Άρθρο 12 Κατάργηση ειδικής εισφοράς ασφαλισμένων του τέως Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (Τ.Π.Δ.Υ.) και του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού – Αντικατάσταση περ. β) παρ. 2 άρθρου 38 ν. 3986/2011

 

Η περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 38 του ν. 3986/2011 (Α΄ 152), περί της θέσπισης ειδικής εισφοράς των ασφαλισμένων του τέως Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (Τ.Π.Δ.Υ.), υπέρ του τέως Τ.Π.Δ.Υ., των λοιπών ασφαλισμένων, υπέρ του τέως Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, και του προσωπικού που είναι ασφαλισμένο στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, υπέρ των εν λόγω ταμείων, αντικαθίσταται ως εξής:

«β) Καθιερώνεται ειδική εισφορά του προσωπικού που είναι ασφαλισμένο στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία υπολογίζεται σε ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων του προσωπικού αυτού και αποδίδεται υπέρ των εν λόγω Ταμείων.».

  • 8 Οκτωβρίου 2022, 19:50 | Αλέξανδρος

    Συνεχίζεται ο οικονομικός εμπαιγμός των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με την επιβολή κρατήσεων 1% με το πρόσχημα της διάσωσης των Μετοχικών Ταμείων όταν κάθε χρόνο τα υπόλοιπα μετοχικά ταμεία και οι επικουρικές συντάξεις ενισχύονται οικονομικά από τον κρατικό προϋπολογισμό!
    ΞΕΧΑΣΑΤΕ όμως πως το ΜΤΣ χορηγεί μέρισμα και σε ΣΥΝΤΑΞΙΟΎΧΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ. Το 67% των αστυνομικών είναι εγγεγραμμένο στο ΜΤΣ. Σε αυτή την κατηγορία δεν θα επιβάλει την κράτηση του 1%

  • 8 Οκτωβρίου 2022, 18:16 | ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

    Ειλικρινά δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, εάν τα σχόλια της διαβούλευσης λαμβάνονται υπόψη ή έστω διαβάζονται, παρ’όλ’αυτά θα καταθέσω την άποψή μου επί της άδικης – πιθανόν και αντισυνταγματικής – διάταξης που εισάγεται με το παρόν άρθρο. Ο κος Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, μεταξύ άλλων, εξήγγειλε την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς υπέρ ΤΠΔΥ, για τον πασιφανή λόγο, ότι υπέρ αυτού είχε νομοθετηθεί και τούτο ανεξαρτήτως του Φορέα στον οποίο κατέληγε ταμειακά.(ΤΠΔΥ,ΟΑΕΔ,ΜΤΣ,ΜΤΝ,ΜΤΑ). Όποιος περίμενε, ότι ο κος Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ, θα έκανε εκτενή αναφορά του τύπου:

    Η έκτακτη εισφορά υπέρ ΤΠΔΥ της περ. β) παρ. 2 άρθρου 38 ν. 3986/2011 που αποδίδεται υπέρ ΤΠΔΥ, καταργείται.
    Η έκτακτη εισφορά υπέρ ΤΠΔΥ της περ. β) παρ. 2 άρθρου 38 ν. 3986/2011 που αποδίδεται υπέρ ΟΑΕΔ, καταργείται.
    Η έκτακτη εισφορά υπέρ ΤΠΔΥ της περ. β) παρ. 2 άρθρου 38 ν. 3986/2011 που αποδίδεται υπέρ ΜΤΣ, καταργείται.
    Η έκτακτη εισφορά υπέρ ΤΠΔΥ της περ. β) παρ. 2 άρθρου 38 ν. 3986/2011 που αποδίδεται υπέρ ΜΤΝ, καταργείται.
    Η έκτακτη εισφορά υπέρ ΤΠΔΥ της περ. β) παρ. 2 άρθρου 38 ν. 3986/2011 που αποδίδεται υπέρ ΜΤΑ, καταργείται.

    Πλανάται πλάνην οικτρά.

    Πρόθεση λοιπόν του κου Πρωθυπουργού είναι η κατάργηση της άδικης μη ανταποδοτικής εισφοράς της περ. β) παρ. 2 άρθρου 38 ν. 3986/2011 για το σύνολο των μισθωτών.

    Συμπερασματικά πρόκειται για άδικη διάταξη ευθέως συγκρουόμενη με τη βούληση του κ. Πρωθυπουργού, πλήττει αλλά κυρίως προσβάλλει εκατοντάδες χιλιάδες στελέχη των ΕΔ και των οικογενειών τους και απαιτείται η απόσυρσή της.

  • 8 Οκτωβρίου 2022, 16:38 | Ηλίας Π.

