Άρθρο 24 Επιλογή αποδεκτής ζημίας (άρθρο 23 Οδηγίας 2022/2523)

1. Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 23, μια υποβάλλουσα συνιστώσα οντότητα μπορεί να επιλέξει αποδεκτή ζημία για μια δικαιοδοσία, σύμφωνα με την οποία η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση αποδεκτής ζημίας προσδιορίζεται για κάθε οικονομικό έτος κατά το οποίο υπάρχει αποδεκτή ζημία στην εν λόγω δικαιοδοσία. Προς τον σκοπό αυτό, η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση αποδεκτής ζημίας είναι ίση με την αποδεκτή ζημία για ένα οικονομικό έτος για τη δικαιοδοσία, πολλαπλασιαζόμενη με τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή. Δεν γίνεται επιλογή αποδεκτής ζημίας για δικαιοδοσία με επιλέξιμο σύστημα φόρου διανομής, βάσει του άρθρου 44.
2. Η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση αποδεκτής ζημίας που προσδιορίζεται σύμφωνα με την παρ. 1, χρησιμοποιείται σε κάθε επόμενο οικονομικό έτος κατά το οποίο υπάρχει καθαρό αποδεκτό εισόδημα για τη δικαιοδοσία, ως ποσό ίσο με το καθαρό αποδεκτό εισόδημα, πολλαπλασιαζόμενο με τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή ή, αν είναι χαμηλότερο, ως ποσό ίσο με την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση αποδεκτής ζημίας που είναι διαθέσιμη.
3. Η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση αποδεκτής ζημίας που προσδιορίζεται δυνάμει της παρ. 1 μειώνεται κατά το ποσό που χρησιμοποιείται για ένα οικονομικό έτος και το υπόλοιπο μεταφέρεται στα επόμενα οικονομικά έτη.
4. Σε περίπτωση ανάκλησης της επιλογής αποδεκτής ζημίας, οποιαδήποτε εναπομένουσα αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση αποδεκτής ζημίας που προσδιορίζεται δυνάμει της παρ. 1, μηδενίζεται από την πρώτη ημέρα του πρώτου οικονομικού έτους κατά το οποίο δεν ισχύει πλέον η επιλογή της αποδεκτής ζημίας.
5. Η επιλογή αποδεκτής ζημίας υποβάλλεται με την πρώτη δήλωση πληροφοριών συμπληρωματικού φόρου του άρθρου 48 του ομίλου ΠΕ ή του εγχώριου ομίλου μεγάλης κλίμακας που περιλαμβάνει τη δικαιοδοσία για την οποία πραγματοποιείται η επιλογή.
6. Όταν μια οντότητα μετακύλισης φόρου, η οποία είναι η τελική μητρική οντότητα ενός ομίλου ΠΕ ή εγχώριου ομίλου μεγάλης κλίμακας, επιλέγει αποδεκτή ζημία σύμφωνα με το παρόν άρθρο, η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση αποδεκτής ζημίας υπολογίζεται με βάση την αποδεκτή ζημία της οντότητας μετακύλισης φόρου μετά τη μείωση σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 42.