Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 14 Μαΐου 2021, 18:14 | ΣΤΕΛΙΟΣ

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων σκυλων!!

  • 14 Μαΐου 2021, 18:39 | Μιχάλης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 14 Μαΐου 2021, 18:25 | Ιωάννης Σαργιώτης

    Οχι στην υποχρεωτική και οριζόντια στείρωση των δεσποζόμενων ζώων. Είναι ανήθικο, αντισυνταγματικό, αντιδημοκρατικό, είναι κτηνωδία. Τέτοιες αποφάσεις δεν μπορούν να πάρουν δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις. Μόνο ολοκληρωτικά καθεστώτα και λαοί με άλλη κουλτούρα και πολιτισμό μπορούν να εφαρμόσουν. Δεν είναι τυχαίαο ότι πουθενά στην Ευρώπη δεν εφαρμόζεται τέτοιο μέτρο. Ένας σκύλος εργασίας που είναι στειρωμένος δεν μπορεί να πάρει μέροσ σε καμία εκδήλωση. Θα βάλουμε ταφόπλακα στην ελληνική κυνοφιλία που τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί σε πανεθρωπαίκό επίπεδο. Ο «Αρκτούρος» εκτρ’εφει ελληνικά τσοπανόσκυλα και τα κουτάβια τα δίνει σε κτηνοτρόφουσ για να προστατεύουν τα κοπάδια τουσ από τις επιθέσεις λύκων και αρκούδων (αν είναι καλός ή κακός ο λύκος και αθάωα σαν αρνάκι η αρκούδα, ρωτήστε τους Ελληνες κτηνοτρόφους). Αν στειρωθούν οι γεννήτορες του «Αρκτούρου» και υπόλοιποι ποιμενικοί σκύλοι πώς θα προστατεύσουν τα κοπαδια τους οι κτηνοτρόφοί. Ξέρω την απάντησή σας. Να μην πάνε τα κοπάδια στα βουνά γιατί εκεί είναι το φυσικό περιβάλλον του λύκου και της αρκούδας. Ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα όπως λέει ο σοφός λαός. Από το φθινόπορο-χειμώνα του 2020 που απαγορεύτηκε η μετακίνηση για κυνήγι άρχισα να υποψιάζομαι ότι πέριξ του πρωθυπουργού υπάρχουν φανατικοί αντικυνηγοί. Αυτή η υποψία γίνεται βεβαιότητα διαβάζοντας το άρθρο 5 παρ. 6 και 7 του επίμαχου νομοσχεδίου που στοχοποιεί τους κυνηγούς. Κύριε πρωθυπουργέ γιατί και οι άνθρωποι να μην είχαν του σκύλου την ουρά…από αλλού το περιμέναμε και από αλλού μας ήρθε.

  • 14 Μαΐου 2021, 18:21 | Καρβέλη Γιάννα

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση!

    Κυνηγοί, τσοπάνηδες και «εκτροφεις» της πίσω αυλής έχουν καταντήσει την χώρα έναν σκουπιδοτενεκέ στον οποίο πετάει ο καθένας ζωντανές ψυχές.

    Τέλος σε αυτό το χάλι ΤΩΡΑ.

    ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ ΔΕΣΠΟΖΌΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΜΕ ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΉ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.

  • 14 Μαΐου 2021, 18:21 | Σοφία Κ

    Ναι ναι ναι στην υποχρεωτική στείρωση!

    Όχι στην μόνιμη αλυσοδεση του ζώου!

  • 14 Μαΐου 2021, 18:45 | Ελένη Γιαννακά

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση!

    Όλοι εσείς που αναφέρετε ότι είστε αντίθετοι, το παιδί σας το βάζετε να γεννάει 2-3 φορές το χρόνο; Και τα μωρά του; Τα κρατάτε και τα φροντίζετε όλα; Φτάνει λοιπόν πια με την υποκρισία.

