Άρθρο 34 Προσωρινός ασφαλής λιμένας Έκθεσης ανά Χώρα

1. Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:
α) «Έκθεση ανά Χώρα»: η Έκθεση ανά Χώρα των ν. 4490/2017 (Α’ 150), 4484/2017 (Α΄ 110), 4534/2018 (Α΄ 77) και 4170/2013 (Α΄ 163).
β) «μεταβατική περίοδος»: αυτή που περιλαμβάνει τα οικονομικά έτη με έναρξη μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2026, και λήξη πριν την 1η Ιουλίου 2028.
γ) «συντελεστής μεταβατικής περιόδου»:
γα) δεκαπέντε τοις εκατό (15%) για οικονομικά έτη που αρχίζουν πριν από την 1η Ιανουαρίου 2025,
γβ) δεκαέξι τοις εκατό (16%) για οικονομικά έτη που αρχίζουν εντός του έτους 2025,
γγ) δεκαεπτά τοις εκατό (17%) για οικονομικά έτη που αρχίζουν εντός του έτους 2026.
δ) «απλοποιημένοι καλυπτόμενοι φόροι»: το έξοδο φόρου εισοδήματος μιας δικαιοδοσίας, όπως αυτό καταγράφεται στις ενδεδειγμένες οικονομικές καταστάσεις του ομίλου ΠΕ, μετά την αφαίρεση φόρων που δεν είναι καλυπτόμενοι, καθώς και αβέβαιων φορολογικών καταστάσεων που καταγράφονται σε ενδεδειγμένες οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου ΠΕ.
ε) «ενδεδειγμένες οικονομικές καταστάσεις»:
εα) οι χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί που χρησιμοποιούνται για τη σύνταξη των Ενοποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων του ομίλου ΠΕ από τη μητρική εταιρεία ή
εβ) οι μεμονωμένες οικονομικές καταστάσεις κάθε συνιστώσας οντότητας, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταρτιστεί σύμφωνα είτε με αποδεκτό χρηματοοικονομικό λογιστικό πρότυπο είτε με εγκεκριμένο χρηματοοικονομικό λογιστικό πρότυπο, αν οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτές τις καταστάσεις διατηρούνται με βάση αυτό το λογιστικό πρότυπο και είναι αξιόπιστες ή
εγ) στην περίπτωση μιας συνιστώσας οντότητας που δεν περιλαμβάνεται στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις ενός ομίλου ΠΕ με πλήρη (γραμμή προς γραμμή) ενοποίηση αποκλειστικά λόγω μεγέθους ή ουσίας, οι χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί αυτής της συνιστώσας οντότητας που χρησιμοποιούνται για την κατάρτιση Έκθεσης ανά Χώρα του ομίλου ΠΕ.
στ) «απλοποιημένος πραγματικός φορολογικός συντελεστής»: ο συντελεστής της παρ. 3.
ζ) «Ενδεδειγμένη Έκθεση ανά Χώρα»: αυτή που συντάσσεται με βάση τις «ενδεδειγμένες οικονομικές καταστάσεις».
η) «καθαρή μη πραγματοποιηθείσα ζημία εύλογης αξίας»: το άθροισμα όλων των ζημιών, μειωμένο από κέρδη που προκύπτουν από μεταβολές της εύλογης αξίας ιδιοκτησιακών συμμετοχών (εκτός από τις συμμετοχές χαρτοφυλακίου) που περιλαμβάνονται στο κέρδος ή ζημία προ φόρου εισοδήματος του ομίλου ΠΕ που αφορά μια δικαιοδοσία για ένα οικονομικό έτος, όπως αναφέρεται στην ενδεδειγμένη Έκθεση ανά Χώρα.
θ) «κέρδος ή ζημία προ φόρου εισοδήματος»: το κέρδος ή η ζημία ενός ομίλου ΠΕ προ φόρου εισοδήματος που αφορά μια δικαιοδοσία για ένα οικονομικό έτος, όπως αναφέρεται στην ενδεδειγμένη Έκθεση ανά Χώρα.
ι) «ενδεδειγμένο πρόσωπο»: ο κάτοχος ιδιοκτησιακής συμμετοχής («κάτοχος ποσοστού κυριότητας») σε τελική μητρική οντότητα που είναι οντότητα μετακύλισης φόρου κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 42 ή o λήπτης του μερίσματος κατά την παρ. 3 του άρθρου 43 σε περίπτωση τελικής μητρικής οντότητας που υπόκειται σε καθεστώς εκπίπτοντος μερίσματος.
ια) «συνολικά έσοδα»: τα συνολικά έσοδα ενός ομίλου ΠΕ σε μια δικαιοδοσία για ένα οικονομικό έτος, όπως αναφέρεται στην ενδεδειγμένη Έκθεση ανά Χώρα.
ιβ) «Πρότυπα του Ο.Ο.Σ.Α. επί του προσωρινού ασφαλούς λιμένα Έκθεσης ανά Χώρα»: Το σύνολο των Οδηγιών για την εφαρμογή ενός ασφαλούς λιμένα Έκθεσης ανά Χώρα που ενσωματώνονται στις σχετικές Διοικητικές Κατευθυντήριες Οδηγίες επί των Παγκόσμιων πρότυπων κανόνων κατά της διάβρωσης της φορολογικής βάσης του «Ο.Ο.Σ.Α./G20».
2. Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου ο συμπληρωματικός φόρος για μια δικαιοδοσία ενός ομίλου ΠΕ θεωρείται μηδενικός για ένα οικονομικό έτος, όταν:
α) τα συνολικά έσοδα όλων των συνιστωσών οντοτήτων που είναι εγκατεστημένες στην εν λόγω δικαιοδοσία είναι χαμηλότερα από δέκα εκατομμύρια (10.000.000) ευρώ και το εισόδημα ή η ζημία όλων των συνιστωσών οντοτήτων στην εν λόγω δικαιοδοσία αντιστοιχεί σε ζημία ή είναι χαμηλότερο από ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ («κριτήριο de minimis») ή
β) ο απλοποιημένος πραγματικός φορολογικός συντελεστής, όπως υπολογίζεται με βάση την παρ. 3, είναι ίσος ή μεγαλύτερος από τον συντελεστή μεταβατικής περιόδου («κριτήριο απλοποιημένου πραγματικού φορολογικού συντελεστή») ή
γ) με την επιφύλαξη της παρ. 6, ο όμιλος ΠΕ αναφέρει ποσό κερδών ή ζημιών προ φόρου εισοδήματος στη δικαιοδοσία αυτή που είναι ίσο ή μικρότερο από το ποσό του εξαιρούμενου εισοδήματος επί της ουσίας για τις συνιστώσες οντότητες αυτής της δικαιοδοσίας, όπως υπολογίζεται με τα άρθρα 29 και51, οι οποίες είναι κάτοικοι της δικαιοδοσίας αυτής για τους σκοπούς της ενδεδειγμένης Έκθεσης ανά Χώρα σύμφωνα με το άρθρο 5 («κριτήριο κερδών συνήθους δραστηριότητας»).
Για την εφαρμογή του «κριτηρίου de minimis», αν συνιστώσα οντότητα κατέχεται προς πώληση, τα έσοδά της για ένα (1) οικονομικό έτος συναθροίζονται με τα έσοδα του ομίλου ΠΕ που περιλαμβάνονται στην ενδεδειγμένη Έκθεση ανά Χώρα για αυτό το οικονομικό έτος της δικαιοδοσίας στην οποία η συνιστώσα οντότητα είναι κάτοικος.
Το κριτήριο κερδών συνήθους δραστηριότητας ικανοποιείται για μια δικαιοδοσία αν ο όμιλος ΠΕ δεν αναφέρει κέρδη προ φόρου εισοδήματος ή αναφέρει ζημία.
3. Ο απλοποιημένος πραγματικός φορολογικός συντελεστής ενός ομίλου ΠΕ μιας δικαιοδοσίας για ένα οικονομικό έτος ισούται με το ποσοστό που υπολογίζεται σύμφωνα με τον τύπο: (A/B) x 100,
όπου: «Α» είναι οι απλοποιημένοι καλυπτόμενοι φόροι και «Β» είναι το κέρδος ή η ζημία προ φόρου εισοδήματος.
4. Για την εφαρμογή της παρ. 2, η καθαρή μη πραγματοποιηθείσα ζημία εύλογης αξίας εξαιρείται από το κέρδος ή τη ζημία προ φόρου εισοδήματος αν αυτή η ζημία που αφορά μία δικαιοδοσία για ένα οικονομικό έτος υπερβαίνει τα πενήντα εκατομμύρια (50.000.000) ευρώ.
5. Η παρ. 2 έχει εφαρμογή και στην περίπτωση επιχειρηματικών συμπράξεων και θυγατρικών επιχειρηματικών συμπράξεων, σαν να ήταν συνιστώσες οντότητες ενός χωριστού Ομίλου ΠΕ, λαμβάνοντας υπόψη το κέρδος ή τη ζημία προ φόρων εισοδήματος και των συνολικών εσόδων της κοινοπραξίας και των θυγατρικών της κοινοπραξίας για το οικονομικό έτος και ανά δικαιοδοσία που αναφέρονται στις ενδεδειγμένες οικονομικές τους καταστάσεις.
6. Για την εφαρμογή της παρ. 2 στην περίπτωση τελικής μητρικής οντότητας που είναι οντότητα μετακύλισης φόρου, το κέρδος ή η ζημία προ φόρου εισοδήματος και σχετικοί φόροι της τελικής μητρικής οντότητας μειώνονται στον βαθμό που τα ποσά αυτά αφορούν ιδιοκτησιακές συμμετοχές που κατέχει ενδεδειγμένο πρόσωπο. Κατά παρέκκλιση των ανωτέρω, αν μια τελική μητρική οντότητα είναι οντότητα μετακύλισης φόρου, η παρ. 2 δεν εφαρμόζεται σε όμιλο ΠΕ για μια δικαιοδοσία όπου βρίσκεται αυτή η τελική μητρική οντότητα, εκτός αν όλες οι ιδιοκτησιακές συμμετοχές στην τελική μητρική οντότητα κατέχονται από ενδεδειγμένα πρόσωπα.
Στην περίπτωση τελικής μητρικής οντότητας που υπόκειται σε καθεστώς εκπίπτοντος μερίσματος, το κέρδος ή η ζημία προ φόρου εισοδήματος και σχετικών φόρων της τελικής μητρικής μειώνονται στον βαθμό που τα ποσά αυτά διανέμονται λόγω των ιδιοκτησιακών συμμετοχών που κατέχει ένα ενδεδειγμένο πρόσωπο.
7. Αν ένας όμιλος ΠΕ δεν επέλεξε την εφαρμογή του προσωρινού ασφαλούς λιμένα Έκθεσης ανά Χώρα μιας δικαιοδοσίας για ένα οικονομικό έτος, όταν υπάρχει συνιστώσα οντότητα, σύμπραξη επιχειρήσεων ή θυγατρική σύμπραξης επιχειρήσεων, ενός ομίλου ΠE που είναι εγκατεστημένη στη δικαιοδοσία αυτή, τότε ο όμιλος ΠΕ δεν επιλέγει την εφαρμογή του προσωρινού ασφαλούς λιμένα Έκθεσης ανά Χώρα μιας δικαιοδοσίας για τη δικαιοδοσία αυτή σε οποιοδήποτε επόμενο οικονομικό έτος.
8. Ο προσωρινός ασφαλής λιμένας Έκθεσης ανά Χώρα δεν ισχύει στις περιπτώσεις:
α) συνιστώσας οντότητας χωρίς εθνικότητα,
β) ομίλου πολυεθνικών επιχειρήσεων πολλών μητρικών εταιρειών, αν όλες οι πληροφορίες των εταιρειών δεν περιλαμβάνονται σε μια μόνο Έκθεση ανά Χώρα,
γ) δικαιοδοσίας με συνιστώσες οντότητες που υπόκεινται σε επιλέξιμα συστήματα φόρου διανομής σύμφωνα με το άρθρο 44.
9. Αν ο προσωρινός ασφαλής λιμένας Έκθεσης ανά Χώρα εφαρμόζεται για μια δικαιοδοσία ενός ομίλου ΠΕ για ένα οικονομικό έτος:
α) το μεταβατικό έτος μιας δικαιοδοσίας ενός ομίλου ΠΕ της περ. γ) του άρθρου 48 για τις ανάγκες εφαρμογής του άρθρου 54 είναι το πρώτο οικονομικό έτος κατά το οποίο δεν εφαρμόζεται πλέον ο προσωρινός ασφαλής λιμένας Έκθεσης ανά Χώρα,
β) σε περίπτωση μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 54, ως μεταβατικό έτος της συνιστώσας οντότητας που μεταβιβάζει νοείται το πρώτο οικονομικό έτος, όπου ο προσωρινός ασφαλής λιμένας Έκθεσης ανά Χώρα δεν εφαρμόζεται για την οντότητα αυτής, εκτός αν η δικαιοδοσία όπου είναι εγκατεστημένη η συνιστώσα οντότητα που μεταβιβάζει υπόκειται σε ενδεδειγμένο Κ.Σ.Ε., Κ.Υ.Κ. ή ενδεδειγμένο εγχώριο συμπληρωματικό φόρο.
10. α) Οι επενδυτικές οντότητες και οι ασφαλιστικές επενδυτικές οντότητες εξαιρούνται του προσωρινού ασφαλούς λιμένα Έκθεσης ανά Χώρα και ο όμιλος ΠΕ εφαρμόζει τους κανόνες του Κεφαλαίου Ζ΄ για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου αυτών.
β) Κατά την εφαρμογή του προσωρινού ασφαλούς λιμένα Έκθεσης ανά Χώρα στη δικαιοδοσία όπου η επενδυτική οντότητα, η ασφαλιστική επενδυτική οντότητα και οι ιδιοκτήτες τους που αποτελούν συνιστώσες οντότητες είναι εγκατεστημένες για τις ανάγκες της Έκθεσης ανά Χώρα, το κέρδος ή η ζημία προ φόρου εισοδήματος μιας δικαιοδοσίας προσαρμόζεται ώστε το κέρδος ή η ζημία προ φόρου εισοδήματος, τα συνολικά έσοδα και σχετικοί φόροι της επενδυτικής οντότητας ή ασφαλιστικής επενδυτικής οντότητας να λαμβάνονται υπόψη μόνο στη δικαιοδοσία των ιδιοκτητών που αποτελούν συνιστώσες οντότητες. Αν στην επενδυτική οντότητα ή ασφαλιστική επενδυτική οντότητα μετέχουν ιδιοκτήτες που δεν είναι οντότητες ομίλου ΠΕ, τότε το κέρδος ή η ζημία προ φόρου εισοδήματος που αφορά αυτούς εξαιρείται.
Η περ. α) δεν ισχύει αν οι επενδυτικές οντότητες και οι ασφαλιστικές επενδυτικές οντότητες δεν εφαρμόζουν τις επιλογές των άρθρων 45 και 46 και οι ιδιοκτήτες τους που αποτελούν συνιστώσες οντότητες είναι εγκατεστημένοι στο ίδιο κράτος με εκείνο των επενδυτικών οντοτήτων ή των ασφαλιστικών επενδυτικών οντοτήτων για τις ανάγκες της Έκθεσης ανά Χώρα.
11. Το παρόν ερμηνεύεται σύμφωνα με τα Πρότυπα του Ο.Ο.Σ.Α. επί του προσωρινού ασφαλή λιμένα Έκθεσης ανά Χώρα.