Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 7 Μαΐου 2021, 18:53 | ΝΑΚΟΥΣΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 7 Μαΐου 2021, 18:28 | Ιωάννης Σερετης

    Δεν συμφωνώ με την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζωμενων σκυλων33

  • 7 Μαΐου 2021, 18:41 | Παπαδακης Μιχαλης

    Στειρωση για τους παιδοφιλους σκεφτειται να κανετε και οχι για τα σκυλια παρτε μια αποφαση λογικη εκει στην κυβερνηση καταστρεφεται οτι υπαρχει

  • 7 Μαΐου 2021, 18:15 | Μαρία Μπώχερτ

    Θερμή παράκληση να πην πάτε πίσω ούτε ένα βήμα σε ό,τι αφορά τις υποχρεωτικές στειρώσεις. Ούτε μισό.

    1. Οι σχολιαστές που αναφέρουν περί πόνου, δεν έχουν ενημέρωση για τον πόνο που θα υποφέρει ο σκύλος τους εάν ΔΕΝ στειρωθεί – καρκίνος των μαστών, της μήτρας, πυομήτρα, καρκίνος του προστάτη.
    2. Οι σχολιαστές που αναφέρουν τα περί «η μόνη χώρα στην Ευρώπη, πουθενά αλλού στην ΕΕ» κλπ, σίγουρα δεν έχουν τη σχετική ενημέρωση. Ελάχιστες χώρες ΜΕΡΙΚΩΣ δεν έχουν υποχρεωτική τη στείρωση, μεταξύ τους η Ρουμανία και η Ισπανία – χώρες γνωστές για την κακή ποιότητα ζωής των ζώων τους. Τα μόνα ζώα που δεν στειρώνονται είναι τα παραγωγικά, τα οποία ως γνωστόν έχουν αριθμό και κωδικούς, είναι περασμένα σε Μητρώα για την αναπαραγωγή, έχουν pedigree, δηλ. ελέγχονται. Αδέσποτα ζώα σε καταφύγια είναι υποχρεωτικά στειρωμένα όταν παραδωθούν στον νέο τους ιδιοκτήτη.
    3. Η ηλικία στείρωσης στις χώρες της ΕΕ είναι το διάστημα μεταξύ 3-6 μηνών, ώστε τα θηλυκά να ΜΗΝ προλάβουν να έχουν την 1η τους περίοδο, η οποία αυξάνει κατά μεγάλο ποσοστό την εμφάνιση καρκίνου αργότερα.
    4. Οι σχολιαστές που αναφέρουν ότι δεν είναι στη φύση του ζώου η στείρωση, ας σκεφτούν ότι επίσης δεν είναι στη φύση του ζώου να περνάει τη ζωή του μέσα σε 4 τοίχους – αλλά όσοι τα έχουμε, προσπαθούμε να τους προσφέρουμε ό,τι καλύτερο περνάει από το χέρι μας. Επίσης, δεν είναι στη φύση του ζώου να έχει πλακουτσή μύτη, αλλά πληρώνουμε πολλά χρήματα γι αυτή την διαστροφική μεταμόρφωση. Και το ζώο πονάει, δεν μπορεί να αναπνεύσει και δεν μπορεί να κοιμηθεί – όσοι έχετε παγκ το γνωρίζετε ήδη. Ούτε είναι στη φύση του ζώου να το ταΐζουμε νερό με αλάτι, ώστε να μπορεί να ορμάει. Το ζώο αυτό υποφέρει. Ούτε είναι στη φύση του ζώου να έχει κομμένα αφτιά και ουρά. Γεννήθηκε με άλλα αφτιά και άλλη ουρά, και πόνεσε πολύ όταν τα κόβαμε.

    Με την ευχή κανείς από τους αρνητές της στείρωσης να μην ζήσουν τα αποτελέσματα της έλλειψής της, θα παρακαλούσα να διευρυνθεί το άρθρο 19 περί εκπαίδευσης με όλους τους δυνατούς τρόπους. Εκπαίδευση μας λείπει. Ευχαριστώ.

  • 7 Μαΐου 2021, 18:53 | Καραπιπέρης Χαράλαμπος

    Η λύση στα αδέσποτα δεν χρειάζεται νέους νόμους αλλά σωστή εφαρμογή των υπαρχόντων που δεν τηρούνται, όπως η ηλεκτρονική σήμανση όλων των ζώων συντροφιάς με αντιστοιχία ζώου καί όνομα ιδιοκτήτη σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων.ειναι γεγονός ότι αυτό το μέτρο αν είχε πραγματικά εφαρμοστεί δεν θα είχαμε εγκαταλείψεις. Η στείρωση σε δεσπεζομενα ζώα είναι υποκριτικά υπέρ της ευζωιας τους αφού πάμπολλες μελέτες κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου για προβλήματα υγείας που μπορεί να αποφέρει.

  • 7 Μαΐου 2021, 18:34 | Γεώργιος

    Είμαι κατά της υποχρεωτικής στείρωσης όλων των δεσποζόμενων σκύλων, αυτό είναι φασιστική ενέργεια, ΛΑΘΟΣ και ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΣ!!!! Πως σε μια χώρα που απαγόρευσε το κόψιμο της ουράς ως ακρωτηριασμό, παρουσιάζουν την στείρωση σαν ευζωια???? Υπάρχει τρόπος ελέγχου των δεσποζόμενων σκύλων χωρίς ακρωτηριασμούς. Αυτός είναι τα τσιπάκια. Αν τα ελεγκτικά όργανα έκαναν σωστά την δουλειά τους όλα θα ήταν καλύτερα!!!! Δεν μπορώ να ακρωτηριάσω ένα μέλος της οικογένειάς μου. Βάζετε τους ευσυνείδητους ιδιοκτήτες σε ένα καζάνι με τους ασυνείδητους…