  • 14 Μαΐου 2021, 18:58 | Ιωάννης Σαργιώτης

    ‘Οχι στην υποχρεωτική και οριζόντια στείρωση των δεσποζόμενων ζώων. Είναι ανήθικο, αντισυνταγματικό, αντιδημοκρατικό, είναι κτηνωδία. Τέτοιες αποφάσεις δεν μπορούν να πάρουν δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις. Μόνο ολοκληρωτικά καθεστώτα και λαοί με άλλη κουλτούρα και πολιτισμό μπορούν να εφαρμόσουν. Δεν είναι τυχαίαο ότι πουθενά στην Ευρώπη δεν εφαρμόζεται τέτοιο μέτρο. Ένας σκύλος εργασίας που είναι στειρωμένος δεν μπορεί να πάρει μέροσ σε καμία εκδήλωση. Θα βάλουμε ταφόπλακα στην ελληνική κυνοφιλία που τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί σε πανεθρωπαίκό επίπεδο. Ο «Αρκτούρος» εκτρ’εφει ελληνικά τσοπανόσκυλα και τα κουτάβια τα δίνει σε κτηνοτρόφουσ για να προστατεύουν τα κοπάδια τουσ από τις επιθέσεις λύκων και αρκούδων (αν είναι καλός ή κακός ο λύκος και αθάωα σαν αρνάκι η αρκούδα, ρωτήστε τους Ελληνες κτηνοτρόφους). Αν στειρωθούν οι γεννήτορες του «Αρκτούρου» και υπόλοιποι ποιμενικοί σκύλοι πώς θα προστατεύσουν τα κοπαδια τους οι κτηνοτρόφοί. Ξέρω την απάντησή σας. Να μην πάνε τα κοπάδια στα βουνά γιατί εκεί είναι το φυσικό περιβάλλον του λύκου και της αρκούδας. Ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα όπως λέει ο σοφός λαός. Από το φθινόπορο-χειμώνα του 2020 που απαγορεύτηκε η μετακίνηση για κυνήγι άρχισα να υποψιάζομαι ότι πέριξ του πρωθυπουργού υπάρχουν φανατικοί αντικυνηγοί. Αυτή η υποψία γίνεται βεβαιότητα διαβάζοντας το άρθρο 5 παρ. 6 και 7 του επίμαχου νομοσχεδίου που στοχοποιεί τους κυνηγούς. Κύριε πρωθυπουργέ γιατί και οι άνθρωποι να μην είχαν του σκύλου την ουρά…από αλλού το περιμέναμε και από αλλού μας ήρθε.

  • 14 Μαΐου 2021, 18:12 | Χρήστος Σιδηροπουλος

    Η υποχρεωτική στείρωση των ζώων είναι εγκληματική και βαναυση κακοποίηση αυτών και δεν έχει καμία σχέση με την ευζωία των καθώς γίνεται παρέμβαση στην φυσική ανάπτυξη και εξέλιξη τους.Εαν εφαρμοστεί τότε πάμε σε περιπτώσεις τύπου ΜΕΓΚΕΛΕ(ΑΟΥΣΒΙΤΣ)

  • 14 Μαΐου 2021, 18:35 | Ραζακιας Χρήστος

    Όχι στη στείρωση τον δεσποζομενων ζώων

  • 14 Μαΐου 2021, 18:02 | Επαμεινώνδας Γιαννόπουλος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 14 Μαΐου 2021, 17:15 | Βασιλική Βαγγέλη

    Ειμαι ακρως αντίθετη με την στειρωση στα δεσποζομενα ζωα συντροφιας, ναι στο microchip, ναι στην στειρωση των αδεσποτων ζωων, μεριμνα απο το κρατος και τους δημους, υπαρχουν φυλες που εγιναν σε βαθος χρονου οπως και οι ελληνικες φυλες, γιατι να παμε πισω που ακουστηκε στην ευρωπη να υπάρχει αυτο, μεγα λαθος μεγα λαθος του κρατους και της κυβερνησης!!

  • 14 Μαΐου 2021, 17:45 | Γιώργος Χιώτης

    Το ότι υπάρχουν ασυνείδητοι που κακομεταχειρίζονται ζώα είναι δεδομένο, αλλά υπάρχουν και πολλοί περισσότεροι που τα έχουν όχι μόνο σαν συντρόφους αλλά σαν μέλη της οικογένειας τους. Η λογική «πονάει χέρι, κόβω χέρι» είναι ΑΚΡΩΣ επικίνδυνη και απέχει πολύ από τη δημοκρατία που πιστεύω ή θέλω να πιστεύω ότι πρεσβεύετε! Υπάρχουν νόμοι και αν δεν είναι επαρκείς ας βγουν κ άλλοι που σε συνδυασμό με πρόστιμα λύσει το κακό των ασυνείδητων ! Αλλά αυτό το τσουβάλιασμα είναι ΜΕΓΑ λάθος…
    Θα στειρώσω εγώ ή καθένας που προσέχει τα σκυλιά του επειδή κάποιος άλλος είναι ανάξιος να έχει ζώο? Υπάρχει καμία λογική σε αυτό?

