ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ Άρθρο 16 Ηλικιακές προϋποθέσεις για χορήγηση μειωμένης σύνταξης σε ασφαλισμένους του πρώην Δημοσίου που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και τις 31.12.2012

 

1. Από την έναρξη ισχύος του ν. 4336/2015 (Α΄ 94) μέχρι και τις 31.12.2022, οι ασφαλισμένοι του πρώην Δημοσίου που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και τις 31.12.2012 θεμελιώνουν δικαίωμα για άμεση καταβολή μειωμένης σύνταξης της περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 56 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (π.δ. 169/2007, Α΄ 210), με βάση τα όρια ηλικίας που προβλέπονταν μέχρι και τις 18.8.2015 και μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους οποτεδήποτε.

2. Από 1η.1.2023 το όριο ηλικίας της περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 56 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων για τους ασφαλισμένους του πρώην Δημοσίου που α) έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και τις 31.12.2012 και β) δεν έχουν θεμελιώσει μέχρι και τις 31.12.2022 δικαίωμα για άμεση καταβολή μειωμένης σύνταξης της περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 56 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων, με βάση τα όρια ηλικίας που προβλέπονταν μέχρι και τις 18.8.2015, διαμορφώνεται στο εξηκοστό δεύτερο έτος.

  • 14 Οκτωβρίου 2022, 00:30 | N.X.

    Ο κ. Υπουργός ανέφερε πριν λίγο καιρό ότι στο θέμα των πρόωρων συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων θα υπάρξει μία κοινωνικά δίκαιη και νομικά στέρεη λύση. Η προτεινόμενη ρύθμιση προφανώς θα είναι νομικά στέρεη (αφού θα ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων), κοινωνικά δίκαιη όμως δεν είναι. Υπάλληλοι με μία μέρα διαφορά ηλικίας (και με την ίδια προϋπηρεσία) έχουν τελείως διαφορετικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Όποιοι άτυχοι γεννήθηκαν λίγες μέρες αργότερα πρέπει να περιμένουν (χωρίς πρακτικό αντίκρυσμα) ως 7 χρόνια παραπάνω για να πάρουν πρόωρη σύνταξη στα 62 έτη (όταν οι περισσότεροι θα έχουν περισσότερα από 40 έτη εργασίας και θα δικαιούνται πλήρη σύνταξη).
    Ο κ. Υφυπουργός (σε ερώτηση στη Βουλή) είχε αναφέρει ότι θα υπολογίσουν πόσοι είναι οι υπάλληλοι που θεμελίωσαν 25ετία την περίοδο 2010-2012 και δικαιούνται πρόωρη σύνταξη και μετά το 2021. Αλήθεια πόσοι είναι; Πρέπει κάποιοι να ανταμειφθούν (μέχρι 31/12/2022) και κάποιοι να εγκαταλειφθούν;
    Η λύση δεν μπορεί να είναι η προτεινόμενη.
    Πρέπει όλοι οι Βουλευτές (κυβερνητικοί και μη) να δουν προσεκτικά το θέμα.

  • 13 Οκτωβρίου 2022, 16:03 | ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

    Άντρες με 25ετία το 2010 … στα 60. Aντρες με 25ετία το 2011,(νεώτεροι),… στα 56! Aντρες με 25ετία το 2012,(ακόμα νεώτεροι)… στα 58!! Ποιος «εγκέφαλος» το εισήγαγε αυτό? Δεν υπάρχει ΈΝΑΣ λογικός να το διορθώσει???

  • 13 Οκτωβρίου 2022, 00:25 | Α.Χ

    ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ-ΒΡΟΥΤΣΗ-ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΕΥΝΟΕΙ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΗΛΙΚΙΑ. ΟΣΟΙ ΕΙΣΗΛΘΑΝ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΒΓΗΚΑΝ Η ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΠΡΩΤΟΙ ΜΕ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣ. ΕΓΚΛΩΒΙΖΕΙ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΣ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 40 ΕΤΗ ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ. ΣΤΟΝ ΔΕ ΙΔΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΕΝ ΜΙΑ ΝΥΧΤΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΕΤΑΒΛΗΘΗΚΑΝ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΥΣΜΕΝΕΣΤΕΡΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣ. ΟΙ ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΣΕ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΥΝΟΝΤΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΠΩΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 20 http://www.opengov.gr/minlab/?p=5773 ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΝΩ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΑΝΑΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ http://www.opengov.gr/minlab/?p=5769.

  • Η Ένωσή μας, που εκπροσωπεί τους συνταξιούχους αξιωματικούς της πρώην Αστυνομίας Πόλεων, καθώς και αυτούς της Ελληνικής Αστυνομίας που έχουν ενταχθεί στα ασφαλιστικά ταμεία της Αστυνομίας Πόλεων, διαπιστώνει μια μεγάλη αδικία που έγινε με το ν.4670/2020 (Βρούτση) σε βάρος των συνταξιούχων που έχουν πάνω από 40 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας.
    Συγκεκριμένα, με τον προαναφερόμενο νόμο η κυβέρνηση, ενώ αύξησε αναλογικά τα ποσοστά αναπλήρωσης των συνταξιούχων που είχαν πάνω από 30 και μέχρι 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας, όλως αδικαιολόγητα μείωσε τα ποσοστό αναπλήρωσης για τα πέραν των 40 ετών συντάξιμα έτη, με αποτέλεσμα για τους συνταξιούχους με περισσότερα των 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας, που συνταξιοδοτήθηκν με τον.4387/16, να βαίνουν μειούμενες οι συντάξεις τους όσο τα συντάξιμα έτη αυξάνονται, δεδομένου ότι αυτές είχαν υπολογισθεί με τα αυξημένα ποσοστά του νόμου αυτού. Συνέπεια αυτού είναι οι εν λόγω συνταξιούχοι να έρχονται σε δυσμενέστερη θέση έναντι αυτών που δεν ξεπερνούν τα 40 έτη υπηρεσίας, αφού περιορίζονται αισθητά οι αυξήσεις, που προκύπτουν από τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης των 40 συντάξιμων ετών τους, φθάνοντας στο τραγικό σημείο όχι μόνο οι αυξήσεις αυτές να εξανεμίζονται πλήρως, αλλά να προκύπτουν και αισθητές μειώσεις των συντάξεών τους για όσους έχουν πάνω από 45 συντάξιμα έτη.
    Η ρύθμιση αυτή, όχι μόνο αδικεί κατάφωρα τους εν λόγω συνταξιούχους και δημιουργεί αδικαιολόγητη ανισότητα μεταξύ των συνταξιούχων, αλλά πλήττει και το δημόσιο συμφέρον και το ασφαλιστικό σύστημα, αφού αποτρέπει, αντί να ενθαρρύνει, όπως θα ήταν λογικό, την παραμονή στην ενεργό υπηρεσία των υπαλλήλων πέραν των 40 ετών, στερώντας το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς από τα αυτονόητα οφέλη που συνεπάγεται η παραμονή στην υπηρεσία για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο.
    Κατόπιν τούτου, προτείνεται να εισαχθεί ρύθμιση για την άρση αυτής της αδικίας με την επαναφορά του ποσοστού που προέβλεπε ο ν.4387/16 για τους έχοντες πάνω από 40 συντάξιμα έτη.

  • 12 Οκτωβρίου 2022, 13:37 | ΓΚΡΟΥΤΣΗΣ ΝΙΚΟΣ

    οσοι αντρες λιγες ημερες δεν συμπληρωνουν τα 56 εντός του 2022 θα υποχρεωθουν να δουλεψουν αλλα 7 χρονια μεχρι τα 62, τοτε βεβαια θα εχουν 40 χρονια πραγματικης υπηρεσιας!!

  • 12 Οκτωβρίου 2022, 13:09 | Κωνσταντινος

    Όχι όριο ηλικίας στα 35 πραγματικά έτη υπηρεσίας.

  • 12 Οκτωβρίου 2022, 12:36 | Μαρινα

    είχα δικαιωμα για μειωμένη στα 55 με θεμελίωση το 2010 με ανηλικο κ εξαγορα χρονου παιδιών ,κλείνω τα 55 τον Μάρτιο 2023 είναι ΑΔΙΚΟ για λίγους μήνες να χρεωθω αλλα 6 χρόνια έχοντας ήδη προγραμματισει την ζωή μου ότι θα έφευγα το 2023…. πρέπει κάποιος να το δει σοβαρά το θέμα δίνοντας ένα χρονικό περιθώριο …

  • 12 Οκτωβρίου 2022, 11:23 | ΓΚΡΟΥΤΣΗΣ ΝΙΚΟΣ

    είναι άδικο οι γυναίκες με 25ετια το 2010 να βγαίνουν στα 55έτη ενω οι άντρες στα 60 !!!

