Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • Δεν συμφωνω με την υποχρεωτικη Στειρωσει των ζωων

  • ΔΙΑΦΩΝΩ

  • 15 Μαΐου 2021, 13:52 | ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

    1.Αρθρο 5 παράγραφος 1α: Να μην προβλέπεται σε καμία περίπτωση η
    υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς, ή τουλάχιστον να
    εξαιρεθούν οι κυνηγετικοί σκύλοι ως σκύλοι εργασίας.
    Το άρθρο 5 του σχεδίου νόμου επιβάλει μία καινοφανή ρύθμιση, που δεν έχει
    επιχειρηθεί σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης και του προηγμένου κόσμου
    γενικότερα.
    Η υποχρεωτικότητα της στείρωσης και του ακρωτηριασμού των γεννητικών
    οργάνων των δεσποζόμενων σκύλων, δεν θα βρει ενάντιους μόνο τους κυνηγούς,
    αλλά και χιλιάδες άλλους πολίτες που διαβιώνουν με σκύλους στη χώρα μας.
    Είναι βέβαιο ότι η κοινωνία θα αντιμετωπίσει μία τέτοια νομοθετική απόπειρα
    σαν ένα «αυταρχισμό» του κράτους εις βάρος των πολιτών και των ζώων τους.
    Είναι επικίνδυνο και αλυσιτελές να επιβάλλεται με νόμο η υποχρεωτική
    χειρουργική αφαίρεση των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, με
    το επιχείρημα ότι μέσω του… αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής
    τους! Το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη του ως εν δυνάμει…
    ανεύθυνο και ασυνείδητο.
    Δεν έχουμε την ανάγκη έναν τέτοιο νόμο για να αναλάβουμε την ευθύνη,
    απέναντι σε πλάσματα που αγαπάμε και φροντίζουμε.

    Σελίδα 6 από 2
    Δεν έχουμε την ανάγκη την υποχρεωτική στείρωση, για να επιβλέψουμε τον
    δικό μας σκύλο, αποτρέποντας τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και τις ανεξέλεγκτες
    γεννήσεις
    Οι όποιοι ανεύθυνοι και ασυνείδητοι, δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως
    άλλοθι εις βάρος χιλιάδων άλλων πολιτών, που αντιλαμβάνονται τον υποχρεωτικό
    ευνουχισμό ως περιορισμό των δικών τους δικαιωμάτων.
    Η στείρωση και ο ευνουχισμός αποτελούν βίαιες και επώδυνες παρεμβάσεις
    στη φύση και στη φυσιολογία του ζώου και έχουν αξία να γίνονται μόνο εάν η
    συνεχής επίβλεψη του δεν είναι δυνατή, ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητα
    ζευγαρώματα. Είναι ένας τρόπος που αναγκαστικά καταφεύγουμε ως ανθρώπινη
    κοινωνία για να προστατέψουμε και να διαχειριστούμε τα αδέσποτα ζώα, αλλά ηθικά
    και νομικά δεν έχει καμία θέση στα ζώα που συντηρούμε ως μέλη των οικογενειών
    μας.
    Ειδικότερα για τα ζώα εργασίας, όπως οι κυνηγετικοί και ποιμενικοί σκύλοι,
    η στείρωση αποτελεί μία πράξη που υπονομεύει όλα τα εργασιακά προσόντα και
    φυσικά πλεονεκτήματα τους. Επιπροσθέτως, η υποχρεωτική στείρωση των σκύλων,
    έχει κόστος οικονομικά αβάστακτο ιδιαίτερα για τους ιδιοκτήτες που κατέχουν
    περισσότερα από ένα ζώα. Το μέσω κόστος της χειρουργικής επέμβασης για κάθε
    ζώο αγγίζει τα 300€ και προϋποθέτει μετεγχειρητική φροντίδα και ισόβιο κόστος ειδικής διατροφής.

  • 15 Μαΐου 2021, 13:47 | ΚΩΣΤΑΣ Χ.

    ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ!! ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΚΟΠΟΊΗΣΗ ΤΩΝ ΖΏΩΝ!!

