Άρθρο 1 Σκοπός – Αντικείμενο

Σκοπός του παρόντος είναι η ενίσχυση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας των ζώων συντροφιάς, η θέσπιση σαφούς και συνεκτικού κανονιστικού πλαισίου για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και στρατηγικής για τη δραστική μείωση του αριθμού τους μέσω προγραμμάτων υιοθεσίας, με απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων ευζωίας των ζώων.

  • 14 Μαΐου 2021, 09:02 | Αθανάσιος Ρουσόπουλος

    Απαράδεκτο το νομοσχέδιο που θέλει να περάσει η κυβέρνηση δεν εφαρμόζεται σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα αυτομάτως μας κάνει Ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας αυτη η κυβέρνηση θα είναι η μαύρη σελίδα την ελληνική κυνοφιλία

  • 14 Μαΐου 2021, 09:10 | Κων.Μπακατσελος

    Φερατε προς διαβουλευση ενα ν/σ που αντικειται τοσο προς τα χρηστα ηθη, οσο και στους κανονες της ΕΕ της οποιας ειμαστε μελη και υποχρεουμεθα να τηρουμε. Ειναι απαραδεκτο την σημερον ημεραν, να θεσπιζουμε τον ακρωτηριασμο οικοσιτων ζων, για να ελαχιστοποιησουμε τα αδεσποτα. Ο πανσοφος λαος μας αυτο το εξηγει λεγοντας, ποναει δοντι, κοβει κεφαλι… Εαν δεν ακουτε την αγωνια χιλιαδων κυνοφιλων – ζωοφιλων, ακουστε τουλαχιστον την επιστημονικη κοινοτητα, τους κτηνιατρους. Με βαση τις εκθεσεις τους και με μια ισχυρη νομικη ομαδα, το επαισχυντο αυτο ανοσιουργημα που φερατε, θα καταπεσει, τοσο εντος, οσο και εκτος Ελλαδος και η χωρα μας για μια ακομη φορα θα ειναι δακτυλοδεικτουμενη. Σας παραθετω την τελευταια τοποθετηση του ΠΚτ.Συλλογου:

    Κατόπιν συνεδρίασης της Δ.Ε. του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού συλλόγου στις 12/5/21, μελετώντας το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου και αναγνωρίζοντας σημεία στα οποία έχουν ενσωματωθεί θέσεις που υποβλήθηκαν γραπτά από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο στο Υπουργείο Εσωτερικών, θεωρούμε ότι υπάρχουν ακόμα αρχές και άρθρα επί του νόμου με τα οποία διαφωνούμε ριζικά.

    Συνεχίζουμε με δυναμικές παρεμβάσεις να διεκδικούμε τις θέσεις μας

    Πιο συγκεκριμένα:

    •Λέμε όχι στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς

    •Ζητάμε την εφαρμογή του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου με δήλωση των στοιχείων εκείνων που αφορούν τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας (εμβολιασμός για τη λύσσα, διάγνωση λεϊσμανίασης και λεπτοσπείρωσης)

    •Απατούμε όλες οι χρηματοδοτήσεις να αφορούν αποκλειστικά τους Δήμους με διαφανή τρόπο, έλεγχο, αξιολόγηση του έργου τους και βασική υποχρέωσή τους την ίδρυση δημοτικών κτηνιατρείων και την πρόσληψη κτηνιάτρων. Όχι στη χρηματοδότηση των Μ.Κ.Ο, φιλοζωικών σωματείων και οποιουδήποτε ιδιωτικού φορέα.

    •Η δωρεάν σήμανση ζώων συντροφιάς να αφορά αποκλειστικά τους πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα κοινωνικά αδυνάτων των Δήμων ή του ΟΠΕΚΑ.

    Πρόγραμμα δράσεων για την προώθηση των θέσεων του Π.Κ.Σ.

    – Έκδοση δελτίου τύπου με τις θέσεις του Π.Κ.Σ.
    – Παραγωγή ενημερωτικού video-spot με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για τον κοινωνικό χαρακτήρα των θέσεών μας
    – Απεργία στις 20/5, ημέρα λήξης της δημόσιας διαβούλευσης
    – Συνέντευξη τύπου σε συνεργασία με τους υπόλοιπους κτηνιατρικούς φορείς
    – Προτρέπουμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν στην ηλεκτρονική διαβούλευση, στηρίζοντας και καταθέτοντας τις θέσεις του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (http://www.opengov.gr/ypes/?p=7919)

  • 14 Μαΐου 2021, 08:57 | Χ. Ιωάννου

    Εντελώς απαράδεκτο να έχει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα ιδιοκτητών ο οποιοσδήποτε βρίσκει έναν σκύλο.

    Στο μητρώο θα πρέπει να υλοποιηθεί λογισμικό που θα δίνει την δυνατότητα ενημέρωσης του ιδιοκτήτη ότι βρέθηκε το ζώο του δίχως να γνωστοποιούνται τα στοιχεία του στο κάθε τυχαίο σωματείο.

  • 14 Μαΐου 2021, 05:53 | Μαρία Παπαδοπούλου

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΣΦΟΔΡΟΤΑΤΑ ΚΑΙ ΖΗΤΩ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ, των διατάξεων περί υποχρεωτικής στείρωσης δεσποζομένου ζώου συντροφιάς (σκύλου ή γάτας), για τους κατωτέρω νόμιμους, βάσιμους και ουσιαστικούς λόγους:
    (Α) Ο συντάκτης του νομοσχεδίου αγνοεί προφανέστατα την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων η οποία υιοθετήθηκε από την Διεθνή Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων και άλλες οργανώσεις στα πλαίσια διεθνούς συνάντησης, με θέμα τα δικαιώματα των ζώων η οποία έλαβε χώρα στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο του 1977. Η Διακήρυξη υπογράφηκε στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 1978.
    Παραθέτω, προς γνώση και για κάθε νόμιμη συνέπεια, το κείμενο της Διακήρυξης:
    Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων

  • 14 Μαΐου 2021, 00:44 | Γεώργιος Παναγακης

    Να ζητήσετε την άποψη της ελληνικής Ορνιθολογικής εταιρείας καθώς και όλων των συλλόγων πτηνών συντροφιάς ανά την χώρα πριν προχωρήσετε στην ψήφιση του νομοσχεδίου.Γιατι υπάρχουν ερασιτέχνες εκτροφείς που έχουν διατηρήσει πολλά είδη πτηνών από την εξαφάνιση.

  • 13 Μαΐου 2021, 22:32 | Σιαγαλης Αθανάσιος

    Είμαι αντίθετος στην υποχρέωτικη στείρωση δεσποζομενου σκύλου η γάτας.Απο την στιγμή που τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις για την ευζωια τού ζώου είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να θέλει να ζευγαρώσει τό κατοικίδιο του.Ποσο μάλλον όταν στην Ελλάδα υπάρχουν αυτόχθονες φυλές σκύλων που στο πέρασμα των χρόνων, η επιβίωση τούς στηρίχθηκε στην καθαρά ερασιτεχνική εκτροφή και μόνο, είναι δικαίωμα μου να θέλω να συνεχίσω αυτό, που έκαναν οι παππούδες μου και γενικά οι πρόγονοι μου, που ακούστηκε να πρέπει να στειρωθουν όλα τά σκυλιά ανεξερετως, που έχει συμβεί αυτό?σε ποια πολιτισμένη ευρωπαϊκή χώρα? Είμαι κάθετα αντίθετα σε αυτό και θα ήταν κριμα, ειδικά για τίς αυτόχθονες ελληνικές φυλές, είναι σάν νά βάζουμε την υπογραφή μας στην εξαφάνιση τούς, που κάποιοι εδώ και χιλιάδες χρόνια φρόντισαν να τίς έχουμε έως τώρα και εμείς με την σειρά μας να τις παραδοσουμε στα παιδιά μας.Οχι στην υποχρέωτικη στείρωση δεσποζομενου κατοικίδιου ζώου.

  • 13 Μαΐου 2021, 21:37 | ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

    Θεωρώ ότι το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί και να ανασυνταχθεί από την αρχή με γνώμονα επιστημονικές βάσεις και γνώσεις φορέων που έχουν σχέση με τα ζώα.
    Ας συμβουλευτεί ο νομοθέτης τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλογο, τον Κυνολογικο Ομιλο Ελλάδος ας ανατρέξει σε διεθνή πρότυπα ευζωίας και διατήρησης ζώων εργασίας και συντροφιάς.
    Το υποβληθέν έχει τις θέσεις των όψιμων φιλοζωικών που έχουν γίνει της μόδας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα με άσχετα μέλη που θεωρούν ότι το να πάρουν ένα σκυλάκι ή ένα γατάκι να το νταντεύουν και να το καλλωπίζουν με ανθυγηινές πολλές φορές μεθόδους τις καθιστά φιλόζωους. Λάθος μεγάλο και ανεπίτρεπτο. Ας σοβαρευτεί το υπουργείο και να φέρει ένα σωστό νομοσχέδιο προς ψήφιση.

  • 13 Μαΐου 2021, 21:50 | Nikos

    Θεωρώ ως παραδεχτώ το νομοσχέδιο και ζητώ να αποσυρθεί.Η στείρωση νομίζω είναι επιβεβλημένη στα αδέσποτα και όχι στα ζώα συντροφιάς και εργασίας.Το μεγάλο πρόβλημα με τα αδεσποτα-παρατημμενα ζώα σίγουρα είναι ο άνθρωπος.Σιγουρα είναι αυτοί οι ασυνείδητοι που τα παράγουν όταν τα βαρεθουν.Επισης νομίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιούργησε από το κράτος και κυρίως από τους δήμους.Εαν υπήρχαν οργανωμένα καταφύγια αδέσποτων ζώων,τα οποία μετά τον εγκλησμο τους εκεί τους γινόταν στείρωση δεν θα υπήρχε πρόβλημα.Επισης όταν κάποιοι που το παίζουν φιλοζωοι γυρνάνε δεξιά και αριστερά και όπου βρουν τα ταίζουν νομίζοντας ότι τα βοηθουν κάνουν λάθος γιατί αυτά όταν έρθει η ώρα τους θα ζευγαρώσουν και θα κάνουν πάλι αδέσποτα.Θα έπρεπε λοιπόν να υπάρχει υπηρεσία κρατική που με ένα τηλ.να τα πηγαίνει στο καταφύγιο για να κάνει με βάση συμβούλων υπευθύνων(κτηνιάτρων) τα απαραίτητα.
    Επίσης όταν ένα σκύλι η μία γάτα η ένα φίδι η ένα ποντίκι κ.λ.π αγοράζεται από ενα pet shop υποχρεωτικά θα πρέπει να παρέχεται με τσιπακι και να δηλώνεται στο όνομα του αγοραστή από το κατάστημα.Ετσι θα σκεφτούν κάποιοι όταν το βαρεθουν να το παρατήσουν.Θα πρέπει η δημ.αστυνομια να έχει δυνατότητα να ελέγχει για τα στοιχεία της νόμιμης κατοχής.Αν βρεθεί ζώο παρατημένο με τσιπ τότε να επιβάλεται αυστηρό πρόστιμο στον κατέχοντας.Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πάρα πολλά ,όπως άλλωστε και αναφέρονται.Θεωρω τη στείρωση ακρωτηριασμό στα ζώα .Φαντάστητε σε κάθε άστεγο να γινόταν στείρωση.Και για αυτούς ακόμα την μεγάλη ευθύνη την έχει το κράτος.Οταν αγαπάς τα ζώα τα θεωρείς μέλος της οικογένειας σου.Θελεις να τα δεις σε όλες τις φυσικές τους δραστηριότητες.Εχεις και την δυνατότητα να χαρίσεις εκεί που κρίνεις σωστά.Εαν γίνει στηρωση στα ζώα τότε αυτό οδήγησε σε καθαρό εμπόριο και φυσικά θα φτάσουμε να υπάρχουν ελάχιστες φυλές.Και να σας πω και κάτι.Αυτοι που έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν σκυλιά ράτσας παράδειγμα το κάνουν και τώρα Κάποιοι που δεν μπορούν απλώς δεν θα έχουν σκύλι.Αρα και σε κάποιους που τα χάριζαν τώρα δεν θα τα περνούν.Κατι άλλο που θέλω να πω είναι ότι αυτοί που πραγματικά αγαπούν τα ζώα είναι καλύτερα να τα παίρνουν σπίτι τους παρά να τα ταίζουν στους δρόμους και στα δάση.

  • 13 Μαΐου 2021, 21:57 | Δεκαρίστου Μαρία

    Να χαρώ ευζωία των ζώων !!!

    1) Ξαφνικά επιτρέπεται να ζουν μόνιμα στις ταράτσες-πυλωτές- αυλές-ακάλυπτους χώρους πολυκατοικιών κλπ, αρκεί να έχουν ένα σκυλόσπιτο ή κάποιο στέγαστρο Μπράβο !!!

    2) Ξαφνικά εξαφανίζονται οι υπεύθυνοι ερασιτέχνες εκτροφείς προς χάριν της άνθισης του σκυλεμπορίου για να καλυφθεί η ζήτηση…. Μπράβο !!!

    3) Ξαφνικά όλα τα ζώα, θα μπουν υποχρεωτικά χειρουργείο, με τις όποιες παράπλευρες απώλειες που περιγράφουν οι ανά τον κόσμο κτηνιατρικές μελέτες { θανάτους (είτε από τη νάρκωση, είτε από αιμορραγία)-αύξηση καρκίνων (αιμαγγειωσάρκωμα, οστεοσάρκωμα, μαστοκύττωμα, καρκίνος στον προστάτη και στην ουροδόχο κύστη) – ακράτεια ούρων και συνεχείς ουρολοιμώξεις-περιτονίτιδα από διεγχειρητική μόλυνση-δημιουργία μετεγχειρητικής κήλης – μόλυνση της τομής και αποστήματα – υποθυρεοειδισμός – αυξημένη εμφάνιση παρενεργειών στους εμβολιασμούς – παχυσαρκία }. Επίσης πρόκληση σοβαρότατων προβλημάτων δυσπλασίας ισχίου και ρήξη χιαστού όταν η στείρωση γίνει πριν την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του ζώου και λάβετε υπόψη ότι τα μικρόσωμα μεν χρειάζονται ένα χρόνο για να ολοκληρώσουν ανάπτυξη, αλλά τα μεσαία χρειάζονται δύο χρόνια, τα μεγαλόσωμα τρία χρόνια και οι γιγαντιαίες φυλές τουλάχιστον πέντε χρόνια….. και εσείς απαιτείτε να στειρωθούν όλα μόλις συμπληρώσουν ένα χρόνο… Μπράβο !!!

    Όχι μόνον δεν καταφέρνετε να δώσετε λύσεις αλλά καταφέρατε να χειροτερέψατε τα πάντα !!! Το νομοσχέδιο αυτό είναι απείρως χειρότερο από το νόμο 4039/12 . Μπράβο !!!

    Να χαρώ εγώ τις προβλέψεις του νομοσχεδίου που τίποτε δεν συμβαδίζει με την επιστήμη, τα ευρωπαϊκά πρότυπα, τη λογική και τη δικαιοσύνη !!! Κι όλα αυτά γιατί κάποιοι ασυνείδητοι παρατούν τα σκυλιά τους στο δρόμο !!!

    Πρόταση :
    Εκείνο το : «απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων ευζωίας των ζώων» που έχετε στον τίτλο του νομοσχεδίου, παρακαλώ πολύ να το αφαιρέσετε εντελώς …..

  • 13 Μαΐου 2021, 16:58 | Στάθης Συμεωνίδης

    Επι της αρχής, να επισημανθεί ότι αντί της βελτίωσης και ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ της υπάρχουσας νομοθεσίας , κατασκευάζεται έκτρωμα που αντί να λύνει, δημιουργεί ή γιγαντώνει προβλήματα

  • 13 Μαΐου 2021, 12:54 | ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ

    Διαφωνώ στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς,υπάρχουν πολλές και καλύτερες λύσεις όπως η αυστηρότερη επιτήρηση των νόμων περι ζώων, η αύξηση προστίμων για παραβάσεις και η ενίσχυση των δομών φιλοξενίας αδέσποτων.Υπεύθυνοι για τα ζώα είναι εκ του νόμου οι ιδιοκτήτες τους και θα ήταν φρόνιμο πρώτα να λάβει η πολιτεία όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα νουθέτησης των ιδιοκτητών και των πράξεων τους και μετά να προβεί σε τόσο ακραίες παρεμβάσεις.

  • 13 Μαΐου 2021, 12:29 | Suspect

    Θέλω να καταθέσω την άποψη μου για το νομοσχέδιο μια και έχω περάσει από τρία καταφύγια και τους τελευταίους μήνες είμαι εθελοντής στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων του Δήμου Αθηναίων. Έχω συζητήσει με εκπαιδευτές, με ιδιοκτήτες, έχω διαβάσει και κατέληξα σε μερικές προτάσεις για να λυθεί αυτό το πρόβλημα που πιστεύω πως αντανακλά στο επίπεδο που βρισκόμαστε ως κοινωνία. Ο μαύρος πάτος δηλαδή.

    Τι πρέπει να γίνει :

    1. Διεύρυνση αρμοδιοτήτων στη δημοτική αστυνομία. Να γίνει και αστυνομία ζώων. Νομίζω πως το αντικείμενο της είναι αδύναμο οπότε θα μπορούσε να «χρεωθεί» και τα ζώα. Η δημοτική αστυνομία μπορεί να ελέγχει κάθε δεσποζώμενο και αδέσποτο ζώο, αν είναι τσιπαρισμένο και στειρωμένο. Όπως επίσης να μεριμνά και για τη μεταφορά του αδέσποτου σε καταφύγιο.

    2. Οπωσδήποτε σε κάθε δεσποζόμενο και αδέσποτο ζώο, στείρωση και τσιπάκι. Σε όλα. Στα αδέσποτα αναλαμβάνουν το κόστος οι δήμοι, στα δεσποζόμενα οι ιδιοκτήτες. Εξαιρέσεις μπορούν να γίνουν σε πιστοποιημένους εκτροφείς ή σε ράτσες που δεν πρέπει να εξαφανιστούν όπως ο ελληνικός ποιμενικός. Το πολύ σε 10 χρόνια θα έχουν έρθει σε ένα φυσιολογικό επίπεδο.

    3. Απαραίτητη προϋπόθεση για να υιοθετήσει κάποιος ένα σκύλο από ένα καταφύγιο θα είναι :
    α) Να περάσει από συνέντευξη απαντώντας σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Όχι μια γενική κουβέντα. Κανονική συνέντευξη με γραπτό ερωτηματολόγιο και να το υπογράψει. Έτσι ώστε αυτός που δεν είναι και πολύ σίγουρος, να καταλάβει μερικά πράγματα και να αποχωρήσει από τη διαδικασία έγκαιρα. Το ζωντανό έχει ψυχή. Δεν είναι παιχνίδι ούτε κατσαρόλα να την πετάξεις στα σκουπίδια.

    β) Να είναι υποχρεωμένος να κάνει 10 μαθήματα σε εκπαιδευτή. Όπως είσαι υποχρεωμένος να πας το παιδί σου στο σχολείο, δεν επιτρέπεται να θέλεις να έχεις την ευθύνη ενός ζώου και να μην ξέρεις έστω τα στοιχειώδη. Υπάρχουν πολλοί που παίρνουν ένα σκύλο για μια προσωρινή συντροφιά ή δώρο στα παιδιά ( λες και είναι τρενάκι ) και μετά τους επιβαρύνει η φροντίδα και είτε τα παρατάνε στην Πάρνηθα, στους δρόμους και τα επιστρέφουν στα καταφύγια.

    4. Αυτό ξέρω ότι δεν θα γίνει και είναι περισσότερο ευχή. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις φιλοζωικές οργανώσεις. Δυστυχώς οι φανατικοί φιλόζωοι έχουν τεράστιο πρόβλημα με τους ανθρώπους για αυτό και βρίσκουν αποκούμπι στα ζώα. Δεν συνεργάζονται, οι περισσότεροι είναι τσακωμένοι μεταξύ τους – ανάθεμα και αν ξέρουν γιατί – και οι πραγματικά καλές προσπάθειες χάνονται καθώς είναι αποσπασματικές και μεμονωμένες. Θα πρέπει εφόσον δραστηριοποιούνται σε δημοτικές εγκαταστάσεις να έχουν μια εποπτεία και μια πιστοποίηση. Δεν μπορεί να μπαίνει μέσα ο κάθε περαστικός. Δεν μπορεί να μας πιάνει μια μανία να επιδείξουμε στα σοσιαλ ότι «να εμείς βρίσκουμε σπίτια στα ζώα» μετά από λίγο να επιστρέφουν ψυχολογικά τραυματισμένα – ενίοτε και κακοποιημένα – στα καταφύγια. Οι Δήμοι θα πρέπει να είναι υποχρεωμένοι ώστε να παρέχουν στους εθελοντές εκπαίδευση. Όχι μόνο εμπειρικά τύπου «έχω σκύλο και ξέρω» ή «είμαι και εγώ στην ομάδα και κάτι έμαθα».

    Οι εκπαιδευτές από την άλλη θα πρέπει να πιστοποιηθούν από το υπουργείο. Όχι απλά «έλα μωρέ παρακολούθησα κάτι μαθήματα στον τάδε και ξέρω. Μπορώ να διδάξω».

    Τα αδέσποτα ζώα είναι μια μεγάλη κοινωνική πληγή που δεν θα κλείσει όπως πάμε. Χρειάζεται γενναιότητα, αποφάσεις και κυρίως να τηρηθούν.

    Τρία εκατομμύρια ψυχές είναι επικίνδυνες και τη δική τους ακεραιότητα και για τους ανθρώπους. Τουλάχιστον εμείς, είμαστε υποχρεωμένοι να σώσουμε και τους τρισάθλιους εαυτούς μας και αυτά.

  • 13 Μαΐου 2021, 12:25 | Α. Αξαρίδου

    1. Το νομοσχέδιο αυτό αποσκοπεί στην διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς με απώτερο στόχο την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΑΠΟ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΛΙΝΕΙ σε καμία περίπτωση από αυτή την κατεύθυνση.

    2. Ένα μεγάλο ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ των ΘΗΛΥΚΩΝ ζώων. Τα αρσενικά δεν χρειάζεται να στειρώνονται.

    3. Τα περί «συνταγματικών διακαιωμάτων» είναι διέξοδος κακοποίησης των ζώων. Τα ζώα ΔΕΝ προστατεύονται από το Σύνταγμα ισάξια με τους ανθρώπους. Έτσι, Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ. ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ προς ΑΠΑΛΛΑΓΗ των ζώων ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ.

    4. Όσοι ιδιοκτήτες αντιτίθενται στην υποχρεωτική στείρωση, ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ. Μήπως προτιμούν ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΤΟ ΠΑΡΩΝ στον κτηνίατρο του Δήμου τους, ΑΥΣΤΗΡΑ κάθε δίμηνο, ώστε να ελέγχεται η εγκυμοσύνη των θηλυκών ζώων;

    5. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να επιβληθεί ΠΡΟΣΤΙΜΟ σε όσους δεν μπορούν να αποδείξουν που βρίσκεται το κατοικίδιό τους. Αυτό, προς αποφυγήν κρυφών εξοντώσεων από ασυνείδητους ιδιοκτήτες.

    6. ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΝ. Κυνηγοί, κτηνοτρόφοι και εκτροφείς είναι οι κύριες εστίες κακοποίησης ζώων.

    ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ κ ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥΣ

  • 13 Μαΐου 2021, 10:30 | Σωτηρία Πόπα

    η υποχρεωτική στείρωση είναι το μόνο όπλο ενάντια στον πολλαπλασιασμό των αδέσποτων ζώων. το πρόβλημα είναι τραγικό. τα ζωάκια υποφέρουν. ζουν σε άθλιες συνθήκες. κακοποιούνται. Μόνο η ελεγχόμενη αναπαραγωγή από νόμιμους ελεγμένους εκτροφείς θα πρέπει να υπάρχει. Όσοι ισχυρίζονται ότι τα ζώα τους είναι κτήμα τους και μόνο με την άδεια τους θα πρέπει να επιτρέπεται η στείρωση, ή όπως την αποκαλούν ακρωτηριασμό δεν έχουν καμία επίγνωση πόσα άτυχα ζωάκια πεθαίνουν στους δρόμους και με τί έρχονται αντιμέτωποι οι εθελοντές διασώστες κάθε μέρα.

