Άρθρο 19 Υπολογισμός χρόνου υπηρεσίας ένστολου προσωπικού του δημοσίου στο διπλάσιο – Αντικατάσταση παρ. 5 άρθρου 40 π.δ. 169/2007 και παρ. 3 άρθρου 22 ν. 3865/2010

 

1. Η παρ. 5 του άρθρου 40 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (π.δ. 169/2007, Α΄ 210), περί του αυξημένου υπολογισμού στο διπλάσιο του χρόνου υπηρεσίας του υπηρετούντος προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας, αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Επίσης λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο και ως τέτοιος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας ο χρόνος υπηρεσίας που διανύθηκε ή διανύεται:
α) σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων από τους εν ενεργεία μονίμους ή επί θητεία στρατιωτικούς των Ενόπλων Δυνάμεων.
β) σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία ή στα Αρχηγεία της Ελληνικής Αστυνομίας από τα εν ενεργεία μόνιμα ή επί θητεία στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.
γ) σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία ή στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος από τα εν ενεργεία μόνιμα ή επί θητεία ή επί συμβάσει στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος.
δ) σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία ή στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής από τα εν ενεργεία μόνιμα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Ο χρόνος υπηρεσίας καθενός στις μονάδες και υπηρεσίες των περ. α) έως δ), καθώς και τα χρονικά διαστήματα, κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου υπηρεσίας, στα οποία χορηγήθηκε κανονική ή αναρρωτική άδεια ή διανύθηκε υπηρεσία σε νοσηλεία, βεβαιώνονται από την αρμόδια υπηρεσία του οικείου Υπουργείου. Για την εφαρμογή της παρούσας, χρόνος υπηρεσίας λογίζεται και το χρονικό διάστημα της κανονικής άδειας που έλαβε ο εργαζόμενος, καθώς και ο χρόνος αναρρωτικής άδειας ή νοσηλείας μέχρι ένα (1) μήνα ανά έτος. Για την εφαρμογή της παρούσας, δεν θεωρείται χρόνος υπηρεσίας το χρονικό διάστημα διαθεσιμότητας ή αργίας ή πρόσκαιρης παύσης.
Ο παραπάνω διπλασιασμός δεν ισχύει, εφόσον η έξοδος από την υπηρεσία γίνεται με αίτηση του ενδιαφερομένου πριν από τη συμπλήρωση είκοσι πέντε (25) ετών πραγματικής υπηρεσίας, ανεξαρτήτως φύλου.
Η παρούσα εφαρμόζεται και στο προσωπικό των περ. α) έως δ) που υπάγεται στην ασφάλιση των λοιπών ενταχθέντων στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) πρώην φορέων, κλάδων, τομέων και λογαριασμών. Για τους ασφαλισμένους αυτούς ο χρόνος υπηρεσίας που υπολογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο, σύμφωνα με την παρούσα, λογίζεται ως χρόνος πραγματικής ασφάλισης.
Ο διπλασιασμός του χρόνου υπηρεσίας που προβλέπεται στην παρούσα δεν μπορεί να υπερβεί τα πέντε (5) έτη στο σύνολο.
Χρόνος υπηρεσίας που υπολογίζεται στο διπλάσιο σύμφωνα με την παρούσα δεν μπορεί να προσμετρηθεί ως διπλάσιος κατ’ εφαρμογή άλλων διατάξεων.».

2. Στην παρ. 3 του άρθρου 22 του ν. 3865/2010 (Α΄ 120), περί αναγνώρισης για τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος ως συντάξιμου του χρόνου υπηρεσίας των πέντε (5) ετών, ο οποίος λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) το πρώτο εδάφιο τροποποιείται, ώστε αα) να αναφέρονται οι κατηγορίες των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που εντάσσονται στο ρυθμιστικό πεδίο της διάταξης και αβ) να αναγνωρίζεται ο εν λόγω χρόνος υπηρεσίας των πέντε (5) ετών που υπολογίζεται στο διπλάσιο, εναλλακτικά, ως χρόνος πραγματικής ασφάλισης, β) προστίθεται τρίτο εδάφιο και γ) επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις, και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Προκειμένου για τα εν ενεργεία μόνιμα ή επί θητεία ή επί συμβάσει στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο χρόνος υπηρεσίας των πέντε (5) ετών που λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (π.δ. 169/2007, Α΄ 210), αναγνωρίζεται ως συντάξιμος ή ως χρόνος πραγματικής ασφάλισης με καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη, από τους ενδιαφερόμενους. Οι εισφορές αυτές υπολογίζονται επί της εκάστοτε αποζημίωσης που λαμβάνουν για εργασία πέραν του πενθημέρου, σύμφωνα με την περ. ΣΤ) του άρθρου 55 του ν. 1249/1982 (Α΄ 43), περί της κύρωσης της υπό στοιχεία 14868.Φ.012.5/58/27.11.1981 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Δημοσίας Τάξεως «Για την καθιέρωση αποζημίωσης για το προσωπικό του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και των Υπηρεσιών αυτού που θα εργάζεται πλέον του 5νθημέρου την εβδομάδα», και παρακρατούνται κατά τον χρόνο καταβολής της αποζημίωσης, κατ’ ανώτατο όριο για μία πενταετία. Για στελέχη του προηγούμενου εδαφίου, τα οποία δεν λαμβάνουν αποζημίωση για εργασία πέραν του πενθημέρου, σύμφωνα με την περ. ΣΤ) του άρθρου 55 του ν. 1249/1982, οι εισφορές για την αναγνώριση, ως συντάξιμου ή ως χρόνου πραγματικής ασφάλισης, του χρόνου υπηρεσίας των πέντε (5) ετών, ο οποίος λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο, υπολογίζονται επί της εκάστοτε αποζημίωσης που αυτοί θα ελάμβαναν, αν παρείχαν εργασία πέραν του πενθημέρου, σύμφωνα με την περ. ΣΤ) του άρθρου 55 του ν. 1249/1982, και παρακρατούνται από τις αποδοχές τους κατά τον χρόνο της εν ενεργεία υπηρεσίας τους, κατ’ ανώτατο όριο για μία πενταετία.».

  • 8 Οκτωβρίου 2022, 08:51 | Κωνσταντίνος

    Καλημέρα. Θα ήθελα να κάνω μια πρόταση αν είναι δυνατόν να δωθεί το δικαίωμα πληρώσουν την τριετία όσοι έχουν καταταγεί στις ενόπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας μέχρι το 2000, με μικρότερο ποσοστό πληρωμής από το 20%.

  • 8 Οκτωβρίου 2022, 07:57 | Γ.Κ

    Συμπεριλάβετε σε αυτο το νομοσχέδιο να ισχύσει η ψηφισμένο παράγραφος 1 , του άρθρου 11 του νόμου 4609/2019 για 2η πενταετία στα στελέχη των ΕΔ.

    Θα έχετε πολλαπλά οφέλη νομοθετώντας το:
    α. Θα εισπράξει το κράτος πολλά χρήματα από την αναγνώριση των ετών.
    β. Θα συνταξιοδοτηθούν πολλά στελέχη μεγάλης ηλικίας και θα προσληφθούν νέα άτομα στις ΕΔ με αποτέλεσμα να χαμηλώσει το ηλικιακό όριο στον γερασμένο στρατό .
    γ.Στις εκλογές θα έχετε όφελος.

    ΥΓ. Η επιπλέον πενταετία που υπάρχει στο νόμο και δεν εφαρμόζεται, δεν είναι δώρο στα στελέχη των ΕΔ αλλά είναι δουλεμενη από όλους τους στρατιωτικούς εκτελώντας 24ωρες υπηρεσίες, ασκήσεις, αντιπροσωπείες, κτλ.

