Άρθρο 42 Πειθαρχική ευθύνη υπαλλήλων – Πειθαρχικό συμβούλιο

1. Οι υπάλληλοι του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.) υπέχουν πειθαρχική ευθύνη σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 106 επ. του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007, Α΄ 26).
2. Η μη τήρηση της υποχρέωσης εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας κατά το άρθρο 40 συνιστά ιδιαίτερο πειθαρχικό παράπτωμα, το οποίο τιμωρείται με τις ποινές που προβλέπονται στο άρθρο 109 του Υπαλληλικού Κώδικα.
3. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Ταμείου, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συγκροτείται πενταμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο, αρμόδιο για την πειθαρχική ευθύνη των υπαλλήλων του Ταμείου. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται ο ειδικότερος τρόπος λειτουργίας του Πειθαρχικού Συμβουλίου, καθώς και κάθε άλλο τεχνικό ή λεπτομερειακό ζήτημα.
4. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Ταμείου έχει διετή θητεία και αποτελείται από: α) τον Πρόεδρο, ο οποίος είναι πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή εφέτης ή πρόεδρος πρωτοδικών ή πρωτοδίκης των διοικητικών ή των πολιτικών δικαστηρίων με τον αναπληρωτή του, οι οποίοι υποδεικνύονται από τον Πρόεδρο του οικείου δικαστηρίου ή από τον προϊστάμενο της οικείας εισαγγελίας, β) ένα (1) μέλος από το κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.), το οποίο είναι πάρεδρος ή δικαστικός πληρεξούσιος του Ν.Σ.Κ. με τον αναπληρωτή του, οι οποίοι υποδεικνύονται από τον Πρόεδρο του Ν.Σ.Κ., γ) ένα (1) μέλος, το οποίο είναι μόνιμος υπάλληλος, προϊστάμενος Διεύθυνσης Υπουργείου, Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Περιφέρειας ή ΝΠΔΔ, με τον αναπληρωτή του, οι οποίοι δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και δ) δύο (2) αιρετούς εκπροσώπους με τους αναπληρωτές τους, οι οποίοι είναι μέλη του πενταμελούς Υπηρεσιακού Συμβουλίου, στο οποίο υπάγεται ο διωκόμενος υπάλληλος. Μέχρι τη διενέργεια εκλογών από τους υπαλλήλους για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων, το Πειθαρχικό Συμβούλιο της παρούσας λειτουργεί νόμιμα με τα τρία (3) μη αιρετά μέλη.
5. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις περί Πειθαρχικού Δικαίου του Μέρους Ε΄ του Υπαλληλικού Κώδικα.