  • 7 Μαΐου 2021, 18:44 | Πάνος

    Καλησπέρα σας,
    Η στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς και κυρίως σκύλων είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη. Θα επιφέρει μελλοντικα την εξαφανίση των καθαρόαιμων γηγενών φυλών και ενός τεράστιου ποσοστού άλλων καθαρόαιμων φυλών που με κόπο, μεράκι,προσωπική αγάπη και αφιέρωση προσωπικου χρόνου, υλικών και άυλων έχει προσφέρει η ελληνική κυνοφιλία στην ιστορία και στην εξέλιξη των φυλών. Η κυνοφιλία επιδιώκει την εξέλιξη και την πρόοδο των φυλών και αυτή επιτυγχάνεται μέσω της αναπαραγωγής. Αν η αναπαραγωγή των ζώων παραμείνει μόνο σε εκτροφείς-έμπορους που σκοπό έχουν μόνο το κέρδος αυτόματα χάνεται ο σκοπός της προόδου.
    Επιπρόσθετα επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως η στείρωση και ιδιαίτερα σε μικρή ηλικία προκαλούν στα σκυλιά περισσότερα προβλήματα υγείας και ζωής αλλά και συμπεριφοράς απο όσα λύνουν. Φυσικό επόμενο των ανωτέρω
    ,για να έχει ένας υπεύθυνος ιδιοκτήτης έναν υγιή σκύλο, να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει μεγαλυτερο πλήθος ασθενειών που μπορεί να προκαλέσει η στείρωση από αυτες που πιθανόν να εμφανίσει το ζώο αν δεν στειρωθεί, να τον συντηρεί για όλη του την ζωή με φαρμακευτική αγωγή(τουλάχιστον ρύθμισης θυρεοειδή), να τον σιτιζει για όλη του την ζωή με ειδικές τροφές για στειρωμενα σκυλιά.
    Ενδεικτικά παραθέτω κάποιες έρευνες για του λόγου το αληθές των προβλημάτων που προκαλεί η στειρωση:
    https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/j.1748-5827.2011.01220.x.
    http://journals.plos.org/plosone/article/file?id=10.1371/journal.pone.0055937&type=printable https://healthyandhappydog.com/physical-effects-of-neuter/ https://www.psychologytoday.com/us/blog/canine-corner/201805/neutering-causes-behavior-problems-in-male-dogs?fbclid=IwAR1Cyqd3OnSHLA4P9-vSI6CYEFmaWaLwsS3opshemjZQG86AlZp-5-g7mlc https://www.skylakos.gr/ilikia-steirosis-megethos-skylou-provlimata/ https://www.skylakos.gr/epiptoseis-steirosis-stin-ygeia-skylon/ Υπάρχουν κι άλλες αρκετές στο διαδίκτυο.
    Θεωρώ παράλογο η πολιτεία να αντιμετωπίζει όλους του ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς ως ανεύθυνους και να τους αναγκάζει να προβούν σε στείρωση των ζώων τους. Η στείρωση σταματά την εξέλιξη και την πρόοδο της κυνοφιλίας και όχι τους ανεύθυνους και ασυνείδητους ιδιοκτήτες. Η ευθύνη, η συνείδηση και η σωστή συμπεριφορά προς τα ζωα μπορεί να αποκτηθεί μέσω
    της παιδείας, της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης ιδιοκτητών, παλαιών και νέων.

  • 7 Μαΐου 2021, 18:12 | Κωνσταντίνος Ζιανός

    Λυπούμαιπάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 7 Μαΐου 2021, 18:54 | Γιαννης Λαμπρου

    οχι στην στειρωση. Ναι στο τσιπακι και στο βιβλιαριο υγειας. Αυστηρες ποινες στους μη τηρουντες τον νομο.

  • 7 Μαΐου 2021, 18:18 | Amy Dia

    Η υποχρεωτική στείρωση των ζώων θα εξαλείψει τις γεννήσεις και θα οδηγήσει στον αφανισμό των τοπικών ειδών/φυλών.
    Επιπλέον, θα ανοίξει τον δρόμο για το εμπόριο και την εκμετάλλευση των ζώων ως αναπαραγωγικές μηχανές στα χέρια των κερδοσκόπων εκτροφέων.
    Τα ζώα δεν διαφέρουν από τους ανθρώπους νοητικά και ψυχοσυναισθηματικά και έχουν και αυτά το δικαίωμα στην ελεύθερη βούληση.
    Ο άνθρωπος οφείλει να μάθει να συμβιώνει με τη φύση και τα πλάσματά της γύρω του, να την σέβεται, να μην την υποτιμά και να μην στενεύει τον χώρο με πολυκατοικίες και κτίρια αλλά να διευρύνει τον χώρο με πάρκα και σπιτάκια-φωλιές για τα ζώα.
    Τα ζώα πρέπει να ζουν ελεύθερα όπως η φύση τους ορίζει και όχι έγκλειστα σε διαμερίσματα και σε κλουβιά.
    Αν κάποιος θα έπρεπε να υποχρεωθεί σε μια πράξη ρουτίνας αυτός είναι ο κάθε άνθρωπος-πολίτης, ανεξαρτήτως ηλικίας, να συμμετέχει στη φροντίδα, καθαριότητα και σίτιση των ζώων που διαβιούν ελεύθερα στον περιβάλλοντα χώρο.
    Τα ζώα δεν μας επέβαλλαν να στειρωθούμε για να μην ενοχλούμε τα ίδια και τη φύση με τον υπερπληθυσμό μας, τα απορρίματα και τους πολέμους μας.
    Τα ζώα ζουν σε αυτόν τον πλανήτη πριν από τον άνθρωπο.
    Και είναι ο άνθρωπος αυτός που οφείλει -από ευγνωμοσύνη και αγάπη- να καλύψει τις ανάγκες τους και όχι τα ζώα να καλύψουν τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου.

  • 7 Μαΐου 2021, 18:26 | Γιαννης Λαμπρου

    ΟΧΙ ΣΤΕΙΡΩΣΗ. ΝΑΙ ΣΤΟ ΤΣΙΠΑΚΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΥΓΕΙΑΣ. ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΜΗ ΤΗΡΟΥΝΤΕΣ ΤΟ ΝΟΜΟ.

  • 7 Μαΐου 2021, 18:01 | Γιαννης Λαμπρου

    ΟΧΙ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΤΑ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ. ΝΑΙ ΣΤΟ ΤΣΙΠΑΚΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΥΓΕΙΑΣ.

  • 7 Μαΐου 2021, 18:39 | Γεράσιμος Βαλσαμής

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζώμενων ζωντανών πλασμάτων.
    Όχι στην δεδομένη γενοκτονία αυτών των ζωντανών πλασμάτων.

    Δεδομένο Νο1: Για το πρόβλημα των αδέσποτων φταίνε αποκλειστικά οι ανεύθυνοι ιδιοκτήτες που τα εγκαταλείπουν και όχι τα ζώα.
    Δεδομένο Νο2: Το δεσποζόμενο ζώο είναι απολύτως ελεγχόμενο από τον ιδιοκτήτη του, άρα εξ’ ορισμού δεν θα ζευγαρώσει κατά λάθος.
    Δεδομένο Νο3: Ακόμα και στην περίπτωση «ατυχούς ζευγαρώματος» υπάρχει δυνατότητα διακοπής της κύησης με χορήγηση φαρμακευτικής ουσίας από τον κτηνίατρο (κάτι σαν το αντίστοιχο «χάπι της επόμενης μέρας» που υπάρχει για εμάς τους ανθρώπους.
    Δεδομένο Νο4: Η στείρωση είναι μια χειρουργική πράξη που υποβάλλει το ζώο σε πόνο, περιττό κίνδυνο λόγω της αναισθησίας αλλά και πολλές πιθανές σοβαρές παρενέργειες (π.χ. παχυσαρκία, ακράτεια, διάφορες μορφές καρκίνου κλπ).
    Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα, η υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων ουδόλως θα συνεισφέρει στη μείωση των αδέσποτων, αντίθετα, θα τιμωρήσει τα ζώα για τα λάθη των ανθρώπων, υποβάλλοντας τα σε περιττό πόνο, κίνδυνο και παρέμβαση στη φύση τους και μάλιστα στο όνομα της «φιλοζωίας».
    Επίσης θα τιμωρήσει και όλους τους υπεύθυνους ιδιοκτήτες αυτών, μιας και μέχρι τώρα σχεδόν μόνο αυτοί έχουν καταγράψει και σημάνει ηλεκτρονικά τα ζώα τους, αφήνοντας όλους τους ανεύθυνους στο απυρόβλητο.
    Εκτός από την παιδεία, ο μόνος άλλος τρόπος να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των αδέσποτων είναι η υποχρεωτική σήμανση ΟΛΩΝ των κατοικίδιων και ο αυστηρός έλεγχος αυτής τόσο από τα όργανα επιβολής της τάξης, όσο και από τους κτηνιάτρους.

