Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 14 Μαΐου 2021, 20:10 | Νικος Τραγαρας

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 14 Μαΐου 2021, 20:06 | Νικόλαος Αθανασόπουλος

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς χωρίς εξαιρέσεις.
    Είναι μονόδρομος.

  • 14 Μαΐου 2021, 20:38 | Αλέξανδρος Περδικοματης

    Κύριοι της κυβέρνησης ή υποχρεωτική στείρωση δεσποζομενων ζώων συντροφιάς και εργασίας δεν αποτελεί πράξη που βοηθάει τα εν λόγω ζώα ούτε συμβάλλει στην ελλατωση των αδέσποτων. Πίσω από αυτό που αρκετοι κτηνιατρικό συλλογοιθεωρουν ότι βλάπτει τα ζώα μας οιΜΚΟ θα είναι άραγε οι αυτοί που θα επιβάλλουν στο τέλος αυτό που τους βολεύει;. Σας πληροφορώ ότι δεν συμφωνώ.

  • 14 Μαΐου 2021, 20:50 | ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση των δεσποζομενων ζωων ναι στην στειρωση των αδεσποτων.ειναι απαραδεκτο και κατακριτεο.πρεπει να αποσυρθει αυτο το μετρο.

  • 14 Μαΐου 2021, 20:13 | Δημήτριος Αντωνόπουλος

    Λέμε ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς.
    Συγχαρητήρια στη κυβέρνηση για το θάρρος και την πραγματική διάθεση της να δώσει λύση και τέλος στο βασανισμό εκατομμυρίων ζώων στη χώρα μας.

  • 14 Μαΐου 2021, 20:23 | Στρατης Λεκκας

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 14 Μαΐου 2021, 20:57 | Ιωάννης Λεουσης

    Απαράδεκτος ο ακρωτηριασμός ζώων
    Απαράδεκτη η διάκριση στους πολίτες με διαφορετικές ποινές στους κυνηγούς από τους υπόλοιπους πολίτες δηλ αφαίρεση άδειας κυνηγού που στους υπόλοιπους πολίτες δεν επιβάλλεται τέτοια ποινή

  • 14 Μαΐου 2021, 20:03 | VASILIS

    OXI στην υποχρεωτικη στειρωση των δεσποζομενων ζωων.. ο καθε ιδιοκτητης με αυστηρη νομοθεσια να ειναι υπευθυνος για το ζωο του .. αυστηρος ελεγχος για καθε αδεσποτο .. αυστηρα προστιμα για ατομα μη υπευθυνα …

  • 14 Μαΐου 2021, 20:11 | Stepanova Nina

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 14 Μαΐου 2021, 20:50 | Αλέξανδρος Βλάχος

    ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΩΝ ΣΚΥΛΩΝ
    Όσοι αρέσκονται στο να αποκαλούνται φιλόζωοι, και όχι μόνο δέχονται ή συμφωνούν αλλά και υπερθεματίζουν υπέρ της υποχρεωτικής στείρωσης των ζώων συντροφιάς, είναι το λιγότερο υποκριτές και διεστραμμένοι. Πως μπορεί ένα τέτοιο άτομο να στειρώσει στα καλά καθούμενα το ζώο του και μετά, αφού αυτό αναρρώσει, να το πάρει στην αγκαλιά του, να το χαϊδέψει και να του δείξει την αγάπη του; Θα έχει ήσυχη τη συνείδησή το άτομο αυτό για την πράξη που έκανε; Θα κοιμάται ήσυχα τα βράδια χωρίς να βλέπει εφιάλτες; Αν ναι, πρόκειται κατά τη γνώμη μου για άρρωστο άτομο. Όσοι δε επινόησαν αυτό τον τρόπο ως λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων, είναι εκτός πραγματικότητας. Παρόμοια μέθοδο είχε εφαρμόσει και ο Ηρώδης, θέλοντας να απαλλαγεί από το νεογέννητο Χριστό, είχε δώσει εντολή θανάτωσης όλων των νηπίων κάτω των δύο ετών. Όσο πέτυχε ο Ηρώδης το σκοπό του άλλο τόσο θα τον πετύχουν και οι εμπνευστές αυτού του νομοσχεδίου. Αν τώρα κάποιοι, λέω εγώ ο φιλύποπτος, νομίζουν ότι με τον τρόπο αυτό θα πετύχουν τη μείωση του αριθμού των κυνηγών, ελπίζοντας ότι αφού τους δυσκολέψουν να ανανεώσουν τα κυνηγετικά τους σκυλιά, σταδιακά θα απομακρυνθούν και από την κυνηγετική δραστηριότητα, «πλανώνται πλάνην οικτράν». Όχι μόνο δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο αλλά ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή οι κυνηγοί και θα ανανεώνουν τα κυνηγετικά τους σκυλιά (με όποιο οικονομικό κόστος) και περισσότερες φορές θα βγαίνουν για κυνήγι, αυτό ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Γιατί το κυνήγι για μας τους κυνηγούς δεν ακολουθεί κανόνες μαθηματικών (1+1=2), ούτε οικονομίας, ούτε εμπορίου, ούτε κάποιας άλλης δραστηριότητας. Το κυνήγι ξεκινά από το DNA μας, είναι αρχέγονο ένστικτο, είναι τρόπος ζωής, ευχαρίστησης, επαφής με τη φύση και πολλά άλλα, τα οποία δεν μπορεί κάποιος να αντιληφθεί εύκολα αν δεν είναι κυνηγός. Και κάτι ακόμη. Οι κυνηγοί από τη φύση τους έχουν (ή οφείλουν να έχουν) καλή μνήμη. Όταν λοιπόν έρθει η κατάλληλη στιγμή, θα ανακτήσουν από τη μνήμη τους όλα όσα συνέβησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα σε βάρος τους και θα πληρώσουν τους υπεύθυνους με το ανάλογο νόμισμα. Διότι, δυστυχώς, μόνο αυτό τον τρόπο αντιλαμβάνονται κάποιοι, οι οποίοι θεωρητικά ζητούν μεν διάλογο και διαβούλευση, στην πραγματικότητα όμως οι αποφάσεις είναι ήδη ειλημμένες. Να γνωρίζουν ακόμη και κάτι τελευταίο. Όποια έκβαση και αν έχει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, στην πράξη δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ποτέ διότι, αφενός μεν έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το «κοινό περί δικαίου αίσθημα», και στην πραγματικότητα θα ατονήσει, αφού δεν πρόκειται να υπάρξει καμία πρόθυμη κρατική αρχή που θα εποπτεύσει την εφαρμογή του, αφετέρου δε αυτό θα καταπέσει στα αρμόδια δικαστήρια (Εθνικά και Ευρωπαϊκά) κατόπιν χιλιάδων προσφυγών που θα γίνουν. ΟΨΟΜΕΘΑ!!!

  • 14 Μαΐου 2021, 20:46 | Λευκή.Φ

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση αδέσποτων και δεσποζόμενων για να σταματήσει ο βασανισμός εκατομμυρίων αδέσποτων στους δρόμους.
    Ολα τα αδέσποτα γεννήθηκαν απο μία μάνα, συνήθως δεσποζόμενη.

  • 14 Μαΐου 2021, 20:42 | Τζαναβαρης Μιλτος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 14 Μαΐου 2021, 20:17 | γεωργακοπουλος γεωργιος

    Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση των δεσποζομενων ζωων.Ναι στην στειρωση των αδεσποτων.Ο παν.κτηνιατρικος συλλογος ταχθηκε εναντιον των στειρωσεων.Πως γινεται να μην εισακουγονται οι επιστημονες

  • 14 Μαΐου 2021, 20:37 | Νικος Γεωργουσης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 14 Μαΐου 2021, 20:11 | Ιωάννης Λεούσης

    Όπως δεν ακρωτηριάζουμαι με νόμο τους ανθρώπους ετσι δεν επιτρέπεται και ο κάθε μορφής ακρωτηριασμός των ζώων.
    Τα αδέσποτα πρέπει να ελεγχθούν με άλλο τρόπο.
    Οποιαδήποτε παρέμβαση στον οργανισμο ζωων χωρίς να προϋπάρχει ασθένεια είναι φασιστική και απάνθρωπη.
    Ελπίζω να υπάρξει σύνεση στην απόφαση.

  • 14 Μαΐου 2021, 20:02 | Πόπη Γκικάκη

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση αδέσποτων καθώς και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς χωρίς τις εξαιρέσεις του άρθρου 39.

  • 14 Μαΐου 2021, 20:36 | Βασίλης Πιοτογιαννακης

    Δεν μπορω να δεχτώ ότι σοβαρός άνθρωπος και μάλιστα επιστήμονας πρότεινε τέτοια μέτρα να θυσιαστεί η σωματική και άρα και ψυχολογική αρτιότητα των συντροφων μας.Το δέχομαι για τα αδέσποτα αλλά με κανένα τρόπο για τα δεσποζομενα.

  • 14 Μαΐου 2021, 20:52 | Μπαμπης Μαρμαρινος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 14 Μαΐου 2021, 20:36 | Καρολίνα Ιωαννίδου

    Λέμε ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση αδέσποτων και δεσποζόμενων.

  • 14 Μαΐου 2021, 20:00 | Λογοθετης Θεοδωρος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 14 Μαΐου 2021, 20:07 | Αλέξανδρος Ιωαννίδης

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση για να λυθεί το πρόβλημα δεκαετιών που μας διασύρει διεθνώς .
    Συγχαρητήρια σε μία κυβέρνηση που αποφάσισε να σπάσει αβγά για να δωθει επιτέλους μία ρεαλιστική λύση.

  • 14 Μαΐου 2021, 19:04 | Μινα Καπρα

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 14 Μαΐου 2021, 19:42 | ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Παράγραφος 1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
    Εδάφιο (α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο. Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
    Παρατήρηση
    Πρέπει να απαλειφθεί η συγκεκριμένη παράγραφος όσον αφορά τα δεσποζόμενα ζώα ημίαιμα ή καθαρόαιμα. Ο αναγκαστικός και προληπτικός ακρωτηριασμός των ζώων, ισοδυναμεί με κακοποίηση και βαναυσότητα. Πρόκειται για απόλυτα αντιεπιστημονική διάταξη. Η στείρωση θα πρέπει να αποτελεί ισχυρή σύσταση των κτηνιάτρων στους ιδιοκτήτες, στις περιπτώσεις που θα έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία και ευζωία των κατοικίδιων τους. Η στείρωση μπορεί να επιφέρει μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις στην ευζωία του ζώου, οι οποίες έχουν καταγραφεί μέσα από τη διεθνή κτηνιατρική βιβλιογραφία και τις μελέτες κτηνιάτρων διεθνώς, όπως ακράτεια ούρων, ορθοπεδικά προβλήματα, διάφορες επιθετικές μορφές καρκίνου κλπ.

    Εδάφιο (ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
    Παρατήρηση
    Δεν αντιμετωπίζεται η εγκατάλειψη των ζώων συντροφιάς τα οποία δεν έχουν σημανθεί ηλεκτρονικά. Οι ιδιοκτήτες των ζώων αυτών, που θα αποφασίσουν να τα εγκαταλείψουν, θα οξύνουν το πρόβλημα των αδέσποτων καθώς δεν πρόκειται να τα παραδώσουν στους Δήμους πληρώνοντας το αντίστοιχο αντίτιμο και με πιθανό τον κίνδυνο να μην είναι ούτε στειρωμένα. Επίσης σε πιθανή μαζική παράδοση ζώων στους Δήμους θα υπάρξει πρόβλημα διαχείρισής τους καθώς οι περισσότεροι Δήμοι δεν διαθέτουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για την διαχείριση μεγάλου αριθμού ζώων.

    Παράγραφος 6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
    Παράγραφος 7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
    Παρατήρηση
    Στις δύο αυτές παραγράφους γίνεται σαφέστατη και «ρατσιστικού» τύπου διάκριση μεταξύ κυνηγών και όλων των άλλων κατόχων σκύλων στη χώρα μας. καθώς:
    α. Μόνο για αυτή την κοινωνική ομάδα επιβάλλεται να φέρουν μαζί τους το διαβατήριο του σκύλου τους (παρόλο που δεν είναι υποχρεωτικό να διαθέτουν διαβατήριο αν δεν χρειαστεί να ταξιδέψει το ζώο στο εξωτερικό) κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή.
    β. Μόνο για αυτή την κοινωνική ομάδα επιβάλλονται επιπλέον κυρώσεις (αφαίρεση άδειας θήρας) σε περίπτωση που ο σκύλος δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, πρόβλεψη η οποία καταργεί την έννοια της ισονομίας των Ελλήνων πολιτών.
    Συνεπώς θα πρέπει οι δύο παραπάνω παράγραφοι να αφαιρεθούν.

  • 14 Μαΐου 2021, 19:40 | Γιάννης Γακοπουλος

    Όχι στην οριζόντια υποχρεωτική στείρωση των Δεσποζομενων ζώων γιατί πρέπει να αποφασίσει ο ιδιοκτήτης του αν θα πρέπει η όχι

  • 14 Μαΐου 2021, 19:36 | Μιχαλης Γεωργουσης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 14 Μαΐου 2021, 19:33 | ΛΙΟΚΑΥΤΟΣ ΘΩΜΑΣ

    ΟΧΙ στην Υποχρεωτική Στείρωση των δεσποζόμενων ζώων .. Όχι στον ακρωτηριασμό των αγαπημένων φίλων -μελών των Οικογενειών μας .. Η στείρωση των δεσποζόμενων ζώων δεν θα βοηθήσει με κανένα απολύτως τρόπο στην επίλυση του προβλήματος των Αδέσποτων ζώων..!!