    Η διάταξη έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις εξαγγελίες του κ.Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.Δυστυχώς τοποθετείτε τα στελέχη των ΕΔ σε άλλη κατηγορία με των υπολοίπων ΔΥ. Ποιος ο λόγος συνέχισης της «έκτακτης» μνημονιακής εισφοράς όταν μάλιστα καταγράφονται πλεονάσματα στο ΜΤΣ;;; Προτείνω να καταργηθεί η άδικη διάταξη που αφορά στην καθιέρωση ειδικής εισφοράς 1%.Το προσωπικό των ΕΔ άλλη άποψη σχημάτισε όταν άκουσε τις εξαγγελίες του κ. Πρωθυπουργού

  • 8 Οκτωβρίου 2022, 16:02 | Παναγιώτης Κ.

    Προτείνεται η κατάργηση της διάταξης που αφορά στην καθιέρωση ειδικής εισφοράς 1% στο προσωπικού που είναι ασφαλισμένο στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατιωτικοί, Αστυνομικοί κοκ) καθόσον:

    α. Είναι άδικη έναντι των λοιπών υπαλλήλων του Δημοσίου τομέα
    β. Δεν είναι ανταποδοτική

    Ειρήσθω εν παρόδω εάν ψηφισθεί ας μείνει ανεφάρμοστη όπως η νυχτερινή αποζημίωση των Στρατιωτικών που ψηφίστηκε το 2017.

  • 8 Οκτωβρίου 2022, 14:05 | ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

    Το ΜΤΑ αύξησε την τιμή μεριδίου διαδοχικά από 7,80 σε 12 € (ποσοστιαία περίπου 54%), αύξηση έκανε επίσης και το ΜΤΣ. Το ΜΤΝ χορηγεί έκτακτα μερίσματα αντί αύξησης της τιμής μεριδίου. Από τα παραπάνω αντικειμενικά προκύπτει ότι τα ΜΤ δεν έχουν πλέον ανάγκη από τις μακροχρόνιες άδικες μη ανταποδοτικές έκτακτες εισφορές. Η διάταξη απαιτείται να αποσυρθεί

  • 8 Οκτωβρίου 2022, 14:35 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Η διάταξη δημιουργεί άδικη επιβάρυνση μερίδας μισθωτών του Δημοσίου, αυτών δηλ. που ανήκουν στις ΕΔ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι μισθωτοί του Δημοσίου ελαφρύνονται. Εκτιμώ πως χρήζει απόσυρσης

  • 8 Οκτωβρίου 2022, 14:20 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Άδικη διάταξη η οποία επιβαρύνει περαιτέρω τα στελέχη των ΕΔ. Κληθήκαμε να στηρίξουμε από το έλλειμμά μας τα ΜΤ. Τώρα που αυτά καταγράφουν πλεονάσματα και χορηγούν αυξήσεις καθώς και μερίσματα δώρα είναι η ώρα να σταματήσει η άδικη μακροχρόνια μη ανταποδοτική εισφορά. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να ψηφιστεί

  • 8 Οκτωβρίου 2022, 12:07 | ΣΤΡΑΤΟΣ

    Το ΜΤΣ καταγράφει πλεονάσματα άνω των 25 εκ σε ετήσια βάση. Μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του και χωρίς την εν λόγω έκτακτη εισφορά. Δεν κατανοώ πραγματικά τον λόγο για τον οποίο το εν ενεργεία στέλεχος θα πρέπει να επιβαρύνεται με μη ανταποδοτικές άδικες έκτακτες εισφορές και μάλιστα εσαεί, προκειμένου να μετατρέπονται σε αυξήσεις των αποστράτων και σε χορηγήσεις έκτακτων μερισμάτων εν είδει Δ. Χριστουγέννων. Εκτιμώ πως πρέπει να αποσυρθεί η διάταξη καθόσον δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον

  • 8 Οκτωβρίου 2022, 11:41 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Όταν είχε ανάγκη το τ.ΤΠΔΥ θεσμοθετήθηκε η εν λόγω έκτακτη εισφορά που συμπληρώνει αισίως 12 έτη. Στο μέτρο δεν συμπεριλήφθησαν μόνο οι ασφαλισμένοι του ΤΠΔΥ αλλά όλοι οι μισθωτοί, μεταξύ αυτών και οι ανήκοντες στις ΕΔ. Τώρα που καταργείται για όλους τους άλλους παραμένει για το προσωπικό των ΕΔ. Αλήθεια σας φαίνεται λογικό?

  • 8 Οκτωβρίου 2022, 11:25 | ΚΩΣΤΑΣ

    Έχω την εντύπωση πως ο νομοθέτης, νομοθετεί εξ αποστάσεως – ίσως από άλλη χώρα – και δεν έχει εικόνα της οικονομικής κατάστασης των εν ενεργεία στελεχών. Έχω την άποψη ότι η ψήφιση της εν λόγω διάταξης θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις δομές των ΕΔ σε μία κρίσιμη περίοδο.

  • 8 Οκτωβρίου 2022, 11:08 | ΣΤΑΥΡΟΣ

    Πριν ψηφίσετε την εν λόγω άδικη διάταξη – για τη συνταγματικότητα ας αποφανθούν οι ειδικοί- αναλογιστείτε σε ποια οικονομική θέση είναι ένα στέλεχος των ΕΔ παντρεμένο με δύο παιδιά και σύζυγο χωρίς εργασία, γιατί δεν το επιτρέπουν οι συχνές μεταθέσεις να βρει σταθερή εργασία. Αναλογιστείτε λοιπόν αν αυτά τα 15 έστω ευρώ τα έχει ή δεν τα έχει ανάγκη. Αν έχετε τον χρόνο κ. ΥΠΕΘΑ ή κ. Α/ΓΕΕΘΑ θα ήταν χρήσιμο να ρωτήσετε στην αρμόδια Δνση του ΓΕΣ που τηρείται η μερίδα ΔΩΡΕΕΣ ΠΤΩΤΙΚΩΝ – ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ πόσα στελέχη αιτούνται οικονομικής ενίσχυσης. Για ποιο λόγο άραγε πέφτουν τόσο χαμηλά? Ας αναρωτηθούν όσοι γράφουν διατάξεις από τη ζέστη (τον Χειμώνα) ή από τη δροσιά (το καλοκαίρι) του γραφείου τους. Ας αναρωτηθούν μήπως υπάρχει τελικά και άλλη Ελλάδα? Με όλο το σεβασμό και χωρίς πρόθεση να προσβάλλω κανέναν.

  • 8 Οκτωβρίου 2022, 11:24 | ΝΙΚΟΣ

    Η διάταξη έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού. Είμαι της άποψης ότι πρέπει να αποσυρθεί, διότι τα στελέχη των ΕΔ δεν ανήκουμε νομίζω στους υψηλόμισθους. Αντιθέτως έχουμε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να υπολογίζουμε ακόμη και τα 20 €. Δυστυχώς αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.

  • 8 Οκτωβρίου 2022, 10:09 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Άδικη διάταξη για τα στελέχη των ΕΔ. Είμαι της άποψης ότι πρέπει να αποσυρθεί

  • 8 Οκτωβρίου 2022, 10:02 | ΓΡΗΓΟΡΗΣ

    Η προς ψήφιση ρύθμιση δημιουργεί άδικη διάκριση του προσωπικού των ΕΔ, σε μία περίοδο που δοκιμάζονται τόσο τα ίδια όσο και οι οικογένειές τους. Είμαι της άποψης ότι πρέπει να αποσυρθεί.

  • 8 Οκτωβρίου 2022, 10:12 | ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

    Προτείνεται η απόσυρση και η μη ψήφιση της προτεινόμενης διάταξης για καθιέρωση ειδικής εισφοράς για τους κάτωθι αναλυτικούς λόγους:
    α. Έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις εξαγγελίες του κ. Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Ο κ.Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε κατάργηση της εν λόγω εισφοράς η οποία είχε θεσμοθετηθεί υπέρ του τ. ΤΠΔΥ, ανεξαρτήτως αν αποδίδονταν τελικά υπέρ αυτού ή υπέρ ΟΑΕΔ ή υπέρ ΜΤ.
    β. Δημιουργεί άνιση διάκριση μεταξύ των μισθωτών του Δημοσίου στα οποία ανήκουν και τα στελέχη των ΕΔ.
    γ. Αποτελεί πλήγμα για το ηθικό των στελεχών των ΕΔ δημιουργώντας τους την εύλογη πεποίθηση ότι η Πολιτεία δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες τους και ιδίως σε αυτή την περίοδο της πρωτοφανούς ακρίβειας και εχθρικής ρητορικής.
    δ. Λειτούργησε η εν λόγω έκτακτη εισφορά εδώ και 12 συναπτά έτη και τα οικεία ΜΤ βρίσκονται ήδη σε ανοδική πορεία γεγονός που αποδεικνύεται άνευ αμφιβολίας από τις αυξήσεις που χορηγούν.

  • 8 Οκτωβρίου 2022, 10:39 | ΣΠΥΡΟΣ

    Προτείνεται η κατάργηση της διάταξης που αφορά στην καθιέρωση ειδικής εισφοράς 1%. Υποτίθεται ότι η πρώτη φορά (φορομπηχτική) αριστερά έφυγε και δεν θα υπάρξει δεύτερη.

  • 8 Οκτωβρίου 2022, 09:39 | GA

    Για λόγους ισότιμης αντιμετώπισης των στελεχών των ΕΔ με του υπόλοιπους εργαζόμενους του Δημοσίου Τομέα, θα πρέπει να καταργηθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπέρ των Μετοχικών Ταμείων.

  • Να πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή.

    Κράτηση για τα Ταμεία των ΕΔ γίνεται απο την αρχή του στρατιωτικου βιου στα στελέχη, μεσω της μισθοδοσίας τους και είναι διακριτή αυτη η κράτηση.

