Άρθρο 3 Αρμόδιες αρχές

1. Αρμόδια αρχή για τη θέσπιση και παρακολούθηση της εφαρμογής των κανόνων αναφορικά με την υγεία των ζώων, την κτηνιατρική δημόσια υγεία, την παρακολούθηση των ζωονόσων και των ζωογόνων παραγόντων σύμφωνα με το π.δ. 41/2006 (Α΄ 44) και την οδηγία 2003/99/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Νοεμβρίου 2003, για την παρακολούθηση των ζωονόσων και των ζωονοσογόνων παραγόντων, για την τροποποίηση της απόφασης 90/424/ΕΟΚ του Συμβουλίου και την κατάργηση της οδηγίας 92/117/ΕΟΚ του Συμβουλίου (L 325) είναι η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά τα ειδικώς οριζόμενα στο άρθρο 7 του π.δ. 97/2017 (Α΄ 138).
2. Αρμόδιες αρχές για τη φροντίδα, την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι οι δήμοι, εντός των διοικητικών ορίων των οποίων εντοπίζονται τα αδέσποτα ζώα, κατά τα ειδικώς οριζόμενα στο άρθρο 7. Οι δήμοι έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
(α) Την περιοδική σύνταξη και υποβολή προς έγκριση στο Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών επιχειρησιακού προγράμματος το οποίο περιλαμβάνει τις αναγκαίες δράσεις για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων των δήμων που θεσπίζονται με τον παρόντα προς τον σκοπό της ευζωίας και της αποτελεσματικής διαχείρισης των αδέσποτων ζώων εντός των διοικητικών ορίων κάθε δήμου. Κάθε επιχειρησιακό πρόγραμμα συνοδεύεται από προϋπολογισμό των επιμέρους κονδυλίων που απαιτούνται για την υλοποίησή του, καθώς και από το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης κάθε δράσης.
(β) Τη συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που είναι εγγεγραμμένα στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς με στόχο ιδίως (βα) την αποτελεσματική υλοποίηση προγραμμάτων περισυλλογής και φιλοξενίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε κατάλληλα διαμορφωμένα καταφύγια που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Καταφυγίων της παρ. 23 του άρθρου 3, (ββ) τον εμβολιασμό και τη σήμανση αδέσποτων ζώων, (βγ) την περίθαλψη με υποστήριξη κτηνιάτρου των ασθενών ή τραυματισμένων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, (βδ) τη μέριμνα για την υιοθεσία τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ή την επανένταξή τους στο οικείο περιβάλλον και (βε) την εν γένει υλοποίηση κάθε σχετικής δράσης προς τον σκοπό της επίτευξης των στόχων του παρόντος νόμου.
(γ) Τη σύνταξη και την υποβολή προς έγκριση στο Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών προτάσεων εκπαιδευτικών προγραμμάτων προστασίας αδέσποτων ζώων για τις ανάγκες ενημέρωσης και τεχνικής κατάρτισης των απασχολούμενων υπαλλήλων του δήμου.
(δ) Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων που μπορούν να συμβάλουν στην προστασία και την ευζωία των ζώων συντροφιάς, δεσποζόμενων και αδέσποτων, και γενικότερα στην προαγωγή της φιλοζωίας.
(ε) Την υποβολή ετήσιας αναφοράς στο Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με την πρόοδο υλοποίησης των εγκεκριμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων και δράσεων που συνοδεύεται από απολογισμό της απορρόφησης των επιμέρους κονδυλίων. Η χρηματοδότηση των δήμων σύμφωνα με το άρθρο 8 δύναται να εξαρτάται από την αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής των εγκεκριμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων και των εν γένει δράσεων κάθε δήμου.
3. Αρμόδια αρχή για την εποπτεία της εφαρμογής των επιχειρησιακών προγραμμάτων περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, και πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων από δεσποζόμενα που εκπονούν οι δήμοι σύμφωνα με την παρ. 2 είναι το Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο ανατίθενται και ο συντονισμός και η ευθύνη για τη γενικότερη πρόοδο στο θέμα της αντιμετώπισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από τους δήμους. Το Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ιδίως τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
(α) Τη συνολική ευθύνη για την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής που αφορά στη μέριμνα για τα ζώα συντροφιάς και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, την εποπτεία και τον συντονισμό των προγραμμάτων διαχείρισης αδέσποτων ζώων από τους δήμους και τον καθορισμό των κατάλληλων πρακτικών για τη διαχείριση του αριθμού των αδέσποτων ζώων.
(β) Τη μέριμνα ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων των δήμων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δράσεις για:
(βα) τη στείρωση των αδέσποτων ζώων,
(ββ) την ηλεκτρονική σήμανση των αδέσποτων ζώων και την καταγραφή τους στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς,
(βγ) την κτηνιατρική φροντίδα των αδέσποτων ζώων,
(βδ) την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων, καθώς και τη φιλοξενία τους σε καταφύγια και ανάδοχους,
(βε) την υιοθεσία αδέσποτων ζώων,
(βστ) τη μέριμνα και την παρακολούθηση των αδέσποτων ζώων τα οποία έχουν εμβολιαστεί, στειρωθεί ή σημανθεί ηλεκτρονικά και έχουν επανενταχθεί στο οικείο περιβάλλον εντός των διοικητικών ορίων του δήμου στον οποίο περισυλλέχθηκαν.
4. Αρμόδιοι φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς ορίζονται οι κτηνίατροι που πληρούν τους όρους των παρ. 6 και 7 του άρθρου 4. Οι φορείς αυτοί έχουν τις κάτωθι αρμοδιότητες:
(α) Τη διενέργεια της σήμανσης σε σκύλους και γάτες με χρήση των κατάλληλων μέσων ηλεκτρονικής σήμανσης, την καταχώρηση των στοιχείων των ζώων αυτών και των ιδιοκτητών τους στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, καθώς και τη διαρκή ενημέρωσή του Μητρώου αυτού.
(β) Την ενημέρωση του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου του ζώου συντροφιάς, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 3 του άρθρου 4.
(γ) Την έκδοση και την υπογραφή εκτυπωμένου αντιγράφου από το ηλεκτρονικό βιβλιάριο του ζώου σε κάθε περίπτωση που το χρειάζεται ο ιδιοκτήτης.
(δ) Την έκδοση διαβατηρίου (εγγράφου ταυτοποίησης) του ζώου συντροφιάς σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 577/2013 της Επιτροπής της 28ης Ιουνίου 2013 για τα υποδείγματα εγγράφων ταυτοποίησης σχετικά με τις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις σκύλων, γατών και ικτίδων, την κατάρτιση καταλόγων εδαφών και τρίτων χωρών, καθώς και τη μορφή, τη διάταξη και τις γλωσσικές απαιτήσεις των δηλώσεων που πιστοποιούν τη συμμόρφωση με ορισμένους όρους οι οποίοι προβλέπονται στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 576/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, καθώς και την καταχώρηση του αριθμού διαβατηρίου στο αρχείο του ζώου στο ΕΜΖΣ.
(ε) Τη μέριμνα για την ενημέρωση, με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο, των ιδιοκτητών για τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στον παρόντα.
5. Αρμόδιες αρχές ελέγχου της εφαρμογής της κτηνιατρικής νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς και της ορθής λειτουργίας του συστήματος σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου δήμου. Οι αρχές αυτές έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
(α) Τη συνεργασία με τους φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς για τον συντονισμό των ενεργειών τους, την παροχή τεχνικών οδηγιών και κάθε είδους υποστήριξης για την πλήρη και ενιαία εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης σκύλων και γατών.
(β) Τον έλεγχο και την εποπτεία των φορέων εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς.
(γ) Τον έλεγχο σε τακτική βάση, καθώς και μετά από υποβολή καταγγελιών, των καταφυγίων στα οποία διαμένουν ζώα συντροφιάς, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας και οι λοιποί όροι που τίθενται από τη νομοθεσία.
6. Αρμόδια όργανα ελέγχου και βεβαίωσης των παραβάσεων του άρθρου 22 είναι οι υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Δασικής Υπηρεσίας, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ), του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, των αρμοδίων υπηρεσιών των Δήμων, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και οι ιδιωτικοί φύλακες θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων που εξουσιοδοτούνται από τη Δασική Υπηρεσία.
7. Αρμόδιος φορέας για τη δημιουργία, την τήρηση και τη διαχείριση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς και των επιμέρους Μητρώων που περιλαμβάνονται σε αυτό ορίζεται το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο συνεργάζεται με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και με το Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών.

