Άρθρο 3 Αρμόδιες αρχές

1. Αρμόδια αρχή για τη θέσπιση και παρακολούθηση της εφαρμογής των κανόνων αναφορικά με την υγεία των ζώων, την κτηνιατρική δημόσια υγεία, την παρακολούθηση των ζωονόσων και των ζωογόνων παραγόντων σύμφωνα με το π.δ. 41/2006 (Α΄ 44) και την οδηγία 2003/99/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Νοεμβρίου 2003, για την παρακολούθηση των ζωονόσων και των ζωονοσογόνων παραγόντων, για την τροποποίηση της απόφασης 90/424/ΕΟΚ του Συμβουλίου και την κατάργηση της οδηγίας 92/117/ΕΟΚ του Συμβουλίου (L 325) είναι η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά τα ειδικώς οριζόμενα στο άρθρο 7 του π.δ. 97/2017 (Α΄ 138).
2. Αρμόδιες αρχές για τη φροντίδα, την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι οι δήμοι, εντός των διοικητικών ορίων των οποίων εντοπίζονται τα αδέσποτα ζώα, κατά τα ειδικώς οριζόμενα στο άρθρο 7. Οι δήμοι έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
(α) Την περιοδική σύνταξη και υποβολή προς έγκριση στο Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών επιχειρησιακού προγράμματος το οποίο περιλαμβάνει τις αναγκαίες δράσεις για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων των δήμων που θεσπίζονται με τον παρόντα προς τον σκοπό της ευζωίας και της αποτελεσματικής διαχείρισης των αδέσποτων ζώων εντός των διοικητικών ορίων κάθε δήμου. Κάθε επιχειρησιακό πρόγραμμα συνοδεύεται από προϋπολογισμό των επιμέρους κονδυλίων που απαιτούνται για την υλοποίησή του, καθώς και από το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης κάθε δράσης.
(β) Τη συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που είναι εγγεγραμμένα στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς με στόχο ιδίως (βα) την αποτελεσματική υλοποίηση προγραμμάτων περισυλλογής και φιλοξενίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε κατάλληλα διαμορφωμένα καταφύγια που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Καταφυγίων της παρ. 23 του άρθρου 3, (ββ) τον εμβολιασμό και τη σήμανση αδέσποτων ζώων, (βγ) την περίθαλψη με υποστήριξη κτηνιάτρου των ασθενών ή τραυματισμένων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, (βδ) τη μέριμνα για την υιοθεσία τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ή την επανένταξή τους στο οικείο περιβάλλον και (βε) την εν γένει υλοποίηση κάθε σχετικής δράσης προς τον σκοπό της επίτευξης των στόχων του παρόντος νόμου.
(γ) Τη σύνταξη και την υποβολή προς έγκριση στο Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών προτάσεων εκπαιδευτικών προγραμμάτων προστασίας αδέσποτων ζώων για τις ανάγκες ενημέρωσης και τεχνικής κατάρτισης των απασχολούμενων υπαλλήλων του δήμου.
(δ) Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων που μπορούν να συμβάλουν στην προστασία και την ευζωία των ζώων συντροφιάς, δεσποζόμενων και αδέσποτων, και γενικότερα στην προαγωγή της φιλοζωίας.
(ε) Την υποβολή ετήσιας αναφοράς στο Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με την πρόοδο υλοποίησης των εγκεκριμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων και δράσεων που συνοδεύεται από απολογισμό της απορρόφησης των επιμέρους κονδυλίων. Η χρηματοδότηση των δήμων σύμφωνα με το άρθρο 8 δύναται να εξαρτάται από την αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής των εγκεκριμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων και των εν γένει δράσεων κάθε δήμου.
3. Αρμόδια αρχή για την εποπτεία της εφαρμογής των επιχειρησιακών προγραμμάτων περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, και πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων από δεσποζόμενα που εκπονούν οι δήμοι σύμφωνα με την παρ. 2 είναι το Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο ανατίθενται και ο συντονισμός και η ευθύνη για τη γενικότερη πρόοδο στο θέμα της αντιμετώπισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από τους δήμους. Το Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ιδίως τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
(α) Τη συνολική ευθύνη για την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής που αφορά στη μέριμνα για τα ζώα συντροφιάς και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, την εποπτεία και τον συντονισμό των προγραμμάτων διαχείρισης αδέσποτων ζώων από τους δήμους και τον καθορισμό των κατάλληλων πρακτικών για τη διαχείριση του αριθμού των αδέσποτων ζώων.
(β) Τη μέριμνα ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων των δήμων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δράσεις για:
(βα) τη στείρωση των αδέσποτων ζώων,
(ββ) την ηλεκτρονική σήμανση των αδέσποτων ζώων και την καταγραφή τους στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς,
(βγ) την κτηνιατρική φροντίδα των αδέσποτων ζώων,
(βδ) την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων, καθώς και τη φιλοξενία τους σε καταφύγια και ανάδοχους,
(βε) την υιοθεσία αδέσποτων ζώων,
(βστ) τη μέριμνα και την παρακολούθηση των αδέσποτων ζώων τα οποία έχουν εμβολιαστεί, στειρωθεί ή σημανθεί ηλεκτρονικά και έχουν επανενταχθεί στο οικείο περιβάλλον εντός των διοικητικών ορίων του δήμου στον οποίο περισυλλέχθηκαν.
4. Αρμόδιοι φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς ορίζονται οι κτηνίατροι που πληρούν τους όρους των παρ. 6 και 7 του άρθρου 4. Οι φορείς αυτοί έχουν τις κάτωθι αρμοδιότητες:
(α) Τη διενέργεια της σήμανσης σε σκύλους και γάτες με χρήση των κατάλληλων μέσων ηλεκτρονικής σήμανσης, την καταχώρηση των στοιχείων των ζώων αυτών και των ιδιοκτητών τους στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, καθώς και τη διαρκή ενημέρωσή του Μητρώου αυτού.
(β) Την ενημέρωση του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου του ζώου συντροφιάς, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 3 του άρθρου 4.
(γ) Την έκδοση και την υπογραφή εκτυπωμένου αντιγράφου από το ηλεκτρονικό βιβλιάριο του ζώου σε κάθε περίπτωση που το χρειάζεται ο ιδιοκτήτης.
(δ) Την έκδοση διαβατηρίου (εγγράφου ταυτοποίησης) του ζώου συντροφιάς σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 577/2013 της Επιτροπής της 28ης Ιουνίου 2013 για τα υποδείγματα εγγράφων ταυτοποίησης σχετικά με τις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις σκύλων, γατών και ικτίδων, την κατάρτιση καταλόγων εδαφών και τρίτων χωρών, καθώς και τη μορφή, τη διάταξη και τις γλωσσικές απαιτήσεις των δηλώσεων που πιστοποιούν τη συμμόρφωση με ορισμένους όρους οι οποίοι προβλέπονται στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 576/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, καθώς και την καταχώρηση του αριθμού διαβατηρίου στο αρχείο του ζώου στο ΕΜΖΣ.
(ε) Τη μέριμνα για την ενημέρωση, με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο, των ιδιοκτητών για τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στον παρόντα.
5. Αρμόδιες αρχές ελέγχου της εφαρμογής της κτηνιατρικής νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς και της ορθής λειτουργίας του συστήματος σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου δήμου. Οι αρχές αυτές έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
(α) Τη συνεργασία με τους φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς για τον συντονισμό των ενεργειών τους, την παροχή τεχνικών οδηγιών και κάθε είδους υποστήριξης για την πλήρη και ενιαία εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης σκύλων και γατών.
(β) Τον έλεγχο και την εποπτεία των φορέων εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς.
(γ) Τον έλεγχο σε τακτική βάση, καθώς και μετά από υποβολή καταγγελιών, των καταφυγίων στα οποία διαμένουν ζώα συντροφιάς, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας και οι λοιποί όροι που τίθενται από τη νομοθεσία.
6. Αρμόδια όργανα ελέγχου και βεβαίωσης των παραβάσεων του άρθρου 22 είναι οι υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Δασικής Υπηρεσίας, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ), του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, των αρμοδίων υπηρεσιών των Δήμων, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και οι ιδιωτικοί φύλακες θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων που εξουσιοδοτούνται από τη Δασική Υπηρεσία.
7. Αρμόδιος φορέας για τη δημιουργία, την τήρηση και τη διαχείριση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς και των επιμέρους Μητρώων που περιλαμβάνονται σε αυτό ορίζεται το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο συνεργάζεται με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και με το Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών.

  • 17 Μαΐου 2021, 14:35 | Γιώργος

    Ως προς το άρθρο 5, το (γ) πρέπει να απαλειφθεί, οι κτηνιατρικές κατά τόπους υπηρεσίες όχι μόνο στάθηκαν ανίκανες να παρακολουθούν θέματα ευζωίας μέσα στα κυνοκομεία, όπως τους όριζε ο 4039/12, αλλά είναι απολύτως υπεύθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ. Αυτές λοιπόν θα συνεχίσουν να ελέγχουν την ευζωία στα κυνοκομεία; Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να τις ορίζει υπεύθυνες για την ευζωία στα κυνοκομεία.

    Τον έλεγχο πρέπει να αναλαμβάνει η 5μελής επιτροπή, που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, εφόσον τα μέλη της το επιθυμούν, την κατάσταση κλπ στα κυνοκομεια, θα κάνουν παρατηρήσεις για ό,τι εντοπίζουν κλπ. Και υποχρεωτικά θα συντάσσει μηνιαία έκθεση η οποία θα αποστέλλεται στο Υπουργείο.

    Πρέπει να οριστούν ειδικοί – επίτροποι ευζωίας που έχουν την αντίστοιχη γνώση, άτομα με σπουδές στην ευζωία και τα δικαιώματα των ζώων, και η δράση τους θα είναι συμβουλευτική.

    Ο κτηνίατρος που δεν προχωρά στην καταχώρηση του τσιπ πρέπει να λαμβάνει ποινή διοικητικού προστίμου 1.000,00 ευρώ για κάθε ζώο, ομοίως και ο ιδιοκτήτης του ζώου. Είναι γνωστό σε όλους, ότι βρίσκονται εγκαταλελειμμένα ή χαμένα ζώα κυρίως κυνηγόσκυλα που έχουν τσιπ ΑΚΑΤΑΧΩΡΗΤΑ στη βάση δεδομένων ή από τώρα στο ΕΜΖΣ.