    Πριν το 2011 η κράτηση ηταν 👉σε ποσοστό 4% 👈και μεσα στα μνημόνια αυξηθηκε σε 👉ποσοστό 5% για τη βιωσιμότητα των Ταμείών. Συνεχίζεται η κράτηση και σήμερα με μια μικρή αναπροσαρμογή στην εφαρμογή νεου μισθολογιου το 2017 και θα παραμείνει.👈

    Στη ΔΕθ η εξαγγελία του κ. Πρωθυπουργού ήταν στην ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της εισαχθησας το 2011 👉εκτακτης εισφορας στο ΤΠΔΥ 👈που ειναι σε ποσοστό 1%. Η εξειδίκευση και οι απαιτούμενες ένεργειες θα γινόταν απο τα αρμόδια Υπουργεια.

    Όπως γράφει και ο Κωνσταντίνος σε σχόλιο του «δεν άφηνε κανένα περιθώριο για καθιέρωση ειδικής εισφοράς, όπως εισάγεται από τη διάταξη. Ο κ. Πρωθυπουργός μίλησε για κατάργηση της εισφοράς υπέρ ΤΠΔΥ, διότι υπέρ αυτού του Ταμείου είχε νομοθετηθεί.»

    Ας δουμε πως εισήχθη αυτή η Κρατηση με το άρθρο 38 του Ν.3986/2011 οπου ηταν μια η διάταξη ενιαία για ολους τους μισθοδοτούμενους και σε μια παράγραφο, οπου την ειχε εισαγει το Υπουργείο Οικονομικών.

    «Καθιερώνεται ειδική εισφορά των ασφαλισμένων του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) 👉πέραν των προβλεπομένων,👈 υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων.

    👉Η εισφορά αυτή υπολογίζεται σε ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των δικαιούχων υπαλλήλων του Ταμείου.

    👉 Για όσους υπαλλήλους👈 του δεύτερου εδαφίου της προηγούμενης περίπτωσης 👉δεν είναι ασφαλισμένοι👈 στο ΤΠΔΥ η εισφορά υπολογίζεται σε ένα τοις εκατό (1%) επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων, 👉υπέρ του ΟΑΕΔ,👈 ενώ για το προσωπικό που είναι ασφαλισμένο στα 👉Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων,👈 η εισφορά αυτή αποδίδεται υπέρ των εν λόγω Ταμείων.

    👉Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μπορεί να ρυθμίζεται ο τρόπος υπολογισμού, είσπραξης και απόδοσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.»

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η εισφορά ήταν μία και αποδιδονταν σε👉 ΤΠΔΥ,👉 ΟΑΕΔ ΚΑΙ 👉ΤΑΜΕΙΑ ΕΔ και για αυτή εξαγγέλθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο η κατάργησή της.

    🤔🤔🤔ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ:

    Γιατί καταργείται και για τους μισθοδοτούμενους στην ιδια παρ η κράτηση ΟΑΕΔ, αν ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε μονο την κράτηση ΤΠΔΥ;

    🙏🙏🙏Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός οφείλει να κοιτάξει στα μάτια τα στελέχη των Εδ και να δώσει και σε αυτούς την εξαγγελθησα αύξηση που υποσχέθηκε απο το βημα της ΔΕΘ, μέσω της καταργησης αυτης της ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ. Η λέξη ΕΚΤΑΚΤΗ δεν θα ναι μόνιμη επ άπειρον και οφείλει αυτή η κυβέρνηση να ξηλώσει με την παροδο του Χρόνου αυτες τις εκτακες εισφορες, να μην εισάγει νέες, οταν ευαγγελίζεται την έξοδο μας απο τα Μνημόνια.

    Η βιωσιμότητα των ταμείων των Εδ, εαν ακομη τιθεται σε κίνδυνο, υπάρχουν αλλες προτασεις που μπορούν να υλοποιηθούν και να αυξησουν τους πορους τους. Και επαναλαμβάνω γινεται σε μηνιαία βαση κρατηση απο τη μισθοδοσία τους. Οχι αλλη μια λοιπον.

    Με τη διάταξη αυτή καθιερώνεται μία νέα ειδική εισφορά για το δοκιμαζόμενο προσωπικό των ΕΔ σε αντικατάσταση μνημονιακής.

    Θεωρώ ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση σε αυτή την περιοδο με πληθωρισμο ατο 10% και μείωση της αγοραστικής δυναμης του προσωπικου και απαιτείται να απαληφθεί.

  • 8 Οκτωβρίου 2022, 08:12 | Παναγιώτης

    Για ακόμη μια φορά δείχνει την βούληση της κυβέρνησης για διάκριση κατά των ενόπλων δυνάμεων. Εξάλλου αυτοί θα πάνε χωρίς να μιλήσουν στα σύνορα, στις φωτιές, στα χιόνια, οδηγοί λεωφορείων για σχολεία κλπ κλπ. Τα κάνουν όλα, συμφέρουν και δεν μπορούν να μιλήσουν.

  • 8 Οκτωβρίου 2022, 07:01 | Γ.Κ

    Προτείνω να καταργηθεί και η κράτηση που γίνεται στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Όλοι οι πολίτες είμαστε ίσοι απέναντι στο νόμο, πολιτικοί και στρατιωτικοί υπάλληλοι.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 23:03 | Charis

    Εντελώς άδικο και αντίθετο στις κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού. Έχουμε πήξει στις κρατήσεις υπερ μετοχικού. Όχι άλλο.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 22:56 | Κωνσταντίνος

    Για λόγους ισότιμης αντιμετώπισης των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα, θα πρέπει να καταργηθεί και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπέρ των Μετοχικών. Έτσι επιβάλλει το πνεύμα του Συντάγματος μας. Εκτός βέβαια και αν είναι πολιτική η απόφαση να προχωρήσει έτσι η πρόταση

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 22:31 | Ιωάννης Κ.

    Άλλη μια αδικία για τα στελέχη των ΕΔ…πολίτες δεύτερης για να μην πω τρίτης κατηγορίας…Να καταργηθεί στο σύνολο της.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 21:26 | ΠΟΠΗ

    Διάταξη που εισάγει άδικο διαχωρισμό μεταξύ των μισθωτών του Δημοσίου και των αντιστοίχων των ΕΔ. Καμία απολύτως αιτιολόγηση για τη διατήρηση της έκτακτης εισφοράς, η οποία (διατήρηση) πλέον των άλλων, έρχεται και σε ευθεία αντίθεση με τις εξαγγελίες του κ. Πρωθυπουργού

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 20:48 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    Ειλικρινά δημιουργεί απορία η άκρως αιφνιδιαστική διάταξη καθιέρωσης έκτακτης εισφοράς για το προσωπικό των ΕΔ. Σε μία περίοδο που το ζητούμενο δεν είναι η ευμάρεια κύριοι ούτε η άσκηση πολιτικής αλλά η επιβίωση ναι η επιβίωση (όσο ακραίο και αν ακούγεται) έρχεται το Εργασίας και καθιερώνει για τις ΕΔ έκτακτες εισφορές. Συμφωνεί ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας? Άδικη διάταξη και επιεικώς προσβλητική για τα στελέχη των ΕΔ απαιτείται η άμεση απόσυρσή της.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 20:08 | ΤΟΛΗΣ

    Διάταξη πρωτοφανούς προχειρότητας, η οποία εισάγεται, ως προς το τμήμα που αφορά στα Μετοχικά Ταμεία, από έτερο Υπουργείο. Εισάγεται δε άκρως αιφνιδιαστικά και σε ευθεία σύγκρουση με τις εξαγγελίες του κ. Πρωθυπουργού. Άδικη στο σύνολό της απαιτείται να αποσυρθεί.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 20:14 | ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

    Από την κατάργηση του εν λόγω άρθρου επωφελούνται χιλιάδες μισθωτοί του Δημοσίου. Αναφέρεται στο συνοδευτικό κείμενο «Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης» ότι επιτυγχάνεται άμεση ενίσχυση εισοδήματος συγκεκριμένων κατηγοριών (κατάργηση ειδικής εισφοράς ένα τοις εκατό (1%) υπέρ ΤΠΔΥ – ΟΑΕΔ), ενώ απεναντίας δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στην σκοπιμότητα της καθιέρωσης (ή διαφορετικά της διατήρησης) της έκτακτης εισφοράς για του υπηρετούντες στις ΕΔ, δημιουργώντας άδικη διάκριση. Μία έκτακτη εισφορά η οποία καταβάλλεται επί 12 σχεδόν έτη απολύει τον έκτακτο χαρακτήρα της και καθιερώνει μία πάγια σχέση, η οποία όμως τυγχάνει να είναι και μη ανταποδοτική. Ως προερχόμενος από το ΣΞ, οφείλω επιπλέον να τονίσω, ότι ενώ ανήκουμε σε ενιαίο υποτίθεται μισθολόγιο καταβάλλουμε πάγια εισφορά υπέρ ΜΤΣ 4,3% έναντι 3,4% που καταβάλλουν οι μέτοχοι των ΜΤΝ και ΜΤΑ. Αυτό από μόνο του δημιουργεί περαιτέρω εσωτερική ανισότητα. Σε κάθε περίπτωση η διάταξη είναι άδικη και απαιτείται να αποσυρθεί.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 20:02 | Αθανάσιος

    Προτείνω να αλλάξει ο τίτλος σε «»κατάργηση ειδικής εισφοράς σε όλους εκτός από κάτι……..»»που αντέχουν και είναι μαθημενοι να τους χρωστάνε.Α και θα το θεραπεύσουμε στο επόμενο νομοσχέδιο ξέρετε εσείς μπλα μπλα μπλα.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 19:26 | Μπάμπης

    ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΜΕΣΑ!ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ CITIZEN 4!