  • 14 Μαΐου 2021, 17:13 | Ερμιόνη Γρηγορίου

    Διαβάζω για ακρωτηριασμό..; Είναι δυνατόν να θεωρείται ακρωτηριασμός η στείρωση των ζώων όταν έχει να προσφέρει τοσα πολλά πλεονεκτήματα τόσο στα ίδια όσο και στην χώρα γενικότερα;

    Πρόληψη καρκίνου της μήτρας στα θηλυκά, καρκίνο των όρχεων στα αρσενικά, τέλος στις ανεπιθύμητες γέννες, τέλος στην ταλαιπωρία του θηλυκού ζώου με το αίμα κάθε τόσο και τα αρσενικά που σκοτώνονται για να ζευγαρώσουν.

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση όλων. ΔΕΣΠΟΖΌΜΕΝΑ και ΑΔΕΣΠΟΤΑ. ΒΑΡΎΤΑΤΑ ΠΡΌΣΤΙΜΑ στους παραβάτες. Ο κάθε αδιάφορος, επικίνδυνος αφήνει το ζώο του να γεννά για πάντα, γεμίζει τους δρόμους, τις γειτονιές, τα βουνά, τους κάδους με δυστυχισμένα πλάσματα που δεν μπορεί κανείς να φροντίσει πλέον.

  • 14 Μαΐου 2021, 17:14 | Kostas

    Φυσικά όχι στην στείρωση των ζώων. Μόνο άρρωστα μυαλά μπορούν να σκεφτούν κάτι τέτοιο…

  • 14 Μαΐου 2021, 17:24 | Απόστολος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων. Ακούστε τους κτηνίατρους αλλά και όλους όσους αγαπάνε πραγματικά τα ζώα. Οι ακραίες φωνές μαζί με τις προτεινόμενες βαναυσες μεθόδους ακρωτηριασμου των ζώων δεν είναι λύση.

  • 14 Μαΐου 2021, 17:50 | Κωνσταντίνος Γκουντρουμανης

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ-ΚΥΝΗΓΙΟΥ!
    ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ!

  • 14 Μαΐου 2021, 17:27 | Βασδέκης Κωνσταντίνος

    Όχι στην στείρωση… Όχι η στείρωση στα δεσποζωμενα ζωα…ο νόμος πραγματικά είναι άδικος καί παράλογος…. αυτό δεν είναι λύση… όχι στην στείρωση τών ζώων μας…..

  • 14 Μαΐου 2021, 17:52 | Ανδρέας

    Έλεγχος και όχι στείρωση.
    Το νομοσχέδιο εκτός ότι είναι αντισυνταγματικό καπατατώντας ανθρώπινα δικαιώματα,δικαιώματα των ζώων, υστερεί και επιστημονικων δεδομένων. Είναι ένα σχέδιο νόμου το οποίο για άλλη μία φορά τιμωρεί τους νομοταγεις και τους ευσυνειδητους-στην προκειμένη περίπτωση αυτούς που έχουν σημάνει το κατοικίδιο τους-ενώ αφήνει στην από έξω όλους όσους δεν το έχουν κάνει επιτρέποντας τους να συνεχίσουν να παρανομούν. Η αδυναμία ελέγχου δεν είναι δικαιολογία για στείρωση.

  • 14 Μαΐου 2021, 17:05 | Κατρίνα Ματθαίου

    Σε μια χώρα με εκατομμύρια αδέσποτα η Υποχρεωτική Στειρωση δεσποζόμενων και αδεσποτων θα έπρεπε να έχει αποφασιστεί χρόνια πριν! Πώς θα λυθεί διαφορετικά το τεράστιο αυτό θέμα;

    Περιμένοντας να αποκτήσουν μια κάποια ενσυναίσθηση οι αδιάφοροι κηδεμόνες ζώων; Ελπίζοντας να ενημερωθούν και να ανοίξουν τα μάτια τους οι «κολλημένοι » συμπολίτες μας που νομίζουν ότι ο σκύλος έχει ανάγκη να γίνει πατέρας / μάνα όπως ο άνθρωπος; Ή θεωρώντας ότι οι κυνηγοί και οι εκτροφείς της πίσω αυλής θα βάλουν στην άκρη τον Θεό τους, το ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ, και να σταματήσουν να βάζουν τα σκυλιά τους να γεννάνε ασταμάτητα και να μοιραζουν κοιταβια από δω κι από εκεί;

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση ΆΜΕΣΑ!

  • 14 Μαΐου 2021, 17:55 | Ρουλα

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ.
    Σε όλες τις ευρωπαικές χώρες σχεδόν ποτέ δεν θα δεις πεταμένα κουτάβια στα ρέματα,στα σκουπίδια.
    Οι κυνηγοι απλά εκμεταλεύονται τα ζώα και τίποτα παραπάνω.
    Οι γέννες είναι ανεξελεγκτες,ζώα που δεν τους κάνουν τα σκοτώνουν ή απλά τα βάζουν σε σακούλες και τα πετάνε στα ρέματα.
    ΦΤΑΝΕΙ,ΩΣ ΕΔΩ.
    Οι παράνομες πωλήσεις ζώων δίνουν και παίρνουν.
    Αν θέλετε να είστε μία κυβέρνηση που στην ιστορία θα γραφτεί ότι κάνατε κάτι καλό,θα πρεπει να ψηφιστε ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ

  • 14 Μαΐου 2021, 17:37 | Αναστάσιος Παπαλαζάρου

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ.Ως δια μαγείας,αυτοί που είναι ενάντια είναι κυνηγοί.
    Έχουμε υποχρέωση σαν κοινωνία να προστατέψουμε αυτά τα πλάσματα,να σταματήσουν οι γέννες

  • 14 Μαΐου 2021, 17:49 | Φάνης Μακριδακης

    Υπέρ της υποχρεωτικής στείρωσης!

    Δεν χωράει αμφιβολία, αυτή θα λύσει το πρόβλημα με τις ανεξέλεγκτες γέννες ορισμένων.

  • 14 Μαΐου 2021, 17:10 | Ελια Βασιάλου

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση!

    Πώς είναι δυνατόν οι μισοί τουλάχιστον πολίτες αυτής της χώρας να παραπονιούνται για τα αδέσποτα, να μην θέλουν να τα βλέπουν μπροστά τους, να τα βασανίζουν, να τα κακοποιούν, να τα θανατώνουν…. Και ταυτόχρονα να είστε ενάντια στην υποχρεωτική στείρωση!

    Το μόνο που μπορούμε να σκεφτούμε είναι ότι εξυπηρετείτε κάποια συμφέροντα! Λογικά αυτά της τσέπης σας!!!

    Υπέρ της υποχρεωτικής στείρωσης λοιπόν!

  • 14 Μαΐου 2021, 17:08 | Χριστιάνα Θεοδώρου

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων και αδεσποτων!

    Πριν κάποια χρόνια, δυστυχώς έχασα την πρώτη μου σκυλίτσα από πυομήτρα.Ηταν μόλις στην δεύτερη περίοδο της όταν ανακαλύψαμε ότι είχε πυομητρα. Έφυγε 2 μέρες μετά το χειρουργείο. Μακάρι να γνώριζα τότε ότι η αν ήταν στειρωμένη και μάλιστα από τον πρώτο της κιόλας οίστρο, τώρα θα ήταν ακόμη μαζί μας.

    Στείρωση λοιπόν. Μόνο πλεονεκτήματα θα φέρει στα ζώα και στους πολίτες αυτής της χώρας.

  • 14 Μαΐου 2021, 17:37 | Ευριδίκη Τσαγιού

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση!

    Κυνηγοί, βοσκοί, άνθρωποι στα χωριά όλοι (με ελάχιστες εξαιρέσεις) διαιωνίζουν το πρόβλημα με τα αδεσποτα! Η χώρα δεν μπορεί να σηκώσει άλλα αδέσποτα, δεν υπάρχουν αρκετά σπίτια για αυτά.

    Επομένως, άμεσα στειρωση ώστε να μην δημιουργηθούν άλλα και να βρεθούν σπίτια για αυτά που υπάρχουν ήδη και χρειάζονται άμεσα περίθαλψη!

    Ναι ναι ναι στην υποχρεωτική στείρωση!!!

  • 14 Μαΐου 2021, 17:54 | Κωφίδης Κωνσταντίνος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση» όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 14 Μαΐου 2021, 17:15 | Βιολέττα Καραχάλιου

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς!

    Το σκυλάκι μας είναι χρόνια στειρωμένο. Ούτε έχει παχύνει όπως αναφέρουν κάποιοι, ούτε έχει αλλάξει κάτι στον χαρακτήρα του. Έχει την ίδια διάθεση για παιχνίδι, φαγητό, χάδια. Και βέβαια δεν ανησυχούμε ούτε για πιθανή εγκυμοσύνη, ούτε για την περίοδο, ούτε να μαζεύονται ενα σωρό αδέσποτα αρσενικά έξω από το σπίτι μας και να βασανίζονται και να τσακώνονται μεταξύ τους, όταν μυρίζουν το αιμα. Τόσα ζώα στειρώνονται απ’ τις φιλοζωικές και τους δήμους.

    Η στείρωση είναι μόνο προς όφελος τους !

  • 14 Μαΐου 2021, 17:08 | Πάνος χρυ

    Όχι στην Υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων

  • 14 Μαΐου 2021, 17:25 | Lena B.

    Το πείραμα έχει γίνει χρόνια τώρα και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε! Κάθε χρόνο όλο και περισσότερα αδεσποτα ζώα συντροφιάς στους δρόμους, στα βουνά, στο πουθενά…ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.

    Τα αδέσποτα των πόλεων (έστω) στειρώνονται είτε μέσω προγραμμάτων των Δήμων, είτε από οργανωμένους εθελοντές της περιοχής όπου φροντίζονται. Ωστόσο, ο αριθμός αυξάνεται κι αυξάνεται… Και νέες γέννες κάνουν την εμφάνιση τους 2-3 φορές το χρόνο. Από πού προέρχονται αυτά τα αδέσποτα φυσικά; Από δεσποζόμενα ζώα βέβαια, των οποίων οι ιδιοκτήτες είτε είναι αδιάφοροι, είτε τσιγκουνευονται τα χρήματα της στείρωσης ή (ακόμη χειρότερα) νομίζουν ότι η στείρωση είναι καταστροφική στην φύση του ζώου!

    Συνεπώς, μέχρι να αποκτήσουν οι πολίτες αυτής της χώρας ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΥΠΟΤΥΠΩΔΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ ΤΟ ΛΟΓΙΚΟ,
    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ ΌΛΩΝ.

    ΔΕΣΠΟΖΌΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΔΈΣΠΟΤΑ, ΟΛΑ ΣΤΕΙΡΩΜΕΝΑ. ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΔΟΥΛΈΨΕΙ.

  • 14 Μαΐου 2021, 17:56 | ΓΙΟΥΡΓΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ

    Όχι στην στείρωση.

  • 14 Μαΐου 2021, 17:57 | Άννα Πρασσά

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 14 Μαΐου 2021, 17:01 | Γιώργος Ναννος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση απαράδεκτο νομοσχέδιο που αφορά όλους τους κυνηγούς και κανέναν άλλο όχι άλλο διαχωρισμό αδέσποτα προέρχονται από παντού φιλοζωους και μη φιλοζωους κυνηγούς και μη κυνηγούς ναι στην ηλεκτρονική σήμανση ναι στο εθνικό μητρώο ζώων ναι στην αυστηρόποιηση τον ποινών Όχι άλλη διχόνοια μεταξύ μας

  • 14 Μαΐου 2021, 17:20 | Κατερίνα Κατσανά

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ. Η υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων θα αποφέρει επιτέλους μείωση στον αριθμό των ζώων που ζουν και υποφέρουν τόσοε εκεί έξω.

    Χρειαζόμαστε περισσότερα αδεσποτα; ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ.

    Όταν θα πάψουν να δημιουργούνται νέα δυστυχισμένα πλάσματα, θα δοθεί η δυνατότητα περίθαλψης και υιοθεσίας των ήδη υπαρχοντων.

  • 14 Μαΐου 2021, 17:08 | ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΓΚΌΤΣΗΣ

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσπεζωμενον ζώων αφού είναι υγιής δεν θα κάνουμε άρρωστα τα ζώα μας επειδή κάποιοι το θέλουν και είναι λάθος…όχι δεν στειρωνω το φίλο μου…

  • 14 Μαΐου 2021, 17:37 | Νικολέτα Καρβ.

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς, δεσποζόμενων και αδέσποτων.

  • 14 Μαΐου 2021, 17:35 | Λεωνίδας

    Όχι στην καθολική στείρωση των σκύλων μάς

  • 14 Μαΐου 2021, 17:34 | Γιώργος Ναννος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση όχι στον αφανισμό του σκύλου όχι σε αρρωστημένα μυαλά που το μόνο που κοιτάνε είναι το συμφέρον τούς

  • 14 Μαΐου 2021, 17:50 | Δημήτρης Τσάφος

    Όχι στην στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζώων.Η στείρωση μπορεί να γίνει μόνο στα αδέσποτα.Τα δεσποζόμενα ελέγχονται άμεσσα από τους ιδιοκτήτες τους(ηλεκτρονική σήμανση,βιβλιάριο υγείας κα ).Για την ευζωία τους υπεύθυνοι είναι μόνο οι ιδιοκτήτες σε συνεργασία με τους κτηνιάτρους και κανείς άλλος.

  • 14 Μαΐου 2021, 17:52 | ΜΠΡΕΧΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

    Παράγραφος 1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
    Εδάφιο (α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο. Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
    Παρατήρηση
    Πρέπει να απαλειφθεί η συγκεκριμένη παράγραφος όσον αφορά τα δεσποζόμενα ζώα ημίαιμα ή καθαρόαιμα. Ο αναγκαστικός και προληπτικός ακρωτηριασμός των ζώων, ισοδυναμεί με κακοποίηση και βαναυσότητα. Πρόκειται για απόλυτα αντιεπιστημονική διάταξη. Η στείρωση θα πρέπει να αποτελεί ισχυρή σύσταση των κτηνιάτρων στους ιδιοκτήτες, στις περιπτώσεις που θα έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία και ευζωία των κατοικίδιων τους. Η στείρωση μπορεί να επιφέρει μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις στην ευζωία του ζώου, οι οποίες έχουν καταγραφεί μέσα από τη διεθνή κτηνιατρική βιβλιογραφία και τις μελέτες κτηνιάτρων διεθνώς, όπως ακράτεια ούρων, ορθοπεδικά προβλήματα, διάφορες επιθετικές μορφές καρκίνου κλπ.

    Εδάφιο (ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
    Παρατήρηση
    Δεν αντιμετωπίζεται η εγκατάλειψη των ζώων συντροφιάς τα οποία δεν έχουν σημανθεί ηλεκτρονικά. Οι ιδιοκτήτες των ζώων αυτών, που θα αποφασίσουν να τα εγκαταλείψουν, θα οξύνουν το πρόβλημα των αδέσποτων καθώς δεν πρόκειται να τα παραδώσουν στους Δήμους πληρώνοντας το αντίστοιχο αντίτιμο και με πιθανό τον κίνδυνο να μην είναι ούτε στειρωμένα. Επίσης σε πιθανή μαζική παράδοση ζώων στους Δήμους θα υπάρξει πρόβλημα διαχείρισής τους καθώς οι περισσότεροι Δήμοι δεν διαθέτουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για την διαχείριση μεγάλου αριθμού ζώων.

    Παράγραφος 6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
    Παράγραφος 7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
    Παρατήρηση
    Στις δύο αυτές παραγράφους γίνεται σαφέστατη και «ρατσιστικού» τύπου διάκριση μεταξύ κυνηγών και όλων των άλλων κατόχων σκύλων στη χώρα μας. καθώς:
    α. Μόνο για αυτή την κοινωνική ομάδα επιβάλλεται να φέρουν μαζί τους το διαβατήριο του σκύλου τους (παρόλο που δεν είναι υποχρεωτικό να διαθέτουν διαβατήριο αν δεν χρειαστεί να ταξιδέψει το ζώο στο εξωτερικό) κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή.
    β. Μόνο για αυτή την κοινωνική ομάδα επιβάλλονται επιπλέον κυρώσεις (αφαίρεση άδειας θήρας) σε περίπτωση που ο σκύλος δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, πρόβλεψη η οποία καταργεί την έννοια της ισονομίας των Ελλήνων πολιτών.
    Συνεπώς θα πρέπει οι δύο παραπάνω παράγραφοι να αφαιρεθούν.