  • 7 Μαΐου 2021, 18:33 | Βασίλης Πλιάκας

    Στο Άρθρο 6
    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας)

  • 7 Μαΐου 2021, 18:13 | ΣΩΤΗΡΗΣ

    Απαραδεκτο να θελετε να στειρωσετε τα ζωα.προφανως δεν θα γνωριζετε πως γινετε ενας σκυλος μετα την στειρωσει γιατι δεν θα ειχατε ποτε σκυλο,αν θελετε να κανετε κατι εφαρμοστε σωστα τους νομους που υπαρχουν μεχρι σημερα,αλωστε ειναιν υποχρεωτικο ολοι εσυ εχουν σκυλους να ειναι τσιπαρισμενοι που βρισκονται τα αδεσποτα?αρα δεν γινονται σωστοι ελενχοι.Εσεις δεν δωσατε ενα σκασμο χρηματα στους δημους και σε μκο για να μαζευουν τα αδεσποτα και μαλιστα θε υπηρχε και σε καθε δημο σημειο συγκεντρωσεις αδεσποτων.που πανε αυτα,αν δεν μπορειται κυριοι να εφαρμοσετε τους νομους δωστε τα εργαλεια σε αυτους που μπορουν δεν δυνατων να στειρωθουν ολα τα ζωα γιατι καποιοι ειναι ανικανοι.και πολυ οδηγοι περναναε ακομα με κοκκινο δεν θα απαγορευσουμε την οδηγηση εντελως μην τρελαθουμε.αυξηστε τις ποινες βαλτε ανθρωπους με μερακι και αγαπη πραγματικη για τα ζωα και οχι για τα χρηματα να ασχοληθουν με τα αδεσποτα ειναι πολυ ευκολη η διαχειρηση εσεις τα κανετε δυσκολα

  • 7 Μαΐου 2021, 18:11 | Κωστας Ψ.

    Η υποχρεωτικη στειρωση δεσποζωμενων ζωον ειναι απαραδακτη και κατα το παρελθων λανθασμενη τακτικη για την επιλυση του ζητηματος των αδεσποτων ζωον. Και σε αλλες λιγοστες χωρες που εφηρμωσαν συγκεκριμενα νομοσχεδια ειχε ως αποτελεσμα την δραματικη αυξηση των αδεσποτων, την ταλαιπωρια των ιδιων των ζωον και ιδιοκτητων τους και τελος την αφαιρεση του νομοσχεδιου.
    Στην Ελλαδα υπαρχουν ρατσες σκυλων που θα εξαφανισθουν εαν εφαρμοστη το συγκεκριμενω νομοσχεδιο. Ρατσες οπως ο ελληνικος ιχνηλατης, κρητικος ιχνηλατης, ηπειρωτικος ποιμενικος και αλλα. Πως θα προστατευθουν αυτες η γραμμες με το συγκεκριμενο νομοσχέδιο;
    Πως ειναι δυνατων να θελουμε να να επιλυσουμε το προβλημα των αδεσποτων και να μην εχει αρχικα εφαρμοσθει η υποχρεωτικη στειρωση ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ζωον για να δουμε τα αποτελεσματα, και επειτα να προβουν οι αρχες σε αυστηρωτερα μετρα.
    Τελος βρισκω ανηθικο να παρεμβουμε στο ζωο μας χωρις να υπαρχουν ιατρικη λογοι.

  • 7 Μαΐου 2021, 18:22 | Αθυριδης Ιωαννης

    Με την λογική αυτού του νομοσχέδιου οταν πονάει το δάχτυλο μας το κόβομαι Εφαρμοστέ τον νομο για το microchip & θα δείτε πως μειώνονται τα αδέσποτα

  • 7 Μαΐου 2021, 18:22 | Βασίλης Πλιάκας

    Στο Άρθρο 5
    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

    Στο Άρθρο 6
    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας)

    Στο Άρθρο 33
    Στην Επιτροπή Παρακολούθησης δεν είναι δυνατόν να υπάρχει Φιλοζωϊκό Σωματείο και να μην είναι μέλος ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος που εκπροσωπεί την Κυνοφιλία στην Ελλάδα, αλλά και στην Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία.

  • 7 Μαΐου 2021, 17:53 | Σκιαδάς Στυλιανός

    Δεν έχουμε δικαίωμα να στειρώνουμε τα ζώα …
    ΜΟΝΟ εάν τα ζώα είναι αδέσποτα θα πρέπει να επιβάλλετε η στείρωση.

  • 7 Μαΐου 2021, 17:34 | ΜΑΥΡΙΔΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ

    Ενα νομοσχέδιο που μαζί με τα ξερά θα κάνουν και τα χλωρά..Στην χώρα μας η ανικανότητα του κράτους να εφαρμόσει νόμους κ κανόνες που το ίδιο ψήφισε είναι συχνό φαινόμενο.Ετσι κ το υπάρχον πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς αναφέρει για τσιπακια και σημάνσεις..πότε το κράτος έκανε έλεγχο σε πολίτες αν όντως έχουν τα ζώα τους;Το ίδιο το κράτος (Δήμοι) ανίκανοι να διαχειριστούν τα αδέσποτα,τα οποία συχνάζουν σε πλατείες κ δρόμους..Ναι, αλλά εγώ δεν φταίω για τις δικές σας παραλείψεις..Εγώ γιατί να στερηθω την αναπαραγωγή;Εγώ ήμουν κ είμαι καθόλα νόμιμος κύριοι.. Όπως δεν μπορείτε να συλλάβετε την φοροδιαφυγή,ανακαλύψατε τα τεκμήρια,(Διαχρονικά),δεν μπορείτε να ελέγξετε τους αρνητές του κορονοοιου ούτε στην κοινωνία ούτε καν στο ΕΣΥ…με συνέπειες για τους υπόλοιπους
    Κράτος που γιορτάζει 3 πρωτομαγιες..
    Κράτος που αποφάσισε να χαραμίσει τις 5 Ελληνικές Φυλές που είναι επίσημα αναγνωρισμένες από τον ΚΟΕ.Τον σκύλο που περιγράφει ο Ξενοφώντας,στον Κυνηγετικό,τον Μινωικό σκύλο της Κρήτης,τον Ελληνικό ποιμενικό,τον Μολοσσο της Ηπείρου,και το συμπαθεστατο Κοκονι.Θα συνδέσετε την διακυβέρνηση σας με το σταμάτημα της εξέλιξης αυτών των φυλών; Γιατί αυτό θα επιφέρει η στείρωση των δεσποζωμενων ζώων.Ας μην κοροϊδεύομαστε..
    Η στείρωση κύριεςκ κύριοι είναι πράξη ακρωτηριασμού.. Λυπάμαι που οι πολίτες τσουβαλιαζονται όλοι σε μια κατηγορία και θα πληρώσουν τις συνέπειες της δικής σας ανικανότητας.Δεν προάγεται ,ισονομία,ισοκρατια,και δικαιοσύνη με τις πράξεις σας.Απεναντιας εκτιμώ ότι την νύφη θα την πληρώσουν οι συνήθως ύποπτοι νομοταγείς,και το πάρτι με τα αδέσποτα θα συνεχιστεί…με έξαρση αδέσποτων σε πρώτη φάση.

  • 7 Μαΐου 2021, 17:20 | κοκκαλης παναγιωτης

    απαράδεκτο να στειρωνουμε τα σκυλια ότι ποιο απάνθρωπο έχουμε ακούσει δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο τέτοιος νόμος αυτός ο νόμος θα είναι η καταστροφή της ράτσας

  • 7 Μαΐου 2021, 17:48 | Τσουράκης Νίκος

    Διαφωνώ με την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων. Είναι η καταστροφή των Ελληνικών αυτόχθονων φυλών όπως ο Ελληνικός Ποιμενικός, ο Ελληνικός ιχνηλάτης, ο Κρητικός λαγωνικός κτλ. Συμφωνώ με την υποχρεωτική σήμανση και αυστηρούς ελέγχους, για τους κανόνες ευζωίας κτλ. Έχετε λάβει τη γνώμη κτηνιάτρων, κυνοφιλικών σωματείων ομίλων φυλώ κτλ.

  • 7 Μαΐου 2021, 17:32 | φροσω

    εκτρωμα.καθε λογικος γνωριζη οτι η αφαιρεση γεννητικων οργανων
    σε υγιη ζωο ειναι κακοποιηση.

  • 7 Μαΐου 2021, 17:27 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΟΜΙΚΟΣ

    Ειναι απαραδεκτη , ακατανοητη , εχθρικη και ζημιογονα η ΕΠΙΒΟΛΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ κατακρεουργηση των σκυλιων μας , τα οποια ζουν μαζι μας μεσα στα σπιτια μας , στα κρεβατια μας και στην αγκαλια μας , με ολη την φροντιδα μας . Με ποιο δικαιωμα μας υποχρεωνετε σε αυτο τον καταναγκασμο ? γιατι να υ[ποστουν τα σκυλια μας τετοια σφαγη ? Δεν ειναι αδεσποτα μη ελεγχομενα κλπ κλπ , ειναι απολυτως ελεγχομενα , δεσποζομενα , καθαρα , με ιατρικλη παρακολουθηση με πολλα εξοδα , φροντιδα και κοπο και ουδεποτε αφηνει αδεσποτα καποιος που αγαπα και φροντιζει τα ζωα του ιδιαιοτερα τα κυνηγοσκυλα . ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΥΝΟΦΙΛΙΑ , ΛΕΓΕΤΑΙ ΥΣΤΕΡΙΑ ΑΝΤΙΚΥΝΗΓΗΤΙΚΗ .Αποφασισατε να αυτοκτονησετε πολιτικα και βρηκατε τον ΚΑΛΛΙΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ , η κυνηγητικη οικογενεια θα σας τιμωρησει με την ψηφο της .

  • 7 Μαΐου 2021, 17:51 | παρασκευας

    Και εγώ μαζί με τους κυνηγους θα πω όχι στην υποχρεωτική στηρωση των δεσποζομενων σκύλων είναι έγκλημα για την κυνοφυλια θα καταστρέψουμε πολλών χρόνων προσπαθεια θα χαθούν ζωα υψηλού επιπέδου γενητορες που μπορούν να πάνε ποιο ψηλά την κυνοφυλια μη βάζουν λοιπόν τα ζώα μπροστά στα παιχνίδια τους ας βρουν άλλο παιχνίδι τα ζώα μας είναι μέλη της οικογένειας μας όχι λοιπόν στη στηρωση των κηνυγετικων μας σκυλων

  • 7 Μαΐου 2021, 17:26 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    Η υποχρεωτική στείρωση είναι απαράδεκτη. Όταν ο σκύλος είναι δεσποζόμενος κάθε εγκυμοσύνη είναι ελέγχόμενη. Ακόμη και μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ελέγχεται μέσω αγωγής. Στείρωση στα αδέσποτα γατιά πώς θα γίνει? Στείρωση=ακρωτηριασμός!

  • 7 Μαΐου 2021, 17:45 | Γιάννης χάριτος Ερμούπολη

    Τα μέλη της οικογένειας μάς δεν στειρωνονται. Κανείς μας δεν θέλει αδέσποτα στους δρόμους όμως με το νομοσχέδιο αυτό θα πετύχετε ακριβώς το αντίθετο.. Κάθε χρόνο στις πανευρωπαϊκες εκθέσεις που γίνονται στην Χωραας όλοι μιλάνε για τα πόσο ψηλά είναι η κυνοφιλια στη χώρα μας και σε αυτές τις εκθέσεις αν δεν το ξέρατε να σας ενημερώσω ότι απαγορεύεται η συμμετοχή σε στειρωμενα ζώα.. Έχετε ιδέα τι πάτε να πράξετε? Έστω την ύστατη στιγμή πάρτε πίσω την στείρωση για τα υγιέστατα μέλη της οικογένειας μάς. Η στείρωση απετει νάρκωση και χειρουργική πράξη και αρκετά επώδυνη στα θηλυκά…ελπιζω να επικράτηση η λογική. Παγκόσμια αρνητική πρωτιά πάμε να καταγράψουμε σε αυτό το νόμο έκτρωμα

  • 7 Μαΐου 2021, 17:05 | αννα

    η αφαιρεση γεννητικων οργανων δεν ειναι φιλοζωια.αισχος

  • 7 Μαΐου 2021, 17:26 | Θεοχάρης Κουτσουμπας

    Πώς μπορώ να θεωρήσω τον εαυτό μου φιλόζωο,χωρίς να εκφράσω την αντίθεσή μου σε αυτές τις θέσεις. Επεμβαίνοντας στα ένστικτα, στην «προσωπικότητα»,στο χαρακτήρα του ζώου που μεγαλώνει και διαβιει στο σπίτι μου μαζί με τα παιδιά μου κάνοντας τα υπεύθυνους και ευσυνηδειτους μελλοντικούς πολίτες. Ο έλεγχος των αδέσποτων ζώων είναι θέμα σοβαρό, απόρροια ανεύθυνη στάσης ενος ποσοστού ιδιοκτητών καθώς και ενός μικρού ποσοστού δήθεν φιλοζωων που θεωρούν ως μοναδική υποχρέωση και ένδειξη αγάπης την παροχή τροφής και νερού(όχι στέγης ούτε εμβολίων και φαρμακευτικών αγωγών σε ομάδες αδέσποτων γάτες, σκύλους με τάπερ και μπολ έξω από τις πόρτες τους…και σε οικόπεδα μέσα σε χαρτόκουτα και σπιτάκια από μελαμινη στην καλύτερη..). Στο πέρασμα των αιώνων, δίπλα στον άνθρωπο υπήρχε ο σκύλος.. Άλλοτε φύλακας, άλλοτε συνοδός, άλλοτε συμπλήρωμα συντροφιάς και παρηγοριάς. Ο Ξενοφών είχε αναφέρει για τον σκύλο του τότε όπως υπάρχουν, αμφορείς, τοιχογραφίες και χίλια δυο αποδεικτικά για φυλές(τόσο ελληνικών καταβολαδων από την αρχαιότητα όσο και ξένων φυλών που εισήχθησαν,αγαπήθηκαν και έγιναν κομμάτι της οικογένειας και της καθημερινότητας του Έλληνα) και τις οποίες δεν κατάφεραν να σβήσουν οι κακουχίες της ζωής ούτε μάλιστα δύο παγκόσμιοι πόλεμοι και συνεχίζουν να είναι μέλη ισότιμα στη ζωή μας και να μεταφέρουν τόσο την ιστορία τους όσο και την ελπίδα διαιώνισης τους.. 2 παγκόσμιοι πόλεμοι και τόσοι μικρότερης εμβέλειας δεν κατάφεραν να τα σβησουν και τώρα με την άνεση της ζωής, με το βιοτικό, πνευματικό,κοινωνικό επίπεδο που έχουμε εν έτη 2021 θα γίνει αυτό;. Όχι στην υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων. Ναι στην υπεύθυνη στάση των ιδιοκτητών. Ναι στον έλεγχο των αδέσποτων.

  • 7 Μαΐου 2021, 17:26 | gregory

    ντροπη και αισχος.πιστευω η δικαιοσυνη αν ειναι ανεξαρτητη να αποσυρη αυτο το εκτρωμα.
    υπηρετες περιεργον [φιλοζωικον και τεκνων εφοπλιστον.

  • 7 Μαΐου 2021, 17:07 | mink

    Και φυσικά όποια διάκριση μεταξύ ζώων βάσει ράτσας και πεντιγκρί είναι εντελώς ανεδαφική και θυμίζει WWII προβληματικές τύπου Lebensborn. Ντροπή. Το γούστο να γίνεται κριτήριο για το δικαίωμα στην αναπαραγωγή. Ντροπή.

  • 7 Μαΐου 2021, 17:00 | Γιάννης Χάριτος

    Τα μέλη της οικογένειας μάς δεν στειρωνονται. Κανείς μας δεν θέλει αδέσποτα στους δρόμους όμως με το νομοσχέδιο αυτό θα πετύχετε ακριβώς το αντίθετο.. Κάθε χρόνο στις πανευρωπαϊκες εκθέσεις που γίνονται στην Χωραας όλοι μιλάνε για τα πόσο ψηλά είναι η κυνοφιλια στη χώρα μας και σε αυτές τις εκθέσεις αν δεν το ξέρατε να σας ενημερώσω ότι απαγορεύεται η συμμετοχή σε στειρωμενα ζώα.. Έχετε ιδέα τι πάτε να πράξετε? Έστω την ύστατη στιγμή πάρτε πίσω την στείρωση για τα υγιέστατα μέλη της οικογένειας μάς. Η στείρωση απετει νάρκωση και χειρουργική πράξη και αρκετά επώδυνη στα θηλυκά…ελπιζω να επικράτηση η λογική.

  • 7 Μαΐου 2021, 17:38 | Χάρης Κουτσουμπας

    Πώς μπορώ να θεωρήσω τον εαυτό μου φιλόζωο,χωρίς να εκφράσω την αντίθεσή μου σε αυτές τις θέσεις. Επεμβαίνοντας στα ένστικτα, στην «προσωπικότητα»,στο χαρακτήρα του ζώου που μεγαλώνει και διαβιει στο σπίτι μου μαζί με τα παιδιά μου κάνοντας τα υπεύθυνους και ευσυνηδειτους μελλοντικούς πολίτες. Ο έλεγχος των αδέσποτων ζώων είναι θέμα σοβαρό, απόρροια ανεύθυνη στάσης ενος ποσοστού ιδιοκτητών καθώς και ενός μικρού ποσοστού δήθεν φιλοζωων που θεωρούν ως μοναδική υποχρέωση και ένδειξη αγάπης την παροχή τροφής και νερού(όχι στέγης ούτε εμβολίων και φαρμακευτικών αγωγών σε ομάδες αδέσποτων γάτες, σκύλους με τάπερ και μπολ έξω από τις πόρτες τους…και σε οικόπεδα μέσα σε χαρτόκουτα και σπιτάκια από μελαμινη στην καλύτερη..). Στο πέρασμα των αιώνων, δίπλα στον άνθρωπο υπήρχε ο σκύλος.. Άλλοτε φύλακας, άλλοτε συνοδός, άλλοτε συμπλήρωμα συντροφιάς και παρηγοριάς. Ο Ξενοφών είχε αναφέρει για τον σκύλο του τότε όπως υπάρχουν, αμφορείς, τοιχογραφίες και χίλια δυο αποδεικτικά για φυλές(τόσο ελληνικών καταβολαδων από την αρχαιότητα όσο και ξένων φυλών που εισήχθησαν,αγαπήθηκαν και έγιναν κομμάτι της οικογένειας και της καθημερινότητας του Έλληνα) και τις οποίες δεν κατάφεραν να σβήσουν οι κακουχίες της ζωής ούτε μάλιστα δύο παγκόσμιοι πόλεμοι και συνεχίζουν να είναι μέλη ισότιμα στη ζωή μας και να μεταφέρουν τόσο την ιστορία τους όσο και την ελπίδα διαιώνισης τους.. 2 παγκόσμιοι πόλεμοι και τόσοι μικρότερης εμβέλειας δεν κατάφεραν να τα σβησουν και τώρα με την άνεση της ζωής, με το βιοτικό, πνευματικό,κοινωνικό επίπεδο που έχουμε εν έτη 2021 θα γίνει αυτό; Σκεφτείτε σοβαρά και υπεύθυνα τις λύσεις για τα αδέσποτα όπως και τον έλεγχο τους που όλοι επιθυμούμε (σεβόμενοι τις ανάγκες των ζώων για μια ποιοτική και σωστή διαβίωση ) χωρίς να γίνεστε επικίνδυνοι για ότι ο άνθρωπος κατάφερε να κρατήσει δίπλα του στο πέρασμα των αιώνων και των δυσκολιών της ζωής του. Όχι στην υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων. Ναι στην υπεύθυνη στάση των ιδιοκτητών. Ναι στον έλεγχο των αδέσποτων.

