Άρθρο 08: Αναγνώριση χρόνου στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης

1. Οπλίτες πτυχιούχοι ιατρικής μπορούν να υπηρετούν σε αγροτικά ιατρεία και περιφερειακά ιατρεία Κέντρων Υγείας. Η τοποθέτηση γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μετά από αίτημα του Υπουργείου Υγείας, ανάλογα με τις ανάγκες του Υπουργείου Υγείας και τις δυνατότητες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
2. Το χρονικό διάστημα της εκπλήρωσης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης στις υπηρεσίες και στους φορείς της παραγράφου 1, αναγνωρίζεται ως χρόνος εκπλήρωσης και της υποχρέωσης της υπηρεσίας υπαίθρου. Μετά την ολοκλήρωση της θητείας, ο πτυχιούχος ιατρικής παραμένει εφόσον το επιθυμεί στο αγροτικό ιατρείο ή το περιφερειακό ιατρείο Κέντρου Υγείας που υπηρέτησε ως οπλίτης έως την συμπλήρωση του απαραίτητου χρόνου υπηρεσίας υπαίθρου.
3. Για τους οπλίτες ιατρούς, που έχουν καταταγεί μετά την απόκτηση τίτλου ιατρικής ειδικότητας, το χρονικό διάστημα της εκπλήρωσης στρατεύσιμης στρατιωτικής τους υποχρέωσης λογίζεται ως ιατρική προϋπηρεσία για το διορισμό αυτών στο Ε.Σ.Υ., σύμφωνα με τις διατυπώσεις του άρθρου 27 παραγράφου 4 του ν. 1397/1983, εφόσον υπηρετούν σε αγροτικά ιατρεία και περιφερειακά ιατρεία Κέντρων Υγείας.
4. Οι οπλίτες ιατροί των παραγράφων 1 και 3, δικαιούνται πλέον της προβλεπόμενης αμοιβής, από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πρόσθετης αμοιβής ίσης με αυτής που ορίζεται κάθε φορά για τα καθήκοντά τους από το Υπουργείο Υγείας, το οποίο και την καταβάλει από τις εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό του πιστώσεις.

5. Με απόφαση των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων καθορίζεται η διοικητική υπαγωγή των οπλιτών των παραγράφων 1 και 3 του παρόντος άρθρου, ο αριθμός τους ανά ΕΣΣΟ, και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

  • 12 Ιουνίου 2015, 07:12 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Έξυπνο , λειτουργικό και με χαμηλό κόστος μέτρο . Θα μπορούσε να βελτιωθεί με την προσθήκη των αποφοίτων ΟΔΟΝΤΟΪΑΤΡΙΚΏΝ ΣΧΟΛΩΝ για τα άγονα Κέντρα Υγείας όπου είναι πολύ δύσκολη η πρόσβαση σε ιδιώτες.

  • 11 Ιουνίου 2015, 22:43 | Κατερίνα

    Πολύ σωστό το μέτρο. Καλό θα ήταν να στελεχωθούν τα Κέντρα Υγείας και με πτυχιούχους Οδοντίατρους, κυρίως σε άγονες περιοχές με ελλείψεις.

  • 11 Ιουνίου 2015, 10:03 | Νίκος

    Αναδρομική αναγνώριση στρατιωτικής θητείας ως συντάξιμου χρόνου.

    Υπηρέτησα στο στρατό τα έτη 1991 και 1992 ( συνολικά 21 μήνες ). Απέκτησα τα πρώτα μου ένσημα το 1993 και εξαιτίας αυτού του γεγονότος θεωρούμαι ότι είμαι ασφαλισμένος μετά το 1993. Σε αντίθεση με τις γυναίκες συναδέλφους που αποφοιτήσαμε μαζί από τη σχολή, εγώ ανήκω σε διαφορετική κατηγορία μισθολογική και συνταξιοδοτική , λόγω στρατιωτικής θητείας.

    Θεωρώ ότι είναι ΔΙΚΑΙΟ να αναγνωριστεί η στρατιωτική θητεία μας,τόσο μισθολογικά όσο και συνταξιοδοτικά,και να θεωρούμαστε πλέον ασφαλισμένοι πριν το 1993.

    Παρακαλώ τους Υπουργούς Εθνικής Αμύνης και Οικονομικών και Εργασίας να λάβουν μέριμνα για να αποκαστασταθεί αυτή η ΤΕΡΑΣΤΙΑ αδικία. Υπηρετήσαμε την πατρίδα σχεδόν για 2 χρόνια και αντί να επιβραβευθούμε,ουσιαστικά ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΑΜΕ μισθολογικά και συνταξιοδοτικά/

  • 10 Ιουνίου 2015, 21:08 | milit

    Μπορούν να συμπεριληφθούν με ΚΥΑ Υγείας και Άμυνας με την εξουσιοδοτική διάταξη του άρθρου 10

  • 10 Ιουνίου 2015, 17:23 | ΙΩΑΝΝΑ

    Πολύ σωστή διάταξη που θα λύσει προβλήματα υποστελέχωσης των περιφερειακών μονάδων υγείας. Να συμπεριληφθούν και οι απόφοιτοι ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν ανάλογα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας τους.

  • 10 Ιουνίου 2015, 15:55 | Ροζα

    Ερώτηση :Αναφορικά με την μισθοδοσία, θα μπορούσε να διευκρινιστεί η παράγραφος 4? Οι οπλίτες ιατροί θα αμοίβονται με μισθό ισάξιο συναδέλφου αγροτικού ιατρού με τα κριτήρια που ισχύουν για τους πολίτες αγροτικούς-ιατρούς? Ποιές είναι οι λεπτομέρειες σε σχέση με την διαδικασία επιλογής? Θα μπορεί ο κάθε οπλίτης ιατρός μετά απο αίτηση να τοποθετείται ή υπάρχουν ατομικά κριτήρια? και αν ναι ποια είναι αυτά?

  • 10 Ιουνίου 2015, 13:48 | Κώστας

    Επί της παραγράφου 2, σημειώνεται ότι μετά την οριστική απόλυση του πτυχιούχου ιατρού από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, η συνέχιση της «υπηρεσίας υπαίθρου» πρέπει να γίνεται «…με απόφαση (διορισμού) του Υπουργού Υγείας, κατ’ εξαίρεση άλλων διατάξεων» και αναρρύθμιση της αμοιβής της παρ. 4 και των θεμάτων ασφάλισής του, καθώς για τον υπόλοιπο καιρό θα υπάγεται αποκλειστικά στο Υπουργείο Υγείας ως πολίτης-αγροτικός ιατρός.

  • 9 Ιουνίου 2015, 23:10 | Βαγγελης Τσιοτρας

    Εχω να διατυπωσω την εξης προταση.Με μεριμνα διαμονης κ σιτισης απο τις κατα τοπου τοπικες αρχες με ευθυνη του ΥΠΕΘΑ να τοποθετουντε υποχρεωτικα μετα την ορκομοσια τους οι πτυχιουχοι επιστημονικων πεδιων με αμεση κοινωνικη αναγκη ανα την επικρατεια. Να δημιουργηθει ειδικοτητα στρατιωτικου αγροτικου ιατρου κ στρατιωτικου εκπαιδευτικου. Ολα τα αγροτικα ιατρεια κ τα σχολεια-δημοτικα,γυμνασια,λυκεια-της Ελληνικης επαρχειας εκτος απο τις πολεις που ειναι εδρες δημων η περιφερειων να επανδρωνονται απο εφεδρους. Οι γιατροι μεσω τηλειατρικης να εχουν προσβαση κ υποστηριξη απο το πλησιεστερο νοσοκομειο. Οι δε εκπαιδευτικοι με την ορκομωσια τους να στρατευονται στην ΕΣΣΟ του Αυγουστου κ να τοποθετουνται για ενα σχολικο ετος σε σχολειατης επικρατειας. Να ακολουθουν τις αδειες(κλεισιματα) των σχολειων κ τα Σ/Κ να παρεχουν υπηρεσιες φροντιστηριου στους τοπικους μαθητες. Κανενα σχολειο κλειστο, κανενα χωριο χωρις γιατρο…γιατι ΓΙΝΕΤΑΙ…αρκει να υπαρχει πολιτικη βουλιση κ να μην σκεφτομαστε τοπικα κ πολιτικα συμφεροντα…σας ευχαριστω για την φιλοξενια

  • 9 Ιουνίου 2015, 17:50 | milit

    Ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιο. Με το άρθρο 10 του σχεδίου νόμου παρέχεται η δυνατότητα να ρυθμιστεί το θέμα που έχετε θέσει οχι μόνο για τους εκπαιδευτικούς αλλά και για άλλες επαγγελματικέςομάδες

  • 9 Ιουνίου 2015, 15:17 | Γιάννης

    Θα έπρεπε στην ίδια κατεύθυνση να κινούνται και για τους οπλίτες που είναι κάτοχοι πτυχίων παιδαγωγικών σχολών (Δάσκαλοι) και καθηγητικών σχολών (Μαθηματικοί, Φυσικοί, Χημικοί, Βιολόγοι κτλ). Είναι κρίμα τόσα σχολεία να μην έχουν δασκάλους στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα.

  • 9 Ιουνίου 2015, 14:31 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    σωστο μετρο που μπορει να εξασφαλισει την καλυψη αγροτικων ιατρειων που δεν «προτιμωνται» απο τους ιατρους γιατι δινει ενα σημαντικο κινητρο.
    θα επρεπε ομως να γινει προσθηκη στη διατυπωση για τοποθετηση μονο σε «αγονα» αγροτικα ιατρεια οπου υπαρχουν πραγματικες ελλειψεις γιανα μην παρατηρηθει το φαινομενο να τοποθετειται οπλιτης ιατρος στο κεντρο υγειας Λαυριου πχ.