  • 8 Οκτωβρίου 2022, 07:50 | ΑΣΣΥ 1994 – 1996

    Θεωρώ σωστό, δίκαιο, αναγκαίο και ηθικό να γίνει μείωση της ασφαλιστικής εισφοράς για τους ενστόλους και για την τριετία, για τους παλιούς ασφαλισμένους που διορίστηκαν μέχρι το 1995 στο 6,67% για την κατάφωρη αδικία με τη βίαιη μετάβαση τους στους νέους ασφαλισμένους με επιβάρυνση 15 ετών ασφαλιστικού βίου. Και στο επερχόμενο νομοσχέδιο για τις τάξεις εισαχθέντων σε ΑΣΣΥ 1991 εως και 1993, να συμπεριληφθούν οι τάξεις που εισήχθησαν στις Στρατιωτικές Σχολές τα έτη 1994 και 1995. Δεν είναι δυνατόν οι πρώτες σειρές που εισήχθησαν ΜΕΣΩ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ να αντιμετωπίζονται σαν Αξιωματικοί Ω’ καταγορίας. Οι εισαχθέντες του 1994 έχουν μήνες διαφορά εισαγωγής στις σχολές από τις προηγούμενες σειρές και ξαφνικά παραμένουν επί πολλά έτη παραπάνω στον ίδιο βαθμό ενώ οι συνάδελφοι που εισήχθησαν το 1992 και 1993 πράγονται (δικαίως) μετά από 2 χρόνια. Ειδικά από ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ υπάρχουν απαιτήσεις για το δίκαιο, το ορθό, το ηθικό. Δεν είναι θέμα εκλογών, ούτε ψήφου. Είναι θέμα ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ. Είναι θέμα ΗΘΙΚΗΣ. Είναι θέμα απαιτήσεων ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

  • 8 Οκτωβρίου 2022, 07:12 | Παναγιώτης

    Η εξωτερική φρουρά καταστημάτων κράτησης που φέρει όπλο και στολή και εκτελεί αστυνομικά καθήκοντα γιατί είναι εκτός;Θεωρώ οτι είναι μεγάλη αδικία.

  • 8 Οκτωβρίου 2022, 00:23 | Καραγιωργος Χρηστος

    Καλησπέρα Κατά αρχήν σας ευχαριστώ για την πρωτοβουλία που πήρατε με το παρόν σχέδιο νομού και την τρέχων δημοσιά διαβούλευση που μου δίνετε η δυνατότητα να θέσω τις παρακάτω προτάσεις προς τροφή για συζήτηση.
    Η Αναγνώριση διπλών ετών Υπηρεσίας σε όλα τα στελέχη (5ΕΤΙΑ) για όλες τις μονάδες είναι μια πολύ καλή εξέλιξη που μόνο θετικά μπορεί να εχει για τα στελέχη των Σ.Α. και των ενόπλων Δυνάμεων.
    Πανω σε αυτή την ευνοϊκή εξέλιξη για χιλιάδες συνάδελφους μας που ετοιμάζεται να νομοθέτηση η Κυβέρνηση θα ήθελα να βάλω έναν προβληματισμό που θα μπορούσε να εξελιχθεί , στο παρόν η σε μελλοντικό Νομοσχέδιο , σε μια δίκαια αλλά και γεμάτη κίνητρα εξέλιξη που θα αφορούσε όλες τις μονάδες που είναι στη πρώτη γραμμή ( Ακριτικά Νησιά, Αν Αιγαίο, κλπ)
    Χωρίς να σας κουράσω σας παραθέτω μερικά παραδείγματα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε μονάδες ΠΛΩΤΩΝ (ΠΠΛΣ-ΠΑΘ-ΠΛΣ) πρώτης γραμμής ως κίνητρο (Στελέχωση) :
    Εκτός την αναγνώριση των Πέντε (05) ετών που θα περνούν όλες οι μονάδες, Επιπλέων Αναγνώριση τριών (03) ετών Υπηρεσίας στα στελέχη των πλωτών Λιμενικού Σώματος ώστε να αναδειχθεί – υλοποιηθεί ένα δίκαιο αίτημα χιλιάδων συναδέλφων, που έχουν υπηρετήσει και υπηρετούν ακόμα, δίνοντας καθημερινά τον καλύτερο τους εαυτό σε αντίξοες συνθήκες.:
    • Α. Όσον αφορά τους υπηρετήσαντες- υπηρετούντες σε σκάφη του Λ.Σ.(ΠΠΛΣ-ΠΛΣ) να δοθεί σαν ελάχιστο ευεργέτημα η δυνατότητα αναγνώρισης διπλάσιας υπηρεσίας (με μέγιστο χρόνο τριετία).

    • Β. Π.Χ. Στέλεχος που υπηρετεί-υπηρέτησε (αναδρομικότητα) στις ανωτέρω κατηγορίες σκαφών να μπορεί να υπάγεται στο ίδιο καθεστώς που υπάγονται και οι ειδικές δυνάμεις (όσον αφορά το χρόνο-κρατήσεις) που απαιτούνται για την πιστοποίηση αναγνώριση του ανωτέρω χρόνου.

    • Εναλλακτικά:
    Γ. Μπορεί να ακολουθηθεί με παρόμοιο τρόπο σχετική διαδικασία που γίνεται για άλλη κατηγορία συναδέλφων (στα πλαίσια υφιστάμενων νόμων) Ν.3865/2010 άρθρο 22 για αναγνώριση 3 επιπλέον ετών ασφάλισης προκειμένου να συμπληρώνονται έτη συνταξιοδότησης (40 έτη) .Το ανωτέρω καθεστώς για να ισχύσει πρέπει ο ασφαλισμένος να καταθέσει αίτηση στο γενικό λογιστήριο κατά την διάρκεια της συνταξιοδότησης του (αίτηση αποστρατείας) και να πληρώσει τις αντίστοιχες εισφορές κρατήσεις ανά μήνα αναγνώρισης.
    *Τέλος σε περίπτωση επικείμενης διαβούλευσης δεν πρέπει να μπει ‘’έτος’’ σημείο αναφοράς χρόνου έναρξης δικαιώματος διότι θα αποτελούσε αδικία προς συναδέλφους που υπηρετούσαν σε ΠΠΛΣ-ΠΛΣ αρκετά χρόνια νωρίτερα (υπάρχουν συνάδελφοι που υπηρέτησαν και μπορεί ακόμα να υπηρετούν σε ΠΠΛΣ-ΠΛΣ ακόμα και πριν το 2000 αντιμετωπίζοντας και αυτοί ανά περιόδους παρόμοιες συνθήκες με τις σημερινές.
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 23:23 | Π.Ν

    ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΔΙΚΙΑ ξεχάσατε να συμπεριλάβετε την εξ.φρουρα φυλακών ΥΕΦΚΚ ένα ένοπλο ένστολο αστυνομικό σώμα με ίδια καθήκοντα και υποχρεώσεις με το προσωπικό της ελληνικής αστυνομίας με χιλιάδες μεταγωγές έρευνες συλλήψεις ποινικών κρατουμένων φυλαξεις σε ιδρύματα νοσοκομεία δικαστήρια, με συναδέλφους να έχουν δεχθεί πυροβολισμούς ξυλοδαρμούς απειλές κ πολλά άλλα πόσο να αντέξουν τέτοια αδικία για πιο λόγο αυτός ο διαχωρισμός από τις ένοπλες Δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας εμας μας ξεχάσατε πάλι. ΓΙΑΤΙ;Στο υπουργείο προστασίας του Πολίτη ανήκουμε και εμείς. Φτάνει αυτή η αδικία εις βάρος μας 23χρονια τώρα.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 22:17 | Λεμονιάς Απόστολος

    Πρέπει να ρυθμιστεί και η 3ετία που δόθηκε με την παρ.4 του άρθρου 22 του Ν.3865/2010 για όσα στελέχη είχαν μπει στο στράτευμα μέχρι το τέλος του 1995. Το ποσοστό 20% επί των εισφορών είναι απαγορευτικό και συνεπώς έχει δοθεί κάτι χωρίς ουσιαστικά να είναι ρεαλιστικό. Πρέπει να πάει στο 6,67% ώστε να είναι εφαρμόσιμο και ρεαλιστικό το σκεπτικό του νομοθέτη, που έλεγε ότι δίνεται ως μεταβατικό στάδιο μεταξύ παλαιών και νέων ασφαλισμένων….
    Το θέμα έχει αναδειχθεί πολλάκις από την ΠΟΜΕΝΣ – Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – στο παρόν υπουργείο χωρίς όμως να βλέπουμε την επίλυση του ….