  • 13 Μαΐου 2021, 10:38 | ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

    Η κατοχύρωση των διεθνώς αναγνωρισμένων ελευθεριών των ζώων, που τίθεται ως προμετωπίδα του νομοσχεδίου, καταρρέει και καταλήγει κενό γράμμα, όταν στις διατάξεις του παρεισφρέει η παρωχημένη, αντιμεταρρυθμιστική και κάθε άλλο παρά φιλελεύθερη επιλογή επίλυσης του προβλήματος του υπερπληθυσμού των αδέσποτων με την υιοθέτηση της υποχρεωτικής στείρωσης όλων των σκύλων, δεσποζόμενων και αδέσποτων!
    Ειδικά για τους δεσποζόμενους καθαρόαιμους, η υποχρεωτική στείρωση είναι απολύτως αδικαιολόγητη και από πλευράς σκοπιμότητας, αφού πρόκειται για σκύλους ηλεκτρονικά σημασμένους (με microchip) που ως εκ τούτου κατέχονται από άτομο κατά τεκμήριο υπεύθυνο, που τους έχει ως μέλη της οικογένειάς του και με βάση την κοινή λογική δεν προτίθεται να τους εγκαταλείψει στο δρόμο, αλλά και αν ακόμη συμβεί αυτό, είναι άμεσα ανιχνεύσιμο! Ακόμη και στατιστικά αποδεικνύεται ότι ο αριθμός των καθαρόαιμων σκύλων (Καθαρόαιμος είναι μόνο ο σκύλος που φέρει pedigree & όχι κάποιος που φαινοτυπικά μοιάζει να ανήκει σε κάποια Φυλή) στο σύνολο των περισυλλεγόμενων αδέσποτων είναι πρακτικά μηδενικός. Οι καθαρόαιμοι σκύλοι, λοιπόν, αφού αποδείχθηκε ότι δεν συμβάλλουν στην αύξηση των αδέσποτων, θα έπρεπε να εξαιρούνται και μόνο για τον λόγο αυτόν. Επιπροσθέτως, όμως, αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι φέρουν γενετικό υλικό, η διατήρηση του οποίου μέσω της αναπαραγωγής, είναι αναγκαία για την προαγωγή και διατήρηση της κάθε φυλής. Δεν είναι υπερβολή ότι η ανεξαίρετη γενικότητα της υποχρεωτικής στείρωσης απειλεί την ίδια την ύπαρξη του είδους “σκύλος” και αποτελεί κίνδυνο για τη βιοποικιλότητα και απειλή για την διαγραφή χιλιάδων χρόνων εξελικτικής ιστορίας. Η παρατήρηση αυτή ισχύει πολλαπλώς για τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές σκύλων, οι οποίες μπορούν και πρέπει να σημαίνονται και να καταγράφονται, προκειμένου να διασωθεί το σπάνιας αξίας γενετικό τους υλικό και δεν είναι υπερβολή ότι η δια της στειρώσεως καταδίκη τους σε εξαφάνιση και ιστορική λήθη θα συνιστά πολιτιστικό “έγκλημα”.
    Θα πρέπει, μάλιστα, να επισημανθεί ότι, με τις προτεινόμενες διατάξεις, η Ελλάδα διεκδικεί μια παγκόσμια πρωτιά! Ακόμη και στις ελάχιστες Ευρωπαϊκές χώρες που θέσπισαν υποχρεωτική στείρωση σκύλων (Κροατία, Ρουμανία), καθαρόαιμοι σκύλοι που φέρουν Pedigree FCI και αυτόχθονες φυλές εξαιρούνται, κάτι που ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Το «χρυσό χάπι» της αναστολής της εφαρμογής του νόμου για μια διετία και της επιβολής των προστίμων για μια τριετία δεν αναιρεί την παγκόσμια πρωτοτυπία της νομοθετικής πρόβλεψης για υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων χωρίς εξαίρεση (πλην ασθενείας και υπερηλικότητας)!
    Έτσι, η χώρα μας θα είναι η ΠΡΩΤΗ και η ΜΟΝΗ επί συνόλου 99 χωρών-μελών της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας [FCI] που θα εξαναγκαστεί όχι μόνο να μη διοργανώνει Εθνικές Κυνολογικές Εκδηλώσεις αλλά & να απόσχει εφεξής από κάθε Διεθνή Έκθεση Μορφολογίας, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κυναθλήματος και κάθε εν γένει διοργάνωση, δεδομένου ότι βασική προϋπόθεση συμμετοχής είναι ο σκύλος να έχει Pedigree FCI και να μην είναι στειρωμένος. Και τούτο, διότι όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με σκοπό την επιλογή των καταλληλότερων εκπροσώπων κάθε Φυλής για την διατήρηση και βελτίωσή τους.

  • 13 Μαΐου 2021, 10:22 | ΑΘΑΝΑΣΙΑ

    Η κατοχύρωση των διεθνώς αναγνωρισμένων ελευθεριών των ζώων, που τίθεται ως προμετωπίδα του νομοσχεδίου, καταρρέει και καταλήγει κενό γράμμα, όταν στις διατάξεις του παρεισφρέει η παρωχημένη, αντιμεταρρυθμιστική και κάθε άλλο παρά φιλελεύθερη επιλογή επίλυσης του προβλήματος του υπερπληθυσμού των αδέσποτων με την υιοθέτηση της υποχρεωτικής στείρωσης όλων των σκύλων, δεσποζόμενων και αδέσποτων!
    Ειδικά για τους δεσποζόμενους καθαρόαιμους, η υποχρεωτική στείρωση είναι απολύτως αδικαιολόγητη και από πλευράς σκοπιμότητας, αφού πρόκειται για σκύλους ηλεκτρονικά σημασμένους (με microchip) που ως εκ τούτου κατέχονται από άτομο κατά τεκμήριο υπεύθυνο, που τους έχει ως μέλη της οικογένειάς του και με βάση την κοινή λογική δεν προτίθεται να τους εγκαταλείψει στο δρόμο, αλλά και αν ακόμη συμβεί αυτό, είναι άμεσα ανιχνεύσιμο! Ακόμη και στατιστικά αποδεικνύεται ότι ο αριθμός των καθαρόαιμων σκύλων (Καθαρόαιμος είναι μόνο ο σκύλος που φέρει pedigree & όχι κάποιος που φαινοτυπικά μοιάζει να ανήκει σε κάποια Φυλή) στο σύνολο των περισυλλεγόμενων αδέσποτων είναι πρακτικά μηδενικός. Οι καθαρόαιμοι σκύλοι, λοιπόν, αφού αποδείχθηκε ότι δεν συμβάλλουν στην αύξηση των αδέσποτων, θα έπρεπε να εξαιρούνται και μόνο για τον λόγο αυτόν. Επιπροσθέτως, όμως, αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι φέρουν γενετικό υλικό, η διατήρηση του οποίου μέσω της αναπαραγωγής, είναι αναγκαία για την προαγωγή και διατήρηση της κάθε φυλής. Δεν είναι υπερβολή ότι η ανεξαίρετη γενικότητα της υποχρεωτικής στείρωσης απειλεί την ίδια την ύπαρξη του είδους “σκύλος” και αποτελεί κίνδυνο για τη βιοποικιλότητα και απειλή για την διαγραφή χιλιάδων χρόνων εξελικτικής ιστορίας. Η παρατήρηση αυτή ισχύει πολλαπλώς για τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές σκύλων, οι οποίες μπορούν και πρέπει να σημαίνονται και να καταγράφονται, προκειμένου να διασωθεί το σπάνιας αξίας γενετικό τους υλικό και δεν είναι υπερβολή ότι η δια της στειρώσεως καταδίκη τους σε εξαφάνιση και ιστορική λήθη θα συνιστά πολιτιστικό “έγκλημα”.
    Θα πρέπει, μάλιστα, να επισημανθεί ότι, με τις προτεινόμενες διατάξεις, η Ελλάδα διεκδικεί μια παγκόσμια πρωτιά! Ακόμη και στις ελάχιστες Ευρωπαϊκές χώρες που θέσπισαν υποχρεωτική στείρωση σκύλων (Κροατία, Ρουμανία), καθαρόαιμοι σκύλοι που φέρουν Pedigree FCI και αυτόχθονες φυλές εξαιρούνται, κάτι που ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Το «χρυσό χάπι» της αναστολής της εφαρμογής του νόμου για μια διετία και της επιβολής των προστίμων για μια τριετία δεν αναιρεί την παγκόσμια πρωτοτυπία της νομοθετικής πρόβλεψης για υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων χωρίς εξαίρεση (πλην ασθενείας και υπερηλικότητας)!
    Έτσι, η χώρα μας θα είναι η ΠΡΩΤΗ και η ΜΟΝΗ επί συνόλου 99 χωρών-μελών της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας [FCI] που θα εξαναγκαστεί όχι μόνο να μη διοργανώνει Εθνικές Κυνολογικές Εκδηλώσεις αλλά & να απόσχει εφεξής από κάθε Διεθνή Έκθεση Μορφολογίας, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κυναθλήματος και κάθε εν γένει διοργάνωση, δεδομένου ότι βασική προϋπόθεση συμμετοχής είναι ο σκύλος να έχει Pedigree FCI και να μην είναι στειρωμένος. Και τούτο, διότι όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με σκοπό την επιλογή των καταλληλότερων εκπροσώπων κάθε Φυλής για την διατήρηση και βελτίωσή τους.

  • 13 Μαΐου 2021, 10:04 | ΕΦΗ

    Η κατοχύρωση των διεθνώς αναγνωρισμένων ελευθεριών των ζώων, που τίθεται ως προμετωπίδα του νομοσχεδίου, καταρρέει και καταλήγει κενό γράμμα, όταν στις διατάξεις του παρεισφρέει η παρωχημένη, αντιμεταρρυθμιστική και κάθε άλλο παρά φιλελεύθερη επιλογή επίλυσης του προβλήματος του υπερπληθυσμού των αδέσποτων με την υιοθέτηση της υποχρεωτικής στείρωσης όλων των σκύλων, δεσποζόμενων και αδέσποτων!
    Ειδικά για τους δεσποζόμενους καθαρόαιμους, η υποχρεωτική στείρωση είναι απολύτως αδικαιολόγητη και από πλευράς σκοπιμότητας, αφού πρόκειται για σκύλους ηλεκτρονικά σημασμένους (με microchip) που ως εκ τούτου κατέχονται από άτομο κατά τεκμήριο υπεύθυνο, που τους έχει ως μέλη της οικογένειάς του και με βάση την κοινή λογική δεν προτίθεται να τους εγκαταλείψει στο δρόμο, αλλά και αν ακόμη συμβεί αυτό, είναι άμεσα ανιχνεύσιμο! Ακόμη και στατιστικά αποδεικνύεται ότι ο αριθμός των καθαρόαιμων σκύλων (Καθαρόαιμος είναι μόνο ο σκύλος που φέρει pedigree & όχι κάποιος που φαινοτυπικά μοιάζει να ανήκει σε κάποια Φυλή) στο σύνολο των περισυλλεγόμενων αδέσποτων είναι πρακτικά μηδενικός. Οι καθαρόαιμοι σκύλοι, λοιπόν, αφού αποδείχθηκε ότι δεν συμβάλλουν στην αύξηση των αδέσποτων, θα έπρεπε να εξαιρούνται και μόνο για τον λόγο αυτόν. Επιπροσθέτως, όμως, αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι φέρουν γενετικό υλικό, η διατήρηση του οποίου μέσω της αναπαραγωγής, είναι αναγκαία για την προαγωγή και διατήρηση της κάθε φυλής. Δεν είναι υπερβολή ότι η ανεξαίρετη γενικότητα της υποχρεωτικής στείρωσης απειλεί την ίδια την ύπαρξη του είδους “σκύλος” και αποτελεί κίνδυνο για τη βιοποικιλότητα και απειλή για την διαγραφή χιλιάδων χρόνων εξελικτικής ιστορίας. Η παρατήρηση αυτή ισχύει πολλαπλώς για τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές σκύλων, οι οποίες μπορούν και πρέπει να σημαίνονται και να καταγράφονται, προκειμένου να διασωθεί το σπάνιας αξίας γενετικό τους υλικό και δεν είναι υπερβολή ότι η δια της στειρώσεως καταδίκη τους σε εξαφάνιση και ιστορική λήθη θα συνιστά πολιτιστικό “έγκλημα”.
    Θα πρέπει, μάλιστα, να επισημανθεί ότι, με τις προτεινόμενες διατάξεις, η Ελλάδα διεκδικεί μια παγκόσμια πρωτιά! Ακόμη και στις ελάχιστες Ευρωπαϊκές χώρες που θέσπισαν υποχρεωτική στείρωση σκύλων (Κροατία, Ρουμανία), καθαρόαιμοι σκύλοι που φέρουν Pedigree FCI και αυτόχθονες φυλές εξαιρούνται, κάτι που ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Το «χρυσό χάπι» της αναστολής της εφαρμογής του νόμου για μια διετία και της επιβολής των προστίμων για μια τριετία δεν αναιρεί την παγκόσμια πρωτοτυπία της νομοθετικής πρόβλεψης για υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων χωρίς εξαίρεση (πλην ασθενείας και υπερηλικότητας)!
    Έτσι, η χώρα μας θα είναι η ΠΡΩΤΗ και η ΜΟΝΗ επί συνόλου 99 χωρών-μελών της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας [FCI] που θα εξαναγκαστεί όχι μόνο να μη διοργανώνει Εθνικές Κυνολογικές Εκδηλώσεις αλλά & να απόσχει εφεξής από κάθε Διεθνή Έκθεση Μορφολογίας, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κυναθλήματος και κάθε εν γένει διοργάνωση, δεδομένου ότι βασική προϋπόθεση συμμετοχής είναι ο σκύλος να έχει Pedigree FCI και να μην είναι στειρωμένος. Και τούτο, διότι όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με σκοπό την επιλογή των καταλληλότερων εκπροσώπων κάθε Φυλής για την διατήρηση και βελτίωσή τους.

