Άρθρο 17 Συμμετοχή σε βραχυχρόνια αγορά ρακοσυλλεκτών

1. Στις αγορές βραχυχρόνιες αγορές ρακοσυλλεκτών δραστηριοποιούνται ρακοσυλλέκτες που κατέχουν άδεια η οποία έχει εκδοθεί, βάσει διατάξεων προγενέστερων του παρόντος, καθώς και ρακοσυλλέκτες που τους έχει χορηγηθεί βεβαίωση δραστηριοποίησης ετήσιας διάρκειας αποκλειστικά για ρακοσυλλέκτη, μέλη αναγνωρισμένων πρωτοβάθμιων ή δευτεροβάθμιων ενώσεων της κατηγορίας αυτής.
2. Τα πρόσωπα της παρ. 1 δεν δικαιούνται συμμετοχής στις υπόλοιπες βραχυχρόνιες αγορές του παρόντος. Μετέχουν μόνο σε αγορές ρακοσυλλεκτών, χωρίς συμμετοχή σε προκήρυξη.
3. Ο οικείος δήμος εκδίδει ανακοίνωση-πρόσκληση συμμετοχής την οποία αναρτά στον δικτυακό του τόπο.
4. Οι ρακοσυλλέκτες υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής, σύμφωνα με τους όρους της ανακοίνωσης-πρόσκλησης. Απαραίτητο στοιχείο για τη συμμετοχή είναι η άδεια ρακοσυλλέκτη ή η βεβαίωση δραστηριοποίησης ρακοσυλλέκτη.
5. Ο δήμος εγκρίνει τη συμμετοχή όσων πληρούν τις προϋποθέσεις της ανακοίνωσης-πρόσκλησης ως εξής:
α) Σε περίπτωση που ο αριθμός των υποψήφιων δεν υπερβαίνει τον αριθμό των διαθέσιμων, ανά κατηγορία, θέσεων εκδίδεται κατάλογος συμμετεχόντων.
β) Σε περίπτωση που ο αριθμός των υποψήφιων υπερβαίνει τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων, τότε για την κατηγορία των θέσεων αυτών διενεργείται δημόσια κλήρωση και συντάσσεται κατάλογος συμμετεχόντων.
6. Οι θέσεις αποδίδονται με κλήρωση ή/και με μοριοδότηση, σύμφωνα με κριτήρια, τα οποία καθορίζονται από τον αρμόδιο φορέα στον κανονισμό λειτουργίας της αγοράς.
7. Οι αρμόδιοι ελεγκτές των αγορών ρακοσυλλεκτών μεριμνούν και ελέγχουν τα προς πώληση προϊόντα. Η πώληση εδώδιμων προϊόντων απαγορεύεται.