  • 12 Οκτωβρίου 2022, 09:37 | Florence Nightingale

    Κυρίες/οι που συντάσσετε το νομοσχέδιο.
    Με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του κ. Πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, ως Νοσηλεύτρια με «μάχιμη» θητεία άνω των 35 ετών σε Δημόσια Νοσοκομεία, ανέμενα να ακούσω κάτι θετικό για τον «χειροκροτημένο» κλάδο μας.
    Είδα, λοιπόν, μεσοσταθμική αύξηση 10% στους γιατρούς, είδα 5 πλασματικά συντάξιμα έτη στους στρατιωτικούς που δεν έχουν υπηρετήσει σε μάχιμες Μονάδες (π.χ. Νοσηλευτές Στρατιωτικών Νοσοκομείων της Αθήνας) αλλά δεν είδα ΤΙΠΟΤΑ για τους Νοσηλευτές του ΕΣΥ. Αντιθέτως, στο νομοσχέδιο, προωθείται η κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος της πρόωρης συνταξιοδότησης (στα 55 έως 58) και πάμε «όλοι στα 67».
    Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να προσφέρω τις υπηρεσίες μου ως τα 67 αν εργαζόμουν σε κάποια άλλη Δημόσια Υπηρεσία, με πρωινό ωράριο, με αργίες, χωρίς νυκτερινή εργασία, χωρίς ψυχικό φόρτο και ευθύνη για τις ζωές συνανθρώπων μου και χωρίς την καθημερινή επαφή με τον θάνατο.
    Θα ήθελα να σας αναλύσω λίγο περισσότερο τα όσα προανέφερα:
    Τα 5 πλασματικά συντάξιμα έτη, χορηγούνταν έως τώρα με μικρό συνολικό κόστος αναγνώρισης (2500~3000€) στους στρατιωτικούς μάχιμων Μονάδων, στο Στόλο στα σύνορα κτλ. Τώρα πια επεκτείνονται σε όλους. Έτσι οι Νοσηλευτές των Στρ. Νοσοκομείων που κατά τεκμήριο υπηρετούν στη Αθήνα (401 ΓΣΝ, 241 ΓΝΑ, Ναυτικό Νοσοκομείο) μπορούν τώρα να συνταξιοδοτηθούν με ΠΛΗΡΗ σύνταξη σε ηλικίες κοντά στα 55.
    Στο ΕΣΥ, με το καθεστώς της πρόωρης συνταξιοδότησης, το προσωπικό μπορούσε (με πολλαπλάσιο κόστος αναγνώρισης πλασματικών ετών) να συνταξιοδοτηθεί στα 55 έως 58 (προ μνημονίων στα 52 με ανήλικα τέκνα). Με το προωθούμενο νομοσχέδιο (όλοι στα 67, μειωμένες συντάξεις στα 62 με μεγάλο κόστος αναγνώρισης) ΠΑΓΙΔΕΥΟΝΤΑΙ χιλιάδες συνάδελφοι που τελούσαν σε αναμονή συνταξιοδότησης.
    Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα:
    Χαμηλή παραγωγικότητα λόγω ηλικίας, αυξημένες απουσίες με άδειες ασθένειας, αυξημένες αιτήσεις για ενδονοσοκομειακές μετακινήσεις σε θέσεις αποκλειστικά πρωινού ωραρίου – μείωση του διαθέσιμου προσωπικού για νυχτερινή εργασία, αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των υπηρετούντων, μη ανανέωση του προσωπικού και εν τέλει μειωμένη νοσηλευτική περίθαλψη για όλους τους ασθενείς.
    Παρακολουθώ συνεχώς τα τεκταινόμενα στην χώρα μας και παρατηρώ ότι και οι νέοι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες ακολουθούν την «εκροή» των γιατρών για το εξωτερικό. Για οικονομικούς λόγους αλλά και για λόγους επαγγελματικής αναγνώρισης.
    Ανησυχώ ότι, όπως τώρα γεμίζει το ΕΣΥ με γιατρούς του «Πανεπιστημίου των Τιράνων», σε λίγα χρόνια θα γεμίσει με «εισαγόμενους» νοσηλευτές από τις νησιωτικές χώρες της Ασίας και από την Υποσαχάρια Αφρική.
    Για να μην φτάσουμε να «κλαίμε» μετά από λίγα χρόνια πρέπει τώρα να μεριμνήσουμε για την ηθική και υλική ενδυνάμωση των Νοσηλευτών μας. Το να τους τοποθετούμε «στο ίδιο τσουβάλι» με τους υπόλοιπους Δημόσιους Υπαλλήλους, δεν μας τιμά. Το να «τάζουμε» Βαρέα και Ανθυγιεινά που ποτέ δεν νομοθετούμε, δεν μας τιμά.
    Ελπίζω τα παραπάνω να σας προβληματίσουν και ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΣΕΤΕ το προσωπικό των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών των Νοσοκομείων (Νοσηλευτές, Βοηθοί Νοσηλευτές, Τραυματιοφορείς, Βοηθ. Υγειονομικό Προσωπικό) από το Άρθρο 16.

  • 11 Οκτωβρίου 2022, 20:00 | Αθηνά Καραγιάννη

    Το νομοσχέδιο αύξησης ορίων ηλικίας στις πρόωρες είναι χωρίς μεταβατική περίοδο.

    Πρόταση . Μεταβατική περίοδο εξαμήνου ως 30/06/23 ή έτους για να μην αιφνιδιαστούν οι εργαζόμενοι και να μην χαθεί το δικαίωμα για λίγες μέρες ή μήνες.

  • 11 Οκτωβρίου 2022, 14:34 | ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΑΝΘΟΥΛΑ

    Όταν διοριστήκα (το 1992) υπήρχαν διάφοροι ψηφισμένοι νόμοι που μου έδιναν την επιλογή να βγω στην σύνταξη με μειωμένες απολαβές,με 25 χρόνια υπηρεσίας , 50 και 52 ετών. Όλα αυτά καταργήθηκαν. Το μόνο που μου έμεινε για να βγω σε μειωμένη σύνταξη ήταν, με νόμο που ψηφίστηκε το 2010( δηλαδή 12 χρόνια πριν), μητέρα ανήλικου τέκνου και 25ετια το 2011 και όριο ηλικίας 56 ετών. Θέλετε να αυξήσετε τα όρια ηλικίας για την μειωμένη σύνταξη στο δημόσιο, παρόλο που έχουμε κατοχυρώσει την 25ετία το 2010,2011 και το 2012. Κάντε το, αλλά δώστε το δικαίωμα σε αυτούς που έχουν κατοχυρώσει την 25ετία και έχουν κάνει αίτηση για αυτό στο πρώην Γ.Λ.Κ., να μπορούν να βγουν σε μειωμένη σύνταξη όταν συμπληρώσουν τα απαιτούμενα όρια ηλικίας. Αυτοί οι εργαζόμενοι έχουν διορισθεί στο δημόσιο πριν το 1993 (παλιοί ασφαλισμένοι) και νομίζω ότι αυτό είναι και ΣΩΣΤΟ και ΔΙΚΑΙΟ !
    Χρησιμοποιείτε ως πρόφαση την ισότητα των εργαζομένων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, αλλά ξεχνάτε ότι στον ιδιωτικό τομέα οι νοσηλευτές είναι στα βαρέα και ανθυγιεινά με αποτέλεσμα να έχουν μικρότερα όρια συνταξιοδότησης. Επίσης οι ένστολοι απολαμβάνουν 5 πλασματικά έτη ανεξαρτήτως υπηρεσίας. Ξέρετε ότι εμείς εργαζόμαστε 40 ώρες την εβδομάδα ανεξάρτητα από τα έτη προυπηρεσίας, ενώ οι εκπαιδευτικοί ξεκινούν με 25 ώρες εβδομαδιαίως και αυτές μειώνονται καθώς αυξάνουν τα χρόνια υπηρεσίας τους;
    Θεωρείτε ότι οι νοσηλευτές μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της εργασίας τους έως τα 62 ή 67 έτη και να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες; Όσο ήταν η πανδημία του COVID ήμασταν οι ήρωες, τώρα;
    Δεν αντέχουμε άλλο αυτήν την κατάσταση, αφήστε αυτούς που ΜΠΟΡΟΥΝ και ΘΕΛΟΥΝ να φύγουν με 25ετία και όποτε συμπληρώνουν το απαιτούμενο όρια ηλικίας!
    Φτάνει πια να αλλάζετε το συνταξιοδοτικό τόσο συχνά, εξάλλου εσείς έχετε ψηφίσει αυτόν τον νόμο.
    ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΡΙΝ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ!!!

  • 11 Οκτωβρίου 2022, 12:54 | ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

    Η ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 317/2020 του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δικαιώνει τους άντρες ΔΥ με 25ετία και ανήλικο τέκνο το 2010-(ίσως τους πιο κραυγαλέα αδικημένους του συνταξιοδοτικού συστήματος)! Γιατί δεν την εφαρμόζετε??? Η εφαρμογή των Νόμων και των δικαστικών αποφάσεων δεν είναι υποχρεωτική για όλους? Η ευαισθησία σας είναι αλα καρτ?

  • 11 Οκτωβρίου 2022, 12:08 | ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

    Η ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 317/2020 του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δικαιώνει τους άντρες ΔΥ με 25ετία και ανήλικο τέκνο το 2010-(ίσως τους πιο κραυγαλέα αδικημένους του συνταξιοδοτικού συστήματος)! Γιατί δεν την εφαρμόζετε??? Η εφαρμογή των Νόμων και των δικαστικών αποφάσεων δεν είναι υποχρεωτική για όλους? Η ευαισθησία σας είναι αλα καρτ?

  • 11 Οκτωβρίου 2022, 11:07 | ΜΑΝΩΛΗΣ

    ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ 27 Ν 4670/20 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

    Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 27 του ν. 4670/2020,ΦΕΚ 43Α όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 78 ν 4690 ΦΕΚ 104Α στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του ΕΦΚΑ οι οποίοι έχουν αναλάβει η αναλαμβάνουν εργασία το ποσό της ακαθάριστης σύνταξης, κύριας και επικουρικής, καταβάλλεται μειωμένο κατά 30% για όσο χρονικό διάστημα ο συνταξιούχος απασχολείται και έχει υποχρέωση ασφάλισης στους Κλάδους Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ.

    Απασχολούμενοι σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης

    Στις περιπτώσεις όμως που ο συνταξιούχος έχει αναλάβει ή αναλαμβάνει εργασία ή αποκτά δραστηριότητα σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης αναστέλλεται πλήρως η καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 61ο έτος της ηλικίας τους έως 28.2.2021 και το 62ο έτος από 1η.3.22 και εφεξής..
    Η διάκριση όμως των συνταξιούχων ανάλογα με το φορέα απασχόλησης τους δημιουργεί μια άνιση μεταχείριση στους συνταξιούχους που απασχολούνται σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (πχ Δήμοι .) Στους συνταξιούχους αυτούς δεν καταβάλλεται καθόλου σύνταξη εάν δεν κλείσουν ηλικιακά τα 62 έτη ,σε αντίθεση με όσους απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, όπου η σύνταξη τους καταβάλλεται κανονικά σε ποσοστό 70% ανεξάρτητα από την ηλικία του απασχολούμενου συνταξιούχου.
    Στελέχη του δημόσιου τομέα τα οποία κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους κατέβαλαν τις προβλεπόμενες εισφορές και αφού αναγνωρίστηκαν νομίμως ως συνταξιούχοι με τη διάταξη αυτή αναγκάζονται ως απασχολούμενοι συνταξιούχοι να μην μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες και τη γνώση τους σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης πχ Δήμοι αφού εφόσον δεν έχουν κλείσει τα 62 έτη δεν μπορούν να λαμβάνουν τη σύνταξη τους .σε ποσοστό 70%Έτσι εφόσον έχουν ανάγκη απασχόλησης αναζητούν εργασία στον ιδιωτικό τομέα αφού χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς θα λαμβάνουν τη σύνταξη τους κατά 70% για όσο διάστημα εργάζονται. Με τη ρύθμιση αυτή το Δημόσιο στερείται πολύτιμων υπηρεσιών αφού αποτρέπεται τιμωρητικά η απασχόληση συνταξιούχων σε αυτό.