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 22:24 | Χρυσόστομος

    Με τον Ν.2721/99 και το Π.Δ.215/06 συστάθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ειδική υπηρεσία με την επωνυμία «Υπηρεσία Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης» (ΥΕΦΚΚ). Σκοπός και αποστολή της είναι η εξωτερική φρούρηση των Καταστημάτων Κράτησης, η φρούρηση νοσηλευομένων κρατουμένων και οι πάσης φύσεως μεταγωγές τους.Η υπηρεσία είναι ένστολη και ένοπλη, ενώ ως προς την εκτέλεση των καθηκόντων της έχει τις ίδιες αρμοδιότητες και καθήκοντα με αυτά της Ελληνικής Αστυνομίας.Τον Ιούλιο του 2019 έγινε η μεταφορά της αρμοδιότητας των φυλακών, από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Παρόλο ταύτα εμείς ακόμη δεν έχουμε βρει την ταυτότητά μας. Ανήκουμε ή όχι στα σώματα ασφαλείας. Είμαστε ένστολοι ή πολιτικό προσωπικό;Είναι ζωτικής σημασίας, λοιπόν, να λάβει σοβαρά υπόψη της η Πολιτεία τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων καταστημάτων κράτησης και να εντάξει και τους εργαζόμενους στην ευνοϊκή διάταξη για την μάχιμη πενταετία, όπως ακριβώς θεσπίζεται για όλους τους εργαζόμενο υς σε όλα τα Σώματα Ασφαλείας. Ως εκ τούτου θεωρούμε επιβεβλημένο να μπορούμε και οι εργαζόμενοι στην φρούρηση να εξαγοράζουμε 5 μάχιμα έτη και έτσι να είναι εφικτή η όσο το δυνατόν ευκολότερη η συμπλήρωση των απαιτούμενων 37 ετών για συνταξιοδότηση. Η φύση της εργασίας μας άλλωστε επιτάσσει την «όσο το δυνατόν γρηγορότερη συνταξιοδότηση μας». Δεν είναι δυνατόν άλλωστε βιολογικά κάποιος εργαζόμενος που συμπληρώνει ένα όριο ηλικίας να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες και τις απαιτήσεις του εν λόγω επαγγέλματος. Περαιτέρω η διάταξη δεν αφορά περισσότερους από 4000 υπαλλήλους , συνεπώς δεν επιβαρύνει το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα. Με τα πιο πάνω δεδομένα, κυρίως όμως με την διαφαινόμενη επιθυμία της Κυβέρνησης και υμών προσωπικά να άρετε νομοθετικές αδικίες προηγουμένων ετών, να αναγνωρίσετε έμπρακτα και να επιστρέψετε στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, συνεπώς και των υπηρεσιακά εξομοιωμένων με αυτούς στελεχών της Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης, δικαιώματα που αδίκως τους αφαιρέσατε, ενόψει και του δημοσιονομικού χώρου που φέρεται να εξασφαλίζεται, η Ομοσπονδία μας ζητά ευπροσώπως την ένταξη και των Εξωτερικών Φρουρών στην δυνατότητα αναγνώρισης έως πέντε συνταξίμων ετών, δια εξαγοράς, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που αυτή θα προβλεφθεί για το σύνολο των συναδέλφων που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 20:55 | ΓΙΩΡΓΟΣ15

    Κύριε Υπουργέ Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων…. Καλώς και επεκτείνετε την μάχιμη 5ετία σε όλο το ένστολο προσωπικό, αν και δημιουργείτε μία μικρή αδικία, καθότι δεν αντιμετωπίζεται το ίδιο, προσωπικό που υπηρέτησε σχεδόν μισή καριέρα στην παραμεθόριο, με άλλο που δεν υπηρέτησε, ούτε καν 5 χρόνια πάνω από το νοητό όριο της Αμφιλοχίας-Λαμίας, όπως προβλέπει το ΠΔ 169/2007. Επίσης γιατί η συγκεκριμένη πενταετία, κοστολογείται στο διπλάσιο σχεδόν κόστος εισφορών, στα στελέχη των ΕΔ από ότι στα Σ.Α?
    Όμως υπάρχει και η παρ.1 άρθρο 11 του Ν.4609/2019, η οποία αναγράφει σαφέστατα ότι προσμετράται αυξημένος στο διπλάσιο ή τριπλάσιο μέχρι πέντε (5) έτη και ο χρόνος υπηρεσίας σε μονάδες και υπηρεσίες, ανεξαρτήτως γεωγραφικού προσδιορισμού, στις οποίες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν υπηρετήσει ασκώντας καθήκοντα της ειδικότητας τους. Νόμος που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2019, τον οποίο ψηφίσατε και ΕΣΕΙΣ ως αντιπολίτευση, ως κυβέρνηση ουδέποτε τον εφαρμόσατε, με αιτιολογία πως δεν νομοθετήθηκε σωστά, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις στη Βουλή του πρ.Υπουργού Βρούτση Ιωάννη (και κατ’ επέκταση ο ΕΦΚΑ), καθιστώντας ένα Νόμο του κράτους μας ΑΝΕΝΕΡΓΟ ή μη εφαρμόσιμο!! Ουσιαστικά η κυβέρνηση τι έκανε?? Ψήφισε ένα Νόμο την 3/5/2019 ως αντιπολίτευση, υιοθετώντας την βούληση της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , προφανώς για να δελεάσει το ένστολο προσωπικό και τους οικείους του 2 μήνες μετά, κατά τις επερχόμενες εκλογές της 7/6/2019. Δηλαδή το λες και κοροϊδία και να με συγχωρέσετε για την έκφραση αλλά αυτό φαίνεται Οι ένστολοι σας πίστεψαν διότι 9 χρόνια πριν ένας άλλος Νόμος, τους πήγε ΒΙΑΙΑ στα 40 χρόνια (από 25) συντάξιμης υπηρεσίας σε μία νύκτα, για όλους όσους θεμελίωναν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1-1-2015 καταργώντας εγκυκλίους εισαγωγής, τρίτεκνους – πολύτεκνους (που υποτίθεται η πολιτεία νοιάζεται για αυτούς, λόγω δημογραφικού). Αιτήθηκαν από τον ΕΦΚΑ την εν λόγω 5ετία αλλά πήραν απάντηση Αρνητική. Έτσι ουσιαστικά εξαπατήθηκαν για άλλη μια φορά, από κυβέρνηση υποτίθεται φιλική. Και ρωτώ κύριε Υπουργέ? Γιατί δεν εισάγετε ΑΜΕΣΑ στο νομοσχέδιο σας, την σωστή νομοθέτηση και φυσικά την εφαρμογή του? Δεν θέλετε, μπορείτε και δεν θέλετε, δεν μπορείτε? Τι άκριβώς? Φοβάστε το πολιτικό κόστος? Τι άκριβώς? Τουλάχιστον αποσαφηνίστε την προθέσεις σας (δικές σας-κυβέρνησης) και ΔΕΣΜΕΥΤΕΙΤΕ για επίλυση του θέματος ή για κατάργηση της ώστε να γνωρίζουμε τι θα κάνουμε? Και υπόψιν κύριε Υπουργέ ΕΜΕΙΣ, που ότι ώρα μας ζητάει το κράτος (και ναι είναι καθήκον -υποχρέωση μας) σε οτιδήποτε τακτικό και έκτακτο προκύπτει, την ώρα που ο κρατικός μηχανισμός συνήθως παραλύει, είμαστε εκεί!! Εμείς που δεν παίρνουμε πλασματικά έτη για τα παιδιά μας, που παίρνουν όλοι!! Είναι πλέον επιτακτικό να λυθεί τα εν λόγω ζήτημα, με θετική έκβαση. Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δόθηκε να σας εκφράσω την άποψή μου.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 20:08 | Νίκος

    Δώστε το δικαίωμα στους παλαιούς ασφαλισμένους, όπως με νόμο καθορίζονται, να έχουν και αυτοί το δικαίωμα στα τρία (03) χρόνια του ΚΟΝΔΥΛΗ.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 20:59 | Γρηγόριος Καλογιάννης

