Άρθρο 1 – Σκοπός

Σκοπός του παρόντος Κανονισμού είναι ο καθορισμός των όρων εγκατάστασης και λειτουργίας των ραδιοερασιτεχνικών σταθμών, των διαδικασιών χορήγησης των αδειών, τα της έγκρισης πινάκων αναμεταδοτών-επαναληπτών-ραδιοφάρων, τα της εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμών ασυρμάτου από αλλοδαπούς ραδιοερασιτέχνες στην Ελληνική επικράτεια, τα των εξετάσεων για την απόκτηση ραδιοερασιτεχνικών πτυχίων, οι ψηφιακές, δορυφορικές και τηλεοπτικές επικοινωνίες της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη και γενικώς το πλαίσιο άσκησης των ραδιοερασιτεχνικών δραστηριοτήτων.

  • Αξιότιμε κ. Γεν. Γραμματέα
    Πολλές και καλές εντυπώσεις για την σωστή κίνηση σας, για την Δημόσια Διαβούλευση σχετικά με τα μείζονα θέματα των Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών.
    Θεωρούμε ότι δια μέσου του διαλόγου, και φυσικά διαφόρων προτάσεων, γνωμών, ιδεών, απόψεων, των ιδιωτών Ραδιοερασιτεχνών αλλά και των Συλλόγων της χώρας μας θα βοηθηθείτε ώστε να ολοκληρώσετε μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη άποψη και να μπορέσετε να λύσετε «όσο είναι εφικτό», πολλά από τα προβλήματα που αφορούν την υπηρεσία Ραδιοερασιτέχνη. Μετά την συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 8.9.2010 πιστεύουμε ότι μπορούμε να σας προτείνουμε τις ιδέες μας – απόψεις και προτάσεις μας, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να συντελέσετε το έργο σας πληρέστερα.
    Όλες οι προτάσεις μας και παρατηρήσεις μας, έχουν αποσταλεί και ταχυδρομικώς σε απάντηση της επιστολής από το Υ.Υ.Μ.Δ. σχετικά.
    Ο Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Ελλάδος Σ.Ρ.Ε. – http://www.grc.gr δημιουργήθηκε το 1995 και είναι πανελλήνιο, μη κερδοσκοπικό σωματείο που ενδιαφέρεται για τη διάδοση του ραδιοερασιτεχνισμού και την αναβάθμιση της τεχνολογίας των ραδιοεπικοινωνιών.
    Επιπλέον, δραστηριοποιείται στην κατεύθυνση νέων τεχνολογιών στην εγκατάσταση δικτύων ραδιοεπικοινωνίας ως προσφορά στα μέλη του και στο κοινωνικό σύνολο σε ειδικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Δημιουργήθηκε το 1995 μετά από την ανάγκη μεγάλου αριθμού ραδιοερασιτεχνών να ξεφύγουν από τα κατεστημένα που επικρατούσαν την τότε εποχή και να δημιουργήσουν ένα σύλλογο με σύγχρονο πρόσωπο και όραμα, ο οποίος σέβεται και εκτιμά τις συνηθισμένες μεθόδους ραδιοερασιτεχνικής επικοινωνίας, αλλά ταυτόχρονα στρέφεται, ακολουθεί και υιοθετεί τις νέες τεχνολογίες και εξελίξεις, έτσι ώστε αυτό το hobby ως κοινωνικό αγαθό να μην πεθαίνει ποτέ, αλλά αντιθέτως να είναι σύμφωνο με τα σημεία των καιρών και των τεχνολογικών εξελίξεων.
    Οι σωστές και δημιουργικές απόψεις – ιδέες, βρίσκουν σε εμάς πάντα φιλόξενο και δημιουργικό χώρο υλοποίησής τους. Έτσι κατ’ αρχήν είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με τα άρθρα που αναφέρονται στον νέο κανονισμό ο οποίος εναρμονίζεται (σε αυτά), με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
    Στα άρθρα που ακολουθούν σας αναφέρουμε τις παρατηρήσεις μας, προτάσεις μας για τα οποία θεωρούμε ότι είναι καλό να γίνουν αποδεκτές οι προτεινόμενες αλλαγές ή τροποποιήσεις.
    Σας ευχόμαστε καλή δύναμη και επιτυχία στο έργο σας.

    Με εκτίμηση για το Δ.Σ. του Σ.Ρ.Ε. Λάιος Παναγιώτης.
    (SV1AWL).

  • Όπως γνωρίζετε, η Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών (Ε.Ε.Ρ.) είναι ο αρχαιότερος και μεγαλύτερος σύλλογος στην Ελλάδα και διαθέτει στις τάξεις της μέλη με αναγνωρισμένη πολύχρονη πείρα και επιστημονική εξειδίκευση σε όλα τα ραδιοερασιτεχνικά θέματα. Κατά συνέπεια, η Ε.Ε.Ρ. έχει τη γνώση, ώστε να προτείνει ουσιαστικές αλλαγές και ρεαλιστικές τροποποιήσεις, ικανές να διασφαλίσουν την σωστή λειτουργία του κανονισμού για πολλά χρόνια στο μέλλον.

    Ο νέος Κανονισμός κρίνεται από την Ε.Ε.Ρ. σε γενικές γραμμές θετικά και ειδικά στις διατάξεις, με τις οποίες εναρμονίζεται με τα ισχύοντα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, διαφαίνεται καθαρά η πρόθεση του ΥΥΜΔ να φροντίσει και για την εφαρμογή του.

    Θεωρούμε όμως σημαντικό, το βάρος της εξέτασης για τον ραδιοερασιτέχνη να δίνεται στο τεχνικό σκέλος (Κεφάλαιο Α’). Γι’ αυτό και ο αριθμός των τεχνικών ερωτήσεων πρέπει να είναι και ικανός και συγκεκριμένος, προκειμένου ο υποψήφιος ραδιοερασιτέχνης να αποδείξει ότι έχει την απαραίτητη τεχνική κατάρτιση, ιδιαίτερα τώρα που δεν απαιτείται προφορική εξέταση. Προκειμένου, μάλιστα, να διευκολυνθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι να εισέλθουν στο χόμπι ως κάτοχοι αδείας κατηγορίας 2, προτείνουμε και για τις δύο κατηγορίες αλλαγή στα ποσοστά επιτυχίας (Άρθρο 5, § 5.2 και § 6.1).

    Σοβαρή κρίνεται περαιτέρω η ασάφεια σχετικά με την επιτήρηση των ραδιοσυχνοτήτων: Η ΕΕΤΤ έχει την ευθύνη για «θέματα εποπτείας του ραδιοφάσματος και προστασίας από παρεμβολές» (Άρθρο 10, παράγραφος 4). Η ευθύνη «για τον έλεγχο του κανονισμού και η επιβολή προβλεπόμενων κυρώσεων» (Άρθρο 10, παράγραφος 1.5) παραμένει στις ΑΠΥ, οι οποίες δεν διαθέτουν ούτε ειδικευμένο προσωπικό ούτε τον κατάλληλο εξοπλισμό για την επιτήρηση των ραδιοσυχνοτήτων, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλήρης αναρχία στις ραδιοερασιτεχνικές συχνότητες, αφού όλοι γνωρίζουν ότι καμία Υπηρεσία δεν ελέγχει ποιος εκπέμπει πού και τι λέει. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να αναφέρεται ξεκάθαρα ότι το ΥΥΜΔ έχει την ευθύνη για την επιτήρηση των ραδιοσυχνοτήτων, εφόσον διαθέτει την τεχνική υποδομή και υπαλλήλους με γνώση του αντικειμένου.

    Επίσης, σε δύο σημεία σημειώνεται, κατά την άποψή μας, σοβαρή υστέρηση:

    1) Δεν προσφέρεται η δυνατότητα προσέλκυσης στην επιστημονική αυτή ενασχόληση παιδιών ηλικίας 12-16 ετών, με την καθιέρωση ευκολότερης ύλης και πιο ταιριαστής με τις δυνατότητες μάθησης αυτής της ηλικίας.

    2) Το ίδιο ισχύει και για ΑμεΑ. Σε όλο τον κόσμο ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι το μοναδικό χόμπι, που δίνει τη δυνατότητα σε άτομα κλεισμένα στο σπίτι τους λόγω της αναπηρίας τους ή χωρίς όραση, να έρθουν σε επαφή με όλο τον κόσμο. Θα πρέπει να τους δοθεί μεγαλύτερη δυνατότητα επιτυχίας στην προσπάθεια τους αυτή.

    Σε επιμέρους άρθρα αναφέρουμε τις παρατηρήσεις μας για τα θέματα, στα οποία θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να γίνουν αλλαγές ή προσθήκες.

