Άρθρο 12 – Διακριτικά κλήσης και ειδικά διακριτικά κλήσης.

  1. Σε κάθε ερασιτεχνική άδεια και στους ραδιοερασιτεχνικούς αναμεταδότες -επαναλήπτες – ραδιοφάρους δίδεται μοναδικό διακριτικό κλήσεως αποτελούμενο από το πρόθεμα (στο οποίο περιλαμβάνεται πάντοτε και ο αριθμός της αντίστοιχης ραδιοερασιτεχνικής περιοχής (J42, SW7, SY8 κλπ) ακολουθούμενο από ένα ή δύο ή τρία ή τέσσερα λατινικά γράμματα.
  2. Σε περίπτωση χρήσης του ραδιοερασιτεχνικού σταθμού:
    1. 2.1. από την εναλλακτική θέση του χρησιμοποιείται το διακριτικό του με την κατάληξη /Α (Alternative) ακολουθούμενο από τον αριθμό της ραδιοερασιτεχνικής περιοχής που βρίσκεται η εναλλακτική αυτή θέση εφόσον αυτός διαφέρει από την κύρια θέση λειτουργίας.
    2. 2.2. ως φορητού χρησιμοποιείται το διακριτικό του με την κατάληξη /P (Portable).
    3. 2.3.  επί οχήματος χρησιμοποιείται το διακριτικό του με την κατάληξη /M (Mobile).
    4. 2.4. επί πλοίου χρησιμοποιείται το διακριτικό του με την κατάληξη /MM (Maritime Mobile).
    5. 2.5. επί αεροσκάφους χρησιμοποιείται το διακριτικό του με την κατάληξη /AM (Aeronautical Mobile).
  3. Τα διακριτικά κλήσεως είναι δυνατόν να επανεκχωρούνται μετά την παρέλευση δεκαετίας από την οριστική ανάκληση της άδειας ή τον θάνατο του κατόχου τους.
  4. Προκειμένου να διευκολυνθεί η ραδιοερασιτεχνική δραστηριότητα, σε ειδικές περιπτώσεις και σε προσωρινή βάση, χορηγούνται «ειδικά διακριτικά κλήσεως – ΕΔΚ» (special call sign) σε μεμονωμένους ραδιοερασιτέχνες ή ομάδες ραδιοερασιτεχνών αλλά και σε νομικά πρόσωπα για τα οποία έχει εκδοθεί ραδιοερασιτεχνική άδεια τόσο για δικές τους ανάγκες όσο και για την υποστήριξη επικοινωνιακών αναγκών εορταστικού χαρακτήρα άλλων κοινωνικών φορέων (προσκοπικές οργανώσεις, αθλητικοί όμιλοι κλπ), που δεν έχουν δικαίωμα εγκατάστασης και λειτουργίας ερασιτεχνικών σταθμών.
  5. Το Ειδικό Διακριτικό Κλήσεως (ΕΔΚ) χορηγείται σύμφωνα με το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1, για χρονικό διάστημα έως και δέκα πέντε (15) ημέρες και όχι πέραν του χρονικού διαστήματος διάρκειας του συγκεκριμένου ραδιοερασιτεχνικού γεγονότος-εορτής-έκθεσης. Η ΑΠΥ για την χορήγηση του ΕΔΚ λαμβάνει υπόψη της την σπουδαιότητα, σε Εθνικό ή Διεθνές επίπεδο, του  ραδιοερασιτεχνικού γεγονότος-εορτής-έκθεσης. Η ΑΠΥ δύναται κατά την κρίση της να ζητά γνώμη και άλλων υπηρεσιών-φορέων. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η ΑΠΥ μετά από ειδικά τεκμηριωμένη νέα αίτηση του ενδιαφερομένου, δύναται να χορηγεί παράταση του ανωτέρω χρονικού διαστήματος.
  6. Η χορήγηση Ειδικού Διακριτικού Κλήσεως (ή η παράταση της χρήσης του) γίνεται μετά από αίτηση συνοδευόμενη από προβλεπόμενο παράβολο. Δικαίωμα αίτησης για εκχώρηση ειδικού διακριτικού κλήσεως έχουν μόνο αδειούχοι ραδιοερασιτέχνες συμπεριλαμβανομένων και σχετικών αδειοδοτημένων νομικών πρόσωπων. Η αίτηση κάθε φορά σχετίζεται με ένα (1) μόνο συγκεκριμένο ραδιοερασιτεχνικό γεγονός-εορτή-έκθεση και αποστέλλεται στην ΑΠΥ τουλάχιστον πενήντα (50) ημέρες πριν από την ημερομηνία έναρξης της χρονικής περιόδου του σχετικού ραδιοερασιτεχνικού γεγονότος-εορτής-έκθεσης.
  7. Τα ειδικά διακριτικά κλήσεως σε καμία περίπτωση δεν θεωρούνται αποκλειστικά και είναι δυνατή η εκχώρηση τους και σε άλλους ενδιαφερόμενους εφόσον ζητηθούν.
  8. Ειδικά για την πραγματοποίηση ραδιοερασιτεχνικών επικοινωνιών από το Άγιο Όρος, μπορεί να εγκρίνεται από την Κεντρική Υπηρεσία του ΥΥΜΔ ειδικό διακριτικό κλήσεως για όλους τους ενδιαφερομένους ραδιοερασιτέχνες ύστερα όμως από γραπτή συναίνεση της Ιερής Επιστασίας του Αγίου Όρους.
  9. Για την εκχώρηση ειδικού διακριτικού κλήσεως πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί δικαιώματα παραχώρησης του χώρου εγκατάστασης του σταθμού και όλες οι απαραίτητες άδειες και εγκρίσεις, με ευθύνη του αιτούντος.
  10. Η αρμόδια Κεντρική Υπηρεσία του ΥΥΜΔ εγκρίνει σειρές διακριτικών κλήσεως στις ΑΠΥ για την κάλυψη των αναγκών τους και σύμφωνα με το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1.
  • 15 Σεπτεμβρίου 2010, 15:55 | SV1BJY

    Σχετικά με τις ραδιοερασιτεχνικές εκπομπές από το Άγιο Όρος, σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 8, για την έκδοση ειδικού διακριτικού είναι αναγκαία η σύμφωνη γνώμη της Ιεράς Επιστασίας.
    Προτείνω η παραπάνω αρμοδιότητα να περάσει στον Διοικητή του Αγίου Όρους, αφού από το Σύνταγμα της Ελλάδος Κεφάλαιο τρίτο Άρθρο 105 παράγραφοι 4 και 5, γίνεται διαχωρισμός πνευματικής εποπτείας και διοικητικών, έχοντας αναθέσει την πνευματική εξουσία στους ιερωμένους και στο Πατριαρχείο, και τα διοικητικά στην εποπτεία του Κράτους.
    Η μέχρι τώρα συνδρομή των μοναχών σε ραδιοερασιτεχνικές εκπομπές άλλωστε είναι ανύπαρκτη, και σε αυτό συμβάλλει απότι φαίνεται και η αδυναμία επικοινωνίας με τους μοναχούς και, η άρνηση κατανόησης των ραδιοερασιτεχνικών θεμάτων.
    Επιπροσθέτως είναι άδικο να απασχολούνται οι μοναχοί με διοικητικά θέματα, χάνοντας χρόνο που μπορούν να διαθέσουν στα πνευματικά τους καθήκοντα.

    Προτείνω το άρθρο να διατυπωθεί ως εξής:

    «8.Ειδικά για την πραγματοποίηση ραδιοερασιτεχνικών επικοινωνιών από το Άγιο Όρος, μπορεί να εγκρίνεται από την Κεντρική Υπηρεσία του ΥΥΜΔ ειδικό διακριτικό κλήσεως, για όλους τους ενδιαφερομένους ραδιοερασιτέχνες ύστερα όμως από γραπτή συναίνεση του Διοικητή του Αγίου Όρους.»

  • 14 Σεπτεμβρίου 2010, 19:14 | ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΑΝΣΒΑΛΙΔΗΣ/SV2HPH ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΡΑΔ/ΧΝΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    3. Δεν επιδοκιμάζεται η εκχώρηση διακριτικού κλήσης σε οποιονδήποτε τρίτο, πέρα από τον αρχικό δικαιούχο του, ανεξαρτήτως του λόγου της μη χρήσης του διακριτικού αυτού, ακόμα και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάθε διακριτικό κλήσης έχει μοναδικότητα σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο και δεν πιστεύουμε ότι η επανεκχώρησή του θα ικανοποιήσει οποιαδήποτε πρακτική ανάγκη. Εξάλλου, με δεδομένο ότι κατά το παράρτημα 1 τα διακριτικά κλήσης των ελλήνων ραδιοερασιτεχνών απαρτίζονται από το συνδυασμό 3 λατινικών γραμμάτων, συνάγεται ότι αποκλείεται η επανεκχώρηση πολύ παλαιών διακριτικών κλήσης, τα οποία απαρτίζονταν από συνδυασμό 2 λατινικών γραμμάτων, γεγονός που αφενός μεν συνιστά αδικαιολόγητη διάκριση, αφετέρου επιτείνει τον κίνδυνο πρόκλησης σύγχυσης καθόσον τα διακριτικά κλήσης με 3 λατινικά γράμματα είναι ασφαλώς πιο πρόσφατα απ’ότι αυτά με τα 2 γράμματα. Απορίας άξιος είναι ο τρόπος με τον οποίο η αρμόδια ΑΠΥ θα ενημερώνεται για το θάνατο ενός ραδιοερασιτέχνη, ώστε να μπορεί να υπολογίσει την παρέλευση της 10ετίας και να είναι σε θέση να εκχωρήσει εκ νέου το συγκεκριμένο διακριτικό κλήσης. Επίσης, επειδή έχει παρατηρηθεί σε ορισμένες ΝΑ το φαινόμενο να αποδίδεται νέο επίθεμα (suffix) σε περίπτωση αλλαγής της κατηγορίας της άδειας, από κατηγορία 2 σε κατηγορία 1, προτείνεται η ρητή αναφορά της απαγόρευσης μεταβολής του επιθέματος σε κάθε περίπτωση. Με τον τρόπο αυτό, ακόμα και σε περίπτωση μεταβολής της κατηγορίας της άδειας, θα παραμένει αναλλοίωτο το επίθεμα που είχε αρχικά εκχωρηθεί στο ραδιοερασιτέχνη, το οποίο αποτελεί μοναδικό στοιχείο της ραδιοερασιτεχνικής του ταυτότητας. Εξάλλου η συνεχής εκχώρηση νέων επιθεμάτων στις περιπτώσεις αυτές, θα επιτείνει σε βάθος χρόνου το πρόβλημα που κάποια στιγμή αναπόφευκτα θα προκύψει λόγω του πεπερασμένου αριθμού των πιθανών συνδυασμών των 3 γραμμάτων, χωρίς από την άλλη να εξυπηρετεί καμία απολύτως πρακτική ανάγκη.

