιδιοκτήτες, κατατάσσομαι αυτόατα στους «εν δυνάμει παράνομους» και προληπτικά μου στερούν το δικαίωμα διαχείρισης του δεσποζόμενου ζώου μου από κοινού με τον κτηνίατρό μου, τότε:
    Θα πρέπει να επιβληθεί επίσης προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας ιδιωτικών αυτοκινήτων, αφού ο φόρος αίματος από τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα είναι τεράστιος και εξίσου σοβαρό πρόβλημα με τα αδέσποτα
    Θα πρέπει προληπτικά να απαγορευτεί η κατανάλωση αλκοόλ, αφού πολλοί άνθρωποι γίνονται αλκοολικοί, από υπερβολική χρήση του
    Θα πρέπει προληπτικά να απαγορευτεί η πώληση όλων των τσιγάρων (!) αφού αποδεδειγμένα είναι αιτία πολλών ασθενειών των πολιτών

    Εξ όσων γνωρίζω μέχρι σήμερα, για την Πολιτεία όλοι είμαστε αθώοι μέχρις αποδείξεως του εναντίου και όχι το αντίθετο!!!.

  • 20 Μαΐου 2021, 21:51 | ΦΕΡΤΗΣ ΝΕΚ

    Αρθρο 5 παράγραφος 1α: Να μην προβλέπεται σε καμία περίπτωση η υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς, ή τουλάχιστον να εξαιρεθούν οι κυνηγετικοί σκύλοι ως σκύλοι εργασίας.
    Άρθρο 5 παράγραφος 6: Ο τρόπος που είναι διατυπωμένη η διάταξη, είναι προβληματικός και κατάφορα εχθρικός για τους κυνηγούς, κάνοντας μια σαφέστατη και «ρατσιστικού» τύπου διάκριση μεταξύ αυτών και όλων των άλλων κατόχων σκύλων στη χώρα μας.
    Άρθρο 5 παράγραφος 7 : Ο «επιθετικός» τρόπος που το σχέδιο νόμου αντιμετωπίζει εκ προοιμίου τους κυνηγούς, γίνεται ακόμα πιο ορατός με την πρόβλεψη ότι: – «Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών.».

  • 20 Μαΐου 2021, 21:42 | Γιαννης

    Οχι στην υποχρεωτική στείρωση ,είναι τραγικό και γελοίο συνάμα ακόμα και να συζητάμε κάτι τέτοιο !

  • 20 Μαΐου 2021, 21:09 | Νικολέττα Παναγου

    Όχι στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών.

  • 20 Μαΐου 2021, 21:01 | Ιωάννης Κ.

    Όχι δεν συμφωνώ, υποχρεωτικό τσιπ και έλεγχος αυτού ναι αλλά αυτό είναι παραλογισμός.

  • 20 Μαΐου 2021, 21:44 | Γιαννης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση Δεσποζομενου ζωου

  • 20 Μαΐου 2021, 21:44 | ΑΝΤΡΕΑΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ.ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ.ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΜΜΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ.Ο ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΟΒΑΡΟ ΛΟΓΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΖΩΟ.ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΟ ΤΟΥ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΕΛΕΤΟ.ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ?

  • 20 Μαΐου 2021, 21:41 | ΚΑΡΤΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    Αρθρο 5 παράγραφος 1α: Να μην προβλέπεται σε καμία περίπτωση η υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς, ή τουλάχιστον να εξαιρεθούν οι κυνηγετικοί σκύλοι ως σκύλοι εργασίας.
    Άρθρο 5 παράγραφος 6: Ο τρόπος που είναι διατυπωμένη η διάταξη, είναι προβληματικός και κατάφορα εχθρικός για τους κυνηγούς, κάνοντας μια σαφέστατη και «ρατσιστικού» τύπου διάκριση μεταξύ αυτών και όλων των άλλων κατόχων σκύλων στη χώρα μας.
    Άρθρο 5 παράγραφος 7 : Ο «επιθετικός» τρόπος που το σχέδιο νόμου αντιμετωπίζει εκ προοιμίου τους κυνηγούς, γίνεται ακόμα πιο ορατός με την πρόβλεψη ότι: – «Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών.».