    Η υπηρεσία σε μονάδες εκστρατείας έχει ήδη αναγνωριστεί, με καταβολή εισφορών, ύψους αναλόγως των πραγματικών ετών εκτέλεσης υπηρεσίες στις υπόψη μονάδες, από ένα μεγάλο μέρος των στελεχών των ΕΔ. Το παρόν μέτρο υπηρετεί μεν την υποχρέωση της Υπηρεσίας να εξασφαλίσει σε όλα τα στελέχη δυνατότητα αναγνώρισης μία 5ετίας στο διπλάσιο, θήγει όμως το προνόμιο των στελεχών που όντως έχουν εκτελέσει υπηρεσία σε μονάδες εκστρατείας και επιπλέον τους ζημιώνει οικονομικά, καθότι θα μπορούσαν, εάν γνώριζαν την επερχόμενη αυτή ρύθμιση, να αναγνωρίσουν προγενέστερο χρόνο στο διπλάσιο, με καταβολή εισφορών χαμηλότερου, συνολικά, ύψους.
    Το ελάχιστο που δύναται να προβλεφθεί, για την αντιμετώπιση του υπόψη θέματος, είναι η πρόβλεψη για συμψηφισμό τον ήδη καταβληθέντων εισφορών και ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ, από τον ΕΦΚΑ στα στελέχη, τυχόν πλεονάζοντων.
    Το βέλτιστο, η παροχή της, αναφερόμενης στο άρθρο, δυνατότητας αναγνώρισης 5 ετών, στο σύνολο των στελεχών, ανεξάρτητα και ΕΠΙΠΛΕΟΝ της δυνάτοτητας αναγνώρισης της υπηρεσίας σε μονάδες εκστρατείας.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 20:05 | USER

    Η «μάχιμη» πενταετία όπως λέγεται αφορά συναδέλφους που υπηρέτησαν σε δύσκολα και μάχιμα πόστα και Μονάδες δύσκολες. Αν δοθούν σε όλους αυτά τα επιπλέον χρόνια αυτοί οι συνάδελφοι αδικούνται και αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Το σωστό θα ήταν να δοθεί μια έξτρα πενταετία σε όλους με ελάχιστα χρήματα εξαγοράς!!

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 20:28 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Οι εξωτερικοί φρουροί καταστημάτων κράτησης (ΥΕΦΚΚ) είναι από τις πιο μάχιμες υπηρεσίες του υπουργείου προστασίας του Πολίτη εκτελούν μεταγωγές επικίνδυνων κρατουμένων σε νοσοκομεία και δικαστήρια μπαίνουν μέσα σε πτέρυγες και κελιά των φυλακών για την αποτροπή και καταστολή εκκνομων ενεργειών με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής για αυτούς τους λόγους παρακαλώ τον κ.κ Υπουργό να τους συμπεριλάβει στη λίστα για να δικαιούνται κι αυτοί την μάχιμη πενταετία και να αποτρέψει μια κατάφωρη αδικία εις βάρος τους

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 19:05 | Χρήστος

    ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΔΙΚΙΑ.
    Αν θέλετε να το κάνετε σωστά, δώστε 5 επιπλέον χρόνια (εφαρμόστε πια το νόμο που ψηφίσατε ως αντιπολίτευση το 2019) σε όλους και άλλα 5 σε αυτούς που υπηρέτησαν ‘πραγματικά΄σε μάχιμες μονάδες (χωρίς να αλλάξετε το π.δ. του 2007).
    Με αυτό που πάτε να ψηφίσετε στερείτε το δικαίωμα 2ης 5ετίας από τις ΕΔ και τα Σώματα Ασφαλείας και έρχεστε σε αντίφαση με το νόμο του 2019 που ψηφίσατε για την αναγνώριση 2ης ουσιαστικά 5ετίας.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 19:01 | Γιώργος

    Κύριε Υπουργέ,
    η παράγραφος 1 το άρθρου 11 του νόμου 4609/2019 που είχατε ψηφίσει ως αντιπολίτευση, ανφέρει: »1. Για την εφαρμογή των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 20 του ν. 3865/2010 (Α΄ 120) και της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 3883/2010, πέραν των μονάδων και υπηρεσιών της παρ. 5 του άρθρου 40 του π.δ. 169/2007 (Α΄ 210), προσμετράται αυξημένος στο διπλάσιο ή τριπλάσιο μέχρι πέντε (5) έτη και ο χρόνος υπηρεσίας σε μονάδες και υπηρεσίες, ανεξαρτήτως γεωγραφικού προσδιορισμού, στις οποίες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν υπηρετήσει ασκώντας καθήκοντα της ειδικότητάς τους.»
    Καλώς με το άρθρο 19 του νέου σας νόμου δίνετε το δικαίωμα αναγνώρισης 5ετίας πλέον για όλους στις εδ και στα Σώματα Ασφαλείας, αλλά πολύ κακώς που δεν εφαρμόζετε το νόμο 4609/2019 που σας ανέφερα παραπάνω και βάζετε τεράστια ‘ταφόπλακα’ σε όποια στελέχη είτε των ΕΔ είτε των Σωμάτων Ασφαλείας ήθελαν να εξαγοράσουν και 2η πενταετία, για να φύγουν τουλάχιστον με 30 χρόνια υπηρεσίας και όχι στα 35, όταν παλιότεροι συνάδελφοι έβγαιναν με 25 μόλις χρόνια στη σύνταξη.
    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΤΕ ΑΜΕΣΑ πριν καταλήξετε να το φέρετε για ψήφιση, γιατί είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΔΙΚΙΑ για το σύνολο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας δημιουργώντας αφενός περισσότερο γερασμένο Στρατό από ότι είναι ήδη (μέσος όρος 45 – 50) και αφετέρου δεν εκμεταλλεύεται την ευκαιρία να βάλει ζεστό χρήμα στα Κρατικά Ταμεία.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 19:46 | Μάνος

    Ο χρόνος της παρ.4 του άρθρου 22 του Ν.3865/2010 με το οποίο προβλέπεται η χορήγηση των (3) ετών πλασματικού χρόνου για στελέχη με κατάταξη απο 1990 εως 1995(το οποίο ο νομοθέτης θεωρητικά τα συμπεριέλαβε προκειμένου να αμβλύνει κάπως την παραπάνω διαφορά ) είναι επι της ουσίας χωρίς εφαρμογή για τα στελέχη των Ε.Δ. Το κόστος είναι τεράστιο και η ευθύνη της υπηρεσίας τεράστια αφού το 2016 ,πρώτος χρόνος εφαρμογής της δυνατότητας δήλωσης για εξαγοράς του παραπάνω χρόνου με κρατήσεις 6,67% (μόνο εισφορές εργαζομένου)κανένα εκ των ενδιαφερομένων στελεχών δεν ενημερώθηκε εγγραφως απο την υπηρεσία όπως θα έπρεπε .Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα και πολύ πολύ εύκολα από τα έγγραφα της περιόδου .Αφού λοιπόν το αρμόδιο Υπουργείο δεν φρόντισε να ενημερωθούν τα στελέχη του (δηλαδή η πολιτεία )θα πρέπει η πολιτεία (η οποία έχει συνέχεια και θα πρέπει να επιδεικνύει και συνέπεια ) να δώσει στα στελέχη που επιθυμούν μια δεύτερη ευκαιρία ,αίτησης αναγνώρισης του παραπάνω χρόνου με 6.67% έστω λίγων μηνών.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 18:44 | Ευαγγελος

    Πρέπει να δωθούν έστω σαν 6μηνο σύνταξης ή ολόκληρο ετος πλασματικό οι μέρες αθροιστικά που λείπει κάποιος με πολεμικό πλοίο ή σε περιοχές εκτός έδρας που αποζημιώνονται με αστεία πόσα. Υπάρχει καταγραφή των ημερών από το 2008 στο πολεμικό ναυτικό και θα είναι πολύ πιο δίκαιο για ανθρώπους με 150-200 πλευσιμες με υπερεργασία άνω των 16 με 20 ωρών χωρίς διακοπές με απαιτήσεις «του να πας να παντρεύτηκε μια μέρα και να βάφτισης το παιδί σου και γυρνά γιατί δεν υπάρχει κοσμος» που απαιτούνται συχνά σε πολεμικά πλοία σε αποστολή.

