Άρθρο 36 Ασφαλής λιμένας για εγχώριο συμπληρωματικό φόρο

1. Για τις ανάγκες εφαρμογής του άρθρου, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:
α) «Διαδικασία αξιολόγησης του Ο.Ο.Σ.Α. – OECD peer review process»: η διαδικασία αξιολόγησης που έχει αναπτυχθεί και αναληφθεί από το Περιεκτικό Πλαίσιο του Ο.Ο.Σ.Α./G20 στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την καταπολέμηση της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετατόπισης των κερδών, ως προς τον εγχώριο συμπληρωματικό φόρο μιας δικαιοδοσίας.
β) «Πρότυπα του Ο.Ο.Σ.Α. επί του ασφαλούς λιμένα εγχώριου συμπληρωματικού φόρου»: το σύνολο των Οδηγιών για την εφαρμογή ενός ασφαλούς λιμένα για τον εγχώριο συμπληρωματικό φόρο, οι οποίες ενσωματώνονται στις σχετικές Διοικητικές Κατευθυντήριες Οδηγίες επί των παγκόσμιων πρότυπων κανόνων κατά της διάβρωσης της φορολογικής βάσης του Ο.Ο.Σ.Α./G20.
2. Μια ημεδαπή τελική μητρική οντότητα δεν υπολογίζει συμπληρωματικό φόρο μιας δικαιοδοσίας, εάν ο εγχώριος συμπληρωματικός φόρος που υπολογίζεται στη δικαιοδοσία αυτή κριθεί ότι είναι ο ενδεδειγμένος βάσει της διαδικασίας αξιολόγησης του Ο.Ο.Σ.Α. ως προς το ότι πληροί τα πρότυπα του Ο.Ο.Σ.Α. επί του ασφαλούς λιμένα εγχώριου συμπληρωματικού φόρου, πριν από την ημερομηνία υποβολής δήλωσης συμπληρωματικού φόρου.
3. Ο ασφαλής λιμένας εγχώριου συμπληρωματικού φόρου μιας δικαιοδοσίας δεν εφαρμόζεται αν ο εγχώριος συμπληρωματικός φόρος της δικαιοδοσίας αυτής:
α) αμφισβητείται, άμεσα ή έμμεσα, από τον όμιλο ΠΕ μέσω δικαστικών ή διοικητικών διαδικασιών, ή
β) κρίνεται από την ίδια δικαιοδοσία ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί ή να εισπραχθεί από αυτή, λόγω συνταγματικών περιορισμών, κανόνων δικαίου που κατισχύουν ή ειδικών συμφωνιών που περιορίζουν τη φορολογική υποχρέωση του ομίλου ΠΕ.
4. Ο ασφαλής λιμένας εγχώριου συμπληρωματικού φόρου μιας δικαιοδοσίας δεν εφαρμόζεται αν:
α) δεν επιβάλλεται εγχώριος συμπληρωματικός φόρος από τη δικαιοδοσία αυτή σε:
αα) συνιστώσες οντότητες χωρίς εθνικότητα που είναι οντότητες μετακύλισης φόρου,
αβ) τελικές μητρικές οντότητες που είναι οντότητες μετακύλισης φόρου,
αγ) οντότητες μετακύλισης φόρου ενός ομίλου ΠΕ που είναι υπόχρεες εφαρμογής Κ.Σ.Ε.,
αδ) επενδυτικές οντότητες ενός ομίλου ΠΕ, οι οποίες δεν είναι εξαιρούμενες κατά την παρ. 2 του άρθρου 3,
β) τα μέλη του ομίλου επιχειρηματικών συμπράξεων περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής του εγχώριου συμπληρωματικού φόρου στη δικαιοδοσία αυτή και ο εν λόγω φόρος δεν επιβάλλεται στα μέλη του ομίλου επιχειρηματικών συμπράξεων, αλλά στις συνιστώσες οντότητες του ομίλου ΠΕ, και
γ) η νομοθεσία περί του εγχώριου συμπληρωματικού φόρου της δικαιοδοσίας έχει υιοθετήσει τη μεταβατική εξαίρεση της παρ. 3 του άρθρου 9 των πρότυπων κανόνων του Ο.Ο.Σ.Α. και η εξαίρεση αυτή δεν περιορίζεται στην περίπτωση μη εφαρμογής ενδεδειγμένου ΚΣΕ όσον αφορά τις συνιστώσες οντότητες που είναι εγκατεστημένες στη δικαιοδοσία αυτή.
5. Το παρόν ερμηνεύεται σύμφωνα με τα Πρότυπα του Ο.Ο.Σ.Α. επί του ασφαλούς λιμένα εγχώριου συμπληρωματικού φόρου.