Άρθρο 3 Αρμόδιες αρχές

1. Αρμόδια αρχή για τη θέσπιση και παρακολούθηση της εφαρμογής των κανόνων αναφορικά με την υγεία των ζώων, την κτηνιατρική δημόσια υγεία, την παρακολούθηση των ζωονόσων και των ζωογόνων παραγόντων σύμφωνα με το π.δ. 41/2006 (Α΄ 44) και την οδηγία 2003/99/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Νοεμβρίου 2003, για την παρακολούθηση των ζωονόσων και των ζωονοσογόνων παραγόντων, για την τροποποίηση της απόφασης 90/424/ΕΟΚ του Συμβουλίου και την κατάργηση της οδηγίας 92/117/ΕΟΚ του Συμβουλίου (L 325) είναι η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά τα ειδικώς οριζόμενα στο άρθρο 7 του π.δ. 97/2017 (Α΄ 138).
2. Αρμόδιες αρχές για τη φροντίδα, την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι οι δήμοι, εντός των διοικητικών ορίων των οποίων εντοπίζονται τα αδέσποτα ζώα, κατά τα ειδικώς οριζόμενα στο άρθρο 7. Οι δήμοι έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
(α) Την περιοδική σύνταξη και υποβολή προς έγκριση στο Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών επιχειρησιακού προγράμματος το οποίο περιλαμβάνει τις αναγκαίες δράσεις για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων των δήμων που θεσπίζονται με τον παρόντα προς τον σκοπό της ευζωίας και της αποτελεσματικής διαχείρισης των αδέσποτων ζώων εντός των διοικητικών ορίων κάθε δήμου. Κάθε επιχειρησιακό πρόγραμμα συνοδεύεται από προϋπολογισμό των επιμέρους κονδυλίων που απαιτούνται για την υλοποίησή του, καθώς και από το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης κάθε δράσης.
(β) Τη συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που είναι εγγεγραμμένα στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς με στόχο ιδίως (βα) την αποτελεσματική υλοποίηση προγραμμάτων περισυλλογής και φιλοξενίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε κατάλληλα διαμορφωμένα καταφύγια που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Καταφυγίων της παρ. 23 του άρθρου 3, (ββ) τον εμβολιασμό και τη σήμανση αδέσποτων ζώων, (βγ) την περίθαλψη με υποστήριξη κτηνιάτρου των ασθενών ή τραυματισμένων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, (βδ) τη μέριμνα για την υιοθεσία τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ή την επανένταξή τους στο οικείο περιβάλλον και (βε) την εν γένει υλοποίηση κάθε σχετικής δράσης προς τον σκοπό της επίτευξης των στόχων του παρόντος νόμου.
(γ) Τη σύνταξη και την υποβολή προς έγκριση στο Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών προτάσεων εκπαιδευτικών προγραμμάτων προστασίας αδέσποτων ζώων για τις ανάγκες ενημέρωσης και τεχνικής κατάρτισης των απασχολούμενων υπαλλήλων του δήμου.
(δ) Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων που μπορούν να συμβάλουν στην προστασία και την ευζωία των ζώων συντροφιάς, δεσποζόμενων και αδέσποτων, και γενικότερα στην προαγωγή της φιλοζωίας.
(ε) Την υποβολή ετήσιας αναφοράς στο Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με την πρόοδο υλοποίησης των εγκεκριμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων και δράσεων που συνοδεύεται από απολογισμό της απορρόφησης των επιμέρους κονδυλίων. Η χρηματοδότηση των δήμων σύμφωνα με το άρθρο 8 δύναται να εξαρτάται από την αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής των εγκεκριμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων και των εν γένει δράσεων κάθε δήμου.
3. Αρμόδια αρχή για την εποπτεία της εφαρμογής των επιχειρησιακών προγραμμάτων περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, και πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων από δεσποζόμενα που εκπονούν οι δήμοι σύμφωνα με την παρ. 2 είναι το Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο ανατίθενται και ο συντονισμός και η ευθύνη για τη γενικότερη πρόοδο στο θέμα της αντιμετώπισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από τους δήμους. Το Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ιδίως τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
(α) Τη συνολική ευθύνη για την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής που αφορά στη μέριμνα για τα ζώα συντροφιάς και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, την εποπτεία και τον συντονισμό των προγραμμάτων διαχείρισης αδέσποτων ζώων από τους δήμους και τον καθορισμό των κατάλληλων πρακτικών για τη διαχείριση του αριθμού των αδέσποτων ζώων.
(β) Τη μέριμνα ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων των δήμων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δράσεις για:
(βα) τη στείρωση των αδέσποτων ζώων,
(ββ) την ηλεκτρονική σήμανση των αδέσποτων ζώων και την καταγραφή τους στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς,
(βγ) την κτηνιατρική φροντίδα των αδέσποτων ζώων,
(βδ) την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων, καθώς και τη φιλοξενία τους σε καταφύγια και ανάδοχους,
(βε) την υιοθεσία αδέσποτων ζώων,
(βστ) τη μέριμνα και την παρακολούθηση των αδέσποτων ζώων τα οποία έχουν εμβολιαστεί, στειρωθεί ή σημανθεί ηλεκτρονικά και έχουν επανενταχθεί στο οικείο περιβάλλον εντός των διοικητικών ορίων του δήμου στον οποίο περισυλλέχθηκαν.
4. Αρμόδιοι φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς ορίζονται οι κτηνίατροι που πληρούν τους όρους των παρ. 6 και 7 του άρθρου 4. Οι φορείς αυτοί έχουν τις κάτωθι αρμοδιότητες:
(α) Τη διενέργεια της σήμανσης σε σκύλους και γάτες με χρήση των κατάλληλων μέσων ηλεκτρονικής σήμανσης, την καταχώρηση των στοιχείων των ζώων αυτών και των ιδιοκτητών τους στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, καθώς και τη διαρκή ενημέρωσή του Μητρώου αυτού.
(β) Την ενημέρωση του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου του ζώου συντροφιάς, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 3 του άρθρου 4.
(γ) Την έκδοση και την υπογραφή εκτυπωμένου αντιγράφου από το ηλεκτρονικό βιβλιάριο του ζώου σε κάθε περίπτωση που το χρειάζεται ο ιδιοκτήτης.
(δ) Την έκδοση διαβατηρίου (εγγράφου ταυτοποίησης) του ζώου συντροφιάς σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 577/2013 της Επιτροπής της 28ης Ιουνίου 2013 για τα υποδείγματα εγγράφων ταυτοποίησης σχετικά με τις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις σκύλων, γατών και ικτίδων, την κατάρτιση καταλόγων εδαφών και τρίτων χωρών, καθώς και τη μορφή, τη διάταξη και τις γλωσσικές απαιτήσεις των δηλώσεων που πιστοποιούν τη συμμόρφωση με ορισμένους όρους οι οποίοι προβλέπονται στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 576/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, καθώς και την καταχώρηση του αριθμού διαβατηρίου στο αρχείο του ζώου στο ΕΜΖΣ.
(ε) Τη μέριμνα για την ενημέρωση, με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο, των ιδιοκτητών για τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στον παρόντα.
5. Αρμόδιες αρχές ελέγχου της εφαρμογής της κτηνιατρικής νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς και της ορθής λειτουργίας του συστήματος σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου δήμου. Οι αρχές αυτές έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
(α) Τη συνεργασία με τους φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς για τον συντονισμό των ενεργειών τους, την παροχή τεχνικών οδηγιών και κάθε είδους υποστήριξης για την πλήρη και ενιαία εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης σκύλων και γατών.
(β) Τον έλεγχο και την εποπτεία των φορέων εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς.
(γ) Τον έλεγχο σε τακτική βάση, καθώς και μετά από υποβολή καταγγελιών, των καταφυγίων στα οποία διαμένουν ζώα συντροφιάς, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας και οι λοιποί όροι που τίθενται από τη νομοθεσία.
6. Αρμόδια όργανα ελέγχου και βεβαίωσης των παραβάσεων του άρθρου 22 είναι οι υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Δασικής Υπηρεσίας, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ), του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, των αρμοδίων υπηρεσιών των Δήμων, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και οι ιδιωτικοί φύλακες θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων που εξουσιοδοτούνται από τη Δασική Υπηρεσία.
7. Αρμόδιος φορέας για τη δημιουργία, την τήρηση και τη διαχείριση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς και των επιμέρους Μητρώων που περιλαμβάνονται σε αυτό ορίζεται το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο συνεργάζεται με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και με το Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών.

  • 14 Μαΐου 2021, 18:54 | ΣΙΝΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΣΟΥΕΛΕΝ

    Με το άρθρο 3 παρ 3 ορίζεται ως Αρμόδια αρχή για την εποπτεία της εφαρμογής των επιχειρησιακών προγραμμάτων περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, και πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων από δεσποζόμενα που εκπονούν οι δήμοι σύμφωνα με την παρ. 2 το Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών.Αποκόπτεται δηλαδή ένα τμήμα της Γενικής Διεύθυνσης Κηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ και μεταφέρεται σε αναρμόδιο με το θέμα Υπουργείο πράγμα το οποίο αντιτίθεται με κάθε έννοια ορθολογικής και επιστημονικής οργάνωσης του κράτους και των υπηρεσιών του.Είμαστε αντίθετοι στον πολυκερματισμό της κτηνιατρικής υπηρεσίας διότι δεν δύναται να τεκμηριωθεί επιστημονικά και τεχνικά η μεταβίβαση της αρμοδιότητας που αφορά στα ζώα συντροφιάς δηλαδή μιας μόνο κατηγόριας ζώων συντροφιάς, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Υπουργείο Εσωτερικών και ειδικότερα : Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ έχει οριστεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (πρώην Διεθνές Γραφείο Επιζωοτιών-ΟΙΕ) από την ίδρυσή του ως η κεντρική Κτηνιατρική Αρχή η οποία σύμφωνα με τις Οδηγίες του εν λόγω Οργανισμού νομοθετεί, συντονίζει και εποπτεύει την εφαρμογή προγραμμάτων διαχείρισης των αδεσπότων ζώων συντροφιάς και την προώθηση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας των ζώων συντροφιάς (Terrestrial Animal Health Code, Chapter 7.7., Stray Dog Population Control, 2011). Επίσης για τον ίδιο οργανισμό και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής αποτελεί την κεντρική αρμόδια αρχή για την υγεία και την ευζωία των ζώων. Οι Κτηνιατρικές Αρχές είναι ορισμένες και εξουσιοδοτημένες να εκπροσωπούν την χώρα σε όλους τους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς, για όλα τα είδη των ζώων, είτε αυτά είναι παραγωγικά είτε ζώα συντροφιάς Από το 2011 έχει απαντήσει το ΥΠΑΑΤ στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου ότι « Δεν πρέπει δε να διαφεύγει της προσοχής ότι τα προγράμματα περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι συνδεδεμένα με τα προγράμματα καταπολέμησης ζωοανθρωπονόσων (εχινικοκκίαση, λύσσα κλπ.) και για το λόγο αυτό επιβάλλεται η Κτηνιατρική τους εποπτεία. Επίσης, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα θέματα που αφορούν στην προστασία των ζώων υπάγονται στην αρμοδιότητα Ειδικού Τομέα (Sector) της Μόνιμης Επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την Υγεία των Ζώων και συζητούνται στις τακτικές θεσμοθετημένες συσκέψεις των επικεφαλής των κτηνιατρικών υπηρεσιών των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. Δεν υφίσταται επομένως κανένας τεχνικός ή επιστημονικός λόγος για την αφαίρεση της σχετικής αρμοδιότητας από τη Δ/νση ΚΑΦΕ.» Η μεταφορά αρμοδιοτήτων επιτήρησης και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στο Υπουργείο Εσωτερικών έρχεται σε αντίθεση με τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ), της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την Υγεία των Ζώων, καθώς και με την αποκλειστική αρμοδιότητα των επίσημων κτηνιάτρων για τη διενέργεια των κτηνιατρικών ελέγχων στα ζώα (συντροφιάς, παραγωγικά και άγρια). Αντίθετοι στην μεταφορά των αρμοδιοτήτων είναι μεταξύ άλλων το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, οι υπηρεσιακοί κτηνίατροι των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, οι κτηνιατρικές σχολές, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, Σύμφωνα με την διεθνή πρακτική οι κτηνιατρικές υπηρεσίες υπάγονται στα Υπουργεία Γεωργίας, Η νέα ενιαία νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υγεία των ζώων δεν αναφέρεται μόνο στα παραγωγικά ζώα, αλλά σε όλα ανεξαιρέτως τα ζώα (Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 429/2016), Ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, νυν Υπουργός Εσωτερικών, κος Βορίδης, με σχετικό δελτίο τύπου την 5-2-2021 που αφορούσε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό ανέφερε μεταξύ άλλων με σαφήνεια ότι « ότι σε κάθε περίπτωση αυτό αποτελεί νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων…» Δεσμεύτηκε ο κος Βοριδης κατά την συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στην Βουλή με θέμα : «Μετέωρη η ανάληψη ευθύνης για την υγεία και προστασία των Ζώων Συντροφιάς. Ποιος ο Ρόλος των Κεντρικών Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την υγεία και την προστασία δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς;» ότι θα ακολουθηθούν τα βασικά διεθνή πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αραμπατζή, σε απάντηση σχετικής ερώτησης στη Βουλή, ανέφερε ρητά ότι «Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ ως κεντρική αρμόδια αρχή για τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (2017, OIE –TerrestrialAnimalHealthCode , Chapter 7.7.) και ως κεντρική αρμόδια αρχή για την προστασία των ζώων (παραγωγικών, άγριων, ζώων συντροφιάς κ.λπ.), παρακολουθεί και συντονίζει την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας και παράλληλα εισηγείται τα απαραίτητα μέτρα εφαρμογής ώστε να επιτυγχάνονται οι στόχοι της μείωσης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, της προστασίας της δημόσιας υγείας και της διασφάλισης της προστασίας και ευζωίας των ζώων…».

