Άρθρο 40 Επιχειρηματικές συμπράξεις (άρθρο 36 Οδηγίας 2022/2523)

1. Για τους σκοπούς του παρόντος, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:
α) «επιχειρηματική σύμπραξη»: οντότητα της οποίας τα οικονομικά αποτελέσματα αναφέρονται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της τελικής μητρικής οντότητας, υπό την προϋπόθεση ότι η τελική μητρική οντότητα κατέχει, άμεσα ή έμμεσα, τουλάχιστον το πενήντα τοις εκατό (50 %) των ιδιοκτησιακών της συμμετοχών.
Μια επιχειρηματική σύμπραξη δεν περιλαμβάνει:
αα) τελική μητρική οντότητα ομίλου ΠΕ ή εγχώριου ομίλου μεγάλης κλίμακας που πρέπει να εφαρμόζει τον Κ.Σ.Ε.,
αβ) εξαιρούμενη οντότητα της παρ. 2 του άρθρου 3,
αγ) οντότητα της οποίας οι ιδιοκτησιακές συμμετοχές που κατέχονται από τον όμιλο ΟΕ ή τον εγχώριο όμιλο μεγάλης κλίμακας κατέχονται απευθείας μέσω εξαιρούμενης οντότητας που αναφέρεται στην παρ. 2 του άρθρου 3 και η οποία πληροί μια από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
αγα) δραστηριοποιείται αποκλειστικά ή σχεδόν αποκλειστικά με σκοπό την κατοχή περιουσιακών στοιχείων ή την επένδυση κεφαλαίων προς όφελος των επενδυτών της,
αγβ) ασκεί δραστηριότητες παρεπόμενες εκείνων που ασκεί η εξαιρούμενη οντότητα,
αγδ) ουσιαστικά το σύνολο του εισοδήματός της εξαιρείται από τον υπολογισμό του αποδεκτού εισοδήματος ή ζημίας σύμφωνα με τις περ. β) και γ) της παρ. 2 του άρθρου 17,
αδ) οντότητα που κατέχεται από όμιλο ΠΕ ή εγχώριο όμιλο μεγάλης κλίμακας, ο οποίος αποτελείται αποκλειστικά από εξαιρούμενες οντότητες,
αε) συνδεδεμένη εταιρεία επιχειρηματικής σύμπραξης.
β) «συνδεδεμένη εταιρεία επιχειρηματικής σύμπραξης»:
βα) οντότητα της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία, οι υποχρεώσεις, τα έσοδα, τα έξοδα και οι ταμειακές ροές ενοποιούνται από επιχειρηματική σύμπραξη σύμφωνα με αποδεκτό χρηματοοικονομικό λογιστικό πρότυπο ή θα είχαν ενοποιηθεί αν η επιχειρηματική σύμπραξη ήταν υποχρεωμένη να ενοποιεί τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία, υποχρεώσεις, έσοδα, έξοδα και ταμειακές ροές σύμφωνα με αποδεκτό χρηματοοικονομικό λογιστικό πρότυπο ή
ββ) μόνιμη εγκατάσταση της οποίας η κύρια οντότητα είναι επιχειρηματική σύμπραξη ή μια οντότητα που αναφέρεται στην υποπερ. βα). Σε τέτοιες περιπτώσεις, η μόνιμη εγκατάσταση αντιμετωπίζεται ως χωριστή συνδεδεμένη εταιρεία επιχειρηματικής σύμπραξης.
γ) «όμιλος επιχειρηματικών συμπράξεων»: το σύνολο της επιχειρηματικής σύμπραξης και των συνδεδεμένων εταιρειών με την επιχειρηματική σύμπραξη αυτή.
2. Η μητρική οντότητα που κατέχει άμεση ή έμμεση ιδιοκτησιακή συμμετοχή σε επιχειρηματική σύμπραξη ή σε συνδεδεμένη εταιρεία επιχειρηματικής σύμπραξης εφαρμόζει τον Κ.Σ.Ε. όσον αφορά το μερίδιο που της αναλογεί στον συμπληρωματικό φόρο της εν λόγω επιχειρηματικής σύμπραξης ή της συνδεδεμένης εταιρείας επιχειρηματικής σύμπραξης σύμφωνα με τα άρθρα 6 έως 11.
3. Ο υπολογισμός του συμπληρωματικού φόρου της επιχειρηματικής σύμπραξης και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών (από κοινού «όμιλος επιχειρηματικών συμπράξεων») πραγματοποιείται σύμφωνα με τα Κεφάλαια Γ΄ έως Ζ΄, όπως εάν αποτελούσαν συνιστώσες οντότητες χωριστού ομίλου πολυεθνικών επιχειρήσεων ή εγχώριου ομίλου μεγάλης κλίμακας και η επιχειρηματική σύμπραξη ήταν η τελική μητρική οντότητα του εν λόγω ομίλου.
4. Ο συμπληρωματικός φόρος που οφείλεται από τον όμιλο επιχειρηματικών συμπράξεων μειώνεται κατά το ισχύον μερίδιο κάθε μητρικής οντότητας στον συμπληρωματικό φόρο σύμφωνα με την παρ. 2 κάθε μέλους του φορολογικά υπόχρεου ομίλου επιχειρηματικών συμπράξεων σύμφωνα με την παρ. 3. Υπόλοιπο ποσό συμπληρωματικού φόρου προστίθεται στο συνολικό ποσό συμπληρωματικού φόρου βάσει του Κ.Υ.Κ. σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 15. Για τους σκοπούς της παρούσας, ως «συμπληρωματικός φόρος που οφείλεται από τον όμιλο επιχειρηματικών συμπράξεων» νοείται το μερίδιο της μητρικής οντότητας στον συμπληρωματικό φόρο του ομίλου επιχειρηματικών συμπράξεων.