Άρθρο 8 Υποχρέωση ενδιάμεσης ημεδαπής μητρικής οντότητας που κατέχεται από εξαιρούμενη τελική μητρική οντότητα (άρθρο 7 Οδηγίας 2022/2523)

 

1. Όταν μια ενδιάμεση μητρική οντότητα εγκατεστημένη στην ημεδαπή κατέχεται από τελική μητρική οντότητα που είναι εξαιρούμενη οντότητα, η ενδιάμεση μητρική οντότητα υπόκειται στον συμπληρωματικό φόρο βάσει του Κ.Σ.Ε. για το οικονομικό έτος αναφοράς, ως προς τις οικείες συνιστώσες οντότητες με χαμηλή φορολόγηση που είναι εγκατεστημένες σε άλλη δικαιοδοσία ή που δεν έχουν εθνικότητα.
2. Όταν μια ενδιάμεση μητρική οντότητα εγκατεστημένη στην ημεδαπή, η οποία για τους σκοπούς του παρόντος είναι δικαιοδοσία με χαμηλή φορολογία, κατέχεται από τελική μητρική οντότητα που είναι εξαιρούμενη οντότητα, υπόκειται στον συμπληρωματικό φόρο βάσει του Κ.Σ.Ε. όσον αφορά την ίδια και τις οικείες συνιστώσες οντότητες με χαμηλή φορολόγηση που είναι εγκατεστημένες στην ημεδαπή για το οικονομικό έτος.
3. Οι παρ. 1 και 2 δεν εφαρμόζονται, όταν άλλη ενδιάμεση μητρική οντότητα είναι εγκατεστημένη σε δικαιοδοσία όπου υπόκειται σε ενδεδειγμένο Κ.Σ.Ε. για το ίδιο οικονομικό έτος αναφοράς και κατέχει, άμεσα ή έμμεσα, ελέγχουσα συμμετοχή στην ενδιάμεση ημεδαπή μητρική οντότητα που αναφέρεται στις παρ. 1 και 2.