  • 15 Μαΐου 2021, 13:54 | ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τους σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της στείρωσης για τα καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τους έως δυο φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμα, και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική!

  • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • Δεν συμφωνω με την Στειρωσει των Ζωων

  • 15 Μαΐου 2021, 13:07 | ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

    1.Αρθρο 5 παράγραφος 1α: Να μην προβλέπεται σε καμία περίπτωση η
    υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς, ή τουλάχιστον να
    εξαιρεθούν οι κυνηγετικοί σκύλοι ως σκύλοι εργασίας.
    Το άρθρο 5 του σχεδίου νόμου επιβάλει μία καινοφανή ρύθμιση, που δεν έχει
    επιχειρηθεί σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης και του προηγμένου κόσμου
    γενικότερα.
    Η υποχρεωτικότητα της στείρωσης και του ακρωτηριασμού των γεννητικών
    οργάνων των δεσποζόμενων σκύλων, δεν θα βρει ενάντιους μόνο τους κυνηγούς,
    αλλά και χιλιάδες άλλους πολίτες που διαβιώνουν με σκύλους στη χώρα μας.
    Είναι βέβαιο ότι η κοινωνία θα αντιμετωπίσει μία τέτοια νομοθετική απόπειρα
    σαν ένα «αυταρχισμό» του κράτους εις βάρος των πολιτών και των ζώων τους.
    Είναι επικίνδυνο και αλυσιτελές να επιβάλλεται με νόμο η υποχρεωτική
    χειρουργική αφαίρεση των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, με
    το επιχείρημα ότι μέσω του… αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής
    τους! Το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη του ως εν δυνάμει…
    ανεύθυνο και ασυνείδητο.
    Δεν έχουμε την ανάγκη έναν τέτοιο νόμο για να αναλάβουμε την ευθύνη,
    απέναντι σε πλάσματα που αγαπάμε και φροντίζουμε.

    Σελίδα 6 από 2
    Δεν έχουμε την ανάγκη την υποχρεωτική στείρωση, για να επιβλέψουμε τον
    δικό μας σκύλο, αποτρέποντας τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και τις ανεξέλεγκτες
    γεννήσεις
    Οι όποιοι ανεύθυνοι και ασυνείδητοι, δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως
    άλλοθι εις βάρος χιλιάδων άλλων πολιτών, που αντιλαμβάνονται τον υποχρεωτικό
    ευνουχισμό ως περιορισμό των δικών τους δικαιωμάτων.
    Η στείρωση και ο ευνουχισμός αποτελούν βίαιες και επώδυνες παρεμβάσεις
    στη φύση και στη φυσιολογία του ζώου και έχουν αξία να γίνονται μόνο εάν η
    συνεχής επίβλεψη του δεν είναι δυνατή, ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητα
    ζευγαρώματα. Είναι ένας τρόπος που αναγκαστικά καταφεύγουμε ως ανθρώπινη
    κοινωνία για να προστατέψουμε και να διαχειριστούμε τα αδέσποτα ζώα, αλλά ηθικά
    και νομικά δεν έχει καμία θέση στα ζώα που συντηρούμε ως μέλη των οικογενειών
    μας.
    Ειδικότερα για τα ζώα εργασίας, όπως οι κυνηγετικοί και ποιμενικοί σκύλοι,
    η στείρωση αποτελεί μία πράξη που υπονομεύει όλα τα εργασιακά προσόντα και
    φυσικά πλεονεκτήματα τους. Επιπροσθέτως, η υποχρεωτική στείρωση των σκύλων,
    έχει κόστος οικονομικά αβάστακτο ιδιαίτερα για τους ιδιοκτήτες που κατέχουν
    περισσότερα από ένα ζώα. Το μέσω κόστος της χειρουργικής επέμβασης για κάθε
    ζώο αγγίζει τα 300€ και προϋποθέτει μετεγχειρητική φροντίδα και ισόβιο κόστος
    ειδικής διατροφής.