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 19:38 | ΣΤΕΛΙΟΣ

    Φρονώ ότι το Υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να ελέγξει, πριν προχωρήσει στη ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης, κατά πόσο η μέση παροχή των Μετοχικών Ταμείων υπολείπεται της μέσης επικουρικής σύνταξης που χορηγεί το ΤΠΔΥ, ώστε να απαιτείται η ενίσχυση τους με μη ανταποδοτικές εισφορές. Έχουν ελεγχθεί οι αναλογιστικές μελέτες των Μετοχικών Ταμείων, καθώς και το ύψος των μερισμάτων που θα λάβουν τα σημερινά στελέχη στο μέλλον, τα οποία θα έχουν πληρώσει πολλαπλάσιες κρατήσεις σε σχέση με τους σημερινούς μερισματούχους σχεδόν για όλο τον εργασιακό τους βίο? Έχει ληφθεί υπόψη ότι τα Μετοχικά έχουν προβεί, τα τελευταία 2 έτη, σε αυξήσεις των μερισμάτων? Μόνο άστοχη μπορεί να χαρακτηριστεί στην παρούσα φάση η επιβολή/διατήρηση μιας μη ανταποδοτικής κράτησης στα εν ενεργεία στελέχη, ειδικά τώρα που τα Μετοχικά Ταμεία θα δουν τεράστιες αυξήσεις κοινωνικών πόρων από τα εξοπλιστικά. Υφίσταται κάποια άλλη σκοπιμότητα πίσω από τη ψήφιση της υπόψη διάταξης? Ως Υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να αφουγκραστείτε τους εργαζόμενους και όχι μόνο το αίτημα των Ταμείων για πόρους. Προτείνω η κατάργηση της ειδικής εισφοράς να επεκταθεί, πέραν του ΤΠΔΥ και στα Μετοχικά Ταμεία για λόγους ισότητας και δικαιοσύνης!

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 18:27 | Γρηγόριος Καλογιάννης

    Η υπηρεσία σε μονάδες εκστρατείας έχει ήδη αναγνωριστεί, με καταβολή εισφορών, ύψους αναλόγως των πραγματικών ετών εκτέλεσης υπηρεσίες στις υπόψη μονάδες, από ένα μεγάλο μέρος των στελεχών των ΕΔ. Το παρόν μέτρο υπηρετεί μεν την υποχρέωση της Υπηρεσίας να εξασφαλίσει σε όλα τα στελέχη δυνατότητα αναγνώρισης μία 5ετίας στο διπλάσιο, θήγει όμως το προνόμιο των στελεχών που όντως έχουν εκτελέσει υπηρεσία σε μονάδες εκστρατείας και επιπλέον τους ζημιώνει οικονομικά, καθότι θα μπορούσαν, εάν γνώριζαν την επερχόμενη αυτή ρύθμιση, να αναγνωρίσουν προγενέστερο χρόνο στο διπλάσιο, με καταβολή εισφορών χαμηλότερου, συνολικά, ύψους.
    Το ελάχιστο που δύναται να προβλεφθεί, για την αντιμετώπιση του υπόψη θέματος, είναι η πρόβλεψη για συμψηφισμό τον ήδη καταβληθέντων εισφορών και ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ, από τον ΕΦΚΑ στα στελέχη, τυχόν πλεονάζοντων.
    Το βέλτιστο, η παροχή της, αναφερόμενης στο άρθρο, δυνατότητας αναγνώρισης 5 ετών, στο σύνολο των στελεχών, ανεξάρτητα και ΕΠΙΠΛΕΟΝ της δυνάτοτητας αναγνώρισης της υπηρεσίας σε μονάδες εκστρατείας.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 18:15 | Θάνος

    Να καταργηθεί από τους στρατιωτικους

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 18:10 | Γρηγόριος Καλογιάννης

    Καμία αιτιολόγηση ή αναφορά στους στόχους του άρθρου αναφορικά με τη διατήρηση της μη ανταποδοτικής εισφοράς υπέρ των ΜΤ των ΕΔ. Προτίνεται η κατάργηση της εισφορας στο σύνολό της.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 12:02 | ΚΑΠΕΤΑΝΟΥ ΙΩΣΗΦ

    Καλημέρα,
    δικαιο θα ηταν να καταργηθει και η εισφορα αλληλεγγύης 1% που παρακρατείται απο τους μισθούς των στρατιωτικών υπέρ των μετοχικών τους ταμείων(ΜΤΣ,ΜΤΝ,ΜΤΑ)
    καθώς και αυτή δεν ειναι ανταποδοτική.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 09:39 | ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΕΛΛΙΟΣ

    Κατά την ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου το 2011, τα μετοχικά ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων κατάφεραν να απορροφήσουν τη διενεργούμενη στους μισθούς των μετόχων τους κράτηση, προκειμένου να μειώσουν, κατά το δυνατό, τις επιπτώσεις από το γενόμενο PSI. Με δεδομένο τον μη ανταποδοτικό χαρακτήρα της υπόψη κράτησης και την κατάργηση για τους λοιπούς εργαζόμενους του Δημοσίου Τομέα, είναι εξωφρενικά άδικη και καταχρηστική η διατήρησή της αποκλειστικά και μόνο για όσους υπάγονται στα μετοχικά ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων και ως εκ τουτου πρέπει να καταργηθεί και για αυτούς.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 09:00 | USER

    H φράση ότι καθιερώνεται ειδική εισφορά του προσωπικού που είναι ασφαλισμένο στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων θα πρέπει να αντικατασταθεί με τη φράση ότι καθιερώνεται ειδική εισφορά του πολιτικού προσωπικού που είναι ασφαλισμένο στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 09:35 | ΜΑΝΩΛΑΣ ΝΙΚ

    Η διάταξη για την καθιέρωση νέας άδικης μη ανταποδοτικής εισφοράς προσκρούει ευθέως στις εξαγγελίες του κ. Πρωθυπουργού. Ενδεικτικά για τον ΕΚΟΕΜΣ ο οποίος χορηγεί πρόσθετη οικονομική ενίσχυση καταβάλω λιγότερες εισφορές από την αντίστοιχες μη ανταποδοτικές της παρ. 2 άρθρου 38 ν. 3986/2011. Θεωρώ ότι η διάταξη είναι εντελώς άδικη και μάλιστα σε μία περίοδο πρωτοφανούς ακρίβειας.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 09:45 | ΚΑΛΝΑΚΗΣ

    Κατά την άποψή μου η διάταξη καθιέρωσης νέας μη ανταποδοτικής εισφοράς εισάγει ανισότητα σε βάρος μερίδας μισθωτών του Δημοσίου και σε κάθε περίπτωση βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση τόσο με τα λεγόμενα του κ. Πρωθυπουργού αλλά και γενικότερα με το πνεύμα ενίσχυσης του δοκιμαζόμενου προσωπικού των ΕΔ. Ας αναλογιστούμε το αντίκτυπο της συνέχισης ή άλλως της καθιέρωσης της έκτακτης μη ανταποδοτικής εισφοράς στο ηθικό του προσωπικού που καλούνται να είναι σε συνεχή επαγρύπνηση προς αποτροπή της πρωτοφανούς εχθρικής ρητορικής του εξ ανατολών γείτονα. Είμαι της άποψης ότι θα πρέπει να αποσυρθεί.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 09:27 | θεολογης χρυσοστομος

    Καλημερα.Δηλαδη καταργουμε την κρατηση απο ολους τους Δημοσιους Υπαλληλους και την συνεχιζουμε στους Στρατιωτικους,τους παμε ακομα πιο κατω.Το οτι ειναι απληρωτοι τα σαββατοκυριακα,τις νυχτες,τις επιφυλακες και το οτι εχουν ημερησια αποζημιωση 30ευρω ενω το υπολοιπο δημοσιο 40 προφανως δεν σας λεει τιποτα και ουτε σας ενδιαφερει.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 09:27 | ΛΙΑΣΚΟΣ ΔΗΜ

    Θεωρώ ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την κατάργηση των έκτακτων εισφορών και όχι για την καθιέρωση νέων. Τα ΜΤ έχουν εισέλθει σε σταθερή ανοδική πορεία έχοντας αφήσει στο παρελθόν τα ελλείμματα, τις αλόγιστες αυξήσεις και τα χρέη. Προτείνεται η απόσυρση της άδικης για το προσωπικό των ΕΔ διάταξης.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 08:02 | ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ

    Από τις εξαγγελίες του κ. Πρωθυπουργού συνάγεται ευθέως η πρόθεση ελάφρυνσης των μισθωτών του Δημοσίου στο σύνολό τους και όχι η επιλεκτική καθιέρωση νέων έκτακτων μη ανταποδοτικών εισφορών και μάλιστα σε μία περίοδο πρωτοφανούς ακρίβειας και πτώχευσης του μέσου μισθωτού στους οποίους ανήκει και η πλειονότητα των στελεχών των ΕΔ. Είμαι της άποψης ότι η διάταξη απαιτείται να αποσυρθεί.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 08:45 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Για λόγους ισότιμης αντιμετώπισης των στελεχών των ΕΔ με του υπόλοιπους εργαζόμενους του Δημοσίου Τομέα, θα πρέπει να καταργηθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπέρ των Μετοχικών Ταμείων.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 07:32 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Κατά την άποψή μου η εξαγγελία του κ. Πρωθυπουργού δεν άφηνε κανένα περιθώριο για καθιέρωση ειδικής εισφοράς, όπως εισάγεται από τη διάταξη. Ο κ. Πρωθυπουργός μίλησε για κατάργηση της εισφοράς υπέρ ΤΠΔΥ, διότι υπέρ αυτού του Ταμείου είχε νομοθετηθεί. Το γεγονός ότι αποδίδονταν υπέρ ΤΠΔΥ, ή υπέρ ΟΑΕΔ ή υπέρ ΜΤ είναι έτερο θέμα. Η εισφορά ήταν μία και για αυτή εξαγγέλθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο η κατάργησή της. Έρχεται λοιπόν η διάταξη και καθιερώνει μία νέα ειδική εισφορά για το δοκιμαζόμενο προσωπικό των ΕΔ. Θεωρώ ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση και απαιτείται να απαληφθεί.

