Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 7 Μαΐου 2021, 21:23 | Κόκκαλης Ιωάννης

    Δεν συμφωνώ με το νομοσχέδιο!να μην γίνει ακρωτηριασμός σε δεσπεζομενα ζώα

  • 7 Μαΐου 2021, 21:58 | ΗΛΙΑΔΗΣ Ευθύμιος

    Άρθρο 5. Είναι τουλάχιστον αδιανόητο και σίγουρα απάνθρωπο να ακρωτηριάστουν όλα τα σκυλιά της Ελλάδας για να μην υπάρχουν αδέσποτα. Μόνο όμως το ανθρώπινο είδος θα μπορούσε να σκεφτεί τέτοια τιμωρία για τον καλύτερο και πιο πιστό φίλο του. Υπάρχει τρόπος ελέγχου και επιτέλους πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι. Δεν μπορεί να στειρωσουμε όλα τα σκυλιά γιατί είμαστε ανίκανοι να ελέγξουμε τους κατόχους τους.

  • 7 Μαΐου 2021, 21:47 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

    Ο Νομος που θελετε να επιβαλλεται , ειναι εχθρικος απέναντι στους κατοχους δεσποζομενων σκυλων γιατί τους θεωρείται όλους ανεύθυνους και ασυνείδητους!
    Ειμαστε χιλιαδες ολοι εμεις οι κατοχοι δεσποζομενων σκυλων και γατιων που αναλαμβανουμε πληρως τις ευθυνες μας εναντι των τετραποδων συντροφων μας!
    Ειναι συνταγματικο και αναφαιρετο δικαιωμα μας επισης να αποφασιζουμε ποτε θα τα ζευγαρωνουμε και να απολαμβανουμε τους απογονους τους ( τα εγγονια μας )..
    Συμφωνω οτι υπαρχουν και ανευθυνοι ιδιοκτητες δεσποζομενων ζωων αποτελουν την εξαιρεση ομως και οχι τον κανονα.
    Με αυτον τον νομο καταργειται ολους του Κυνοφιλικους ομιλους και σωματεια της Ελλαδας και τερματιζεται την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΥΝΟΦΙΛΙΑ αφου βαση Διεθνους νομοθεσιας κανεις στειρωμενος σκυλος δεν γινεται δεκτος σε σε καμμια εκθεση μορφολογιας στην Ελλαδα αλλα και στο εξωτερικο αλλα και σε κανενα Ελληνικο , Πανευρωπαικο και Παγκοσμιο Πρωταθλημα σκυλων εργασιας σε πεδιο που η ΕΛΛΑΔΑ μεγαλουργει τα τελευταια χρονια….!

  • 7 Μαΐου 2021, 21:40 | ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

    Δεν μπορούμε να δεχτούμε σαν κυνοφιλοι τον ακρωτηριασμό σε υγιείς σκύλους! Ο ακρωτηριασμός είναι κακοποίηση που το ίδιο το νομοσχέδιο πάει να πετύχει. Μην κάνετε υποχρεωτική την στείρωση

  • 7 Μαΐου 2021, 21:47 | Χρήστος Τακλής

    Συγχαρητήρια, το νομοσχέδιο είναι προς το σωστό βήμα.

    Υποχρεωτική στείρωση χωρίς εξαιρέσεις σε όλα τα αδέσποτα και δεσποζόμενα γατιά και σκυλιά.

    Και αν κάποιος αρνείται, να υπάρχει πρόστιμο ή και αφαίρεση των σκυλιών από την κατοχή του.

    Γιατί έχει παραγίνει το κακό και ειδικά με τα σκυλιά πια που είναι παντού στα δάση, στα ποτάμια, στα βουνά και τρομοκρατούν την άγρια ζωή του τόπου μας.

    Υ.Γ. Έχω και εγώ σκύλο και ευχαρίστως θα τον στειρώσω τώρα που μεγάλωσε λίγο. Ουτοσάλως όλα τα άλλα περί παχυσαρκίας, αλλαγή στη διάθεση, κλπ δεν ισχύουν. Και τα προηγούμενα σκυλιά τα είχα στειρωμένα και ζήσανε υπέροχη ζωή χωρίς προβλήματα.

    Τακλής Χρήστος,
    Conservation Biologist.

  • 7 Μαΐου 2021, 21:31 | Βαγγελης

    Απαραδεκτη η υποχρεωτικη στειρωση και η υποβολη σε ακρωτηριασμο των ζωων συντροφιας!!! Ανακαλεστε τωρα το νομοσχεδιο που επικαλειται λογους ελεγχου του πληθυσμου των αδεσποτων.

  • 7 Μαΐου 2021, 21:02 | Ιωαννης

    Πρεπει να υπαρχει σαφης αναφορα στο νομοσχεδιο ο ιδιοκτητης σκυλου να φροντιζει για το γαυγισμα, ισως να γινει υποχρεωτικο να φορανε τα σκυλια κολαρα γαυγισματος. Δεν ειναι δυνατον να ενοχλειτε μια γειτονια απο ενα ζωο.

  • 7 Μαΐου 2021, 21:54 | Κεραμιδας Δημητριος

    Στο νομοσχέδιο αναφέρεται οτι το κοψιμο της ουρας και των αυτιων απαγορεύεται,διοτι θεωρείται και μαλιστα ορθώς,ως ακροτηριασμος.Γενναται λοιπον η απορία γιατι η στείρωση ,δηλαδη το ξηλωμα των σπλαχνων του σκυλου μου,δεν θεωρείται επισης ακροτηριασμος?
    Για ποιο λογο ειμαι υποχρεωμένος να στερησω απο το σκυλι μου το δικαιωμα να εχει ερωτικη επιθυμεια,το δικαίωμα να εχει οιστρο ,το δικαίωμα να αναπαραχθει,να θηλασει,να μεγαλωσει τα κουταβια της; Επειδή η πολιτεία αδυνατει να αποτρέψει εκεινους που εγκαταλειπουν τα σκυλια τους? Επειδή η πολιτεία αδυνατει να τιμωρησει οσους εγκαταλειπουν τα ζωα τους? Επειδή η πολιτεία δεν παρειχε οταν επρεπε την απαιτούμενη παιδεια στα τεκνα της ωστε να αποκτήσουν την απιτουμενη ανθρωπια και συνηδειση?Δημιουργειστε παιδεία, δημιουργηστε νομους που θα τειρουνται και τοτε να στε σιγουροι οτι θα εχετε βρει τη λυση στο προβλημα των αδεσποτων η οποια σε καμια περίπτωση δεν ειναι το ξηλωμα των μητρών και των όρχεων των ζωων μας. Σας ευχαριστώ.

  • 7 Μαΐου 2021, 21:26 | Κωνσταντίνος Στρατάκης

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 7 Μαΐου 2021, 21:31 | Δημητρης

    διαφωνω καθετα με την υποχρεωτικη στειρωση δεν κοβουμε τα γενητικα οργανα απο τα παιδια μας

  • 7 Μαΐου 2021, 21:14 | Γιώργος

    Παράλογη εμμονή με την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων κατοικίδιων. Ποιός νομίζει ότι είναι αυτός που το εισηγείται, ο Θεός; πάρτε το πίσω!!!

