Άρθρο 3 – Εξετάσεις για την Απόκτηση Πτυχίου Ραδιοερασιτέχνη

  1. Τα πτυχία των ραδιοερασιτεχνών χωρίζονται σε δύο κατηγορίες  στην  «κατηγορία 1» και στην «κατηγορία 2». Τα πτυχία των ραδιοερασιτεχνών και των δύο κατηγοριών, είναι εναρμονισμένα πτυχία HAREC σύμφωνα με την Σύσταση TR-61-02 όπως ισχύει.
  2. Οι υποψήφιοι προκειμένου να συμμετάσχουν στις εξετάσεις για απόκτηση πτυχίου ραδιοερασιτέχνη «κατηγορίας 1» η «κατηγορίας 2» πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
    • 2.1. Να είναι πολίτες Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Εφόσον είναι πολίτες άλλων χωρών, να διαθέτουν άδεια παραμονής και εργασίας στην Ελλάδα.
    • 2.2. Κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης συμμετοχής τους στις εξετάσεις, να έχουν συμπληρωμένο το δωδέκατο (12ο) έτος της ηλικίας τους και να έχουν αποδεικτικό αποφοίτησης από δημοτικό σχολείο.
  3. Οι εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίου Ραδιοερασιτέχνη διενεργούνται από τις ΑΠΥ μία (1) φορά ανά τετράμηνο στην Ελληνική γλώσσα. Οι ΑΠΥ ανακοινώνουν έγκαιρα και με κάθε πρόσφορο μέσο, την ακριβή ημερομηνία  των εξετάσεων, τον τόπο και τις λοιπές λεπτομέρειες προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
  4. Οι εξετάσεις για την «κατηγορία 2» πραγματοποιούνται εφόσον έχουν συγκεντρωθεί τουλάχιστον τρείς (3) υποψήφιοι.
  5. Οι εξετάσεις στην δοκιμασία της ραδιοτηλεγραφίας για την απόκτηση πτυχίου Ραδιοερασιτέχνη «κατηγορίας 1», πραγματοποιούνται εφόσον έχουν συγκεντρωθεί τουλάχιστον πέντε (5) σχετικά αιτήματα.
  6. Εφόσον δεν συγκεντρώνεται ο ελάχιστος αριθμός υποψηφίων σε συγκεκριμένη ΑΠΥ, μπορούν οι υποψήφιοι (ή ο μοναδικός υποψήφιος) εάν και οι ίδιοι το επιθυμούν, να παραπέμπονται σε άλλη ΑΠΥ της ιδίας Περιφέρειας, μετά από προηγούμενη συνεννόηση.
  7. Για την απόκτηση πτυχίου ραδιοερασιτέχνη υποβάλλονται στην ΑΠΥ όπου βρίσκεται η μόνιμη κατοικία του ενδιαφερομένου, τα εξής δικαιολογητικά:
    • 7.1.  Αίτηση
    • 7.2. Πιστοποιητικό γεννήσεως ή φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητος ή διαβατηρίου ή άδεια οδήγησης.
    • 7.3. Σε περιπτώσεις υπηκόων άλλων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, αποδεικτικά έγγραφα που σχετίζονται με τα στοιχεία τους, την ηλικία, υπηκοότητα και την μόνιμη διαμονή τους.
    • 7.4. Υπεύθυνη δήλωση στην οποία να αναφέρει την ταχυδρομική διεύθυνση της μονίμου κατοικίας του και ότι δεν του έχει αφαιρεθεί άδεια ερασιτεχνικού σταθμού ασυρμάτου «κατηγορίας 2», εφόσον υπάρχει.
    • 7.5. Αντίγραφο πτυχίου ραδιοερασιτέχνη «κατηγορίας 2» (εφόσον πρόκειται για πτυχιούχο «κατηγορίας 2» που επιθυμεί να εξεταστεί στα σήματα Μόρς).
    • 7.6. Προβλεπόμενο παράβολο.
    • 7.7. Δύο φωτογραφίες (υποβάλλονται μετά την επιτυχή έκβαση των εξετάσεων, για την έκδοση του πτυχίου).
  8. Πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν την ημερομηνία διενέργειας των εξετάσεων, δεν  γίνονται δεκτές νέες αιτήσεις ενώ αναρτάται στην ΑΠΥ, πίνακας με τα ονόματα των υποψηφίων που γίνονται δεκτοί στις εξετάσεις, καθώς και οι λοιπές αναγκαίες πληροφορίες.
  9. Ύστερα από συνεννόηση μεταξύ των ΑΠΥ της ίδιας Διοικητικής Περιφέρειας, μπορεί να αναλαμβάνει το έργο διενέργειας των εξετάσεων για απόκτηση πτυχίου ραδιοερασιτέχνη, μία ΑΠΥ για λογαριασμό και των υπολοίπων.
  10. Για τις εξετάσεις ατόμων με αναπηρία καθορίζονται εύκολα προσβάσιμοι χώροι, ανάλογα με την μορφή αναπηρίας τους.
  • Στο άρθρο 3 προτείνουμε την κατάργηση του διαχωρισμού των § 4 και 5 και να διενεργούνται εξετάσεις με την ύπαρξη 5 συνολικά υποψηφίων. Γιατί υπάρχει ενδεχόμενο σε μερικές υπηρεσίες μικρών γεωγραφικών διαμερισμάτων να μην διενεργηθούν εξετάσεις κατηγορίας 1 ποτέ.

  • Άρθρο 3.παρ.3.
    3. Οι εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίου Ραδιοερασιτέχνη διενεργούνται από τις ΑΠΥ μία (1) φορά ανά τετράμηνο στην Ελληνική γλώσσα. Οι ΑΠΥ ανακοινώνουν έγκαιρα και με κάθε πρόσφορο μέσο, την ακριβή ημερομηνία των εξετάσεων, τον τόπο και τις λοιπές λεπτομέρειες προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
    4. Οι εξετάσεις για την «κατηγορία 2» πραγματοποιούνται εφόσον έχουν συγκεντρωθεί τουλάχιστον τρείς (3) υποψήφιοι.
    5. Οι εξετάσεις στην δοκιμασία της ραδιοτηλεγραφίας για την απόκτηση πτυχίου Ραδιοερασιτέχνη «κατηγορίας 1», πραγματοποιούνται εφόσον έχουν συγκεντρωθεί τουλάχιστον πέντε (5) σχετικά αιτήματα.
    6. Εφόσον δεν συγκεντρώνεται ο ελάχιστος αριθμός υποψηφίων σε συγκεκριμένη ΑΠΥ, μπορούν οι υποψήφιοι (ή ο μοναδικός υποψήφιος) εάν και οι ίδιοι το επιθυμούν, να παραπέμπονται σε άλλη ΑΠΥ της ιδίας Περιφέρειας, μετά από προηγούμενη συνεννόηση.

    Οι προτάσεις μας:

    Α.3.παρ.3 Οι εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίου Ραδιοερασιτέχνη διενεργούνται από τις ΑΠΥ μία (1) φορά ανά εξάμηνο (ΟΧΙ τετράμηνο) στην Ελληνική γλώσσα.
    «Θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα (λίγος χρόνος προετοιμασίας), στην άρτια ενημέρωση και εκπαίδευση των ενδιαφερομένων.»
    Οι ΑΠΥ ανακοινώνουν έγκαιρα και με κάθε πρόσφορο μέσο, την ακριβή ημερομηνία των εξετάσεων, τον τόπο και τις λοιπές λεπτομέρειες προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. (Ανακοινώσεις αναρτημένες όχι μόνο στους σχετικούς πίνακες, των υπηρεσιών), αλλά και ανακοινώσεις – ενημερώσεις μέσω e-mail, φάξ και στις άμεσα ενδιαφερόμενες ομάδες, συλλόγους, ενώσεις κλπ σε προκαθορισμένα σταθερά χρονικά όρια εξετάσεων όπως στο παρελθόν. « 1ο 10ήμερο Σεπτεμβρίου και 1ο 10ήμερο Μαρτίου».
    Α.3.παρ.4 και 5 Οι εξετάσεις για την «κατηγορία 2» και οι εξετάσεις στην δοκιμασία της ραδιοτηλεγραφίας για την απόκτηση πτυχίου Ραδιοερασιτέχνη «κατηγορίας 1», πραγματοποιούνται εφόσον έχουν συγκεντρωθεί τουλάχιστον τρεις (3) υποψήφιοι – αιτήματα συνολικά.

    Α.3.παρ.6 Εφόσον δεν συγκεντρώνεται ο ελάχιστος αριθμός υποψηφίων σε συγκεκριμένη ΑΠΥ, μπορούν οι υποψήφιοι (ή ο μοναδικός υποψήφιος) εάν και οι ίδιοι το επιθυμούν, να παραπέμπονται σε άλλη ΑΠΥ της ιδίας Περιφέρειας, μετά από προηγούμενη συνεννόηση.
    (Σε εξαιρετικές περιπτώσεις σε άλλη ΑΠΥ σε άλλη Περιφέρεια).
    Α.3.παρ.10 Για τις εξετάσεις ατόμων με αναπηρία καθορίζονται εύκολα προσβάσιμοι χώροι, ανάλογα με την μορφή αναπηρίας τους.
    Εδώ θα πρέπει να συμπεριληφθεί ότι να υπάρχει η δυνατότητα συνοδού, στα ΑμεΑ και να μπορούν να πάρουν μέρος στις εξετάσεις ακόμα και υπό ειδικές συνθήκες αναπηρίας, π.χ. σε περιπτώσεις ακινησίας να μπορεί να εξετασθεί κατ’ οίκον από αντιπρόσωπο της εξεταστικής επιτροπής.