  • 15 Μαΐου 2021, 13:21 | ΣΩΤΗΡΙΑ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΛΟΥ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΡΙΖΌΝΤΙΑ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ,η στείρωση δεν αποτελεί ακρωτηριασμό των ζώων, όπως το κόψιμο της ουράς ή των αυτιών; Συγκεκριμένα οι κυνηγοί είναι ευσυνείδητοι και τα σκυλιά τα φροντίζουν και τα περιποιούνται. Είναι δικαίωμά τους να μπορούν να έχουν ζώα υγιή. Με τη στείρωση θα χαθούν φυλές σκύλων.

  • 15 Μαΐου 2021, 13:42 | Κορρές Ευάγγελος

    ΟΧΙ στη στείρωση των ζώων. Ο υποχρεωτικός ευνουχισμός από ένα τέτοιο νομοσχέδιο είναι απαράδεκτος ανήθικος αφύσικος, παραβιάζει την Ιστορία και καταργεί τη δημοκρατία.

  • 15 Μαΐου 2021, 13:04 | Ιωάννης Μπαλλθος

    Είμαι αντίθετος στην στείρωση όλων των δεσποζομενων ζωων. Από αυτό θα πρεπει να εξαιρεθούν οι κυνηγετικού σκυλοι των οποίων οι οποίοι φέρουν ξεχωριστά γονιδίωμα τα το καθένα και έχουν εξελιχθεί μέσα από αιώνες. Η στείρωση καλό θα ήταν να εφαρμοστεί για δεσποζονενα και αδέσποτα ζώα τα οποία είναι αποκλειστικά για συντροφιά και τα οποία δεν απ ασχολουνται σε αθλητική δραστηριότητα όπως το κυνήγι. Άλλωστε το ποσοστό των αδέσποτων κυνηγό σκυλων είναι σχεδόν μηδενικό, όποτε δεν υπάρχει λόγος να στειρωσουν.

  • 15 Μαΐου 2021, 12:03 | Νικόλαος

    Οχι στην υποχρεωτικη στείρωση δεσποζομενων σκυλιων, οχι στον ακρωτηριασμο ,οχι στην εξαφανιση των φυλών. Στηρίζουμε τον ΚΟΕ και τις αποψεις ολων τον κυνολογικών ομιλων και των κτηνιάτρων.

  • 15 Μαΐου 2021, 12:41 | Δημήτρης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των συντρόφων μας χωρίς να υπάρχει ιατρικός λόγος (ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ).

  • 15 Μαΐου 2021, 12:44 | Γκανές Νίκος

    όχι στη στείρωση των ζώων.