  • 14 Μαΐου 2021, 17:45 | Κωνσταντινος Δημουλας

    Για το θέμα της μοναξιάς και του δεσίματος _ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΕΣΙΜΟ , ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ
    «1.(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
    Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
    (δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.».
    Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού
    Είναι αντιφατικό να επικαλείται η κυβέρνηση τις 5 ελευθερίες και να γίνεται προσπάθεια προώθησης μιας άλλης φιλοσοφίας για την ευζωία ενώ συγχρόνως επιτρέπεται η διαμονή των ζώων σε ταράτσα! Επίσης, σχετικά με τον όρο “μόνιμα δεμένος”, κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι ένας σκύλος είναι μόνιμα δεμένος εκτός κι αν όλο το 24ωρο και επί μέρες παραμένει κάποιος στο σημείο όπου κακοποιείται ένα μόνιμα δεμένο σκυλί! Σε καμία προηγμένη χώρα της Ε.Ε τα σκυλιά δεν είναι δεμένα, όπως συμβαίνει σε συντριπτική πλειοψηφία στην Ελλάδα.
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού
    • Να απαγορευτεί το δέσιμο των ζώων, ΟΧΙ στην φράση «μη μόνιμα δεμένα σκυλιά» Αλλά, ΝΑΙ στην φράση ΟΧΙ ΔΕΜΕΝΑ σκυλιά. Διαφορετικά οδηγούμε και πάλι τα ζώα στο βασανιστήριο του ΜΟΝΙΜΟΥ ΔΕΣΙΜΑΤΟΣ.
    • Να απαγορευτεί κάθε πρόσβαση σκύλου σε ταράτσες, για να αποφευχθούν περιπτώσεις δικαιολογιών από ιδιοκτήτες των ζώων που έως τώρα απαντούσαν: ” δεν τον έχω μόνιμα στη ταράτσα”, και έτσι τα δικαστήρια ελλείψει στοιχείων αθώωσαν όλους τους παραβάτες, αφού η παράβαση δεν μπορεί να αποδειχθεί, και φυσικά το ζώο συνέχιζε να κακοποιείται. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ, υπάρχει ανακολουθία προθέσεων με την πράξη.
    ΠΑΡ 3 στ ,(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
    Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού
    Έτσι όπως διατυπώνεται είναι σαν όλες οι κατοικίες, είτε είναι διαμερίσματα πολυκατοικιών είτε και μονοκατοικίες, να έχουν αυλή. Κανένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία δεν έχει αυλή, όπως όλοι μας αντιλαμβανόμαστε, ούτε και όλες οι μονοκατοικίες έχουν αυλή, ιδίως οι παλιές. Ακόμη κι αν η κατοικία διαθέτει τέτοιο χώρο δεν μπορεί να αντικατασταθεί η καθημερινή και δις ημερησίως βόλτα, εκτός αν ο εξωτερικός χώρος είναι πάνω από ένα στρέμμα.
    Πρόταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού
    Ο ιδιοκτήτης οφείλει αποδεδειγμένα δυο φορές το λιγότερο να βγάζει το σκύλο του βόλτα και για χρόνο αντίστοιχο με το είδος και τις ανάγκες του ζώου. Να προταθεί διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ για την κάθε μέρα, αν δεν έχει ήδη προβλεφθεί.

  • 14 Μαΐου 2021, 17:26 | Δήμουλας Κωνσταντίνος

    Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.

    «1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:

    (α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο. Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.».

    Υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων σκύλων – γατών με πάρα πολλές εξαιρέσεις. Απαράδεκτα μεγάλο το διάστημα προσαρμογής, μετράμε σχεδόν μαζί με το διοικητικό πρόστιμο που θα επιβάλλεται από το 2024, πάνω από 3.5 χρόνια προσαρμογής. Διαφορετικά χάριν πολιτικών–ψηφοθηρικών ισορροπιών, καταργείται στη πράξη η υποχρεωτικότητα.

    ΠΡΟΤΑΣΗ

    6 μήνες είναι αρκετοί για την προσαρμογή τόσο για τη στείρωση όσο και για το διοικητικό πρόστιμο.

  • 14 Μαΐου 2021, 17:47 | Άννα Πρασσά

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 14 Μαΐου 2021, 17:51 | Καραματσούκης Αντώνης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 14 Μαΐου 2021, 17:02 | Κυριάκος Μπαρδής

    Ποτέ μά Ποτέ δέν θά γίνω δολοφόνος τών σκυλιών μου Αφήστε τήν φύση νά συνεχίσει αυτό πού ξέρει καλά νά κάνει.
    Αυτά πού σκέπτεστε μόνο πόνο καί κακό επιφέρουν
    Τήν παράνομη πράξη γιά στείρωση τών ζώων ούτε από σκέψη δέν έπρεπε νά περνά.
    Μήν ξύνεται τά νύχια σας, γιατί θά δημιοργείσετε ένα στρατό από παράνομους ανθρώπους
    Τέλος αν θέλετε νά κάνετε κάτι καλό, μαζέψτε όλα τά αδέσποτα πού είναι εκτός ελέγχου.

  • 14 Μαΐου 2021, 16:13 | ASPASIA

    O ΙΣΧΎΟΝ ΝΌΜΟς ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΈΣΠΟΤΑ δεν απέδωσε το επιθυμητό αποτέλεσμα.Δηλαδη τον περιορισμό των αδέσποτων,καθως και την ελαχιστοποιηση των κακοποιησεων καθε μορφής.Τα αδέσποτα ειναι πρώην δεσποζώμενα,δεν πέφτουν απο τον ουρανό,η πλειοψηφία των κατοικων της χώρας και σε αυτο το θέμα έχει μια ανευθυνη στάση.
    Καμία υποχώρηση και εξαίρεση στο θέμα της στείρωσης.Και βεβαια ειναι για γέλια το επιχείρημα μην χαθουν οι ντόπιες φυλές.Το μεγαλυτερο ποσοστο των εκτροφείων ειναι παράνομα και παντελώς ανελεγκτα γιατι δεν υπάρχουν στα χαρτια.Ελαχιστοι ενδιαφερονται για τις φυλές οι περισσοτεροι χρησιμοποιουν τα ζωα για εντατικη αναπαραγωγη.

  • 14 Μαΐου 2021, 16:28 | Χρηστος χριστοδουλου

    Οχι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζομενων..οτι χειροτερο σαν νομος δεν υπαρχει σε καμια χωρα…

  • 14 Μαΐου 2021, 16:47 | Ανδρεας ΓΚΛΑΒΙΝΗΣ

    Οχι στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων.ο Πανελλήνιος κτηνιατρικός σύλλογος, Ο κυνολογικός όμιλος Ελλάδας και όλοι οι πραγματικοί γνώστες είναι κατά της υποχρεωτικής στειρώσεις.Η επιστημονική πλευρά των κτηνιάτρων έχει πάρει θέση κατά της απεχθούς αυτής πράξης.ΚΡΙΜΑ για

  • 14 Μαΐου 2021, 16:16 | Βασδέκης Κωνσταντίνος

    Όχι στην στείρωση… Όχι η στείρωση στα δεσποζωμενα καθαρόαιμα ζώα..ο νόμος πραγματικά είναι άδικος καί παράλογος…. αυτό δεν είναι λύση…η φιλοζωικές πρέπει να είναι πιο προσεκτικές στα δικαιώματα των ζώων… ειδικά για τα δεσποζωμενα ζώα… μου φαίνεται ότι δεν ζω σε μια δημοκρατική χώρα με μια ιστορία αιώνων…. Ελπίζω η τωρινή κυβέρνηση να μην ψηφίσει αυτόν τον παράλογο νόμο καί μείνει στην ιστορία για λάθη ανεπανόρθωτα… όχι στην στείρωση… όχι στην στείρωση τών δεσποζομενων ζώων μας…..

  • 14 Μαΐου 2021, 16:27 | Μαριάννα Δούκα

    ΝΑΙ ΝΑΙ στην ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ!
    Επιτέλους είναι καιρός να αντιληφθουμε ότι τα ζώα μας δεν κάνουν ΣΕΞ αλλά ο μόνος λόγος που έρχονται σε επαφή με άλλα, είναι για να διαιωνίσουν το είδος καθαρά. Αν λοιπόν δεν είμαστε «επίσημοι εκτροφείς» για να έχουμε λόγο μη στείρωσης, τότε ας βάλουμε κάτω τα οφέλη που παρέχουμε στα ζώα…
    – Πιο ήρεμη ζωή
    – Προστασία από ασθένειες (καρκίνοι, πυομήτρα, AIDS, λευχαιμία κλπ)
    – Ευκολότερη συμβίωση και γειτνίαση με άλλα ζώα
    – Λιγότερη όχληση
    και πολλά άλλα που συντελούν σε μια πιο ευτυχισμένη ζωή τόσο για τα ζώα όσο και για τους κηδεμόνες

  • 14 Μαΐου 2021, 16:43 | Takis

    Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση των δεσποζομενων ζωων.Ναι στην στειρωση των αδεσποτων.Ο παν.κτηνιατρικος συλλογος ταχθηκε εναντιον των στειρωσεων.Πως γινεται να μην εισακουγονται οι επιστημονες και να εισακουγονται οι ακραιες φωνες λιγων.Σε δημοκρατικη χωρα ζουμε.