    Επίσης οι βάρδιες κάθε χρόνο είναι άνω του ενός μήνα μακριά από το σπίτι τους χωρίς πληρωμή για όλα τα στελέχη οπότε κάθε 10 ετια είναι αθροιστικά ένας απλήρωτος χρόνος.

    Και η 5ετια είναι δίκαιη λόγο συνθηκών και απαιτήσεων αλλά η πραγματική αδικία είναι εκεί.

    Επίσης πρέπει τα πτυχία ΤΕΙ ή ΑΕΙ να συνδεθούν με βαθμό ή μισθολογικά όπως στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

    Να δωθούν κίνητρα με τα την δεκαετία να μετατασονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ώστε να αδειάζουν θέσεις για νέο κόσμο που έχει ανάγκη το στράτευμα

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 17:31 | Ιωάννης Χατζηγιάννης

    Οι εξωτερικοί φρουροί καταστημάτων κράτησης (ΥΕΦΚΚ) είναι από τις πιο μάχιμες υπηρεσίες του υπουργείου προστασίας του Πολίτη εκτελούν μεταγωγές επικίνδυνων κρατουμένων σε νοσοκομεία και δικαστήρια μπαίνουν μέσα σε πτέρυγες και κελιά των φυλακών για την αποτροπή και καταστολή εκκνομων ενεργειών με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής για αυτούς τους λόγους παρακαλώ τον κ.κ Υπουργό να τους συμπεριλάβει στη λίστα για να δικαιούνται κι αυτοί την μάχιμη πενταετία και να αποτρέψει μια κατάφωρη αδικία εις βάρος τους Σας ευχαριστώ πολύ!!!

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 17:05 | John Hatzijohn

    Οι εξωτερικοί φρουροί καταστημάτων κράτησης (ΥΕΦΚΚ) είναι από τις πιο μάχιμες υπηρεσίες του υπουργείου προστασίας του Πολίτη εκτελούν μεταγωγές επικίνδυνων κρατουμένων σε νοσοκομεία και δικαστήρια μπαίνουν μέσα σε πτέρυγες και κελιά των φυλακών για την αποτροπή και καταστολή εκκνομων ενεργειών με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής για αυτούς τους λόγους παρακαλώ τον κ.κ Υπουργό να τους συμπεριλάβει στη λίστα για να δικαιούνται κι αυτοί την μάχιμη πενταετία και να αποτρέψει μια κατάφωρη αδικία εις βάρος τους Σας ευχαριστώ πολύ

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 17:10 | Απόστολος

    Πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν πρόκειται για κάποιου είδους «μπόνους» όπως αναφέρουν όλες οι ιστοσελίδες ενημέρωσης. Πρόκειται απλώς για αναγνώριση Πραγματικής επιπλέον υπηρεσίας που παρέχουν οι ένστολοι. Οι οποίοι εργάζονται έξι μέρες τη βδομάδα αντί για πέντε. Συνεπώς κάθε πέντε χρόνια «κανονικής» εργασίας για όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους αντιστοιχούν σε έξι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ κι όχι ,»πλασματικά» ή «μάχιμα» για τους ένστολους.
    Εφόσον το αυτονόητο καταστεί κατανοητό θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης πέντε ετών για 25πραγματικά, έξι ετών για 30πραγματικά και 7 ετών για 35πραγματικά.
    Κατά τα λοιπά είναι πραγματικά η πρώτη φορά που το κράτος κοιτάζει και λίγο αυτούς που πραγματικά το κρατούν όρθιο.
    Άμεσα θα πρέπει να τύχουν αναπροσαρμογής και τα ποσά που δίνονται για πενθήμερα και νυχτερινά, καθόσον είμαστε οι μόνοι από την ελληνική κοινωνία που δεν έχουμε αναπροσαρμόσει τις αμοιβές αυτές από το 2002!!!!!!!! Εάν κάνετε αναγωγή με τον πληθωρισμό 20ετιας, θα αντιληφθείτε γιατί γελάει μαζί μας ο κόσμος. Φτιάξτε το.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 17:56 | Παπαδάκης Γρηγοριος

    Παρακαλώ να συμπεριληφθεί και η ΕΞΩΤΕΡΙΚΉ ΦΡΟΥΡΆ ΚΑΤΑΣΤΗΜΆΤΩΝ ΚΡΆΤΗΣΗΣ (Υ. Ε. Φ. Κ. Κ.) ως ιδιαίτερη ένστολη ένοπλη υπηρεσία στον νόμο για την πενταετία. Ως προς υπενθύμιση η αρμοδιότητες μας είναι φύλαξη των καταστημάτων κράτησης όπως και μεταγωγες κρατουμένων προς κάθε δημόσια αρχή ή υπηρεσία και φυλάξεις σε αυτές

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 17:26 | ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΣ ΚΕΡΜΑΝΙΔΗΣ Εξωτερικός φρουρός Κατ. Κράτησης.

    /99 και το Π.Δ.215/06 συστάθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ειδική υπηρεσία με την επωνυμία «Υπηρεσία Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης» (ΥΕΦΚΚ). Σκοπός και αποστολή της είναι η εξωτερική φρούρηση των Καταστημάτων Κράτησης, η φρούρηση νοσηλευομένων κρατουμένων και οι πάσης φύσεως μεταγωγές τους.Η υπηρεσία είναι ένστολη και ένοπλη, ενώ ως προς την εκτέλεση των καθηκόντων της έχει τις ίδιες αρμοδιότητες και καθήκοντα με αυτά της Ελληνικής Αστυνομίας.Τον Ιούλιο του 2019 έγινε η μεταφορά της αρμοδιότητας των φυλακών, από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Παρόλο ταύτα εμείς ακόμη δεν έχουμε βρει την ταυτότητά μας. Ανήκουμε ή όχι στα σώματα ασφαλείας. Είμαστε ένστολοι ή πολιτικό προσωπικό;Είναι ζωτικής σημασίας, λοιπόν, να λάβει σοβαρά υπόψη της η Πολιτεία τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων καταστημάτων κράτησης και να εντάξει και τους εργαζόμενους στην ευνοϊκή διάταξη για την μάχιμη πενταετία, όπως ακριβώς θεσπίζεται για όλους τους εργαζόμενο υς σε όλα τα Σώματα Ασφαλείας. Ως εκ τούτου θεωρούμε επιβεβλημένο να μπορούμε και οι εργαζόμενοι στην φρούρηση να εξαγοράζουμε 5 μάχιμα έτη και έτσι να είναι εφικτή η όσο το δυνατόν ευκολότερη η συμπλήρωση των απαιτούμενων 37 ετών για συνταξιοδότηση. Η φ ύση της εργασίας μας άλλωστε επιτάσσει την «όσο το δυνατόν γρηγορότερη συνταξιοδότηση μας». Δεν είναι δυνατόν άλλωστε βιολογικά κάποιος εργαζόμενος που συμπληρώνει ένα όριο ηλικίας να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες και τις απαιτήσεις του εν λόγω επαγγέλματος. Περαιτέρω η διάταξη δεν αφορά περισσότερους από 4000 υπαλλήλους , συνεπώς δεν επιβαρύνει το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα. Με τα πιο πάνω δεδομένα, κυρίως όμως με την διαφαινόμενη επιθυμία της Κυβέρνησης και υμών προσωπικά να άρετε νομοθετικές αδικίες προηγουμένων ετών, να αναγνωρίσετε έμπρακτα και να επιστρέψετε στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, συνε πώς και των υπηρεσιακά εξομοιωμένων με αυτούς στελεχών της Εξωτερικής Φρούρησης και Εσωτερικής Φύλαξης Καταστημάτων Κράτησης, δικαιώματα που αδίκως τους αφαιρέσατε, ενόψει και του δημοσιονομικού χώρου που φέρεται να εξασφαλίζεται, η Ομοσπονδία μας ζητά ευπ ροσώπως την ένταξη και των Εξωτερικών Φρουρών στην δυνατότητα αναγνώρισης έως πέντε συνταξίμων ετών, δια εξαγοράς, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που αυτή θα προβλεφθεί για το σύνολο των συναδέλφων που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 17:36 | Αντωνης