  • 15 Μαΐου 2021, 12:10 | τσαμησ δημηριοσ

    ΟΧΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΟΝ

  • 15 Μαΐου 2021, 12:09 | Kωνσταντίνος Τσούσσης

    Να μην προβλέπεται σε καμία περίπτωση η υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς, ή τουλάχιστον να εξαιρεθούν οι κυνηγετικοί σκύλοι ως σκύλοι εργασίας.Το άρθρο 5 του σχεδίου νόμου επιβάλει μία καινοφανή ρύθμιση, που δεν έχει επιχειρηθεί σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης και του προηγμένου κόσμου γενικότερα.
    Η υποχρεωτικότητα της στείρωσης και του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων των δεσποζόμενων σκύλων, δεν θα βρει ενάντιους μόνο τους κυνηγούς, αλλά και χιλιάδες άλλους πολίτες που διαβιώνουν με σκύλους στη χώρα μας.
    Είναι βέβαιο ότι η κοινωνία θα αντιμετωπίσει μία τέτοια νομοθετική απόπειρα σαν ένα «αυταρχισμό» του κράτους εις βάρος των πολιτών και των ζώων τους.
    Είναι επικίνδυνο και αλυσιτελές να επιβάλλεταιμε νόμο η υποχρεωτική χειρουργική αφαίρεση των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, με το επιχείρημα ότι μέσω του… αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους! Το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη του ως εν δυνάμει… ανεύθυνο και ασυνείδητο.
    Δεν έχουμε την ανάγκη έναν τέτοιο νόμο για να αναλάβουμε την ευθύνη, απέναντι σε πλάσματα που αγαπάμε και φροντίζουμε.
    Δεν έχουμε την ανάγκη την υποχρεωτική στείρωση, για να επιβλέψουμε τον δικό μας σκύλο, αποτρέποντας τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και τις ανεξέλεγκτες γεννήσεις
    Οι όποιοι ανεύθυνοι και ασυνείδητοι, δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι εις βάρος χιλιάδων άλλων πολιτών, που αντιλαμβάνονται τον υποχρΗ στείρωση και ο ευνουχισμός αποτελούν βίαιες και επώδυνες παρεμβάσεις στη φύση και στη φυσιολογία του ζώου και έχουν αξία να γίνονται μόνο εάν η συνεχής επίβλεψη του δεν είναι δυνατή, ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητα ζευγαρώματα. Είναι ένας τρόπος που αναγκαστικά καταφεύγουμε ως ανθρώπινη κοινωνία για να προστατέψουμε και να διαχειριστούμε τα αδέσποτα ζώα, αλλά ηθικά και νομικά δεν έχει καμία θέση στα ζώα που συντηρούμε ως μέλη των οικογενειών μας.
    Ειδικότερα για τα ζώα εργασίας, όπως οι κυνηγετικοί και ποιμενικοί σκύλοι, η στείρωση αποτελεί μία πράξη που υπονομεύει όλα τα εργασιακά προσόντα και φυσικά πλεονεκτήματα τους. Επιπροσθέτως, η υποχρεωτική στείρωση των σκύλων, έχει κόστος οικονομικά αβάστακτο ιδιαίτερα για τους ιδιοκτήτες που κατέχουν περισσότερα από ένα ζώα. Το μέσω κόστος της χειρουργικής επέμβασης για κάθε ζώο αγγίζει τα 300€ και προϋποθέτει μετεγχειρητική φροντίδα και ισόβιο κόστος ειδικής διατροφής.

  • 15 Μαΐου 2021, 12:11 | ΦΩΤΙΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Δεν συμφωνώ στην υποχρεωτικη στείρωση των δεσποζομενων σκύλων δεν ακρωτηριαζω τα σκυλιά μου τα έχω σαν παιδιά μου ελπίζω να καταλαβαίνετε

  • 15 Μαΐου 2021, 12:32 | Γιαννης

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΤΕΤΡΑΠΟΔΩΝ ΦΙΛΩΝ ΜΑΣ

  • 15 Μαΐου 2021, 12:47 | Ιωάννης ΦΟΥΣΕΚΗΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΎΝ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΑΣ ΚΑΘΟΣΟΝ ΠΡΟΣΒΆΛΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΌΤΗΤΑ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ , ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΊ ΒΑΝΑΥΣΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΌ ΤΩΝ ΖΩΩΝ-ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ ΜΑΣ.

  • 15 Μαΐου 2021, 12:53 | Αλέκος

    Απαράδεκτο νομιμοποιούμε την κακοποίηση των ζώων γιατί η στείρωση χωρίς ιατρική γνωμάτευση είναι κακοποίηση, δεν καταλαβαίνω σε ποια επιστημονικά δεδομένα έχετε στηριχθεί και με ποιους συζητήσατε

  • 15 Μαΐου 2021, 12:12 | Bασιλικη Αποστόλου

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων ΟΧΙ στη στείρωση των καθαρόαιμων σκύλων εργασίας.Ειναι εντελώς παρανοικό να θελετε να τιμωρήσετε τα δεσποζόμενα ζώα και τους υπεύθυνους ιδιοκτήτες με αυτόν τον παρανοικό νόμο.

  • 15 Μαΐου 2021, 12:52 | Σεραφείμ Πολυταρχος

    Όχι στο νομοσχέδιο στείρωση σκύλων

  • 15 Μαΐου 2021, 12:03 | ΝΙΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση. Ο κάθε κηδεμόνας θα αποφασίζει για αυτό οταν κριθεί απαραίτητο!

  • 15 Μαΐου 2021, 12:04 | ΤΣΕΛΙΟΣ ΝΙΚΟΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ

  • 15 Μαΐου 2021, 12:46 | Γιάννης χαριτος

    Πανελλήνιος κτηνιατρικός σύλλογος, κυνολογικος όμιλος Ελλάδας και όλοι οι πραγματικα γνώστες είναι κατά της υποχρεωτικής στειρωσεις. Η επιστημονική πλευρά των κτηνιάτρων ήταν ξεκάθαρη . Λέμε όχι στην υποχρεωτική στείρωση των μελών της οικογένειας μάς.. Όχι και πάλι όχι στον αφανισμό του είδους στην Ελλάδα. Όχι στην υποχρεωτική στείρωση

  • 15 Μαΐου 2021, 12:22 | Ζουρνης Γιαννης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 15 Μαΐου 2021, 12:58 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΈ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΏ ΠΟΛΎ ΑΥΤΌ ΠΟΥ ΠΆΤΕ ΝΑ ΚΆΝΕΤΕ ΕΊΝΑΙ ΑΔΙΑΝΌΗΤΟ, ΕΊΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΣΤΕΙΡΏΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΜΑΣ ΤΑ ΊΔΙΑ. ΒΆΛΤΕ ΛΊΓΟ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΉ. ΑΝ ΨΗΦΙΣΤΕΊ ΘΑ ΚΆΝΕΙ ΧΕΙΡΌΤΕΡΑ ΤΑ ΠΡΆΓΜΑΤΑ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΜΌΝΟ ΣΊΓΟΥΡΟ.
    ΤΑ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΤΩΝ ΖΏΩΝ ΕΊΝΑΙ ΣΑΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΏΠΩΝ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΌΗΣΗ…. ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΟΡΙΖΌΝΤΙΑ ΣΤΕΊΡΩΣΗ…

  • 15 Μαΐου 2021, 12:15 | Αρσυ

    Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση οκων των δεσποζομενων ζωων,στειρωση μονο στα αδεσποτα

  • 15 Μαΐου 2021, 12:58 | Δημητρα

    Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση ολων των δεσποζομενων ζωων,ναι στη στειρωση των αδεσποτων

  • 15 Μαΐου 2021, 12:50 | Αντώνιος

    Απαράδεκτοι με την υποχρεωτική στείρωση τον ζώων από έναν υπεύθυνο κυνηγό.

  • 15 Μαΐου 2021, 12:24 | ΚΟΥΤΣΟΥΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Λυπάμαι πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση. Είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τα δεσποζόμενα ζώα. Όπως είναι απαράδεκτο και παράνομο να τους κόβουμε τα αυτιά και την ουρά είναι εξίσου απαράδεκτο να τους κόψουμε τα γεννητικά όργανα. Γιατί όταν δεν μπορούμε κάτι να ελέγξουμε πρέπει να το καταργούμε και να τα βάζουμε όλα στο ίδιο «τσουβάλι»; Με αυτή τη λογική να στειρώσουμε όλους τους ανθρώπους για να μην ξαναγεννηθούν εγκληματίες! Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 15 Μαΐου 2021, 12:16 | Αντώνιος Λιονάκης

    Ως κτηνίατρος, έχω αφιερώσει μεγάλο μέρος της επαγγελματικής μου ζωής προτρέποντας ιδιοκτήτες ζώων να στειρώσουν τα ζώα τους και εξηγώντας τα οφέλη της στείρωσης, τόσο για το ίδιο το ζώο τους όσο και ως μέρος της λύσης του τεράστιου προβλήματος υπερπληθυσμού αδέσποτων ζώων της χώρας μας. Ωστόσο, δε μπορώ να συμφωνήσω με την υποχρέωση της στείρωσης. Το μέτρο αυτό θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει, είναι ακραίο και ανελεύθερο και είμαι σίγουρος πως θα προκαλέσει φαινόμενα ανυπακοής και προσπάθειες παράκαμψης.
    Ο ρόλος της πολιτείας, όπως και του κτηνιάτρου, οφείλει εδώ να είναι συμβουλευτικός. Θα ήταν σωστότερο να γίνει μια εκτεταμένη διαφημιστική καμπάνια ενημέρωσης για τα οφέλη της στείρωσης και την προώθηση της υπεύθυνης φιλοζωίας γενικότερα, να δοθούν κίνητρα για τη στείρωση (οικονομικά και άλλα) και αντικίνητρα για τη διατήρηση μη στειρωμένων ζώων.