  • 7 Μαΐου 2021, 20:46 | Bleu de Gascogne

    Οχι στην στειρώσει των σκυλιών μας

  • 7 Μαΐου 2021, 20:37 | ΚΑΛΔΗΣ γεωργιος

    Διαφωνώ κάθετα με την υποχρεωτική στειρωση

  • 7 Μαΐου 2021, 20:32 | στεφανος

    Είναι απαράδεκτη η υποχρεωτική στείρωση για ένα σκυλο δεσποζομενα που έχει βιβλιάριο υγείας και είναι τσιπαρισμενος. Η στείρωση είναι ιατρική πραξη και γίνεται κατόπιν συννενοησεως με τον κτηνιατρο όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας. Σε καμμία χώρα της Ευρώπης δεν υπάρχει υποχρεωτική στειρωση δεσποζομενων ζώων. Οι κυνηγετικοι σκυλοι πρέπει να μεταφέρονται σε κουτες μεταφοράς στο πισω μέρος του αυτοκινήτου αρκεί να πληρουν όλους τους κανόνες ασφάλειας

  • 7 Μαΐου 2021, 20:44 | ΜΑΚΑΝΙΚΑΣ Γιώργος

    Απαράδεκτο κ μόνο που κατεβαίνει σε διαβούλευση η στείρωση των οικόσιτων δεσποζομενων ζώων.μιλαμε για επέμβαση κατά την οποία το ζώο βασανίζεται κ ποτέ ξανά δε θα είναι το ίδιο… έστω την τελευταία στιγμή απορρίψετε έστω κ σαν ιδέα το νομοσχέδιο έκτρωμα… απορώ ποια μυαλά σκέφτηκαν κάτι τέτοιο… ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΊΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΌΣΙΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ!!!

  • 7 Μαΐου 2021, 20:36 | Αθανάσιος ζαρανης

    Απ’ την μια προστατεύεται τα ζωα κόψιμο αυτί, ουράς, και απ’ την άλλη θέλετε να τού αφαιρείται τα όργανα του πού προκαλούνε παχυσαρκία κκαρκίνο και αλλαγή συμπεριφοράς στον καλύτερο φίλο του ανθρώπου νομίζοντας ότι θα καταφέρετε να μειωθούν τα αδέσποτα, ενώ υπάρχει ο νόμος βιβλιαρίου με τσιπακι!! εύχομαι να μήν γίνει αυτό γιατί είναι μεγάλη αμαρτία η συμπεριφορά τού ανθρώπου προς τα ζωα! λυπάμαι πολύ που θέλετε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό κατά αυτόν τον τρόπο! και θα σας τό θέσω αλλιώς πως θα ελέγχονται??? όπως τα τσιπακια πού ο μόνος έλεγχος που έχω δει είναι τού δασαρχείο προς κυνηγούς τπτ άλλο ποτέ στον δρόμο! για κάποια τέρατα ,ανθρώπους δεν τους λέω, ας την πληρώσουν τα σκυλιά!! και όχι τα τέρατα που αυτή πρέπει να ευνουχιζονται!

  • 7 Μαΐου 2021, 20:09 | Γιώργος

    Είμαι κατά της υποχρεωτικής στείρωσης όλων των δεσποζόμενων σκύλων, αυτό είναι ΛΑΘΟΣ και ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΣ!!!! Πως σε μια χώρα που απαγόρευσε το κόψιμο της ουράς ως ακρωτηριασμό, παρουσιάζουν την στείρωση σαν ευζωια???? Υπάρχει τρόπος ελέγχου των δεσποζόμενων σκύλων χωρίς ακρωτηριασμούς. Αυτός είναι τα τσιπάκια. Αν τα ελεγκτικά όργανα έκαναν σωστά την δουλειά τους όλα θα ήταν καλύτερα!!!! Δεν μπορώ να ακρωτηριάσω ένα μέλος της οικογένειάς μου. Βάζετε τους ευσυνείδητους ιδιωκτήτες σε ένα καζάνι με τους ασυνείδητους…

  • 7 Μαΐου 2021, 20:42 | Ειρήνη Παγίδα

    Παρατηρώ μια σημαντική παράλειψη στο Άρθρο 5 που αφορά τα εξωτικά είδη και συγκεκριμένα τα κουνέλια. Είναι απαραίτητο να ενσωματωθούν στις υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη ζώων συντροφιάς και να μην αναφέρονται αποκλειστικά και μόνο οι γάτες και οι σκύλοι. Τα κουνέλια πωλούνται ανεξέλεγκτα ως κατοικίδια απο τα pet shops, τα βρίσκουμε σε πανηγύρια, λαϊκές αγορές και θεωρούνται λανθασμένα βέβαια «ζώα κλουβιών». Όσοι τα αγοράζουν δεν τα στειρώνουν με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν τα μικρά τους αλλά ακόμα και τα ίδια τα κουνέλια όταν τα βαρεθούν. Έχουμε σώσει κουνέλια απο κάδους σκουπιδιών, πάρκα, δρόμους, μπαλκόνια και μέρη που δεν μπορείτε να φανταστείτε.
    Το κουνέλι πλέον είναι ένα πολύ δημοφιλές κατοικίδιο στην Ελλάδα. Ζητάμε να έχουν αντιμετώπιση ίδια με αυτή του σκύλου και της γάτας. Ζητάμε υποχρεωτική στείρωση απο τον ιδιοκτήτη, σήμανση, και κανόνες ευζωίας αντίστοιχους με τα υπόλοιπα ζώα.
    Ζητάμε κανονικές ποινές και πρόστιμα για κάθε είδους κακοποίησης τους. Όσο νομικά δεν καλύπτεται το θέμα των συγκεκριμένων ζώων , τόσο θα υπάρχουν περισσότερα περιστατικά ανευθυνότητας, εγκαταλείψεων και άθλιες συνθήκες διαβίωσης τους.

  • 7 Μαΐου 2021, 20:54 | Δρούτσα Ιωάννα

    Απαραίτητη η στείρωση δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων . Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τα ταλαιπωρημένα , άρρωστα και κατατρεγμένα ζώα που βλέπουμε συνεχώς . Δεν είναι μόνο γέννες αδέσποτων ζώων αλλά και δεσποζόμενων που οι ανεύθυνοι ιδιοκτήτες πετούν στον δρόμο, όταν δεν ξέρουν πια τί να τα κάνουν. Για να μην μιλήσουμε για τις εγκαταλήψεις δεσποζόμενων . Η στείρωση ίσα ίσα προφυλλάσει τα ζώα από άσκοπη ταλαιπωρία , συνεχείς γέννες που καθιστούν το ζώο συνεχώς ευάλωτο, την περίπτωση διαφυγής την περίοδο του οίστρου και πολλά άλλα.