  • Να ενημερώσω τους συναδέλφους που παρακολουθούν τη Δημόσια Διαβούλευση ότι τα σχόλια φιλτράρονται, και ΠΟΛΥ ΚΑΛΩΣ γίνεται αυτό, έτσι ώστε κόσμια και χωρίς «αλμυρές» ή «πιπεράτες» εκφράσεις να αναρτώνται απόψεις μας.

    Η δε διαχείριση των σχόλιών μας γίνεται σε ακανόνιστες ώρες και μέρες. Μου έκανε εντύπωση ότι ενώ έκανα την αποστολή ενός σχόλιου το πρωϊ του ΔΕκαπενταύγουστου, δημοσιεύτηκε την ίδια ημέρα (αργία).

    Αισιόδοξο μύνημα για ποιοτική επεξεργασια και διάθεση για βελτίωση και αναβάθμιση συνθηκών.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2010, 22:00 | ΠΛΑΤΣΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΟΣ

    Δημόσια διαβούλευση… χμμμ για καλό ή για κακό…. είδωμεν.
    Πάντως δεν περίμενα να θέλει το Υπουργείο να αφουγκραστεί τις γνώμες των απλών ραδιοερασιτεχνών (εν αντιθέση με τους συλλόγους κλπ).

    Λοιπόν, θετικότατον το εγχείρημα και ελπίζω να βγει σε καλό. Ζητούμενο βέβαια είναι αν καλύπτεται πλήρως ο σκοπός του παρόντος κανονισμού οπότε … είδωμεν παρακάτω.

    Σαν λάτρης της ραδιοτηλεγραφίας την οποία έμαθα για να πετύχω στις εξετάσεις του ραδιοερασιτέχνη (Θεσσαλονίκη 1989), δεν μου άρεσε στο εισαγωγικό κείμενο η εξομοίωση των δύο κατηγοριών. Κάπως πρέπει να επιβραβεύονται οι της ραδιοτηλεγραφίας από τους άλλους διότι θέλει κόπο για να μάθεις τα Μορς επομένως κάπως πρέπει να ξεχωρίζουν.
    Π.χ. τι γίνεται στην Αμερική ή άλλες χώρες; Παραδείγματα υπάρχουν ακόμη και με την τρέχουσα σύσταση.
    Είδωμεν παρακάτω.

    QRX, CUL 73

    de SV7BAY KN

  • Κε Γεν.Γραμματέα
    Συγχαρητήρια για την ορθή κίνηση σας της Δημόσιας Διαβούλευσης σχετικά με τα θέματα των Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών.
    Θεωρώ οτι μέσου του διαλόγου των προτάσεων,των ιδεών αλλα και των πιστέυω των Ραδιοερασιτεχνών της χώρας μας θα μπορείτε να σχηματίσεται μια πιο ολοκληρωμένη άποψη αλλα και να βοηθησεται να υλοποιηθούν πολλά απ τα προβλήματα που μας απασχολουν.
    Ευχομε Καλή Δύναμη επιμονή αλλά και υπομονή στο έργο σας.

    Με εκτίμηση και πολλούς Ραδιοερασιτεχνικούσ χαιρετισμους

    Δημήτριος Σισμανίδης
    73 de SV9COL

  • Κύριε Γ.Γραμματέα,

    Συγχαρητήρια για αυτήν την κίνηση της Δημόσιας Διαβούλευσης, του “open government” δηλαδή τον αφουγκρασμό της βάσης των ραδιοερασιτεχνών. Ο παλαιότερος τρόπος επικοινωνίας του Υπουργείου για τους Ρ/Ε ήταν μονόπλευρος, δηλαδή μόνο με τους Προέδρους μερικών Συλλόγων, τακτική που αποδείχθηκε στείρα και αποτυχημένη με πρόσφατο παράδειγμα την Εγκύκλιο για τα Εδικά Διακριτικά Κλήσεως.

    Ελπίζω να συνεχίσετε να το κάνετε γιατί πιστεύω ότι μόνο έτσι θα σκύψετε πάνω στα προβλήματα και στις ιδιαιτερότητες του hobby-υπηρεσίας μας με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και εναρμονισμό του SV ham radio με τις ευρωπαϊκές-παγκόσμιες προδιαγραφές.

    Εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας και το opengov να αποτελέσει εργαλείο διαλόγου και ανάπτυξης.

    Με εκτίμηση,

    Δημήτριος Αναστασιάδης
    (SV2GWY)