  • 15 Μαΐου 2021, 12:08 | Βασιλικη

    Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση των δεσποζομενων ζωων.Ναι στην στειρωση των αδεσποτων ζωων.

  • 15 Μαΐου 2021, 12:55 | Nick

    Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση των δεσποζομενων ζωων,ναι στην στειρωση των αδεσποτων

  • 15 Μαΐου 2021, 11:50 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Ν

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για
    εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων
    Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 15 Μαΐου 2021, 11:44 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΙΚΗΣ

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!

    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:«Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί.

    Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατωχυρωμένη Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 15 Μαΐου 2021, 11:19 | Ann

    Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση.Ο καθε ιδιοκτητης ειναι υπευθυνος για οποιαδηποτε ιατρικη επεμβαση στο ζωο του,οχι το κρατος και οι φιλοζωικες ΜΚΟ.Δημοκρατια εχουμε.

  • 15 Μαΐου 2021, 11:27 | Σκοπιανος Στέφανος

    Όχι στο άρθρο 5

  • 15 Μαΐου 2021, 11:54 | stefanos trilofop

    Να μην προβλέπεται σε καμία περίπτωση η υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς, ή τουλάχιστον να εξαιρεθούν οι κυνηγετικοί σκύλοι ως σκύλοι εργασίας.Το άρθρο 5 του σχεδίου νόμου επιβάλει μία καινοφανή ρύθμιση, που δεν έχει επιχειρηθεί σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης και του προηγμένου κόσμου γενικότερα.
    Η υποχρεωτικότητα της στείρωσης και του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων των δεσποζόμενων σκύλων, δεν θα βρει ενάντιους μόνο τους κυνηγούς, αλλά και χιλιάδες άλλους πολίτες που διαβιώνουν με σκύλους στη χώρα μας.
    Είναι βέβαιο ότι η κοινωνία θα αντιμετωπίσει μία τέτοια νομοθετική απόπειρα σαν ένα «αυταρχισμό» του κράτους εις βάρος των πολιτών και των ζώων τους.
    Είναι επικίνδυνο και αλυσιτελές να επιβάλλεταιμε νόμο η υποχρεωτική χειρουργική αφαίρεση των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, με το επιχείρημα ότι μέσω του… αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους! Το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη του ως εν δυνάμει… ανεύθυνο και ασυνείδητο.
    Δεν έχουμε την ανάγκη έναν τέτοιο νόμο για να αναλάβουμε την ευθύνη, απέναντι σε πλάσματα που αγαπάμε και φροντίζουμε.
    Δεν έχουμε την ανάγκη την υποχρεωτική στείρωση, για να επιβλέψουμε τον δικό μας σκύλο, αποτρέποντας τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και τις ανεξέλεγκτες γεννήσεις
    Οι όποιοι ανεύθυνοι και ασυνείδητοι, δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι εις βάρος χιλιάδων άλλων πολιτών, που αντιλαμβάνονται τον υποχρΗ στείρωση και ο ευνουχισμός αποτελούν βίαιες και επώδυνες παρεμβάσεις στη φύση και στη φυσιολογία του ζώου και έχουν αξία να γίνονται μόνο εάν η συνεχής επίβλεψη του δεν είναι δυνατή, ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητα ζευγαρώματα. Είναι ένας τρόπος που αναγκαστικά καταφεύγουμε ως ανθρώπινη κοινωνία για να προστατέψουμε και να διαχειριστούμε τα αδέσποτα ζώα, αλλά ηθικά και νομικά δεν έχει καμία θέση στα ζώα που συντηρούμε ως μέλη των οικογενειών μας.
    Ειδικότερα για τα ζώα εργασίας, όπως οι κυνηγετικοί και ποιμενικοί σκύλοι, η στείρωση αποτελεί μία πράξη που υπονομεύει όλα τα εργασιακά προσόντα και φυσικά πλεονεκτήματα τους. Επιπροσθέτως, η υποχρεωτική στείρωση των σκύλων, έχει κόστος οικονομικά αβάστακτο ιδιαίτερα για τους ιδιοκτήτες που κατέχουν περισσότερα από ένα ζώα. Το μέσω κόστος της χειρουργικής επέμβασης για κάθε ζώο αγγίζει τα 300€ και προϋποθέτει μετεγχειρητική φροντίδα και ισόβιο κόστος ειδικής διατροφής.