    ΠΡΟΤΑΣΗ 1η
    Ο ηλικιακός προσδιορισμός καταβολής σύνταξης σε απασχολούμενους συνταξιούχους σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης πρέπει να καταργηθεί στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης των πολιτών ως Κράτος Δικαίου

    ΠΡΟΤΑΣΗ 2η

    Εάν ωστόσο πρέπει να υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί -οι οποίοι αν και θα έπρεπε δεν καταργούνται – για την μερική αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των συνταξιούχων αυτών μπορεί να προβλεφθεί μια προοδευτική καταβολή της σύνταξης τους ηλικιακά ξεκινώντας πχ από το 50% και προοδευτικά να ανεβαίνει φθάνοντας το 70% με τη συμπλήρωση του 62ου έτους

    πχ
    ΗΛΙΚΙΑ 50 50%
    ΗΛΙΚΙΑ 53 55%
    ΗΛΙΚΙΑ 56 60%
    ΗΛΙΚΙΑ 59 65%
    ΗΛΙΚΙΑ 62 70%

  • 11 Οκτωβρίου 2022, 11:11 | Δημήτριος Ε. Παπαθεοφίλου

    Υπηρετώ στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας από το 1988. Εξαγοράζοντας την 12μηνη θητεία μου στο στρατό κλείνω 36 χρόνια υπηρεσίας τον Ιούνιο του 2023 και τα 58 έτη τον Απρίλιο του ίδιου έτους.
    Είχα σκοπό να αποσυρθώ από την Υπηρεσία μου με μειωμένη σύνταξη ασκώντας το δικαίωμα που μου έδεινε το έως τώρα νομικό καθεστώς και μετά το 2023 όπως το Υπουργείο σας είχε διαβεβαιώσει .
    Η περίπτωσή μου είναι από αυτές που μελετώντας κανείς τις μειωμένες συνταξιοδοτικές μου απολαβές θα έλεγε πως η πρόωρη αποχώρηση δεν με συμφέρει οικονομικά και θα έπρεπε να παραμείνω ως τα 62 με 40ετία για να πάρω πλήρη σύνταξη.
    Με το προς ψήφιση νομοσχέδιο μαθαίνω ξαφνικά πως σε δύο μήνες παύει οριστικά η δυνατότητα μειωμένης συνταξιοδότησης και υποχρεωτικά θα πρέπει να παραμείνω στην Υπηρεσία μου για 4 χρόνια ακόμα!
    Αφήστε με να κρίνω εγώ αν με συμφέρει οικονομικά να αποχωρήσω και να σχεδιάσω τη ζωή μου με λιγότερα χρήματα και ανάγκες. Όλοι οι συνάδελφοί της σειράς μου έχουν ήδη αποχωρήσει με τριανταπενταετίες και εξαγορά πλασματικών ετών πολλοί εξ αυτών εδώ και πολλά χρόνια.
    Εγώ γιατί θα πρέπει για 4 μήνες να χάσω αυτό το δικαίωμα;
    Επειδή άργησα να γεννηθώ 4 μήνες πρέπει να τιμωρηθώ;
    Η ψυχολογική και σωματική κόπωση των εργαζομένων στον κλάδο μου είναι αναγνωρισμένη παγκοσμίως.
    Παρακαλώ να εξετάσετε την περίπτωση εξαίρεσης όλων των εργαζομένων με τριανταπενταετία από την απώλεια δικαιώματος μειωμένης σύνταξης ή διαφορετικά να δοθεί επιπλέον παράταση ενός έτους στην εφαρμογή της τρέχουσας ρύθμισης ώστε να μην κλονιστεί η εμπιστοσύνη των μακροχρόνια ασφαλισμένων στο κράτος ισονομίας και δικαιοσύνης.

  • 11 Οκτωβρίου 2022, 11:43 | ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ ΝΕΚΤΑΡΙΑ

    Με το Άρθρο 46 του νόμου 4777/2021 «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 25/17-2-2021) , οι αιτήσεις παραίτησης των εκπαιδευτικών υποβάλλονται από 1ης Φεβρουαρίου μέχρι και την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την πάροδο του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου και λύεται αυτοδικαίως η υπαλληλική σχέση στις 31 Αυγούστου .
    Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;
    1) Θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν συμπληρώσει τα ηλικιακά όρια μέχρι το τέλος του 22 να υποβάλλουν αίτηση μέχρι το τέλος του έτους ή θα περιμένουν το Φλεβάρη του 23;
    2) Αν μετατεθεί για τον Φλεβάρη του 23, θα ισχύουν οι ίδιες ευνοϊκές διατάξεις του 22;
    3) Στην περίπτωση που ο εκπαιδευτικός κάνει την αίτησή του μέχρι το τέλος του 22 θα αποχωρήσει από το σχολείο στις 31 Αυγούστου 2023;

  • 11 Οκτωβρίου 2022, 09:29 | ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΡΙΝΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΝΑ ΕΞΑΤΕΣΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ 67ΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 69 (ΕΞΗΚΟΣΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ)ΜΕ ΘΕΛΟΥΣΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΜΠΕΙΡΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΚΑΙ ΙΚΑΝΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΥΠΗΡΕΡΕΣΙΕΣ.ΟΛΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΟΤΕ ΠΟΣΟ ΚΛΠ.ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΕΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΘΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ.

  • 10 Οκτωβρίου 2022, 20:13 | ΜΑΡΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΔΩΘΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΡΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΔΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 69 ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΗΛΗΚΙΑΣ ΤΟΥΣ ΕΦ ΟΣΟΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΚΑΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΣ .ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΜΠΕΙΡΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΜΑΡΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΤ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΡΑΜΑ.

  • 10 Οκτωβρίου 2022, 18:48 | Δαμιανός

    Για λόγους ίσης μεταχείρισης ΟΛΩΝ των ασφαλισμένων, πρέπει επιτέλους να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση:
    α) ώστε ο αναγνωριζόμενος χρόνος της στρατιωτικής θητείας να προσμετράται σε ΟΛΑ τα ταμεία νυν και πρώην, με 30 ημέρες/τον μήνα, 360 ημέρες τον χρόνο, ειδικά μάλιστα όταν ο ασφαλισμένος πλήρωσε για 30 ημέρες/μήνα το ποσό που υπολόγισε ο ΕΦΚΑ.
    β) ώστε να παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικού χρόνου λόγω σπουδών σε ΑΕΙ ή κενού διαστήματος ασφάλισης για τους προ του 1983 παλαιούς ασφαλισμένους, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.

  • 10 Οκτωβρίου 2022, 17:18 | Γιάννης

    Να δοθούν πλασματικά χρόνια για τα έτη που υπηρέτησε ή που θα υπηρετήσει κάποιος σε παραμεθόρια περιοχή

  • 10 Οκτωβρίου 2022, 16:25 | Κωνσταντίνα Χρυσικοπούλου

    Σύμφωνα με την παρακάτω εγκύκλιο του
    ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
    ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
    ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: 47η Νομ/κής Εργασίας& Ενστάσεων
    ΤΜΗΜΑ : Α ‘
    Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2011
    Αρ.Πρωτ:13725/0092
    ΑΔΑ:
    ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

    «‘ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ
    Νοείται η συμπλήρωση του ελάχιστου απαιτούμενου χρόνου πραγματικής
    συντάξιμης υπηρεσίας ή ασφάλισης (κατά περίπτωση) προκειμένου ο/η
    υπάλληλος να έχει δικαίωμα για σύνταξη.
    Υπηρεσίες που λαμβάνονται υπόψη για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού
    δικαιώματος.
    1. Στο χρόνο θεμελίωσης συναθροίζεται ο χρόνος στρατιωτικής θητείας με ή χωρίς εξαγορά, κατά περίπτωση, καθώς και για όσους έχουν
    προσληφθεί/διορισθεί για πρώτη φορά στο Δημόσιο σε ΟΤΑ ή σε ΝΠΔΔ μετά την 1-1-1983, κάθε χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης, υπό την προϋπόθεση ότι ο χρόνος αυτός δεν θα αξιοποιηθεί συνταξιοδοτικά από τον φορέα αυτό.
    2. Επίσης, πέραν των υπηρεσιών που λαμβάνονται υπόψη για τη θεμελίωση
    συνταξιοδοτικού δικαιώματος με βάση τις ήδη ισχύουσες συνταξιοδοτικές διατάξεις, συναθροίζεται πλέον και πλασματικός χρόνος παιδιών καθώς και αυτός των σπουδών με τους όρους και προϋποθέσεις που αυτοί οι χρόνοι αναγνωρίζονται ως συντάξιμοι,σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του Ν.3865/2010.
    ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:
    1. Η «θεμελίωση του δικαιώματος» δεν συναρτάται, με την ταυτόχρονη
    συμπλήρωση ορίου ηλικίας, αλλά συνδέεται μόνο με τη συμπλήρωση
    συντάξιμου χρόνου ή χρόνου ασφάλισης.
    ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ (Ο.Η.)
    Νοείται η ηλικία που πρέπει να έχει συμπληρώσει ο/η υπάλληλος προκειμένου, αφού έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και αποχωρήσει από την υπηρεσία, να είναι δυνατή η καταβολή (πληρωμή) της σύνταξής του.»