  • 7 Μαΐου 2021, 20:47 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ

    Η προσπάθεια της κυβέρνησης να δώσει λύση στην αύξηση του αριθμού των αδέσποτων σκύλων με ένα νομοθέτημα που επιβάλει την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόντων ζώων, μοιάζει σαν να θέλει κάποιος να λύσει το πρόβλημα της κακοποίησης των γυναικών ψηφίζοντας τον υποχρεωτικό ευνουχισμό όλων των αρσενικών. Όταν θέλεις να λύσεις ένα πρόβλημα πρέπει πρώτα να κοιτάξεις με θάρρος και ειλικρίνεια το ίδιο το πρόβλημα , να εντοπίσεις τις αιτίες που το δημιούργησαν, και στην συνέχεια να νομοθετήσεις στοχεύοντας στην εξουδετέρωση τους. Όταν δεν θέλεις να δεις ότι η πλειοψηφία των δήμων της χώρας , για ψηφοθηρικούς λόγους δεν εφάρμοσαν ποτέ τον υπάρχοντα νόμο (στους περισσότερους δήμους δεν εφαρμόστηκε η υποχρεωτική καταγραφή των δεσποζόντων σκύλων), όταν δεν βλέπεις ότι η παθολογική συμπεριφορά και δράση των φιλοζωικών σωματείων , που καθοδηγούνται στην καλύτερη των περιπτώσεων από τον συναισθηματισμό τους οδηγεί στην διόγκωση του προβλήματος, τότε δεν είσαι και ούτε ποτέ θα είσαι αυτός που θα μπορέσει να λύσει το πρόβλημα. Θα ψηφίσεις έναν ακόμα νόμο που δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα….. Ο προηγούμενος νόμος παρότι είχε πολλά λάθη και στραβά θα ήτανε ικανός να λύσει το πρόβλημα αρκεί να εφαρμοζόταν Κάποιοι δήμοι στηριζόμενοι σε εκείνον τον νόμο τα καταφέρανε! Γιατί δεν τους ρωτάμε πως;

  • 7 Μαΐου 2021, 20:50 | Θεόδωρος Κατωγιας

    Στο Άρθρο 5
    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 7 Μαΐου 2021, 20:05 | Στυλιανός Σούλιος

    Το σχόλιο αναρτάται σε αυτό το άρθρο γιατί φαίνεται ως το πιο συναφές.
    Πρέπει επιτέλους να ρυθμιστεί εκτός από το πως και το που μπορούν να κυκλοφορούν τα ζώα συντροφιάς. Ιδιαίτερα πρέπει να ρυθμισθεί η κυκλοφορία τους σε προστατευόμενες φυσικές περιοχές καθώς αν αυτή είναι ανεξέλεγκτη αποτελεί στην ουσία εισβολή της αστικής πανίδας στην άγρια πανίδα. Για παράδειγμα εντός προστατευόμενων περιοχών της φύσης, καταφυγίων άγριας ζωής, εθνικών δρυμών και λοιπών περιοχών προστασίας, δεν αρκούν οι προϋποθέσεις της παρ. 3 του άρθρου. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης όπως και σε πολλές Πολιτείες των Η.Π.Α. η κίνηση ζώων συντροφιάς εντός προστατευόμενων φυσικών περιοχών δεν επιτρέπεται σε άλλες επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένες διαδρομές που έχουν σημανθεί.Η μαζική χωρίς έλεγχο κίνηση μεγάλων αριθμών ζώων συντροφιάς εντός τέτοιων περιοχών ιδιαίτερα στην χώρα μας όπου σε αυτές τις περιοχές παρατηρείται και η σε μεγαλύτερο βαθμό μη τήρηση των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών (ζώα που λύνονται κατά την διάρκεια περιπάτου σε τέτοιες περιοχές, ή των οποίων δεν συλλέγονται τα περιττώματα) αλλοιώνει προοδευτικά την ποιότητα του φυσικού οικοσυστήματος και οδηγεί σε σταδιακή συρρίκνωση τους πληθυσμούς της άγριας πανίδας την οποία ο νόμος πρέπει να προστατεύσει. Πολύ σοβαρή πίεση τέτοιου είδους δέχονται τα περιαστικά δάση πολλά εκ των οποίων είναι χαρακτηρισμένα ως μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής.

  • 7 Μαΐου 2021, 20:17 | Παναγιώτης Γιακουμάτος

    Για άλλη μία φορά επειδή δε μπορούν να βρεθούν οι ανεύθυνοι και οι παραβάτες, το κράτος τιμωρεί προληπτικά και συλλήβδην τους πάντες.
    Είναι απαράδεκτη κάθε υποχρεωτικότητα στη στείρωση ενός ζώου.
    Θέλουμε τα ζωάκια μας ακέραια και να έχουμε τους απογόνους τους, όταν δε θα έχουμε αυτά κοντά μας.
    Δε μπορεί από τη μία, σε προηγούμενο άρθρο, να αναγνωρίζεται ότι ένα ζώο μπορεί να έχει θεραπευτικές ιδιότητες σε ψυχικές, πνευματικές κλπ. παθήσεις και να περιορίζεται ένας άνθρωπος στην απόκτηση μόνο ενός τέτοιου ζώου.
    Τι προσφέρει ένα αδέσποτο που υιοθετείται στον ιδιοκτήτη του, ειδικά όταν αυτός είναι μοναχικός, το ξέρει μόνο ο ίδιος.

  • 7 Μαΐου 2021, 20:35 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ!!!

    Με ποιο ΔΙΚΑΙΩΜΑ παίζεται με τις ζωές των δικών μας κατοικίδιων;

  • 7 Μαΐου 2021, 20:28 | Γιωργος

    Απαράδεκτο το να προβούμε σε στείρωση του σκύλου είναι ακρωτηριασμός και επεμβαίνουμε στην φύση τους το αν ζευγαρώσει η όχι…είμαστε υπεύθυνοι εμείς και μόνο εμείς γιατί να βάλουμε τον σκύλο μας σε τέτοια ταλαιπωρία και να μπει στο τραπέζι του χειρουργείου…επειδή κάποιοι είναι ανεύθυνοι να την πληρώσουν τα δικά μας….πιάστε αυτούς που τα παρατάνε και βάλτε τους φυλακή τα σκυλιά μου έχουν όλα τσιπακι και είναι κατωχυρωμενα στα δικά μου στοιχεία οπότε μπορεί να μου γίνει έλεγχος οποιαδήποτε στιγμη δεν δέχομαι να βάλω τα σκυλιά μου σε τέτοια διαδικασία

  • 7 Μαΐου 2021, 20:20 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΗ ΛΕΞΗ (ΣΤΕΙΡΩΣΗ) ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ. ΛΟΓΟ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΩΝ, ΑΝΕΥΘΥΝΩΝ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ ΑΠΟ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΓΕΝΝΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΘΕΙ Η ΚΥΝΟΦΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΛΙΑΝ ΕΠΙΕΙΚΩΣ ΑΝΗΘΙΚΟ. ΑΝΤΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΣΗΜΑΝΣΗ – ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΣΙΠ, ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ, ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΜΕ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΑΤΩΝ. ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΕΣ ΡΑΤΣΕΣ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ.