  • 15 Μαΐου 2021, 11:27 | Στεργιαδης Γεώργιος

    Διαφωνώ κάθετα με την στείρωση των δεσποζομενων ζωων

  • 15 Μαΐου 2021, 11:44 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Χωρίς γνωμάτευση κτηνίατρου καμμία ιατρική πράξη δεν επιτρέπω στον τετράποδο φίλο μου, απορώ ποιους συμβουλεύστε;

  • 15 Μαΐου 2021, 11:02 | Στεργιος Αναστασοπουλος

    Οχι στην οριζόντια στείρωση των δεσποζομενων σκύλων. Είναι ενα βάρβαρο μέτρο ενας ακρωτηριασμος που δεν ωφελεί σε τίποτα. Δεν είναι υπεύθυνα τα δεσποζομενα σκυλιά για τα αδέσποτα. Ο Κτηνιατρικός Σύλλογος και η κτηνιατρική επιστήμη είναι αντίθετη σε αυτή την βάρβαρη επιλογή του νομοσχεδίου

  • 15 Μαΐου 2021, 11:22 | Γιώργος

    Όχι στην στείρωση

  • 15 Μαΐου 2021, 11:39 | Δημητρα

    ΟΧΙ στην οριζοντια στειρωση δεσποζομενων.
    Να μην πληρωσουν οι ευσυνειδητοι ιδιοκτητες και τα σκυλια την αδυναμια του κρατους!

  • 15 Μαΐου 2021, 11:41 | Mariza

    Υποχρεωτική η στείρωση όλων των δεσποζόμενων. Κανένα ζώο δεμμένο.

  • 15 Μαΐου 2021, 11:32 | Καλογιάννη Βαρβάρα

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΡΙΖΌΝΤΙΑ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ, η στείρωση είναι Ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων, είναι πράξη εγκληματική , αντισυνταγματική , φασιστική και βάρβαρη. Δεν είναι ευζωία είναι πηγή ασθενειών, σωματικών και ψυχολογικών. Η αφαίρεση γεννητικών οργάνων επιτρέπεται μόνον αν πρόκειται να σωθεί η ζωή του ζώου.Τα δεσποζόμενα και ειδικά τα καθαρόαιμα δεν γεννούν αδέσποτα, έχουν ιδιοκτήτη να τα φροντίζει. Με την στείρωση θα χαθούν οι γηγενείς ελληνικές φυλές που υπάρχουν 4.000 χρόνια, είναι πολιτιστική κληρονομιά. Η στείρωση θα καταστρέψει τις καθαρόαιμες φυλές σκύλων που με πολύ κόπο και πολλά χρήματα εκτρέφουμε,όπως σκύλους συντροφιάς, θεραπευτικούς,ανιχνευτές, φύλακες, κυνηγετικούς, ποιμενικούς . ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΡΙΖΩΜΑ ΤΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΆΝΩΝ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ

  • 15 Μαΐου 2021, 11:47 | Βασιλης Ζ

    Απαραδεκτο το νομοσχεδιο οχι στην στειρωση τον συντροφον μας

  • 15 Μαΐου 2021, 11:21 | Βαρδής

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων, η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 15 Μαΐου 2021, 11:21 | ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εκφράζει τις ισχυρές ενστάσεις του για τις διατάξεις του νομοσχεδίου « ΑΡΓΟΣ »Πιο συγκεκριμένα Άρθρο 5. Στειρώσεις. Η στείρωση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με: Α: Φυσική και ψυχική κατάσταση ζώου Β: Το ζώο υποφέρει στην επέμβαση και υφίσταται ανεπανόρθωτο στρες. Επέρχεται φυσική , πνευματική και ουσιαστική ανικανότητα για εργασία. Φανταστείτε έναν Ελληνικό ευνουχισμένο ποιμενικό απέναντι σε μια αρκούδα ,απέναντι σε λύκους. Φανταστείτε έναν κυνηγετικό ιχνηλάτη που κατά μέσο όρο διανύει με ταχύτητα μάλιστα 15-20 Χιλ κατά έξοδο, να είναι στειρωμένος. ΠΡΟΣΟΧΗ: στην παράγραφο 7 του άρθρου, όπου απλά σε μια σειρά (!) υποτίθεται ότι λύνεται το μεγάλο πρόβλημα της μεταφοράς των κυν. σκυλων σε κούτες. Τεράστια αοριστία η πρόταση για «καλές συνθήκες»…Σε συνδυασμό με τις ανώνυμες καταγγελίες του άρθρου 36, θα επιφέρουν μεγάλη σύγχυση με την υποκειμενική εκτίμηση του οργάνου Ελέγχου. Τέλος, οι στειρώσεις θα οδηγήσουν εκτός των άλλων, σε παντελή αδυναμία θήρας των αγριογούρουνων, με αποτέλεσμα το χάος στους δρόμους, στις πόλεις και κυρίως στην γεωργική παραγωγή…Οι στειρώσεις έτσι στρέφονται και ευθέως μάλιστα κατά του δημοσίου συμφέροντος, αν μάλιστα σκεφθεί κανείς συνέπειες των ασθενειών που επικρεμονται ,όπως η Αφρικανική Πανώλη.. Άρθρο 33.Αρμόδιες αρχές Ελέγχου και επιτροπή παρακολούθησης. Δεν είναι δυνατόν να επικαλείστε σαν αρμόδια αρχή Ελέγχου και το ιδιωτικό σώμα της Θηροφυλακης των κυνηγετικών οργανώσεων( με τεράστια ομολογουμένως αποτελεσματικότητα σεσχέση με τα κρατικά όργανα ) και παράλληλα να εξαιρείτε τις κυνοφιλικες και κυνηγετικές οργανώσεις από την επιτροπή παρακολούθησης όλων. Επίσης, δεν μπορεί από άποψη δεοντολογίας , αυτοί που διάκεινται τόσο εχθρικά δεκαετίες τώρα απέναντι σε εκατοντάδες χιλιάδες κυνοφιλους και κυνηγους, να αποτελούν την βάση της επιτροπής. Η πρόταση είναι της επιτροπής να ηγείται ουσιαστικά επιστημονική ομάδα από την δασολογικές και κτηνιατρικής σχολές, με συμβουλευτική μόνο παρουσία Φιλοζωων, Κυνοφιλων, Κυνηγών και Κυν. οργανωσεων. Είναι αδιανόητο οι ελέγχοντας να είναι και ελεγχόμενοι, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο. Άρθρο 36. Οι ανώνυμες καταγγελίες θα οδηγήσουν σε άσκοπες δράσεις και τελικά σε ατονία του άρθρου. Μόνο επωνυμα.Mε την υπάρχουσα και συνέχεια αυξανόμενη παραβατικότητα κατά της ζωής, της περιουσίας γενετήσιας αξιοπρέπειας του Έλληνα, οι ανώνυμες καταγγελίες οδηγούν στην απραξία

  • 15 Μαΐου 2021, 11:25 | Ευθύμιος

    Είμαι αντίθετος με το νομοσχέδιο και το άρθρο