  • 13 Μαΐου 2021, 10:18 | ΕΥΘΥΜΙΑ

    Η κατοχύρωση των διεθνώς αναγνωρισμένων ελευθεριών των ζώων, που τίθεται ως προμετωπίδα του νομοσχεδίου, καταρρέει και καταλήγει κενό γράμμα, όταν στις διατάξεις του παρεισφρέει η παρωχημένη, αντιμεταρρυθμιστική και κάθε άλλο παρά φιλελεύθερη επιλογή επίλυσης του προβλήματος του υπερπληθυσμού των αδέσποτων με την υιοθέτηση της υποχρεωτικής στείρωσης όλων των σκύλων, δεσποζόμενων και αδέσποτων!
    Ειδικά για τους δεσποζόμενους καθαρόαιμους, η υποχρεωτική στείρωση είναι απολύτως αδικαιολόγητη και από πλευράς σκοπιμότητας, αφού πρόκειται για σκύλους ηλεκτρονικά σημασμένους (με microchip) που ως εκ τούτου κατέχονται από άτομο κατά τεκμήριο υπεύθυνο, που τους έχει ως μέλη της οικογένειάς του και με βάση την κοινή λογική δεν προτίθεται να τους εγκαταλείψει στο δρόμο, αλλά και αν ακόμη συμβεί αυτό, είναι άμεσα ανιχνεύσιμο! Ακόμη και στατιστικά αποδεικνύεται ότι ο αριθμός των καθαρόαιμων σκύλων (Καθαρόαιμος είναι μόνο ο σκύλος που φέρει pedigree & όχι κάποιος που φαινοτυπικά μοιάζει να ανήκει σε κάποια Φυλή) στο σύνολο των περισυλλεγόμενων αδέσποτων είναι πρακτικά μηδενικός. Οι καθαρόαιμοι σκύλοι, λοιπόν, αφού αποδείχθηκε ότι δεν συμβάλλουν στην αύξηση των αδέσποτων, θα έπρεπε να εξαιρούνται και μόνο για τον λόγο αυτόν. Επιπροσθέτως, όμως, αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι φέρουν γενετικό υλικό, η διατήρηση του οποίου μέσω της αναπαραγωγής, είναι αναγκαία για την προαγωγή και διατήρηση της κάθε φυλής. Δεν είναι υπερβολή ότι η ανεξαίρετη γενικότητα της υποχρεωτικής στείρωσης απειλεί την ίδια την ύπαρξη του είδους “σκύλος” και αποτελεί κίνδυνο για τη βιοποικιλότητα και απειλή για την διαγραφή χιλιάδων χρόνων εξελικτικής ιστορίας. Η παρατήρηση αυτή ισχύει πολλαπλώς για τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές σκύλων, οι οποίες μπορούν και πρέπει να σημαίνονται και να καταγράφονται, προκειμένου να διασωθεί το σπάνιας αξίας γενετικό τους υλικό και δεν είναι υπερβολή ότι η δια της στειρώσεως καταδίκη τους σε εξαφάνιση και ιστορική λήθη θα συνιστά πολιτιστικό “έγκλημα”.
    Θα πρέπει, μάλιστα, να επισημανθεί ότι, με τις προτεινόμενες διατάξεις, η Ελλάδα διεκδικεί μια παγκόσμια πρωτιά! Ακόμη και στις ελάχιστες Ευρωπαϊκές χώρες που θέσπισαν υποχρεωτική στείρωση σκύλων (Κροατία, Ρουμανία), καθαρόαιμοι σκύλοι που φέρουν Pedigree FCI και αυτόχθονες φυλές εξαιρούνται, κάτι που ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Το «χρυσό χάπι» της αναστολής της εφαρμογής του νόμου για μια διετία και της επιβολής των προστίμων για μια τριετία δεν αναιρεί την παγκόσμια πρωτοτυπία της νομοθετικής πρόβλεψης για υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων χωρίς εξαίρεση (πλην ασθενείας και υπερηλικότητας)!
    Έτσι, η χώρα μας θα είναι η ΠΡΩΤΗ και η ΜΟΝΗ επί συνόλου 99 χωρών-μελών της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας [FCI] που θα εξαναγκαστεί όχι μόνο να μη διοργανώνει Εθνικές Κυνολογικές Εκδηλώσεις αλλά & να απόσχει εφεξής από κάθε Διεθνή Έκθεση Μορφολογίας, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κυναθλήματος και κάθε εν γένει διοργάνωση, δεδομένου ότι βασική προϋπόθεση συμμετοχής είναι ο σκύλος να έχει Pedigree FCI και να μην είναι στειρωμένος. Και τούτο, διότι όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με σκοπό την επιλογή των καταλληλότερων εκπροσώπων κάθε Φυλής για την διατήρηση και βελτίωσή τους.

  • 13 Μαΐου 2021, 00:58 | Νικολας

    Δεν είναι σωστό να σου υποβάλει κάποιος για τον σκύλο τον οποίο την επιμέλεια την παρέχω εγώ και ως νόμιμος ιδιοκτήτης του να διαπραξω<> να του απαλλάξω τα γεννητικά, κάτι το οποίο είναι ενάντια και κόντρα στην φύση. Ο μόνος τρόπος που μπορεί να επέμβει ένα χειρουργείο στον σκύλο μου θα γίνεται μέσο τής συμβουλής του κτηνιάτρου σστην οποία φάση γίνεται μονόδρομος για το καλύτερο του υπολοίπου της ζωής του!είμαι κάθετος στείρωση μόνο σε αδέσποτα!

  • 12 Μαΐου 2021, 23:34 | Μάχη

    Εμένα η άποψή μου είναι ότι όλα τα πλάσματα πρέπει να είναι ελεύθερα. Ο άνθρωπος δεν είναι το μοναδικό πλάσμα σε αυτό τον πλανήτη, δεν έχουμε μάθει μετά από τόσους αιώνες ότι δεν μπορούμε να φέρουμε τη φύση στα μέτρα μας. Αυτό κάναμε τόσα χρόνια και τώρα απειλούμαστε από κλιματική αλλαγή, από ασθένειες που φέρουν τα ζώα κ.λπ. Τι πάει να πει δεσποζόμενο και αδέσποτο;; Τους ίδιους όρους χρησιμοποιούμε και στους ανθρώπους;; Για μένα η φύση όλων μας είναι η ελευθερία. Δεν μπορεί ο καθένας επειδή του αρέσει να παίρνει για παράδειγμα ένα παπαγαλάκι ή άλλο παρόμοιο πουλί που η φύση του είναι να ΠΕΤΑΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ και να το έχει σε ένα κλουβί μόνο και μόνο για προσωπική ευχαρίστηση. Όλα αυτά είναι βάρβαρα και τραγικά.
    Για μένα πρέπει να σταματήσει οποιαδήποτε εμπορευματοποίηση των ζώων και να σταματήσει το κυνήγι και το ψάρεμα γα ευχαρίστηση και κυρίως να αλλάξει η νοοτροπία του κάθε ανθρώπου. Δεν ξέρω πώς αλλιώς να το εκφράσω, παρά μόνο με τη φράση ότι δεν είμαστε ούτε μόνοι σε αυτό τον πλανήτη, αλλά μέρος μιας αλυσίδας και κάθε πλάσμα έχει δικαίωμα να αναπνέει ελεύθερα.

  • 12 Μαΐου 2021, 22:47 | Αλέξανδρος

    Με το νομοσχέδιο αυτό διαπιστώνεται:
    Υποχρεωτικός μη θεραπευτικός ακρωτηριασμός (στείρωση – αντίθετο στις αρχές της ευζωίας των ζώων),
    Απαξίωση της μοναδικής αρμόδιας επιστήμης (της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας)
    Υπερεξουσίες σε αυθαίρετα αυτοχαρακτηριζόμενους φιλόζωους (ενώ δεν υπάρχουν ούτε κριτήρια, ούτε διαδικασίες για να οριστεί ποιος είναι και ποιος δεν είναι φιλόζωος στην Ελλάδα)
    Απαξίωση του πλέον αρμόδιου φορέα, του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος.
    Απαξίωση των Δήμων που θα σηκώσουν πάλι το μεγαλύτερο βάρος των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, και πλήθος άλλων αρμόδιων ή εμπλεκόμενων φορέων όπως Κυνοφιλικοί Όμιλοι Ελληνικών ή ξένων φυλών σκύλων που έχουν κάνει γνωστή τη χώρα μας σε διεθνές επίπεδο, η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Ελλάδος και άλλοι.
    Παντελής έλλειψη τεκμηρίωσης των άρθρων που έχουν ήδη προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.
    Παντελής έλλειψη παρουσίασης στοιχείων για το τι συνέβη από το 2012 και τους νόμους 4039/2012, 4235/2014. Οι δύο αυτοί νόμοι για τα ζώα συντροφιάς, ψηφίστηκαν επί συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας ο πρώτος και επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας (Σαμαρά) ο δεύτερος.
    Η Νέα Δημοκρατία δηλαδή μέσα σε 10 χρόνια καταφέρνει να φέρει τρίτο νόμο προς ψήφιση για τα ζώα συντροφιάς. Τί έφταιξε, και τι σας κάνει να πιστεύετε πως θα αλλάξει έστω και στο ελάχιστο η κατάσταση με τα αδέσποτα με το νέο νομοσχέδιο; Πώς τεκμηριώνετε την απάντησή σας;

  • 12 Μαΐου 2021, 21:48 | Αλέξανδρος Βλάχος

    Είναι τραγικό και δεν έχει λογική!!! επειδή κάποιος είναι ασυνειδητος δεν τιμορουμε και τους ευσυνείδητους!!! ντροπή και μόνο ντροπή!!!

  • 12 Μαΐου 2021, 19:49 | Ιωάννης Μυριτζής

    Να ανακληθεί το παρόν, δεν είναι βιώσιμο. Να γίνει πραγματική διαβούλευση με φορείς. Οι Δήμοι, ο ΚΟΕ, ο Κτηνιατρικός Σύλλογος, οι ΚΣΕ έχουν προτάσεις που πρέπει να ακουστούν.

    Τίθεται και το ζήτημα της ισονομίας των πολιτών: «Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος, που χρησιμοποιείται στο κυνήγι, δεν έχει σημανθεί και δεν έχει εγγραφεί στο ΕΜΖΣ. Η Άδεια αφαιρείται και όταν ο κυνηγετικός σκύλος δεν φοράει την διακριτή σήμανση του άρθρου 3 παρ. 2α του παρόντος».

    Η επιπλέον ποινή της αφαίρεσης της κυνηγετικής άδειας, κατά την περίπτωση τέλεσης του συγκεκριμένου παραπτώματος από κυνηγούς, αποτελεί αυστηρή πρόβλεψη η οποία καταργεί την έννοια της ισονομίας των Ελλήνων πολιτών.

    Στο πλαίσιο της ισονομίας, ένας νόμος για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς, δεν δικαιούται να κάνει καμία διάκριση ανάμεσα σε κυνηγούς και λοιπούς ιδιοκτήτες.

  • 12 Μαΐου 2021, 18:23 | ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Να ανακαλέσετε την δημόσια διαβούλευση του παρόντος. Δεν είναι βιώσιμες οι προτάσεις που περιέχει. Να καλέσετε σε διαβούλευση όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να υποβάλουν ρεαλιστικές προτάσεις και να επανέλθει.

    Δεν είναι δυνατόν να παρουσιάζετε ως σχέδιο Νόμου τις πεποιθήσεις συγκεκριμένης φιλοζωικής ομάδος.

    Πιστεύεται πως ο Κτηνιατρικό Σύλλογος, η Τοπική αυτοδιοίκηση, ο ΚΟΕ, ο Σύλλογος ερασιτεχνών εκτροφέων, οι ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ φιλοζωικές οργανώσεις, δεν έχουν απόψεις επί των κατοικίδιων ;

    Ποιος νομοθετεί; Η βουλή των Ελλήνων ή συγκεκριμένη φιλοζωική ομάδα;

  • 12 Μαΐου 2021, 17:02 | Γεωργιάδης Γιάννης

    Αναρωτιέμαι τι πραγματικά θα καταφέρει το Νομοσχέδιο. Γραφειοκρατία, ανομία, και τίποτα το ουσιαστικό. Απλά θα χαρούν κάποιες….

  • 12 Μαΐου 2021, 16:16 | Βασίλης Σ.

    Το νομοσχέδιο είναι πρόχειρο, κακοκραμμένο και δεν εξυπηρετεί την ζωοφιλία!!!!

    Ζητώ την άμεση απόσυρση του!!!

