Άρθρο 15 Υπολογισμός και κατανομή του ποσού του συμπληρωματικού φόρου βάσει του κανόνα υποφορολογημένων κερδών (άρθρο 14 Οδηγίας 2022/2523)

 

  1. Το ποσό του συμπληρωματικού φόρου βάσει του Κ.Υ.Κ. υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τον συνολικό συμπληρωματικό φόρο βάσει του Κ.Υ.Κ., όπως καθορίζεται σύμφωνα με την παρ. 2, επί το ποσοστό του Κ.Υ.Κ., όπως καθορίζεται σύμφωνα με την παρ. 5.
  2. Ο συνολικός συμπληρωματικός φόρος βάσει του Κ.Υ.Κ. για ένα οικονομικό έτος ισούται με το άθροισμα του συμπληρωματικού φόρου υπολογιζόμενου για κάθε συνιστώσα οντότητα του ομίλου πολυεθνικών επιχειρήσεων με χαμηλή φορολόγηση για το εν λόγω οικονομικό έτος αναφοράς, όπως καθορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 28, με την επιφύλαξη των προσαρμογών που προβλέπονται στις παρ. 3 και 4 του παρόντος.
  3. Ο συμπληρωματικός φόρος βάσει του Κ.Υ.Κ. μιας συνιστώσας οντότητας με χαμηλή φορολόγηση ισούται με μηδέν όταν, για το οικονομικό έτος αναφοράς, όλες οι συμμετοχές της τελικής μητρικής οντότητας στην εν λόγω συνιστώσα οντότητα με χαμηλή φορολόγηση κατέχονται, άμεσα ή έμμεσα, από μία ή περισσότερες μητρικές οντότητες, οι οποίες απαιτείται να εφαρμόζουν ενδεδειγμένο Κ.Σ.Ε. όσον αφορά την εν λόγω συνιστώσα οντότητα με χαμηλή φορολόγηση για το συγκεκριμένο οικονομικό έτος.
  4. Σε περίπτωση που δεν εφαρμόζεται η παρ. 3, ο συμπληρωματικός φόρος βάσει του Κ.Υ.Κ. μιας συνιστώσας οντότητας με χαμηλή φορολόγηση μειώνεται κατά το μερίδιο μητρικής οντότητας στον συμπληρωματικό φόρο της εν λόγω συνιστώσας οντότητας με χαμηλή φορολόγηση που φορολογείται βάσει ενδεδειγμένου Κ.Σ.Ε..
  5. Το ποσοστό βάσει του Κ.Υ.Κ. υπολογίζεται, για κάθε οικονομικό έτος και για κάθε όμιλο Π.Ε., σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:

50%xαριθμός εργαζομένων σε όλες τις δικαιοδοσίες με ενδεδειγμένο Κ.Υ.Κ. /

+50%xσυνολική αξία ενσώματων περιουσιακών στοιχείων σε όλες τις δικαιοδοσίες με ενδεδειγμένο Κ.Υ.Κ. /

όπου:

α) ο αριθμός των εργαζομένων στην ημεδαπή είναι ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων όλων των συνιστωσών οντοτήτων του ομίλου ΠΕ που είναι εγκατεστημένες στην ημεδαπή,

β) ο αριθμός των εργαζομένων σε όλες τις δικαιοδοσίες με ενδεδειγμένο Κ.Υ.Κ. είναι ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων όλων των συνιστωσών οντοτήτων του ομίλου ΠΕ που είναι εγκατεστημένες σε δικαιοδοσία στην οποία ισχύει ενδεδειγμένος Κ.Υ.Κ. για το οικονομικό έτος αναφοράς,

γ) η συνολική αξία των ενσώματων περιουσιακών στοιχείων στην ημεδαπή είναι το άθροισμα της καθαρής λογιστικής αξίας των ενσώματων περιουσιακών στοιχείων όλων των συνιστωσών οντοτήτων του ομίλου ΠΕ που είναι εγκατεστημένες στην ημεδαπή,

δ) η συνολική αξία των ενσώματων περιουσιακών στοιχείων σε όλες τις δικαιοδοσίες με ενδεδειγμένο Κ.Υ.Κ. είναι το άθροισμα της καθαρής λογιστικής αξίας των ενσώματων περιουσιακών στοιχείων όλων των συνιστωσών οντοτήτων του ομίλου ΠΕ που είναι εγκατεστημένες σε δικαιοδοσία στην οποία ισχύει ενδεδειγμένος Κ.Υ.Κ. για το οικονομικό έτος αναφοράς.

  1. Για τον προσδιορισμό του αριθμού των εργαζομένων στην ημεδαπή λαμβάνονται υπόψη οι εργαζόμενοι σε ισοδύναμη βάση πλήρους απασχόλησης συμπεριλαμβανομένων των ανεξάρτητων παρόχων υπηρεσιών, καθώς και προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και απασχολούνται με σχέση που εξομοιώνεται με έμμισθη εργασία, υπό την προϋπόθεση ότι συμμετέχουν στις συνήθεις δραστηριότητες λειτουργίας της συνιστώσας οντότητας. Τα ενσώματα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν τα ενσώματα περιουσιακά στοιχεία όλων των συνιστωσών οντοτήτων που είναι εγκατεστημένες στην ημεδαπή, αλλά δεν περιλαμβάνουν μετρητά ή ταμειακά ισοδύναμα, άυλα ή χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία.
  2. Οι εργαζόμενοι των οποίων οι δαπάνες μισθοδοσίας περιλαμβάνονται στους χωριστούς χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς μιας μόνιμης εγκατάστασης, όπως ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 19 και προσαρμόζονται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 19, κατανέμονται στη δικαιοδοσία στην οποία βρίσκεται η μόνιμη εγκατάσταση.

Τα ενσώματα περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνονται στους χωριστούς χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς μιας μόνιμης εγκατάστασης, όπως ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 19 και προσαρμόζονται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 19, κατανέμονται στη δικαιοδοσία στην οποία βρίσκεται η μόνιμη εγκατάσταση. Ο αριθμός των εργαζομένων και των ενσώματων περιουσιακών στοιχείων που κατανέμονται στη δικαιοδοσία μόνιμης εγκατάστασης δεν λαμβάνεται υπόψη για τον αριθμό των εργαζομένων και των ενσώματων περιουσιακών στοιχείων της δικαιοδοσίας της κύριας οντότητας.

Από τα στοιχεία του μαθηματικού τύπου που ορίζεται στην παρ. 5 εξαιρούνται ο αριθμός των εργαζομένων και η καθαρή λογιστική αξία των ενσώματων περιουσιακών στοιχείων που κατέχει μια επενδυτική οντότητα.

Ο αριθμός των εργαζομένων και η καθαρή λογιστική αξία των ενσώματων περιουσιακών στοιχείων μιας οντότητας μετακύλισης φόρου εξαιρούνται από τα στοιχεία του μαθηματικού τύπου που ορίζεται στην παρ. 5, εκτός αν κατανέμονται σε μόνιμη εγκατάσταση ή, ελλείψει μόνιμης εγκατάστασης, στις συνιστώσες οντότητες που είναι εγκατεστημένες στη δικαιοδοσία στην οποία συστάθηκε η οντότητα μετακύλισης φόρου.

  1. Κατά παρέκκλιση της παρ. 5, το ποσοστό μιας δικαιοδοσίας βάσει του K.Y.K. για όμιλο ΠΕ θεωρείται μηδενικό για ένα οικονομικό έτος, εφόσον το ποσό συμπληρωματικού φόρου βάσει του K.Y.K. που κατανεμήθηκε στην ημεδαπή σε προηγούμενο οικονομικό έτος δεν είχε ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση των συνιστωσών οντοτήτων του εν λόγω ομίλου ΠΕ που είναι εγκατεστημένες στην εν λόγω δικαιοδοσία, με πρόσθετο έξοδο φόρου σε μετρητά, ίσου, συνολικά, με τον συμπληρωματικό φόρο βάσει του Κ.Υ.Κ. για το εν λόγω προηγούμενο οικονομικό έτος που κατανεμήθηκε στην εν λόγω δικαιοδοσία. Ο αριθμός των εργαζομένων και η καθαρή λογιστική αξία των ενσώματων περιουσιακών στοιχείων των συνιστωσών οντοτήτων ενός ομίλου ΠΕ που είναι εγκατεστημένος σε δικαιοδοσία με μηδενικό ποσοστό βάσει του Κ.Υ.Κ. για ένα οικονομικό έτος εξαιρούνται από τα στοιχεία του μαθηματικού τύπου για την κατανομή του συνολικού συμπληρωματικού φόρου βάσει του Κ.Υ.Κ. στον όμιλο ΠΕ για το οικονομικό έτος αναφοράς.
  2. Η παρ. 8 δεν εφαρμόζεται για ένα οικονομικό έτος αν σε όλες τις δικαιοδοσίες όπου είναι εγκατεστημένες οι συνιστώσες οντότητες και εφαρμόζουν ενδεδειγμένο Κ.Υ.Κ. προκύπτει μηδενικό ποσοστό βάσει του Κ.Υ.Κ. για τον όμιλο πολυεθνικών επιχειρήσεων για το οικονομικό έτος αναφοράς.