  • 7 Μαΐου 2021, 20:36 | Ειρηνη Βογιατζη

    Όχι στην στήρωσης τον δεσποζόμενον σκύλωνι σκύλων . Ναι στα μικρό τσιπ

  • 7 Μαΐου 2021, 20:06 | Βογιατζής Γιώργος

    Διαφωνώ με την υποχρεωτική στείρωση των ζώων εκτός των αδέσποτων. Με την σωστή χρήση και έλεγχο του chip λύνεται το πρόβλημα. πουθενά στη Εύρώπη δεν ισχύει κάτι αντίστοιχο.

  • 7 Μαΐου 2021, 19:59 | Αμαλία

    Πραγμματικα αυτή η χώρα πάει από το κακό στο χειρότερο…….Εδω και Χρόνια απαγορεύτηκαν οι ακρωτηριασμοι….και πολύ καλά έπραξαν γιατί τα ζώα γεννιούνται με κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά…..και τώρα πάμε να εγκρίνουμε το ξεσπλάχνιασμα τους που αυτό μόνο Ντροπή και Αίσχος είναι….Αντι να προστατεύσουμε τις ελληνικές φυλές και τον σκύλο τον αρχαιότερο σύντροφο του ανθρώπου πάμε να τον εξαφανίσουμε….

  • 7 Μαΐου 2021, 19:03 | Αιμίλιος

    ⁣«Hostel: Η Αρχή της Παράνοιας»  περί στειρώσεων…

    Είναι καιρός τώρα που σκεφτόμουν και επεξεργαζόμουν εάν θα έπρεπε να γράψω, να συμμετέχω σε όλο αυτό το θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες εβδομάδες και αφορά το επικείμενο νομοσχέδιο σχετικά με την στείρωση των δεσποζόμενων και όχι μόνο τετράποδων φίλων μας…

    Το τελικό έναυσμα.. έγινε μετά από την διαπίστωση ότι πάρα πολύ κοντινοί μου άνθρωποι και όχι μόνο, φίλοι και γνωστοί με την ίδια αγάπη για τα τετράποδα.. αγνοούσαν ή στην καλύτερη περίπτωση είχαν λάθος εικόνα για το τι σημαίνει ολική, κάθετη και οριζόντια στείρωση των δεσποζόμενων ζώων.
    Ας ξεκινήσουμε με ορισμένες παραδοχές για να αποφύγουμε τους ανεξέλεγκτους και άσχετους «πυροβολισμους».

    Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην Ελλάδα όσον αφορά τα αδέσποτα και γενικώς την κακοποίηση των ζώων.
    Οι φιλοζωικές οργανώσεις, τουλάχιστον οι περισσότερες, προσφέρουν έργο.
    Δεν έχω καμία στενή σχέση με κάποια φιλοζωική οργάνωση όπως επίσης δεν έχω καμία σχέση με το εμπορικό κομμάτι, τον χορό των εκατομμυρίων που υπάρχει γύρω από αγοραπωλησίες και λοιπά και λοιπά.
    Ξεκίνησα λοιπόν την ανάρτηση μου με έναν πιασάρικο τίτλο.. που θεωρώ προσωπικά ότι περιγράφει ακριβώς  την αρχή της παράνοιας.
    Εν συντομία, όπως όλοι, η τουλάχιστον οι περισσότεροι γνωρίζετε, προωθείται προς διαβούλευση από την κυβέρνηση ( μακριά από εμένα κάθε είδους  κομματικός χρωματισμός. Αν και δεν το κρύβω ότι η φιλελεύθερη παράταξη μου ταιριάζει περισσότερο) το νομοσχέδιο το οποίο κύρια αποστολή και σκοπό έχει να βοηθήσει τα αδέσποτα και κυρίως τη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων στη χώρα μας.

    Και εδώ ξεκινάει απλά και ωμα η παράνοια. Ο κάθε ιδιοκτήτης που έχει σκύλο ή σκύλους για τον οποιοδήποτε λόγο, είτε γιατί είναι τα ζώα  συντροφιάς του, είτε τα χρησιμοποιεί σαν εργασιακά σκυλιά, είτε είναι καθαρόαιμα με pedigree, είτε ειναι ημίαιμα, είτε είναι αρχαίες ελληνικές ράτσες που οδεύουν σε εξαφάνιση, είτε είναι αρσενικό, είτε είναι θηλυκό, είτε δεν το έχει ζευγαρώσει ποτέ….
    Και πάντα μιλάμε για τα δεσποζόμενα..
    Για οποιοδήποτε λόγο έχει δεσποζομενο σκύλο θα πρέπει να προχωρήσει σε στείρωση.
    Πρέπει να προχωρήσει σε στείρωση γιατί αυτό έχει αποφασιστεί με τα μέχρι τώρα δεδομένα… Και εδώ τίθεται μία σειρά από ερωτήματα που καλό είναι όλοι μας να έχουμε υπόψη ώστε να ξέρουμε τι πρέπει να αποφασίσουμε η να απαντήσουμε εάν κάποια στιγμή χρειαστεί.

    Έχουμε και λέμε:
    Βάσει ποιας έρευνας διεθνώς έχει αποδειχθεί ότι η ολική ή στείρωση των τετράποδων δεσποζόμενων φίλων μας ( σκυλιά) λύνει το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των αδέσποτων;
    Σε όλη την ανεπτυγμένη Ευρώπη δύο μονό χώρες, η Ρουμανία και η Κροατία εφαρμόζουν με πάρα πολλές δικλείδες ασφαλείας το συγκεκριμένο μέτρο για την μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων. Μόνο δύο χώρες..
    Η Νορβηγία παραδείγματος χάριν έχει απαγορεύσει εντελώς την στείρωση των ζώων εκτός από εκείνες τις περιπτώσεις πού οι επιστήμονες / κτηνίατροι κρίνουν ότι κινδυνεύει η ζωή του ζώου.

    Εμείς εδώ λοιπόν θα πρέπει, εάν ψηφιστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, να πάρουμε το ζωάκι μας, να το πάμε σε ένα χειρουργικό τραπέζι, να προχωρήσουμε σε ολική νάρκωση και στη συνέχεια σε ένα κανονικότατο χειρουργείο
    ΧΩΡΊΣ να υπάρχει κανένα ιατρικό σύμπτωμα. Χωρίς κάποια ιατρική αιτία, απλά και μόνο γιατί έτσι κάποιος αποφάσισε.
    Όταν μιλάμε για ολική νάρκωση δεν μιλάμε για μία νάρκωση τύπου μέθης/ όπως κάνουμε τον  καθαρισμό των δοντιών στα τετράποδα μας.. μιλάμε για μία βαθιά και ολική νάρκωση μιας και στην ουσία θα πρέπει να ανοίξουμε σχεδόν όλη την κοιλιά του σκύλου μας… Με όλες τις επιπλοκές που μπορεί να επιφέρει μία τέτοιου είδους ενέργεια.
    Μιλάμε για ένα σοβαρό χειρουργείο.. όχι για μία επέμβαση ρουτίνας όπως κακώς, πολύ κακώς στον βωμό της κερδοσκοπίας ορισμένοι, δυστυχώς επιστήμονες / κτηνίατροι, ενημερώνουν- πληροφορούν τον «αδαή πελατη».
    Οι επιστήμονες / κτηνίατροι οι οποίοι σέβονται και τιμούν τα χρόνια που έχουνε σπουδάσει, όπως επίσης και την επαγγελματική τους αξιοπρέπεια δεν υπάρχει περίπτωση να μη σας ενημερώσουν για τους κινδύνους. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη σας ενημερώσουν ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση από τον πανελλήνιο σύλλογο κτηνιάτρων που να επιβραβεύει, να προωθεί και να συμφωνεί με το μέτρο της ολικής και οριζόντιας στείρωσης των δεσποζόμενων, σαν μέτρο αντιμετώπισης του πληθυσμού των αδέσποτων.
    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ)  σε κανένα άρθρο του δεν αναφέρει και δεν υποστηρίζει την ολική, κάθετη και οριζόντια στείρωση των δεσποζόμενων ζώων σαν μέτρο αντιμετώπισης του υπερπληθυσμού των αδέσποτων.
    Αλήθεια ποιος θα αναλάβει το «κόστος» εάν κάτι δεν πάει καλά κατά τη διάρκεια της νάρκωσης ή της χειρουργικής επέμβασης; Και προσέξτε…. μιλάμε για μία διαδικασία στην οποία δεν υπάρχει κανένα ιατρικό σύμπτωμα/ εύρημα που να επιβάλλει την χειρουργική επέμβαση.
    Δηλαδή αποφασίζει ένα κράτος, επειδή έχουμε πάρα πολλά τροχαία δυστυχήματα είτε να σταματήσουμε τις πωλήσεις αυτοκινήτων, είτε να σταματήσει να εκδίδει άδειες οδήγησης ώστε να μειώσει τα θανατηφόρα τροχαία. Περί αυτού πρόκειται….η απόλυτη παράνοια…..Λογική τύπου πονάει χέρι, κόβω χέρι….

    Ακούω πάρα πολλές φορές από φίλους και γνωστούς ότι η στείρωση του ζώου θα του κάνει καλό, θα το προστατεύσει..κλπ  κλπ μεγαλύτερος μύθος από αυτό δεν υπάρχει..
    Ο επιστήμονας/ ιατρός/ κτηνίατρος είναι ο μόνος που μπορεί βάσει συγκεκριμένων ευρημάτων και αιτιών να εισηγηθεί τη χειρουργική επέμβαση σε ένα ζώο….βλέπε στείρωση για την αντιμετώπιση ή την πρόληψη κινδύνων που θα επηρεάσουν τη ζωή ενός ζώου.
    Πόσο μύθος είναι ότι δεν υπάρχουν παρενέργειες κατά τη χειρουργική επέμβαση στείρωση..
    Πόσο μύθος είναι ότι τα πράγματα γίνονται πάντα καλύτερα μετά από μία τέτοιου είδους χειρουργική επέμβαση.
    Οποιος θέλει μπορεί να διαβάσει, μπορώ να του τη στείλω κιόλας, την μελέτη και βιβλιογραφία της κτηνιάτρου, Γιαννακοπούλου Ιωάννας , Α.Π.Θ. Ας διαβάσει κάποιος μόνο την περίληψη και θα καταλάβει πως οι μύθοι καταρρίπτονται.
    Αλήθεια, πού υπάρχει ισονομία και ισοτιμία στη συγκεκριμένη απόφαση / νομοσχέδιο όταν έμενα τον σωστό πολίτη πού πληρώ όλα όσα  η πολιτεία και όχι μόνο ζητάει;
    Προσφέρω πλήρη ιατρική υποστήριξη στα ζώα μου, τα αγαπάω, τα φροντίζω, δεν αφήνω τις ακαθαρσίες τους, τα εκπαιδεύω και εκπαιδεύομαι..( μεγάλο ζήτημα μην το ανοίξουμε), δεν τα ζευγαρώνω.
    Αλήθεια γιατί με υποβιβάζεις, με εξισώνεις και με τιμώρεις ρε Πολιτεία , επειδή εγώ στέκομαι στην αντίπερα όχθη και τηρώ αυτά που μου ζητάς;
    Αλήθεια γιατί πρέπει να πληρώσω εγώ την ανικανότητα σου σαν Πολιτεία ή σαν πολιτικό σύστημα οδηγώντας με… να θέσω σε κίνδυνο τη ζωή του ζώου μου και πληρώνοντας και από πάνω;
    Και στην τελική ας αφήσουμε έξω τους ιατρικούς όρους από πού κι ως πού με υποχρεώνεις να προχωρήσω σε στείρωση στο ζώο μου όταν δεν έχω κάνει κάτι κακό .. κάτι λάθος.

    Αλήθεια ποιος θα αναλάβει το κόστος το οικονομικό; Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, όπως φαίνεται στο νομοσχέδιο που είναι υπό συζήτηση, το κόστος θα επιβαρύνει 100% τον ιδιοκτήτη εκτός ίσως από κάποιες εξαιρέσεις που το οικονομικό βάρος θα αναλαμβάνουν οι δήμοι ( άμοιροι Δήμοι τι άλλο θα αναλάβετε στις πλάτες σας). Άλλο ένα χαράτσι δηλαδή..
    Και ερχόμαστε τώρα στο πιο πιασάρικο…..ελπίζω να μη σας κούρασα…
    Εύχομαι κάποιοι να το διαβάσουν και να το κυκλοφορήσουν.. έτσι ρε παιδί μου για να έχουμε μία πιο σφαιρική εικόνα… Και κάποιος που θα το διαβάσει θα πρέπει να μου κάνει το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου.
    Συγνώμη ρε φίλε Gondor.. που δεν βλέπουμε και το κανονικό σου όνομα… ΓΙΑΤΊ προτρέχεις.. αφού το κράτος και η κυβέρνηση μας σε ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή είναι σε διαβούλευση το νομοσχέδιο, άρα θα συζητηθεί με όλους τους αρμόδιους φορείς και εμπλεκόμενους πολίτες.. και θα πάρει την τελική απόφαση.. σωστά…..Γιατί ρε φίλε Gondor προκαταβάλλεις/ καθοδηγείς τον κόσμο….;;
    Και απαντώ εγώ ο απλός πολίτης… Γιατί μου έδωσε το έναυσμα ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
    Όταν δύο μέρες πριν ο πρωθυπουργός βγαίνει στα κανάλια σε επίσκεψή του σε φιλοζωική οργάνωση και δηλώνει κάθετος και αμετάκλητος ότι το νομοσχέδιο έτσι όπως έχει εμφανιστεί δεν θα αλλάξει και θα προχωρήσουμε στις στειρώσεις … Σκέφτομαι εγώ ο αδαής πολίτης μα πως γίνεται αφού το νομοσχέδιο είναι ακόμα σε διαβούλευση και θα συζητηθεί η συζητιέται ακόμα… να προκαταβάλει ο πρωθυπουργός μας τα αποτελέσματα;
    Και αναρωτιέμαι εάν τελικώς έχει επηρεαστεί η δεν έχει επηρεαστεί από τους λάθους συμβουλάτορες που του ετοίμασαν την ατζέντα και το τι θα πει!
    Προφανώς ο πρωθυπουργός έπεσε σε ένα ατόπημα παρασυρόμενος από συμβούλους που του δημιούργησαν τη λάθος ατζέντα… Η τελικά είναι θιασώτης και υποστηρίζει μια τέτοιου είδους «τελική λύση» ;
    Αλήθεια έχεις σκεφτεί το πολιτικό κόστος όταν θα αρχίσουν οι προσφυγές στα δικά μας δικαστήρια και κατά συνέπεια αργότερα στα ευρωπαϊκά;
    Έχεις σκεφτεί ότι το όλο θέμα είναι αίολο έτσι όπως έχει παρουσιαστεί και μετά από το ανθρώπινο λάθος που έγινε από τη μεριά του πρωθυπουργού μας, δεν μπορεί να τα φροντίζει και όλα αυτός;
    Κλείνοντας θέλω να πω ότι είμαι θιασώτης και υποστηρίζω ότι ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ακολουθούμε τα άκρα.
    Μετά τιμής Gondor
    ή αλλιώς .. Αιμίλιος Μαρούλης.