  • 11 Μαΐου 2021, 00:13 | Νικόλαος Κ

    ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΩ ΝΑ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΣΤΟ GOOGLE.GR ΤΗ ΦΡΑΣΗ «ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ» ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ ΟΤΙ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ Ε Ν Α ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΠΟΥ ΓΑΥΓΙΖΟΥΝ».
    ΤΟΣΟ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΑΙΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΕΥΘΥΝΟΥΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΣΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΒΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΑΣ.
    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ;
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΥΜΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΜΑΣ.
    ΠΩΣ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΩ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ, ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΛΕΤΗΣΩ, ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΩ, ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΚΟΨΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΚΥΛΩΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΕΝΑ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟ, ΤΟ ΠΑΡΑΤΑΝΕ ΣΕ ΑΥΛΕΣ, ΠΥΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ, ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΥΝ, ΔΕΝ ΤΟ ΒΓΑΖΟΥΝ ΒΟΛΤΑ, ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΓΑΥΓΙΖΕΙ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ ΕΠΙ ΩΡΕΣ ΣΕ Ο,ΤΙ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΜΗΝ ΕΧΟΝΤΑΣ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΕΚΤΟΝΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ.
    ΔΙΑΤΗΡΩ ΔΥΟ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΤΙΣΑ ΜΕ ΑΙΜΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ.
    ΣΤΗ ΜΕΝ ΠΡΩΤΗ ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ Ο ΕΝΑΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΕΧΕΙ ΜΑΖΕΨΕΙ 3 ΣΚΥΛΙΑ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ ΣΤΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΤΟΥ ΠΟΥ ΓΑΒΓΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΩΣ ΤΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑ ΚΑΙ Ο ΕΤΕΡΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΕΧΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΣΚΥΛΙ ΠΟΥ ΓΑΒΓΙΖΕΙ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΩΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΖΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ.
    ΣΤΗ ΔΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΕΧΟΥΝ ΑΓΟΡΑΣΕΙ/ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ ΣΚΥΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΓΑΒΓΙΖΟΥΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΕΡΕΘΙΣΜΑ (Π.Χ. ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ, ΜΑΚΡΙΝΟ ΓΑΥΓΙΣΜΑ ΑΛΛΟΥ ΣΚΥΛΟΥ, ΚΛΠ).
    ΕΧΩ ΚΑΛΕΣΕΙ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΩΣ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝ. ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ 3/1995 ΠΟΥ (ΑΣΑΦΩΣ) ΟΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ (ΕΝΝΟΕΙ: ΚΑΤΟΧΟΙ) ΖΩΩΝ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΤΑΡΑΣΣΟΥΝ ΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΙΚΩΝ ΚΑΘ’ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ, Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΝΑ ΚΛΑΙΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ, ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΕΠΙΜΕΛΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΨΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΠΩΝΥΜΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΣΤΟ 100 ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΩΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΗ ΚΑΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΟΤΙ «Ο ΚΑΛΩΝ ΔΕΝ ΗΡΘΕ» Ή ΟΤΙ «ΟΥΔΕΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗ» ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΥΧΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΤΟΥΣ.

    ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΓΚΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΝΟΜΟΤΑΓΕΙΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΦΥΓΟΥΝ ΣΤΗ ΔΑΠΑΝΗΡΗ, ΑΒΕΒΑΙΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΧΡΟΝΟΒΟΡΑ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΝΟΜΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΝ ΝΑ ΣΥΛΛΕΞΟΥΝ ΑΥΤΟΒΟΥΛΩΣ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΝΔΙΚΩΝ ΒΟΗΘΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ, ΔΗΛ. ΝΑ ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ ΓΑΥΓΙΣΜΑΤΑ, ΕΦΟΣΟΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ…

    ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΟΥ ΒΡΗΚΕ ΧΩΡΟ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Ν/Σ ΚΑΙ ΛΑΒΕΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΕΞΗΣ ΜΕΤΡΑ, ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΘΑ ΕΠΑΝΕΚΛΕΓΕΣΤΕ ΑΙΩΝΙΩΣ):

    1) ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΤ’ ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΜΕΧΡΙ 1 ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟΥ ΣΚΥΛΟΥ Ε Ι Τ Ε ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ Ε Ι Τ Ε ΣΕ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

    2) ΑΜΕΣΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΟΡΙΖΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΑΦΕΝΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΖΩΩΝ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΚΑΘ’ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΛΕΣ, ΠΥΛΩΤΕΣ, ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ (ΕΑΝ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ «ΑΕΡΑ», ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΝΑ ΤΟ ΒΓΑΖΕΙ ΒΟΛΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ, ΑΛΛΩΣ ΣΥΝΤΡΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ)

    3) ΑΜΕΣΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙ ΣΑΦΩΣ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΕ ΣΑΦΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ (Π.Χ. ΜΟΛΟΝΟΤΙ ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑ, ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΒΑΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΒΕΒΑΙΩΣΟΥΝ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΓΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΞΗ ΚΟΙΝΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ ΔΗΘΕΝ ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΕΝΩ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΟΦΩΡΩΝ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑΤΩΝ Η ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΡΗΤΩΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 254 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1 ΠΕΡΙΠΤ. Β’ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ !!!)

    4) ΑΜΕΣΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΩΝ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΤΗΣ 24ΩΡΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ- ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥΣ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΕΙΔΙΚΩΣ ΑΡΜΟΔΙΟ ΟΡΓΑΝΟ (Π.Χ. ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ) ΜΕ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΥΠΟΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΠΑΡΑΒΑΤΗ

    5) ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΤΟΧΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΣΚΥΛΟΥ ΑΠΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ, ΑΛΛΩΣ ΕΠΙΒΟΛΗ ΑΥΣΤΗΡΩΝ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ

    Υ.Γ. ΕΙΜΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΧΩ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙ, ΤΟΝ ΕΧΩ ΤΣΙΠΑΡΕΙ, ΤΟΝ ΕΧΩ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙ,ΤΟΥ ΔΙΝΩ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΛΟΓΩ ΗΛΙΚΙΑΣ, ΤΟΝ ΒΓΑΖΩ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΒΟΛΤΑ 30 ΛΕΠΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΧΩ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΛΕΙΠΩ

    ΤΟ ΑΡΘΡΟ 2 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΟΡΙΖΕΙ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΟΧΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ Ή ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΖΩΟ

    ΤΟ ΑΡΘΡΟ 25 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΟΡΙΟΘΕΤΕΙ ΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΙΟΥΤΟΤΡΟΠΩΣ, ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ (ΑΝΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΤΟΧΟΣ ΣΚΥΛΟΥ) ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ (ΝΟΜΟΤΑΓΗΣ ΚΑΤΟΧΟΣ ΣΚΥΛΟΥ Ή ΜΗ ΚΑΤΟΧΟΣ ΖΩΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ), ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ, ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΑΝΑΓΚΑΖΟΜΑΙ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΜΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟΥΣ ΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΣΚΥΛΩΝ

    ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΗ (ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ) ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΥΣ ΔΗΘΕΝ «ΖΩΟΦΙΛΟΥΣ» ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ (ΒΛ. ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΛΟΙΠΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗΣ)

  • 10 Μαΐου 2021, 23:05 | Ανδρέας Ζάγκλας

    Να συμπεριληφθουν στις αρμοδιες αρχες που θα συνεργαζονται ο Κυνολογικος Ομιλος της Ελλαδος, οι Ομιλοι φυλής οπου υπαρχουν καταγεγραμμενα 30 χρονια οργανωμενης εληνικης κυνοφιλιας.
    Συνεργασια και με την Ομοσπονδιακη θηροφυλακη για τη διενεργεια ελεγχων.

  • 10 Μαΐου 2021, 20:00 | Stylianos

    1. Nα απαλειφθεί η σχετική πρόβλεψη : «διακριτή σήμανση» στο περιλαίμιο ενός ενεργού κυνηγετικού σκύλου
    2. Ενώ όλοι οι άλλοι πολίτες – κάτοχοι ζώων πρέπει να εφοδιάζονται με διαβατήριο του σκύλου τους ΜΟΝΟ εφόσον πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, οι κυνηγοί υποχρεούνται να εκδώσουν και να έχουν μαζί τους σε κάθε περίπτωση το αντίστοιχο διαβατήριο. Nα απαλειφθεί η σχετική πρόβλεψη.