    Σ.Σ. Οι αριθμοί παραπέμπουν και αντιστοιχούν σε παραγράφους και εδάφια του υπό διαβούλευση σχεδίου

  • § 6 Η χορήγηση Ειδικού Διακριτικού Κλήσεως (ή η παράταση της χρήσης του) γίνεται μετά από αίτηση συνοδευόμενη από προβλεπόμενο παράβολο. Δικαίωμα αίτησης για εκχώρηση ειδικού διακριτικού κλήσεως έχουν μόνο αδειούχοι ραδιοερασιτέχνες συμπεριλαμβανομένων και σχετικών αδειοδοτημένων νομικών πρόσωπων. Η αίτηση κάθε φορά σχετίζεται με ένα (1) μόνο συγκεκριμένο ραδιοερασιτεχνικό γεγονός-εορτή-έκθεση και αποστέλλεται στην ΑΠΥ τουλάχιστον πενήντα (50) ημέρες πριν από την ημερομηνία έναρξης της χρονικής περιόδου του σχετικού ραδιοερασιτεχνικού γεγονότος-εορτής-έκθεσης.

    Το ύψος του «προβλεπόμενου παράβολου» θα πρέπει να είναι σε λογικά επίπεδα, ανάλογα με την επιβάρυνση της εργασίας της αρμόδιας Υπηρεσίας για την έκδοσή του.
    Το απαιτούμενο χρονικό διάστημα των 50 ημερών είναι υπερβολικό. Προτείνουμε να μειωθεί σε 30 ημέρες.

  • § 5 Το Ειδικό Διακριτικό Κλήσεως (ΕΔΚ) χορηγείται σύμφωνα με το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1, για χρονικό διάστημα έως και δέκα πέντε (15) ημέρες και όχι πέραν του χρονικού διαστήματος διάρκειας του συγκεκριμένου Ραδιοερασιτεχνικού γεγονότος-εορτής-έκθεσης. Η ΑΠΥ για την χορήγηση του ΕΔΚ λαμβάνει υπόψη της την σπουδαιότητα, σε Εθνικό ή Διεθνές επίπεδο, του Ραδιοερασιτεχνικού γεγονότος-εορτής-έκθεσης. Η ΑΠΥ δύναται κατά την κρίση της να ζητά γνώμη και άλλων υπηρεσιών-φορέων. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η ΑΠΥ μετά από ειδικά τεκμηριωμένη νέα αίτηση του ενδιαφερομένου, δύναται να χορηγεί παράταση του ανωτέρω χρονικού διαστήματος.

    Προτείνεται η ευθύνη για την έκδοση των ειδικών διακριτικών να παραμείνει στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΥΜΔ. Επίσης είναι απαραίτητο να υπάρξει καταγραφή και δημοσίευση των ΕΔΚ σε ισχύ στις ιστοσελίδες του ΥΥΜΔ, σύμφωνα και με τις παρατηρήσεις μας στο άρθρο 10, παράγραφο 2.

  • § 2 Τα διακριτικά κλήσεως είναι δυνατόν να επανεκχωρούνται μετά την παρέλευση δεκαετίας από την οριστική ανάκληση της άδειας ή τον θάνατο του κατόχου τους.

    Θεωρούμε πρέπον να εξαιρεθούν από τη διάταξη αυτή τα ιστορικά διακριτικά των πρώτων Ελλήνων αδειούχων ραδιοερασιτεχνών, που έβαλαν τα θεμέλια για τον ελληνικό ραδιοερασιτεχνισμό, και συγκεκριμένα των:

    SV1AA, SV1AB, SV1AD, SV1AE, SV1AF, SV1AG

    (Δυστυχώς, το SV1AC έχει ήδη δοθεί σε νέο ραδιοερασιτέχνη.)

  • § 2 Σε περίπτωση χρήσης του ραδιοερασιτεχνικού σταθμού:
    § 2.1 από την εναλλακτική θέση του χρησιμοποιείται το διακριτικό του με την κατάληξη /Α (Alternative) ακολουθούμενο από τον αριθμό της ραδιοερασιτεχνικής περιοχής που βρίσκεται η εναλλακτική αυτή θέση εφόσον αυτός διαφέρει από την κύρια θέση λειτουργίας.

    Προτείνεται η κατάργηση της παραγράφου με βάση τη συνήθη πρακτική της τελευταίας δεκαετίας. Δεν χρησιμοποιείται από κανέναν σε όλη την Ευρώπη.

  • 13 Σεπτεμβρίου 2010, 16:47 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΣΤΙΑΝΟΣ SV8GXC

    Έχοντας ασχοληθεί προσωπικά (στο πρόσφατο παρελθόν) μέσω έντονης επικοινωνίας με το ΥΥΜΔ στο θέμα των ΕΔΚ… εξ αιτίας μιας (κατά την γνώμη μου) εντελώς αποτυχημένης προσπάθειας να ερμηνευτούν (παρερμηνεύοντας) κάποιες αρκετά σαφείς (αλλά ασαφείς για κάποιους άλλους ) παραγράφους του αρ.12 του τρέχοντος νόμου περί ραδιοερασιτεχνών (ΦΕΚ 1579/18-12-2002) μέσω επιστολής «διευκρινίσεων» τον Νοε.2009…. και έχοντας διαβάσει την προσπάθεια βελτίωσης της υπάρχουσας νομοθεσίας με τον νέο νόμο… έχω να δηλώσω τα παρακάτω:
    [1] ΘΕΤΙΚΟ: Επιτέλους μετά από ορισμένες ενέργειες από ραδιοερασιτεχνικής πλευράς οι οποίες παρεξηγηθήκαν από ορισμένους εκπρόσωπους του ραδιοερασιτεχνισμού …. έγινε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ αντιληπτό στο υπουργείο ότι το χρονολογικό όριο των 3 ημερών πού είχε τεθεί στην υποτιθέμενη επιστολή διευκρινήσεων (Εγκύκλιος 61150/2279/11-11-2009) είναι εντελώς παράλογο και αντί αυτού στον νέο νόμο υπάρχει το όριο των 15 ημερών το οποίο καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των ραδιοερασιτεχνικών events καθώς και τις περισσότερες dxpeditions. Αν και θα εξακολουθούν να υπάρχουν μερικές περιπτώσεις που θα υπάρχει ανάγκη για περισσότερες από 15 ημέρες είναι ΘΕΤΙΚΟΤΑΤΟ το γεγονός ότι ο νέος νόμος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει παραχώρηση ΕΔΚ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα….(κάτι το οποίο στην επιστολή «διευκρινίσεων» της 11/11/09 απαγορευόταν «δια ροπάλου») και αυτό κρίνοντας της εθνική αλλά και ΔΙΕΘΝΗ σημασία του γεγονότος (τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει…??) για το οποίο παραχωρείται το ΕΔΚ. Το σημαντικότερο όμως από όλα είναι ότι οι προϋποθέσεις για τις οποίες χαρακτηρίζεται ένα γεγονός «ειδική περίπτωση» και δικαιολογεί την έκδοση ΕΔΚ μεγάλης διάρκειας, οι οποίες είχαν εντελώς ΑΣΤΟΧΑ διατυπωθεί στην προσπάθεια «διευκρίνισης» της 11/11/09 ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ στο νέο νόμο… Αν λάβουμε υπ όψιν ότι η εν λόγω «εγκύκλιος» εφαρμοζόταν ως νέος νόμος από τον Νοε 09 τροποποιώντας πρακτικά τον 1579/2002 (χωρίς να έχουν γίνει όλα με τον σωστό τρόπο………) το γεγονός ότι ο νέος νόμος ΑΝΤΙΑΘΙΣΤΑ κάθε προηγούμενο αλλά και οποιαδήποτε «διευκρινιστική» εγκύκλιο … σημαίνει απλά ότι Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΙΣ ΑΣΤΟΧΙΕΣ…. ΤΗΣ 11/11/09, πράγμα το οποίο για μένα όχι απλά αποτελεί ηθική δικαίωση αλλά και αποκατάσταση του δικαίου στο συγκεκριμένο θέμα. Βέβαια το γεγονός ότι σε κάποιες άλλες χώρες η έκδοση ΕΔΚ ετήσιας διάρκειας είναι κάτι εφικτό και όχι παράλογο… φαίνεται να μην προβληματίζει κανέναν από τους αρμόδιους… ΚΑΠΟΤΕ θα γίνουμε και εμείς ΕΥΡΩΠΗ.. μέχρι τότε υπομονή!!
    [2] ΑΡΝΗΤΙΚΟ: Η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από την 11/11/09 να παγιωθεί ως deadline για την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων για ΕΔΚ ΤΟΥΛΑΧΣΤΟΝ… 50 ΗΜΕΡΕΣ ΝΟΡΙΤΕΡΑ! επικαλούμενοι το άρθρο 6 του Ν. 3242/2004 (ο οποίος όμως αναφέρει ΜΟΝΟ ότι είναι υποχρέωση της ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ να απαντά στα αιτήματα του πολίτη εντός 50 ημερών ΧΩΡΙΣ να μεταφέρει αυτή την υποχρέωση στον πολίτη!!!) ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΥΠΕΡΒΟΛΗ. Από όλες τις περιπτώσεις έκδοσης ΕΔΚ είναι γνωστό ότι η μοναδική φορά που χρειάζεται να δοθεί έγκριση από άλλη Δημόσια υπηρεσία είναι η περίπτωση ενεργοποίησης Φάρων και Πλοίων όπου εμπλέκεται το Π.Ν. ενώ σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις στην έκδοση εμπλέκεται μόνο το ΥΥΜΔ μέσα στο οποίο η μόνη διαδικασία που χρειάζεται να γίνει είναι να ελεγχτεί (υποτίθεται) η διαθεσιμότητα του ΕΔΚ, να ελεγχθούν τα δικαιολογητικά και να δακτυλογραφηθεί η έγκριση του ΕΔΚ. Το μεγάλο ερώτημα είναι πως για μια διαδικασία διάρκειας 20 λεπτών η οποία δεν επαναλαμβάνεται σε καθημερινή βάση στο ΥΥΜΔ (δεδομένου οι αιτήσεις για ΕΔΚ δεν γίνονται κατά δεκάδες καθημερινά…αλλά είναι σχετικά αραιό φαινόμενο και διαχειρίσιμο ) χρειάζεται να γίνει υποχρεωτική η κατάθεση 50 ημέρες πριν από την έναρξη του ΕΔΚ…. (ΥΠΕΡΒΟΛΗ σε όλο της το μεγαλείο) Πρακτικά ένα χρονικό διάστημα 10-15 ημερών είναι λογικότατο και έχει αποδειχτεί όλα αυτά τα χρόνια ότι λειτουργεί και πρακτικά.
    [3] ΑΡΝΗΤΙΚΟ: Ακόμα και στην περίπτωση επιβολής να γίνεται η αίτηση 50 ημέρες νωρίτερα..ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ πρακτικός τρόπος εξακρίβωσης της ημερομηνίας αποστολής της αίτησης παρά μόνο αν γίνει απ ευθείας κατάθεση για πρωτοκόλληση στο υπουργείο – πράγμα εφικτό μόνο σε πολίτες κατοίκους της Αττικής . Η αποστολή με ΦΑΞ από ιδιωτική τηλεφωνική γραμμή δεν κατοχυρώνει νομικά τον αποστολέα ενώ η αποστολή με συστημένο ΕΛΤΑ πάλι δεν κατοχυρώνει τον αποστολέα αφού δεν μπορεί να εκδοθεί αποδεικτικό από πλευράς ΕΛΤΑ (προς τον αποστολέα που να λέει ημερομηνία αποστολής και το αποστελλόμενο περιεχόμενο) μίας και τα ΕΛΤΑ δεν μπορούν να γνωρίζουν το εσωτερικό κάθε συστημένης επιστολής… ΜΟΝΑΔΙΚΗ εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση των Φορολογικών Δηλώσεων και το ΑΣΕΠ Post τα οποία αποτελούν «άλλου παπά ευαγγέλια» και δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην συγκεκριμένη περίπτωση. Η αδυναμία αυτή του γραφειοκρατικού συστήματος κάνει το συγκεκριμένο θέμα άχρηστο αφού δεν μπορεί να εξεταστεί η εκτέλεσή του ή όχι ενώ πρακτικά αφήνει παραθυράκια από πλευράς υπουργείου στο να μπορεί να γίνει απόρριψη αιτήσεων ισχυριζόμενοι ότι υπήρχε καθυστέρηση. ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ο οποίος κατοχυρώνεται νομικά είναι η αποστολή των δικαιολογητικών μέσω ΦΑΞ στο υπουργείο από κάποιο ΚΕΠ (Κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών) και αυτό διότι έχει κατοχυρωθεί νομικά ότι Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΦΑΞ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΕ ΑΛΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΧΕΙ ΙΣΧΥ ΠΡΟΤΟΤΥΠΟΥ. Βάση της νομικής αυτής διάταξης που ισχύει χρόνια μπορεί να εξετάζεται η ημερομηνία αποστολής των δικαιολογητικών για ΕΔΚ.
    [4] ΑΡΝΗΤΙΚΟ: Μέσα στον νέο νόμο δεν γράφονται τα δικαιολογητικά για την έκδοση ΕΔΚ το οποίο μπορεί να δημιουργήσει χρονοτριβές στην διαδικασία. Κανονικά απαραίτητα δικαιολογητικά μαζί με την ΑΙΤΗΣΗ θα πρέπει να είναι φωτοτυπίες των ΑΔΤ και των Ραδιοερασιτεχνικών ΑΔΕΙΩΝ όλων των χειριστών που συμμετέχουν στο ΕΔΚ καθώς επίσης Υπεύθυνη Δήλωση του αιτούντα (που θεωρείται ως υπεύθυνος του σταθμού) ότι έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες άδειες από άλλους φορείς που εμπλέκονται με το χώρο εγκατάστασης του σταθμού. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια μπορεί για την περίπτωση των ΕΔΚ για Φάρους & Πλοία μπορεί να επιβληθεί ο αιτών να έχει προ-παραλάβει την απαραίτητη άδεια από το Π.Ν. και το ΥΥΜΔ να μην εμπλέκεται σε χρονοβόρα επικοινωνία με το Π.Ν. άρα και να διεκπεραιώνει την αίτηση γρηγορότερα.
    [5] ΑΡΝΗΤΙΚΟ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ στον νέο νόμο είναι η προσπάθεια να πετάξει το υπουργείο το «μπαλάκι» της διαδικασίας ΕΔΚ στις ΑΠΥ (Αρμόδια περιφερειακή υπηρεσία = Η οικεία υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης). Αυτό εκτός ότι θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους ραδιοερασιτέχνες που θα προσπαθούν να συνεννοηθούν με υπαλλήλους της επαρχίας άσχετους με το θέμα των ΕΔΚ… το οποίο πάντα καταλήγει σε παρενέργειες.. ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΑΠΥ ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΕΔΚ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ Η ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ (ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΤΑ PREFIXES ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ 9 ΕΝΩ ΟΙ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ 51) ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΥΥΜΔ ΓΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΟΜΕΡΕΣ ΧΡΟΝΟΤΡΙΒΕΣ… ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΔΚ ΑΠΟ ΑΠΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ… ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ Η ΕΚΔΟΣΗ ΕΔΚ ΣΤΟ ΥΥΜΔ.
    [6] ΑΡΝΗΤΙΚΟ: ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠ ΟΛΑ… Στο νέο νόμο η απαίτηση του ΥΥΜΔ για >>μια αίτηση ανά ΕΔΚ ενός μόνο χρονικού διαστήματος 15 ημ. μέγιστο<<< και σε συνδυασμό με την απαίτηση πληρωμής παραβόλου ανά αίτηση… το οποίο είναι πολύ πιθανόν να έχει την ίδια αξία με το παράβολο έκδοσης Ραδιοερασιτεχνικής Άδειας που κυμαίνεται γύρω στα 15 ευρώ (αν δεν κάνω λάθος)… θέτει ισχυρές βάσεις για καθοριστεί ΤΑΡΙΦΑ ΠΩΛΗΣΗΣ των ΕΔΚ σε τιμές της τάξης των 15 ευρώ / δεκαπενθήμερο. Αν και δεν μπορεί να θεωρηθεί τραγικό ποσό για κάποιον που θα "τρέξει" ένα ΕΔΚ κάθε 2 χρόνια… Δημιουργεί πρόβλημα σε ομάδες που τρέχουν συνεχώς ΕΔΚ σε διαγωνισμούς (contests) αρκετά Σαββατοκύριακα μέσα στο χρόνο, ενώ παράλληλα αφήνει και την υπόνοια ότι η "πληρωμή παραβόλου ανά αίτηση" και η "μια αίτηση ανά 15ημ ΕΔΚ" συμβάλουν σε ένα γενικότερο κλήμα ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΩΤΕΡΗΣ ΑΠΟΘΑΡΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΔΚ….. ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΙΝ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΕΝΟΣ "ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ"…. ΤΟ ΣΩΣΤΟΤΕΡΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΘΕΙ Η ΑΞΙΑ ΗΜΕΡΑΣ ΕΔΚ ΩΣ ΟΜΟΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΗΜΕΡΑΣ ΕΝΟΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΥ….ΑΡΑ ΑΦΟΥ ΓΙΑ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 10 ΕΤΩΝ ΤΟ ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΕΙΝΑΙ 15 ΕΥΡΩ…ΤΟΤΕ ΤΟ ΕΤΟΣ ΕΧΕΙ ΑΞΙΑ 1,5 ΕΥΡΩ ΑΡΑ Η ΜΙΑ ΜΕΡΑ 1,5/365=0,004 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΝ ΟΛΙΓΗΣ ΤΟ ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΕΧΕΙ ΑΞΙΑ 15*0,004=0,06 ΕΥΡΩ… ΑΡΑ ΜΟΝΟ 6 ΛΕΠΤΑ. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΑΞΙΑΣ 15 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΔΚ 15 ΗΜΕΡΩΝ… ΕΝΑ ΧΑΡΤΟΣΗΜΟ ΜΕΡΙΚΩΝ ΛΕΠΤΩΝ ΙΣΑΞΙΟ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΡΩΣΕΙΣ ΦΩΤΟΑΝΤΙΓΡΑΦΩΝ….ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΕΡ ΑΡΚΕΤΟ… Η ΧΩΡΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ…
    [7] ΑΡΝΗΤΙΚΟ: Στην παρούσα κατάσταση η έκδοση ΕΔΚ απαιτεί αποστολή μέσω ΕΛΤΑ δικαιολογητικά από την πλευρά του αιτούντα και της έγκρισης ή απόρριψης από την πλευρά του ΥΥΜΔ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές χρονοτριβές στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ενώ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗΣ ΕΑΝ ΤΟ ΠΡΟΣ ΑΙΤΗΣΗ ΕΔΚ ΕΧΕΙ ΑΙΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΕΔΚ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ…ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ Η ΟΧΙ……. ΜΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ΑΠΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΛΥΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ WEBSITE ΤΟΥ ΥΥΜΔ MIA ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΑΝΑΡΤΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΔΚ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΟΠΩΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ, ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ, ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ, ΜΠΑΝΤΕΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να ελέγξει ο αιτών την διαθεσιμότητα του ΕΔΚ, να ελεγχθεί αν ένα ΕΔΚ που ακούγεται στις ραδιοερασιτεχνικές συχνότητες αν είναι νόμιμο ή παράνομο και επίσης σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να γίνεται αποστολή επιστολής έγκρισης του ΕΔΚ από το ΥΥΜΔ προς τον αιτούντα αφού ο αιτών μπορεί να ενημερωθεί για την έγκριση της αίτησης του μέσω της ιστοσελίδας του ΥΥΜΔ.

    ***************
    Η ΙΔΑΝΙΚΟΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΩΣΗ ΕΔΚ
    ***************
    – Το ΥΥΜΔ συνεχίζει να ασχολείται με την έκδοση ΕΔΚ και όχι οι ΑΠΥ
    – Ο αιτών κάνει αποστολή μέσω ΦΑΞ μ-ό-ν-ο από Κ.Ε.Π. των δικαιολογητικών (Αίτηση ΕΔΚ με χαρτόσημο χαμηλής αξιας, Φωτοτυπίες Α.Δ.Τ. χειριστών, Φωτοτυπίες Ραδιοερασιτεχνικών Αδειών των χειριστών, Υπεύθυνη Δήλωση του αιτούντα-υπευθυνου λειτουργιάς σταθμού περί απαραίτητων αδειών)
    – Αρμόδιος υπάλληλος στο ΥΥΜΔ λαμβάνει τα δικαιολογητικά τα εξετάζει και εντός 10 ημερών (όπως προβλέπει ο νόμος για έκδοση πιστοποιητικών κλπ… σε περιπτώσεις αιτήσεων μέσω ΚΕΠ) , αφού έχει εξετάσει την διαθεσιμότητα του ΕΔΚ από την ιστοσελίδα του ΥΥΜΔ, αναρτά στην ιστοσελίδα το νέο ΕΔΚ.
    – Ο αιτών ενημερώνεται για την έγκριση του αιτήματος του από την ιστοσελίδα του ΥΥΜΔ το αργότερο 10 ημέρες από την αποστολή των δικαιολογητικών μέσω ΚΕΠ.
    ΤΕΛΟΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ * ΠΙΟ ΑΠΛΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ * ΧΩΡΙΣ 50ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΠΥ

    Ελπίζω τα όσα πρότεινα κάποτε "να πιάσουν τόπο"…..

    Βαστιάνος Γεώργιος
    SV8GXC

  • 13 Σεπτεμβρίου 2010, 00:02 | ΕΡΔΕ – SZ1A

    Άρθρο 12: Θα επιθυμούσαμε να επιτραπεί η εκχώρηση ειδικών διακριτικών, σε μόνιμη βάση, σε σταθμούς που συμμετέχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς. Με την παρούσα κατανομή η σειρά SV0x (με ένα γράμμα μετά το 0) είναι αδιάθετη. Θα ήταν εφικτό αυτά τα 26 διακριτικά να χορηγηθούν σε σταθμούς που αποδεδειγμένα συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και τους είναι χρήσιμα. Ως εκ τούτου προτείνουμε να προστεθεί παράγραφος 11 ως εξής:
    «11. Σταθμοί που αποδεδειγμένα συμμετέχουν σε διαγωνισμούς, μπορούν με αίτησή τους στην Κεντρική υπηρεσία, να ζητήσουν την εκχώρηση ειδικού διακριτικού σε μόνιμη βάση, για να διευκολύνονται στη συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς. Σε αυτή την περίπτωση η εκχώρηση θα γίνεται από τη σειρά SV0x. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συνυποβάλλουν απόδειξη της συμμετοχής τους σε διαγωνισμούς τα τελευταία χρόνια και να πληρώσουν σχετικό παράβολο υπέρ του Δημοσίου.»

    Άρθρο 12, παρ. 8: Έτσι όπως είναι διατυπωμένη η παράγραφος, μπορεί κάποιος να πάει στο Άγιο Όρος και να εκπέμψει με το διακριτικό του /P ή /2. Μόνο για τη λήψη ειδικού διακριτικού απαιτείται η άδεια της Ιεράς Επιστασίας; Η θέση μας είναι ότι κάτι τέτοιο θα έπρεπε να είναι δεδομένο από τη στιγμή που είναι μέρος της Ελληνικής Επικράτειας.(άρα ισχύει η άδεια που κατέχουμε).

  • Προτείνω την χορήγηση νέου διακριτικού κλήσης αποκλειστικά για την περιοχή του Αγίου Όρους. Πχ. Το διακριτικό SY2 να χρησιμοποιείτε αποκλειστικά για τη περιοχή του Αγίου όρους. Όπως γίνεται και στο εξωτερικό πχ. Βατικανό. Είναι αυτονόητο ότι οι κάτοχοι παρόμοιων διακριτικών θα έχουν έγκριση της Ι. Επιστασίας πριν την χορήγηση.
    Όσο για τα ειδικά διακριτικά κλήσης, προτείνω να χορηγούνται έναντι παραβόλου αξίας πχ. 50 ευρώ, προκειμένου να γίνεται λελογισμένη χρήση. Η δεκαπενθήμερη ανώτατη διάρκεια που προτείνατε δεν συνάδει με την διεθνή πρακτική και καλό είναι να μην εφαρμοστεί. Υπάρχουν περιπτώσεις που χορηγούνται ειδικά διακριτικά μεγάλης διάρκειας, πχ ετήσια κλπ.

  • Πριν από καιρό οι παρατηρήσεις ορισμένων συλλόγων στο ΥΥΜΔ οδήγησαν την Υπηρεσία στη σύνταξη μιας Εγκυκλίου που αναστάτωσε-ανακάτεψε-παρεξήγησε.

    Προτείνω λοιπόν για τους Συλλόγους-Ενώσεις-Ομοσπονδίες, να μη τους δίνεται ΕΔΚ εφόσον ήδη τους έχει χορηγηθεί από το Υπουργείο, ένα και μοναδικό Special Callsign, πχ , SZ1GR, SZ2SV, SZ3TSL κ.ά.

    Ένα Special Call διαρκείας, χωρίς την υποχρέωση γραφειοκρατικής εκχώρησης. Αυτό το ΕΔΚ είναι που θα δίνει το ενδιαφέρον για QSO, έτσι θα γίνεται ακόμα πιο γνωστή η παρουσία του Συλλόγου στα Ρ/Ε δρώμενα, έτσι θα υπάρχει λιγότερος φόρτος στην Υπηρεσία του Υπουργείου και τέλος έτσι θα έχουμε και εμείς οι κοινοί θνητοί (μεμονωμένοι Ρ/Ε ή ομάδες αυτών) μία προσωρινή αποκλειστικότητα χρήσης.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2010, 01:28 | ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ ΚΑΡΟΛΟΣ SV8JVJ

    Χορήγηση αδειών για ραδιοερασιτεχνικούς αναμεταδότες -επαναλήπτες – ραδιοφάρους κλπ να δίδεται μόνο (Ε) μόνο σε συλλόγους και όχι όπως παλαιότερα. ¨οσοι ανήκουν σε ιδιώτες να καταργηθούν.

    ‘Οταν ένας σύλλογος θέλει να τοποθετήσει π.χ. κάποιο μηχάνημα του σε άλλο νομό εκτός ορίων της έδρας του νομού που εμφαίνεται στο καταστατικό το να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του συλλόγου που ερδεύει στο νομό που θα μπεί το μηχάνημα αυτό εφόσον φυσικα υφίσταται σύλλογος.. , ώστα να σταματήσει το φύτεμα επαναληπτών.

  • 2 Σεπτεμβρίου 2010, 21:17 | Κων/νος Κράλλης SV1XV

    Δυστυχώς στο θέμα του καθορισμού της περιοχής λειτουργίας ενός φορητού ή κινητού σταθμού στο διακριτικό κλήσεως παραμένει η ασαφής κατάσταση που επιβλήθηκε με τον προηγούμενο κανονισμό, παρόλο που και τότε είχα επισημάνει το πρόβλημα με επιστολή μου.

    Είναι καλύτερα να δώσω ένα παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι είμαι ο SV1XV και εκπέμπω από ένα φορητό σταθμό. Όσο είμαι στην Αττική, χρησιμοποιώ το διακριτικό SV1XV/P και μέχρι στιγμής όλα καλά. Όταν όμως βρεθώ ως φορητός σε άλλη ραδιοερασιτεχνική περιοχή, π.χ. στην 3, ποιό από τα ακόλουθα είναι το ακριβές διακριτικό κλήσεως?
    * SV1XV/3 (πολλοί χρησιμοποιούν αυτό, για λόγους συμβατότητας με προγράμματα Η/Υ, επίσης εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και άτυπα στις ΗΠΑ)
    * SV1XV/P
    * SV1XV/3/P
    * SV1XV/P/3
    * SV1XV/P3
    * SV3/SV1XV/P (το οποίο και κατά την γνώμη μου είναι η βέλτιστη επιλογή).
    * SV3XV/P

    Αντίστοιχα για εναλλακτικη θέση σε άλλη περιοχή:
    * SV1XV/A3
    * SV1XV/A/3
    * SV3/SV1XV/A (το οποίο και κατά την γνώμη μου είναι η βέλτιστη επιλογή)
    * SV1XV/SV3 (παλαιό σύστημα σε πολλές χώρες)

    Προφανώς στην επικοιωνία φωνής σε σχετικά ευνοϊκές συνθήκες, μπορώ να πώ ότι είμαι «SV1XV φορητός στην περιοχή 3». Αυτό είναι ανέφικτο σε επικοινωνίες με μορσικό κώδικα, με ραδιοτηλέτυπο, ακόμα και με SSB. Επίσης είναι ασύμβατο με τα προγράμματα Η/Υ για τήρηση ημερολογίου και για αποστολή logs σε διαγωνισμούς. Η συμβατότητα με τα διεθνή προγράμματα Η/Υ είναι αναγκαία.

    Περιέργως στο άρθρο 25 του προτεινόμενου κανονισμού ρυθμίζεται σωστά το ίδιο πρόβλημα γα τους αλλοδαπούς ραδιοερασιτέχνες, με διακριτικά της μορφής SW3/G7AHN/P κλπ. Γιατί να μην ισχυει η ίδια ρύθμιση για τους ελληνικούς σταθμούς? Ποτέ δεν διευκρινήσθηκε το σκεπτικό πίσω από αυτή την ασάφεια.

    Προτείνω επομένως να ορισθεί στο νέο κανονισμό ρητά ότι:

    «Σταθμός που λειτουργεί ως φορητός ή κινητός ή σε εναλλακτική τοποθεσία εκτός της περιοχής αδειοδότησής του θα προτάσσει στο διακριτικό κλήσεως το πρόθεμα SV ή SW ανάλογα με την κατηγορία της άδειας ακολουθούμενο από τον αριθμό της περιοχής, την κάθετο, το διακριτικό κλήσεως και το επίθεμα /P, /M, /A, π.χ. SV6/SV1AAA/P ή SW2/SW7BBB/A. Η ρύθμιση δεν ισχύει για κινητούς σταθμούς επί πλοίων ή αεροσκαφών»

  • 2 Σεπτεμβρίου 2010, 12:43 | SV9OFO

    Να κάνω μιά ερώτηση;

    Πως σας φαίνεται το J4Ø για διακριτικό του Αγίου όρους;

    Θυμάται κανείς να εχει χρησιμοποιηθεί πουθενά αυτό το prefix;

  • 2 Σεπτεμβρίου 2010, 11:46 | SV9OFO

    Εννοώ οτι όλοι πιστευουν οτι το διακριτικό τους ειναι τα 3 τελευταία γράμματα, ενω στην πραγματικότητα ειναι ΚΑΙ τα 6. Το να λέω εγώ οτι ειμαι ο «OFO» ειναι να να λέω οτι ειμαι ο ΑΦΜ «……256!!!!»

    Και βέβαια το διακριτικό ειναι μοναδικό, αλλά η μοναδικότητά του αναφέρεται σε ολόκληρο τον συνδυασμό γραμμάτων παντου ανα τον κόσμο, και ΟΧΙ μονο στο suffix.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2010, 15:48 | Σωτήρης Παπ

    SV9OFO τι δεν κατάλαβα στο χιούμορ σου? Είπα εγώ ότι το ΑΦΜ έχει ίδιο αριθμό χαρακτήρων & αυτό είναι που τα προσωμοίοσα?
    Δώσε λίγη βαρύτητα στο νόημα του σχολίου μου, & ίσως καταλάβεις την προσομοίωση του λόγου που επικαλούμαι!
    73

  • 1 Σεπτεμβρίου 2010, 13:12 | SV9OFO

    «Τα διακριτικά κλήσεως είναι σαν το ΑΦΜ της εφορίας»

    ο ΑΦΜ εχει 10 ψηφία και το διακριτικό 6 χαρακτήρες.

    Δεν εχει 3 χαρακτήρες το «ΑΦΜ» μας, αλλά 6…

  • 1 Σεπτεμβρίου 2010, 11:41 | Λάμπρος Κολλίδας SV1LK

    Σχετικά με τήν χορήγηση ενός διακρητικού (άρθρο 12-3)μετά από 10 χρόνια παύσης λειτουργείας (π.χ silend key).Σέ άλλο ραδιοερασιτέχνη δέν είναι σωστό συναισθηματικά.Φαντασθείτε νά ακούμε το διακριτικό ενός μακαρίτη πού είχαμε παλαιότερα συνομηλίσει μαζί του ή και τον ξέραμε προσωπικά.
    Αυτό εξάλου δέν γίνεται ούτε σέ πλοία ούτε σε αεροπλάνα

  • Παράγραφος 2.2

    Προτείνω η κατάληξη «/p» (Portable)να δίνει στον επίδοξο Ρ/Ε που το επιχειρεί, να έχει ελευθερία επιλογών και κινήσεων σε Δημόσιους κοινόχρηστους χώρους-τοποθεσίες χωρίς την όχληση από άλλους φορείς (Δημοτικούς κλπ).
    Η εμφάνιση της Ρ/Ε Άδειας του Ρ/Ε να τον επεμπλέκει από δυσάρεστες εξελίξεις.

  • Παράγραφος 5.
    Προτείνω να παραμείνει για το συγκεκριμένο θέμα η αντίστοιχη Παράγραφος 8 του απερχόμενου ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ με ορισμένες αλλαγές δηλ.:
    «Τα ΕΔΚ δίδονται για περισσότερο χρονικό διάστημα (συνήθως μερικών ημερών). Σε εξαιρετικές περιπτώσεις (ειδικοί εορτασμοί πόλεων κλπ),πορούν να χορηγούνται ΕΔΚ για μεγάλες χρονικές περιόδους μερικών μηνών ή ακόμα και έτους»

    Έχει αποδειχθεί ότι η μεγάλη διάρκεια (μηνών) ενός ΕΔΚ κουράζει και δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά υπήρξαν και σίγουρα θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου οι max 15 ημέρες είναι λίγες. Παράδειγμα, τα 9 ΕΔΚ που δόθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε συνολική διάρκεια 100 ημέρων.

    Προτείνω την «μετρική» ευελιξία της Υπηρεσίας Εκχώρησης ΕΔΚ του ΥΥΜΔ στο θέμα της διάρκειας των ΕΔΚ, τεκμηριωμένα βέβαια από τους αιτούντες.

  • 29 Αυγούστου 2010, 17:57 | Σωτήρης Παπ

    Παρ. 1.3
    Τα διακριτικά κλήσεως είναι σαν το ΑΦΜ της εφορίας! Μοναδικά & απόλυτα μη επαναδραστηριοποιούμενα τουλάχιστον γιά τόσα έτη όσα εκ φύσεως είναι δυνατόν να υπάρχει εν ζωή ένας γνώστης/χρήστης αυτών! Παράδειγμα, ένα διακριτικό που έγινε SK πριν 5 χρόνια αλλά δραστηριοποιήτο για 15 χρόνια έχει εκδώσει πιθανώς QSL που έχουν συνάδελφοι που πήραν άδεια ακριβώς πριν 5 χρόνια! Η επαφή έχει καταχωρηθεί στο logbook & υφίσταται. Σε 5 χρονια με την παρέλευση της 10ετίας από την ημέρα θανάτου του αρχικού ραδιοερασιτέχνη, το διακριτικό δίδεται σε νεώτερο (νεοεισελθέντα) στον χώρο. Αυτός δραστηριοποιείται άμεσα & δημιουργεί επαφές. Οι συνάδελφοι (εσωτερικού η εξωτερικού) που είχαν κάνει επαφή με τον SK πιθανώς είτε θα «αποφύγουν» (ναι γίνεται & το ξέρουμε όλοι) είτε πιστεύοντας ότι είναι ο παλαίοτερος που μετά από 10 χρόνια ξαναβγήκε θα προστρέξουν να κάνουν επαφή με το παλιόφιλό τους! Σε αυτήν την περίπτωση θα λάβουν πάλι QSL με ακριβώς ίδιο διακριτικό προερχόμενο όμως από εντελώς άλλον ραδιοερασιτέχνη. Και το Logbook θα δείχει εντός μιας δεκαετίας δύο εγγραφές με τον ίδιο, που όμως τυπικά είναι άσχετες μεταξύ τους!
    Είναι σαν το ΑΦΜ γιατί και με θάνατο του φορολογούμρνου δεν δίνεται πάλι το ίδιο ακριβώς για να μην υπάρχει η παραμικρή περίπτωση σύγχησης σε έγγραφα & επίσημους φορείς, που θα οδηγήσει σε λάθος απαλλαγή/κύρωση άλλου αντ’άλλου!
    Το ΑΦΜ μπορεί να δωθεί μετά παρέλευση πολλών δεκαετιών (δεν θυμάμαι αν είναι 50 έτη) από την ημερομηνία λήξης δραστηριοποίησής του (θανάτου η παύσης λειτουργείας επιχείρησης), εξασφαλίζοντας έτσι ότι κανένας που το θυμόταν η το είχε σε χαρτιά του δεν θα υφίσταται πλέον εν ζωή!

  • 28 Αυγούστου 2010, 22:57 | Σωτήρης Παπαδημητρίου

    Αρθ 12 ΓΕΝΙΚΩΣ
    Τα διακριτικά κλήσεως θα πρέπει να είναι δια βίου μοναδικά! Αυτό αν μη τι άλλο, εξασφαλίζει ότι αυτός που το κατέχει είναι άμεσα αναγνωρίσημος στις αρμόδιες αρχές & υπηρεσίες! Επειδή η Εθνική ασφάλεια επιβάλλει τουλάχιστον στην χώρα μας, την ελεύθερη μεν αλλά με πρωσοποίηση χρήση των ραδιοσυχνοτήτων (και ως εκ τούτου & της χρήσεως ασυρμάτων ραδιερασιτεχνικής υπηρεσίας), η δια βίου κατοχή ΕΝΟΣ διακριτικού επιβάλλεται! Συμφωνώ ότι αυτό είναι ο μόνος υγιείς δρόμος αδειοδότησης τουλάχιστον στην Ελλάδα!
    Τώρα σχετικά με την τάση εξαντλήσεως των.
    Προσωπικά θεωρώ ότι η κατάργηση των MORSE είναι μονόδρομος… και εξ’αυτού η άμεση αντιμετώπιση της πιθανής εξάντλησης των διακριτικών απομακρύνεται με μιά απλή & μόνο ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ στο νομοσχέδιο αυτό, όπως συμβαίνει άλλωστε σε τόσους άλλους νόμους όπου ένα υφιστάμενο καθεστώς πρέπει να μεταβληθεί προς βελτιστοποίηση των αναγκών του νόμου!
    Σε αυτήν θα ορίζεται ότι όλοι οι αδειούχοι ραδιερασιτέχνες εως & την ημέρα δημοσιεύσεώς του & για περίοδο όχι μεγαλυτέρα των 4 μηνών θα μετατραπούν σε διακριτικό SV (η για να μην φωνάξουν πάλι κάποιοι παλιοί ας πούμε σε ‘SY’ που είναι & «ουδέτερο» γιά αμφότερες τις σημερινές κατηγορίες). Αυτό αυτομάτως απελευθερώνει για το μέλλον ένα τουλάχιστον γράμμα, διπλασιάζοντας στην ουσία τα μελλοντικώς διαθέσιμα διακριτικά κλήσεως!
    73
    Σωτήρης Παπαδημητρίου

  • 28 Αυγούστου 2010, 22:42 | Σωτήρης Παπαδημητρίου

    Σχετικά με την χρήση διακριτικών που ενώ είναι μοναδικά θα διαφοροπούνται όχι από το suffix αλλά από το αριθμό γεωγραφικής περιοχής! Αυτό λυπάμαι που θα διαφωνήσω αλλά εκτός από το να μοιάζει σαν λύση σε ένα πρόβλημα, τελικώς θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα!
    Αν πχ εγώ πήρα την άδεια στην Αττική θα έχω το 1 ενώ αργότερα κάποιος στην Θεσ/νίκη θα πάρει ίδιο pre & suffix αλλά με 2! Σε 4 χρόνια μετακομίζω μονίμως στην θεσ/νίκη! πλέον δύο σταθμοί θα είμαστε από ζώνη γεωγρ 2 αλλά ένας θα ‘παραπλανά’ λόγω νόμιμου διακριτικού? Αφήστε τις γεωγραφικές περιοχές ως έχουν! Αυτό τουλάχιστον ήταν (και είναι) σοφή διαδικασία των προηγούμενων νόμων, ακόμα & για λόγους Εθνικού ενδιαφέροντος!

  • 27 Αυγούστου 2010, 21:46 | Κων/νος Κράλλης SV1XV

    Σχετικά με το Άγιο Όρος: Είναι δεδομένο ότι στους καταλόγους ραδιοχωρών της America Radio Relay League (DXCC) και της Deutscher Amateur-Radio-Club (WAE) το Άγιο Όρος χρεώνεται σαν ξεχωριστή ραδιοχώρα (ακριβέστερα «οντότητα» – «entity»), όπως επίσης η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Με αυτό το δεδομένο, προτείνω να καθορισθεί στο νέο κανονισμό ένα πρόθεμα ειδικά για το Άγιο Όρος. Προτείνω να είναι ένα από τα SX0, SY0, SZ0 ή J40, τα οποία είναι αδρανή και δεν εκχωρούνται σε ειδικά προσωρινά διακριτικά κλήσεως.

  • 27 Αυγούστου 2010, 12:23 | Τασος Ζαχαρίου

    Από την στιγμή που ο Άθως θεωρείται ξεχωριστή ραδιοχώρα( radio entity) της ARRL & DARC, μάλιστα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος στο εξωτερικό, αναρωτιέμαι γιατί δεν εκχωρείται ένα ξεχωριστό μόνιμο πρόθεμα από τα υπάρχοντα «νεκρά» πχ SX0, SY0 SZ0 ή J40.

  • 26 Αυγούστου 2010, 12:25 | Κώστας Βασιλειάδης SV1IT

    Θα ήθελα να υποβάλλω μια παρατήρηση για την παράγραφο 3 του άρθρου 12:

    πιστεύω ότι τα διακριτικά των θανόντων ραδιοερασιτεχνών δεν θα πρέπει να μεταβιβάζονται σε άλλους γιατί αποτελούν μέρος της ιστορίας των ραδιοερασιτεχνών και «σταθερό» σημείο αναφοράς. Αλλωστε δεν νομίζω ότι, ακόμα και σωρρευτικά στη διάρκεια των ετών, ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών πρόκειται ποτέ να φτάσει σε τόσο μεγάλο ύψος ώστε να υπάρξει ανεπάρκεια νέων συνδυασμών γραμμάτων και να απαιτείται να επαναχορηγηθούν παλαιά χαρακτηριστικά.

    ευχαριστώ

    Κώστας Βασιλειάδης SV1IT

  • 19 Αυγούστου 2010, 22:47 | Αντώνης

    η χρήση των ειδικών διακριτικών κλήσης έχει χαρακτηριστεί από υπερβολή. Το ειδικο διακρ κλήσης δεν μπορεί να δίνεται για τις διακοπές μου στον Ωρωπό….

    Αυτά ποιός θα τα κρίνει; Το υπουργείο δεν στελεχώνεται από ραδιοερασιτέχνες. Δεν ξέρω αν ρωτούν και την εθνική ένωση

    Το suffix sto διακριτικό κλήσης sv1xxx πρέπει να μπορεί να εκχωρηθεί και σε άλλες περιοχές για την «οικονομία» των διακριτικών κλήσης, πχ sv2xxx ή sv9xxx (όπως φυσικά γίνεται στην αλλοδαπή)

  • 19 Αυγούστου 2010, 18:05 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΑΣΟΥΛΑΣ – SV5CJQ

    ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΓΙΑ
    #
    18 Αυγούστου 2010, 23:18 , #
    18 Αυγούστου 2010, 23:38
    ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΛΟΓΟ Η ΛΕΞΗ ΜΗΝ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

    ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΗΝΟΥΣ ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝΙΖΩ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΕΔΚ ΣΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ ΔΙΟΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ Ρ/Ε ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ.

    ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΟΙ

  • 18 Αυγούστου 2010, 23:38 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΑΣΟΥΛΑΣ – SV5CJQ

    ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΘΜΕΝΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ.

    ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΗΝΟΥΣ ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΑ <> ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΕΔΚ ΣΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ ΔΙΟΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ Ρ/Ε ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ

  • 18 Αυγούστου 2010, 23:18 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΑΣΟΥΛΑΣ – SV5CJQ

    Κ. ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΔΚ ΚΑΙ Η ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΛΥΣΕΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ Ρ/Ε ΣΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ.
    ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΟΥΗΔΟΥ Ρ/Ε SM2WMV Mike ΤΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΕΔΚ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟ SJ2W ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑΒΟΛΟ 15 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΙΣΕΙ ΤΟ ΕΔΚ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ Η ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΛΟΓΑ.
    ΣΑΣ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΩ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΜΕΣΩ E-MAIL:

    Yes, we can get special calls for 150 SEK which is roughly 15 euro. We pay it either once per year or you can pay for example 5 years ahead and you will «own» that callsign for that period of time.

    Me for example has got SJ2W as callsign which I use nowadays all the time, both in the contests and also outside of them.

    ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΕΔΚ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΗΣΥΧΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΗ ΜΑΣ ;

    ΚΑΛΟ ΟΜΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΔΚ ΓΙΑ ΟΜΑΔΕΣ ΟΠΩΣ
    DX GROUP KAI CONTEST TEAM ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΡΕΙΑΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ EVENT ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΓΧΥΣΗ ΣΤΗ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ.

    ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΜΕΓΑΛΗΤΕΡΗ ΕΥΚΟΛΙΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΧΑΡΤΟΥΡΑ E-MAIL FAX ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΡΕΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ.

    ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΕ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ Ρ/Ε ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΝ ΔΙΟΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥΣ ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΕΝΑ ΒΑΣΑΝΟ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΗ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΔΚ.

    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΔΚ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΠΡΕΡΙΦΕΡΙΕΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΑΞ Ε-MAIL ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΗ Η ΕΚΔΟΣΗ ΑΥΤΩΝ .
    ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΗΝΟΥΣ ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΑ ΠΑΡΑΧΟΡΗΣΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΜ ΕΚΔΟΣΗ ΕΔΚ ΣΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ ΔΙΟΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ Ρ/Ε ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ .
    SV5CJQ

  • 17 Αυγούστου 2010, 22:14 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΑΣΟΥΛΑΣ

    Καλησπέρα συνάδελφοι.

    Σχετικά με τα παρακάτω που αναφέρουν οι κ.κ. συνάδελφοι σχετικά με τα διακριτικά κλήσεις θα συμφωνήσω απόλυτα πως θα πρέπει να δοθούν στο μέλλον νέα διακριτικά και ας φτάσουμε στο σημείο των τεσσάρων γραμμάτων όπως και οι οι Αυστραλία, και πιστέυω πως υιοθετιθεί και από άλλες χωρές τισ Ευρώπεις.

    Όσο για το θέμα της χορηγιας των ΕΔΚ πίστευω πως μπόρει να μειωθεί ο χρόνος έκδοσεις και ο χορήγησεις των ΕΔΚ μέσω κάποιου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η μέσω fax όπως και παλιότερα, και καό θα ητάν να παραμείνει στην υπηρεσία όπου και βρίσκετε και τώρα δίοτι μετα αλλάζουν και τα δεδόμενα όπως απώλειες εγγράφων απο την αρμόδια υπηρεσία κτλ. και με αποτέλεσμα να ξαναγυρίσει παλι στο Υπουργιο.

    θα συνηγορίσω με το κ. συνάδελφο τον SV2GWY σχετικα με το J4 όπου πολλοί Συλλόγοι έχουν πάρει ΕΔΚ με αυτο το prefix για Εθνικέσ Εορτές και για διάφορες αλλες εκδηλώσεις και καλο θα ήταν να παραμείνει και δίνετε για διάφορα EVENT όπως JAMPOREE κ.α. Οπως επίσης οι διαφόροι Ραδιοερασιτέχνες που έρχοντε απο το εξωτερικό για διακοπές καλό θα είναι να του παραχωρείται διακριτικό κλήσεις με SV0 H SW0 ΚΑΙ οχι διακριτικά κλήσεις όπως αναφερει και παραπανω ο συνάδελφος SV2GWY για τα ειδικα διακριτικά κλισεις που δόθηκαν σε ξένους Ρ/Ε οπως J45HW, J47HW, J48HW, J49HW και J43XG, J44XG, J45XG, J48XG, J49XG
    αλλά δεν ειναι μονο αυτά συνάδελφος απο το βέλγιο MARTIN ON4PO ζήτησε και πηρε διακριτικό κλήσεις για ομάδα το J45PO το 2009 αυτα τα διακρτίκα αραγε παραμένουν σε αυτούς;

  • 17 Αυγούστου 2010, 15:13 | SV7LOP- Αραμπατζής Θωμάς

    Στην σημείωση «4» του Παραρτήματος «1» ανφέρονται οι συνδιασμοί γραμμάτων που δεν εκχωρούνται(του κώδικα Q).Μήπως θα πρέπει να μην εκχωρείται και ο συνδιασμός SOS; Φαντάζεστε τι θα γίνει αν κάποιος συνάδελφος που θα του εκχωρηθεί το διακρητικό π.χ. SV7SOS, κάνει κλήση CW στα βραχέα με αυτό το διακριτικό;(αν υπάρχει αποκλεισμός, δεν αναφέρεται στη σημείωση όπως για τον κώδικα Q και μάλλον πρέπει να συμπεριληφθεί).

  • Περι των Ραδιοερασιτεχνικων διακριτικων & ειδικων διακριτικων.
    Ξεκινωντας την αποψη μου καταρχην να πω οτι με βρισκει συμφωνο με τις περρισοτερες αποψεις των αγαπητων συναδελφων..οντως φίλε Γιαννη SV9OFO ισως να υπαρξει προβλημα στο μελλον με τα διακριτικα και οφειλεται σε ασκοπη σπαταλη αυτων..νομιζω οτι οι ειδικοι μετα την αλλαγη της νομοθεσιας επρεπε να θεσπισουν και διαφορετικες κατηγοριες διακριτικων ..η προταση του αγαπητου Βαγγελη SV2BFN ειναι πολυ καλη και ισως θα πρεπει να εχει οριστει νωριτερα..το υπουργειο δηλαδη να κατοχυρωσει την σειρα πχ SW1..9PAΑ..PZZ ΜΟΝΟ σε αδειουχους κατηγοριας 2 ετσι θα ηταν και πιο ευκολο να ξεχωριζουν και δεν θα ειχαμε το φαινομενο συναδελφων κατηγοριας 2 να βγαινουν στα βραχεα ανενοχλητοι σαν να μην συμβαινει τιποτα και να χρησιμοποιουν τα προνομια της κατηγοριας 1.Ακομα και τωρα πιστευω οτι δεν ειναι αργα να γινει και να θεσπιστει οπως εγινε και με τα διακριτικα των αλλοδαπων αδειουχων που τους χορηγητε SV0-SW0ΧΑΑ-ΧΖΖ. Στο εξωτερικο παντως υπαρχουν τα ξεχωριστα διακριτικα για καθε κατηγορια .Οπως και καποια ειδικα διακριτικα που χρησιμοποιουνται μονο για contests και ετσι ο καθε συναδελφος μπορει να «χρεωθει» το contest η special call της αρεσκειας του και να το χρησιμοποιει οταν το θελησει.
    Συμφωνω με την προταση του αγαπητου Γερασιμου SV1NK «Το διακριτικό κλήσεως πρέπει να είναι μοναδικό, όπως μοναδικός είναι και ο άνθρωπος που το χρησιμοποιεί για μια «ολόκληρη ζωή». »
    Δεν θα αλλαζα ουτε λεξη απ τα λεγομενα σου φιλε Γερασιμε πιστευω οτι στα τοσα χρονια της Ραδιοερασιτεχνικης ενασχολησης το callsign toυ καθενος ειναι η ταυτοτητα και το διαβατηριο..για καθε ραδιοερασιτεχνικο ταξιδι εντος η εκτος Χωρας.Διαφωνω καθετα με την νοοτροπια του εξωτερικου να αλλαζουν τα Prefix…και ετσι δεν εισαι σιγουρος με ποιον μιλας δεν νομιζω οτι τιθεται θεμα ελειψης και ουτε ειμαστε τοσοι πολλοι πια που χρειαζεται πχ σε καθε γεωγραφικη περιοχη να υπαρχει και ενας «COL». Με την ευκαιρια περι διακριτικων καλο θα ταν να ξεχωρισει και να δωθει ενα αποκλειστικο διακριτκο για το ΑΓ.ΟΡΟΣ πχ για τον Πατερα Απολλω το SY2ASP SY2A SZ2ASP η κατι που θα ξεχωριζε καλυτερα απο /Α,ειανι ξεχωριστη ραδιοχωρα και θα πρεπει να της δωθει ενα ξεχωριστο διακριτικο.Mια καλη σκεψη ισως θα ταν και η αρση της αποκλειστικοτητας της σειρας διακριτικων SZ μονο για συλλογους γιατι και παλι τιθεται το θεμα της σπαταλης.Ισως για τους συλογους μια καλη ιδεα θα ηταν η καταχωρηση SZ1..9 A-Z η ΑΑ-ΖΖ.
    Περι των ειδικων διακριτικων συμφωνω με τον αγαπητο Δημητρη SV2GWY και Σωτηρη SV1BDO ο χρονος για την εκχωρηση των διακριτικων κλησεως να μειωθει απο τις 50 ημερες σε 15-20 ημέρες νομιζω οτι μεσω ηλ.ταχυδρομειο μπορει να μειωθει και κατα πολυ εκτος απ το χρονο και η ολη γραφειοκρατια..τελος ως αναφορα τους αλλοδαπους συναδελφους και την εκχωρηση διακριτικων τυπου J4 συμφωνω οτι δεν πρεπει να γινεται αλογιστα και ουτε να χορηγουνται για ολο το διαστημα των διακοπων τους στην Ελλαδα ενω υπαρχει χρονικος περιορισμος στους Ελληνες Ραδιοερασιτεχνες.

  • Στη Δημόσια Διαβούλευση δεν υπάρχει το Παράρτημα Ι του Κανονισμού Ραδιοερασιτεχνών (οικ.68000/763), δηλαδή ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΛΗΣΕΩΝ, όπου με αρκετές λεπτομέρειες αναφέρονται τα διαθέσιμα Διακριτικά Κλήσεως.
    Στο κείμενο της Διαβούλευσης απουσιάζει το πρόθεμα «J4», πρόθεμα που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από Ρ/Ε ομάδες σε αρκετές αποστολές.
    Προτείνω μία μικρή άλλαγή:
    Οι συνάδελφοι αλλοδαποί που έρχονται στη χώρα μας, αν δεν τους αρκεί το διακριτικό τους «/SV#» και ζητούν κάτι πιο «ελληνικό» να τους παραχωρείται ΜΟΝΟ το «SV0» ή «SW0» ακολουθούμενο από δύο ή τρία λατινικά γράμματα και όχι to ΕΔΚ με πρόθεμα «J4». Σαφώς και ευχαριστούμε τους συναδέλφους-τουρίστες που μας τιμούν και έρχονται στη χώρα μας, αλλά το «J4» να μείνει για τις ομάδες Ρ/Ε.
    H τελευταία εκχώρηση που αντιλήφθηκα είναι του Laszlo HA0HW, ο οποίος από το 2004 έχει ενεργοποιήσει τα: J45HW, J47HW, J48HW, J49HW, ομοίως ο HA4XG ενεργοποίησε τα: J43XG, J44XG, J45XG, J48XG, J49XG και πολύ πιθανόν να υπάρχουν και άλλοι. Να τιμούμε τον Ξένιο Δία, αλλά ας τηρούμε και τους κανονισμούς.

  • Αγαπητέ φίλε Γιάννη SV9OFO, το πρόβλημα με τα χαρακτηριστικά υπάρχει γιατί από τα διαθέσιμα SV, SW,SX,SY,SZ,J4 μόνο τα δύο πρώτα είναι διαθέσιμα SV-SW τα υπόλοιπα τρία SX,SY,SZ είναι δεσμευμένα για prefix ειδικών διακριτικών και συλλόγων, Εδώ λοιπόν αρχίζει το πρόβλημα. Από έξι εκχωρημένα prefix η Ελλάδα δίνει μόνο δύο στους Ραδιοερασιτέχνες ενώ τα υπόλοιπα τρία τα κρατά για ειδικές χρήσεις.

    Αν απλά διαθέσουν και τα υπόλοιπα prefix όπως είναι το σωστό, εκτός ίσως από το J4, το πρόβλημα έχει λυθεί αμέσως. Κάθε Prefix αντιστοιχεί σε:

    SV= 26 στο τετράγωνο = 676 τα διπλά γράμματα (AA-ZZ)και
    SV= 26 στον κύβο= 17576 τα τριπλά (AAA-ZZZ)= 18252 διακριτικά
    SW= 26 -//- = 17576 διακριτικά κλίσεως
    SY= 26 -//- = 17576 -//-
    SX= 26 -//- = 17576 -//-
    SZ= 26 -//- = 17576 -//-

    ΣΥΝΟΛΟ = 88556 διακριτικά. Πόσα από αυτά έχουν ήδη δοθεί; και πόσες δεκαετίες ή ολόκληρο αιώνα θα χρειαστούν για να δοθούν τα υπόλοιπα;
    Επομένως δεν υπάρχει πρόβλημα διακριτικών. Καλύτερη διαχείριση απαιτείται. Είναι αδιανόητο να δεσμεύουν 52728 διακριτικά για ειδικά διακριτικά και συλλόγους.

    Είναι αδιανόητο από το σύνολο των 88556 που έχουν διατεθεί στην Ελλάδα να «καίμε» τα 52728 για έστω 100 διακριτικά συλλόγων και ενώσεων ραδιοερασιτεχνών και το πολύ 100 ειδικά διακριτικά που θα ζητούνται κάθε χρόνο. Για 200 ειδικά διακριτικά «καίμε» 52528 χαρακτηριστικά κλήσεως; Αλίμονο! ίσως η λανθασμένη διαχείριση δεν αφορά μόνο τα οικονομικά του κράτους αλλά και τα διακριτικά των Ραδιοερασιτεχνών.!

    Λύσεις υπάρχουν όταν υπάρχει καλή διάθεση και πιστεύω ότι καλή διάθεση υπάρχει και από την πλευρά της πολιτείας και από την πλευρά των Ραδιοερασιτεχνών. Λίγο χρόνο και φαιά ουσία θα πρέπει να καταθέσουν οι υπεύθυνοι του Υπουργείου και οι κρατούντες τα ηνία των Ραδιοερασιτεχνικών ενώσεων και συλλόγων και το πρόβλημα θα λυθεί.

  • Η πρόταση του SV9OFO είναι κάτι που ισχύει σε πολλά κράτη, δηλαδή να δίνονται διακτιτικά με το ίδιο suffix και σε αλλες περιοχές με ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ όμως prefix. Έτσι τα διαθέσιμα διακριτικά θα δεκαπλασιαστούν (SV0~SV9).

  • 16 Αυγούστου 2010, 03:05 | SV9OFO

    κύριε Γεράσιμε, Σωστά και σεβαστά ολα όσα καταθέτετε.

    μάλιστα, με βρίσκετε απόλυτα συμφωνο σε αυτό το κομμάτι.

    Υπάρχει όμως ενα ζήτημα με την εξάντληση των διακριτικών, και η πάγια αρνητική άποψη δεν μας οδηγει πουθενά, γιατί απλά τα διακριτικά των τριών γραμμάτων θα εξαντληθούν και δεν θα μεινει πλέον διαθέσιμο διακριτικό.

    Ομως, τα διακριτικά μας αποτελουνται απο 5 και 6 χαρακτήρες, και η μοναδικότητα επαφίεται στην ακολουθία ΚΑΙ των 6. Εχετε κάποιο τρόπο να προτείνετε, ωστε να μην εξαντληθουν τα διακριτικά; και για να βοηθήσω, εχετε κάτι διαφορετικό να προτείνετε απο την απόδοση των τριγράμματων ανα περιοχή; δηλαδή το διακριτικό SV9OFO ΔΕΝ ειναι το ίδιο με το διακριτικό SV8OFO ή το SV1OFO. Αν χορηγήσουμε και τα SY, ουτως ή άλλως επικαλύψεις θα υπάρχουν, δηλαδή το SY9OFO φυσικά και θα γίνει διαθέσιμο, οπότε πάλι στα ίδια θα καταλήξουμε.

    υπάρχει βέβαια και η επιλογή των τετραγράμματων διακριτικών, οπως λ.χ. SV9AOFO, οπως γίνεται ήδη στην Αυστραλία.

    Κύριοι, απευθύνομαι πλέον σε όλους, που θα πάμε?

    Ειμαι ο SV9OFO και αργά ή γρήγορα, όσο κι αν δεν το θέλω, θα αποκτήσω «απαλλαγή» που λέγαμε φαντάροι, ενα απο τα εξής-

    SV1OFO

    SY6OFO

    SV9AOFO

    ΠΟΙΟ απο τα τρία προτιμάτε;

  • Το διακριτικό κλήσεως πρέπει να είναι μοναδικό, όπως μοναδικός είναι και ο άνθρωπος που το χρησιμοποιεί για μια «ολόκληρη ζωή». Με αυτό το διακριτικό ο κάθε Ραδιοερασιτέχνης γράφει τη δική του μοναδική ιστορία στη Διεθνή και Ελληνική Ραδιοερασιτεχνική κοινότητα.

    Με αυτό το διακριτικό τον ξέρουν οι εν ζωή φίλοι του, με αυτό το διακριτικό είναι καταγεγραμμένος στους Διεθνης και Ελληνικούς Ραδιοερασιτεχνικούς καταλόγους, με αυτό το διακριτικό είναι αναρτημένη η Ιστοσελίδα ή το Blog του.