  • 7 Μαΐου 2021, 17:47 | Βασιλης Λεβενιωτης

    Η υποχρεωτικη στειρωση των ζωων συντροφιας με βρισκει ακρως αντιθετο,γιατι το να στειρωσουμε εναν σκυλο ο οποιος ζει μεσα στην οικογενεια μας,ειναι οικογενεια μας.Εχει chip με ολα τα στοιχεια του σκυλου και ολα τα στοιχεια του ιδιοκτητη του ειτε ειναι ημιαιμο ειτε ειναι καθαροαιομο,το καθαροαιμο ζωω εχει και το πεντιγκρι εκτος του chip,και μεσο του chip μπορει να βρεθει ο ιδιοκτητης του σκυλου σε καθε περιπτωση που θα βρεθει ο σκυλος μακρια απο τον ιδιοκτιτη του για τον Α/Β λογο.Το να κοπει η ουρα του σκυλου η το αυτι του θεωρηται ακροτηριασμος και τιμωρειτε,η υποχρεωτικη στειρωση και ο ευνουχισμος των ζωων θα επρεπε να θεωρητε κακουργημα.Επισης αυτο το νομοσχεδιο εχει βαλει στοχο τους κυνηγους και τους σκυλους τους λες και οι κυνηγοι ευθηνονται για τα αδεσποτα σκυλια που υπαρχουν.Κυνηγετικα σκυλια ειτε ειναι ημιαιμα ειτε καθαροαιμα εχουν βρεθει απειροελαχιστα στο δρομο επειδει οι κυνηγοι ειναι οι πραγματικοι φιλοζωοι.Αντιμετωπιζονται οι κυνηγοι σαν πολιτες δευτερης κατηγοριας, λες και ειναι ξεχωριστα μελη της κοινωνιας,ποιος ο λογος να εχει διαβατηριο ο σκυλος εφοσον δεν βγενει εκτος Ελλαδος,εχει βιβλιαριο υγειας και chip οπως και οι υπολοιποι σκυλοι.Τελος το να στειρωθουν ολα τα δεσποζομενα ζωα συντροφιας ειναι μεγαλο λαθος γιατι βαζουν ταφοπλακα σε ολες τις καθαροαιμες φυλες,που υπαρχουν και Ελλινηκες φυλες οπως ειναι ο κρητικος λαγωνικος,ο ελληνικος ιχνηλατης,ο μολλοσος της ηπειρου,λευκο ελληνικο τσοπανοσκηλο,κοκονι,ελληνικος ποιμενικος,οπου αυτες οι ρατσες σκυλων και ολες οι υπολοιπες ανα τον κοσμο που υπαρχουν,δημιουργηθηκαν απο τον ανθρωπο,για να βοηθουν τον ανθρωπο για να συνιπαρχουν με τον ανθρωπο,και ολα αυτα πατε να τα καταστρεψετε με ενα νομοσχεδιο εξοντωσης των φυλων.

  • 7 Μαΐου 2021, 17:04 | mink

    Ενεργητικός-παθητικός βασανισμός είναι η στείρωση και το τσιπάρισμα.
    Τα σόου σκύλων πρέπει να απαγορευθούν γιατί εξαντικειμενοποιούν τα ζώα, ακριβώς όπως και κάνει το τσίρκο. Το ίδιο και τα κέντρα αισθητικής σκύλων και πρακτικές προέκτασης luben αισθητικής π.χ. φιογκάκια στο τριχωτό τους κ.α.
    Δε φτάνει που οι νέοι σκλάβοι συντροφιάς ονομάζονται ζώα συντροφιάς – δεν το διάλεξαν να είναι μαζί σας. Δε φτάνει που χρησιμοποιήθηκαν ως διαβατήρια εξόδου Β6 κατά την πανδημία. Πρέπει να επιβάλλετε και να επιβραβεύετε και την παρέμβαση στο σώμα τους, να τα κάνετε κυβερνοοργανισμούς; Μόνο έτσι θα θριαμβεύσει ο δεσποτισμός σας;
    Σίγουρα θα υπάρχουν άλλες λύσεις που σέβονται και ανθρώπους και ζώα. Αν η στείρωση και το τσιπάρισμα είναι οι μόνες λύσεις, τότε δε θα έπρεπε καν να υπάρχουν τα ζώα αυτά κοντά σας και να σας φέρνουν σε τέτοια αδιέξοδα, δεν είστε κατάλληλος/η να έχετε ένα.
    Τα ζώα αυτά δεν έχουν σε γενικές γραμμές διαλέξει να ζουν μαζί σας. Είναι ανελεύθερα επειδή εσείς έχετε ανάγκη από συντροφιά. Εσείς αποφασίζετε ηθικά για διάφορες υποθέσεις τους που ξεπηδούν από τη σκλαβιά τους. Πρέπει να τα εξευτελίσετε και με αυτόν τον τρόπο, στερώντας τους και την παράμετρο της αναπαραγωγής και της υποτυπώδους ελευθερίας;

  • 7 Μαΐου 2021, 17:40 | Καραβιωτης Αλεξιος

    Απαράδεκτη και εγκληματική ενέργεια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων την στιγμή που μιλάμε για ακρότηριασμο… με μια τέτοια ενέργεια επίσης κατακερματίζει κάθε προσπάθεια ανάδειξης των ελληνικών φύλων ιχνηλατών και μη …!! Λέμε όχι στην στείρωση των τετραπόδων φίλων μας ιδιαίτερα των καθαρόαιμων φύλων … λέμε όχι στην στείρωση των συντρόφων μας …!! Η ενέργεια αυτή θα έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα …

  • 7 Μαΐου 2021, 17:18 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΟΜΙΚΟΣ

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 7 Μαΐου 2021, 17:58 | Γεώργιος Βελωνας

    Θα έπρεπε η πολιτεία – κυβέρνηση να ασχοληθεί με τα αδέσποτα και όχι με τα δεσποζομενα ζώα συντροφιάς, εργασίας,δεν νομίζω ότι με νόμο πονάει κεφάλι κοβουμε κεφάλι θα υπάρξει αποτέλεσμα και αποδοχή από την κοινωνία.

