Άρθρο 8 – Χορήγηση αδειών (πλην Ειδικών Ελληνικών αδειών)

  1. Οι άδειες λειτουργίας ραδιοερασιτεχνικών σταθμών φυσικών προσώπων εκδίδονται από τις  ΑΠΥ της μονίμου κατοικίας των ενδιαφερομένων μετά από αίτηση η οποία συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά:
    • 1.1.  Φωτοαντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου.
    • 1.2. Υπεύθυνη Δήλωση (του άρθρου 8 του ν.1599/88) με την οποία δηλώνεται ο μόνιμος χώρος εγκατάστασης του σταθμού και οι εναλλακτικές θέσεις εγκατάστασης αυτού.
    • 1.3.  Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο ραδιοερασιτεχνικού πτυχίου ή πιστοποιητικού ή βεβαίωσης περί εναρμονισμένου πιστοποιητικού εξετάσεων ραδιοερασιτέχνη HAREC της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.
    • 1.4.  Προβλεπόμενο παράβολο.
    • 1.5.  Σε περίπτωση ανηλίκου, υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα του με την οποία παρέχεται η συναίνεση του για την άσκηση των ραδιοερασιτεχνικών δραστηριοτήτων του ανηλίκου.
  2. Οι άδειες εκδίδονται σε ένα πρωτότυπο που παραδίδεται (ή αποστέλλεται ταχυδρομικά) στον αδειούχο και σε πολλαπλά αντίγραφα, κατά περίπτωση, από τα οποία ένα παραμένει στο υπηρεσιακό αρχείο και από ένα αποστέλλεται στις αντίστοιχες  ΑΠΥ στις οποίες υπάγονται ο χώρος εγκατάστασης του σταθμού και οι εναλλακτικές θέσεις εγκατάστασης αυτού σε περίπτωση διαφορετικής γεωγραφικής περιοχής, για ενημέρωση τους.
  3. Οι άδειες είναι προσωπικές  και αμεταβίβαστες.
  4. Οι άδειες λειτουργίας ραδιοερασιτεχνικών σταθμών νομικών προσώπων που έχουν το σχετικό δικαίωμα, εκδίδονται μετά από αίτηση στην ΑΠΥ. Η αίτηση συνοδεύεται από τα κατά περίπτωση νομιμοποιητικά έγγραφα (καταστατικό μη κερδοσκοπικού σωματείου ή συλλόγου ή η ιδρυτική πράξη του εργαστηρίου, απόφαση του νομικού προσώπου περί ορισμού υπευθύνου ραδιοερασιτέχνη, δήλωση του μόνιμου χώρου εγκατάστασης του σταθμού καθώς και προβλεπόμενο παράβολο) από τα οποία προκύπτει η πλήρωση των σχετικών προϋποθέσεων του παρόντος Κανονισμού.
  • είναι επιτακτική ανάγκη,το ΥΥΜΔ αλλά και οι ΑΠΥ, να έχουν στη διάθεσή τους μία βάση δεδομένων με στοιχεία όλων των Ελληνικών Διακριτικών που έχουν εκχωρηθεί.
    Σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν όλοι. Kαι οι Νομαρχίες και οι Σύλλογοι αλλά και οι Ρ/Ε ατομικά, δίνοντας στις Υπηρεσίες τα απαραίτητα στοιχεία. Μία απογραφή δηλαδή, όπως έχει γίνει και πρόσφατα στους Δ.Υπαλλήλους και θα επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες πολιτών.
    Το Υπουργείο επίσης έχει τη δυνατότητα να ελέγξει-διασταυρώσει τα στοιχεία και με την Παγκόσμια Βάση Δεδομένων Ρ/Ε, που είναι στην ιστοσελίδα:

    http://www.qrz.com

    Στο παραθυράκι ανεύρεσης πληκτρολογείτε το διακριτικό και μετά «Search». Τα στοιχεία που δημοσιευονται έχουν καταχωρηθεί οικιοθελώς από τον Ρ/Ε με προσωπικά και με πλήθος άλλων στοιχείων. Η ένδειξη δε «lookups» προδίδει και την επισκεψιμότητα άρα κα το βαθμό ενασχόλησής του με το hobby.

  • Εφόσον ο τρόπος εξετάσεων για την απόκτηση Άδειας Ρ/Ε προσεγγίζει αυτόν για την Άδεια Οδήγησης, προτείνω την έκδοση παρόμοιας μορφής Άδειας, δηλ. μορφή και διαστάσεις πιστωτικής κάρτας με φωτογραφία και άλλα στοιχεία και γιατί όχι Smart Card, όπου στη μνήμη της θα περιέχει όλα τα αναγραφόμενα αλλά και άλλα στοιχεία του κατόχου.

  • 29 Αυγούστου 2010, 09:56 | Γιώργος, SV2DOF

    Πληροφοριακά, το FCC στις Ηνωμένες Πολιτείες, κοινοποιεί μόνο τα παρακάτω στοιχεία
    Διακριτικό κλήσης, ονοματεπώνυμο, είδος αδείας, άν είναι εν ισχύι, ημερομηνία λήξης ισχύος της αδείας και έναν αριθμό (FRN) για εσωτερική χρήση της υπηρεσίας.

    Νομίζω πως είναι ικανοποιητικά και δεν παραβιάζουν κανένα προσωπικό δεδομένο.
    Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να είναι ΤΑ ΜΟΝΑ ΕΓΚΥΡΑ, να τα διαθέτει συγκεντρωτικά και να τα κοινοποιεί η υπεύθυνη αρχή για την έκδοση αδειών ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ και όχι οι κατά τόπους υπηρεσίες των ΝΑ.
    Οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία να είναι διαθέσιμη μόνον στις αρμόδιες ΚΡΑΤΙΚΕΣ αρχές, π.χ. στη ΓΓΠΠ κτλ.

  • 24 Αυγούστου 2010, 18:13 | SW2HWS

    αντί της πλήρους διεύθυνσης θα μπορούσε να αναφέρεται η πόλη/κοινότητα της μόνιμης κατοικίας του ραδιοερασιτέχνη ώστε σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών να φαίνεται άμεσα ποιοι μπορούν να συνεισφέρουν.

    επίσης καλό θα ήταν στον συγκεκριμένο κατάλογο να αναφέρεται η ημερομηνία λήξης της άδειας του ραδιοερασιτέχνη σαν ένα πρώτο μέτρο για την εύρεση των ανενεργών ραδιοερασιτεχνών.

  • 24 Αυγούστου 2010, 17:14 | SW2HWS

    Συμφωνώ με τον φίλο SV1GFH στην πρόταση αυτή εξαιρώντας την πλήρη διεύθυνση με την οποία κατά τη γνώμη μου μπορεί να γίνει κακόβουλη χρήση της πληροφορίας.

  • 23 Αυγούστου 2010, 11:50 | SV1GFH

    θα ήταν καλό να προβλεφτεί η υποχρεωτική δημοσίευση από την ΕΕΤΤ ή το υπουργείο στο Internet των ακολούθων στοιχείων για όλους τους ραδιοερασιτέχνες.
    Διακριτικό
    Ονοματεπώνυμο,
    Πλήρη Διεύθυνση.
    Με αυτόν τον τρόπο τα στοιχεία θα είναι επίσημα και διαθέσιμα σε όλους.
    Δεν υπάρχει πρόβλημα προσωπικών δεδομένων σε αυτή την περίπτωση διότι αφορά ειδική κατηγορία πολιτών που κατέχουν άδεια του κράτους με συγκεκριμένες προϋπόθεσης χρήσης και ελέγχου.