    Τέλος αποτελεί ασέβεια απέναντι σε ένα νεκρό και στους συγγενείς και φίλους του η εκχώρηση του διακριτικού του σε κάποιον άλλο. Οι Έλληνες από αρχαιοτάτων χρόνων τιμούσαν τους νεκρούς τους, οι νεοέλληνες ας μην χαρακτηριστούν ασεβείς. Διακριτικά υπάρχουν, και μακάρι να μπορούσαν να εξαντληθούν. Τα διακριτικά πρέπει να είναι και να παραμένουν μοναδικά.

  • Άρθρο 12
    ΠΑράγραφος 6. Διαδικασίες εκχώρησης ΕΔΚ

    — ΠΑΡΑΒΟΛΟ —
    Ο Ρ/Ε είναι συνώνυμο του εθελοντή και είναι βέβαια γιατί όποτε του ζητηθεί συνδράμει με αυτό που γνωρίζει καλά: τις Τηλεπικοινωνίες. Εθελοντής σημαίνει να προσφέρεις τον ελεύθερο – και όχι μόνο – χρόνο σου, τις γνώσεις και τις επιδεξιότητές σου ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ δηλ. χωρίς πληρωμή, χωρίς κέρδος. Αμοιβή μας είναι μόνο ηθική. Όλα τα special Calls που δόθηκαν από το Υπουργείο στο παρελθόν και θα δοθούν και στο μέλλον είχαν και έχουν σκοπό τον προώθηση του εθελοντισμού, του SV ham radio και την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Όλοι όσοι αγωνιζόμαστε γι αυτό πληρώνουμε αυτό το «άυλο» τίμημα της απουσίας μας από τις οικογένειές μας, τις εργασίες μας. Θα μπορούσαμε εμείς οι Ρ/Ε αντί να προβάλλουμε το Φάρο στην Βραχονησίδα Στρογγύλη (και ότι άλλο μπορεί να σημαίνει αυτό) να καθόμασταν σπίτια μας, δε θα ξοδευόμασταν, δε θα κουραζόμασταν, δε θα κινδυνεύαμε. Τώρα εσείς «ζητάτε και τα ρέστα». Σε άλλα κράτη, γειτονικά μάλιστα, μόνο και μόνο για να ανεμίζει ένα λάβαρο και να ακουστεί ότι ήταν στην Διεθνή Αποστολή στο Ν. Ειρηνικό και η Μ….το κράτος τους «τα ακούμπησε χοντρά» και εσείς «ζητάτε και τα ρέστα». Πρόσφατα ένα κομβόι εθελοντών από Θεσσαλονίκη ξεκίνησε για τη Νότιο Ελλάδα και στα διόδια «ζητούσαν και τα ρέστα». Η λέξη ρέστα μπορεί να είναι το τέλος διέλευσης διοδίων, μπορεί να είναι ένα «αμελητέο» παράβολο, αλλά σκεφθείτε όταν η ανταμοιβή μας είναι ηθική, μπορείτε να υποθέστε πως θεωρούμε αυτές τις παράλογες απαιτήσεις: ανήθικες.

    — ΑΙΤΗΣΗ 50 ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ —
    Μέχρι τώρα οι διεκπεραιώσεις των Special Calls γινόταν σε 10 ημέρες, και 3 εβδομάδες περίπου για τις αποστολές μας σε νησιά γιατί εμπλέκονταν και άλλοι φορείς. Πιστεύω ότι οι 50 ημέρες είναι ένα υπερβολικό νούμερο.

    — ΑΙΤΗΣΗ ΣΤΑ ΑΠΥ —
    Νομίζω ότι η ανάθεση των ΕΔΚ στους ΑΠΥ θα δυσκολέψει αρκετά όλες τις πλευρές. Προτείνω να παραμείνει η εκχώρηση ως έχει από την Κεντρική Υπηρεσία του ΥΥΔΜ.

    — ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ —
    Με μία ψύχραιμη ματιά παρατηρώ ότι στο συγκεκριμένο θέμα των ΕΔΚ, το Υπουργείο, πιθανόν με τις παροτρύνσεις ορισμένων ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΩΝ (?) Συλλόγων επιθυμεί την δραστική μείωση έως εξάλειψη αυτών. Είναι κρίμα να αφανίσετε και τους τελευταίους ρομαντικούς. Εάν όμως επιμείνετε θα τα καταφέρετε.

    Θα πρέπει να αναφέρω ότι είμαι ο υπαίτιος 29 επιτυχημένων Ειδικών Διακριτικών Κλήσης (2008~2010).

  • Στο συγκεκριμμένο άρθρο η παράγραφος 1 αναίρει την 3 και ομοίος.Το άρθρο 3 θα πρέπει να καταργηθεί διότι δεν υπάρχει περίπτωση να εξαντληθούν τα callsign την στιγμή που η Ελλάδα έχει πρόθεμα από SVA-SZZ άρα χιλιάδες άτομα.Υπάρχουν σήμερα χιλιάδες άτομα με ιστοσελίδες με το callsign τους που έχουν μελέτες ,κατασκεύες, απόψεις κ.α που όταν θα γίνουν ΄΄silent key΄΄ οι ιστοσελίδες τους θα υπάρχουν.

  • 13 Αυγούστου 2010, 10:53 | SV9OFO

    Η πρόταση του κ. Γκέκα εχει θετικό πρόσημο οσον αφορά την εφαρμογή. Με αυτό τον τρόπο θα εκλείψει και η λανθασμένη εφαρμογή του να εκπέμπεται μόνο το Suffix του διακριτικού χωρίς το πρόθεμα και την περιοχή!!!

    Αν τώρα αυτό μας «ξεβολέυει» κάπου, θα πρέπει να σκεφτουμε οτι στην Αμερική χρησιμοποιείται ήδη και δεν εχουν παρουσιαστει προβλήματα.

    Επίσης, πρέπει να καταλάβουμε οτι δεν μας «ορίζουν» τα 3 τελευταία γράμματα, αλλά ΟΛΟΚΛΗΡΟ το διακριτικό. Δεν μπορουμε το λοιπόν, εκαστος να εχει την απαίτηση να δεσμευονται 36 πιθανά διακριτικά για να κρατήσει τα 3 γράμματα του suffix μονάχος του.

    Φυσικά και δεν μπορουμε να «πλαφονάρουμε» απο το P και μετά την απόδοση,

    αλλά πρέπει να ισχύσει αναδρομικά για όλα τα διακριτικά,

    εκτός ίσως απο τα διγράμματου Suffix, τα οποια τιμής ένεκεν θα μπορουσαν να παραμείνουν μοναδικά,

    ή και θα μπορουσαν να γίνουν «ματαιόδοξα» (Vanity) διακριτικά, (ευκολα διακριτικά που χορηγουνται με ετήσια συνδρομή) τα διγράμματα μοναδικά διακριτικά των υπόλοιπων 8 περιοχών στις οποιες ΔΕΝ εγινε απόδοση) που διατηρουνται διαθέσιμα, (οπως λ.χ. SV9OF) προσθέτοντας ένα ακόμη πόρο στα έσοδα του κράτους.

    εχω την αίσθηση οτι χρειαζόμαστε κι άλλες απόψεις εδώ…..

  • 12 Αυγούστου 2010, 22:02 | Σωτήρης Κατσιμαγκλής SV1BDO

    Προτείνω την συμπλήρωση της φράσης:
    «κάθε φορά σχετίζεται με ένα (1) μόνο συγκεκριμένο ραδιοερασιτεχνικό γεγονός-εορτή-έκθεση» με το παρακάτω κείμενο.

    «Σε περίπτωση συμμετοχής μεμονωμένου ραδιοερασιτέχνη ή ομάδας ραδιοερασιτεχνών σε διεθνείς ραδιοερασιτεχνικούς διαγωνισμούς, η αίτηση μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα του ενός χρονικά διαστήματα, το καθένα όχι μεγαλύτερο των 48 ωρών και σε χρονική απόσταση όχι μικρότερη των 5 ημερών μεταξύ των»

    Η παραπάνω προσθήκη θα διευκολύνει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες των αρμοδίων υπηρεσιών για την έκδοση ΕΔΚ σε μεμονωμένους ραδιοερασιτέχνες ή ομάδες ραδιοερασιτεχνών που συμμετέχουν συστηματικά καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους στους διεθνείς ραδιοερασιτεχνικούς διαγωνισμούς.

  • Εαν οπως ο αγαπητος συναδελφος SV9OFO αναφερει οτι τα χαρακτηριστικα εχουν φτασει στην σειρα S*#Q η προταση μου ειναι:
    Αρχης γενομενης απο το «P» να δινονται τα ιδια suffix αλλα με το γραμμα της κατα τοπου γεωγραφικης κατανομης. Δηλαδη να υπαρχει σταθμος που το callsign να ειναι πχ SW1PAA στην περιοχη της Στερεας Ελλαδος, SW2PAA στην Μακεδονια , SW3PAA στην Πελλοπονησο κ.ο.κ μεχρι και το SW9PAA στην Κρητη. Δεν νομιζω οτι αυτο μπορει να γινει για τα ηδη εκχωρημενα callsign γιατι θα γινει ‘μπαχαλο‘ και θα θελει ολοκληρη μελετη. Γιαυτο αναφερω να γινει απο το «P». Καταυτον τον τροπο «πληθαινουν» αρκετα τα callsign που μπορουν να δωθουν και δεν θα εχουμε λιαν συντομως το φαινομενο να ειναι η Ελλαδα και η Αυστραλια οι χωρες με 4 γραμματα στο suffix. Αντιστοιχα κατ’αυτον τον τροπο μπορουν να δινονται και τα χαρακτηριστικα για την κατηγορια 1.

  • 12 Αυγούστου 2010, 16:09 | SV9OFO

    Τα διακριτικά κλήσης τεινουν να εξαντληθουν. Καλό ειναι στον νόμο να ορισθει τι ακριβώς θα γίνεται με τα διακριτικά κλήσης, οταν εξαντληθουν οι παρτίδες των τριγράμματων SV και SW διακριτικών που εχουν ήδη αποδοθεί.

    η αλλαγή του καθεστώτως οσον αφορά την εξέταση σε κώδικα morse θα προκαλέσει κύμα νεοεισερχόμενων που με χαρά θα εγκαταλείψουν τον εκτός νόμου πειραματισμό ωστε να ενταχθουν στον ραδιοερασιτεχνισμό. Αυτό δεικνυει την ανάγκη για να υπολογιστεί το πως θα καλυφθει η ζήτηση στα τρέχοντα έτη για διακριτικά, απο την στιγμή που ήδη εκχωρουνται διακριτικά σειράς S*#Q**. Ειναι μια υπέροχη ευκαιρία να ορισθεί και αυτό με νόμο.