    Για το Δ.Σ. του Σ.Ρ.Ε. Λάιος Παναγιώτης. (SV1AWL).

  • Από προσωπική πείρα στο θέμα των Εξετάσεων που απέκτησα στις εγκαταστάσεις της Ε.Ρ.Β.Ε., σαν εκπαιδευτής και σα μέλος Δ.Συμβουλίου, τουλάχιστο για τις δυνατότητες της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, οι εξετάσεις δύο φορές το χρόνο είναι αρκετές, δίνοντας το χρόνο για σωστή εκπαίδευση, τουλάχιστο για το CW. Ακόμα και με 2 φορές το χρόνο, η περίοδος Μαϊου-Οκτωβρίου είναι πολύ μιρκότερη της άλλης, διότι μεσολαβεί καλοκαίρι και λόγω αδειών, αλλά και εξετάσεων στα σχολεία (δημοτικά, Γυμνάσια κλπ), εφόσον οι περισσότεροι έχουν οικογειακές υποχρεώσεις. Υπήρξαν και περιπτώσεις, όπου μέχρι τελευταίας στιγμής επιτέυχθη η διεξαγωγή εξετάσεων, λόγω διαφόρων προβλημάτων.

  • 14 Σεπτεμβρίου 2010, 19:29 | ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΑΝΣΒΑΛΙΔΗΣ/SV2HPH ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΡΑΔ/ΧΝΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    2.1 Η απαίτηση για ύπαρξη άδειας εργασίας δεν νοείται για ανήλικο αλλοδαπό. Απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση άδειας εργασίας αλλοδαπού είναι η ενηλικίωσή του. Εφόσον σύμφωνα με το επόμενο εδάφιο μπορεί να γίνει δεκτός ως υποψήφιος αλλοδαπός π.χ. 15 ετών, δεν είναι δυνατόν να απαιτηθεί από αυτόν η ύπαρξη άδειας εργασίας.

    2.2 Η απαίτηση ελάχιστης ηλικίας 12 ετών δεν συμβαδίζει με τις γνώσεις που απαιτείται να έχει ο υποψήφιος ραδιοερασιτέχνης σύμφωνα με το παράρτημα 2 (π.χ. τετραγωνικές ρίζες, ερμηνεία γραφημάτων κλπ). Η απαίτηση για ύπαρξη αποδεικτικού φοίτησης από δημοτικό σχολείο είναι επίσης αδικαιολόγητη, δεδομένου ότι είναι παντελώς άσχετη από την ουσιαστική γνώση ή άγνοια των απαιτούμενων ουσιαστικών γνώσεων του υποψήφιου ραδιοερασιτέχνη. Εξάλλου, δεν προβλέπεται η κατάθεση του αποδεικτικού αυτού ως δικαιολογητικού (παρ.7 του ιδίου άρθρου). Τόσο η σύσταση TR 61-01 όσο και η TR 61-02 δεν θέτουν το ελάχιστο όριο ηλικίας του υποψήφιου ραδιοερασιτέχνη, το οποίο επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια της Διοίκησης.

    3 Είναι θετικό το ότι οι εξετάσεις θα διενεργούνται 3 φορές το χρόνο. Θα ήταν ευκτέο εάν με την ίδια απόφαση ορισμού της σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής, οριζόταν και οι ακριβείς ημερομηνίες των εξετάσεων, ώστε να καθίσταται εφικτός αφενός μεν ο καλύτερος προγραμματισμός των εμπλεκομένων υπαλλήλων, αφετέρου η καλύτερη προετοιμασία των υποψηφίων. Επίσης, οι ΑΠΥ που υπάγονται στην ίδια Διοικητική Περιφέρεια είναι σκόπιμο να ορίζουν τις ημερομηνίες των εξετάσεων κατόπιν συνεννόησής τους, ώστε αυτές να μην συμπίπτουν, προκειμένου να διευκολυνθούν με τον τρόπο αυτό οι υποψήφιοι που θα δηλώσουν ότι επιθυμούν (εναλλακτικά) να εξετασθούν σε άλλη ΑΠΥ, σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθούν τελικά οι εξετάσεις στην ΑΠΥ στην οποία αυτοί θα έχουν υποβάλει την σχετική αίτησή τους.

    4 και 5 Υπάρχει αδικαιολόγητη διαφοροποίηση στο λεκτικό των δύο διατάξεων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε παρερμηνείες. Ειδικότερα η πρώτη διάταξη μιλάει για πραγματοποίηση των εξετάσεων εφόσον έχουν συγκεντρωθεί 3 τουλάχιστον υποψήφιοι, ενώ η δεύτερη μιλάει για πραγματοποίηση των εξετάσεων εφόσον έχουν συγκεντρωθεί 5 τουλάχιστον αιτήματα. Πέρα από το γεγονός ότι η διαφοροποίηση αυτή κρίνεται αδικαιολόγητη, από τη γραμματική ερμηνεία της πρώτης διάταξης σαφώς συνάγεται ότι θα πρέπει να εμφανιστούν τουλάχιστον 3 υποψήφιοι προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις της κατηγορίας 2, ενώ από τη δεύτερη διάταξη συνάγεται ότι είναι αδιάφορος ο αριθμός των υποψηφίων που θα προσέλθουν κατά την ημερομηνία των εξετάσεων της κατηγορίας 1, αρκεί να έχουν υποβάλει αίτημα συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές τουλάχιστον 5 άτομα, οπότε οι εξετάσεις θα πρέπει να πραγματοποιηθούν έστω και εάν προσέλθουν μόνον οι 2 εξ αυτών. Θα πρέπει πάντως να έχουμε υπόψη μας ότι είναι πολύ πιθανόν να προσέλθουν ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής και υποψήφιοι προερχόμενοι από άλλη ΑΠΥ λόγω ματαίωσης των εκεί εξετάσεων για οποιοδήποτε λόγο, γεγονός που δεν αποκλείει την πιθανότητα να έχουν μεν καταθέσει αίτηση συμμετοχής για την κατηγορία 1 σε συγκεκριμένη ΑΠΥ μόνον 2 υποψήφιοι, αλλά να παραπεμφθούν από άλλες ΑΠΥ και να προσέλθουν για εξετάσεις πολλοί περισσότεροι υποψήφιοι. Εάν διατηρηθεί αμετάβλητο το λεκτικό της διάταξης της παρ. 5, τότε η ΑΠΥ στην οποία υποβλήθηκαν μόνον 2 αιτήσεις θα ματαιώσει εκ των προτέρων και άνευ ετέρου τη διενέργεια των εξετάσεων κατηγορίας 1, έστω και εάν γνωρίζει ότι υπάρχουν υποψήφιοι από άλλες ΑΠΥ που δήλωσαν (ως εναλλακτική επιλογή) την επιθυμία τους να προσέλθουν εκεί για εξέταση. Με τον τρόπο όμως αυτό θεωρούμε ότι δεν εξυπηρετείται η ουσιαστική πρόθεση της ΥΑ, η οποία είναι η πραγματοποίηση των εξετάσεων και η διευκόλυνση της συμμετοχής των υποψηφίων σ’αυτές, έστω και εάν χρειασθεί για το λόγο αυτό να μεταβούν σε άλλη ΑΠΥ.

    6. Οι εξετάσεις μπορεί να ματαιωθούν όχι μόνο γιατί δεν συγκεντρώθηκε ο ελάχιστος αριθμός υποψηφίων, αλλά και για οποιοδήποτε άλλο λόγο (π.χ. γιατί δεν καθίσταται εφικτή η σύγκληση της Εξεταστικής Επιτροπής λόγω ασθενείας των μελών της). Θα πρέπει επομένως να παρέχεται στους υποψήφιους η ευχέρεια εξέτασής τους σε άλλη ΑΠΥ σε κάθε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις από την ΑΠΥ στην οποία έχουν υποβάλει τις αιτήσεις τους. Η παραπομπή του υποψηφίου από ΑΠΥ σε ΑΠΥ θα πρέπει να διενεργείται υπηρεσιακά, χωρίς δηλαδή να απαιτείται εκ μέρους του υποψηφίου η υποβολή οποιασδήποτε αίτησης, δικαιολογητικού κλπ. στην κατά παραπομπή αρμόδια ΑΠΥ.

    7. Θα πρέπει να προστεθεί η κατάθεση αντιγράφου πτυχίου του εδαφίου 5.3 του άρθρου 5, για την περίπτωση των πτυχιούχων σχολών, οι οποίοι θα εξετασθούν μόνο στο κεφάλαιο Γ΄ .

    8. Σε περίπτωση που δεν συγκεντρώνεται ο ελάχιστος αριθμός υποψηφίων για τη διενέργεια των εξετάσεων, η αρμόδια ΑΠΥ θα πρέπει να ενημερώσει άμεσα τους υποψήφιους που είχαν υποβάλει ενώπιον της αίτηση για συμμετοχή στις εξετάσεις για το γεγονός αυτό, ενημερώνοντάς τους ταυτόχρονα για τις ημερομηνίες εξετάσεων των υπολοίπων ΑΠΥ της ιδίας Περιφέρειας, εφόσον ο υποψήφιος είχε εκφράσει στην αίτησή του την επιθυμία του αυτή. Η ενημέρωση αυτή των υποψηφίων θα πρέπει να γίνεται αμέσως μετά την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων (5 εργάσιμες ημέρες πριν την ημερομηνία διενέργειας των εξετάσεων) αφού κατά το χρονικό αυτό σημείο, η ΑΠΥ γνωρίζει πλέον εάν έχει συγκεντρωθεί ο ελάχιστος αριθμός υποψηφίων. Η ανακήρυξη του υποψηφίου ως δεκτού για συμμετοχή στις εξετάσεις, πραγματοποιείται από την αρμόδια ΑΠΥ ακόμα και εάν τελικά δεν πρόκειται να διενεργηθούν από αυτήν οι εξετάσεις (π.χ. λόγω μη συγκέντρωσης του ελαχίστου αριθμού των υποψηφίων), δεδομένου ότι ο ίδιος υποψήφιος θα μπορεί να παρουσιασθεί σε άλλη ΑΠΥ και να υποβληθεί στις εξετάσεις.

    9. Στην περίπτωση που μια ΑΠΥ αναλαμβάνει το έργο διενέργειας των εξετάσεων και για λογαριασμό άλλων ΑΠΥ, θα πρέπει να υπάρχει έγκαιρη και άμεση γνωστοποίηση του γεγονότος αυτού, με σκοπό τη διευκόλυνση των υποψηφίων και την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων.

    11 Προτείνεται η προσθήκη νέας παραγράφου με την οποία θα ορίζεται ότι σε περίπτωση ματαίωσης για οποιοδήποτε λόγο της διενέργειας των εξετάσεων από την ΑΠΥ στην οποία ο υποψήφιος υπέβαλε την αίτησή του και εφόσον αυτός δεν προσήλθε κατά την ίδια εξεταστική περίοδο ενώπιον Επιτροπής άλλης ΑΠΥ, θα πρέπει να του αποδοθούν τα πάσης φύσης παράβολα και τέλη που αυτός κατέβαλε.

    Σ.Σ. Οι αριθμοί παραπέμπουν και αντιστοιχούν σε παραγράφους και εδάφια του υπό διαβούλευση σχεδίου.

  • § 10: Για τις εξετάσεις ατόμων με αναπηρία καθορίζονται εύκολα προσβάσιμοι χώροι, ανάλογα με τη μορφή αναπηρίας τους.

    Στην παράγραφο αυτή θα πρέπει να προβλέπεται απαραίτητα η δυνατότητα τα ΑμεΑ να δίνουν εξετάσεις υποβοηθούμενα ανάλογα με την αναπηρία που έχουν, π.χ. για τους τυφλούς να υπάρχει κάποιος που τους διαβάζει τις ερωτήσεις και καταγράφει την απάντηση που δίνουν.

  • § 4: Οι εξετάσεις για την «κατηγορία 2» πραγματοποιούνται εφόσον έχουν συγκεντρωθεί τουλάχιστον τρεις (3) υποψήφιοι.
    § 5: Οι εξετάσεις στην δοκιμασία της ραδιοτηλεγραφίας για την απόκτηση πτυχίου Ραδιοερασιτέχνη «κατηγορίας 1», πραγματοποιούνται εφόσον έχουν συγκεντρωθεί τουλάχιστον πέντε (5) σχετικά αιτήματα.

    Εφόσον η επιτροπή που διενεργεί τις εξετάσεις (Εξεταστική επιτροπή – Άρθρο 4 παράγραφος 1) συγκροτείται ετησίως και καλύπτει τις ανάγκες για εξετάσεις όλων των εξεταστικών περιόδων του έτους, δεν χρειάζεται η διαφοροποίηση στις κατηγορίες υποψηφίων. Προτείνεται η εξής αλλαγή:

    § 4: Οι εξετάσεις ανεξαρτήτως κατηγορίας πραγματοποιούνται εφόσον έχουν συγκεντρωθεί τουλάχιστον τρεις (3) υποψήφιοι.

    Η § 5 διαγράφεται τελείως.

  • § 3: Οι εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίου Ραδιοερασιτέχνη διενεργούνται από τις ΑΠΥ μία (1) φορά ανά τετράμηνο στην Ελληνική γλώσσα. Οι ΑΠΥ ανακοινώνουν έγκαιρα και με κάθε πρόσφορο μέσο, την ακριβή ημερομηνία των εξετάσεων, τον τόπο και τις λοιπές λεπτομέρειες προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

    Το ακριβές χρονικό διάστημα για την ανακοίνωση πραγματοποίησης των εξετάσεων θα πρέπει να αναφέρεται μέσα στον κανονισμό, ώστε να εξασφαλίζεται η έγκαιρη ενημέρωση των υποψηφίων σε όλη την ελληνική επικράτεια. Προτείνουμε την εξής προσθήκη:

    § 3: Οι εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίου Ραδιοερασιτέχνη διενεργούνται από τις ΑΠΥ μία (1) φορά ανά τετράμηνο στην Ελληνική γλώσσα. Οι ΑΠΥ ανακοινώνουν είκοσι (20) τουλάχιστον μέρες πριν και με κάθε πρόσφορο μέσο την ακριβή ημερομηνία των εξετάσεων, τον τόπο και τις λοιπές λεπτομέρειες προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

  • Αγαπητέ κε Πλάτση, η απάντησή μου είναι η πρώτη σας παράγραφος.
    Πιστεύω ότι σας απάντησα!!!
    Θα χαρώ να τα πούμε μέσα από το ιστολόγιό μου.
    Παναγιώτης Περρέας
    SV3AUW/M0LPT

  • Πιστεύω ότι δεν πρέπει να γίνονται οι εξετάσεις ανά τετράμηνο, αλλά να παραμείνει ως έχει (εξάμηνο) για τους εξής λόγους:
    1) Θεωρώ πολύ μικρό το διάστημα των 4αρων μηνών για προετοιμασία,
    2) Στην επαρχία δεν συμπληρωνόταν ο αριθμός διεξαγωγής των εξετάσεων, για αρκετές περιόδους με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι να καταφεύγουν στις μεγάλες πόλεις για να εξεταστούν. Οι τρεις εξεταστικές περίοδοι θα επιδεινώσουν το φαινόμενο αυτό.

  • 13 Σεπτεμβρίου 2010, 00:17 | ΕΡΔΕ – SZ1A

    Άρθρο 3, παρ.5: Έχοντας ως δεδομένο ότι οι υποψήφιοι για την κατηγορία 1 δεν θα είναι πολλοί (αφού και οι ραδιοερασιτέχνες κατηγορίας 2 θα έχουν πρόσβαση στα βραχέα γιατί να δώσει κάποιος για SV;), θεωρούμε ότι ο αριθμός των ελάχιστων υποψηφίων και για την κατηγορία 1, πρέπει να είναι τρεις (3). Ως εκ τούτου προτείνουμε η παράγραφος 3 να γίνει:
    «5. Οι εξετάσεις στην δοκιμασία ραδιοτηλεγραφίας για την απόκτηση πτυχίου Ραδιοερασιτέχνη «κατηγορίας 1», πραγματοποιούνται εφόσον έχουν συγκεντρωθεί τουλάχιστον τρία (3) σχετικά αιτήματα.»

  • 10 Σεπτεμβρίου 2010, 03:44 | ΠΛΑΤΣΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

    Με αυτό το Άρθρο 3 ‘θα φάμε τα μουστάκια μας’ ΗΙ

    Αγαπητέ φίλε και εν ραδιοερασιτεχνισμώ συνάδελφε κε Γιανναράκη και οι υπόλοιποι που συνυπογράφετε θα ήθελα να μου λύσετε μερικές απορίες αβιάστως δημιουργηθέντες. Σας παρακάλεσε κανείς να γίνετε ραδιοερασιτέχνες; Μήπως ψάχνουμε σε ‘βουνά και λαγγάδια’ να βρούμε κόσμο και να τον παρακαλέσουμε να γίνει ραδιοερασιτέχνης; Δηλαδή εσείς γίνατε ραδιοερασιτέχνες γιατί πέσανε στα πόδια σας και σας παρακάλεσαν; Όποιος έχει το ‘σαράκι’ δεν προσπαθεί να γίνει ραδιοερασιτέχνης; (μια ανηψιά μου μας λέει ραδιοβαρεμένους ή ραδιοπυροβολημένους ΗΙ) Το ίντερνετ είναι ραδιοερασιτεχνική ενασχόληση; Πιστεύετε ότι μπορείτε να επιρρεάσετε τους νέους στο ποιό χόμπυ θα διαλέξουν; οι νέοι κάνουν αυτό που τους αρέσει άσχετα με τις δικιές μας επιθυμίες. Κατά την γνώμη μου, αν το χόμπυ ή οι σύλλογοι δυσλειτουργούν (τι δουλειά έχει ο σύλλογος με το χόμπυ; ο σύλλογος δεν είναι χόμπυ είναι συλλογική εργασία ανθρώπων με κοινούς σκοπούς ας μην μπερδεύουμε τα πράγματα) δεν φταίνε οι εξετάσεις (το θέμα μας εδώ είναι ο κανονισμός και όχι η συμπεριφορά μας) αλλά φταίμε εμείς οι ίδιοι που δημιουργούμε όλα αυτά τα προβλήματα και μετά τα στιγματίζουμε σαν να μην γνωρίζουμε τίποτε για τον ‘φόνο’.
    Αλήθεια πιστεύετε ότι η προσέλκηση (άνευ κρητηρίου κατά τα λεγόμενά σας) νέων στο χόμπυ, δηλαδή η άκρατη αύξηση των μελών είναι η ικανανή και αναγκαία συνθήκη για να πάει το χόμπυ μπροστά; Εμείς ας μας ονομάσω ‘παλαιότεροι’ δεν έχουμε καμιά ευθύνη για την κατάντια του χόμπυ; οι εξετάσεις το κατάντησαν έτσι;
    Ειληκρινά δεν μπορώ να ακολουθήσω τον συλλογισμό σας στον συσχετισμό των νέων μελών με ‘τους καλύτερους εκαπιδευτές’. Δηλαδή αυτό είναι το ζητούμενο να κάνουμε πολλά μέλη να αποκτήσουμε μεγαλύτερη πολιτική οικονομική κλπ ισχύ; Και το χόμπυ; που το βλέπετε το χόμπυ σε όλα αυτά; Επιτρέψτε μου να σταματήσω τον σχολιασμό διότι δεν τιμά ούτε εσάς αλλά πολύ περισσότερο εμένα. Αλλά μην μου πατάτε και τον ‘κάλο’ με τα Μορς. Έχω πάρα πολλά επιχειρήματα γιατί δεν πρέπει να καταργηθούν και όλα έχουν σχέση με το χόμπυ και όχι με το ίντερνετ ή τους αυτοματισμούς ή τα κινητά τηλέφωνα (υπάρχει ραδιοερασιτεχνικό κινητό τηλέφωνο και δεν το ήξερα;) ή άλλες δραστηριότητες που χρησιμοποιούνται μεν από ραδιοερασιτέχνες αλλά δεν είναι ραδιοερασιτεχνική ενασχόληση από μόνη της.
    Θα σας πω μια ιστοριούλα για τα Μορς ελπίζοντας ότι δεν σας κουράζω. Πριν μερικά χρόνια ένας νέος ραδιοερασιτέχνης μου λέει (αγόρασα ένα καινούριο βραχαίο αλλά είναι χαλασμένο γιατί δεν ακούω κανένα σταθμό. Τον ρώτησα τι έκανε με την κεραία του αλλά όλα φαίνονταν κανονικά. Επειδή διέθετα μια μονομπάντερ στα 20 μέτρα με ρώτησε αν μπορούσε να το φέρει από το σπίτι μου να το δοκιμάσουμε στην κεραία μου. Σε λίγο είχαμε ένα καινούριο ακριβό βραχαίο να ψάχνει την μπάντα των 20 αλλά ‘φωνή βοώντως εν τη ερήμω’. Δεν ακούγαμε τίποτα. Τελευταία μου σκέψη ήταν να δοκιμάσουμε στα Μορς. Ακούω κάποιον με πολύ χαμηλό σήμα. Του στέλνω μιά μόνο φορά το χαρακτηριστικό μου και μου απαντάει με 599. Ντράπηκα και του έστειλα και εγώ 599 και του λέω QTH? μου απαντάει Antarctica. Η ιστορία είναι από πρώτο χέρι με μάρτυρα. Δίδαγμα: όταν όλες οι επικοινωνίες δεν είναι δυνατές η μόνη που έχει πιθανότητες είναι αυτή των Μορς.-
    Ελπίζω να μην μου κρατήσετε κακία για τα σχόλια ή την εμπειρία μου.

    Αγαπητέ φίλε κε Περρέα: πολύ χρήσιμη η εμπειρία σας αλλά θα ήθελα να μου απαντήσετε αν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο στην χώρα μας όχι από άποψη υπουργείου αλλά από άποψη χειριστών (αυτά τα ρημάδια τα κουμπιά και τα μενού τι εύκολα που ανεβάζουν την ισχύ ή το άλλο ‘ο ενισχυτής είναι για να μερακλώνομαι…. δεν τον χρησιμοποιώ’)

    Αν δούμε το χόμπυ από ένα πρίσμα πολύ διαφορετικό από αυτό που το βλέπετε πολλά είναι εκείνα που δεν θα λέγατε.

    ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ: »’ο ραδιοερασιτέχνης είναι παγκόσμιος πρεσβευτής πρώτα του εαυτού του και μετά της χώρας του»’ (αυτό είναι δικό μου και όποιος θέλει ας το κάνει δικό του). Και αυτό είναι μόνο από την δραστηριότητα του ραδιοερασιτέχνη σαν χρήστη συσκευών και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η δραστηριότητα είναι μικρό μέρος του ορισμού στο Άρθρο 2 παράγραφος 3 περί υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη (όχι δεν είναι άλλο πράγμα η υπηρεσία και άλλο ο άνθρωπος, αυτός που θέλει να λέγεται ραδιοερασιτέχνης πρέπει να κάνει αυτά που λέει ο ορισμός της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη διαφορετικά σε τι θα διαφέραμε από οποιονδήποτε ερασιτέχνη;)
    Αν κάποιος ραδιοερασιτέχνης χρησιμοποιεί τον σταθμό του σαν κινητό τηλέφωνο είναι είτε γιατί δεν έχει ιδέα τι λέει η παράγραφος 3 είτε γιατί την καταπατά ασυστόλως δηλαδή αν τον ρωτήσεις τι είναι ραδιοερασιτεχνισμός θα σου απαντήσει η εναλλακτική κινητή τηλεφωνία. Έχετε κάποιον τρόπο νουθεσίας; Πως είπατε… ελεγκτικοί μηχανισμοί; Δηλαδή ΥΜΕ και ΕΕΤΤ. Τι είναι αυτό τρώγεται; Αυτοί δεν ξαδιάζουν από την ραδιοτηλεόραση με εμάς θα ασχοληθούν; Στους άλλους βάζουν κανένα πρόστιμο σε εμάς τι να κάνουν; (τι είναι ο κάβουρας τι είναι το ζουμί του)
    Πριν χρόνια στην Βιέννη ο Ρούντη με πήγε σε έναν ραδιοερασιτέχνη κατηγορίας 2 για επίσκεψη. Μας είπε ότι του κάνανε έλεγχο αν τα μηχανάκια του είναι σύμφωνα με τον κανονισμό. Και το βραχαίο που έχεις; τον ρώτησε ο Ρούντη. Δεν το είχα στο τροφοδοτικό ούτε το είχα σε κεραία του απάντησε ο Κάρλ και έτσι μου κάνανε μόνο μια σύσταση αλλιώς θα μου πέρνανε την άδεια και θα είχα δίωξη.
    Αυτά συμβαίνουν αλλού όχι εδώ.

    Αγαπητέ κε Δαλακούρα πολύ ωραία αυτά για τα ΚΕΠ αλλά εμένα το μυαλό μου πήγε (σύμφωνα με τα προγραφόμενα) στο ότι μετά την αίτηση στα ΚΕΠ να μας έρχεται η άδεια με συστημένο στο σπίτι. Συγγνώμη για την παρερμηνευτική σκέψη μου. Είναι άσχετη με την σκέψη σας.

    Αγαπητέ κε Ξανθόπουλε: μάλλον θα τα μπλέξουμε τα πράγματα με την πρότασή σας η οποία θίγει ένα πολύ μεγάλο θέμα το οποίο κάποτε πρέπει να κουβεντιάσουμε χωρίς προκαταλήψεις.

    Αγαπητέ κε Χαροκοπάκη: ίσως σας κατηγορήσουν ότι ψάχνετε για ηλεκτρονικούς να γίνουν ραδιοερασιτέχνες. Αλήθεια γιατί να εξαιρούνται του κεφαλαίου Α ορισμένοι πτυχιούχοι; αν τα ξέρουν θα τα απαντήσουν αν δεν τα ξέρουν γιατί να πάρουν την άδεια; (νομίζω…)

    Αγαπητέ κε SV1GSU: πολύ σωστά δεν πρέπει να είμαστε ρατσιστές αλλά πείτε μου πως θα διαβάσουν ένα κείμενο που πρέπει να υπογράψουν (πχ η αίτηση για συμμετοχή στις εξετάσεις) δηλαδή το ζητούμενο είναι να γίνουν όλοι ραδιοερασιτέχνες; υπάρχει λόγος; μήπως για να είναι πτυχιούχοι;

    Αγαπητέ κε SV2DOF: αλήθεια γιατί ξεχάσαμε τα CB για όλους αυτούς που δεν θέλουν να δίνουν εξετάσεις; ακόμη λίγο και θα αισθανόμουν ρατσιστής που δεν θέλω να γίνει το χόμπυ ‘μπάτε σκύλοι αλλέστε και αλλεστικά μην δίνετε’.

    Αγαπητέ κε SW1IWJ πολύ σωστά. Βεβαίως και να επικοινωνείτε με Μορς. Μια και δεν ξέρω γιαπωνέζικα δεν μπορώ να επικοινωνήσω στα γιαπωνέζικα, εσεις όμως που δεν ξέρετε Μορς πως θα επικοινωνήσετε στα Μορς; Με υπολογιστή; Ξέρετε πόσα προγράμματα έχω δοκιμάσει; Σχεδόν όσα κυκλοφορούν. Ξέρετε ποιο από όλα είναι το καλύτερο; Το αυτί μου.

    Αγαπητέ κε Αθανασίου: τι εννοείτε με το ‘εκπτώσεις’; Από όσα διάβασα (και σχολίασα) έως τώρα μόνο εκπτώσεις είδα άρα οι εκπτώσεις είναι ο κανόνας. Τι θέλετε και με επαναφέρετε στην τάξη; Δεν με λυπάστε; ΗΙ

    Αγαπητέ κε Άκη: δεν είναι αυτός ο λόγος ύπαρξης των Μορς. Ο παραλληλισμός σχολείων και προαπαιτουμένων δεν είναι και τόσο επιτυχής. Υπάρχουν χίλιοι άλλοι λόγοι μη κατάργησης των Μορς. Και όποιος με ρωτήσει γιατί καταργήθηκαν στα επαγγελματικά … ας ρίξει μια δεύτερη ματιά στην εκπαίδευση αυτών που τους καταργήθηκαν και ας τους ακούσει να λένε πότε τα ξαναχρειάστηκαν (όταν όλα τα συστήματα καταρεύσουν μόνο τα Μορς θα δουλέψουν μου είπε κάποτε κάποιος που ήξερε τι έλεγε και δεν έχω κανένα λόγο να μην τον πιστέψω άλλωστε έχω δική μου εμπειρία-ες που το στηρίζουν).
    Αγαπητέ κε SV2DOF: ρε Γιώργο τι τον βάζεις μροστάρη τον Ινδό; Μια αλήθεια διατύπωσε ο άνθρωπος ενός πολύ μεγάλου θέματος και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό ακριβώς λέω και εγώ εδώ και 20 χρόνια.

    ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑ ΝΑ ΓΡΑΦΩ

    Αγαπητοί φίλοι συγχωρήστε τα σχόλιά μου. ΔΕΝ είμαι το υπουργείο (ΗΙ) αλλά εδώ και πάρα πολλά χρόνια ήθελα να ακούσω από άλλους συναδέλφους και μη σχόλια για αυτά τα θέματα και να εκφράσω τις απόψεις μου με τις οποίες δεν είναι ανάγκη να συμφωνείτε και φυσικά μην ζητάτε να συμφωνήσω σε κάτι που έχω διαφορετική γνώμη.

    Αλλά μετά από τόσο κείμενο έχω χάσει το ζητούμενο που είναι η διαβούλευση του παρόντος άρθρου. Για να το ξαναδιαβάσω….

    Λοιπόν έχουμε και λέμε
    1. έχουν καμιά σοβαρή διαφορά οι κατηγορίες; δεν νομίζω παρά μόνο στο ότι δεν αγχώνονται οι της 2 στα Μορς και την ‘βγάζουν’ ‘αβρόχεις ποσί’ αυτό μου θυμίζει κάτι σαν: ο τεμπέλης θα βρει τρόπο να την ‘βγάλει’ καθαρή.
    2.2 έχουμε λοιπόν ένα δωδεκάχρονο που ξέρει να πατάει το πρες και ο περήφανος πατέρας του θέλει να μας πείσει ότι μπορεί να καταλάβει τι θα πει επικοινωνία κλπ κλπ κλπ ΗΙ ΗΙ ΗΙ και το ωραίο είναι ότι θα βγαίνει και στα βραχαία να τα λέει με ποιόν άραγε μήπως με τον πατέρα του η με τον συμμαθητή του που είναι στην κατασκήνωση και του έδωσαν και ένα μηχανάκι… εντάξει μωρέ δεν έχει άδεια αλλά έχει ο δικός μας το ίδιο κάνει…
    Μήπως μπερδέψαμε την novice class των αμερικανών με τις άλλες κατηγορίες τους και τα πήραμε φαλλάγι όλα με βαρβάτες εκπτώσεις; λέω μήπως.
    Θα βγάλετε λοιπόν τα δωδεκάχρονα να δώσουν εξετάσεις για να ξεπεράσουν τον Α’ι’νστάιν; απορίαν έχω.
    Λέω ναι στα δωδεκάχρονα με ελαφριές εξετάσεις ελάχιστων απαιτήσεων αλλά μόνο για την ζώνη των VHF και UHF και πάντοτε με την επιτήρηση του πατέρα ραδιοερασιτέχνη ο οποίος είναι κατά νόμο υπεύθυνος για τις νομικές πράξεις του παιδιού του (παρεμβολές, βρισιές κλπ). Αλήθεια έχει το δωδεκάχρονο συναίσθηση των πράξεών του; Ακούει ή μάλλον διαβάζει κανείς;
    Και ας μην το κάνουμε σκαλί γιατί για αλλαγή κατηγορίας θα πρέπει να δίνει τις νέες εξετάσεις (οι αμερικάνοι δεν δίνουν μόνο Μορς για να αλλάξουν κατηγορία… αυτό το γράφω γιατί όλοι βλέπουμε τι κάνουν αυτοί αλλά δεν βλέπουμε πως το κάνουν. Πάνε στην αμερική να πας από general class σε advanced class και αν δεν τα … δεις όλα έλα να μου το πεις).

    3. βούτηρο στο ψωμί των συλλόγων

    4 και 5 μήπως κάνουμε διακρίσεις μεταξύ της 1 και της 2 αυτό το 3 και 5 αιτήσεις δεν μου κάθεται καλά.

    6 έως τέλος : όλα καλά εκτός από εκείνο περί πτυχίου. Η φωτογραφία μπορεί να μπει σε άλλης ονομασίας δημόσιο έγγραφο, δεν είναι ανάγκη να είναι πτυχίο (που πιστοποιεί τι ότι δύναμαι να λάβω την άδεια και η άδεια τι πιστοποιεί τις γνώσεις και δεξιότητες που απέδειξα; ε… τότε τι χρειάζεται το πτυχίο;.

    CUL 73
    de SV7BAY the name is Babis es the qth is Xanthi BK

  • 9 Σεπτεμβρίου 2010, 12:43 | Κων/νος Κράλλης SV1XV

    Μια και γίνεται λόγος για το θέμα του θεσμού του ραδιοακροατή (SWL) σαν εισαγωγή και εκπαίδευση για νέους ραδιοερασιτέχνες, καλόν είναι να έχουμε μια γενική εικόνα:

    1. Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (και παλαιότερα στη Σοβιετική Ένωση) ο θεσμός ήταν και παραμένει πολύ ισχυρός και σε αρκετές χώρες αποτελεί προαπαιτούμενο για την απόκτηση ραδιοερασιτεχνικής άδειας. Τα διακριτικά κλήσεως των ακροατών εκδίδονται από τις αρμόδιες αρχές.

    2. Στις Η.Π.Α. ο θεσμός είναι ανύπαρκτος. Υπάρχουν βέβαια χομπίστες ακροατές αλλά ευρίσκονται εκτός του άμεσου χώρου των αδειούχων και δεν στηρίζονται από την ARRL.

    3. Στη Βρετανία ο θεσμός υπάρχει άτυπα και στηρίζεται από τις Ραδιοερασιτεχνικές Ενώσεις (π.χ. RSGB, ISWL). Τα διακριτικά κλήσεως των ραδιοακροατών εκδίδονται από τις ενώσεις για να επιτρέψουν την διακίνηση των καρτών QSL.

    4. Σε λίγες ακόμα δυτικές χώρες (π.χ. Γαλλία) οι Αρχές εκδίδουν άδειες και διακριτικά κλήσεως ραδιοακροατή, αλλά δεν θεωρείται προϋπόθεση για την έκδοση άδειας.

    5. Στη χώρα μας έγινε μια περιορισμένη προσπάθεια εισαγωγής του θεσμού γύρω στο 1970 από την μακαρίτισσα Ε.Ε.Ε.Ρ., χωρίς συνέχεια. Στα πλαίσια του κλίματος ασφυκτικού κρατικού ελέγχου που επικρατούσε ακόμα κατά την περίοδο 1975-1990, το Υπουργείο Μεταφορών συνέχισε να εκδίδει άδειες κατοχής δεκτών, χωρίς όμως να εκδίδει διακριτικά κλήσεως ραδιοακροατού. Θυμάμαι ότι είχα αποκτήσει μια τέτοια άδεια γύρω στο 1984, όταν αγόρασα ένα δέκτη Yaesu FRG-7700.

    Να συμπληρώσω ότι ο θεσμός έχει τη βάση του σε εποχές που η απόκτηση του εξοπλισμού ενός ραδιοερασιτεχνικού σταθμού ήταν έργο ζωής. Κάποιος αγόραζε ένα δέκτη (συχνά μεταχειρισμένο στρατιωτικής προέλευσης), μετά κατασκεύαζε σταδιακά ένα πομπό AM/CW, έναν ενισχυτή κλπ. Αν σας παραξενεύει η ύπαρξη διακριτικού κλήσως ραδιοακροατή, αυτό είναι απολύτως απαραίτητο, εφόσον υπάρχει ο θεσμός, για την διακίνση των καρτών QSL. Συνήθως τα διακριτικά κλήσεως των ραδιοακροατών έχουν ένα την μορφή SV1-1230, SV9-1123 κλπ.

    Αν θέλουμε λοιπόν να εισάγουμε, μάλλον καθυστερημένα, το θεσμό του ραδιοακροατή σήμερα, πρέπει να κάνουμε απαντήσουμε σε κάποια ερωτήματα:

    1. Θα είναι υποχρεωτική η πολύμηνη «θητεία» ενός ενδιαφερομένου στις τάξεις των ακροατών προκειμένου να συμμετέχει στις εξετάσεις?

    2. Αν δεν είναι υποχρεωτική, πως θα λαμβάνεται υπόψιν στην αδειοδότηση?

    3. Θα εκδίδονται «άδειες ακροατών» με τα αντίστοιχα διακριτικά κλήσεως από τις ΑΠΥ?

    4. Εναλλακτικά θα εκδίδονται διακριτικά κλήσεως από την Εθνική Ένωση (ΕΕΡ) που διαχειρίζεται το QSL bureau, κατόπιν εξουσιοδότησης από το Υπουργείο? Διαφορετικά πως θα επιτυγχάνεται η διακίνηση των αναγκαίων καρτών QSL?

  • 8 Σεπτεμβρίου 2010, 11:29 | Αντώνης Παράσχης

    συμφωνώ απόλυτα με τα γραφόμενα του «Γιωργος Γερονιμος», η άδεια που αναφέρει είναι η άδεια SWL, ακροατή, και είναι ο καλύτερος τρόπος για να έχει κάποιος την εμπειρία της ραδιοερασιτεχνικής μπάντας πριν αδειοδοτηθεί.

    Ούτως ή άλλως υποτίθεται πως αυτό το διάστημα παρακολουθεί μαθήματα σε κάποιον ραδιοερασιτεχνικό σύλλογο προκειμένου να μάθει την εξεταστέα ύλη και να οικειοποιηθεί τον ραδιοερασιτεχνικό τρόπο σκέψης.

    Απόλυτα ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΉ άποψη.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2010, 10:00 | ΚΟΡΟΒΕΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ …
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 2 ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΤΕ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΚΑΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΣΤΑ ΒΡΑΧΕΑ ΣΕ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ SSB KAI OXI CW NA ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΕΡΩΤΟΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΙΟΤΙ ΟΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ Η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΒΡΑΧΕΑ ΚΥΜΑΤΑ ΣΕ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ SSB KATA 90% ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΩΣ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Η ΑΓΓΛΙΚΗ ΚΑΙ ΩΣ ΕΚΤΟΥΤΟΥ ΘΕΩΡΩ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 2 ΝΑ ΚΑΤΕΧΕΙ ΠΟΜΠΟΔΕΚΤΗ ΒΡΑΧΕΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ….
    ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ
    ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 2 ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΡΑΧΕΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ SSB THN ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΑΛΛΛΩΝ ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΩΝ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΧΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΜΙΝΙΜΟΥΜ ΑΡΙΘΜΩΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗΣ QSL ΚΑΡΤΩΝ ΩΣ ΡΑΔΙΟΛΗΠΤΗΣ ……
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΑ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ… ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ.. 73 DE SV1EMY…..

  • 6 Σεπτεμβρίου 2010, 23:33 | MΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

    Αγαπητοι Συναδελφοι

    Καποιος παραπανω ανεφερθει σε αδειες Ρ/Σ του Ηνωμενου Βασιλειου.Αγαπητε στο εξωτερικο πρωτιστος γνωριζουν και σεβονται.Δευτερον ανεφερες καποιες ανοχες που δειχνουν το ΥΜΕ και η ΕΕΤΤ στους SW…..Αναρωτιεμαι αν εχεις σχεση με τον Ραδιοερασιτεχνισμο και σε γενικες γραμμες με την Ραδιοφωνια.Δεν αναφερεις πχ καποιους αδειουχους που δηλωνουν εναλλακτικους σταθμους φιλους τους η και συγγενεις ακομη,δεν γνωριζουν τα στοιχειωδη στην χρηση του ασυρματου και ενα πληθος αλλων παραγοντων και γνωσεως αυτου,δεν αναφερεσαι σε αδειουχους η μή που «φυτευουν»Links/Repeaters δημιουργωντας Splaters και ανεπιθυμητες παρεμβολες,μηχανηματα που τα «σκαλιζουν»να Βγαλουν λιιγακιιι Παραπανω ισχυ,που «ξεκλειδωνουν»απο τις συχνοτητες και θετουν σε αμμεσο κινδυνο τις επιβατικες και οχι μονο αερομεταφορες και συχνοτητες……Το Μονο Προβλημα ειναι οι SW λοιπον;;;;;;;;;και αναφερεις ανοχες…..Την ΕΕΤΤ που την γνωριζεις αρκετα καλα απο οτι φαινεται δεν τα ανεχεται ολα αυτα;;;;να σου δωσω ενα παραδειγμα εγω αυριο αν ανοιξω ενα πομπουδακι 5W στα FM θα γινει καταγγελια.αυτους τους «κυριους»με τα τοσα Link και Repeaters γιατι δεν τους χτυπουν την πορτα η που ανοιγουν με μεγαλες ισχυς εντος κατοικημενης περιοχης με 250 και 500W στα FM;μηπως γνωριζουν και δεν θελουν,μηπως γιατι ολα αυτα καπου αποσκοπουν και καποιους βολευουν.μπορει καποιος να μου δωσει μια λογικη απαντηση;;;;;;;δεν το νομιζω.
    Τελος αγαπητε Σπυρο αυτο που αναφερεις ηδη συμβαινει ειτε ειναι με αδειες,ειτε οχι και τα αποτελεσματα ειναι γνωστα τουλαχιστον σε εμας.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2010, 13:29 | Γιωργος Γερονιμος

    Προτείνω πριν εξεταστούν οι υποψήφιοι ραδιοερασιτέχνες να τους έχει χορηγηθεί για ένα χρονικό διάστημα 12 μηνών ένα προσωρινό call sign (από τον σύλλογο που είναι γραμμένος π.χ)για να μπορεί ο ενδιαφερόμενος να αγοράσει εξοπλισμό και να κάνει «νόμιμη» ακρόαση στις ραδιοερασιτεχνικες μπάντες και με συνδυασμό τα σεμινάρια να μαθαίνει ευκολότερα το τρόπο επικοινωνίας, και γιατί όχι να μπορεί να πάρει μικρόφωνο για να ρωτήσει τους αδειούχους αν κάτι δεν καταλαβαίνει.
    Με αυτό τον τρόπο ο ενδιαφερόμενος μαθαίνει / κατανοεί το τρόπο επικοινωνίας ανάμεσα στους ραδιοερασιτέχνες.
    Μετά το πέρας του 12μινου να μπορεί να δώσει για την απόκτηση αδείας στην κατηγορία που επιθυμεί.

    Ο Ραδιοερασιτεχνισμός είναι hobby σωστά?

  • 5 Σεπτεμβρίου 2010, 17:27 | ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    VVV VVV VVV QSP = http://www.qsl.net/zs1an/morse.htm = AR VA ..

    Για να μην λέμε τα ίδια και τα ίδια…

    Vangelis I. Avramidis
    sv1bdc

  • 3 Σεπτεμβρίου 2010, 13:53 | Μπλαχούρας Νικόλαος

    SW1JMN
    Συμφωνώ απόλυτα με τους προλαλήσαντες συναδέλφους
    SV9GPV , SV2DOF ,SW1MNE

  • 2 Σεπτεμβρίου 2010, 09:45 | Νασος Αθανασίου

    .. O Νοών Νοείτω αγαπητέ John, άλλωστε απόψεις καταθέτουμε !

    SV1UG

  • 1 Σεπτεμβρίου 2010, 20:42 | SV9OFO

    Και προς θεου,

    προς αποφυγή παρεξήγησης οφείλω να δηλώσω και την στάση μου εναντι του κώδικα morse.

    ο κώδικας morse και o A1A τρόπος διαμόρφωσης και αποδιαμόρφωσης ειναι εκπληκτικός. Απαιτεί 20db χαμηλότερη στάθμη πεδίου απ’ ότι η επικοινωνία με J3E (SSB). (Ητοι, με 1W CW επιτυγχάνεις την ίδια ποιότητα μετάδοσης πληροφορίας που επιτυγχάνεις με 100W SSB.)

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΟΜΩΣ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ.

    ΔΕΝ μπορεί να απαγορευτεί η χρήση του απο την κατηγορία 2, γιατι ειναι απείρως πιό οικονομικό ενεργειακά, και στους διεθνεις κανονισμους ραδιοεπικοινωνιών ρητά απαιτείται απο τους σταθμους να αξιοποιουν την ελάχιστη δυνατή ισχύ για να επιτύχουν επαφή.

    Αν το λοιπόν 2 σταθμοι κατηγορίας 2 και στην ζώνη των 80μ κρίνουν οτι η επαφή τους μπορεί να ειναι απείρως πιό πετυχημένη αν χρησιμοποιήσουν A1A διαμόρφωση και κώδικα morse,

    ΠΟΙΑ εντόπια νομοθεσία θα υπερβεί τους διεθνεις κανονισμους ραδιοεπικοινωνίας υποχρεώνοντάς τους να εκπέμπουν σήμα μονής πλευρικής;

    Επίσης, πλέον ο κώδικας morse δεν χρησιμοποιήται για κλήσεις ανάγκης απο υπηρεσίες τρίτες ως προς τον ραδιοερασιτεχνισμό.

    ΤΙ αποδεικνύει η γνώση του κώδικα morse; Οτι ειναι καλός χειριστής; οτι εχει τεχνικές γνώσεις;

    Αν απαιτήσουμε να τα μάθει ΟΛΑ ο ραδιοερασιτέχνης, ΤΙ θα απομείνει για την «αυτοδιδασκαλία» και «αυτοεκπαίδευσή» του;

    Στο ευφορο κλίμα που (ελπίζω οτι) διέπει την συζήτηση, (αφου ειναι παραγωγικότατη), θα υποθέσω χαριτολογώντας οτι ο νέος ραδιοερασιτέχνης θα πάρει την άδεια και θα τα παρατήσει, γιατι θα τα ξέρει όλα και δεν θα μένει τίποτε πλέον να μάθει!!!!!

    Για τους ως άνω λόγους, πιστευω οτι

    >Δεν ειναι ωφέλιμο να στενευουμε το πεδίο εκπαιδευσης των νέων ερασιτεχνών με τον διαχωρισμό σε 2 κατηγορίες

    >Ο κώδικας Morse και η A1A διαμόρφωση θα αναπτυχθει περισσότερο αν οι 2 κατηγορίες ενοποιηθουν σε μία.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2010, 20:55 | SV9OFO

    Αγαπητέ κύριε Αθανασίου,

    Σχετικά με την παρέμβαση σας, οφείλω να παρατηρήσω το αντιφατικό του οτι αφ’ ενός αιτήσθε την ενημέρωση της νομοθεσίας με τα διεθνώς ισχύοντα, απο την άλλη απαιτείτε και πάλι τον κώδικα morse.

    Ομως, διεθνώς και απο το 2003, η ITU, το διεθνές διακρατικό φόρουμ για τις Τηλεπικοινωνίες, ρητά καλεί τα μέλη της να ενοποιήσουν τις κατηγορίες αδειών σε μία, με ταυτόχρομη κατάργηση της απαίτησης εξέτασης για τον κώδικα morse!

    Αν επιθυμουμε την ενημέρωση της νομοθεσίας με βάση τα τρέχοντα διεθνή πρότυπα, πρέπει ΑΜΕΣΑ να ενοποιήσουμε σε μία τις κατηγορίες και να ακολουθήσουμε το πρότυπο HAREC της CEPT.

    και αυτό διότι αν ψάχετε τα θεμελιώδη κεφάλαια της υλης των τηλεπικοινωνιών εν έτει 2010,

    θα απαντήσετε το GMDSS, θα απαντήσετε την ραδιοτηλεφωνία και τις PACTOR μεταδόσεις στα HF, το κατα ITU φωνητικό αλφάβητο και το ITU regional bandplan, αλλά ΔΕΝ θα απαντήσετε τον κώδικα morse πουθενά σε αυτήν την ύλη, πέραν της αναφοράς στην μη υποχρέωση γνώσης του πλέον απο κανέναν πολίτη.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2010, 15:10 | Γιώργος, SV2DOF

    Περιδιαβαίνοντας στο διαδίκτυο, αλίευσα το ακόλουθο:

    Everybody knows that morse codes are useless in general terms. However, to keep «useless» people away (sorry for that word!) it is still in exams.
    It is observed that thousands come to join amateur radio at initial stage, but run away when it comes to morse.
    You may consider this a way to select real enthusiasts out of a bunch of interested people.
    vu2fd

    το οποίο σε ελεύθερη απόδοση έχει ως εξής:

    «Όλοι γνωρίζουν ότι ο κώδικας morse είναι «άχρηστος»* σε γενικές γραμμές. Ωστόσο, για να κρατηθούν «άχρηστοι» άνθρωποι (συγγνώμη για την έκφραση) εκτός (εν. ραδιοερασιτεχνισμού) υπάρχει ακόμη στις εξετάσεις.
    Είναι παρατηρημένο ότι χιλιάδες προσέρχονται να γίνουν ραδιοερασιτέχνες, αρχικά, αλλά φεύγουν μακριά μόλις έρθουν αντιμέτωποι με τον κώδικα morse.
    Μπορείτε να το εκλάβετε ως έναν τρόπο να επιλεγούν οι πραγματικά ενθουσιώδεις (λάτρεις του ραδιοερασιτεχνισμού) από έναν αριθμό απλά ενδιαφερομένων».
    VU2FD

    * προσωπικά διαφωνώ με το χαρακτηρισμό «άχρηστος». Σε συνθήκες εξαιρετικά χαμηλού S/N Ratio, ίσως είναι το μοναδικό, μη υποβοηθούμενο από υπολογιστή, mode που επιτρέπει την αποκατάσταση επικοινωνίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο κύριος όγκος των QSO σε QRP διεξάγεται σε CW. Μόνο ανταγωνιστικό mode σε εύρος ζώνης και απαιτήσεις ισχύος, το οποίο όμως απαιτεί υπολογιστή ή άλλον ειδικό εξοπλισμό π.χ. NUE-PSK digital modem, είναι το PSK ή άλλα ψηφιακά mode στενού εύρους και με χρήση τεχνικών DSP.

    Με τον ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ (συμμόρφωση με την εξεταστέα ύλη της T/R 61-02) και την ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ του ΑΔΙΑΒΛΗΤΟΥ των ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ μέσω του μεγάλου όγκου των ερωτηματολογίων – ερωτήσεων εξέτασης και του ηλεκτρονικού τρόπου εξέτασης δεν υπάρχει λόγος να τίθεται η γνώση morse ως ΤΕΧΝΗΤΟΣ ΦΡΑΓΜΟΣ για την προσέλευση στον ραδιοερασιτεχνισμό.

    Επ’ ουδενί λόγω η γνώση του κώδικα morse δεν αποτελεί «προ-παιδεία» σε ένα course επικοινωνιών ούτε καν για τα βραχέα κύματα πολλώ δε μάλλον δεν αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο των τηλεπικοινωνιών.
    Και οι πρόσκοποι μπορεί να μαθαίνουν (μάθαιναν;) morse αλλά δε μπορώ να τους χαρακτηρίσω ειδικούς στις τηλεπικοινωνίες.
    Ή θεωρείται καλύτερος ραδιοερασιτέχνης αυτός που ξέρει morse αλλά αντιμετωπίζει με αρνητικό τρόπο (δεν πιάνει στα χέρια του) έναν Π/Δ SDR γιατί είναι ένα κουτί και του λείπει το μεγάλο στρόγγυλο κουμπί (tuning control knob); ή αγνοεί επιδεικτικά τα ψηφιακά επειδή χρειάζονται υπολογιστή;
    Δηλαδή το ragchewing σε CW είναι πιο δημιουργικό και προάγει περισσότερο … την αυτοδιδασκαλία, την αλληλοεπικοινωνία, την τεχνολογική έρευνα … (κατά τον ορισμό της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη) από τις πειραματικές κατασκευές κεραιών, μελέτη διάδοσης, κατασκευή ενός Π/Δ SDR κ.α. ων ούκ έστιν αριθμός;
    Ούτως ή άλλως οι περιοχές του bandplan που είναι για αποκλειστική χρήση cw παραμένουν και όποιος δε μπορεί να χρησιμοποιήσει cw πάει σε άλλη συχνότητα και στο προβλεπόμενο mode.

    Ελπίζω να αντιλαμβάνεστε γιατί ΤΩΡΑ είναι εφικτό να σταματήσει η απαίτηση εξέτασης σε κώδικα morse. Ο ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ μπορεί να εγγυηθεί ό,τι ως τώρα εγγυούνταν(;) η εξέταση του κώδικα morse. Την προσέλευση των πραγματικά ενδιαφερομένων για το ραδιοερασιτεχνισμό.
    Όπως προείπα σε άλλο σχόλιό μου, οι υπόλοιποι έχουν το CB, PMR, κινητά τηλέφωνα να χρησιμοποιήσουν για τις ανάγκες επικοινωνίας τους. Ο ραδιοερασιτεχνισμός δεν είναι για να καλύπτει επικοινωνιακές ανάγκες. Ένα μέρος του είναι αυτό και μάλιστα ως μέσο για την επίτευξη άλλων (μελέτες διάδοσης κτλ) Επικοινωνιακές ανάγκες καλύπτει when all else fails

    73 de sv2dof

    (p.s.) Ζητώ την κατανόησή σας γαι το μακροσκελές του σχολίου μου.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2010, 11:20 | Aκης

    ….ΔΕΝ ΦΟΙΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΩΣ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ…

    ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ..

    ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΡΑΔΙΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ …ΑΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΟΡΣΙΚΟΥ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ…
    ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ‘ΠΡΟ-ΠΑΙΔΕΙΑΣ’ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΒΡΑΧΕΑ ΚΥΜΑΤΑ

    .- .-.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2010, 10:13 | Nάσος Αθανασίου

    Σχετικά με το θέμα των εξετάσεων πιστεύω ότι για εκείνες τις άδειες οι οποίες αφορούν στη χρήση των βραχέων κυμάτων θα πρέπει να είναι απαιτητό οι κάτοχοι τους να εξετάζονται στον κώδικα Μορς, δεδομένου ότι αυτός αποτελεί ‘θεμελιώδες’ κεφάλαιο των τηλεπικοινωνιών.

    Επίσης είναι σκόπιμο το γνωσιολογικό επίπεδο (γενικά) των ραδιοερασιτεχνών να είναι επαρκές και σύμφωνα με τα διεθνώς ισχύοντα, ώστε να εξασφαλίζεται ει δυνατόν η σωστή λειτουργεία του σταθμού (τεχνικές γνώσεις) αλλά και να τηρείται η δεοντολογία.
    Οι ‘εκπτώσεις’, εδώ, κατά την άποψή μου δεν ωφελούν.

    SV1UG

  • 31 Αυγούστου 2010, 23:05 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ sw1 iwj

    Τι νόημα έχει να απαγορευτεί στους SW να επικοινωνούν με κώδικα μορς ένα MODE το οποίο έχει καταπληκτικές δυνατότητες αλλά σε διακρα
    τικό επίπεδο έχει καταργηθεί και μόνο ως HOBBY έχει μείνει η χρήση του στις ραδιοερασιτεχνικές μπάντες.
    Αλλωστε μόνο οι εξετάσεις στα Μορς δεν δίνουν τις ικανότητες που χρειάζονται οι για αυτήν την επικοινωνία.
    Μόνο η προσπάθεια θα καταστήσει κάποιον ικανό να επικοινωνεί με τις συνήθεις ταχύτητητες των 20 και 25 WPM
    Για αυτό η χρήση των Mορς για όποιον μπορεί και θέλει πρέπει να είναι ελευθερη στις προβλεπόμενες συχνότητες για όλους τους ραδιοερασιτέχνες.

  • 27 Αυγούστου 2010, 20:32 | Γιώργος, SV2DOF

    Όσοι νομίζουν ότι οι απαιτήσεις της εξέτασης είναι υπερβολικές μπορούν να συμβουλευθούν τη σύσταση T/R 61-02 http://www.erodocdb.dk/Docs/doc98/official/pdf/TR6102.PDF και το Παράρτημα 6 (Annex 6) EXAMINATION SYLLABUS AND REQUIREMENTS FOR A HAREC, να δουν την εξεταστέα ύλη για να είναι η εκδιδόμενη άδεια HAREC και ας εκτιμήσουν εάν η απαίτηση για κατοχή απολυτηρίου δημοτικού είναι υπερβολική.

    Παρ’ όλα αυτά, θεωρώ την απαίτηση κατοχής απολυτηρίου δημοτικού μόνον γραφειοκρατική και γι αυτό προτείνω να καταργηθεί.
    Όποιος μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις εξέτασης και πληροί τις υπόλοιπες προϋποθέσεις να μπορεί να προσέρχεται στις εξετάσεις.

    Αν όλα αυτά φαίνονται εξαιρετικά δύσκολα υπάρχει το CB, τα PMR, τα κινητά τηλέφωνα …

  • 26 Αυγούστου 2010, 21:44 | SV1GSU

    Συμφωνώ στο να χορηγήται άδεια σε ανθρώπους που δεν έχουν ούτε καν χαρτί Δημοτικού. Είναι άδικο να αποκλείονται κάποιοι συνάνθρωποί μας, που έχουν την ατυχία να λέγονται….αγράμματοι! Πιστεύω πως κάποια φόρμουλα θα βρεθεί σε αυτό.
    Επίσης δεν γνωρίζω τη διαδικασία με τους SWL ραδιοερασιτέχνες στο εξωτερικό, που καλούνται να πραγματοποιήσουν έναν αριθμό «ακροάσεων» για να πάρουν κάποιου τύπου άδεια.
    Μήπως θα έπρεπε να γίνει και εδώ κάτι τέτοιο, σαν ένας εναλλακτικός τρόπος χορήγησης άδειας;

  • 24 Αυγούστου 2010, 20:59 | SV9GPV

    Για σας
    Στο θέμα τον εξετάσεων νομίζω ότι πρέπει να ρίξετε μεγαλύτερη βαρύτητα στο κομμάτι τον τεχνικών γνώσεως του εξεταζόμενου

    Είναι το ίδιο κομμάτι όπως η οδήγηση σε ένα υποψήφιο οδηγό αυτοκινήτου αν ο οδηγός δεν γνωρίζει να οδηγοί κόβεται απλα ….

    Νομίζω ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του χομπι
    Βλέπουμε όλοι μας να βγαίνουν στον αέρα νέοι και παλιοί ραδιοερασιτέχνες που δεν γνωρίζουν πως είναι το κολλητήρι η δεν γνωρίζουν πως είναι μια αντίσταση
    Δεν σας λέω να είναι ηλεκτρονικοί η να έχουν γνώσης ηλεκτρονικού αλλά να μπορούν να κάνουν μια κόλληση σε ένα κονεκτωρα και να μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα απλό πολυμετρο να μετρήσουν μια ασφάλεια πραγματα που θα του χρειαστούν
    Μεγάλο κομμάτι αδειούχων σήμερα δεν γνωρίζουν να το κάνουν …….
    Νομίζω σημαντικό κομμάτι του ραδιοερασιτεχνισμου είναι το τεχνικό –κατασκευές-μικρό επισκευές –κεραίες –έρευνα
    Νομίζω ότι στις εξέτασης το τεχνικό μέρος πρέπει να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στην βαθμολογία
    Δεύτερο κομμάτι ο χειρισμός του ασυρμάτου …. Γνωρίζει ο εξεταζόμενος να συνδέσει το ασύρματο με το τροφοδοτικό γνωρίζει να ανοίξει τον ασύρματο μπορεί να βάλει τον ασύρματο σε μια συχνότητα….μπορεί να μιλήσει γνωρίζει τι είναι repeater… συχνότητα simlex .. συχνότητα κινδύνου … πως γίνεται μια κλήση… απλά αλλά βασικά πράγματα .Να εξετάζονται προφορικά ώστε ο εξεταστής να μπορεί να καταλάβει αν ο εξεταζόμενος έχει τις γνώσεις
    Όλα αυτά υπάρχου στις εξετάσεις και σήμερα αλλά δεν δίνεται η βαρύτητα που χρειάζεται …………..

    Για τα MORS νομίζω ότι είναι καιρός να καταργηθούν από τις εξέτασης νομίζω ότι σε οποίον αρέσει αυτό το mode μπορεί να το χρησιμοποιεί ελεύθερα όπως όλα τα άλλα

    Σας ευχαριστω
    Χαροκοπακης Γεωργιος
    SV9GPV

  • 23 Αυγούστου 2010, 15:52 | Σπύρος Ξανθόπουλος – SV2EVS

    Θα ήταν καλό και για αυτούς που δεν έχουν την κατάλληλη γνώση (πτυχίο σχολείου), να χορηγηθεί ένα εύρος συχνοτήτων (κατόπιν εξετάσεων) που να τους επιτρέπει να συνομιλούν νόμιμα και με χρήση επαναληπτών. Έτσι θα μειωνόταν πιστεύω στο ελάχιστο η παρουσία παράνομων link/repeaters εκτός του νόμιμου εύρους συχνοτήτων ειδικά στα vhf/uhf και φυσικά και η επιθυμητή μείωση παρεμβολών.

  • 13 Αυγούστου 2010, 11:13 | Δαλακούρας Δημήτριος

    Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τα σχόλια του κ. Γιανναράκη Γ.
    Αναφέρομαι όμως και σε ένα άλλο θέμα που ενδεχομένως να είναι δευτερεύουσας σημασίας, όμως, θα ήθελα να εξεταστεί η πιθανή δυνατότητα διεκπεραιώσεως κάποιων προκαταρκτικών ενεργειών μέσω των ΚΕΠ σχετικά με την κατάθεση αιτήσεων και παραβόλων με σκοπό τη συμμετοχή στις εξετάσεις κλπ.

    Δαλακούρας Δημήτριος

  • Στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου ζώ κι εργάζομαι, οι κάτοχοι Ραδιοερασιτεχνικής άδειας M3 και M6 έχουν το δικαίωμα να εκπέμπουν στην μπάντα των Βραχέων με την περιορισμένη ισχύ των 10Watt.
    Έως ότου να δώσουν εξετάσεις για την Indermadiate και Advance κατηγορία με την ανάλογη αύξηση των Ραδιοερασιτεχνικών προνομίων.
    Θα υπάρξει πρόβλεψη για τους SW οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, έχουν την ανοχή του ΥΜΕ ή και του ΕΕΤΤ και χρησιμοποιούν τους σταθμούς των ως κινητά τηλέφωνα λέγοντας όλα όσα θα έλεγαν σε ένα τηλέφωνο?
    Επίσης θα ήθελα να μάθω τις σκέψεις σας για το καθεστώς παρανομίας και παραβίασης του Band Plan από αδειούχους ραδιοερασιτέχνες, εντός του Πλάνου αλλά και εκτός αυτού.

  • 10 Αυγούστου 2010, 12:03 | Γιάννης Κ. Γιανναράκης

    Ο ραδιοερασιτεχνισμός στον 21ο αιώνα έχει αλλάξει πολύ… Υπολογιστές, Ιντερνετ, ψηφιακές επικοινωνίες, κινητά τηλέφωνα, δορυφόροι, μικροκυκλώματα, λογισμικό που διευκολύνει και αυτοματοποιεί δεκάδες διαδικασίες… Και προπαντός πολύ περισσότεροι άνθρωποι με διάθεση και δυνατότητες για επικοινωνία, σε ολόκληρο τον πλανήτη.

    Ο ραδιοερασιτεχνισμός θα μπορούσε να είναι ένα απο τα πιο δημαφιλή χόμπυ των νέων του 21ου αιώνα, ειδικά σε μια χώρα με βουνά, νησιά και φύση επισκέψιμη όλο τον χρόνο. Συμβαίνει όμως το αντίθετο. Ο τρόπος που δυσ-λειτουργεί το χόμπυ, απο την ύλη και τον τρόπο διενέργειας των εξετάσεων μέχρι την εσωτρέφεια των περισσότερων συλλόγων, αποδιώχνει τους δημιουργικούς και δραστήριους. Αυτή είναι η κοινή διαπίστωση όσων έρχονται σε συχνή επαφή με την νέα γενιά που έχει και πολλές γνώσεις και πολλά ερεθίσματα γύρω απο την επικοινωνία.

    Δυστυχώς το σχέδιο του νέου κανονισμού δεν κάνει το απαιτούμενο βήμα στον 21ο αιώνα. Γιατί να μήν «ανοίξει» το χόμπυ; Γιατί να μην δημιουργηθεί μια εισαγωγική κατηγορία για τους νέους ραδιοερασιτέχνες με βασικό περιορισμό την χαμηλή ισχύ; Οι ραδιοερασιτεχνικοί σύλλογοι θα μπορούσαν να αναλάβουν την εκπαίδευση, την επίβλεψη του χειρισμού αλλά και την αξιολόγηση των εκπαιδευόμενων με απλές εξετάσεις που θα μπορούσαν να γίνονται κάθε μήνα στα γραφεία των συλλόγων.

    Αυτή η αλλαγή θα έφερνε περισσότερους νέους στον ραδιοερασιτεχνισμό, αλλά θα είχε σαν αποτέλεσμα την αναβάθμιση της λειτουργίας των συλλόγων και την συνολική βελτίωση τεχνογνωσίας της κοινότητας των ραδιοερασιτεχνών. Γιατί θα βάλει τους συλλόγους σε διαδικασία ευγενικής άμιλλας – ποιός διαθέτει τους καλλιτερους εκπαιδευτές – αλλά και αποτρέπει κάθε είδους «ζαβολιές» – θα είδα δακτυλοδεικτούμενος όποιος τις επιχειρήσει.

    Δεύτερη σημαντική αλλαγή θα πρέπει να είναι η αφαίρεση απο τις εξετάσεις της απάιτησης της γνώσης του χειρισμού Μορς. Ο κώδιακας Μόρς είναι ένας γοητευτικός και εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος επικοινωνίας, αλλά βάσει των διεθνών οδηγιών δεν είναι πλεον προαπαιτούμενο για τους ραδιοερασιτέχνες ούτε άλλωστε χρησιμοποιείται στις άλλες πολιτικές επικοινωνίες. Οποιος θέλει μπορεί να χρησιμοποιεί Μόρς στις προβλεπόμενες περιοχές συχνότήτων. Δεν είναι δυνατόν να επιμένουμε στην Ελλάδα του 21ου αιώνα στην διατήρησή του στην εξεταστέα ύλη, όταν έχει καταργηθεί στις περισσότερες χώρες.

    Γιάννης Κ. Γιανναράκης
    sw1mne