  • 7 Μαΐου 2021, 19:43 | Χαράλαμπος Καραπιπέρης

    Απαράδεκτη η στείρωση στα δεσπεζομενα ζώα.και άκρος επικίνδυνη για την μακροχρόνια υγεία τους σύμφωνα με διάφορες μελέτες.το πρόβλημα τών αδέσποτων δεν λύνεται με νέους αναφαρμοστους νόμους αλλά με την σωστή εφαρμογή των είδη υπαρχόντων.αν εφαρμοστεί ο νόμος της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής σήμανσης με δήλωση των στοιχείων τού ιδιοκτήτη σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα κάνεις δεν θα μπορεί να εγκαταλείψει το κατοικίδιο του.

  • 7 Μαΐου 2021, 19:52 | ΕΞΑΡΧΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

    Τελείως λανθασμένη η σκέψη για στείρωση των δεσποζόμενων ζώων, είναι τελείως διαφορετικό να στειρωνεις αδέσποτα για να μην ζευγαρώνουν ανεξέλεγκτα και δεν είναι δυνατόν να υπάρχει η ίδια αντιμετώπιση στα δεσποζόμενα.Απορώ που οι φιλοζωικές το επικροτούν και θεωρείται φυσιολογικό να παρεμβαίνουμε αφαιρώντας τα γεννητικά όργανα σε ένα υγιές ζώο ενώ θεωρείται ακρωτηριασμός το να του κόψουμε την ουρά ή τα αυτιά .Τα ζώα που έχει ο καθένας σπίτι του τα αντιμετωπίζει σαν μέλη της οικογένειας του , είναι αδιανόητο να σε υποχρεώνουν να στειρώσεις ένα μέλος της οικογένειας σου.Ελπιζω να πρυτανεύσει η λογική και να αποσυρθεί αυτό .

  • 7 Μαΐου 2021, 19:25 | Μπακατσελος

    Το παρον Νομοσχέδιο προβλεπει την στειρωση των οικοσιτων. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 7 Μαΐου 2021, 19:36 | Αλεκος Κοκκαλης

    Απαραδεκτη η υποχρεωτική στειρωση αφου ειναι ακρωτηριασμος γεννητικων οργανων κ ευρωπαικη πρωτοτυπια, το εκτιμώμενο αποτελεσμα δεν ειναι αλλοθι για αυτη την βάρβαρη συμπεριφορα..Η εφαρμογη του νομου αρκει για τη μειωση των αδεσποτων

  • 7 Μαΐου 2021, 19:10 | Δημήτρης Τούσουλης

    Όχι στην αποτροπή πράξη της στήρωσης τον δεσποζόμενον σκύλων

  • 7 Μαΐου 2021, 19:27 | Δημήτρης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση, θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα..
    ας δούμε και στην Ευρώπη τι γίνεται..

  • 7 Μαΐου 2021, 19:01 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Η στειρωση δεν ειναι θεμα αν αρεσει ή δεν αρεσει στον ιδιοκτητη… αν συμφωνει η οχι ο ιδιοκτητης. Ειναι θεμα αν ειναι σωστο ή οχι για το ζωο. Αν ειναι σωστο για την υγεια του ψυχολογικη και σωματικη.

    Εδω λοιπον υπαρχουν γεγονοτα. Υπαρχει επιστημονικη αποψη. Και συμφωνα με αυτα η υποχρεωτική στειρωση σκυλων ειναι ιατρικα και ηθικα λαθος.

    Δεν θα στειρωσω τα σκυλια μου.

    Ακροτηριασμος ειναι η κοπή της ουρας ή των αυτιων και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ακροτηριασμος η αφαιρεση οργανων αναπαραγωγης!!!!!!!??????

    Η στερηση της γενετησιας ορμης, τα πολλα πιθανοτατα και σοβαροτατα ιατρικα θεματα που ειναι αποτελεσμα της στειρωσης, η αλοιωση της προσωπικοτητας και συμπεριφορας του σκυλου, οι κινδυνοι της επεμβασης, ο πονος της επεμβασης.

    ΟΧΙ…

    Να μιλησετε με επιστημονες και οχι με φιλοζωικες. Να σεβαστητε τα ζωα. Να σεβαστητε τους υπευθυνος ιδιοκτητες.

    Δεν μπορει τη πολιτικη για τα ζωα να την καθοριζουν οι φιλοζωικες. Το να μαζευεις αδεσποτα απο το δρομο ειναι αξιεπαινο. Δεν σε καθιστα ομως παντογνωστη και τιμητη των παντων.
    Την πολιτικη την καθοριζει πρωτα και πανω απο ολα η ευζωια των ζωων και η επιστημη. Την καθοριζεουν τα γεγονοτα και η πραγματικοτητα.

  • 7 Μαΐου 2021, 19:44 | Γεώργιος Παππάς

    Αγαπητοί Κοι ,
    Είναι απαράδεκτο για μια Κυβέρνηση που θέλει να προσδιορίζεται φιλελεύθερη να επιβάλει οριζόντια μέτρα που μόνο ιδεοληπτικές κυβερνήσεις επιβάλουν. Εμπρός στην αδυναμία της να περιορίσει την παραβατικότητα εκείνων που δεν βάζουν τσιπάκια και εκείνων που εγκαταλείπουν τα ζώα τους όταν τα βαρεθούν , τιμωρεί όλους τους ιδιοκτήτες. Είναι λάθος και θα αντιμετωπίσει σοβαρά θέματα. Δεν μπορεί ένα υγείες ζώο να υποβάλλεται σε μια αχρείαστη επέμβαση.!