  • 7 Μαΐου 2021, 17:42 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ. Η ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΤΗΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΠΕΡΙ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΖΩΩΝ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΤΑ ΣΤΕΙΡΩΜΕΝΑ ΖΩΑ ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ. ΕΥΖΩΙΑ ΚΑΙ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΔΙΖΟΥΝ.

  • 7 Μαΐου 2021, 17:58 | Βασίλης

    Δεν υπήρξε ποτέ χειρότερο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, στο σύνολο του αποτελεί τιμωρητικό νομοσχέδιο για τους κατόχους ζώων και μάλιστα στ’ όνομα της ευζωίας των ζώων, μα αν εφαρμοστεί σε δέκα, είκοσι χρόνια δεν θα υπάρχουν ζώα για να ζουν και μάλιστα καλά (ευ). Το δε κεφάλαιο περί υποχρεωτικής στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων μόνο από φιλόζωους δεν έχει συνταχθεί (αλλά ούτε και από φιλάνθρωπους) αλλά από εχθρούς των ζώων που στόχο έχουν την εξαφάνιση των ζώων (επιλέγουν την τελική λύση αντί της διαχείρισης του προβλήματος των αδέσποτων. Ας ρωτήσουν οι εμπνευστές του νομοσχεδίου τους κτηνιάτρους για τα όσα οργανικά προβλήματα (στην ψυχή και στο σώμα ενός ζώου) προκαλεί η στείρωση και να κλάψουν για την δήθεν ευζωία που θέλουν να τους προσφέρουν. Αυτά τα λέει κάποιος που υποστήριξε την εφαρμογή μικροτσίπ στα ζώα ώστε να υπάρχει υπεύθυνος δεσπότης του ζώου κι έχει ήδη στειρώσει το ένα από τα δύο σκυλιά του για ιατρικούς λόγους (για να μην πεθάνει, για την ευζωία του), αλλά αυτό το νομοσχέδιο δεν τιμά ούτε τους φιλόζωους ούτε ταιριάζει σε Ευρωπαϊκή χώρα.

  • 7 Μαΐου 2021, 17:21 | ΓΡΗΓΟΡΗΣ

    Παράνομος και αντισυνταγματικός ο νόμος για τον ακροτηριασμο των ζώων συντροφιάς μας!! Ελπίζω την ύστατη στιγμή να κάνετε το σωστό!!

  • 7 Μαΐου 2021, 17:52 | Νικος Χαρισόπουλος

    Επειδή και παιδιά πετούν στο δρόμο να γίνει υποχρεωτική στείρωση και σε όλους τους ανθρώπους σε ηλικία αναπαραγωγής. Αρκετά παιδιά χωρίς γονείς υπάρχουν, όποιος θέλει παιδί, να πάρει από εκεί. Τί; Δεν σας αρέσει ένα τέτοιο μέτρο; Ε, το ίδιο είναι και με τα δεσποζόμενα. Ας απαγορεύσετε να είναι παρατημένα στους κήπους και τις αυλές και να λένε οι ιδιοκτήτες «τώρα για λίγο το έβγαλα» και ως δια μαγείας να μένει έγκυος. Βαρέθηκα να κάνω καταγγελίες στην αστυνομία για παρατημένα σκυλιά σε μπαλκόνια και πιλωτές. Ποτέ δεν έγινε τίποτα. Αναγκάστηκα και πούλησα το σπίτι μου και μετακόμισα. Έιναι ενα λάθος μέτρο που δεν θα αλλάξει την κακή νοοτροπία των ανθρώπων χωρίς παιδεία και αισθήματα. Εν αντιθέσει, είναι σαν να τιμωρούμαστε όλοι όσοι είμαστε πραγματικά εντάξει απέναντι στα ζωάκια μας, την πολιτεία και τους συνανθρώπους μας. Το χειρότερο είναι ότι μαζί με εμάς θα τιμωρηθούν και τα ζωάκια μας που θα πρέπει να υποβληθούν σε μια χειρουργική επέμβαση – ακρωτηριασμό. Δεν υπάρχει περίπτωση ιδιοκτήτης που έχει σωστά το σκύλο του μέσα στο σπίτι να βρεθεί αναπάντεχα με κουτάβια στο χέρι. Το αν θα παρατήσει κάποιος το σκύλο του στο δρόμο καμία σχέση δεν έχει με τη στήρωση. Το μέτρο αυτό είναι «πονάει χέρι κόβει κεφάλι».

  • 7 Μαΐου 2021, 17:36 | Καραμπέτσος Βαγγέλης

    Είναι απαράδεκτη η υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων. Το πρόβλημα δεν είναι εκεί. Κάθε χρόνο διατίθενται κονδύλια απο τους Δήμους για σύλληψη-μεταφορά, στείρωση, σήμανση, εμβολιαμό αδέσποτων και ΤΡΟΦΕΣ οι οποίες απλά πωλούνται ξανά απο τις φιλοζωικές 《οργανώσεις-συλλόγους》και δεν φτάνουν στα αδέσποτα.Εκεί είναι το πρόβλημα και χρειάζεται έλεγχος. Εγκλεισμός αδέσποτων σε οργανωμένα κυνοκομεία με μόνιμο προσωπικό- κτηνίατρο και όλα θα λυθούν άμεσα.

  • 7 Μαΐου 2021, 17:51 | Νικος Ξ.

    Με εκπληξη και λυπη διαβαζω το πλαισιο για την ευζωια των ζωον συντροφιας. Φανταζομαι οτι λυθηκαν ολα τα προβληματα του ανθρωπινου γενους και συνεχιζουμε με τα ζωα μας. Αλλας ας επικεντρωθουμε στο νομοσχεδιο προς διαβουλευση.

    Στηρωση δεσποζομενων ζωον (ακρωτηριασμος): Δεν επιτρεπεται στα λοιπα Ευρωπαικα κρατη και θελουμε να ειμαστε πρωτοποροι σε αυτο? Θεωρειτε ακρωτηριασμος και απαγορευεται το κοψιμο της ουρας και των αυτιων αλλα θα επιτρεψουμε το ξεριζωμα των γεννητικων οργανων; Απιστευτο, απαραδεκτο και κατ εμε κατακριταιο…..

    Ας ξεκινησουμε «κοβοντας τα γεννιτικα οργανα» των παιδοφυλων και βιαστων που δραστηριοποιουντε στην κοινωνια μας και ας αφησουμε τα δεσποζομενα ζωα μας να απολαυσουν την θαλπωρη του σπιτιου με τους αγαπημενους τους ανθρωπους που φροντιζουν να μην ζευγαρωνουν ανεξελεκτα.

