Άρθρο 1 Σκοπός – Αντικείμενο

Σκοπός του παρόντος είναι η ενίσχυση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας των ζώων συντροφιάς, η θέσπιση σαφούς και συνεκτικού κανονιστικού πλαισίου για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και στρατηγικής για τη δραστική μείωση του αριθμού τους μέσω προγραμμάτων υιοθεσίας, με απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων ευζωίας των ζώων.

  • 16 Μαΐου 2021, 19:36 | Ανδρέας

    Ειναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ζωντανού οργανισμού να ζει βιολογικά απαρέμβατος και όπως το έπλασε η φύση. Υπάρχουν τρόποι ελέγχου της εξάπλωσης των αδέσποτων. Ισχυρό θεσμικό πλαίσιο και ενεργοποίηση των κατάλληλων φορέων ελέγχου τήρησης του νόμου. Οχι το πρόβλημα μας δεν ειναι η αναπαραγωγή ενός ζώου συντροφιάς. Η ανικανοτητα μας και η έλλειψη παιδείας δεν θα καλυφτεί με τέτοιες μεθόδους. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ.

  • 16 Μαΐου 2021, 19:35 | Δήμητρα

    Είμαι ενάντια στο νομοσχέδιο! Αίσχος και ντροπής σας!

  • 16 Μαΐου 2021, 17:45 | Γεωργιος Κατσυφος

    Ναι στο νομοσχέδιο στο σύνολο του…
    Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση που επιτέλους τόλμησε…

  • 16 Μαΐου 2021, 17:15 | 3 kai o koykos

    OXI!!!!
    ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΡΩΜΑ Ο Ν.4039 ΤΑ ΕΧΕΙ ΟΛΑ.
    ΑΠΛΑ ΘΕΛΕΙ ΤΗΡΗΣΗ ΣΤΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ…

  • 16 Μαΐου 2021, 16:52 | Γιαννης

    Όχι στην στείρωση….ειναι ενάντια στην φυση

  • 16 Μαΐου 2021, 15:28 | Δρ Χρήστος Ι. Κολοβός

    1. Το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί στο σύνολό του για επανεξέταση, καθώς πάσχει θεμελιωδώς στο σκεπτικό του. Τα είδη ζώων που αναφέρει ο Κανονισμός (EE) 2016/429 είναι διάφορα, (περιλαμβάνονται νυφίτσες!, χάμστερ, κουνέλια, καναρίνια, παπαγάλοι, κλπ), αλλά στην πράξη το νομοσχέδιο αφορά κυρίως σκύλους και λιγότερο γάτες. Κι ενώ υπάρχει σαφές πρόβλημα με τη ρύπανση απ’ τα περιστέρια, ιδίως δε καταστροφή των μνημείων, δεν προβλέπεται κάτι στο νομοσχέδιο.

    2. Είναι εμφανές πως το νομοσχέδιο έχει συνταχθεί για την Αθήνα, αγνοώντας την πραγματικότητα της υπόλοιπης Ελλάδας. Βάζει στο ίδιο σακί σκύλους και γάτες που διαβιούν στις μεγάλες πόλεις με τα ζώα που ζουν στα χωριά, όπου ο τρόπος ζωής και η κοινωνική οργάνωση είναι εντελώς διαφορετικά. Σε σπίτια που είναι σε επαφή με την ύπαιθρο οι σκύλοι είναι φύλακες απ’ την άγρια πανίδα, για την οποία δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη. Οι δε γάτες είναι υπερπολύτιμες, καθώς καθαρίζουν την περιοχή από τρωκτικά και ερπετά, που είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο και τη δημόσια υγεία. Ειδικά στα χωριά το νομοσχέδιο θα έπρεπε να προωθεί τον πολλαπλασιασμό των γατιών κι όχι τη γενοκτονία, με την υποχρεωτική στείρωση. Άλλο πράγμα η γάτα σαλονιού κι άλλο η γάτα του χωριού! Αν μαζέψει ο Δήμος, ως δήθεν «αδέσποτες», τις γάτες απ’ τα χωριά, θα δημιουργήσει αξεπέραστο πρόβλημα! Εδώ υπάρχει προφανής καταπάτηση της κοινής λογικής!

    3. Το πρόβλημα αδέσποτων σκύλων, που υπάρχει στις πόλεις, δεν πρόκειται να λυθεί με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που το μόνο που κάνει είναι δημιουργεί ελεγχόμενη ροή χρημάτων προς τις δήθεν «φιλοζωικές» και το κύκλωμα στείρωσης και τσιπαρίσματος των ζώων. Τα αδέσποτα σκυλιά, (το νομοσχέδιο είναι γραμμένο για τα σκυλιά κι ας μην το λέει), είναι μια αυτοαναπαραγόμενη ράτσα, δεν έχουν σχέση με τα δεσποζόμενα σκυλιά, τα οποία στη συντριπτική τους πλειονότητα ανήκουν σε συγκεκριμένες ράτσες. Τα αδέσποτα είναι μέρος της πανίδας των πόλεων, όπως είναι πλέον οι αλεπούδες, οι σκίουροι, οι παπαγάλοι, πρόσφατα και τα αγριογούρουνα, ενώ στη Δυτική Μακεδονία είναι συχνή η παρουσία αρκούδων στα χωριά και τις πόλεις. Συνεπώς πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά, εναρμονιζόμενοι με τη φύση, άλλωστε το νομοσχέδιο προβλέπει την επανένταξη αδέσποτων στις πόλεις. Όποιος δεν αγαπά τα ζώα, δεν αγαπά ούτε τους ανθρώπους! Για την επίλυση του προβλήματος των επιθετικών αδέσποτων αρκεί μια συντονισμένη επιχείρηση περισυλλογής εκεί όπου παρατηρείται πρόβλημα. Η διατύπωση του άρθρου 7, παράγραφος 5, περίπτωση βαε, «Δεν επιτρέπεται επαναφορά των αδέσποτων ζώων σε απόσταση μικρότερη των διακοσίων (200) μέτρων περιμετρικά από νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, κλπ», δείχνει πως ο νομοθέτης ανοήτως θεωρεί πως τα αδέσποτα δεν μετακινούνται.

    4. Κακώς το νομοσχέδιο χαρακτηρίζει τα ζώα εργασίας ως ζώα συντροφιάς. Ιδιαίτερα τα άρθρα 5 και 6 του νομοσχεδίου, που προβλέπουν την καθολική στείρωση όλων των δεσποζόμενων σκύλων και την ποινικοποίηση κάθε μορφής ερασιτεχνικής εκτροφής, είναι σαφές ότι εμπεριέχουν διακρίσεις και σκοπιμότητες, που ευθέως στρέφονται κυρίως κατά του κόσμου των κτηνοτρόφων και των κυνηγών. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μία σειρά τιμωριών, ποινικών διώξεων και βαρύτατων χρηματικών προστίμων για τους κτηνοτρόφους, τους κυνηγούς και χιλιάδες άλλους πολίτες, που έχουν επιλέξει να εντάξουν στη ζωή τους έναν ή περισσότερους σκύλους.

    Επιβάλλοντας την υποχρεωτική στείρωση όλων των σκύλων, αρσενικών και θηλυκών, τιμωρεί στην ουσία τους ευσυνείδητους κατόχους σκύλων, βάζοντας «ταφόπλακα» στην ερασιτεχνική εκτροφή όλων των φυλών, μεταξύ αυτών και των ποιμενικών και των κυνηγετικών. Είναι ανόητο και επικίνδυνο να επιβάλλεται με νόμο ο υποχρεωτικός ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, με το επιχείρημα ότι μέσω του αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους. Η γενικευμένη στείρωση είναι καθαρή γενοκτονία και στην πραγματικότητα ταυτίζεται είτε με τις πρακτικές ευγονικής των Ναζί είτε με τη Μαοϊκή πολιτική του ενός παιδιού στην Κίνα.

    5. Το Κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη του ως εν δυνάμει «ανεύθυνο και ασυνείδητο». Δεν έχουμε την ανάγκη ενός τέτοιου νόμου για να αναλάβουμε την ευθύνη, απέναντι στα πλάσματα που αγαπάμε και φροντίζουμε. Η πλειονότητα των ιδιοκτητών σκύλων και γάτων θεωρούμε τα ζώα μας ως μέλη της οικογένειας κι όχι ως διακοσμητικά αντικείμενα ή άψυχα εργαλεία. Για το λόγο αυτό, το υποχρεωτικό τσιπάρισμα των ζώων συντροφιάς, που υπάρχει από προηγούμενο νόμο, είναι εντελώς απαράδεκτο, καθώς αποτελεί πρόδρομο εξοικείωσης με το υποχρεωτικό τσιπάρισμα και των ανθρώπων. Άλλο πράγμα το βιβλιάριο υγείας, που πρέπει να είναι υποχρεωτικό, μαζί με εμβολιασμό και ό,τι άλλο επιβάλλεται για λόγους υγείας κι εντελώς άλλο το τσιπάρισμα, που απλά δημιουργεί ροή χρημάτων στο κύκλωμα τσιπαρίσματος και εμπορίου ζώων. Είναι πέραν πάσης λογικής το κυνηγητό κτηνοτρόφων για τσιπάρισμα σκύλων στα ορεινά και απομακρυσμένα μαντριά, καθώς τα σκυλιά δεν απομακρύνονται απ’ τα κοπάδια που φυλάγουν. Ειδικά για διαβατήρια ζώων που μετακινούνται από χώρα σε χώρα μπορεί να προβλέπονται άλλες διατάξεις, ανάλογα με το είδος ζώου.
    Το Κράτος δεν δικαιούται να εισβάλει στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του πολίτη, παραβιάζοντας το «άσυλό» του και βασικές ελευθερίες του. Ο αναγκαστικός και προληπτικός ακρωτηριασμός των ζώων, ισοδυναμεί με κακοποίηση και βαναυσότητα. Ταυτόχρονα, παραβιάζει τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος που προστατεύουν την κατοικία, την ιδιοκτησία και την ατομική περιουσία.

    Ουδείς νόμος μπορεί να προσβάλλει προληπτικά το δικαίωμα του πολίτη να κατέχει ένα υγιές και όχι «ακρωτηριασμένο» ζώο. Εκ των προτέρων τιμωρία είναι αδιανόητη στις σύγχρονες Δημοκρατίες! Πλανάται όποιος νομίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τους όποιους ανεύθυνους και ασυνείδητους, ως βολικό «άλλοθι» εις βάρος χιλιάδων άλλων πολιτών, που αντιλαμβανόμαστε τον υποχρεωτικό ευνουχισμό ως περιορισμό των δικών μας συνταγματικών δικαιωμάτων.

    Ειδικότερα για τα ζώα εργασίας, όπως οι κυνηγετικοί και ποιμενικοί σκύλοι, η στείρωση αποτελεί μία πράξη που υπονομεύει όλα τα εργασιακά προσόντα και φυσικά πλεονεκτήματα τους. Επιπροσθέτως, η υποχρεωτική στείρωση των σκύλων έχει κόστος οικονομικά αβάστακτο, ιδιαίτερα για τους ιδιοκτήτες που κατέχουν περισσότερα από ένα ζώα. Όχι μόνο το μέσο κόστος της χειρουργικής επέμβασης για κάθε ζώο αγγίζει τα 300€, αλλά προϋποθέτει και μετεγχειρητική φροντίδα και ισόβιο κόστος ειδικής διατροφής, για ένα ζώο που καθίσταται προβληματικό στην εκτέλεση της εργασίας του.

    6. Το άρθρο 37 πρέπει να καταργηθεί! Το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα που αποτελούν πλέον οι δήθεν «φιλοζωικές» ΜΚΟ, αλλά τους αναγνωρίζει ρόλο συνεργασίας με τους Δήμους και το κράτος. Έχουμε γεμίσει από διάφορες δήθεν «φιλοζωικές», οι οποίες αποσκοπούν στη δημόσια χρηματοδότηση και η οποία πρέπει να διακοπεί πάραυτα. Η πρόβλεψη (άρθρο 7, παρ. 8) για συμμετοχή δυο εκπροσώπων των δήθεν «φιλοζωικών» σε πενταμελή επιτροπή του Δήμου, καθώς και η πρόβλεψη του άρθρου 33 για συμμετοχή μέλους των δήθεν «φιλοζωικών» στην Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης είναι εντελώς απαράδεκτες και πρέπει να απαλειφθούν. Αντίθετα, θα πρέπει να προβλεφθεί η συνεργασία των Δήμων και του κράτους με αποδεδειγμένα αφιλοκερδείς ενώσεις πολιτών, που σχετίζονται με τους σκύλους, όπως είναι οι ενώσεις κτηνοτρόφων και κυνηγών. Είναι εντελώς απαράδεκτο να απουσιάζουν από την Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης του Νόμου οι εκπρόσωποι των κατόχων του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού δεσποζόμενων σκύλων.

    Η δημιουργία ιδιωτικών εγκαταστάσεων «περίθαλψης» αναμένεται να οδηγήσει σε καταστάσεις παραεμπορίου. Οι εγκαταστάσεις περίθαλψης πρέπει να είναι αυστηρά υπό την αιγίδα των Δήμων, ώστε να υπάρχει στοιχειώδης έλεγχος. Εφόσον κάποιος ιδιώτης θέλει να αναλάβει προσωπικά το κόστος σήμανσης αδέσποτου και μεταφοράς σε κτηνίατρο (για περίθαλψη και όχι ευθανασία), να μπορεί να το κάνει, αλλά όχι να δημιουργούνται ιδιωτικές εγκαταστάσεις με δημόσιο χρήμα.

    7. Δεν είναι κατανοητό για ποιους λόγους στο άρθρο 12 μπαίνουν αριθμητικοί περιορισμοί σε σκύλους και γάτες κι όχι στα υπόλοιπα είδη ζώων. Δηλαδή μπορεί κάποιος να έχει σε διαμέρισμα απεριόριστο αριθμό ερπετών και περιμένει ο νομοθέτης πως κάποια δεν θα ξεφύγουν στο περιβάλλον; Δεν θα πρέπει να υπάρχουν ειδικοί περιορισμοί ούτε για σκύλους και γάτες, εφόσον τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, οι υγειονομικές διατάξεις και οι διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

    8. Το άρθρο 13 αποτελεί ορισμό της ανευθυνότητα του νομοθέτη! Θα πρέπει να υποδείξει μέτρα για μη πρόσβαση ζώων σε απορρίμματα εγκαταστάσεων κι όχι να περιορίζεται σε γενικόλογη κατασκευή «ενόχων». Είναι άλλωστε γνωστό πως οι αλεπούδες, που δεν αποτελούν «ζώο συντροφιάς», τα βράδια επισκέπτονται απορρίμματα στις πόλεις και τα χωριά. Και το ίδιο κάνουν πλέον και αρκούδες!

    9. Στο άρθρο 16, η διατύπωση της περ. β της παραγρ. 1 πως «Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός» αντίκειται στην κοινή λογική και θυμίζει το πώς οι καλόγεροι το Μεσαίωνα βάφτιζαν το κρέας ψάρι. Η στείρωση ΕΙΝΑΙ βάναυσος ακρωτηριασμός, όπως κι αν το πείτε!

    10. Στο ίδιο άρθρο 16, παρ. 2, είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να ισχυρίζεται ο νομοθέτης πως είναι επιτρεπτή η προβολή, η πώληση, η εμπορία και η παρουσίαση, καθώς και η διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού, όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηματογραφικού ή φωτογραφικού υλικού, στα οποία απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας έναντι ζώου, καθώς και η σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων ή μεταξύ ζώου και ανθρώπου! Η διάταξη πρέπει να αποσυρθεί.

    11. Στο ίδιο άρθρο 16, παρ. 3, πρέπει να προβλεφθεί η υποχρέωση των Δήμων να παρέχουν στοιχεία επικοινωνίας καθ’ όλο το 24ωρο για την περίθαλψη τραυματισμένων ζώων.

    12. Στο άρθρο 21, οι ποινικές κυρώσεις δεν μπορούν να είναι πιο βαριές από αντίστοιχες που ισχύουν για κακοποίηση ανθρώπων. Επίσης, οι κυρώσεις για κλοπή σκύλων πρέπει να είναι ενιαίες, χωρίς διακρίσεις για σκύλους εργασίας ή βοήθειας.

  • 16 Μαΐου 2021, 15:42 | Ιωάννης Χουλιάρας

    Η λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων δεν είναι η καθολική στείρωση όλων των δεσποζομενων ζώων. Ή παιδεία, μόρφωση στο μεγάλωμα και εκπαίδευση στην σωστή αντιμετώπιση των προβλημάτων, θα εξαλείψει σε μεγάλο ποσοστό την διαχείριση τους.Σε όσες χώρες του κόσμου έχει επιχειρηθεί, έχει αποτύχει παταγωδώς.

  • 16 Μαΐου 2021, 13:49 | Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου

    Είναι το μοναδικό σημείο, όπου διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ο όρος «προσωρινή διαμονή» για τα ζώα στα δημοτικά κυνοκομεία. Σε όλο το υπόλοιπο σχέδιο νόμου έχει αφαιρεθεί ο όρος “προσωρινή” και θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν παραλείφθηκε σκόπιμα καθώς με την ισχύουσα νομοθεσία ο μόνιμος εγκλεισμός – επιθυμία πολλών εκπροσώπων δήμων – απαγορεύεται.

