Άρθρο 57 Εκποίηση, επαναδιύλιση και διάθεση κατασχεθέντων από τις τελωνειακές αρχές – Τροποποίηση άρθρου 171 Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα

Στο άρθρο 171 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (ν. 2960/2001, Α΄ 265), περί κατασχεμένων προϊόντων, προστίθεται τίτλος, αντικαθίστανται οι παρ. 1Α, 3, 4 και 5, και το άρθρο 171 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 171
Εκποίηση, επαναδιύλιση και διάθεση κατασχεθέντων προϊόντων από τις τελωνειακές αρχές
1. Αν τα κατασχεθέντα υπόκεινται σε φθορά ή ελάττωση αξίας για οποιονδήποτε λόγο ή η φύλαξη αυτών είναι δυσχερής και βεβαιούται αυτό με πρωτόκολλο της Τελωνειακής Αρχής, τότε δύναται αυτή να τα εκποιήσει σε τρεις (3) μονοήμερες διαδοχικές δημοπρασίες, και αν ακόμη προσφέρεται σε καταβολή των εξόδων της φύλαξης οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος. Η δημοπρασία ενεργείται με παρουσία του Προϊσταμένου της Τελωνειακής Αρχής ή του νόμιμου αναπληρωτή του.
1Α. Κατ’ εξαίρεση της παρ. 1,
α) Τα κατασχεθέντα χημικά προϊόντα, τα οποία ταξινομούνται ως επικίνδυνα σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) 1272/2008 (L 353), παραδίδονται προς διάθεση σε αδειοδοτημένους οργανισμούς ή επιχειρήσεις διαχείρισης αποβλήτων.
β) Τα κατασχεθέντα εύφλεκτα υλικά που θεωρούνται τρόφιμα, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Κανονισμού (ΕΚ) 178/2002 (L 31) και δεν εκποιούνται κατά την πρώτη μονοήμερη δημοπρασία ή δεν επιτρέπεται να τεθούν προς εκποίηση διατίθενται σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 48 ή παραδίδονται προς διάθεση σε αδειοδοτημένους οργανισμούς ή επιχειρήσεις διαχείρισης αποβλήτων ή για μεταποίηση σε άλλες εγκαταστάσεις. Ειδικά τα κατασχεθέντα εύφλεκτα υλικά που θεωρούνται τρόφιμα και χαρακτηρίζονται ως μη ασφαλή, σύμφωνα με το άρθρο 14 του Κανονισμού (ΕΚ) 178/2002, παραδίδονται προς διάθεση σε αδειοδοτημένους οργανισμούς ή επιχειρήσεις διαχείρισης αποβλήτων ή μεταποιούνται μετά από απόφαση του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου που εκδίδεται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 13 του ν. 2969/2001 (Α΄ 281), περί κατάσχεσης – δήμευσης – απόδοσης.
γ) Τα κατασχεθέντα ενεργειακά προϊόντα των περ. β) έως θ) της παρ. 1 του άρθρου 72 δεν τίθενται σε δημοπρασία και μεταφέρονται, φυλάσσονται και επαναδιυλίζοναι από κατόχους άδειας διύλισης του άρθρου 5 του ν. 3054/2002 (Α΄ 230), με δαπάνες αυτών, κατόπιν έγγραφης υπόδειξης της αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής. Για τα ως άνω προϊόντα, τα νομικά πρόσωπα του άρθρου 5 του ν. 3054/2002 καταβάλλουν στην αρμόδια Υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε), εύλογο τίμημα και αναλογούντες δασμούς μη ενωσιακών ειδών. Οι όροι της παραπάνω διαδικασίας και, ιδίως, ο χρόνος παραλαβής, φύλαξης και επαναδιύλισης των κατασχεθέντων ενεργειακών προϊόντων και ο τρόπος προσδιορισμού του ανωτέρου εύλογου τιμήματος καταγράφονται σε Πρωτόκολλο Συνεργασίας που συνάπτεται μεταξύ της Α.Α.Δ.Ε. και των κατόχων άδειας διύλισης του άρθρου 5 του ν. 3054/2002.
Για την εφαρμογή της παρούσας απαιτείται η χημική ταυτοποίηση των κατασχεθέντων από τη Γενική Διεύθυνση του Γενικού Χημείου του Κράτους της Α.Α.Δ.Ε., με λήψη και εξέταση δειγμάτων ή και εγγράφων.
Αρμόδιο για την εφαρμογή της παρούσας είναι το τελωνείο στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου έγινε η κατάσχεση ή το τελωνείο στο οποίο αποστάλθηκαν, για οποιοδήποτε λόγο, τα κατασχεθέντα από άλλο τελωνείο ή από άλλη διωκτική αρχή.
Για τη διάθεση, την επαναδιύλιση ή τη μεταποίηση των κατασχεθέντων συγκροτείται τριμελής επιτροπή, η οποία αποτελείται από τον προϊστάμενο του αρμόδιου τελωνείου, έναν (1) υπάλληλο του ίδιου τελωνείου με ελεγκτικά καθήκοντα και έναν (1) υπάλληλο της κατά τόπον αρμόδιας χημικής υπηρεσίας του ανωτέρω τελωνείου. Για τη συγκρότηση της τριμελούς επιτροπής εκδίδεται απόφαση του ως άνω προϊσταμένου του τελωνείου, στην οποία ορίζονται τα μέλη της, ο χρόνος και ο τόπος διάθεσης, επαναδιύλισης ή μεταποίησης των κατασχεθέντων. Η τριμελής επιτροπή συντάσσει πρωτόκολλο διάθεσης, επαναδιύλισης ή μεταποίησης, αντιστοίχως, στο οποίο αναφέρονται τα είδη των προϊόντων ή υλικών, η δασμολογική τους διάκριση, η ποσότητα αυτών, ο χρόνος και ο τόπος διάθεσης, επαναδιύλισης ή μεταποίησης.
Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η διάθεση εντός της χώρας, οι αδειοδοτημένοι οργανισμοί ή επιχειρήσεις διαχείρισης αποβλήτων δύνανται να μεταφέρουν τα ανωτέρω προϊόντα ή υλικά, προς διάθεση, εκτός αυτής, σύμφωνα με το καθεστώς διαμετακόμισης.
Ειδικά στην περίπτωση της διάθεσης, οι αδειοδοτημένοι οργανισμοί ή επιχειρήσεις διαχείρισης αποβλήτων, γνωστοποιούν, εγγράφως, το αργότερο εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από τη διάθεση, στην ως άνω επιτροπή, με βάση δελτίο χημικής ανάλυσης, αν από τη διαδικασία διάθεσης των κατασχεθέντων προέκυψαν ή όχι ενεργειακά προϊόντα της παρ. 1 του άρθρου 73 ή προϊόντα των παρ. 4, 5 και 6 του άρθρου 73, τα οποία πρόκειται να διατεθούν ή να χρησιμοποιηθούν στο εσωτερικό της χώρας, ως καύσιμα κινητήρων ή θέρμανσης ή άλλα υπολείμματα ή απορρίμματα. Αν από τη διάθεση προέκυψαν προϊόντα του προηγούμενου εδαφίου, καταβάλλονται στην αρμόδια τελωνειακή αρχή, κατά περίπτωση, οι αναλογούντες στα προϊόντα αυτά δασμοί, ειδικοί φόροι κατανάλωσης και λοιπές φορολογικές επιβαρύνσεις, κατ’ εφαρμογή του έκτου εδαφίου της περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 37 και των παρ. 1, 4, 5 και 6 του άρθρου 73.
Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. δύναται να καθορίζεται ο τρόπος διαχείρισης των κατασχεθέντων ενεργειακών προϊόντων της περ. β), για τα οποία δεν επιτρέπεται η επαναδιύλιση, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή της παρούσας.
2. Το πλειστηρίασμα κατατίθεται στο Τελωνείο επί παρακαταθήκη.
3. Τα κατασχεθέντα αντικείμενα, τα οποία για οποιονδήποτε λόγο δεν εκποιήθηκαν, σύμφωνα με τις παρ. 1 έως 3 και δεν διατάχθηκε η απόδοση με απόφαση του ποινικού δικαστηρίου, που δίκασε τη λαθρεμπορία, θεωρούνται μετά το τρίμηνο από την τελεσιδικία της απόφασης του ποινικού δικαστηρίου ως εγκαταλελειμμένα, περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου και εφαρμόζονται για την εκποίησή τους η περ. β) της παρ. 4, καθώς και οι παρ. 3 και 5 του άρθρου 48.