    Ασπαζομαι δε την αποψη/προταση για τα αδεσποτα ζωντανα που δεν ελεγχοντε και ως εκ τουτου, οφειλουμε να τα στειρωσουμε.

    Θεωρω ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ την προταση για ακρωτηριασμο γεννιτικων οργανων καθε δεσποζομενου ζωντανου. Η ελληνικη κοινωνια ειναι αρκετη υπευθηνη (αλλωστε σας εδωσε το χρισμα να την κυβερνησετε) ετσι ωστε να μπορει να διαχειριστει τα δεσποζομενα ζωα της.

    Με εκτιμηση,

    ΝΞ

  • 7 Μαΐου 2021, 17:55 | Γιώργος

    Απαράδεκτη η υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων. Είναι ιατρική πράξη κι όχι πολιτική απόφαση.

  • 7 Μαΐου 2021, 17:51 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

    Το Φαρμακο για την μειωση των αδεσποτων ειναι ενα και μονο ..η συλληψη και η στειρωση ολων των ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΜΟΝΟ , αυτα ζευγαρωνουν και πολλα πλασαζονται ανεξελεγκτα , τα βλεπω καθε μετα καθως ειμαι και επιφορτισμενος απο τον Δημο που ανηκω στην σιτιση τους στην περιχι ευθυνης μας.

    Ο Νομος που θελετε να ψηφισεται με μια λογικη που δεν μπορει να κατανοηθει απο κανενα υγιως σκεπτομενο κυνοφιλο , ειναι εχθρικος απέναντι στους κατοχους δεσποζομενων σκυλων γιατί τους θεωρείται όλους ανεύθυνους και ασυνείδητους!
    Ειμαστε χιλιαδες ολοι εμεις οι κατοχοι δεσποζομενων σκυλων και γατιων που αναλαμβανουμε πληρως τις ευθυνες μας εναντι των τετραποδων συντροφων μας!
    Ειναι συνταγματικο και αναφαιρετο δικαιωμα μας επισης να αποφασιζουμε ποτε θα τα ζευγαρωνουμε και να απολαμβανουμε τους απογονους τους ( τα εγγονια μας )..
    Συμφωνω οτι υπαρχουν και ανευθυνοι ιδιοκτητες δεσποζομενων ζωων.αυτο ομως δεν σου δινει το δικαιωμα να μας βαζεις ολους εμας και τα ζωντανα μας στο ιδιο βαρελι στην λογικη του ποναει ποδι κοψε το κεφαλι!
    Με αυτον τον νομο καταργειται ολους του Κυνοφιλικους ομιλους και σωματεια της Ελλαδας και μας κλεινεις σε μια εξοχως ρατσιστικη φυλακη αφου βαση Διεθνους νομοθεσιας κανεις στειρωμενος σκυλος δεν γινεται δεκτος σε σε καμμια εκθεση μορφολογιας στην Ελλαδα αλλα και στο εξωτερικο αλλα και σε κανενα Ελληνικο , Πανευρωπαικο και Παγκοσμιο Πρωταθλημα σκυλων εργασιας σε πεδιο που η ΕΛΛΑΔΑ μεγαλουργει τα τελευταια χρονια….!

  • 7 Μαΐου 2021, 17:42 | ΝΙΚΟΣ

    Απαράδεκτο να μας υποχρεώνετε να στειρώσουμε τα ζώα μας. Τα ζώα συντροφιάς είναι δεσποζόμενα και 100% ελεγχόμενα. Για ποιό λόγο να θέσω σε τέτοια ταλαιπωρία-χειρουργείο το κατοικίδιο μου; Επείδη υπάρχουν αδέσποτα, θα πρέπει να στειρώσουμε τα δεσποζόμενα; Είναι τουλάχιστον φασιστικό να μας υποχρεώσετε σε τέτοια πράξη.

  • 7 Μαΐου 2021, 17:25 | Ανδρεας Γκλαβινης

    Μεγάλο λάθος η στείρωση των δεσποζομενων. Καταστρέφετε την κυνοφιλια και όλες τις προσπάθειες του κοε κ οκαδε .δεν γίνεται να πονάει το χέρι κ να το κόβουμε.ναι στα αυστηρά πρόστιμα σε ανευθυνους ιδιοκτήτες .Το πρόβλημα με τα αδέσποτα θα πολλαπλασιαστει.λαθος μεγαλο ότι δεν υπάρχει στην επιτροπή κάποιο μέλος του κοε

  • 7 Μαΐου 2021, 17:06 | Τασοσς

    Όχι στην στείρωση δεσποζομενων ζώων,
    είναι γενοκτονία.

  • 7 Μαΐου 2021, 17:36 | Νικόλας

    Δεδομένο Νο1: Για το πρόβλημα των αδέσποτων φταίνε αποκλειστικά οι ανεύθυνοι ιδιοκτήτες που τα εγκαταλείπουν και όχι τα ζώα.
    Δεδομένο Νο2: Το δεσποζόμενο ζώο είναι απολύτως ελεγχόμενο από τον ιδιοκτήτη του, άρα εξ’ ορισμού δεν θα ζευγαρώσει κατά λάθος.
    Δεδομένο Νο3: Ακόμα και στην περίπτωση «ατυχούς ζευγαρώματος» υπάρχει δυνατότητα διακοπής της κύησης με χορήγηση φαρμακευτικής ουσίας από τον κτηνίατρο (κάτι σαν το αντίστοιχο «χάπι της επόμενης μέρας» που υπάρχει για εμάς τους ανθρώπους.
    Δεδομένο Νο4: Η στείρωση είναι μια χειρουργική πράξη που υποβάλλει το ζώο σε πόνο, περιττό κίνδυνο λόγω της αναισθησίας αλλά και πολλές πιθανές σοβαρές παρενέργειες (π.χ. παχυσαρκία, ακράτεια, διάφορες μορφές καρκίνου κλπ).
    Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα, η υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων ουδόλως θα συνεισφέρει στη μείωση των αδέσποτων, αντίθετα, θα τιμωρήσει τα ζώα για τα λάθη των ανθρώπων, υποβάλλοντας τα σε περιττό πόνο, κίνδυνο και παρέμβαση στη φύση τους και μάλιστα στο όνομα της «φιλοζωίας».
    Επίσης θα τιμωρήσει και όλους τους υπεύθυνους ιδιοκτήτες αυτών, μιας και μέχρι τώρα σχεδόν μόνο αυτοί έχουν καταγράψει και σημάνει ηλεκτρονικά τα ζώα τους, αφήνοντας όλους τους ανεύθυνους στο απυρόβλητο.
    Εκτός από την παιδεία, ο μόνος άλλος τρόπος να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των αδέσποτων είναι η υποχρεωτική σήμανση ΟΛΩΝ των κατοικίδιων και ο αυστηρός έλεγχος αυτής τόσο από τα όργανα επιβολής της τάξης, όσο και από τους κτηνιάτρους.