  • 10 Μαΐου 2021, 19:41 | 3 kai o koykos

    ΛΕΜΕ ΟΧΙ!!! ΣΤΟ Ν/Σ
    Δεν είναι δυνατόν αυτοί που εξάγουν εκατοντάδες χιλιάδες ζώα συντροφιάς παράνομα στο εξωτερικό να έχουν την διαχείρισή τους, είναι σαν να βάζουμε τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα..

  • 10 Μαΐου 2021, 18:52 | ΣΦ

    Αναβάθμιση της Δημοτικής Αστυνομίας στα ευρωπαϊκά πρότυπα όπου με την καθολική δημιουργία της σε κάθε δήμο της χώρας με επαρκή στελέχωση προσωπικού και με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορεί να αναλάβει εξ ολοκλήρου το ρόλο αυτό και αφού ήδη ασκεί τα καθήκοντα του ανακριτικού υπαλλήλου να εξοπλιστεί τόσο σε τεχνολογικά μέσα όσο και σε μέσα αυτοπροστασίας και να παίξει πρωταρχικό ρόλο σε κάθε κοινωνία.
    Από την υπηρεσία αυτή θα γίνονται οι καταχώρησεις των ζώων στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων, θα βεβαιώνονται οι παραβάσεις, θα πραγματοποιούνται οι συλλήψεις και ότι άλλο χρειαστεί.
    Η ΕΛ.ΑΣ. έχει αρκετά μεγάλο φόρτο εργασίας αν και έπρεπε ήδη να είχε παραχωρηθεί ένα μεγάλο μέρος αυτού στη Δημοτική Αστυνομία εδώ και καιρό.
    Προς ενημέρωση στην υπόλοιπη Ευρώπη η Κρατική Αστυνομία ασχολείται καθαρά με το έγκλημα και όλα τα άλλα έχουν περάσει στη Δημοτική Αστυνομία.
    Τέλος όχι στη δημιουργία άλλων υπηρεσιών μέσα σε ήδη υπάρχουσες άλλες υπηρεσίες. Θα πρέπει επιτέλους σε αυτή τη χώρα να μάθουμε να ξεχωρίζουμε το που αρχίζει ο τομέας ευθύνης κάποιου και που τελειώνει. Μην μπερδεύετε πολλές υπηρεσίες σε κάθε νομοσχέδιο γιατί μετά γίνεται χαμός μεταξύ αυτών και για όνομα του θεού μη δίνετε «πάτημα» σε άτομα τα οποία δεν έχουν λάβει κάποια εκπαίδευση να διενεργούν ελέγχους διότι η κοινωνία έχει γίνει πιο σκληρή απ’ότι ήταν και όσο πάει γίνεται ακόμη σκληρότερη…

  • 10 Μαΐου 2021, 15:01 | Κώστας

    Στο κομμάτι της συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος και κατ’ επέκταση με τους αναγνωρισμένους Ομίλους Φυλών όπου υπάρχουν σαφή στοιχεία, μητρώο μελών και ζώων, καταγραφή και κανονισμοί καθώς και άμεση επαφή με τους ιδιοκτήτες των ζώων.
    Επίσης σημαντική στη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα ήταν η συμμετοχή της ομοσπονδιακής θηροφυλακής και της ΚΣΕ δεδομένου ότι η υπάρχει δυνατότητα άμεσης εφαρμογής μέτρων ελέγχου , προσωπικό, μέσα και οργάνωση

  • 10 Μαΐου 2021, 14:26 | Κώστας

    Αναφορά πρόβλεψη και διαχωρισμός δυο βασικών κατηγοριών αναφορικά με τους εκτροφείς. Α) Επαγγελματίας εκτροφέας με σκοπό το εμπορικό κέρδος Β) Ερασιτέχνης εκτροφέας με σκοπό την νόμιμη και με κανόνες αναπαραγωγή των ζώων του για την βελτίωση διαιώνιση και διάδοση γηγενών φυλών, καθαρόαιμων και σκύλων εργασίας, καθώς και την συμμετοχή σε κυνοφιλικές , κυναθλητικές εκδηλώσεις χωρίς απαραίτητα το εμπορικό κέρδος.
    Αναφορά στον όρο γηγενείς ελληνικές φυλές ως τα είδη εκείνα που υπάρχουν διαχρονικά και ιστορικά αποδεδειγμένα στην Ελλάδα εξυπηρετώντας σκοπούς εργασίας, κυνηγετικά, ποιμενικά, φύλαξης και συντροφιάς με ρητή αναφορά στις αναγνωρισμένες και μη ράτσες. Κρητικός Λαγωνικός, Ελληνικός Ιχνηλάτης, Μολοσσός της Ηπείρου, Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο, Ελληνικός Ποιμενικός, Κοκονι, Αλωπεκίδα, Ροδίτικος Λαγωνικός.

  • 10 Μαΐου 2021, 13:11 | Κωνσταντίνος Γεωργαρος

    Να υπάρξει συνεργασία όλων των φορέων… δηλαδή
    Κυνολογικο Όμιλο Ελλάδας ..Δήμων .. Όμιλους καθαρόαιμων φυλών
    (Που έχουν στοιχεία εδώ και χρόνια) και Σοβαρά σωματεία Ζωοφιλων..

  • 10 Μαΐου 2021, 12:17 | Όμιλος Φίλων Ελληνικού Ιχνηλάτη

    Ως αρμόδια αρχή για τη φροντίδα, την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι οι δήμοι και συνεργάζονται με τα φιλοζωικά σωματεία. Θεωρούμε πρωτίστως απαραίτητη τη συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος (ΚΟΕ), διότι διαχειρίζεται ένα τεράστιο αρχείο γενεαλογικών χαρτών των καθαρόαιμων σκύλων και είναι το επίσημα αναγνωρισμένο Κυνολογικό όργανο της χώρας με τεράστια εμπειρία και συνεισφορά με την ιδιότητα του και στην απάλειψη των αδέσποτων ζώων. Σημαντικής σημασίας θα ήταν και η συνεργασία με τις κυνηγετικές οργανώσεις (ΚΣΕ) ως εκπρόσωποι πολλών χιλιάδων ιδιοκτητών σκύλων εργασίας κυνηγετικής φύσης.

  • 10 Μαΐου 2021, 12:38 | Ανδρεας Δρακιού

    Στο κομμάτι της συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος και κατ’ επέκταση με τους αναγνωρισμένους Ομίλους Φυλών όπου υπάρχουν σαφή στοιχεία, μητρώο μελών και ζώων, καταγραφή και κανονισμοί καθώς και άμεση επαφή με τους ιδιοκτήτες των ζώων.
    Επίσης σημαντική στη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα ήταν η συμμετοχή της ομοσπονδιακής θηροφυλακής και της ΚΣΕ δεδομένου ότι η υπάρχει δυνατότητα άμεσης εφαρμογής μέτρων ελέγχου , προσωπικό, μέσα και οργάνωση

  • 10 Μαΐου 2021, 12:21 | Susan carigton

    Στο αρθρο 3:

    Στην 2β να ειναι υποχρεωτικη η συνεργασια με φιλοζωικα μονον ετσι θα γινουν σωστα τα πραγματα

    Στην βα οριστε συγκεκριμενα οτι μιλαμε για σκυλια και γατια και να γινεται για ολοκληρο χρονο

    Η 3 βστ δεν ειναι σαφης

    Παραγρ 5 αφαιρεστε ΟΛΟΚΡΗΡΗ τη γ) παραγραφο
    οι κτηνιατρικες υπηρεσιες εχουν αποτυχει παταγωδως
    Ο ελεγχος να γινεται απο την 5μελη του Δημου

  • 10 Μαΐου 2021, 12:58 | Claire foz

    αρθρο 3:

    Στην 2β να ειναι υποχρεωτικη η συνεργασια με φιλοζωικα μονον ετσι θα γινουν σωστα τα πραγματα

    Στην βα οριστε συγκεκριμενα οτι μιλαμε για σκυλια και γατια και να γινεται για ολοκληρο χρονο

    Η 3 βστ δεν ειναι σαφης

    Παραγρ 5 αφαιρεστε ΟΛΟΚΡΗΡΗ τη γ) παραγραφο
    οι κτηνιατρικες υπηρεσιες εχουν αποτυχει παταγωδως
    Ο ελεγχος να γινεται απο την 5μελη του Δημου

  • 10 Μαΐου 2021, 12:08 | ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΒΟΥΛΑΣ

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΟΥΝ ΤΑ ΕΞΗΣ στο αρθρο 3:

    2β την «υποχρεωτικη» συνεργασια με φιλοζωικα. Οχι οποτε κι ενα θελουν

    βα «σκυλιών και γατιων σε δωδεκαμηνη βαση»

    3 βστ να διευκρισετε καλα τι εννοειτε μεριμνα κλπ ειναι γενικο κι ασαφες

    Παραγρ 5 να ΦΥΓΕΙ ΟΛΟ το γ)
    Ποιος θα ελεγχει; οι κτηνιατρικες υπηρεσιες ; αυτες που ευθυνονται για τα καταφυγια κολλαστηρια ολα αυτα τα χρονια;;
    Οχι!! Ο ελεγχος να γινεται απο την 5μελη του Δημου
    Τερμα το χαος μιλαμε για ψυχες!!

  • ΠΑΡΑΓΡ 5γ:
    Από το 2003 που θεσπίστηκε ο 1ος νόμος για τα ζώα έως σήμερα υπεύθυνοι για την ευζωία κ τον έλεγχο ήταν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες και φτάσαμε σήμερα στα ΝΤΑΧΑΟΥ κυνοκομεια κατά 10δες στην Ελλάδα.!Πως λοιπόν σήμερα ένας νέος νόμος θα θεσπιστεί βασιζόμενος στα λάθη των προηγούμενων?
    ΑΤΟΠΟ!
    οι κτηνιατρικές υπηρεσίες όχι μόνο στάθηκαν ανίκανες να παρακολουθούν θέματα ευζωίας μέσα στα κυνοκομεια , όπως τους όριζε ο 4039/12 , αλλά είναι απολύτως υπεύθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ , ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΖΩΙΑ ΣΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ;
    Ας μείνουν στον τομέα της ΥΓΕΙΑΣ και τίποτε παραπάνω Στάθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων στη διάρκεια των χρόνων
    Ο Έλεγχος για την ευζωία των ζώων στα καταφύγια ΠΡΕΠΕΙ να αποδοθεί στις 5μελεις επιτροπές που πρέπει να ασχολούνται με την ΕΥΖΩΙΑ και να εντοπίζουν και διορθώνουν τα »λάθη» εις βάρος των ζώων .

  • 10 Μαΐου 2021, 11:21 | Κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι αρμόδιες για τον έλεγχο εφαρμογής της κτηνιατρικής νομοθεσίας ,αλλά ΔΕΝ είναι αρμόδιες για τη βεβαίωση παραβάσεων. Υπάρχει λογική σε αυτό;

  • 10 Μαΐου 2021, 09:51 | Roubini

    Συνεργασία των δήμων με τον ΚΟΕ

  • 10 Μαΐου 2021, 09:32 | Ηλίας Μάνος

    Στην παράγραφο 3 αναφέρονται τα στοιχεία των σκύλων και γατών που πρέπει να καταχωρηθούν στο ΕΜΖΣ. Απαραίτητο στοιχείο πρέπει να είναι για τις καθαρόαιμες φυλές, ο αριθμός πεντιγκρί και όχι η φωτογραφία του σκύλου.

  • 10 Μαΐου 2021, 00:52 | Πεσιλής Φώτιος

    Ως αρμόδια αρχή για τη φροντίδα, την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι οι δήμοι και συνεργάζονται με τα φιλοζωικά σωματεία. Θεωρούμε πρωτίστως απαραίτητη τη συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος (ΚΟΕ), διότι διαχειρίζεται ένα τεράστιο αρχείο γενεαλογικών χαρτών των καθαρόαιμων σκύλων και είναι το επίσημα αναγνωρισμένο Κυνολογικό όργανο της χώρας με τεράστια εμπειρία και συνεισφορά με την ιδιότητα του και στην απάλειψη των αδέσποτων ζώων. Σημαντικής σημασίας θα ήταν και η συνεργασία με τις κυνηγετικές οργανώσεις (ΚΣΕ) ως εκπρόσωποι πολλών χιλιάδων ιδιοκτητών σκύλων εργασίας κυνηγετικής φύσης.

  • 9 Μαΐου 2021, 23:58 | Κυδωνάκης Μιχαήλ

    Στο κομμάτι της συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος και κατ’ επέκταση με τους αναγνωρισμένους Ομίλους Φυλών όπου υπάρχουν σαφή στοιχεία, μητρώο μελών και ζώων, καταγραφή και κανονισμοί καθώς και άμεση επαφή με τους ιδιοκτήτες των ζώων.
    Επίσης σημαντική στη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα ήταν η συμμετοχή της ομοσπονδιακής θηροφυλακής και της ΚΣΕ δεδομένου ότι η υπάρχει δυνατότητα άμεσης εφαρμογής μέτρων ελέγχου , προσωπικό, μέσα και οργάνωση

  • 9 Μαΐου 2021, 21:14 | αγκανας γεωργιος

    Στο κομμάτι της συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος και κατ’ επέκταση με τους αναγνωρισμένους Ομίλους Φυλών όπου υπάρχουν σαφή στοιχεία, μητρώο μελών και ζώων, καταγραφή και κανονισμοί καθώς και άμεση επαφή με τους ιδιοκτήτες των ζώων.
    Επίσης σημαντική στη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα ήταν η συμμετοχή της ομοσπονδιακής θηροφυλακής και της ΚΣΕ δεδομένου ότι η υπάρχει δυνατότητα άμεσης εφαρμογής μέτρων ελέγχου , προσωπικό, μέσα και οργάνωση…..

  • 9 Μαΐου 2021, 21:38 | Βογιατζής Γιώργος

    Στο κομμάτι της συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος και κατ’ επέκταση με τους αναγνωρισμένους Ομίλους Φυλών όπου υπάρχουν σαφή στοιχεία, μητρώο μελών και ζώων, καταγραφή και κανονισμοί καθώς και άμεση επαφή με τους ιδιοκτήτες των ζώων.
    Επίσης σημαντική στη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα ήταν η συμμετοχή της ομοσπονδιακής θηροφυλακής και της ΚΣΕ δεδομένου ότι η υπάρχει δυνατότητα άμεσης εφαρμογής μέτρων ελέγχου , προσωπικό, μέσα και οργάνωση

  • 9 Μαΐου 2021, 19:43 | Παντζογλου Παντελής

    Πρόστιμα βάσει νόμου και φυλάκιση, εκατομμύρια είναι δεμένα σε βαρέλια, ταράτσες, κυνηγόσκυλα φαντάσματα σε κλουβιά σε άθλιες συνθήκες η δεμένα,μια ζωή κακοποιημένα μέχρι να χαλάσει το εργαλείο και να τα πετάξουν άρρωστα, κτηνοτρόφοι με σκυλιά σε άθλιες συνθήκες,δεμένα να φυλάνε μαντριά, πρόβατα,χιλιάδες πεταμένα σε κάδους, ποτάμια και ωπου μπορεί να φανταστεί κάποιος, εκτροφείς έμποροι που πουλάνε και ζευγαρώνουν ασυστολα,πίσω αυλής και μπροστά παράνομες αγοραπωλησίες και ζωάκια που καταλήγουν αδέσποτα,όλα αυτά τα λόμπι ξεκινήστε σπίτι σπίτι, μαντρί μαντρί,αυλή αυλή, πρόστιμα για τσιπ και κανόνες ευζωιας, πρόστιμα μέχρι να μην μείνει ούτε ένα τέρας,αυυοιδημιουρηουν εκατομμύρια αθώα πλάσματα αδέσποτα που πεθαίνουν βασανιστικά, τηρήστε τον νόμο, βγάλτε αστυνομικούς να τον τηρήσουν,όχι απλά νομοθετείται, τηρήστε

  • 9 Μαΐου 2021, 18:04 | THAN

    Ειλικρινά, υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι υφίστανται δήμοι που είναι ή πρόκειται να γίνουν ικανοί αρμόδιοι ρυθμιστές διαχείρισης και περίθαλψης των αδέσποτων ζώων; Αγαπητοί συντελεστές του παρόντος σχεδίου προς διαβούλευση, εάν ενδεχομένως δεν γνωρίζεται πως να αντιμετωπίσετε ένα μείζον πρόβλημα σαν αυτό που παρατηρείται στη χώρα μας, τότε παρακαλώ θα ήταν ασφαλέστερο να ενημερωθείτε σχετικά με το τι γίνεται σε διάφορες άλλες χώρες, προτού δοκιμάσετε κάτι που εκ των προτέρων δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει στην ελληνική πραγματικότητα.