4. Βιομηχανοποιημένα καπνά και προϊόντα των περ. α) και στ) της παρ. 1 του άρθρου 53Α που κατάσχονται, ως αντικείμενο λαθρεμπορίας, καταστρέφονται:
α) τα προϊόντα της παρ. 2 του άρθρου 119Β το αργότερο εντός τεσσάρων (4) μηνών από την κατάσχεση, εφόσον έχουν διενεργηθεί και ολοκληρωθεί δειγματοληψίες της παρ. 3 του άρθρου 119Β και σε κάθε περίπτωση, αμέσως μετά από τη γνωστοποίηση των εκθέσεων εξέτασης δειγμάτων της Γενικής Διεύθυνσης του Γενικού Χημείου του Κράτους στην Τελωνειακή Αρχή που διενήργησε την κατάσχεση ή στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας διενεργήθηκε η κατάσχεση από άλλη ελεγκτική αρχή και στην εταιρεία καπνικών, αν υποβάλλεται αίτημα σύμφωνα με την περ. γ) της παρ. 3 του άρθρου 119Β.
β) τα λοιπά βιομηχανοποιημένα καπνά και τα προϊόντα των περ. α) και στ) της παρ. 1 του άρθρου 53Α με την άπρακτη παρέλευση των προθεσμιών της παρ. 2 του άρθρου 167.
Αν βιομηχανοποιημένα καπνά και προϊόντα των περ. α) και στ) της παρ. 1 του άρθρου 53Α που κατάσχονται, ως αντικείμενο λαθρεμπορίας, δεν έχουν καταστραφεί, εντός των ως άνω χρονικών πλαισίων και διατάχθηκε η δήμευσή τους, η διάθεσή τους διενεργείται ενώπιον τριμελούς επιτροπής, η οποία συγκροτείται με σχετική απόφαση του Προϊσταμένου της Τελωνειακής Περιφέρειας, στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται η Τελωνειακή Αρχή που χειρίζεται την υπόθεση. Για κατασχέσεις βιομηχανοποιημένων καπνών έως χίλια (1.000) τεμάχια τσιγάρων ή έως πέντε (5) χιλιόγραμμα καθαρού βάρους για τα λοιπά βιομηχανοποιημένα καπνά του άρθρου 94, καθώς και για οποιαδήποτε ποσότητα προϊόντων των περ. α) και στ) της παρ. 1 του άρθρου 53Α, η επιτροπή διάθεσης αποτελείται από τον προϊστάμενο της ως άνω αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής και τον προϊστάμενο του δικαστικού τμήματος ή τους νόμιμους αναπληρωτές τους και έναν (1) υπάλληλο με ελεγκτικά καθήκοντα της ίδιας Τελωνειακής Αρχής και αν η αρμόδια Τελωνειακή Αρχή δεν είναι Τελωνείο Α΄ Τάξης, από τον προϊστάμενο αυτής και δύο (2) υπαλλήλους της ή υπαλλήλους της πλησιέστερης αυτής Τελωνειακής Αρχής. Για κατασχέσεις βιομηχανοποιημένων καπνών, οι οποίες υπερβαίνουν τις ποσότητες του προηγούμενου εδαφίου, η επιτροπή διάθεσης αποτελείται από έναν (1) υπάλληλο της αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής, ως πρόεδρο, έναν (1) υπάλληλο της πλησιέστερης αυτής αστυνομικής ή λιμενικής αρχής και έναν (1) υπάλληλο της πλησιέστερης ομοίως, αυτής Δ.Ο.Υ., ως μέλη. Ως αναπληρωτής του υπαλλήλου της Δ.Ο.Υ., δύναται να ορίζεται και υπάλληλος του Δήμου, στον οποίο εδρεύει η αρμόδια Τελωνειακή Αρχή. Ο πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής, με τους αναπληρωτές τους, ορίζονται, κατόπιν εισήγησης των υπηρεσιών στις οποίες υπάγονται. Είναι δυνατή η μαζική διάθεση κατασχεθέντων βιομηχανοποιημένων καπνών από την Επιτροπή του τρίτου εδαφίου, εφόσον αυτά προέρχονται από μεμονωμένες κατασχέσεις, οι οποίες υπερβαίνουν τα χίλια (1.000) τεμάχια τσιγάρων ή τα πέντε (5) χιλιόγραμμα καθαρού βάρους για τα λοιπά βιομηχανοποιημένα καπνά του άρθρου 94. Η διάθεση, σύμφωνα με την παρούσα, δεν αναιρεί τη διενέργεια διοικητικών και ποινικών διαδικασιών και την επιβολή, αντίστοιχα, προβλεπόμενων κυρώσεων.
5. Κατά του Δημοσίου δεν δύναται να γεννηθεί δικαίωμα αποζημίωσης από νόμιμη κατάσχεση, εκποίηση, διάθεση, μεταποίηση ή διάθεση των κατασχεθέντων, λόγω λαθρεμπορίας.».