  • 14 Μαΐου 2021, 19:34 | Τιγκιρης Παναγιωτης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 14 Μαΐου 2021, 19:00 | Ανδρεας Γεωργακης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων

  • 14 Μαΐου 2021, 19:04 | Δελημαρινου Μαρια

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 14 Μαΐου 2021, 19:19 | Τιγκιρης Μιχαλης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 14 Μαΐου 2021, 19:01 | Ευγενια Ελευσινα

    Όχι στην στείρωση… Όχι η στείρωση στα δεσποζωμενα καθαρόαιμα ζώα..ο νόμος πραγματικά είναι άδικος καί παράλογος…. αυτό δεν είναι λύση…η φιλοζωικές πρέπει να είναι πιο προσεκτικές στα δικαιώματα των ζώων… ειδικά για τα δεσποζωμενα ζώα… μου φαίνεται ότι δεν ζω σε μια δημοκρατική χώρα με μια ιστορία αιώνων…. Ελπίζω η τωρινή κυβέρνηση να μην ψηφίσει αυτόν τον παράλογο νόμο καί μείνει στην ιστορία για λάθη ανεπανόρθωτα… όχι στην στείρωση… όχι στην στείρωση τών δεσποζομενων ζώων μας…..

  • 14 Μαΐου 2021, 19:00 | Νικητας Γιαλουρης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 14 Μαΐου 2021, 19:08 | Βασιλης Κουρασανης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 14 Μαΐου 2021, 19:52 | Μιχαλης Γιαννης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 14 Μαΐου 2021, 19:37 | Λεονάρδος Χαλαβαζης

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ!!! ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΗΣ ΚΥΝΟΦΙΛΙΑΣ!!!!

  • 14 Μαΐου 2021, 19:58 | ΝΑΤΑΛΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 14 Μαΐου 2021, 19:08 | Χρηστος Πριονας

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 14 Μαΐου 2021, 19:10 | Μιχαλης Αλαγιαννης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 14 Μαΐου 2021, 19:58 | Παναγιώτης

    Όχι στην στείρωση των ζώων διότι θα καταστραφεί ιστορία ετών που δεν αρμόζει σε κανένα κράτος να χάνει κομμάτι από την ιστορία του, ναι στην παιδεία απέναντι στα αθώα πλάσματα. Ευχαριστώ

  • 14 Μαΐου 2021, 19:34 | Αλέξανδρος Βλάχος

    Πρόκειται για απόλυτα αντιεπιστημονική διάταξη.

    Η στείρωση και ο ευνουχισμός αποτελούν βίαιες και επώδυνες παρεμβάσεις στη φύση και στη φυσιολογία του ζώου. Πρέπει να απαλειφθεί από το σχέδιο νόμου ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της στείρωσης σε όλα τα ζώα συντροφιάς.

    Η στείρωση θα πρέπει να αποτελεί ισχυρή σύσταση των κτηνιάτρων στους ιδιοκτήτες, στις περιπτώσεις που θα έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία και ευζωία των κατοικίδιων τους.

    Το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη του ως εν δυνάμει… ανεύθυνο και ασυνείδητο.

    ΌΧΙ στην ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ.

  • 14 Μαΐου 2021, 19:21 | Μιχαλης Γαλιανος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 14 Μαΐου 2021, 19:48 | Μακης Γιακουμης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 14 Μαΐου 2021, 19:31 | ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Άρθρο 5
    Το άρθρο 5 του σχεδίου νόμου επιβάλει μία καινοφανή ρύθμιση, που δεν έχει επιχειρηθεί σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης και του προηγμένου κόσμου γενικότερα. Ο αναγκαστικός και προληπτικός ακρωτηριασμός των ζώων, ισοδυναμεί με κακοποίηση και βαναυσότητα. Ζητούμε να μην προβλέπεται σε καμία περίπτωση η υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς, ή τουλάχιστον να εξαιρεθούν οι κυνηγετικοί σκύλοι ως σκύλοι εργασίας. Επιπλέων ζητούμε να απαλειφθούν όλες εκείνες οι ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν με κατάφωρα εχθρικό τρόπο τους κυνηγούς έναντι όλων των άλλων πολιτών.

  • 14 Μαΐου 2021, 19:01 | Νικος Πασπαλαδελλης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 14 Μαΐου 2021, 19:38 | Steve Stavros

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 14 Μαΐου 2021, 19:29 | Giorgos Babalis

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση τον ζώων συντροφιάς

  • 14 Μαΐου 2021, 19:41 | Κωστας Πολυχρονης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 14 Μαΐου 2021, 19:09 | ΓΕΩΡΙΟΣ ΚΑΤΣΙΜΙΧΑΣ

    Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση των δεσποζομενων ζωων.Ναι στην στειρωση των αδεσποτων.

  • 14 Μαΐου 2021, 19:41 | Γιωργος Μαμωλης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων

  • 14 Μαΐου 2021, 19:51 | ΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.