    Παρακαλώ να συμπεριληφθεί και η ΕΞΩΤΕΡΙΚΉ ΦΡΟΥΡΆ ΚΑΤΑΣΤΗΜΆΤΩΝ ΚΡΆΤΗΣΗΣ ως ιδιαίτερη ένστολη ένοπλη υπηρεσία στον νόμο για την πενταετία.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 17:03 | Παπαδάκης Γρηγοριος

    Παρακαλώ να συμπεριληφθεί και η ΕΞΩΤΕΡΙΚΉ ΦΡΟΥΡΆ ΚΑΤΑΣΤΗΜΆΤΩΝ ΚΡΆΤΗΣΗΣ (Υ. Ε. Φ. Κ. Κ.) ως ιδιαίτερη ένστολη ένοπλη υπηρεσία στον νόμο για την πενταετία μιας και υπάρχει στον χώρο 22 χρόνια και ενώ έχουμε ακριβώς τις ίδιες αρμοδιότητες με ΤΗΝ (ΕΛ. ΑΣ) εντός των καταστημάτων κράτησης όπως και μεταγωγες κρατουμένων προς κάθε δημόσια αρχή ή υπηρεσία και φυλάξεις σε αυτές

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 17:05 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΚΩΣΤΙΔΗΣ

    Στην παράγραφο 5 του άρθρου αναφέρεται πως :Ο παραπάνω διπλασιασμός δεν ισχύει, εφόσον η έξοδος από την υπηρεσία γίνεται με αίτηση του ενδιαφερομένου πριν από τη συμπλήρωση είκοσι πέντε (25) ετών πραγματικής υπηρεσίας, ανεξαρτήτως φύλου. Αυτό αυτολεξεί  σημαίνει πως τα δικαιούται και πριν την συμπλήρωση των 25 ετών  εφόσον δεν κάνει αίτηση εξόδου από το στράτευμα. Λαμβάνοντας υπόψη και το άρθρο 20 του Ν. 3865/2010 παράγραφος 1 και 2, το οποίο αναφέρει πως όσοι συμπληρώνουν τίς προϋποθέσεις έως και την 31 Δεκ 2014 με τα μεταβατικά χρονικά διαστήματα πρόσθετης υπηρεσίας (στα οποία συμπεριλαμβάνεται η πενταετία) που προβλέπονται μπορούν να κάνουν χρήση της παραπάνω διάταξης σε κάθε περίπτωση μετά την συμπλήρωση των 25 ετών. Αυτό που Ισχύει σήμερα  είναι πως για στελέχη με κατάταξη στις ΕΔ το πρώτο εξάμηνο του 1990 και μεταβατική πρόσθετη υπηρεσία (6) ετών σύμφωνα με το άρθρο 20  θεμελίωσαν δικαίωμα με  25 ετη + 6 έτη =31 έτη ,από τα οποία αφαιρείται ο  χρόνος των 5 ετών  εκστρατείας ,δηλαδή  μπορούσαν να υποβάλουν οι επιθυμούντες αίτηση από το 2016 .Στελέχη όμως με κατάταξη το δεύτερο εξάμηνο του 1990 όπως λανθασμένα εφαρμόζεται σύμφωνα με το άρθρο 20  μπορούν να υποβάλουν αίτηση αποστρατείας με την συμπλήρωση 40 ετών Υπηρεσίας στην οποία συμπεριλαμβάνεται ο χρόνος των (5) ετών. Δηλαδή με υπηρεσία 35 έτη και έτος υποβολής αίτησης το 2025.Εννέα (9) ολόκληρα έτη παραπάνω για στελέχη με ίδιο έτος κατάταξης .Τι δεν καταλαβαίνει η  πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας  επι 12 έτη .Είναι μια στρέβλωση χωρίς προηγούμενο. Υπάρχουν δύο λύσεις  απλές και κατανοητές προκειμένου να διορθωθεί αυτή η στρέβλωση ,αφού τα παραπάνω στελέχη έχουν ήδη σήμερα (32) και πλέον χρόνια πραγματικής υπηρεσίας + (5) ετη εκστρατείας δηλαδή (37) έτη υπηρεσίας. Δεν υφίσταται δηλαδή το δίλημμα των 25 ετών όπως το 2010 Λύση πρώτη :Να προστεθεί άμεσα  ένα μεταβατικό όριο πρόσθετης υπηρεσίας για τα στελέχη με κατάταξη το Β΄ εξάμηνο του 1990 στο άρθρο 20 παράγραφος (2) του Ν.3865/2010 προκειμένου να διορθωθεί αυτός ο διαχωρισμός εντός του ίδιου έτους κατάταξης. Παράδειγμα 7 1/2 έτη και να κλείσει το θέμα .  Λύση δεύτερη :Ο χρόνος της παρ.4 του άρθρου 22 του Ν.3865/2010 με το οποίο προβλέπεται η χορήγηση των (3) ετών πλασματικού χρόνου για στελέχη με κατάταξη απο 1990  εως 1995(το οποίο ο νομοθέτης θεωρητικά τα συμπεριέλαβε προκειμένου να αμβλύνει κάπως την παραπάνω διαφορά )  είναι επι της ουσίας χωρίς εφαρμογή για τα στελέχη των Ε.Δ. Το κόστος είναι τεράστιο και η ευθύνη της υπηρεσίας τεράστια αφού το 2016 ,πρώτος χρόνος εφαρμογής της δυνατότητας δήλωσης για  εξαγοράς του παραπάνω χρόνου με κρατήσεις 6,67% (μόνο εισφορές εργαζομένου)κανένα εκ των ενδιαφερομένων στελεχών δεν ενημερώθηκε εγγραφως απο την υπηρεσία  όπως θα έπρεπε .Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα και πολύ πολύ εύκολα από τα έγγραφα της περιόδου  .Αφού λοιπόν το αρμόδιο Υπουργείο δεν φρόντισε να ενημερωθούν τα στελέχη του (δηλαδή η πολιτεία )θα πρέπει η πολιτεία (η οποία έχει συνέχεια και θα πρέπει να επιδεικνύει και συνέπεια ) να δώσει στα στελέχη που επιθυμούν μια δεύτερη ευκαιρία ,αίτησης αναγνώρισης του παραπάνω χρόνου με 6.67% έστω λίγων μηνών. Ένα ευνομούμενο  κράτος αναγνωρίζει και διορθώνει τα λάθη του χωρίς  φτηνές δικαιολογίες του τύπου πως είναι διατάξεις που αφορούν όλο το δημόσιο και άλλα τέτοια όταν αποδεικνύεται  πως η διόρθωση θα πρέπει να αφορά αυτούς που αδικήθηκαν ,δηλαδή ελάχιστους.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 14:10 | Τζαμτζής Στυλιανός

    Υπάρχει και η Εξωτερική φρουρά φυλακών (ΥΕΦΚΚ)ενστολο και ένοπλο σώμα όπου εδώ και 22 χρόνια έχει ιδιότητες ίδιες με την ΕΛ. ΑΣ. εντός των Καταστημάτων Κράτησης σύμφωνα με το καταστατικό της, αλλά δεν είδα την συμπεριλαμβάνεται στο άρθρο σας! ΕΊΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΑΧΗΜΟΙ!

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 14:35 | ΧΑΤΖΗΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Θα επρεπε ολοι οι ενστολοι και ιδιως οι ενοπλοι που εκτελουν βαρδιες 24 ωρες το 24ωρο με καθήκοντα την ασφαλεια και προστασια χωρου,τοπου ,ατομου με παρομοια αστυνομικα καθηκοντα να ενταχθουν ανεξαρτητα αν ανήκουν σε σωμα ασφαλειας.Πχ εξωτερικη φρουρα καταστηματων κρατησης, υπηρεσια που εκτελει αστυνομικα καθηκοντα.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 14:29 | Ευστράτιος

    Να γίνει μείωση της ασφαλιστικής εισφοράς για τους ενστόλους και για την τριετία τουλάχιστον για τους παλιούς ασφαλισμένους που διορίστηκαν μέχρι το 1992 στο 6,67% για την κατάφωρη αδικία με τη μετάβαση τους στους νέους ασφαλισμένους με επιβάρυνση 15 ετών ασφαλιστικού βίου.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 14:13 | Βασίλειος

    Είμαι στρατιωτικός που κατατάχθηκα στις 31/10/91 και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ιδιωτικό τομέα είμαι παλιός ασφαλισμένος, ΜΟΝΟ στον Στρατό είμαι νέος ασφαλισμένος (40 έτη)! Ντροπή! Αποκαταστήσετε ΑΜΕΣΑ αυτήν την μακροχρόνια αδικία! Έρχονται εκλογές και είμαστε χιλιάδες συνάδελφοι, που είμαστε στα κάγκελα και που ανήκουν πολιτικά στην κυβέρνηση και λένε κατά λέξη ότι εάν δεν αποκατασταθεί αυτή η αδικία δεν θα ξαναψηφίσουμε ΝΔ. Στο χέρι σας είναι να μας κερδίσετε και να μασάς ψηφίσουνε ξανά!