  • 12 Μαΐου 2021, 15:21 | Ελένη

    Η μόνη λύση για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των αδέσποτων είναι η ΑΜΕΣΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ ΑΥΤΩΝ ΣΕ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ- ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΑΔΕΣΠΟΤΑ και είναι η πηγή του προβλήματος.
    ΚΑΜΙΑ στείρωση σε ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟ σκύλο, αυστηροί έλεγχοι για τήρηση της νομοθεσίας σε όλους τους κατόχους σκύλων

  • 12 Μαΐου 2021, 14:25 | ΣΑΝΟΥΔΟΥ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ

    Απαγόρευση πώλησης κατοικίδιων κουνελιών από τα Pet shops. Αυξημένος αριθμός εγκαταλείψεων και κακοποίησης κυρίως στον νομό Αττικής

  • 12 Μαΐου 2021, 14:58 | Δημητριος Παναγόπουλος

    Είμαι κάθετα αντίθετος με αυτό το νομοσχέδιο για δεν δεν γίνεται να στηριχθούν οι σκύλοι είδες πόσο μένει τουλάχιστον γιατί σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει το είδος σκύλους στην Ελλάδα επίσης είναι αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό γιατί καταπατούνται οι ελευθερίες του ακόμα

  • 12 Μαΐου 2021, 13:22 | ΙΤΣΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

    Η μόνη λύση για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των αδέσποτων είναι η ΑΜΕΣΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ ΑΥΤΩΝ ΣΕ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ- ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΑΔΕΣΠΟΤΑ και είναι η πηγή του προβλήματος.
    ΚΑΜΙΑ στείρωση σε ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟ σκύλο, αυστηροί έλεγχοι για τήρηση της νομοθεσίας σε όλους τους κατόχους σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 13:27 | ΤΣΙΜΕΝΑΚΗΣ Ι.

    Η μόνη λύση για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των αδέσποτων είναι η ΑΜΕΣΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ ΑΥΤΩΝ ΣΕ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ- ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΑΔΕΣΠΟΤΑ και είναι η πηγή του προβλήματος.
    ΚΑΜΙΑ στείρωση σε ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟ σκύλο, αυστηροί έλεγχοι για τήρηση της νομοθεσίας σε όλους τους κατόχους σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 13:44 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    Η μόνη λύση για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των αδέσποτων είναι η ΑΜΕΣΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ ΑΥΤΩΝ ΣΕ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ- ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΑΔΕΣΠΟΤΑ και είναι η πηγή του προβλήματος.
    ΚΑΜΙΑ στείρωση σε ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟ σκύλο, αυστηροί έλεγχοι για τήρηση της νομοθεσίας σε όλους τους κατόχους σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 13:56 | Παντελής

    Θα πρέπει να προβλεφθεί διάταξη που να εφαρμόζει το τρίπτυχο σύλληψη, κράτηση και θανάτωση των αδέσποτων ζώων των άρθρων 12 και 13 του νόμου 2017/1992 Κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ζώων συντροφιάς, για μείωση του αριθμού τους, αφού τόσο πολύ αντιδρούν οι λεγόμενοι ως φιλόζωοι στον υπερπληθυσμό των αδέσποτων στην Ελλάδα και όχι η υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζώων. Η υποχρεωτική στείρωση εκτός από άλλα ηθικά, νομικά και συνταγματικά κωλύματα θα αφανίσει τις πολλές και ΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΕΣ σπάνιες ελληνικές φυλές σκύλου, κατά σοβαρή και ξεκάθαρη παραβίαση των προβλέψεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την διατήρηση των σπάνιων φυλών και την προστασία της γενετικής ποικιλότητας.
    Ευχαριστώ!
    ΥΓ υιοθεσία πριν την θανάτωση είναι προτιμητέα. Δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος όμως μη θανάτωσης παρά μόνον η προβληματική αντίληψη που εξανθρωπίσει σκύλους και γάτες, αγνοώντας τα αληθινά περιβαλλοντικά και οικολογικά ζητήματα, όπως η ανάγκη προστασίας των φυσικών οικοσυστημάτων.

    Το νομοσχέδιο συντάσσεται γενικά με την ακραία και μειοψηφική ιδεολογία της ΄΄πολιτικής φιλοζωιας΄΄Βασική της θέση είναι πως πλέον η στάση του ανθρώπου προς τα ζώο θα καθορίζει όλα τα σπουδαία πολιτικά ζητήματα. Η προστασία των ζώων, η ευημερία τους και η απελευθέρωσή τους από τον ανθρώπινο ζυγό θα κρίνουν εντέλει εάν θα έχουμε πόλεμο ή ειρήνη, δημοκρατία ή αυταρχισμό, ευημερία ή φτώχεια.

  • 12 Μαΐου 2021, 13:51 | Σμαρώ Καλφοπούλου

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων. Ναι στην ελευθερία επιλογής.

  • 12 Μαΐου 2021, 13:32 | Καλλιοπη Φακουκάκη

    η στείρωση των ζώων συντροφιάς θεωρώ πως πρέπει να είναι απαραίτητος και υποχρεωτικός ώστε να περιοριστούν οι αριθμοί των άστεγων ζώων, διότι κάποιοι αφήσαν τα ζωάκια τους να ζευγαρώσουν και μετά πέταξαν τα μωρά στο χωράφι του παραπάνω χωριού! να σταματήσει αυτό. αν κάποιος θέλει να ζευγαρώσει το ζωάκι του να μπορεί να παίρνει ειδική άδεια για αυτό.

  • 12 Μαΐου 2021, 13:31 | ΣΟΦΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

    Η μόνη λύση για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των αδέσποτων είναι η ΑΜΕΣΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ ΑΥΤΩΝ ΣΕ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ.
    ΚΑΜΙΑ στείρωση σε ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟ σκύλο, αυστηροί έλεγχοι για τήρηση της νομοθεσίας σε όλους τους κατόχους σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 12:09 | Κουκουμέλης Γιώργος

    ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

    Σκοπός

    Ο σκοπός του παρόντος υπομνήματος είναι όσο το δυνατό η πιο μεστή ενημέρωσή σας για την ένταξη σε αυτό και βέβαια αναφοράς σε ωδικά και καλλωπιστικά πτηνά που αναπαράχθηκαν και γεννήθηκαν σε αιχμαλωσία, ως ζώα συντροφιάς ή συμπλήρωση παραγράφων και ότι άλλο δη, με αναφορά για αυτά στο προς ψήφιση νομοσχέδιο. Εκτός της κατά αποκλειστικότητα σχεδόν σε αυτό το νομοσχέδιο αναφοράς, αυτών των σκύλων και γατών.

    Εισαγωγή

    Και εν προκειμένω για τα ωδικά και καλλωπιστικά πτηνά, όσα νομίμως εμπεριέχονται στην κατοχή ερασιτεχνών ή και επαγγελματιών εκτροφέων ή απλών χομπιστών, σύμφωνα με των εκάστοτε εν ισχύ διατάξεων και νόμων Εγχώριων, Ευρωπαϊκών, Διεθνών, CITIES, ή και Διεθνών Συμβάσεων στις οποίες έχει θέσει ή και θα θέσει στο μέλλον, την υπογραφή του το Ελληνικό Κράτος.

    Σχετική Νομοθεσία: 4039/2012, 4512/2018, ΚΥΑ 125188 246 22 01 2013 Β΄285, E.K.865/2006/άρθρο 66/§8, E.K.429/2016/Παράρτημα Ι, Μέρος Β΄, κ.α.

    Υπάρχουν Ερασιτέχνες Εκτροφείς εγγεγραμμένοι σε νόμιμους μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα συλλόγους της ημεδαπής και Ομοσπονδίες και Διεθνείς Συνομοσπονδίες με προεξάχουσα την C.o.m. International, την Παγκόσμια συνομοσπονδία. Οι οποίοι με ευθύνη των συλλόγων τους προμηθεύονται ποδοδακτύλιους κλειστούς που τοποθετούνται στα νεογέννητα πτηνά εντός ολίγων ημερών από τη γέννησή τους με αύξοντες αριθμούς και την εν γένει ταυτοποίηση, με κωδικοποιημένα στοιχεία των Ερασιτέχνη Εκτροφέα, Συλλόγου, Ομοσπονδίας, Έτους Γέννησης και Αύξοντος Αριθμού πτηνού. Οι ποδοδακτύλιοι αυτοί δεν μπορούν να αφαιρεθούν μετά κάποιες ημέρες ανάπτυξης του ατόμου.

    Όλοι οι παραπάνω ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες στην Ελλάδα, (και επίσης πολλές χιλιάδες περισσότερες, ανένταχτοι ερασιτέχνες εκτροφείς).

    Παγκοσμίως δε ανέρχονται σε εκατομμύρια, όπου και ανά χώρα και Ομοσπονδία τηρούν απαρέγκλιτα κανόνες σύμφωνες με τους νόμους και πιο πέρα από αυτούς, για την ευζωία των πτηνών που έχουν στην κατοχή τους και είναι οι περισσότεροι πλέον, γνώστες γενετικής, (για διατήρηση των ρατσών και των μεταλλάξεών τους), πτηνοπαθολογίας (υπάρχουν εκατοντάδες πτηνοπαθολόγοι που παράλληλα με το χόμπι τους, έχουν ανοικτή τη γνώση τους σε όλους για την αντιμετώπιση ασθενειών κλπ, μέσω αποτελεσμάτων τους σε εργαστηριακές μελέτες), διατηρούντες τα πτηνά τους σε όσα αναφέρονται στο νόμο περί εκτροφείων, (με κλωβούς άνετους, με εξειδικευμένη στρώμνη και σχάρες για την αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή αντιμηκιτική προστασία τους, με εξαερισμούς, ειδικό φωτισμό ευρέος φάσματος ακτίνων UVA, UVB και αντιπαρασιτική έσω και έξω αγωγή, πλέον των εξειδικευμένων απαραίτητων τροφών).

    Για όλα αυτά υπάρχει μία μεγάλη γκάμα εταιρειών εγχώριες και διεθνείς που τα παρέχουν μέσω των e-shop τους ή μέσω ημεδαπών εμπορικών εταιρειών.

    Οι οργανωμένοι όλοι αυτοί ερασιτέχνες διοργανώνουν τοπικές, Πανελλήνιες και Διεθνείς Εκθέσεις μορφολογίας, με αποκορύφωμα την καθ’ έτος Παγκόσμια Έκθεση σε χώρες της Ε.Ε. Σε όλες υπάρχει η υποχρέωση παρουσίας κτηνιάτρου για την περίπτωση που εμφανίσει κάποιο πτηνό την παραμικρή παθογένεια.

    Προτάσεις

    1. Η επανένταξη του ορισμού του Ερασιτέχνη Εκτροφέα. Για όλα τα έμβια όντα, ιδιαίτερα για τα πτηνά.
    2. Η αναγνώριση των συλλόγων Ερασιτεχνών Εκτροφέων Οικόσιτων Πτηνών Συντροφιάς, των Ομοσπονδιών τους, κοκ, ως θεματοφύλακες της ευζωίας των πτηνών που κατέχουν, σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Υπηρεσία των ΟΤΑ, ή όπως η ισχύουσα Νομοθεσία ορίζει στις Περιφερειακές Διευθύνσεις των ανά Περιφερειακή Ενότητα Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.
    3. Η προσπάθεια ή υποχρέωση ένταξης σε αυτούς τους συλλόγους, όλων των ανένταχτων ερασιτεχνών για καλύτερο έλεγχο της διαχείρισης των πτηνών τους. (Μέσω προμήθειας εγκεκριμένων ποδοδακτυλιδίων).
    4. Η ένταξη των μελών των συλλόγων στην ηλεκτρονική καταγραφή σε Υποομάδα Ερασιτεχνών Εκτροφέων Πτηνών Συντροφιάς.
    5. Μέσω αποστολής emails καταγραφής α) Των χορηγηθέντων ποδοδακτυλίων ανά σύλλογο και ερασιτέχνη εκτροφέα στην κατά τόπους αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία, β) Των εν ζωή πτηνών κατοχής τους με τον αντίστοιχο ποδοδακτύλιο, γ) Των θανόντων εν τη πρώιμη ζωή τους με τον αντίστοιχο επίσης ποδοδακτύλιο, δ) Των υπολοιπόμενων αχρησιμοποίητων ποδοδακτυλίων. Όλα αυτά εγγεγραμμένα σε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα.
    6. Υποχρέωση τήρησης Γενεαλογικού Δένδρου σε ηλεκτρονικό αρχείο των Ερασιτεχνών εκτροφέων και την έκδοση pedigree στις περιπτώσεις δωρεάς ή ανταλλαγής με άλλο Ερασιτέχνη Εκτροφέα, πτηνών, για την αποφυγή αιμομικτικών καταστάσεων και παθογενειών με υποχρέωση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα. (Υπάρχουν διάφορα λογισμικά softwares, για το σκοπό αυτό που πληρούν απαρέγκλιτα και απαραβίαστα το γενεαλογικό δένδρο).
    7. Την χορήγηση απλής άδειας από το Τμήμα Περιβάλλοντος του οικείου ΟΤΑ, αν σε αυτόν δεν διατηρείται τμήμα κτηνιατρικής, ανά έτος και ανά πάσα στιγμή αίτησης συλλόγου ή Ομοσπονδίας για την διεξαγωγή Έκθεσης πτηνών συντροφιάς, σε χώρο κατάλληλο, τηρουμένων των κανόνων περί δημόσιας υγείας, ευζωίας των εκθεσιαζόμενων πτηνών, κλπ.
    8. Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης να δύναται να υπάρχει σε διπλανό χώρο από αυτόν της Έκθεσης, άλλος χώρος για ανταλλαγές πτηνών μεταξύ των Ερασιτεχνών Εκτροφέων, όπως γίνεται σε όλη την Ε.Ε., (BOURGE), με την υποχρέωση πληρωμής ενός χαμηλού Τέλους (50-100€) υπέρ του οικείου ΟΤΑ, από το διοργανωτή σύλλογο ή Ομοσπονδία.
    9. Διαχωρισμό διακριτά των Ερασιτεχνών Εκτροφέων με τους Επαγγελματίες Εκτροφείς οι οποίοι θα πρέπει να πληρούν όλους τους ίδιους όρους διαχείρισης, αλλά και τους φορολογικούς όρους λόγω επαγγελματικής εξάσκησης της Εκτροφής με σκοπό το κέρδος, κάτι που δεν υπάρχει στους Ερασιτέχνες χομπίστες.
    10. Πιστοποίηση της ευζωίας και απόδοση εγγράφου-ων από κτηνίατρο Δημοσίου, αλλά και Ιδιώτη, μετά από έλεγχο στο χώρο εκτροφής, καθ’έτος.
    11. Χορήγηση από την Κτηνιατρική Υπηρεσία άπαξ, Βεβαίωσης ή Άδειας για την πληρότητα και νομιμότητα του χώρου του εκτροφείου, συμφώνως με τα εν ισχύ στο νόμο περί εκτροφείου. Δεν νοείτε ερασιτέχνης εκτροφέας όποιος έχει πτηνά στην κατοχή του που δεν φέρουν ποδοδακτύλιο εγκεκριμένου συλλόγου.
    12. Να γίνεται χρήση από τον Ερασιτέχνη Εκτροφέα τυποποιημένου έγγραφου όπως και πάλι νόμος ορίζει, για την μεταφορά των πτηνών του, για μη εμπορικό σκοπό και επιστροφής τους. (Εκθέσεις, κλπ, ανά την Επικράτεια ή και την Ε.Ε. ή Τρίτη χώρα).