  • 16 Μαΐου 2021, 13:49 | Καρβελης Φωτης

    A.
    Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς είναι σαφές ότι συντάχθηκε από ανθρώπους που αγνοούν τη καθημερινή Κτηνιατρική πράξη.
    Παράδειγμα οι υποχρεωτικές στειρώσεις και το ηλεκτρονικό βιβλιάριο που παραβιάζουν τόσο την ιατρική ηθική και δεοντολογία όσο και τη προστασία θεμελιωδών προσωπικών δεδομένων και του gdpr.
    Συντάχθηκε με μια στατιστική λογική, συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων, γεγονός απόλυτα φυσιολογικό από τη στιγμή που συντάχθηκε ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών.
    Β.
    Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου είναι πλήρες αντιφάσεων και γενικεύσεων, τις οποίες θα κληθεί ο εκάστοτε υπουργός σε δεύτερο χρόνο, με σχετικές υπουργικές αποφάσεις να εξειδικεύσει. Και εδώ λοιπόν θα φανεί, πως ο διάολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες.
    Γ.αδιανόητο μέσα στους σκοπούς ενός νομοσχεδίου σύγχρονου για τα κατοικίδια να μην υπάρχει πρόβλεψη και μεριμνά για τις Ελληνικές φυλές

  • 16 Μαΐου 2021, 13:08 | 1ΟΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΑΣ

    A.
    Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς είναι σαφές ότι συντάχθηκε από ανθρώπους που αγνοούν τη καθημερινή Κτηνιατρική πράξη.
    Παράδειγμα οι υποχρεωτικές στειρώσεις και το ηλεκτρονικό βιβλιάριο που παραβιάζουν τόσο την ιατρική ηθική και δεοντολογία όσο και τη προστασία θεμελιωδών προσωπικών δεδομένων.
    Συντάχθηκε με μια στατιστική λογική, συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων, γεγονός απόλυτα φυσιολογικό από τη στιγμή που συντάχθηκε ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών.
    Β.
    Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου είναι πλήρες αντιφάσεων και γενικεύσεων, τις οποίες θα κληθεί ο εκάστοτε υπουργός σε δεύτερο χρόνο, με σχετικές υπουργικές αποφάσεις να εξειδικεύσει. Και εδώ λοιπόν θα φανεί, πως ο διάολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες.
    Γ.αδιανόητο μέσα στους σκοπούς ενός νομοσχεδίου σύγχρονου για τα κατοικίδια να μην υπάρχει πρόβλεψη και μεριμνά για τις Ελληνικές γηγενεις φυλές

  • 16 Μαΐου 2021, 13:47 | 1ΟΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΑΣ

    A.
    Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς είναι σαφές ότι συντάχθηκε από ανθρώπους που αγνοούν τη καθημερινή Κτηνιατρική πράξη.
    Παράδειγμα οι υποχρεωτικές στειρώσεις και το ηλεκτρονικό βιβλιάριο που παραβιάζουν τόσο την ιατρική ηθική και δεοντολογία όσο και τη προστασία θεμελιωδών προσωπικών δεδομένων.
    Συντάχθηκε με μια στατιστική λογική, συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων, γεγονός απόλυτα φυσιολογικό από τη στιγμή που συντάχθηκε ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών.
    Β.
    Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου είναι πλήρες αντιφάσεων και γενικεύσεων, τις οποίες θα κληθεί ο εκάστοτε υπουργός σε δεύτερο χρόνο, με σχετικές υπουργικές αποφάσεις να εξειδικεύσει. Και εδώ λοιπόν θα φανεί, πως ο διάολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες.
    Γ.αδιανόητο μέσα στους σκοπούς ενός νομοσχεδίου σύγχρονου για τα κατοικίδια να μην υπάρχει πρόβλεψη και μεριμνά για τις Ελληνικές φυλές

  • 16 Μαΐου 2021, 13:22 | Κυνοφιλικος Ομιλος Αχαιας

    A.
    Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς είναι σαφές ότι συντάχθηκε από ανθρώπους που αγνοούν τη καθημερινή Κτηνιατρική πράξη.
    Παράδειγμα οι υποχρεωτικές στειρώσεις και το ηλεκτρονικό βιβλιάριο που παραβιάζουν τόσο την ιατρική ηθική και δεοντολογία όσο και τη προστασία θεμελιωδών προσωπικών δεδομένων.
    Συντάχθηκε με μια στατιστική λογική, συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων, γεγονός απόλυτα φυσιολογικό από τη στιγμή που συντάχθηκε ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών.
    Β.
    Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου είναι πλήρες αντιφάσεων και γενικεύσεων, τις οποίες θα κληθεί ο εκάσ5τοτε υπουργός σε δεύτερο χρόνο, με σχετικές υπουργικές αποφάσεις να εξειδικεύσει. Και εδώ λοιπόν θα φανεί, πως ο διάολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες.
    Γ.αδιανόητο μέσα στους σκοπούς ενός νομοσχεδίου σύγχρονου για τα κατοικίδια να μην υπάρχει πρόβλεψη και μεριμνά για τις Ελληνικές φυλές

  • 16 Μαΐου 2021, 13:03 | Κυνοφιλικος Ομιλος Αχαιας

    A.
    Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς είναι σαφές ότι συντάχθηκε από ανθρώπους που αγνοούν τη καθημερινή Κτηνιατρική πράξη.
    Παράδειγμα οι υποχρεωτικές στειρώσεις και το ηλεκτρονικό βιβλιάριο που παραβιάζουν τόσο την ιατρική ηθική και δεοντολογία όσο και τη προστασία θεμελιωδών προσωπικών δεδομένων.
    Συντάχθηκε με μια στατιστική λογική, συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων, γεγονός απόλυτα φυσιολογικό από τη στιγμή που συντάχθηκε ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών.
    Β.
    Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου είναι πλήρες αντιφάσεων και γενικεύσεων, τις οποίες θα κληθεί ο εκάστοτε υπουργός σε δεύτερο χρόνο, με σχετικές υπουργικές αποφάσεις να εξειδικεύσει. Και εδώ λοιπόν θα φανεί, πως ο διάολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες.
    Γ.αδιανόητο μέσα στους σκοπούς ενός νομοσχεδίου σύγχρονου για τα κατοικίδια να μην υπάρχει πρόβλεψη και μεριμνά για τις Ελληνικές φυλές

  • 16 Μαΐου 2021, 13:45 | GIANNA

    A.
    Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς είναι σαφές ότι συντάχθηκε από ανθρώπους που αγνοούν τη καθημερινή Κτηνιατρική πράξη.
    Παράδειγμα οι υποχρεωτικές στειρώσεις και το ηλεκτρονικό βιβλιάριο που παραβιάζουν τόσο την ιατρική ηθική και δεοντολογία όσο και τη προστασία θεμελιωδών προσωπικών δεδομένων.
    Συντάχθηκε με μια στατιστική λογική, συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων, γεγονός απόλυτα φυσιολογικό από τη στιγμή που συντάχθηκε ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών.
    Β.
    Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου είναι πλήρες αντιφάσεων και γενικεύσεων, τις οποίες θα κληθεί ο εκάστοτε υπουργός σε δεύτερο χρόνο, με σχετικές υπουργικές αποφάσεις να εξειδικεύσει. Και εδώ λοιπόν θα φανεί, πως ο διάολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες.
    Γ.αδιανόητο μέσα στους σκοπούς ενός νομοσχεδίου σύγχρονου για τα κατοικίδια να μην υπάρχει πρόβλεψη και μεριμνά για τις Ελληνικές φυλές

  • 16 Μαΐου 2021, 13:21 | Ιωαννα Γιαννακοπουλου

    A.
    Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς είναι σαφές ότι συντάχθηκε από ανθρώπους που αγνοούν τη καθημερινή Κτηνιατρική πράξη.
    Παράδειγμα οι υποχρεωτικές στειρώσεις και το ηλεκτρονικό βιβλιάριο που παραβιάζουν τόσο την ιατρική ηθική και δεοντολογία όσο και τη προστασία θεμελιωδών προσωπικών δεδομένων.
    Συντάχθηκε με μια στατιστική λογική, συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων, γεγονός απόλυτα φυσιολογικό από τη στιγμή που συντάχθηκε ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών.
    Β.
    Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου είναι πλήρες αντιφάσεων και γενικεύσεων, τις οποίες θα κληθεί ο εκάστοτε υπουργός σε δεύτερο χρόνο, με σχετικές υπουργικές αποφάσεις να εξειδικεύσει. Και εδώ λοιπόν θα φανεί, πως ο διάολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες.
    Γ.αδιανόητο μέσα στους σκοπούς ενός νομοσχεδίου σύγχρονου για τα κατοικίδια να μην υπάρχει πρόβλεψη και μεριμνά για τις Ελληνικές φυλές

  • 16 Μαΐου 2021, 11:09 | ΜΠΕΚΗΡ ΑΛΗ

    OXI στην στειρωση

  • 16 Μαΐου 2021, 11:00 | Γιαννης Δημόπουλος

    Η μόνη σοβαρή και ευσυνείδητη πρόταση για το παρόν και το μέλλον ως προς την ελληνική νομοθεσία για τα κατοικίδια, είναι να αποσυρθεί ολοσχερώς το παρόν σχέδιο νόμου, το οποίο ούτε αποτελεί βελτιωτική πρόταση συγκριτικά με τις ισχύουσες διατάξεις, ούτε ηθικό, δίκαιο, συνταγματικό ή φιλοζωικό είναι, ούτε πρόκειται να λειτουργήσει ή να εφαρμοστεί.
    Πρέπει επίσης άμεσα, και με την συμμετοχή επιστημονικών εισηγητών και πραγματικών επί του αντικειμένου αρμοδίων (βιολόγων-γενετιστών και ηθολόγων – ειδικών στην ψυχολογία και την συμπεριφορά, κοινωνιολόγων, εκπαιδευτικών, νομικών, συνταγματολόγων, καθηγητών πολιτικής οικονομίας και διοίκησης αλλά και κτηνιατρικών, ζωοτεχνικών, οικολογικών, περιβαλλοντικών & πολιτιστικών φορέων, καθώς και ειδικών γύρω από την διαχείριση ζωικών πληθυσμών, αγροκτηνοτροφίας, ζωολογίας, δημόσιας υγείας, φυλών και ποικιλιών ελληνικών και ξένων κατοικίδιων ζώων και των εκπροσώπων τους) να συνταχθεί εκ βάθρων ένα πλαίσιο πάνω σε άρτιες, ηθικές και θετικές αρχές, που να είναι εφαρμόσιμο, μακρόπνοο, λειτουργικό και το οποίο να περιλαμβάνει όλα τα οικόσιτα ζώα.
    Πρέπει να διασφαλίζει γενικά τις ανάγκες τους ως έμβιες ευφυείς προσωπικότητες, τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε είδους καθώς και την ατομική τους αξιοπρέπεια και ευημερία ως αυθύπαρκτα όντα που κηδεμονεύονται από τον άνθρωπο, προστατεύοντας συγχρόνως και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και δικαιώματα των πολιτών, την ισονομία και την ισότητα, όπως αυτά διασφαλίζονται από το Σύνταγμα.
    Προκειμένου να πληροί τις σύγχρονες ανάγκες το πλαίσιο αυτό πρέπει
    να θέτει ανθρωπιστικές, δίκαιες, επιστημονικές, ηθικές βάσεις και προδιαγραφές για την αναπαραγωγή και διαχείριση πληθυσμών των κατοικίδιων ζώων, που να προστατεύουν τις βασικές τους ελευθερίες, να προάγουν την βιολογική υγεία και την φυσιολογική τους διαβίωση και να μεριμνούν για την δημόσια υγεία.
    Πρέπει να δίνει κίνητρα και στήριξη εκ μέρους της Πολιτείας για την διατήρηση των αυτόχθονων ειδών οικόσιτων ζώων και να αναγνωρίζει την σημασία τους για την αγροκτηνοτροφία, τη βιοποικιλλότητα και το φυσικό περιβάλλον.
    Πρέπει να παρέχει δυνατότητες και συγκροτημένο σύστημα για την επιμόρφωση γύρω από βασικότατα θέματα που αφορούν την αλληλεπίδραση ανθρώπων και κατοικίδιων ζώων στα πλαίσια μιας ευνομούμενης κοινωνίας και να δίνει έμφαση στην καλλιέργεια ατομικής και συλλογικής υπευθυνότητας και την Παιδεία.
    Πρέπει να στηρίζεται στην ρεαλιστική εκτίμηση της πραγματικότητας και των αιτίων των προβλημάτων που οδηγούν στην εγκατάλειψη ζώων, και να τα αντιμετωπίζει σωστά:
    με δομικές, κοινωνικές, συστηματικές αλλαγές και αναδιαρθρώσεις,
    με προληπτικά μέτρα και ελέγχους,
    με εκπαίδευση, ενημέρωση, επιμόρφωση από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και προς τα πάνω, με παροχή ευκαιριών και προγραμμάτων που προάγουν την άρτια και θετική συμβίωση ανθρώπων και ζώων,
    με ενθάρρυνση, επιβράβευση, αναγνώριση, κατοχύρωση και στήριξη της καλής, νομοταγούς, φιλοζωικής συμπεριφοράς και κηδεμονίας ζώων,
    με ποινές αυστηρές αλλά και δίκαιες, που να αποτρέπουν παραβατικές συμπεριφορές προληπτικά και κατασταλτικά, έχοντας όμως διαγνώσει σωστά εκ των προτέρων τους λόγους που αυτές οι παραβάσεις συμβαίνουν και ποια είναι η καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος προλαμβάνοντας, όχι απλώς και μόνον τιμωρητικά.
    Η τιμωρία, σε ευνομούμενες, δημοκρατικές, προοδευτικές κοινωνίες, είναι πάντοτε το τελευταίο ζήτημα στο μυαλό του νομοθέτη. Το προέχον ως προτεραιότητα είναι η παροχή ενός θετικού, ισορροπημένου πλαισίου, που να περιέχει όλες τις απαραίτητες δυνατότητες και προβλέψεις για την ευημερία όλων των μελών της κοινωνίας και ειδικότερα εκείνων που αφορά ο νόμος, ανθρωπίνων και μη όντων, καθώς και του ευρύτερου περιβάλλοντος που τα περιέχει και με το οποίο αλληλεπιδρούν.
    Αυτό που χρειάζεται πρώτα απ’ όλα για να συνταχθεί επιτέλους μια ορθολογική, συγκροτημένη πρόταση για την καλή διαβίωση και συμβίωση ανθρώπων και ζώων στην Ελλάδα, είναι μια αλλαγή αντίληψης, νοοτροπίας και προτεραιοτήτων: τα ζητήματα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ένας μόνιμος πονοκέφαλος και πρόβλημα που πρέπει να το ξεφορτωθούμε εξαφανίζοντάς το πάση θυσία, πονάει κεφάλι-κόβει κεφάλι, μετατρέποντας τα “περιττά” ζώα σε παράπλευρη απώλεια που πρέπει να εξαφανιστεί, για να δρέψει και επιτυχίες η τάδε ή δείνα παράταξη, ή περίπου σαν σκουπίδια που πρέπει να σκουπίσουμε κάτω από το χαλάκι της εισόδου για να να μη βλέπουν και οι άλλοι το χάλι μας και βλάπτεται ο τουρισμός.
    Χρειάζεται αντιθέτως θετική σκέψη, γνώση, επιστημονικά δεδομένα, συλλογικές διαδικασίες και οργάνωση. Όλα αυτά δηλαδή που λείπουν από το υπόβαθρο της τωρινής νομοθετικής πρότασης, και αυτά που έλειπαν από προηγούμενα νομοθετήματα, τα οποία δε λειτούργησαν γιατί με αυτές τις ελλείψεις ήταν αδύνατο να λειτουργήσουν.
    Πρέπει όλοι κάποτε να παραδεχτούν ρεαλιστικά το προφανές: ότι όλα τα ευφυή όντα, άνθρωποι και μη, έχουν κάποια βασικά δικαιώματα στην ύπαρξη. Είναι εδώ, μας αρέσει ή όχι, και δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να εξαφανίσει τον άλλο. Απλά πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε αγαστά, με μέτρο, με τρόπο που δεν βλάπτει ούτε εμάς, ούτε τον περίγυρο από τον οποίο εξαρτώμεθα όλοι.

  • 16 Μαΐου 2021, 11:34 | Νικολαος Σαρρης

    Πιστεύω ότι είναι ότι πιο βάρβαρο η στείρωση ενός ζώου και το θεωρώ έγκλημα !!!Δεν είναι τρόπος αντιμετώπισης η πρόταση αυτή!!! Περίμενα πολλά περισσότερα από την συγκεκριμένη κυβέρνηση λυπάμαι πραγματικά!!! Για άλλη μια φορά παραβιάζει την φύση με βάρβαρο τρόπο ο άνθρωπος και τα αποτελέσματα θα είναι αντίστοιχα!!!Θα αφανίσει στο τέλος όλα τα ζώα, οι ράτσες χιλιάδων ετων, και τότε θα λυθεί το πρόβλημα των αδέσποτων…επειδή ορισμένοι είναι ανίκανοι, ανεγκέφαλοι και ανεύθυνοι να έχουν ζώο συντροφιάς!!! Ένα ζωντανό είναι φίλος είναι μέλος της οικογένειας δεν μπορείς να το στειρωσεις έτσι απλά χωρίς λόγο!!!

  • 16 Μαΐου 2021, 11:09 | Γεωργία

    Να απαγορευτεί η ευθανασία οποιουδήποτε ζώου, εκτός κι αν πρόκειται για ζώο σε μη αναστρέψιμη κατάσταση, το οποίο υποφέρει. Καμία ευθανασία σε ζώο μόνο και μόνο για να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων. Να κατασκευαστούν περισσότερα καταφύγια και να γίνει καμπάνια ενημέρωσης για τα αδέσποτα ζώα ώστε ο κόσμος να υιοθετεί.

  • 16 Μαΐου 2021, 10:36 | ΣΠ.Π.

    θεωρούμε αδιανόητο μέσα στους σκοπούς ενός νομοσχεδίου σύγχρονου για τα κατοικίδια να μην υπάρχει πρόβλεψη και μεριμνά για τις Ελληνικές φυλές

  • 16 Μαΐου 2021, 09:27 | Νίκος Σαμαράς

    Δεν γίνεται να στειρωσουμε όλα τα ζώα συντροφιάς. Όπως τα οδικά πτηνά παπαγάλους εξωτικά τρωκτικά ερπετά . Όχι σε αυτό το νομοσχέδιο αν δεν υπάρξει κατηγοριοποίηση.