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 14:17 | Κατσίκης Νικόλαος

    1) Όσο αφορά τους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης Θα πρέπει να περαστεί ότι όταν αυταπάγγελτα σε βγάζει το Πυροσβεστικο σωμα στην σύνταξη λόγο ηλικίας να προσμετρήσει η μάχιμη πενταετία και ας μην έχει συμπληρώσει τα 25 χρόνια διότι το 80% δεν θα τα έχει συμπληρώσει.

    2) Να δώσει το δικαίωμα εξαγοράς από τότε που προσλήφθηκαν σαν ΠΠΥ και επίσης να δώσει το δικαίωμα να πληρώνεται και εφάπαξ όλο το ποσό διότι κάποιοι είναι 58-59 ετών και άνω και δεν θα προλάβουν να πληρώσουν κάθε Μήνα το ποσό.

    3) Το ποσό που θα πρέπει να πληρώσουν οι ΠΠΥ διότι είναι στο ενιαίο μισθολόγιο θα πρέπει να είναι όπως του μόνιμου προσωπικού 40€ τον Μήνα.

    4) θα πρέπει να αναγράφει ξεχωριστά τι θα ισχύει για τους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης διότι είναι το μοναδικό ένστολο προσωπικό επι θητεία στο ενιαίο μισθολόγιο και όχι στο ειδικό όπου δεν υπάρχουν επιδόματα πέρα του πενθημέρου για να διευκρινίζει το ποσό της καταβολής.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 13:30 | Φλαμουρακης Κωνσταντίνος

    Θα μπορούσε να γίνει μία προσθήκη ότι οι ένστολοι που δεν επιθυμούν να εξαγοράσουν έξτρα 5ετια, να παραμείνουν με αίτηση τους στις Ε.Δ και τα Σ.Α.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 13:32 | Γιάννης

    Για άλλη μια φορά η σωφρονιστικη υπηρεσια μένει εκτός, που μόνο στα χαρτιά δεν είμαστε σώμα ασφαλείας, αλλά ένστολο πολιτικό προσωπικό.
    Απαράδεκτοι απλά.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 12:27 | Κωνσταντίνος Αμαξόπουλος

    Δίκαιο.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 11:45 | Χαράλαμπος

    Κύριε Υπουργέ,
    η παράγραφος 1 το άρθρου 11 του νόμου 4609/2019 που είχατε ψηφίσει ως αντιπολίτευση, ανφέρει: »1. Για την εφαρμογή των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 20 του ν. 3865/2010 (Α΄ 120) και της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 3883/2010, πέραν των μονάδων και υπηρεσιών της παρ. 5 του άρθρου 40 του π.δ. 169/2007 (Α΄ 210), προσμετράται αυξημένος στο διπλάσιο ή τριπλάσιο μέχρι πέντε (5) έτη και ο χρόνος υπηρεσίας σε μονάδες και υπηρεσίες, ανεξαρτήτως γεωγραφικού προσδιορισμού, στις οποίες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν υπηρετήσει ασκώντας καθήκοντα της ειδικότητάς τους.»
    Καλώς με το άρθρο 19 του νέου σας νόμου δίνετε το δικαίωμα αναγνώρισης 5ετίας πλέον για όλους στις εδ και στα Σώματα Ασφαλείας, αλλά πολύ κακώς που δεν εφαρμόζετε το νόμο 4609/2019 που σας ανέφερα παραπάνω και βάζετε τεράστια ‘ταφόπλακα’ σε όποια στελέχη είτε των ΕΔ είτε των Σωμάτων Ασφαλείας ήθελαν να εξαγοράσουν και 2η πενταετία, για να φύγουν τουλάχιστον με 30 χρόνια υπηρεσίας και όχι στα 35, όταν παλιότεροι συνάδελφοι έβγαιναν με 25 μόλις χρόνια στη σύνταξη.
    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΤΕ ΑΜΕΣΑ πριν καταλήξετε να το φέρετε για ψήφιση, γιατί είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΔΙΚΙΑ για το σύνολο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας δημιουργώντας αφενός περισσότερο γερασμένο Στρατό από ότι είναι ήδη (μέσος όρος 45 – 50) και αφετέρου δεν εκμεταλλεύεται την ευκαιρία να βάλει ζεστό χρήμα στα Κρατικά Ταμεία.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 10:13 | Νικόλαος Κοντούδης

    Αναγκαιεί
    α. η αποσαφήνιση προσμέτρησης μάχιμης πενταετίας για στελέχη με αυτεπάγγελτη αποστρατεία λόγω ορίου ηλικίας.
    β. η παροχή ή μη δυνατότητας επιλογής περιόδου αναγνώρισης για στελέχη που ΔΕΝ υπηρέτησαν ανάλογο χρόνο σε Μονάδα ή Υπηρεσία που επέτρεπε την αναγνώριση.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 10:17 | ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΜΑΧΙΜΗΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ(ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΦΡΟΥΡΩΝ ΚΑΙ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΩΝ).Η ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΕ ΕΞΗΝΤΑΡΗΔΕΣ ΝΑ ΑΣΚΟΥΝ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ.ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 09:17 | Πανγιώτης

    Το άρθρο 19 ορθά συμπεριλαμβάνει στελέχη τα οποία δεν είχαν την 5ετία αυξημένη στο διπλάσιο, αλλά με την διατύπωσή της δημιουργεί μια αδικία για όλους τους υπόλοιπους που υπηρέτησαν Θράκη,Νησιά και στο εσωτερικό σε Μονάδες Εκστρατείας.(Ο υποφαινόμενος 20 συναπτά έτη) Για να αρθεί αυτή η αδικία προτείνεται τροποποίηση στο παρακάτω κέιμενο ως συνέχεια:<>.

    Με την παραπάνω αναδιατύπωση αίρεται μια αδικία και ταυτόχρονα λύνεται και το θέμα των ΕΠΟΠ συνταξιοδοτικά.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 09:05 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ

    Οι 5ετία για να αναγνωριστεί από τους στρατιωτικούς πρέπει να καταβληθούν εισφορές; Εάν ναι αφορά και τους παλαιούς ασφαλισμένους (πριν το 1990 που δεν πλήρωναν), και με τι ποσοστό; Θα εφαρμοστεί μόνο στους εν ενεργεία ή θα αφορά και απόστρατους που έφυγαν με 25 χρόνια και άνω;

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 08:18 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Το Ελληνικό Κράτος αντιλαμβανόμενο τις εν λόγω δυσκολίες της εργασίας του ένστολου προσωπικού φύλαξης και εξωτερικής φρούρησης, θέσπισε πριν πολλά έτη ειδική ευεργετική διάταξη, σύμφωνα με την οποία η σύνταξη των υπαλλήλων προσαυξανόταν κατά 3/35 του μηνιαίου συντάξιμου μισθού , εφόσον είχαν συμπληρώσει 20 έτη πραγματικής υπηρεσίας στη θέση αυτή (άρθρ. 15 του ΠΔ 169/2007, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την παρ 5 του άρθρου 1 του ν.4024/2011).
    Η παραπάνω ευεργετική διάταξη, παρά το γεγονός ότι ουδέποτε καταργήθηκε ρητά, στην ουσία δεν εφαρμόζεται για τους εργαζομένους των παραπάνω κλάδων των Καταστημάτων Κράτησης.
    Μάλιστα, δεδομένου ότι ο νόμος 4387/2016 ρητά ορίζει ότι μέσος συντάξιμος μισθός από τον οποίο προκύπτει η σύνταξη, διαμορφώνεται αποκλειστικά από τα έτη για τα οποία καταβλήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές, στην πράξη κατήργησε την προσαύξηση στην σύνταξη .
    Θα πρέπει λοιπόν να εντάξει η Πολιτεία λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες εργασίας των μάχιμων ένστολων υπαλλήλων των καταστημάτων κράτησης και να εφαρμόσει το παραπάνω ευεργέτημα τροποποιώντας την διάταξη ώστε να είναι εφαρμοστέα και ο παραπάνω χρόνος να καταστεί θεμελιωτικός και προσαυξητικός όπως η μάχιμη πενταετία στους ένστολους στρατού, σώματα ασφαλείας κ.λ.π που επεκτείνεται πλέον σε όλους με του ίδιους όρους εξαγοράς και υπολογισμού καθώς και με αναδρομικότητα από την εφαρμογή του 4387/2016 έστω και αν έχει αποχωρήσει ο υπάλληλος .