    Κατά παρέκκλιση των παραπάνω, σήμερα καλούμαστε, με το σχέδιο νόμου
    που κατατέθηκε για διαβούλευση, όλοι όσοι είχαμε θεμελιώσει
    συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δηλαδή 25 χρόνια υπηρεσίας το 2010, 2011 και
    2012, να υποβάλλουμε αιτήσεις συνταξιοδότησης μέχρι 31-12-22, εφόσον
    έχουμε συμπληρώσει και το όριο ηλικίας (56 και 58 ετών), διαφορετικά
    θα συνταξιοδοτηθούμε στα 62, δηλαδή όταν όλοι μας θα έχουμε 40 και
    πλέον έτη εργασίας, όταν παλαιότερα οι δημόσιοι υπάλληλοι απολύονταν αυτοδίκαια με 35 χρόνια υπηρεσίας.Θα μπορούσε και στο παρόν σχέδιο νόμου να ισχύουν μόνο η θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και η 35ετία.
    Μάλιστα, καλούνται να υποβάλλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης μέχρι την
    31/12/22 και οι εκπαιδευτικοί, ενώ είναι νομοθετημένο να καταθέτουν
    αιτήσεις στο μέσον της σχολικής χρονιάς και συγκεκριμένα τον
    Φεβρουάριο και να συνταξιοδοτούνται τον Αύγουστο, μετά τη λήξη του
    σχολικού έτους.
    Σύμφωνα με το Κείμενο Εισήγησης στην Ημερίδα της Ένωσης για την Προάσπιση των Κοινωνικών Δικαιωμάτων «Νομική, Οικονομική και Κοινωνικοπολιτική Προσέγγιση του Ν. 3655/2008 “Διοικητική & Οργανωτική Μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης & λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις”» της κ. Όλγας Αγγελοπούλου, ο νομοθέτης δεν είναι ανεξέλεγκτος κατά τη ρύθμιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Υποχρεούται να μην υπερβαίνει τα όρια που θέτει το Σύνταγμα και το Διεθνές Δίκαιο, ορισμένα εκ των οποίων δέχεται και η ελληνική νομολογία. Νομίζω ότι θα πρέπει να έχουν εφαρμογή στην παραπάνω ρύθμιση η θεωρία του κοινωνικού κεκτημένου σε συνδυασμό με
    τη θεωρία του κοινωνικού κράτους, η αρχή της προστατευόμενης
    εμπιστοσύνης, η προστασία της περιουσίας και η αρχή της ισότητας, όπως αυτά αναλύονται επιτυχώς στην παραπάνω εισήγηση.

  • 10 Οκτωβρίου 2022, 13:39 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΑΚΩΤΣΙΟΣ

    ΕΙΜΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΜΕ 25ΕΤΊΑ ΤΟ 2010 ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 37ΕΤΗ ΣΥΝΤΑΞΙΜΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΙ 59,6 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΩΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΥΓΩ ΣΤΑ 60 ΕΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ ΤΟΥ 2023.ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΔΙΚΗΘΗΚΑ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, 60 ΤΩΝ ΕΓΩ ΚΑΙ 55 ΑΥΤΕΣ. ΑΝ ΜΕ ΠΑΕΙ 62 ΤΩΝ ΕΓΩ ΘΑ ΕΧΩ 40 ΕΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΦΥΓΩ ΜΕ ΠΡΟΩΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ? ΠΑΡΑΔΟΞΟ. ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ

  • 10 Οκτωβρίου 2022, 12:20 | Βασίλειος Τσιαπανίτης

    Είμαι στρατιωτικός, κατατάχθηκα σε παραγωγική σχολή στις 31 Οκτωβρίου 1991 και στον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θεωρούμαι παλαιός ασφαλισμένος με 35 έτη υπηρεσίας, ΜΟΝΟ στον Στρατό θεωρούμαι νέος ασφαλισμένος με 40 έτη υπηρεσίας!!!!!!!!!! Αντισυνταγματικό!!!!!! Διορθώστε ΑΜΕΣΑ με διάταξη αυτό το νομικό τερατούργημα!!!!!!!

  • 10 Οκτωβρίου 2022, 10:30 | Κοντού Αικατερίνη

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ
    Προφανώς με αυτό το άρθρο δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων στους ένστολους. Και με προηγούμενους νόμους δινόταν και δίνεται η δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, καταβάλλοντας ένα χρηματικό ποσό, να αναγνωρίσουν πολλά χρόνια πλασματικά χωρίς να τα έχουν δουλέψει ποτέ.
    Για θέμα ισότητας και δικαιοσύνης θέλω να σας ενημερώσω ότι είμαστε υπάλληλοι , πρώην εργαζόμενοι στον ΟΤΕ οι οποίοι στη συνέχεια διοριστήκαμε στο δημόσιο. Μετά την παραίτησή μας από τον ΟΤΕ, ενημερωθήκαμε ότι το τότε Διοικητικό Συμβούλιο του Τ.Α.Π ΟΤΕ με απόφαση του έδινε το δικαίωμα όσων αποχωρούν από τον ΟΤΕ να πάρουν πίσω τις ασφαλιστικές εισφορές από τα ταμεία.
    Με δεδομένο ότι το συνταξιοδοτικό θέμα τότε ήταν ρευστό, δεν γνωρίζαμε εάν αυτός ο χρόνος θα αναγνωριζόταν, θα εξαγοραζόταν κ. λ. π, η διαδικασία της διαδοχικής ασφάλισης δεν ίσχυε όπως ισχύει σήμερα, και υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο που επέτρεπε την επαναγορά αυτού του χρόνου ασφάλισης, το οποίο στη συνέχεια καταργήθηκε, πήραμε το ποσό των εισφορών μόνο τις δικές μας και όχι του εργοδότη οι οποίες παραμένουν στα ταμεία.

    Εμείς Κύριε Υπουργέ δεν ζητάμε να μας αναγνωριστούν πλασματικά χρόνια προϋπηρεσίας, ούτε να μας χαριστεί κάτι. Δεν ζητάμε να ζημιώσουμε κανέναν ούτε το ελληνικό κράτος. Ζητάμε να μας δοθεί η δυνατότητα να επιστρέψουμε αυτά τα χρήματα και με ότι παραπάνω χρειαστεί για να αναγνωρίσουμε αυτά τα χρόνια εργασίας.
    Για το σκοπό αυτό σας προωθώ μια πρόταση η οποία μπορεί να συμπεριληφθεί ως νέο άρθρο στο παρόν νομοσχέδιο.

    «Ασφαλιστική Ρύθμιση περί αναγνώρισης ως συντάξιμου χρόνου (ή
    χρόνου θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος) για τους Δημοσίους Υπαλλήλους, του χρόνου προηγούμενης απασχόλησής του
    σε ΝΠΙΔ ή Δημόσιες Επιχειρήσεις (ευρύτερος Δημόσιος Τομέας –
    πρώην ΔΕΚΟ), για τον οποίο έχει γίνει ανάληψη εισφορών του
    εργαζόμενου (όχι του Εργοδότη) πριν την κατίσχυση του καθεστώτος
    της διαδοχικής ασφάλισης.
    Πριν την εφαρμογή του θεσμού της διαδοχικής ασφάλισης, και κατ’ επέκταση την ενιαία άσκηση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στη βάση της ενότητας της ασφαλιστικής σχέσης, εργαζόμενοι σε ΝΠΙΔ και Δημόσιες Επιχειρήσεις (πρώην ΔΕΚΟ), μετά το διορισμό τους στο Δημόσιο Τομέα προέβαιναν –όταν προβλέπονταν από το Ασφαλιστικό Φορέα– σε ανάληψη μέρους των εισφορών του κλάδου σύνταξης του προηγούμενου φορέα ασφάλισης (επιστροφή εισφορών), με δεδομένα αφενός τη γενικότερη ρευστότητα του Ασφαλιστικού Συστήματος, και αφετέρου την κατίσχυση των διατάξεων του Ν. 1405/83, όπου υπήρχαν σαφείς προβλέψεις για τη δυνατότητα αναγνώρισης του εν λόγω χρόνου ασφάλισης τόσο στη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, όσο και στον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης με την προσαυξημένη επιστροφή του ποσού των εισφορών είτε στη διάρκεια του εργασιακού βίου, είτε κατά την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης.
    Με μεταγενέστερες ασφαλιστικές διατάξεις, η δυνατότητα αυτή απωλέσθηκε για ένα μέρος των ως άνω εργαζομένων με συνέπεια την εγκαθίδρυση ενός πλαισίου διάκρισης και δυσμενούς εξέλιξης σε βάρος τους που οδηγεί αναπόδραστα σε παράταση του εργασιακού τους βίου μέσα από την αδυναμία υπαγωγής τους σε ισχύουσες μεταβατικές διατάξεις για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
    Επισημαίνεται ότι η πρόβλεψη ανάληψης μέρους των ασφαλιστικών εισφορών (ή εφάπαξ παροχής) υφίστατο σε ελάχιστα Ασφαλιστικά Ταμεία όπως το ΤΑΠ ΟΤΕ.
    Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί πως για τον εν λόγω χρόνο ασφάλισης έχει
    πραγματοποιηθεί ανάληψη των εισφορών μόνο των εργαζομένων, με την εισφορά των εργοδοτών (πολλαπλάσια) να έχει παραμείνει έως σήμερα στο Ενεργητικό (Διαθέσιμα) των αντίστοιχων Ασφαλιστικών Οργανισμών.
    Ταυτόχρονα, ο εν λόγω χρόνος, αφού πρόκειται για χρόνο πραγματικής εργασίας, έχει υπολογισθεί ως χρόνος προϋπηρεσίας και έχει αναγνωρισθεί μισθολογικά από το Δημόσιο κατόπιν σχετικής νομοθετικής ρύθμισης (προ διαδοχικής ασφάλισης).
    Ειδικότερα, για τους εκπαιδευτικούς (νηπιαγωγούς) που απασχολήθηκαν σε νηπιακούς σταθμούς του ΟΤΕ, οι οποίοι εν συνεχεία διορίσθηκαν στο Δημόσιο, οι εισφορές του ΟΤΕ ήταν σε αναλογία 5:1 και παραμένουν ακόμη ως Διαθέσιμα στο ΤΑΠ ΟΤΕ.
    Με την προτεινόμενη ασφαλιστική ρύθμιση ζητείται ουσιαστικά η εκ νέου παροχή δυνατότητας στους Δημοσίους Υπαλλήλους να επιστρέψουν με προσαύξηση τις εισφορές που τους επιστράφηκαν από τον αμέσως προηγούμενο φορέα ασφάλισής τους (πριν την πρόσληψή τους στο Δημόσιο και προ της ισχύος του θεσμού της διαδοχικής ασφάλισης) προκειμένου ο προγενέστερος πραγματικός εργασιακός χρόνος σε ΝΠΙΔ και Δημόσιες Επιχειρήσεις να τους αναγνωριστεί ως συντάξιμος (θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, υπολογισμός στο ποσό της σύνταξης).
    Η προώθηση της εν λόγω ασφαλιστικής ρύθμισης:
    • δεν συνεπάγεται δημοσιονομική επιβάρυνση καθώς ο αριθμός αυτών των εργαζομένων είναι εξαιρετικά περιορισμένος (το μεγαλύτερο μέρος έχει συνταξιοδοτηθεί με άλλες διατάξεις και όπως έχει αναφερθεί παραπάνω ελάχιστα Ασφαλιστικά Ταμεία Δημοσίων Επιχειρήσεων παρείχαν τη δυνατότητα ανάληψης εισφορών) ενώ θα καταβληθούν προσαυξημένα τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών που είχαν επιστραφεί στους εργαζόμενους,
    • δεν συνιστά, σε καμία περίπτωση, γενική ή έστω ειδική μείωση των ορίων ηλικίας καθώς πρόκειται για ένα εξαιρετικά εξειδικευμένο και στοχευμένο ασφαλιστικό μέτρο,
    • αίρει/αποκαθιστά μια σοβαρή αδικία σε βάρος των εργαζομένων αυτών που λόγω της μεταβλητότητας και ρευστότητας του καθεστώτος
    Κοινωνικής Ασφάλισης υφίστανται δυσμενή διακριτική μεταχείριση και
    έχουν απωλέσει ασφαλιστικά προνόμια,
    • με δεδομένη τη δυνατότητα αναγνώρισης των πλασματικών χρόνων, είναι
    κοινωνικά και ασφαλιστικά ανακόλουθο να μη δίδεται η δυνατότητα
    ασφαλιστικής αναγνώρισης πραγματικού χρόνου εργασίας για τον οποίο
    το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των εισφορών παραμένει στα
    Διαθέσιμα των Ασφαλιστικών Ταμείων (π.χ. ΤΑΠ ΟΤΕ),
    • αποτελεί, αναντίρρητα, ένα θετικό κυβερνητικό μέτρο με προστιθέμενη κοινωνική αξία που θα δώσει συνταξιοδοτική διέξοδο σε εργαζόμενους του Δημοσίου που έχουν πραγματικά χρόνια εργασίας._»

