Άρθρο 25 – Λειτουργία ραδιοερασιτεχνικών σταθμών αλλοδαπών στην Ελλάδα.

  1. Η ισχύς εκπομπής του ραδιοερασιτεχνικού σταθμού αλλοδαπού καθώς και οι συχνότητες λειτουργίας του, σε καμία περίπτωση δεν υπερβαίνουν τα όρια ισχύος και τις ζώνες συχνοτήτων που ισχύουν για την Ελληνική νομοθεσία.
  2. Εάν ο αλλοδαπός ραδιοερασιτέχνης παραμείνει προσωρινά στην Ελλάδα,  λειτουργεί τον σταθμό του εντός του Ελληνικού ραδιοχώρου χρησιμοποιώντας το πρόθεμα SV ή SW ανά περίπτωση, ακολουθούμενο από τον αριθμό ραδιοερασιτεχνικής περιοχής, ακολουθούμενο από το /P ή /M ή /MM ή /AM.
  3. Ο αλλοδαπός  ραδιοερασιτέχνης ο οποίος δεν είναι πολίτης Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν δικαιούται προστασίας έναντι οποιασδήποτε παρεμβολής.
  • Παρότι ο νομοθέτης προβλέπει την χρήση των εκχωρημένων φασματικών περιοχών από αλλοδαπούς ραδιοερασιτέχνες προερχόμενοι από χώρα μη Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως προβλέπεται από τον Εθνικό Κανονισμό Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων (http://www.yme.gr/imagebank/articles/rtcl517_6_1144748727.pdf ) ο εν λόγο ραδιοερασιτέχνης δεν έχει δικαίωμα προστασίας από παρεμβολές. Το παρόν πρέπει να αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία μίας και ο νομοθέτης πρώτη φορά προστατεύει τις μεμονωμένες εκπομπές της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη και όχι το εκχωρημένο φάσμα. Με πιο απλά λόγια ο αλλοδαπός ραδιοερασιτέχνης είναι ραδιοερασιτέχνης δεύτερης κατηγορίας ενώ ο ημεδαπός ραδιοερασιτέχνης έχει ελιτιστικά δικαιώματα. Εμπρός λοιπόν κύριοι συνάδελφοι ραδιοερασιτέχνες ας προάγουμε τον Ελληνικό ραδιοερασιτεχνισμό και πολιτισμό και μόλις λάβουμε σήματα αλλοδαπού συναδέλφου που εκπέμπει από την ημεδαπή τρελάνετε τον στο “πάτημα” με κάθε διαθέσιμο μέσο και με την άδεια του νόμου. Αστειότητες που δεν ταιριάζουν με το θέμα που διαβουλεύεται ο παρόν κανονισμός. Παρακαλούμε όπως διαγράψετε οριστικά την συγκεκριμένη παράγραφο ή επαναδιατυπώστε την σκέψη σας ορθότερα.

  • 14 Σεπτεμβρίου 2010, 19:54 | ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΑΝΣΒΑΛΙΔΗΣ/SV2HPH ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΡΑΔ/ΧΝΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    2. Η λειτουργία αλλοδαπού ραδιοερασιτεχνικού σταθμού επί αεροσκάφους απαγορεύεται ρητά (άρθρο 16 παρ.2), οπότε δεν νοείται η χρήση της κατάληξης /ΑΜ. Επίσης θεωρούμε υπερβολική την απαίτηση γνώσης εκ μέρους του αλλοδαπού ραδιοερασιτέχνη της αντιστοιχίας της εθνικής του αδείας με τις δύο κατηγορίες των ελληνικών αδειών, ώστε να κάνει σωστή επιλογή και χρήση του προθέματος SV ή SW. Επιπλέον, υπάρχει η πιθανότητα να μην είναι δυνατόν να καθορίσει σε ποια από τις δύο ελληνικές κατηγορίες αντιστοιχεί η εθνική του άδεια, όταν το κριτήριο διάκρισης (επιτυχής εξέταση σε Μορσικό Κώδικα) δεν συμπίπτει απολύτως ή δεν είναι το μοναδικό κριτήριο διάκρισης μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών αδειών της χώρας προέλευσής του. Αντ’αυτού προτείνεται η χρήση μόνον του προθέματος SV, το οποίο είναι διεθνώς το περισσότερο χρησιμοποιούμενο και γνωστό πρόθεμα για την Ελλάδα.

    Σ.Σ. Οι αριθμοί παραπέμπουν και αντιστοιχούν σε παραγράφους και εδάφια του υπό διαβούλευση σχεδίου

  • § 3: Ο αλλοδαπός ραδιοερασιτέχνης ο οποίος δεν είναι πολίτης Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν δικαιούται προστασίας έναντι οποιασδήποτε παρεμβολής.

    Ο κάθε ραδιοερασιτέχνης, όπου και να βρίσκεται στον κόσμο, πρέπει να δικαιούται ΠΑΝΤΑ προστασία έναντι επιβλαβών και επιζήμιων παρεμβολών στις συχνότητες, στις οποίες έχει αποκλειστική χρήση. Είναι σαν να ρίχνουμε την ευθύνη για την παρεμβολή σ’ αυτόν που τη δέχεται και όχι σ’ αυτόν που την παράγει! Η παράγραφος αυτή πρέπει να διαγραφεί.

  • § 2: Εάν ο αλλοδαπός ραδιοερασιτέχνης παραμείνει προσωρινά στην Ελλάδα, λειτουργεί τον σταθμό του εντός του Ελληνικού ραδιοχώρου χρησιμοποιώντας το πρόθεμα SV ή SW ανά περίπτωση, ακολουθούμενο από τον αριθμό ραδιοερασιτεχνικής περιοχής, ακολουθούμενο από το /P ή /M ή /MM ή /AM.

    1) Στην παράγραφο αυτή θα πρέπει να καθορισθεί με σαφήνεια το κριτήριο, σύμφωνα με το οποίο θα δίνεται το πρόθεμα SV ή SW στον αλλοδαπό ραδιοερασιτέχνη. Για παράδειγμα, SV Γνώση ραδιοτηλεγραφίας, SW μη γνώση ραδιοτηλεγραφίας.
    2) Το /ΑΜ θα πρέπει να διαγραφεί, αφού σύμφωνα με το Άρθρο 16, § 2 «Απαγορεύεται η λειτουργία αλλοδαπού ραδιοερασιτεχνικού σταθμού επί αεροσκάφους.»

  • 7 Σεπτεμβρίου 2010, 12:39 | MΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

    Kυριοι εγω Προσωπικα δεν εχω γνωρισει κανεναν αλλοδαπο νε ερχεται εντος της ελληνικης επικρατειας και να εχει Prefix SW…….Μηπως γνωριζετε εσεις να μας πειτε μερικους???????????