  • 17 Μαΐου 2021, 14:18 | Ιωάννα

    Συμφωνώ με τις θέσεις της ΠΦΠΟ

  • 17 Μαΐου 2021, 14:57 | Φωκία Σπυροπούλου

    Συμφωνώ με τις θέσεις της ΠΦΠΟ

  • 17 Μαΐου 2021, 14:39 | ΦΩΤΕΙΝΗ

    Συμφωνώ με τις θέσεις της ΠΦΠΟ

  • 17 Μαΐου 2021, 13:30 | Μαρία Γαργαρώνη

    Συμφωνώ με τις θέσεις της ΠΦΠΟ

  • 17 Μαΐου 2021, 13:01 | Ειρήνη

    Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της προστασίας των ζώων συντροφιάς από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής) στο Υπουργείο Εσωτερικών είναι απαράδεκτη. Η προστασία των ζώων είναι ενιαία και εντάσσεται στο πλαίσιο της Υγείας των Ζώων συνεπώς στην αρμοδιότητα της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ. Εξ΄ορισμού η προστασία των ζώων συντροφιάς περιλαμβάνει την υγεία των ζώων αυτών. Υγεία και προστασία των ζώων δεν διαχωρίζονται αλλά αποτελούν ένα ενιαίο αδιάσπαστο σύνολο. Ο Ευρωπαικός Κανονισμός 2017/625 για τους επισήμους ελέγχους ορθά δεν διαχωρίζει την προστασία των ζώων σε προστασία των παραγωγικών ζώων, προστασία των ζώων συντροφιάς και προστασία των αγρίων ζώων αλλά περιλαμβάνει τα ζώα συντροφιάς στους επισήμους ελέγχους για την υγεία και την προστασία των ζώων. Η Προστασία των Ζώων συνιστά ενιαίο σύνολο είτε αφορά σε παραγωγικά ζώα είτε σε ζώα συντροφίας και αποτελεί αρμοδιότητα των επισήμων κτηνιάτρων δεδομένου ότι εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο του συστήματος των επισήμων κτηνιατρικών ελέγχων. Επομένως, η προστασία τω ζώων συντροφιάς δεν δύναται να αποκοπεί και να μην ελέγχεται από τη Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ.
    Πρέπει επιτέλους να κατανοήσουν κάποιοι σε αυτή τη χώρα ότι δεν είμαστε Μπανανία και δεν είναι δυνατόν απλά να νομοθετούμε, να μεταφέρουμε αρμοδιότητες δεξιά-αριστερά χωρίς λόγο και πραγματική ανάγκη και κυρίως χωρίς να εξυπηρετείται το Δημόσιο συμφέρον. Θέματα όπως αυτό, τα οποία έχουν ήδη ρυθμιστεί, έχουν καθοριστεί διαδικασίες/συστήματα που εφαρμόζονται και λειτουργούν, η μεταφορά τους σε άλλο υπουργείο δεν καλύπτει καμία ανάγκη και δεν εξυπηρετεί κανένα συγκεκριμένο σκοπό. Οι δαπάνες θα έπερεπε να δοθούν για την ενίσχυση και βελτίωση των υφιστάμενων δομών και υπηρεσιών ώστε να μειωθεί επιτέλους το φαινόμενο της κακοποίησης και εγκατάληψης των ζώων είτε αυτά είναι παραγωγικά είτε είναι ζώα συντροφιάς.

  • 17 Μαΐου 2021, 13:20 | Πηνελόπη Μοκα

    Συμφωνώ με τις θέσεις της ΠΦΠΟ

  • 17 Μαΐου 2021, 13:12 | Στράτος

    Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων για την προστασία των ζώων συντροφιάς απο τη Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Υπουργείο Εσωτερικών είναι παντελώς αδικαιολόγητη. Ο λόγος είναι ότι πρωτίστως δεν προκύπτει από κάποια πραγματική αναγκη και προφανέστατα δεν εξυπηρετεί κάποιο συγκεκριμένο σκοπό. Θέματα όπως αυτό, τα οποία έχουν ήδη ρυθμιστεί και έχουν θεσπιστεί διαδικασίες οι οποίες εφαρμόζονται εδώ και χρόνια και λειτουργούν με επιτυχία, με τις όποιες δυσκολίες, δεν υπάρχει καμία ανάγκη για μεταφορά τους σε άλλο υπουργείο. Η μεταφορά αυτή μόνον αλόγιστη σπατάλη του Δημοσίου σε πόρους οικονομικούς και σε προσωπικό θα επιφέρει προκειμένου να αναπτύξει άλλες δομές και υπηρεσίες και βάσεις δεδομένων, τα οποία ήδη υφίστανται και λειτουργούν. Αντίθετα, αυτοί οι πόροι θα μπορούσαν να διατεθούν για την ενίσχυση και βελτίωση των υφιστάμενων υπηρειών. Σημαντικό είναι να γίνει αντιληπτό επιτέλους σε αυτή τη χώρα ότι η προστασία των ζώων είναι ενιαία και δεν δύναται να ενταχθεί εκτός του πλαισίου της υγείας των ζώων συνεπώς, εκτός των αρμοδιοτήτων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ. Εξ΄ορισμού η προστασία των ζώων συντροφιάς προυποθέτει πρωτίστως την υγεία των ζώων αυτών. Ο Κανονισμός (ΕΕ) 2017/625 περί επισήμων ελέγχων αντιμετωπίζει την προστασία των ζώων ενιαία χωρίς να κάνει διάκριση σε προστασία των παραγωγικών ζώων, προστασία των ζώων συντροφιάς και προστασία των αγρίων ζώων και περιλαμβάνει τα ζώα συντροφιάς στους επισήμους ελέγχους της υγείας και της προστασίας των ζώων. Η Προστασία όλων των ζώων εν τη γενέσει της συνιστά αρμοδιότητα των επισήμων κτηνιάτρων και εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο του συστήματος των επισήμων κτηνιατρικών ελέγχων. Μόνο ένα συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί από αυτήν την προσπάθεια διάσπασης του αντικειμένου, αυτό της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων και της κατασπατάλισης δημόσιου χρήματος που καλούμαστε όλοι να πληρώσουμε.

  • 17 Μαΐου 2021, 12:01 | Χρήστος Παππάς

    ΑΡΘΡΟ 3

    Παρ. 2(β), 2(βα):
Οι Δήμοι θα έπρεπε να έχουν την υποχρέωση συνεργασίας με τα νόμιμα φιλοζωικά σωματεία και η φιλοξενία των ζώων δεν θα έπρεπε να περιορίζεται στα καταφύγια, αλλά μέσω του ρόλου του Αναδόχου, να επιτρέπεται και στα σπίτια των εθελοντών και μελών του σωματείου. Ας μην ξεχνάμε ότι ζώα που χρήζουν παρακολούθησης (όπως π.χ., τραυματισμένα, φοβικά, κουτάβια, γατάκια), αλλά και τα ζώα που δεν μπορούν να παραμείνουν σε κλουβί (όπως π.χ., οι γάτες), φιλοξενούνται ιδανικά και για ευνόητους λόγους εντός σπιτιού.
    Υπάρχουν απόλυτα νόμιμα σωματεία ΧΩΡΙΣ καταφύγια καθώς οι Δήμοι μας συνεργάζονται με ιδιώτες αδειοδοτημένους επαγγελματίες με χώρο φύλαξης ζώων.
    Προσφέρουμε ανιδιοτελώς χρόνια τώρα την βοήθεια μας στον Δήμο μας, ακολουθώντας όσα όριζε μέχρι σήμερα ο νόμος, με συμφωνητικό εθελοντικής συνεργασίας με τον Δήμο.
    Φιλοξενούμε στα σπίτια μας ζώα φοβικά ή τραυματισμένα προκειμένου να ξεπεράσουν τα προβλήματα τους και να είναι κατάλληλα προς υιοθεσία.
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ :
    β) Τη συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που είναι εγγεγραμμένα στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς με στόχο ιδίως (βα) την αποτελεσματική υλοποίηση προγραμμάτων περισυλλογής και φιλοξενίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε κατάλληλα διαμορφωμένα καταφύγια που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Καταφυγίων της παρ. 23 του άρθρου 3, Είτε συνεργαζόμενα με τον Δήμο τους χωρίς να διαθέτουν δικό τους καταφύγιο (ββ) τον εμβολιασμό και τη σήμανση αδέσποτων ζώων, (βγ) την περίθαλψη με υποστήριξη κτηνιάτρου των ασθενών ή τραυματισμένων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, (βδ) τη μέριμνα για την υιοθεσία τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ή την επανένταξή τους στο οικείο περιβάλλον και (βε) την εν γένει υλοποίηση κάθε σχετικής δράσης προς τον σκοπό της επίτευξης των στόχων του παρόντος νόμου.

