ΜΕΡΟΣ Β’ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ (ΕΕ) 2022/2523 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 14ΗΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΓΧΩΡΙΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Άρθρο 3 Πεδίο εφαρμογής (άρθρο 2 Οδηγίας 2022/2523)

1. Ο παρών εφαρμόζεται σε εγκατεστημένες στην Ελλάδα συνιστώσες οντότητες που είναι μέλη ομίλου πολυεθνικών επιχειρήσεων (ΠΕ) ή εγχώριου ομίλου μεγάλης κλίμακας, οι οποίες περιλαμβάνονται στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της τελικής μητρικής οντότητας με ετήσια έσοδα τουλάχιστον επτακόσια πενήντα εκατομμύρια (750.000.000) ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων των εξαιρούμενων οντοτήτων που αναφέρονται στην παρ. 2, για τουλάχιστον δύο (2) από τα τέσσερα (4) οικονομικά έτη που προηγούνται του υπό εξέταση οικονομικού έτους. Όταν ένα (1) ή περισσότερα από τα τέσσερα (4) οικονομικά έτη του προηγούμενου εδαφίου είναι μεγαλύτερα ή μικρότερα των δώδεκα (12) μηνών, το όριο εσόδων προσαρμόζεται αναλογικά για καθένα από τα εν λόγω οικονομικά έτη με βάση τους μήνες της πραγματικής διάρκειας εντός του οικονομικού έτους αναφοράς.
2. Ο παρών δεν εφαρμόζεται στις ακόλουθες οντότητες («εξαιρούμενες οντότητες»):
α) κρατική οντότητα, διεθνή οργανισμό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό, συνταξιοδοτικό ταμείο, οργανισμό επενδύσεων που είναι τελική μητρική οντότητα ή φορέα επενδύσεων σε ακίνητα που είναι τελική μητρική οντότητα,
β) οντότητα που ανήκει κατά τουλάχιστον ενενήντα πέντε τοις εκατό (95 %) της αξίας της σε μία ή περισσότερες οντότητες που αναφέρονται στην περ. α), άμεσα ή μέσω μίας ή περισσότερων εξαιρούμενων οντοτήτων, πλην των οντοτήτων παροχής συνταξιοδοτικών υπηρεσιών, και η οποία:
βα) δραστηριοποιείται αποκλειστικά ή σχεδόν αποκλειστικά με σκοπό την κατοχή περιουσιακών στοιχείων ή την επένδυση κεφαλαίων προς όφελος της οντότητας ή των οντοτήτων της περ. α) ή
ββ) ασκεί αποκλειστικά δραστηριότητες παρεπόμενες εκείνων που ασκούν η οντότητα ή οι οντότητες της περ. α).
γ) οντότητα που ανήκει κατά τουλάχιστον ογδόντα πέντε τοις εκατό (85 %) της αξίας της, άμεσα ή μέσω μίας ή περισσότερων εξαιρούμενων οντοτήτων, σε μία ή περισσότερες οντότητες της περ. α), πλην των οντοτήτων παροχής συνταξιοδοτικών υπηρεσιών, υπό την προϋπόθεση ότι ουσιαστικά το σύνολο των εισοδημάτων της προέρχεται από μερίσματα ή κέρδη ή ζημίες ιδίων κεφαλαίων συνδεόμενες με κεφαλαιακές συμμετοχές που εξαιρούνται από τον υπολογισμό του αποδεκτού εισοδήματος ή ζημίας σύμφωνα με τις περ. β) και γ) της παρ. 2 του άρθρου 19.
Η υποβάλλουσα συνιστώσα οντότητα μπορεί να επιλέξει τη μη ένταξη μιας συνιστώσας στις εξαιρέσεις των περ. β) και γ) για περίοδο πέντε (5) ετών από το έτος κατά το οποίο πραγματοποιείται η επιλογή. Η επιλογή ανανεώνεται αυτόματα, εκτός αν η υποβάλλουσα συνιστώσα οντότητα ανακαλέσει την επιλογή στο τέλος της πενταετούς περιόδου. Η ανάκληση της επιλογής ισχύει για περίοδο πέντε (5) ετών από το τέλος του έτους κατά το οποίο πραγματοποιείται η ανάκληση.