  • 14 Μαΐου 2021, 18:27 | Ελενη

    Με το άρθρο 3 παρ 3 ορίζεται ως Αρμόδια αρχή για την εποπτεία της εφαρμογής των επιχειρησιακών προγραμμάτων περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, και πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων από δεσποζόμενα που εκπονούν οι δήμοι σύμφωνα με την παρ. 2 το Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών.Αποκόπτεται δηλαδή ένα τμήμα της Γενικής Διεύθυνσης Κηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ και μεταφέρεται σε αναρμόδιο με το θέμα Υπουργείο πράγμα το οποίο αντιτίθεται με κάθε έννοια ορθολογικής και επιστημονικής οργάνωσης του κράτους και των υπηρεσιών του.Είμαστε αντίθετοι στον πολυκερματισμό της κτηνιατρικής υπηρεσίας διότι δεν δύναται να τεκμηριωθεί επιστημονικά και τεχνικά η μεταβίβαση της αρμοδιότητας που αφορά στα ζώα συντροφιάς δηλαδή μιας μόνο κατηγόριας ζώων συντροφιάς, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Υπουργείο Εσωτερικών και ειδικότερα : Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ έχει οριστεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (πρώην Διεθνές Γραφείο Επιζωοτιών-ΟΙΕ) από την ίδρυσή του ως η κεντρική Κτηνιατρική Αρχή η οποία σύμφωνα με τις Οδηγίες του εν λόγω Οργανισμού νομοθετεί, συντονίζει και εποπτεύει την εφαρμογή προγραμμάτων διαχείρισης των αδεσπότων ζώων συντροφιάς και την προώθηση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας των ζώων συντροφιάς (Terrestrial Animal Health Code, Chapter 7.7., Stray Dog Population Control, 2011). Επίσης για τον ίδιο οργανισμό και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής αποτελεί την κεντρική αρμόδια αρχή για την υγεία και την ευζωία των ζώων. Οι Κτηνιατρικές Αρχές είναι ορισμένες και εξουσιοδοτημένες να εκπροσωπούν την χώρα σε όλους τους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς, για όλα τα είδη των ζώων, είτε αυτά είναι παραγωγικά είτε ζώα συντροφιάς Από το 2011 έχει απαντήσει το ΥΠΑΑΤ στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου ότι « Δεν πρέπει δε να διαφεύγει της προσοχής ότι τα προγράμματα περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι συνδεδεμένα με τα προγράμματα καταπολέμησης ζωοανθρωπονόσων (εχινικοκκίαση, λύσσα κλπ.) και για το λόγο αυτό επιβάλλεται η Κτηνιατρική τους εποπτεία. Επίσης, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα θέματα που αφορούν στην προστασία των ζώων υπάγονται στην αρμοδιότητα Ειδικού Τομέα (Sector) της Μόνιμης Επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την Υγεία των Ζώων και συζητούνται στις τακτικές θεσμοθετημένες συσκέψεις των επικεφαλής των κτηνιατρικών υπηρεσιών των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. Δεν υφίσταται επομένως κανένας τεχνικός ή επιστημονικός λόγος για την αφαίρεση της σχετικής αρμοδιότητας από τη Δ/νση ΚΑΦΕ.» Η μεταφορά αρμοδιοτήτων επιτήρησης και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στο Υπουργείο Εσωτερικών έρχεται σε αντίθεση με τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ), της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την Υγεία των Ζώων, καθώς και με την αποκλειστική αρμοδιότητα των επίσημων κτηνιάτρων για τη διενέργεια των κτηνιατρικών ελέγχων στα ζώα (συντροφιάς, παραγωγικά και άγρια). Αντίθετοι στην μεταφορά των αρμοδιοτήτων είναι μεταξύ άλλων το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, οι υπηρεσιακοί κτηνίατροι των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, οι κτηνιατρικές σχολές, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, Σύμφωνα με την διεθνή πρακτική οι κτηνιατρικές υπηρεσίες υπάγονται στα Υπουργεία Γεωργίας, Η νέα ενιαία νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υγεία των ζώων δεν αναφέρεται μόνο στα παραγωγικά ζώα, αλλά σε όλα ανεξαιρέτως τα ζώα (Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 429/2016), Ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, νυν Υπουργός Εσωτερικών, κος Βορίδης, με σχετικό δελτίο τύπου την 5-2-2021 που αφορούσε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό ανέφερε μεταξύ άλλων με σαφήνεια ότι « ότι σε κάθε περίπτωση αυτό αποτελεί νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων…» Δεσμεύτηκε ο κος Βοριδης κατά την συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στην Βουλή με θέμα : «Μετέωρη η ανάληψη ευθύνης για την υγεία και προστασία των Ζώων Συντροφιάς. Ποιος ο Ρόλος των Κεντρικών Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την υγεία και την προστασία δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς;» ότι θα ακολουθηθούν τα βασικά διεθνή πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αραμπατζή, σε απάντηση σχετικής ερώτησης στη Βουλή, ανέφερε ρητά ότι «Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ ως κεντρική αρμόδια αρχή για τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (2017, OIE –TerrestrialAnimalHealthCode , Chapter 7.7.) και ως κεντρική αρμόδια αρχή για την προστασία των ζώων (παραγωγικών, άγριων, ζώων συντροφιάς κ.λπ.), παρακολουθεί και συντονίζει την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας και παράλληλα εισηγείται τα απαραίτητα μέτρα εφαρμογής ώστε να επιτυγχάνονται οι στόχοι της μείωσης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, της προστασίας της δημόσιας υγείας και της διασφάλισης της προστασίας και ευζωίας των ζώων…».

  • 14 Μαΐου 2021, 17:40 | Ελενη Σ.

    Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ έχει οριστεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων ως η κεντρική Κτηνιατρική Αρχή η οποία σύμφωνα με τις Οδηγίες του εν λόγω Οργανισμού νομοθετεί, συντονίζει και εποπτεύει την εφαρμογή προγραμμάτων διαχείρισης των αδεσπότων ζώων συντροφιάς και την προώθηση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας των ζώων συντροφιάς. Οχι στη μεταφορα των αρμοδιοτητων και στη διαμέλιση των κτηνιατρικών υπηρεσιών…Η αρμοδιότητα στους Δήμους και τα φιλοζωικα σωματεια να εχουν ρολο συμβουλευτικο..

  • 14 Μαΐου 2021, 17:35 | ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

    • Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ έχει οριστεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (πρώην Διεθνές Γραφείο Επιζωοτιών-ΟΙΕ) από την ίδρυσή του ως η κεντρική Κτηνιατρική Αρχή η οποία σύμφωνα με τις Οδηγίες του εν λόγω Οργανισμού νομοθετεί, συντονίζει και εποπτεύει την εφαρμογή προγραμμάτων διαχείρισης των αδεσπότων ζώων συντροφιάς και την προώθηση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας των ζώων συντροφιάς (Terrestrial Animal Health Code, Chapter 7.7., Stray Dog Population Control, 2011).
    • Επίσης για τον ίδιο οργανισμό και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής αποτελεί την κεντρική αρμόδια αρχή για την υγεία και την ευζωία των ζώων. Οι Κτηνιατρικές Αρχές είναι ορισμένες και εξουσιοδοτημένες να εκπροσωπούν την χώρα σε όλους τους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς, για όλα τα είδη των ζώων, είτε αυτά είναι παραγωγικά είτε ζώα συντροφιάς
    • Από το 2011 έχει απαντήσει το ΥΠΑΑΤ στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου ότι « Δεν πρέπει δε να διαφεύγει της προσοχής ότι τα προγράμματα περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι συνδεδεμένα με τα προγράμματα καταπολέμησης ζωοανθρωπονόσων (εχινικοκκίαση, λύσσα κλπ.) και για το λόγο αυτό επιβάλλεται η Κτηνιατρική τους εποπτεία. Επίσης, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα θέματα που αφορούν στην προστασία των ζώων υπάγονται στην αρμοδιότητα Ειδικού Τομέα (Sector) της Μόνιμης Επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την Υγεία των Ζώων και συζητούνται στις τακτικές θεσμοθετημένες συσκέψεις των επικεφαλής των κτηνιατρικών υπηρεσιών των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. Δεν υφίσταται επομένως κανένας τεχνικός ή επιστημονικός λόγος για την αφαίρεση της σχετικής αρμοδιότητας από τη Δ/νση ΚΑΦΕ.»
    • Η μεταφορά αρμοδιοτήτων επιτήρησης και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στο Υπουργείο Εσωτερικών έρχεται σε αντίθεση με τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ), της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την Υγεία των Ζώων, καθώς και με την αποκλειστική αρμοδιότητα των επίσημων κτηνιάτρων για τη διενέργεια των κτηνιατρικών ελέγχων στα ζώα (συντροφιάς, παραγωγικά και άγρια).
    • Αντίθετη στην μεταφορά των αρμοδιοτήτων είναι μεταξύ άλλων οι επιστημονικοί φορείς όπως Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, οι υπηρεσιακοί κτηνίατροι των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, κτηνιατρικές σχολές, Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων,
    • Σύμφωνα με την διεθνή πρακτική οι κτηνιατρικές υπηρεσίες υπάγονται στα Υπουργεία Γεωργίας,
    • Η νέα ενιαία νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υγεία των ζώων που θα ισχύσει από 1/1/2021 δεν αναφέρεται μόνο στα παραγωγικά ζώα, αλλά σε όλα ανεξαιρέτως τα ζώα (Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 429/2016),
    • Η σύνταξη σχεδίου νόμου για τα ζώα συντροφιάς από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών , αναρμόδιο υπουργείο το οποίο δεν διαθέτει κτηνιατρικές υπηρεσίες, γνώση, εξειδίκευση και τα ψηφιακά εργαλεία ( ψηφιακή βάση δεδομένων σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς, σύστημα TRACES που αφορά στην καταγραφή των μετακινήσεων όλων των ζώων, ψηφιακή υπηρεσία παρακολούθησης της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων από τους δήμους, από την οποία αντλούνται βασικά στοιχεία καταγραφής και μεταβιβάζονται ετησίως στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των ζώων (ΟΙΕ)) τα οποία διαθέτει στο ΥΠΑΑΤ, προβλέπεται αφενός να έχει δυσμενείς συνέπειες στη Δημόσια Υγεία, στην Υγεία των Ζώων συντροφιάς, και στην προστασία τους, αφετέρου δεν πληροί τα κριτήρια καλής νομοθέτησης και αντιτίθεται με κάθε έννοια ορθολογικής και επιστημονικής οργάνωσης του κράτους και των υπηρεσιών του.
    • Στην Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους, έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε αυτή οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές (Ελληνική Αστυνομία, Περιφέρειες).Επίσης αποτελεί συστατικό στοιχείο των προγραμμάτων παρακολούθησης των ζωοανθρωπονόσων και ιδίως της λύσσας και είναι κρίσιμη για τον έλεγχο της εμβολιακής κατάστασης των αδεσπότων ζώων που στην Ελλάδα. Η εφαρμογή ελέγχεται κάθε φορά από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Food and Veterinary Office-FVO) που επιθεωρούν το πρόγραμμα της λύσσας τα τελευταία χρόνια. Οποιαδήποτε αρχή ή υπουργείο που χρειάζεται να αποκτήσει πρόσβαση στη βάση, μπορεί να το πετύχει με μια απλή διαδικασία.
    • Ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, νυν Υπουργός Εσωτερικών, κος Βορίδης, με σχετικό δελτίο τύπου την 5-2-2021 που αφορούσε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό ανέφερε μεταξύ άλλων με σαφήνεια ότι « ότι σε κάθε περίπτωση αυτό αποτελεί νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων…»
    • Δεσμεύτηκε ο κος Βοριδης κατά την συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στην Βουλή με θέμα : «Μετέωρη η ανάληψη ευθύνης για την υγεία και προστασία των Ζώων Συντροφιάς. Ποιος ο Ρόλος των Κεντρικών Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την υγεία και την προστασία δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς;» ότι θα ακολουθηθούν τα βασικά διεθνή πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων


    T

  • 14 Μαΐου 2021, 17:36 | ΤΕΤΡΑΠΟΔΟΣ ΣΑΜΑΝΟΣ ΦΙΛ.ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

    • Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ έχει οριστεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (πρώην Διεθνές Γραφείο Επιζωοτιών-ΟΙΕ) από την ίδρυσή του ως η κεντρική Κτηνιατρική Αρχή η οποία σύμφωνα με τις Οδηγίες του εν λόγω Οργανισμού νομοθετεί, συντονίζει και εποπτεύει την εφαρμογή προγραμμάτων διαχείρισης των αδεσπότων ζώων συντροφιάς και την προώθηση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας των ζώων συντροφιάς (Terrestrial Animal Health Code, Chapter 7.7., Stray Dog Population Control, 2011).
    • Επίσης για τον ίδιο οργανισμό και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής αποτελεί την κεντρική αρμόδια αρχή για την υγεία και την ευζωία των ζώων. Οι Κτηνιατρικές Αρχές είναι ορισμένες και εξουσιοδοτημένες να εκπροσωπούν την χώρα σε όλους τους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς, για όλα τα είδη των ζώων, είτε αυτά είναι παραγωγικά είτε ζώα συντροφιάς
    • Από το 2011 έχει απαντήσει το ΥΠΑΑΤ στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου ότι « Δεν πρέπει δε να διαφεύγει της προσοχής ότι τα προγράμματα περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι συνδεδεμένα με τα προγράμματα καταπολέμησης ζωοανθρωπονόσων (εχινικοκκίαση, λύσσα κλπ.) και για το λόγο αυτό επιβάλλεται η Κτηνιατρική τους εποπτεία. Επίσης, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα θέματα που αφορούν στην προστασία των ζώων υπάγονται στην αρμοδιότητα Ειδικού Τομέα (Sector) της Μόνιμης Επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την Υγεία των Ζώων και συζητούνται στις τακτικές θεσμοθετημένες συσκέψεις των επικεφαλής των κτηνιατρικών υπηρεσιών των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. Δεν υφίσταται επομένως κανένας τεχνικός ή επιστημονικός λόγος για την αφαίρεση της σχετικής αρμοδιότητας από τη Δ/νση ΚΑΦΕ.»
    • Η μεταφορά αρμοδιοτήτων επιτήρησης και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στο Υπουργείο Εσωτερικών έρχεται σε αντίθεση με τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ), της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την Υγεία των Ζώων, καθώς και με την αποκλειστική αρμοδιότητα των επίσημων κτηνιάτρων για τη διενέργεια των κτηνιατρικών ελέγχων στα ζώα (συντροφιάς, παραγωγικά και άγρια).
    • Αντίθετη στην μεταφορά των αρμοδιοτήτων είναι μεταξύ άλλων οι επιστημονικοί φορείς όπως Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, οι υπηρεσιακοί κτηνίατροι των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, κτηνιατρικές σχολές, Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων,
    • Σύμφωνα με την διεθνή πρακτική οι κτηνιατρικές υπηρεσίες υπάγονται στα Υπουργεία Γεωργίας,
    • Η νέα ενιαία νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υγεία των ζώων που θα ισχύσει από 1/1/2021 δεν αναφέρεται μόνο στα παραγωγικά ζώα, αλλά σε όλα ανεξαιρέτως τα ζώα (Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 429/2016),
    • Η σύνταξη σχεδίου νόμου για τα ζώα συντροφιάς από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών , αναρμόδιο υπουργείο το οποίο δεν διαθέτει κτηνιατρικές υπηρεσίες, γνώση, εξειδίκευση και τα ψηφιακά εργαλεία ( ψηφιακή βάση δεδομένων σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς, σύστημα TRACES που αφορά στην καταγραφή των μετακινήσεων όλων των ζώων, ψηφιακή υπηρεσία παρακολούθησης της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων από τους δήμους, από την οποία αντλούνται βασικά στοιχεία καταγραφής και μεταβιβάζονται ετησίως στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των ζώων (ΟΙΕ)) τα οποία διαθέτει στο ΥΠΑΑΤ, προβλέπεται αφενός να έχει δυσμενείς συνέπειες στη Δημόσια Υγεία, στην Υγεία των Ζώων συντροφιάς, και στην προστασία τους, αφετέρου δεν πληροί τα κριτήρια καλής νομοθέτησης και αντιτίθεται με κάθε έννοια ορθολογικής και επιστημονικής οργάνωσης του κράτους και των υπηρεσιών του.
    • Στην Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους, έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε αυτή οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές (Ελληνική Αστυνομία, Περιφέρειες).Επίσης αποτελεί συστατικό στοιχείο των προγραμμάτων παρακολούθησης των ζωοανθρωπονόσων και ιδίως της λύσσας και είναι κρίσιμη για τον έλεγχο της εμβολιακής κατάστασης των αδεσπότων ζώων που στην Ελλάδα. Η εφαρμογή ελέγχεται κάθε φορά από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Food and Veterinary Office-FVO) που επιθεωρούν το πρόγραμμα της λύσσας τα τελευταία χρόνια. Οποιαδήποτε αρχή ή υπουργείο που χρειάζεται να αποκτήσει πρόσβαση στη βάση, μπορεί να το πετύχει με μια απλή διαδικασία.
    • Ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, νυν Υπουργός Εσωτερικών, κος Βορίδης, με σχετικό δελτίο τύπου την 5-2-2021 που αφορούσε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό ανέφερε μεταξύ άλλων με σαφήνεια ότι « ότι σε κάθε περίπτωση αυτό αποτελεί νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων…»
    • Δεσμεύτηκε ο κος Βοριδης κατά την συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στην Βουλή με θέμα : «Μετέωρη η ανάληψη ευθύνης για την υγεία και προστασία των Ζώων Συντροφιάς. Ποιος ο Ρόλος των Κεντρικών Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την υγεία και την προστασία δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς;» ότι θα ακολουθηθούν τα βασικά διεθνή πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων

  • 14 Μαΐου 2021, 15:24 | Φιλοζωικό Σωματείο Λήμνου

    2 (β) Την υποχρέωση συνεργασίας με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα
    β) Τη μέριμνα ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων των δήμων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δράσεις για:
    (βα) τη στείρωση των αδέσποτων ζώων, σκύλων και γατών σε δωδεκάμηνη βάση
    5. Αρμόδιες αρχές ελέγχου της εφαρμογής της κτηνιατρικής νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς και της ορθής λειτουργίας του συστήματος σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου δήμου. Οι αρχές αυτές έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
    (α) Τη συνεργασία με τους φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς για τον συντονισμό των ενεργειών τους, την παροχή τεχνικών οδηγιών και κάθε είδους υποστήριξης για την πλήρη και ενιαία εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης σκύλων και γατών.
    (β) Τον έλεγχο και την εποπτεία των φορέων εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς.
    (γ) Τον έλεγχο σε τακτική βάση, καθώς και μετά από υποβολή καταγγελιών, των καταφυγίων στα οποία διαμένουν ζώα συντροφιάς, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας και οι λοιποί όροι που τίθενται από τη νομοθεσία.

    Το (γ) πρέπει να απαλειφθεί, οι κτηνιατρικές κατά τόπους υπηρεσίες όχι μόνο στάθηκαν ανίκανες να παρακολουθούν θέματα ευζωίας μέσα στα κυνοκομεία, όπως τους όριζε ο 4039/12, αλλά είναι απολύτως υπεύθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ. Αυτές λοιπόν θα συνεχίσουν να ελέγχουν την ευζωία στα κυνοκομεία; Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να τις ορίζει υπεύθυνες για την ευζωία στα κυνοκομεία.

    ΠΡΟΤΑΣΗ
    ❖ Τον έλεγχο να αναλαμβάνει η 5μελής επιτροπή, που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, εφόσον τα μέλη της το επιθυμούν, την κατάσταση κλπ στα κυνοκομεια, θα κάνουν παρατηρήσεις για ό,τι εντοπίζουν κλπ. Και υποχρεωτικά θα συντάσσει μηνιαία έκθεση η οποία θα αποστέλλεται στο Υπουργείο.
    ❖ Να οριστούν ειδικοί – επίτροποι ευζωίας που έχουν την αντίστοιχη γνώση, άτομα με σπουδές στην ευζωία και τα δικαιώματα των ζώων, και η δράση τους θα είναι συμβουλευτική.
    ❖ Ο κτηνίατρος που δεν προχωρά στην καταχώρηση του τσιπ να λαμβάνει ποινή διοικητικού προστίμου 1.000,00 ευρώ για κάθε ζώο, ομοίως και ο ιδιοκτήτης του ζώου. Είναι γνωστό σε όλους, ότι βρίσκονται εγκαταλελειμμένα ή χαμένα ζώα κυρίως κυνηγόσκυλα που έχουν τσιπ ΑΚΑΤΑΧΩΡΗΤΑ στη βάση δεδομένων ή από τώρα στο ΕΜΖΣ.

  • 14 Μαΐου 2021, 15:21 | Άννα Παπαδοπούλου

    2 (β) Την υποχρέωση συνεργασίας με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα
    β) Τη μέριμνα ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων των δήμων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δράσεις για:
    (βα) τη στείρωση των αδέσποτων ζώων, σκύλων και γατών σε δωδεκάμηνη βάση
    5. Αρμόδιες αρχές ελέγχου της εφαρμογής της κτηνιατρικής νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς και της ορθής λειτουργίας του συστήματος σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου δήμου. Οι αρχές αυτές έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
    (α) Τη συνεργασία με τους φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς για τον συντονισμό των ενεργειών τους, την παροχή τεχνικών οδηγιών και κάθε είδους υποστήριξης για την πλήρη και ενιαία εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης σκύλων και γατών.
    (β) Τον έλεγχο και την εποπτεία των φορέων εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς.
    (γ) Τον έλεγχο σε τακτική βάση, καθώς και μετά από υποβολή καταγγελιών, των καταφυγίων στα οποία διαμένουν ζώα συντροφιάς, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας και οι λοιποί όροι που τίθενται από τη νομοθεσία.

    Το (γ) πρέπει να απαλειφθεί, οι κτηνιατρικές κατά τόπους υπηρεσίες όχι μόνο στάθηκαν ανίκανες να παρακολουθούν θέματα ευζωίας μέσα στα κυνοκομεία, όπως τους όριζε ο 4039/12, αλλά είναι απολύτως υπεύθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ. Αυτές λοιπόν θα συνεχίσουν να ελέγχουν την ευζωία στα κυνοκομεία; Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να τις ορίζει υπεύθυνες για την ευζωία στα κυνοκομεία.

    ΠΡΟΤΑΣΗ
    ❖ Τον έλεγχο να αναλαμβάνει η 5μελής επιτροπή, που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, εφόσον τα μέλη της το επιθυμούν, την κατάσταση κλπ στα κυνοκομεια, θα κάνουν παρατηρήσεις για ό,τι εντοπίζουν κλπ. Και υποχρεωτικά θα συντάσσει μηνιαία έκθεση η οποία θα αποστέλλεται στο Υπουργείο.
    ❖ Να οριστούν ειδικοί – επίτροποι ευζωίας που έχουν την αντίστοιχη γνώση, άτομα με σπουδές στην ευζωία και τα δικαιώματα των ζώων, και η δράση τους θα είναι συμβουλευτική.
    ❖ Ο κτηνίατρος που δεν προχωρά στην καταχώρηση του τσιπ να λαμβάνει ποινή διοικητικού προστίμου 1.000,00 ευρώ για κάθε ζώο, ομοίως και ο ιδιοκτήτης του ζώου. Είναι γνωστό σε όλους, ότι βρίσκονται εγκαταλελειμμένα ή χαμένα ζώα κυρίως κυνηγόσκυλα που έχουν τσιπ ΑΚΑΤΑΧΩΡΗΤΑ στη βάση δεδομένων ή από τώρα στο ΕΜΖΣ.

  • 14 Μαΐου 2021, 14:01 | Αντα Γιαννοπούλου

    Τον έλεγχο να αναλαμβάνει η 5μελής επιτροπή, που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, εφόσον τα μέλη της το επιθυμούν, την κατάσταση κλπ στα κυνοκομεια, θα κάνουν παρατηρήσεις για ό,τι εντοπίζουν κλπ. Και υποχρεωτικά θα συντάσσει μηνιαία έκθεση η οποία θα αποστέλλεται στο Υπουργείο.
    Να οριστούν ειδικοί – επίτροποι ευζωίας που έχουν την αντίστοιχη γνώση, άτομα με σπουδές στην ευζωία και τα δικαιώματα των ζώων, και η δράση τους θα είναι συμβουλευτική.
    Ο κτηνίατρος που δεν προχωρά στην καταχώρηση του τσιπ να λαμβάνει ποινή διοικητικού προστίμου 1.000,00 ευρώ για κάθε ζώο, ομοίως και ο ιδιοκτήτης του ζώου. Είναι γνωστό σε όλους, ότι βρίσκονται εγκαταλελειμμένα ή χαμένα ζώα κυρίως κυνηγόσκυλα που έχουν τσιπ ΑΚΑΤΑΧΩΡΗΤΑ στη βάση δεδομένων ή από τώρα στο ΕΜΖΣ.

  • 14 Μαΐου 2021, 11:54 | Σωτηρια

    2 (β) Την υποχρέωση συνεργασίας με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα
    β) Τη μέριμνα ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων των δήμων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δράσεις για:
    (βα) τη στείρωση των αδέσποτων ζώων, σκύλων και γατών σε δωδεκάμηνη βάση
    5. Αρμόδιες αρχές ελέγχου της εφαρμογής της κτηνιατρικής νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς και της ορθής λειτουργίας του συστήματος σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου δήμου. Οι αρχές αυτές έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
    (α) Τη συνεργασία με τους φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς για τον συντονισμό των ενεργειών τους, την παροχή τεχνικών οδηγιών και κάθε είδους υποστήριξης για την πλήρη και ενιαία εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης σκύλων και γατών.
    (β) Τον έλεγχο και την εποπτεία των φορέων εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς.
    (γ) Τον έλεγχο σε τακτική βάση, καθώς και μετά από υποβολή καταγγελιών, των καταφυγίων στα οποία διαμένουν ζώα συντροφιάς, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας και οι λοιποί όροι που τίθενται από τη νομοθεσία.
    Ένσταση ΠΦΠΟ
    Το (γ) πρέπει να απαλειφθεί, οι κτηνιατρικές κατά τόπους υπηρεσίες όχι μόνο στάθηκαν ανίκανες να παρακολουθούν θέματα ευζωίας μέσα στα κυνοκομεία, όπως τους όριζε ο 4039/12, αλλά είναι απολύτως υπεύθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ. Αυτές λοιπόν θα συνεχίσουν να ελέγχουν την ευζωία στα κυνοκομεία; Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να τις ορίζει υπεύθυνες για την ευζωία στα κυνοκομεία.
    Πρόταση ΠΦΠΟ
    ❖ Τον έλεγχο να αναλαμβάνει η 5μελής επιτροπή, που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, εφόσον τα μέλη της το επιθυμούν, την κατάσταση κλπ στα κυνοκομεια, θα κάνουν παρατηρήσεις για ό,τι εντοπίζουν κλπ. Και υποχρεωτικά θα συντάσσει μηνιαία έκθεση η οποία θα αποστέλλεται στο Υπουργείο.
    ❖ Να οριστούν ειδικοί – επίτροποι ευζωίας που έχουν την αντίστοιχη γνώση, άτομα με σπουδές στην ευζωία και τα δικαιώματα των ζώων, και η δράση τους θα είναι συμβουλευτική.
    ❖ Ο κτηνίατρος που δεν προχωρά στην καταχώρηση του τσιπ να λαμβάνει ποινή διοικητικού προστίμου 1.000,00 ευρώ για κάθε ζώο, ομοίως και ο ιδιοκτήτης του ζώου. Είναι γνωστό σε όλους, ότι βρίσκονται εγκαταλελειμμένα ή χαμένα ζώα κυρίως κυνηγόσκυλα που έχουν τσιπ ΑΚΑΤΑΧΩΡΗΤΑ στη βάση δεδομένων ή από τώρα στο ΕΜΖΣ.

  • 14 Μαΐου 2021, 09:26 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΡΤΗΣ

    Θεωρούμε σοβαρότατη παράλειψη την ανυπαρξία οποιασδήποτε αναφοράς σε κυνολογικές οργανώσεις και συλλόγους καθαρόαιμων φυλών και αντίστοιχες οργανώσεις άλλων ζώων συντροφιάς, όπως γάτων ή πτηνών, που, όπως ο δικός μας σύλλογος, έχει ήδη οργανωμένους και καταχωρισμένους ιδιοκτήτες ζώων, αλλά και μητρώο καθαρόαιμων ζώων. Η αυτή παρατήρηση καθόσον αφορά τους οργανωμένους ομίλους φιλών, φρονούμε ότι αρμόζει και για το άρθρο 4.

  • 14 Μαΐου 2021, 09:11 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΟΥΖΑΣ

    Άρθρο 3 Αρμόδιες αρχές

    Το γ (Τον έλεγχο σε τακτική βάση, καθώς και μετά από υποβολή καταγγελιών, των καταφυγίων στα οποία διαμένουν ζώα συντροφιάς, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας και οι λοιποί όροι που τίθενται από τη νομοθεσία.) πρέπει να απαλειφθεί, οι κτηνιατρικές κατά τόπους υπηρεσίες όχι μόνο στάθηκαν ανίκανες να παρακολουθούν θέματα ευζωίας μέσα στα κυνοκομεία, όπως τους όριζε ο 4039/12, αλλά είναι απολύτως υπεύθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ. Αυτές λοιπόν θα συνεχίσουν να ελέγχουν την ευζωία στα κυνοκομεία; Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να τις ορίζει υπεύθυνες για την ευζωία στα κυνοκομεία.

    ❖ Τον έλεγχο να αναλαμβάνει η 5μελής επιτροπή, που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, εφόσον τα μέλη της το επιθυμούν, την κατάσταση κλπ. στα κυνοκομεια, θα κάνουν παρατηρήσεις για ό,τι εντοπίζουν κλπ. Και υποχρεωτικά θα συντάσσει μηνιαία έκθεση η οποία θα αποστέλλεται στο Υπουργείο.
    ❖ Να οριστούν ειδικοί – επίτροποι ευζωίας που έχουν την αντίστοιχη γνώση, άτομα με σπουδές στην ευζωία και τα δικαιώματα των ζώων, και η δράση τους θα είναι συμβουλευτική.
    ❖ Ο κτηνίατρος που δεν προχωρά στην καταχώρηση του τσιπ να λαμβάνει ποινή διοικητικού προστίμου 1.000,00 ευρώ για κάθε ζώο, ομοίως και ο ιδιοκτήτης του ζώου. Είναι γνωστό σε όλους, ότι βρίσκονται εγκαταλελειμμένα ή χαμένα ζώα κυρίως κυνηγόσκυλα που έχουν τσιπ ΑΚΑΤΑΧΩΡΗΤΑ στη βάση δεδομένων ή από τώρα στο ΕΜΖΣ.
    ________________________________________

  • 14 Μαΐου 2021, 08:14 | ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

    Τον έλεγχο να αναλαμβάνει η 5μελής επιτροπή, που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, εφόσον τα μέλη της το επιθυμούν, την κατάσταση κλπ στα κυνοκομεια, θα κάνουν παρατηρήσεις για ό,τι εντοπίζουν κλπ. Και υποχρεωτικά θα συντάσσει μηνιαία έκθεση η οποία θα αποστέλλεται στο Υπουργείο.
    Να οριστούν ειδικοί – επίτροποι ευζωίας που έχουν την αντίστοιχη γνώση, άτομα με σπουδές στην ευζωία και τα δικαιώματα των ζώων, και η δράση τους θα είναι συμβουλευτική.
    Ο κτηνίατρος που δεν προχωρά στην καταχώρηση του τσιπ να λαμβάνει ποινή διοικητικού προστίμου 1.000,00 ευρώ για κάθε ζώο, ομοίως και ο ιδιοκτήτης του ζώου. Είναι γνωστό σε όλους, ότι βρίσκονται εγκαταλελειμμένα ή χαμένα ζώα κυρίως κυνηγόσκυλα που έχουν τσιπ ΑΚΑΤΑΧΩΡΗΤΑ στη βάση δεδομένων ή από τώρα στο ΕΜΖΣ.

  • 13 Μαΐου 2021, 22:55 | 3 kai o koykos

    • Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ έχει οριστεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (πρώην Διεθνές Γραφείο Επιζωοτιών-ΟΙΕ) από την ίδρυσή του ως η κεντρική Κτηνιατρική Αρχή η οποία σύμφωνα με τις Οδηγίες του εν λόγω Οργανισμού νομοθετεί, συντονίζει και εποπτεύει την εφαρμογή προγραμμάτων διαχείρισης των αδεσπότων ζώων συντροφιάς και την προώθηση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας των ζώων συντροφιάς (Terrestrial Animal Health Code, Chapter 7.7., Stray Dog Population Control, 2011).
    • Επίσης για τον ίδιο οργανισμό και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής αποτελεί την κεντρική αρμόδια αρχή για την υγεία και την ευζωία των ζώων. Οι Κτηνιατρικές Αρχές είναι ορισμένες και εξουσιοδοτημένες να εκπροσωπούν την χώρα σε όλους τους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς, για όλα τα είδη των ζώων, είτε αυτά είναι παραγωγικά είτε ζώα συντροφιάς
    • Από το 2011 έχει απαντήσει το ΥΠΑΑΤ στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου ότι « Δεν πρέπει δε να διαφεύγει της προσοχής ότι τα προγράμματα περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι συνδεδεμένα με τα προγράμματα καταπολέμησης ζωοανθρωπονόσων (εχινικοκκίαση, λύσσα κλπ.) και για το λόγο αυτό επιβάλλεται η Κτηνιατρική τους εποπτεία. Επίσης, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα θέματα που αφορούν στην προστασία των ζώων υπάγονται στην αρμοδιότητα Ειδικού Τομέα (Sector) της Μόνιμης Επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την Υγεία των Ζώων και συζητούνται στις τακτικές θεσμοθετημένες συσκέψεις των επικεφαλής των κτηνιατρικών υπηρεσιών των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. Δεν υφίσταται επομένως κανένας τεχνικός ή επιστημονικός λόγος για την αφαίρεση της σχετικής αρμοδιότητας από τη Δ/νση ΚΑΦΕ.»
    • Η μεταφορά αρμοδιοτήτων επιτήρησης και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στο Υπουργείο Εσωτερικών έρχεται σε αντίθεση με τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ), της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την Υγεία των Ζώων, καθώς και με την αποκλειστική αρμοδιότητα των επίσημων κτηνιάτρων για τη διενέργεια των κτηνιατρικών ελέγχων στα ζώα (συντροφιάς, παραγωγικά και άγρια).
    • Αντίθετη στην μεταφορά των αρμοδιοτήτων είναι μεταξύ άλλων οι επιστημονικοί φορείς όπως Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, οι υπηρεσιακοί κτηνίατροι των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, κτηνιατρικές σχολές, Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων,
    • Σύμφωνα με την διεθνή πρακτική οι κτηνιατρικές υπηρεσίες υπάγονται στα Υπουργεία Γεωργίας,
    • Η νέα ενιαία νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υγεία των ζώων που θα ισχύσει από 1/1/2021 δεν αναφέρεται μόνο στα παραγωγικά ζώα, αλλά σε όλα ανεξαιρέτως τα ζώα (Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 429/2016),
    • Η σύνταξη σχεδίου νόμου για τα ζώα συντροφιάς από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών , αναρμόδιο υπουργείο το οποίο δεν διαθέτει κτηνιατρικές υπηρεσίες, γνώση, εξειδίκευση και τα ψηφιακά εργαλεία ( ψηφιακή βάση δεδομένων σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς, σύστημα TRACES που αφορά στην καταγραφή των μετακινήσεων όλων των ζώων, ψηφιακή υπηρεσία παρακολούθησης της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων από τους δήμους, από την οποία αντλούνται βασικά στοιχεία καταγραφής και μεταβιβάζονται ετησίως στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των ζώων (ΟΙΕ)) τα οποία διαθέτει στο ΥΠΑΑΤ, προβλέπεται αφενός να έχει δυσμενείς συνέπειες στη Δημόσια Υγεία, στην Υγεία των Ζώων συντροφιάς, και στην προστασία τους, αφετέρου δεν πληροί τα κριτήρια καλής νομοθέτησης και αντιτίθεται με κάθε έννοια ορθολογικής και επιστημονικής οργάνωσης του κράτους και των υπηρεσιών του.
    • Στην Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους, έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε αυτή οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές (Ελληνική Αστυνομία, Περιφέρειες).Επίσης αποτελεί συστατικό στοιχείο των προγραμμάτων παρακολούθησης των ζωοανθρωπονόσων και ιδίως της λύσσας και είναι κρίσιμη για τον έλεγχο της εμβολιακής κατάστασης των αδεσπότων ζώων που στην Ελλάδα. Η εφαρμογή ελέγχεται κάθε φορά από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Food and Veterinary Office-FVO) που επιθεωρούν το πρόγραμμα της λύσσας τα τελευταία χρόνια. Οποιαδήποτε αρχή ή υπουργείο που χρειάζεται να αποκτήσει πρόσβαση στη βάση, μπορεί να το πετύχει με μια απλή διαδικασία.
    • Ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, νυν Υπουργός Εσωτερικών, κος Βορίδης, με σχετικό δελτίο τύπου την 5-2-2021 που αφορούσε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό ανέφερε μεταξύ άλλων με σαφήνεια ότι « ότι σε κάθε περίπτωση αυτό αποτελεί νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων…»
    • Δεσμεύτηκε ο κος Βοριδης κατά την συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στην Βουλή με θέμα : «Μετέωρη η ανάληψη ευθύνης για την υγεία και προστασία των Ζώων Συντροφιάς. Ποιος ο Ρόλος των Κεντρικών Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την υγεία και την προστασία δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς;» ότι θα ακολουθηθούν τα βασικά διεθνή πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων

  • 13 Μαΐου 2021, 20:04 | Λία Παπαζαφειρίου

    Παρ. 2(β) :Την υποχρέωση συνεργασίας με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα
    Παρ. 3(β) :Τη μέριμνα ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων των δήμων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δράσεις για:
    Παρ.3(βα) :Τη στείρωση των αδέσποτων ζώων, σκύλων και γατών σε δωδεκάμηνη βάση
    Παρ. 5 Αρμόδιες αρχές ελέγχου της εφαρμογής της κτηνιατρικής νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς και της ορθής λειτουργίας του συστήματος σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου δήμου. Οι αρχές αυτές έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
    (α) Τη συνεργασία με τους φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς για τον συντονισμό των ενεργειών τους, την παροχή τεχνικών οδηγιών και κάθε είδους υποστήριξης για την πλήρη και ενιαία εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης σκύλων και γατών.
    (β) Τον έλεγχο και την εποπτεία των φορέων εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς.
    (γ) Τον έλεγχο σε τακτική βάση, καθώς και μετά από υποβολή καταγγελιών, των καταφυγίων στα οποία διαμένουν ζώα συντροφιάς, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας και οι λοιποί όροι που τίθενται από τη νομοθεσία.
    ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΟΛΟ ΤΟ (γ)!
    Οι κτηνιατρικές κατά τόπους υπηρεσίες όχι μόνο στάθηκαν ανίκανες να παρακολουθούν θέματα ευζωίας μέσα στα κυνοκομεία, όπως τους όριζε ο 4039/12, αλλά είναι απολύτως υπεύθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ, ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΖΩΙΑ ΣΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ;
    Και εξακολουθεί το νομοσχέδιο να τις ορίζει υπεύθυνες για την ευζωία στα κυνοκομεία;
    ΝΑ ΓΙΝΕΙ:
    Τον έλεγχο κλπ, θα τον έχει η 5μελής επιτροπή, που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση εφόσον τα μέλη της το επιθυμούν την κατάσταση κλπ στα κυνοκομεία, θα κάνουν παρατηρήσεις για ότι εντοπίζουν κλπ .
    ΝΕΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ:
    Ο ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΣΙΠ ΕΠΕΧΕΙ ΠΟΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ 1000 ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΖΩΟ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ.
    Είναι γνωστό σε όλους ότι βρίσκονται εγκαταλελειμμένα ή χαμένα ζώα κυρίως κυνηγόσκυλα, που έχουν τσιπ αλλά δεν είναι καταχωρημένο, αυτό με ευθύνη του κτηνιάτρου, στη βάση δεδομένων ή από τώρα στο ΕΜΖΣ.

  • ΑΡΘΡΟ 3 (β) Την υποχρέωση  συνεργασίας με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα
     
     
    β) Τη μέριμνα ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων των δήμων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δράσεις για:
    (βα) τη στείρωση των αδέσποτων ζώων, σκύλων και γατών σε δωδεκάμηνη βάση
     
     
    5. Αρμόδιες αρχές ελέγχου της εφαρμογής της κτηνιατρικής νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς και της ορθής λειτουργίας του συστήματος σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου δήμου. Οι αρχές αυτές έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
    (α) Τη συνεργασία με τους φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς για τον συντονισμό των ενεργειών τους, την παροχή τεχνικών οδηγιών και κάθε είδους υποστήριξης για την πλήρη και ενιαία εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης σκύλων και γατών.
    (β) Τον έλεγχο και την εποπτεία των φορέων εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς.
    (γ) Τον έλεγχο σε τακτική βάση, καθώς και μετά από υποβολή καταγγελιών, των καταφυγίων στα οποία διαμένουν ζώα συντροφιάς, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας και οι λοιποί όροι που τίθενται από τη νομοθεσία.
     
     
    ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΟΛΟ ΤΟ γ, οι κτηνιατρικές κατά τόπους υπηρεσίες όχι μόνο στάθηκαν ανίκανες να παρακολουθούν θέματα ευζωίας μέσα στα κυνοκομεία , όπως τους όριζε  ο 4039/12 , αλλά είναι απολύτως υπεύθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ , ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΖΩΙΑ ΣΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ;
     
    Και εξακολουθεί το νομοσχέδιο να τις ορίζει υπεύθυνες για την ευζωία στα κυνοκομεία ;
    ΝΑ ΓΙΝΕΙ
    /τον έλεγχο κλπ θα τον έχει η 5μελής επιτροπή ,που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, εφόσον τα μέλη της το επιθυμούν την κατάσταση κλπ στα κυνοκομεία, θα κάνουν παρατηρήσεις  για ότι εντοπίζουν κλπ .
     
    ΝΕΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ
    Ο ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΣΙΠ ΕΠΕΧΕΙ ΠΟΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ 1000 ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΖΩΟ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ.
    Είναι γνωστό σε όλους , ότι βρίσκουμε διαρκώς εγκαταλελειμμένα ή χαμένα ζώα , κυρίως κυνηγόσκυλα που έχουν τσιπ αλλά δεν είναι καταχωρημένο αυτό με ευθύνη του κτηνιάτρου  στη βάση δεδομένων ή  από τώρα στο ΕΜΖΣ
    Ακολούθως να τηρείται αρχείο από κάθε κτηνίατρο που εξετάζει ζώα συντροφιάς με τον αριθμό τσιπ του κάθε ζώου.

    Λεοντιάδου Σοφία
    Πρόεδρος φιλοζωικού πολιτιστικού σωματείου «Φροντίζω» Απ.Μ.Π 9216/1012

     

  • 13 Μαΐου 2021, 18:36 | Πανελλαδικη Φιλοζωικη Περιβαλλοντική Ομοσπονδια ΚΑΙ Ζωοφιλική Ομοσπονδία Αττικής κ Σαρωνικου (82 σωματεία)

    Άρθρο 3 Αρμόδιες αρχές

    http://www.opengov.gr/ypes/?p=7916

    2 (β) Την υποχρέωση συνεργασίας με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα
    β) Τη μέριμνα ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων των δήμων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δράσεις για:
    (βα) τη στείρωση των αδέσποτων ζώων, σκύλων και γατών σε δωδεκάμηνη βάση
    5. Αρμόδιες αρχές ελέγχου της εφαρμογής της κτηνιατρικής νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς και της ορθής λειτουργίας του συστήματος σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου δήμου. Οι αρχές αυτές έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
    (α) Τη συνεργασία με τους φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς για τον συντονισμό των ενεργειών τους, την παροχή τεχνικών οδηγιών και κάθε είδους υποστήριξης για την πλήρη και ενιαία εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης σκύλων και γατών.
    (β) Τον έλεγχο και την εποπτεία των φορέων εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς.
    (γ) Τον έλεγχο σε τακτική βάση, καθώς και μετά από υποβολή καταγγελιών, των καταφυγίων στα οποία διαμένουν ζώα συντροφιάς, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας και οι λοιποί όροι που τίθενται από τη νομοθεσία.
    Ένσταση ΠΦΠΟ
    Το (γ) πρέπει να απαλειφθεί, οι κτηνιατρικές κατά τόπους υπηρεσίες όχι μόνο στάθηκαν ανίκανες να παρακολουθούν θέματα ευζωίας μέσα στα κυνοκομεία, όπως τους όριζε ο 4039/12, αλλά είναι απολύτως υπεύθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ. Αυτές λοιπόν θα συνεχίσουν να ελέγχουν την ευζωία στα κυνοκομεία; Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να τις ορίζει υπεύθυνες για την ευζωία στα κυνοκομεία.
    Πρόταση ΠΦΠΟ
    ❖ Τον έλεγχο να αναλαμβάνει η 5μελής επιτροπή, που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, εφόσον τα μέλη της το επιθυμούν, την κατάσταση κλπ στα κυνοκομεια, θα κάνουν παρατηρήσεις για ό,τι εντοπίζουν κλπ. Και υποχρεωτικά θα συντάσσει μηνιαία έκθεση η οποία θα αποστέλλεται στο Υπουργείο.
    ❖ Να οριστούν ειδικοί – επίτροποι ευζωίας που έχουν την αντίστοιχη γνώση, άτομα με σπουδές στην ευζωία και τα δικαιώματα των ζώων, και η δράση τους θα είναι συμβουλευτική.
    ❖ Ο κτηνίατρος που δεν προχωρά στην καταχώρηση του τσιπ να λαμβάνει ποινή διοικητικού προστίμου 1.000,00 ευρώ για κάθε ζώο, ομοίως και ο ιδιοκτήτης του ζώου. Είναι γνωστό σε όλους, ότι βρίσκονται εγκαταλελειμμένα ή χαμένα ζώα κυρίως κυνηγόσκυλα που έχουν τσιπ ΑΚΑΤΑΧΩΡΗΤΑ στη βάση δεδομένων ή από τώρα στο ΕΜΖΣ.
    ________________________________________

  • 13 Μαΐου 2021, 17:39 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΙΧΛΑΚΗΣ

    Στο κομμάτι της συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος και κατ’ επέκταση με τους αναγνωρισμένους Ομίλους Φυλών όπου υπάρχουν σαφή στοιχεία, μητρώο μελών και ζώων, καταγραφή και κανονισμοί καθώς και άμεση επαφή με τους ιδιοκτήτες των ζώων.
    Επίσης σημαντική στη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα ήταν η συμμετοχή της ομοσπονδιακής θηροφυλακής και της ΚΣΕ δεδομένου ότι η υπάρχει δυνατότητα άμεσης εφαρμογής μέτρων ελέγχου , προσωπικό, μέσα και οργάνωση

  • 13 Μαΐου 2021, 14:33 | Παπαδάκης Κωνσταντίνος

    «4. Αρμόδιοι φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς ορίζονται οι κτηνίατροι που πληρούν τους όρους των παρ. 6 και 7 του άρθρου 4. Οι φορείς αυτοί έχουν τις κάτωθι αρμοδιότητες:»

    Κύριοι, μέσα στα ζώα συντροφιάς του παρόντος νομοσχεδίου περιλαμβάνονται και τα πτηνά συντροφιάς. Για όσους δεν γνωρίζουν απο πτηνά συντροφιάς, αυτά γεννούν 2-3 φορές ετησίως, απο 3-10 περίπου αυγά ανα γέννα. Δηλαδή αναπαράγουν 6-30 νέα πτηνά με διαφορετική ημερομηνία γέννησης ανα ζευγάρι.

    Με βάση το παρόν νομοσχέδιο τα ζώα συντροφιάς πρέπει να σημαίνονται προκειμένου να μπορεί να ενταχθεί τόσο το πτηνό όσο και ο κάτοχός τους το ΕΜΖΣ και στο υπομητρώο. Τα πτηνά συντοφιάς ΔΕΝ σημαίνονται με μικτροτσίπ αλλά με μεταλλικό ποδοδακτύλιο, κλειστού τύπου χωρίς συρραφή που δεν αφαιρείται απο το πόδι, όταν το πτηνό είναι λίγων ημερών, με βάση τον 865/2006, άρθρο 66.

    Η Ελλάδα δεν διαθέτει Εθνικό φορέα δακτιλύωσης πτηνών με μεταλλικά δακτυλίδια κλειστού τύπου. Οι ίδιοι οι κάτοχοί τους τα δακτυλιδώνουν σχεδόν σε διαφορετικές ημερομηνίες το καθένα.

    Το άρθρο 3,παράγραφος 4, ορίζει τους αρμόδιους φορείς σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς άρα και των πτηνών συντροφιάς. Ειλικρινά πιστεύετε οτι οι παραπάνω φορείς, μπορούν να ανταπεξέλθουν στο συγκεκριμένο έργο? Μιλάμε για χιλιάδες «εκτροφείς πτηνών συντροφιάς» και εκατοντάδες χιλιάδες νέα πτηνά συντροφιάς ετησίως στη πατρίδα μας. Αυτό στη πράξη ειναι αδύνατον να γίνει, λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, της αδυναμίας παρουσίας των κτηνιάτρων στους χώρους εκτροφής σε καθημερινή βάση σε διαφορετικές τοποθεσίες και αδυναμίας κάλυψης του κόστους μετακίνησής τους. Μέ βάση το νόμο ο εκτροφέας δεν μπορεί να πάρει τα πτηνά απο τις φωλιές τους, για να τα πάει σε κτηνίατρο για να δακτυλιδωθούν εγκαίρως.

    Η μη έγκαιρη δακτυλίδωσή τους (σήμανσή τους) καθιστά αυτόματα ΠΑΡΑΝΟΜΟ τον εκτροφέα ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΥΘΥΝΗ, άρα και τη μη δυνατότητα καταγραφής των πτηνών στο ΕΜΖΣ. Δηλαδή που πρέπει να φτάσουμε? Να καλεί ο εκτροφέας επίσημο κτηνίατρο στο σπίτι του, αυτός να αδυνατεί να έρθει και να προβαίνει σε μηνύσεις ο εκτροφέας στους κτηνιάτρους? Δεν είναι λογικά πράγματα αυτά, οι εκτροφείς δεν έχουν ούτε τη διάθεση να χαρακτηριστούν παράνομοι, αλλά ούτε και να μπουν στη λογική μηνύσεων.

    Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε να αναγνωριστεί στο συγκεκριμένο άρθρο ως φορέας εκτέλεσης, σήμανσης και καταγραφής των πτηνών συντροφιάς το σωματείο μας με τίτλο Σύλλογος Φίλων Ωδικών Πτηνών Ημαθίας – ΣΦΩΠ, με την υποχρέωση δήλωσης όλων των δακτυλιδωμένων πτηνών των μελών μας.

  • 13 Μαΐου 2021, 12:01 | Κυνοφιλικός Όμιλος Γερμανικού Ποιμενικού Ελλάδος” εν συντομία (Κ.Ο.Γ.Π.Ε.)

    Θεωρούμε σοβαρότατη παράλειψη την ανυπαρξία οποιασδήποτε αναφοράς σε κυνολογικές οργανώσεις και συλλόγους καθαρόαιμων φυλών και αντίστοιχες οργανώσεις άλλων ζώων συντροφιάς, όπως γάτων ή πτηνών, που, όπως ο δικός μας σύλλογος, έχει ήδη οργανωμένους και καταχωρισμένους ιδιοκτήτες ζώων, αλλά και μητρώο καθαρόαιμων ζώων. Η αυτή παρατήρηση καθόσον αφορά τους οργανωμένους ομίλους φιλών, φρονούμε ότι αρμόζει και για το άρθρο 4.

  • 13 Μαΐου 2021, 12:18 | ΜΑΡΙΑ ΜΗΛΑΚΗ

    Οχι πια τα ζωα σε τσιρκο και οποιοδηποτε θιασο

  • 13 Μαΐου 2021, 10:58 | ΠΕΤΡΟΣ

    Θέσπιση και δημιουργία, Αστυνομίας Ζώων, που θα υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ (μιας κ είναι αρμόδια για τη βεβαίωση παραβάσεων) η οποία σε συνεργασία με Δήμους και Φιλοζωικές Οργανώσεις θα είναι αρμόδια τόσο για την περισυλλογή όσο και την φροντίδα των αδέσποτων.
    Θέσπιση Εισαγγελέα Ζώων, που θα υπάγεται στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών.

  • 12 Μαΐου 2021, 23:24 | Θεοδωρα κυριακοπουλου

    Ποιο άρθρο του Ποινικού κώδικα παραβιάζεται αν οι δήμοι δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους; πρέπει να γίνει κακούργημα η παράλειψη των δήμων να φροντίζουν τα αδέσποτα. Όταν κοπούν κεφάλια εκεί τότε θα κάνουν καμία στείρωση. Σιγά μην πάρουν παγίδες και εξοπλισμό οι δήμοι. Κοροϊδεύουν τους παντες

  • 12 Μαΐου 2021, 23:56 | Θεοδωρα κυριακοπουλου

    Όσα χρήματα ή εξοπλισμό να δώσετε σε δήμους δεν πρόκειται ποτέ να στειρωσουν όλα τα αδέσποτα. Οι φόλες θα συνεχίζονται καλύτερα ευθανασία πάρα αυτή η κοροϊδία των δημων

  • 12 Μαΐου 2021, 22:27 | ΕΦΗ ΤΣΕΚΜΕΖΟΓΛΟΥ

    Στην παρ.5γ ορίζεται υπεύθυνη η κτηνιατρική υπηρεσία των περιφερειών για τον έλεγχο των συνθηκών στα καταφύγια,μια υπηρεσία που έχει αποτύχει παταγωδώς.
    Tόσα χρόνια που ήταν εκ του νόμου αρμόδια,απέδειξε ότι δε μπορεί να το διαχειριστεί,δεκάδες δημοτικά κυνοκομεία-κολαστήρια και οι δήμοι στο απυρόβλητο με την ανοχή της κτηνιατρικής υπηρεσίας.
    Αρμόδια πρέπει να οριστεί η πενταμελής επιτροπή η οποία θα παρακολουθεί και θα ελέγχει τη λειτουργία των καταφυγίων,να υποβάλλει παρατηρήσεις και προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας τους.
    Επίσης θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις και στους κτηνιάτρους που δεν καταχωρούν τα microchip στις βάσεις δεδομένων.
    Καθημερινά βρίσκουμε ζώα τα οποία φέρουν ακαταχώρητη ηλεκτρονική σήμανση,η πλειοψηφία δε αυτών είναι κυνηγόσκυλα

  • 12 Μαΐου 2021, 17:14 | Ιορδάνης Χαλκούσης

    12 Μαΐου 2021, 14:03 | ΑΘΗΝΑΜόνιμος ΣύνδεσμοςΛΕΜΕ ΟΧΙ!!! ΣΤΟ Ν/Σ
    Δεν είναι δυνατόν αυτοί που εξάγουν εκατοντάδες χιλιάδες ζώα συντροφιάς παράνομα στο εξωτερικό να έχουν την διαχείρισή τους, είναι σαν να βάζουμε τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα.
    1. Nα απαλειφθεί η σχετική πρόβλεψη : «διακριτή σήμανση» στο περιλαίμιο ενός ενεργού κυνηγετικού σκύλου
    2. Ενώ όλοι οι άλλοι πολίτες – κάτοχοι ζώων πρέπει να εφοδιάζονται με διαβατήριο του σκύλου τους ΜΟΝΟ εφόσον πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, οι κυνηγοί υποχρεούνται να εκδώσουν και να έχουν μαζί τους σε κάθε περίπτωση το αντίστοιχο διαβατήριο. Nα απαλειφθεί η σχετική πρόβλεψη.
    ΚΑΜΙΑ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΕ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟ ΣΚΥΛΟ
    ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΕ ΦΙΛΟΖΩΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΣΦΡΑΓΙΔΑΣ ΚΑΙ 3 ΜΕΛΩΝ
    ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

  • 12 Μαΐου 2021, 14:03 | ΑΘΗΝΑ

    ΛΕΜΕ ΟΧΙ!!! ΣΤΟ Ν/Σ
    Δεν είναι δυνατόν αυτοί που εξάγουν εκατοντάδες χιλιάδες ζώα συντροφιάς παράνομα στο εξωτερικό να έχουν την διαχείρισή τους, είναι σαν να βάζουμε τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα.
    1. Nα απαλειφθεί η σχετική πρόβλεψη : «διακριτή σήμανση» στο περιλαίμιο ενός ενεργού κυνηγετικού σκύλου
    2. Ενώ όλοι οι άλλοι πολίτες – κάτοχοι ζώων πρέπει να εφοδιάζονται με διαβατήριο του σκύλου τους ΜΟΝΟ εφόσον πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, οι κυνηγοί υποχρεούνται να εκδώσουν και να έχουν μαζί τους σε κάθε περίπτωση το αντίστοιχο διαβατήριο. Nα απαλειφθεί η σχετική πρόβλεψη.
    ΚΑΜΙΑ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΕ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟ ΣΚΥΛΟ
    ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΕ ΦΙΛΟΖΩΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΣΦΡΑΓΙΔΑΣ ΚΑΙ 3 ΜΕΛΩΝ
    ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

  • 12 Μαΐου 2021, 14:34 | ΝΑΝΣΥ ΜΑΝΩΛΗ

    ΛΕΜΕ ΟΧΙ!!! ΣΤΟ Ν/Σ
    Δεν είναι δυνατόν αυτοί που εξάγουν εκατοντάδες χιλιάδες ζώα συντροφιάς παράνομα στο εξωτερικό να έχουν την διαχείρισή τους, είναι σαν να βάζουμε τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα.
    1. Nα απαλειφθεί η σχετική πρόβλεψη : «διακριτή σήμανση» στο περιλαίμιο ενός ενεργού κυνηγετικού σκύλου
    2. Ενώ όλοι οι άλλοι πολίτες – κάτοχοι ζώων πρέπει να εφοδιάζονται με διαβατήριο του σκύλου τους ΜΟΝΟ εφόσον πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, οι κυνηγοί υποχρεούνται να εκδώσουν και να έχουν μαζί τους σε κάθε περίπτωση το αντίστοιχο διαβατήριο. Nα απαλειφθεί η σχετική πρόβλεψη.
    ΚΑΜΙΑ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΕ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟ ΣΚΥΛΟ
    ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΕ ΦΙΛΟΖΩΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΣΦΡΑΓΙΔΑΣ ΚΑΙ 3 ΜΕΛΩΝ
    ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

  • 12 Μαΐου 2021, 14:14 | ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΟΤΟΥΓΛΙΔΗΣ

    ΛΕΜΕ ΟΧΙ!!! ΣΤΟ Ν/Σ
    Δεν είναι δυνατόν αυτοί που εξάγουν εκατοντάδες χιλιάδες ζώα συντροφιάς παράνομα στο εξωτερικό να έχουν την διαχείρισή τους, είναι σαν να βάζουμε τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα.
    1. Nα απαλειφθεί η σχετική πρόβλεψη : «διακριτή σήμανση» στο περιλαίμιο ενός ενεργού κυνηγετικού σκύλου
    2. Ενώ όλοι οι άλλοι πολίτες – κάτοχοι ζώων πρέπει να εφοδιάζονται με διαβατήριο του σκύλου τους ΜΟΝΟ εφόσον πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, οι κυνηγοί υποχρεούνται να εκδώσουν και να έχουν μαζί τους σε κάθε περίπτωση το αντίστοιχο διαβατήριο. Nα απαλειφθεί η σχετική πρόβλεψη.
    ΚΑΜΙΑ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΕ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟ ΣΚΥΛΟ
    ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΕ ΦΙΛΟΖΩΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΣΦΡΑΓΙΔΑΣ ΚΑΙ 3 ΜΕΛΩΝ
    ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

  • 12 Μαΐου 2021, 14:51 | ΜΑΚΗΣ ΒΟΓΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΛΕΜΕ ΟΧΙ!!! ΣΤΟ Ν/Σ
    Δεν είναι δυνατόν αυτοί που εξάγουν εκατοντάδες χιλιάδες ζώα συντροφιάς παράνομα στο εξωτερικό να έχουν την διαχείρισή τους, είναι σαν να βάζουμε τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα.
    1. Nα απαλειφθεί η σχετική πρόβλεψη : «διακριτή σήμανση» στο περιλαίμιο ενός ενεργού κυνηγετικού σκύλου
    2. Ενώ όλοι οι άλλοι πολίτες – κάτοχοι ζώων πρέπει να εφοδιάζονται με διαβατήριο του σκύλου τους ΜΟΝΟ εφόσον πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, οι κυνηγοί υποχρεούνται να εκδώσουν και να έχουν μαζί τους σε κάθε περίπτωση το αντίστοιχο διαβατήριο. Nα απαλειφθεί η σχετική πρόβλεψη.
    ΚΑΜΙΑ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΕ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟ ΣΚΥΛΟ
    ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΕ ΦΙΛΟΖΩΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΣΦΡΑΓΙΔΑΣ ΚΑΙ 3 ΜΕΛΩΝ
    ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

  • 12 Μαΐου 2021, 14:29 | ΙΤΣΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

    ΛΕΜΕ ΟΧΙ!!! ΣΤΟ Ν/Σ
    Δεν είναι δυνατόν αυτοί που εξάγουν εκατοντάδες χιλιάδες ζώα συντροφιάς παράνομα στο εξωτερικό να έχουν την διαχείρισή τους, είναι σαν να βάζουμε τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα.
    1. Nα απαλειφθεί η σχετική πρόβλεψη : «διακριτή σήμανση» στο περιλαίμιο ενός ενεργού κυνηγετικού σκύλου
    2. Ενώ όλοι οι άλλοι πολίτες – κάτοχοι ζώων πρέπει να εφοδιάζονται με διαβατήριο του σκύλου τους ΜΟΝΟ εφόσον πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, οι κυνηγοί υποχρεούνται να εκδώσουν και να έχουν μαζί τους σε κάθε περίπτωση το αντίστοιχο διαβατήριο. Nα απαλειφθεί η σχετική πρόβλεψη.
    ΚΑΜΙΑ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΕ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟ ΣΚΥΛΟ
    ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΕ ΦΙΛΟΖΩΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΣΦΡΑΓΙΔΑΣ ΚΑΙ 3 ΜΕΛΩΝ
    ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

  • 12 Μαΐου 2021, 14:08 | ΤΣΙΜΕΝΑΚΗΣ Ι.

    ΛΕΜΕ ΟΧΙ!!! ΣΤΟ Ν/Σ
    Δεν είναι δυνατόν αυτοί που εξάγουν εκατοντάδες χιλιάδες ζώα συντροφιάς παράνομα στο εξωτερικό να έχουν την διαχείρισή τους, είναι σαν να βάζουμε τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα.
    1. Nα απαλειφθεί η σχετική πρόβλεψη : «διακριτή σήμανση» στο περιλαίμιο ενός ενεργού κυνηγετικού σκύλου
    2. Ενώ όλοι οι άλλοι πολίτες – κάτοχοι ζώων πρέπει να εφοδιάζονται με διαβατήριο του σκύλου τους ΜΟΝΟ εφόσον πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, οι κυνηγοί υποχρεούνται να εκδώσουν και να έχουν μαζί τους σε κάθε περίπτωση το αντίστοιχο διαβατήριο. Nα απαλειφθεί η σχετική πρόβλεψη.
    ΚΑΜΙΑ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΕ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟ ΣΚΥΛΟ
    ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΕ ΦΙΛΟΖΩΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΣΦΡΑΓΙΔΑΣ ΚΑΙ 3 ΜΕΛΩΝ
    ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

  • 12 Μαΐου 2021, 14:43 | ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΛΕΜΕ ΟΧΙ!!! ΣΤΟ Ν/Σ
    Δεν είναι δυνατόν αυτοί που εξάγουν εκατοντάδες χιλιάδες ζώα συντροφιάς παράνομα στο εξωτερικό να έχουν την διαχείρισή τους, είναι σαν να βάζουμε τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα.
    1. Nα απαλειφθεί η σχετική πρόβλεψη : «διακριτή σήμανση» στο περιλαίμιο ενός ενεργού κυνηγετικού σκύλου
    2. Ενώ όλοι οι άλλοι πολίτες – κάτοχοι ζώων πρέπει να εφοδιάζονται με διαβατήριο του σκύλου τους ΜΟΝΟ εφόσον πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, οι κυνηγοί υποχρεούνται να εκδώσουν και να έχουν μαζί τους σε κάθε περίπτωση το αντίστοιχο διαβατήριο. Nα απαλειφθεί η σχετική πρόβλεψη.
    ΚΑΜΙΑ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΕ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟ ΣΚΥΛΟ
    ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΕ ΦΙΛΟΖΩΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΣΦΡΑΓΙΔΑΣ ΚΑΙ 3 ΜΕΛΩΝ
    ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

  • 12 Μαΐου 2021, 14:18 | ΣΟΦΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

    ΛΕΜΕ ΟΧΙ!!! ΣΤΟ Ν/Σ
    Δεν είναι δυνατόν αυτοί που εξάγουν εκατοντάδες χιλιάδες ζώα συντροφιάς παράνομα στο εξωτερικό να έχουν την διαχείρισή τους, είναι σαν να βάζουμε τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα.
    1. Nα απαλειφθεί η σχετική πρόβλεψη : «διακριτή σήμανση» στο περιλαίμιο ενός ενεργού κυνηγετικού σκύλου
    2. Ενώ όλοι οι άλλοι πολίτες – κάτοχοι ζώων πρέπει να εφοδιάζονται με διαβατήριο του σκύλου τους ΜΟΝΟ εφόσον πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, οι κυνηγοί υποχρεούνται να εκδώσουν και να έχουν μαζί τους σε κάθε περίπτωση το αντίστοιχο διαβατήριο. Nα απαλειφθεί η σχετική πρόβλεψη.
    ΚΑΜΙΑ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΕ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟ ΣΚΥΛΟ
    ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΕ ΦΙΛΟΖΩΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΣΦΡΑΓΙΔΑΣ ΚΑΙ 3 ΜΕΛΩΝ
    ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

  • 12 Μαΐου 2021, 14:31 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    ΛΕΜΕ ΟΧΙ!!! ΣΤΟ Ν/Σ
    Δεν είναι δυνατόν αυτοί που εξάγουν εκατοντάδες χιλιάδες ζώα συντροφιάς παράνομα στο εξωτερικό να έχουν την διαχείρισή τους, είναι σαν να βάζουμε τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα.
    1. Nα απαλειφθεί η σχετική πρόβλεψη : «διακριτή σήμανση» στο περιλαίμιο ενός ενεργού κυνηγετικού σκύλου
    2. Ενώ όλοι οι άλλοι πολίτες – κάτοχοι ζώων πρέπει να εφοδιάζονται με διαβατήριο του σκύλου τους ΜΟΝΟ εφόσον πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, οι κυνηγοί υποχρεούνται να εκδώσουν και να έχουν μαζί τους σε κάθε περίπτωση το αντίστοιχο διαβατήριο. Nα απαλειφθεί η σχετική πρόβλεψη.
    ΚΑΜΙΑ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΕ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟ ΣΚΥΛΟ
    ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΕ ΦΙΛΟΖΩΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΣΦΡΑΓΙΔΑΣ ΚΑΙ 3 ΜΕΛΩΝ
    ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

  • 12 Μαΐου 2021, 13:36 | ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Με το άρθρο 3 παρ 3 ορίζεται ως Αρμόδια αρχή για την εποπτεία της εφαρμογής των επιχειρησιακών προγραμμάτων περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, και πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων από δεσποζόμενα που εκπονούν οι δήμοι σύμφωνα με την παρ. 2 το Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών.