  • Δελτίο Τύπου Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης
    Το σωματείο μας αναγνωρίζει την προσπάθεια σύνταξης του νομοσχεδίου αυτού, που σκοπό έχει να επιφέρει βελτιώσεις στην νομική και πραγματική αντιμετώπιση των αδεσπότων και δεσποζόμενων ζώων στη χώρα μας και κινείται σε γενικές γραμμές προς τη σωστή κατεύθυνση.
    Αισθανόμαστε την ανάγκη αλλά και την υποχρέωση να εκθέσουμε τις απόψεις μας σχετικά με το τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών υπό τον τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα ‘‘ΆΡΓΟΣ’’», το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 20.05.2021.
    Περιμένουμε από τότε που θυμόμαστε τους εαυτούς μας να αλλάξει κάτι για τα ζώα στην Ελλάδα. Περιμένουμε δίνοντας κουράγιο ο ένας στον άλλο, παίρνοντας δύναμη από εσάς, βλέποντας ζώα να αποκτούν αξιοπρέπεια. Ό,τι κάνουμε το κάνουμε με πάθος και με ηθική, όπως και πολλά άλλα ζωοφιλικά σωματεία, αλλά και μεμονωμένοι εθελοντές και πολίτες.
    Το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στο άμεσο χρονικό διάστημα δεν θα το συγκρίνουμε με τα άλλα. Θα το σχολιάσουμε ως αυτοτελές.
    Εντοπίζουμε πληθώρα θετικών άρθρων:
    1. Αναγνώριση των πέντε ελευθεριών των ζώων
    2. Εισαγωγή του θεσμού ζώων θεραπείας
    3. Εθνικό Μητρώο ζώων
    4. Αναγνώριση των Ζωοφιλικών Σωματείων και επίσημη αναδοχή ζώων από αυτά
    5. Μητρώο Ζωοφιλικών Σωματείων
    6. Πλατφόρμα Υιοθεσίας
    7. Μητρώο Αιμοδοσίας
    8. Υποχρεωτικός απολογισμός έργου των Δήμων στο Υπ. Εσωτερικών
    9. Υποχρεωτικό πρόγραμμα διαχείρισης ζώων των Δήμων καθόλη τη διάρκεια του έτους
    10. Απαγόρευση ζώων σε pet shops
    11. Καταβολή χρηματικού ποσού στους κηδεμόνες όταν αυτοί παραδίδουν το κατοικίδιο τους στον Δήμο τους και στέρηση απόκτησης άλλου ζώου για τα επόμενα 3 έτη
    12. Υποχρεωτικοί κανόνες ευζωίας, απαγόρευση μοναξιάς των ζώων και εκπαίδευση
    13. Αφαίρεση άδειας κυνηγιού όταν δεν είναι τα ζώα τσιπαρισμένα και κυρώσεις για εγκατάλειψη κουταβιών
    14. Κανόνες επαγγελματικής εκτροφής
    15. Αύξηση του ορίου ηλίκιας των νεογνών πριν δοθούν
    16. Απαγόρευση αγγελιών για ζευγάρωμα ζώων
    17. Υποχρεωτική αναγραφή κειμένου υπεύθυνης υιοθεσίας σε όλες τις αγγελίες ζώων
    18. Αναγνώριση του Adoption Fee
    19. Μη επιτρεπόμενες μέθοδοι εκπαίδευσης ζώων
    20. Ρητή απαγόρευση για το παστούρωμα
    21. Εισαγωγή εκπαιδευτικών φιλοζωικών προγραμμάτων σε σχολεία
    22. Εύκολη πρόσβαση πολιτών σε καταφύγια και κυνοκομεία ζώων
    23. Ελεύθερη πρόσβαση ζώων σε παραλίες και θάλασσες
    24. Επιχορήγηση Ζωοφικών Σωματείων
    25. Επιτροπή Εποπτείας Δήμων
    26. Κυρώσεις Δήμων για την απουσία προγράμματος διαχείρισης ζώων
    27. Μητρώο Ηλεκτρονικού Βιβλιαρίου
    28. Μητρώο Παραβατών
    29. Δυνατότητα Εθνικής Γραμμής Καταγγελιών
    30. Δημιουργία πάρκων ζώων
    31. Αφαίρεση ζώου από τον κηδεμόνα του σε περίπτωση κακοποιήσης και οικονομικές κυρώσεις.
    Τα σημεία που εντοπίζουμε και ελπίζουμε να βελτιωθούν:
    1. Να γίνει υποχρεωτική η στείρωση και των δεσποζόμενων ζώων. Από τη στιγμή που ξεκίνησε η συζήτηση για το νέο σχέδιο νόμου ξεκίνησαν οι αντιδράσεις. Δεν φανταζόμασταν όμως ποτέ ότι οι αντιδράσεις θα έφταναν σε αυτό το βαθμό και με αυτή την ένταση. Το γεγονός αυτό καθαυτό επιβεβαιώνει τον λόγο για τον οποίο ο αριθμός αδέσποτων ζώων στη χώρα μας είναι σήμερα που μιλάμε μερικά εκατομμύρια – αριθμός καθημερινά αυξανόμενος. Ο φόβος μας επιβεβαιώθηκε διαβάζοντας το άρθρο 39, παράγραφος 3 του νομοσχεδίου, η οποία ουσιαστικά δύναται να εξαιρέσει από την υποχρεωτική στείρωση αυτούς για τους οποίους επιβάλλεται να θεσπιστεί. Ζητάμε την στείρωση των αδέσποτων και των δεσποζόμενων ζώων, τουλάχιστον για μερικά χρόνια, τουλάχιστον μέχρι να αποκτήσουμε παιδεία. Ζητάμε να μην κάνετε ούτε ένα βήμα πίσω στα συμφέροντα και την αμάθεια για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο μας μέχρι να μην υπάρχει ούτε ένα αδέσποτο στον δρόμο, μέχρι να αδειάσουν τα κλουβιά.
    2. Παρίσταται αναγκαίο να απαγορευτεί η διαμονή ζώων σε ταράτσες. Βρίσκονται αυτή τη στιγμή χιλιάδες ζώα παρατημένα, υπό όλες τις αντίξοες καιρικές συνθήκες στο έλεος του Θεού και μακριά από τα βλέμματά μας. Αποτελεί σοβαρότατη κακοποίηση και πρέπει να απαγορευτεί.
    Η εμπειρία μας τόσα χρόνια στην περισυλλογή αδέσποτων η παρατημένων ζώων έχει δείξει πως τα ζώα που προέρχονται από μόνιμη διαμονή σε ταράτσα παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα κοινωνικοποίησης αλλά και συμπεριφοράς (επιθετικότητα). Τα περισσότερα από αυτά δεν βγαίνουν τις απαραίτητες βόλτες ημερησίως και αυτό έχει τρομερές επιπτώσεις στην συμπεριφορά τους.
    3. Χρειάζεται πιο αναλυτικό νομοθετικό πλαίσιο της διαδικασίας υιοθεσίας ζωών στο εξωτερικό, ώστε να μην κατηγορούμαστε αδίκως ως λαθρέμποροι. Έχουμε άψογη συνεργασία με ζωοφιλικά σωματεία του εξωτερικού και έχουν αποκτήσει στις χώρες αυτές μια αξιοπρεπή ζωή πάρα πολλά αδέσποτα της Ελλάδας.
    4. Υπάρχει ανάγκη οι κάτοικοι που διαμένουν σε πολυκατοικίες και που είναι κηδεμόνες ζωών να μπορούν να έχουν όσα ζώα επιθυμούν, αρκεί να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, καθαριότητας και κοινής ησυχίας.
    5. Η επανένταξη των ζώων δεν είναι εφικτή όταν ταυτόχρονα πρέπει να λάβει χώρα σε μέρος το οποίο να απέχει ταυτόχρονα 200 μέτρα από νοσοκομεία, αθλητικά κέντρα, σχολεία, λιμάνια. Τα ζώα μετακινούνται και εφόσον επανεντάσσονται μπορούν να μετακινηθούν παντού.
    6. Ελεύθερη μετακίνηση ζώων με συνοδό στα ΜΜΜ με εισητήριο.
    7. Απαγόρευση κλουβιών μεταφοράς ζώων στο πίσω μέρος του οχήματος και έξω από αυτό.
    8. Σύσταση ανεξάρτητης κτηνιατρικής αρχής για την εποπτεία των κυνοκομίων. Ο έλεγχος δεν είναι αποτελεσματικός όταν πραγματοποιείται από τις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες.
    9. Αύξηση του ορίου δυνατότητας παραμονής ζώου σε καταφύγιο. Το διάστημα των 30 ημερών δεν είναι αρκετό ώστε να καταστεί εφικτό ένα ζώο να εξεταστεί, να θεραπευθεί, να φωτογραφηθεί, να προωθηθεί, ώστε να υιοθετηθεί.
    Είμαστε εδώ, μαζί σας, δίπλα σας, να συνεχίσουμε εθελοντικά αυτό που κάνουμε τόσα χρόνια για το δικάιωμα αξιοπρεπούς ζωής όλων των συναισθανόμενων πλασμάτων!
    Να ευχαριστήσουμε με όλη μας την ψυχή την εξαίρετη Δικηγόρο κα. Νίκη Τηλιακού που μας βοήθησε στην πλήρη και αναλυτική κατανόηση του συνόλου του νομοσχεδίου!
    Με εκτίμηση
    Η ομάδα της ΖΕΗ

  • 17 Μαΐου 2021, 11:40 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

    Ζητούμε την προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου με στόχο τη διαφάνεια και το αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.

  • 17 Μαΐου 2021, 11:08 | Αλίκη Τσαντεφσκη

    Οι δημοι έχουν την μεγαλύτερη ευθύνη. Πρεπει να εγγυηθούν οτι τα αστεγα ζωα θα στειρωθουν και ευνοϊκοί όροι διαβίωσης στα καταφύγια πρεπει να υπάρχουν οχι να θανατωθουν. Οι ιδιώτες που δεν μπορουν να στειρωσουν τα ζωα τους πρεπει να γίνεται με έξοδα του Δήμου οπως και οι φιλοζωικές ομάδες πρεπει να εχουν πρόσβαση σε στειρωση ζωων με έξοδα του Δήμου. Τα ζωα με προβληματα υγείας και κατάλληλη ηλικία πρεπει να λαμβάνονται υπόψη. Συμφωνώ με την στειρωση ζωων ΑΛΛΑ οι δημοι να λαμβανουν την ευθηνη επισης για αυτή την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν συμβάλει σημαντικά.

  • 17 Μαΐου 2021, 10:00 | Αλίκη Τσαντεφσκη

    Η στειρωση των ζωων φυσικα και βοηθάει ωστοσο ΔΩΡΕΑΝ στειρωση των ζωων πρεπει να προσφέρεται από τους δήμους για τους ιδιώτες που δεν εχουν την οικονομικη ευκαιρια ( μαζί και microchip). Την μεγαλύτερη ευθηνη την εχουν οι τοπικοι δημοι που δεν στειρωνουν τα αστεγα ζωα ( που τα ονομάζουν «αδεσποτα»). Πολλές φορές συμβολαια υιοθεσίας δεν τηρούνται όσον αφορά την στειρωση γιατί οι αρμόδιοι δεν είναι διαθέσιμοι και οι ιδιώτες δεν εχουν πια που να απευθυνθούν. Οι φιλοζωικές ομάδες πρεπει επισης να εχουν πρόσβαση σε ΔΩΡΕΑΝ στειρωσεις ζωων με πεπειραμενους κτηνιάτρους και αυτα τα έξοδα να ειναι του Δήμου οχι δικα τους.
    Εχουν επιβληθεί πρόστιμα για το αν ταΐσει κανεις άστεγο ζωο και τώρα φαντάζομαι αν δεν στειρωνει αλλα οι δημοι δεν συμβάλουν στη προστασία των ζωων.

