Άρθρο 9 Υποχρέωση ημεδαπής μητρικής οντότητας που κατέχεται εν μέρει από άλλη οντότητα στην Ένωση (άρθρο 8 Οδηγίας 2022/2523)

1. Μια μητρική οντότητα που κατέχεται εν μέρει από άλλη οντότητα και είναι εγκατεστημένη στην ημεδαπή υπόκειται στον συμπληρωματικό φόρο βάσει του Κ.Σ.Ε. για το οικονομικό έτος, ως προς τις οικείες συνιστώσες οντότητες με χαμηλή φορολόγηση που είναι εγκατεστημένες σε άλλη δικαιοδοσία ή που δεν έχουν εθνικότητα.
2. Όταν μια μητρική οντότητα που κατέχεται εν μέρει από άλλη οντότητα είναι εγκατεστημένη στην ημεδαπή, η οποία για τους σκοπούς του παρόντος αποτελεί δικαιοδοσία με χαμηλή φορολογία, υπόκειται στον συμπληρωματικό φόρο βάσει του Κ.Σ.Ε. σε σχέση με την ίδια και τις δικές της συνιστώσες οντότητες με χαμηλή φορολόγηση που είναι εγκατεστημένες στην ημεδαπή για το οικονομικό έτος αναφοράς.
3. Οι παρ. 1 και 2 δεν εφαρμόζονται όταν οι ιδιοκτησιακές συμμετοχές της μητρικής οντότητας που κατέχεται εν μέρει από άλλη οντότητα κατέχονται εξ ολοκλήρου, άμεσα ή έμμεσα, από άλλη μητρική οντότητα που κατέχεται εν μέρει από άλλη οντότητα, η οποία υπόκειται σε ενδεδειγμένο Κ.Σ.Ε. για το ίδιο οικονομικό έτος αναφοράς.