    Θα μπορούσε κάποιος να πει πως καθίσταται πλέον αναγκαίο να ιδρυθεί ένα ειδικό Σώμα – φορέας διαχείρισης αποτελούμενο από Κτηνιατρικό και Εκπαιδευμένο βοηθητικό προσωπικό το οποίο να λειτουργεί στους κατά τόπους δήμους, έχοντας ένα κέντρο αναφοράς στην έδρα του κάθε νομού (για αρχή τουλάχιστον), να πληροί επαρκείς εγκαταστάσεις επείγουσας νοσηλείας και φροντίδας ζώων και να παρέχει υπηρεσίες 7 ημέρες την εβδομάδα. Ο φορέας να λειτουργεί ανεξάρτητα και οι δήμοι/περιφέρειες να επικουρούν το έργο του όπου τους ζητηθεί (με επιπλέον συνδρομή εγκαταστάσεων, συνδρομή οχημάτων, βοηθητικού προσωπικού, πληρωμή έκτακτων και τακτικών εισφορών – ενταγμένων στον ετήσιο προϋπολογισμό των δήμων κλπ). Ο φορέας να καταγράφει, να δίνει συστάσεις, να διερευνά καταγγελίες κακοποίησης και να επεμβαίνει στενά με το αστυνομικό σώμα όπου χρειάζεται, να συντονίζει εθελοντικές δράσεις, να περιθάλπει και να προβαίνει σε επείγουσες επεμβάσεις όπου χρειάζεται. Ο φορέας να παραπέμπει περιστατικά προς περαιτέρω διερεύνηση και παροχή εξειδικευμένων διαγνωστικών εξετάσεων και εξειδικευμένων χειρουργικών επεμβάσεων σε ιδιώτες κτηνιάτρους, εφόσον ο μελλοντικός ανάδοχος επιθυμεί και δύναται να καλύψει οικονομικά το κόστος αυτών, προς όφελος του ζώου. Ο ιδιώτης κτηνίατρος να μπορεί εύκολα να παραπέμπει και να αναφέρει περιστατικά κακοποίησης σε αυτές τις δομές προς άμεση διερεύνηση και νοσηλεία/φροντίδα όπου χρειάζεται. Ο φορέας να υποχρεούται να σημαίνει, στειρώνει, αποπαρασιτώνει και επαναπροωθεί ζώα προς υιοθεσία (όχι πίσω στο δρόμο) συνεργαζόμενος με αδειοδοτημένα φιλοζωικά και ΜΚΟ. Εάν ωστόσο πρόκειται για πολύ νεαρά ζώα τότε ο φορέας να επιδοτεί ή καλύπτει μέρος των εξόδων της στείρωσης τους σε ιδιώτες κτηνιάτρους, προσφέροντας έτσι περαιτέρω κίνητρο στους μελλοντικούς αναδόχους τους. Ο φορέας να εκδίδει και να καλύπτει τα έξοδα έκδοσης διαβατήριου και εξετάσεων εάν το ζώο πρόκειται να δοθεί για υιοθεσία εκτός της χώρας.

    Ο φορέας να διενεργεί αυστηρούς ελέγχους όπου υπάρχει υποψία πλημμελούς φροντίδας δεσποζόμενων ζώων, κακοποίηση αδέσποτων, να διενεργεί αυτοψίες και προγραμματισμένους ελέγχους εύρυθμης λειτουργίας αδειοδοτημένων καταφυγίων και φιλοζωικών σωματείων, να μπορεί να προβεί σε αδειοδότηση, καταγραφή ή και δίωξη σωματείων που λειτουργούν παράνομα ή διενεργούν παράνομες κτηνιατρικές πράξεις (πχ ομαδικές στειρώσεις απουσία εξειδικευμένου προσωπικού ή απουσία κανόνων ασηψίας και ευζωίας).

    Οι πανεπιστημιακές κτηνιατρικές σχολές της χώρας να λάβουν ενεργό δράση, να τους δοθούν κίνητρα ώστε να δραστηριοποιηθούν άμεσα εθελοντικά και θεσμικά, καθώς και να στηρίζουν επιστημονικά/κλινικά το φορέα με παροχή δωρεάν εξειδικευμένων πληροφοριών για καλύτερη διάγνωση και θεραπεία, να εμπλέξουν ενεργά τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές τους σε αυτό.

    Δυστυχώς, η θέσπιση νόμων απουσία ενός »ρεαλιστικού» περιεχομένου εφαρμογής, ή η αποφυγή χρήσης ενός ήδη δοκιμασμένου μοντέλου, εκ των πραγμάτων δεν πρόκειται να βοηθήσουν στην επίλυση αυτού του αέναου προβλήματος, δεν απλουστεύσουν τις διαδικασίες, δεν προάγουν την ευζωία των ζώων και για άλλη μια φορά οι δράσεις τους δεν ξεφεύγουν καθόλου από το γραφειοκρατικό μοντέλο της χώρας μας.

    Παρακαλώ, αποσύρετε άμεσα το παρόν σχέδιο και αναθεωρήστε έπειτα από διαδικασίες διαλόγου με σοβαρούς οργανισμούς αυτή τη φορά, καθώς επίσης και με εξειδικευμένους διαχειριστές του αντικειμένου εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας. Παρακαλώ, συμβουλευτείτε φορείς του εξωτερικού (πχ Ηνωμένο Βασίλειο RSPCA), ξεκινήστε εποικοδομητικό διάλογο με τους Έλληνες κτηνιάτρους και τα κτηνιατρικά κέντρα/ιδρύματα της χώρας μας, συμβουλευτείτε Έλληνες κτηνιάτρους που εργάζονται στο εξωτερικό και προσπαθήστε να κατανοήσετε μέσω αυτών πως διαχειρίζονται επιτυχώς την κατάσταση εκεί.

    Με τιμή
    Τ.

  • 9 Μαΐου 2021, 17:18 | ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ

    Στο κομμάτι της συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος και κατ’ επέκταση με τους αναγνωρισμένους Ομίλους Φυλών όπου υπάρχουν σαφή στοιχεία, μητρώο μελών και ζώων, καταγραφή και κανονισμοί καθώς και άμεση επαφή με τους ιδιοκτήτες των ζώων.
    Επίσης σημαντική στη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα ήταν η συμμετοχή της ομοσπονδιακής θηροφυλακής και της ΚΣΕ δεδομένου ότι η υπάρχει δυνατότητα άμεσης εφαρμογής μέτρων ελέγχου , προσωπικό, μέσα και οργάνωση

  • 9 Μαΐου 2021, 14:03 | Teo

    Σχετικά με το άρθρο3, παράγραφος 3, σημείο βστ (το οποίο αναφέρει τα περί μέριμνας αδέσποτων μετά από επανένταξη αυτών) δυστυχώς αντιβαίνει στα περιεχόμενο του άρθρου 2 παράγραφος 2, (περί ευζωίας). Μήπως προσπαθείτε ξεκάθαρα να νομιμοποιήσετε τις επανεντάξεις αδέσποτων πληθυσμών (κυρίως αδέσποτων σκύλων) με το παρόν;

  • 9 Μαΐου 2021, 12:00 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ KATΗΜΕΡΤΖΟΓΛΟΥ

    Στο κομμάτι της συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος και κατ’ επέκταση με τους αναγνωρισμένους Ομίλους Φυλών όπου υπάρχουν σαφή στοιχεία, μητρώο μελών και ζώων, καταγραφή και κανονισμοί καθώς και άμεση επαφή με τους ιδιοκτήτες των ζώων.
    Επίσης σημαντική στη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα ήταν η συμμετοχή της ομοσπονδιακής θηροφυλακής και της ΚΣΕ δεδομένου ότι η υπάρχει δυνατότητα άμεσης εφαρμογής μέτρων ελέγχου , προσωπικό, μέσα και οργάνωση .

  • 9 Μαΐου 2021, 11:46 | Γιάννης Λασκαρίδης

    Στο κομμάτι της συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος και κατ’ επέκταση με τους αναγνωρισμένους Ομίλους Φυλών όπου υπάρχουν σαφή στοιχεία, μητρώο μελών και ζώων, καταγραφή και κανονισμοί καθώς και άμεση επαφή με τους ιδιοκτήτες των ζώων.
    Επίσης σημαντική στη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα ήταν η συμμετοχή της ομοσπονδιακής θηροφυλακής και της ΚΣΕ δεδομένου ότι η υπάρχει δυνατότητα άμεσης εφαρμογής μέτρων ελέγχου , προσωπικό, μέσα και οργάνωση

  • 9 Μαΐου 2021, 09:42 | Βασίλειος Σοφ.