  • 20 Μαΐου 2021, 21:20 | ΑΘΗΝΑ

    Όχι στην υποχρεωτική οριζόντια στείρωση των δεσποζόμενων ζώων. Είναι ιατρικά και ηθικά μη επιτρεπτή. Το ζώο υποβάλλεται σε μια βαριά επέμβαση επικίνδυνη πιθανώς για το ζώο για να εξυπηρετήσει την ανικανότητα του συστήματος να επιβάλλει τα ανάλογα πρόστιμα και κυρώσεις σε ιδιοκτήτες που δεν τηρούν τους βασικούς κανόνες όπως τη χρήση τσιπ στα κατοικίδια τους. Για ακόμα μια φορά κρύβουμε κάτω από το χαλάκι τα πραγματικά προβλήματα που αφορούν στην ενίσχυση πόρων για σημαντικούς τομείς της κρατικής ευθύνης και την ανεπάρκεια οργάνωσης με μια ακόμη νομοθετική πράξη που κατ ουσίαν θα τηρηθεί στο ελάχιστο.

  • 20 Μαΐου 2021, 21:20 | Στέργιος Αναστασιάδης

    Υποχρεωτική στείρωση, λέμε ΝΑΙ

  • 20 Μαΐου 2021, 21:15 | Νικάκη Ματίνα

    Α) ΟΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση» όλων των δεσποζόμενων σκύλων, διότι είναι αντισυνταγματική, επιστημονικά ανεπίτρεπτη, αντίθετη με το σεβασμό, την ευζωία και τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και είναι αναφαίρετο δικαίωμα βάση συντάγματος του ιδιοκτήτη τους, να αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο αυτός αν θα στειρώσει το ζώο του για λόγους υγείας ή ανεπιθύμητων γεννών, αφού εγκρίνει τη χειρουργική επέμβαση ο κτηνίατρος.
    Η υποχρεωτική στείρωση είναι αντίθετη με τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το άρθρο 2.

    Β) Σχετικά με την παράγραφο 7
    Οι υποχρεώσεις και οι πειθαρχικές ποινές σε αυτό το νομοσχέδιο, μας κάνουν επίσης να αναρωτιόμαστε, γιατί να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση και διαφορετικές τιμωρίες σε περίπτωση παραβάσεων , στους κυνηγετικούς σκύλους και κατ επέκταση στους κυνηγούς ιδιοκτήτες σκύλων και μάλιστα με επιπτώσεις και στην άδεια κυνηγίου. Κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της ευζωίας των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων και διαχωρίζει τα ζώα, τα δικαιώματά τους και τους ιδιοκτήτες τους, ανάλογα με την ιδιότητά τους και τη φύση τους. Άρα για όλους τους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους, απαιτούμε να ισχύουν ακριβώς τα ίδια μέτρα, όπως αρμόζει στο Σύνταγμα και τη Δημοκρατία . Οι κυνηγοί είναι κατά συντριπτικό ποσοστό οι κυναγωγοί – ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι τίθενται καθημερινά σε ελέγχους για ηλεκτρονική ταυτοποίηση και βιβλιάριων υγείας των ζώων τους, διότι είναι άμεσα εκτεθειμένοι σε ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών κατά τη διαδρομή προς και από τους κυνηγότοπους. Οπότε αν πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στους ελέγχους, αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες άλλων ζώων, διαφορετικής φύσης.