  • 17 Μαΐου 2021, 09:30 | Ελενα Πετεβέ

    Συμφωνούμε με τις θέσεις της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας

    ΑΡΤΕΜΙΣ Φιλοζωικό Σωματείο Ευβοίας

  • 17 Μαΐου 2021, 09:24 | Ιωάννα Ναζλίδου

    Παρ. 2(β), 2(βα):
Οι Δήμοι θα έπρεπε να έχουν την υποχρέωση συνεργασίας με τα νόμιμα φιλοζωικά σωματεία και η φιλοξενία των ζώων δεν θα έπρεπε να περιορίζεται στα καταφύγια, αλλά μέσω του ρόλου του Αναδόχου, να επιτρέπεται και στα σπίτια των εθελοντών και μελών του σωματείου. Ας μην ξεχνάμε ότι ζώα που χρήζουν παρακολούθησης (όπως π.χ., τραυματισμένα, φοβικά, κουτάβια, γατάκια), αλλά και τα ζώα που δεν μπορούν να παραμείνουν σε κλουβί (όπως π.χ., οι γάτες), φιλοξενούνται ιδανικά και για ευνόητους λόγους εντός σπιτιού.
    Υπάρχουν απόλυτα νόμιμα σωματεία ΧΩΡΙΣ καταφύγια καθώς οι Δήμοι μας συνεργάζονται με ιδιώτες αδειοδοτημένους επαγγελματίες με χώρο φύλαξης ζώων.
    Προσφέρουμε ανιδιοτελώς χρόνια τώρα την βοήθεια μας στον Δήμο μας, ακολουθώντας όσα όριζε μέχρι σήμερα ο νόμος, με συμφωνητικό εθελοντικής συνεργασίας με τον Δήμο.
    Φιλοξενούμε στα σπίτια μας ζώα φοβικά ή τραυματισμένα προκειμένου να ξεπεράσουν τα προβλήματα τους και να είναι κατάλληλα προς υιοθεσία.
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ :
    β) Τη συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που είναι εγγεγραμμένα στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς με στόχο ιδίως (βα) την αποτελεσματική υλοποίηση προγραμμάτων περισυλλογής και φιλοξενίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε κατάλληλα διαμορφωμένα καταφύγια που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Καταφυγίων της παρ. 23 του άρθρου 3, Είτε συνεργαζόμενα με τον Δήμο τους χωρίς να διαθέτουν δικό τους καταφύγιο (ββ) τον εμβολιασμό και τη σήμανση αδέσποτων ζώων, (βγ) την περίθαλψη με υποστήριξη κτηνιάτρου των ασθενών ή τραυματισμένων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, (βδ) τη μέριμνα για την υιοθεσία τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ή την επανένταξή τους στο οικείο περιβάλλον και (βε) την εν γένει υλοποίηση κάθε σχετικής δράσης προς τον σκοπό της επίτευξης των στόχων του παρόντος νόμου.

  • 17 Μαΐου 2021, 09:05 | Ιωάννα Ναζλίδου

    (β) Την υποχρέωση συνεργασίας με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

    β) Τη μέριμνα ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων των δήμων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δράσεις για:
    (βα) τη στείρωση των αδέσποτων ζώων,σκύλων και γατών σε δωδεκάμηνη βάση

    5. Αρμόδιες αρχές ελέγχου της εφαρμογής της κτηνιατρικής νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς και της ορθής λειτουργίας του συστήματος σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου δήμου. Οι αρχές αυτές έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
    (α) Τη συνεργασία με τους φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς για τον συντονισμό των ενεργειών τους, την παροχή τεχνικών οδηγιών και κάθε είδους υποστήριξης για την πλήρη και ενιαία εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης σκύλων και γατών.
    (β) Τον έλεγχο και την εποπτεία των φορέων εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς.
    (γ) Τον έλεγχο σε τακτική βάση, καθώς και μετά από υποβολή καταγγελιών, των καταφυγίων στα οποία διαμένουν ζώα συντροφιάς, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας και οι λοιποί όροι που τίθενται από τη νομοθεσία.

    ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΟΛΟ ΤΟ γ, οι κτηνιατρικές κατά τόπους υπηρεσίες όχι μόνο στάθηκαν ανίκανες να παρακολουθούν θέματα ευζωίας μέσα στα κυνοκομεία , όπως τους όριζε ο 4039/12 , αλλά είναι απολύτως υπεύθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ , ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΖΩΙΑ ΣΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ;

    Και εξακολουθεί το νομοσχέδιο να τις ορίζει υπεύθυνες για την ευζωία στα κυνοκομεία ;
    ΝΑ ΓΙΝΕΙ
    /τον έλεγχο κλπ θα τον έχει η 5μελής επιτροπή ,που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, εφόσον τα μέλη της το επιθυμούν την κατάσταση κλπ στα κυνοκομεία, θα κάνουν παρατηρήσεις για ότι εντοπίζουν κλπ .

    ΝΕΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ
    Ο ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΣΙΠ ΕΠΕΧΕΙ ΠΟΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ 1000 ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΖΩΟ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ.
    Είναι γνωστό σε όλους , ότι βρίσκουμε διαρκώς εγκαταλελειμμένα ή χαμένα ζώα , κυρίως κυνηγόσκυλα που έχουν τσιπ αλλά δεν είναι καταχωρημένο αυτό με ευθύνη του κτηνιάτρου στη βάση δεδομένων ή από τώρα στο ΕΜΖΣ
    Ακολούθως να τηρείται αρχείο από κάθε κτηνίατρο που εξετάζει ζώα συντροφιάς με τον αριθμό τσιπ του κάθε ζώου.

  • 17 Μαΐου 2021, 09:38 | ΚΑΙΤΗ ΒΟΡΓΙΑ

    2 (β) Την υποχρέωση συνεργασίας με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

    β) Τη μέριμνα ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων των δήμων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δράσεις για:

    (βα) τη στείρωση των αδέσποτων ζώων, σκύλων και γατών σε δωδεκάμηνη βάση

    5. Αρμόδιες αρχές ελέγχου της εφαρμογής της κτηνιατρικής νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς και της ορθής λειτουργίας του συστήματος σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου δήμου. Οι αρχές αυτές έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

    (α) Τη συνεργασία με τους φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς για τον συντονισμό των ενεργειών τους, την παροχή τεχνικών οδηγιών και κάθε είδους υποστήριξης για την πλήρη και ενιαία εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης σκύλων και γατών.

    (β) Τον έλεγχο και την εποπτεία των φορέων εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς.

    (γ) Τον έλεγχο σε τακτική βάση, καθώς και μετά από υποβολή καταγγελιών, των καταφυγίων στα οποία διαμένουν ζώα συντροφιάς, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας και οι λοιποί όροι που τίθενται από τη νομοθεσία.

    Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Το (γ) πρέπει να απαλειφθεί, οι κτηνιατρικές κατά τόπους υπηρεσίες όχι μόνο στάθηκαν ανίκανες να παρακολουθούν θέματα ευζωίας μέσα στα κυνοκομεία, όπως τους όριζε ο 4039/12, αλλά είναι απολύτως υπεύθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ. Αυτές λοιπόν θα συνεχίσουν να ελέγχουν την ευζωία στα κυνοκομεία; Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να τις ορίζει υπεύθυνες για την ευζωία στα κυνοκομεία.

    Πρόταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Τον έλεγχο να αναλαμβάνει η 5μελής επιτροπή, που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, εφόσον τα μέλη της το επιθυμούν, την κατάσταση κλπ στα κυνοκομεια, θα κάνουν παρατηρήσεις για ό,τι εντοπίζουν κλπ. Και υποχρεωτικά θα συντάσσει μηνιαία έκθεση η οποία θα αποστέλλεται στο Υπουργείο.
    Να οριστούν ειδικοί – επίτροποι ευζωίας που έχουν την αντίστοιχη γνώση, άτομα με σπουδές στην ευζωία και τα δικαιώματα των ζώων, και η δράση τους θα είναι συμβουλευτική.
    Ο κτηνίατρος που δεν προχωρά στην καταχώρηση του τσιπ να λαμβάνει ποινή διοικητικού προστίμου 1.000,00 ευρώ για κάθε ζώο, ομοίως και ο ιδιοκτήτης του ζώου. Είναι γνωστό σε όλους, ότι βρίσκονται εγκαταλελειμμένα ή χαμένα ζώα κυρίως κυνηγόσκυλα που έχουν τσιπ ΑΚΑΤΑΧΩΡΗΤΑ στη βάση δεδομένων ή από τώρα στο ΕΜΖΣ.

    Άρθρο 4 Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ)

    http://www.opengov.gr/ypes/?p=7915

    2. Πιστοποιημένοι χρήστες του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς είναι: α) Οι κτηνίατροι για την καταγραφή των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους. Η ιδιότητά τους ταυτοποιείται μέσω διαλειτουργικότητας με το μητρώο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ). Τα πρόσωπα της παρούσας περίπτωσης οφείλουν να ενημερώνουν το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς με τα λοιπά στοιχεία ταυτοποίησής τους.

    (β) Οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

    (γ) Οι αρμόδιοι υπάλληλοι των δήμων για τις ανάγκες παρακολούθησης και εφαρμογής του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, την κατάρτιση προγραμμάτων για τα δεσποζόμενα ζώα, καθώς και για τις ανάγκες καταχώρισης και επικαιροποίησης ατελώς των στοιχείων των δημοτών και των κατοίκων τους και των σχετικών μεταβολών τους.

    (δ) Οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    (ε) Οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Τμήματος Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών.

    Πρόταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Να προστεθεί και η ΕΛ.ΑΣ

    8. Εκτός από τους χρήστες της παρ. 2, διαβαθμισμένη πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς έχουν:

    (α) Οι αρχές και οι φορείς των παρ. 1 έως 6 του άρθρου 3, για την άσκηση των αρμοδιοτήτων που τους ανατίθενται με τον παρόντα και

    (β) οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων, για την ενημέρωσή τους σχετικά με το σύνολο των δεδομένων των ζώων που έχουν καταχωρηθεί στο ΕΜΖΣ με τη χρήση προσωπικών κωδικών.

    Πρόταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Να προστεθούν στη διαβαθμισμένη πρόσβαση και οι φιλοζωικοί σύλλογοι και οργανώσεις μόνο για να πληροφορούνται το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη του ζώου που βρήκαν και για κανένα άλλο στοιχείο, και ο ιδιοκτήτης μόνο και μόνο για να μπορεί να αλλάζει τον αριθμό του τηλεφώνου του.

