Άρθρο 24 Διαδικασία επιλογής και ορισμός του Διευθύνοντος Συμβούλου

1. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.) είναι πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, υψηλής επιστημονικής κατάρτισης και ήθους και πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον:
α) πτυχίο Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής,
β) επαγγελματική εμπειρία δέκα (10) ετών σε αντίστοιχες θέσεις στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, συναφή προς τις δραστηριότητες, τον σκοπό του Ταμείου και τις αρμοδιότητες που ασκεί,
γ) άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας και πολύ καλή της αγγλικής γλώσσας και
δ) εν ισχύ πιστοποιητικό καταλληλότητας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ή της Τράπεζας της Ελλάδος που αντιστοιχεί τουλάχιστον στην παροχή υπηρεσιών διαχείρισης χαρτοφυλακίων.
2. Για την πλήρωση της θέσης του Διευθύνοντος Συμβούλου το Δ.Σ., κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, εκδίδει με απόφασή του δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στην οποία εξειδικεύονται, ιδίως, οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής, η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, τα προσόντα επιλογής καθώς και ο τρόπος απόδειξης αυτών. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναρτάται στην ιστοσελίδα του Ταμείου και του εποπτεύοντος Υπουργείου, καθώς και στην ιστοσελίδα opengov.gr. Το Δ.Σ. μπορεί να υποστηρίζεται από εξειδικευμένο σύμβουλο προσλήψεων που επιλέγεται από αυτό, ύστερα από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
3. Το Δ.Σ. καταρτίζει εντός χρονικού διαστήματος που δεν υπερβαίνει τους τρεις (3) μήνες από την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων και προτείνει στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατάλογο των τριών (3) επικρατέστερων υποψηφίων, ένας εκ των οποίων επιλέγεται από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου.
4. Ο Διευθύνων Σύμβουλος προσλαμβάνεται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου που καταρτίζεται μεταξύ του Ταμείου και του προσλαμβανόμενου και έχει διάρκεια έξι (6) έτη, με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ για ισόχρονο διάστημα. Οι αποδοχές και οι εν γένει απολαβές και αποζημιώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών και γι΄ αυτές εφαρμόζεται αναλόγως η περ. α) της παρ. 3 του άρθρου 28 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176).
5. Εάν για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου επιλεγεί πρόσωπο που είναι δημόσιος λειτουργός ή υπάλληλος του δημόσιου τομέα, όπως αυτός ορίζεται στο άρθρο 14 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143), η τοποθέτηση γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται στην παρ. 4.
6. Κατά τον χρόνο της θητείας του προσώπου της παρ. 5 στο Ταμείο, διατηρείται το καθεστώς κύριας ασφάλισης, επικουρικής ασφάλισης, υγειονομικής περίθαλψης και εφάπαξ παροχής, το οποίο απορρέει από την οργανική του θέση. Ο σχετικός χρόνος ασφάλισης θεωρείται ότι έχει διανυθεί στο καθεστώς αυτό. Διατηρούνται, επίσης, η θέση του στην επετηρίδα και τα δικαιώματα που έχει αποκτήσει λόγω προϋπηρεσίας ή λόγω θέσης ή και βαθμού. Ο χρόνος της θητείας του στο Ταμείο θεωρείται χρόνος πραγματικής υπηρεσίας σε θέση Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης για κάθε σχετική συνέπεια. Για τον καθορισμό των αποδοχών και των εν γένει πρόσθετων αμοιβών, απολαβών και αποζημιώσεων του προσώπου της παρ. 5 εφαρμόζονται η παρ. 3 του άρθρου 22 και η περ. α) της παρ. 3 του άρθρου 28 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176).