    Κύριε Υπουργέ
    Ευελπιστώντας στην κατανόησή σας και στο αίσθημα δικαίου που σας διακατέχει σας ευχαριστώ εκ των προτέρων .

  • 10 Οκτωβρίου 2022, 10:43 | ΦΙΛΗΜΩΝ ΠΛΙΩΤΑΣ

    ΕΧΩ 25 ΕΤΗ ΤΟ 2011 ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΩ ΤΑ 56 ΣΤΙΑ 23-1-1967 ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ 23 ΗΜΕΡΕΣ ΧΑΝΩ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΦΥΓΩ
    ΤΟ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟ ΑΝΗΛΙΚΟ ΤΕΚΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΕΒΟΥΝ ΛΙΓΟ ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 10 Οκτωβρίου 2022, 10:47 | Φλώρα Αηδονίου

    Στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο δημιουργείται μια τεράστια αδικία για τον κλάδο των Νοσηλευτών.
    Ενώ με το άρθρο 19 χορηγούνται 5 επιπλέον έτη στις στρατιωτικούς νοσηλεύτριες νοσοκομείων της Αθήνας,
    επιτρέποντάς τους την ΠΛΗΡΗ συνταξιοδότηση σε ηλικίες 53-55 ετών
    Ενώ οι Νοσηλεύτριες του ΕΣΥ με διορισμό μετά το 2011 έχουν ενταχθεί ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ στα βαρέα και ανθυγιεινά
    και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 58 …
    Δυστυχώς με τις προβλέψεις του Άρθρου 16 ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΤΕ στις «παλιές» Νοσηλεύτριες
    (που δεν πρόλαβαν τις προϋποθέσεις εντός του 2022)
    να συνταξιοδοτηθούν μετά το 2023 με μειωμένη σύνταξη
    αυξάνοντας ΞΑΦΝΙΚΑ τον εργασιακό βίο τους κατά 6-7 χρόνια!

    Οι νοσηλεύτριες δεν είναι απλοί δημόσιοι υπάλληλοι, δεν δουλεύουν 8ωρο στο γραφείο
    αλλά σε βάρδιες (νυχτερινές), χωρίς ρεπό, χωρίς αργίες, με τεράστια ψυχική φθορά
    και καθημερινή επαφή με το θάνατο.
    Θα πρέπει να εξαιρεθούν από το άρθρο 16 ώς ελάχιστο κίνητρο αναγνώρισης της προσφοράς τους
    και ως κίνητρο για προσέλκυση νέων στο επάγγελμα.
    Ήδη άρχισαν να ακολουθούν την τάση των γιατρών για εργασία στο εξωτερικό
    και σε λίγα χρόνια θα σας περιθάλπουν «νοσοκόμες» από τις Φιλιππίνες.

  • 10 Οκτωβρίου 2022, 10:13 | ΦΡΑΓΚΙΔΟΥ

    Μετά την έκδοση του Ν. 4336/2015, οι ασφαλισμένοι/-ες, με τη συμπλήρωση 7.500 ημερών πραγματικής ασφάλισης έως 18.8.2015, συνταξιοδοτούνται χωρίς όριο ηλικίας, ενώ από 19.8.2015 με τουλάχιστον συμπληρωμένα τα 55 έτη της ηλικίας τους, εφόσον είναι γονείς ατόμων με αναπηρία.

    ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ του προγενέστερου ν. 4336/2015 νομοθετικού πλαισίου, θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ, ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ!!!

  • 10 Οκτωβρίου 2022, 08:45 | ΖΑΦΕΙΡΩ

    Οι προϋποθέσεις για αναπηρική σύνταξη, να είναι ενιαίες για όλους τους ασφαλισμένους. (βλ. πρωην ΤΣΜΕΔΕ)

  • 10 Οκτωβρίου 2022, 07:51 | ΠΕΔΙΑΔΙΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Κύριε Υπουργέ, Σχετικά με το: ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ Άρθρο 16 Ηλικιακές προϋποθέσεις για χορήγηση μειωμένης σύνταξης σε ασφαλισμένους του πρώην Δημοσίου που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και τις 31.12.2012, θα ήθελα να σας επισημάνω τα εξής:
    Όσοι προσλήφθηκαν μέχρι 31/12/1982 στο Δημόσιο έβγαιναν με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας. Από 19/8/2015 και μετά μπήκε και όριο ηλικίας που «λογίζεται» με πίνακες παλαιών και νέων ασφαλισμένων, με συνέπεια τον εγκλωβισμό όλων των εργαζομένων οι οποίοι καλούνται για να συνταξιοδοτηθούν όχι με 35ετία αλλά με πάνω από 48 χρόνια!
    Νοείται η δυνατότητα αποχώρησης του/της υπαλλήλου από την Υπηρεσία μετά τη συμπλήρωση συγκεκριμένου συντάξιμου χρόνου ή χρόνου ασφάλισης, κατά περίπτωση (θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος), οπότε η σύνταξη καταβάλλεται αμέσως μετά και την συμπλήρωση συγκεκριμένου ορίου ηλικίας.
    ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:
    Με το άρθρο 4 παρ. 1 του ισχύοντος Συντάγματος, που ορίζει ότι «οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου», καθιερώνεται όχι μόνο η ισότητα των Ελλήνων ενώπιον του νόμου, αλλά και η ίση μεταχείριση αυτών εκ μέρους του νομοθέτη. Έτσι δεσμεύεται ο κοινός νομοθέτης, ο οποίος, όταν ρυθμίζει ουσιωδώς όμοια πράγματα, σχέσεις ή καταστάσεις και κατηγορίες προσώπων, υποχρεούται να μη μεταχειρίζεται τις περιπτώσεις αυτές κατά τρόπο ανόμοιο, εισάγοντας εξαιρέσεις και κάνοντας διακρίσεις, εκτός εάν η διαφορετική μεταχείριση τους δεν είναι αυθαίρετη, αλλά επιβάλλεται από λόγους γενικότερου κοινωνικού ή δημόσιου συμφέροντος, η συνδρομή των οποίων υπόκειται, κατά το άρθρο 93 παρ. 4 του Συντάγματος, στον έλεγχο των δικαστηρίων.
    Τέλος, εάν θεσπιστεί με νόμο δικαιολογημένη ειδική ρύθμιση για ορισμένη κατηγορία προσώπων και αποκλεισθεί από τη ρύθμιση αυτή, αδικαιολόγητη δυσμενή διάκριση, άλλη κατηγορία προσώπων, ως προς την οποία συντρέχει ο ίδιος λόγος που δικαιολογεί την ειδική αυτή μεταχείριση ή εάν δεν υφίστανται ουσιώδεις μεταξύ των άλλων κατηγοριών διαφορές, που δικαιολογούν την ευμενή υπέρ της μίας εξ αυτών μεταχείριση, η διάταξη αυτή είναι κατά το μέρος που εισάγει τη δυσμενή αυτή διάκριση ανίσχυρη ως αντισυνταγματική. Προς αποκατάσταση δε της συνταγματικής αρχής της ισότητας πρέπει να εφαρμοσθεί και για εκείνους, εις βάρος των οποίων έγινε η δυσμενής διάκριση.
    Απόδειξη: Έχω διορισμό στις 16-09-1982, στον Δήμο Ηρακλείου και σήμερα είμαι 55 ετών.
    Επίσης είμαι ασφαλισμένος από 2-05-1980 στον ιδιωτικό τομέα και έως σήμερα έχω συνολικά 41 έτη πραγματικής καταβαλλόμενης ασφαλιστικής ικανότητας.
    ΝΑΙ ανήκω στις κατηγορίες και είχα ανήλικο τέκνο το 2010, 2011, 2012
    Η ουσία είναι ότι σήμερα, αν δεν αλλάξει κάτι, θα είμαι ένας ισόβιος υπάλληλος εγκλωβισμένος στις παράλογες ανισότητες και συνεχών αλλαγών του ασφαλιστικού συστήματος εφόσον θα απαιτείται να εργάζομαι 48 χρόνια, χωρίς να είναι ανταποδοτικά, αφού από 1/1/2023 όλοι οι παλαιοί εργαζόμενοι θα συνταξιοδοτούνται στα 62 έτη και οι νέοι ασφαλισμένοι στα 67 έτη.
    ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΚΡΗ ΗΛΙΚΙΑ με επιπλέων 12 έτη εργασίας.
    ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ (παλαιός ασφαλισμένος) ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ 40 ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΌΤΗΤΑΣ να μην διατηρεί το δικαίωμα συνταξιοδότησης ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας, και οποίος επιθυμεί να έχει την δυνατότητα να συνεχίζει να εργάζεται.
    Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι συντελεστές αναπλήρωσης των συντάξεων υπάρχουν μέχρι τα 40 χρόνια ασφάλισης επειδή ο ασφαλισμένος μπορούσε να συνταξιοδοτεί με 40 έτη ασφάλισης και πριν το 62ο έτος της ηλικίας του. Δεδομένου ότι οι μεταβατικές διατάξεις πλέον δεν υπάρχουν, ασφαλισμένος που έχει υπερβεί τα σαράντα πραγματικά χρόνια ασφάλισης δεν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί πλέον επειδή δεν είναι 62 χρονών με αποτέλεσμα να τιμωρείται και μάλιστα διπλά, καθώς με το ισχύον καθεστώς δεν του αναγνωρίζονται και τα επιπλέον χρόνια (πέραν των 40) αφού δεν υπάρχει στην ουσία συντελεστής αναπλήρωσης. Θεωρώ ότι είναι άδικο να υποχρεώνεις κάποιον να εργάζεται παραπάνω χρόνια χωρίς να αναγνωρίζεις αυτά τα χρόνια.
    Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου θα πρέπει να εξετάσουν την συγκεκριμένη περίπτωση υπαλλήλων οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι προ του 1983 και να δώσουν την ευκαιρία σε αυτούς με την συμπλήρωση 40 ετών υπηρεσίας και κάτω των 62 ετών να συνταξιοδοτούνται χωρίς όριο ηλικίας.
    Σας γνωρίζω ότι είναι στην διάθεση σας τα προσωπικά και ασφαλιστικά δεδομένα μου.

  • 10 Οκτωβρίου 2022, 03:18 | Νικόλαος Γιαμουγιάννης

    Με την σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργήθηκαν μεγάλες αδικίες . Συγκεκριμένα για τους γεννημένους το 1965 με ανήλικο και 25ετια το 2011 ηλικία συνταξιοδότησης τα 56 έτη . Με 25/ετία το 2012 ηλικία 64 …+8 έτη ! Είναι δίκαιο αυτό; Τουλάχιστον να υπήρχε ένα πλαφόν στη 5 έτη…

    Το μόνο που άμβλυνε κάπως τις αδικίες ήταν οι πρόωρες .Κάποιοι για λίγους μήνες είναι αναγκασμένοι να παραμείνουν 4 – 6 χρόνια ακόμα και τινάζεται η ζωή τους στον αέρα . Πόσο παραγωγικοί μπορεί να είναι αυτοί οι άνθρωποι που γίνονται για δεύτερη φορά όμηροι των αλλαγών;Μιλάμε για ανθρώπους που έχουν είδη 35-37 χρόνια και πρέπει να παραμείνουν πάνω από 40. Το σίγουρο είναι ότι λίγοι θα ήταν αυτοί που θα έκαναν χρήση του δικαιωμάτος πρόωωρης και θα παρέμεναν να εξασφαλίσουν την πλήρη. Όμως αυτοί οι λίγοι που θα ήθελαν να φύγουν γιατί να κρατούνται σε εργασιακή {ομηρία};

    ΠΡΟΤΑΣΗ

    Μια ΔΙΕΤΗ παράταση στις πρόωρες ,δηλαδή όχι τέλους του 22 αλλά τέλος του 23 θα άμβλυνε κάπως τις αδικίες γιατί άλλο να χάσει κάποιος την δυνατότητα για ένα μήνα και άλλο για ένα έτος…

    Άλλωστε έχουμε το πιο γερασμένο πληθυσμό εκπαιδευτικών στην Ευρώπη και καλό θα ήταν μια μερική ανανέωση.
    Δημοσιονομικά είναι μικρό το κόστος γιατί θα φύγουμε με μειωμένες συντάξεις και θα αντικατασταθούμε από νέους χαμηλόμισθους .

    Μια ΔΙΕΤΗ λοιπόν παράταση στην επερχόμενη τροπολογία ή έστω μια σταδιακή αύξηση ορίων ηλικίας θα άμβλυνε τις αδικίες και άλλωστε αφορά έναν μικρό αριθμό υπαλλήλων.

  • 9 Οκτωβρίου 2022, 21:23 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Δεν μπορεί ένας εκπαιδευτικός να έχει μισό αιώνα (50 χρόνια)διαφορά με τους μαθητές του θα πρέπει να ορισθούν νέα όρια ηλικίας

  • 9 Οκτωβρίου 2022, 20:10 | Αντωνόπουλος Απόστολος

    Υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι οι οποίοι για λίγες ημέρες χάνουν το δικαίωμα να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
    Εφόσον η πολιτεία δίνει το δικαίωμα, όπως στους ενστόλους , εξαγοράς πλασματικού χρόνου υπηρεσίας, για λόγους ισότητας και δικαιοσύνης θα πρέπει να δώσει σε όλους τους εργαζόμενους το δικαίωμα να εξαγοράζουν έως 150 πλασματικές ημέρες εργασίας προκειμένου να κατοχυρώσουν δικαίωμα σύνταξης.

  • 9 Οκτωβρίου 2022, 11:07 | Π.Δ

    Όλες οι μέχρι τώρα αλλαγές των Ορίων ηλικίας έγιναν με σταδιακή προσαρμογή ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΑ όπως πάει να γίνει με το παρόν νομοσχέδιο !!!

    Το σκεπτικό ότι πρέπει να εφαρμόσουμε την γνωμοδότηση (που δεν είναι δεσμευτικό) του ΝΣΚ βάση Νόμου του 2016 έχει δύο συνιστώσες :
    Ή την εφαρμόζεις & μάλιστα με αναδρομική ισχύ ή με σταδιακή προσαρμογή όπως έχει γίνει με όλες τις αλλαγές ορίων μέχρι τώρα.

    Αυτό το ελάχιστο χρονικό περιθώριο (πάλι με εξαιρέσεις για κάποιους τυχερούς) μέχρι την 31-12-2022 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ .

    Παρακαλώ να καταργηθεί αυτή η ελάχιστη προθεσμία προσαρμογής και να προταθεί μια μη αιφνιδιαστική λογική κλιμακωτή αύξηση των ορίων για μειωμένη σύνταξη μέχρι το γενικό όριο των 62 ετών.

  • 9 Οκτωβρίου 2022, 03:38 | Κωνσταντίνος Νικας

    Παρακαλώ πολύ είναι άδικο γεννηθείς τον Αύγουστο του 1967 να μην έχω κλείσει τα 56 μέχρι τέλους του έτους να θελω αλλα 7 χρόνια ακόμη να υπηρετήσω δηλαδή στα όταν θα κλείνω τα 62 για να πάρω σύνταξη θα εχω 44 χρόνια εργασίας. Είναι κρίμα και άδικο από 14 χρονων εργασία να μην μπορώ να φύγω για λιγους μήνες .Κύριε υπουργε βάλτε το μέχρι τέλους του 2023 όσοι κλείσουν τα 56 σε εξαίρεση η με 40 πραγματικά χρόνια εργασίας να φύγουμε στα 58 59 όπως οι τραπεζικοί υπάλληλοι.

  • 8 Οκτωβρίου 2022, 21:16 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Για το: ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ Άρθρο 16
    Εκπαιδευτικός διορισμένος το 1988, με 25ετία το 2011 και ανήλικο τέκνο, στο τέλος του 2022 έχει 34+ χρόνια πραγματικής υπηρεσίας και 37+ με τα πλασματικά. Επειδή το ηλικιακό όριο (56) το κλείνει στις αρχές Μαρτίου θα πρέπει, για δύο μήνες, να μείνει στην εκπαίδευση για 6-7 χρόνια ακόμα.
    Περιμένουμε από την πολιτεία να χειριστεί αυτό το θέμα, της πρόωρης συνταξιοδότησης, με πνεύμα δικαίου.
    Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης και το 2023 και ειδικά στους εκπαιδευτικούς που υποβάλλουν αιτήσεις τον Φεβρουάριο και αποχωρούν στο τέλος του διδακτικού έτους.

  • 8 Οκτωβρίου 2022, 16:07 | ΚΟΥΚΟΥΡΙΚΟΥ ΕΥΣΕΒΙΑ

    Ειμαι εργαζομενη σε νοσοκομειο 33 χρονια, πολυ σκληρη ψυχοφθορος δουλεια με βαρδιες χωρις βαρεα ανθυγιεινα σημειωτεον οτι οι συναδελφοι μου στον ιδιωτικο τομεα εχουν βαρεα ενσημα ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΙΚΙΑ ΑΥΤΟ ΠΕΣΤΕ ΜΟΥ !!!! καθως θα μπορουσα να φυγω με πληρη συνταξη στα 55 και ενω με εχει ενημερωσει εργατολογος οτι μπορω να φυγω στα 56 με μειωμενη, τωρα θελετε να το αλλαξετε αυτο και να βγω στη συνταξη στα 62 με 41 χρονια υπηρεσιας ως νοσηλευτρια !!!!! ΠΟΣΟ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΚΑΝΕΙΣ !!!! παρακαλω πολυ να το ξαναδειτε αυτο για τον κλαδο που δινει καθημερινα αγωνα στα νοσοκομεια και εχει εξαντληθει !!!

  • 8 Οκτωβρίου 2022, 15:41 | Κουκουρίκου Ευσεβία

    Είμαι εργαζόμενη σε νοσοκομείο 33 χρόνια,πολλή σκληρή ψυχοφθόρος δουλειά με βάρδιες χωρίς βαρέα ανθυγειινά σημειωτέον ότι οι συνάδελφοι μου στον ιδιωτικό τομέα έχουν βαρέα ένσημα ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΙΚΙΑ ΑΥΤΟ ΠΕΣΤΕ ΜΟΥ!!!!καθώς θα μπορούσα να φύγω με πλήρη σύνταξη στα 55 και ενώ με έχει ενημερώσει εργατολόγος ότι μπορώ να φύγω στα 56 με μειωμένη, τώρα θέλετε να το αλλάξετε αυτό και να βγώ στη σύνταξη στα 62 με 41 χρόνια υπηρεσίας ως νοσηλεύτρια!!!!ΠΟΣΟ ΝΑ ΑΝΤΈΞΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!!!!Παρακαλώ πολύ να το ξαναδείτε αυτό για τον κλάδο αυτόν που δίνει καθημερινά αγώνα μέσα στα νοσοκομεία και έχει εξαντληθεί!!!

  • 8 Οκτωβρίου 2022, 15:06 | Νίκος

    Θα ήθελα παρακαλώ να θίξω ένα σοβαρότατο θέμα που αφορά την καταχώρηση του πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 25 χρόνια υπηρεσίας ανεξάρτητου ηλικιακού ορίου στα αδέρφια Ατόμων και στους συζύγους που επιμελούνται άτομα με ειδικές ανάγκες. Που είναι δικαστικοί συμπαραστατες και έχουν καί την δικαστική επιμέλεια. Αυτό ίσχυε πρίν τόν νόμου τού ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ. Μετά τόν νόμο τού κ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ πλέον χρειάζονται 40 χρόνια υπηρεσίας. Απαράδεκτο. Ίσως δεν γνωρίζουν τόν αγώνα διαβίωσης ολόκληρης της οικογένειας καί την ειδική φροντίδα τον ατόμων αυτών. Πρέπει οι οικογένειες νά βοηθούνται και όχι να τιμωρούνται. Καί φυσικά να ισχύει καί για τόν ιδιωτικό και για τόν δημόσιο αλλά και για τους ένστολους.Μετά από επικοινωνία με τον πανελλήνιο σύλλογο ΑΜΕΑ με ενημέρωσαν ότι το έχουν ξεχωρίσει αυτό το μεγάλο πρόβλημα και θά ενεργήσουν προς την αποκατάσταση του. Πιστεύω ότι ο κ. ΥΠΟΥΡΓΌΣ και ο Κ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ μας να λύσει αυτό τό θέμα γιατί όντως είναι ζήτημα ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΆΤΟΥ για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

  • 8 Οκτωβρίου 2022, 14:57 | Ιουλία Μιχαηλίδου

    Δύο μέτρα και δύο σταθμα.Υπαλληλοι με ίδια χρόνια υπηρεσίας και δεν έχουν το δικαίωμα να βγουνε στη σύνταξη. Εγώ δουλεύω 36 χρόνια σε νοσοκομείο κι έχω θεμελιώσει δικαιωμα το 2011 με 25 χρόνια.Επειδή όμως κλείνω τα 56 στις 14/01/23 δεν μπορώ να συνταξιοδοτηθώ για 14 μέρες !!!! Καταφορη αδικία !!! Και δεν είναι μια δουλεια γραφείου απλώς,αλλα δουλεια με βαρδιες εξοντοτικες ! Πως να αντέξω αλλα 7 χρόνια ? Όσοι παλιοί θεμελιώνουν δικαίωμα με 25ετία,ΠΡΕΠΕΙ να έχουν όλοι την ίδια αντιμετώπιση από την πολιτεία,ασχέτως ηλικίας.Ας λειτουργήσει επιτέλους ένα κρατος δικαίου καποια στιγμή !!

  • 8 Οκτωβρίου 2022, 13:44 | ΠΡΟΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

    Το προς διαβούλευση και στη συνέχεια ψήφιση του άρθρου 16 με τίτλο «Ηλικιακές προϋποθέσεις για χορήγηση μειωμένης σύνταξης σε ασφαλισμένους του πρώην Δημοσίου που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και τις 31.12.2012», ΠΡΕΠΕΙ να ισχύσει ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ για όλους ανεξαιρέτως τους δημοσίους υπαλλήλους και συνεπώς και τους ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ το δικαίωμα να ασκήσουν άμεσα και οποτεδήποτε το δικαίωμά τους για παραίτηση με σκοπό τη συνταξιοδότηση τους από την ισχύ του νόμου.

    Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ γιατί μετά από την τροποποίηση των ημερομηνιών που νομοθετήθηκαν με την διάταξη του αρ. 46 Ν. 4777/2021, οι εκπαιδευτικοί, σε αντίθεση με όλους τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους, υποβάλουν τις παραιτήσεις τους με σκοπό την συνταξιοδότησή τους μετά το πέρας του σχολικού έτους (31 Αυγούστου), το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου του εκάστοτε σχολικού έτους.

    Επίσης πρέπει να μπορούν, εάν το επιθυμούν οι αιτούντες, να τεθούν σε ισχύ με νέα ημερομηνία (μετά την ημερομηνία ψήφισης και ισχύος του άρθρου), όσες αιτήσεις παραίτησης ανακλήθηκαν εντός του χρονικού εκ του νόμου περιθωρίου και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2022, λόγω του αδιευκρίνιστου και της μη ύπαρξης απάντησης εκ μέρους του ΕΦΚΑ, περί του δικαιώματος χορήγησης μειωμένης σύνταξης.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 23:28 | Νίκος

    Θα ήθελα παρακαλώ να θίξω ένα σοβαρότατο θέμα που αφορά την καταχώρηση του πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 25 χρόνια υπηρεσίας ανεξάρτητου ηλικιακού ορίου στα αδέρφια Ατόμων και στους συζύγους που επιμελούνται άτομα με ειδικές ανάγκες. Που είναι δικαστικοί συμπαραστατες και έχουν καί την δικαστική επιμέλεια. Αυτό ίσχυε πρίν τόν νόμου τού ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ. Μετά τόν νόμο τού κ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ πλέον χρειάζονται 40 χρόνια υπηρεσίας. Απαράδεκτο. Ίσως δεν γνωρίζουν τόν αγώνα διαβίωσης ολόκληρης της οικογένειας καί την ειδική φροντίδα τον ατόμων αυτών. Πρέπει οι οικογένειες νά βοηθούνται και όχι να τιμωρούνται. Καί φυσικά να ισχύει καί για τόν ιδιωτικό και για τόν δημόσιο αλλά και για τους ένστολους.Μετά από επικοινωνία με τον πανελλήνιο σύλλογο ΑΜΕΑ με ενημέρωσαν ότι το έχουν ξεχωρίσει αυτό το μεγάλο πρόβλημα και θά ενεργήσουν προς την αποκατάσταση του. Πιστεύω ότι ο κ. ΥΠΟΥΡΓΌΣ και ο Κ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ μας να λύσει αυτό τό θέμα γιατί όντως είναι ζήτημα ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΆΤΟΥ για τα άτομα με ειδικέ

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 23:54 | ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

    Αποκατάσταση μιας αδικίας.
    Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία συντελεστές αναπλήρωσης των συντάξεων υπάρχουν μέχρι τα 40 χρόνια ασφάλισης επειδή ο ασφαλισμένος μπορούσε να συνταξιοδοτεί με 40 έτη ασφάλισης και πριν το 62ο έτος της ηλικίας του. Δεδομένου ότι οι μεταβατικές διατάξεις πλέον δεν υπάρχουν, ασφαλισμένος που έχει σαράντα δυο πραγματικά χρόνια ασφάλισης δεν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί πλέον επειδή δεν είναι 62 χρονών με αποτέλεσμα να τιμωρείται και μάλιστα διπλά.
    Συγκεκριμένα ο εν λόγω ασφαλισμένος όχι μόνο δεν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί παρότι έχει προσφέρει στην εθνική οικονομία και στο ασφαλιστικό σύστημα πάνω από σαράντα πραγματικά χρόνια (χωρίς εξαγορές), επιπλέον με το ισχύον καθεστώς δεν του αναγνωρίζονται και τα επιπλέον χρόνια (πέραν των 40) αφού δεν υπάρχει στην ουσία συντελεστής αναπλήρωσης. Θεωρώ ότι είναι άδικο να υποχρεώνεις κάποιον να εργάζεται παραπάνω χρόνια χωρίς να αναγνωρίζεις αυτά τα χρόνια.
    Πρόταση: α) Να υπάρξει συντελεστής αναπλήρωσης (και μάλιστα υψηλός)και μετά τα 40 χρόνια ασφάλισης και μέχρι να αποκτήσει ο ασφαλισμένος δικαίωμα συνταξιοδότησης δηλ. μέχρι το 62ο έτος της ηλικίας του. β)Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό το α, να δοθεί το δικαίωμα στον ασφαλισμένο να συνταξιοδοτείται με σαράντα πραγματικά χρόνια ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας ή τουλάχιστον εξήντα ετών. Η επίλυση του προβλήματος με οποιοδήποτε τρόπο αποκαθιστά μια αδικία που επιβαρύνει τους μακροχρόνια εισφέροντες ασφαλιστικές εισφορές και φόρους.
    Με ιδιαίτερη εκτίμηση
    60χρονος με 42 χρόνια πραγματικής ασφάλισης (δυστυχώς θέλω άλλα 2)

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 22:07 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

    Αναφορικά με το άρθρο 16 επισημαίνω ότι υπάρχει ένας μικρός αριθμός υπαλλήλων που έχει αποχωρήσει από την Υπηρεσία για να εργασθεί/απασχοληθεί στον ιδιωτι- κό τομέα χωρίς να έχει συμπληρώσει το κατά περίπτωση ηλικιακό όριο για την λή-ψη μειωμένης σύνταξης προσδοκώντας να ασκήσουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα ακόμα και μετά την 01-01-2023 βασίζοντας την συνταξιοδοτική τους προσδοκία στα όσα είχαν γίνει δεκτά με την εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Χορήγησης Συντά-ξεων Δημόσιου Τομέα του Γ.Λ.Κράτους αριθ. πρωτ. 920/2016/07-01-2016 ΜΕΡΟΣ Γ΄ Ενότητα III σελ. 22
    Έχω την γνώμη ότι στο πλαίσιο της χρηστής Διοίκησης και προκειμένου να μην υ-πάρξει διάψευση των συνταξιοδοτικών τους προσδοκιών ενώ είναι ήδη εκτός Υπη-ρεσίας θα πρέπει να τους δοθεί το δικαίωμα (με ρητή διάταξη) να ασκήσουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα (λήψη μειωμένης σύνταξης) όταν θα συμπληρώσουν το κατά περίπτωση ηλικιακό όριο που ίσχυε πριν τον Ν.4336/2015 και εφόσον έχουν αποχωρήσει από την Υπηρεσία μέχρι την ισχύ της προωθούμενης ρύθμισης .
    Κάτι τέτοιο άλλωστε συνάδει και με την πάγια νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρί-ου σύμφωνα με την οποία το συνταξιοδοτικό δικαίωμα του υπαλλήλου κρίνεται με βάση τα όσα ισχύουν κατά τον χρόνο της αποχώρησής του από την Υπηρεσία

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 20:02 | ΜΑΝΑΣΣΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ

    Για το: ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ Άρθρο 16
    Είναι άδικο να χρεωθώ 7 χρόνια εργασίας για λίγες μέρες (ημερ. γέννησης 20-02-1967).
    Η ρύθμιση για λόγους ίσης μεταχείρισης των πολιτών πρέπει αφενός να περιλαμβάνει κλιμακωτή μετάβαση στα ηλικιακά όρια, αφετέρου αρκετό χρονικό περιθώριο τουλάχιστον 6 μηνών για να κάνει ο καθένας τον προγραμματισμό του.
    Με τη συγκεκριμένη διάταξη επιχειρείται η επίλυση ενός προβλήματος με οριζόντιο τρόπο, ο οποίος δημιουργεί συνθήκες ανισότητας και δεν ενισχύει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη διοίκηση.
    Το όριο που τίθεται έως 31-12-2022 είναι ανεφάρμοστο για τους εκπαιδευτικούς επειδή η περίοδος κατάθεσης αιτήσεων παραίτησης είναι ο μήνας Φεβρουάριος.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 20:43 | Κωνσταντίνος

    Κάτι πρέπει να γίνει και για τα άτομα με αναπηρία που είναι νέα άνω των 18 ετών και δε μπορούν να δουλέψουν ή δε βρίσκουν δουλεία λόγο αναπηρίας ή δε μπορούν να πάρουν κάποια σύνταξη λόγο έλλειψης ενσήμων.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 19:15 | ΚΕΒΟΠΟΥΛΟΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ

    Με το συγκεκριμένο άρθρο ρυθμίζονται θέματα υπαλλήλων με 25ετία μέχρι το 2012
    και ηλικιακά όρια μέχρι 31-12-2022.
    Υπάρχουν όμως κατηγορίες υπαλλήλων οι οποίοι ενώ έχουν συμπληρώσει 25ετία δεν έχουν την ηλικία αντίστοιχα και αυτομάτως εγκλωβίζονται χωρίς δικαίωμα μειωμένης σύνταξης μετά την 01-01 2023 και ταυτόχρονα είναι αναγκασμένοι να παραμείνουν στην υπηρεσία για την συμπλήρωση 40ετίας με όριο ηλικίας 62 έτη.
    Θέτω υπόψη σας το εξής παράδειγμα:Γυναίκα δημόσιος υπάλληλος γεννημένη το 1969
    και με έτος πρόσληψης το 1989 με δύο ανήλικα τέκνα το 2011 ή το 2012 με αναγνώριση πλασματικών ετών των τέκνων συμπληρώνει 25 ή 26 χρόνια υπηρεσίας χωρίς το απαραίτητο όριο ηλικίας στις 31-12-2022 διότι θα είναι 53 ετών.
    Γίνεται αντιληπτό αφενός ότι χάνει το δικαίωμα αποχώρησης με μειωμένη σύνταξη μετά την 01-01-2023 και αφετέρου και χωρίς την χρήση αναγνώρισης των πλασματικών ετών θα πρέπει να παραμείνει στην υπηρεσία με 40 χρόνια και όριο ηλικίας τα 62 έτη ΜΟΝΟ που στην συγκεκριμένη περίπτωση η υπάλληλος όταν φθάσει τα 62 έτη θα έχει συνολικά πραγματική υπηρεσία 42 ετών.
    Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου θα πρέπει να εξετάσουν την συγκεκριμένη περίπτωση υπαλλήλων οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι προ του 1993 και να δώσουν την ευκαιρία σε αυτούς με την συμπλήρωση 40 ετών υπηρεσίας και κάτω των 62 ετών να συνταξιοδοτούνται χωρίς όριο ηλικίας.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 14:24 | Βασίλειος

    Είμαι Αξιωματικός Στρατού Ξηράς, κατατάχθηκαν στις 31/10/91 στη ΣΜΥ (ΑΣΣΥ) και ενώ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό τομέα θεωρούμαι παλιός ασφαλισμένος ΜΟΝΟ στον Στρατό είμαι νέος ασφαλισμένος 40 έτη)! Παραλογισμός στο έπακρο! Παρακαλούμε (και είμαστε παρά πολλοί) να αποκατασταθεί αυτή η μακροχρόνια αδικία! Ειδάλλως πάλι θα βρούμε το δίκιο μας στο δικαστήριο! Ντροπή! Έρχονται εκλογές και είμαστε χιλιάδες ένστολοι που αδικούμαστε!

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 13:32 | Αλέξανδρος

    Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει άνιση μεταχείριση στους άνδρες και στις γυναίκες που συμπληρώνουν το 50ο έτος της ηλικίας το 2010. Πρέπει με το ννοσχέδιο να αποκατασταθεί η αδικία και να καταργηθεί η διάκριση.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 11:52 | Μαρία Τσακνάκη

    Σχετικα με το: ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ Άρθρο 16 Ηλικιακές προϋποθέσεις για χορήγηση μειωμένης σύνταξης σε ασφαλισμένους του πρώην Δημοσίου που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και τις 31.12.2012
    Η ρύθμιση αφαιρεί το δικαίωμα «πρόωρης συνταξιοδότησης» σε υπαλλήλους που εχουν ήδη 36 χρόνια ασφάλισης το 2022(εφόσον ειχαν 25 ετια το 2011) και υποχρεουνται να παραμείνουν στην εργασία άλλα εξι χρόνια ! Αφαιρείται πρακτικά το δικαίωμα που εχουν ολοι οι υπόλοιποι να αναγνωρίσουν τα τεσσερα πλασματικα που δικαιούνται για αναγνώριση το 2011 (εφόσον και χωρίς αυτά, συμπληρώνουν 40 χρόνια εργασίας στα 62)! Καταργείται η έννοια του παλαιου ασφαλισμένου (πριν το 1993) για μια μεριδα υπαλλήλων που εργάζονται απο μικρή ηλικία , πράγμα εντελώς άδικο εφόσον εργάσθηκαν και πρόσφεραν στην οικονομία της χώρας περισσότερα χρόνια. Με αυτή τη ρύθμιση για την κατηγορία αυτή των υπαλλήλων ,η ηλικία συνταξιοδότησης στα 62 αποτελεί το μοναδικό κριτήριο , η οποία εφόσον αναπροσαρμοσθεί μετα το 2024 θα γίνει 64 και οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα βρεθούν πάλι να περιμένουν!
    Προτείνω για αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων (με 25 ετια το 2011-2012) να μην ισχύσουν διαφορετικοί όροι απο αυτους που ήδη ισχυαν και με βαση αυτούς εχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί υπάλληλοι, καθως ετσι καταστρατηγείται η εννοια της εμπιστοσύνης στη διοίκηση.

  • 6 Οκτωβρίου 2022, 23:29 | ΠΑΡΑΛΥΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Αυτοι που εκλειναν 25ετια τελος του 2011, θα πρεπει μεχρι τελος του 2022 να ειναι 56 ετων για να εχουν δικαιωμα μειωμενης συνταξιοδοτησης. Αυτοι που θα κλεισουν τα 56 ετη μεσα στους μηνες του 2023, δεν ειναι αδικο να πανε για συνταξιοδοτηση στα 62 χρονια..Δηλαδη για καποιους μηνες που δεν συμπληρωσαν τα 56 χρονια τελος του 2022 να χρεωθουν αλλα 7 χρονια. Ειναι ΑΔΙΚΟ..ΑΔΙΚΟ..Πρεπει καποιος να το δει το θεμα. Πριν μια εβδομαδα ο Ελευθερος τυπος ειχε δημοσιευσει πληροφοριες για το συγκεκριμενο θεμα,και αυτο που αναφερω το ειχε στις εξαιρεσεις και εγραφε οτι η κατηγορια αυτη των εργαζομενων θα μπορουσαν να συνταξιοδοτηθουν μεχρι τελος του 2023…