    Είναι αδήριτη ανάγκη στο site του ΥΠΕΣ να αναρτάται δημόσια η επωνυμία της επιχείρησης των νόμιμων εκτροφέων, με τον αριθμό άδεια τους, τα καταγεγραμμένα ζώα προς εκτροφή με τους αριθμούς microchip, ώστε να γνωρίζει αυτός που έχει δει ένα ζώο συντροφιάς και θέλει να το αποκτήσει, αν ο εκτροφέας είναι νόμιμος, αν το συγκεκριμένο κατοικίδιο έχει τσιπ και αν ταυτοποιείται ο αρ. αδείας του εκτροφέα με αυτόν που τυχόν μπορεί να του παρουσιάζει, προς αποφυγή παραπλάνησης του νέου κηδεμόνα αλλά και ευκολότερου ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές. Στα ανωτέρω δημόσια στοιχεία δεν περιλαμβάνονται προσωπικά δεδομένα συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος η λίστα αυτή να μην είναι δημόσια προσβάσιμη.

  • 17 Μαΐου 2021, 08:08 | Μαρίνα

    Υπέρ των θέσεων της ΠΦΠΟ.

    Συγκεκριμένα:

    2 (β) Την υποχρέωση συνεργασίας με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

    β) Τη μέριμνα ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων των δήμων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δράσεις για:

    (βα) τη στείρωση των αδέσποτων ζώων, σκύλων και γατών σε δωδεκάμηνη βάση

    5. Αρμόδιες αρχές ελέγχου της εφαρμογής της κτηνιατρικής νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς και της ορθής λειτουργίας του συστήματος σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου δήμου. Οι αρχές αυτές έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

    (α) Τη συνεργασία με τους φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς για τον συντονισμό των ενεργειών τους, την παροχή τεχνικών οδηγιών και κάθε είδους υποστήριξης για την πλήρη και ενιαία εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης σκύλων και γατών.

    (β) Τον έλεγχο και την εποπτεία των φορέων εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς.

    (γ) Τον έλεγχο σε τακτική βάση, καθώς και μετά από υποβολή καταγγελιών, των καταφυγίων στα οποία διαμένουν ζώα συντροφιάς, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας και οι λοιποί όροι που τίθενται από τη νομοθεσία.

    Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Το (γ) πρέπει να απαλειφθεί, οι κτηνιατρικές κατά τόπους υπηρεσίες όχι μόνο στάθηκαν ανίκανες να παρακολουθούν θέματα ευζωίας μέσα στα κυνοκομεία, όπως τους όριζε ο 4039/12, αλλά είναι απολύτως υπεύθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ. Αυτές λοιπόν θα συνεχίσουν να ελέγχουν την ευζωία στα κυνοκομεία; Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να τις ορίζει υπεύθυνες για την ευζωία στα κυνοκομεία.

    Πρόταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Τον έλεγχο να αναλαμβάνει η 5μελής επιτροπή, που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, εφόσον τα μέλη της το επιθυμούν, την κατάσταση κλπ στα κυνοκομεια, θα κάνουν παρατηρήσεις για ό,τι εντοπίζουν κλπ. Και υποχρεωτικά θα συντάσσει μηνιαία έκθεση η οποία θα αποστέλλεται στο Υπουργείο.
    Να οριστούν ειδικοί – επίτροποι ευζωίας που έχουν την αντίστοιχη γνώση, άτομα με σπουδές στην ευζωία και τα δικαιώματα των ζώων, και η δράση τους θα είναι συμβουλευτική.
    Ο κτηνίατρος που δεν προχωρά στην καταχώρηση του τσιπ να λαμβάνει ποινή διοικητικού προστίμου 1.000,00 ευρώ για κάθε ζώο, ομοίως και ο ιδιοκτήτης του ζώου. Είναι γνωστό σε όλους, ότι βρίσκονται εγκαταλελειμμένα ή χαμένα ζώα κυρίως κυνηγόσκυλα που έχουν τσιπ ΑΚΑΤΑΧΩΡΗΤΑ στη βάση δεδομένων ή από τώρα στο ΕΜΖΣ.

  • 17 Μαΐου 2021, 06:41 | Μαργαριτα

    Ζητούμε την προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου με στόχο τη διαφάνεια και το αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.

  • 17 Μαΐου 2021, 06:34 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Ζητούμε την προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου με στόχο τη διαφάνεια και το αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.

  • 17 Μαΐου 2021, 01:23 | Σωσάννα Μπ

    α) Η προστασία των ζώων δεν μπορεί να διαχωριστεί εκτός του πλαισίου της Υγείας των Ζώων και της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ. Από τον ορισμό της η προστασία των ζώων συντροφιάς περιλαμβάνει την υγεία των ζώων αυτών. Ο Κανονισμός Ε.Ε. 2017/625 περί επισήμων ελέγχων δεν διαχωρίζει την προστασία των ζώων σε προστασία των παραγωγικών ζώων, προστασία των ζώων συντροφιάς και προστασία των αγρίων ζώων και δεν εξαιρεί τα ζώα συντροφιάς από τους επισήμους ελέγχους της υγείας και της προστασίας των ζώων. Η Προστασία των Ζώων είναι αρμοδιότητα των επισήμων κτηνιάτρων που εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο του συστήματος επισήμων κτηνιατρικών ελέγχων.
    Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Κατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμό Ε.Ε. 2019/2035 «για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους κανόνες που διέπουν τις εγκαταστάσεις στις οποίες διατηρούνται χερσαία ζώα και τα εκκολαπτήρια, καθώς και την ιχνηλασιμότητα ορισμένων δεσποζόμενων χερσαίων ζώων και αυγών για επώαση» που ισχύει από την 21η Απριλίου 2021 και θέτει όρους και προϋποθέσεις έγκρισης των καταφυγίων και των κέντρων συγκέντρωσης σκύλων και γατών που αφορούν την υγεία των ζώων.

    β) Η διάσπαση των αρμοδιοτήτων ουδόλως θα συμβάλλει στην προαγωγή της υγείας και προστασίας των ζώων συντροφιάς. Ένα καθαρά Κτηνιατρικό Τμήμα αποκομμένο από το φυσικό του χώρο, τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής το οποίο θα διευθύνεται από διοικητικό υπάλληλο, θα είναι ένα τμήμα αποδυναμωμένο που δεν θα έχει τη δυνατότητα να επωφελείται από συνέργειες, να διευθύνεται από έμπειρο κτηνίατρο και να παρακολουθεί το θέμα σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο
    Η εκπόνηση, παρακολούθηση και εποπτεία των προγραμμάτων διαχείρισης του
    πληθυσμού των ζώων συντροφιάς συνιστά απόλυτα Κτηνιατρική αρμοδιότητα,
    δεδομένου ότι:
    1. η κτηνιατρική αρμοδιότητα επί του θέματος θεωρείται διεθνώς αυτονόητη και
    αναγνωρίζεται σαφώς στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία
    των Ζώων (ΟΙΕ) και επιπλέον
    2
    2. τα προγράμματα διαχείρισης υπερπληθυσμού ζώων συντροφιάς συνδυάζονται
    πάντα με άλλα παράλληλα προγράμματα καταπολέμησης της λύσσας,
    λεϊσμανίωσης και άλλων ζωοανθρωπονόσων ή/και νέων αναδυόμενων
    νοσημάτων, για την εφαρμογή των οποίων απαιτείται κτηνιατρική εκπαίδευση,
    αντίληψη και εμπειρία. Η παράδοση της αρμοδιότητας επιτήρησης της
    εφαρμογής των προγραμμάτων αδέσποτων ζώων και ζώων συντροφιάς σε άλλους
    φορείς που δεν διαθέτουν κτηνιατρικό προσωπικό, όπως η Διεύθυνση
    Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών
    και η Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης, αναμένεται να έχει δυσμενέστατες
    συνέπειες και πιθανώς θα οδηγήσει σε σοβαρούς κινδύνους για την Υγεία των
    ζώων, αλλά και τη Δημόσια Υγεία. Σε μια περίοδο που έχει γίνει τόσο εμφανής η
    ανάγκη της συμπόρευσης της Πολιτείας με τη γνώμη και τις γνώσεις των ειδικών
    επιστημόνων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας CoViD-19
    στον άνθρωπο, είναι αυτονόητο ότι η υγεία και η προστασία των ζώων πρέπει να
    παραμείνει υπό την επίβλεψη και τον έλεγχο των κατεξοχήν ειδικών επιστημόνων
    κτηνιάτρων.

  • 17 Μαΐου 2021, 01:53 | Σωσάννα Μπ

    Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων διαχείρισης και λειτουργίας της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους είναι απαράδεκτη, διότι η βάση αυτή αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των προγραμμάτων καταπολέμησης των ζωοανθρωπονόσων που παρακολουθούνται και συντονίζονται από το Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων της Δ/νσης Υγείας των Ζώων που παραμένει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (επισυνάπτεται η υπ’ αριθ. 331/10301/25.01.2013 Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΦΕΚ 198 Β΄) «Πρόγραμμα Επιτήρησης και Καταπολέμησης της Λύσσας στην Ελλάδα» όπως ισχύει).

  • 17 Μαΐου 2021, 01:20 | Στεφανος Μανωλης

    Το (γ) πρέπει να απαλειφθεί, οι κτηνιατρικές κατά τόπους υπηρεσίες όχι μόνο στάθηκαν ανίκανες να παρακολουθούν θέματα ευζωίας μέσα στα κυνοκομεία, όπως τους όριζε ο 4039/12, αλλά είναι απολύτως υπεύθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ. Αυτές λοιπόν θα συνεχίσουν να ελέγχουν την ευζωία στα κυνοκομεία; Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να τις ορίζει υπεύθυνες για την ευζωία στα κυνοκομεία.
    Τον έλεγχο να αναλαμβάνει η 5μελής επιτροπή, που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, εφόσον τα μέλη της το επιθυμούν, την κατάσταση κλπ στα κυνοκομεια, θα κάνουν παρατηρήσεις για ό,τι εντοπίζουν κλπ. Και υποχρεωτικά θα συντάσσει μηνιαία έκθεση η οποία θα αποστέλλεται στο Υπουργείο.
    Να οριστούν ειδικοί – επίτροποι ευζωίας που έχουν την αντίστοιχη γνώση, άτομα με σπουδές στην ευζωία και τα δικαιώματα των ζώων, και η δράση τους θα είναι συμβουλευτική.
    Ο κτηνίατρος που δεν προχωρά στην καταχώρηση του τσιπ να λαμβάνει ποινή διοικητικού προστίμου 1.000,00 ευρώ για κάθε ζώο, ομοίως και ο ιδιοκτήτης του ζώου. Είναι γνωστό σε όλους, ότι βρίσκονται εγκαταλελειμμένα ή χαμένα ζώα κυρίως κυνηγόσκυλα που έχουν τσιπ ΑΚΑΤΑΧΩΡΗΤΑ στη βάση δεδομένων ή από τώρα στο ΕΜΖΣ.