  • 7 Οκτωβρίου 2022, 06:20 | ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

    Ανεξαρτήτως τους σκοπούς που εξυπηρετεί η συγκεκριμένη ρύθμιση με τους οποίους δύναται κάποιος να διαφωνήσει ή να συμφωνήσει επιχειρηματολογώντας σχετικά, ας αναλογιστούμε όλοι ποια η επίδρασή της επί του ηθικού του προσωπικού των ΕΔ ειδικά σε αυτή την περίοδο. Προτείνεται να απαληφθεί στο σύνολό της η εν λόγω παράγραφος καθόσον, πλέον των προαναφερομένων, τα ΜΤ είναι πλέον επαρκώς βιώσιμα γεγονός που αποδεικνύεται περίτρανα από τις αυξήσεις που χορηγούν σε συνδυασμό και με τα ποσά που εισπράττουν από εξοπλιστικά προγράμματα.

  • 6 Οκτωβρίου 2022, 21:14 | ΣΤΕΛΙΟΣ

    Προτείνεται η κατάργηση της διάταξης στο σύνολό της διότι δημιουργεί ανεπίτρεπτη εξαίρεση και παρεπόμενη επιβάρυνση του ένστολου προσωπικού

  • 6 Οκτωβρίου 2022, 21:19 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    Καλησπέρα,

    Η διάταξη κρίνεται ως άδικη και αντίθετη από το πνεύμα των εξαγγελιών του κ. Πρωθυπουργού. Προτείνεται η κατάργηση για όλους.

  • 6 Οκτωβρίου 2022, 21:11 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Κατά την άποψή μου, σε μία περίοδο που ο μισθωτός και ειδικότερα τα στελέχη των ΕΔ δοκιμάζονται τόσο από την πρωτοφανή ακρίβεια όσο και από τη διαρκώς αυξανόμενη προκλητικότητα εξ ανατολών, είναι τουλάχιστον ατυχής, η διατήρηση της επιβάρυνσης με την εν λόγω μη ανταποδοτική εισφορά. Τα ΜΤ των ΕΔ χορηγούν πλέον σημαντικές αυξήσεις λαμβάνοντας εκατομμύρια κρατήσεων από τα εξοπλιστικά προγράμματα. Προτείνεται η κατάργηση της εν λόγω διάταξης στο σύνολό της.

  • 6 Οκτωβρίου 2022, 20:10 | Αγγελος

    Γιατί δεν καταργείται η εισφορά 1 %υπέρ των Μετοχικων Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων πάρα μόνο για τους δημόσιους υπαλλήλους? Όταν θεσπίστηκε το 2011 έγινε για όλους.. Η κατάργηση όμως γιατί δεν γίνεται για όλους?

  • 6 Οκτωβρίου 2022, 20:01 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Αξιότιμοι κύριοι,
    Κατά την άποψή μου πρόθεση της εξαγγελίας του κ. Πρωθυπουργού δεν ήταν η διατήρηση της ειδικής εισφοράς του εν λόγω άρθρου για το εν ενεργεία προσωπικό των ΕΔ και η κατάργησή του για όλους τους άλλους μισθωτούς του Δημοσίου. Η εν λόγω μη ανταποδοτική εισφορά εξυπηρέτησε την αποστολή της επί 11 συναπτά έτη δημιουργώντας υπερ πλεονάσματα στα Μετοχικά Ταμεία. Ως προερχόμενος από τον ΣΞ θα αναφερθώ στο οικείο ΜΤ. Αρκεί κάποιος να ρίξει μία ματιά στην εκτέλεση του Π/Υ του ΜΤΣ εδώ «https://mts.army.gr/ektelesi-miniaiou-py/» από την οποία προκύπτει το συμπέρασμα ότι το εν λόγω Ταμείο καταγράφει ταμειακά πλεονάσματα άνω των 25.000.000 σε ετήσια βάση από το 2016 και μετά. Μάλιστα φέτος χορήγησε και αύξηση στους μερισματούχους του. Από τα παραπάνω προκύπτει σαφώς ότι δεν είναι στην κατάσταση που είχε περιέλθει το 2011, όταν και τροποποιήθηκε η οικεία διάταξη του άρθρου 38 του ν.3986/11 ώστε η εν λόγω εισφορά να αποδίδεται υπέρ αυτού, αντί υπέρ του τ. ΤΠΔΥ. Προτείνεται η κατάργηση της περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 38 του ν. 3986/2011 (Α΄ 152) για το σύνολο των μισθοδοτούμενων του Δημόσιου Τομέα και όχι η εκ νέου επιβάρυνση του δοκιμαζόμενου προσωπικού των ΕΔ.

  • 6 Οκτωβρίου 2022, 20:03 | SF

    Την ώρα που η πολιτεία καταργεί για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους την ειδική εισφορά υπέρ του ΤΠΔΥ, την διατηρεί αποκλειστικά και μόνο για τους μετόχους των Μετοχικών Ταμείων, δηλαδή μονο για τα εν ενεργεία στελέχη των ΕΔ!!! Λες και δεν πληρώνουν κάθε μήνα εισφορές υπέρ των Μετοχικών Ταμείων!!! Άλλη μια διάκριση σε βάρος των εν ενεργεία στελεχών δυστυχώς…