    Γ) Σχετικά με την παράγραφο 8 έχουμε τα εξής:
    Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.
    Σύμφωνα με το ΦΕΚ 4361/ 13-12-2017 έχουμε της εξής απόφαση:
    2. Επιτρέπεται η διεξαγωγή Αγώνων Κυνηγετικών Ικανοτήτων (Α.Κ.Ι.) σκύλων δεικτών και ιχνηλατών σε ζώνες εκγύμνασης σκύλων (ΖΕΣ) ως ακολούθως:2.1 Αγώνες Κυνηγετικών σκύλων δεικτών. Σε περιορισμένες εκτάσεις που καθορίζονται από τις δασικές Αρχές, από 1ης Αυγούστου μέχρι 31ης Μαρτίου του επομένου έτους, για την πεδινή πέρδικα (Perdix perdix), την πετροπέρδικα (Alectoris graeca), τη νησιώτικη πέρδικα (Alectoris chukar), το φασιανό (Phasianus colchicus), το ευρωπαϊκό ορτύκι (Coturnix coturnix coturnix), και τη μπεκάτσα (Scolopax rusticοla).Επιτρέπεται, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των Α.Κ.Ι., η ειδική απελευθέρωση περιορισμένου αριθμού εκτρεφόμενων ατόμων πεδινής, ορεινής και νησιώτικης πέρδικας, φασιανού και ευρωπαϊκού ορτυκιού με την προϋπόθεση ότι στους βιότοπους αυτούς και σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων δεν υπάρχουν φυσικοί επιδημητικοί πληθυσμοί αυτών των ειδών ορνιθόμορφων και ότι τα πτηνά αυτά στο βαθμό που είναι εφικτό, θα απομακρύνονται από τους διοργανωτές των Α.Κ.Ι., μετά τη λήξη των αγώνων, έτσι ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα υβριδισμού ή η πιθανότητα μεταφοράς παθογόνων οργανισμών.
    Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων επαναφοράς, έρευνας και νερού (Ριτρίβερ. Σπάνιελ κ.α.)
    Άρα θα πρέπει στο νομοσχέδιο να συμπεριληφθούν εκτός από τους δείκτες και οι ιχνηλάτες, λαγωνικοί, επαναφοράς, έρευνας και νερού σκύλοι.

  • 20 Μαΐου 2021, 21:54 | Κώστας Χριστόπουλος

    οχι στην υποχρεωτικη στειρωση…στηριζω τις θεσεις του ΚΟΕ και της ΚΣΕ

  • 20 Μαΐου 2021, 21:49 | ANDROYLAKIS

    Αρθρο 5 παράγραφος 1α: Να μην προβλέπεται σε καμία περίπτωση η υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς, ή τουλάχιστον να εξαιρεθούν οι κυνηγετικοί σκύλοι ως σκύλοι εργασίας.
    Άρθρο 5 παράγραφος 6: Ο τρόπος που είναι διατυπωμένη η διάταξη, είναι προβληματικός και κατάφορα εχθρικός για τους κυνηγούς, κάνοντας μια σαφέστατη και «ρατσιστικού» τύπου διάκριση μεταξύ αυτών και όλων των άλλων κατόχων σκύλων στη χώρα μας.
    Άρθρο 5 παράγραφος 7 : Ο «επιθετικός» τρόπος που το σχέδιο νόμου αντιμετωπίζει εκ προοιμίου τους κυνηγούς, γίνεται ακόμα πιο ορατός με την πρόβλεψη ότι: – «Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών.».

  • 20 Μαΐου 2021, 21:29 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

    Έλεος… όχι στην στείρωση τών δεσποζωμενων ζώων μας απαράδεκτος νόμος… μόνο καί μόνο που είναι στην διαβούλευση….

  • 20 Μαΐου 2021, 21:16 | Μάγδα Σιδέρη

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους.

  • 20 Μαΐου 2021, 21:04 | Κώστας Μελάς

    Υποστηρίζουμε την υποχρεωτική στείρωση ως μόνο μέτρο ελέγχου των αδέσποτων ζώων

  • 20 Μαΐου 2021, 21:44 | ΣΤΕΦΑΝΙΑ Ν

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 20 Μαΐου 2021, 21:28 | ΜΑΡΙΟΣ Β

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ…ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΜΕ ΚΟΝΤΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ…