Άρθρο 33 Επαλήθευση επιλεξιμότητας για την εφαρμογή ασφαλών λιμένων (άρθρο 32 Οδηγίας 2022/2523)

1. Μια υποβάλλουσα συνιστώσα οντότητα δύναται να επιλέξει την εφαρμογή του άρθρου 34, η οποία θα εφαρμόζεται από το οικονομικό έτος που προέβη στην επιλογή αυτή.
2. Μια υποβάλλουσα συνιστώσα οντότητα δύναται να επιλέξει την εφαρμογή του άρθρου 35 με ισχύ κατά τη μεταβατική περίοδο της παρ. 1 του άρθρου 35.
3. Μια υποβάλλουσα συνιστώσα οντότητα δύναται να επιλέξει την εφαρμογή του άρθρου 36, η οποία θα εφαρμόζεται για το οικονομικό έτος που προέβη στην επιλογή αυτή.
4. Δεν είναι δυνατή η επιλογή, από μια υποβάλλουσα συνιστώσα οντότητα, ταυτόχρονης εφαρμογής των παρ. 1 και 2 για την ίδια δικαιοδοσία και το ίδιο οικονομικό έτος.
5. Οι κανόνες ασφαλούς λιμένα που εφαρμόζονται σύμφωνα με τα άρθρα 34, 35 και την παρ. 1 του άρθρου 36 δεν ισχύουν:
α) για εκείνες τις συνιστώσες οντότητες και λοιπά πρόσωπα του άρθρου 10 που είναι εγκατεστημένα στην ημεδαπή και θα τους είχε επιβληθεί συμπληρωματικός φόρος από την τελική μητρική οντότητα αν ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής στη δικαιοδοσία που εφαρμόζει ασφαλή λιμένα ήταν χαμηλότερος από τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή, και εφόσον,
β) οι ανωτέρω συνιστώσες οντότητες και λοιπά πρόσωπα του άρθρου 12 που είναι εγκατεστημένα στην ημεδαπή με βάση το άρθρο 5 δεν παρείχαν στη Φορολογική Διοίκηση, εντός έξι (6) μηνών από τη σχετική κλήση, επαρκή αιτιολόγηση που αποδεικνύει ότι δεν υφίσταται ουσιώδης επιρροή ως προς την επιλεξιμότητά τους αναφορικά με τον κανόνα ασφαλούς λιμένα που επιλέχθηκε.
6. Εφόσον οι υπόχρεες οντότητες και λοιπά πρόσωπα δεν συμμορφωθούν με την υποχρέωση της περ. β) της παρ. 5, είτε λόγω ανεπαρκούς αιτιολόγησης είτε λόγω παρέλευσης της προθεσμίας, οφείλεται συμπληρωματικός φόρος ή εγχώριος συμπληρωματικός φόρος ως εάν δεν είχε εφαρμοστεί ο κανόνας ασφαλούς λιμένα.
7. Για την εφαρμογή των παρ. 5 και 6 η Φορολογική Διοίκηση ενημερώνει, εντός τριάντα έξι (36) μηνών από την υποβολή Δήλωσης Πληροφοριών, την υπόχρεη συνιστώσα οντότητα ή πρόσωπο που έχει ενταχθεί στους κανόνες ασφαλούς λιμένα για εκείνα τα στοιχεία που έχουν ουσιωδώς επηρεάσει την επιλεξιμότητά της και καλεί την υπόχρεη συνιστώσα οντότητα ή πρόσωπο να παράσχει επαρκή αιτιολόγηση που αποδεικνύει ότι δεν υφίσταται ουσιώδης επιρροή ως προς την επιλεξιμότητά της αναφορικά με τον κανόνα ασφαλούς λιμένα που επιλέχθηκε.