    Ενδεικτικές ενημερωτικές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικοί σύνδεσμοι.

    https://www.conforni.org/ Παγκόσμια Συνομοσπονδία
    https://www.fogr.gr/ Ελληνική Ορνιθολογική Ομοσπονδία
    https://www.fpo.gr/ Πανελλήνια Ορνιθολογική Ομοσπονδία
    https://www.foi.it/ Ιταλική Ορνιθολογική Ομοσπονδία
    http://www.aob.be/ Βελγική Ορνιθολογική Ομοσπονδία
    https://www.facebook.com/groups/234855836596767 Κορινθιακή Λέσχη Εκτροφέων Οικόσιτων Πτηνών Αναψυχής Συντροφιάς (ο σύλλογός μας, με Καταστατικό, και ΑΦΜ).

  • 12 Μαΐου 2021, 12:38 | Βασιλης Παπαγεωργίου

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων. Ναι στην ελευθερία επιλογής.

  • 12 Μαΐου 2021, 12:23 | Νίκη Σίμη

    Η Ελλάδα είναι απο τις λίγες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στο 2021 έχει ακόμα παραμελημένα τα αδέσποτά της. Ένα βάρος που επωμίζονται οικονομικά μόνο μερικοί πολίτες. Αυτό ειναι απαράδεκτο.

    Οφείλει η πολιτεία να στειρώσει τα αδέσποτα και φυσικά να παραχωρήσει χώρο και προστασία μεσά στις πόλεις με σπιτάκια για τα αδέσποτα ζώα. Είναι απαράδεκτο να μην τα υπολογίζουμε ως μέρη της κοινωνίας, για τα οποία είμαστε όλοι υπεύθυνοι.

    Η ευθανασία επίσης είναι ένα κρίσιμο ζήτημα και θα πρέπει να γίνεται με προσοχή σε συνεργασία με τους κτηνιατρους. ΑΝ δεν συντρεχει σημαντικός ιατρικός λόγος, να μην γίνεται ευθανασια επειδη απλα δεν υιοθετηθηκε ενα ζώο.

    Φυσικά η εκτροφή ζώων θα πρέπει να απαγορεύεται, ακριβώς όπως απαγορεύεται η πώληση των μωρών.
    Οφείλουμε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των ζώων και να τους παρέχουμε το δικαίωμα στη ζωή ΜΕ ΕΥΖΩΙΑ, να προστατεύσουμε τα δικαιώμτά τους και να είμαστε ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ. Μεχρι τωρα η στάση της Ελλάδας πάνω στα ζώα είναι ντροπιαστική. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

  • 12 Μαΐου 2021, 11:42 | Σμαρώ Καλφοπούλου

    Συμφωνώ με τα παρακάτω (Οι θέσεις της Ο.Μ.Μ.Α για το Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ») για το άρθρο 24 (Προστασία του περιβάλλοντος):
    Α. Κατ’ αρχήν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου προσβάλλει την θεμελιώδη αρχή της ισότητας μεταξύ των πολιτών: όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να διατηρούν και να αναπαραγάγουν τα κατοικίδια ζώα τους, εφόσον τηρούν τις διατάξεις περί ευζωίας, προστασίας, στοργής, φροντίδας και μη εγκατάλειψής τους.
    Επιπλέον – η προνομιακή κατ’ αποκλειστικότητα παραχώρηση του δικαιώματος αναπαραγωγής κυριότατα στους επαγγελματίες – κερδοσκόπους κουταβοβιομήχανους, δεν είναι απλώς ανήθικη από ανθρωπιστική άποψη, αντισυνταγματική ως προς την ισονομία και την ισότητα των πολιτών αλλά και ζωοφιλικά απαράδεκτη σαν πρακτική εγκλεισμού ανώτερων ευφυών κοινωνικών θηλαστικών σε “εγκαταστάσεις” – μπουντρούμια / φυλακές: καταργείται έτσι η 5η βασική ελευθερία των σκύλων.
    Σύσσωμη η φιλοζωική κοινότητα της χώρας θα έπρεπε να καταδικάζει το επαγγελματικό, μαζικό κουταβοπαραγωγικό κερδοσκοπικό σκυλεμπόριο και να υποστηρίζει αντίθετα την μικρής κλίμακας, ερασιτεχνική, ελεγχόμενη εκτροφή σκύλων, η οποία δεν παράγει «αδέσποτα»: «αδέσποτα» ΔΕΝ υπάρχουν στην Ελβετία ή τη Σκανδιναβία ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΤΕΙΡΩΝΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ τους σκύλους και μάλιστα τους έχοντες κηδεμόνα, διότι α) το κοινό προμηθεύεται σκυλιά από ερασιτέχνες ιδιώτες εκτροφείς, β) όλοι οι σκύλοι είναι καταγραμμένοι & φέρουν σήμανση, γ) η εγκατάλειψη σκύλου στοιχίζει πολύ ακριβά στον παραβάτη.
    Το δικαίωμα διατήρησης και εκτροφής ισχύει συνταγματικά για την κατοχή και αναπαραγωγή κάθε είδους ήμερου οικόσιτου ζώου, αγροτικά, κατοικίδια συντροφιάς και ανήκοντα σε ειδικές κατηγορίες όπως τα άλογα, τα οποία θεωρούνται όπως και οι σκύλοι και οι γάτες κατοικίδια, ζώα άθλησης, αναψυχής, συντροφιάς αλλά και εργασίας. Είναι απορίας άξιο γιατί τα ιπποειδή προστατεύονται από την Πολιτεία και περιλαμβάνονται στο Προεδρικό Διάταγμα 434 / 95 ως εγχώρια είδη “παραγωγής” ενώ οι ελληνικοί σκύλοι όχι. Οι αυτόχθονες σκύλοι όχι μόνο προστατεύουν όλα αυτά τα ζώα, αγροτικά και παραγωγής, αλλά είναι και οι ίδιοι ζώα αγροτικά, κατοικίδια, ζώα άθλησης, αναψυχής, συντροφιάς, εργασίας και παραγωγής: είναι ζώα που παράγουν έργο και χρήμα, αφού είναι απαραίτητοι για τον βιοπορισμό των κτηνοτρόφων και την ασφάλεια των κοπαδιών, εισάγουν πολύτιμο οικονομικό κεφάλαιο στην χώρα μέσω των εξαγώγιμων προϊόντων που παράγονται με τις υπηρεσίες τους (και των σχετικών κονδυλίων που εισρέουν επίσης), αλλά και μέσω του κυνηγίου και της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής που τρέφει τον ελληνικό λαό, και υποστηρίζεται από τους ποιμενικούς σκύλους-φύλακες. Κακώς εξαιρούνται τα σκυλιά από την προστασία που παρέχει το Προεδρικό αυτό διάταγμα στα άλλα αυτόχθονα είδη: πρόκειται για οφθαλμοφανή αβλεψία, παράλειψη και νομοθετικό κενό, που πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να καλυφθεί.
    Β. Προσβάλλει επίσης το περιεχόμενο του προτεινομένου νόμου το συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη της χώρας στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, την προσωπική του ελευθερία και δημιουργικότητα (επιπλέον δε και αφού οι σκύλοι είναι ωφέλιμοι για το κοινωνικό σύνολο, προσβάλλει και το δικαίωμα του πολίτη να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας μέσα από την ασχολία που επιλέγει ελεύθερα και να παράγει κοινωνικό έργο εκτρέφοντας ωφέλιμα ζώα συντροφιάς, εργασίας και υπηρεσιών – όπως σκύλους οδηγούς τυφλών, υποστήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες, ή σκύλους φύλακες για την προστασία της οικογένειας και των ζώων του σπιτιού ή του αγροκτήματός του).
    Γ. Προσβάλλει το δικαίωμα του πολίτη να συμβιώνει με κατοικίδια ζώα και να τα αναπαραγάγει στην κατοικία του, επομένως υπεισέρχεται στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου στον ιδιωτικό του χώρο, ο οποίος αποτελεί άσυλο. Επιπλέον επεμβαίνει στο δικαίωμα του ατόμου να ανατρέφει και συναναστρέφει τα παιδιά του με σκύλους, η παρουσία των οποίων είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη ως πολλαπλά ωφέλιμη για την ψυχολογία των παιδιών, και επεμβαίνει στο δικαίωμα των γονέων να διδάσκουν και να παρέχουν στα παιδιά τους πολύτιμα μαθήματα υπευθυνότητας, βιολογίας και φιλοζωίας μέσω της από κοινού φροντίδας για τον θηλυκό σκύλο της οικογένειας και τα νεογνά του.
    Δ. Ουδείς νόμος μπορεί να προσβάλλει προληπτικά το δικαίωμα του ατόμου να αναπαραγάγει το ζώο του όπως οι συμπολίτες του χωρίς να έχει ο πολίτης αυτός εκ των προτέρων παραβεί το νόμο. Εκ των προτέρων τιμωρία για αδίκημα που δεν έχει διαπραχθεί είναι αδιανόητη. Τα «αδέσποτα» δεν προέρχονται από την σωματική ακεραιότητα των ζώων αλλά από την εγκατάλειψή τους. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται σωστά με σήμανση, καταγραφή και ποινές για τους παραβάτες. Επομένως ο προληπτικός ακρωτηριασμός των ζώων, που είναι κακοποίηση, βαναυσότητα και βασανισμός, είναι άχρηστος και περιττός.
    Ε. Εφόσον το ζώο θεωρείται από το νόμο ζωική περιουσία ατομικής ιδιοκτησίας του κάθε πολίτη ο οποίος είναι καταχωρημένος σύννομα ως κηδεμόνας του, την οποία ουδείς δικαιούται να βλάψει, οι διατάξεις του σχεδίου νόμου αντίκεινται και στο σχετικό άρθρο του συντάγματος που προστατεύει την κατοικία, την ιδιοκτησία και την ατομική περιουσία. Η υποχρεωτική στείρωση αποτελεί βλάβη του ζώου, επομένως προξενεί ζημία στην ζωική περιουσία και τα δικαιώματα του πολίτη και μάλιστα χωρίς την προβλεπόμενη από το σύνταγμα αποζημίωση.
    ΣΤ’. Στο φυσικό περιβάλλον περιλαμβάνεται βεβαίως και ο ζωικός πλούτος της χώρας, που το Σύνταγμα ρητά ορίζει ως υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός την προστασία του. Οι μοναδικές, αναντικατάστατες και αυθύπαρκτες οντότητες των ελληνικών αυτοχθόνων φυλών ζώων και σκύλων επομένως, οι οποίες αποτελούν έμβιο τμήμα της βιοποικιλότητας και της ιστορίας του τόπου, γενετική δεξαμενή του είδους τους, ζωντανή πολιτιστική κληρονομιά όλων των κατοίκων της Ελλάδας, παρόντων και μελλοντικών γενεών, προστατεύονται σαφώς από το άρθρο 24 του συντάγματος και αποτελούν προστατευόμενο δικαίωμα όλων των πολιτών να τις διατηρούν και να τις αναπαραγάγουν.
    Ζ’. Η αφαίρεση υγιών οργάνων από ζώα (επέμβαση που στην ιατρική ονομάζεται ακρωτηριασμός) αντιβαίνει στο ιπποκρατικό αξίωμα «ὠφελέειν ἢ μὴ βλάπτειν». Οι μαζικές στειρώσεις και μάλιστα κηδεμονευόμενων ζώων χωρίς ιατρικό λόγο είναι παράνομη και εγκληματική πράξη (βασανισμός) που αντιβαίνει στις ελευθερίες των ζώων, βλάπτει την υγεία, την προσωπικότητα, την σωματική τους ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια, την αυταξία, την ποιότητα ζωής τους και την φυσιολογική τους συμπεριφορά.
    Προληπτική τιμωρία δε νοείται να επιβάλλεται σε νομοταγείς πολίτες, επειδή μερικοί παρανομούν. Η στείρωση είναι κακοποίηση (αφαίρεση υγιών οργάνων = ακρωτηριασμός) πολύ περισσότερο εκτεταμένη, βλαπτική, επικίνδυνη και επώδυνη από τον ακρωτηριασμό αυτιών ή ουράς. Το κατοικίδιο ζώο δεν είναι παραβάτης για να τιμωρείται, και μάλιστα προληπτικά, με επεμβάσεις που βλάπτουν την υγεία, την ευημερία, την ποιότητα ζωής, την φυσιολογία, την ορμονική λειτουργία επομένως και την φυσική συμπεριφορά (5η ελευθερία των ζώων) και την μακροβιότητά του. Το κατοικίδιο ζώο σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία υπόκειται στην κηδεμονία του ανθρώπου, είναι ανθρώπινο δικαίωμα και καθήκον επομένως η διαχείριση των πληθυσμών οικόσιτων ζώων. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να διατηρούν και να αναπαράγουν κατοικίδια ζώα σύννομα, υπεύθυνα και σωστά. Η πολιτεία οφείλει να προστατεύει τα δικαιώματα αυτά των πολιτών καθώς και την ζωική τους περιουσία, αλλά και γενικότερα τον ζωικό και φυσικό πλούτο της χώρας που δεν ανήκει σε κανέναν αποκλειστικά, ούτε δικαιούται κανείς να τον βλάπτει, αλλα οφείλουμε να τον παραδώσουμε ακέραιο στις επόμενες γενιές.
    Ουδεμία κυβέρνηση έχει ούτε δικαιούται να θεωρεί αυθαιρέτως πως έχει λάβει δικαιοδοσία ή λαϊκή εντολή να ακυρώνει, να απεμπολεί, να προσβάλλει ή να θίγει τα δικαιώματα που ορίζονται από το Σύνταγμα, και μάλιστα από τα άρθρα 4 και 5 που δεν υπόκεινται σε αναθεώρηση.
    (Και ας πάψει επιτέλους η χρήση του αδόκιμου, απαρχαιωμένου, εξευτελιστικού, θρησκόληπτου και μεσαιωνικού όρου «αδέσποτο» και «δεσποζόμενο» που δηλώνει αντιλήψεις και προθέσεις δυναστών: δεν είμαστε αφέντες, δεσπότες, τύραννοι των ζώων – είμαστε κηδεμόνες ευφυών όντων με τη δική τους προσωπικότητα. Οι όροι που αρμόζουν στη σχέση ανθρώπου-σκύλου είναι κηδεμονευόμενος και ακηδεμόνευτος ή άνευ κηδεμόνος).

  • 12 Μαΐου 2021, 11:46 | Αστέριος τζίμας

    Για τα σκυλιά μου είμαι υπεύθυνος ΜΟΝΟ εγώ. Καμία δήθεν φιλόζωη/φιλόζωος δε θα επιβάλει ακρωτηριασμό και κακοποίηση στα δικά μου σκυλιά που φροντίζω με αγάπη και υπευθυνότητα.Ντροπή και αίσχος πολλά από τα άρθρα του Νομοοσχεδίου. Υπάρχουν τρόποι για να μην υπάρχουν αδέσποτα
    1. DNA σκύλου
    2. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ
    3. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΔΗΛΩΣΗ ΓΕΝΝΑΣ
    4. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΚΟΥΤΑΒΙΩΝ ΧΩΡΙΣ ΚΕΡΔΟΣ ΦΥΣΙΚΆ και σύγκριση με DNA.
    5. Στείρωση σε όλα τα αδέσποτα ζώα με ευθύνη του Δήμου/ Πολιτείας
    6. Αυστηρές ποινές για όσους παρατάνε ζώα στην ύπαιθρο / ταύτιση με DNA
    7. Κλείσιμο τον φιλοζωικών γιατί αν δεν υπάρχουν αδέσποτα δεν έχουν λόγο ύπαρξης

  • 12 Μαΐου 2021, 11:50 | Αργύρης Γιαννούκος

    Όχι στην στείρωση των δεσποζομενων σκύλων

  • 12 Μαΐου 2021, 11:36 | Νάνσυ Καλφοπουλου

    Όχι στην στείρωση των δεσποζομενων σκύλων

  • 12 Μαΐου 2021, 10:06 | Eleni

    Η ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ των αδέσποτων σκύλων που δεν υιοθετούνται εντός 30 ημερών είναι πράξη ΗΘΙΚΟΤΕΡΗ της στείρωσης όλων των δεσποζόμενων, και ισχύει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες.

  • 12 Μαΐου 2021, 03:56 | Μάρκος Ζαχαράτος

    – Χειρουργική επέμβαση κοπής πτερυγίων αυτιών ή/και ουρών των σκύλων χωρίς να συντρέχουν ιατρικοί/θεραπευτικοί λόγοι – ακρωτηριασμός, κακοποίηση (ν. 4039/2012).

    – Χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης γεννητικών οργάνων των σκύλων χωρίς να συντρέχουν ιατρικοί/θεραπευτικοί λόγοι – όχι ακρωτηριασμός, ούτε κακοποίηση. Αν είναι δυνατόν.

    Μαζί και απαγόρευση ερασιτεχνικής εκτροφής – εξαφάνιση αυτοχθόνων, γηγενών που μετρούν πάνω από 7.000 χρόνια ιστορίας – αλλά και όλων των φυλών των σκύλων, μέρους της ελληνικής βιοποικιλότητας, της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, της οργανωμένης ελληνικής κυνοφιλίας που χαίρει παγκόσμιας αναγνώρισης – καταπάτηση συνταγματικών δικαιωμάτων ιδιοκτητών τους – εξαφάνιση σκύλων ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας – νομιμοποίηση εμπορευματοποίησης ακόμα και αδέσποτων…

    Καταστροφή.

  • 12 Μαΐου 2021, 03:32 | Λέκκας Ασημάκης

    Ειμαι αντιθετος με την υποχρεωτικη στειρωση διωτη προκαλει σοβαρα και πολλα προβληματα υγειας στους σκυλους και μικραινει το οριο ζωης τους και παρακατωτης αποδειξεις
    Παραθετω τους λογους που συμφωνα με επιστημονικες ερευνες τον εξης:
    Του Ίδρυματος Καρκίνου Gerald P. Murphy
    Του Texas Tech University Health Sciences Center
    Του Κολέγιου Κτηνιατρικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Cornell
    Του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνια Ντέιβις
    Του Κολλέγιου Κτηνιατρικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Α & Μ
    Του Ίδρυματος Υγείας Canine Health του AKC
    Κατεληξαν στα παρακτω συμπερασματα πολλαπλων προβληματων υγειας που προκαλει η στειρωση:Προβλήματα που προκαλεί η στείρωση στους Αρσενικούς σκύλους καταγράφονται:
    Σημαντική αύξηση του κινδύνου οστεοσαρκώματος (καρκίνου των οστών)
    Αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης αιμαγγειοσαρκώματος σε ποσοστό 60%
    Τριπλασιασμός του κινδύνου λεμφοσαρκώματος (καρκίνου του λεμφώματος)
    Τριπλασιασμός του κινδύνου υποθυρεοειδισμού
    Αύξηση του κινδύνου εμφάνισης προοδευτικών γεροντικών νοητικών προβλημάτων
    Τριπλασιασμός του κινδύνου παχυσαρκίας
    Τετραπλασιασμός του χαμηλού κινδύνου (λιγότερο από 0,6%) για καρκίνο του προστάτη
    Διπλασιασμός του χαμηλού κινδύνου (λιγότερο από 1%) ανάπτυξης καρκίνων του ουροποιητικού
    Αύξηση του κινδύνου ορθοπεδικών διαταραχών
    Αύξηση του κινδύνου αρνητικών αντιδράσεων στους εμβολιασμούς
    Τριπλασιασμός του κινδύνου ατοπικής/αλλεργικής δερματίτιδας
    Τριπλασιασμός του κινδύνου εξάρθρωσης της επιγονατίδας.

    Προβλήματα που προκαλεί η στείρωση στους θηλυκούς σκύλους, σημειώνονται:
    Η στειρωση συμβάλει στην σημαντική αύξηση του κινδύνου οστεοσαρκώματος (καρκίνου των οστών)
    Αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης σπληνικού αιμαγγειοσαρκώματος σε ποσοστό 120%, και καρδιακού αιμαγγειοσαρκώματος κατά περισσότερο από 400%
    Αύξηση του κινδύνου εμφάνισης λεμφώματος και λεμφοσαρκώματος
    Αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης όγκου δερματικών κυττάρων
    Τριπλασιασμός του κινδύνου υποθυρεοειδισμού
    Αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας κατά 60% έως 100%
    Σε ποσοστό 4% έως 20% προκαλεί ακράτεια ούρων
    Αύξηση των επίμονων ή επαναλαμβανόμενων μολύνσεων του ουροποιητικού σε ποσοστό που κυμαίνεται από 200% έως 300%
    Αύξηση του κινδύνου κολπώματος, κολπικής δερματίτιδας και κολπίτιδας.
    Διπλασιασμός του χαμηλού κινδύνου (λιγότερο από 1%) ανάπτυξης όγκων στο ουροποιητικό
    Αύξηση του κινδύνου ορθοπεδικών διαταραχών
    Αύξηση του κινδύνου αρνητικών αντιδράσεων στους εμβολιασμούς
    Τριπλασιασμός του κινδύνου ατοπικής/αλλεργικής δερματίτιδας
    Τριπλασιασμός του κινδύνου εξάρθρωσης της επιγονατίδας.
    Η Valente (n.d., c) σημειώνει ότι τα προβλήματα στην υγεία των σκύλων (αρσενικών και θηλυκών) δεν εμφανίζονται αμέσως μετά τη στείρωση.
    Αυτό ισχύει όταν η στείρωση πραγματοποιείται μετά το κλείσιμο του αυξητικού χόνδρου των οστών, η οποία ανάλογα με τον σκύλο.
    Η Dr Valente n.d.και Dr Karen Becker και συγγραφέας σχετικου βιβλιου για την στειρωση αναφέρει ότι «κανένας σκύλος δεν είναι άτρωτος στο ορμονικό χάος που προκαλεί η στείρωση».
    Όταν η στείρωση γίνει πριν το κλείσιμο του αυξητικού χόνδρου των οστών, τα πρώτα προβλήματα θα εμφανιστούν γύρω στην ηλικία των 4 – 5 ετών και πιθανότατα θα είναι ορθοπεδικής φύσης. Μεγάλης έκτασης έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2020 αποκαλύπτει ότι τα παραπάνω προβλήματα που προκαλούνται απο την στείρωση και ο βαθμος προσββολης της υγειας αναλογα το μέγεθος του σκύλου και την φυλή.
    Η ίδια συγγραφέας συμπληρώνει ότι στείρωσης αποτελούν επεμβάσεις που περιλαμβάνουν αφαίρεση των ωοθηκών και της μήτρας· τα αποτελέσματα πολλαπλών ερευνών δείχνουν ότι στο 1/5 των θηλυκών σκύλων προκύπτουν εγχειρητικές και μετεγχειρητικές επιπλοκές.
    Σύμφωνα με τις έρευνες, ο ισχυρισμός της καλύτερης υγείας(αλλά και συμπεριφοράς)όλων ανεξαιρέτως των σκύλων ως αποτέλεσμα της στείρωσης δεν έχει απολύτως καμία επιστημονική βάση.
    Dr Karen Becker θα σας λυθεί κάθε απορία και θα μάθετε όλη την αλήθεια για την στείρωση του σκύλου σας!