  • 17 Μαΐου 2021, 01:35 | Σωσάννα Μπ

    Η προστασία των ζώων δεν μπορεί να διαχωριστεί εκτός του πλαισίου της Υγείας των Ζώων και της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ. Από τον ορισμό της η προστασία των ζώων συντροφιάς περιλαμβάνει την υγεία των ζώων αυτών. Ο Κανονισμός Ε.Ε. 2017/625 περί επισήμων ελέγχων δεν διαχωρίζει την προστασία των ζώων σε προστασία των παραγωγικών ζώων, προστασία των ζώων συντροφιάς και προστασία των αγρίων ζώων και δεν εξαιρεί τα ζώα συντροφιάς από τους επισήμους ελέγχους της υγείας και της προστασίας των ζώων. Η Προστασία των Ζώων είναι αρμοδιότητα των επισήμων κτηνιάτρων που εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο του συστήματος επισήμων κτηνιατρικών ελέγχων.
    Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Κατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμό Ε.Ε. 2019/2035 «για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους κανόνες που διέπουν τις εγκαταστάσεις στις οποίες διατηρούνται χερσαία ζώα και τα εκκολαπτήρια, καθώς και την ιχνηλασιμότητα ορισμένων δεσποζόμενων χερσαίων ζώων και αυγών για επώαση» που ισχύει από την 21η Απριλίου 2021 και θέτει όρους και προϋποθέσεις έγκρισης των καταφυγίων και των κέντρων συγκέντρωσης σκύλων και γατών που αφορούν την υγεία των ζώων.

    β) Η διάσπαση των αρμοδιοτήτων ουδόλως θα συμβάλλει στην προαγωγή της υγείας και προστασίας των ζώων συντροφιάς. Ένα καθαρά Κτηνιατρικό Τμήμα αποκομμένο από το φυσικό του χώρο, τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής το οποίο θα διευθύνεται από διοικητικό υπάλληλο, θα είναι ένα τμήμα αποδυναμωμένο που δεν θα έχει τη δυνατότητα να επωφελείται από συνέργειες, να διευθύνεται από έμπειρο κτηνίατρο και να παρακολουθεί το θέμα σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

    Η εκπόνηση, παρακολούθηση και εποπτεία των προγραμμάτων διαχείρισης του
    πληθυσμού των ζώων συντροφιάς συνιστά απόλυτα Κτηνιατρική αρμοδιότητα,
    δεδομένου ότι:
    1. η κτηνιατρική αρμοδιότητα επί του θέματος θεωρείται διεθνώς αυτονόητη και
    αναγνωρίζεται σαφώς στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία
    των Ζώων (ΟΙΕ) και επιπλέον
    2. τα προγράμματα διαχείρισης υπερπληθυσμού ζώων συντροφιάς συνδυάζονται
    πάντα με άλλα παράλληλα προγράμματα καταπολέμησης της λύσσας,
    λεϊσμανίωσης και άλλων ζωοανθρωπονόσων ή/και νέων αναδυόμενων
    νοσημάτων, για την εφαρμογή των οποίων απαιτείται κτηνιατρική εκπαίδευση,
    αντίληψη και εμπειρία. Η παράδοση της αρμοδιότητας επιτήρησης της
    εφαρμογής των προγραμμάτων αδέσποτων ζώων και ζώων συντροφιάς σε άλλους
    φορείς που δεν διαθέτουν κτηνιατρικό προσωπικό, όπως η Διεύθυνση
    Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών
    και η Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης, αναμένεται να έχει δυσμενέστατες
    συνέπειες και πιθανώς θα οδηγήσει σε σοβαρούς κινδύνους για την Υγεία των
    ζώων, αλλά και τη Δημόσια Υγεία. Σε μια περίοδο που έχει γίνει τόσο εμφανής ηανάγκη της συμπόρευσης της Πολιτείας με τη γνώμη και τις γνώσεις των ειδικώνεπιστημόνων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας CoViD-19στον άνθρωπο, είναι αυτονόητο ότι η υγεία και η προστασία των ζώων πρέπει ναπαραμείνει υπό την επίβλεψη και τον έλεγχο των κατεξοχήν ειδικών επιστημόνων κτηνιάτρων.

  • 17 Μαΐου 2021, 01:33 | Τριάντης Νίκος

    ητούμε την προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου με στόχο τη διαφάνεια και το αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.

  • 17 Μαΐου 2021, 00:59 | Αργυρώ

    Ζητούμε την προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου με στόχο τη διαφάνεια και το αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους

  • 17 Μαΐου 2021, 00:36 | Κώστας

    Ζητούμε την προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου με στόχο τη διαφάνεια και το αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους

  • 17 Μαΐου 2021, 00:09 | Πηνελόπη

    Ζητούμε την προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου με στόχο τη διαφάνεια και το αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους

  • 17 Μαΐου 2021, 00:49 | Ελένη

    Ζητούμε την προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου με στόχο τη διαφάνεια και το αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους

  • 17 Μαΐου 2021, 00:14 | Πεσιλής Απόστολος

    α) Ως αρμόδια αρχή για τη φροντίδα, την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι οι δήμοι και συνεργάζονται με τα φιλοζωικά σωματεία. Θεωρούμε πρωτίστως απαραίτητη τη συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος (ΚΟΕ), διότι διαχειρίζεται ένα τεράστιο αρχείο γενεαλογικών χαρτών των καθαρόαιμων σκύλων και είναι το επίσημα αναγνωρισμένο Κυνολογικό όργανο της χώρας με τεράστια εμπειρία και συνεισφορά με την ιδιότητα του και στην απάλειψη των αδέσποτων ζώων. Σημαντικής σημασίας θα ήταν και η συνεργασία με τις κυνηγετικές οργανώσεις (ΚΣΕ) ως εκπρόσωποι πολλών χιλιάδων ιδιοκτητών σκύλων εργασίας κυνηγετικής φύσης.

  • 16 Μαΐου 2021, 23:11 | Πεσιλής Σταύρος

    α) Ως αρμόδια αρχή για τη φροντίδα, την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι οι δήμοι και συνεργάζονται με τα φιλοζωικά σωματεία. Θεωρούμε πρωτίστως απαραίτητη τη συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος (ΚΟΕ), διότι διαχειρίζεται ένα τεράστιο αρχείο γενεαλογικών χαρτών των καθαρόαιμων σκύλων και είναι το επίσημα αναγνωρισμένο Κυνολογικό όργανο της χώρας με τεράστια εμπειρία και συνεισφορά με την ιδιότητα του και στην απάλειψη των αδέσποτων ζώων. Σημαντικής σημασίας θα ήταν και η συνεργασία με τις κυνηγετικές οργανώσεις (ΚΣΕ) ως εκπρόσωποι πολλών χιλιάδων ιδιοκτητών σκύλων εργασίας κυνηγετικής φύσης.

  • 16 Μαΐου 2021, 23:16 | Φλωράκος Νίκος

    α) Ως αρμόδια αρχή για τη φροντίδα, την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι οι δήμοι και συνεργάζονται με τα φιλοζωικά σωματεία. Πρέπει να υπάρχει πρωτίστως η απαραίτητη συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος (ΚΟΕ), διότι διαχειρίζεται ένα τεράστιο αρχείο γενεαλογικών χαρτών των καθαρόαιμων σκύλων και είναι το επίσημα αναγνωρισμένο Κυνολογικό όργανο της χώρας με τεράστια εμπειρία και συνεισφορά με την ιδιότητα του και στην απάλειψη των αδέσποτων ζώων. Σημαντικής σημασίας θα ήταν και η συνεργασία με τις κυνηγετικές οργανώσεις (πχ ΚΣΕ) ως εκπρόσωποι πολλών χιλιάδων ιδιοκτητών σκύλων εργασίας κυνηγετικής φύσης. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι κυνηγετικοι σκύλοι αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της κυνολογιας της χώρας μας. Συμπερασματικα είναι αντιδημοκρατικο, οι εκπρόσωποι μιας μεγάλης κυνοφιλικης ομάδας, να μην μπορούν να συμμετέχουν ενεργά (και να λαμβάνονται υπόψιν οι τεκμηριωμένες νες απόψεις τους) στην διαμόρφωση αυτού του νομοσχεδίου.

  • 16 Μαΐου 2021, 23:19 | Φλωράκος Νίκος

    α) Θεωρω ότι η αναγνώριση της ερασιτεχνικής εκτροφής μη εμπορικού χαρακτήρα και η επίσημη αναφορά της στο άρθρο, είναι υψίστης σημασίας για την κυνοφιλία της χώρας μας και ειδικά για τη βελτίωση και διαιώνιση των επιχώριων φυλών, των καθαρόαιμων φυλών και των σκύλων εργασίας. Πιστεύω πως πρέπει να υπάρξει αναφορά και συγκεκριμένη επεξήγηση της ιδιότητας του ερασιτέχνη εκτροφέα, με τρόπο τέτοιο που να διαχωρίζει σαφώς τι ΥΠΟΧΡΕΏΣΕΙΣ και το ΣΚΟΠΌ της εκτροφής αυτής, από την επαγγελματική εκτροφή.
    β) Προβλέπεται από το νομοσχέδιο υπομητρώο φιλοζωικών σωματείων, οργανώσεων και ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος καθώς και όλοι οι όμιλοι φυλών δε παρατηρώ να έχουν καμία θέση σε αυτό. Ο ΚΟΕ και οι όμιλοι φυλών είναι εγκεκριμένοι από το κράτος και είναι οι κύριοι εκπρόσωποι χιλιάδων σκύλων καθαρόαιμων φυλών και πιστεύω πως πρέπει να έχουν ουσιαστική συμμετοχή στο νομοσχέδιο αυτό και στην «παρακολούθηση» των ζώων συντροφιάς.

  • 16 Μαΐου 2021, 23:02 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΥΜΠΕΡΗΣ

    Ζητούμε την προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου με στόχο τη διαφάνεια και το αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.

  • 16 Μαΐου 2021, 23:47 | ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΟΣΧΟΒΙΔΗΣ

    ΑΡΘΡΟ 3,….
    (βδ) την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων, καθώς και τη φιλοξενία τους σε καταφύγια και ανάδοχους,…

    Πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκεί η φιλοξενία? Εφ όρου ζωής? Να διευκρινισθεί

  • 16 Μαΐου 2021, 22:18 | Γεωργία Μακρή

    Κατ αρχάς το να φεύγουν οι αρμοδιότητες για την διαχείριση των ζώων από το οικείο Υπουργείο που είναι το ΥΠΑΑΤ και να πηγαίνουν σε άλλο, αναρμόδιο υπουργείο, εκτός από παράβαση της νομοθεσίας που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί και αστειότητα! Είναι σαν να εντάσσουμε τους γιατρούς, ας πούμε, στο Υπουργείο Ναυτιλίας! Ας σοβαρευτούμε σ αυτή την χώρα και ας μάθουμε επιτέλους ότι καλοί νόμοι είναι αυτοί που εφαρμόζονται και κακοί αυτοί που καταστρατηγούνται!
    Ελεγκτικούς μηχανισμούς χρειαζόμαστε και Δικαιοσύνη με γρήγορα αντανακλαστικά!

  • 16 Μαΐου 2021, 22:42 | Ιωάννης Ελευθεριάδης

    Σε ότι αφορά τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων υγείας και της προστασίας των ζώων συντροφιάς καθώς και των όρων αδειοδότησης και έγκρισης ενδιαιτημάτων, εκτροφείων και καταφυγίων ο κτηνιατρικός κόσμος καθολικά την θεωρεί ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ για ευνομούμενο κράτος και έχει εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή του για τους παρακάτω λόγους:
    α) Η προστασία των ζώων δεν μπορεί να διαχωριστεί εκτός του πλαισίου της Υγείας των Ζώων και της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ. Από τον ορισμό της η προστασία των ζώων συντροφιάς περιλαμβάνει την υγεία των ζώων αυτών. Ο Κανονισμός Ε.Ε. 2017/625 περί επισήμων ελέγχων δεν διαχωρίζει την προστασία των ζώων σε προστασία των παραγωγικών ζώων, προστασία των ζώων συντροφιάς και προστασία των αγρίων ζώων και δεν εξαιρεί τα ζώα συντροφιάς από τους επισήμους ελέγχους της υγείας και της προστασίας των ζώων. Η Προστασία των Ζώων είναι αρμοδιότητα των επισήμων κτηνιάτρων που εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο του συστήματος επισήμων κτηνιατρικών ελέγχων.
    Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Κατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμό Ε.Ε. 2019/2035 «για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους κανόνες που διέπουν τις εγκαταστάσεις στις οποίες διατηρούνται χερσαία ζώα και τα εκκολαπτήρια, καθώς και την ιχνηλασιμότητα ορισμένων δεσποζόμενων χερσαίων ζώων και αυγών για επώαση» που ισχύει από την 21η Απριλίου 2021 και θέτει όρους και προϋποθέσεις έγκρισης των καταφυγίων και των κέντρων συγκέντρωσης σκύλων και γατών που αφορούν την υγεία των ζώων.

    β) Η διάσπαση των αρμοδιοτήτων ουδόλως θα συμβάλλει στην προαγωγή της υγείας και προστασίας των ζώων συντροφιάς. Ένα καθαρά Κτηνιατρικό Τμήμα αποκομμένο από το φυσικό του χώρο, τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής το οποίο θα διευθύνεται από διοικητικό υπάλληλο, θα είναι ένα τμήμα αποδυναμωμένο που δεν θα έχει τη δυνατότητα να επωφελείται από συνέργειες, να διευθύνεται από έμπειρο κτηνίατρο και να παρακολουθεί το θέμα σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

    γ) Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων διαχείρισης και λειτουργίας της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους είναι απαράδεκτη, διότι η βάση αυτή αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των προγραμμάτων καταπολέμησης των ζωοανθρωπονόσων που παρακολουθούνται και συντονίζονται από το Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων της Δ/νσης Υγείας των Ζώων που παραμένει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (επισυνάπτεται η υπ’ αριθ. 331/10301/25.01.2013 Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΦΕΚ 198 Β΄) «Πρόγραμμα Επιτήρησης και Καταπολέμησης της Λύσσας στην Ελλάδα» όπως ισχύει).

    δ) Οι αρμοδιότητες της κεντρικής αρμόδιας αρχής των ζώων συντροφιάς και ειδικότερα της υγείας και προστασίας αυτών στα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. και στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήκουν στα αντίστοιχα υπουργεία και στις δομές που βρίσκονται οι κεντρικές κτηνιατρικές υπηρεσίες.
    Στις περισσότερες χώρες οι κεντρικές κτηνιατρικές υπηρεσίες υπάγονται στα αντίστοιχα υπουργεία Γεωργίας. Στην Ιταλία ανήκουν στο Υπουργείο Υγείας.
    Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες των Παγκόσμιων Οργανισμών και ειδικά του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων και την ενωσιακή νομοθεσία, οι αρμοδιότητες της υγείας και προστασίας των ζώων συντροφιάς ανήκουν στις κεντρικές κτηνιατρικές υπηρεσίες του κάθε κράτους-μέλους. Επίσης σύμφωνα με τον Κώδικα Υγείας των Χερσαίων Ζώων του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων που υποχρεούται η χώρα μας να ακολουθήσει, Κεντρική Αρμόδια Αρχή για τα προγράμματα ελέγχου του πληθυσμού των αδέσποτων σκύλων πρέπει να είναι η Κεντρική Κτηνιατρική Αρχή του κάθε κράτους. Στη χώρα μας η Κεντρική Αρμόδια Αρχή είναι η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠ.ΑΑΤ (https://www.oie.int/en/what-we-do/standards/codes-and-manuals/terrestrial-code-online-access/?id=169&L=1&htmfile=chapitre_aw_stray_dog.htm).

    ε) Η θέση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαχρονικά σε σχετικά αιτήματα που είχαν διατυπωθεί και παλαιότερα από την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) ήταν σταθερή και συμπαγής, τόσο σε υπηρεσιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας.
    Αποτυπώνεται στην απάντηση του Υπουργείου στην ΠΑΒ με αριθ. 73/6-10-2011 του βουλευτή Αχαΐας Ν. Νικολόπουλου μέσω της οποίας κατατέθηκε η επιστολή της Π.Φ.Π.Ο με θέμα «Το προς ψήφιση Νομοσχέδιο για ζώα συντροφιάς» ενόψει της ψήφισης του ν. 4039/2012.
    Μεταξύ των άλλων η Π.Φ.Π.Ο. με την επιστολή της ζητούσε «Η υπηρεσία ΚΑΦΕ του Υπουργείου και εκ του περιεχομένου της και εκ του τίτλου καθίσταται αναρμόδια για τη διαχείριση θεμάτων των ζώων. Να αφαιρεθεί η αρμοδιότητα αυτή και να ανατεθεί σε άλλη πλέον κατάλληλη υπηρεσία του υπουργείου ή να συσταθεί ανάλογη τοιαύτη…».
    Με το με αριθ. πρωτ. 7/8-11-2011 έγγραφο του Γραφείου του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το αίτημα της Π.Φ.Π.Ο. ως εξής:
    «..Η Δ/νση Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών (ΚΑΦΕ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προβλέπει στο Οργανόγραμμά της από το έτος 1988 και το 1991 ειδικό Τμήμα Προστασίας των Ζώων. Η εν λόγω Δ/νση, ανήκει οργανικά στη Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής του Υπ.Α.Α.Τ., η οποία είναι εντεταλμένη για το χειρισμό όλων των προγραμμάτων που αφορούν στην Υγεία και στην Προστασία των Ζώων. Δεν πρέπει δε να διαφεύγει της προσοχής ότι τα προγράμματα περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι συνδεδεμένα με τα προγράμματα καταπολέμησης ζωοανθρωπονόσων (εχινοκοκκίαση, λύσσα κλπ.) και για το λόγο αυτό επιβάλλεται η κτηνιατρική τους εποπτεία. Επίσης, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα θέματα που αφορούν στην προστασία των ζώων υπάγονται στην αρμοδιότητα Ειδικού Τομέα (Sector) της Μόνιμης Επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την Υγεία των Ζώων και συζητούνται στις τακτικές θεσμοθετημένες συσκέψεις των επικεφαλής των κτηνιατρικών υπηρεσιών των Κρατών-Μελών της Ε.Ε.
    Δε υφίσταται επομένως κανένας τεχνικός ή επιστημονικός λόγος για την αφαίρεση της σχετικής αρμοδιότητας από τη Δ/νση ΚΑΦΕ.». Παρατίθεται ο σχετικός σύνδεσμος από την ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων: https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=c6b094dd-27d2-4bd0-9158-e76ce82d504f

    Θεωρούμε ότι από το 2011 δεν έχουν αλλάξει ουσιαστικά οι συνθήκες, οι διεθνείς οδηγίες και τα επιστημονικά δεδομένα.
    Συνεπώς η θέση των Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων βρίσκεται σταθερά στην πλευρά της υπεράσπισης της δημόσιας υγείας, της προστασίας των ζώων συντροφιάς και του δημοσίου συμφέροντος.

  • 16 Μαΐου 2021, 22:14 | melva phillips

    I agree with PFPO

  • 16 Μαΐου 2021, 22:01 | ΜΑΥΡΙΔΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Είναι αδιανόητο ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος (Κ.Ο.Ε.) και κατ’ επέκταση οι αναγνωρισμένοι Όμιλοι Καθαρόαιμων Φυλών, να μην προβλέπονται στις συνεργασίες με τις αρμόδιες αρχές, τη στιγμή που ελέγχουν πλήρως και τηρούν μητρώα ΟΛΩΝ των καθαρόαιμων ζώων της χώρας και των ιδιοκτητών τους.
    Επίσης σημαντική θα είναι η συμμετοχή της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, η οποία χρηματοδοτείται από τους νόμιμους κυνηγούς και μέχρι σήμερα εκτελεί συστηματικούς ελέγχους για την τήρηση και της ηλεκτρονικής σήμανσης.