  • 7 Μαΐου 2021, 19:53 | Ζαχαρίας

    Δεν συμφωνώ με τον ακρωτηριασμό των κατοικίδιων μας

  • 7 Μαΐου 2021, 19:28 | ΝΙΚΟΣ ΜΗΤΣΙΟΣ

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 7 Μαΐου 2021, 19:54 | Γιωργος Bραδης

    Μεγάλη η αγανάκτηση μας όταν βλέπουμε ένα αδέσποτο ή ένα παρατημένο σκυλάκι η γατάκι στο δρόμο πεινασμένο και ετοιμοθάνατο.
    Είναι εστία μολύνσεως προς τα υγιή άτομα και κίνδυνος προς τα οχήματα και προς τα παιδιά μας
    Αυτά λοιπόν τα ζώα τα οποία δεν φέρουν ηλεκτρονική σήμανση (Τσιπάκι)
    Θα ήταν καλό μία υπηρεσία να τα μαζέψει και κάποια από αυτά να τα στείρωσει
    Όλα τα υπόλοιπα δεσποζόμενα ζώα τα οποία είναι μέλη της οικογένειας μας τα οποία τα πάμε στο γιατρό δύο φορές το χρόνο γιατί να υποστούν αυτό το βάρβαρο άδικο ακρωτηριασμό ;
    Το συμπέρασμά μου είναι ότι εδώ διακυβεύεται ένας πόλεμος εναντίον κυνοφίλων και οικολογούντων
    Αν όντως έχω δίκιο και ισχύει αυτή η μάχη ας λάβουν υπόψη τους οι αρμόδιοι ότι θα έχουν απώλειες και οι δύο πλευρές
    Εύχομαι να επικρατήσει η φωνή της λογικής !

  • 7 Μαΐου 2021, 19:52 | Σκόνδρας Ανδρέας

    Η στείρωση των ζώων μας όπως εσείς επιθυμείτε και προσπαθείτε να επιβάλλετε να είστε σίγουροι ότι θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα..
    1)Αύξηση των παράνομων ζώων ( τόσα χρόνια γίνεται ένας μεγάλος αγώνας για να υπάρχει καθαρόαιμα,σκυλιά εγγεγραμμένα στον ΚΟΕ και να είναι όλα δηλωμένα κάτι που εσείς με αυτή την ντροπιαστική απόφαση κρατάτε τόσο αγώνα στα σκουπίδια)
    2) Η απόφαση που πήρατε είναι πολύ σοβαρή για την υγεία των ζώων μας κάτι που εσάς δεν σας πέρασε καθόλου από το μυαλο,πράξατε επιπόλαια και ακούγοντας μονό πλευρες που σας συμφέρουν.
    3)Θέλετε να διορθώσετε ένα πρόβλημα το οποίο δεν έχετε καταλάβει καν από πού ξεκινάει,στοχοποιείται τους κυνηγούς πού είναι οι μόνοι που πραγματικά δίνουν και την ψυχή τους για τα σκυλιά τους..
    Θα έπρεπε να ντρέπεστε για αυτή την απόφαση. Και να ξέρετε ότι θα σας γυρίσει μπούμερανγκ

  • 7 Μαΐου 2021, 19:20 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ ΑΝΙΔΕΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΓΕΝΝΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΣΤΕΙΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΡΑΤΣΑΣ. ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΝΤΑΘΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΣΗΜΑΝΣΗ – ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΣΙΠ, ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ, ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ, ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΞΑΛΕΙΨΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΕΣ ΡΑΤΣΕΣ ΣΚΥΛΩΝ ΚΑΙ ΓΑΤΙΩΝ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ. ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟΥΣ ΔΗΘΕΝ ΦΙΛΟΖΩΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΣΩΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ

  • 7 Μαΐου 2021, 19:53 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Υποχρεωτικη στειρωση?

    Δηλαδη επειδη καποιοι ιδιοκτητες ειναι ανευθυνοι ή παρα πολύ ανοητοι, θα ακροτιριασουμε τα σκυλια?

    Συμβουλευθηκατε επιστημονες πριν κανετε αυτη τη προταση? Σας ενημερωσαν ποσο επικυνδινο ειναι για τα αρσενικα σκυλια και ιδιαιτερα τα μεγαλοσωμα? Ποσο αυξημενες πιθανοτητες εχουν για θανατηφορες ασθενεις αν στειρωθουν?

    Για τα θεματα ακρατιας ιδιαιτερα στα θυληκα? Ειναι η νουμερο ενα αιτια παραδωσης ζωων σε καταφυγια στο εξωτερικο.

    Για τις πιθανοτητες θανατου των ζωων λογω τις αναισθησιας?

    Τα παραπανω δεν ειναι γνωμη. Ειναι γεγονοτα!

    Και η ηθικη πλευρα? Αφου ειναι τοσο σωστο και απλο γιατι δεν το εφαρμοζουμε στους ανθρωπους?
    Γιατι στερουμε απο τα σκυλια τη γενετησια ορμη τους?
    Γιατι επεμβενουμε στην ορμονικη ισοροπια τους και συνεπως αλλαζουμε την συμπεριφορα τους?

    Γιατι στις Σκανδιναυικες χωρες η στειρωση δεν εχει καμια εφαρμογη και τα περισσοτερα ζωα ειναι ακεραια, χωρις να υπαρχει προβλημα αδεσποτων?
    Γιατι σε πολλες χωρες του πρωτου κοσμου και οχι του τριτου, η στειρωση γινεται μονο με εντολη κτηνιατρου οντας ο μονος αρμοδιος αν το ζωο πρεπει να στειρωθει για ιατρικους λογους?

    Και δεν ειναι μονο αυτα..

    Παρα ολα τα παραπανω πραγματικα γεγονοτα και σοβαρα διληματα ηθικα, επιτρεπε στις φιλοζωικες να γαλουχουν το κοινο στην ιδεα οτι η στειρωση ειναι κατι το καλο.. κατι το θεμιτο.

    Ο σωματικος και ψυχολογικος ακρωτιριασμος ειναι καλος και θεμιτος.

    Οχι.. δεν θα στειρωσω τα σκυλια μου. Δεν θα τα ζευγαρωσω ποτε και δεν θα τα στειρωσω ποτε.
    Θα πληρωνω προστιμα και οι φιλοζωικες χαιρεκακα, θα το απολαμβανουν. Γιατι εχω κανει και ενα αλλο εγκλημα. Εκτος απο ενα αδεσποτο εχω και δυο καθαροαιμα σκυλια. Το προπατορικο αμαρτημα για τις φιλοζωικες.. λες και τα καθαροαιμα ειναι σκυλια ενος αλλου Θεου. Λες και δεν πρεπει να προστατευουμε και να διατηρουμε τα καθαροαιμα.. πρεπει να τα αφανησουμε.

    Αλλα δεν θα ακρωτριασω τα ζωα μου, δεν θα τα υποβαλω ασκοπα στο κινδυνο μιας επεμβασης και θα πληρωνω προστιμα. Το αξιζουν και ειναι ευθυνη μου να τους προσφερω το καλυτερο.