    Κάποτε ένας τεράστιος υποστηρικτής της στείρωσης των σκύλων, αφού έμεινε σε ιδιωτική πρακτική για μερικά χρόνια, η Dr. Karen Becker παρατήρησε ότι πολυ μεγαλο ποσοστό από τους σκύλους που ειχε στειρώσει είχαν αναπτύξει διαταραχές που σχετίζονται με το ενδοκρινικό σύστημα. Μετά από μια συνομιλία με έναν εμπειρογνώμονα στον τομέα της κτηνιατρικής ενδοκρινολογίας, η Dr Becker συνειδητοποίησε ότι η στείρωση είχε αφήσει πολλούς από αυτούς με σοβαρά προβλήματα υγείας.
    Η Dr Becker άλλαξε γρήγορα τη σύστασή της για την στείρωση των σκύλων, όσο νεότεροι τόσο καλύτερα, σε μια πιο ολιστική προσέγγιση στην οποία οι χειρουργικές επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της στείρωσης, θα πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο όταν υπάρχει ιατρική ανάγκη. Πιστεύει επίσης ότι τα κατοικίδια ζώα καταφυγίου πρέπει να αποστειρώνονται και όχι να στειρώνονται προκειμένου να διατηρηθούν οι ορμόνες του φύλου τους.

    Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι η αφαίρεση των γονάδων (σπερματικοί αδένες, ωάρια) μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη μελλοντική υγεία ενός σκύλου. Μεταξύ αυτών των συνεπειών: μειωμένη διάρκεια ζωής, άτυπη νόσος του Cushing, καρδιακοί όγκοι, καρκίνος των οστών, ανώμαλη ανάπτυξη και ανάπτυξη των οστών, ρήξεις CCL και δυσπλασία του ισχίου.
    ητήματα υγείας που συνδέονται με την στείρωση του σκύλου
    Ζητήματα υγείας που συνδέονται με την στείρωση των σκύλων

    Πριν συζητήσω μερικά από τα θέματα υγείας που σχετίζονται τώρα με την στείρωση σκύλων,
    Πρόσφατη έρευνα έχει επίσης δυσφημίσει μερικούς μύθους σχετικά με τα υποτιθέμενα οφέλη των στειρώσεων, όπως:
    Και μερικές από τις διαταραχές και τις ασθένειες που συνδέονται με την στείρωση σκύλων:
    Μικρότερη διάρκεια ζωής σκύλων. Μια μελέτη που διεξήχθη και δημοσιεύθηκε το 2009 από το Ίδρυμα Καρκίνου Gerald P. Murphy διαπίστωσε έναν σύνδεσμο μεταξύ της ηλικίας κατά την οποία τα θηλυκά Rottweilers στειρώνονται και πόσο διαμένουν. Οι ερευνητές συνέκριναν τα μακράς διαρκείας Ρότι που ζούσαν για 13 ή περισσότερα χρόνια με εκείνα που έζησαν μια κανονική διάρκεια ζωής περίπου 9 ετών….
    Ανακάλυψαν ότι ενώ τα θηλυκά ζουν περισσότερο από τα αρσενικά, αφαιρώντας τις ωοθήκες των θηλυκών Rottweilers. οι θηλυκές που κράτησαν τις ωοθήκες τους είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν σε μια εξαιρετική ηλικία σε σύγκριση με τις θηλυκές που είχαν στειρωθεί
    2Νόσος του Cushing σε σκύλους. η στείρωση παίζει ρόλο στην ανάπτυξη της άτυπης νόσου του Cushing επίσης. Νόσος Cushing σημαίνει ότι το μεσαίο στρώμα των επινεφριδίων έχει υπερβολική έκκριση κορτιζόλης. Το Atypical Cushing περιλαμβάνει τα εξωτερικά και εσωτερικά στρώματα των επινεφριδίων και εμφανίζεται όταν παράγονται άλλοι τύποι ορμονών, συνήθως οιστρογόνα και προγεστερόνη. Όταν ένας σκύλος στειρώνεται τα ενδοκρινικά, αδενικά και ορμονικά συστήματα δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί πλήρως. Η πλήρης αφαίρεση των γονάδων, με αποτέλεσμα τη διακοπή της παραγωγής όλων των ορμονών φύλου του σώματος (που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ευνουχισμού ή της παραδοσιακής στείρωσης), μπορεί να αναγκάσει τα επινεφρίδια να παράγουν ορμόνες φύλου, επειδή είναι ο μόνος εναπομείνας ιστός στο σώμα που μπορούν να τα εκκρίνουν. Με την πάροδο του χρόνου, τα επινεφρίδια φορολογούνται από το να κάνουν τη δική τους δουλειά συν το έργο των χαμένων γονάδων. Είναι πολύ δύσκολο για αυτούς τους μικροσκοπικούς αδένες να συμβαδίσουν με τη ζήτηση του σώματος για ορμόνες φύλου. Αυτή είναι η κατάσταση της νόσου Cushing. Η διαταραχή των ορμονών είναι ένα κεντρικό χαρακτηριστικό της νόσου του Cushing. Οποιαδήποτε ουσία ή διαδικασία που επηρεάζει την ορμονική ισορροπία του σώματος θα πρέπει να αξιολογείται απολύτως ως πιθανή ρίζα.
    3Καρδιακοί όγκοι σκύλων. Μια έρευνα κτηνιατρικής ιατρικής βάσης δεδομένων αποκάλυψε ότι σε σκύλους με όγκους της καρδιάς, ο σχετικός κίνδυνος για τα θηλυκά που είχαν στειρωθεί ήταν πάνω από τέσσερις φορές του ανέπαφου θηλυκού. Για τον πιο συνηθισμένο τύπο καρδιακού όγκου, το αιμαγγειοσάρκωμα, τα θηλυκά που είχαν στειρωθεί είχαν μεγαλύτερο από πέντε φορές κίνδυνο έναντι των ανέπαφων ομολόγων τους. Τα στειρωμένα αρσενικά είχαν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο από τα άθικτα αρσενικά επίσης.
    4Καρκίνος των οστών σκύλων. Σε μια άλλη μελέτη σε που δημοσιεύθηκε πριν από 10 χρόνια, τόσο για αρσενικά όσο και για θηλυκά που είχαν στειρωθεί ,υπήρχε ένας στους τέσσερις κινδύνους για τη ζωή κατά του καρκίνου των οστών. Τα “στειρωμενα σκυλια είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από την ασθένεια από τα άθικτα σκυλιά. Σε μια άλλη μελέτη που χρησιμοποιεί την Κτηνιατρική Ιατρική Βάση Δεδομένων ο κίνδυνος καρκίνου των οστών σε σκύλους μεγαλόσωμους και καθαρόαιμους ήταν διπλάσιος για τους σκύλους που ήταν στειρωμένοι.
    5Μη φυσιολογική ανάπτυξη σκύλων. Μελέτες που έγιναν τη δεκαετία του 1990 κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα σκυλιά που είχαν στειρωθεί κάτω από ένα έτος ηλικίας μεγάλωσαν σημαντικά ψηλότερα από τα μη στειρωμένα σκυλιά ή αυτά τα σκυλιά που στειρώθηκαν μετά την εφηβεία. Όσο νωρίτερα η διαδικασία τόσο ψηλότερος είναι ο σκύλος. Η έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2000 μπορεί να εξηγήσει γιατί: φαίνεται ότι η αφαίρεση των οργάνων που παράγουν οιστρογόνα σε ανώριμα σκυλιά – τόσο θηλυκά όσο και αρσενικά – μπορεί να προκαλέσει παραμονή ανοιχτών πλακών ανάπτυξης. Αυτά τα ζώα συνεχίζουν να μεγαλώνουν και να καταλήγουν με ανώμαλα μοτίβα ανάπτυξης και δομή των οστών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ακανόνιστες αναλογίες σώματος, πιθανά προβλήματα χόνδρου και προβλήματα διαμόρφωσης αρθρώσεων.
    6 Υψηλότερο ποσοστό ρήξεων CCL. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Texas Tech University Health Sciences Center σχετικά με τους τραυματισμούς του κρανιακού συνδέσμου στο κρανιακό συμπέρασμα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα σκυλιά που είχαν στειρωθεί είχαν σημαντικά υψηλότερη συχνότητα ρήξης από τα άθικτα αντίστοιχα. Ενώ τα σκυλιά μεγάλης φυλής είχαν περισσότερους τραυματισμούς CCL, τα στειρωμένα σκυλιά όλων των φυλών και μεγεθών είχαν αυξημένο ποσοστό ρήξης.
    7Δυσπλασία ισχίου σκύλου. Σε μια αναδρομική μελέτη κοόρτης που πραγματοποιήθηκε στο Κολέγιο Κτηνιατρικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Cornell, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά στειρωμένα σκυλιά ήταν πιο επιρρεπή σε δυσπλασία ισχίου.
    8 Ειδικές επιδράσεις φυλής λόγω στείρωσης σκύλου. Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Ντέιβις με τη συμμετοχή αρκετών εκατοντάδων Golden Retrievers αποκάλυψε ότι για τα περιστατικά δυσπλασίας του ισχίου, δακρύων CCL, λεμφοσάρκωμα, αιμαγγειοσάρκωμα και όγκων ιστιοκυττάρων, τα ποσοστά ήταν σημαντικά υψηλότερα τόσο στους αρσενικούς όσο και στις θυληκές σκύλους που είχαν στειρωθεί σε σύγκριση με άθικτα σκυλιά.
    9 Άλλες ανησυχίες για την υγεία των σκύλων. Η πρώιμη στείρωση συσχετίζεται συνήθως με ακράτεια ούρων σε θηλυκά σκυλιά και έχει συνδεθεί με αυξημένη συχνότητα ακράτειας σφιγκτήρα ουρήθρας στους αρσενικούς σκύλους. Οι στειρωμένοι σκύλοι είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν υποθυρεοειδισμό. Μια μελέτη κοόρτης για σκύλους καταφύγιου που διεξήχθη από το Κολλέγιο Κτηνιατρικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Α & Μ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μολυσματικές ασθένειες ήταν πιο συχνές σε σκύλους που στειρώθηκαν Το Ίδρυμα Υγείας Canine Health του AKC εξέδωσε μια έκθεση που υποδεικνύει την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών στα εμβόλια σε στειρωμένους σκύλους. Μεταξύ των αναφορών και των μελετών που δείχνουν ανησυχίες για την υγεία που σχετίζονται με την στείρωση, βρίσκουμε επίσης αναφορά για αυξημένη συχνότητα εμφάνισης προβλημάτων συμπεριφοράς, όπως φοβίες θορύβου, συμπεριφορά φόβου, επιθετικότητα και ανεπιθύμητες σεξουαλικές συμπεριφορές.

  • 12 Μαΐου 2021, 02:03 | ΒΑΣΩ Κ.

    Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ!! ΣΤΕΙΡΩΣΤΕ ΤΑ ΖΩΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΑΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΥΖΩΙΑ! ΣΕ ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΔΕΣΠΌΤΑ ΖΩΑ ΠΑΝΤΟΥ, ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΕΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΠΡΟΗΛΘΑΝ ΑΠΟ ΑΝΕΥΘΥΝΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ! ΣΤΕΙΡΩΣΗ, Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ!!! ΣΤΕΙΡΩΣΕ ΤΟ ΖΩΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΔΩΣΕ ΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΝΑ ΜΗΝ ΓΕΝΝΗΘΕΙ!

  • 12 Μαΐου 2021, 02:02 | Βασίλειος Καλλίρης

    Για τον σκύλο μου είμαι υπεύθυνος εγώ. Θα υποβληθεί σε ιατρική πράξη μόνο εάν κρίνει ο κτηνίατρος ότι αυτό είναι καλό για την υγεία του και όχι κάποιοι δήθεν φιλόζωοι. Αντίκειται στην ηθική και στη φύση.

  • 12 Μαΐου 2021, 02:31 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ Κ.

    Δεν είναι ένα, δεν είναι δυο, δεν είναι τρία. Είναι δεκάδες χιλιάδες ζώα στην
    Ελλάδα που υποφέρουν γιατί κάποιος φέρθηκε ανεύθυνα και άφησε το ζώο του να γεννήσει χωρίς να νοιαστεί για τις συνέπειες. Αυτός ο κάποιος δεν είναι ένας, δεν είναι δυο. Είναι η πλειοψηφία των Έλληνων. Τις συνέπειες αυτές τις επωμίζονται μια χούφτα άνθρωποι οι οποίοι πολλές φορές χωρίς κανένα μέσο και βοήθεια απο την πολιτεία καλούνται να βοηθήσουν τα άτυχα ζώα. Αν δεν το έχεις ζήσει όλο αυτό προσωπικά ποτέ δεν θα καταλάβεις πόσο ψυχοφθόρο είναι, πόσο στενάχωρο και πόσο δύσκολο να βρεις λύση. Κουτάβια πεταμένα παντού, σε κάδους, μέσα σε σακούλες σφιχτά δεμένα, καταδικασμένα σε αργό βασανιστικό θάνατο. Σκυλιά κατακρεουργημένα, άρρωστα, πεινασμένα και άλλα φρικτά κακοποιημένα. ΣΤΕΙΡΩΣΗ, Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ. Η στείρωση δεν είναι βασανισμός αλλά λύτρωση για τα ζώα.

  • 12 Μαΐου 2021, 00:11 | Μανασσής δημητριος

    Δεν υπάρχει λογική σε αυτό το νομοσχέδιο,θα καταφέρετε τα αντίθετα αποτελέσματα