  • 16 Μαΐου 2021, 22:27 | Νέλλα Γιατράκου

    Το (γ) πρέπει να απαλειφθεί, οι κτηνιατρικές κατά τόπους υπηρεσίες όχι μόνο στάθηκαν ανίκανες να παρακολουθούν θέματα ευζωίας μέσα στα κυνοκομεία, όπως τους όριζε ο 4039/12, αλλά είναι απολύτως υπεύθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ. Αυτές λοιπόν θα συνεχίσουν να ελέγχουν την ευζωία στα κυνοκομεία; Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να τις ορίζει υπεύθυνες για την ευζωία στα κυνοκομεία.
    Να οριστούν ειδικοί – επίτροποι ευζωίας που έχουν την αντίστοιχη γνώση, άτομα με σπουδές στην ευζωία και τα δικαιώματα των ζώων.

  • 16 Μαΐου 2021, 21:03 | Φ.Σ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ «ΖΩΑ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ»

    Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Το (γ) πρέπει να απαλειφθεί, οι κτηνιατρικές κατά τόπους υπηρεσίες όχι μόνο στάθηκαν ανίκανες να παρακολουθούν θέματα ευζωίας μέσα στα κυνοκομεία, όπως τους όριζε ο 4039/12, αλλά είναι απολύτως υπεύθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ. Αυτές λοιπόν θα συνεχίσουν να ελέγχουν την ευζωία στα κυνοκομεία; Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να τις ορίζει υπεύθυνες για την ευζωία στα κυνοκομεία.

    Πρόταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Τον έλεγχο να αναλαμβάνει η 5μελής επιτροπή, που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, εφόσον τα μέλη της το επιθυμούν, την κατάσταση κλπ στα κυνοκομεια, θα κάνουν παρατηρήσεις για ό,τι εντοπίζουν κλπ. Και υποχρεωτικά θα συντάσσει μηνιαία έκθεση η οποία θα αποστέλλεται στο Υπουργείο.
    Να οριστούν ειδικοί – επίτροποι ευζωίας που έχουν την αντίστοιχη γνώση, άτομα με σπουδές στην ευζωία και τα δικαιώματα των ζώων, και η δράση τους θα είναι συμβουλευτική.
    Ο κτηνίατρος που δεν προχωρά στην καταχώρηση του τσιπ να λαμβάνει ποινή διοικητικού προστίμου 1.000,00 ευρώ για κάθε ζώο, ομοίως και ο ιδιοκτήτης του ζώου. Είναι γνωστό σε όλους, ότι βρίσκονται εγκαταλελειμμένα ή χαμένα ζώα κυρίως κυνηγόσκυλα που έχουν τσιπ ΑΚΑΤΑΧΩΡΗΤΑ στη βάση δεδομένων ή από τώρα στο ΕΜΖΣ.

  • 16 Μαΐου 2021, 21:24 | ΚΑΣΣΩΤΗ ΗΡΩ

    Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Το (γ) πρέπει να απαλειφθεί, οι κτηνιατρικές κατά τόπους υπηρεσίες όχι μόνο στάθηκαν ανίκανες να παρακολουθούν θέματα ευζωίας μέσα στα κυνοκομεία, όπως τους όριζε ο 4039/12, αλλά είναι απολύτως υπεύθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ. Αυτές λοιπόν θα συνεχίσουν να ελέγχουν την ευζωία στα κυνοκομεία; Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να τις ορίζει υπεύθυνες για την ευζωία στα κυνοκομεία.

    Πρόταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Τον έλεγχο να αναλαμβάνει η 5μελής επιτροπή, που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, εφόσον τα μέλη της το επιθυμούν, την κατάσταση κλπ στα κυνοκομεια, θα κάνουν παρατηρήσεις για ό,τι εντοπίζουν κλπ. Και υποχρεωτικά θα συντάσσει μηνιαία έκθεση η οποία θα αποστέλλεται στο Υπουργείο.
    Να οριστούν ειδικοί – επίτροποι ευζωίας που έχουν την αντίστοιχη γνώση, άτομα με σπουδές στην ευζωία και τα δικαιώματα των ζώων, και η δράση τους θα είναι συμβουλευτική.
    Ο κτηνίατρος που δεν προχωρά στην καταχώρηση του τσιπ να λαμβάνει ποινή διοικητικού προστίμου 1.000,00 ευρώ για κάθε ζώο, ομοίως και ο ιδιοκτήτης του ζώου. Είναι γνωστό σε όλους, ότι βρίσκονται εγκαταλελειμμένα ή χαμένα ζώα κυρίως κυνηγόσκυλα που έχουν τσιπ ΑΚΑΤΑΧΩΡΗΤΑ στη βάση δεδομένων ή από τώρα στο ΕΜΖΣ.

  • 16 Μαΐου 2021, 21:00 | ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

    υπερ των θεσεων της ΠΦΠΟ

    Ένσταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Το (γ) πρέπει να απαλειφθεί, οι κτηνιατρικές κατά τόπους υπηρεσίες όχι μόνο στάθηκαν ανίκανες να παρακολουθούν θέματα ευζωίας μέσα στα κυνοκομεία, όπως τους όριζε ο 4039/12, αλλά είναι απολύτως υπεύθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ. Αυτές λοιπόν θα συνεχίσουν να ελέγχουν την ευζωία στα κυνοκομεία; Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να τις ορίζει υπεύθυνες για την ευζωία στα κυνοκομεία.

    Πρόταση ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Τον έλεγχο να αναλαμβάνει η 5μελής επιτροπή, που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, εφόσον τα μέλη της το επιθυμούν, την κατάσταση κλπ στα κυνοκομεια, θα κάνουν παρατηρήσεις για ό,τι εντοπίζουν κλπ. Και υποχρεωτικά θα συντάσσει μηνιαία έκθεση η οποία θα αποστέλλεται στο Υπουργείο.
    Να οριστούν ειδικοί – επίτροποι ευζωίας που έχουν την αντίστοιχη γνώση, άτομα με σπουδές στην ευζωία και τα δικαιώματα των ζώων, και η δράση τους θα είναι συμβουλευτική.
    Ο κτηνίατρος που δεν προχωρά στην καταχώρηση του τσιπ να λαμβάνει ποινή διοικητικού προστίμου 1.000,00 ευρώ για κάθε ζώο, ομοίως και ο ιδιοκτήτης του ζώου. Είναι γνωστό σε όλους, ότι βρίσκονται εγκαταλελειμμένα ή χαμένα ζώα κυρίως κυνηγόσκυλα που έχουν τσιπ ΑΚΑΤΑΧΩΡΗΤΑ στη βάση δεδομένων ή από τώρα στο ΕΜΖΣ.

  • 16 Μαΐου 2021, 20:58 | SAPT Hellas

    (το σχόλιο κατατίθεται σε συνεργασία με τον Φιλοζωικό και Περιβαλλοντικό σύλλογο Καπανδριτίου Πολυδενδρίου).
    Παρ. 6
    να προστεθούν στις αρμόδεις αρχές ελέγχου και οι τελωνειακοί υπάλληλοι

  • 16 Μαΐου 2021, 20:06 | SAPT Hellas

    (το σχόλιο κατατίθεται σε συνεργασία με τον Φιλοζωικό και Περιβαλλοντικό σύλλογο Καπανδριτίου Πολυδενδρίου).
    Παρ. 5 περί
    Διαπιστωμένα προκύπτει αδυναμία εφαρμογής ελέγχου όταν υπάρχει συναρμοδιότητα. Προτείνεται ο οικείος Δήμος να φέρει την ευθύνη του αυτοελέγχου και συμπληρωματικά του ελέγχου του από τη Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών δια της ετήσιας αναφοράς που υποβάλει.

  • 16 Μαΐου 2021, 20:13 | SAPT Hellas

    (το σχόλιο κατατίθεται σε συνεργασία με τον Φιλοζωικό και Περιβαλλοντικό σύλλογο Καπανδριτίου Πολυδενδρίου).
    Παρ. 3 (ε) περί ετήσιας αναφοράς
    Επίσης να διατεθεί στους Δήμους από τη Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών πρότυπο αρχείο ετήσιας αναφοράς με προκαθορισμένα ποσοτικά και ποιοτικά πεδία

  • 16 Μαΐου 2021, 20:27 | SAPT Hellas

    (το σχόλιο κατατίθεται σε συνεργασία με τον Φιλοζωικό και Περιβαλλοντικό σύλλογο Καπανδριτίου Πολυδενδρίου).
    Παρ 2 (α)
    Η πλειοψηφία των Δήμων διαπιστωμένα δεν έχει τη δυνατότητα κατάρτισης ενός επιχειρησιακού προγράμματος με συνοδό παράρτημα προϋπολογισμού. Προτείνεται λοιπόν η σύνταξη και διάθεση στους Δήμους ενός πρότυπου υποδείγματος επιχειρησιακού προγράμματος (αρχείο word με προκαθορισμένα πεδία) και προτύπου προϋπολογισμού (αρχείο Excel), από την Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών που άλλωστε θα εξυπηρετήσει και τον σκοπό ενιαίας παρακολούθησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων ανά την επικράτεια και εξαγωγής στατιστικών στοιχείων, χρήσιμων για τον μελλοντικό αποτελεσματικότερο προγραμματισμό

  • 16 Μαΐου 2021, 20:32 | SAPT Hellas

    (το σχόλιο κατατίθεται σε συνεργασία με τον Φιλοζωικό και Περιβαλλοντικό σύλλογο Καπανδριτίου Πολυδενδρίου)
    Η πλειοψηφία των Δήμων διαπιστωμένα δεν έχει τη δυνατότητα κατάρτισης ενός επιχειρησιακού προγράμματος με συνοδό παράρτημα προϋπολογισμού. Προτείνεται λοιπόν η σύνταξη και διάθεση στους Δήμους ενός πρότυπου υποδείγματος επιχειρησιακού προγράμματος (αρχείο word με προκαθορισμένα πεδία) και προτύπου προϋπολογισμού (αρχείο Excel), από την Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών που άλλωστε θα εξυπηρετήσει και τον σκοπό ενιαίας παρακολούθησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων ανά την επικράτεια και εξαγωγής στατιστικών στοιχείων, χρήσιμων για τον μελλοντικό αποτελεσματικότερο προγραμματισμό.

  • 16 Μαΐου 2021, 20:23 | Stathis Patounas

    Ζητούμε την προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου με στόχο τη διαφάνεια και το αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.

  • 16 Μαΐου 2021, 20:43 | ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΟΚΑΤΑΡΙΔΟΥ ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΚΙΒΩΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Συμφωνουμε με τις θεσεις της Πανελλαδικης Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδιας