11) Προτείνεται η διαφοροποίηση των συντελεστών φορολόγησης των διανεμόμενων και των αδιανέμητων κερδών.

Προτείνεται η διαφοροποίηση των συντελεστών φορολόγησης των διανεμόμενων και των αδιανέμητων κερδών.

Ποιοι συντελεστές θα πρέπει να ισχύσουν; Ποιες αλλαγές στη μέθοδο υπολογισμού των φορολογητέων κερδών κρίνετε σκόπιμες;

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 14:45 | X TAΠEINOΣ

    K Υπουργέ
    θεωρώ ότι ένα μέρος των κερδών μίας επιχείρησης θα πρέπει υποχρεωτικά να διανέμονται (πχ 25-35% των κερδών). Ετσι το κράτος θα έχει ένα ποσό φόρου άμεσα.

    Οσες εκ των επιχειρήσεων θελήσουν να μην διανέμουν τα υπόλοιπα κέρδη:

    1. θα πρέπει να πληρώνουν φόρο με λίγο μικρότερο συντελεστή για τα αδιανέμητα κέρδη.

    2. Σε περίπτωση που τα αδιανέμητα κέρδη μετατρέπονται σε αυξηση μετοχικού κεφαλαίου τότε ο συντελεστης φορολόγησης θα πρέπει να είναι αισθητά μειωμένος. Στην περίπτωση αυτή διασφαλίζεται ότι τα κέρδη αυτά δεν θα διανεμηθούν στο μέλλον (εν δυνάμει αναπτυξιακό πλεονέκτημα για την οικονομία μας).
    Ο λόγος που κάνω αυτή την πρόταση είναι γιατί είναι λογικό να υποψιαζόμαστε ότι, λόγω των συχνών αλλαγών στο φορολογικό σύστημα, πολλοί δεν θα διανείμουν «προσωρινά» τα κέρδη τους, ελπίζοντας στο μέλλον να μπορέσουν να το κάνουν με ευνοϊκούς όρους -δες ρυθμίσεις του κ Αλογοσκούφη για τα αφορολογητα αποθεματικά. Με την πρόταση μου κλείνετε την πιθανή μελλοντική ρύθμιση από καποιον άλλο Υπουργό-Κυβέρνηση και έχετε μεγαλήτερη πιθανότητα τα κέρδη αυτά να επενδυθούν στην οικονομία.

    Με τιμή
    Χ Ταπεινός

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 13:52 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ, ΜΗΠΩΣ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΕΥΧΡΗΣΤΟ ΑΝΤΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ, ΑΦΑΡΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΕ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ. ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Ο ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΣΤΟ 15% ΓΙΑ ΛΙΓΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 30000,00 ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Ο ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ. ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΛΜΑΤΙΚΗ ΕΤΗΣΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΧΟΛΗΣΗΣ. ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΣΕ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΚΥΡΙΩΣ ΜΕ Β’ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΒΙΒΛΙΑ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΔΙΑΜΕΝΗΘΕΝΤΑ ΚΕΡΔΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.ΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΡΔΗ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΕΔΟΝ ΤΙΠΟΤΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙ Ο ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ. ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΕΤΙΑΡΕΙΣ, ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ, ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΝΕ ΣΕ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΛΛΑ ΣΕ ΜΗΝΙΑΙΟ ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 02:25 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ

    Τα κέρδη που δεν διανέμονται θα πρέπει να φορολογούνται με έναν μικρό συντελεστή φορολόγησης. Θα πρέπει να βοηθήσουμε την ανάπτυξη των επιχειρήσεων ιδιαίτερα σήμερα για να ξεπεράσουν την οικονομική υφεση. Τα διανεμόμενα κέρδη αφορούν τελικά κέρδη φυσικών προσώπων και θα πρέπει να φορολογούνται σύμφωνα με τη φορολόγηση φυσικών προσώπων.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 22:50 | ΤΑΤΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Κύριε υπουργέ,
    για τα μη διανεμόμενα κέρδη θα πρέπει να υπάρχει ένας πολύ χαμηλός συντελεστης 15% για να μην φεύγουν εταιρείες από την Ελλάδα και να υπάρχουν και θέσεις εργασίας. Για τα διανεμόμενα να μπαίνουν στην κλίμακα φορολογίας φυσικών προσώπων.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 22:43 | ΣΠΑΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Το βασικό πρόβλημα είναι στη σύλληψη και των προσδιορισμό των πραγματικών εισοδημάτων των επιχειρήσεων:

    Bιοτεχνικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις

    Το πρόβλημα είναι άλλο να υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις με επιστημονικές μεθόδους να δηλώνουν τα κέρδη και όχι να τα αποκρύπτουν
    Συγκεκριμένα, την μεγαλύτερη φοροδιαφυγή παρουσιάζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν τηρούν βιβλίο αποθήκης και ο ετήσιος τζίρος αυτών ανέρχεται απο 1.500.000 ‘εως 5.000.000 €.
    Αντί να θεσπιστεί βιβλίο αποθήκης στις επιχειρήσεις αυτές και να επωμιστούν με μεγάλο διοικητικό κόστος προτείνετε

    Να υποχρεωθούν σε τήρηση-θεώρηση Βιβλίου τεχνικών προδιαγραφών απ όπου θα προκύπτει το πραγματικό κόστος παραγωγής αυτών απο τον έλεγχο που θα διενεργείται. Σήμερα με το ισχύον καθεστώς είναι αδύνατο να εξαχθεί το πραγματικό κόστος των παραγόμενων προιόντων με αποτέλεσμα να αποκρύπονται πολλά δισεκατομμύρια Ευρώ απο την αίτία αυτή.

    Τεχνικές-Οικοδομικές Επιχειρήσεις

    Στον τομέα αυτό υπάρχει όργιο φοροδιαφυγής εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρώ, αυτό δε γίνεται με την ανοχή και γνώση της Πολιτείας η οποία έχει θεσπίσει ένα κατώτατο αντικειμενικό κόστος κατασκευής οικιών ανά Μ2. Το κόστος ανά Μ2 σήμερα δεν υπερβαίνει τα 350€ ενώ το κατώτατο κατασκευαστικό κόστος δεν είναι κάτω των 950€ σύμφωνα με τα στοιχεάι των Ασφαλιστικών εταιρειών που αποζημιώνουν τα ασφαλιζόμενα ακίνητα και απο το πραγματικό κόστος της οικοδομής.
    Συγκεκριμένα έκτισα ένα σπίτι 150Μ2 στο Δήμο Κορώνης του Νομού μεσσηνίας το ελάχιστο κόστος κατασκευής ήτων 45.000 ευρ΄ω το πραγματικό κόστος υπερέβη τα 150.000 €, τιμολόγια για την χορήγηση ρεύματος έπερεπε να προσκομίσω μόνο 45.000 δηλαδή υπήρξε μια διαφορά 105.000 Ευρώ για τα οποία δεν εξεδόθη το σύνολο των τιμολογίων απο τους κατά νόμο υπόχρεους, όπως Μάνδρες οικοδομικών υλικών, Ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές, ξυλουργούς, κτίστες, σοβατζήδες και γενικά όλων των οικοδομικών επαγγελμάτων. Όλοι είναι ενημερωμένοι για το ποσό που θα εκδώσουν τιμολόγια και απο έκε’ι και πέρα εάν επιμείνεις δεν κτίζεις ούτε σπίτι.
    Αναλογιστείτε πόσες μεγάλες είναι οι διαφορές αυτές και εάν παράλληλα συνυπολογιστούν και οι επισκευές παλαιών οικιών μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμυρίων φοροδιαφυγής.

    Ο συντελεστής Φορολογίας νολικών προσώπων είναι σχετικά χαμηλός και
    πρέπει να παραμείνει ως έχει.
    Τα κέρδη που διανέμονται να φορολογούνται στην κλίμακα και να προστίθενται στα λοιπά εισοδήματα του φορολογούμενου.

    Ανύπαρκτος Φορολογικός μηχανισμός

    -Βασικό πρόβλημα του φορολογικού μηχανισμού είναι ότι στην επαρχία οι επιχειρήσεις σπάνια ελέγχονται δηλαδή ο φορολογικός έλεγχος είναι ανύπαρκτος και πολλοί αετονύχηδες πλουτίζουν τα μέγιστα χωρίς έλεγχο.
    Οι περισσότεροι αγρότες διαθέτουν μεγάλα μηχανήματα όπως τρακτέρ και λοιπά μέσα παραγωγής, διαθέτουν εκατοντάδες χιλιάδες να τα αγοράσουν χωρίς να έχουν υποχρέωση να τα δικαιολογήσουν.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 20:43 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ

    Και αυτό το ερώτημα μοιάζει αυτονόητο, τι ποιό δίκαιο τα διανεμόμενα κέρδη (όταν υπάρχουν) να φορολογούνται με την ενιαία προοδευτική κλίμακα, όπως όλα τα λοιπά ισοδήματα ?
    Ομως δεν πρέπει να αφαιρείται η φορολόγησή τους στην πηγή (στην Εταιρέια) με 25% ή μήπως να φορολογούνται και με την κλίμακα και αυτοτελώς.
    Οπότε ας ομολογήσουμε ότι τα κεφάλαια που επενδύονται σε επιχειρηματική δραστηριότητα με ρίσκο να φορολογούνται επαχθέστερα.
    Τελικά πιστεύω, ότι η καλύτερη επένδυση και λιγότερο φορολογήσιμη θα είναι η κατάθεση στην Τράπεζα.
    Προσοχή λοιπόν μην καταστρέψουμε κάθε μορφή επένδυσης, επειδή δεν έχουμε ελεγκτικούς μηχανισμούς και με την ευκαιρία αναρωτιέμαι τι έκανε ο εφοριακός που παραλάμβανε την φορολογική δήλωση του Κολωνακιώτη Ιατρού με δηλωθέν εισόδημα 15.000 και την κοιτούσε ανέμελα….

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 17:46 | Ντάνης Ανδρέας

    Οι επιχειρήσεις που είναι παραγωγικές και επενδύουν , ούτως ώστε να δηιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας , θα πρέπει , το μέρος των κερδών που θα επενδυθεί να είναι αφορολόγητο και το υπόλοιπο να φορολογείται ανάλογα με το ύψος των κερδών (κατώτερος συντελεστής 25%, ανώτερος 45%) Οι επιχειρήσεις που δεν είναι παραγωγικές θα φορολογούνται με τον ανώτερο συντελεστή (τράπεζες).

  • ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ

    -Η ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ( ΑΝΑΠΤΥΞΗ )
    -Η ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ( ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ )

    1.-Η ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ ΕΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΦΕΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ , ΞΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΓΧΩΡΙΩΝ , ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΛΟΥΤΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

    2.-Η ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΣΤΟΧΟΥ , ΤΗΣ ΑΝΑΔΙΟΝΟΜΗΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ,ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΧΩΡΙΣ ΔΑΝΕΙΚΑ .

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΥΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ( ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗΣ ) ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

    1.- ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ .
    – ΟΤΑΝ ΤΡΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ , ΜΕ
    ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ 10ΔΙΣ
    – ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ , ΜΕ ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ
    ΠΛΕΟΝ ΤΩΝ 6 ΔΙΣ
    ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΟ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ .

    2.- ΟΤΑΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΠΑΤΑΛΩΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ( ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΡΤ ) ΜΕ ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ 10-15 ΔΙΣ ( 30% ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΛΗΝ ΤΟΚΟΧΡΕΩΛΥΣΙΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΤ ΚΑΙ Τ.Ε )
    ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΟ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ . )

    Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΠΗΓΕΣ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΕΝΤΟΣ ΜΙΑΣ ΠΕΝΤΑΤΕΤΙΑΣ , ΣΥΝΟΛΟΥ 25-30ΔΙΣ ΕΥΡΩ , ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ

    1.ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 25% ΣΤΟ 20%
    2.ΜΜΕ ΑΠΟ ΤΟ 20% ΣΤΟ 15%
    3.ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΣΤΟ 10% ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΔΙΑΜΕΣΩΝ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ ΚΑΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΟΡΙΟΥ

    ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΗ , ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ , Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ.

    ΕΑΝ ΔΕ , Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΜΑΚΟΣ , ΣΥΝΟΔΕΥΤΕΙ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΩΝ ΟΠΩΣ
    -ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
    -ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
    -ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΑΝΕΥ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ
    ΤΟΤΕ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΚΑΙ Η ΤΑΣΗ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΔΙΟΤΙ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΑΠΟ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΠΟΙΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ , ΦΟΡΟΔΟΔΙΑΦΥΓΗ .

    Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ( ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ , ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΚΛΠ ) , ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΑΠΟ 40% ΣΤΟ 45% Η 50% ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ ΔΙΟΤΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΑΝΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ , ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ , ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ , ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΙ ΑΠ’ΕΞΩ ΑΥΤΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ .
    ΑΦΗΝΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΑΘΙΚΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΘΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΕΙ ΑΦΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΝΟΜΟΤΑΓΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ .

    Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΦΥΓΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΕΡΔΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΧΑΜΗΛΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΟΥ ( ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ , ΡΟΥΜΑΝΙΑ , ΠΟΛΩΝΙΑ , ΜΑΛΤΑ , ΚΥΠΡΟ , ΤΣΕΧΙΑ ).
    ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΣΥΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ , ΚΑΘΕΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΓΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ .
    Η ΥΦΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΜΟΜΙΑΣ ΤΟ 2010 ΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΧΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ -0,5% , ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ -3% ΚΑΙ Η ΠΤΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ . Η ΡΗΣΗ ΟΤΙ «ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ «ΘΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΤΕΙ ΠΛΗΡΩΣ .
    ΚΥΤΑΞΤΕ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2009 ΟΠΟΥ Η ΣΩΡΕΥΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ 3,5% ΜΕΧΡΙ ΤΩΝ ΣΕΠΤΕΒΡΙΟ 2009 , ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΝΩ ΤΟΥ 10% ( ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ 13,5% ) .

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΛΠΕ ( ΘΑ ΑΚΟΛΟΘΘΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ).
    ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ …

    1.ΜΗΝ ΑΥΞΗΣΕΤΑΙ ΤΑ ΑΝΩΤΑΤΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ .

    2.ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ . ΔΩΣΤΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΑΝ ΘΕΛΕΤΑΙ , ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΖΕΤΑΙ ΕΤΣΙ ΑΒΑΣΑΝΙΣΤΑ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ . ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΗ ΣΤΗΝ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ;

    3.- ΜΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΤΑ ΔΙΑΝΕΜΟΜΕΝΑ ΚΕΡΔΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ . ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΑΙ ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ , ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ , ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ . ΘΑ ΤΟ ΔΕΧΤΟΥΝ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΝ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΑΙ ΜΟΝΙΜΟ ΑΝ ΔΕΝ ΜΕΙΩΣΕΤΑΙ ΠΡΩΤΑ , ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ , ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΑΤΟΥΣ ΦΟΡΟΓΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ.

    3.- ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΜΕ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ , ΤΑ ΟΠΟΙΑ Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΙΣΤΕΙ Η ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΙΣΤΕΙ , ΟΠΩΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑ , ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ , ΙΔ.ΣΧΟΛΕΙΑ . ΟΧΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ , ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ , ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΛΠ .

    4.-ΡΙΞΤΕ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ . ΚΑΜΜΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΗ ΣΕ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ . Η ΣΥΝΗΘΕΙΑ , Η ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΙΣ ΚΑΝΕΙ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΕΣ .

    Θ.Κ.ΒΑΡΔΑΣ
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ
    ΣΕΛΠΕ

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 17:12 | Χαράλαμπος Τ

    Είναι σωστό να προστίθενται τα διανεμόμενα κέρδη στα λοιπά εισοδήματα των μετόχων αλλά από τον φόρο που προκύπτει πρέπει να αφαιρεθεί ο φόρος που πληρώθηκε από την Εταιρεία για το συγκεκριμμένο ποσό που εισέπραξε ο μέτοχος ώστε να αποφεύγεται η διπλή φορολόγηση. Για παράδειγμα άν το Νομικό Πρόσωπο παρουσιάσει κέρδη 500.000 ΕΥΡΩ και φορολογηθεί με 25% ώστε τα μετά από φόρους κέρδη να είναι 375.000 και έστω ότι διανέμονται 200.000 και ο μέτοχος του 30% παίρνει 60.000 (για τα οποία έχει πληρωθεί φόρος 20.000. Έστω ότι ο μέτοχος εισπράττει από άλλες πηγές άλλα 40.000 και έτσι το συνολικό του εισόδημα είναι 100.000 και ο υποτιθέμενος φόρος με βάση την κλίμακα είναι 40.000. Ο φορολογούμενος πρέπει να πληρώσει (40.000-20.000) μόνο 20.000.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 14:16 | Στάμος Θ. Στράτος

    Εάν τα διανεμόμενα κέρδη προστεθούν στα υπόλοιπα εισοδήματα των δικαιούχουν και φορολογηθούν συνολικά στην κλίμακα ενός εκάστου και η κλίμακα αυτή ειναι λογική (15 – 20%) τότε δεν ειναι λάθος η διαφοροποίηση της φορλογικής μεταχείρησης μεταξλυ διανεμομένων και μή κερδών. Ομως, οι συντελεστές φορολογίας των μη διανεμομένων κερδών να ειναι και αυτή ιδιαίτερα χαμηλή και να μην υπερβαίνει το 10% – 15% και τούτο γιά να ενισχυθεί η οικονομική θέση των επιχειρήσεων, γεγονός που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη. Επίσης, ολες οι επιχειρήσεις αναεξαρτήτως νομικής μορφής πρέπει να φορολογούνται με τον ιδιο τροπο.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 08:10 | Κωστας

    Οι τυχόν διαφορές – πρόστιμα κλπ που προκύπτουν από τον έλεγχο να επιβαρύνουνται τα φυσικά πρόσωπα. Για τις εταιρείες που είναι στο Χρηματιστήριο να επιβαρύνονται οι μέτοχοι που έχουν ποσοστο επι του Μ.Κ. στις 31.12…..πάνω από 5% καθώς και οι διοικήσεις αυτών

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 01:07 | Μπάμπης Καλατζής

    Κέρδη Εταιρικά
    Τα διανεμόμενα κέρδη (μερίσματα κλπ) φορολογούνται στην κλίμακα φυσικών προσώπων. Αν αυτός που εισπράτει το μέρισμα δεν υποβάλει φορολογική δήλωση στην Ελλάδα ο συντελεστής φορολόγησης του μερίσματος να ταυτίζεται με τον ανώτερο φορολογικό συντελεστή της κλίμακας των φυσικών προσώπων.
    Κέρδη αδιανέμητα που επενδύονται εντός πενταετίας στη χώρα και αυξάνουν θέσεις εργασίας ή εθνικό πλούτο συντελεστής 10%.
    Κέρδη αδιανέμητα στην που δεν επενδύονται εντός της πενταετίας συντελεστής 25%

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 23:00 | Αγγελος Σιμσιρίκης

    Η μείωση των φορολογικών συντελεστών νομικών προσώπων είναι η λύση. Με την αύξηση το μόνο που θα σκεφτόταν κανείς είναι το πως να φοροδιαφύγει (μείωση κερδών με έξοδα, ακόμη και αλλαγή έδρας στο εξωτερικό). Η μείωση θα δώσει ανάσα στην αγορά και σε συνδυασμό με την συστηματική καταπολέμηση της προφανούς φοροδιαφυγής από τις γνωστές κατηγορίες παροχής υπηρεσιών, θα φέρει γρήγορα αποτελέσματα και στα δημοσιονομικά.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 22:15 | Καπανταϊδάκης Ιωάννης

    Να γίνει ενδελεχή ανάλυση των δυνατοτήτων που προσφέρει ο φορολογικός προγραμματισμός στις επιχειρήσεις με στόχο να αποφευχθούν ενέργειες μεταφοράς των κερδών των επιχειρήσεων σε χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές
    Απαλλαγή εισοδημάτων που επενδύονται στις επιχειρήσεις ή που διατηρούνται σε αποθεματικά με στόχο την επένδυση.
    Φορολόγηση των επιχειρήσεων με βάση την δραστηριότητά τους. Επιχειρήσεις που εγκαθίστανται στην Ελλάδα γιατί υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτημα να φορολογούνται με υψηλότερους συντελεστές. Επιχειρήσεις που η χώρα μας θέλει να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα να φορολογηθούν με χαμηλότερους συντελεστές.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 21:46 | ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ Η ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΑ ΑΔΙΑΝΕΜΗΤΑ ΚΕΡΔΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΟΥΕΣΗ ΒΕΒΑΙΑ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΤΟ ΠΟΛΥ 3 ΧΡΟΝΙΑ

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 20:44 | ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΟΥ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΦΟΠΟΛΟΓΗΤΕΑ ΚΕΡΔΗ(ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΛΙΓΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΡΑΛΗΓΟΥΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΦΟΠΟΛΟΓΗΤΕΑ ΚΕΡΔΗ)
    ΤΟ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΡΑΤΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΛΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΔΕΝ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΝΤΑΙ (ΠΧ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΕΙΤΕ ΦΟΡΩΝ ΕΙΤΕ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ .ΣΤΟΥΣ ΤΑΚΤΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΩΡΕΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΝΑ ΞΕΠΕΡΝΑΕΙ ΤΟ 50%.ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΞΙΑ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ 25% ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΔΙΠΛΑΣΙΟΣ.
    ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΙΝ ΑΠ ΟΛΑ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΔΙΚΙΕΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
    ΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΕΩΡΗΣΕΙ ΟΤΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΠΟ ΚΛΑΔΟ ΣΕ ΚΛΑΔΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ ΕΝ ΤΟΥΤΟΙΣ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΗΠΩΣ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Ο ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗ ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ(ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ,ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ,ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΚΤΛ)ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΣΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΙΣΟΥ ΣΥΜΑΝΤΙΚΗ. ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΑΡΑΤΕΘΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ.ΙΣΩΣ ΣΕ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ ΑΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΛΕΧΘΗΣΑΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΚΑΠΟΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 14:10 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ

    Οι επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα και με σχέδιο επενδύουν τα κέρδη τους δεν πρέπει να φορολογούνται.

    Ο φορολογικός συντελεστής στην ουσία είναι ο «εταίρος – κράτος» που συμμετέχει με μεγάλο ποσοστό στο κεφάλαιο των επιχειρήσεων και μάλιστα ΜΟΝΟ ως προς τα κέρδη. Στην περίπτωση «ζημίας» αποποιείται των ευθυνών του σαν «εταίρος»

    Οι συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων θα πρέπει να εξομοιωθούν και να μειωθούν έτσι ώστε :

    Α) να μηδενιστεί η φοροδιαφυγή και

    Β) να δοθούν κίνητρα σε ξένους επενδυτές και να εισέλθουν ξένα κεφάλαια στην χώρα με συνέπεια την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

    Γιάννης Νανούρης
    Λογιστής – Φοροτεχνικός

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 11:59 | andreas p

    ο ποιο απλος και δικαιος τροπος φορτωσης οικονομικων βαρων ειναι ο βλαχικος.
    ενας βλαχος αγογιατης ειχε 10 γαιδουρια.απο αυτα το ενα που ειχε την πινακιδα εργατες,το φορτωνε με ευκολια,γιατι τα αλλα 9 γαιδουρια του
    δηλ.το γαιδουριμε πινακιδα το αλλο με πινακιδα ελυθεροι επαγγελματιες-υδραυλικοι-ξηλουργοι-ηλεκτρολογοι κλπ.το αλλο με πινακιδα-δημοτικοι συμβουλοι-δημαρχοι-νομαρχες μεχρι βουλευτες. ολα αυτα λοιπον τα 9 κλωτσουσαν οταν πηγαινε να τα φορτωσει και αυτα.μια μερα το γαιδουρι των εργαζομενων που ηταν υπερ-υπερ φορτομενο ετοιμο να τα τιναξει του λεει
    τι εκανε ο αγωγιατης η τι πρεπει να κανεις κυριε προεδρε? εγω ξερω τι εκανε και εσωσε το βιος του και στο εξης ολα τα γαιδουρια φορτομενα με το ιδιο φορτιο ετρεχαν με 100 και η ελλαδα μαζι τους με 1000.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 09:50 | AKIS

    κατ’αρχάς οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θεωρητικά είναι η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας και απασχολούν το μεγαλύτερο μέρος των εργαζόμενων,λειτουργούν με την μορφή προσωπικών εταιρειών ΟΕ-ΕΕ. Κάνετε μέγα λάθος αν νομίζετε ότι φορολογούνται με 20%,γιατί αν λάβουμε και την επιχειρηματική αμοιβή η οποία προστίθεται στο εισόδημα των εταίρων ο πραγματικός συντελεστής υπερβαίνει το 30%,πάνω και από τα νομικά πρόσωπα!.
    Και αυτό γιατί οι «αλχημιστές» του Υπουργείου με την αδυναμία που έχουν να βλέπουν λίγο μακρύτερα,μετέτρεψαν το δικαίωμα της αφαίρεσης επιχειρηματικής αμοιβής σε ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ.Αποτέλεσμα αυτού ήταν η υπερ-φορολόγηση αυτών των εταιρείων και επειδή τα πάντα μετριώνται σε χρήματα,η επιχείρηση αναγκάστηκε για να ισοφαρίσει τον μεγαλύτερο φόρο,είτε να κλέψει από το ΦΠΑ,είτε να απολύσει 2 άτομα.Αρα το Κράτος εισέπραξε από το εισόδημα 10 χιλ.παραπάνω και έχασε από το ΙΚΑ 800 χ14χ2χ44%= 10 χιλ.και από το επίδομα του ΟΑΕΔ άλλα 10 χιλ.

    Για αυτό αναρωτιόμαστε τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε…πάρτε το χαμπάρι οι καιροί είναι δύσκολοι,η κάθε επιχείηση για να επιβίωσει πρέπει να πληρώσει πχ.συνολικά στο Κράτος 100 ευρώ,αν αναγκαστεί να πληρώσει λίγο παραπάνω στο ΦΠΑ,θα το κλέψει από το ΙΚΑ,αν πληρώσει λίγο παραπάνω στη ΔΕΗ θα το κλέψει από το εισόδημα κλπ. και αν κλείσει η στρόφιγγα της «λανθάνουσας» φοροδιαφυγής ειδικά στις μικρές θα κλείσει το 80% περίπου!!!και θα σας φάνε οι άνεργοι.

    Mην επικεντρώνεστε μόνο στις μικρές,μιά μικρή και τίποτα να μην πληρώνει στο Κράτος από τη στιγμή που απασχολεί 1-2 άτομα,όφελος έχετε.

    Στις μεγάλες είναι το πρόβλημα,με τις φοροαποφυγές,όσα και να πάρετε από τους μικρούς συνολικά,μιά μεγάλη με ένα τιμολόγιο από Κύπρο,Βουλγαρία κλπ. σας τα πήρε όλα. Εδώ για παράδειγμα,γιατί δεν κάνετε στοχευμένους ελέγχους σε κάθε εταιρεία,που στο VIES εμφάνισε συναλλαγές από αυτές τις χώρες το προηγούμενο τρίμηνο?

    Και τέλος είναι έγκλημα το ΣΔΟΕ πχ. όταν βγάζει οδηγίες για τον έλεγχο απογραφής κάθε Φεβρουάριο ,να λέει «να ελεχθούν πρώτα οι βιομηχανίες και οι βιοτεχνίες»!.
    Και καλά η βιομηχανία έχει τον κόσμο και την οργάνωση να αμυνθεί,η καψερή η βιοτεχνία δηλ.και μικρή και βιοτεχνία ,είναι ιεροσυλία να μπαίνει το ΣΔΟΕ και όποιος άλλος να κάνει έλεγχο.Μόνο συμβουλευτικά θα μπορούσε να γίνει,από τη στιγμή που είναι μετρημένες στα δάχτυλα.
    Έλέξτε πρώτα το εισαγωγικό εμπόριο και μετά τους εθνικούς ευεργέτες.

  • Η φορολογία των ελληνικών επιχειρήσεων είναι πολύ υψηλή αν συγκριθεί με τη φορολογία αντίστοιχων επιχειρήσεων σε Ιρλανδία, Βουλγαρία και Κύπρο. Το να ισχύσει η πρόταση του κου Παπαθανασίου για φορολόγηση των διανεμημένων κερδών στα φυσικά πρόσωπα, θα οδηγήσει μαθηματικώς στη παρουσίαση χαμηλότερων κερδών από τις επιχειρήσεις και στη μετανάστευση της έδρας τους σε άλλες γειτονικες χώρες με ευνοηκότερους όρους.

    Σε λίγα χρόνια αντί να μιλάμε για επιτακτική ανάγκη επιχειριματικής εξωστρέφειας από της Ελληνικές επιχειρήσεις, θα μιλάμε για τον επαναπατρισμό τους.

    Αυτό που χρειάζονται οι επιχειρήσεις είναι η ενεργοποίηση του οράματος της Ανάπτυξης. Υπάρχει ένα ολόκληρο ΕΣΠΑ που κάθεται!!! Δείτε το, ορίστε ανθρώπους και προχωρήστε τα έργα, τώρα.

    Την αδικία:

    της διόγκωσης του Δμοσίου Τομέα (συνεχής προσλήψεις και αδρανοποίηση παραγωγής),
    των ψεύτικων επιδοτήσεων (στυλ ΟΣΔΕ),
    των ανέσχυντων επιχειρηματιών (στυλ μποζούκια)
    και την κοινωνική αδικεία, πόσο καιρό ακόμα θα την αντέξει ο Έλληνας επιχειρηματίας;

    που πληρώνει το ΙΚΑ, συντηρεί οικογένειες και παλεύει νύχτα – μέρα με τις τοπικές και παγκόσμιες συνθήκες.

    Καλύ επιτυχία ολόψυχα.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:17 | Κώστας Μπάκουλας

    Σωστό, αλλά χωρίς να αυξηθεί ο συντελεστής των διανεμομένων κερδών. Δεν αντέχει η οικονομία περαιτέρω συρρίκνωση της επιχειρηματικότητας και μαζική φυγή ξένων επενδύσεων. Πρέπει να προσελκύσουμε επενδύσεις και κεφάλαια από το εξωτερικό και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ανταγωνιστική φορολόγηση, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και δημιουργία υποδομών

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:52 | Αϊβαλιώτης Αριστοτέλης

    Η φορολογία των μερισμάτων με τις γενικές διατάξεις είναι μέτρο εξορθολογισμού και δικαιοσύνης. Αρκεί να ισχύσουν οι κατωτέρω δύο προϋποθέσεις:
    1) Να μπούν όλα τα εισοδήματα, πάσης φύσεως, (π.χ. υπεραξίες πωλήσεως ακινήτων, κλπ) στην ίδια λογική.
    2) Να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές που επιβαρύνουν την εργασία, όπως είναι και η διακηρυγμένη θέση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Είναι αυταπόδεικτο ότι η επιχειρηματική δράση είναι μία (και ίσως η πλέον ηθικά σημαντική) μορφή εργασίας.

    Παράλληλα πρέπει να γίνει πρώτη προτεραιότητα μία νέα αναπτυξιακή ορμή που θα παράξει νέο πλούτο, που θα δώσει ελπίδα στις νέες γενιές της χώρας, που θα αποκαταστήσει μακροπρόθεσμα την δημοσιονομική μας ισορροπία. Μόνο η επιχειρηματική δράση είναι ο δρόμος για αυτό το νέο μέλλον, και πρέπει επειγόντως να ενισχυθεί.
    Πολλά λέγονται για άρση των αντικινήτρων στην επιχειρηματικότητα. Τα περισσότερα (έμφαση στην Παιδεία και την έρευνα, «πράσινες» πολιτικές, μείωση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς κλπ) θέλουν πολλά χρόνια για να αποδώσουν, αν δεν μείνουν στο στάδιο των προθέσεων και μόνο. Αλλά χρειαζόμαστε μέσα αμέσου αποδόσεως, σήμερα. Μόνο η φορολογική πολιτική προσφέρεται για άμεσα μέτρα.
    Για τα μη διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων η συνιστώμενη πολιτική είναι η μείωση των συντελεστών φορολόγησης κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα που ισχύουν σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη. Η Κύπρος έχει συντελεστή 10%, η Ρουμανία 16% κλπ. Ένας συντελεστής 15% θα είχε γρήγορα αναπτυξιακά αποτελέσματα.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:15 | Ελεγκτικολογιστική Πιερίας

    Προτείνουμε την χορήγηση ΒΑΣΙΚΟΥ ΚΙΝΗΤΡΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ του φορολογικού συντελεστή ή ΕΚΠΤΩΣΗΣ φόρου εισοδήματος, για τα νομικά πρόσωπα, που θα επιθυμούσαν να συμμετέχουν σε ένα online ή περιοδικό σύστημα ενημέρωσης ΚΕΠΥΟ Πελατών-Προμηθευτών, για την έγκαιρη ενημέρωση του συστήματος διασταυρώσεων πωλήσεων-αγορών.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:24 | Γιώργος Κουτσουμπός

    Γιατί δεν φορολογείτε απευθείας τον τζίρο, και όχι τα κέρδη;

    Να προσδιοριστεί ένας φορολογικός συντελεστής ανά κλάδο επιχειρήσεων, μικρός και αδιαπραγμάτευτος. Και οι φορολογικοίθ έλεγχοι να περιοριστούν μονο στην απόκρυψη τζίρου, αντί να ψάχνετε να βρείτε ψυλλους στα άχυρα με τις δαπάνες.
    ΑΠλοποίηση της φορολογησης και του φορολογικου ελέγχου σημαίνει καίρια πάταξη της φοροδιαφυγης.

    Αν μια επιχείρηση δεν βγάζει πραγματικά κέρδη και δικείται από το σύστημα φορολογησης επί του τζιρου τότε στην ουσία τιμωρειται επειδή σπαταλά παραγωγικούς συντελεστές και δεν μπορεί να τους μετουσιώσει σε αξία.
    ΑΝ μια επιχείρηση βγάζει πολλά κέρδη, και ευνοεειται απο το παραπάνω συστημα, τοτε καλώς ευνοείται επειδή αξιοποιεί αποδοτικά τους παραγωγικούς συντελεστές και δημιουργεί αξία για την ελληνική κοινωνία.

    Εξυπακούεται ότι από το τζίρο θα αφαιρούνται και μάλιστα στο διπλάσιο, όλες οι δαπάνες προσωπικού (μισθοί, μπόνους), έως 10% του τζίρου, ώστε να έχουμε κίνητρο οι επιχειρήσεις να δηλώσουν τους εργαζομένους τους.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 16:18 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Θεωρώ ότι δεν πρέπει να καταργηθεί η (αυτοτελής) φορολόγηση στη πηγή όσον αφορά τα μερίσματα που λαμβάνουν τα φυσικά πρόσωπα από Α.Ε. και Ε.Π.Ε.
    Να διατηρηθεί και να αυξηθεί στο 40% (30%+10%) ή 45% (35%+10%)για τρία ή τέσσερα χρόνια και έπειτα να επανέλθει στο 35% (25%+10%)μόλις συνέλθουμε λίγο λόγω ανταγωνιστηκότητας.
    Αν καταργηθεί θεωρώ ότι επειδή οι εταιρείες ΑΕ και ΕΠΕ που διανέμουν υψηλά κέρδη είναι λίγες λίγα θα είναι και τα έσοδα του κράτους
    Οι περισσότερες διανέμουν μικρά μερίσματα. Αυτά θα μπαίνουν στην κλίματα φορολόγησης φυσικών προσώπων και θα φορολογείται με μικρότερο συντελεστή και όχι με 35% (25%+ 10%)που ισχύει σήμερα.
    Διαφορετικά θα σπεύσουν όλοι, και θα το δείτε αυτό, να μεταβιβάσουν τις μετοχές σε συγγενεικά πρόσωπα που δεν έχουν μεγάλα εισοδήματα και τελικά ο φόρος που θα εισπράτεται θα είναι μικρότερος.
    Θεωρώ ότι το σωστό είναι φορολογία στην πηγή 40% ή 45% για 3 ή 4 χρόνια
    και ‘επειτα επιστροφή στο 35%.
    Από την εταιρεία τα παίρνεις γρήγορα – σίγουρα (γιατί δεν μπορεί διαφορετικά να λειτουργήσει η εταιρία)
    Μην αφήσετε τις εταιρίες με διάφορα τρίκ να στρίβουν δια του αρραβώνος και να τα χρεώνονται τα φυσικά πρόσωπα ιδίως τώρα που καταργήθηκε η προσωποκράτηση τα βλέπω δύσκολα.
    Καλή επιτυχία

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:53 | mesas

    στις εποχές ύφεσης, που ζούμε και θα ζήσουμε τα επόμενα 3-4 χρόνια, θα πρέπει να δίνεται κίνητρο ώστε τα κέρδη να επανεπενδύονται

    οι συντελεστές περί το 25% είναι αρκετά χαμηλοί όμως δεν είναι για να αυξηθούν πάνω από το 30% – δυστυχώς

    οι εκπιπτόμενες δαπάνες των επιχειρήσεων/εταιρειών θα πρέπει να ενταχθούν σε μία συγκεκριμένη και εύκολα προσβάσιμη λίστα, η οποία να ενημερώνεται

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:42 | νικος

    Προτεινω ιδια φορολογια προς πασα κατευθυνση[ελευθ.επαγγελματιες ,μισθωτους,εταιρειες ,εκκλησια,ιδρυματα…..
    και να μην υπαρξουν διακρισεις και ..

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:11 | ΧΚ

    Πιστευω ότι πρέπει να απεξαρτηθούν και οι ατομικές ςπιχειρήσεις απο τη φορολογια φυσικών προσώπων και να φορολογούνται τα πάντα με 25% και να καταργηθεί αυτή η επιβάρυνση του 55% και 80% φόρου επομένου έτους ή τουλάχιστον να γίνει 25% . Δεν πρόκειτε να σταματήσει η φοροδιαφυγή όταν ζητάμε απο κάποιον να μαιραστεί το εισόδημα του 50-50 με το κράτος.
    Ατομικη επιχειρηση βιβλια β κατηγοριας φόρος 25%
    ΟΕ ΕΕ Β κατηγοριας βιβλια και ταμειο τύπου Γ κατηγορίας αλλά πιο απλοποιημένες διαδικασίες φόρος 25%
    ΕΠΕ ΑΕ εχουν ήδη Γ κατηγοριας βιβλία φόρος σε διανεμημένα και μη κέρδη, αμοιβες ΔΣ τα πάντα 25%.

    Τα πάντα απλά και ξεκάθαρα και να κλείνουν σωστά οι χρονιές.

    Αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα να μπορούν οι επαγγελματίες να δουλευουν την επιχείρηση τους ατομικά και να μην ψάχνονται να συστήσουν εταιρείες με άτομα που δεν γνωρίζουν μόνο για να γλιτώσουν φόρο και στο τέλος να επιβαρύνονται με δικαστικά έξοδα, φορολογικά έξοδα κλπ.
    Απο την άλλη αυτοί που θα συστήσουν μια εταιρεία θα το κάνουν γιατί πραγματικά το πιστευουν και όχι για να γλιτώσουν φόρο.

    Τα παραπάνω σε συνδιασμό με ένα αυστηρό ποθεν έσχες και σίγουρα όχι αναδρομικό θα απέφερε σαφώς καλύτερα αποτελέσματα.

    Βέβαια για να γίνουν όλα τα παραπάνω αλλά και όσα θα πούν όλοι παρακάτω σημαίνει πως πρέπει κάποιοι να βάλουν το μυαλό στο κεφάλι τους. Δεν γίνεται ο δημόσιος τομέας καλοπληρωμένος ή όχι να ερίζει και να ζηλεύει τους ελευθερους επαγγελματίες και αντί να συνεργάζεται μαζί τους να τους υποτιμά χωρίς να έχει το φιλότιμο κάποιος απο αυτούς να παραιτηθεί και να βγεί στην ελευθερη αγορά εργασίας. Γιατί όσοι είναι βολεμένοι με ένα μισθό εύκολα μιλάνε για μεγάλες φορολογίες μέχρι και φυλακίσεις διάβασα σε άλλο σημείο της διαβούλευσης. Ας παραιτηθούν και ας κάνουν επιχειρήσεις όσοι νομίζουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα και ας αφήσουν τις δημόσιες θέσεις για νέα παιδιά που είναι άνεργα.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:14 | neverwill

    Ειναι πολύ εύκολο για τα μικρού μεγέθους νομικά πρόσωπα , να μην διανέμουν κέρδη ( τουλάχιστον στα βιβλία τους ).
    Θα ειναι αλλος ένας λόγος για να μήν δηλωθούν τα πραγματικά κέρδη .
    Θα ενεργοποιήσει μηχανισμούς πλαστών-εικονικών δαπανών για την μείωση των κερδών .
    Για να λειτουργήσει κάτι τέτοιο , χρειάζεται ενα περιβάλλον πλήρους φορολογικής νομιμότητας , που αυτή την στιγμή δεν υπάρχει .
    Ο τρόπος και οι μέθοδοι για να φτάσουμε σε ενα ιδανικό και δίκαιο αλλά οχι στραγγαλιστικό φορολογικό σύστημα δεν μπορεί να περιλαμβάνει αποσπασματικά μέτρα και στοιχεία εντυπωσιασμού για τους αδαείς με το πρόσχημα της μεταρρύθμισης.

    ευχαριστώ .

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:13 | Κ. Ιωαννίδης

    Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό δείτε τι ακριβώς κάνουν οι χώρες της Ευρώπης όπως Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία, Τσεχία, Κύπρο. Και βέβαια μην κοιτάτε προς Σκανδιναβία, όπου οι φόροι έχουν μία ασύλληπτη για τα Ελληνικά δεδομένα ανταποδοτικότητα στις επιχειρήσεις και στους πολίτες.

    Μία βασική αρχή ενός δίκαιου συστήματος τεχνικού προσδιορισμού του φόρου επιχειρήσεων, είναι ότι ΔΕΝ θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν ότι κάποιες πράγματι φοροδιαφεύγουν, διότι τότε βλάπτονται ανεπανόρθωτα όσες δεν φοροδιαφεύγουν. Εισάγουμε ένα δίκαιο και αναπτυξιακό σύστημα και φροντίζουμε να πιάσουμε τους φοροφυγάδες με μηχανοργάνωση, ελέγχους, κάποιους δείκτες ή άλλο τρόπο. Νομίζω πολλές φορές το ξεχνάμε αυτό και συγχέουμε την σύλληψη της φοροδιαφυγής με τους συντελεστές φορολόγησης.

    Επίσης οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν κάθε λίγο και διαφορετικό σύστημα που συνήθως τις επιβαρύνει όλο και περισσότερο, πρέπι να μπορούν να προγραμματίζουν. Σημειωτέον για μία μικρή ΕΠΕ η φορολογία των κερδών (πρακτικά των μόνων αμοιβών των εταίρων που εργάζονται νυχθημερόν σε αυτή) διαχρονικά, και με διάφορες αλλαγές όπως η κατάργηση της επιχειρηματικής αμοιβής, η αύξηση ποσοστού προκαταβολής φόρου, έχει την τελευταία δεκαετία ανέβει αρκετά. Μόνη εξαίρεση η μείωση του συντελεστή από 35% στο εύλογο για χώρες της ΕΕ 25%, επί κ. Αλογοσκούφη.

    Το λογικό θα ήταν τα διανεμόμενα κέρδη να ΜΗΝ φορολογούνται καθόλου στην πηγή αλλά στο προσωπικό εισόδημα (στην κλίμακα) και τα μη διανεμόμενα να φορολογούνται αυτοτελώς με έναν χαμηλό συντελεστή. Το σύστημα ίσχυε και πολύ παλαιότερα αλλά για λόγους εποπτείας και άλλων προβλημάτων εισήχθη η αυτοτελής φορολόγηση στην πηγή. Αν η νέα κυβέρνηση στην σημερινή φορολόγηση στην πηγή απλά προσθέσει και δεύτερη βαθμίδα φορολόγησης στο προσωπικό εισόδημα, είναι βέβαιο ότι πολλές μικρές ΕΠΕ δεν θα αντέξουν.

    Επίσης για τον προσδιορισμό των φορολογητέων κερδών θα πρέπει να αφαιρούνται ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ κάποιες σήμερα πλέον αναγκαίες δαπάνες, π.χ. η χρήση και τα τέλη κινητών τηλεφώνων των εργαζομένων σε εταιρείες με δραστηριότητα εκτός της έδρας τους.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:55 | ΠΑΠΑΠΑΣΧΑΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Αν εννοείτε να φορολογούνται τα πάντα στην πηγή και όχι να πηγαίνουν τα διανεμόμενα στην κλιμακα και εφόσον μπεί ένας συντελεστής αρκετά πιό υψηλός από το 10% τότε ναί.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 03:12 | Βασίλης Σταράκης

    Σ’ ότι αφορά τον τρόπο υπολογισμού των φορολογητέων κερδών, είναι ντροπή πια το λεγόμενο καθεστώς των «παραγωγικών δαπανών». Δεν είναι δυνατόν ο έφορος να κρίνει ποια δαπάνη είναι παραγωγική για μια επιχείρηση και ποιά όχι. Ο επιχειρηματίας κρίνει πάντα, που κάνει και τη δαπάνη, πληρώνοντας και το ΦΠΑ της κλπ.

    Η φορολογική ιστορία είναι τέτοια που ο καθένας μας ξέρει ότι αποτελεί τον καλύτερο τρόπο εκμαυλισμού των εφόρων.

    Ας σταματήσει. Και τέλος πάντων, αν το κράτος κρίνει ότι είναι αναγκαίο το κριτήριο αυτό, ας γυρίσει το ποτήρι ανάποδα κι ας ορίσει με τις σχετικές εγκυκλίους του όχι ποιές δαπάνες θεωρεί παραγωγικές (αφήνοντας όλες τις άλλες στην ευσυνειδησία επιχειρηματία και εφόρου), αλλά ποιές δαπάνες δεν θεωρεί παραγωγικές, οπότε αυτόματα οι πάντες δεν θα έχουν λόγο για παράνομη συναλλαγή και το κυριότερο, η κάθε επιχείρηση θα έχει ένα σταθερό κριτήριο για το τί και πώς θα δαπανήσει κάτι.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 02:58 | Βασίλης Σταράκης

    Δεν είναι κακό να αλλάζει συχνά η φορολογία των νομικών προσώπων.

    Κακή είναι η θεώρηση του εκάστοτε Υπ.Οικ. να την αλλάζει με εσωτερικά (ελλαδικά) κριτήρια. Σε μια διεθνοποιημένη οικονομία τα κριτήρια πρέπει να είναι κι αυτά διεθνοποιημένα. Διαφορετικά οι γείτονες μας περιμένουν…

    Έτσι, αν αλλάζουν οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες, καλό είναι να αλλάζουμες κι εμείς. Αν όχι, τότε ή επικρατεί η λογική του πελατειακού κράτους που λέει ο Πρωθυπουργός ή η λογική του λαϊκισμού και «γαία, πυρί μυχθήτω»…

    Αν θα πρέπει να αλλάξουμε κάτι, τότε αυτό θα πρέπει να αφρά τα αδιανέμητα κέρδη που χρησιμοποιούνται για επενδύσεις. Εκεί πρέπει να δώσουμε βάρος και πολύ ισχυρό κίνητρο, βάζοντας και κάποια κριτήρια ωφέλειας για την ελληνική οικονομία (π.χ. απασχόληση στην Ελλάδα κλπ).

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 01:39 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΛΙΑΚΟΣ

    Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΕΓΕΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΠΙΕΣΗΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ. ΤΑ ΑΔΙΑΝΕΜΗΤΑ ΚΕΡΔΗ ΕΑΝ ΠΑΡΤΑΜΕΙΝΟΥΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΛΟΥΝΤΑΙ ΑΡΧΙΚΑ ΑΥΤΟΤΛΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΙΧΕΙΑ ΜΕ ΤΗΚΟΙΝΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟΣ Ο ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ

    ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑΝΑΚΟΜΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ. 500 Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ

    ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ, ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΣΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 00:56 | Αειφόρος

    Το παρόν κείμενο αναρτάτε στα θέματα Φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και Φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων λόγο της συνάφειας των θεμάτων

    Σύμφωνα με την Σύσταση 193 του 2002 του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας που η Ελλάδα έχει αποδεχτεί αλλά δεν έχει εφαρμόσει:

    «ΙΙ. ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ
    6. Για λόγους κοινωνικής αρμονίας, επιβάλλεται να υπάρχουν ισχυροί δημόσιοι και ιδιωτικοί τομείς (της οικονομίας) καθώς και ισχυρός συνεταιριστικός και αλληλοβοηθητικός τομέας, αλλά και άλλες κοινωνικές και μη-κυβερνητικές οργανώσεις. Οι κυβερνήσεις οφείλουν, στα πλαίσια αυτά, να υιοθετήσουν μια ευνοϊκή πολιτική και ένα νομικό καθεστώς, τα οποία να συμφωνούν με την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά των συνεταιρισμών, και να έχουν ως βάση τις συνεταιριστικές αξίες και αρχές» ( Συνεταιριστικές Αρχές και Αξίες http://www.diktio-kapa.dos.gr/keimena/arxes.pdf )

    Δείτε Σύσταση 193 της ΔΟΕ http://www.diktio-kapa.dos.gr/keimena/Sistasi193.pdf

    Σύμφωνα με τα παραπάνω είναι φανερή η ανάγκη ξεχωριστού νομικού καθεστώτος του κάθε τομέα γιατί έχουν διαφορετικούς στόχους.

    Φορολόγηση εισοδήματος νομικών προσώπων και διαφοροποίηση των συντελεστών φορολόγησης των διανεμόμενων και των αδιανέμητων κερδών.

    Οι συνεταιρισμοί που ενεργοποιούνται σε όλους τους τομείς της οικονομίας στον υπόλοιπο κόσμο πέρα από αυτούς που γνωρίζουμε στην Ελλάδα, περιλαμβάνονται σίγουρα στις επιχειρήσεις που περιέγραψε για πρώτη φορά ο κ. Πρωθυπουργός στην περσινή έκθεση της Θεσσαλονίκης, επιχειρήσεις που επανα-επενδύουν τα κέρδη τους και δεν τα κάνουν μερίσματα επενδυτών.
    Μέρος του κοινόκτητου ταμείου τους εκτός από την ανάπτυξη της επιχείρησης αφιερώνεται σε κοινωφελείς υπηρεσίες.

    Έτσι αναγνωρίζεται ο διπλός τους ρόλος επιχειρηματικός και κοινωνικός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    «Η συμβολή των συνεταιρισμών στους κοινοτικούς στόχους αποτελούν θεμελιώδη συνιστώσα για την επίτευξη της Στρατηγικής της Λισσαβόνας ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα εταιρικής μορφής που μπορεί να εξυπηρετεί ταυτόχρονα επιχειρηματικούς και κοινωνικούς στόχους με τρόπο αλληλοενισχυτικό… Υπάρχει συνεπώς σαφή ανάγκη να καταβληθούν προσπάθειες σε κοινοτικό επίπεδο για να εξασφαλιστεί ότι ο ρόλος των συνεταιρισμών λαμβάνεται πλήρως υπόψη σε όλα τα σχετικά κοινοτικά προγράμματα» Δείτε παράγραφο 4 http://www.diktio-kapa.dos.gr/keimena/KeimenoEE.pdf

    Επίσης αναγνωρίζεται de facto η κοινωνική τους ευθύνη

    «23. Οι εργατικοί συνεταιρισμοί και τα συστήματα συμμετοχής, καθώς και άλλες επιχειρήσεις με την μορφή συνεταιρισμών, φορέων αλληλασφάλισης και ενώσεων, ενσωματώνουν στη δομή τους τα ενδιαφέροντα άλλων παραγόντων και αναλαμβάνουν αυτόματα τις κοινωνικές ευθύνες τους και τις ευθύνες απέναντι στον πολίτη.»

    http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/el/com/2001/com2001_0366el01.pdf
    Προώθηση ενός ευρωπαϊκού πλαισίου για την εταιρική κοινωνική ευθύνη
    Πράσινη Βίβλος Βρυξέλλες 18.7.2001 COM (2001) 366 τελικό
    Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

    Λόγω του ότι επενδύουν στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών σε χώρες όπως η Ισπανία οι συνεταιρισμοί των 11.000.000 μελών απολαμβάνουν την μισή φορολογία από τις άλλου είδους επιχειρήσεις ( ενδεικτικό video του συνεταιριστικού κινήματος στην Ισπανία που αναδεικνύει ότι πράγματι ενεργοποιούνται σε όλους τους τομείς της οικονομίας http://www.cepes.es/listado.cfm?padre=35&idSeccion=326&idsec=sec_00 )

    Στην Ελλάδα η συνεταιριστική Νομοθεσία αντιμετωπίζει τους αστικούς συνεταιρισμούς ως μια άλλη μορφή επιχειρήσεις επενδυτών σε αντίθεση με τις διεθνές συνεταιριστικές αξίες και αρχές και τους εξαναγκάζει να συμπεριφέρονται έτσι, δεν έχουν την διπλή υπόσταση κοινωνική και οικονομική

    Φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων

    Στους αστικούς καταναλωτικούς συνεταιρισμούς σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία δεν υπάρχει μέριμνα διαχωρισμού του πλεονάσματος και τον κερδών, αναφέρονται όλα τα έσοδα ως κέρδη.

    Σύμφωνα με την διεθνή συνεταιριστική νομοθεσία: π.χ. ένας καταναλωτικός συνεταιρισμός διαθέτει όλα του τα είδη προς τα μέλη του στο κόστος ( τιμή αγοράς προϊόντων + λειτουργικό κόστος ). Δεν γνωρίζει όμως τα λειτουργικά κόστη και έτσι χρεώνει τα προϊόντα με μια τιμή ασφαλείας μεγαλύτερη. Στο τέλος της χρονιάς επανακαθορίζει την τιμή προς τα κάτω και επιστρέφει το πλεόνασμα στα μέλη, δηλαδή μέρος των δικών τους χρημάτων που έχουν δώσει. Αυτά τα χρήματα σε όλο τον κόσμο εκτός από την Ελλάδα όσων γνωρίζουμε δεν φορολογούνται.

    Η εφαρμογή μιας γνήσιας συνεταιριστικής νομοθεσίας και στην φορολογική Νομοθεσία θα συμβάλλει ως κίνητρο στην δημιουργία τουλάχιστον καταναλωτικών συνεταιρισμών. Οι καταναλωτικοί συνεταιρισμοί ως θεσμός αυτοβοήθειας με αυτοχρηματοδότηση στην υπόλοιπη Ευρώπη λειτουργούν ως κυματοθραύστες στην άνοδο των τιμών, ως ένας εναλλακτικός τρόπος αγοράς που αναγκάζει και τους ιδιώτες να συνετιστούν στην πολιτική πωλήσεων τους, προσφέροντας ένα πρόσθετο σταθεροποιητικό σύστημα στην αγορά, απελευθερώνοντας πόρους για κοινωφελείς έργα για την κοινωνία. Πόρους που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος μας, αυτή την δύσκολή στιγμή που περνάει, για να ανακατευθύνει από τα Super Market των πολυεθνικών που πουλάνε με κέρδος 150% http://www.greekretail.gr/articles/2418/index.html προς κοινωφελή έργα.

    Δείτε καταναλωτικοί Συνεταιρισμοί Ευρώπης των 25.000.000 μελών http://www.eurocoop.coop/home/en/default.asp

    Η εφαρμογή μιας γνήσιας συνεταιριστικής νομοθεσίας είναι μια από τις υποχρεώσεις της Ελλάδας που δεν έχει ανταποκριθεί, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τουλάχιστον για τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Συνεταιριστικής Εταιρείας που θα έπρεπε να εφαρμοστεί από τις 18 Αυγούστου του 2006 http://www.diktio-kapa.dos.gr/keimena/KeimenoEE.pdf παραγ. 3.1

    Αυτήν την στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνά κατά πόσο εφαρμόστηκε αυτός ο θεσμός http://www.coopseurope.coop/spip.php?article747

    « Οι συνεταιρισμοί φέρνουν πάντα λύσεις σε περιόδους κρίσης»

    Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας « Απαντήσεις για την παγκόσμια Οικονομική Κρίση- Η ανθεκτικότητα των συνεταιρισμών σε περιόδους κρίσης» http://www.diktio-kapa.dos.gr/keimena/anthektikotita.pdf
    Η έκθεση του ΔΟΕ υιοθετήθηκε από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ και με πρότασή του http://www.diktio-kapa.dos.gr/keimena/kateyuintiries%20grames.pdf προς την Γ.Σ. ανακηρύχθηκε το 2012 για την προώθηση των συνεταιρισμών και του Διεθνούς Νομικού Πλαισίου που τους διέπει, αναγνωρίζοντας την συμβολή τους στην καταπολέμηση της κρίσης και της σταθερότητας που επιβάλλουν στο οικονομικό στερέωμα Δείτε http://www.ica.coop

    Μια διεθνή πρόταση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για το νομικό πλαίσιο των συνεταιρισμών
    http://www.diktio-kapa.dos.gr/keimena/kateyuintiries%20grames.pdf

    Αυτή η στιγμή με τις αλλαγές του φορολογικού νομοσχεδίου μπορεί να είναι η κατάλληλη να απαντήσουμε στην παγκόσμια οικονομική κρίση όπως τα 800.000.000 μέλη των συνεταιρισμών http://www.ica.coop/coop/statistics.html και υιοθετεί όλη η Παγκόσμια Κοινότητα.

  • ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΑΔΙΑΝΕΜΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΝΕΜΟΜΕΝΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΚΛΙΣΗ. ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΘΕΙ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΩΝ ΑΔΙΑΝΕΜΗΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΗΤΕ ΣΕ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΗΤΕ ΣΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ.

    ΟΙ ΥΠΑΡΧΟΝΤΕΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΠΙΧ/ΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΑΣΠΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΕΙ.
    ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΗΡΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ. ΠΟΛΛΟΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΤΙΣ ΔΟΥ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ.

    ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΙΑΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΠΗΓΗΣ.

    ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΕΣ
    ΔΙΠΛΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΠΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Α.

    ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΚΑΘΑΡΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΛΑΘΟΣ (ΑΠΟ ΠΗΓΕΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΗΚΑΝ ΣΕ ΕΝΑ-ΔΥΟ ΒΡΑΔΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΑΓΟΡΑΣ).

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ.
    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ. ΘΕΣΠΙΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ.
    ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΛΕΚΤΙΚΟ ΣΩΜΑ Η ΥΠΕΕ(ΣΔΟΕ) ΜΕ ΣΥΝΘΕΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΕΒΕΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΠΑΓΓ. ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΩΝ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΕΛΕΚΤΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ.

    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ
    ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 00:34 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ

    Το προτεινόμενο μέτρο θα οδηγήσει την φορολόγηση των επιχειρηματικών κερδών πρακτικά στο 40%, δηλαδή υψηλότερα και από αυτή που ήταν 10 χρόνια πρίν. Σε ένα περιβάλλον όπου όλες οι βαλκανικές χώρες και η Κύπρος έχουν συντελεστές 10-15%, το πρώτο πράγμα που θα δεί κανείς θα είναι επιχειρήσεις να μεταφέρουν τις έδρες τους εκτός Ελλάδας, και να ιδρύουν εδώ υποκαταστήματα που θα παρουσιάζουν μηδενικά κέρδη.
    Ειλικρινά αδυνατεί να καταλάβει κανείς πως το μέτρο αυτό θα ευνοήσει τις ξένες και εγχώριες επενδύσεις, όταν ο χρόνος απόσβεσης μιάς αρχικής επένδυσης μπορεί να αυξηθεί σπό 30%-50%.
    Το μέτρο αυτό δεν θα είχε καμμία έννοια εαν εφαρμοζόταν το σύστημα που προτείναμε στην προηγούμενη ενότητα, δηλαδή του ενιαίου flat tax rate. Στην περίπτωση αυτή θα εφαρμοζόταν ένα tax rate στην πηγή, στην προκειμένη περίπτωση στο νομικό πρόσωπο.
    Είναι επίσης σημαντικό να διευκρινισθεί αν θα υπάρχει επιστροφή φόρου σε περιπτώσεις που ο φόρος της κλίμακας είναι μικρότερος από τον προπληρωμένο φόρο της εταιρείας. Π.χ. μέρισμα 30.000 Ευρώ, χωρίς άλλο εισόδημα, έχει φορολογηθεί στην πηγή με 25% ήτοι του αναλογεί φόρος 7.500 Ευρώ. Βάσει κλίμακας (ελευθέρων επαγγελματιών) θα του αναλογεί φόρος 4.725 και θα προκύωει μία διαφορά προς επιστροφή της τάξης των: 2.275 Ευρώ. Επίσης τι θα γίνει όταν θα υπάρχουν ζημιές? Θα υπάρχει συμφηφισμός με κέρδη επομένων χρήσεων (όπως π.χ. συζητιέται για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές)?
    Θα πρέπει να γίνει επίησης κατανοητό, ό,τι ο μέτοχος μιάς εταιρείας, ως επι το πλείστον, δεν είναι ένας εισοδηματίας που κάθεται και εισπράττει ενοίκια ή ένας μισθωτός που κάθε μήνα βρέξει-χιονίσει έχει το μηνιάτικο στην τράπεζα (βλ. π.χ. Δημοσίους Υπαλλήλους). Αντίθετα είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης και δημιουργίας πλούτου της εταιρείας, αλλά ταυτόχρονα και ο κύριος υπεύθυνος που θα υποστεί τις συνέπειες των όποιων αστοχιών. Το λεγόμενο επιχειρηματικό ρίσκο, και η αρχική επένδυση λοιπόν δεν πρέπει να υπερφορολογούνται.

    Με εκτίμηση,

    –Δημήτρης Δούκας

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 23:29 | Ηλίας

    Επειδή στην Ελλάδα δεν εφαρμόζονται αρχές εταιρικής διακυβέρνησης, καλό θα ήταν να φορολογούνται τα κέρδη με ένα χαμηλό συντελεστη και επιπλέον να φορολογείται κα ι ο τζίρος με ένα χαμηλό συντελεστή. Έτσι δε θα τιμωρούνται οι ειλικρινείς επιχειρηματίες και θα υπάρχει μικρότερο κίνητρο να εμφαν΄λιζοντια πλασματικές δαπάνες.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 23:04 | Κεπαπτζογλου Πετρος

    Οσο πιο απλο, τοσο πιο καλο. Διανεμομενα κερδη να φορολογουνται στο
    φυσικο προσωπο. Αδιανεμητα ή επενδυονται εντος τριετιας χωρις φορολογηση ή μετα την παροδο τριετιας διανεμονται στους δικαιουχους.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 23:48 | GL

    Το καθεστώς φορολόγησης θα πρέπει να είναι τέτοιο που να ευνοεί τις επενδύσεις. Οι γείτονες έχουν ελάχιστη φορολόγηση, ειδικά στη Βόρειο Ελλάδα το βιώνουν οι χιλιάδες άνεργοι.

    Γενικά να έχοθμε στο μυαλό μας ότι όταν υπάρχει arbitrage στις αγορές υπάρχει σίγουρο κέρδος.

    Απλό παράδειγμα.

    Έστω ότι έχω εταιρία η οποία εισάγω μια πρώτη ύλη την οποία την επεξεργάζομαι για να παράγω το προϊόν μου.

    Έστω ότι το κόστος της εισαγώμενης πρώτης ύλης είναι 80.000
    και οι πωλήσεις μου είναι 130.000 ευρώ. Άρα κέρδος 50.000 ευρώ το οποίο το φορολογούμαι με 25%, άρα πληρώνω φόρο 12.500 ευρώ.

    Εναλλακτικά μπορώ να κάνω το εξής.
    Δημιουργώ μια εταιρία στην Κύπρο η οποία εισάγει την πρώτη ύλη που χρειάζομαι. η εταιρία πληρώνει 80.000 ευρώ για το εμπόρευμα και το πουλάει στην εταιρία μου στην Ελλάδα 130.000 ευρώ.

    Συνεπώς η κυπριακή εταιρία έχει κέρδη 50.000 τα οποία φορολογείται με 10% δηλ. 5.000 φόρο.

    Η ελληνική εταιρία εισαγει με κόστος 130.000 και πουλάει με 130.000 άρα μηδενικά κέρδη, άρα μηδέν φόρος.

    Όλα αυτά λόγω της διαφοράς στην φορολόγηση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Γιατί να μην το κάνει λοιπόν ο επιχειρηματίας? Ποιο το όφελος για το κράτος?

    Αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν ώστε να καταλήξετε σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο φορολόγησης των νομικών προσώπων. Και βασική προϋπόθεση να είναι δεσμευτικά σταθερό για πολλά χρόνια, δείχνοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα σοβαρό επενδυτικό περιβάλλον.

    Σημαντικότερη είναι η δέσμευση για ένα φορολογικό περιβάλλον σταθερό για τουλάχιστο 15 χρόνια ώστε να γνωρίζουν οι επιχειρηματίες τους κανόνες του παιχνισιού. Διαφορετικά γιατί κάποιος να ρισκάρει όταν δενξέρει τι θα του ξημερώσει?

    φιλικά,
    Γιώργος

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:10 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΡΑΣ

    Ας ξεκινησουμε τη σκεψη μας σημειωνοντας οτι καποιους βασικους κανονες και στη συνεχεια τις προτασεις :

    – Η αποδοση μιας ενπενδυσης/επιχειρησης σχετιζεται με το επιχειρηματικο ρισκο που αναλαμβανει ο επενδυτης. Στη συγκεκριμενη συγκυρια το ρισκο (λογω της κρισης ) εχει αυξηθει υπερογκα και παραλληλα εμφανιζεται η προθεση μειωσης της αποδοσης και με διαφορα φορολογικα μετρα (περαν προφανως της τραγικης καταστασης της αγορας που μειωνει τα κερδη)..Αυτο θα ξωθησει πολλους επενδυτες /επιχειρηματιες σε μειωση των επενδυσεων τους και αυξηση της ανεργιας.

    – Φορολογικη δικαιοσυνη: Υπαρχουν επιχειρησεις που δεν «ΚΛΕΒΟΥΝ» ουτε ενα ευρω δηλωνοντας ολα τα εισοδηματα τους και πληρωνοντας ολες τις ασφαλιστικες εισφορες τους.
    Την ιδια στιγμη που βλεπουν γυρω τους την τεραστια φοροδιαφυγη και εισφοροδιαφυγη να ανθει και επιπλεον να τους δημιουργει ΑΘΕΜΙΤΟ ανταγωνισμο. Σε τελικη αναλυση για να εισπαρξει καποιος μερισματα η Αμοιβες Δ.Σ. πρεπει η Εταιρεια να ΔΗΛΩΝΕΙ ΚΕΡΔΗ !!! (αρα και το κρατος να εισπαραττει φορους).Συνεπως μια αυξηση της φορολογιας των καθε μορφης διανεμομενων κερδων απλα θα επιδεινωσει περαιτερω το περι δικαιου αισθημα και θα εξωθησει καποιες ακομα επιχειρησεις στην φορδιαφυγη/φοροαποφυγη (πχ Κυπριακες Εταιρειες – που δεν θεωρούνται καν off shore μια και ειναι στην Ε.Ε. και εχουν συντελεστη φορολογιας 10%).Ειναι εξ αλλου παγκοσμιως γνωστο οτι η αυξηση του συντελεστη φορολογιας πανω απο ενα επιπεδο αυξανει τη ροπη προς φοροδιαφυγη.Το ποιο ειναι το οριο του συντελεστη εξαρταται και απο τις εναλλακτικες επιλογες που υπαρχουν καθε στιγμη.

    Σημερα τα διανεμομενα κερδη των Α.Ε. φορολογουνται με 32,5% για μερισματα και 35% για Αμοιβες Δ.Σ.. Περαν του γεγονοτος οτι ειναι εντελως παραλογη αυτη η διαφοροποιηση μεταξυ μερισματων και Αμοιβων Δ.Σ. (που θεσπιστηκε μολις πριν λιγους μηνες), θα ηθελα να τονισω οτι η αποψη μου συνοψιζεται στην εξης προταση :

    Στην Ελληνικη πραγματικοτητα , η φορολογηση της επιχειρησης και αυτη του επειχειρηματια/μετοχου πρεπει να αντιμετωπιστουν κατω απο ενα ενιαιο πρισμα, μια και η συντριπτικη πλειοψηφια των επιχειρησεων ειναι αμιγως οικογενειακες.Συνεπως η φορολογια αδιανεμητων κερδων και η φορολογια διανεμομενων κερδων σχετιζονται αμεσα.

    ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΔΙΑΝΕΜΗΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ : ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ 18 %

    Προφανως η κατευθυνση ειναι η φορολογια αδιανεμητων καρδων να ειναι χαμηλοτερη απο τα διανεμομενα. Αυτο εχει ως προφανη στοχο την προκληση νεων επενδυσεων απο τις εταιρειες.
    Θα ηθελα ομως να τονισω και μια επιπλεον παραμετρο : Στην χωρα μας οι περισσοτερες οικογενειακες εταιρειες ειναι υπερδανεισμενες και συνεπως εχουν αμεση αναγκη αυξησης των ιδιων κεφαλαιων τους για την βελτιωση της ρευστοτητας τους.Συνεπως ΔΕΝ θα πρεπει να συνδυαστει η μειωμενη φορολογηση των αδιανεμητων ΜΟΝΟ με την δημιουργια νεων επενδυσεων.Θα πρεπει τα αδιανεμητα κερδη να φορολογουνται με χαμηλοτερο συντελεστη ανεξαρτητα εαν θα δημιουργησουν νεες επενδυσεις η θα ενισχυσουν την ρευστοτητα της εταιρειας (αν πραγματικα θελουμε να εχουμε στο μελλον υγιεις μικρομεσσαιες επιχειρησεις).
    Ενας τετοιος συντελεστης αδιανεμητων κερδων θα ΠΥΡΟΔΟΤΟΥΣΕ νεες επενδυσεις ειτε εξυγιανση υπερδανεισμενων επιχειρησεων (μια και θα ειχαν σημαντικο κινητρο να μην διανειμουν τα κερδη τους).

    ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΝΕΜΟΜΕΝΩΝ ΚΕΡΔΩΝ : Στην ΕΤΑΙΡΕΙΑ με συντελεστη 35%

    Ο συντελεστης αυτος θα εφαρμοζεται σε ολα τα διανομενα κερδη (ειτε μερισματα , ειτε Αμοιβες ΔΣ), και θα αποτελει τη μεγιστη δυνατη φορολογηση τους. Παραλληλα θα δηλωνονται τα ποσα καθως και οι καταβληθεντες φοροι στην προσωπικη δηλωση του φυσικου προσωπου , ωστε σε περιπτωση που απο τον υπολογισμο του φορου του φυσικου προσωπου προκυψει οτι εαν ειχαν συνυπολυγιστει στα λοιπα εισοδηματα θα ειχαν πληρωσει χαμηλοτερο φορο, να γινεται επιστροφη της διαφορας του ποσου αυτου. Ετσι για παραδειγμα : Μερισματα ύψους 200.000 ευρω θα φορολογηθουν με 35% στην πηγη χωρις να πληρωσουν επιπλεον φορο (που θα τους αναλογουσε εαν προστιθεντο στη δηλωση φυσικου προσωπου). Απο την αλλη μερισματα υψους 30.000 ευρω (χωρις υπαρξη αλλων εισοδηματων) θα δικαιουντο επιστροφης 6.000 ευρω (με τις σημερινες κλιμακες) μια και η φορολογηση τους στην κλιμα θα οδηγουσε σε φορο 4.500 ευρω (ενω θα ειχαν παρακρατηθει στην πηγη 10.500 ευρω).
    Με αυτον τον τροπο μιγμα φορλογικης πολιτικης επιτυγχανεται :
    1) Μειωση των συντελεστων φορολογησης των αδιανεμητων κερδων με προφανη θετικα αποτελεσματα (αυξηση επενδυσεων, εξυγιανση υπερχρεωμενων επιχειρησεων, θετικη αντιδραση απο διεθνεις αγορες με αμεση μειωση του κοστους δανεισμου κρατους κ επειχηρησεων).
    2) Αυξηση των συντελεστων φορολογησης των διανεμομενων κερδων αλλα με μεγιστο οριο το 35% για την αποφυγη αυξησης της φοροδιαφυγης , με ταυτοχρονη δικαιοσυνη για τα μικρα ποσα διανεμομενων μεσω του μηχανισμου επιστροφης φορου (με μεγιστη επιστροφη μεχρι 10%).
    3) Επιλεον για να αποφευχθει η μειωση των εσοδων του κρατους θα πρεπει να οριστει οτι απο το συνολο των φορλογητεων κερδων ενα ελαχιστο ποσοστο της ταξης του 35% αυτων, θα πρεπει υποχρεωτικα να διανεμεται.
    4) Φυσικα εφοσον ο συντελεστης αδιανεμητων κερδων θα ειναι στο 18% ΔΕΝ ΝΟΟΥΝΤΑΙ πλεον οποιασδηποτε αλλες φοροαπαλλαγες στις επιχειρησεις !!!! (με αποτελεσμα την περαιτερω εξοικονομηση χρηματων για το κρατος).