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 08:34 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ

    Στο άρθρο 19 ,περί υπολογισμού χρόνου υπηρεσίας ένστολου προσωπικού στο διπλάσιο, δεν διευκρινίζεται εάν οι ένστολοι στρατιωτικοί, θα πρέπει να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές όπως αναφέρετε για την Αστυνομία και το Πυροσβεστικό σώμα. Εάν τελικά καταβληθούν ασφαλιστικές εισφορές, θα αφορούν και τους παλαιούς ασφαλισμένους (πριν τον Οκτώβριο του 90) και με τι ποσοστό;
    Θα έχουν δικαίωμα αναγνώρισης μόνο οι εν ενεργεία στρατιωτικοί που έχουν συμπληρώσει 25 έτη πραγματικής Υπηρεσίας ή και οι απόστρατοι στρατιωτικοί που έχουν φύγει με 25 και άνω έτη;

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 08:41 | ΔΟΡΓΙΑΚΗΣ ΖΩΗΣ

    Καλημέρα, θα μπορούσε να ισχύει το ίδιο και για την σειρά των Αστυνομικών της περιόδου 1989-1994.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 02:41 | Ι

    Παρακαλώ πολύ να διευκρινιστεί τι θα γίνει με όσα στελέχη των Ε.Δ. είναι ήδη σε διαδικασία εξαγοράς της εν λόγω 5ετίας με παρακράτηση δόσεων μέσω της μισθοδοσίας τους.
    Θα υπάρχει επανυπολογισμός, όπως είναι και το σωστό?
    Και με δεδομένο ότι στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις καταβάλλεται μεγαλύτερο ποσό εξαγοράς σε σχέση με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, αφού υπολογίζονται διαφορετικά χρονικά διαστήματα, ενδεχομένως μεταγενέστερα στη θητεία του στελέχους, με αποτέλεσμα να προκύπτει αυξημένο κόστος εξαγοράς.
    Είναι προφανές ότι είναι άδικο να υπάρχουν ταυτόχρονα εξαγορές δύο ταχυτήτων για την ίδια διαδικασία, μόνο και μόνο γιατί κάποιοι «άτυχοι» σαν κι εμένα ξεκίνησαν τη διαδικασία αυτή πριν την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου και χωρίς φυσικά να το γνωρίζουν.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 01:44 | Μαρινα Τερζη

    Η τροποποίηση του άρθρου με την ένταξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν επιτακτική καθώς θα δώσει στο προσωπικό που δεν είχε την δυνατότητα εγγραφής των μητρώων τους χρονια εκστρατείας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, να υποστούν μειωμένο ποσό σύνταξης .Εκτιμώ ότι θα επελθει ισονομία και δικαιοσύνη για ολα ανεξαιρέτως τα στελέχη.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 00:34 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Υπολογισμός χρόνου υπηρεσίας ένστολου προσωπικού του δημοσίου στο διπλάσιο – Το απασχολούμενο προσωπικό στις Ε.Δ. και Σ.Α. το οποίο λόγο ειδικότητας ή λόγο ειδικής εκπαίδευσης δεν δύναται να μετατεθεί σε παραμεθόριο έτσι ώστε να έχει δικαίωμα να αναγνωρίσει των χρόνο της υπηρεσίας του ως διπλάσιο και να λάβει πλήρη σύνταξη όπως και τα υπόλοιπα στελέχη.
    Η ηλικία επίσης είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα των στελεχών των Ε.Δ. και των Σ.Α. καθώς δεν εργάζονται σε ένα περιβάλλον ασφάλειας ή σε εργασία γραφείου, αλλά σε περιβάλλον που δεν κρίνεται μόνο η δική τους ζωή άλλα και η ζωή άλλων πολιτών ή ακόμη και η ασφάλεια της ίδιας της χώρας.
    Είναι επιτακτική ανάγκη να θεσμοθετηθεί η εν λόγο τροποποίηση μιας και υφίσταται αδικία για τα εν λόγο στελέχη.

  • 6 Οκτωβρίου 2022, 22:36 | Φώτης

    Είναι ιδιαίτερα προκλητικό το ότι αγνοείται τόσο εύκολα η διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 11 του Ν.4609. Αυτό δύσκολα θα περάσει απαρατήρητο και θα λησμονηθεί από δεκάδες χιλιάδες στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους.

  • 6 Οκτωβρίου 2022, 21:57 | Μάνος

    Μαζί με το χρόνο στο διπλάσιο, θα μπορούσε να αλλάξει κ το ποσοστό επί του βασικού μισθού στο 6,67% για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας στα σώματα ασφαλείας. Η στρατιωτική θητεία είναι συναφής με την εργασία των σωμάτων ασφαλείας, πόσο μάλλον για το στρατιωτικό προσωπικό.

  • 6 Οκτωβρίου 2022, 21:50 | Φίλιππος

    Μια δίκαιη ενέργεια που έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού. Όλοι να την δικαιούνται και να μην υπάρχει διαχωρισμός.

  • 6 Οκτωβρίου 2022, 21:55 | Γιωργος Κολλιαρος

    Το αρθρο 19 θα πρεπει να εχει αναδρομικη ισχυ για τα στελεχη που αποστρατευτηκαν χωρις τη χρηση του ευεργετικου δικαιωματος

  • 6 Οκτωβρίου 2022, 21:50 | Γιωργος

    Το αρθρο θα πρεπει να εχει αναδρομικη ισχυ ωστε να καλυψει και τα στελεχη που αποστρατευτηκαν χωρις το δικαιωμα χρησης του ευεργετικου δικαιωματος

  • 6 Οκτωβρίου 2022, 20:36 | Αγγελος

    Mε το νόμο Κατρούγκαλου και προσφατα με τον νομο Βουρτση, εκτός των άλλων προβλέφθηκε ότι για την πλήρη σύνταξη θα πρέπει ο κάθε εργαζόμενος και φυσικα οσοι εχουν την ιδιοτητα του Στρατιωτικού, να έχουν 40 χρόνια υπηρεσίας ή να είναι 60 ετών.
    Οι νόμοι περί καταστάσεως των στρατιωτικών και τωρα αυτος του Παναγιωτοπουλου, δεν εναρμονίστηκαν με το νέο ασφαλιστικό νόμο με αποτέλεσμα μετά από κρίσεις ή με την συμπλήρωση ορισμένης ηλικίας ή 35 χρόνων υπηρεσίας να αποστρατεύει τους στρατιωτικούς χωρίς να έχουν καλύψει τα αναγκαία 40 χρόνια για την πλήρη σύνταξη, άρα συνταξιοδοτούνται με μειωμένη σύνταξη.
    Δηλαδη ασκουνται πολιτικες εθελούσιας εξόδου σε βάρος του εργαζομένου στρατιωτικου.
    Εκατονταδες στελεχοι συμπληρωνουν 35 χρονια και φετος. Θα αποστρατευτουν όπως και τοσα αλλα αυταπαγγελτα σε ηλικια και κατω των 53 ετων.
    Στον νεο νομο θα πρεπει να υπαρχει προβλεψη για 40ετη παραμονη για τα στελέχη των Ε.Δ., που προέρχονται από ΑΣΣΥ και ΕΜΘ από το 1983 εως 1989.