    Καλο θα ηταν να μιλησετε και με αλλους πλην των φιλοζωικων για αυτο το θεμα. Δεν ειναι παντογνωστες ουτε αγαπανε τα ζωα πιο πολυ απο εμας. Μαλλον πολυ λιγοτερο. Και σιγουρα δεν γνωριζουν περισσοτερα απο πολλους απο εμας αλλα και απο το συνολο των επιστημονων.

  • 7 Μαΐου 2021, 18:48 | Μιχαήλ Περράκης

    Είναι κρίμα και απάνθρωπο επειδή υπάρχει ανικανότητα να ελέγξεις αυτούς που κακοποιούν ζώα να βρίσκεις ως λύση των ακροτηριασμο τούς.Ευχομαι στο τέλος να πρυτανεύσει η λογική και πάνω από όλα η ανθρωπιά.

  • 7 Μαΐου 2021, 18:04 | Τάσος

    Απαράδεκτη η στειροση είναι απαράδεκτο μέτρο ειδικά για τους κυνηγούς που έχουν τα σκυλιά σαν μέλη της οικογένειας τους κάντε μία καταμέτρηση να δείτε πόσα σκυλιά κυνηγών είναι αδέσποτα και πόσα από άλλες ράτσες?? Είναι ένα μέτρο απαράδεκτο και είμαι δυσαρεστημένος αν δεν επικρατήσει λογική….θα είμαστε απέναντι..με δικιά σας ευθύνη

  • 7 Μαΐου 2021, 18:52 | Κωνσταντινος

    Η υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζομενων ζώων συντροφιάς είναι απαράδεκτη και αντιεπιστημονικη και το μόνο που κάνει είναι να τιμωρεί όλους τους ευσεινηδητους πολίτες και τα ζώα τους. Όχι στην υποχρεωτική στείρωση.

  • 7 Μαΐου 2021, 18:45 | Πλουμιτσα

    Υποχρεωτική στείρωση, υποχρεωτικό τσιπ, ίδρυση αστυνομίας ζώων, βαριά πρόστιμα σε δήμους που δεν έχουν πρόγραμμα για ζώα και χώρο φροντίδας και άμεση πρόσβαση στους χώρους από εθελοντες ώστε να μην γεμίσει η χώρα με καταφύγια που θα βασανίζονται ζωα από δημοτικούς υπαλλήλους. Απαγόρευση πώλησης ζώων στα πετ σοπ και κυρώσεις σε κτηνιάτρους που επιτρέπουν να εισέρχονται ζώα για οποιαδήποτε υπηρεσία στο κτηνιατρειο τους αν δεν φέρουν τσιπ. Στο εξωτερικό αυτά που συζητάμε είναι αυτονόητα. Τα αστειρωτα δεσποζομενα δημιουργούν τα νέα αδεσποτα. Τα αδεσποτα πια είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό στειρωμενα. Μέσα σε σακούλες σκουπιδιών δεν βάζουν οι αδέσποτες θηλυκές τα κουτάβια τους και τα πετάνε στα σκουπίδια. Οι ανεύθυνοι ιδιοκτήτες δεσποζομενων ζώων το κάνουν

  • 7 Μαΐου 2021, 18:55 | Κώστας

    ««Ευζωία»: η φυσική και η ψυχική κατάσταση του ζώου σε σχέση με τις συνθήκες στις οποίες διαβιεί και πεθαίνει. Ένα ζώο ζει σε συνθήκες ευζωίας εάν: (α) είναι υγιές, άνετο, καλά διατρεφόμενο και ασφαλές, (β) δεν υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση, όπως πόνο, φόβο και αγωνία και (γ) είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση. Οι κανόνες ευζωίας των ζώων διασφαλίζουν τις ακόλουθες αρχές:
    i. Ελευθερία από την πείνα και τη δίψα, με πρόσβαση σε τροφή και νερό, κατάλληλα σε ποιότητα και ποσότητα.
    ii. Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση, με ασφαλές και καθαρό κατάλυμα στέγασης και ανάπαυσης, που προστατεύει από αντίξοες καιρικές συνθήκες.
    iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια, με κατάλληλη φροντίδα και κτηνιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
    iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία, με την κατάλληλη συμπεριφορά και μεταχείριση.
    v. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικοποίησης.»
    Αυτός είναι ο ορισμός της ευζωίας των ζώων, όπως εσείς οι ίδιοι την ορίζετε. Πώς θα υπάρχει αυτή μετά τη στείρωση? Δεν θα υπάρχει. Άρα μας επιβάλετε να παρανομήσουμε και να εγκληματίσουμε κατά των μελών της οικογένειάς μας! Είναι αντιφατικό, είναι παράλογο, είναι τραγικό..!
    Δεν λύνεται το πρόβλημα των αδέσποτων με την καθολική στείρωση των δεσποζόμενων (σκύλων κυρίως, οι γάτες είναι άλλη ιστορία).
    Αυτό μπορεί να λυθεί πολύ απλά με την εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας (αυστηροποίηση ποινών, εντατικοί έλεγχοι, ανάληψη ευθυνών από τους Δήμους κτλ) και τη στείρωση όλων των αδέσποτων. Εφαρμόστε αυτά πρώτα και αν το πρόβλημα παραμένει, το ξανσυζητάμε. Αλλά τί λέω τώρα…
    Πάτε να εφαρμόσετε τη λογική ότι, αφού υπάρχουν κάποιοι π.χ. οδηγοί που παρανομούν και προκαλούν ατυχήματα, αφαιρούμε τα διπλώματα από όλους και εξαλείφουμε τα ατυχήματα! Τέλεια λογική! Αυτή ακριβώς η λογική προδίδει την ανικανότητά σας ή τη μη θέλησή σας να λύσετε το πρόβλημα με το σωστό τρόπο και καταφεύγετε σε πρακτικές που σας υποδεικνύουν κάποιοι δήθεν «φιλόζωοι», που κατά τα άλλα «νοιάζονται» για την «ευζωία» των ζώων.
    Και αυτό ακριβώς είναι που κάνει και κάποιες κοινωνικές ομάδες, όπως οι κυνηγοί, να υποπτεύονται, ότι μέσω του νομοσχεδίου αυτού και της καθολικής στείρωσης, «χτυπάτε» και τη δραστηριότητά τους, πάλι προφανώς με τις προτροπές και τις ευχαριστίες των δήθεν «φιλόζωων» και «οικολόγων» του καναπέ και του γραφείου.
    Να δούμε τώρα πώς θα αντιμετωπίσετε και τα άγρια ζώα (αγριογούρουνα, λύκους), που έχουν ήδη αρχίσει να βολτάρουν μέσα στα αστικά κέντρα!

  • 7 Μαΐου 2021, 18:03 | Γιωργος Πηλικας

    Δεν συμφωνώ με την στείρωση διότι είναι ακρωτηριασμός ζώα που έχουν ιδιοκτήτες πρέπει να ελεγχθούν αλλά όχι να στειρωθούν ελπίζω το συγκεκριμένο άρθρο να μην το ψηφίσετε