    Συμπερασμα
    Μια τετοια συνολικη προταση , θα οδηγουσε σε αυξηση των φορολογικων εσοδων (και λογω της μειωσης του συντελεστη αδιανεμητων κερδων), σημαντικη αυξηση των επενδυσεων, βελτιωση της ρευστοτητας των μικρομεσσαιων επιχειρησεων, μειωση των ιδρυσεων Κυπριακων εταιρειων (και αλλων τροπων φοροαποφυγης), που παιρνει εκρηκτικες διαστασεις καθε μερα, επβραβευση απο τις εγχωριες και ξενες αγορες (που μας ενδιαφερει για το κοστος δανεισμου της χωρας και των επιχειρησεων) και τελικα ΔΕΝ θα τιμωρουσε τις συνεπεις επιχειρησεις με υπερογκη φορολογια την στιμγη που υφιστανται αθεμιτο ανταγωνισμο απο αλλες ομοειδεις που φοροδιαφευγουν ΑΣΥΣΤΟΛΑ (και που συνεπως δεν τους “καιγεται καρφακι” για τους συντελεστες φορολογιας που θα ανακοινωσετε μια και δεν δηλωνουν κερδη – το κρατος δεν εισπραττει εσοδα και αυτοι εισπραττουν ολα τα εισοδηματα τους “μαυρα”).

    Ευχαριστω για την υπομονη ΣΑΣ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:58 | Γιάννης Θ.

    Αν η χώρα μας μετέχει τις παγκοσμιοποίησης και της Ε.Ε. τότε κάθε κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση θέλει πολύ προσεχτικές κινήσεις. Δεν είναι και πολύ μακριά η Βουλγαρία με το αυτοκίνητο (πριν την κατολίσθηση των Τεμπών) απέχει 6 ώρες από την Αθήνα 1 έως 1,5 ώρα από Θεσσαλονίκη, μια απόσταση που 10 έως 15% διαφορά στο φόρο εισοδήματος αξίζει να διανύσει κανείς. Επίσης ας έχουμε υπόψη μας ότι ο ΦΠΑ στη γειτονική χώρα είναι μόλις 16% δηλαδή 3 μονάδες χαμηλότερος. Χώρια τα πολύ χαμηλά μεροκάματα και τα ενοίκια, ακόμα και η αγορά ενός αυτοκινήτου.
    Επίσης στην Κύπρο η φορολογία σε μια καθ‘ όλα νόμιμη εταιρεία είναι μόλις 10% και ισχύει με τους γείτονες συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας.
    Προσοχή λοιπόν σε κάθε βήμα. Έχω την εντύπωση ότι κάθε οικονομική μονάδα που φεύγει δύσκολα επαναπατρίζεται. Ο κάθε άνεργος είναι μια πληγή στα σωθικά της χώρας…

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:13 | Τριδήμας Μιχαήλ

    Ακούγεται καλό εφόσον «ζυγισθεί» καλά.Μεγαλύτερος συντελεστής φορολόγησης για τα φυσικά πρόσωπα και μικρότερος για τα νομικά.Αρκεί να μην περαστούν τα όρια και αρχίσουν οι επιχειρηματίες να «ξενιτεύονται» για να μπορέσουν να επιβιώσουν.Σε απλά ΕΛΛΗΝΙΚΑ. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ λαμβάνοντας υπόψη μας και το περιβάλλον μας διότι Η ΚΥΠΡΟΣ , Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ , ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ κλπ περιμένουν τους απογοητευμένους επιχειρηματίες και επενδυτές για να δώσουν ώθηση στις οικονομίες τους.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:32 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΩΡΑΣ

    Κάθε επιχείρηση διαφοροποιεί τους πελάτες της με κάθε λογής κριτήρια. Θα μπορούσε η Ελληνική πολιτεία να διαχωρίσει τις επιχειρησεις με βάση την ευκολία που της παρέχουν για έλεγχο. Να καθιερώσει για παράδειγμα την ηλεκτρονική συνδεση επιχειρησεων με τους server του Υπουργείου οικονομικών για online ελεγχο και σε αυτές τις επιχειρήσεις να μειώσει τον φόρο εισοδήματος. Καθημερινά οι επιχειρήσεις αυτές να στέλνουν τα στοιχεία τους στις εφορίες και να είναι ανοιχτές σε κάθε ενδεχόμενο ελεγχο. καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται.
    Στις επιχειρήσεις που ο ελεγχος ειναι δύσκολος, κυρίως λόγω μεγέθους, η φορολογία να ορίζεται με βάση τις επιθυμίες της Πολιτείας, όχι όμως με άμεσες αλλαγές αλλά με αλλαγές που θα ισχύσουν σε μια διε΄τια από την ψήφιση του νόμου.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:00 | Ευάγγελος Καλαμάκης

    Προτείνω να μην αλλάξει καθόλου η φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων και εί δυνατόν, να δεσμευθεί τα κράτος με κάποιο τρόπο ότι δεν θα την αλλάζει για τουλάχιστον 10-15 χρόνια κάθε φορά.

    Χρειαζόμαστε επενδύσεις (ημεδαπές ή αλλοδαπές) και το ζητούμενο είναι το σταθερό περιβάλλον φορολόγησης.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:39 | ΗΡΑΚΛΗΣ

    Μεγάλο τμήμα των επαγγελματιών έχει δομήσει την επαγγελματική του δραστηριότητα, έχει αναλάβει δεσμεύσεις και υποχρεώσεις βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες με βάση το ισχύον καθεστώς λειτουργίας των προσωπικών εταιρειών, των ΕΠΕ και των Α.Ε. Η επιλογή κάποιας μορφής εταιρείας έγινε, μεταξύ άλλων, λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο φορολόγησης των εταίρων.
    Με τα υπάρχοντα δεδομένα, επαγγελματίες έχουν «κλείσει» δουλειές, έχουν δώσει εκπτώσεις σε συμβάσεις έργου, και γενικά έχουν οργανώσει την διεκπεραίωση εργασιών σε βάθος 1, 2 ή και 5 χρόνων.
    Επομένως, οι όποιες αλλαγές προταθούν πρέπει να είναι σταδιακές και να γίνουν σε βάθος χρόνου, ειδάλλως οι παραπάνω εταιρείες θα βρεθούν οικονομικά μετέωρες, και πλήθος από αυτές είναι βέβαιο ότι θα κλείσουν.
    Τα παραπάνω αφορούν ιδιαίτερα τις προσωπικές εταιρείες όπου τα οικονομικά της εταιρείας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα οικονομικά των φυσικών προσώπων.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:07 | Τασιγεώργος Γαβριήλ

    Το να πει ο καθένας εδώ ένα νούμερο είναι μάλλον αντιπαραγωγικό και ατέρμονο. Η όποια αλλαγή εδώ θα πρέπει να γίνει με γνώμωνα τα έσοδα του κράτους ΚΑΙ της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας. Υπάρχουν ευρωπαϊκές οικονομίες που τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα από εμάς σε αυτό το θέμα (και θέτουν και τον πήχη στον διακρατικό ανταγωνισμό άμεσων ξένων επενδύσεων) που μπορούμε να συγκρίνουμε και να αντιγράψουμε όπου απαιτείται.
    Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλες θέσεις στην κατάταξη γιατί τότε αντί να αυξηθεί η φορολογητέα ύλη θα μειωθεί και θα μειωθούν και θέσεις εργασίας μαζί της.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:04 | nikos

    όλο το σύστημα θέλει απλούστευση. παράδειγμα ο φόρος των επιχειρήσεων να υπολογίζεται με π.χ. 2% επι του τζίρου, και όλος ο ελεγκτικός μηχανισμός να είναι στους δρόμους να ελέγχει την διακίνηση και την τιμολόγηση.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:38 | Θεμιστοκλης Ελευθεροπουλος

    Η αποφαση για μειωση η αυξηση των φορολογικων συντελεστων Ημεδαπων Α.Ε &Ε.Π.Ε οπως επισης και προσωπικων Εταιρειων & Επιχειρησεων δεν ειναι απλη υποθεση.Εχω την εντυπωση οτι δεν εχεται πληροφορηση και βλεπεται μονο αριθμους και μεσω της Διαβουλευσης προσπαθειται να εκμαευσεται συγκαταθεση για αυξησεις συντελεστων φορολογιας για ενα Δικαιο Φορολογικο συστημα.Δεν εχεται ομως την πραγματικη εικονα της αγορας η την εχεται και φοβαστε να τολμησεται.Πριν την καταθεση του φορολογικου Νομοσχεδιου θα επρεπε κατα την γνωμη μου να προηγηθουν σε συνεργασια με το Υπουργειο Κοινωνικης Ασφαλισης οι κατωθι αποφασεις που θα εξυγιανουν το Φορολογικο τοπιο
    1 Αυξηση των Συλογικων Συμβασεων εργασιας κατ εκτιμηση 30% για τον πρωτο χρονο.(για τον Ιδιωτικο Τομεα}
    2 Καταργηση της ανωτατης ασφαλιστικης κλασεως που υπολογιζονται οι εισφορες
    3 Μειωση των συντελεστων παρακρατησης φορου εισοδηματος που ισχυουν σημερα κατα 30%
    Τα ανωτερω μετρα θα εξυγιανουν το Ασφαλιστικο & ταυτοχρονα θα απεικονησουν κατα 90% την πραγματικη εικονα των αποτελεσματων χρησης & εκμεταλευσης των εταιριων & επιχειρησεων καθως επισης και τα αποθεματα τελος χρησης
    4 Οι συντελεστες φορολογησης των εταιριων & προσωπικων επιχειρησεων να παραμεινουν ως εχουν
    5 Να μην φορολογουνται τα μερισματα καταργηση του 10% που ισχυει σημερα
    6 Ευελικτο βιβλιο παραγωγης κοστολογιου για τις μεταποιητικες επιχειρησεις ανεξαρτητου οριου κυκλου εργασιων & για τις εμπορικες βιβλιο αποθηκης κατα την εισαγωγη & εξαγωγη

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:42 | thatz

    Η φορόληγηση του μερίσματος είναι άκρως ικανοποιητική (διανεμόμενα). Για τα αδιανέμητα ο ισχύων συντελεστής χωρίς περίπλοκους τρόπους αποθεματικών (αντι-κοινοτική ενίσχυηση Ν. 2003 κ.ο.κ οι επιχειρήσεις τα επέστρεψαν έντοκα, τριβή με τις αρχές , πηγή διαφορών και διαφθοράς)