Άρθρο 3 Ορισμοί

Για την εφαρμογή του παρόντος ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:
α) Κεφαλαιοποιητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών: το οικονομικό σύστημα λειτουργίας του συνταξιοδοτικού φορέα, με βάση το οποίο οι τρέχουσες καταβαλλόμενες εισφορές σωρεύονται και επενδύονται σχηματίζοντας αποθεματικό, το οποίο αποτελεί τη βάση υπολογισμού των μελλοντικών παροχών προς τους δικαιούχους.
β) Επένδυση: η τοποθέτηση των εισφορών και των εν γένει πόρων του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.) σε κινητές αξίες, λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα και ακίνητα, με στόχο την επίτευξη αποδόσεων για τη χρηματοδότηση των παροχών στους δικαιούχους, σύμφωνα με τα ειδικότερα χαρακτηριστικά κάθε επενδυτικού προγράμματος.
γ) Επενδυτικό πρόγραμμα κύκλου ζωής: επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο ακολουθεί τον κανόνα της μείωσης του επιπέδου του επενδυτικού κινδύνου στο χαρτοφυλάκιο κάθε ασφαλισμένου καθώς αυξάνεται η ηλικία του.
δ) Αποθεματικό σώρευσης: το κεφάλαιο που προκύπτει από το άθροισμα των επιμέρους συσσωρευμένων κεφαλαίων των ατομικών λογαριασμών των ασφαλισμένων.
ε) Αποθεματικό παροχών: το κεφάλαιο που προκύπτει από τη μεταφορά κατά τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων των επιμέρους συσσωρευμένων κεφαλαίων των ατομικών λογαριασμών τους και χρησιμοποιείται για την κάλυψη των καταβαλλόμενων μηνιαίων παροχών προς τους δικαιούχους/συνταξιούχους του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.).
στ) Αποθεματικό λειτουργίας: το κεφάλαιο που σχηματίζεται από τις κρατήσεις, στις οποίες υπόκεινται οι εισφορές ασφαλισμένων και εργοδοτών, και χρησιμοποιείται για την κάλυψη, ιδίως, των λειτουργικών δαπανών του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.).

  • 3 Ιουλίου 2021, 16:00 | Παναγιώτης Ζαμπέλης

    Παρακάτω στα άρθρα 53 και 60 γίνεται αναφορά στους όρους: «πραγματική αξία» και «πραγματικές τιμές» χωρίς να λαμβάνεται πρόνοια ώστε οι όροι αυτοί (που φαίνεται να ταυτίζονται) να ορίζονται ξεκάθαρα. Μόνο μία έμμεση αναφορά στο άρθρο 60 «κρατική εγγύηση» φαίνεται με τον όρο «πραγματική αξία» να εννοεί τον υπολογισμό «οικονομικού ισοδύναμου» της κάθε ετήσιας εισφοράς με προβολή της από το έτος καταβολής της εισφοράς μέχρι το έτος αποχώρησης με βάση τον μέσο ετήσιο γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ή αλλιώς: πληθωριστική αναπροσαρμογή.

  • 30 Ιουνίου 2021, 11:09 | Κούρτης Παναγιώτης

    Καλημέρα σας. Η έννοια επενδύσεις , όπως περιγράφεται στο άρθρο, μπορεί πιθανόν να παρερμηνευθεί στο μέλλον, και να έχει προβλημα το ταμείο στην απόδοση της επικουρικής ασφάλισης. Οι εν λόγω επενδύσεις στα χρηματοοικονομικά προϊόντα, εκτός του ότι μπορεί να μην αφορούν όλους τους ασφαλισμένους, καλό θα ήταν όταν αρχίζει η επικουρική ασφάλιση να μπει η μινιμουμ εισφορά που θα είναι για όλους και να δημιουργηθεί μια εμπορική τράπεζα σαν όλες , όπου θα συμμετέχουν όσοι θέλουν( ως μετοχοι, καταθέτες ). Το πρόβλημα βιωσιμότητας είναι διαρκές στα ασφαλιστικά ταμεία. Να διαχωριστεί το μίνιμουμ εισφοράς, όπου θα μπορεί να το ξεχρεώσει και καθυστερημένα ο ασφαλισμένος αλλιώς δεν θα πάρει επικουρική σύνταξη, και το επενδυτικό που μπορεί να πάει στράφι , να γίνει υπό μορφή τράπεζας.