    Στο κομμάτι της συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος και κατ’ επέκταση με τους αναγνωρισμένους Ομίλους Φυλών όπου υπάρχουν σαφή στοιχεία, μητρώο μελών και ζώων, καταγραφή και κανονισμοί καθώς και άμεση επαφή με τους ιδιοκτήτες των ζώων.
    Επίσης σημαντική στη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα ήταν η συμμετοχή της ομοσπονδιακής θηροφυλακής και της ΚΣΕ δεδομένου ότι η υπάρχει δυνατότητα άμεσης εφαρμογής μέτρων ελέγχου , προσωπικό, μέσα και οργάνωση

  • 9 Μαΐου 2021, 08:54 | Παναγιώτης Αναστασόπουλος

    Θα πρέπει να προβλεφτεί η δυνατότητα στους Δήμους να καθορίζουν ότι σε πάρκα τους απαγορεύεται η είσοδος σκύλων, και να δημιουργηθούν σε επίπεδο περιφέρειας κατάλληλα πάρκα που θα μπορούν να πηγαίνουν τα ζώα τους οι ιδιοκτήτες. Η πρόβλεψη στο Αρθρο 5 ότι πρέπει ο ιδιοκτήτης να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν δυστυχως δεν τηρείται, ενω και το πρόστιμο που προβλέπεται είναι πολύ μικρό. Τη στιγμή μάλιστα που για παραβάσεις το Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με πολύ μικρότερο κίνδυνο ατυχήματος υπάρχουν μεγαλύτερες κυρώσεις.

  • 9 Μαΐου 2021, 07:16 | Κωστης ζ

    Αφού υπάρχουν μέλη των φιλοζωικων οργανώσεων στην επιτροπή, γιατί έχουν αποκλειστεί εκπρόσωποι των κυνηγών, των κτηνοτρόφων και οποίων άλλων ενεργά και άρρηκτα συνδεδεμένων ομάδων με την κατοχή και χρήση ζώων; τα σκυλιά δεν είναι μόνο ζώα συντροφιάς. Πολύ μεγάλο ποσοστό τους είναι κυρίως ζώα εργασίας που βάση του παρόντος νομοσχεδίου οι εκπρόσωποί τους έχουν αποκλειστεί από την διαβούλευση.

  • 8 Μαΐου 2021, 22:11 | Μαριέλλα Βλασση

    Η απαραίτητη στείρωση σε δεσπεζομενα σκυλια ειναι μεγα λαθος.

  • 8 Μαΐου 2021, 13:03 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Να προβλεφθεί οπωσδήποτε μαζική και επαναλαμβανόμενη ενημέρωση του πληθυσμού από όλους τους αρμόδιους φορείς για την πρέπουσα συμπεριφορά πρός τα ζώα και για τις προβλεπόμενες κυρώσεις σε περίπτωση κακοποίησης των ζώων (είτε ενεργητική είτε παθητική κακοποίηση) κτλ.

    Αυτές οι ενημερώσεις ,που ο σκοπός τους εκτός των άλλων είναι να ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΝ την κακοποίηση ζώων, πρέπει να φτάσουν με πολλούς τρόπους (τηλεοραση -ραδιοφωνο- εντυπα -σχολεια κτλ) μέχρι το «τελευταίο χωριο». ΟΛΟΙ πρέπει να ενημερωθούν για την πρέπουσα συμπεριφορά τους προς τα ζωα με όλους τους δυνατούς τρόπους . Πρέπει να ενημερωθούν και οι ΜΗ ΦΙΛΟΖΩΟΙ και οι ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ!!! !!!! Η μαζική ενημέρωση αποτελεί προυποθεση για την επιτυχία .

  • 8 Μαΐου 2021, 12:17 | ΕΥΣΤΑΘΙΑ

    Σε όλες τις ανεπτυγμενες Κυνοφιλικά χώρες Παγκοσμίως ο εκάστοτε επίσημος Κυνολογικός όμιλος που είναι και μέλος της Παγκόσμιας Κυνολογικής Ομοσπονδίας ειναι μέσα στη λίστα με τους υπευθυνους φορείς και αρχές για την προστασία των σκύλων ΄Μόνο στην Ελλάδα δεν ειναι ετσι. Ο μόνος όμιλος που μπορεί να επιβλέψει τις παράνομες γέννες, τους εκτροφείς με φάρμες κουταβιών…τα σωστά πιστοποιητικά καθαροαιμίας

  • 8 Μαΐου 2021, 02:36 | Παναγιώτης Σταυρόπουλος

    Οπωσδήποτε κάποιο σώμα εποπτείας και ελέγχου που θα ασχολείται αποκλειστικά με το θέμα των ζώων. Το πιο εύκολο είναι ή κάποιο ειδικό τμήμα της ελληνικής αστυνομίας ή ακόμα καλύτερα ένα νέο σώμα δημοτικής αστυνομίας που να εποπτεύει κυρίως τις κακοποίησεις ζώων(μόνιμο δέσιμο, μόνιμη διαμονή σε πολύ μικρούς χώρους). Αν δεν γίνει αυτό δυστυχώς όσο καλογραμμένο να είναι το νομοσχέδιο δεν θα υπάρχει πραγματικός έλεγχος και βελτίωση, ειδικά σε θέματα κακοποίησης που είναι πάρα πολλά σε αριθμό σε όλη την Ελλάδα.

  • 7 Μαΐου 2021, 23:27 | Παντάπασης Ζαφείρης

    Κύριοι, δέν μπορεῖ νὰ θεωρούνται ὐπεύθυνοι και γνώστες ἡ πάσα μία ΜΚΟ καί νὰ μήν λαμβάνεται ὑπ’ ὅψην ἡ Κυνολογική ὀμοσπονδία.
    Ἐπίσης, γιατὶ δέν λαμβάνονται ὑπ’ ὅψην οἱ Κυνηγετικές ὀμοσπονδίες;Ἄν κάποιοι ΞΕΡΟΥΝ γιὰ σκύλους, εἶναι οἱ δύο παραπάνω.

  • 7 Μαΐου 2021, 22:14 | Γεωργιαδης Σταυρος

    Η πράξη έχει δείξει ότι η μεταβίβαση της αρμοδιότητας διαχείριση των αδέσποτων ζώων στους δήμους είναι μη λειτουργική. Αυτό οφείλεται βασικά στην μη ύπαρξη κατάλληλου προσωπικού και στην αδυναμία ύπαρξης κονδυλίων καθώς οι περισσότεροι δήμοι είναι υπερχρεωμένοι. Οι υπάλληλοι που υπάρχουν δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που έχουν τα αδέσποτα και συνήθως παρατηρείται το φαινόμενο να μεταβιβάζεται η περισυλλογή- φροντίδα των αδέσποτων σε υπαλλήλους της καθαριότητας κάτι που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα αντί να τα λύνει. Προτείνω την μεταβίβαση της αρμοδιότητας στην εκάστοτε Αντιπεριφερεια, ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί οργανωμένα ανά περιφερειακή ενότητα. Άλλωστε η Αντιπεριφερεια έχει σαφέστατα λιγότερες αρμοδιότητες απο τους δήμους. Η στελέχωση μιας υπηρεσίας με κατάλληλο μόνιμο προσωπικό ανά νομό θα λειτουργούσε καλύτερα απο κάθε άποψη, η σημερινή κατάσταση με αιρετούς αντιδημάρχους ως υπεύθυνους για την διαχείρηση του θέματος είναι προβληματική και κανένας δε είναι ευχαριστημένος. Συχνά παρατηρούνται φαινόμενα μετακίνησης αδέσποτων απο ασυνείδητους πολίτες απο τον ένα δήμο στο άλλο ώστε να μεταβιβαστεί αλλού το πρόβλημα κάτι που θα είναι δύσκολο να γίνει εάν υπάρχει ανά νομό και όχι ανά δήμο αντιμετώπιση του προβλήματος.

  • 7 Μαΐου 2021, 21:14 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Θεωρώ ότι τα ζώα μετά την περισυλλογή πρέπει να μένουν μόνιμα στα καταφύγια μέχρι να υιοθετηθούν. Υπάρχουν περιοχές όπου υπάρχουν αγέλες των πέντε και παραπάνω ζώων. Αν τα ξανά επιστρέψουμε στον ίδιο χώρο δεν λύνετε το πρόβλημα. Επίσης τα σκυλιά που βρίσκονται σε βιομηχανικές μονάδες, κτηνοτροφικές μονάδες, σταύλους, θεωρούνται δεσποζομενα; ζώα συντροφιάς;;αυτοί οι ιδιοκτήτες συμπεριλαμβάνονται στο νόμο αυτό;; Δεν αναφέρεται πουθενά ρητά και καθαρά ότι συμπεριλαμβάνονται στο νόμο και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και επιπτώσεις.

  • 7 Μαΐου 2021, 18:32 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ

    Ο τρόπος που είναι διατυπωμένες οι διατάξεις του, είναι προβληματικός και κατάφορα εχθρικός για τους κυνηγούς, κάνοντας μια σαφέστατη και «ρατσιστικού» τύπου διάκριση μεταξύ αυτών και όλων των άλλων κατόχων σκύλων στη χώρα μας.
    Γιατί, άραγε, στο «Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ)», οι κυνηγετικοί σκύλοι θα πρέπει να φέρουν … ξεχωριστή ένδειξη ότι είναι «κυνηγετικοί»;
    Και γιατί οι «κυνηγετικοί» σκύλοι, σε αντιδιαστολή με όλα τα άλλα δεσποζόμενα ζώα, θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να φέρουν διακριτή σήμανση στο περιλαίμιο τους;
    Είναι προφανές ότι, αυτή η διάκριση υποχρεώσεων μεταξύ των πολιτών είναι προσβλητική και μειωτική για την κοινωνία των κυνηγών. Πέραν της προφανούς ανισότητας, «διακριτή σήμανση» στο περιλαίμιο ενός ενεργού κυνηγετικού σκύλου είναι και πρακτικά αδύνατον να υπάρξει, εξαιτίας της φύσης της κυνηγετικής δραστηριότητας.
    Λόγω του αναγλύφου, των συνθηκών βλάστησης και του τρόπου εργασίας των κυνηγετικών σκύλων, μία τέτοιου είδους «σήμανση» θα εγκυμονούσε κινδύνους και θα υπονόμευε τους όρους ασφάλειας του ίδιου του σκύλου!
    Ο κατάφωρα εχθρικός τρόπος που αντιμετωπίζονται οι κυνηγοί έναντι όλων των άλλων πολιτών, επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ υποχρεούνται να έχουν μαζί τους το διαβατήριο του σκύλου τους, σε οποιαδήποτε μετακίνηση που κάνουν μαζί του, έστω και μέχρι το πάρκο ή το περίπτερο της γειτονιάς τους.
    Ενώ όλοι οι άλλοι πολίτες – κάτοχοι ζώων πρέπει να εφοδιάζονται με διαβατήριο του σκύλου τους ΜΟΝΟ εφόσον πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, οι κυνηγοί υποχρεούνται να εκδώσουν και να έχουν μαζί τους σε κάθε περίπτωση το αντίστοιχο διαβατήριο. ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ.

  • 7 Μαΐου 2021, 17:44 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Τα ζώα που περισυλλέγονται να κρατούνται μέχρι να υιοθετηθούν στα καταφύγια και όχι να επιστρέφουν στο χώρο απ’όπου περισυλλεγεισαν.
    Πολύ σημαντική η δημιουργία του ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ

  • 7 Μαΐου 2021, 16:27 | Γιάννης Λασκαρίδης

    Αρμοδια αρχή θα πρέπει να είναι επίσης ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδας που είναι και ο νόμιμος εκπρόσωπος της διεθνής κυνολογικής ομοσπονδίας στην Ελλάδα.

  • 7 Μαΐου 2021, 15:10 | Κανέλλα Καλαποθαρέα

    Θεωρώ απαραίτητη την δημιουργία αστυνομίας ζώων που θα αποτελείται απο άτομα που έχουν ήδη δείξει φιλοζωική δράση.

  • Δεν πρέπει να υπάρχει το δικαίωμα στους ιδιωτικούς φύλακες θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων να ελέγχουν όποιον πολίτη, παρά μόνο τους κυνηγούς. Ηδάλλως κινδυνεύει να υπάρχει πρόβλημα και τσακωμούς.

    Αλλιώς πρέπει να δοθεί το δικαίωμα να ελέγχουν όλοι όλους. Δεν γίνεται ιδιωτικές ομάδες να ελέγχουν απλούς πολίτες, μπορεί να είναι και συνταγματικά παράνομο αυτό.

  • 7 Μαΐου 2021, 13:02 | Γιάννης

    Όπως ορθά λέει και ο πρόεδρος της φιλοζωικης παραπάνω.
    Πρέπει να ιδρυθεί αστυνομία ζώων που θα στελεχώνεται από εθελοντές φιλοζωικων σε κάθε Δήμο με μέριμνα της 5μελης που είναι υπεύθυνη για τα αδέσποτα ζώα.
    Θα εκτελούν εντεταλμένη υπηρεσία και θα έχουν καθήκοντα ειδικού ανακριτικου υπαλλήλου κατά την διάρκεια της υπηρεσίας τους, θα εξουσιοδοτουνται και θα λαμβάνουν εκπαίδευση στα νομικά θέματα από την Δημοτική Αστυνομία.
    Ο θεσμός μπορεί να πατήσει πάνω στα ισχύοντα προεδρικά διατάγματα της Θηροφυλακης και των εθελοντών πυροσβεστων.
    Αστυνομία ζώων άμεσα, υπαγομενη στην Δημοτική Αστυνομία κάθε Δήμου, που θα στελεχώνεται από αμισθους εθελοντές.

  • 7 Μαΐου 2021, 13:06 | Κατερινα Καλφοπούλου

    Σε όλες τις ανεπτυγμενες Κυνοφιλικά χώρες Παγκοσμίως ο εκάστοτε επίσημος Κυνολογικός όμιλος που είναι και μέλος της Παγκόσμιας Κυνολογικής Ομοσπονδίας ειναι μέσα στη λίστα με τους υπευθυνους φορείς και αρχές για την προστασία των σκύλων..και έχει νόμιμη εξουσία. ΄Μόνο στην Ελλάδα δεν ειναι ετσι. Ο μόνος όμιλος που μπορεί να επιβλέψει τις παράνομες γέννες, τους εκτροφείς με φάρμες κουταβιών…τα σωστά πιστοποιητικά καθαροαιμίας τις κακοποιήσεις καθαρόαιμων. Τα αδέσποτα από που νομίζετε ότι προήλθαν? Απο καθαρόαιμα. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσετε.

  • 7 Μαΐου 2021, 13:50 | ΜΑΚΗΣ ΓΚΑΡΑΝΗΣ

    Κύριε Σισμανίδη οι θηροφύλακες πληρώνονται από την Κυνηγετικη συνομοσπονδία Ελλάδος, βάλτε το χέρι στην τσέπη φτιάξτε σωματεία όπως οι κυνηγετικοί σύλλογοι με εκλογές μελών και προχωρήστε. Μην ζητάτε πάλι λεφτά από άλλους.

  • Στις αρμόδιες αρχές βεβαίωσης των παραβάσεων του άρθρου 22(άρθρο 3 παράγραφος 6) θα πρέπει να προστεθεί και η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς τουλάχιστον σε ότι αφορά:
    1)μη εφαρμογή από τον ιδιοκτήτη, τον κάτοχο ή τον υπεύθυνο των ζώων, των κανόνων προστασίας και καλής μεταχείρισής τους και μη τήρηση, από μέρους τους, των ειδικών απαιτήσεων της παρ. 2 του άρθρου 2, ώστε να εξασφαλίζεται η ευζωία τους

    2)Διατήρηση ως ζώου συντροφιάς ζώου που δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ζώων συντροφιάς κατά παράβαση της παρ. 3 του άρθρου 2

    3)την παράνομη εκτροφή, αναπαραγωγή ή αγοραπωλησία

    4)την παράλειψη σήμανσης και καταχώρησης/καταγραφής

    5)την παράλειψη τήρησης μητρώων για κάθε θηλυκό ζώο αναπαραγωγής από εκτροφέα

    6)την πώληση σκύλων και γατών με ηλικία μικρότερη των δέκα (10) εβδομάδων

    7)Πώληση σκύλων και γατών σε υπαίθριους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των υπαίθριων αγορών, καθώς και σε καταστήματα πώλησης ειδών ζώων συντροφιάς (pet shops)

    8)Εισαγωγή και εμπορία ακρωτηριασμένων σκύλων

    9)διαδικτυακές ή έντυπες αγγελίες α) για ζευγάρωμα ζώων συντροφιάς ή β) για πώληση ζώων συντροφιάς σε έντυπο, φυλλάδιο ή ιστοσελίδα ή μέσο κοινωνικής δικτύωσης χωρίς αναφορά του αριθμού ηλεκτρονικής σήμανσής τους και του αριθμού έγκρισης του εκτροφέα ή γ) για υιοθεσία αδέσποτων ζώων χωρίς αναφορά στον υπερσύνδεσμο της υιοθεσίας που έχει αναρτηθεί στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσιών

    10)είσοδος στην ελληνική επικράτεια ζώου συντροφιάς που δεν έχει ηλεκτρονική σήμανση

    11)Χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους ή στο πλαίσιο τήρησης λαϊκών ή τοπικών παραδόσεων

    11)Μεταφορά ζώου συντροφιάς σε μέσο μαζικής μεταφοράς χωρίς τήρηση των οριζόμενων στην παρ. 4 του άρθρου 10

    12)Εκτροφή, εκπαίδευση και χρησιμοποίηση ζώου σε οποιοδήποτε είδος μάχης

    13)Εκτροφή ή/και χρησιμοποίηση σκύλου ή γάτας ή ιπποειδούς για παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος ή για την παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών

  • 7 Μαΐου 2021, 11:17 | ανώνυμος

    Οι μοναδικές φράσεις που λύνουν το εθνικό τερατούργημα της Ελληνικής κυνολογίας και για το μοναδικό οικόσιτο ΣΑΡΚΟΒΟΡΟ ζώο που δύναται να υπηρετήσει (σώματα ασφαλείας πχ) είναι:

    1α) η απαγόρευση πάσης φύσεως σκυλοτροφής που δεν πληροί προϋποθέσεις ποιότητας κρέατος αφενός, κι αφετέρου αναλογίας ανά κιλό τροφής με ελάχιστο ποσοστό 60% κρέατος.
    1β) κλείσιμο μετά βαρύτατων προστίμων όσων petshops, σκυλοτροφοπαραγωγών, κι εμπόρων ζωοτροφών μας πουλάνε πίτουρα για τροφή σκύλου (και γάτας).

    2) η κυνοεκπαιδευτική κατάρτιση με υψηλότατου κι επαγγελματικότατου επιπέδου χρονοβόρας μάθησης όλων των εμπλεκομένων του δημοσίου περί των κυνολογικών.
    με κριτήρια αξιολόγησης κυνολογικής εκπαίδευσης, όχι πρόσβασης με μυ κυβερνητικές ή κυβερνητικές οργανώσεις. όχι πρόσβασης σε οργανώσεις κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα. αλλά απόλυτης αξιολόγησης στο «ποιός ξέρει και ποιός δεν ξέρει τον σκύλο και τις τόσες φυλές του» πλην της κτηνιατρικής ειδικότητας (που είναι συνεργαζόμενη υπηρεσίας μεν, αλλά με ειδικό βάθος.
    είναι πεπατημένη η οδός επί 100 και πλέον χρόνια!!
    και λέγεται (πρώην schutzhund, IPO) IGP training.
    ή και σε προχωρημένα επίπεδα ring sports κλπ.

    ΜΟΝΟ ΤΕΤΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΕΡΙ ΑΓΑΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΑΡΚΟΒΟΡΟ ΑΥΤΌ. κατ επέκταση να λυτρώσουν και αδέσποτους ανθρώπους περί τοιαύτα και την μείωση αδέσποτων γεννήσεων στην επικράτεια.
    η γνώση είναι το κλειδί, η στείρωση κατά συνθήκη (και πρόσκαιρη) λύση.
    και το «ζώο συντροφιάς» ΔΕΝ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ στην κυνολογία ΠΑΡΑ ΤΟ «ΖΩΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ», αλλιώς στον στρατό και την αστυνομία θα είχαμε σκίουρους και κουνελάκια και στις κούρσες αλόγων κι αυτοκινήτων θα έτρεχαν γαϊδουράκια και LADA NIVA.

    Αποκλείσατε πάραυτα τους άσχετους και αδαείς και καιροσκόπους που κυκλοφορούν ως ειδήμονες, εισπράττοντας ακόμα «όλα τα λεφτά».

  • 7 Μαΐου 2021, 09:23 | Μαλαματίνα Κ.

    Η πράξη ως τώρα, με πολλές δημοσιεύσεις – καταγγελίες αλλά και μηνύσεις προς κάποιους
    Δήμους έχει δείξει ότι πολλοί Δήμοι ΔΕΝ έχουν πρόγραμμα περίθαλψης ενώ και αρκετοί
    από αυτούς που έχουν παραβιάζουν τη νομοθεσία, π.χ. εγκαταλείπουν ζώα σε ποτάμια,
    σε όρια άλλων δήμων, δεν στειρώνουν ζώα παρά τα στοιβάζουν στα (παράνομα) καταφύγια τους,
    δε φροντίζουν για τη καθαριότητα στα καταφύγια, δεν εξοφλούν συμβεβλημένους κτηνιάτρους και πολλά
    ακόμα. Θεσπίζεται κάποιο πλαίσιο ελέγχου/επιτήρησης των Δήμων και αρμόδιων αντιδημάρχων,
    ελέγχου των κονδυλίων και της αξιοποίησης τους; Η ετήσια αναφορά αν είναι μόνο στα χαρτιά
    χωρίς επιθεώρηση από υπαλλήλους του υπουργείου ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ, με επιτόπιες έρευνες σε καταφύγια κλπ δεν αρκεί.

    Επίσης, στη πράξη οι αστυνομικοί παρά τη νομοθεσία και τις εγκυκλίους που κατά καιρούς έχουν λάβει ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ
    σε αρκετές περιπτώσεις να ανταπορκιθούν σε κλήσεις για ζώα σε μπαλκόνια, κακοποιήσεις κλπ. Θα πρέπει να αυστηροποιηθεί
    το πλαίσιο με σεμινάρια και νέες οδηγίες/εγκυκλίους σε κάθε Α.Τ. και να είναι ξεκάθαρο ότι οφείλουν να ελέγχουν
    την ευζωία των ζώων, πέρα από τη φιλοζωία του κάθε αστυνομικού ή της κρίσης του.

  • 7 Μαΐου 2021, 03:07 | ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Αφού επιτρέπεται σε ιδιωτικούς φύλακες (τους γνωστούς θηροφύλακες) των κυνηγετικών οργανώσεων που εξουσιοδοτούνται από τη Δασική Υπηρεσία, να ελέγχουν και να βεβαιώνουν παραβάσεις, γιατί να μην δημιουργήσουμε και
    ιδιωτικούς φύλακες από φιλοζωικές οργανώσεις, που θα εξουσιοδοτούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών για να ελέγχουν και να βεβαιώνουν παραβάσεις για την προστασία των ζώων;;
    Σε μία χώρα, με χιλιάδες κακοποιήσεις κάθε χρόνο, υπάρχει μία επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ένας φορέας (εξουσιοδοτημένος από το κράτος) ο οποίος θα υπερασπίζετε τα ζώα.

    Με εκτίμηση
    Σισμανίδης Κων/νος
    Πρόεδρος Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας
    Σωματείων Αττικής – Σαρωνικού.

  • 7 Μαΐου 2021, 03:12 | ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Αφού επιτρέπεται σε ιδιωτικούς φύλακες (τους γνωστούς θηροφύλακες) των κυνηγετικών οργανώσεων που εξουσιοδοτούνται από τη Δασική Υπηρεσία, να ελέγχουν και να βεβαιώνουν παραβάσεις, γιατί να μην δημιουργήσουμε και
    ιδιωτικούς φύλακες από φιλοζωικές οργανώσεις, που θα εξουσιοδοτούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών για να ελέγχουν και να βεβαιώνουν παραβάσεις για την προστασία των ζώων;;
    Σε μία χώρα, με χιλιάδες κακοποιήσεις κάθε χρόνο, υπάρχει μία επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ένας φορέας (εξουσιοδοτημένος από το κράτος) ο οποίος θα υπερασπίζετε τα ζώα.

    Με εκτίμηση

    Σισμανίδης Κων/νος
    Πρόεδρος Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας
    Σωματείων Αττικής – Σαρωνικού.