  • 16 Μαΐου 2021, 00:44 | EF NEM GR

    Θα ήθελα να επισημάνω το εξής. Δεν βλέπω κάπου, αναφορά και πρόβλεψη, στον τρόπο κατασκευής, τοποθέτησης και χωροθέτησης των πάρκων σκύλων. Θα πρέπει να μπουν κάποια δεδομένα πολύ συγκεκριμένα, όπως αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές, ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων ή πάρκων κτλ.

    Επίσης, θα ήθελα να προτείνω να μην υπάρχει χρηματοδότηση των φιλοζωικών οργανώσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η δράση τους να παραμείνει εθελοντική, έτσι ώστε να μη δημιουργούνται οικονομικά κίνητρα για αυτή, αλλά να βασίζεται στην ειλικρινή φιλοζωία.

  • 15 Μαΐου 2021, 23:59 | Τακακης Δημοσθένης

    Το υπό διαβούλευση θα έπρεπε να έχει πάρει και μια γνώμη
    Από της δύο ομοσπονδίες που εκφράζουν την ορνιθοκουλτουρα στην χώρα μας
    Κ αριθμούν πολλούς συλλόγους η κάθε μία κ χιλιάδες μέλη συνολικά
    Εμείς η ερασιτέχνες εκτρωφεις που με αγάπη κ μεράκι εκτρέφουμε πτηνά καλοπιστικα πτηνα,πτηνά συντροφιάς, εξωτικά πτηνά με αγάπη κ μεράκι δεν θέλουμε να το κάνουμε με επαγγελματική άδεια γιατί άμεσα
    Το κέρδος θα γινει αναγκαστικα αυτοσκοπός κ όχι η αγάπη την οποία έχουμε
    Για τα πτηνά τα οποία εκτρέφουμε
    Αντί να μας δωθεί η δυνατότητα νόμιμα να έχουμε άδεια
    Ερασιτεχνικής εκτρωφης με έλεγχο από την κτηνιατρική υπηρεσία
    Για της συνθήκες διαβίωσης των πουλιών μας!!
    Είναι αδύνατο τα πουλιά να σταματήσουν την αναπαραγωγή τους επειδή
    Γιατί είναι απόρροια πολλών παραγόντων (φωτός,διατροφής,θερμοκρασία)
    Κ ακόμη κ να θέλαμε να σταματήσουμε είναι αδύνατο κ δημιουργεί πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει
    Τα προβλήματα που δημιουργεί στον οργανισμό των πουλιών μας είναι
    Από προβληματική συμπεριφορά λόγο ορμονών μέχρι
    Κ σοβαρό κίνδυνο για την ζωή των θυλικων που λόγο ορμονών
    Θα γεννάνε χωρίς να εκκολαπτουν μωρά

  • 15 Μαΐου 2021, 21:53 | SAPT Hellas

    Σχόλιο SAPT Hellas σε συνεργασία με τον Φιλοζωικό και Περιβαλλοντικό σύλλογο Καπανδριτίου Πολυδενδρίου

    Παρ. 11: «ή το φυσικό πρόσωπο που διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο αδέσποτων ζώων»
    Η πρόβλεψη αυτή για φυσικά πρόσωπα ή φυσικά πρόσωπα-μέλη φιλοζωικών σωματείων είναι πολύ προβληματική. Ένα φυσικό πρόσωπο πρέπει να μπορεί με σχολαστική καταγραφή στο ΕΜΖΣ να φιλοξενήσει ένα ζώο και να το θέσει προς υιοθεσία. Αν πρέπει να έχει αδειοδοτημένο καταφύγιο, σημαίνει ότι ο θεσμός της αναδοχής δεν μπορεί πραγματικά να εφαρμοστεί.

  • 1. Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς είναι σαφές ότι συντάχθηκε από ανθρώπους που αγνοούν την άσκηση του κτηνιατρικού λειτουργήματος και την καθημερινή κλινική πράξη.
Οι υποχρεωτικές στειρώσεις και το ηλεκτρονικό βιβλιάριο παραβιάζουν αφενός την ιατρική ηθική και δεοντολογία και αφετέρου τη προστασία θεμελιωδών προσωπικών δεδομένων.
Έχει μια στατιστική λογική, συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων αμφισβητήσιμης αξίας (πλην των ελαχίστων που αφορούν τις ζωονόσους) γεγονός απόλυτα φυσιολογικό από τη στιγμή που συντάχθηκε με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών.

    
2. Η δημόσια συζήτηση γίνεται για ένα νόμο σχετικό με την υγεία και την ευζωία των ζώων συντροφιάς και τη προστασία της Δημόσιας Υγείας. ΔΥΣΤΥΧΩΣ απουσιάζει το μόνο, κατά τη κοινή λογική, αρμόδιο υπουργείο, το Υπουργείο Υγείας. Η Κτηνιατρική επιστήμη ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ εντάσσεται στην ΕΝΙΑΙΑ ΥΓΕΙΑ (ONE HEALTH), υπηρετώντας το κοινό σύνολο, ανθρώπων και ζώων. Η αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας επί του θέματος είναι τουλάχιστον προφανής!


    3. Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο είναι γεμάτο αντιφάσεις και γενικεύσεις, τις οποίες ο εκάστοτε υπουργός και οι συνεργάτες του (ποιας ειδικότητας άραγε;) θα χρειαστεί σε μεταγενέστερο χρόνο να εξειδικεύσουν με νέες υπουργικές αποφάσεις!

  • 15 Μαΐου 2021, 19:02 | Κωνσταντίνος Τοκατλίδης

    Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς είναι πολύ σημαντικό και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, εκφράζοντας την πλειονότητα των Ελλήνων και ιδίως των νέων που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την αναβάθμιση των συνθηκών ζωής των ζώων συντροφιάς.

    Αποτυπώνει χωρίς αμφισημίες την απόφαση του ελληνικού κράτους να υπάρχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις ως προς τη συμπεριφορά μας προς τα ζώα συντροφιάς, μέσα σε ένα κατανοητό και προβλέψιμο νομικό πλαίσιο, χωρίς κενά και αντιφάσεις. Και να υπάρχουν αντίστοιχα σοβαρές συνέπειες για την παραβίαση των υποχρεώσεων αυτών, ειδικά όταν αυτή αφορά σε κακοποίηση.

    Με τον τρόπο αυτό, το σχέδιο νόμου εναρμονίζεται με τις τάσεις της κοινωνίας και βελτιώνει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Ασφαλώς επιδέχεται επιμέρους βελτιώσεων, σε νομοτεχνικό επίπεδο, αλλά όπως φαίνεται από την υπό εξέλιξη διαβούλευση οι περισσότερες διαφωνίες προς τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν αφορούν σε νομικά, τεχνικά ή επιστημονικά ζητήματα, αλλά σε ζητήματα πολιτικής, στη στάση δηλαδή που πρέπει να λάβει η Πολιτεία στο επίμαχο θέμα.

    Η Πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει στη νομοθέτηση των προτεινόμενων ρυθμίσεων, προβαίνοντας όπου είναι εφικτό σε βελτιώσεις αλλά χωρίς υπαναχωρήσεις στο ζήτημα του τρόπου μεταχείρισης των ζώων συντροφιάς και στο επίπεδο ευζωίας τους.

    Πέραν των προβλέψεων της υφιστάμενης νομοθεσίας ή της προτεινόμενης νέας νομοθεσίας, το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται βέβαια στην υλοποίηση και εφαρμογή των όποιων ρυθμίσεων στην πράξη.

    Στο επίπεδο αυτό, θα πρέπει να δοθεί βάρος στην υιοθέτηση ενός απλού, κατανοητού και προβλέψιμου κανονιστικού πλαισίου (για την εφαρμογή των προβλέψεων του νόμου, όπου απαιτείται), που να μπορεί πράγματι να εφαρμοστεί από τους κρατικούς λειτουργούς και υπαλλήλους.

    Θα πρέπει δηλαδή να συνοδευθεί αφενός από λειτουργικές κανονιστικές ρυθμίσεις και εγκυκλίους, ενημερωτικά και επιμορφωτικά προγράμματα κ.λπ., και αφετέρου να υπάρξει συστηματική παρακολούθηση από το κράτος για την εφαρμογή του από τα υπόχρεα κρατικά όργανα (δημοτικούς υπαλλήλους, αστυνομικούς υπαλλήλους, κτηνιάτρους κ.ά.) στην πράξη – και όχι μόνο από τους ιδιώτες κατόχους ζώων συντροφιάς. Για την επιτυχία των νέων ρυθμίσεων, κρίσιμη θα είναι η εκπαίδευση και ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την εφαρμογή τους.

    Το νέο αυτό νομικό πλαίσιο, όπως προτείνεται με το σχέδιο νόμου, παρέχει τη δυνατότητα να υπάρξει ένα σύστημα αποτελεσματικής προστασίας των ζώων συντροφιάς, αρκεί να υπάρξει επιμονή και συνέπεια στην εφαρμογή του. Εκεί και θα κριθεί ουσιαστικά.

  • 15 Μαΐου 2021, 18:40 | ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑΣ ΖΏΩΝ ΙΠ ΜΕΣΟΛΟΓΗΙΟΥ Η ΕΛΠΙΔΑ

    Όλη η φιλοζωική κοινοτητα περίμενα με αγωνία την δημιουργία ενός νομοσχεδίου που επιτέλους θα προστατεύει τι άλλο τα Ζώα.
    Όχι πάντως κάποιους που αντιτίθενται στην στείρωση δεσποζομενων με φτηνές
    δικαιολογίες.
    Κανένα είδος δεν πρόκειται να χαθεί όταν υπάρχει ελεγχόμενη αναπαραγωγη.
    ΟΧΙ όμως να μην υπολογίζουν τα οτραγικα αποτελέσματα των ανεξέλεγκτων γεννήσεων και εγκαταλειψεων.
    Όλοι αυτοί οι δήθεν δεν πρότειναν πκαποια λύση για τα τόσα αδέσποτα που
    υπάρχουν στην Ελλάδα.
    Μην αφήσετε κάποιους καιροσκόπους και δήθεν φιλοζωους να γίνουν η αιτία .ιας καταστροφικής εξέλιξης

  • 15 Μαΐου 2021, 17:30 | Φίλιππος

    Ειναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ζωντανού οργανισμού να ζει βιολογικά απαρέμβατος και όπως το έπλασε η φύση. Υπάρχουν τρόποι ελέγχου της εξάπλωσης των αδέσποτων. Ισχυρό θεσμικό πλαίσιο και ενεργοποίηση των κατάλληλων φορέων ελέγχου τήρησης του νόμου. Οχι το πρόβλημα μας δεν ειναι η αναπαραγωγή ενός ζώου συντροφιάς. Η ανικανοτητα μας και η έλλειψη παιδείας δεν θα καλυφτεί με τέτοιες μεθόδους. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ.

  • 15 Μαΐου 2021, 13:18 | Αντώνιος Λιονάκης

    Συγχαρητήρια για τη νομοθετική πρωτοβουλία. Είναι μεγάλη ανάγκη να προωθηθεί η υπεύθυνη ιδιοκτησία ζώων συντροφιάς στη χώρα μας και να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα του υπερπληθυσμού αδέσποτων ζώων, που έχει σαν αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός αδέσποτων ζώων να υποφέρουν αβοήθητα στους δρόμους.

    Πιστεύω πως χρειάζεται βελτιώσεις σε επιμέρους σημεία. Έχω σχολιάσει στα επιμέρους άρθρα.

    Παρακαλώ θερμά να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι θέσεις του τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ και του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

    Κάποια άρθρα του παρόντος νομοσχεδίου με έχουν κάνει να αναρωτηθώ αν συμμετείχε κτηνίατρος στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, έστω και σαν σύμβουλος!

  • 15 Μαΐου 2021, 13:37 | Βασίλης

    Απαιρετητο ναι στη στηρωση για να ησειχάσουμε

  • 15 Μαΐου 2021, 12:24 | Λ. Ηλιοπουλου

    Επιτέλους το αυτονόητο. Την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα της μη υποχρεωτικής στείρωσης τη βλέπουμε και τη ζούμε χρόνια τώρα. Σε κάθε υπεύθυνο ιδιοκτήτη αντιστοιχούν δεκάδες ανεύθυνοι άλλωστε. Και τη φύση που όψιμα και επιλεκτικά επικαλουμαστε την έχουμε προ πολλού καταπατήσει ο καθένας με τον τρόπο του. Μπράβο στην κυβέρνηση για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

  • 15 Μαΐου 2021, 12:38 | Τσιπιανίτης Ευστράτιο-Ερρίκος μέλος ΔΕ Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου

    A.
    Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς είναι σαφές ότι συντάχθηκε από ανθρώπους που αγνοούν τη καθημερινή Κτηνιατρική πράξη.
    Παράδειγμα οι υποχρεωτικές στειρώσεις και το ηλεκτρονικό βιβλιάριο που παραβιάζουν τόσο την ιατρική ηθική και δεοντολογία όσο και τη προστασία θεμελιωδών προσωπικών δεδομένων.
    Συντάχθηκε με μια στατιστική λογική, συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων, γεγονός απόλυτα φυσιολογικό από τη στιγμή που συντάχθηκε ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών.
    Β.
    Η δημόσια συζήτηση γίνεται για ένα νόμο σχετικό με την υγεία και την ευζωία των ζώων συντροφιάς και τη προστασία της Δημόσιας Υγείας, από τον οποίο απουσιάζει το μόνο, κατά τη κοινή λογική, αρμόδιο υπουργείο, το Υπουργείο Υγείας.
    Γ.
    Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου είναι πλήρες αντιφάσεων και γενικεύσεων, τις οποίες θα κληθεί ο εκάστοτε υπουργός σε δεύτερο χρόνο, με σχετικές υπουργικές αποφάσεις να εξειδικεύσει. Και εδώ λοιπόν θα φανεί, πως ο διάολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες.

  • 15 Μαΐου 2021, 12:03 | Panagiotis

    Είμαι αντίθετος στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων, από την στιγμή που είναι ελεγχόμενα από τον ιδιόκτητη τους. Η στείρωση πρέπει να γίνεται μόνο για λόγους υγείας, όταν το κρίνει αναγκαίο ο κτηνίατρος η μετά από επιθυμία του ιδιοκτήτη τους για διάφορους λόγους.
    Είναι μέτρο απαράδεκτο και φασιστικό και η Ε.Ε. είναι αντίθετη με τον εξαναγκασμό των πολιτών στη στείρωση! Εάν ισχύσει θα πρέπει να προσφύγουμε σε Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για να το ακυρώσουμε! Θεωρώ ότι είναι ένα ψηφοθηρικό μέτρο ! Και λυπάμαι που η ΝΔ μια καλή παράταξη που την υποστηρίζω , έφτασε σε αυτό το σημείο για λίγους ψήφους ! Ειλικρινά εάν περάσει αυτό το έκτρωμα θα χάσει πολλούς ψηφοφόρους και εμένα εννοείτε (δεν το λέω σαν απειλή) και το αστείο είναι ότι θα ακυρωθεί σε δικαστήρια Ευρωπαϊκά .

  • 15 Μαΐου 2021, 10:27 | Κωνσταντίνος Χαλόφτης

    Εφόσον το άρθρο 1 αναφέρει ενίσχυση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας, πως είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε ευνουχισμό των ζώων μας?
    Υπεύθυνη σημαίνει ότι ελέγχουμε και προστατεύουμε τα ζώα μας, δεν τα βασανίζουμε, ούτε τους προκαλούμε μελλοντικά προβλήματα υγείας….
    Όσον αφορά τα αδέσποτα, ναι, πλήρης έλεγχος, ΟΧΙ στα δεσποζόμενα.

  • 15 Μαΐου 2021, 09:34 | Αλκηστις

    Οχι στην υποχρεωτικη στείρωση των δεσποζομενων ζώων συντροφιας λογω των προβληματων υγειας που θα προκυψουν και πολλες φορες ειναι θανάσιμα.
    Ναι στα προστιμα των κυνηγων , Ναι στον περιορισμο οικοσιτων γεννων!
    Τα σκυλια τους ειναι ζωα συντροφιάς, δεν είναι ουτε αθλημα , ούτε επάγγελμα!
    Ελεγχος των φιλοζωικων.

  • 15 Μαΐου 2021, 08:30 | Ψαρρης Διονυσης

    Οχι στην απαράδεκτη στείρωση!!!

  • 15 Μαΐου 2021, 03:10 | Δεκαρίστου Μαρία

    Στην αρχή το νομοσχέδιο μου προκάλεσε απογοήτευση και θυμό, τώρα μου προκαλεί γέλια…. Είναι μη εφαρμόσιμο… απολύτως μη λειτουργικό…δεν πρόκειται ούτε την ευζωία να βοηθήσει, ούτε τη μείωση αδέσποτων να πετύχει. Είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

    Το μόνο που πετυχαίνει αυτό το νομοσχέδιο είναι να διχάσει τους πολίτες και να τους έχει όλους δυσαρεστημένους!!!

    Ξέρετε ποια θα είναι τα αποτελέσματα ?

    Α Για τα ήδη υπάρχοντα σκυλιά :

    1) Σιγά μην πάει κανείς να στειρώσει…. Θα υπάρξει πλήρης ανυπακοή….. Ξέρει από αυτά ο Έλληνας…. Άλλωστε…Ποιός θα τρέξει στα βουνά και στα λαγκάδια να ελέγξει αν ο σκύλος έχει όρχεις ή όχι ? ή θα μπει κάποιος μέσα στα σπίτια των πολιτών να ελέγξει την ύπαρξη όρχεων?

    2) Κάποιοι θα μειώσουν τις βόλτες με το σκύλο και θα πηγαίνουν σε απομακρυσμένες περιοχές για να μην τους εντοπίσετε…. κάποιοι άλλοι, μιας και η στείρωση κοστίζει 300-400 ευρώ θα τα παρατήσουν στους δρόμους.

    Β) Για τους νέους ιδιοκτήτες κουταβιών :

    1) θα αγοράζουν όλοι κουτάβια μόνο από το ιντερνετ. Μερικά θα πεθάνουν από τύφο & μόρβα. Πολλά αργότερα θα εμφανίσουν γενετικές παθήσεις που είτε δεν θεραπεύονται είτε χρειάζονται πολυδάπανες θεραπείες, ορθοπεδικές εγχειρήσεις κλπ… κάμποσα από αυτά θα βρεθούν στο δρόμο…

    2) Θα βάζουν μικροτσίπ αλλά κανένας τους δεν θα τα καταχωρεί στο μητρώο για να μην τον κυνηγήσετε και του ρίχνετε το πρόστιμο μόλις χρονίσει και δεν το έχει στειρώσει ή για μην εντοπίζεται αν το παρατήσει….

    Οι φιλόζωοι θα έχουν μείνει με το στόμα ανοιχτό, αδυνατώντας να καταλάβουν πως και τα αδέσποτα αυξήθηκαν !!!

    Οι εξαφανισμένοι ερασιτέχνες εκτροφείς που περίμεναν πως και πως την πολυπόθητη Υπουργική Απόφαση από το 2012 θα κλαίνε τη μοίρα τους…

    Οι έμποροι και οι μεταπωλητές θα τρίβουν με ικανοποίηση τα χέρια τους …

    Και οι βουλευτές θα ετοιμάζουν ξανά άλλον νόμο για τα ζώα……

    Θα μας μείνουν μόνο κάτι πλατφόρμες , βάσεις δεδομένων και ένα πλήθος ηλεκτρονικά μητρώα, μισοάδεια από δεδομένα να… μας θυμίζουν αυτόν τον ατυχή νόμο που τα έκανε όλα μαντάρα…

    Και ζήσαμε εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα……..

  • 14 Μαΐου 2021, 23:50 | Μπάκας Λεωνίδας

    Διαφωνώ εντόνως με αρκετά άρθα του νομοσχεδίου και ιδιαιτέρως με αυτά που μιλάνε για στείρωση των κατοικιδίων ζώων. Κύριοι, τα ζώα δεν είναι «προιόντα».

    Μετά τιμής,
    Μπάκας Λεωνίδας

  • 14 Μαΐου 2021, 22:14 | Μαρίνος Μουσας

    Απαράδεκτοι

  • 14 Μαΐου 2021, 22:39 | Αλεξανδρος

    Στα πλαίσια της Δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης για τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών υπό τον τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα ‘‘ΆΡΓΟΣ’’»

    1. (Άρθρο 2, παρ.3,6,8) ΟΧΙ στον χαρακτηρισμό των σκύλων εργασίας ως ζώα συντροφιάς.

    2. (Άρθρο 5, παρ.1) ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η υποχρεωτική στείρωση των σκύλων εργασίας

    3.( Άρθρο 5, παρ. 6 και 7).ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΟΝΟΜΙΑ . Καμία διάκριση εις βάρος των κυνηγών. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ τα ειδικά πρόστιμα και υποχρεώσεις που προβλέπονται ΜΟΝΟ για τους κυνηγούς

    4. Άρθρο 7, παρ. 8 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η συμμετοχή εκπροσώπου στην Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης του Νόμου, ενός μέλους της ΚΣΕ και ενός μέλους του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ). Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ οι κάτοχοι του μεγαλύτερου αριθμού ιδιοκτησίας σκύλων να απουσιάζουν από την Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης του Νόμου.

    5 Άρθρο 7, παρ. 8 ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΑΠΌ ΕΙΔΙΚΟΥΣ Να συμμετέχει εκπρόσωπος που σχετίζεται άμεσα με συγκεκριμένες κατηγορίες ζώων εργασίας π.χ. η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος για τα κυνηγετικά σκυλιά, εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων για τα ποιμενικά σκυλιά, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας για σκύλους έρευνας και διάσωσης κλπ., σε κάθε θέμα, συζήτηση και θεσμική διαδικασία που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τη συγκεκριμένη κατηγορία σκύλου εργασίας.

    6. Άρθρο 21, παρ. 8 Να μην παρίσταται αυτοτελώς στις περιπτώσεις εγκλημάτων του παρόντος νόμου κάθε φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δραστηριοποιείται σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο και είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων του ΕΜΖΣ, αν δεν έχει υποστεί περιουσιακή ζημία, προς υποστήριξη της κατηγορίας και μόνο.

    7. Άρθρο 37 ΟΧΙ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ των φιλοζωικών οργανώσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η δράση τους να παραμείνει εθελοντική, έτσι ώστε να μη δημιουργούνται οικονομικά κίνητρα για αυτή, αλλά να βασίζεται στην ειλικρινή φιλοζωία.

  • 14 Μαΐου 2021, 16:52 | Π

    ΝΑΙ στην στείρωση! Είναι ο μόνος τρόπος πλέον, η Ελλάδα πνίγεται στα αδέσποτα και όμως οι οικοσιτες γέννες είναι πάρα πάρα πολλές!Απαράδεκτο να πεθαίνουν ζώα κάθε μέρα και να δημιουργούμε παραπάνω..Οι εθελοντές και οι φιλοζωικές δεν μπορούν να διαχειριστούν τέτοιους αριθμούς. Όσο για την υγεία τους, η στείρωση είναι η καλύτερη επιλογή.

  • 14 Μαΐου 2021, 15:17 | Νέλλη Ζησιμοπούλου

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση στα ιδιόκτητα ζώα.
    Αφουγκραστείτε τις φωνές των φιλοζωικών σωματείων και της ΠΦΠΟ. Διαβάστε τις απόψεις τους, σεβαστείτε την εμπειρία τους. Αυτών που ζουν στο πετσί τους καθημερινά και επί χρόνια, την εγκατάλειψη και τον βασανισμό των ζώων. Αν θέλετε ν ’αλλάξει η κατάσταση στην Ελλάδα.
    Μην ενδίδετε στις φωνές προσωπικού κέρδους και εγωπαθών συμπεριφορών.

  • 14 Μαΐου 2021, 15:44 | Ελευθερία

    Ναι στη στείρωση!! Είναι ντροπή να λεγόμαστε πολιτισμένοι και ταυτόχρονα να βρίσκουμε καθημερινά πεταμένα μωρά σκυλάκια και γατιά στα σκουπίδια ή παρατημένα σε κούτες, επειδή δεν είμαστε άξιοι να αναλάβουμε τις υποχρεώσεις ενος δεσποζόμενου ζώου!!! Θέλεις να γεννήσει το «καλό» σου γιατί νομίζεις οτι σκέφτεται σαν έσενα τύπου «αχ πότε θα γίνω μάνα??» ΝΑ ΦΡΟΝΤΊΖΕΤΕ λοιπόν να βρίσκετε υιοθεσίες με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, και οχι απλά να τα βάζετε σε μια σακούλα./κούτα και να τα πετάτε λες και είναι τα σκουπίδια σας!!!!!!
    Επίσης, για τους κυνηγούς, όλα αυτά που λένε περί «εξαφάνισης» ρατσών κυνηγετικών, είναι ΟΛΑ δικαιολογίες!!! Μπορούν να δημιουργηθούν εκτροφεία σωστά, ΝΟΜΙΜΑ, που να εκτρέφουν τέτοιες ράτσες, ετσι ώστε να υπάρχουν και αποδεικτικά ποιος κυνηγός έχει πόσα σκυλιά και τι…γιατί με΄χρι τώρα αυτό που γίνεται είναι οτι αν δεν τους «κάνουν» τα σκυλιά πάνε και τα παρατάνε να πεθάνουν στα βουνά, ή ακόμα χειρότερα τα πετάνε σε φαράγγια και χαράδρες ή τα αφήνουν δεμένα (ετσι να μην εχουν καμια ευκαιρια) σε βαρέλια στα βουνά να πεθάνουν αργά απο πείνα και δίψα…ανώμαλοι!!! ΣΤΕΙΡΩΣΗ και ξανα ΣΤΕΙΡΩΣΗ!!!!

  • 14 Μαΐου 2021, 15:01 | Έρη

    Στείρωση επιτέλους!!! Είναι ντοπή να βρίσκουμε ΣΥΝΕΧΕΙΑ μωρά γατιά και σκυλιά πεταμένα στους κάδους απο κάτι ανεγκέφαλους που λένε «μα να μην γεννήσει το σκυλακι/γατακι μου?!!» και μετά οι περισσότεροι δεν ξέρουν τι να τα κάνουν και τους φαίνεται φυσική λύση τα σκουπίδια και οι δεμένες σακούλες!! Ντροπή και αίσχος!!! Επίσης, πάρα πολλοί κυνηγοί φωνάζουν οτι θα χαθούν παλιές ράτσες κτλ…και ταυτόχρονα βρίσκουμε σκυλιά δεμένα με κοντό σκοινί, παρατημένα σε ενα βαρέλι καπου στα βουνά χωρίς νερό και φαγητό (άντε ενα κόκκαλο, λες και θα του κάνει κατι) ..ή κάποιοι άλλοι τα βασανίζουν και τα κρεμάνε σε δέντρα, ή τα πετούν σε φαράγγια επειδή δεν τους κάνεουν πια…»δεν είναι καλοί κυνηγοί πλεόν ή γέρασαν»..Αυτά τα λέω γιατί πραγματικά γίνονται και δυστυχώς τα έχω δει..Αν θέλουν τόσο πολυ οι «καλοί» κυνηγοί που τόσο πολυ «ενφέρονται» για την διατήρηση των αρχαιών ρατσων, μπορεί κάλλιστα να δημιουργηθεί ενας σύλλογος, ενα εκτροφείο πιστοποιημένο που να διατηρήσει τη ράτσα! ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ!!!!!! Δεν ειναι δύσκολο….δικαιολογίες υπάρχουν πολλές για όσους έχουν βολευτεί!!Όσο για το οτι και καλά θα χαθούν οι γάτες αρα θα αυξηθούν τα ποντίκια, μόνο αστείες δικαιολογίες είναι! Αδέσποτες γάτες θα υπάρχουν πάντα γιατί κανένας δήμος δεν θα στειρώσει ΟΛΕΣ τις αδέσποτες γάτες…τουλάχιστον να μην πετάνε μωρά και όσοι έχουν δεσποζόμενες και να αυξάνεται το πρόβλημα! ΣΤΕΙΡΩΣΗ!!!!!!!!!!!!!!

  • 14 Μαΐου 2021, 12:06 | Jimny Giorgos

    Απαραδεκτη η στειρωση των 4ποδων φιλων μας… Απορώ πως ανθρωποι που λενε οτι αγαπουν τα ζωα να ψηφίσουν τετοιο νομο
    … Ντροπη

  • 14 Μαΐου 2021, 11:09 | Νεκταριος Δεμπεγιωτης

    Πριν ψηφιστει να μιλησουν οι αρμοδιοι κυριοι με διαφορους συλλογους ομοσπονδιες με κτηνιατρους και ειδικους επιστημονες ωστε να παρουν την γνωμη τους.Να μην λειτουργουν με το αποφασιζω και διατασω ωστε να εξυπηρετηθουν συγκεκριμενα συμφεροντα.

  • 14 Μαΐου 2021, 10:19 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ

    Είμαι αντίθετος στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων ,από την στιγμή που είναι ελεγχόμενα από τον ιδιόκτητη τους.Η στείρωση πρέπει να γίνεται μόνο για λόγους υγείας, όταν το κρίνει αναγκαίο ο κτηνίατρος η μετά από επιθυμία του ιδιοκτήτη τους για διάφορους λόγους.
    Δεν πρέπει να σταματήσουμε την εξέλιξη των διαφόρων ρατσών δεσποζόμενων σκύλων. Η Ελλάδα αυτή την στιγμή έχει διεθνώς αναγνωρισμένες 3 η περισσότερες ράτσες σκύλων εάν δεν κάνω λάθος ,παγκοσμίως (Ελληνικος ποιμενικός ,Ελληνικός ηχνηλάτης, κρητικός ηχνηλάτης) που μέσα στον χρόνο , μέσα από πολλές γέννες και πολύ προσπάθεια ,έχουν εξελιχθει και έχουν το δικαίωμα να εξελιχθούν ακόμη. Το ίδιο ισχύει και για άλλες φυλές σκύλων και γατών που έχουν εισαχθεί από διάφορες περιοχές του κόσμου και στα χέρια των Ελλήνων απλών ιδιοκτήτων ,ερασιτεχνών εκτροφέων και επαγγελματιών εκτροφέων έχουν κερδίσει την παγκόσμια αναγνώριση για την εξέλιξη και την σταθεροποίηση των στάνταρ της κάθε φυλής.
    Αυτές οι διεθνείς αναγνωρίσεις έχουν γίνει με πολύ κόπο χρόνο , μελέτη ενημέρωση και γέννες .Ο κάθε συνειδητοποιημένος ιδιοκτήτης (συνειδητοποιημένοι και με παιδεία κατά συντριπτική πλειοψηφία ) δεσποζομενου ζώου εκτός από ιδιοκτήτης είναι και γονέας του ζώου και το θεωρεί μέλος της οικογενείας του.

  • Στα πλαίσια της Δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης για τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών υπό τον τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα ‘‘ΆΡΓΟΣ’’»
    Το Δ.Σ. του Κυνηγετικού Συλλόγου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης που εκπροσωπεί 1.000 περίπου μέλη, καταθέτουμε παρακάτω τις προτάσεις μας συνολικά για το νομοσχέδιο:

    1. (Άρθρο 2, παρ.3,6,8) ΟΧΙ στον χαρακτηρισμό των σκύλων εργασίας ως ζώα συντροφιάς.

    2. (Άρθρο 5, παρ.1) ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η υποχρεωτική στείρωση των σκύλων εργασίας

    3.( Άρθρο 5, παρ. 6 και 7).ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΟΝΟΜΙΑ . Καμία διάκριση εις βάρος των κυνηγών. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ τα ειδικά πρόστιμα και υποχρεώσεις που προβλέπονται ΜΟΝΟ για τους κυνηγούς

    4. Άρθρο 7, παρ. 8 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η συμμετοχή εκπροσώπου στην Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης του Νόμου, ενός μέλους της ΚΣΕ και ενός μέλους του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ). Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ οι κάτοχοι του μεγαλύτερου αριθμού ιδιοκτησίας σκύλων να απουσιάζουν από την Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης του Νόμου.

    5 Άρθρο 7, παρ. 8 ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΑΠΌ ΕΙΔΙΚΟΥΣ Να συμμετέχει εκπρόσωπος που σχετίζεται άμεσα με συγκεκριμένες κατηγορίες ζώων εργασίας π.χ. η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος για τα κυνηγετικά σκυλιά, εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων για τα ποιμενικά σκυλιά, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας για σκύλους έρευνας και διάσωσης κλπ., σε κάθε θέμα, συζήτηση και θεσμική διαδικασία που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τη συγκεκριμένη κατηγορία σκύλου εργασίας.

    6. Άρθρο 21, παρ. 8 Να μην παρίσταται αυτοτελώς στις περιπτώσεις εγκλημάτων του παρόντος νόμου κάθε φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δραστηριοποιείται σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο και είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων του ΕΜΖΣ, αν δεν έχει υποστεί περιουσιακή ζημία, προς υποστήριξη της κατηγορίας και μόνο.

    7. Άρθρο 37 ΟΧΙ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ των φιλοζωικών οργανώσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η δράση τους να παραμείνει εθελοντική, έτσι ώστε να μη δημιουργούνται οικονομικά κίνητρα για αυτή, αλλά να βασίζεται στην ειλικρινή φιλοζωία.

  • 14 Μαΐου 2021, 09:36 | Βασιλης

    OXI στην στειρωση δεσποζομενων. Κατι τετοιο θα οδηγησει στην ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ντοπιων κυνηγετικων φυλων χιλιαδων ετων παρουσιας στον τοπο! Ειναι δυνατον να ζητουμε τον αφανισμο του Γκεκα , η του Κρητικου Ιχνηλατη? Τα σκυλια αυτα εμαφνιζονται σε τοιχογραφιες σε αρχαιολογικους χωρους!Ειναι πολιτιστικη κληρονομια του εθνους μας!

  • 14 Μαΐου 2021, 09:48 | ΣΟΦΙΑ

    Υποχρεωτική στείρωση παντού . Σε ό,τι περπατάει και ό,τι κινείται. Για να μην υπάρχει πουθενά έξω κανένα ζώο συντροφιάς . Στο τέλος δεν θα ξέρουμε πώς μοιάζουν. Μανία με την στείρωση . Θαρρείς και τα γεννητικά όργανα των ζώων είναι κατάρα για αυτά και υπέυθυνα για όλα τα προβλήματα υγείας που εμφανίζουν . Και αφού στειρώσουμε όλα τα σκυλιά και τα γατιά , θα είμαστε ήσυχοι ότι ο κόσμος μας έγινε παράδεισος . Βέβαια μετά βρείτε μας και τον τρόπο να στειρώνουμε τα ποντικια και τους αρουραίους που θα μας τρώνε . Με την ίδια λογική να το εφαρμόσουμε και στους ανθρώπους για να μην υπάρχουν ορφανά και κακοποιημένα παιδιά. Έτσι θα γίνουμε μια πλήρης ελεγχόμενη , αυτοματοποιημένη κοινότητα , όπου η ελεύθερη βούληση ανθρώπων και ζώων , τα φυσιολογικά ένστικτα και τα προσωπικά δεδομένα θα θεωρούνται εγκληματικά στοιχεία .Γιατί τόσες παράλογες διατάξεις σ’ένα νομοσχέδιο;