    Αποκόπτεται δηλαδή ένα τμήμα της Γενικής Διεύθυνσης Κηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ και μεταφέρεται σε αναρμόδιο με το θέμα Υπουργείο πράγμα το οποίο αντιτίθεται με κάθε έννοια ορθολογικής και επιστημονικής οργάνωσης του κράτους και των υπηρεσιών του.

    Είμαστε αντίθετοι στον πολυκερματισμό της κτηνιατρικής υπηρεσίας διότι δεν δύναται να τεκμηριωθεί επιστημονικά και τεχνικά η μεταβίβαση της αρμοδιότητας που αφορά στα ζώα συντροφιάς δηλαδή μιας μόνο κατηγόριας ζώων συντροφιάς, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Υπουργείο Εσωτερικών και ειδικότερα :

     Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ έχει οριστεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (πρώην Διεθνές Γραφείο Επιζωοτιών-ΟΙΕ) από την ίδρυσή του ως η κεντρική Κτηνιατρική Αρχή η οποία σύμφωνα με τις Οδηγίες του εν λόγω Οργανισμού νομοθετεί, συντονίζει και εποπτεύει την εφαρμογή προγραμμάτων διαχείρισης των αδεσπότων ζώων συντροφιάς και την προώθηση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας των ζώων συντροφιάς (Terrestrial Animal Health Code, Chapter 7.7., Stray Dog Population Control, 2011).

     Επίσης για τον ίδιο οργανισμό και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής αποτελεί την κεντρική αρμόδια αρχή για την υγεία και την ευζωία των ζώων. Οι Κτηνιατρικές Αρχές είναι ορισμένες και εξουσιοδοτημένες να εκπροσωπούν την χώρα σε όλους τους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς, για όλα τα είδη των ζώων, είτε αυτά είναι παραγωγικά είτε ζώα συντροφιάς

     Από το 2011 έχει απαντήσει το ΥΠΑΑΤ στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου ότι « Δεν πρέπει δε να διαφεύγει της προσοχής ότι τα προγράμματα περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι συνδεδεμένα με τα προγράμματα καταπολέμησης ζωοανθρωπονόσων (εχινικοκκίαση, λύσσα κλπ.) και για το λόγο αυτό επιβάλλεται η Κτηνιατρική τους εποπτεία. Επίσης, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα θέματα που αφορούν στην προστασία των ζώων υπάγονται στην αρμοδιότητα Ειδικού Τομέα (Sector) της Μόνιμης Επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την Υγεία των Ζώων και συζητούνται στις τακτικές θεσμοθετημένες συσκέψεις των επικεφαλής των κτηνιατρικών υπηρεσιών των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. Δεν υφίσταται επομένως κανένας τεχνικός ή επιστημονικός λόγος για την αφαίρεση της σχετικής αρμοδιότητας από τη Δ/νση ΚΑΦΕ.»

     Η μεταφορά αρμοδιοτήτων επιτήρησης και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στο Υπουργείο Εσωτερικών έρχεται σε αντίθεση με τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ), της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την Υγεία των Ζώων, καθώς και με την αποκλειστική αρμοδιότητα των επίσημων κτηνιάτρων για τη διενέργεια των κτηνιατρικών ελέγχων στα ζώα (συντροφιάς, παραγωγικά και άγρια).

     Αντίθετοι στην μεταφορά των αρμοδιοτήτων είναι μεταξύ άλλων το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, οι υπηρεσιακοί κτηνίατροι των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, οι κτηνιατρικές σχολές, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων,

     Σύμφωνα με την διεθνή πρακτική οι κτηνιατρικές υπηρεσίες υπάγονται στα Υπουργεία Γεωργίας,

     Η νέα ενιαία νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υγεία των ζώων δεν αναφέρεται μόνο στα παραγωγικά ζώα, αλλά σε όλα ανεξαιρέτως τα ζώα (Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 429/2016),

     Ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, νυν Υπουργός Εσωτερικών, κος Βορίδης, με σχετικό δελτίο τύπου την 5-2-2021 που αφορούσε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό ανέφερε μεταξύ άλλων με σαφήνεια ότι « ότι σε κάθε περίπτωση αυτό αποτελεί νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων…»

     Δεσμεύτηκε ο κος Βοριδης κατά την συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στην Βουλή με θέμα : «Μετέωρη η ανάληψη ευθύνης για την υγεία και προστασία των Ζώων Συντροφιάς. Ποιος ο Ρόλος των Κεντρικών Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την υγεία και την προστασία δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς;» ότι θα ακολουθηθούν τα βασικά διεθνή πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων

     Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αραμπατζή, σε απάντηση σχετικής ερώτησης στη Βουλή, ανέφερε ρητά ότι «Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ ως κεντρική αρμόδια αρχή για τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (2017, OIE –TerrestrialAnimalHealthCode , Chapter 7.7.) και ως κεντρική αρμόδια αρχή για την προστασία των ζώων (παραγωγικών, άγριων, ζώων συντροφιάς κ.λπ.), παρακολουθεί και συντονίζει την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας και παράλληλα εισηγείται τα απαραίτητα μέτρα εφαρμογής ώστε να επιτυγχάνονται οι στόχοι της μείωσης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, της προστασίας της δημόσιας υγείας και της διασφάλισης της προστασίας και ευζωίας των ζώων…».

  • 12 Μαΐου 2021, 12:08 | ΠΑΡΑΣΧΟΥ ΣΟΦΙΑ

    ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΟΛΟ ΤΟ γ, οι κτηνιατρικες κατά τοπους υπηρεσιες οχι μονο σταθηκαν ανικανες να παρακολουθουν θεματα ευζωιας μεσα στα κυνοκομεια , οπως τους οριζε ο 4039/12 , αλλα ειναι απολυτως υπεθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ , ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΖΩΙΑ ΣΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ;τον ελεγχο να τον εχουν οι πενταλελεις επιτροπες

  • 12 Μαΐου 2021, 11:33 | Αστέριος τζίμας

    Δεν πρέπει να έχουν λόγο ύπαρξης οι φιλοζωικές. Δεν έχουν ούτε τις γνώσεις ούτε τις υποδομές. Πολύ το μαύρο χρήμα μεταξύ κτηνιάτρων και(δήθεν) φιλοζωικών Μαζεύονται 5 πικραμένοι και ιδρύουν μια φιλοζωική. ΑΙΣΧΟΣ ο τρόπος λειτουργίας και σύστασης των φιλοζωικών

  • 12 Μαΐου 2021, 09:43 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΝΕΛΑΚΗ

    ΑΡΘΡΟ 3 (β) Την υποχρεωση συνεργασίας με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήραβ) Τη μέριμνα ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων των δήμων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δράσεις για:(βα) τη στείρωση των αδέσποτων ζώων,σκυλων και γατων σε δωδεκαμηνη βαση5. Αρμόδιες αρχές ελέγχου της εφαρμογής της κτηνιατρικής νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς και της ορθής λειτουργίας του συστήματος σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου δήμου. Οι αρχές αυτές έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
    (α) Τη συνεργασία με τους φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς για τον συντονισμό των ενεργειών τους, την παροχή τεχνικών οδηγιών και κάθε είδους υποστήριξης για την πλήρη και ενιαία εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης σκύλων και γατών.
    (β) Τον έλεγχο και την εποπτεία των φορέων εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς.(γ) Τον έλεγχο σε τακτική βάση, καθώς και μετά από υποβολή καταγγελιών, των καταφυγίων στα οποία διαμένουν ζώα συντροφιάς, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας και οι λοιποί όροι που τίθενται από τη νομοθεσία.ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΟΛΟ ΤΟ γ, οι κτηνιατρικες κατά τοπους υπηρεσιες οχι μονο σταθηκαν ανικανες να παρακολουθουν θεματα ευζωιας μεσα στα κυνοκομεια , οπως τους οριζε ο 4039/12 , αλλα ειναι απολυτως υπεθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ , ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΖΩΙΑ ΣΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ;Και εξακολουθει το νομοσχεδιο να τις οριζει υπευθυνες για την ευζωια στα κυνοκομεια ;ΝΑ ΓΙΝΕΙ/τον ελεγχο κλπ θα τον έχει η 5μελής επιτροπή ,που θα παρακολουθει σε καθημερινη βαση εφοσον τα μελη της το επιθυμουν την κατασταση κλπ στα κυνοκομεια,θα κανουν παρατηρησεις για ο,τι εντοπιζουν κλπ .ΝΕΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΣΙΠ ΕΠΕΧΕΙ ΠΟΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ 1000 ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΖΩΟ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ.Ειναι γνωστό σε όλους ,ότι βρισκονται εγκαταλελειμμενα ή χαμένα ζώα κυρίως κυνηγόσκυλα που εχουν τσιπ αλλά δεν είναι καταχωρημενο αυτό με ευθυνη του κτηνιάτρου στη βαση δεδομενων ή από τωρα στο ΕΜΖΣ

  • 11 Μαΐου 2021, 22:57 | Γεώργιος Μπάτης

    Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών εντοπίζεται νομοθετική αστοχία σε ότι αφορά τον «ερασιτέχνη εκτροφέα» ή «hobbyist breeder» όπως διεθνώς είναι γνωστός. Πρόκειται για την συντριπτική πλειοψηφία των εκτροφέων παγκοσμίως, χάρη στους οποίους διασώζωνται δεκάδες μη εμπορικές φυλές σκύλων ενώ επιτυγχάνεται βελτίωση όλων των φυλών.
    Μολονότι ο ορισμός υπήρχε στην ελληνική νομοθεσία αλλά και στο προσχέδιο του νομοσχεδίου που εξετάστηκε από την ΚΕΔΕ – ο ΣΕΕΣΕ συμμετέχει στη διαβούλευση- εν τέλει έχει απαλειφθεί από το αναρτημένο νομοσχέδιο.
    Η δε διάθεση πρόβλεψης στο Άρθρο 39 παρ. 3 είναι εντελώς αόριστη και δημιουργεί κακό προηγούμενο.
    Επιπροσθέτως, στις προβλέψεις περί εμπορίας ζώων συντροφιάς δεν υπάρχει καμία αναφορά σε γενεαλογικό χάρτη. Επί της ουσίας η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της σε ημίαιμους σκύλους καθότι δεν αποδεικνύεται η καθαροαιμία τους και μάλιστα με εμπορικούς σκοπούς κάτι το οποίο συνιστά εξαπάτηση του αγοραστικού κοινού. Αξίζει να σημειωθεί πως όπως μπορεί να επιβεβαιώσει τόσο η ΕΛΣΤΑΤ όσο και η ΑΑΔΕ, σήμερα δεν υπάρχει σαφής καταγραφή των ζώων συντροφιάς που εισάγονται (νόμιμα) κατ’ έτος στην Ελλάδα, μολονότι αυτά ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες. Το τεχνικό αυτό πρόβλημα (γίνεται αναφορά σε ζώντα ζώα άνω ή κάτω των 50 κιλών) οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα και οπλίζει κακοπροαίρετους κύκλους να στρέφονται κατά των ερασιτεχνών εκτροφέων, η πλειοψηφία των οποίων έχει αφιερώσει την ζωή της στην διατήρηση των φυλών. Ας σημειωθεί πως αθρόα είναι και η παράνομη εισαγωγή ζώων συντροφιάς στη χώρα και μάλιστα σε καθημερινή βάση.
    Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος, επιλέγει να τοποθετηθεί θεσμικά και σύμφωνα με το καταστατικό του ως ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που εκπροσωπεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ τους ερασιτέχνες εκτροφείς και συστήνει:
    Προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.

  • 11 Μαΐου 2021, 22:17 | Νικόλαος Ρουσίδης

    Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών εντοπίζεται νομοθετική αστοχία σε ότι αφορά τον «ερασιτέχνη εκτροφέα» ή «hobbyist breeder» όπως διεθνώς είναι γνωστός. Πρόκειται για την συντριπτική πλειοψηφία των εκτροφέων παγκοσμίως, χάρη στους οποίους διασώζωνται δεκάδες μη εμπορικές φυλές σκύλων ενώ επιτυγχάνεται βελτίωση όλων των φυλών.
    Μολονότι ο ορισμός υπήρχε στην ελληνική νομοθεσία αλλά και στο προσχέδιο του νομοσχεδίου που εξετάστηκε από την ΚΕΔΕ – ο ΣΕΕΣΕ συμμετέχει στη διαβούλευση- εν τέλει έχει απαλειφθεί από το αναρτημένο νομοσχέδιο.
    Η δε διάθεση πρόβλεψης στο Άρθρο 39 παρ. 3 είναι εντελώς αόριστη και δημιουργεί κακό προηγούμενο.
    Επιπροσθέτως, στις προβλέψεις περί εμπορίας ζώων συντροφιάς δεν υπάρχει καμία αναφορά σε γενεαλογικό χάρτη. Επί της ουσίας η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της σε ημίαιμους σκύλους καθότι δεν αποδεικνύεται η καθαροαιμία τους και μάλιστα με εμπορικούς σκοπούς κάτι το οποίο συνιστά εξαπάτηση του αγοραστικού κοινού. Αξίζει να σημειωθεί πως όπως μπορεί να επιβεβαιώσει τόσο η ΕΛΣΤΑΤ όσο και η ΑΑΔΕ, σήμερα δεν υπάρχει σαφής καταγραφή των ζώων συντροφιάς που εισάγονται (νόμιμα) κατ’ έτος στην Ελλάδα, μολονότι αυτά ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες. Το τεχνικό αυτό πρόβλημα (γίνεται αναφορά σε ζώντα ζώα άνω ή κάτω των 50 κιλών) οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα και οπλίζει κακοπροαίρετους κύκλους να στρέφονται κατά των ερασιτεχνών εκτροφέων, η πλειοψηφία των οποίων έχει αφιερώσει την ζωή της στην διατήρηση των φυλών. Ας σημειωθεί πως αθρόα είναι και η παράνομη εισαγωγή ζώων συντροφιάς στη χώρα και μάλιστα σε καθημερινή βάση.
    Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος, επιλέγει να τοποθετηθεί θεσμικά και σύμφωνα με το καταστατικό του ως ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που εκπροσωπεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ τους ερασιτέχνες εκτροφείς και συστήνει:
    Προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.

  • 11 Μαΐου 2021, 22:12 | Αργυρώ Βάλβη

    Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών εντοπίζεται νομοθετική αστοχία σε ότι αφορά τον «ερασιτέχνη εκτροφέα» ή «hobbyist breeder» όπως διεθνώς είναι γνωστός. Πρόκειται για την συντριπτική πλειοψηφία των εκτροφέων παγκοσμίως, χάρη στους οποίους διασώζωνται δεκάδες μη εμπορικές φυλές σκύλων ενώ επιτυγχάνεται βελτίωση όλων των φυλών.
    Μολονότι ο ορισμός υπήρχε στην ελληνική νομοθεσία αλλά και στο προσχέδιο του νομοσχεδίου που εξετάστηκε από την ΚΕΔΕ – ο ΣΕΕΣΕ συμμετέχει στη διαβούλευση- εν τέλει έχει απαλειφθεί από το αναρτημένο νομοσχέδιο.
    Η δε διάθεση πρόβλεψης στο Άρθρο 39 παρ. 3 είναι εντελώς αόριστη και δημιουργεί κακό προηγούμενο.
    Επιπροσθέτως, στις προβλέψεις περί εμπορίας ζώων συντροφιάς δεν υπάρχει καμία αναφορά σε γενεαλογικό χάρτη. Επί της ουσίας η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της σε ημίαιμους σκύλους καθότι δεν αποδεικνύεται η καθαροαιμία τους και μάλιστα με εμπορικούς σκοπούς κάτι το οποίο συνιστά εξαπάτηση του αγοραστικού κοινού. Αξίζει να σημειωθεί πως όπως μπορεί να επιβεβαιώσει τόσο η ΕΛΣΤΑΤ όσο και η ΑΑΔΕ, σήμερα δεν υπάρχει σαφής καταγραφή των ζώων συντροφιάς που εισάγονται (νόμιμα) κατ’ έτος στην Ελλάδα, μολονότι αυτά ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες. Το τεχνικό αυτό πρόβλημα (γίνεται αναφορά σε ζώντα ζώα άνω ή κάτω των 50 κιλών) οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα και οπλίζει κακοπροαίρετους κύκλους να στρέφονται κατά των ερασιτεχνών εκτροφέων, η πλειοψηφία των οποίων έχει αφιερώσει την ζωή της στην διατήρηση των φυλών. Ας σημειωθεί πως αθρόα είναι και η παράνομη εισαγωγή ζώων συντροφιάς στη χώρα και μάλιστα σε καθημερινή βάση.
    Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος, επιλέγει να τοποθετηθεί θεσμικά και σύμφωνα με το καταστατικό του ως ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που εκπροσωπεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ τους ερασιτέχνες εκτροφείς και συστήνει:
    Προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.

  • 11 Μαΐου 2021, 17:05 | Σωτηρια

    ΑΡΘΡΟ 3 (β) Την υποχρεωση συνεργασίας με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

    β) Τη μέριμνα ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων των δήμων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δράσεις για:

    (βα) τη στείρωση των αδέσποτων ζώων,σκυλων και γατων σε δωδεκαμηνη βαση

    5. Αρμόδιες αρχές ελέγχου της εφαρμογής της κτηνιατρικής νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς και της ορθής λειτουργίας του συστήματος σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου δήμου. Οι αρχές αυτές έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
    (α) Τη συνεργασία με τους φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς για τον συντονισμό των ενεργειών τους, την παροχή τεχνικών οδηγιών και κάθε είδους υποστήριξης για την πλήρη και ενιαία εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης σκύλων και γατών.
    (β) Τον έλεγχο και την εποπτεία των φορέων εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς.

    (γ) Τον έλεγχο σε τακτική βάση, καθώς και μετά από υποβολή καταγγελιών, των καταφυγίων στα οποία διαμένουν ζώα συντροφιάς, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας και οι λοιποί όροι που τίθενται από τη νομοθεσία.

    ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΟΛΟ ΤΟ γ, οι κτηνιατρικες κατά τοπους υπηρεσιες οχι μονο σταθηκαν ανικανες να παρακολουθουν θεματα ευζωιας μεσα στα κυνοκομεια , οπως τους οριζε ο 4039/12 , αλλα ειναι απολυτως υπεθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ , ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΖΩΙΑ ΣΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ;

    Και εξακολουθει το νομοσχεδιο να τις οριζει υπευθυνες για την ευζωια στα κυνοκομεια ;

    ΝΑ ΓΙΝΕΙ

    /τον ελεγχο κλπ θα τον έχει η 5μελής επιτροπή ,που θα παρακολουθει σε καθημερινη βαση εφοσον τα μελη της το επιθυμουν την κατασταση κλπ στα κυνοκομεια,θα κανουν παρατηρησεις για ο,τι εντοπιζουν κλπ .

    ΝΕΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ

    Ο ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΣΙΠ ΕΠΕΧΕΙ ΠΟΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ 1000 ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΖΩΟ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ.Ειναι γνωστό σε όλους ,ότι βρισκονται εγκαταλελειμμενα ή χαμένα ζώα κυρίως κυνηγόσκυλα που εχουν τσιπ αλλά δεν είναι καταχωρημενο αυτό με ευθυνη του κτηνιάτρου στη βαση δεδομενων ή από τωρα στο ΕΜΖΣ

  • 11 Μαΐου 2021, 15:59 | τσουμπας γιωργος

    ΑΡΘΡΟ 3 (β) Την υποχρεωση συνεργασίας με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

    β) Τη μέριμνα ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων των δήμων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δράσεις για:
    (βα) τη στείρωση των αδέσποτων ζώων,σκυλων και γατων σε δωδεκαμηνη βαση

    5. Αρμόδιες αρχές ελέγχου της εφαρμογής της κτηνιατρικής νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς και της ορθής λειτουργίας του συστήματος σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου δήμου. Οι αρχές αυτές έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
    (α) Τη συνεργασία με τους φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς για τον συντονισμό των ενεργειών τους, την παροχή τεχνικών οδηγιών και κάθε είδους υποστήριξης για την πλήρη και ενιαία εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης σκύλων και γατών.
    (β) Τον έλεγχο και την εποπτεία των φορέων εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς.
    (γ) Τον έλεγχο σε τακτική βάση, καθώς και μετά από υποβολή καταγγελιών, των καταφυγίων στα οποία διαμένουν ζώα συντροφιάς, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας και οι λοιποί όροι που τίθενται από τη νομοθεσία.

    ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΟΛΟ ΤΟ γ, οι κτηνιατρικες κατά τοπους υπηρεσιες οχι μονο σταθηκαν ανικανες να παρακολουθουν θεματα ευζωιας μεσα στα κυνοκομεια , οπως τους οριζε ο 4039/12 , αλλα ειναι απολυτως υπεθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ , ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΖΩΙΑ ΣΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ;

    Και εξακολουθει το νομοσχεδιο να τις οριζει υπευθυνες για την ευζωια στα κυνοκομεια ;
    ΝΑ ΓΙΝΕΙ
    /τον ελεγχο κλπ θα τον έχει η 5μελής επιτροπή ,που θα παρακολουθει σε καθημερινη βαση εφοσον τα μελη της το επιθυμουν την κατασταση κλπ στα κυνοκομεια,θα κανουν παρατηρησεις για ο,τι εντοπιζουν κλπ .

    ΝΕΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ
    Ο ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΣΙΠ ΕΠΕΧΕΙ ΠΟΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ 1000 ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΖΩΟ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ.Ειναι γνωστό σε όλους ,ότι βρισκονται εγκαταλελειμμενα ή χαμένα ζώα κυρίως κυνηγόσκυλα που εχουν τσιπ αλλά δεν είναι καταχωρημενο αυτό με ευθυνη του κτηνιάτρου στη βαση δεδομενων ή από τωρα στο ΕΜΖΣ

  • 11 Μαΐου 2021, 13:51 | Μπόνιας Χαράλαμπος

    Στο κομμάτι της συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος και κατ’ επέκταση με τους αναγνωρισμένους Ομίλους Φυλών όπου υπάρχουν σαφή στοιχεία, μητρώο μελών και ζώων, καταγραφή και κανονισμοί καθώς και άμεση επαφή με τους ιδιοκτήτες των ζώων.
    Επίσης σημαντική στη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα ήταν η συμμετοχή της ομοσπονδιακής θηροφυλακής και της ΚΣΕ δεδομένου ότι η υπάρχει δυνατότητα άμεσης εφαρμογής μέτρων ελέγχου , προσωπικό, μέσα και οργάνωση

  • 11 Μαΐου 2021, 13:00 | Ισαβέλλα Εμίρη

    Παρ..2, υποχρεώσεις των δήμων θα πρέπει να υπάρχουν και χρονοδιαγράμματα και κυρώσεις σε περίπτωση που δεν τηρούνται. Π.χ. για τα προγράμματα στείρωσης ή εμβολιασμού των αδέσποτων.
    Παρ. 5γ. Ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται είτε από την πενταμελή του δήμου ή να γίνεται παρουσία μέλους της φιλοζωικής. Η μέχρι σήμερα κατάσταση όπου ο έλεγχος γινόταν από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, δεν λειτούργησε σωστά.
    Τέλος η καταχώρηση του τσιπ πρέπει να γίνεται άμεσα με κίνδυνο ποινής και για τον κτηνίατρο και για τον ιδιοκτήτη

  • 11 Μαΐου 2021, 11:20 | Δώρα Μυλωνάκη

    ΑΡΘΡΟ 3 (β) Την υποχρεωση  συνεργασίας με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

    β) Τη μέριμνα ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων των δήμων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δράσεις για:
    (βα) τη στείρωση των αδέσποτων ζώων,σκυλων και γατων σε δωδεκαμηνη βαση

    5. Αρμόδιες αρχές ελέγχου της εφαρμογής της κτηνιατρικής νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς και της ορθής λειτουργίας του συστήματος σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου δήμου. Οι αρχές αυτές έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
    (α) Τη συνεργασία με τους φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς για τον συντονισμό των ενεργειών τους, την παροχή τεχνικών οδηγιών και κάθε είδους υποστήριξης για την πλήρη και ενιαία εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης σκύλων και γατών.
    (β) Τον έλεγχο και την εποπτεία των φορέων εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς.
    (γ) Τον έλεγχο σε τακτική βάση, καθώς και μετά από υποβολή καταγγελιών, των καταφυγίων στα οποία διαμένουν ζώα συντροφιάς, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας και οι λοιποί όροι που τίθενται από τη νομοθεσία.

    ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΟΛΟ ΤΟ γ, οι κτηνιατρικες κατά τοπους υπηρεσιες οχι μονο σταθηκαν ανικανες να παρακολουθουν θεματα ευζωιας μεσα στα κυνοκομεια , οπως τους οριζε  ο 4039/12 , αλλα ειναι απολυτως υπεθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ , ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΖΩΙΑ ΣΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ;

    Και εξακολουθει το νομοσχεδιο να τις οριζει υπευθυνες για την ευζωια στα κυνοκομεια ;
    ΝΑ ΓΙΝΕΙ
    /τον ελεγχο κλπ θα τον έχει η 5μελής επιτροπή ,που θα παρακολουθει σε καθημερινη βαση εφοσον τα μελη της το επιθυμουν την κατασταση κλπ στα κυνοκομεια,θα κανουν παρατηρησεις για ο,τι εντοπιζουν κλπ .

    ΝΕΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ
    Ο ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΣΙΠ ΕΠΕΧΕΙ ΠΟΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ 1000 ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΖΩΟ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ.Ειναι γνωστό σε όλους ,ότι βρισκονται εγκαταλελειμμενα ή χαμένα ζώα κυρίως κυνηγόσκυλα που εχουν τσιπ αλλά δεν είναι καταχωρημενο αυτό με ευθυνη του κτηνιάτρου στη βαση δεδομενων ή από τωρα στο ΕΜΖΣ

  • 11 Μαΐου 2021, 10:38 | ΒΟΥΛΑ ΒΙΔΑΛΑΚΗ

    Στο κομμάτι της συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος και κατ’ επέκταση με τους αναγνωρισμένους Ομίλους Φυλών όπου υπάρχουν σαφή στοιχεία, μητρώο μελών και ζώων, καταγραφή και κανονισμοί καθώς και άμεση επαφή με τους ιδιοκτήτες των ζώων.

  • 11 Μαΐου 2021, 08:44 | Μάρκος Ζαχαράτος

    Προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου ως εξής:

    8. Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται:
    (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου,
    (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και
    (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.),
    με τους αναπληρωτές τους.

  • 11 Μαΐου 2021, 08:06 | Αγγελική Μπαρτσιώκα

    Α)Ο Δήμος πρέπει να είναι υποχρεωμένος να συνεργάζεται με τα φιλοζωικά σωματεία.
    Β) Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να ελέγχουν σε τακτική βάση τις συνθήκες στα κυνοκομεία και βέβαια άμεσα μετά από καταγγελίες.
    Οι συνθήκες στα κυνοκομεία πρέπει να είναι σύμφωνες με τις συνθήκες ευζωίας και οι αριθμοί των προσωρινά φιλοξενούμενων ζώων ακριβώς όσα προβλέπονται από την άδεια λειτουργίας.

  • 11 Μαΐου 2021, 07:49 | Σοφία Καραμουζα

    Ανάξιοι οι Δήμοι για την διαχείριση των αδέσποτων
    Το βλέπουν και αυτό κάτω από το βλέμμα της πολιτικής και του κέρδους είτε σε ψήφους ειτε σε άλλα είδους συμφέροντα