Άρθρο 19 Κατανομή του αποδεκτού εισοδήματος ή ζημίας μεταξύ κύριας οντότητας και μόνιμης εγκατάστασης (άρθρο 18 Οδηγίας 2022/2523)

1. Όταν μια συνιστώσα οντότητα αποτελεί μόνιμη εγκατάσταση στην ημεδαπή αλλοδαπής νομικής οντότητας, όπως ορίζεται στις περ. α), β) ή γ) της παρ. 13 του άρθρου 4, το καθαρό λογιστικό της αποτέλεσμα (κέρδος ή ζημία) είναι το καθαρό κέρδος ή ζημία που προκύπτει με βάση τις ατομικές οικονομικές καταστάσεις, για το συγκεκριμένο οικονομικό έτος αναφοράς, της εν λόγω μόνιμης εγκατάστασης.
Όταν μια μόνιμη εγκατάσταση δεν διαθέτει ατομικές οικονομικές καταστάσεις, το καθαρό λογιστικό αποτέλεσμα (κέρδος ή ζημία) είναι το ποσό που θα προέκυπτε από ατομικές οικονομικές καταστάσεις αυτής, αν είχαν καταρτιστεί σε αυτόνομη βάση και σύμφωνα με το λογιστικό πρότυπο που χρησιμοποιείται για την κατάρτιση των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της τελικής μητρικής οντότητας.
2. Όταν μια συνιστώσα οντότητα πληροί τον ορισμό της μόνιμης εγκατάστασης των περ. α) ή β) της παρ. 13 του άρθρου 4, το καθαρό λογιστικό αποτέλεσμα (κέρδος ή ζημία) αναπροσαρμόζεται, ώστε να αντικατοπτρίζει μόνο τα ποσά και τα στοιχεία των εσόδων και εξόδων που αποδίδονται σε αυτήν σύμφωνα με την εφαρμοστέα Σ.Α.Δ.Φ. ή το εσωτερικό δίκαιο της δικαιοδοσίας στην οποία βρίσκεται, ανεξάρτητα από το ποσό του εισοδήματος που υπόκειται σε φόρο και το ποσό των εκπιπτόντων εξόδων στην εν λόγω δικαιοδοσία.
Όταν μια συνιστώσα οντότητα πληροί τον ορισμό της μόνιμης εγκατάστασης της περ. γ) της παρ. 13 του άρθρου 4, το καθαρό λογιστικό αποτέλεσμα (κέρδος ή ζημία) αναπροσαρμόζεται, ώστε να αντικατοπτρίζει μόνο τα ποσά και τα στοιχεία των εσόδων και εξόδων που θα αποδίδονταν σε αυτή σύμφωνα με το άρθρο 7 της Πρότυπης Σύμβασης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) επί του εισοδήματος και του κεφαλαίου (OECD Model Convention on Income and Capital) .
3. Όταν μια συνιστώσα οντότητα πληροί τον ορισμό της μόνιμης εγκατάστασης της περ. δ) της παρ. 13 του άρθρου 4, το καθαρό λογιστικό αποτέλεσμα (κέρδος ή ζημία) υπολογίζεται με βάση τα ποσά και τα στοιχεία εσόδων που απαλλάσσονται στη δικαιοδοσία όπου βρίσκεται η κύρια οντότητα και τα οποία αποδίδονται στις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται εκτός της εν λόγω δικαιοδοσίας και τα ποσά και τα στοιχεία εξόδων που δεν εκπίπτουν για φορολογικούς σκοπούς στη δικαιοδοσία όπου βρίσκεται η κύρια οντότητα και τα οποία αποδίδονται σε τέτοιου είδους δραστηριότητες.
4. Το καθαρό λογιστικό αποτέλεσμα(κέρδος ή ζημία) μιας μόνιμης εγκατάστασης δεν λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του αποδεκτού εισοδήματος ή ζημίας της κύριας οντότητας, με εξαίρεση τα προβλεπόμενα στην παρ. 5.
5. Η αποδεκτή ζημία μιας μόνιμης εγκατάστασης αντιμετωπίζεται ως έξοδο της κύριας οντότητας για τον υπολογισμό του οικείου αποδεκτού εισοδήματος ή ζημίας στον βαθμό που η ζημία της μόνιμης εγκατάστασης αντιμετωπίζεται ως έξοδο κατά τον υπολογισμό του εγχώριου φορολογητέου εισοδήματος της εν λόγω κύριας οντότητας και δεν συμψηφίζεται με στοιχείο του εγχώριου φορολογητέου εισοδήματος που φορολογείται σύμφωνα με τη νομοθεσία, τόσο της δικαιοδοσίας της κύριας οντότητας, όσο και της δικαιοδοσίας της μόνιμης εγκατάστασης.
Το αποδεκτό εισόδημα που αποκτά στη συνέχεια η μόνιμη εγκατάσταση αντιμετωπίζεται ως αποδεκτό εισόδημα της κύριας οντότητας έως το ποσό της αποδεκτής ζημίας που είχε προηγουμένως αντιμετωπιστεί ως έξοδο της κύριας οντότητας σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο.